Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Roma közösségi központ a vörösiszap-károsultak pénzéből?

2011. február 09. - Droli

Nem, ez nem egy vicc, MTI hír: "Közösségi célokra fordítják a kármentő alapban összegyűlt 1,7 milliárd forintot - tájékoztatta Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke az MTI-t." A cikk további részében konkrétan kifejtik, hogy mit is jelent ez a közösségi cél: "A forrásokat európai uniós pályázatokkal, illetve az Új Széchenyi Tervben megjelenő lehetőségekkel hangolják össze. Devecserben a katasztrófát bemutató múzeumot szeretnének kialakítani, és létrehoznának egy roma kulturális és oktatási központot is." Azért persze van jó hír is, ugyanis a kormány magára vállalja a lakosság ingóságaiban keletkezett károk megtérítését.

Nekem két nagy bajom van ezzel az egésszel: az egyik az, hogy az emberek nem erre adták a pénzt, hanem arra, hogy ebből enyhítsék a károsultak kárait, építsenek belőle házakat, stb. Szerintem a "sürgősségi listán" a roma közösségi központnak és a katasztrófamúzeumnak a lista végén kellene szerepelni, és akkor kellene megépíteni, ha már minden más megvan! Ilyen jól állna Kolontár és környéke? Kárpótolták az összes károsultat, sikerült megtisztítani a környéket, mindenki boldog? Kötve hiszem. Arról most ne is beszéljünk, hogy mit szólnak ehhez az adakozók...

A másik bajom meg az, hogy ezek alapján az új Széchenyi terv ismét nem arról fog szólni, hogy "segítsük a hazai KKV szektort, teremtsünk munkahelyeket, stb.", hanem elmegy ilyen 40 cm-es kilátókra, melyeknek semmi gyakorlati haszna nincs. Inkább támogassanak helyi vállalkozásokat, amelyek munkát adnak a devecserieknek, többek között a helyi romáknak is, alighanem ők is jobban örülnének ennek, mint egy "kulturális és oktatási központnak". A romák ugyanis nem azzal lesznek felzárkóztatva, hogy megnézhetnek pl. egy kiállítást a központban, vagy hallgathatnak cigányzenét, hanem azzal, hogy munkát, munkabért és "jövőt" kapnak. Tessék már észrevenni, hogy a hétesi gyerekek jövőjét nem az biztosítja, ha festegethetnek egy alkotótáborban, hanem az, ha normális képzést kapnak és munkalehetőséget! Ennek alapjait teremthetné meg a Széchenyi terv, meg az az integrációs program, amire marha büszkék leszünk állítólag...

Szóval kérném a kormányt, hogy ugyan, költsék már arra az adományokat, amire az adakozók adták!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr532647925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tőzsdeász · http://www.tozsdeasz.hu 2011.02.09. 10:03:41

Van ezzel az egésszel egy másik probléma is.
Aki adakozott, és azt látja, hogy nem arra használják fel az adományát, amire szánta, az a jövőben kétszer is meggondolja, hogy segítsen-e.

Tőzsdeász · http://www.tozsdeasz.hu 2011.02.09. 10:05:22

Van egy másik probléma is az egésszel.
Akik azt látják, hogy az adományukat nem arra használják fel, amire adták, azoknak egy része a jövőben kétszer is meggondolják majd, hogy adjanak-e.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2011.02.09. 10:15:02

@Tőzsdeász: Nem... aki eddig is figyelte mi a sorsa az adományoknak az pontosan tudta, hogy MÁR ide sem szabad adományozni. Mert bizony faszán el lesz herdálva az a pénz. Aki segíteni akart, kiment a helyszínre és segített. Az én pénzemből speciel nem lesz roma kultúrális központ, és múzeum sem.

paaj 2011.02.09. 10:42:38

Na szóval. Egy dolgot elértek, soha a büdös életben többé nem fogok adakozni. Ha úgy gondolom akkor odamegyek és a kezébe nyomom a károsultnak vagy munkámat ajánlom fel.
Persze értem hiszen nap mint nap látni a szép új házakban feszítő kolontáriakat, a boldogság könnyeiben úszó devecserieket, a hálálkodó károsultakat akik kedvesen utasítják vissza az adományokat mert mindent újra megkaptak már rég amit elvitt a lúgos ár...

antikosz 2011.02.09. 13:41:02

Tegye fel a kezét aki múzejumra adakozta a pénzét! Egy kezet sem látok.

köszönjük hogy csak a fityisz.

rolika 2011.02.09. 15:01:07

Azt nem értem, minek a romáknak KÜLÖN művház. Az miben más, mint a többségi?
Akkor asszem' ennyit az adakozásról...

Eltona 2011.02.09. 18:06:41

@Tyson925:
No az én adományomból sem lesz roma kulturális központ Kolontáron. Azért, hogy miután minden mozdíthatót elloptak belőle, odaszarjanak a közepére? Aztán követeljék a következőt, mert a régi tönkrement?
Én már jó ideje nem adakozok sehova (fizetek épp elég szja-t), mert az ember azt látja, hogy az adományok nagy része is a maffiáknak megy.

Rókakígyó 2011.02.09. 20:16:05

Jó reggelt emberek! Milyen érdekes, h azt csinálnak a pénzekkel amit akarnak. MInden pénzzel...

Olyan ez mint a lottóvásárlás (adózás) vagy mondjuk a magyar vöröskeresztnek adakozni, abból meg H György épít magának kastélyt.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.02.09. 20:29:10

Tud valaki arról, hány elkészült házat adtak eddig át a kormány jóvoltából? A legmegdöbbentőbb számomra az volt, hogy az első házat egy MAGÁNVÁLLALKOZÓ adta át Kolontáron egy károsult családnak, mert úgy gondolta, ő így segíthet - egy családon.
Ekkor még javában arról ment a vita, hogy nem Kolontáron fognak új házakat építeni, hanem a a károsultakat már meglévőkbe költöztetik széjjel Ajkára, Lődre stb. Tisztára, mint a szocializmusban (pl. Ceausescu)

Katasztrófamúzeum, persze, ahol majd lehet nézni a csizmás Orbán képeket, meg a nagy emléktáblát öles betűkkel: Alapíttatott II. Orbán regnálása idején...
Viszont kultúrházra nagy szűkség van, hogy legyen hol elhelyezni a fedél nélkül maradt/maradandó embereket!

dézsàvü 2011.02.10. 11:52:48

Beírtam annak idején is, hogy támogassa őket a Szerencsejáték Zrt. Két hét alatt lehetett volna nekik három-három második telitalálatos szelvényt csinálni! (Ötös, Hatos, Skandináv)

Akkor legalább lenne aki nyomatékosan számon tudná kérni az elköltött segélyt. Így a sok Bugac Jakab az "ezer" forintos támogatásával mit tud számon kérni?

bull14 2011.03.02. 15:29:06

MUZEUM AZ KELL,AKIK HASZNÁLT HÁZAT VÁLASZTOTTAK AZOK MEG NÉZZIK AZ ÜRES HÁZAT BELÜRÖL MERT EGY FILLÉRT SEM KAPTAK MÉG HOGY BERENDEZÉK.MINDEN SZÉP JOT KIHIRDETNEK A MÉDIÁBA..ÉS VALOJÁBA EGY IGÉRET AZT MÁS NEM.

bull14 2011.03.02. 15:33:30

@paaj: HELLO.én azért szivesen cserélnék veled,azt ha ugyérzed mindent tudnak kárpotolni amit elvitt a lugos ár. azt te is tudnál fesziteni az uj házba kolontáron

hülyeségkaszáló 2011.03.12. 20:44:59

Lenyulták a pénzt ez világos.
Ahol pénzszag van, ott rögtön rátelepül egy had (had vigye alapon).A károsultak meg rázhatják.Ez a mai Magyarország.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.07. 16:33:44

rasszista célokra használják fel a pénzeket... durva...
süti beállítások módosítása