Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Sorkötelezettséget akar a fideszes képviselő

2011. március 31. - Droli

"A hogyan veszítsük el a népszerűségünket négy év alatt" című sorozat újabb állomásához (vagy álomásához?) érkeztünk: ma Pósán László fideszes képviselő mondta azt, hogy biza' az Alkotmány értelmében újra be kellene vezetni a sorkötelezettséget. Egészen pontosan, idézet az Index híréből (szándékosan szó szerinti): "Pósán úgy értelmezi az alktománytervezetben szereplő honvédelmi kötelezettséget, hogy annak ellátásához "minimális kiképzést vagy valamit muszáj lenne visszahozni". Logikus, igaza van Pósánnak, "olyan emberekkel, akik életükben nem láttak kézifegyvert, egy kézigránátot, egy gázálarcot, azokkal nem lehet megvalósítani a haza védelmét".

Van egy rossz hírem, László honvéd: én voltam sorkatona (igaz, már csak a fél éves "bohóckodáson" vettem részt), láttam kézifegyvert és gázálarcot, de velem sem lehetne megvalósítani a haza védelmét. Fegyver kétszer volt a kezemben, egyszer megmutatták, melyik az, egyszer meg meg kellett tisztítanom, a lövészetről viszont lemaradtam, mert mindkétszer alegységügyeletes voltam (így spóroltam az államnak 6 db lőszert, szerintem jobban járt az állam is, meg én is). Mondjuk aki volt lövészeten, szerintem abból sem lett mesterlövész, de mindegy. Kézigránátot nem is láttam, pedig az tényleg érdekelt volna; illetve kaptunk egy "műanyag utánzatot", és azt dobáltuk egyszer a gyakorlópályán, mint a kislabdát. A vegyvédelmi kiképzés viszont teljeskörűen megvolt: miután felvettük a vegyvédelmi ruhát, a kiképző elégedetten konstatálta, hogy ha most támadás van, minden bizonnyal mindannyian meghalunk, utána futottunk benne egy kicsit, majd levettük, és soha többet nem láttuk (mármint a ruhát). Most arról, hogy híradós honvédként (ez a kifejezés nem "Szellő Istvánt" jelent, hanem a csapatrészek közötti kapcsolattartásért felelős honvédet takarja) olyan rádió-adóvevőkkel dolgoztunk, amelyeket a Terror Házában is láttam, mint muzeális darabot, valamint hogy a hordozható rádiónk azt jelentette, hogy 15 kiló volt, és óránként három üzenetváltást bírt el az aksija, most hagyjuk. Azon túl persze volt bőven "külső és belső körlet", magyarul takarítás az épületen belül, és gyomlálás kívül, meg sok-sok unatkozás, és ennyi. Aki olyan nosztalgikus álmokat dédelget, hogy "ott legalább fegyelmet tanultak!", azt el kell keserítenem, de tény, nagyon sokat lehetett sztorizni a bent történtekről, és ez általában bejött a csajoknál :-)

Nem vagyok biztos benne, hogy ma másként menne egy ilyen kiképzés. Egyrészt nincs hozzá elég felszerelés, másrészt a kiképzők színvonalát inkább hagyjuk - aki volt katona, tudja, mire gondolok. Nem tudom, mit szólnának a munkaadók ahhoz, hogy "elvisszük Jóskát két hétre kiképzésre, nem baj?". Nem tudom, ki finanszírozná ezt és miből, miközben már akkoriban sem költöttek rá, amikor még komolyan vették. Szóval kell a fenének sorkötelezettség!

(Így utólag belegondolva: nem tudok lőni, nem tudok kézigránátot robbantani, vegyvédelmi támadás esetén meghalnék, de honvédelmi kötelezettségem az van - lehet, hogy alkotmányellenes vagyok?)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr902788211

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak az menjen katonának 2011.03.31. 15:38:17

Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret - tartja a népdalba ágyazott népi bölcsességünk. Amivel minden értelmes és humánus emberfő csak egyet tud érteni. Sőt még a hivatásos katonák többsége is, hiszen a kényszerített katona nem jó katona. Továbbá í...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2011.03.31. 15:50:47

Bocsi, de a csajok általában nagyon unják a katonai sztorikat. Csak szólok...

némabob 2011.03.31. 15:56:11

Esetleg szólni kéne a képviselő elvtársnak hogy ez már nem a Horthy-rendszer, a mai hadviselés nem a nagy tömegben vágóhídra hajtott lövészárok-töltelékekre épít hanem a csúcstechnológiára, aminek kezeléséhez magas szintű tudással rendelkező, folyamatosan továbbképzett szakemberekre van szükség. A kényszersorozott katona csak azt nézi hogy hogyan húzhatná ki magát a feladatok alól, éles helyzetben pedig hogy mentse a bőrét (és ebben teljesen igaza is van), fizikailag és lelkileg egyaránt alkalmatlan erre az egészre. Menjenek azok katonának akik ezt szeretik és akarják is csinálni, a többieket meg hagyják békén. Persze ennek a kormánynak magyarázhatsz bármit, ők 1930-ban élnek, gondolom készülnek a dicsőséges III. világháborúra, amikor majd egyszerre üzenünk hadat a Föld összes országának... Persze az sem mellékes hogy a zavaros és áttekinthetetlen kényszersorozásos rendszer kiválóan alkalmas arra hogy a fideszes elvtársak irtózatos mennyiségű pénzt lopjanak ki az államkasszából, gondolom ez lehet a fő oka az erőlködésnek...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.01. 10:58:05

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája záróközleménye részlete 2004-11-13:c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2011.04.01. 18:24:39

Már tavaly júniusban tudható volt, hogy a vezér vissza szeretné, akarom mondani akarja állítani a sorkötelezettséget, igaz ennek az akaratnak a legkevésbé sincs köze a haza külső ellenséggel szembeni védelmének.
Kell az ingyen munkaerő természeti katasztrófa idejére. És ugye sorkatonából lehet, majd mozgósítható tartalékos haderőt csinálni.

(Bővebben: hatodikalabardos.freeblog.hu/archives/2010/06/13/Mert_Viktornak_verbuvalnak/)

Ráadásul 2001-ben azt megmondta már, hogy: "minden magyar fiatalembernek kell kapnia alaki kiképzést, és bizonyos mértékű lelki felkészítést is. Ehhez ragaszkodni kell."

Nincs új a nap alatt.

Csak nem tudom, hogy 3 évvel később miért mondta azt ellenzéki vezetőként, hogy "…a Fidesz a sorkatonaság eltörlését akarja. …ezért minden alkotmány- és törvénymódosítást meg fogunk szavazni, amely egyértelművé teszi, hogy nincs sorkötelezettség Magyarországon."

becsoccsent 2011.04.01. 20:54:03

ezt a rohadek banda soha nem akarta a sorkotelezettseg eltorleset, csak raerzett, hogy rajta kivul mindenki mas ( peldaul a zemberek ) igen.

amugy meg ha en kulfodi letamado egyseg lennek, bejonnek az orszagba pentek delutan, aztan hetfoig nem is derulne ki, hogy mar el vagyunk foglalva.

foxbat 2011.04.06. 18:41:22

Posán úr szerint a kettős állampolgárságúak melyik hazájukba teljesítenék hazafiúi kötelezettségüket, azt már meg sem merném kérdezni, ha jő az ellen vajon merre lőnének.
süti beállítások módosítása