Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Külföldre távozott diplomás, fizess!

2011. szeptember 08. - Droli

Néha olyan érzésem van, hogy ott fent, a minisztériumban dolgozók, mintha nem is a földön járnának... ennek egyik tipikus példája Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, aki a mai kabaré egyik jeles képviselője lesz lassan, mert annyit röhög az ember az ötletein, mint némelyik stand up humorista fellépőn. Most is csapatával olyat alkotott, hogy ajjaj.

Az Origo birtokába került tervezet szerint ugyanis megvalósítják azt a szép és régóta dédelgetett tervet, hogy amelyik diplomás külföldre távozik, az biza' fizesse vissza képzése költségeit.

Lényeges változás a korábbi tervekhez képest, hogy a koncepció államilag finanszírozott képzés helyett állami ösztöndíjjal támogatott képzésről ír. A különbség, hogy a tervezet szerint az ilyen képzés a jövőben csak akkor lesz a hallgatók számára valóban ingyenes, ha még tanulmányaik megkezdése előtt szerződést kötnek az adott egyetemmel vagy főiskolával arról, hogy diplomájuk kézhez vétele után meghatározott ideig Magyarországon vállalnak munkát. Konkrét időszakot a tervezet nem szab meg, csak példaként említ 7 illetve 15 évet. "Ennek nem teljesülése esetén a képzés költségét a hallgató az intézménynek visszatéríteni köteles" (origo.hu)

Mint külföldön dolgozó diplomás, pár gyakorlati kérdést azért feltennék az államtitkár asszonynak:

1. És mindezt hogyan tennétek meg, kicsi csillag? Áruljátok már el, honnan a fenéből tudjátok meg, hogy az az egyetemista hová megy dolgozni? Hivatkozhatsz a fene nagy EU-s intézményi kapcsolatra, ami úgy nagyjából semmit sem ér, és olyan csigalassú, mint  a bürokrácia általában, de utána is, ha az emberke nem akarja visszafizetni a képzést, mit csináltok? Beperlitek? Szerintetek ez hol fogja érdekelni a kint dolgozót, amikor azt látja, hogy még az ír gázoló ügyében sem tudtok dűlőre jutni, immár tíz éve? És EU-n kívül is van élet...

2. Tetszik ez a 7 meg 15 év kitétel. Lássuk az én esetemet: egyetem után 4 évet dolgoztam itthon, majd (ideiglenes szándékkal) dobbantottam, és most úgy öt év után szeretnék visszajönni, hogy tudásommal "hazámat szolgáljam" (meg hogy legyen kinek az adójából kifizetni a BKV vezér prémiumát). Na, akkor kellene nekem fizetnem, vagy sem? És ha csak mondom, hogy hazatelepülök, de eszem ágában sincs? Persze, ki lehet kötni, hogy az illetőnek "összesen legalább 7-15 év magyarországi munkaviszonya legyen", de ez csak utólag derül ki, kb. nyugdíjba vonuláskor. Mert az nagyon nem kóser, hogy kimegyek négy év után, a törvény szerint visszafizetem a képzésem költségeit, majd öt év után hazajövök, és... és akkor mi?

3. Ez a "ki milyen hasznot hoz az országnak" kérdés is érdekes... pl. aki munkanélküli, és segélyt kap az államtól, az - gazdasági szempontból - milyen hasznot hoz? És aki külföldön dolgozik, de pénzét itthon költi el, vagy itthon fekteti be? Na ugye, ez is egy érdekes kérdés, mindenesetre nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy aki külföldre megy, nem a magyar államnak kamatoztatja tudását. A külföldön dolgozót sok esetben tekinthetjük úgy, mint aki exportálja a munkáját, és az export jó dolog jelen állás szerint.   

4. Maga az elv amúgy érthető: az állam befektet, az állam szeretné, hogy befektetése valamilyen szinten megtérüljön, és ezt a megtérülést próbálja biztosítani. De akkor miért nem terjesszük ki ezt az elvet az egész oktatásra? Pl. ha többszörösen hátrányos helyzetű L. Richárdnak amúgy is esze ágában sincs dolgozni, miért ne követelhetnénk rajta, hogy fizesse vissza az általa elvégzett 6 általános költségét? Na?

Most jöhetne az a szöveg, hogy az állam teremtsen olyan feltételeket, hogy a diplomás szakembereknek megérje itt maradni, pl. ilyen a normális, nem a munkát büntető adózás, tisztességes, kiskapukat kizáró törvényi környezet, vállalkozásbarát gazdaság, stb, de hát ez jóval nehezebb feladat, mint kitalálni ezt az agyrémet. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ez a "röghöz kötés" mennyire harmonizál az EU elvekkel, és hogyan állná meg a helyét egy próbaperben.

Valaki vigye már ki Hoffmant és a többi minisztériumi szakértőt a valóságba, és kérdezze már meg tőle, hogy "akkor ezt így hogy"? Mert értem én a szép alapelveket - zenéljen, tornázzon a gyerek, meg ne menjen külföldre, de ehhez olyan feltételek is kellenek, amik nemcsak papíron, a minisztériumban vannak meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr53209449

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha nem megy ésszel, old meg erővel 2011.09.08. 15:16:38

Régenvolt kézilabda edzőm mondása jutott eszembe, amikor ma reggel elolvastam Hoffman nyilatkozatát. Van persze a felvetésben ráció, hiszen arról van itt szó, hogy azok a diplomások, akik elhagyják az országot, és külföldön telepednek le, azoknak ...

Trackback: Néhány kóbor gondolat a röghözkötésről 2011.09.08. 14:54:21

Sokakkal ellentétben én látom a jót is a legfrisebben kiszivárgott Hoffmann-mesében. Valamiféle homályos utalást tartalmaz a felsőoktatás szeződésszerű, mellérendelt viszonyokra épülő jellegére.Képzeljük el a következő szerződést:"diák kötelezi ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.09. 01:03:02

@Alikam: Alfold stimmt,a zsakfalu nem.
@falevel1: Vagy ez www.hmrc.gov.uk/forms/2009/ca8421a.pdf vagy ez www.hmrc.gov.uk/forms/ca8454.pdf , mar nem emlekszem pontosan. Evente kell kerni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.09. 01:13:34

@xstranger: Sajnos a mernokoket sem. 2004 -ben diplomaztam, 2008ig jo ha netto 130-140 korul kaptam. Mikor eljottem mar jobb volt, de max netto 250-300 lett volna a teteje. Tudom, sokaknak mar ez is nagyon jo fizu, de azert meg ez sem az habzsidozsi, es ez mint montam a teteje, az en teruletemen. Az atlag inkabb netto 200.

xstranger 2011.09.09. 01:22:21

@tildy:): Annal azert lehet tobbet keresni, raadasul szerintem ugy 8-10 ev tapasztalattal ered el a csucsot.

Mas: Befizetett adokbol torteno logas: A mernokkepzes ami alapvetoen gyakorlati targy Magyarorszagon hihetetlenul elmeleti mert ezt olcso csinalni, komolyan az informatikus kepzese szvsz alig kerul tobbe egy tortenesznel. Az egyetlen koltseges laborra teljes ipari osszefogassal szedtek ossze a penzt mert az egyetemnek nem volt 150millioja hogy kepezzek azt az evi 500 informatikust (akik elvileg a legjobbak Magyarorszagon) a tobbi 15-20 eves cuccok voltak.

Ezt a logast is ugy mondjak mintha az valami teljesen altalanos dolog lenne, szerintetek egy csoro orszagban kinek van penze allandoan bulizni, vagy ket VBK megivasa egy csutortoki kolesz buliban mar "logasnak" minosul?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.09. 01:54:40

@xstranger: Nalam ahogy lattam ennyi pedig a teteje, hacsak nem kerulsz at projektmanagementre is... Vagy adatbazisprogramozasra, de az meg mar nem ez a terulet.... Ismerosi korben 1 emberrol tudok, aki netto 400 felett van, es velem egy idos, a tobbi fejleszto ismerosom kb mind 170-300 netto kozt. aki folotte van, az mar csopvez, vagy hasonlo.

Mindegy, a lenyeg , hogy itt 1 ev alatt siman fentebb tudok lepdelni, mind anyagilag, mind tudasban, mind referenciaban, ez otthon joval nehezebb es sokkal tobb ido.

Idet 2011.09.09. 06:45:54

@Sátán&Jocó: Nem azért sírtam -- nem sírtam, DÜHÖS VOLTAM/VAGYOK -- mert tanulniuk kell, hanem mert ezt láthatóan nem tekinted munkának. Pedig az.
Mi ez a királyi többes, hogy MI, AZ ÁLLAM? Basszus, én fizetem az adómból meg gürizésből meg minden másból a kőccsígeket! Az állam bevételei is innen származnak. Ha te azonosítod magad az állammal, amely fizet, akkor méltóztass hozzájárulni a kiadásaimhoz, megadom a számlaszámomat! És van valami az Alkotmányban is arról, hogy a tanulás alapjog, és nem társul hozzá röghözkötés.

Crescendo 2011.09.09. 08:15:19

@Idet: "És van valami az Alkotmányban is arról, hogy a tanulás alapjog..." - az ordog a reszletekben (ertelmezes) van...
Ez egy szocialista orszagban nem azt jelenti, amit te gondolsz. Ennek jelentese az, hogy az allam "kotelessege" az oktatast megszervezni, megmondani, hogy mit es hogyan tanulhatsz es ezert barmennyi penzt, barmilyen modon beszedni. (Akar "roghozkotessel" is.)
Ehhez meg hozza szoktak tenni a "minoseg", a "koklerek", a "lakossag vedelme" jeligeket is, hogy barmilyen magan es esetleg lenyegesen olcsobb kezdemenyezest eltiporjanak.
Oszinten, abszolut szuksegszeru a XIX.sz-i minta kovetese (nagy letszamu csoportoknak torteno eloadas es emiatt oriasi meretu es dologi kiadasu campus-ok fenntartasa), mikozben az internet es a gyors adatkozles, valamint olcso rogzites es tarolas miatt ezt lehetne maskepp is. (Az oktatasi, epp ugy ahogy az egeszsegugyi koltsegek legalabb 30-40%-a az infrastruktura fenntartasara megy el.) Abszolut szukseges ez? Es utana igazabol nem az oktatasert, hanem azert szedik be a penzt, mert a campust fenn kell tartani? Szep dolog az ingatlanszakma, de miert kotelezo minden felsofoku vegzettsegunek ebbe beleszallnia?

Globetrotter2014 2011.09.09. 10:10:06

@Gondir: hihetlen egy művészlélek vagy. Szerinted mit jelenthet az hogy szabályozott? Akkro elárulom: a tanárok és a keretszámok előre meg vannak adva. Letanítasz egy előre megszabott tantervet, ha többet tanítasz nem nagyon fognak megjutalmazni. Sőt akkor sem ha nem buknak meg a diákjaid. Az hogy leérettségiztess mindenkit nem eredmény, tanulmányaim során talán 2-3 osztálytárs bukását láttam, pedig a tanárok között ég és föld különbség volt. Sőt az egyik legjobb tanárom buktatott, ráadásul nem is annyira rossz diákot. Egyébként az hogy a diák leérettségizzen kb akkora követelmény egy tanárnak, mintha azt mondanád egy gépírónak hogy a feléadat az, hogy ne vágja haza a számító/írógépét. Ha az lenne a feladatod hogy a diákjaidból legalább egy versenyt nyerjen és x % bekerüljön a felsőoktatásba, na az teljesítménykényszer. De ez kehetlen feltétel, ezért szabályozott a szakma. A tudásnak termelőereje van de nem az gimnáziumi tudásnak. Elismerem hogy fontos összetevője, de semmilyen munkaerőpiac-konform elemet nem tartalmaz. Ettől függetlenül nélkülözhetetlen, ezért is szabályozott, mert paici alapon nem működne jól (elszabadulna a pokol).

Globetrotter2014 2011.09.09. 10:14:01

@Gondir: "Amerikában ha nincs diákod kirúgnak - te ezt honnan veszed?" Ezt nem hiszem el hogy komolyan írod. Gondolom tanárnak készülsz, azért csak bemutatták hogy mi megy a világban nem? Ha máshogy nem, a gugli a barátod... Az amerikai oktatási rendszer és a társadalom alapeleme a verseny. Mindenhol. Az egyetemen is. Nem csak a diákok, de a tanárok között is. Voltak amerikai professzoraim, olyan szinten tanítanak amit egyetlen egy magyar egyetemi tanárom sem közelített meg soha. Ezt a rendszert nem igazán alkalmazzák Európában, mert növeli a társadalmi igazságtalanságot, és itt van elég tartalék a társadalomban ahhoz hogy megengedhesse. De ha igazán színvonalas oktatás kell, el kell hagynod a kontinenst.

Mondjuk a posztgrad összehasonlítási alapom nem magyar, talán ezért is gondolom így.

popocatepetl 2011.09.09. 10:20:23

@sulcus: "Az ilyen kimosakodott sukhár cshávók mit te,akik abból élnek,hogy megtanulják a miatyánk első két sorát és attól ők már becsületes keresztények,aztán meg ellopjátok a népednek küldött adományokat és kiadjátok uzsorába az élelmiszer csomagokat,ne foglalkozz tanult emberek dolgaival.
Így is nevetséges vagy hülyegyerek,ne fokozd! "

Jó, nem foglalkozom, de hol van itt tanult ember? Azért olyan hülye nem lehetsz, hogy ilyesmit hazudozol magadról - minden ezt cáfoló jel ellenére. Mellesleg agyadra ment a kereszténység-utálat, kis tetűhintás?

Crescendo 2011.09.09. 10:30:18

@ZF2: "ezért is szabályozott, mert paici alapon nem működne jól (elszabadulna a pokol)."
1) szabalyozott? Ha alfatol, omegaig meg van mondva, hogy mit es hogyan kell csinalni az iskolaknak es tanaroknak es az adofizetok penzet (aka "allami" tamogatas) is csak teljes konformitas eseten kapjak meg (ill. nagyon jo politkaia kapcsolatok) azt kezi vezerlesnek hivjak. A szereplok a rendszerben pedig oktatok helyett puszta burokratak. Szerintem.
2) Elszabadulna a pokol? Ez mit jelent? A szuloknek lenne velemennyi dontesi szabadsaga? Ez maga a pokol? Valami allami burokrata nyilvan jobban tudja, hogy mi kell a gyereknek mint barmely szulo, nem? Ebben az orszagba csak hulye es felelotlen szulok elnek, nem igaz?

Globetrotter2014 2011.09.09. 10:40:27

@Crescendo: elszabaduilna. Eddig is voltak magániskolák, nem köülönösebben váltak be. Aki nagyon akart eddig is választhatott privát képzést. De egy teljes liberlizáció esetébn egyes iskolák 10 éven belül elnéptelendnének, amellet hogy gyerekek ezrei nem jutnának be, és maradnának közoktatés nélkül. Nem felelőtlenség hanem szervezetlenség kérdése. De szóljon helyettem John Nash, egy kis játékelmélet: www.youtube.com/watch?v=Touau7QRv8I

Crescendo 2011.09.09. 10:56:29

@ZF2: elmeleti szinten nezd meg a "spontan rend"-rol szolo kisfilmet: www.youtube.com/watch?v=XiXs7oBynYA
Ez tortenik minden nap es mindenki csinalja es ettol mukodik a vilag. A "szervezett" rend jelenleg a poltikai es gazdasagi erdekek melegagya es koze nincs ahhoz, hogy a gyerek tenyleg es is sajatitson ismereteket, amivel kritikus gondolkozova valhatna...
A maganiskolaknak ugyan azt es ugyan ugy kell, hogy tanitsak, mint egy allami (egyebkent sulyos buntetes, bezaras, stb.)... Viszont ezert meg kulon jelentos osszegeket is kell fizetnie a szuloknek. Szerinted ez a "magaiskolak" eletkeptelensege?
Ilyen alapon en lennek a vilag leggyorsabb futoja... a tobbieknek a versenyben +70 kg teherrel kellene futniuk. Eselyuk sem lenne legyozni.

Globetrotter2014 2011.09.09. 11:09:46

@Crescendo: amti írtál az végképp a hülyesg melegágya. Szabályozás kell egy minimális biztonsághoz, ráadásul pont magyar viszonyok mutatják, mennyire nem működik a káosz. A magyar (és a tőlünk keletre élő) embereknek egyszeráen nincs arányérzékük, ezért tör ki mindig valami forradalom amikor a keretek már elviselhetetlenek.
A magániskolűlk lényege hogy aki rááldoz az jobb tudást kapjon mint mások. És itt nem feltélenül a mti hanem a hogyanon van a lényeg. A tanárok nálunk a lexikális tudást "adják le", a know how rész el van hanyagolva. Ezért is bőgünk le a nközi felmérésekben. Pedg van tovább, speed reading, önmenedzselés, önmegvalósítás, mindez olyan simereteket igényel amit drága saját tapasztalatok árán szereztem meg. És persze a magánsikolák része az alimni is, de nálunk sajna a kapcsoaltoknak ebben túl nagy szerepe van...

Jaffar 2011.09.09. 11:32:51

@Alikam:
Akkor veled volt a baj, ha az adott országban, ahol jártál nem fogadtak be. Mert a tapasztalatom azt mutatja, hogy igenis befogadóak a nyugat országok, ha látják, hogy van értelme, ha beszéled a nyelvet, ha alaklmazkodni próbálsz. Persze ki lehet fogni egy szar helyet is, nem mondom, hogy nem, de nem ez a jellemzö. Nyilván nálad nem így volt......

hallari 2011.09.09. 12:09:39

@Alikam: csak vicceltem. :) Ennyire nem jött le az irónia?

Crescendo 2011.09.09. 12:19:50

@ZF2: onbizalomban nincs hianyod. :) egy problemakor alapos ismereteben talan inkabb... ez az altalad "hulyeseg melegagya"-nak titulalt onszabalyozas temakor igen alaposan koruljart es bizonyitott terulet. A termeszet ezen az alapon mukodik.
Egy agyonszabalyozott autorativ es kollektivista rendszer (aka Magyar Koztarsasag)-rol azt allitani, hogy "nem szabalyozott" hogyan ertelmezheto.
A szabalyozasast nagyon jol elvegeznek a vasarlok (aka szulok). (Ki akarna a gyereket tudatlannak es muveletlennek...?) Javaslom, hogy pl. nezz utana John Taylor Ghetto esszeinek...
Egy burokracia (Oktatasi miniszterium), ami arra epul, hogy minden szulo hulye es csak az ertelmes hivatalnok vedheti meg a gyerekekeket szuleik primtivsegetol szerintem felhaborito! Ugyan mas szlogennel van eladva, de a az esszenciaja ennyi.
Abban meg egyet ertek, hogy a hosszu iskola evek nagyobb reszt folosleges es elvault informaciotomege utan az ember a munkaja soran, ill. szabadidejeben vegzett tanulmanyokkal valik muveltte. (vagy nem, ha csak a propagandat fogadja...)

Idet 2011.09.09. 13:37:23

@Satan&Jocó
Erre tudnék mit írni, de megy a vonatom.Most csak annyit: az egyetem nemcsak arról szól/kellene szólnia, hogy x mennyiségű ifjút beterelünk x négyz.m alapterületű helyre, és ott valamit beléjük töltögetünk. Ennél sokkal többről. Nem ingatlanügy ez -- legalábbis nem annak kellene lennie.

zotyikaa 2011.09.09. 13:41:11

@pirosfeherzoldezamagyarfold: Hátha úgysem az adófizetők fizetik, hanem a tanukók szülei, akkor ugye nincs miről beszélni, mert nincs mit felírni az egyéni számlájára.

Bár kicsit kétkedem, mert nekem az egyik leányom egyetemista a másik középiskolás. De egyik sem kerül többe mit a másik. Akkor lehet a középiskola is rég fizetős...?

zotyikaa 2011.09.09. 13:46:58

@tildy:): Vajon mennyi adót fizettél már, ha úgy gondolod vissazfizetted a diplomád árát. Vagy aTe adódból csak azt fizetted? A közösségi közlekedés utcai világítás ingyá volt abban az időszakban...mióta megszülettél?
Írd már meg lécci mennyi adót fizettél, hogy eltudjunk a számokon elmélkedni.

zotyikaa 2011.09.09. 14:03:10

@tildy:): Remélem ha ott kint olyan jól keresel, akkor haza is küldesz az álamnak valamit, hogy az utánad következő generáció is tanulhasson ingyen és elfoglalhassa majd a helyedet.

zotyikaa 2011.09.09. 14:10:42

@falevel1: Megjegyzem, hogy Magyarországon a jogszabályok szerint, állandó lakóhely=életvitelszerűen ebben a lakásban élsz. Innen indulsz munkába, (NAV vizsgálat nyomán) erről a környékről jelentkezel fel a Netre, innen telefonálsz a mobilodról, stb. Ellenkező esetben igazolnod kell, hogy Magyarországon töltesz legalább 180 napot. No ekkor jár a tildy által említett ingyenes itthoni ellátás. Igen drága lesz, amikor majd itthon leszámlázza az OEP. Majd később, addig is kamatozik...

Globetrotter2014 2011.09.09. 14:13:43

@Crescendo: megint nem érted. Nem arról van szó, hogy a hivatalanok jobban tudja hogy mi a jobb, mint a szülő, hanem amikor a hivatalnok tudja, / sejti, hogy az összes szülő egyenként legjobbra törése összedönti a rendszert. Olyan ez mikor nem érted hogy az úton miért fog meg a piroslámpa és nem kapsz telizöldet egy főúton, de forgalomirányítók tudják, hogy csúcsforgalomban egy telizölddel bedugulna az út minden irányból. Mellesleg sok szülő nem akar művelt gyereket, mert maga sem az és féltékeny avyg nem látja be hogy azzal a tudással jobban boldogulna.

somlobodog 2011.09.09. 14:57:42

@Mindfield: tuskó vagy és az is maradsz. itthon, vagy külföldön, tökmindegy. Táncolj egyet rákosi pajtással az utcán, arra van eszed. Szerinted ki a f*sz ad a munkásoknak munkát??? KI???? Az értelmiség (többnyire...). Majd ha legközelebb felvételizel egy állásra, akkor csak oda menj, ahol, aki fizet, az nem diplomás. Gondolom most is így van, ugye??

pengusz 2011.09.09. 15:32:24

@Alikam: Mondom, hogy nem sírni akarok, elvégre jól fizető állásom van :D
Egyszerűen csak talán nem tudom olyan jól "eladni" magam, mint te :D

sulcus (törölt) 2011.09.09. 15:58:30

@popocatepetl: Jó lenne,ha utána néznél a keresztény vallásoknak,ha már tetű hintázol!
Egyébként ezzel az IQ-val még talán az üdvözlégy mária első két sorát megtanulhatod,de érteni nem fogod soha!

popocatepetl 2011.09.09. 16:45:36

@sulcus: Nekem aztán magyarázhatsz te kis fürdetlen görcs, egy cseppet sem érdekel a vinnyogásod.

Zsuzsa20 2011.09.09. 19:01:16

@high up!:

Inkább tanácsot kellene kérni Pokornitól, hogy hogy oldotta meg 2 tanár (felesége is az) 4 gyerekkel annyit pénzt tudott megspórolni, hogy a II. Dér utcába egy kb. 200 MFt-ot érő luxusházat építsen 2010-ben????

sulcus (törölt) 2011.09.09. 21:22:13

@Zsuzsa20: Jajj,ne legyél ilyen rossz májú,biztos ők is felvettek egy csomó svájci frank hitelt amit az unokáik is nyögni fognak.

falevel1 2011.09.09. 23:12:18

@xstranger: Azert en a Tanarokat se hagynam ki,mint kivetel , az ovonoket es meg sorolhatnam...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.10. 00:12:11

@zotyikaa: leirtam, kb 11 evet.
A masik kedves zotyika, hogy bar az elso diplomam allamin vegeztem, am szuleim olyan szegenyek voltak, hogy bizony dolgoznom kellett, es sajat magam fizetnem a kolit, es a kajat. Es aztan a masodik koltsegteriteses diplomam is.

Szerintem neked fogalmad sincs, milyen ugy elindulni az eletbe, hogy anno pajtabol atalakitott 20 nmes lakasban eltel, viz csak az utcan volt, es lyukas cipoben jartal iskolaba.

Es akkor meg ott van az is, hogya szuleim is rendesen fizettek adot, evtizedekig, az o tanittatasukra meg joval kevesebbet koltott az allam, faternak 8 altalanosa van, akkor mi most kerjunk vissza az allamtol, mert o viszont nem vette igenybe a felsooktatast ? Mert ilyen alapon....

Amugy savanyu a szolo, hogy valaki nem hajlando ott maradni, hanem kepzi magat, es oda megy ahol lehetosegek vannak?

Egy fillert nem fogok hazautalni, max a szuleimnek. A legalabb jo helyre megy.

Tipikus mentalitasa ez azoknak az embereknek, akik ugy gondoljak , dogoljon meg a szomszed tehene is. Lehetosegem volt, eljottem, es fikarcnyi rossz erzes sincs bennem.

Koszi, hogy emlekeztettel ra, miert is nem erdemes visszamenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.10. 00:25:25

"Tipikus mentalitasa ez azoknak az embereknek, akik ugy gondoljak , dogoljon meg a szomszed tehene is. " Marmint a te mentalitasod nagyon ilyen emlekeket idez . Jol keresel kulfoldon, hat hogy kepzeled, hogy nem kuldesz haza, meg ilyen halatlan vagy a szulofoldedhez, hogy nem utalsz haza?
Hat nem ez a halatlansag. A halatlansag az, hogy a sajat szulofoldem nem hagy elni, vagy max rabszolga , csalo szinten. Az, hogya szulofold nem becsuli, hanem kizsigereli akik ott laknak. Es ha mindez nem lenne eleg, akkor meg lelkiismeretfurdalast is kelt, ha nem akarsz reszt vennia szarkeveresben. Hat nem...
Egyik sincs az inyemre.

Nem fogom hozni a peldakat, mlyen kozossegi osszefogasokban vettem reszt odahaza, legyen annyi eleg, hogy kb egalban van az orszag altal adott dolgokkal. Meg egyaltalan is , milyen dolog mar ilyennel lelkiismeretfurdalast kelteni, hogy rossz vagy ha lelepsz, szegyeld magad?!

Hat tessek olyan felteteleket teremteni! En probaltam javitani a dolgokon, ahol tudtam, beletort a bicskam, egy fecske nem csinal nyarat, az en eletem is veges.

Jol keresek kulfoldon? Mihez merten? Magyarorszaghoz kepest jol. Itteni mercehez, es alberlet arakhoz kepest kozel sem .

Amugy gondolom olvasta mindenki, most azon filoznak, hogy legyen ertelmisegi ado. Semmi gond, az eszesebbje igy majd lelep, aztan kormanyozhatnak az iranyithato nep folott.
Hacsak fel nem lazad a nep.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.10. 11:31:04

"Álláspontunk változatlan: indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartjuk a tandíj, illetve az utólagos képzési hozzájárulás bevezetését" - forras www.fidesz.hu/index.php?Cikk=56729

Gott in Frankreich 2011.09.10. 15:20:29

@min: Korrekt osszefoglalo. A legnagyobb szegenyseg is konnyebben elviselheto, ha az ember elete kiszamithato, es tudja, hogy legalabb az a keves, amit megkeresett, biztosan a zsebeben marad - mert nem talal ki a kocsog allam visszamenoleges hatalyu jogszabalyokat, es nem vaghatja ki a munkaltato attol fuggoen, hogy hogyan kelt aznap.

Ez az igazi eletminoseg.

Gott in Frankreich 2011.09.10. 15:34:50

@Alikam: "Akkor veled van a baj. Akinek nincs honvágya azzal baj van."

...szerinted. Meg aztan az is kerdeses, hogy ki mit tekint a hazajanak.

zotyikaa 2011.09.10. 20:13:09

@tildy:): Ne azt nézd te mit kaphatsz, hanem te mit adhadsz a hazádnak. Akkor lesz a hazád.

Szánalmas, hogy elhuztok és le se szarjátok, hogy a kovetkezo generációnak ki fogja fizetni az ingyenes diplomáját. Ti megkaptátok ez a lényeg. A tobbi csak onmentés.

Crescendo 2011.09.10. 20:14:46

@ZF2: "Nem arról van szó, hogy a hivatalanok jobban tudja hogy mi a jobb, mint a szülő, hanem amikor a hivatalnok tudja, / sejti, hogy az összes szülő egyenként legjobbra törése összedönti a rendszert." - a pokolba vezeto ut jo szandekkal van kikovezve. Az altalad javasolt pontosan ilyennek tunik.
Ezek szerint az a hivatalnok lenyegesen intelligensebb, mint a szulok (kozejuk ertve diplomasokat is).
A premissza, amibol kiindulsz hibas szerintem. Elteroek vagyunk, eltero ertekrenddel.
Miert kellene raeroltetni mindenkire ugyanazt? Miert kell egy olyan rendszert kiepiteni, amiben mindenkinek ugyan az jar, fuggetlenul attol, hogy keri-e vagy sem?
Egy hivatalnok (illetve lassan egy kisebb megszallo seregukre duzzado szamban) epp ezt gondoljak. Igy az emberi termeszettel ellenes megoldasokra torekszenek, aminek az eredmenye is hasonlo lesz. Ez pedig azonnal az intelligenciajat kerdojelezi meg.

zotyikaa 2011.09.10. 20:19:43

@tildy:): Ha már adoztál 11 evet biztosan vagy már 35 éves, A szuledi nyugdijat ki fogja kifizetni? Mert ugye 9o-ben nem volt egy filler sem a nyugdijkasszában. Azt felejtsük el. Tehát a szuleid nyugdiját én fogom fizetni? Es a tiedet? Vagy már szultel ket-harom gyermeket akik addigra felnönek vagy meg mindig csak a gép elott ulsz esténként?
Ás nem foglalkozol mi volt elotted ás utánad.
No ez a tipikus hozzáállás

zotyikaa 2011.09.10. 20:23:39

@tildy:): De ha már kiszámoltad, hogy te mindent lerendeztél az eddigi munkáddal és adoddal, akkor szomljuk már ki. Tehát megszulettel x forintba került. Innen indulj.

persze ha beteg leszel vagy öreg, akkor se feljetsd el, hogy kvittek vagytok az országgal. Nehogy eszedbe jusson valamit még itt igénybe venni, az itthon maradottak költségén.

Gott in Frankreich 2011.09.10. 20:31:06

@zotyikaa: "Szánalmas, hogy elhuztok és le se szarjátok, hogy a kovetkezo generációnak ki fogja fizetni az ingyenes diplomáját."

Szerintem mindenkinek a sajat szulei. Szoval ha visszafizetitek a szuleimnek a befizetett adojabol azt a reszt, amit az allam kozoktatasra koltott (+ annak a befizetes ota eltelt idore jaro kamatait), akkor majd lehet hoborogni a diploma aranak visszafizeteserol.

"Nehogy eszedbe jusson valamit még itt igénybe venni, az itthon maradottak költségén."

Miert akarna Tildy barmit is igenybe venni a magyar egeszsegbiztositotol? Van neki betegbiztositasa ott, ahol el.

zotyikaa 2011.09.10. 20:32:10

Én Berlinben tanultam a rendszerváltáskor és ott érdeklodve tanulmányoztam a fal torténetét. Mostanra már a fidesz és a tobbi demokrata is elfelejtette, hogy az is épp ezért épult. Miután kialakult az egyik oldalon a jo fizetés és minden más fizetos, kontra másik oldal kicsi fizetés, minden ingyen, az emberek mindenféle gátlás nélkül dolgoztak az egyik oldalon a jo fizetésért, a másikon pedig vették igénybe a szolgáltatásokat. Mivel az elveket nem akarták feladni a szocializmisban, adtak idot arra, hogy eldöntsek az emberek, hogy melyik oldalon akarnak élni. Aztán felépitették a falat, mert másképp nem ment. Tömören ennyi.

De ha végig gondolod, hogy Európában van olyan ország, ahol nncs egyáltalán orvos képzés akkor rájössz te is. Nem is értem miert nem csinálunk az összes egyetemböl szállodát. Amit nyernénk abbol minden nyugati fiatal diplomást idecsábithatnánk.

zotyikaa 2011.09.10. 20:38:42

@Gott in Frankreich: És akkor vége? Az elozo generácio fizeti a következoet. De ha ez a generácio megállitja ezt a folymatot akkor mi lesz? A következo majd magának is és a leszármazottainak is fizeti?
En akivel tanultam, dolgoztm, mind hazajöttek szulni, fogat csináltatni, stb.
A gyremekeiknek az öszes oltást itt adatták be, stb.

De ha jól emlékszem tildy is hazajár orvoshoz...

Gott in Frankreich 2011.09.10. 20:48:13

@zotyikaa: "És akkor vége? Az elozo generácio fizeti a következoet. De ha ez a generácio megállitja ezt a folymatot akkor mi lesz?"

Meg egyszer: nem allit meg senki semmifele folyamatot, ado formajaban mindenki kifizeti a gyerekeiet. Az en szuleim kifizettek a magyar allamnak, de az en gyerekeim mar nem magyar iskolaba fognak jarni, ergo a magyar allamnak nem lesz veluk koltsege. En meg kifizetem ado formajaban annak az allamnak, ahol tanittatni fogom oket.

"De ha jól emlékszem tildy is hazajár orvoshoz..."

Rosszul emlekszel. Ezt irta:
"OEP szolgaltatast nem vettem igenybe, hiszen nem is tudtam volna, ervenytelen volt a TAJom."

Raadasul bejelentette az OEP-nek, hogy az Egyesult Kiralysagban van egeszsegbiztositasa. Mi is a problema?

zotyikaa 2011.09.10. 20:53:36

@Gott in Frankreich: Ugy legyen.
DE az emberek ngaytobbsége elobb-utobb visszajon. Nem mindenki, nekem is van egy évfolyamtársam aki kinn maradt. Egyedül. A gyermekei neki is kinn tanulnak, egy szot sem beszélnek magyarul.

Gott in Frankreich 2011.09.10. 21:03:14

@zotyikaa: 13 eve mentem ki, en mar nem fogok visszamenni. Sot, a diplomasok kozul, akik kulfoldon egzisztenciat epitenek fel, csak egy apro toredek megy vissza, az is par ev utan. Ezek az emberek ezutan a magyar allamnak fizetik a jarulekaikat, ergo teljes joggal veszik igenybe a magyar egeszsegugy szolgaltatasait. Arrol nem beszelve, hogy a par eves jarulekkiesesert cserebe hihetetlenul ertekes tudast visznek haza. De mivel a tobbseg nem megy vissza, a magyar tarsadalom kulcsfontossagu tudasanyagtol esik el, csak a magyar allam tul hulye ahhoz, hogy ennek a strategiai jelentoseget felfogja.

gugu45 2011.09.10. 22:13:36

A felsőoktatásban meg kell szűntetni az állami finanszírozást. A kórházak, vállalatok Bíróságog, Ügyvédi irodák stb. kössenek tanulmányi szerződést a hallgatóval (mint régen) a képzése költségeit fizessék ők (beleértve a hallgató ösztöndíját is). Egyébként is ők tudják, hogy nekik 4-5-6 év mulva hány végzett diplomásra lesz szükségük. Az érvényes szerződés pedig Nemzetközi Bíróság előtt is kikényszeríthető. De azt a "tehenet" le kell vágni, amelyik Magyarotszágonn legel, és külföldön tejel! És ez legyen érvényes a szakmunkásokra is. Két legyet egy csapásra!:
1.Nem lesznek állástalan diplomások, mert csak annyit tanítanak ki amennyit alkalmaznak is, nem ezrekkel többet.
2. Itthon maradnak, mert szerződés köti őket. (amit amikor megkötött a hallgató azt is kikötötték, hogy mennyi lesz a keresete. -ha keveselli nem köt szerződést, de akkor nem is diplomázik-!

xstranger 2011.09.10. 22:28:51

@gugu45: Ha azt gondolod hogy a teljes eves magyar mernokkepzest (most legyunk specifikusak egy keresett diplomaval kapcsolatban) "elojegyzik" 5 evvel elore akkor piszkosul meg fogsz lepodni.

Foleg hogy a legtobb emberrol nem lehet tudni hogy lesz belole-e mernok vagy sem (nem ritka az 50%os ev kozbeni lemorzsolodas).

Gott in Frankreich 2011.09.10. 23:41:39

@xstranger: "Mindenki siparog hogy a diplomasok "jelentos" resze kulfoldre megy. Ez marhasag"

Hat nem tudom, hogy az en kornyezetem mennyire reprezentativ, de egy kezemen meg tudom szamolni, hanyan nem mentek kulfoldre.

"a legtobb diak nem beszel eleg jol idegen nyelveket hogy a diplomajahoz szukseges allast el tudja vegezni"

Ez konnyen lehet, hogy igy van, de a legjobbak beszelnek nyelveket, esetenkent akar tobbet is. Kinek az elvesztese faj a legjobban a tarsadalomnak: a nyelvet nem/rosszul beszelo atlage, vagy a szakma kremjee? Arrol nem beszelve, hogy ha egy apolonot befizetnek nyelvtanfolyamra, es meg birja tanulni, nehogy mar egy diplomasnak ez akadaly legyen.

"a hosszutavu kulfoldi letet se konnyu elviselni foleg ha nincs csaladod vagy van de otthon. "

Es aki kiviszi? Vagy kint alapitja? Vagy pl. Becsbe megy, ahonnan gyakorlatilag minden hetvegen meglatogathatja a csaladjat?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 01:23:06

@zotyikaa: Nem vagyok, 32 leszek. Mint irtam foiskola mellett dolgoztam, 18 eves koromtol. Mellesleg ugy latom elsiklottal afelett, hogy csak fele resz ment allamibol. Bizony nekem is van koltsegteriteses diplomam. Azt meg, hogy mennyit segitettem az orszagnak... Hat pont kovetkezo generacionak epitettem jatszoteret, a foiskolamnak szereztem ceges tamogatast, tobb millio forintot, illetve egy teljes ovis csoport kapott a kozbenjarasomra karacsonyra konyveket...

Tudom keves, meg lehetett volns tobb is, programozokent ennyire futotta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 01:31:00

@zotyikaa: Tevedsz. Fogorvoshoz-magandoki, nem tb- tenyleg hazajarok, de soha az eletben nem szulek odahaza korhazban. Engem meg nem alazott meg annyi nogyogyasz, mint otthon. Es az egyeb orvosi ellatasban is volt par kellemetlen esetem-konkretan elzavartak a korhazbol, mikor bementem, hogy semmi nem marad meg bennem, es a kov. pillanatban elajultam, meg akkor sem, es sorolhatnam....

Ha hazamegyek dokihoz, az csak magandoki, koze nincs a tbhez hozza....Es csak azert oda, mert mar ismerem oket, es elegedett vagyok veluk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 02:46:00

@zotyikaa: Annyira tipikus a mentalitasod, hogy az mar faj. Latom a mesterek jo munkat vegeztek a kiirtad magad a kozosbol, meg hasonlo szovegekkel. Annyira tipikus, hogy te elhuztal, a pofadat befogod, es nehogy igenybe vegyel valamit. Nyugodj meg, csak olyan dolgot veszek igenybe odahaza, amire jogosult vagyok( es barmely mas kulfoldi is igenybe vehet) .

zotyikaa 2011.09.11. 08:43:44

32 évesen nem kellene még nagy következtetéseket levonnod.

A játszótér épités szep dolog.
A diákok a tanulás melletti munka esetén nem fizetnek járulékokat.
A föiskola biztosan örult a támogatásnak, de az államnak mindegy ugyanis a cég biztosan leirta az adóból.
Az én cégem szines ceruzákat szokott adni, melynek az értékét tizszeresen számolják. Az ovinak mindegy a cég viszont tizszeres értéken irja le adoalapjábol.
Hozzáteszem szép dolog ha valaki a közösböl a sajátjainka probál juttatni. Nem is ezt kérdojelezem meg. De azt haszonként az államnak felszámitani, naivság.

A költségtériteses diplomával sincs ám kifizetve az állam osszes költsége, ezt el ne felejtsd. Nehogy azt gondold, hogy az elöado fütése kijott abböl amit az ott jelenlévok fizettek. Hivd csak fel az iskoládat és kérdezd meg. Tapasztalatnak jo lesz.

Vajon kik az én mestereim? Az élet? Mert arra bizony hallgatni kell.

Tehát kezdjuk ujra a számolást, hogy mit adtál, miért cserébe az államnak.

diesel12 2011.09.11. 11:04:38

Nem hiszem, hogy tartozok egy olyan orszagnak amely annyit ad a fiataloknak, hogy ok tomegesen hagyjak el a szulofoldjuket. Kenyszerbol! Nem passziobol, nem az ismeretlen felfedezese es meg csak nem is tapasztalat szerzese celjabol(egy reszt persze leszamitva). Nem hiszem, hogy jo nekem, hogy a szuleimet 2szer latom evente, hogy a testverem csaladjat 2szer latom evente. Hogy nem erzem magam OTTHON ahol elek. Hogy a gyermekkori barataim nincsenek mellettem, hogy nem tudok egy igazan joizut nevetni mert nem ugy gondolkodnak a kornyézetemben, hiszen maskepp, masholl nottek fel. De hiaba latnam mindennap a csaladom, a barataim, abbol nem elnek meg. Hogy ezert en lennek a hibas? Hogy egy orvos ahol lakom 3500 euroval kezd, nem 150-200 ezerrel(jo esetben)? Hogy etterem vezetokent nem 150 ezret fizetnek brutto, hanem 1900 eurot? Ezekrol nem en tehetek. Tolem tobbet vettek ily modon el, mint amennyivel en tarozom nekik. Amit en veszek el azt ki lehet fizetni, azonban amitol ok fosztanak meg engem az megfizethetetlen. Vitatkozhattok ezzel, hogy en valasztottam ez igaz, de normalis korulmenyek kozott valo boldogulas szamomra nem luxus. Nem akarok nyomorgni, szuleimmel elni 40 eves koromig, 15 millio hitelt fizetni 65 eves koromig. Van ennek a kulfoldi eletnek egy oldala, amit TI otthonrol minket kritizalok soha az eletben nem fogot megerteni!

diesel12 2011.09.11. 11:36:02

zotyikaa: azt kaptam a hon szeretett hazamtol, hogy nem tudok nyugodt, szep, altalam elkepzelt eletet elni. Ok nem hibasak a kialakult helyzetert? Egy fillert sem fogok nekik fizetni, csak majd ha ott lakok. Ahol lakok fizetek mindent es latszik is. Magyarorszagon fizetsz mindent es ez hol latszik? Az utakon? A korhazban? Az iskolakon? A koztereken? A kozbiztonsagon? A tomegkozlekedesen? Megis hol? Lehet keveset kernek, de csak elvesz az orszag adni nem tud. Persze szerinted nekem kell adnom. Tudod szerintem ez olyan kolcsonos dolog, amiert fizetsz azert varsz is valamit. Nem is erdemes errol vitatkozni. Persze szedjek be a penzt ezzel semmi gond sincsen, de esetleg a korulmenyeken is valtoztathatnanak. A munkaugyi hivatal allaskereso oldalan neztem, orvosnak ajanlanak 150-200 ezer fizetest. Ahol lakom 3500 eurot. Szerinted gond lesz nekik visszafizetni? Vagy csak azert otthon maradnak mert lesz 10 millio adossaguk? A havi 3500-bol kiszamolhatod meddig fog tartani kifizetni. Persze a havi 250-300 ezer ft NETTO az mas lenne. De ez igaz minden agazatra nem csak az orvosokra. Ne csak koveteljenek(JOGOSAN) de probaljanak valtoztani, mert ezzel a modszerrel nem jutnak sokra. Lesz meg penz amit eltuntethetnek a rendszerben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 12:59:28

@zotyikaa: Tevedsz. Teljes- ill. reszmunkaidos allasom volt, nem diakszovetkezetnel, es akkoriban meg az egyetem nem fizette a tb-t a diakokert, ergo meg tudom mutatni, hogy nyugdijat es adot is vontak.

Ovisoknak konyvre az egesz fejlesztesi brigad adott be penzt, fejenkent 3 ezret, ebbol kaptak.

Meselj mit adott az orszag nekem, de osszd le 10 millio fore es ugy forintositsd nekem.

A termeket meg futeni kell amugy is, hisz a fele csapat allamis volt.....

zotyikaa 2011.09.11. 19:36:56

@tildy:):
"A termeket meg futeni kell amugy is, hisz a fele csapat allamis volt....."

No látod ez a baj, ez a hozzáállás. Ha más fűti, neked legyen ingyen? Miért nem osztod szét a költségeket az összes melegedő közt? Vagy talán még hasznot is hoztál mivel 36 fokos levegőt leheltél be télen? A boltban is úgy vásárolsz, hogy nem fizetsz érte, a kenyeret, tejet másnap úgyis kidobják, még spórolsz is nekik hogy nem kell a szemétbe dobni és kiönteni. Rendes vagy.
De diákként a buszon is úgy közlekedtél, hogy más is ült rajta? Akkor ott sem kaptál semmit. Az utcán más is járt? Akkor azt sem neked építették és világították meg.

Okos lány vagy számold ki. Megszülettél, kórház, stb. Védőnő, gyermek orvos. Az ehhez tartozó adminisztrációs munka. Családi pótlék, születési támogatás. Anyukádnak fizetett szabadság, majd GYES és GYED. Bölcsöde, óvoda. Általános iskola, középiskola. Könyvtár, szakkörök. Számold ki mennyit keres egy tanár vagy nevelő oszd el 30-al, stb. A bicikli út rád eső része. Egy-két méter talán rád is jut. Mivel utaztál az első 25 évben? Volt támogatás? Számold ki a normál és diák jegy árának különbségét. Jó, játszóteret te is építettél az legyen ingyen. És a parkok? Szoktál sétálni? Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

zotyikaa 2011.09.11. 19:42:23

Diesel12 legalább őszinte és nem a kifogásokat keresi és nem próbálja magát megideologizálni.

Neki csak abban nincs igaza, hogy elmenekül és nem próbálja meg itt megoldást találni. Fellépni minden forumon a lopás és korrupció ellen. Tudom egy fecske nem csinál nyarat. De ha mindenki elhúz és mindent itthagy akkor azok nyernek akik ezt akarják. Bár akkor igaza van, ha arra gondolok mindenkinek csak egy élete van. DE nekem van két lányom, két idős szülőm itthon. Hidd el németországban végzett gépészmérnökként eltudnék helyezkedni kint is.

zotyikaa 2011.09.11. 19:53:52

Visszatérve Gott in Frankreich írásához.
Megkérdeztem szüleimet, hogy mennyit fizettek vajon fedezte-e az iskoláimat. Apám elmondta, hogy a kommunizmus végén sem a nyugdíjkasszában sem a tanköltségek területén egy fillér sem volt. A vagyon lelakva. A gyárak annyit is értek amennyiért eladták őket, stb. Tehát 90-től kezdve számoljuk csak mennyit fizettek be. No annyit nem amennyibe én kerültem. Ne felejtsük el, hogy európában a nyugdíjak területén kontinentális rendszer van, vagyis a jelenlegi dolgozók termelik ki a jelenlegi nyugdíjakat. Ezért is probléma Európa öregedése, mert egyre kevesebb fiatal tart el egyre több időset. Tehát szó sincs arról, hogy az idősek előre gondoskodtak volna magukról Ők is a saját szüleik nyugdíját fizették míg dolgoztak. Amennyiben Gott in F-nak lenne igaza semmi probléma nem lenne, hisz minden nyugdíjas saját megtakarításaiból kapná ellátását. Aztán a mostani kevés fiatal is rakja félre magának. De nem így van. Mi fizetjük a szüleink nyugdíját és a mi gyermekeink fogják a miénket.
Tehát ti, akik nem fizettek járulékot, saját szüleitek nyugdíját sem fizetitek. Szüleitekről az itthon dolgozó és fizető emberek gondoskodnak.

Azért ne felejtsétek el, hogy pl németországban a marshall segély oldotta meg a problémát. Azért hogy az USA maradhasson európában a szovjetek ellenében. Ha most mi is kapnánk ilyen segélyt, mi is megoldhatnánk. Vagy egyszerűen nem kínából hoznánk mindent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 22:21:27

@zotyikaa: Falun eltem, gyerekorvos nem letezett arrafele. MEg egyebkent is, azt a szuleim mar befizettek anno.
Pont te mondod, hogy szemet vagyok, mert nem fizetek haza jarulekot az elkovetkezendo generacionak. En erre azt mondom, a gyerekem ugysem ott fog felnoni, nem magyarorszagi iskolaba jar majd , ergo ott fizetek ahol elek, es ott veszek igenybe kedvezmenyesen - amennyiben lehetosegem van ra- szolgaltatast, ahol elek. Az en reszem mar kifizettek a szuleim, ahogyan en is kifizetem itt a majdani gyerekeimnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 22:37:33

@zotyikaa: A legrosszabb hozzaallasa az orszagnak amugy az, amit te is magadnak vallasz. Ezzel a buntudatkeltessel semmit nem lehet elerni , mert egyszeruen nem hat, nem mukodik. MErt eleve szemetnek van beallitva az illeto, aki kilep belole, netan sajat boldogulasat mashol keresi.
Gondolom ismered a viccet a pokollal, a konderban fovo nemetekkel, oroszokkal, meg magyarokkal....

Mert buntudatot probalsz az emberben kelteni azzal, hogy jaj mennyit adott neked az orszag, es te halatlan kutya lelepsz. Elmesz mas orszagba, ez fel nem merulne pl itt, olyan esetben ha kulfoldre tavozol...

Csak pelda: odahaza jol megbuntet mindenre az apeh , ha kesve jelentesz be valamit vagy barmi.

Itt total normalisan allnak hozzad, segitenek sajat vallalkozas inditasaban, ha nincs megfelelo jovedelmed, akkor nem vonnak adot, es mindenfele kedvezmenyeket adnak, es kerik, hogy jelentsd be magad . Nem bunteto, fenyegeto rendszer van az egyszeri alkalmazott, kezdo vallalkozo fele, hanem tamogato, es mukodik!!!!

Persze aztan kesobb mar nagyon komolyan veszik, probalnal meg zsebbe adni, valaki bejelent £100 000-tol kezdodika birsag...

Szerinted otthagynak a szulofoldet tomegesen, ha boldogulnanak odahaza is normalisan? Persze lenne par olyan kivetel, mint en, aki mar 10 evesen is kulfoldre koltozesben gondolkodott, de nagyon sokan maradnanak, es nem lenne ekkora elvandorlas.

( ja elfelejtettem, bicikliut sem volt, radasul 14 eves lehettem, mire vegre aszfaltos ut lett elottunk, a haz elott, amit a szuleim is kifizettek , nem is keveset.... De ez azt hiszme lenyegtelen is. Eleg nagyok, 50 szazalekosak a jarelukok odahaza, hogy kellene hogy erre fussa. Itt joval kevesebb (feleakkora) levonas van, megis futja ra. ingyenes, minosegibb orvosi ellatasra, jobb utakra, stb. )

Tevedes ne essek, pont en vagyok az, aki tandijra is hajlando lett volna fizetni allami kepzesen. is

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.11. 22:46:27

@zotyikaa:

Amugy tudom mi az a kozteherviseles, es hajlando is vagyok reszt venni benne, de ugy gondolom, 11 ev munkaviszonybol vont adok es jarulekok, es szuleim 40 ev munkaviszonyabol elvont adok es jarulekok ki kene , hogy adja azt a maradek 18 evnyi osszeget plusz a foiskolat , amibe en az allamnak pluszba kerultem. Ha nem adjak ki, akkor valamit az allam nagyon nagyon rosszul vegez .

De tudod mit? Hozzak be a torvenyt, meg vissza is fizetem nekik az allami diplomam arat, de kb. azzal az erovel kb kerem is itt az allampolgarsagot. Mert az az orszag nem becsuli az allampolgarait, csak a fejostehenet latja benne, meg a vezetheto nepet , aki ugy beget, ahoyan dirigalnak.

Baromméter 2011.09.12. 10:58:46

1)
@S. Annyi: "És igen, fizeessék vissza! tiszta sor kis buksza. "

És mennyit fizessenek vissza? Valamint, ha már a diplomás állja ily módon az iskoláztatás cehhét, hadd legyen beleszólása abba is, hogy mely költségelemeket akar finanszírozni, és melyeket nem. Az meg ugye nem megy. Na ugye.

2)
Ráadásul a külföldi diplomás kis hazánk hírnevét öregbíti, amelynek hatására a következő beruházási döntésnél a külföldi cég Mo-t választhatja. Akkor meg majd kap az államtól marketing-jutalékot?

3)
Mi a helyzet azokkal a külföldi diplomásokkal, akik külföldön Magyarország érdekében dolgoznak?

diesel12 2011.09.12. 11:27:58

Szerintem semmi gond azzal ha fizetni kell erte. Van egy orvos ismerosom Lancasterben aki sajat maga fizette az orvosit Angliaban, de a bank finanszirozta, utana o pedig fizette. Nem a fizetessel van baj, nekem inkabb a talalas a problemas, mint altalaban a jelenlegi kormany minden intezkedesenel. Mindent erobol inteznek igy rogton ellenszenvesse valik az egesz. Illetve, hogy minden elobb kitutodik mint ahogy az egesz tervezet komplett lesz. Tehat ha fizetni kell de van erre egy kidolgozott konstrukcio ahogy visszafizetheto azzal nincs baj. A problema ott van, hogy ha 10-20 evig havi 20-50 ezret fognak vonni egy diplomas havi 150-300 brutto fizetesebol, akkor nem tud megint csak merre indulni, hiszen otthonteremtes.... Bonyolult dolog ez. De amugy az ingyenelest fel kell szamolni. En Ausztriaban elek, itt minden "ingyen" van, csakhogy a fizetesbol levonjak azt eleg rendesen. Pl. egy 4200 Euros brutto fizu netto 2400. Vagyis nyugaton sincs ingyen. A lenyeg, hogy a levont osszeg oda kerul ahova kell, arra forditjak amire vonjak. Nos ez meg nem megy M.o.-n hiszen a burokracia oriasi, rengeteg az ingyenelo mindefele rendszerekben akik semmilyen hasznos munkat nem csinalnak.

zotyikaa 2011.09.12. 14:45:33

Újfent deiesel12-t vel kell, hohy egyetértsek, annak ellenére, hogy nem támogatom a kiköltözést.
De azok az országok nem minusszal indultak a kommunizmust követően.

Én sem értek egyet az ellenszenves erődemonstrációval, de amit a szocik csináltak, inpotenskedtek, stb. azzal sem előre mentünk hanem visszafelé. Az okokon persze lehet végtelenségig vitatkozni.
Tehát ha ellenszenves is, olyan megoldásokat amik az eberek életét keserítik, csak erővel hozhatók. Más, jobb ötlete az eltelt 20 évben senkinek sem volt.

Tildy már ne is haragudj, de ha a szüleid megfizették a saját költségeiket, a jövöbeni nyugdíjukat és a teveled kapcsolatos összes kiadást beleértve az egyetemi oktatásod, akkor nem így állna az ország.
Hiszen akkor legaláb a nyugdíjra valójuk ott lenne akasszában. Ha minden ember kifizeti a sajátját plusz a gyermekét akkor nem adóságunk lenne hanem megtakarításunk. Pluszzban lennénk legalább a nyugdíjukkal.
De nem. Nincs a kasszában semmi és azok fizetik majd szüleid nyugdíját akik itthon fizetnek. Mit gondolsz mi a rossebért kell németországnak vagy angliának a sok bevándorló fiatal? Épp ezért hogy az ottani öregeket fenntartsa.
Tildy, olvasni és érteni!!!

Tehát nyugodtan megmondhatod szüleidnek, hogy a Zotyikaa olyan hülye, majd ő tart el benneteket.

zotyikaa 2011.09.12. 14:54:35

De ha végigig gondoljuk piaci alapon, márpedig az állami kasszával is akként illene gazdálkodni, akkor láthatnánk, hogy az oktatás a jövőbeni haszon reményében történik. Tehát miként egy vállalat, az állam is hasznot vár ettől. Egy cégtől sem mehetsz el bűntetlenül 5 év oktatás után. Én az USA-ban tanultam egy hónapot a cégem pénzén, egy évet kellett aláírni érte. De németországban is ez az általános. Tudom, hogy torzít az eredmény de csak a sarkítás okán akkor az itthoni 5 év után 60 évet kellene aláírnom. Ez a normális nyugati mérték.
Akkor a magyar állam ilyen telhetetlen? Ebből a nézőpontból nem.
Valahol előzőleg volt arról szó, hogy még a nyelviskolát is fizetik. Igen valóban. De azért alá is kell írni ám egy pár évet. Egyszóval ott is ugyanolyan az elvárás, még talán "kapitalistább" is.
Ezt csak az állammal lehet eljátszani, hogy átbasszuk jól kitaníttatjuk magunkat és lelépünk. Próbáljátok csak meg kinnt...

diesel12 2011.09.12. 21:58:05

@zotyikaa: örülök, hogy végre egy fórumon olyannal találkozok akivel nem egyezik az álláspontunk mindenben de mégis jól tudunk "beszélni" a dolgokról. Bárcsak így lenne a politikában...
Amúgy igazad van a Marshall-terv a kulcsa annak, hogy az ország ott van ma ahol, a szomsz
édainkkal együtt. Ugyanis az nekünk is rendelkezésre állt de a ruszkik nem engedték azt lehívni. Sajnos a gép ezt dobta akkor.
A kommunista állam berendezkedésével a probléma az volt szerintem(habár akkor még nem nagyon éltem, 1978tól), hogy minden volt mindenhol, hivatalokra gondolok. Ami szükségtelen, illetve nem minden mindenhol gigantikus méretekben kellet volna.
Szerintem egyébként rengeteg a felsőoktatási intézmény és mintegy munkanélkülsiégi stat. javítására szolgál, sajnos pályakezdésnél is ennyit ér a papír. Mint pénznél az infláció, nő a mennyiség csökken az érték. Például röhejnek tartom, hogy unokaöcsém egy felsőfokú és egy középfokú nyvizsgával, plusz egy KVIF vendéglátós diplomával recepciós állást kap. Minimum csoportvezetői pozícióba kellene felvenni. Jelenleg én is ilyen irányban tanulok és hát a tananyag 50%-a szemétrevaló és haszontalan. Nem megbántva az oktatókra, de rengeteg minden felesleges dolgot tanítanak amire az életben nem lesz szükségem. Már ha abból indulok ki, hogy recepciós lehet, ugyebár.
Vissza a témához, ha minőségi oktatás kell azért fizetni kell. Azután ahhoz a diplomához megfelelő értékű állás kell, megfelelő honoráriummal. Egészségügy dettó. A tb amit fizettem munkábaállásomtól a magyarországi kijelentkezésemig szerintem a vakbél és lágyéksérv műtétem költségeit sem fedezte. Többet kellene vonni, illetve oda kell juttatni amiért vonják.
Amúgy meg egyetértek minden törekvéssel ami az ország javítását, épülését célozza meg, még ha balul is sikerül nekik. Mert csak az nem vét aki nem tesz semmit. Ez nem ment fel senkit a hibája alól, de el kell indulni valamerre. És a hőn áhított nyugaton bizony minden kőkemény eurókba és fontba kerül. Ugyan miért lenne ingyen pont egy nyakik eladósott országban? pl most keresek magamnak majd továbbképzést Ausztriában, ami 5 szemeszterre kerül 10.900 euróba. Jelenleg félévente kérnek tőlem 500 eurónyi ft-ot. Az ugye 4 év alatt 4000. És ez ktsg térítés. Szóval azért nincs az itt sem ingyen.

diesel12 2011.09.12. 22:00:13

Bocs a helyesírási hibáimért de néha félrehord a kezem :-)

Gott in Frankreich 2011.09.12. 23:13:17

nol.hu/archivum/archiv-483345
"Orbán szerint viszont a diplomások többet keresnek, ezért több adót is fizetnek, így hát az igazságosság nem sérül. Ráadásul a diplomások öt év munkával adóként visszafizetik az államnak a képzésükre fordított pénzt."

Emigyen szolott vala az Ember, Aki Meg Sosem Hazudott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.13. 01:43:34

@zotyikaa: Mert ugye olyanrol nem is hallottunk, hogy semmibol jott politikus par even belul foldhoz meg svajci bankszamlahoz jut, ezek valamit tenyleg nagyon tudnak.... Vagy inkabb lopnak, upsz?!

Mindegy felreteve a dolgot, neked bacca a csorod, hogy en eljottem, nemhogy orulnel, nem veszem el mastol a helyet:)

Anyagilag meg osszemerheto a nyugdijukkal, amennyit en utalok haza neki.

@diesel12:
En is most kezdtem itt egy tanfolyamot, ha barmi benefitet kaonank, tobb is ingyen van, igy viszont hogy nem, egy eves , heti 6 oras angol kurzus 540 font, hw szakmamban le akarom rakni a zend certificatet, az 1200 font...

500 euronyi forintot en is kifizettem odahaza felevente a masoddiplomaert, ugyhogy ahhoz kepest meg feletek olcson is van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.13. 01:53:49

@diesel12: Tobbet vonni? Mibol? Igy is kb. a legnagyobb odahaza az elvonas. Itt miert eleg csak 25%?

Elnezest a felregepelesekert amugy.
Zotyika: azt irod erovel hozhatok.ha picit is ismernel , tudnad, nem vagyok a nadragszij ellen, leven takarekos ember vagyok. Csak mig pl. Bokros szajabol hiheto volt a megszoritas, es a felemelkedes lehetosege, addig egy populista, hatalommanias, sajat magat fenyezo , Napoleon komplexussal kuszkodo embertol nem.

Ertem en , hogy meg kell szoritani, a modjaval nem ertek egyet. Arrol meg jobb lenne ha leszallnal, hogy kiirtam magam a kozosbol -voltam olyan szemet, hogy nyugdij teren is, kedvemenyezette teve egy nyugdijast:)

tessek megfelelo korulmenyeket teremteni, es akkor hazamegyek, a tolem telheto legtobbet otthon mar amugyis megtettem, meg amugyis , a diplomam ov szerint - marpedig o sohasem hazudik!- mar reg visszafizettem:p

Perillustris 2011.09.13. 10:07:09

@Gott in Frankreich: Ez akkor is hülyeség volt, hiszen eszerint öt évig nem járul hozzá a közteherviseléshez.

Baromméter 2011.09.13. 10:20:21

@Sátán meg a Jocó: "Mint mondottam volt, a katonatisztek kiképzése oly drága, hogy náluk igenis megkövetelik a min. szolgálati időt, és ez ellen ÉRDEKES módon senki sem tiltakozik.

Szóval, mi is a problémád? :) "

Tényleg, a külföldön szolgálatot teljesítő diplomás katonáktól is visszaszedik a lóvét, ugye?

zotyikaa 2011.09.13. 11:51:42

Keveseb diplomást kell képezni nagyobb árért. Kétszeresen is spórolhatnánk ezzel. Én nem titeket okollak. Tildy nem személy szerint veled van bajom. Te egy személytelen példa vagy jelen esetben (Ez sem sértés). Ennyi diplomás nem fér el, ezért nyilván el kell menni. De ez az amin változtatni kell. Ha az okatókból felét elküldenénk a maradék kétszer annyit kaphatna. Máris javulna a teljesítményük. De a friss diplomásokat is többre becsülnék, ha kevesebben lennének. Ráadásul az oktatásból megmaradó (fele intézményből szállodát csinálni, vannak szép belvárosi épületek) megkaphatnák a jól képzett diplomások és itthon is maradhatnának. De ez az én véleményem és jelenleg nem ez érvényesül.

De itt már elmegyünk az eredeti gondolattól, problémától. Az hogy ki és mennyit lop más kérdés. Az államháztartásnak van egy bevétel és kiadás oldala. Az eltelt 20 évben a kiadás mindig több volt mint a bevétel. Ezért is nem képződhetett senkinek előre nyugdíja és pl tanulmányi megtakarítása az adóból az államkasszában.
És jelen fórumon nem téma, hogy a kiadások nálunk ezért nagyok mert minden második forintot ellopják, angliában pedig csak minden ötödiket.

A külföldön szolgálatot teljesítő katonák a mi érdekeinket képviselik (nem röhögni). Egyébként pedig ők nem tudnak lelépni és ott hasznosítani a diplomát, mert azért az állampolgárság ott is feltétel a katonának.
De egyébként beszedik a költséget. De talán nem árulok el nagy titkot, hogy a magyarok miként ált. a többi ország, vagy a munkáltatók azért jegyzik a tartozásokat. Ugyan nem tudják beszedni azonnal, mert pl nincs semmid vagy eltűntél az országból de várnak előbb utóbb be lehet majd hajtani. Magyarországon adófolyószámlát nyitnak pl a külföldieknek akik valamilyen tartozást csináltak és ott szépen nyilvántarják mindaddig, míg valamiképp be nem sétál a csapdába a delikvens. Nem is tud róla, hogy magyarországon adószáma van.

zotyikaa 2011.09.13. 11:53:27

@Gott in Frankreich: Persze hogy hülyeség volt a közigazgatásban sem keresnek annyival többet, de a magánszférában épp annyit. Nálunk a diplomás minimálbért sem kapják, mivel nem szükséges az állás betöltéséhez a munkaköri leírás szerint. Így aztán több adót sem fizethetnek.

diesel12 2011.09.13. 17:18:35

Szerintem a megoldas a sokkal kevesebb diploma lenne, amely igazi erteket kepviselne es tervezheto, de biztos befektetes lenne. Az allamilag finanszirozott kepzesnek kellene annyiba kerulnie mint a jelenlegi ktsgteritesnek. Egyebkent a jelenlegi fizetsebol levont osszegeknel oriasi problema, hogy nagyon sok ember minimalberen van bejelentve igy ok mindenhez minimalis mertekben jarulnak hozza. A rendszer kompletten szorul atalakitasra. A fizetesekbol torteno levonasoknak oda kellene jutnia amely celrá vonjak oket. Ezt atlathatova, kovethetove kellene tenni. Az adokat es jarulekokat olya mertekben kellene atalakitani, hogy ne erje meg ne bejelenteni az alkalmazottakat, de a bunteteseket drasztikusan kellene emelni. Ez persze igy mind egyszeru csak megvalositani nehezebb, foleg ugy, hogy nem is akarjak, hiszen erdekserelmek lennenek.
De az alapotlettel egyetertek. Fizessunk a diplomaert, de az allam ezzel egyidoben a korulmenyeken valtoztasson, hiszen egyoldaluan nem fog menni, a kenyszer pedig nem megoldas, hiszen attol meg ´nem maradnak otthon, mert tartozasuk lesz, sot.
Kivancsi leszek mi lesz ebbol megvalositva mikor es hogyan.
@tildy:): egyebkent itt is nagyon sok minden finanszirozva van, cak peldakent irtam, hogy nincs ingyen itt sem az oktatas, persze van olyan is. A korulmenyek mindenesetre osszehasonlithatatlanok. De Ausztria es Magyarorszag nem egy sulycsoport, nem szabad osszehasonlitani oket. En ugy gondolom jo fele indulnak, de a stilus es a szavhihetoseg mas teszta. Az megint, hogy otthon mara kinek hihet valaki egyaltalan.

Gott in Frankreich 2011.09.13. 20:34:44

@Perillustris: Kifizeti a tanittatasa okozta koltsegeket, majd elhagyja az orszagot. Ezek utan megis miert kene egy szamara idegen orszag kozteherviselesehez hozzajarulnia barkinek is?

Perillustris 2011.09.14. 08:38:57

@Gott in Frankreich: Nem nagyon értetted meg. A diploma utáni munkabér adóját nem lehet egy az egyben "beszámolni" a tanítás költségeibe, hiszen az az adó a közteherviselés egy szelete.

Baromméter 2011.09.14. 16:09:49

@Gondir: "Én mondjuk nem foglalkoztam azzal, hogy ki végzi el az életmentő műtétet apámon, elhittem, hogy az orvos próbál jó szakember lenni. És az apám még mindig él."

Van, aki nem akar kockáztatni ilyen szituban, és megteheti.

Gott in Frankreich 2011.09.15. 09:27:00

@Perillustris: Te nem ertetted meg. Ahol nem szandekozom elni, ott kozterhet sem ohajtok viselni, csak a sajat magam okozta koltsegeket megteriteni, es becsukni magam utan az ajtot.

Perillustris 2011.09.15. 12:04:29

@Gott in Frankreich: GYK: amíg itt élsz, addig van (köz)teher. Amíg itt élsz, az összes befizetett adód nem számolható el a tanítási költségként. Persze kiköltözhetsz a diplomaosztó utáni napon, csak utald át a díjat. Mit nem értesz?

Baromméter 2011.09.15. 12:18:29

@zotyikaa: "A szuledi nyugdijat ki fogja kifizetni?"

Az IMF nem biztos, ott se papír, se bit többé:
www.stockmarketwatchtoday.com/2011/09/the-imf-could-run-out-of-funds-if-the-crisis-deepens/

Baromméter 2011.09.15. 16:12:43

@zotyikaa: " Szüleitekről az itthon dolgozó és fizető emberek gondoskodnak."

Hát nem. Szüleinkről a pénzt teremtő bankszféra, a hitelgazdaság mechanizmusa gondoskodik.

zotyikaa 2011.09.15. 18:39:58

@Baromméter: Hol teremtik azt a pénzt, mert akkor oda megyek szüretelni...
Én eddig azt hitttem csak forgatják, de nem nyomják.

zotyikaa 2011.09.15. 18:43:59

@Gott in Frankreich: Semmi gond. Akki menni akar fizesse ki amennyibe az adófizetőknek addig került. Ha pluszban van, nincs gond. Csak általában az ember első 25 évében csak pénzébe kerül a társadalomnak. Tildiynél ezeket már leírtam. Szerintem tíz év adója kevés ahhoz, hogy azt megtérítse. De lehet számolgatni...
Bár volt aki ebben az évben 540 millió szja-t fizetett. Bár szerintem ő nem akar elmenni.

Gott in Frankreich 2011.09.15. 19:16:10

@Perillustris: Nem. Amig Mo-on van *jovedelmem*, addig van kozteher. Nekem magyar munkaviszonyom sose volt (ezaltal hala a jo istennek a faszszopo magyar allam a nyugdijmegtakaritasaimat sem tudta allamositani). Tandijat is szivesen kifizetem abban a pillanatban, amikor visszafizetitek a szuleimnek az altaluk befizetett jarulekokbol a kozoktatasra forditott reszt.

Gott in Frankreich 2011.09.15. 20:07:27

@Perillustris: Egyebkent elmondom, mit nem ertek: a kozteherviseles celja, hogy az ember szolidaritasbol olyan koltsegeket is atvallaljon, melyben o maga nem erintett; pl fizesse a tudorakosok kezeleset, akkor is, ha o maga meg csak nem is dohanyzik. Te szolidaritast varsz tolem egy olyan tarsadalom tagjaival szemben, akik forditott esetben az altalam okozott koltsegeket nem hajlandoak szolidaritasbol fizetni? Ezt megis hogy gondoltad?

Baromméter 2011.09.16. 09:36:41

@zotyikaa: hehe, ma már nem kell nyomni ahhoz, hogy teremtődjön.

Baromméter 2011.09.16. 09:42:25

@zotyikaa: igen-igen kicsi összefüggés a munkából beeső adóbevételek és az állam által rendelkezésre álló (pl nyugdíjra) elkölthető pénz között. Az állam kötvényeken "hitelfelvételből" (pénzteremtéssel) finanszírozza kiadásai java részét. Ami aztán inflációt gerjeszt, és ezen keresztül e többletpénz terheit a lakosság finanszírozza.

zotyikaa 2011.09.16. 10:11:49

@Gott in Frankreich: Nem nem. Amiről te beszélsz az a társadalom biztosítás. Neked is fizették a szüleid és a többiek a gyermekkori bajaidat, eltört lábad, stb. Amíg itthon voltál addig fizetted és vetted igénybe ok. Bocs nem is fizetted, hisz nem dolgoztál. No de mondjuk ezt fizették a szüleid. Mondjuk ha ők fizetik az adót akkor fizetik a saját tanulmányaik és gyermekkori ellátásuk költségét. De hogy a te gyermekkori ellátásodon felül (de szerintem már azt sem fedezte) már nem jutott és jut felsőoktatásra, abban biztos lehetsz, hisz folyamatosan minuszban van az államkassza, tehát most én sem fizetem a gyermekeimnek előre, hisz akkor szaporodna az erre eső megtakarítás. De nincs.

Perillustris 2011.09.16. 10:16:30

@Gott in Frankreich: Figyelj, innen indultunk: "Orbán szerint viszont a diplomások többet keresnek, ezért több adót is fizetnek, így hát az igazságosság nem sérül. Ráadásul a diplomások öt év munkával adóként visszafizetik az államnak a képzésükre fordított pénzt."

Erre írtam én, hogy ez nem igaz. Nem lehet igaz.

A szüleid befizetése jó esetben az alapinfrastruktúrára elég, az afölötti rész a közös kalapból ment, amibe a mátészalkai napszámos is bedobott. Mivel nincs tételes szétválasztás az adózásnál, hiábavaló minden számolgatás.

Egyébként abba senki nem köt bele, hogy egy cég, ha befizeti alkalmazottját egy drága tanfolyamra-képzésre, kiköti, hogy X évig nem mondhat fel anélkül, hogy annak költségét vissza ne kelljen fizetnie.

Ez miért más?

(Fontos kiegészítésként megjegyzem, hogy nem kibicként dumálok, jómagam is fizettem a főiskolai képzésért, igaz, tudom, hogy még e díj sem fedezte a költségeket.)

zotyikaa 2011.09.16. 10:16:55

@Baromméter: Hát persze ezért is marhaság ha valaki azt mondja, hogy szülei már befizették adóban és félre tették részére az oktatási költségét.
Az pedig valóban a cél, hogy nyugdíjra csak nyugdíjjárulék (és nem adó, hitel, stb) bevételeket fordítsanak. Ezért sajnáljuk a sok elmenő fiatalt és ezért örülnek a befogadó és szintén elöregedő nyugati országok nekik. Mi pedig itthon nyögjük a magasabb járulékokat fizetve azok nyugdíját is akiknek nincs gyermekük vagy elment. Lett volna esély szép lassan arra, hogy magunk gondoskodjunk magunk nyugdíjáról, de ezt most megszűntették, így félő az én nyugdíjam is a gyermekeim fizetik. Vagy ha kimennek ők is, majd azok a gyermekek akik itthon maradnak. Mint most mi.

Baromméter 2011.09.16. 11:17:51

@zotyikaa: Az pedig valóban a cél, hogy nyugdíjra csak nyugdíjjárulék (és nem adó, hitel, stb) bevételeket fordítsanak."

Pont azt próbáltam írni, hogy ez soha nem lesz így. Havi két kifli nem jönne ki belőle.

Gott in Frankreich 2011.09.16. 21:26:49

@Perillustris: Tisztelettel, nem erdekel a mellebeszelesed. Egyetlen kerdesre erdekel a valasz:

Te szolidaritast varsz tolem egy olyan tarsadalom tagjaival szemben, akik forditott esetben az altalam okozott koltsegeket nem hajlandoak szolidaritasbol fizetni? Ezt megis hogy gondoltad?

Perillustris 2011.09.17. 19:08:43

@Gott in Frankreich: Oké, akkor nincs miről beszélnünk.

Gott in Frankreich 2011.09.19. 08:59:11

@Perillustris: Ja ertem. Amikor szamonkerik rajtad azt, amit te kersz szamon masokon, akkor hirtelen nincs mirol beszelnunk.

Perillustris 2011.09.19. 11:27:47

@Gott in Frankreich: "Tisztelettel, nem erdekel a mellebeszelesed."

Nem én írtam.

Gott in Frankreich 2011.09.20. 23:11:54

@Perillustris: Persze hogy ezt irtam, mert hadovalsz mint egy cigany, es egy egyszeru kerdesre keptelen vagy valaszolni.

Tehat, milyen alapon vartok szolidaritast ti, akik semmifele szolidaritasra nem vagytok hajlandoak?

Perillustris 2011.09.21. 00:55:49

@Gott in Frankreich: SZVSZ minden szolidaritásnak megvan a határa. A közösből építsék fel az alapinfrastruktúrát, a használók meg fizessenek a használatáért.

GYK: az nem fér bele, hogy valaki állami költségen elvégez egy iskolát, tanfolyamot, akármit, és annak hasznából egy idegen állam részesül. S bár a brain drain negatív hatásairól van némi vita, mert újabb kutatások szerint nem is olyan vészes a dolog, az biztos, hogy egy ilyen kis csóró országnak takarékoskodnia kell(ene) az erőforrásaival. Amik egyébként nem is léteznek, csak hitel formájában.

Gott in Frankreich 2011.09.23. 00:16:11

@Perillustris: "SZVSZ minden szolidaritásnak megvan a határa."

Ja, hogy ez flexibilis, mindenki megszabhatja, mi fer bele neki, mi nem? Van valami kerdoiv az adobevallashoz mellekelve, amin en is beikszelhetem, koltsenek-e az adombol az alkoholistak kezelesere, vagy Bivalybasznad foutjanak leaszfaltozasara, ahol en ugysem jartam sosem?

Ez a gondolat szerintem leginkabb korlatolt, infantilis, es abbol a dacbol szuletett, hogy azok, akik nem vittek semmire, megiscsak oda tudjanak sozni egyet azoknak, akik ki tudtak maszni a pocegodorbol. (A viselkedesminta leginkabb a viccbeli agressziv kismalacra emlekeztet.)

De igazabol tokmindegy, tekintve hogy nem fizetunk kozos kasszaba. Mindenki a maga szopoalarcanak kovacsa, a sajat orszagodat ugy baszod el ahogy akarod, ugyhogy csak hajra!

Almandin 2012.02.27. 23:58:14

Nem olvastam végig a hsz-eket, így nem tudom, valaki említette-e, hogy a röghöz kötés azért sem megvalósítható, mert magánéleti dolgok is közbeszólhatnak. Pl. valaki beleszeret egy külföldibe, vagy külföldön dolgozó magyarba. Vagy kimegy a párja külföldre dolgozni, és azért nem mehet utána, mert megbünteti az állam. Ilyesmibe is bele kell gondolni.
süti beállítások módosítása