Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Tudja valaki, mi az a Duna-, vagy roma stratégia?

2011. július 06. - bogancs

https://m.blog.hu/ni/nivo/eu.jpg A google nem sok értelmes dolgot ad ki, ha a magyar elnökség legsikeresebbnek mondott eredményeire rákeresünk. Elmondható: lehet, hogy nagyon sikeres volt a magyar elnökség, de hogy a kommunikáció és a tájékoztatás nagyon rossz volt, az biztos.

Hiánypótlásként közzéteszem itt azt a néhány infófoszlányt, amit találtam a legfontosabb eredményeinkről, hátha valakit érdekel, vagy legalább az utókor számára meglegyen:

Roma stratégia:

A tagállamoknak kézzelfogható és számszerűsített kötelezettségeket kell vállalniuk a roma népesség felzárkóztatása érdekében. Az EU csak célzott programokra adhat ezentúl pénzt, és szigorúbban kell ellenőriznie a felhasználását.

Alapvetően négy kulcsterületen kell programokat kidolgozni: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás.

Duna Régió Stratégia:

A stratégia célja, hogy hozzájáruljon a Duna természeti területeinek, tájainak és kulturális értékeinek védelméhez, a régió fenntartható fejlődéséhez.

Prioritások: Közlekedés és energiahálózatok fenntartható fejlesztése, Környezet és vízvédelem, vízgazdálkodás, régió társadalmi és gazdasági fejlődésének elősegítése.

Persze ez így elég üresnek tűnik, nyilván ennél részletesebben lett kidolgozva a stratégia, csakhát nem lett kommunikálva. Én legalábbis nem találkoztam ennél részletesebb tájékoztató anyaggal, pedig kerestem. Egy-két sajtótájékoztató, vagy rövid tájékoztató füzet még elkélt volna. Vagy akár egy rendszeres stúdióbeszélgetés az m1-en főműsoridőben. Ma például meglepődve tapasztaltam, hogy a 20 órai film a Linda volt, képzelem milyen nézettséggel. Lehet, hogy az EU-s ügyeink is érdekeltek volna annyi embert.

Mindettől függetlenül: Győri Enikő! Szép munka volt! Gratulálunk, és köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr393045748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.07.07. 04:57:47

Igen, ez vicces, az elején a csapból is az folyt, hogy "jajj, mienk lesz a soros elnökség, milyen nagy dolog", de aztán semmi egyéb hír róla. Bár szerintem gyenge ez az eu, ennél sokkal több közös dolognak kellene lenni, mint most van, ha versenyezni akarunk kínával vagy az usával.

anonymand 2011.07.07. 05:37:39

Tisztelt bogancs!

Igen is meg nem is.
Hivatalos forráshoz, ahol részleteiben el lehetne olvasni, még nem jutottam hozzá.
Az a nyúlfarknyi tájékoztató, ami az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége honlapján szerepel, nem ad túl sok információt.
www.eu2011.hu/hu/hir/kozos-erdek-romak-beilleszkedese

Valamivel több infót nyújt Járóka Líviának az a 60 pontos, a Magyar Szemlében közzétett írása, aminek alapján állítólag a roma stratégia kidolgozásra került.
www.magyarszemle.hu/szamok/2009/5/Hatvan_javaslat

Nagy port a közzététel nem kavart fel, egy kommentet kapott.

Tisztelettel:
anonymand

Dinkainka 2011.07.07. 06:55:31

Épülnek a koncentrációs táborok, folyik a fegyveres őrök kiképzése, és a Dachauból ismert "Egy út van a szabadsághoz. A kilométerkövei pedig ezek: szófogadás, őszinteség, tisztaság, józanság, szorgalom, rend, önfeláldozás, igazság és hazaszeretet." szöveg is nyomokban fellelhető a NYENYI-ben.("Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.

Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.

Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a békesség, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.")
Itt a roma stratégia.

Grrr 2011.07.07. 09:48:24

A Roma stratégia egy részletes tartalom nélküli keretstratégia; de ez így is van rendjén. A kérdés alapvetően tagállami hatáskör (oktatáspolitika, foglalkoztatáspolitika, szociális politika, egészségügy...), de az Unió ezzel megtett egy első lépést a téma magasabb, közösségi szintre helyezésére. Rövidebb távon a legfontosabb szerepe, hogy számon kér a tagállamoktól stratégiákat, nagyobb rendet és nyomonkövethetőséget a forráselosztásban.

Ez csak a kezdet - a tagállamok most majd valamit kidolgoznak maguknak, lesz majd monitoring, különböző EU-szintű tanulmányok, értékelések, konferenciák, szemináriumok, high-level group-ok... A tudás növekszik, a kapcsolati hálók erősödnek, és a politika elköteleződöttsége is. A versenyképességi és KKV politika is valahogy így kezdődött régen.

A Duna stratégia is részben hasonló - de ott különösen érdekes, hogy a stratégiával jobban indokolható lesz majd a költségvetésben a nem tagállamokat (pl. Szerbiát) is átfogó, az EU számára fontos programok finanszírozása. A stratégiához közvetlenül nem adnak pénzt, de hivatkozási alap.

anonymand 2011.07.07. 10:33:03

Tisztelt Grrr!

"A Roma stratégia egy részletes tartalom nélküli keretstratégia; de ez így is van rendjén" - jól esne, ha megadnád a forrást, hol lehet elolvasni.
Ha tényleg igaz, ami én eddig tudok, hogy Járóka 60 pontja az alap, akkor nem biztos, hogy olyan nagyon jónak tartom.
A 60 pontban ugyanis sok minden szerepel, csak arról esik kevés szó, hogy az integráció érdekében mit is kellene a romáknak, a roma értelmiségnek, és a roma vezetőknek tenni.
Kis túlzással: mit is adjon a társadalom, mit is tegyen a többség a romák érdekében.

Tisztelettel:
anonymand

Grrr 2011.07.07. 11:21:36

@anonymand:
Azt hiszem, ez az Tanács által is elfogadott változat:
ec.europa.eu/justice/policies/discrimination/docs/com_2011_173_en.pdf

Az állam, pláne az EU, nem nagyon írhatja elő egy stratégiában, hogy kormányzattól független szervezetek vagy egyes népcsoportok mit tegyenek. Hacsak nem valamilyen jogszabályok által, de az most nem ide tartozó kérdés.

anonymand 2011.07.07. 12:33:59

@Grrr:

Tisztelt Grrr!

Segítségedet köszönöm!
Én még magyarul se tudok túl jól, angolul pedig mégannyira se.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.07.07. 13:02:20

Tisztelt bogancs!

Köszönet!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: Te csak figyelsz, mint pók a sarokban?

F173 2011.07.07. 16:44:43

A magyar Duna stratégia arról szólt, hogy támogatjuk a környezetvédelmi és gazdasági szempontból előnyösebb hajózás és akarunk megújuló energiát, de vízlépcsőt és vízerőművet nem építünk!

Kár, hogy a nagymarosi vízilépcső a politika áldozata lett :-(

bájgúnár 2011.07.07. 17:03:52

Duna-roma stratégia hasonló lehet mint amire a cipők emlékeztetnek a Duna parton?

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.07.07. 18:45:53

A "Duna" és a "roma" szavak egy címben? TL;DR, de rosszat sejtek...
süti beállítások módosítása