Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az ír kormány Matolcsyja

2011. november 09. - Droli

A görög és az olasz válság mellett mostanában az írek kicsit háttérbe szorultak, pedig ne felejtsük, ők is benne vannak nyakig... egy kicsit foglalkozzunk velük is,különösen, hogy az Index is ezt teszi egy cikk erejéig. Étvágygerjesztőnek adok rögtön egy alcímet: milyen az, amikor Matolcsyt hitelesnek tekintik? Na, ez így már elég pikáns :-)

Az ír helyzetről anno már volt egy posztsorozatunk, melyben az ír válság milétét boncolgattuk; itt is a szokásos ingatlanpiaci buborék durrant, de jó nagyot, hogy aztán maga alá temesse a bankokat, meg az egész kelta tigrist (mindez megspékelve a nemzetközi helyzettel, azaz elmaradtak a befektetők és a turisták, 14-15% körüli munkanélküliség, recesszió, szóval nem pusztán bankválságról van szó!). Az előbbit érthetőbbre lefordítva: puszta közepére épített szállodákra, kis falvakba épített plázákra adtak hitelt, melyek bedőltek (várható volt), és a bankok óriási veszteségeket szenvedtek el. Ekkor jött az ír kormány, és hitelből konszolidálta a bankokat (az IMF hathatós segítségével), majd miután ennek hatására alaposan megnőtt az államadósság, komoly megszorító intézkedéseket vezetett be. Mintha azt mondaná Orbán, hogy nem hagyjuk bedőlni a magyar bankokat, konszolidáljuk őket, de cserében holnaptól mindenki adója duplázódik. Képzelhetitek, mennyire szerethetik a bankokat az írek.

A kormány közben töretlen optimizmussal tekint a jövőbe, erre jó példa az Index ma megjelent cikke, ahol Mr Noonan pénzügyminiszter világgá kürtöli a jó hírt: az ír gazdaság kinövi a válságot és az adósságot! Mindezt az Index olyan alcímmel közli, hogy "amit mi szeretnénk, azt az írek megcsinálták: növekedéssel kezelik az adósságproblémákat." Gondolom, most mindenki 3-4-5%-os növekedést vizionál, hát, akkor leírom azt a növekedést, amivel az írek kinövik az államadósságot: kb. 0,9%, és a jövő évi számokat is most vették lejjebb: a tervezett 2,5% helyett már csak 1,6%-kal számolnak. Közben a kilátások sem jók, az export növekedése nem éri el a várt szintet (az ír gazdaság erősen exportorientált), a munkanélküliség továbbra is nagyon magas, a belső fogyasztást a megszorító csomag tönkrevágta (és további adók várhatók, illetve az adókedvezmények jó részét is kivezetik - ezek ismét nem fogják elősegíteni a fogyasztás növekedését), és az ír kormány reményei szerint talán 2015-re sikerül elérniük a 3%-os GDP arányos hiányt. Mr Noonan interjúja olyan, mint mikor Mr Matolcsy nyilatkozik a Magyar Nemzetben, és megpróbálja gyorsnaszádként eladni Magyarországot - ezt a hazai sajtó ilyenkor szépen darabokra cincálja, és körberöhögi - Mr Noonan interjújánál ez fel sem merült.

Szóval nem értem, milyen adósságkinövésről és növekedésről beszél az Index.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr243365802

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rámenős 2011.11.10. 04:53:07

Mindig a remény hal meg utoljára.
Nekünk meg a bőrünk megy rá. Majd ha éhezünk már, addig garázdálkodhatnak.

rámenős 2011.11.10. 04:59:13

Van viszont fejlemény is. Most hallottam a rádióban, hogy felgyorsítják a gazdák igényléseinek elbírálását a nemzeti földalapból. Hogy mik vannak? Nem ennek kellett volna az elsőnek lenni?
Legalább az önellátásunkat tudnánk megoldani élelmiszerből.
Haj haj Priszkosz mit írnál most a magyarok asztaláról?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.11.10. 07:43:32

Magyarország = Írország mínusz bankmentőcsomag?
Ugye nálunk nem kellett (annyira) megmenteni a bankokat, mert a válságban is stabilak maradtak (ezt akkor sokat hangsúlyozták) De ha megmentették a bankokat, akkor ez szerintem viszonossági alapon kellene menjen: bankok kamat nélkül, alacsony kamattal vesznek állampapírokat, államadósság elengedést eszközölnek ki ahol lehet stb. Utóbbinak különösen nagy jelentőséget tulajdonítanék: amennyivel az állam (általában a megtérülés reménye nélkül) támogatja a bankokat, annyival csökkentik az adósságát.
süti beállítások módosítása