Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Gazdaságnövekedési tanács Matolcsynak

2011. december 06. - Droli

Kedves Gyuri!

Bevallom, vegyes érzésekkel olvastam a hírt, miszerint mostantól te gazdaságot fogsz fejleszteni, és a cél a növekedés beindítása lesz. Igen, vegyes érzésekkel, mert jól tudom, hogy mit jelent ez. Jobb esetben kitömitek az ismerősök-haverok cégeit némi közpénzzel, rosszabb esetben el is várjátok, hogy ezért a haverok visszajuttassanak valamennyit, legrosszabb esetben meg még az utókor is fizeti a fejlesztéseiteket, mint az SZDSZ autópályáit. Sajnos tőletek sem várok jobbat.

De hajolj közelebb, súgok valamit: ha már mindenképpen gazdaságot akarsz fejleszteni, és azt akarod, hogy beinduljon a gazdasági növekedés, akkor fogadd meg a tanácsom: a legjobb gazdaságfejlesztés az, ha az embereknél, vállalatoknál hagyod a pénzt! Tudom, ez így kicsit erősnek hangzik, pláne egy politikus számára, de hidd el, megéri! Majd az emberek, vállalatok "szavaznak" a forintjukkal, hogy mit akarnak, még csak hivatalok sem kellenek ehhez!

Hidd el nekem, ha az embereknél és a vállalatoknál hagyod a pénzt, annak rögtön lesz egy csomó előnye: végre elkezd "élni" a gazdaság, az embereknek lesz pénze fogyasztani, a vállalatoknak fejleszteni, rögtön nő majd az áfabevétel (de most tényleg), csökken a munkanélküliség, stb. Ha esetleg megfelelő jogi környezetet teremtesz mindehhez, nem olyat, mint most van, mikor mindig mindent változtattok, jól sül el a dolog. Persze ehhez csökkenteni kell az állam kiadásait, de hát nem ezt ígéritek mindig, Gyuri? Nem ezt ígéri minden politikai erő? Most legfeljebb teljesítitek.

Gyuri, az a szomorú, hogy már évek óta ugatjuk ezt, és mégsem történik semmi. Pedig ti is évekig ugattátok ezt (8 évig), most mégsem ezt teszitek, sőt éppen ellenkezője folyik, adóemelések és új adók képében. Ellenzékben mindenki olyan okos, kormányon meg hülye, érhetetlen. 

Hagyjátok a pénzt az embereknél! 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr623443525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Államadósság elleni harc elhalasztva 2011.12.07. 14:51:54

Lehet magyarázgatni, lehetek másra fogni a helyzetet, egy azonban biztos: a kormány beismerte, hogy az unortodox gazdaságpolitikája megbukott. Nem, nem úgy, hogy Orbán levágja a jobb kezét, Matolcsy Györgyöt, hanem úgy, ahogy az egy tévedhetetlen párth...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2011.12.07. 09:16:40

Jó felvetés lenne, csak miből?
Ha kiadáscsökkentés, akkor kevesebb pénz kerül vissza a gazdaságba, ugyanott vagyunk.
A legnagyobb baj az adósságtörlesztés, központi, önkormányzati és egyéni szinteken is, ez viszi ki a pénzt...

A kiadások átstrukturálásával, az államon keresztülfolyó pénz mértékének csökkentésével nem lehet több pénzt tenni a gazdaságba.

Egy helyen lehetett megfogni egy kis pénzt, a magánnyugdíj felhalmozások visszavágásával, ami nem a magyar gazdaságból vonta ki a pénzt, hanem legnagyobbrészt külföldi befektetési alapokból és a járulékhiányt fedező állampapírokból.
Egynek jó volt.
Nagyberuházások leállítása szintén jó volt (ha már említed a szadeszos autópályákat), de előbb-utóbb csak építkezni kell tovább...
További ötletek?

Húzzunk falat az ország köré és nyújtsunk nyelvet, hogy nem fizetünk?
Nyomtassunk pénzt, reménykedve, hogy a növekedési potenciál felszívja és nem okoz inflációt? Na az már unortodox lenne :)

lajafix 2011.12.07. 09:45:00

pénz hagyni a pénzt megtermelőknél: konzervatív módszer, Magyarországon ultra non ortodox! :)

lajafix 2011.12.07. 09:46:35

@Joooe: lol, a szocialusta nem tehetünk semmit olvashattuk...

Koseberga 2011.12.07. 09:55:34

Állami kiadásokat kéne csökkenteni, a pénzt az embereknél hagyni és magától beindulna a növekedés. Persze ez a politikusok számára nem vállalható, hiszen szükségük van az államból élők szavazataira.
Maradunk tehát továbbra is a lefelé tartó spirálban.

Joooe 2011.12.07. 10:30:33

@lajafix: @Koseberga: okok, de hogyan?
Ha az állam csökkenti a kiadásait, tehát kevesebbet fizet, akkor az a pénz a nem a gazdaságból fog hiányozni? Legfeljebb más gazdasági szereplőkhöz kerül, átstrukturálódik, ami simán lehet előny, de több pénz nem lesz a gazdaságban.

Én mondtam két példát, ami olyan spórolás volt ami nem közvetlen a gazdaságból vett ki pénzt, de ezt már meglépték, tényleg nyitott kérdésként teszem fel, hogy mit lehet még.

Így a "hagyjunk több pénzt a gazdaságban" kijelentés olyan, mint hogy "csináljunk gazdasági növekedést"... tök jogos, de ott víllog az óriási felirat, hogy "HOGYAN?"

Koseberga 2011.12.07. 10:42:08

@Joooe
Ha növekszik a gazdaság akkor több pénz lesz az embereknél.

Joooe 2011.12.07. 10:48:42

@Koseberga: "a pénzt az embereknél hagyni és magától beindulna a növekedés"
+ "Ha növekszik a gazdaság akkor több pénz lesz az embereknél."
Szép kis zárt kör, de hogy lehet erre a szuperjó gyorsuló körhintára felszállni?

nagy vonalakban 2011.12.07. 10:51:07

Eddig is nálunk voltak a legmagasabb adók egész Európában, ezeket emelték most tovább. Nő az állami újraelosztás, minek következtében zsugorodik a gazdaság. Ha zsugorodik a gazdaság, akkor tovább kell növelni az adókat, ha nem akarnak kiadást csökkenteni. Nincs kiszállás a lefelé tartó spirálból.

nagy vonalakban 2011.12.07. 10:56:42

@Joooe Szép kis zárt kör, de hogy lehet erre a szuperjó gyorsuló körhintára felszállni?

Minél mélyebbre sűllyedünk, annál kisebb igényűek a versenytársaink, és egyre lejjebb kell adnunk, hogy versenyezhessünk velük. Lecsúszunk, elszegényedünk.
Jelenleg az a kérdés: hogyan lehet ebből a lefelé tartó spirálból kiszállni?
Utána jön majd az a kérdés, hogy hogyan lehet a gyorsuló körhintára felszállni.

Koseberga 2011.12.07. 11:07:12

Joooe: Szép kis zárt kör, de hogy lehet erre a szuperjó gyorsuló körhintára felszállni?

Kiadást és adót kellene csökkentenie az államnak, aminek az lenne az ára, hogy néhány évig rosszabbul élnének az államból élők.
Magához térne a gazdaság, nőhetne a GDP, mindenkinek több jutna.
A politikusok számára vállalhatatlan ez az út, mert a hatalmon maradásukhoz szükségük van az államból élők szavazatára.

killercsiga 2011.12.07. 13:53:27

@Joooe:
Például csökkents nyugdíjat, és ugyanannyiért csökkentsd a munkáltatói nyugdíjjárulékot.
Az eredménye kevesebb fogyasztás és szavazat a nyugdíjasok részéről, de kevesebb munkanélküli és több termelés és fogyasztás az aktívak részéről.

Vagy zárd be a Széchenyi programokat és helyette csökkentsd a vállalkozások adóit. Így nem csak a havercégek kapnak, hanem mindegyik, vagyis nincs hatékonytalan diszkrimináció és visszacsorgatás.

És vannak ilyen álmaim is, hogy legyen szigorúbb a közbeszerzési törvény, hogy a 16%-os átlag kenőpénzt le lehessen szorítani mondjuk 5%-ra, de mondjuk ennek nincs közvetlen gazdaságélénkítő hatása.

Ha például ezeket megcsinálnák, akkor a tárgyalásképtelen önfejűség (báb-parlament, Bencsik-Lázár vita stb.) is kevésbé zavarna.

Joooe 2011.12.07. 15:00:20

@killercsiga: pont erről beszélek, lehet átcsoportosítani a pénzeket, de végül nem marad több pénz a gazdaságban. Amit az egyiktől elveszel, az másiknál hiányozni fog. Abba a vitába most ne menjünk bele hogy kinek-kinek melyik csoport kedves, hogyan kéne átcsoportosítani egyéni szájízek szerint, most az a téma hogy "több pénzt kell hagyni a gazdaságban".

Olyan forrásokat kell találni, ami nem a gazdaságból vonja ki a pénzt. Ilyenek pl. manyup alapokba pakolás leállítása, bizonyos mértékig a nagyberuházások visszafogása, a nagyobb részt külföldi tőkehátterű cégek különadója, egy kicsit még a fogyasztási adók emelése is hiszen az a külföldieket is érinti).
Mit lehetne még? Adósságtörlesztés leállítása? Nem lehet mert már korábban eljátszottuk a hitelünket, ezért kellett konvergencia program, imf, stb. Már törleszteni kell. Korábban úgy sikerült eladósodni hogy közben a magyar gazdaság nem hogy élénkült volna de elsorvadt. Most meg ebből a nyomorult gazdaságból kell kitermelni a törlesztést... Mit lehet itt tenni?

Joooe 2011.12.07. 15:04:33

Ja és ha több pénzt hagyunk az embereknél mi fog történni? Az is adósságtörlesztésre fog fordítódni, hiszen nem csak az államot hanem a lakosságot is fojtogatja az adósság.
Ez nem érv az adócsökkentés ellen, csak annak rövid távon biztos nem lesz látható hatása.
(Mint ahogy nincs is még eredménye az szja csökkentésnek, csak matolcsy próbál belelátni valamit...)

Joooe 2011.12.07. 15:32:34

Index nagyon durva :)

"Új szöveg az IMF-ről

A tárcavezető a korábbi kommunikációval éles ellentétben bejelentette: az IMF-től nem a növekedés biztosításának forrásait szeretnénk megkapni, hanem egy pénzügyi védőháló kell. „A hitelezés forrásait a magyar pénzintézeti rendszerben kell megtalálnunk.”

Matolcsy közölte: az IMF-EU megállapodástól azt várjuk, hogy a növekedési tervünk és a gazdaságpolitikánk is védőernyőt kap, egy elővigyázatossági hitelkeret kell, egy olyan összeg, amit nem hívnánk le, de mindenki tudná, hogy van egy ilyenünk."

Magyarul a kormány megerősítette a korábbi kommunikációt, hogy nincs szükség imf hitelre, azzal forrásként nem számolnak, csak biztosítékként kell hitelKERET az elharapózott pénzügyi bizalmatlanság lenyugtatására. Ezt képesek úgy kommentálni, hogy a "korábbi kommunikációval ellentétben", sőt címlapon állítani hogy IMF hitel kell és hogy a kormány eddigi állításából következne?

Unom már hogy sehol sincsenek hírek ilyen-olyan propaganda nélkül :(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.07. 20:51:31

Én kicsit hezitálok ebben a "hagyjuk az embereknél a pénzt" dolog jóságában.

Egyrészt nagyon kicsi a belföldi megtakarítási hajlandóság és képesség, tehát ez az összeg nem túl sok mindenre elegendő. (Lásd 500 milliárdos SZJA csökkentés) Másrészt a nagyobb megtakarítók nem feltétlenül bankbetétekbe teszik a pénzüket, amit aztán a bankrendszer visszaforgat a hazai kkv szektorba, hanem egy részét euró alapú eszközökbe, más részét nyersanyag alapokba, vagy éppen feltörekvő piaci részvényalapokba... stb.

Másrészt a bankrendszer globalitásából adódóan egyáltalán nem biztos, hogy az itt keletkezett megtakarításokat itt is helyezi ki hitelbe. Jelenleg ebből a szempontból tekinthető úgy is a helyzet, hogy jól állunk, hiszen a magyar(országi) bankok hitel/betét aránya 140-150% körül van, tehát a bankrendszer a megtakarításokon túl külföldi tőkét helyezett ki nálunk, de a szomorú valóság inkább az, hogy a betétek változatlansága mellett a devizahitelek átértékelése miatt szállt el az arány.

Tehát szerintem a helyes módszer a gazdaság felpörgetésére a külföldi működő tőke becsalogatása. Ez egyszer már működött a '90-es évek második felében.

hegyilány 2011.12.07. 21:05:29

Elhibázott mésfél éves kormányzás- gazdaságpolitika) Hát. nem tudom, hogyan fogja a kormány a Matolcsy fejleszteni, felpörgetni a gazdaságot.
Nem létesültek új munkahelyek, a közmunka programoktól nem fog a gazdasági növekedés beindulni, felpörögni.)
Gazdasági növekedési terv számok nélkül?
Hagyott pénzt az embereknél a kormány) az egykulcsos adó bevezetésével, csak az a baj, hogy nem élénkült a belső fogyasztás, az is igaz, hogy ez édeskevés" a gazdasági növekedéshez.
A társadalom egy "másik csoportja pedig a kormány intézkedésinek hatására, lassan, de biztosan halad az elszegényedés felé.)

Pénzt hagyni az embereknél? Ugyan már ! az említett, elszegényedő csoportot sújtani, ahogyan csak lehet.

Imadom a trapistát 2011.12.07. 21:09:31

@hegyilány:

Az a baj, hogy a nők vagy csúnyák,
Vagy szépek és buták..

Dadadammdadamm!

hegyilány 2011.12.07. 21:11:48

Elnézést.

Tisztelt Bogancs!

A megtakaritási hajlandóságról csak annyit) Tessék már megmondani miből? ez a fő kérdés.
Az általam emlitett társadalmi csoport, csak vegetál egyik hónapról, a másikra.
Mások, akik már elszegényedtek (esetleg már korábban) most még rosszabb helyzetben vannak, a számláikat nem tudják fizetni.
Tehát várom az ötletet a "felsőtizezren" kivül, melyik társadalmi csoport- és hogyan tudna takarékoskodni, hogyan lehet növelni a megtakaritási hajlandóságot???

hegyilány 2011.12.07. 21:14:55

@Imadom a trapistát:

Nem értem a kommentet?!!
Talán ezért nem hozta meg a Matolcsy féle gazdaságpolitika a növekedési eredményt??!!
Ezért bóvli) az ország, minősitése???

hegyilány 2011.12.07. 21:16:47

@Imadom a trapistát:

Imádom! Amikor valaki"nick név mögül ilyeneket írogat.
De azért nem tartod magad gyávának ugye???
:)

Imadom a trapistát 2011.12.07. 21:19:40

@hegyilány:

Szóval kicsit kevered a szezont a f.szommal. :)

1. Másfél év alatt nem lehet egy országot így leszedálni. Ehhez kemény 10 éves elhibázott gazdaságpolitika kellett. Azoknak lehet legnagyobb valószínűséggel igaza, akik azt mondják, hogy 2001 tájékán tért le a gazdaságpolitika a helyes útról, 2002-ben konszolidáció helyett Medgyessy csak rátett még egy lapáttal a bajra, Majd Gyurcsány évekig nem csinált semmit, utána is rosszul. Bajnainál fűnyíró volt stratégia nélkül (megjegyzem nem is lehet egy év alatt stratégiát csinálni), Orbán unortodox dolgai pedig válságos időkben nagyon nem jött be a pénzpiacoknak.

2. A közmunka egy segély helyett pénzt akciónak tekinthető. NEM a gazdaság felpörgetése a célja, hanem az emberek munkához való (vissza)szoktatása.

3. Némi ellentmondást érzek abban a logikában, amikor azt hallani, hogy az emberek sz SZJA csökkentést megtakarították, a megkapott reálhozamot viszont felélték. Tudom, nem ugyanarról a csoportról van szó, de abban azért kételkedem, hogy jelen helyzetből az lenne a kiút, hogy fogyasszunk minél többet. Tudod, ne együk meg az aranytojást tojó tyúkot. :)
Inkább exportorientált növekedés kellene. (ez egyébként megvan, az export és a külker. mérleg történelmi magasságokban, csak szólok.)

menőmano 2011.12.07. 21:25:41

@Imadom a trapistát:

Neked totálisan nincs igazad. Mert van nagyon sok nő, aki szép és okos is.
Totális tévedésben vagy. Van nagyon sok buta férfi is).
oszt.jónapot!!

:)))

menőmano 2011.12.07. 21:28:08

Csak szólok!, hogy csodaváró, álmokkal tűzdelt gazdaságpolitikától, számok- konkrétumok nélküli terv/tervektől nem fog felpörögni a gazdaság.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.07. 21:30:42

@hegyilány:

"A megtakaritási hajlandóságról csak annyit) Tessék már megmondani miből? ez a fő kérdés.
Az általam emlitett társadalmi csoport, csak vegetál egyik hónapról, a másikra."

Egyszer olvastam egy helyszíni riport cikket Tiszabőről, az ország legszegényebb településéről. A végkicsengése az volt, hogy igen, baromi nagy a szegénység a nyomor és a kilátástalanság. Ugyanakkor minden háznál kábeltévé, majd' mindenhol autó, tv, mosógép.. stb.

Egyszóval ez már nem olyan nyomor, mint régen, fenti dolgok már nyomor kategóriában is alapnak számítanak.

Visszakérdezek: Hogy lehet, hogy Kínában az átlagbér a magyar minimálbérnek a harmada, mégis 30%-os megtakarítási rátával működnek?

Imadom a trapistát 2011.12.07. 21:32:15

@menőmano:

"Csak szólok!, hogy csodaváró, álmokkal tűzdelt gazdaságpolitikától, számok- konkrétumok nélküli terv/tervektől nem fog felpörögni a gazdaság."

Ne mondd! Én komolyan at hittem eddig, hogy csak ez hiányzott már a boldoguláshoz. :))

hegyilány 2011.12.07. 21:39:21

@bogancs:

Jó! Majd a kedvedért:) tanulmányozom kínát!

Most Én is újra megkérdezem. Tessék már megmondani minimálbérből, vagy még abból sem) hogyan lehet megtakaritani?

autó, tv, mosógép.. stb.) Hát a legszegényebb rétegnél, nincs autó, ha van, akkor meg gondolom, ill. tudom, hogy biztosan nam Audi :) vagy hasonló márka.) ?!

Egyébként lehet kábel TV. mosógép. Hogyne lehetne. Azt nem tetszik gondolni, hogy esetleg a társadalom ezen csoportja a múltban vásárolta meg , azt ) esetleg akkori időkből származik a kábel TV.? mikor még volt munkahelyük??? Nem tetszik ilyen gondolni??
A másik már nagyon sok segélyezési akció létezik. )
Tehát ez az érvelés nálam nem állja meg a helyét.

hegyilány 2011.12.07. 21:50:51

@Imadom a trapistát:
Nem tíz éves! Az elmúlt húsz év! terméke az, hogy ott tart az ország, ahol tart. Ezért a politikai elit" minden szereplője felelős.) Nem kell itt ráverni a balhét :) a szocialistákra. Az elszegényedési folyamat, a munkanélküliséggel a rendszerváltáskor kezdődött. Akkor, mikor kiárusitották, eladták, széthordták a fél országot???
Vannak ügyek, melyet a hatalom megtartása érdekében tologattak a mindenkori kormányok maguk előtt.
A mostani másfél éves kormányzás, a különutas gazdaságpolitika (a gazdasági világválság ellenére is) rátett egy lapáttal, csak hab a tortán.

A közmunkával) Igen visszavezetni az embereket a munka világába. Persze, csak vannak olyanok, akik ebből nagyon nem kérnének! Normális" munkahely kellene. Ha nem is egymillió :)
Hát! igen. ilyen bérektől nem fog felpörögni a belső fogyasztás.

Csak szólok, hogy a Matolcsy-féle gazdaságpolitikától, úgy összességében a kormány tevékenységétől" nem fog a gazdasági növekedés beindulni.)

Persze a mantra" nincs megszoritás! Csak vegyünk el minél több pénzt a legkiszolgáltatottabb rétegtől!!???
?????

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.07. 21:55:44

@hegyilány:

"Tehát ez az érvelés nálam nem állja meg a helyét."

Nem is reméltem. Pusztán egy olyan szempontot ajánlottam a figyelmedbe, hogy egészen más nyomor Magyarországon élni minimálbérből, mint mondjuk fekete Afrikában, vagy Bangladesben napi 1 dollárból..

Persze, hogy nem Audija van egy magyar szegénynek. Ugyanakkor az ő húsz éves ladája ami nyomornak számít, a világ 7 milliárd emberéből 4 milliárdnak luxuskategóriába esik.

Persze nem azt akarom mondani, hogy nem nyomorúságos a minimálbéren élők helyzete, hanem azt hogy emberek milliárdjai tudnának egy ilyen jövedelemből megtakarítani. Hogy mi miért nem tudunk? Ez jó kérdés. Szerintem a fogyasztói társadalomban kialakult normák körül kell keresnünk a választ.

Imadom a trapistát 2011.12.07. 22:00:43

@hegyilány:

"Nem tíz éves! Az elmúlt húsz év! terméke az, hogy ott tart az ország, ahol tart.
...
Az elszegényedési folyamat, a munkanélküliséggel a rendszerváltáskor kezdődött. Akkor, mikor kiárusitották, eladták, széthordták a fél országot???"

Szerintem meg Mátyás király halálával kezdődtek a problémák 1490-ben. Illetve, hogy az utána következő gyengekezű király letért a jó útról...

Annak meg van egy bája, amikor azt olvasom, hogy a rendszerváltásig minden jó volt, utána kezdődtek a bajok. Persze ez is egy vélemény..

hegyilány 2011.12.07. 22:02:11

@bogancs:

kialakult normák körül kell keresnünk a választ. "'

Persze, persze! Csak nem azoknál akik máról, holnapra élnek!
Most ne menjünk már el a világ tulsó végére) a kommentek tartalmával. Maradjunk csak itt hazánkban, mert most erről szól a "történet.

Megkérdezhetem?? Egyéb ként ebben az országban tetszik élni.????
Vagy valahol máshol???
Mert, ha igen, akkor talán még értem is, hogy Te miért nem akarod érteni???

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.07. 22:02:41

@Imadom a trapistát:

Vagy Trianonnál kezdődtek a bajok inkább. :)

De az is lehet, hogy a minimálbér adómentessé tételénél.

hegyilány 2011.12.07. 22:05:50

@Imadom a trapistát:
Hol írtam, hogy annyira jó volt????
Annak is van egy bizonyos bája" mikor nem érti , valaki, mert nem is akarja érteni, csak azért sem) hogy én mit akarok mondani.
Imádom nagyon, az ilyen helyzeteket :((

hegyilány 2011.12.07. 22:07:43

@Imadom a trapistát:

Elárulom Neked, hogy nem keverem a szezont a fazonnal!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.07. 22:08:20

@hegyilány:

Én tökéletesen értem, amit írsz. Szerintem te nem érted amit én írok.

Illetve az a gondom, hogy mindenáron bűnbakot keresel. Olyan bűnbakot, aki semmiképpen nem mszp. Szóval elfogult vagy, na.

Imadom a trapistát 2011.12.07. 22:11:35

@hegyilány:

Itt: "Az elszegényedési folyamat, a munkanélküliséggel a rendszerváltáskor kezdődött."

Persze lehet, hogy csak megint félreértek valamit, illetve gcsak gazdasági szempontból értettem a minden jót. Vagy hogy kell értelmezni az elszegényedési folyamat kezdete előtti állapotot?

hegyilány 2011.12.07. 22:12:52

@bogancs:

Á' Dehogy! nem vagyok elfogult egyáltalán nem . Tudom mit rontottak el a szocialisták. De azt is látom, hogy most nagyon nem jó irányba mennek a dolgok.
Nincs semmi probléma, azért mert nem érjük egymást. Nem is gondoltam, nem reméltem.

Imadom a trapistát 2011.12.07. 22:13:03

@hegyilány:

"Elárulom Neked, hogy nem keverem a szezont a fazonnal!"

Milyen kár! Imádom a politizáló csajokat!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.07. 22:16:02

@hegyilány:

Mondom, szerintem értjük egymást. Csak elbeszélünk egymás mellett. Illetve másra hegyezzük ki a dolgokat. Te a Fideszre, én meg a szocik nyolc évére. Ennyi.

hegyilány 2011.12.07. 22:21:03

@Imadom a trapistát:

Hm. Engedd már meg! Én nem fogom neked, most elemezni a múltat! Csak annyit) volt egy kiszámithatóbb jövő, voltak munkahelyek.
Te csak most azért nem akarod érteni, mert szórakozol velem?
Mert tetszik neked, hogy vitatkozol, és tudod, hogy nekem teljesen igazam van?!!
:))

hegyilány 2011.12.07. 22:23:55

@bogancs:

Tévedsz!!! Én minden oldalon látom a rosszat, és akarom látni a jót is!!!

Pedig a Bajnai kormányzásáról még csak nem is írtam!:)
Az Ő általa, kormányzása alatt megkezdett úton kellett volna haladni tovább a kormánynak??
Sajnálom. ennyi.
:)

hegyilány 2011.12.07. 22:27:10

@Imadom a trapistát:

És?? Hát én most mit csináljak??
Nem fogom azt írni, a kedvedért amit Te olvasni szeretnél. Nem értek egyet a kormány tevékenységével, a múltban sem értettem sok mindennel egyet.
Imádom amikor "valaki nem akar érteni semmit.!!

hegyilány 2011.12.07. 22:29:09

@Imadom a trapistát:

Még annyit) Nem fogom összekeverni a szezont , a politikát a Te "kis fegyvereddel!!?? A kettő nem ugyanaz!! gondolom.!!!
:))))))

rámenős 2011.12.08. 06:05:47

@Koseberga: Meg az ingyenélők szavazatára.
Nem olyan régen mondtam a képviselőnknek, hogy töröljék már ki a szótárból a segély szót. Szokásos politikusi válasz, nem olyan egyszerű a dolog. Még jó, hogy elkottyantotta: 1 millió szavazó.
Viszont nem kellene nagy dolgokra gondolni a kilábaláshoz. A cikk lényegével messze egyetértek. Hagyni kellene az embereket. Had dolgozzanak és egy kicsit gyarapodjanak. Piacok, piacok, piacok. Most záratja be a hatóság az egyetlen piacot a tapolcai medencében. Elviekben sok helyen van, csak éppen nem viszem ki a 100 db tojásomat, mert nem reszkírozom meg a büntetést. Őstermelői,köjál, meg a rosseb tudja milyen előírások miatt.
Itt van nagyon üdvözlendően az állami földalap program. Ki tudja igénybe venni? Senki. Megvédjük a Magyar termőföldet. Majd a holdon, igen.
Duma, duma, duma.

rámenős 2011.12.08. 06:26:44

@bogancs: Képzeld el kedves Bogáncs, hogy az Amazónasz egyes vidékein még kőbaltával "dolgoznak".
Ők, hogy örülnének a magyar minimálbérnek.
Kínában meg sok kis maszek éldegél úgy, hogy a betevő marék rizsét is megtermeli.
Valamint egy nem megvetendő kis apróság közgazdasági szemmel. A bankárvilág még nem tudott 40 %-ot elszívni a reálgazdaságtól.

rámenős 2011.12.08. 06:48:13

@hegyilány: Jól látod a dolgokat, csak a közgazdászok a fát nézik az erdőben. Azt lehet kivágni. Igaz, hogy utána nem lesz erdő és akkor csodálkoznak. Jé nincs itt erdő?
Egyébként azt a keveset is lehet beosztani. Csak példák: Audi 25, Merci 15, terorelhátítás 10 milliárd. Eszközkezelőre 2 azaz csak kettő milliárd.
Vagy lakiteklki népfőiskola 200 millió, kisiskolák 100 millió. Ezek önkényes válogatások, de mutatja, hogy más a szemlélet odafönt. Millió ilyen példát lehet találni.

Joooe 2011.12.08. 09:18:27

@bogancs: "Visszakérdezek: Hogy lehet, hogy Kínában az átlagbér a magyar minimálbérnek a harmada, mégis 30%-os megtakarítási rátával működnek? "
Ők olcsóbban jutnak kínai cuccokhoz, nem kell annyit szállítani :)

Joooe 2011.12.08. 09:49:34

@hegyilány: "Á' Dehogy! nem vagyok elfogult egyáltalán nem" :D
Az elmúlt másfél évet hibáztatni nem elfogultság?
Túlnyomó többségben a bajaink oka, hogy mi a "világgazdaság bőkezűsége" idején végrehajtottuk azt a nehezen elképzelhető extremitást, hogy egyszerre adósodtunk el és sorvasztottuk el el a magyar gazdaságot - az eladósodás egyetlen elfogadható indoka a gazdaság fejlesztése, mint megtérülő kiadás lenne... (Magyar gazdaságba a magyar fogyasztásra termelő vagy az exportra valódi hozzáadott értékkel termelő réteget értem, a gazdasági mutatót kozmetikázó, de valójában olcsó bérmunkát végeztető, gazdaság valós teljesítményéhez hozzá nem járuló multikat nem).
És sikerült eladósodni állami szinten is; hogy az állam több pénzt szórhasson ki szavazatvásárlási céllal az önkormányzatoktól elvont tőkét pótolandó önkormányzati szinten is; szintén hogy az állam megspórolja a kamattámogatásokat lakossági szinten is devizahitelekre ösztönzött.

Erre írtam, hogy hiába hagy pénzt a kormány a lakosságnál, abból nem fogyasztásnövekedés, hanem adósságtörlesztés lesz.

A magyar lakosság nehezen viseli azt az igazságtalanságot(nem ezt vártuk a rendszerváltáskor), hogy nyugaton 3-5x annyi keresetből sok esetben olcsóbb árak mellett élnek az emberek... ez hajtotta szerintem a fogyasztási célú hitelezést, illetve a banki reklámok által sugallt "ez lényegében nem kerül semmibe" szlogenek. Persze nem menteni akarom azt a szerencsétlen barmot aki képes volt a házára hitelt felvenni hogy valami kütyüt vagy autót megvehessen (funkcionálisan tökéletes autót lehet venni a minimálbér 2-3 szorosából, tehát bárki által összespórolható összegből... én is 21 éves kocsival járok) de a háttér adott.

Szóval igaz hogy most rosszabb, amikor a "gazdaság bőkezűsége" idején felhalmozott hiteleket gazdasági válság idején kell törlesztenünk, de ezért a mostani kormányt hibáztatni olyan mint a tűzoltókat szidni, hogy mindent összevizeztek, pedig milyen jó meleg volt amikor égett a ház.

killercsiga 2011.12.08. 11:36:52

@Joooe:
"lehet átcsoportosítani a pénzeket, de végül nem marad több pénz a gazdaságban. Amit az egyiktől elveszel, az másiknál hiányozni fog."

Azért az nem mindegy, hogy kinél lesz a pénz, és nem azért mert valamelyik csoport "kedves" lenne. Az aktív népesség szükségszerűen többet fog beruházásra költeni belőle mint az inaktív. Beruházásból meg kell minél több, a növekedést nem (csak) fogyasztásra kell alapozni, mert annak eladósodás a vége.

Joooe 2011.12.08. 12:14:34

@killercsiga: Abban igazad van, hogy nagyon nem mindegy hogy hol van a pénz, nem is vagyok ellene az átszervezéseknek, csak azt a tévhitet akartam eloszlatni, hogy ha adót csökkentünk kiadáscsökkentésből akkor több pénz maradna a gazdaságban.
Szerintem a belső fogyasztás kiszolgálása egy egészséges gazdaság fontos eleme, így a "több pénzt a gazdaságba" politika fontos (talán legfontosabb) vonatkozása a fogyasztásnövekedés és az ezt kiszolgáló gazdasági növekedés.
A beruházások hitelből való finanszírozására csekély hatással vannak az itthoni bankbetétek - ahogy bogáncs rámutatott - de az ilyen beruházások belső önerejét adhatják az ilyen beruházásokra képes középosztály erősítését célzó adóváltozások (pl. egykulcsos adó).

Szerintem a többszintű eladósodásból eredő pénzszivattyú az oka, hogy ezen változások gazdaságélénkítő hatása késik.

killercsiga 2011.12.08. 13:28:01

A "több pénzt a gazdaságba" az én olvasatomban azt jelenti, hogy nagyobb mozgásteret a meglévő és a potenciálisan létrejövő vállalkozásoknak.

Ehhez hatékony szabályozás kellene, ami biztosítja mindenkinek a tisztességes versenyt. Hogy annak jusson, aki megérdemli és/vagy tud vele mit kezdeni. És ez a fogyasztóknak is jó.

Csakhogy a magyar állam a forrásokat saját kezűleg akarja szétosztani. Ez nem túl hatékony (havercégek, jól körülhatárolható szavazói csoportok előnyben), és még drága is (bürokrácia, korrupció). Ráadásul a mindenbe beleszóló, paternalista állam nem neveli önállóságra az embereket.

Ehhez képest Matolcsy legutolsó beszédében is csak az MFB erősítéséről (a kerbankok kárára), közvetlen szubvenciókról (minden nemhaver magáncég kárára), és inflációról (az állam kivételével mindenki kárára) beszélt.
A pénz még nagyobb részét akarják átfolyatni az államigazgatáson. Nekem ez nem tetszik.

rámenős 2011.12.09. 06:27:59

Nem kell ilyen globálisan gondolkodni.
Azt kellene elérni, hogy mindenki művelje a kertjét, földjét.Itt kellene hagyni dolgozni az embereket. Azután egyre nagyobb léptékben hagyni újraépíteni az országot.Ahogy az igény megjelenik. Végül eljuthatnánk oda, hogy ismét lenne 6 cukorgyárunk. A többiről nem is beszélve.
Addig viszont amíg árgus szemekkel lessük, hogy nem adott számlát 1 kg szőlőről a Mari néni, hát nem sokra számíthatunk.

rámenős 2011.12.09. 06:33:08

Talán jó lenne felkészíteni az országot, az embereket a várható csődre. Túlélési technikákat, lehetőségeket mutatni.
Nem lenne tragédia ha nem kellene igénybe venni.
Okos ember előre gondolkodik.

Lencsés István 2011.12.10. 12:09:29

A gazdaság fejlődik , szóval itt anoniman nem kell baromságokat magyarázni MATOLCSY GYÖRGY - nek !

lajafix 2011.12.10. 23:08:42

"Én kicsit hezitálok ebben a "hagyjuk az embereknél a pénzt" dolog jóságában.
"
ne hezitálj. :) Avagy az állam hol és mikor költötte el hatékonyabban?

A magyar megtakarító akkor fogja a pénzét bankba tenni ha megéri neki. Amíg a bankoknak nem kell forrás a kkvk finanszírozására(, merthogy egy magyar kkvnek maximum a neve hihető, de klasszikus hitelképességet a nagyja sose fog tudni és akarni igazolni) addig kár is odatenni a pénzt... S megint visszaér a kiinduláshoz a történet: ha magyarországon nem dolgozni, vállalkozni éri meg FEHÉREN! akkor itt ugyan nem lesz más csak foylamatos csőd. (20 évente hivatalosan is bejelentve)

"Tehát szerintem a helyes módszer a gazdaság felpörgetésére a külföldi működő tőke becsalogatása." A bejövő működő tőke szükséges, de nem elégséges.

" Ez egyszer már működött a '90-es évek második felében. " CSAK NEM A MAGYAR KKV SZEKTORBAN! amit korábban fejtegetsz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.12. 23:59:55

@rámenős:

"Nem kell ilyen globálisan gondolkodni.
Azt kellene elérni, hogy mindenki művelje a kertjét, földjét."

Ezzel teljességgel egyetértek, ugyanakkor ne feledjük, hogy csak nagyon kicsivel jelent ez többet például a közmunkánál.

Csak arra jó, hogy munkakultúrát adjon az attól elszokott embereknek, ugyanakkor nem jelent valódi belépőt a modern munka világába.

A kertet meg lehet művelni egy nyolcórás munka mellett is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.13. 00:03:28

@lajafix:

"Avagy az állam hol és mikor költötte el hatékonyabban?"

Nyugdíj, egészségügy, oktatás. Úgy általában esélyegyenlőséget növelő, társadalmi szolidaritáson alapuló területeken.

Persze ez a 'hatékonyabb' még mindig elég hatékonytalan. :(

Volt, hogy én is lelkes híve voltam a szélsőségesen liberális, anarchista nézeteknek, de ez már elmúlt.

Pedig ma sem esne rosszul, ha megkaphatnám a (szuper)bruttó béremet nettóba, és cserébe nem kérnék semmilyen állami szolgáltatást.. :)

rámenős 2011.12.13. 04:03:32

@bogancs: Én nem is a " modern munka " világára gondoltam, hanem arra a nemzeti értékre ami a sok kicsivel keletkezik. A tudást meg sem említettem.
Ha csak 1%-ban növelné a GDP-t, most összetenné a kezét minden közgazdász.
Mindez egy fillérbe sem kerülne, csak rövid távon kellene a harácsoló adószemléletről áttérni a liberálisabbra.
A mellékes élénkítő hatás sem elvetendő. Kertigép. vetőmag, stb. A keletkező tartalék élelmiszer a csődre is stimuláló hatással lenne.
Egyetlen hátrány: a multik kevesebb profitot tudnának kivinni az országból.

Lencsés lstván 2011.12.16. 18:27:34

@Lencsés István: Matolcsy egy zseni ! Rohatt anonimusok , olvasni sem tuttok !

Lencsés István 2011.12.16. 18:48:54

@Lencsés lstván: Tanulj már meg írni te hazug csaló ! :) ;)
süti beállítások módosítása