Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Csak a norvég gyilkos volt beteg?

2011. július 26. - Droli

A norvég tömeggyilkos ügye nagy port vert fel a médiában, és sajnos azt kell hogy írjam, hogy ezzel egyidejűleg elértük a magyar internetes sajtó- és blogszféra mélypontját. (Habár mondják, hogy mindig van lejjebb, de vajon ennél is?)

Alighogy kiderült, hogy a gyilkos egy szőke jóvágású norvég, mindenki elkezdte keresni az indítékot: miért tette ezt? Megjelent róla, hogy ő olyan konzervatív liberális, aki erősen vallásos, utálja a muszlimokat, és kiáll Izrael mellett (meg még a jóisten tudja mi). Ezzel eddig semmi baj sincs, habár kicsit furcsa, hogy „emberünk” náci-cionista liberális értékrendet vall, de hát azt mindenki sejti, hogy aki ilyen szörnyűségre képes, az minimum elmebeteg.

De itt belépett a magyar internetes sajtó (újságírók, blogírók), és nekiálltak skatulyázni: volt, aki azt emelte ki, hogy a gyilkos konzervatív beállítottságú volt: fúj, Orbán! Volt, akinek a zsidóbarátság tűnt fel, és ezt beépítette rendkívül egyszerű világképébe: fúj, zsidók! Volt, akit a vallásosság ragadott meg, és ebből levonta a következtetést: fúj, egyház! Volt, aki meg a liberálist látta meg ebből, fúj, szabadelvű liberálisok! Szóval volt itt minden, és sok írás ügyelt arra, hogy véletlenül se sértse azt a segget, amelyet nyal.

Az egy dolog, hogy ezek a szavak mennyire mást jelentenek nyugaton, mint itt: Magyarországon előfordulhat, hogy egy jobboldali konzervatívnak nevezett kormány baloldali politikát csinál (vagy fordítva), a liberális szót meg az SZDSZ-nek sikerült megfelelően lejáratnia a korrupciós ügyeivel, szóval itt már minden ilyen kategóriának van egy mellékíze. De milyen az, hogy sokan ezekbe a meglehetősen félreértelmezett skatulyákba próbálják begyömöszölni a gyilkost, saját szájízűknek megfelelően?

Szóval ilyenkor az jut az eszembe, hogy nem biztos, hogy csak a norvég szörnyeteg beteg.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr863098110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.26. 13:21:49

Fúj Andersek!
Az az igazság, hogy bármelyik ideológia képes kitermelni a maga fanatikusait (az egyház/vallás meg plusz hátteret ad a gondolatvilágukban), Norvégiában (és a tágan vett nyugati világban) ezek a hívószavak ma jobban hatnak az ideológiára éhes fanatikusokra. Csak azt nem értem, ha ennyire idegen, meg muzulmánellenes, akkor miért nem jelentkezett Afganisztánba önkéntesnek, miért a saját népét írtja???

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.26. 22:48:30

A kutya ugat, a karaván halad. Remélhetőleg.
süti beállítások módosítása