Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A balhézó romák "bemutatkoztak" Írországban

2011. november 22. - Droli

A romák megtámadták a helyi fiatalokat - írta Mick McCaffrey a múlt heti Sunday World ír kiadásában. A történet nekünk, magyaroknak "szokványos": nemrég kb. 30 roma beköltözött egy utcában lévő két házba, és azóta több lopás és betörés is történt a környéken. A helyi lakosok ezt nem nézték jó szemmel, és múlt szerdán délután kettő óra körül öt helyi szóváltásba keveredett pár romával. Ami viszont ezután következett, olyat valószínűleg még  nem láttak: nemsokára megjelent legalább öt felfegyverkezett roma, és baseballütőkkel felfegyverkezve elkezdték üldözni a helyieket - az amúgy forgalmas út sem zavarta őket. Szerencsére a rendőrség (Írországban: Gardai, nem, semmi közük a Magyar Gárdához :-) gyorsan megérkezett, és véget vetettek az amúgy romániai illetőségű romák balhéjának, akik még a rendőrök jelenlétében is próbáltak "emberkedni". Az eredmény: öt roma férfit letartóztattak, és majd a jövőben valamikor ítélet is születik. 

Írországban amúgy egyre többet beszélnek a "koldusmaffiáról", amit szintén romániai romák szerveznek. (Az írek amúgy is szeretnek adakozni, így eléggé jövedelmező lehet ez a biznisz.) A pénzt persze elszedi tőlük a főnök, és hazaküldi Romániába, ahol a hírek szerint "nagy házakat" építenek belőle.

Úgy tűnik, a balhét kereső romák sajnos megtalálták Írországot is... remélhetőleg ez csak egyedi eset volt, mert vannak itt rendes, dolgozó romák is (én is ismerek egy itt dolgozó magyar roma családot), és nem hiányzik, hogy itt is ugyanaz a hátrányos megkülönböztetés érje őket, mint Magyarországon...

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr33403904

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány nem fél a népharagtól 2011.11.23. 13:01:14

Ez most nagyon demagóg lesz, de egyszer ezt is kipróbálni. Különben is, berágtam. Nem csoda: a devizahitelesekről lesz szó, illetve azok egy részéről. A gazdag devizahitelesekről....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RomBold! (törölt) 2011.11.22. 23:06:05

Most csalódtam az írekben. A filmeken mindig olyan keménytökű fazonoknak látszanak. Meg a zenéjüknek a fele legalább kocsmadal, a másik fele meg matróznóta... azt gondoltam, hogy egy ilyen incidens végetér még mielőtt a fakabátok a heylszínre érnének. Bár... az is igaz, hogy minden ír rendőr (még a hatodik generációs nújorki rendőrök is mind ír származásúak) és minden északír terrorista.

Hülyék ezek a harmincromák, hogy oda mentek emberkedni.

RomBold! (törölt) 2011.11.22. 23:47:57

Mi ez a hullaszag? Ennyire jó a cenzorgép? Vagy aludni tértek azok, akik amúgy bármikor készek egy kis ork-piréz-tünde ellenes kommentharcra, és az önkéntes rombuszmanók is ellustultak?

Vagy titokban mindenki röhög, és azon drukkol, hogy takaroggyon csak ki a sok bodzaszedő a keltákhoz, és majd ott megtanulják mi a kutyafattyak úristene?

Joooe 2011.11.23. 04:51:15

Írországban megél a bodza? :)

rámenős 2011.11.23. 05:44:17

" Ugyanaz a hátrányos megkülönböztetés, mint Magyarországon. ". ?????
Hülye ez az ember, vagy csak simán agyalágyult?

RomBold! (törölt) 2011.11.23. 05:53:11

@Joooe: Még a világ leghíresebb és legerősebb varázspálcája is bodzafából készült! (Harry Potter Yeahhh) Persze az lehet, hogy importálták a faanyagot, elvégre a magyar bodza a legjobb minőségű a zegész világon, de a bodza az kérem megél a Brit Szigeteken is. A bodza egy igazi kozmopolita aljadék. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy míg Magyarországon többnyire üldözött növényként kénytelen a kertek gondozatlanabb, elhanyagoltabb sarkaiban élni (igaz ugyan, hogy vannak kertjeink, amelyeknek csak ilyen sarkai vannnak) addig a zsírtraktoros stájer meg burgenlandi paraszttya termeszti a bodzát. Rendes kis sorokba ültetik, metszik, gondozzák, és előre megfontolt, aljas, haszonleső módon évente képesek tonnaszám szedni a virágát, és bodzaszörpöt, meg egyéb lónyálakat gyártanak belőle.

RomBold! (törölt) 2011.11.23. 06:08:02

@rámenős: Egyik se.
Attól, hogy magyarországon sok olyan eset történt már, hogy egy bűnözőt nem ítéltek el kellő súllyal, nehogy a bíróságot rasszistának lehessen mondani, attól még igaz az is, hogy sok olyan történet is megesett, hogy valaki nem kapta meg azt a munkát, aminek az elvégzésére amúgy alkalmas lett volna, és jelentkezett is két kézzel... mert akadt nem cigány jelentkező is.

rámenős 2011.11.23. 06:27:03

@RomBold!: Már bocsáss meg kedves RomBold, de hol élsz te?
Én azt hiszem rasszista vagyok, liberális szemmel. A saját elképzelésem szerint csak épeszű.
Saját tapasztalat: 10 cigány jelentkezőből 8 nem jön vissza 1-2 nap múlva. / Be kell jelenteni őket. / A visszajövő 10-ből 8 meglopja a dolgozókat és fel van háborodva, hogy őt gyanúsítják. " Azért mert cigány. "
Stb, stb, stb.
Te mit tennél a helyemben? Tovább próbálkoznál? Írhatnák eseteket, de nem teszem. Veled biztos nem történik ilyesmi. Ezért tudod, hogy nekem mit kellene tennem.
Nem bántani akarlak, csak ma ez a jellemző. Azok osztják az észt akiknek fogalmuk nincs a valós helyzetről. Bocs ha kivétel vagy és csak félresikeredett a mondandód.

RomBold! (törölt) 2011.11.23. 07:06:50

@rámenős: Nos, ez a "hol élsz te?" valóban fontos. És most nem kötözködök.
Jelenleg budapesti vagyok, de régebben zalai voltam. És ehhez jön még hozzá sok beszélgetés, és némi olvasás.

Nézz be ide, ha ráérsz:
negondolkozz.blogspot.com/2011/09/ket-tortenet.html
Tudom, önreklám büdös...
És ez itt az egyik kedvenc blogom, amit olvasni szoktam:
tampi.blog.hu/

És emellé mesélhetnék még egy halott cigány barátomról, akivel gyakran megesett, hogy nem jutott el hazulról a kocsmáig, mert valahol útközben leállt beszélgetni, és a kezébe ragadt valami szerszámnyél, és mesélhetnék a két szipus, féleszű cigánygyerekről, akik a rendszeres reggeli köszönésért cserébe őrizték a lakásunkat amíg nyaralni voltunk, és mesélhetnék arról is, hogy hogyan vert meg engem (100+ kg) egy 6-7 éves cigánygyerek, és mesélhetnék arról is, hogy láttam már olyan esetet, hogy egyik cigány megverte a másik cigány gyerekeit (az apát nem tudta volna, mert az erősebb volt) amiért az ellopta tőle a lopott kábelt.

Szóval történetek vannak... De nem áll össze a gép...
Azt sem tudom, hogy nekem mit kellene tennem, nemhogy azt, hogy neked vagy másnak mit kellene tennie.

Azt gondolom, hogy a cigányok marhára nem egyformák. Hibának tartom azt, ha valaki egységes masszaként akarja őket láttatni. Igen, hibának látom azt, ha valaki pusztán a cigány származás miatt eleve nem ad esélyt, de ugyanekkora hibának tartom azt is, ha valaki áldozatként, sorsüldözött, szegény, gyámolításra szoruló embertömegként mutatja őket.

RomBold! (törölt) 2011.11.23. 07:35:58

@rámenős: Ja, és még valami:
A liberálisabbik szememmel sandítva sem tudom eldönteni, hogy rasszista vagy-e vagy sem.
És most én leszek egy kis ideig rasszista:
Egyszer egy híres ember azt mondta, hogy azért sok a zsidó a magyar közéletben/szellemi életben mert a zsidók okosabbak/műveltebbek mint az átlag.

Ezzel vessük össze azt, hogy sok cigány nem képes megérteni, hogy azért nem kap munkát, mert műveletlenebb/képzetlenebb mint az átlag.

Én szarul érzem magam itt középen.

Joooe 2011.11.23. 08:29:41

"a zsírtraktoros stájer meg burgenlandi paraszttya termeszti a bodzát. Rendes kis sorokba ültetik, metszik, gondozzák, és előre megfontolt, aljas, haszonleső módon évente képesek tonnaszám szedni a virágát, és bodzaszörpöt, meg egyéb lónyálakat gyártanak belőle. "
Jó, nekik könnyű, földjük és munkaerejük is van hozzá, dehát mit tegyen a szegény magyar ha itt nincs fölös munkaerő és használható termőföld?

Joooe 2011.11.23. 08:32:12

@rámenős: @RomBold!: Szerintem egy népcsoport tulajdonságjegyeit általánosságban felismerni (még ha az ilyen szerencsétlen dolog is mint a cigányok jellemzői) nem rasszizmus. Az a rasszizmus ha ezeket az általánosságban jellemző tulajdonságokat minden egyénre igaznak hisszük.

RomBold! (törölt) 2011.11.23. 09:00:14

@Joooe: Én is azt mondom, hogy könnyű a labancnak!

Kiváncsi lennék azért, (de most komolyan) hogy az íreknél van-e bodza? Lehet hogy csak imitt-amott eldugva, ahol zöld sapkás koboldok őrzik? Lehet, hogy a buta írek gyomnövényként bánnak vele, és a megművelt földjeikről szép akkurátusan ki is pusztították? Vagy náluk is vannak olyan kertek, mint mifelénk, hogy az egyik oldalról a bodza és a sarjadó akác, másik oldalról meg a vaddohány és az acattüske jön beljebb?
szólni kéne Drolinak, hogy fényképezzen....

RomBold! (törölt) 2011.11.23. 09:13:40

@Joooe: Bólintok.
Viszont még mindig szarul érzem magam. Mert ugye amikor a híres ember azt mondta, akkor hirtelen magyargyűlölő lett, meg rasszista, meg fújrohadék, de ha én mondom az analfabéta Kalányos Leonidasznak, akkor én nem vagyok rasszista.

rámenős 2011.11.23. 10:19:16

@RomBold!: Általában egyetértek veletek. A probléma ott van, hogy belefárad az ember a sok keresésbe. Nekem is van nagyon rendes ismerősöm. Senki nem törődik a származásával. Ráadásul itt van az esélyegyenlőségi hivatal.
Kívánom azoknak akik megálmodták, hogy hirdessenek és dolgozzanak együtt a jelentkezőkkel csak egy hónapig.
Én is középre helyezem magam, de már nincsenek álmaim, csak simán elegem van.
Három éve költöztem falura. Az első két évben 8-szor törtek be. Riasztószolgálat. Ez a megoldás?
Tegnap beszélgettem az országgyűlési képviselőnkkel. Segély, rend, rendőrség, stb. Hát nem lehet elkapkodni. 1 millió szavazót érint. Romaintegrációra 120 milliárd. Eszközkezelőre kettő. Miről beszélünk?
Rendőrverések. Hááááát, 2006-ban meg az volt a baj, hogy erőszakra hivatkoztak a rendőrök.
Emeljük csak a létszámot, a felderítési mutató meg maradjon kilenc %. / Én emeltem feljebb. /
Már trollkodom, de elfut a méreg ha azt látom, hogy parkolóra 20, terrorelhárítóknak 10, Audinak 25 milliárd röpködik és az orvosoknak nem tudnak kiszorítani havi 100 ezer Ft-ot.
Nettóban az csak 40 milliárd lenne évente.
Bocsi.

Szúrófény 2011.11.23. 14:38:45

Mit mondd a mester? Tocqvielle 1800 körül
Az indiánok könnyelműsége közismert, és leküzdhetetlen a vadak ellenállhatatlan szenvedélye, hogy pillanatnyi szükségleteiket és vágyaikat azonnal kielégítsék. Hogy később milyen hasznuk lesz belőle, alig érdekli őket. Könnyen felejtik a múltat, a jövővel meg egyáltalán nem törődnek. Könnyű megjósolni, hogy civilizálódni sohasem fognak akarni az indiánok, vagy ha egyszer eljutnak odáig, hogy akarnak, túl későn fognak megpróbálkozni vele. Az indiánok nincsenek birtokában a civilizálódás elengedhetetlen feltételének (letelepedés, földművelés) de nagyon nehéz is volna elsajátítaniuk. (Miként a mi ”indiánjaink” sem.)
Az olyan emberek, akik, egyszer már a dologtalan, kalandos vadászéletet folytatják, szinte leküzdhetetlen ellenszenvet éreznek az állandó rendszeres munka iránt, amit a földművelés megkövetel. Az Észak amerikai bennszülöttek nemcsak rossznak tartják a munkát, hanem szégyennek is! Büszkeségük majdnem olyan makacsul küzd a civilizálódás ellen, mint a lustaságuk!

Szúrófény 2011.11.23. 14:38:45

Mit mondd a mester? Tocqvielle 1800 körül
Az indiánok könnyelműsége közismert, és leküzdhetetlen a vadak ellenállhatatlan szenvedélye, hogy pillanatnyi szükségleteiket és vágyaikat azonnal kielégítsék. Hogy később milyen hasznuk lesz belőle, alig érdekli őket. Könnyen felejtik a múltat, a jövővel meg egyáltalán nem törődnek. Könnyű megjósolni, hogy civilizálódni sohasem fognak akarni az indiánok, vagy ha egyszer eljutnak odáig, hogy akarnak, túl későn fognak megpróbálkozni vele. Az indiánok nincsenek birtokában a civilizálódás elengedhetetlen feltételének (letelepedés, földművelés) de nagyon nehéz is volna elsajátítaniuk. (Miként a mi ”indiánjaink” sem.)
Az olyan emberek, akik, egyszer már a dologtalan, kalandos vadászéletet folytatják, szinte leküzdhetetlen ellenszenvet éreznek az állandó rendszeres munka iránt, amit a földművelés megkövetel. Az Észak amerikai bennszülöttek nemcsak rossznak tartják a munkát, hanem szégyennek is! Büszkeségük majdnem olyan makacsul küzd a civilizálódás ellen, mint a lustaságuk!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.11.23. 16:28:45

Érdekes amúgy, hogy a cikkben (a neten sajnos nem találtam meg, akinek van ideje meg kedve, megkeresheti, első mondat: "This is the moment when Roma gypsies clashed with the group of Irish teenager in the middle of a busy road.) szóval érdekes, mennyire nyíltan írnak az eseményről. leírják, hogy roma elkövetők voltak, írnak további roma bűncselekményekről,leírnak mindent, semmi mismásolás, sőt, fotók is vannak.

@rámenős: Nem tudom, hogy vagy vele, engem zavar, ha egy rendes romát összemosnak "azokkal" a romákkal. És sajnos sokszor összemossák őket ... pedig bőven van rendes roma is, és ők sokszor jobban utálják a balhézó társaikat, mint némelyik kurucinfós szerző :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.23. 19:12:11

@Droli:

Szerintem annyiban igaza van @rámenős: -nek, hogy ha valaki megbízható munkaerőt keres, akkor azok közül keres, ahol statisztikailag valószínűbbnek véli, hogy talál.

Hogy ez már rasszizmus-e, azt nem szeretném megítélni. De hogy hátrányos megkülönböztetés, az biztos.

És mégis, az integráció pont akkor lenne sikeres, ha egy hátrányos helyzetű népcsoportból sikerülne felemelni a tehetségeseket. És ők húzhatnák magukkal fel a többieket. Mondhatni: ha egyszer egy üzlet beindul(na)...

rámenős 2011.11.24. 04:15:24

@bogancs: Igaz.
Viszont azt is vizsgálni kellene, hogy akarják-e?
Valakit szándéka ellenére "beintegrálni", hááááát? Hol vannak a jogvédők?@Droli:

rámenős 2011.11.24. 04:24:19

@Szúrófény: @Droli: Ez is igaz.
Zavarjon. 6-ot, 60 ezret? Az is csak 10 %.
Tudod, ha beverik a fiad fejét minden ok nélkül, akkor az elég deviáns viselkedés.Ha halálra kínozzák az öregeket kis pénzükért, akkor az is az. Engem ezek zavarnak jobban, mint téged a megkülönböztetés.
Szerezz tapasztalatokat, de ne a kultúrkörből. Utána beszélünk.

rámenős 2011.11.24. 04:29:47

@Szúrófény: Így van. A "civilizálódásuk" sem az integrációnak köszönhető, hanem a kényszernek és a szelektálódásnak. Az ellenállókat egyszerűen lelőtték.
Az itteni nagy jogvédők ezt ügyesen elfelejtik, mert ez olyan snassz.

laci0011 2011.11.27. 20:46:58

@rámenős: Sajna nekem is a magam kárán kellett megtanulnom,mi is a cigány,csoda hogy túléltem.Kis élettapasztalat mindnyájunkra ráférne mielőtt ráerőltetjük másokra a véleményünket,ami esetleg köszönőviszonyban sincs a valósággal...

laci0011 2011.11.27. 20:50:02

Még a legjobb iskola sem ad mindenre kiterjedő ismereteket,és 200 körüli IQ-val is lehet hülyének bizonyulni,ha kellő hozzáértés nélkül pofázunk bele valamibe amit más esetleg évtizede jól csinál.

rámenős 2011.11.28. 05:40:20

@laci0011: Juj, de igazad van.
Úgy látszik itt mindenkinek igazat kell, hogy adjak.
Ezért vigyázok arra, hogy mindig a saját tapasztalataimból alakítsak ki véleményt, nem könyvekből. Mindkettő hamis lehet, de ha beszorulsz egy barlangba a víz alatt, nem tudod elővenni a könyveket. Meg nincs is rá idő. Akkor a tudásodat kell alkalmazni.
Könnyű más f@rkával verni a csalánt, aztán beülni a Mercédeszbe és otthagyni az egész bagázst. Lásd jogvédők és esélyegyenlőségi hivatal.

Nem túró kúra, KÚRÓTÚRA! 2011.12.06. 17:40:51

@Szúrófény:

Tockosvilinek még tán elnézhető lenne ez a baromság, elvégre amúgy nem volt egy hülyecsávó a fószer és _AKKOR_ a néprajz még a jövő méhében rejtezett.
ÁMDE! A Thanksgiving Day nem hivatalos állami ünnepként már az ő gyerekkorában is a legfontosabb családi ünnep volt!
És azért illett volna tudomásul vennie, hogy az indián törzsek nagyobbik része volt födművelő. (pl. a wampanoag törzs is!)
süti beállítások módosítása