Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Melyik a legnagyobb ellenzéki erő?

2012. március 16. - Droli

Véget értek az 1848. március 15-ei ünnepségek, bocsánat, pontosítok, a forradalom évfordulójának ürügyén megtartott politikai demonstrációk, és bennem felmerült a kérdés: aki ellenzékinek vallja magát, hová ment el?

A jobboldalon ez a kérdés rendkívül egyszerű: a kormánypártiak Orbánt hallgatták áhítattal, ahogy eljátszotta a harcias kiskakast (amúgy nem volt rossz beszéd szerintem, abszolút passzolt egy forradalomhoz), aki esetleg valami keményebbre vágyott, az megkereste a Jobbik rendezvényét és Vona Gábort. A két tábor kevésbé fedi át egymást, aki mérsékelt jobboldali, az Orbánra megy, aki radikális jobboldali, az Vonára, persze vannak átfedések is, de elég jól elkülöníthető a két tábor (a politikusok elhatárolódnak egymástól, a szavazók - bizonyos kérdéskörökben, amiket nem illik említeni - nem :-).

És aki nem ért egyet Orbánnal és Vonával, hová ment? Őket már nehezebb beskatulyázni, meggyőződésem, nem is szabad, pláne a "lebaloldalazás" hangozhat sértően és igazságtalanul. Nos, nézzük akkor, hová ment az ünneplő-tüntetők többi része (MTI becslés):

- LMP: kb. 80 fő - és ez egy parlamenti párt!

- MSZP: néhány ezer fő, igaz, Esztergomban - és elvileg ők lennének a váltópárt

- Demokratikus Koalíció: néhány ezer fő

- Milla: "több tízezer", egyéb források szerint kb. 30.000 fő

Most ne is a pontos számokon vitatkozzunk, inkább azon a tényen, hogy érdekes, hogy a parlamenti ellenzéki pártok összesen nem hoztak össze annyi résztvevőt, mint a Milla. Még megközelítőleg sem. Azért elgondolkodtató, hogy aki kormányt akar váltani, az nem valamelyik bejáratott politikai erő rendezvényére megy el, hanem szinte automatikusan a Milláéra, amelyik ma a legnagyobb ellenzéki erő. (Az már egy másik kérdés, hogy a Millát szerintem nem lehet komolyan venni, és azt sem tudni, a követeléseiket hogyan akarják érvényre juttatni.)

Habár továbbra is vallom, hogy nem érdemes a fenti számokból messzemenő következtetéseket levonni, de az arányokból igen: Orbánnal továbbra is elégedettek a hívők, a parlamenti ellenzék viszont figyelmeztetést kapott: ez így kevés lesz! Ráadásul a kormányt leváltását kívánó szavazók szavazatai sokfelé oszlanak el: Jobbik, szocialisták, Gyurcsány-féle "hardcore" szocialisták, "lehetmás" civilek, érdekes lesz, ha beszáll a Milla is, mert akkor ők az összeset tovább gyengítik. Jelenleg úgy néz ki, hogy Orbánnak nincs mitől félni, az elpártolások ellenére az ellenzékiek szavazata többfelé osztódik. És ez rossz hír a kormányt utálóknak; 2014 után is el kell viselniük Orbánt.  Ez van, skacok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr44319069

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A diktátor beszéde 2012.03.16. 18:14:12

Kedves Naplóm!Ezt nem bírom tovább. Félek. Hazámban fasiszta diktatúra van. Hiába próbálnak minket felszabadítani Európa demokratái, mert a Vezér és az ő agymosott hívei ezt nem hagyják. Rajtunk már Dani sem segíthet. Úgy érzem, eljött az idő, hogy nap...

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2012.03.16. 18:03:06

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak.2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már tele a...

Trackback: József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet 2012.03.16. 16:11:10

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funk...

Trackback: József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet 2012.03.16. 16:10:46

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funk...

Trackback: József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet 2012.03.16. 16:10:29

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2012.03.16. 12:20:05

Na igen, de azért azt ne felejtsük el, hogy március 15 magyar nemzeti ünnep. Mérsékelten van köze hozzá a bal meg liberális oldalnak. Legalábbis ők kozmopolitának határozzák meg magukat, szótárukban a nemzet, haza meg ilyesmi elavult fogalmak. Valószínűleg a többségük örülne, ha feloldódnánk egy nagyobb rendszerben, pl: EU-ban Így aztán nem is mennek nemzeti ünnepre.

Kinkkli 2012.03.16. 13:12:07

Az LMP eleve a Milla rendezvényre hívta a híveit. A saját akciójuk egy sajtótájékoztató volt, ahol a népszavazásról beszéltek, és arról, hogy egész nap gyűjteni fogják az aláírásokat. Még hangosítást sem vittek erre a sajtótájékoztatóra. Tehát az, hogy ott hányan voltak, az tök mindegy.

hw 2012.03.16. 14:00:59

Az itteni fejtegetéssel mindig az a probléma, hogy olyan, mint amikor valaki kiválóan magyarázza a verselemzés rejtelmeit, de nem tűnik fel neki, hogy matekórán van.

Azt, hogy egy verőfényes márciusi napon megrendezett - és immár teljességgel kisajátított - egykor nemzeti ünnepen hány ember és hol jelenik meg fontos, de semmiképpen nem mintaértékű statisztikai szempontból. Legfeljebb arra jó, hogy lemérjük hány ember vesz részt a szabadnapján belvárosi, politikai rendezvényeken.

Szintén nem sikerült figyelembe venni azon tényt, hogy a jobboldal MINDIG mozgósítható központilag, vezényszóra. Ugyanakkor a nem-jobboldali szavazók jellemzően passzív szavazótábor. Na, és nem beszéltünk azokról, akik rendelkeznek valamilyen pártszimpátiával, de inkább pihentek, kikapcsolódtak.

Továbbá meglehetősen szűklátókörű agytevékenységet jelez a "kormányt utálók" jelző. Aki önálló gondolkodású szavazó - ilyen is van -, az racionális alapon igyekszik véleményt formálni, nem pedig gyűlölet vagy imádat alapján dönt...mint vélhetően a blog írója, akiben ez fel sem merül.
Ha valaki elégedetlen az nem gyűlöl. Hanem minősít.

Egyébként valóban valószínű, hogy a jelenlegi vezetés folytatja unortodox tevékenységét 2014 után is. De nem a blogban leírt..hmmm, igen gyermeteg eszmefuttatás alapján.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.16. 14:16:15

A belgák meg otthon maradtak. (vagy kiruccantak Lengyelországba).

És ez rossz hír az országnak: "2014 után is el kell viselnünk Orbánt. Ez van, skacok."
Vagy ellenzékben lesz és úgy csinál mintha kormányozna, vagy kormányon lesz és úgy csinál mintha ellenzékben lenne. Így vagy úgy, de azt hiszem ki kell bírni még egy darabig vele együtt...

röhögő 2012.03.16. 16:14:40

index.hu/belfold/2012/03/16/barroso_orban_nem_erti_a_demokracia_lenyeget/

Azt hiszem Orbán sokáig fogja várni az IMF-et. A következő választásokig nem húzza ki nélküle és a választások előtt fogják lenyeletni vele a megszorításokat.
Orbán nagyot fog perecelni.

parttalan 2012.03.16. 16:18:03

Posztolókám, egy választást eredményét nem az dönti el, melyik párt mennyi szimpatizánst képes utcára vinni "időközi" demonstrációk alkalmával. Téged, s veled együtt rengeteg valódi elemzőt, politológust 2002 óta folyamatosan elvakít a százezres fideszgyűlések látványa és hangulata, amely a fideszszavazók nem egyszerű szimpátiáján, hanem vallási révületén alapul. A vallás és a szent vezér kultusza márpedig sok embert képes összehozni és nagy tömegeket képes megmozgati.

Lobster1978 2012.03.16. 16:20:34

@dealli: OFF
Ha már google űrlapot csinálsz akkor javaslom nézd át jobban a lehetőségeit. Simán csinálhatsz benne elágazást, tehát az első kérdésnél az igen-nem arányában úgy léphetnél a következő oldalra, hogy csak a releváns kérdések maradjanak.

ON
Az MTI becslés már eleve vicces alap. 250-ezer meg többszázezer.

ben2 2012.03.16. 16:26:06

@parttalan:

Tehát, amikor "százezrek" jelennek meg egy ellenzéki-szakszervezeti-ciliv megmozduláson, akkor Orbán Viktor azonnal monnyonle, mert lám elvesztette a nép bizalmát, de amikor nagyságrendileg többen jelennek meg a kormány mellett demonstrálni, akkor az nem releváns?

Kopi3.14 2012.03.16. 16:32:30

@ben2: te most kettös mércét lakalmazol, ha jól sejtem. Elmútnyócévben nem pont ezt hangoztattátok?

irógép 2012.03.16. 16:32:50

Nem véletlenül van ez így!
Az ellenzék kezében egy-két százezres tömeg van, akik súlyos Orbánfóbiába szenvednek. Ezeket kirángatni egy-egy megmozdulásra.
És azontúl, hogy Orbán rossz, és csúnya, nem is tudnak nekik mit mondani.
Hisz a gazdaságban tudják, hogy ha kormányra kerülnek, ők is szopni fognak , mert nem tehetnek mást, ezért ezt a kérdést nem feszegetik, mert már (és legalább idáig eljutottunk), már nagyot senki nem mer hazudni.
Azonkívül jönnek a nincs demokrácia meg sajtószabadság mantrával.
Ami nyilvánvalóan egy baromság, hisz akkor nem is tüntethetnének, és nem irkálhatnának szabadon arról, hogy nincs sajtószabadság! Ezekkel a komolytalan dumákkal, csak azt a fent említette egy-két száz ezres Orbánfóbiás és jobboldalt nagyon utáló embert lehet lázba hozni.
Hisz ha valóban nem lenne demokrácia meg sajtó szabadság, párt hovatartozás nélkül ömlenének ez utcára az emberek. De mivel ez nincs így, ezekkel e szlogenekkel nem lehet komoly tömegeket megmozdítani.

Amúgy még egy érdekes észrevétel, Orbánt bírálják a forradalmi hevületéért, de közben az ellenzék is forradalmasdit játszik.
Ha fellépne egy nyugodt hangú párt, akik megoldást nyújtanak a mostani kormány hibáira , és ugyanakkor nem a saját hazáját akarja kint lejáratni csak azért, mert nem ő van hatalomban, na az sok sok embert meg tudna mozdítani.
De ilyen nincsen. A mostani ellenzék, kivétel az LMP, semmit nem csinál csak uszít, hazudik akár külföldön is, és vergődik és nem képes felfogni le lettek váltva és nem kíváncsiak rájuk már az emberek !
Egyik rendezvényen Dopeman lett az arc, a másikon Gyúrcsány felkéri az AB-t, hogy nyilváníts a kormányt illegitimé!!!:) Miközben őt 500 hallgatják, a kormány rendezvényen meg finom becslés szerint is vagy 100 000 ember ott van. Na ez ma az ellenzék, egy vicc.

MarbleC 2012.03.16. 16:38:27

Pityinger László alternatív köztársasági elnök?
Alekosz nem ért rá?

Szégyenletes volt ez a rendezvény is, mint minden másik politikai megmozdulás 15-én.

dealli 2012.03.16. 16:38:43

@Lobster1978: Köszönöm a tanácsodat.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.03.16. 16:39:30

Azért akkor tömegeket sem a fidesz, sem a milla nem mozgatott meg, mint korábban. Hogy a többi pártról ne is beszéljünk. Az a gyanúm, hogy az emberek jó része elutazott, napozott vagy kirándult a négynapos hétvégét kihasználva.

Emellett az is világosan látszik, hogy egyre gyatrább az érdeklődés az utcai politizálás iránt. Kissé mintha befulladt volna a kormányoldal is és az ellenzék is.

Éhes_ló 2012.03.16. 16:39:53

Az "ellenzéki erő" a már nevében is hazug millára érvényes definíciója mi lehet: egy olyan médiahekk, ami nem szól sem politikai célokról orbánék elutasításán túl, nem szól definiált értékekről, sem azokról akik ezt a katyvaszt a millások nevében képviselnék.

Már amennyiben vaccpávört és dopemant nem tekintjük ezeknek:
index.hu/video/2010/04/07/a_no_nem_csak_nylonharisnya/
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/49147/dopeman/trici-tanc-zeneszoveg.html

Ha igen, elsőre egymással beszéljék meg a szexizmus, női egyenjogúság, morál, társadalmi felelősség kérdéskörét és ha sikerült, akkor én is szívesen olvasgatom e két nagyívű gondolkodó közös munkálkodása szintéziseként előállott millás eszmerendszert.
Mert ez egyenlőre kevéske, még ha megmozdítja is DOHÁNYUTCA-RÓZSADOMB-SZABADSÁGHEGY kuncéból és fletóból kiábrándult, magyarellenes és többségellenes roncstársadalmának pár százalékát:
www.youtube.com/watch?v=GSP81Che1X0

Amint kiderül ki és mi mőgé kellene odaállniuk szavazni addigra hillary pénzének mielőbbi lenyúlásán és a magyar többség gyűlöletén kívül nem lesz amiben egyetértenének.

Éhes_ló 2012.03.16. 16:40:34

Az "ellenzéki erő" a már nevében is hazug millára érvényes definíciója mi lehet: egy olyan médiahekk, ami nem szól sem politikai célokról orbánék elutasításán túl, nem szól definiált értékekről, sem azokról akik ezt a katyvaszt a millások nevében képviselnék.

Már amennyiben vaccpávört és dopemant nem tekintjük ezeknek:
index.hu/video/2010/04/07/a_no_nem_csak_nylonharisnya/
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/49147/dopeman/trici-tanc-zeneszoveg.html

Ha igen, elsőre egymással beszéljék meg a szexizmus, női egyenjogúság, morál, társadalmi felelősség kérdéskörét és ha sikerült, akkor én is szívesen olvasgatom e két nagyívű gondolkodó közös munkálkodása szintéziseként előállott millás eszmerendszert.
Mert ez egyenlőre kevéske, még ha megmozdítja is DOHÁNYUTCA-RÓZSADOMB-SZABADSÁGHEGY kuncéból és fletóból kiábrándult, magyarellenes és többségellenes roncstársadalmának pár százalékát:
www.youtube.com/watch?v=GSP81Che1X0

Amint kiderül ki és mi mőgé kellene odaállniuk szavazni addigra hillary pénzének mielőbbi lenyúlásán és a magyar többség gyűlöletén kívül nem lesz amiben egyetértenének.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.03.16. 16:44:01

Szerintem egyébként külön hiba volt a Millától, hogy ez a dopeman gyerek lehetett az alternatív közt. elnök. Ezzel csak azt hangsúlyozzák, hogy még a legnagyobb támogatottságú ellenzéki erő sem komolyanvehető. Illetve kb. annyira, mint a haha egyetemfoglalásos performansza, vagy az AB-blokádot hírdető gyurcsány.

Kopi3.14 2012.03.16. 16:52:28

@irógép: tehát az ellenzék írja viki szövegeit, amivel lejáratja az országot külföldön?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.16. 16:56:40

A lényeg, sajnos a valós kétharmad ellenzéki, az egyharmad bóvlista, seggszájimádó.
Csak az ellenzék nem tud összefogni, ezért a haza szégyene röhög a markába.

Isten segítsd és teremtsd meg az orbán nélküli szabad Magyar Hazát!

daito 2012.03.16. 17:09:50

Mutassatok már az elmúlt 12-14 évben olyan rendezvényt, amikor az Mszp, Szdsz, Lmp, Centrum, akárki 100 ezres tömegeket vitt az utcára.

Nem tűnt fel, hogy ez Magyarországon egy párt szokása? Mindig ezt az ostoba számháborút csináljátok és méricskéltek. Az, hogy 2014-ben mi lesz, meglátjuk akkor.
Egy szavazófülkébe sokkal egyszerűbb elmenni, mint ide-oda utazgatni.
Másik oldala a dolognak az, hogy idehaza van pár millió (!) ember, akiket traktorral sem tudsz kivonszolni tüntetni, ünnepelni.

Béljósok.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.16. 17:12:47

@irógép: "A mostani ellenzék, kivétel az LMP, semmit nem csinál csak uszít, hazudik akár külföldön is, és vergődik és nem képes felfogni le lettek váltva és nem kíváncsiak rájuk már az emberek !"
Mintha a "zelmútnyócév" ellenzéke nem pont ezt csinálta volna. Nincs új a nap alatt.

2012.03.16. 17:14:38

Én személy szerint csak egy dolgot tudok mondani.
Anno a FIDESZ az utsolsó előtti választást elvesztette. Pedíg sikeres gyűlést kapart össze.
Sőt, tovább megyek.
Azzal, hogy a fix szavazótábort lehet mozgósítani (civilekkel, ingynbuszokkal, stb.) nem meglepő.
Ettől függetlenül én mégis azt mondom.
Azzal, hogy Orbán elvtárs lelkesítő, karizmatikus (mégha a valóságtól oly messze is áll, mint az egységsugrú párttitkár a demokrációtól) beszédeket tud tartani, és profin kezeli a tömeget, nem jelent semmit. Tegnap szerintem többet ártott a beszédével. Csak tegnap sikerült megmutatnia, hogy az eddig őt ért kritikák jogosak. De továbbmegyek. Engem nem zavar, hogy orbáncos lesz esetleg a következő négy év is. Az inkább, hogy mindezt pszichológiával éri el, és nem programmal, teljesítménnyel. Ez a baj. A többit leszarom. Ez van srácok.

irógép 2012.03.16. 17:15:13

@Kopi3.14:
Azt, hogy ki járatja le az országot abba ne menjünk bele.
Amúgy Orbán is sok hülyeséget beszél, amit nem is értek, hogy miért teszi. A tegnapi beszédbe is csomó jó dolgot mondott, de ezt az eu fikázást, hogy miért csinálja azt magam sem értem, főleg ebben a helyzetben.

little alien 2012.03.16. 17:19:52

@hw: ejha...
ennyi baromsagot kutfobol sikerult szulni,vagy adtak hozza partutasitast is???
:DDDD
meg jo,hogy az elvtars magyaraz a matekoras verselemzesrol...
idiota...
:)))
nezzuk sorban a marhasagait...

1-"Azt, hogy egy verőfényes márciusi napon megrendezett - és immár teljességgel kisajátított - egykor nemzeti ünnepen..."
kirekeszti az elvtars a tarsadalom nagyreszet,na bumm,megszoktuk a ballibaktol...de arra azert kivancsi lennek,hogy a "jobboldal"mivel is sajatitotta ki a nemzeti unnepet???mitol is lett az "egykor nemzeti unnep" visszaminositve???
jahogy,a balos elvtarsaknal ez mindig is onkent es dalolva volt "megturt" unnep(de inkabb aprilis4re koncentralt a komcsi brigad,ugye)arrol nem a zorban tehet...
miert is nem unneplhetne a "balodal" macius 15.en???es ha nem unnepelhet,akkor a hazmesteri mit is csinalt???a millas ballibak,az lmp???
amikor a tancosbohoc korbevetette magat gyerekekkel(az allitolagos terrorfenyegetettseg miatt,ugye...) es ugy ugrabugralt a nemzeti lepcsojen,az mi volt???
persze,voltak a dalias,szep napok,amikor rendorok vertek minket a lanchidon marcius 15.en,gondolom az elvtarseknal akkor otthon oromunnep volt...
vagy a gardrobszekrenybe ucsorogve retteges...

2-"szintén nem sikerült figyelembe venni azon tényt, hogy a jobboldal MINDIG mozgósítható központilag, vezényszóra..."
aham...mert a zorban futtyent es mindenki rohan,pedig otthon is retteghetne...ilyenkor latszik,hogy mennyire undorito hozzaallast kepviseltek,csak az erdeket latjatok mindenben...az fel sem merul,hogy az ember azert megy el egy ilyen rendezvenyre,hogy hozza hasonloan gondolkod emberekkel talalkozzon,feltoltodjon az egyuttlet erejebol,beszelgessen,ismerkedjen...

3-"Ugyanakkor a nem-jobboldali szavazók jellemzően passzív szavazótábor..."
akkor miert is a vervizeleses nagy erolkodes???a honapokig tarto hiszti,hogy nincs terulet,van terulet,de mi nem ott akarunk csapolni,ez nem jo,az nem jo???aztan amikor kiderul,hogy kipukkadt a lufi es egy ev utan kifulladt a dolog,akkor jon a szanalmas magyarazkodas,hogy "passziv szavazotabor"...ha'persze...egyszerubb volt otthon ulni es rettegni...es kozben varni,hogy majd a nagyon okos "progressziv baloldal" hazmesterivel,ujhulyevel meg szanyi kapitannyal megoldja...meg csermanek elvtars koponyajat is visszaviszik...

4-"Továbbá meglehetősen szűklátókörű agytevékenységet jelez a "kormányt utálók" jelző. Aki önálló gondolkodású szavazó - ilyen is van -, az racionális alapon igyekszik véleményt formálni, nem pedig gyűlölet vagy imádat alapján dönt..."
ez is olyan cuki...ilyenkor mindannyian annyira fuggetlenek vagytok,hogycsak...
leteszed a kis kezedbol a nepszabadsagot es 10 percig,fuggetlenkent telehanyod a netet a nagy fuggetlensegeddel meg a patas orbannal...mar a sajatjaid sem mered vallalni,ugye...
es utani te,ti meritek leirni,hogy gyulolet vagy imadat alapjan dont az ember,amikor masrol sem szol a mindennapotok,hogy orbanordog,viktator,tolvajfidesz...ket ev alatt egy eppeszu,konstruktiv javaslatotok nem volt,csak a kopkodes...

5-a gyermeteg eszmefuttatast bemutattad,megha ezt is masra probalod testalni...
ez van...

tessek menni potvizsgazni a jokai utcaba,ez edeskeves...

Szevasztok 2012.03.16. 17:23:39

Tegnap kiváló volt az időjárás, hogy a tél után rendet rakjunk a kertben, megmetsszük a gyümölcsfákat stb.
Kedden viszik a zöldhulladékot...

Hertelendi 2012.03.16. 17:40:43

@little alien: Szép nagy marha vagy barátom!És könnyű nekem, mert meg se kell indokolnom.:)))))

Csetepaté márki 2012.03.16. 18:51:40

"Ráadásul a kormányt leváltását kívánó szavazók szavazatai sokfelé oszlanak el: Jobbik, szocialisták, Gyurcsány-féle "hardcore" szocialisták, "lehetmás" civilek, érdekes lesz, ha beszáll a Milla is, mert akkor ők az összeset tovább gyengítik."
Ezek a demonstrációk nem a kormánynak szólnak, vagyis nem az az elsődleges célja. A cél egy előzetes erőfelmérés, kik maradnak porondon vagy van-e esély újabb versenyző rajtkockába állításához,aztán jöhet az olajfa vagy mittomén milyen koalíció bajnaival meg oszkóval. Csak hova álljanak, ki sz.rik vastagabbat?

blackwall 2012.03.16. 19:12:50

Nem hinném, hogy ezeknek a tömegrendezvényeknek lenne bármi köze ahhoz, hogy egy párt népszerű-e vagy sem. Szerintem a "nem-jobboldal" az 1992-es demokratikus charta óta nem volt képes nagyobb tömegmegmozdulásra. Ebből a szempontból a Milla akárhánytízezres rendezvénye (a tartlamat most hagyjuk) szép teljesítmény. Meg emlékeztek még a régi százezres MIÉP tüntetésekre a Hősök terén? Aztán a legjobb eredményük 5% volt egy hiper alacsony részvételű választáson 98-ban. A Fidesz meg hiába vitt ki "kétmillió" :) embert a Kossuth térre 2002-ben, mégis bebukta a választást a megyóval szemben, aki nulla embert vitt ki az utcára.

vladimir964 2012.03.16. 19:19:58

Azért én még nem lennék ennyire biztos a dologban. Sok elpártoló sokfelé leadott szavazata azt is jelenti, hogy NEM a fideszre szavaznak. Mint tudjuk, sok lúd disznót győz, vagyis ha első helyen röfögnek is be, egymagukban nem lesznek képesek kormányozni, és már ez is eredmény.
És még abban sem vagyok biztos, hogy nem egy most még alakulóban lévő szervezet lesz a legnagyobb kihívó, aki a legnagyobb gyomrost adja.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy hála a remek intézkedéseknek, a nem rájuk szavazóknál érdemes számolni a "kibaszási indexszel" Vagyis egy ember, akitvel kibasztak, nem egymagában vesztett szavazót jelent, hanem annak házastársát gyerekeit, szüleit, közeli rokonságát. Ez nagyjából fejelnként 8-10 fő lenne, de mivel valószínűleg nem mind mennek el szavazni, érdemes úgy 5-6-tal számolni. ("ezek basztak ki a Józsival látod, gyerünk ellenük szavazni") Nem szabad azt hinni, hogy a kigolyózott emberek felejtenek. És még két év van vissza a választásokig, de ide tartoznak a korkedvezményes nyugdíjaikat elvesztők, az annak lehetőségétől megfosztottak, az egyetemre a tandíj miatt be nem kerülők, a KKV-s vállalkozók, a munkahelyükről a szabadságharc következtében kirúgottak, a megnövekedett óraszámú ugyanannyi béres pedagógusok, az egyes vidékeken hajtóvadászatot megélő romák, a komplett egészségügy, stb, stb.
Ez azért immár nem csekély szám. És olcsó május elsejei jelszavakkal őket már nem lehet megvezetni...

hackbard.celine 2012.03.16. 19:23:27

Szóltam előre: ha most tényleg elkezdődött a 2014-es fidesz kampány, nekünk rég rossz.
Konszolidáció (mélypontról elvileg csak felfele vezetne út) helyett jön a gödör lelkes további ásása.

Csetepaté márki 2012.03.16. 19:28:40

@vladimir964: "az egyes vidékeken hajtóvadászatot megélő romák"

Öööö, izé, írni akartam valamit de inkább kitöröltem.

hackbard.celine 2012.03.16. 19:32:50

„Azok, akik az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítják, egyáltalán nem értik, mi az a demokrácia. Ugyanígy nem értik azoknak az embereknek a fontos szerepét sem, akik megvédték a demokráciát, és harcoltak érte" – tolmácsolta az Olaszországban tartózkodó José Manuel Barroso Orbán Viktor csütörtöki beszédéről megfogalmazott véleményét az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen a bizottság szokásos, péntek déli sajtótájékoztatóján.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.03.16. 19:48:23

Egyik politikai oldallal sem értek egyet, így itthon maradtam és dolgoztam a kertben. Voltaire bölcs meglátása mai napig igaz:

"- Minden esemény egyetlen láncsort alkot ezen a legeslegjobb világon; mert hisz ha nem rúgják fenéken, s nem ebrudalják ki egy szép kastélyból Kunigunda kisasszonyért, illetve szerelme miatt; ha nem gyötri meg az inkvizíció; ha nem járja be gyalog Amerikát; ha nem döfi le az ifjú bárót, és ha nem veszíti el száz eldorádói juhocskáját, bizony nem ehetne itt befőtt cédrátot és pisztáciát.

- Igaz, úgy van - felelte Candide. - De vár ám a munka a kertben."

Amit Pangloss mond, helyette felsorolhatnám a történelmi eseményeinket, amire a válaszom pont az, amit Candide mond.

Jó lenne, ha egyre többen gondolnák ugyanígy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.16. 19:57:53

Én azt szeretném ,hogy ha már most a fidesz lenne a legnagyobb ellenzéki erő!:))

Csetepaté márki 2012.03.16. 20:02:54

@Tigeri: "Én azt szeretném ,hogy ha már most a fidesz lenne a legnagyobb ellenzéki erő!:)) "

Ahhoz Dopemant kellett volna indítani...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.16. 20:11:14

Egyébként arról,hogy ki lesz 2014 után,eszembe jutott,hogy a vastagbőrön mondta valaki,hogyha a szocik vagy a fidesz lesz hatalmon 2014 után akkor haza se jön.
Úgyhogy kedves posztíró "Ez van skacok" vagy nem ez van,akkor még nagyobb szarban leszünk.
Tuuudom gyurcsánybajnaival még nagyobb szarban lennénk...!
Nem értem miért égeted magad bogancs helyett...?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.16. 20:23:26

@subrik: Gondolom valami szalonképtelen dolgot...:))
Hogy honnan tudom?Megérzés!:))
@vladimir964: Jaja.Hajtóvadászat.Elkapják őket pl.:tyúklopás közben.
Egyébként,mivel a romagyilkosságok a szocik ideje alatt történtek,így a szegínromákok szavazatait is bukták.:))

hackbard.celine 2012.03.16. 20:27:09

@Tigeri: két hét alatt rend lett az országban: vitték a budai újgazdag csitriket rabosítani bizsulopcsiért

rikitiki 2012.03.17. 09:47:33

Azért a saját, előző posztotokat csak figyelembe vehetnéd :)

Bajnai 3x népszerűbb, mint Orbán.
Az ellenzékiek összesítve 2x olyan népszerűek, mint a jobboldaliak, a Jobbikot is odaszámítva.

2014-el kapcsolatban nem lehetnek az Orbánt szeretők sem olyan nyugodtak, mint te azt szeretnéd hinni.

(Ezzel együtt a jelenlegi állás szerint szerintem is újabb Fidesz kormány alakulhat, Jobbik koalícióval - de a szimpátiák alapján ez könnyen borulhat, pl. ha Bajnai egy életképes választási csoporthoz tud csatlakozni - erről azért ne feledkezz meg 2014-ig)

emhem 2012.03.17. 11:25:32

egy-két megjegyzést mondanék, saját szemszögből.
egyrészt, jobboldalinak, jobboldali-liberálisnak tartom magam, és köszönöm szépen, orbánra meg a jobbikra nem vagyok kíváncsi. (félre ne értsük, az mdf-re, meg a "baloldali" pártokra sem, de velük nem kötötte össze a posztíró a jobboldalt :) )
a demonstrációk közül egyértelműen a milláéra mentem volna el, ha magyarországon lennék. a milla ugyanis nem párt, és nem is lesz az, nem is lehetne. a milla rengeteg különféle ember tömörülése, rengeteg féle világnézettel, különböző vágyakkal. a tömörülés arról szól, hogy nem értünk egyet orbán antidemokratikus húzásaival. (persze, vannak olyanok is ott, akik hívő orbánellenesek, és amit ő csinál az per def antidemokratikus, de a szervezők és a felszólalók nagy része nem ilyen, ld. pl majtényi) ami ott folyik az - ahogyan az maroz találóan megírta az örülünkvincent blogon - sokkal közelebb van a nemzeti együttműködéshez, mint bármi, amit orbán ránk kényszerített (pl. nenyi :P ).
a milla egyetlen üzenete, hogy a jogállam ellehetetlenített, kicsinált intézményeit és demokratikus fékeit vissza kell állítani, mert azok alkotják a demokrácia alapját, azok gátolják az egyéni uralmat.
ez nem egy pártprogram, ez egy szűk területre vonatkozó vélemény. eszembe nem jutna a millára szavazni, ha elindulna a választásokon (és ez egész biztosan áll egy csomó más résztvevőre is).

a milla pont azért sikeres, mert nem egy pártprogrammal, és magával a párttal kell azonosulni, hanem csak egy véleménnyel.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.03.18. 12:30:45

OV-t se lehet(ett) komolyan venni, mégis 2/3-a van.
Vicces egyébként, még a szélsőjobbosok is a Milla tüntetésére jöttek el :)
süti beállítások módosítása