Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Legyen lelkiismeret furdalásunk amiért elköltjük a reálhozamot?

2011. július 29. - bogancs

Mert hát ne legyenek illúzióink, azt a pénzt 99% el fogja költeni egy éven belül. A média fősodor persze arról harsog, hogy ezt nem szabad megtenni, meg hogy nyugdíjas megélhetésünket kockáztatjuk, de ez hülyeség. Egyesek befektetési tippeket is sorolnak, de ennek sincs sok értelme.

https://m.blog.hu/ni/nivo/dagobert_bacsi.jpg

Teljesen nyilvánvaló, hogy ez az összeg semmiben sem befolyásolja öregkori életszínvonalunkat. Az átlagos reálhozam várhatóan 80ezer forint lesz, ami azt jelenti, hogy a többség 20-50ezer forint körüli összeget fog kapni, és egy szűkebb réteg pedig többszázezret.

Ez utóbbi emberek nyilván jól keresnek, és a reálhozamtól függetlenül rendelkeznek megtakarításokkal. Úgy is mondhatnánk, hogy nekik ez az összeg nem tétel. Nyugodtan vehetnek a pénzből egy plazmatévét vagy egy laptopot, esetleg elmehetnek belőle egy külföldi nyaralásra még augusztusban, és örülhetnek, hogy mindez ingyen volt. Nyugdíjas éveiket pedig nem kell félteniük.

Az előbbiek pedig - akik csak 20-50 ezret kapnak - valószínűleg átlag alatt keresnek, megtakarításaik nincsenek, gyakorlatilag egyik hónapról a másikra élnek, nem sok luxust engedhetnek meg maguknak. Persze dönthet úgy a kisember, hogy ő bizony ezt a 20 ezer forintot leköti a bankban és kamatoztatja nyugdíjas koráig. Mivel azonban egyéb megtakarításai nincsenek, valószínűleg hamar eljön az a pillanat, amikor egy váratlan kiadás merül fel. Például elromlik a régi mosógép, akkor pedig úgyis felhasználja az összeget, mert hát mosógép kell, öregkor ide vagy oda. Tegyük hozzá, kár is azt a kis pénzt tartogatni. A mai harmincezer forint évtizedes kamatos kamattal sem fog százezernél többet érni. És akkor ha eléri emberünk a 65-öt, mit kezd a pénzzel? Minden nyugdíjas évében elkölt belőle ötezret? Semmi értelme.

Ennek a pénznek akkor vesszük a legnagyobb hasznát, ha lelkiismeret-furdalás nélkül elköltjük még a nyáron. Lehet belőle egy kicsit lazábban nyaralni, elmehetünk néhányszor étterembe, vagy megveszzük azt a laptopot, esetleg a gyerekeknek játékot. Vagy éppen kifizetjük belőle egy korábbi áruhitelünket, hogy levegőhöz jussunk.

Senkinek ne legyen emiatt lelkiismeret furdalása!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr883108616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makkoshotyka 2011.07.29. 08:57:44

Érdekes, én is több százezer forintot fogok visszakapni, de nekem ez az összeg "tétel"!! Lakáshitelt fizetek, rezsit, eltartom a gyerekeimet és a GYES-en lévő páromat. Nekem is nagyon jól jön egy kis pénz, hogy egy kicsit levegőhöz jussak.
Miért kell piszok burzsujnak kikiáltani, aki az átlagnál többet keres?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 09:22:52

@Makkoshotyka:

Én sem gondolom, hogy burzsuj lenne, aki az átlag felett keres. De hát burzsuj az, akit a környezete burzsujnak tart. :)

Szerintem nem tartozik a témához ennek megvitatása.

Makkoshotyka 2011.07.29. 09:51:41

A 3. bekezdésre reagáltam, amiben hibás következtetések vannak.
Ha fölvet egy témát, amire reagál valaki, akkor az a témához tartozik :o)

berzenke 2011.07.29. 10:51:14

Amit a kedves blogoló ír, és a szemlélet mögötte, az a biztos recept a szegénységhez. Vö. tücsök és a hangya. Gondolom csak a vita kedvéért ír ilyen sületlenségeket. Szerintem minél alacsonyabb valakinek a státusza (jövedelme, képzettsége, munkahelye), minél kiszolgáltatottabb, annál fontosabb hogy visszafogja a fogyasztását, ne élje fel teljes jövedelmét és félretegyen. Hogy ha beüt vmi, elkerülhesse a lecsúszást, a kétségbeesést, esetleg családja szétesését, rosszabb esetben a "kényszerűségből" a "megélhetési" bűnözést. Inkább az előrelátás és tisztes szegénység, mint a reménytelen lumpenizálódás.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.29. 11:23:38

Rendben, majd a lelkiismeret furdalással fogom majszolni az a két kiflit, ami ebből a pénzből kitelik...

Az a helyzet, hogy ezt Orbán pajtásnak kellene elküldeni, neki kellene lelkiismeret furdalásának lennie. (majd megkérdezzük az Eördöghöt, hogy furdalja-e a lelkét az ismeret:-D)

berzenke 2011.07.29. 12:06:00

@vadász2: Szvsz ezek a napi gazdasági döntések (fogyasztés vs. megtakarítás)egyéni életstratégiák, nem nagypolitika. Az állam ott adott egy pofont mindenkinek, hogy az öregkorunkra félretett pénzt lenyúlta, és az adósságcsökkentés mellett felerészben napi költségvetési kiadásokra, MÁV-ra, reálhozam kifizetésre (+politikai propagandára) használja. Amúgy az él jól, aki nem éli fel minden bevételét, ld. svábok vs. cigányok/magyarok...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.07.29. 12:53:39

Abszolút egyetértek @berzenke hozzászólásával. Egy picit más irányból megközelítve: nagyon ritka, hogy egy szegény ember hírtelen jött nagyobb vagyonra tesz szert, ezért a legjobb kitörési pont a sok apró megtakarítás, még akkor is, ha csak pár ezer forintról van szó. Ha az a hozzáállás, hogy az extra pénz jól jön valami aktuális problémára, akkor marad az egyik napról a másikra élés. Ez nem csak erre a pénzre vonatkozik, hanem bármilyen extra bevételre, legyen az egy hármas találat a lottón vagy túlórából, másodállásból származó jövedelem. És ha elromlik a mosógép, akkor - és ezt nem cinizmusból mondom - igenis kézzel kell mosni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.29. 13:04:21

@berzenke: Alapvetően egyet értek, de:
mint magad is rámutatsz
- sem a kormány
- sem a bankok
nem ösztönöznek megtakarításra.
Sőt az egész fogyasztói társadalom az erőn felüli költekezés felé lök.

S én meg tudom érteni azt is, aki egyik napról a másikra él, s most ezt a pár ezer forintot nem a bankba rakja el a nyugdíjas korára, hanem a lyukas cipő helyett vesz egy számmal újabbat.

lajafix 2011.07.29. 13:37:10

"Ez utóbbi emberek nyilván jól keresnek, és a reálhozamtól függetlenül rendelkeznek megtakarításokkal. Úgy is mondhatnánk, hogy nekik ez az összeg nem tétel. Nyugodtan vehetnek a pénzből egy plazmatévét vagy egy laptopot, esetleg elmehetnek belőle egy külföldi nyaralásra még augusztusban, és örülhetnek, hogy mindez ingyen volt. "
Logikai baki, hogy azt hiszed hogy a több fizetés együtt jár magasabb pénzügyi kultúrával. Több nagykeresetűt ismerek akik behitelezték magukat évtizedekre, merthogy bár értenek a szakterületükhöz de a pénzhez nem jobban mint a sarki kocsma törzsvendége.

"Nyugdíjas éveiket pedig nem kell félteniük. " Merthogy? :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 13:41:52

@berzenke:

"Amit a kedves blogoló ír, és a szemlélet mögötte, az a biztos recept a szegénységhez."

Szerintem meg nem. Egy egyszeri "talált pénz" nem lehet alapja egy későbbi jólétnek. Aki eddig sem takarékoskodott és ezután sem fog, annak nem oszt nem szoroz a reálhozam.

Ugyanígy: Aki eddig is takarékoskodott és ezután is fog, annak sem létszükséglet félretenni ezt.

Egy szó mint száz: rendszeres megtakarításokra van szükség, ezzel az egyszeri viszonylag kis összeggel nem lehet letudni a nyugdíjtakarékosságot.

A szemléletem tehát egész más erre az egyszeri pénzre, és más a rendszeres megtakarításra.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 13:47:10

@lajafix:

"Logikai baki, hogy azt hiszed hogy a több fizetés együtt jár magasabb pénzügyi kultúrával. Több nagykeresetűt ismerek akik behitelezték magukat évtizedekre"

Nem feltételezek magasabb pénzügyi kultúrát. Azt viszont igen, hogy jóval kisebb a kiszolgáltatottsága egy magasabb keresetűnek, mert a magasabb fogyasztási szintjéből könnyebben vissza tud venni valamennyit, ha megszorul. Más az, ha valakinek le kell mondania a heti rendszeres éttermi vacsoráról, vagy a színházról, mintha a mosógép javításról kellene lemondania.

Aki húszmilliós lakáshitellel rendelkezik, annak bizony nem tétel, nem javít sokat a helyzetén, hogy most az ölébe pottyan 2-300ezer Ft.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 13:54:47

Egyébként pedig nem értem ezeket a kötekedő hozzászólásokat, hogy dehát van olyan gazdag aki szegény, és van olyan szegény aki gazdag.

Persze kivételek mindig vannak, ettől függetlenül az a tipikus, hogy aki jól keres az magasabb fogyasztási szintet tud fenntartani, aki pedig keveset, az alacsonyabb színvonalon él.

Ugyanez lesz igaz az állami nyugdíjakra is. Aki sokat keresett aktív korában, az magasabb nyugdíjat fog kapni, aki meg keveset, annak alig lesz nyugdíja. A reálhozam félretétele vagy elköltése ezen vajmi keveset változtat.

is 2011.07.29. 14:08:24

akinek hitele van, az torlesszen minden bevetelebol, amennyit csak tud. tul magasak a hitelkamatok. ha van egy 10%-os hiteled, kozben a bankban meg 6%-ot kamatozik egy beteted, akkor az 4% tiszta buko. torleszd le a 10%-os hitelt, es maris 4%-ot nyertel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 15:11:52

@is:

Elméletben igen. De ennyire nem szabad kifeszíteni a pénzügyeidet szerintem.

Bármikor közbejöhet egy betegség, vagy egy munkanélküli időszak, amikor nincs bevételed.

Én inkább azt javasolnám, hogy fizesd az eredeti felállás szerint a hiteled, és jó, ha mellette van egy-két év kiadásait fedező tartalékod, baj esetére. Ez a biztonság megéri azt a 4%-ot.

Persze ha valakinek efeletti tőkéje van, azt megérheti előtörlesztésre fordítani.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 15:18:49

@is:

Megjegyzem svájci frank hitelt most nemigen éri meg előtörleszteni. Az árfolyam az egekben, ellenben csak 6% körül kamatozik.

dekol84 2011.07.29. 15:34:08

Már csak azért is költse el mindenki azt a pénzt, hogy az idióta fővezérünk és a még nála is hülyébb félszemű jöbbkeze örülhessen, a segglyukuk szíj-ártó meg világgá kürtölhesse: hurrá, nő a fogyasztás lendül felfelé a gazdaság, amit az "emútnyócévben" a gaz cocik tönkretettek!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 15:52:36

@dekol84:

Ez is lehet egy motivációs tényező. Bár én jelen esetben az egyéni érdekeimet valószínűleg a közösségi érdek elé fogom helyezni, mikor meghozom a döntést a pénzem sorsáról. :)

dekol84 2011.07.29. 16:07:52

@bogancs:
Az idióta, narancsködös agyú fityisz szavazók a vezér beintésére egyszerre mozdulnak! Most az a feladat, hogy kőccsék el a gaz manyupok által eltőzsdézett pénzt, akkor ezek gondolkodás nélkül elköltik! Az már fel sem merül az átmosott agyukban, hogy a hogy a véres péniszbe került hozzájuk az a pénz, ha egyszer a manyupok eltőzsdézték (megjegyzem köztük a házi oligarcha csányi OTP-je is, csak ezt nem feszegetik)

Imadom a trapistát 2011.07.29. 16:51:01

@dekol84:

"Most az a feladat, hogy kőccsék el a gaz manyupok által eltőzsdézett pénzt"

Szép feladat, nemde?

"a manyupok eltőzsdézték"

nivo.blog.hu/2011/03/12/magannyugdij_realhozam_majdnem_nulla

Az Axa tényleg eltőzsdézte. Ők nem kapnak semmit. Mint tudjuk az átlag 80ezer úgy jön ki, hogy valaki az átlag felett van, valaki pedig alatta...:

forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=500&na_step=500&t=9207971&na_order=

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.29. 16:55:01

@dekol84:

Ácsika! Ezt én mondom, hogy költsék el nyugodtan, nem a Fidesz!

Vagy hallottál valamit? Link?

Szerintem a Fidesz jobban örült volna, ha a reálhozamot az állami nyugdíjrendszerbe utaltatják a tagok. :)))

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.07.29. 22:36:59

Nem tudom, mit agyalsz ennyit a kérdésen. A reálhozamodból vegyél két üveg kőbányait, meg egy doboz lónyugtatót, és legalább lesz egy jó estéd!

lajafix 2011.08.01. 16:32:18

@bogancs:
"nem értem ezeket a kötekedő hozzászólásokat, hogy dehát van olyan gazdag aki szegény, és van olyan szegény aki gazdag."

Hát először azt kell akkor megértened, hogy a gazdagság = vagyoni helyzet. a jövedelem pedig != vagyoni helyzet.

Van a rokonságban egy pár akik tényleg full bejelentve dolgoznak, 2 gyereket nevelnek és még 8 évük van ahhoz, hogy kifizessék a 6ik emeleti panellakásukat a városszélén(még szerencse hogy nem CHF hitelük van). De ők gazdagok a magyar szemléletmód szerint mert mostanára már van kettejüknek ~ 1 millió bruttó havi fizetésük? Soha életükben nem voltak heti rendszeres színház és étterem látogatók, idejük sincs rá.

lajafix 2011.08.01. 16:39:45

@bogancs:

"Azt viszont igen, hogy jóval kisebb a kiszolgáltatottsága egy magasabb keresetűnek, mert a magasabb fogyasztási szintjéből könnyebben vissza tud venni valamennyit, ha megszorul. "
Ez már 200as CHFnél megvolt azoknál akikről beszélek...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.02. 22:50:03

@lajafix:

Ez érdekes kérdés, hogy ki a gazdag. Nyilván aki havi egymilliót keres és azt mind elkölti, annak nincs vagyona, tehát nem gazdag, viszont van életszínvonala. Különben mire költik a havi nettó kb. 600ezer nettót? A panellakást kétévi fizuból megveszi.

De azért a tényleges minimálbéreshez sem hasonlíthatod, akinek ugyanúgy nincs vagyona, viszont csak havi 70ezerből gazdálkodik.

Aki havi egymilliót keres, és van egy nagyon kicsi esze, az bizony előbb utóbb meggazdagszik. A jövedelme felét simán félre tudja tenni, ha akarja, úgy pedig gyorsan szaporodik a megtakarítás.

lajafix 2011.08.05. 14:44:55

"Különben mire költik a havi nettó kb. 600ezer nettót? "

Lakás törlesztés, 2 gyerek. Ez már megy nekik 8 éve, az asszony 5 évig nem dolgozott. Autótörlesztésük is van tavaly óta.
A havi 600 nettó idén január óta megy és azóta könnyebb nekik, előte bőven 500 alatt voltak.

még1x: ez kettejük össz keresete 4 főre, nem 1 emberé.

"A jövedelme felét simán félre tudja tenni, ha akarja, úgy pedig gyorsan szaporodik a megtakarítás. "
Ez majd akkor lesz ha eltelik 8-10 év és közben magyarországon nem lesz hátrány sokra bejelentve dolgozni és nem verik térdre az adók.

"De azért a tényleges minimálbéreshez sem hasonlíthatod, akinek ugyanúgy nincs vagyona, viszont csak havi 70ezerből gazdálkodik."

Az a nagybüdös helyzet hogy magyarországon évtizedek óta nem mond semmit az ember helyzetéről, vagyonáról a hivatalosan bejelentett jövedelem. Különösen minbér környékén.

lajafix 2011.08.05. 14:49:04

S gondolkodtam a poszt témáján: elköltsük-e a reálhozamot?

Egy olyan országban ahol a pénzügyi kultúra 0, a megtakarításnak a fogalma is ismeretlen, ellenben a követelőzés az állam és a hitelnyújtók felé végtelen nem szabad azt mondani hogy nyugodtan költse el az egyszeri ember a 1x éves megtakarítása reálértékét! Igenis próbálja tartani, forgatni, gazdálkodni vele!!! Aki nem képes még a kicsit is megfogni az sose jut el oda hogy nagy megtakarítása legyen. Épp ideje volna elkezdeni, nem kell félni ez tényleg nem fog fájni!!!
süti beállítások módosítása