Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Netbook vagy tablet?

2011. április 05. - Droli

Pár éve még nem voltak ilyen "problémáink", de a technika fejlődése elhozta ezt is: ha én ma valami hordozható számítógépszerűséget szeretnék vásárolni, vajon melyik éri meg jobban: a tablet (táblagép), vagy a netbook? Összeszedtem pár szempontot, mely alapján érdemes összehasonlítani a két termékfajtát (előre jelzem, egy "átlagtabletet" és "átlagnetbookot" hasonlítok össze, a szélsőértékes csodáktól most eltekintek).

Méret: Ebben a kategóriában a tablet nyer, alighanem nagy fölénnyel. Míg az átlagos netbook kb. 10-13 colos képernyővel rendelkezik, és a súlya valamivel 1 kg felett van, addig egy tablet képernyőjének(és teljes házának) mérete ennél kisebb (5-10 colos), és súlya is kisebb (olyan 300 gramm körüli). A tablet elfér a farzsebben, és könnyebb "cipelni" is, na nem mintha a netbook olyan nagy és nehéz lenne.

Üzemidő: Ismét a tablet győz, de már nem akkora fölénnyel, ugyanis a netbook használati ideje, köszönhetően az akkumulátorok fejlődésének, jelentősen nőtt. De míg egy netbok kb. 3-8 órát bír ki töltés nélkül (bár már vannak 10 órás üzemidejűek is elérhető áron), addig a tableteknél cikinek számít az 5-6 óra alatti üzemidő.

Felszereltség: A kamera-Wifi-USB hármas általában mindkét fajtában megvan, sőt, a tabletnak is van processzora és merevlemeze, de ez utóbbi kategóriában a netbook még jobb, mivel nagyobb háttértároló tartozik hozzá: míg a tableteknél pár tíz gigás merevlemezről beszélünk, addig a netbookoknál ez a nagyságrend pár száz gigásra módosul. Itt viszont a tabletek jönnek fel, alighanem pár éven belül ott is általános lesz a több mint 100 gigás háttérkapacitás.

Használhatóság, fejleszthetőség: Míg a tablet tulajdonképpen az mp5 lejátszó nagytestvére, addig a netbook a laptop vagy az asztali PC kistestvére. Ennek megfelelően a tablet inkább multimédiás alkalmazások futtatására, korlátozott célú internetezésre, vagy irodai alkalmazások megtekintésére alkalmas főként, de kevésbé alkalmas hosszabb szövegek gépelésére, nagyobb irodai feladatok elvégzésére, mivel nincsen billentyűzete. A netbook ennél jóval használhatóbb, például fel lehet rá telepíteni speciális céges programot, új operációs rendszert, le lehet cserélni rajta szinte minden szoftvert, ha nem tetszik, stb. Itt inkább az a kérdés, hogy ki mit preferál, mire akarja használni a kütyüt: ágyban facebookozásra vagy Excel tábla szerkesztésére - az előbbire jobb a tablet, az utóbbira meg a netbook.

Ár: Persze ez is attól függ, az ember milyen minőséget szeretne vásárolni... de míg tabletet már lehet olyan 80 eurótól venni (itt van egy, akit érdekel, hogy tényleg jó-e, azt majd írja meg, akinek van), és 100-250 euró között már tekintélyes választék van, addig a netbooknál a 200 eurót még nem igazán sikerült "alulmúlni" (hol van már a "szádolláros laptop" ígérete?) - úgy néz ki, ez egyelőre egy lélektani határ. Általánosságban a netbook azért drágább, mint a tablet, kérdés, hogy a tabletek elterjedése mennyire fogja leszorítani előbbiek árát.

Összefoglalom táblázatban is a fentieket:

Melyik a jobb? Értékeljünk 5-ös skálán!
 méretüzemidőfelszereltséghasználhatóságár            
tablet53223
netbook32442

(1-nagyon rossz, 5- nagyon jó)

Az állás döntetlen, és ez kb. reális is. Sok függ attól, hogy mire akarja használni az ember ezeket a kütyüket: általánosságban elmondható, hogy otthoni szórakozásra, multimédiás alkalmazásokra, alapcélú internetezésre jobb a tablet, de ha az ember dolgozni akar rajta, vagy grafomániás, esetleg szereti a megszokott programokat, akkor érdemesebb a netbookot választani. A fentiekkel kapcsolatban persze el kell mondani, hogy az ott leírtakra sokszor rácáfol egy-egy termék, például már lehet kapni tabletet kiegészítő billentyűzettel és képernyővel (lehet, hogy ez lesz a jövő?), ami megpróbálja egyesíteni a jó tulajdonságokat, más kérdés, hogy ez még nem általános.

Szóval mit érdemes venni: tabletet vagy netbookot?

Források:

Technet cikk a tabletekről

Mi az a tablet?

Mi az a netbook?

És a szerző (aki még mindig nem tud dönteni :-) számtalan átnyálazott árlistája, weboldala

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr392799859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.04.05. 15:15:08

S ami olyan tablet, amivel lehet telefonálni, azt hívják okostelefonnak? :D

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.04.05. 16:29:59

@daniferi: Az az okostablet :-) Az okostelefonokat amúgy nem szeretem: nálam a mobil időnként leesik, gyakran zsebrevágom, és lehet, hogy ott van a lakáskulcs is, időnkén véletlenül rá is ülök :-) Ezért egy rettenetesen régi Motorola telefonom van, amivel csak sms-t lehet küldeni, meg telefonálni, de nem lehet rajta zenét hallgatni, filmet nézni meg netezni, cserében viszont hetente max. egyszer kell töltenem, és taposhatom kedvemre :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.05. 17:16:27

"Míg az átlagos netbook kb. 10-13 colos képernyővel rendelkezik"

A 12-13 colos kategóriát subnotebooknak hívják, a netbookok 7-11 colosak, de ez leggyakrabban konkrétan 10.

"a tabletnak is van processzora"

Mily meglepő, képzeld el, még a telefonodnak is van...

"és merevlemeze, de ez utóbbi kategóriában a netbook még jobb, mivel nagyobb háttértároló tartozik hozzá: míg a tableteknél pár tíz gigás merevlemezről beszélünk, addig a netbookoknál ez a nagyságrend pár száz gigásra módosul."

A tabletekben többnyire NAND flash van, némelyikben SSD, merevlemez nagyon ritka. Netbookban SSD vagy merevlemez van. 10 gigás merevlemezt ma már nem gyártanak, az valamilyen flash.

Amúgy a cikk további része jó, tényleg arról szól a történet, hogy milyen célra használjuk. Én a netbookra szavaznék, mert nekem fontos a billentyűzet, de venni egyiket sem vennék, inkább használok notebookot és okostelefont.

programozó 2011.04.05. 17:25:56

Azt kell eldöntened, hogy mire szeretnéd használni, minden ettől függ.
Általánosságban elmondható, hogy internet és multimédia fogyasztásra inkább tablet, tartalom előállítására inkább netbook alkalmas.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.04.05. 19:50:02

@Zabalint: Köszönöm a pontosítást! Tényleg érdekes, ahogy beállt a netbook a 10 colos képernyőre, a választék java már innen van; úgy néz ki, a 7-9-es kategóriát meghagyják a tableteknek. Amúgy én is a netbook felé hajlok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.05. 22:13:09

@Droli:
Régebben volt az Asus EEE első szériája, ott volt 7 colos netbook is, csak persze nem volt kihasználva a készülék mérete, mert a képernyőnek széles kerete volt. Na meg vannak a kínai ARM procis netbookok szerűségek is, 7 colos érintőképernyővel, billentyűzettel és Windows CE 6.0 rendszerrel, ügyes kereskedők árulják ezeket Vaterán, Teszveszen, Hardveraprón 20-25 ezer körül. Sokan lecserélik a WinCE-t Androidra.

De a 10 colos elterjedése szerintem jogos használhatóság szempontjából, az annál kisebb már nem lenne jó semmilyen munkára, fölötte meg már a hordozhatóságot korlátozná. Ha lenne mindenféle, én akkor is a 10-est választanám.

@programozó:
Azért internet fogyasztására lehet, hogy bizonyos esetekben jobb a netbook, tableteken túlzottan korlátozottak az erőforrások. Na meg faszkönyvre is egyszerűbb írogatni billentyűzettel.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.05. 22:17:24

Egyébként ha lenne 70 ezer alatt olyan netbook, ami legalább Atom N550-ös(és nem N455) procival van felszerelve és 2 giga ram(nem 1) van benne, akkor komolyan mondom vennék egyet, és elsődleges gépként használnám, munkára is(programozás), persze itthon monitorral és usb-s billentyűzettel.

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2011.04.08. 18:04:26

A jövő tekintetében inkább a tablet+cloud computing trend jöhet, úgyhogy lehet, nem ártana már most megtanulni a képernyőn való írást :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 14:33:09

@Hitetlen (ex)Bérgyilkos:
Ez egy visszafejlődés lenne a jelenhez képest, mert egy mai tabletet, netbookot, laptopot ott is használhatok sok mindenre, ahol a közelben nincsen net elérés. Persze ha addigra 100%-os mobilnet lefedettség lenne, és elérhető áron lenne, akkor más a helyzet, de ez utópia, hiszen sok helyen még GSM lefedettség nincsen, a 3 közül a leggyengébb szolgáltatónak meg nagyon sok helyen.
süti beállítások módosítása