Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika

2012. május 01. - ccactus

Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy Magyarországnak nincs egy fillér államadóssága sem. A költségvetésbe befolynak az adóbevételek, és az állam pontosan ugyanakkora nagyságú pénzeket költ el. Nincs költségvetési hiány, és nincsenek kamatkiadások sem. Nevezzük ezt a helyzetet tiszta lapnak.

Aztán valakinek a kormányon levők közül kipattan az agyából, hogy autópályát kellene építeni. Az autópálya nagyon sokba kerül, de az aktuális évi költségvetésben nincs arra pénz, hogy ezt a kiadást finanszírozni lehessen. Autópályát azonban mindenképpen építeni akar a kormány, mert attól gyorsabb gazdasági növekedést remél. A gyorsabb gazdasági növekedésből, nagyobb gazdaságból pedig olyan pótlólagos állami adóbevételek keletkeznek, amelyből simán megtérül az autópálya építési költsége, sőt még annál több is. Legalábbis ez a terv. Most már csak az a kérdés, hogy honnan szerezzünk pénz minderre?

Két lehetőség áll fenn. Az egyik az, hogy állami kiadáscsökkentéssel, vagy adóemeléssel, tehát többletes költségvetéssel néhány év alatt előteremti a szükséges pénzt az állam, amelyből megépíthető az autópálya. A takarékoskodás évei azonban gazdasági visszaesést okoznak, hiszen az állam adóemeléssel, kiadáscsökkentéssel pénzt von ki a gazdaságból. Ez azonban csak időleges hatású, hiszen mihelyt megkezdődik az építkezés, az már önmagában fellendíti a gazdaságot, hiszen munkahelyeket teremt, növekszik az aktivitás. Az autópálya átadása után pedig annak áldásos hatása tovább élénkíti a gazdaságot, nem beszélve arról, hogy nincs tovább szükség a többletes költségvetésre, tehát az állam is adókat csökkenthet, ami még további élénkülést és még nagyobb jólétet von maga után.

Nézzük a másik lehetőséget: Az állam nem akar előtakarékoskodni (megszorítani, adót emelni) az autópálya építésre, ehelyett hitelt vesz fel, konkrétan államkötvényt bocsát ki kamatra, így máris kezdődhet az építkezés. No persze a kamatokat az első perctől fizetni kell, így amennyiben az adóemelést el akarjuk kerülni, további hiteleket kell felvenni a kamatok kifizetése érdekében. Amint elkészül az autópálya, érezteti pozitív gazdaságösztönző hatásait, a gazdaság gyorsabb növekedési ütemre kapcsol, megnőnek az adóbevételek, amelyből már további hitelek felvétele nélkül fizethetők az államadósság kamatai, sőt még további adócsökkentésre is sor kerülhet, tehát minden happy. Az államkötvénynek azonban van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy a lakossági hitelektől eltérően nem havi egyenlő részletekben kell törleszteni, hanem a futamidő alatt csak kamatfizetés van, majd a lejáratkor a felvett hitelt egy összegben kell visszafizetni. El is jön a nap, és az államnak persze nincs a tarsolyában a szükséges pénz. Nincs más út, az adósságot meg kell újítani, vagyis egy újabb államkötvényt kell kibocsátani, amiből ki lehet fizetni a lejárót. És persze mindez azt jelenti, hogy az államnak továbbra is hosszú éveken keresztül kamatfizetési kötelezettségei lesznek.

Közben persze kormányok jönnek-mennek, négyéves ciklusokban gondolkodva, szépen tartják a költségvetési hiányt, az államadósságot lejáratkor mindig megújítják, görgetik maguk előtt. Egy idő után aztán gondolkodó embereknek feltűnik, hogy az évek hosszú sora alatt már az autópálya építési költségének megfelelő összegnél is nagyobb kamatot kifizetett az állam, az adósság meg még mindig ott van és kamatozik tovább. Kifizetni persze senki sem akarja, hiszen ahhoz adóemelésre, vagy kiadáscsökkentésre lenne szükség az állam részéről, amit egyik kormány sem vállal fel, hiszen az némi gazdasági visszaeséshez vezetne, az emberek kevesebbet tudnának fogyasztani, a jólétet rontaná. Ráadásul közben épült egy második, meg egy harmadik autópálya is, korszerűsítették a vasutat és az egészségügyet, új egyetemeket építettek, mindezt az első autópályához hasonló finanszírozási konstrukcióban, tehát hitelből, kamatra.

Hogy-hogy nem az államadósság mértéke már-már eléri az éves gazdasági teljesítmény mértékét, vagyis a GDP 80-100%-át. A jólét, az életszínvonal persze nagyobb, mint a beruházások előtti időkben, csak hát az emberek könnyen hozzászoknak a jóhoz, mind az állam, mind a családi háztartások a megnövekedett bevételeikhez igazították kiadásaikat. Az állam meg csak fizeti az államadósság kamatait, és görgeti maga előtt a hiteleket. A hitelek leépítéséhez, lassú visszafizetéséhez takarékosságra, többletes állami költségvetésekre lenne szükség, amit csak megszorítások árán lehetne megvalósítani. A megszorítások viszont gazdasági visszaeséshez vezetnének. Ámde csak ideiglenesek lennének, és csak addig tartanának, amíg az adósságot sikerül leépíteni, viszont az adósság mértéke már olyan magas, hogy ez az ideiglenes állapot akár évtizedekig is eltartana. Ezért inkább nem szorítanak meg.

És akkor itt álljunk meg egy pillanatra és vonjunk mérleget. Az állami hitelekből megvalósított gazdaságfejlesztő beruházások prosperitást és nagyobb jólétet okoztak, aminek az ára egy megnövekvő államadósság, és folyamatos állami kamatfizetési kötelezettség volt. Ezen a magasabb szinten kialakult egy új költségvetési egyensúlyi állapot és egy stabil szintű államadósság.

Most már csak az a kérdés, hogy ha az állam tartozik, akkor ki az aki követel? Kinél vannak a lejegyzett államkötvények? Az elmélkedésből továbbra is zárjuk ki a külföldet, tegyük fel, hogy hazai magánszemélyek és a magánszemélyek megtakarításait kezelő bankok, befektetési és nyugdíjalapok kezében vannak az államkötvények. A pénzügyi rész tehát tiszta. Nézzük a reáliákat!

Térjünk vissza időben oda, ahol a poszt indult, tehát amikor még nem volt autópálya. Az embereknek volt bizonyos jövedelmük, amiből élték mindennapi életüket. Voltak akik takarékoskodtak, tehát többet termeltek, mint amennyit elfogyasztottak. Ők a fölös pénzüket bankba, nyugdíjalapokba rakták kamatra, gondolván szűkösebb időkre, illetve öregkorukra. Más emberek viszont előrehozott fogyasztásban gondolkodtak, és a megtakarítók pénzét a bankokon keresztül kamatra kölcsönvéve lakást/autót/műszaki cikkeket vásároltak, esetleg vállalkozásuk fejlesztéséhez volt szükségük tőkére egy új gépsor megvásárlásához. A hitel-betét piac egyensúlyban volt, kialakult egy olyan kamatszint, amely mellett a megtakarítók pont annyit takarítottak meg, mint amennyit a hitelfelvevők felvettek. (Csak az egyensúlyi mechanizmus működésének megértése érdekében zárójelben jegyzem meg: Ha ennél az egyensúlyi kamatnál magasabb kamatok lettek volna, akkor az a magas kamat sok hitelfelvevőt eltántorított volna hitelfelvételi szándékától a magas törlesztő részletek miatt. És fordítva: ha túl alacsony a kamat, akkor többeknek éri meg hitelt felvenni, többen szeretnének is felvenni, viszont a megtakarítások szintje adott, sőt alacsonyabb kamatok mellett még lehet, hogy a megtakarítók által megtakarított összegek csökkennének. Lényeg, hogy a kamatszint így is úgy is visszatérne az egyensúlyi szintjére.)

Erre a hitelpiacra lépett be az állam, amikor is a tervezett autópályát hitelből kívánta finanszírozni. A korábban egyensúlyban lévő hitelpiacra beeset ez az óriási új hiteligény, ami a hitelkamatokat megemelte. Mindez olyan hatással járt, hogy kiszorított sok magán-hitelfelvevőt, akik a magasabb hitelkamat miatt inkább elálltak fogyasztási-beruházási szándékuktól. Szintén a magasabb kamat a megtakarítókat nagyobb megtakarításra ösztönözte és akár újabb embereket is megtakarításra ösztönzött, hiszen extra kamatbevételhez lehetett hozzájutni. Végeredményben kialakult egy új, a korábbinál magasabb egyensúlyi kamatszint. Az autópálya építéshez szükséges pénz pedig úgy állt elő, hogy a magasabb kamatok miatt a korábbiaknál többen takarítottak meg, és kevesebben vettek fel hitelt, és ez a különbözet került az államhoz hitelként.

Összességében elmondható, hogy az autópálya építés következtében a lakossági fogyasztás ugyanúgy visszaesett, hiszen a megtakarítók még többet takarítottak meg, tehát kevesebbet fogyasztottak, ráadásul a hitelfelvevők is kevesebbet fogyaszthattak, hiszen kevesebb hitelt vettek fel a magas kamatok miatt. A reáliák, a fogyasztás szintjén tehát ugyanott vagyunk, mint ha az állam hitel nélkül, előtakarékoskodással építette volna meg az autópályát, hiszen a lakossági fogyasztás ugyanúgy visszaesett, mintha ezt az állam adóemeléssel kényszerítette volna ki.

A különbség a dolog pénzügyi részében van. A hitelfelvevős konstrukcióban ugyanis egyes emberek kezében ott van az állampapír, hogy neki az állam ennyivel tartozik. Csakhogy pénz meg ugye nincs, hogy ezt az állam visszafizesse.

Összefoglalva tehát amikor az állam hitelt vesz fel belföldi kötvénykibocsátással, akkor tulajdonképpen azt éri el, hogy kiszorítja a magán-hitelfelvevőket. A lakosság megtakarít, és megtakarításait kölcsönadja az államnak, aki meg azt elkölti. És ahogy az előbb is írtam, pénze meg az államnak nincs arra, hogy ezt a hitelt visszafizesse. Vagyishogy egyetlen mód az adósság visszafizetésére az adóemelés és a kiadáscsökkentés, ezek a lépések azonban pontosan a lakosságot fogja negatívan érinteni. Azt a lakosságot, akinek az állam tartozik. Ördögi kör ez.

És most nem Magyarországról van szó, hanem főként az Európai Unióról és tulajdonképpen az egész világról. A világ gazdaságának túlnyomó részét kitevő államok (EU, USA, Japán) mind a végletekig eladósodott. A lakosság azt hiszi, hogy biztos megtakarításai vannak állampapír formájában, viszont az államnak nincs semmi konkrét fedezete ezekre az állampapírokra, csakis a jövőbeli adóbevételei, tehát gyerekeink, unokáink munkája, illetve az a piaci bizalom, hogy gyerekeink, unokáink képesek lesznek a jövőben kitermelni ezeket az adósságokat.

Ha pedig ez a bizalom valamiért elillan és az emberek tömegével ki akarnak szállni állampapírjaikból mondjuk úgy, hogy nem vesznek további állampapírokat, hanem a lejáró összegeket felveszik, nem tudják megtenni. Az államok nem tudják megújítani az államadósságot, nem tudnak új papírokat lejegyeztetni a régiek helyett, akkor csődbe mennek egytől egyik. A lakossági megtakarítások pedig elértéktelenednek. A kulcs tehát világszinten a bizalom erősítése és megtartása.

Mindez persze csak azért ilyen sarkalatos, mert az államok el vannak adósodva. Kár volt ebbe a dologba belelavíroznia magát a világnak. Van az a mondás, hogy ha kis összeggel tartozok valakinek, akkor az az én problémám.De ha nagy összeggel tartozom, akkor az a hitelezőm problémája.

És akkor mi a helyzet Magyarországgal? Az, hogy az ország nem csak saját lakossága felé van eladósodva, hanem igen nagy összegben a külföld felé is. Tehát az államunk hitelezői nem saját magunk, magyar lakosság vagyunk, hanem jórészt a külföld, aki jórészt Európa…

És akkor innentől nem szeretném folytatni a gondolatmenetet. Mindenkinek az az érdeke, hogy ez a bizalom fennmaradjon. Európának az az érdeke, hogy a bizalom Magyarországgal szemben is fennmaradjon.

Ez a dolog azonban nem túl előretekintő, inkább csak kármentő. A magyar gazdaságpolitika azért unortodox, mert nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is. Ha az állam hitelt vesz fel az állampolgárától, amit az állampolgárra kivetett adóból fizet vissza, az ortodox. Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit a külföldi bank magyar leányvállalatára kivetett adóból fizet vissza, az unortodox. Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit az állampolgárra kivetett adóból fizet vissza, az megint ortodox.

Jó kis vircsaft ez, nem igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004478706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy is ortodox! - A kínálati gazdaságpolitika 2012.05.01. 19:08:46

Orbán és Matolcsy szerint a kormány gazdaságpolitikája egy hagyományos és nem-ortodox elemeket vegyítő mixtúra. A kezdeti viták után a főbb véleményformálók kivártak, hogy milyen eredményt hoz e kezelés, és a sokasodó negatív gazdasági mutató láttán in...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bali01 2012.05.01. 19:01:03

És igen,lassan itt az ideje,hogy boruljon ez a szarkupac,amit a pénzügyi világ saját maga generált.
Áldom az eszem,hogy nincsen hitelem,és olyan a házam amit három méteres beton keríttessél vettem körül.
Elsősorban azért mert stafikat tenyésztek,de azt hiszem lassan jól jön a mennyiség:)
Szar az egész,de,hogy ebből mi a második kiút?
Az első utat az tudom,de nem szeretném,mert elég elborzasztó fekete-fehér filmeken is,ráadásul a hideg teleket meg alapból gyűlölöm.

niklex 2012.05.01. 19:02:22

Nem akarok részletekbe menni, van néhány csúszás, meg igazság is pesze a cikkben.
Szerintem csúszás a hitelmegtérülés leírása. Ha feltételezzük, hogy az állam csak megtérülő beruházásra vesz fel hitelt, akkor a képlet az, hogy a "prosperitás és jólét" nagyobb adóbevételhez kellene , hogy vezessen egy konisztens rendszerben,ami kitermeli nem csak a kamatot, hanem a tőkét is. A valós helyzet persze,hogy az állam csak papíron megtérülőre is simán felvesz hitelt,és ha a visszafizetéshez az éppen regnáló politikusfalkának nincs mersze adót emelni, akkor indul az adósságspirál.

dr.kakaósbögre 2012.05.01. 19:02:24

szerintem az hogy végre megszabaduljunk a vérünket szipolyozó politikusoktól.pártállástól függetlenül.

NYJetsTD 2012.05.01. 19:17:09

Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy Magyarországnak nincs sok-sok bogancsa, bocsánat, ccactusa sem. A költségvetésbe befolynak az adóbevételek, és az állam pontosan ugyanakkora nagyságú pénzeket költ el. Nincs emberi ostobaság és nincsenek szervilis hülyék sem. Nevezzük ezt a helyzetet tiszta lapnak.
Ekkor nem fogunk ilyen ostobaságot sem olvasni: "Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika"
Nem ccactus, Magyarország érdeke a hülye, szervilis szar emberek eltakarítása a gazdaság környékéről is, meg az idióta blogírók körberöhögése..

blackwall 2012.05.01. 19:36:20

Huh. Sok itt a zagyvaság. Nem is nagyon lehet egy kommentben reagálni rá. Csak egy pár dolog.

Honnan veszed, hogy nincs olyan államkötvény, amit nem időarányosan kell fzetni (diszkontkincstárjegyekkel mi van?)? Az állam olyan kötvényt bocsát ki, amilyet akar. Többnyire azért választják a kormányok a te általad említett megoldást, mert a 4 éves regnálásuk alatt csak a kamatot kell fizetni, így majd a következő kormányra marad a tőketörlesztés és ez így görgetődik tovább.

Ezzel együtt is totál hibás az az érvelés, hogy a "végén törlesztős" hitel egyenes következménye egy új hitel. Ez attól függ mennyire térül meg az adott beruházás. Ha egy projekt adott időszakon belül megtérül (vagyis több jövedelmet generál, mint amennyi ráfordítást igényel - beleértve a hitel visszafizetését kamatostul), akkor mindegy, hogy a hitelvisszafizetés hogyan történik.

A másik alap tévedés az az, hogy nem a hitelfelvétellel van önmagában gond, hanem azzal, hogy mire költöd a zsét. Az általad említett útépítés (vagy általában infrastruktúra fejlesztés) többnyire többlet jövedelem generállással jár (persze abszulút nem minden esetben) mondjuk középtávon (4-5 év). Ha oktatásra költöd, szintén ez a helyzet mondjuk 10-15 éves távban (több magasan képzett ember, több nagyobb hozzáadott értékű munkahely, több jövedelem stb.). Ha viszont ezt a zsét a gazdaság teljesítményétől elszakadó nyugdíjemelésre meg közalkalmozotti béremelésre költöd, akkor az ugyan rövid távon (1-2 év) generál egy kis többlet növekedést a fogyasztáson keresztül - egészen addig, amíg a megugró árak el nem inflálják ezen jövedelmek értékét - ellenben örökké tartó kötelezettséget teremt az állam felé.

Na mindegy. Azzal egyetértek, hogy a felelőtlen (!) hitelfelvétel gáz, de a levezetés elég pongyola és zavaros. Meg félrevezető is, ami nagyobb baj.

blackwall 2012.05.01. 19:37:48

@niklex: Tökéletesen egyetértek. Én is ezt fejtettem ki, csak kicsit nyakatekertebben :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.01. 19:43:32

A probléma az (amit előttem is leirtak), hogy az állam sokkal felelőtlenebb a leghülyébb embernél is.

A hülye felvesz hitelt autóra. Oké, alacsonyabb fogyasztás, kisebb szervizigény, megbizhatóbb; kell a munkához. Tegyük fel, hogy be is hozza az árát.
Csakhogy egy idő után gondol egyet, és vesz hitelre plazmatévét, meg hifitornyot, meg tengerparti nyaralást, mert van mindenre hitel.
Aztán pislog hülyén, amikor kiteriti hó elején a sárga csekkeket...

Az állam még annyit rátesz az egészre, mintha ez a hülye ember 4 évente újranősülne, és kapna egy új, követelöző feleséget, aki újabb és újabb hitelekbe kergeti.

Yeto 2012.05.01. 19:50:08

Közgazdaságtanból egyes. Populista agitációból gyenge kettes. Az átlag egyketted. Nem nevezném éppen nívósnak.

A magyar leánybank talán nem fogja a lakosságra és a magyar vállalatokra hárítani a plusz terhet? Dehogynem, most is azt teszi. Ha ebben megakadályozzák, kivonul. Ha meg ez a cél, akkor miért nem államosítjuk most rögtön az összes külföldi bankot? Az lenne ám unortodox. Illetve nem.

hackbard.celine 2012.05.01. 19:53:35

Ennyi hülyeséget egy szuszra hogy sikerült (már megint) összehordani?
Az unortodox gazdaságpolitikának hála semmit nem csökkent az államadósság, 1400 Mrd bezúzott felföldi adósságnak nyoma sincs, feltöltötték devizakötvényekkel.
A GDP arányos összevetésből csak egy dolog maradt ki: a GDP növekedésével mind az adósság, mind a hiány kinőhető. Bezony. Ha gazdaság fejlesztésre költenek csilliárdos látványberuházások helyett, akkor nem 0,1% lesz a növekedés és elkerülhető a stagnálás/recesszió. Ha a működő tőkét nem elüldözik, hanem támogatják a beruházásokat (csúnya rossz multikét), akkor lesz munkahely és nő a GDP.
A gonosz multik megadóztatása amúgy ugye csak egy vicc akart lenni? Az ágazati különadók közül a telekom adót vissza kell fizetni, tehát ott csak alacsony kamatú kölcsönt vett el az állam izomból. A végtörlesztés is bukni fog, ~260 Mrd megint csak honnan fog előteremtődni? Az erre salátatörvényként benyújtott különadó javaslatot az AB eltörölte, szóval lehet izgulni, melyik kormány nyakába fog hullani kamatostól?
Az unortodoxia ára most már 5000 Mrd körül van, az azért egy elég szép summa.
Mellette 3500 Mrd tőkét vontak ki a bankrendszerből, hitel nélkül pedig a gazdaság működőképessége egyik napról a másikra az összeomlás környékére kerülhet. Nem a fogyasztási hitelekről beszélek, hanem a fejlesztésbe, termelőeszközökbe fordított hitelekről. 12-16%-on bizonytalan gazdasági környezetben naponta változó adórendszer mellett a kormányközeli cégeknek leosztott pénzeken kívül nem kerül tőke a gazdaságba.
És ez baj. Nagy baj.
5000 Mrd - ízlelgesd a számot.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.05.01. 20:04:20

Már megint mit hányt ide a nívótlan blog? Foglalja már össze valaki egy mondatban, nincs kedvem megint alapvető marhaságokat olvasni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:06:51

@blackwall:

"Honnan veszed, hogy nincs olyan államkötvény, amit nem időarányosan kell fzetni (diszkontkincstárjegyekkel mi van?)? "

A DKJ-t is egy összegben kell kamatostul kifizetni lejáratkor. Ugyanakkor rossz példa, mert a diszkont kincstárjegy rövid futamidejű

"Az állam olyan kötvényt bocsát ki, amilyet akar."

Lehet, hogy van olyan, amelyet annuitással törleszt az állam, de én még olyat nem nagyon láttam. És szerintem a befektetőknek sem nagyon tetszene.

"Azzal egyetértek, hogy a felelőtlen (!) hitelfelvétel gáz, de a levezetés elég pongyola és zavaros. Meg félrevezető is, ami nagyobb baj."

Muszáj kompromisszumot kötni a tömörség, az érthetőség és a tudományosság között. Szerintem alapvető hiba nincs a levezetésben.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:08:28

@Yeto:

"A magyar leánybank talán nem fogja a lakosságra és a magyar vállalatokra hárítani a plusz terhet?"

Hogyan?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:09:06

@Yeto:

"Közgazdaságtanból egyes. Populista agitációból gyenge kettes. Az átlag egyketted. Nem nevezném éppen nívósnak."

Hopp! Ismét egy nívópálcához van szerencsénk! :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:09:47

@hackbard.celine:

"Ennyi hülyeséget egy szuszra hogy sikerült (már megint) összehordani?
Az unortodox gazdaságpolitikának hála semmit nem csökkent az államadósság, 1400 Mrd bezúzott felföldi adósságnak nyoma sincs, feltöltötték devizakötvényekkel."

Bagoly mondja!

VanMordor 2012.05.01. 20:09:53

@hackbard.celine: államadóságot nominálisan számolod? ne legyél már hülye...
a gdp arányos nettó több mint 10%ot csökkent. A gdp növekedés meg nem csak nálunk nulla ha nem tűnt volna fel...
Arról nem is beszélve, hogy mikor nem unortodox gazdaságpolitikát folytattunk akkor is 0-1% közöttit nyomott az mszp pedig akkor a környező országokban 6-7% körüli volt. 2005 óta mi teljesítünk a régióban a legrosszabbul. Ha az unortodox gazdaságpolitika (gondolom zseniális módon megállapított) 5000 mrdba került akkor az mszp dilletáns gazdaságpolitikája mennyibe?
Ha azt folytatjuk amit az mszp már rég csődbe mentünk volna...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:11:31

@Orbán a magyar nép ópiuma!:

"Már megint mit hányt ide a nívótlan blog? Foglalja már össze valaki egy mondatban, nincs kedvem megint alapvető marhaságokat olvasni."

Egy mondatban? Te túl könnyen befolyásolható egyén vagy ezek szerint..

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.05.01. 20:11:50

a hitelekről tabu beszélni a balos-szélsőliberális körökben, nem? pl itt az indexen

blackwall 2012.05.01. 20:13:19

@ccactus: A diszkontkincstárjeggyel kapcsolatban igazad van, hogy nem jó példa.

Viszont pont azt mondom, hogy VAN alapvető hiba a levezetésben. De arra a két tételre, amit írtam, nem reagáltál.

A beruházás megtérülése és a hitelvsszafizetés formája között nincs korreláció. Márpedig a súlyos eladósodottságot ebből a tételből vezeted le ok-okozati összefüggésben. Ez alapvető hiba, ami miatt az egész mondanivalód összeomlik, mint a kártyavár.

Ugyanez a helyzet azzal, hogy nagyvonalúan elfelejted, hogy nem mindegy hogy mire költi az állam a felvett hitelt.

De nem ismétlem tovább magam.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:15:08

@blackwall:

Valójában azt nem értem, hogy ezeket miért írtad? Mit akartál ezzel cáfolni? Nyilvánvaló, hogy ha nem megtérülő beruházásokra megy el az állami pénz, az még rosszabb. A poszt pont azt vezeti le, hogy megtérülő beruházás esetén is könnyen adósságspirálba kerül az állam.

Yeto 2012.05.01. 20:18:01

@ccactus: Felülök a provokációnak, hiszen nyilván tudod. Csökkenti a betéti kamatot, emeli a hitelkamatot, a díjakat, új díjakat vezet be, stb.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:21:18

@Yeto:

Ja persze.. :)) Itt a folytatás:

- Nekem meg díjnullázó csomagom van, semmit nem fizetek.
- De sok helyen csak OTP van, ők meg emeltek.
- Internetbank?
- Sokaknak internetje sincs. Meg különben is csökkentik a betéti kamatokat.
- Átmegy másik bankhoz, vagy alternatív befektetéseket keres, pl. inflációkövető állampapír.
- Meg a hitelkamatokat is emelik a szemét bankok.
- Ezt indokolniuk kell, és a különadó nem jó indok...

Hogy is van tovább?

hackbard.celine 2012.05.01. 20:22:26

@ccactus: ennyire futja? Igazán nyomós érv volt.
Csak ne felejtsük el, hogy nem ezt ígérték!!!
Orbán 73.5%-ot hazudott a London Economics Schoolban 2011.november 10-én, a 82,6% helyett.
"The next information I would like to give you is that at the same time we’ve reduced the sovereign debt from 82 % which we had one and half years ago – 82 % of the GDP - to 73.5 point by the end of this year, approximately by 8 %."
forrás: miniszterelnok.hu

biobender 2012.05.01. 20:23:42

Az unortodox gazdasagpolitika vegso ara, hogy a tobbi europai allam kap hitelt, meg oda megy a befektetes - ide meg nem jon sem hitel sem a befektetes. Van kulonbseg az unortodox gazdasagpolitika es a vaskalapos nagyon ortodox marxista - leninista gazdasagpolitika kozott? Allamositas, sarc mind a ketto. A legjobb esetben is a mai "unortodox" gazdasagpolitika a NEP megfeleloje . Szep kort sikerult a fityesznek es a csatolt hulyeknek befutni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:24:08

@NYJetsTD:

"Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy .... A költségvetésbe befolynak az adóbevételek, és az állam pontosan ugyanakkora nagyságú pénzeket költ el. Nincs emberi ostobaság és nincsenek szervilis hülyék sem. Nevezzük ezt a helyzetet tiszta lapnak."

Naív vagy! Azonfelül nincs tiszta lap. Jogutódjai vagyunk elődeinknek. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:25:59

@biobender:

Nyilván a csodákban és a télapóban is hiszel még. :))

Yeto 2012.05.01. 20:26:10

Az igazi unortodox gazdaságpolitika az lenne, ha például:
- a bedöntött Vegyépszer után most nem a Közgépen keresztül szivattyúznák ki a közpénzt a kincstárból
- átlátható lenne a pártfinanszírozás
- nem költenénk milliárdokat TEK és házőrség nevű posztfeudális félmagán operetthadseregekre
- a "független" "nemzetért" "harcoló" kormányt nem az amerikai republikánus párthoz és izraelhez kötődő szakértők látnák el tanácsokkal a Századvégen keresztül, ahova kiszervezték a törvénygyártást, a gazdaságiakét is beleértve.
- strukturálisan terveznék át a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, Matolcsy agyament hetenkénti ötletelései helyett.

De mindez nem történik meg és nem is fog, úgyhogy nincs itt semmi unortodox.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:27:06

@hackbard.celine:

"ennyire futja? Igazán nyomós érv volt."

Úgy látom, vitatkozni szeretnél..

Tegyük! De csak a posztról.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:28:09

@Yeto:

"Az igazi unortodox gazdaságpolitika az lenne, ha például:"

Szép átkötés, grat!

hackbard.celine 2012.05.01. 20:30:41

@VanMordor: nekem nincs mit számolni ezen, ott van feketén-fehéren az NGM honlapon:
www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/adossagnyomas-mero
A jelenlegi árfolyamon 78,15%.
Akkor hol az a 10% csökkenés?
A kormányváltáskor 2011. júniusban az adósság a Maastrichti kritériumok szerint a GDP 76,8% volt.
www.mfor.hu/cikkek/MNB__76_8_szazalek_a_GDP_aranyos_allamadossag_az_ev_kozepen.html
Ezt azért elég nehéz csökkenésnek beállítani.

Yeto 2012.05.01. 20:32:31

@ccactus: Sikerült írnod hat sort a lakossági díjakról egy banknál, azok számára akiknek van 120.000 Ft bankon kívülről érkező átutalása. Nem érintve a betétkamatot, a hitelkamatot, és a kismillió egyéb díjat, amit egy bank felszámol, a nem lakossági folyószámlákat, valamint az összes többi bankot.

Eddig azt hittem hogy értesz valamennyire a pénzügyekhez csak ferdítesz de most kezdek gyanakodni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:34:01

@hackbard.celine:

"A kormányváltáskor 2011. júniusban az adósság a Maastrichti kritériumok szerint a GDP 76,8% volt."

Cöcö! Az MNB honlapját nézd! A kormányváltáskor az államadósság 85,2%-os (!!!) volt, mégpedig 265-ös euróárfolyam mellett.

Yeto 2012.05.01. 20:34:15

@ccactus: Azt írtad, hogy meg kell adóztatni a külföldi bankokat, hogy rendbehozzuk az államadósságot. Sejtésem szerint az általam felsorolt tételek közül bármelyik egyedül nagyságrendekkel jobban segítene hozzá a költségvetés egyensúlyához, mint bármilyen adó amit a kormány eddig kivetett a bankokra, vagy ezután ki mer vetni.

biobender 2012.05.01. 20:35:51

@ccactus: Hol is all a szlovak meg a roman CDS?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:37:15

@Yeto:

"Eddig azt hittem hogy értesz valamennyire a pénzügyekhez csak ferdítesz de most kezdek gyanakodni."

A bankadó évi 180 milliárd.

Ezt oszd le mondjuk 3 millió háztartással, az jön ki, hogy havonta, háztartásonként 5ezer forintot kellene a bankoknak pluszteherként a lakosságra terhelniük, ha át akarják hárítani a teljes bankadót. Mindezt azokon is, akiknek a havi jóváírásuk eleve csak 120ezer, ahogy te írtad. Szerinted reális?

hackbard.celine 2012.05.01. 20:37:34

@ccactus: Leírtam, mi lenne a kívánatos: a GDP növekedésére alapozott "ortodox" gazdaságpolitika:
- kiszámítható gazdasági környezet
- ad-hoc adók nélkül
- külföldi működő tőke befektetések számára vonzó feltételek (ez következik az előző kettőből is)
Ezen felül a közép és hosszú távú, fenntartható GDP növekedéshez:
- kutatás-fejlesztés ösztönzése (a Széll Kálmán 2.0 "megtakarít" a K+F-en, ami egy idiótaság)
- oktatás fejlesztése (az oktatásból tízmilliárdokat vonnak ki)
Utóbbi kettőn alapult az ázsiai fellendülés: az oda telepített gyártáshoz tartozó oktatásból mára kutatás-fejlesztési központok épültek.
Magyarország unortodox módon épp az ellenkező irányba halad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:38:52

@Yeto:

"Azt írtad, hogy meg kell adóztatni a külföldi bankokat, hogy rendbehozzuk az államadósságot."

És még én csúsztatok...

biobender 2012.05.01. 20:41:33

@ccactus: "Ezt oszd le mondjuk 3 millió háztartással, az jön ki, hogy havonta, háztartásonként 5ezer forintot kellene a bankoknak pluszteherként a lakosságra terhelniük, ha át akarják hárítani a teljes bankadót."

Mekkora lesz a teher a lakossagon, ha egyszeruen nem hiteleznek a bankok, mert pl. kivonulnak az orszagbol? Es senki sem lesz eleg hulye ahhoz, hogy egy egy unortodox orszagnak adjon kolcsont, hogy unortodox modon megmentsek a hitelezoket?

Valamibol fizetni kell majd a gazszamlat a jovo telen - vagy nemsokara jon majd az unortodox meteorologia? Az unortodox taplalkozastudomany?

hackbard.celine 2012.05.01. 20:41:35

@ccactus: tehát a sajtó az MNB közlemények alapján következetesen hülyeségeket állít, Selmeczynek meg igaza van, amikor cáfolja az MNB adatát?
www.origo.hu/gazdasag/hirek/20120102-2011-szeptember-vegen-a-gdparanyos-allamadossag-826-szazalek-volt.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:42:30

@hackbard.celine:

Ebben tökéletesen egyetértünk.

Csak két megjegyzés:

"Utóbbi kettőn alapult az ázsiai fellendülés"

Nem mindegy, milyen szintről indul a fellendülés.

"Magyarország unortodox módon épp az ellenkező irányba halad."

Sajnálatos kényszerpálya, amennyiben a kormány el akarja kerülni a direkt megszorításokat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:43:10

@hackbard.celine:

"tehát a sajtó az MNB közlemények alapján következetesen hülyeségeket állít, Selmeczynek meg igaza van, amikor cáfolja az MNB adatát?"

Mondom, legjobb, ha az MNB adatot nézed. Egyetértünk?

NYJetsTD 2012.05.01. 20:43:17

@ccactus: ezt tőled, mint a fidesz,matolcsy, unortodoxia és a békemenetek elkötelezett hívétől dicséretnek veszem...

Azt azonban tényleg nehezen értem, mit nem tud egy értelmes ember felfogni azon, hogy az elmúlt két év ámokfutása nem megállította az elmúlt évtized gyorsuló ütemben felhalmozodó adósságát, hanem a következő évtizedünket is parkolópályára tette.
Tök mindegy milyen idióta statisztikákkal és adatokkal fognak elszórakoztatni minket politikusaink, kurvára lemaradunk mindenkitől...
Töredékére zuhantak például a beruházások, minimális a hitelkihelyezés, az eu pénzek kezelése továbbra családi hangulatban zajlik, jó egy éve nincs pozitív hír hazánkról a világban (hozzáteszem ez is még később fog fájni, lásd beruházások)szóval lesz még itt sírás.

De addigra te már rég egy fidesz irodában fogsz üldögélni. Vagy talán már most is.

Jack Torrance 2012.05.01. 20:43:51

Az unortodox megoldásokról írta Örkény:

PERPETUUM MOBILE

Auspitz azt mesélte, hogy odahaza péksegéd volt a Veress Pálné utcában. Azt mesélte, hogy reggelente csak úgy a hóna alól befalt egy egykilós kenyeret. Akkor kilencvenkét kiló volt.

- Mit gondoltok, most mennyi vagyok?

Ezt nem tudtuk megmondani. Tény, hogy már szükségre se járt ki, ami rossz jel, és csak vizet ivott, ami még rosszabb. Folyton itta a vizet. Nem is szomjazott, csak itta, mint egy lefolyó.

Az se jelent jót, hogy a ruhája tele lett tetűtojással. A tetveket csak úgy lehet féken tartani, ha az ember minden percben öldösi őket; másképp elszaporodnak, és telerakják serkéikkel a ruhavarrásokat, főleg a meleg testtájakon. Auspitznak egészen megszürkült a hónalja a tetűtojásoktól. Nem is szóltunk neki. Ilyenkor már nem segít a szó.

Egy éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon forgolódik.

Azt kérdeztem:

- Mondd, mit csinálsz, Auspitz?

Azt mondta:

- Eszem.

Azt kérdeztem:

- Mit eszel, Auspitz?

Azt mondta:

- Kérlek szépen, tetűtojást eszem. És, kérlek szépen, tetveket.

Gyufát gyújtottam, de rögtön el is fújtam. Egészen közel volt már a front; cigarettázni is tilos volt éjszaka. Csak annyit láttam, hogy nyugodt az arca, majdnem elégedett. Azt mondtam neki:

- Ne beszélj bolondokat, Auspitz.

- Hanem megvárjam, amíg kiszívják a véremet? - kérdezte.

Maximum két hétig kell kibírni, magyarázta. Márpedig, ha ő megeszi a tetűt, akkor játszva kibírja ezt a két hetet, mert nem megy veszendőbe semmi. Minden csöpp vére, amit kiszívtak, megint visszajut a szervezetébe; vagyis se nem gyengül, se nem erősödik.

- Akkor te föltaláltad a perpetuum mobilét - mondtam. Nem tudta, mi az. Mondtam, amihez nem kell energia.

Ezt sem értette. Miközben a serkéket ette, megmagyaráztam a perpetuum mobilét. Később elaludtunk. Reggel megpróbáltam fölrázni, de már nem volt benne élet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:44:36

@biobender:

"Mekkora lesz a teher a lakossagon, ha egyszeruen nem hiteleznek a bankok, mert pl. kivonulnak az orszagbol?"

De ez ugye szerinted sem számít bele a terhek áthárításába?

Yeto 2012.05.01. 20:44:50

@ccactus: Mert csak háztartások használják a bankokat, vállalatok nem. És a vállalatok költségnövekedését nem érzi meg a lakosság a fogyasztói árak növekedésének, vagy az egyéb költségek csökkentése miatti elbocsátások formájában. Jaj, te...

De jó, tételezzük fel, hogy nem hárították át az egészet, csak egy részét. (Ha bebizonyítod hogy semennyit, nem úgy Hírtévésen hanem tényleg, akkor megtapsollak). Ekkor megemeltük a lakossági teherviselést azért, hogy valamennyire bevonjuk a bankokat is. Azok helyett a dolgok helyett (párat felsoroltam) amik mind-mind nem emelnék meg a lakosság terheit, csak éppen a szent teheneket vágnák le, amit viszont nem lehet, mert a nemzeti kormány a szenttehéntenyésztők zsebében van. Mára talán ennyit az unortodoxiáról.

Netuddki. 2012.05.01. 20:46:21

"Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy Magyarországnak nincs egy fillér államadóssága sem."

Elképzeltem B+!

Aztán elképzeltem 1 év múlva is, hogy minden ugyanúgy marad ahogy most. A qrva politikusok által vezetett kormány többet költ (+amit még ellopnak) mint ami a bevétele. Még úgy is hogy duplájára emeli az adókat. Ugyanis egyre kevesebben vannak akik befizetik.
Szóval 1 év múlva újra mínuszban van a költségvetés nagyokos! Pedig nem képzeltem hozzá 1 centi autópályát se...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:46:29

@NYJetsTD:

"Tök mindegy milyen idióta statisztikákkal és adatokkal fognak elszórakoztatni minket politikusaink, kurvára lemaradunk mindenkitől..."

2011-ben EU átlag fölött nőtt a magyar GDP. A lemaradás a megelőző évekre volt jellemző.

hackbard.celine 2012.05.01. 20:46:53

@ccactus: nem csak a háztartásokra terhelik át, hanem sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel nyújtanak hitelt a vállalatoknak, önkormányzatoknak, stb. A kamatmarzsok a kockázatok és az ágazati különadók miatt megugrottak.
3500 Mrd tőkét vittek el magasabb tőkearányos megtérülésű és kisebb kockázatú országokba, ami tovább szűkíti az elérhető forrásokat.
Ebből még nagy baj lehet.

csbaly 2012.05.01. 20:48:10

Elfogadható okfejtés, leírta a probléma lényegét (bár persze azért ez nem ilyen egyszerű) ! Csakhogy... a probléma megoldása a jelenlegi rendszerben nem lehetséges, pontosan ezért is kényszerítették rá minden országra ezt a berendezkedést szépen lassan. A cél, a kölcsönös függőségi viszony kialakítása volt. Nem újdonság ez a kérdés a történelemben, nézzük, hogy milyen módon védhetjük ki ezt a problémát, ami valójában mesterséges... A probléma okozója a pénzkibocsájtás és az állam szétválasztása volt, amit roppant okos banktulajdonosok találtak ki, aztán országtól függő ravaszkodással vezették be. A leglátványosabb történet persze a FED-é, bár az európai uralkodók eladósításával kezdődött a folyamat...hiába, a háború költséges dolog :) Az amerikai politikusok és polgárok sokáig ellenálltak ennek, utána lehet nézni, hogy a ma istenített amerikai történelmi alakok mit is mondtak erről, mennyire ellenezték ezt a felépítést, garantálom lesz meglepetés (bárcsak az átlag amerikai is olvasna könyveket :()! A megoldás tehát a probléma gyökerénél keresendő: a pénzkibocsájtást mindenkor az államnak kell szabályoznia, ahogy az ország népességének érdeke diktálja és nem pedig valamiféle "független" jegybanknak. Amíg ezt fel nem ismerjük (újra), addig körbe-körbe járunk, miközben megfeledkezünk a legalapvetőbb igazságról: a pénz értéke megállapodás kérdése (hiszen jelenleg semmin nem alapul, főként nem a világ nyersanyag háztartásán), nem pedig valós tény...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:48:40

@Yeto:

"És a vállalatok költségnövekedését nem érzi meg a lakosság a fogyasztói árak növekedésének, vagy az egyéb költségek csökkentése miatti elbocsátások formájában. Jaj, te..."

Ha a te 120ezres jövedelmű háztartásodból indulunk ki, havi 5ezer forint növekményhez 4,2%-os inflációs többletre van szükség....

biobender 2012.05.01. 20:48:53

@ccactus: Nem kozvetlenul, ebben igazad van. Viszont nagyot lok az orszagon az allamcsod fele es akkor minden ilyen finomkodasnak annyi.

Szoval, ki lesz az a hulye aki egy unortodox orszagba fektet be - ez az egyetlen ertelmes kerdes most. Valami valasz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:49:33

@Yeto:

"De jó, tételezzük fel, hogy nem hárították át az egészet, csak egy részét."

Egyezzünk meg ebben. Szerintem legalábbis így van.

hackbard.celine 2012.05.01. 20:50:02

@ccactus: ja meg a Széll Kálmán 2.0 azért számol 0,1% növekedéssel, mert szárnyal a gazdaság.
Fenntartható növekedési pálya mond valamit? Jelenleg durván csökkenő a pálya és ne az EU átlaghoz viszonyíts (görög, spanyol, ír lehúzza), hanem a közvetlen versenytársakhoz, akikkel az elérhető befektetendő tőkéért küzdünk: visegrádi négyek. Hozzájuk képest siralmas a helyzet és a tendencia is.

Yeto 2012.05.01. 20:51:20

@ccactus:
"Azt írtad, hogy meg kell adóztatni a külföldi bankokat, hogy rendbehozzuk az államadósságot."
Egészen pontosan ezt írtad:

"Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit a külföldi bank magyar leányvállalatára kivetett adóból fizet vissza, az unortodox." "Magyarországnak érdeke az unortodox gazdaságpolitika."

Hol itt a csúsztatás a részemről? Vagy ha van akkor mit is mondtál tulajdonképpen? Esetleg az a baj hogy kihagytam a "nekünk hitelező" paramétert? Mégis melyik Mo-n jelenlévő bank nem hitelez nekünk?

Egyre gyengébbek a válaszaid úgyhogy ha nem haragszol a hetediket csak reggel olvasom el.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:51:24

@hackbard.celine:

"link?"

Mihez? Az mnb-hez? Ne viccelj!

NA YA! 2012.05.01. 20:51:40

@ccactus: a posztot olvasva teljesen érthető, hogy miért is nem váltál be németországi tányérmosogatónak! De a lényeg, hogy jó elvtárs vagy!;)

Jack Torrance 2012.05.01. 20:51:43

@ccactus: "Sajnálatos kényszerpálya, amennyiben a kormány el akarja kerülni a direkt megszorításokat."

Tehát azért van szükségünk unortodox módszerekre, mert a kormány el akarja kerülni az ortodox módszereket. Ez így igaz is, csak épp nem magyarázat semmire. Főleg, hogy az eredmények katasztrofálisak.

biobender 2012.05.01. 20:51:48

@csbaly: Ez szerintem csak akkor mukodne ha silerulne egy vizesarok-fal-vasfuggony komboval elzarni az orszagokat egymastol. Maskeppen sajnos szukseges, hogy a penzkibocsato "hiteles" legyen, ami sohasem volt a kormanyokra jellemzo.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:52:42

@csbaly:

"pontosan ezért is kényszerítették rá minden országra ezt a berendezkedést szépen lassan. A cél, a kölcsönös függőségi viszony kialakítása volt. "

Nem kell ebbe összeesküvés elméleteket belelátni. Szimplán felelőtlen állami gazdálkodásról van szó. Ennyi.

NYJetsTD 2012.05.01. 20:53:43

@ccactus: ne bazd már fel az agyamat a politikusok kedvenc módszerével, amikor száz adatból kiemelnek egyet-kettőt és azzal megy a road show...azért lett biztosan széll 2.0.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:53:59

@Jack Torrance:

"Ez így igaz is, csak épp nem magyarázat semmire. Főleg, hogy az eredmények katasztrofálisak."

Jelen posztnak nem volt célja ilyen jellegű magyarázatokat adni. Inkább csak az államadósság keletkezésének mikéntjét próbáltam meg fejtegetni.

Jack Torrance 2012.05.01. 20:54:47

@ccactus: a terhek áthárításának számít az, hogy a devizahitelek árfolyama nő? Nyilván közvetlenül nem, de ugyanannak a következménye. Szerinted hány forinttal nőttek a törlesztőrészletek? Ugye sokkal többel, mint a bankadó osztva 3 millió?

Jack Torrance 2012.05.01. 20:55:55

@ccactus: konkrétan az a poszt címe, hogy "Magyarország érdeke...". Akkor ezt akartad elmagyarázni, hogy miért is, nem?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:57:45

@NYJetsTD:

A magyar GDP és az EU átlag GDP különbsége azért elég jó mutatószám szerintem, mindenkor aktuális politikusoktól függetlenül.

Csupán azt próbáltam cáfolni, hogy lemaradásban vagyunk.

Ettől függetlenül a beruházások és a hitelezés alakulása valóban kétségbe ejtő, és a jövőre nézve eléggé aggályos.

Csak gondoltam tisztázzuk ezt a dolgot, mert neked sikerült egy logikai lépést kihagyva összemosnod a két dolgot.

A kijelentésed csak úgy lenne igaz, hogy: Bár 2011-ben éppen felzárkózók voltunk az EU-hoz, főként a kiemelkedő megőzazdasági termés és az EU rendkívül rossz teljesítménye miatt, de a jelenleg zajló folyamatok nézetem szerint előrevetítik a jövőbeli lemaradás esélyét.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:58:27

@NA YA!:

"De a lényeg, hogy jó elvtárs vagy!;)"

Köszönöm! Te is! :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 20:59:37

@Jack Torrance:

"a terhek áthárításának számít az, hogy a devizahitelek árfolyama nő? Nyilván közvetlenül nem, de ugyanannak a következménye. "

Elképzelhető, hogy igazad, van, de nem látom az összefüggést. Le tudnád néhány mondatban vezetni nekem?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:00:41

@Jack Torrance:

"konkrétan az a poszt címe, hogy "Magyarország érdeke...". Akkor ezt akartad elmagyarázni, hogy miért is, nem?"

Javaslom, hogy olvasd el a posztot még egyszer!

hackbard.celine 2012.05.01. 21:03:54

@ccactus: bármilyen olyan adatra, cikkre, ami alátámasztja az állításodat.
Ugyanis 2010 szeptemberében még maga Orbán is a 77%-os adósságról beszélt.
Aztán amikor kijött a III. negyedéves adat, akkor kezdtek el a szenátor nagyasszonnyal az élen vetíteni.

Jack Torrance 2012.05.01. 21:04:52

@ccactus: azt állítod, hogy a bankok nem hárítják át közvetlenül a bankadókat az ügyfelekre. Ezzel így egyet is értek. Tehát szerinted a módszer jó, így, unortodox módon kellett csinálni, mert így nem nőttek akkorát a terheim, mint amennyit a kormány be tudott szedni.
Csakhogy. Azzal együtt, hogy én sokgyerekesként az adóváltozások nyertesei közé tartozom, nagyon jelentősen nőttek a terheim, mivel van egy lakáshitelem, ami a "nyereségem" többszörösével nőtt meg.
Így már érted?

Jack Torrance 2012.05.01. 21:06:16

@ccactus: szerintem neked kéne újraolvasnod. Vagy más címet adni, mert így továbbra is se füle, se farka.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:08:33

@hackbard.celine:

Mihelyt megnézted az MNB honlapján, hogy kormányváltáskor nem 76,8% volt az államadósság mértéke, ahogy leírtad, hanem 85,2%! Ráadásul az akkori 265 Ft-os euróárfolyamon számolva. Ezen azért ne lendülj túl ilyen elegánsan. (Vicces, hogy minden vitánkban oda jutunk, hogy kiindulsz egy fajs számadatból, aztán úgy kell kihúznom harapófogóval belőled, hogy elismerd, hogy tévedtél. Hogy ne mondjak szándékos csúsztatást... )

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:10:44

@Jack Torrance:

Értem, igen. Devizahiteled van? Csak azért kérdezem, mert ott lesz majd a nyártól egy 180 Ft-os árfolyamgát. Ja, és a CHF/EUR kereszt változását sem ildomos jelen kormányra kenni..

NYJetsTD 2012.05.01. 21:11:34

@ccactus: ne keverj fogalmakat. Ebben semmifajta logikai ellentmondás nincs. Pusztán arról van szó, hogy szerinted sikeres volt 2011, szerintem pedig ez az év vezette fel a katasztrófális állapotokat.
Másrészt örömmel látom, lassan leesik a tantusz nálad is, hiszen végre beismerted, a jelenleg zajló folyamatok előrevetítik a jövőbeli lemaradás esélyét.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:11:49

@Jack Torrance:

A cím nem sikerült túl jól. Ezt elismerem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:13:49

@NYJetsTD:

"Másrészt örömmel látom, lassan leesik a tantusz nálad is, hiszen végre beismerted, a jelenleg zajló folyamatok előrevetítik a jövőbeli lemaradás esélyét."

Szerintem ezt mindenki látja. Ezért kellene felpörgetni a hitelezést és a beruházásokat.

Jack Torrance 2012.05.01. 21:14:21

@ccactus: igen, és tudok az árfolyamgátról is. Ezzel együtt még mindig nagyobb lesz a részlet mint volt, de ezt vegyük a kockázatok közé.
A keresztárfolyamot nem kenném a kormányra, de az EUR árfolyam növekedését nyugodtan...

Pan Modry 2012.05.01. 21:15:15

Ez igy ritka nagy butasag.

Az unortodox gazdpol egy kalap fos. Eleg osszehasonlitani az umortodox magyarorszag es az ortodox szlovakia gazdagi eredmenyeit.

A magyarok sajat hulyesegeik miatt fejlettsegben a szlovakok segget fogjak nezni a kovetkezo husz evben.

Nem unortodox modszerek kellenek, hanem ki kell baszni a picsaba azokat akik lopjak az allam penzet, illetve amig az ilyen agyament blogoknak tomegevel vannak helyesloi az meg nem mutat egyebet minthogy a magyarok kozt tul sok a kozgazdasagi segghulye.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:18:38

@Jack Torrance:

"igen, és tudok az árfolyamgátról is. Ezzel együtt még mindig nagyobb lesz a részlet mint volt"

Akkor nem értem! Kormányváltáskor sem volt 180 Ft, vagyis a leendő árfolyamgát alatt a CHF. Esetleg kormányváltás óta nőtt a CHF hiteled kamata?? Ilyet nem nagyon tudok elképzeni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:21:21

@Pan Modry:

"Az unortodox gazdpol egy kalap fos. Eleg osszehasonlitani az umortodox magyarorszag es az ortodox szlovakia gazdagi eredmenyeit."

Nem mindha a kormányváltás előtti ortodox Magyarország jobban teljesített volna...

"Nem unortodox modszerek kellenek, hanem ki kell baszni a picsaba azokat akik lopjak az allam penzet"

Úgy gondolod, hogy ez Szlovákiában megtörtént?

"amig az ilyen agyament blogoknak tomegevel vannak helyesloi az meg nem mutat egyebet minthogy a magyarok kozt tul sok a kozgazdasagi segghulye."

Hát olyan túl sok helyeslő jelen poszthoz még nem nagyon volt. Ezek szerint még van remény? :)

Megjegyzem a többség nem is a posztot támadja, hanem inkább orbánozik..

VanMordor 2012.05.01. 21:21:24

@hackbard.celine: a cseh növekedést idén 0-0,5 köze várják a szlovént 0,3, szlovák 1,2. Most akkor miről beszélsz? 2005 óta mi vagyunk a legutolsók nyilván nem fogunk egy válság közepén a sor elejére ugrani. Demagóg vagy.

Jack Torrance 2012.05.01. 21:23:17

@ccactus: nem, az tényleg nem azóta nőtt.
De majd 2 év alatt elég sok pénzt fizettem csak a kormány miatt.

De mindegy, ha te tulajdonképp nem is azt akartad mondani, milyen jók az unortodox módszerek, hanem az adósságspirálról értekeztél (aminek a veszélyeivel egyetértek) és szerinted is roppan veszélyesek és károsak az unortodox módszerek, akkor én erről nem is vitatkoznék tovább :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:25:11

@Jack Torrance:

OK! Örülök! :)

A legtöbb nagy vita egy ilyen fórumon pontosan valami hülye félreértésből ered, miközben a vitázó felek álláspontja egyébként nagyjából ugyanaz az adott kérdésről.. :)

NYJetsTD 2012.05.01. 21:27:18

@ccactus: a hitelezés nem fog felpörögni, például a 2012-re kötelező maximális 110%os kitettség miatt. Magyarországon ez jelenleg 150-160%.

A beruházások elmaradását pedig ezerszer kibeszéltük, ilyen jogbiztonságú, visszamenőleges törvénykezésű, évközben adókat módosító országba nehéz komoly tőkét behozni.

"Megjegyzem a többség nem is a posztot támadja, hanem inkább orbánozik.."
Mivel ő az origója mindennek....

bankvezér 2012.05.01. 21:30:29

Szerintem nem attól unortodox a gazdaságpolitika, amit a szerző ír.
Vagyis nem attól, hogy az országban nyereségesen működő külföldi cégeket, bankokat megadóztatják.
Kedves CACTUS, át kellene ezt még egyszer gondolni!

Pan Modry 2012.05.01. 21:30:47

@ccactus:
Valojaban gyurcsany es megyo is unortodox gazdpolt csinalt, orban csupan a szoci hagyomanyokat koveti ebben.

Bajnai egy eve volt ortodox.

Orban es matolcsy koveti a legocsmanyabb gyurcsanyi idoket. Mindketto gazdpolja rendszerezetlen baromsagok halmaza mindenfele racionalis jovokep nelkul. Csupan arra figyelnek oda hogy a gyomorforgato mutyirendszer tovabb eljen es viruljon.

NYJetsTD 2012.05.01. 21:32:48

@VanMordor: kínos, hogy demagógiának tűnő választ kell adjak, de ha az elcseszett adórendszert és a felesleges vagdalkozást nem csinálják, már nem kéne ennyit megszorítani.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.05.01. 21:32:58

Hagyjátok már békén ezt a szerencsétlen fidesznyik nyomoroncot!
Annyi esze van, hogy kacifántos érvelést kerekítsen imádottjai hülyesége köré, de azt, hogy baromságokat ír, azt már soha nem fogja megérteni/elfogadni.
Vannak ilyen emberek is. Együtt lehet velük élni, de őket bármiről meggyőzni a hitükön kívül nem lehet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:34:43

@bankvezér:

"Szerintem nem attól unortodox a gazdaságpolitika, amit a szerző ír.
Vagyis nem attól, hogy az országban nyereségesen működő külföldi cégeket, bankokat megadóztatják."

Vagy nem csak attól. Gondolom így akartad írni.

hackbard.celine 2012.05.01. 21:35:21

@ccactus: Valóban rossz adatsort néztem, 79,6% volt a GDP arányos államadósság a kormányváltáskor. Most az adósságnyomás mérő szerint 78,1%. Hol van ez a 10%-tól?
Látsz olyan fenntartható növekedési pályát az unortodox scenárió szerint, amivel ez kinőhető?
Adónöveléssel (belföldi fogyasztás csökkenése) egyértelműen nem.
Kutatás-fejlesztés nélkül egyértelműen nem. Oktatás fejlesztése nélkül egyértelműen nem. Működő tőke bevonása nélkül egyértelműen nem.
Akkor merre az előre?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:35:27

@Madnezz:

"Hagyjátok már békén ezt a szerencsétlen fidesznyik nyomoroncot!"

Héhéhé! Nem kell a segítséged! Megvédem én magam egyedül is!

tarackos 2012.05.01. 21:36:07

Az a bibi, hogy nem amiatt ortodox a kormány amit írsz. Lehet adóztatni a bankokat csak nem visszamenőlegesen és nem úgy, hogy kijelentem fizetsz és akkor nem kapsz még két pofont. Ez a surmó viselkedés ami unortodox és ez senkinek sem érdeke...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:36:41

@Pan Modry:

"Valojaban gyurcsany es megyo is unortodox gazdpolt csinalt, orban csupan a szoci hagyomanyokat koveti ebben.

Bajnai egy eve volt ortodox."

Ezt így még nem hallottam. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:38:29

@hackbard.celine:

"Valóban rossz adatsort néztem, 79,6% volt a GDP arányos államadósság a kormányváltáskor."

És még mindig nem az igazit nézed..

85,2% a helyes szám.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:41:06

@tarackos:

"Az a bibi, hogy nem amiatt ortodox a kormány amit írsz. Lehet adóztatni a bankokat csak nem visszamenőlegesen és nem úgy, hogy kijelentem fizetsz és akkor nem kapsz még két pofont. Ez a surmó viselkedés ami unortodox és ez senkinek sem érdeke..."

De hisz akkor megvan a megoldás nem igaz? Nem kell ide lakossági megszorítás, hanem ortodox módon kell megadóztatni a bankokat és kész?

bankvezér 2012.05.01. 21:41:06

@Jack Torrance:
A devizahitelnek álcázott forinthitelekről te és a barátaid semmit az égvilágon nem tudnak!
A te törlesztő részleted nagysága valójában nem a CHF árfolyamától függ, hanem attól, hogy mekkora éppen aktuálisan a forinthitelek törlesztő részlete. Mert a hiteled valójában forintbetétből készült.

biobender 2012.05.01. 21:42:09

@ccactus: "Ezért kellene felpörgetni a hitelezést és a beruházásokat. "

Es HOGYAN lehetne felporgetni a beruhazasokat, ha pontosan az unortodox (aka tolvaj) gazdpol miatt csak az Alzheimer vegso stadiumaban levo befektetok hoznanak ide penzt?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:43:37

@bankvezér:

"Mert a hiteled valójában forintbetétből készült."

Megáll az eszem! Unortodoxiával vádolod a bankokat? :lol

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:44:39

@biobender:

Na ez a jó kérdés! Remélhetőleg nem olyan szélsőségesen rossz a helyzet, mint ahogyan te gondolod.

bankvezér 2012.05.01. 21:46:04

@ccactus:
Inkább úgy akarom írni, hogy attól egyáltalán nem unortodox.
Na de akkor mitől is unortodox?

bankvezér 2012.05.01. 21:49:39

@ccactus:
Te sem ismered a devizaelszámolású forinthitelek titkát??? Mert akkor nagy itt a sötétség...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:51:28

@bankvezér:

Nem. De úgy érzem, nem is akarok megismerni azt a titkot.

Titok? Sötétség? Nem nézel te túl sok Star Wars-t? :)

Alf (törölt) 2012.05.01. 21:51:53

Az unortodoxia az abban merül ki, hogy a kormány szembemegy bizonyos tendenciákkal, amennyire tud, majd amikor látszik, hogy nem tud, hátrál amennyit muszáj.

Az ortodox tendenciák pedig kedveseim, nagyon nagyon rossz irányba mutatnak.

Én minden függetlenedési törekvést csak üdvözölni tudok.

Az, hogy a sajtó folyamatosan ekéz minden intézkedést, és csúsztat, az egy dolog, megszoktam. Hogy az emberek nem állnak meg gondolkodni, hanem bégetnek, azt is megszoktam.

Az, hogy a kommentelők 80%-a nemolvasta el figyelmesen a bejegyzést, csak fröcsögni jön a Fidesznyik ellen...teljesen normális.

Ez az ország nem kap jobb elitet, mint amit megérdemel.

Amit meg a "baloldal" fel tud mutatni ebben az országban (gazdaság)politikai teljesítményként az sanos nem nulla. hanem erősen negatív.

hackbard.celine 2012.05.01. 21:51:55

@ccactus: az mnb 2010. május 17-i hivatalos tájékoztatója szerint 79,6%
www.vg.hu/lapokkepek/fileok/0/471_tajekoztato.pdf

Squid 2012.05.01. 21:53:25

@ccactus: Jézusom...

Már többször többen javasolták, hogy ilyen felszínes gazdasági tudással nem kéne eszet osztani.

Most is igaz már sokadjára, hogy a masszív önégetés melyeket ezekkel a postokkal sikerül elérni lassan már csak tengeri mérföldben mérhető.

Értem én, hogy a Fidesz neked a non plus ultra, de könyörgöm egy alap makro/mikro gazdaságtan gyorstalpalót iktass már be!

Gábor217 2012.05.01. 21:54:25

Benne van a posztban a GDP növekedése? Az adóbevételek nem csak adóemeléssel növekedhetnek.

A foglalkoztatás is bővülhet, változhat a termelés profilja is. Változhat a társadalom is.

Alf (törölt) 2012.05.01. 21:54:46

Véleményem szerint nem kell felpörgetni a beruházásokat.

Magas hozzáadott értékű hazai termékeket kell előállítani.

itt van egy beszéd, ami mindent elmond:

www.youtube.com/watch?v=9dxkUObN-f8

bankvezér 2012.05.01. 21:55:03

@ccactus:
Unortodox szerintem attól, amikor nem a vagyontárgyak értékének növelése a cél, hanem éppen ellenkezőleg, a csökkentése. Például azért, hogy tönkre menjen a konkurencia és bizonyos vagyontárgyak így olcsóbban, vagy könnyeben megszerezhetők, olyanok is, amik nyereségessé tehetők.

tarackos 2012.05.01. 21:55:52

@ccactus: Mintha 8 évig azt hallgattam volna, hogy a megszorítás nem megoldás. Én akkor is elhittem és most is így gondolom...;)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:56:58

@hackbard.celine:

"az mnb 2010. május 17-i hivatalos tájékoztatója szerint 79,6%"

Az a március 31-i állapot. Kormányváltás május 29-én volt. Nézd csak meg a következő negyedév adatát!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 21:58:54

@Squid:

Konkrétan mi a problémád a levezetéssel? Sok egyszerűsítéssel éltem, ez igaz, csak hogy beleférjek egy blogposzt keretébe, de ettől még az alapösszefüggések benne vannak.

De ha írsz konkrétumot, amit hibának látsz a levezetésben, arról tudok vitatkozni veled.

hattyú 2012.05.01. 21:58:56

Jó kis összefoglaló, kicsit meglepő volt ezen a blogon, kár, hogy a lakosság eladósodását nem vetted figyelembe, ami Magyarország esetében különösen érdekes, úgy teljesebb lett volna a kép. (Értem, hogy nem ez volt a téma, csak érdemes lett volna erre is kitérni és nem csak a devizahitelek miatt.) Azzal nem értek egyet, hogy az lenne az "unortodox" lényege, amit a végén írtál, szerintem Magyarországon az "unortodox"-nak nincs semmiféle konkrét jelentéstartalma, sajnos. Nincs és nem is volt semmiféle olyan gazdasági koncepció, amely előremutató lett volna és figyelembe vette volna a kortárs, merész és tényleg "avantgárd" gazdasági elképzeléseket...a Fidesz kormány "unortodox" címkéje szerintem egy marketing szlogen volt, amiből egy kapkodás, eseti tűzoltás lett, ötletelésekkel. De ez lényegében mindegy. A lényeg, hogy szerintem ezt el...ták, de alaposan, teljesen ideológia mentesen...

bankvezér 2012.05.01. 22:00:10

@ccactus:
Ha nem akarod megismerni, akkor tudatlan maradsz. Nem kellene inkább a strucc nevet felvenned? Az dugja a homokba a fejét. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:00:14

@Gábor217:

"Benne van a posztban a GDP növekedése? Az adóbevételek nem csak adóemeléssel növekedhetnek."

Igen, benne van!

"A foglalkoztatás is bővülhet, változhat a termelés profilja is. Változhat a társadalom is."

Ceteris paribus vizsgálódtam. Nyilván egy földrengés is közbejöhet..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:01:04

@Alf:

"Magas hozzáadott értékű hazai termékeket kell előállítani."

Beruházás nélkül? Hmm.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:02:31

@tarackos:

"Mintha 8 évig azt hallgattam volna, hogy a megszorítás nem megoldás. Én akkor is elhittem és most is így gondolom...;)"

Téged csúnyán félrevezettek. Megszorítás mindig kell. Anélkül nem lehet élni. :)

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:03:01

Ha valakinek egy csöpp fogalma is van a makrogazdaságtanról, tudhatja, hogy akkor lesz jobb adós egy ország a befektetők szemében, ha még több hitelt vesz fel.Pl az IMF-től.

Tehát ha nem tudjuk fizetni a hiteleinket, csődbe megyünk.

Mi a megoldás a csődkockázatunkat értékelők szerint?

Nyilván:még több hitelt felvenni!

Ez alap. aki nem érti, hülye.

Pan Modry 2012.05.01. 22:03:12

@ccactus:
2011 ben a visegradi orszagok atlaga alatt volt sokkal a magyar novekedes.

nósumifan 2012.05.01. 22:03:19

@Jack Torrance: ez tetszett.
Sajnos.
Örkény is azon kevesek egyike, akik tulajdonképpen mindenre válaszoltak.
Múltra, jelenre és jövőre...
Többet kéne forgatnunk, és felismerni, mikor, mire válaszolt.

Köszi!

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:03:42

@ccactus: bocs, külföldi befektetők nélkül.

hackbard.celine 2012.05.01. 22:03:46

@ccactus: a következő negyedév árfolyam adatát már Kósáék alakították, azért nem mérvadó. Nem történt érdemi kötvénykibocsátás, nézd meg az akk.hu-n.
És azt se felejtsd el, hogy a kasszában ott volt a lehívott de fel nem használt 1300 Mrd IMF lóvé, amit azóta szintén nagyrészt feléltek.

bogel 2012.05.01. 22:06:34

@ccactus: Az államadósságot utólag, 2012-ben visszamenőleg felülvizsgálták, mivel a GDP-t lefelé módosították (biztos kiderült, kevesebbet hoztak a drogok meg a kurvák).

Nem fogsz tudni 2010-ből olyan forrást hozni, ami a 85.2%-t alátámasztaná,ezért nem is hozol.

Maximum a 2012-es módszerváltást követően újraszámolt adatokra hivatkozhatnál, ha ismernéd őket.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:07:39

@hattyú:

Jó kis komment, kicsit meglepő volt ettől a nicktől.

Az unortodox-ot úgy értik, nem megszokott, nem szokványos.

Na most a bankadó ilyen. Meg az összes többi válságadó is. Meg még egy csomó minden más is.

Matolcsy egyik erőssége pontosan a szárnyaló ötletelés. Persze rossz ötletek mindig vannak, úgyhogy ha élesben nyomják, akkor...

Pan Modry 2012.05.01. 22:09:19

@Alf:
Az unortodoxia egy budos nagy lofasz, az unortodox magyarorszag sokkal szarabbul all mint az ortodox szlovakia.

Mar az is unortodox volt amit a megyo meg a gyurcsany csinal. Unortodox az ami szembemegy a kozgazdasagtannal. Ez megy kb 2000 ota mo on, bajnai volt ez egyetlen kivetel, illetve orban 98-00 kozott, amikor nem ez a fasz matolcsy volt miniszter.

Ugyhogy kozgazdasagi okoskodas helyett olvasd el legalabb a makro alapjait kisoreg.

nu pagagyí 2012.05.01. 22:09:28

Ismét egy nívótlan cikk a kocaközgazdásztól. Csak annyit mondok, hogy az autópályát helyettesítsd be nyugdíjkifizetéssel, egészségüggyel, felsőoktatással, lélegeztetőgéppel, amivel csak akarod. A probléma tehát egyszerűen annyi, hogy a költségvetés minuszos, leginkább a sok lopás miatt.

A másik magvas gondolathoz annyit tennék hozzá, hogy a külföldi cégek eddig is fizettek adót, ugyanúgy mint a magyar cégek, de mivel közűlük sok jóval nagyobb bevétellel és eredménnyel büszkélkedett, ezért arányos(!) adóval is többet fizettek, mint szerényebb magyar társaik. Ezt az érvelést az egykulcsos SZJA nagyszerűségének apoteológiájából merítettem.

NYJetsTD 2012.05.01. 22:09:37

@Alf: Ugye milyen jó is lenne, ha nem b@sznák éppen teljesen szét a K+F szegmenst, ha nem kellene megint elhúznia minden értelmes fazonnak, aki szeretne politika mentesen szolgálni, ha a legmodernebb technológiát már az iskolákban tanulhatnánk....
Magas hozzáadott értékű hazai termékek? Úgy, hogy jelenleg a magyar vállalkozások nem jutnak hitelhez? Vagy magasan képzett vezetők és munkatársak nélkül? Felejtsd el. Egyelőre örüljünk ha beruházó érkezik hozzánk. Ez van.

Rive 2012.05.01. 22:09:41

"A magyar gazdaságpolitika azért unortodox, mert nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is. "

Téves.

Azért unortodox, mert még azt se nézi, igazából kit terhel a kivetett adó: ráadásul úgy vet ki lépten-nyomon új adókat, hogy lehetőleg esélye se maradjon növekedésnek.

Az, hogy később ezeket az adókat lehetőleg vissza kelljen fizetni, már virtus.

hackbard.celine 2012.05.01. 22:09:43

@ccactus: "Matolcsy egyik erőssége pontosan a szárnyaló ötletelés."
:DDD
Azt ugye tudod, hogy benézted te is a naptárt, ma nem április, hanem május 1 van. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:10:00

@Pan Modry:

"2011 ben a visegradi orszagok atlaga alatt volt sokkal a magyar novekedes."

Csak 2011-ben? Szerintem sajnos ez már elég régóta így van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:11:23

@bogel:

"Nem fogsz tudni 2010-ből olyan forrást hozni, ami a 85.2%-t alátámasztaná,ezért nem is hozol.

Maximum a 2012-es módszerváltást követően újraszámolt adatokra hivatkozhatnál, ha ismernéd őket."

MNB adat.

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:12:22

@hackbard.celine:
Nem élték fel, az a MNB-ben van devizatartalék részeként.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:13:06

@Pan Modry:

"Ugyhogy kozgazdasagi okoskodas helyett olvasd el legalabb a makro alapjait kisoreg."

Úú, de nagy arc vagy! Másodéves? :)

Pan Modry 2012.05.01. 22:13:40

@ccactus:
Szarnyalo otletelese a legtobb ember kepes. A legtobb forum tele van tudatlan onjelolt kozgazdaszokkal akik ugyanugy otletelnek.

Azonban az egy szegyen ha a gazdasagi miniszter csak otletel, es hatastanulmanyok nelkul vezeti be az otleteit. Eddig csak szinte fasz otletei voltak, egyetlen jo dolog volt az egykulcsos szja, de ezt mar sokan bevezettek elotte jol. Az un eredeti matolcsy otletek egy idiota eszement amokfutasa egytol egyig.

bankvezér 2012.05.01. 22:14:20

Ahogy olvasom a kommenteket, azt látom, hogy ti itt mind hülyék vagytok, a t.szerzővel együtt. :(((
Senkit nem érdekel semmi, csak nyomatja a marhaságot tovább.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:15:23

@nu pagagyí:

"a külföldi cégek eddig is fizettek adót, ugyanúgy mint a magyar cégek, de mivel közűlük sok jóval nagyobb bevétellel és eredménnyel büszkélkedett, ezért arányos(!) adóval is többet fizettek, mint szerényebb magyar társaik. Ezt az érvelést az egykulcsos SZJA nagyszerűségének apoteológiájából merítettem."

Hohó! Egykulcsos adó még nem volt ma! :)

hackbard.celine 2012.05.01. 22:16:33

@Alf: Ez nem így van. 2010 májusban 1318 Mrd volt a még felhasználható lehívott hitel értéke, vettek belőle 500 Mrd-ért MOL-t és elköltöttek további 500 Mrd-ot. Az akk.hu már sajnos nem hozza külön soron, 2011 III. negyedévig volt követhető.

Pan Modry 2012.05.01. 22:16:49

@ccactus:

Nem arcoskodas ha tisztaban vagyok a sajat tudasommal es egy pillanat alatt lejon az ha valaki csupan okoskodik nulla hattertudassal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:16:50

@Rive:

"Téves.

Azért unortodox, mert még azt se nézi, igazából kit terhel a kivetett adó"

Újabb definíció érkezett az unortodoxra. Köszönjük!

nu pagagyí 2012.05.01. 22:18:35

@Pan Modry: Az unortodox jelző a hozzánemértés fedőneve. A mostani extraadó később tetemes meg nem fizetett adót jelent, mert a következő évre elmarad az a beruházás, amitől több adó folyhatna be, vagy rossz esetben a cég egyszerűen leépíti magát és a piacon csak a számlagyáros Simicska marad, aki viszont többe kerül, mint amennyi hasznot hajt.

hackbard.celine 2012.05.01. 22:19:40

@ccactus: az mnb-n nincs ilyen adat, a hivatalos sajtóközleményt linkeltem

tarackos 2012.05.01. 22:20:52

@ccactus: Anélkül nem, de csak azzal? ld. Széll terv.

Pan Modry 2012.05.01. 22:21:09

@ccactus:
Az unortodox azon baromsagok gyujtoneve amik mukodokepesseget egyetlen modell sem tamasztja ala, eppen azertmert nem mukodokepesek.

Laikusoknak peel az unortodox matematika az lenne ha ketszer ketto ot. Sot, ha valakit mondjuk kibasznak angol nyelvvuzsgarol mert nem beszel angolul, mondhatna azt hogy o az unortodox angolt beszeli. Nos, kb ennyit er az unortodox gazdpol.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:22:23

@bankvezér:

"Ahogy olvasom a kommenteket, azt látom, hogy ti itt mind hülyék vagytok, a t.szerzővel együtt. :(((
Senkit nem érdekel semmi, csak nyomatja a marhaságot tovább."

Úgy látom, nagyon el akarod árulni nekünk azt a hétpecsétes titkot. :)

Nagyon köszönjük, de továbbra sem élnénk a lehetőséggel!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:23:51

@hackbard.celine:

A 2010. jún 30-i 85,2%-ot elemezd légyszíves. Abban még nem volt MOL. Ráadásul a MOL tulajdont felélsnek nevezni elég erős, még va jelen állás szerint árfolyamveszteség van rajta, akkor is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:25:50

@hackbard.celine:

"az mnb-n nincs ilyen adat, a hivatalos sajtóközleményt linkeltem"

A márc. 31-est. Kormányváltás meg csak máj 29-én volt. Tényleges átadás-átvétel meg még később. Nyugodtan számolhatsz a 2010. jún 30-i állapottal, mint a Bajnai kormány örökségével.

bogel 2012.05.01. 22:25:55

@ccactus: Úgy látom beszorult a lemez.

De hát ez a sokoldalas közösségi gazdaságtan kegyelemkettes poszt megírása biztos lefárasztott :)

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:26:11

@NYJetsTD:

Sajnos igen. De ez csak részben ok.
A másik ok, hogy a közgondolkodás sem tiszetli a kreatív előremutató ötleteket, és kegyetlenül kishitű.

Az ortodox pályakép a fiatalok előtt dolgozni egy multinál vagy kimenni külföldre.

A saját vállalkozás, az ötletelés a kreativitás unortodoxnak számít.

ortodoxia = hit, konvenciók
unortodoxia= hitetlenség, gondolkodás

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:29:11

@bogel:

"Úgy látom beszorult a lemez."

Be bizony! Legalább az alapokban értsünk egyet, mielőtt arra vitákat építünk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:30:23

@Alf:

"ortodoxia = hit, konvenciók
unortodoxia= hitetlenség, gondolkodás"

Egyre jobb!

Én továbbra is a saját definíciómhoz ragaszkodnék, amit a posztban leírtam.

bankvezér 2012.05.01. 22:32:26

@ccactus:
Engem csak az zavar, hogy fogalmad sincs mitől unortodox a gazdaságpolitika.
Pedig már meg írtam neked. De te mégis nyomatod a hülyeséget tovább. :(

nu pagagyí 2012.05.01. 22:32:31

Magyarítsuk ezt az unortodox jelzőt! Nekem rögtön egy autentikus szerző megfogalmazása ugrik be: a töpörödés gazdaságpolitikája.

Lényegét úgy foglalhatjuk össze, hogy beruházások nélkül, lepukkanva várjuk a csodát, hátha a magyar finesz lyukas gatyával és bárdolatlan stílussal is partiképes lesz az igényes kérők körében.

Pan Modry 2012.05.01. 22:32:37

@Alf:
Inkabb

Ortodox - profi otletszelektalas, hatastanulmanyok, tervezes, megvalositas, profizmus

Unortodox - otletkaosz, totalis tervezetlenseg, pontatlan megvalositas, dilettanizmus

A nem mukodo dolgok gyujtoneve az hogy unortodox.

biobender 2012.05.01. 22:33:34

@ccactus: Remelhetoleg???? Ez az unortodox gazdpol lenyege. Csinalnak valami szeduletes ostobasagot, mint pl. a manyup ellopasa, visszamenoleges torvenykezes, nem leszunk gyarmat retorika, majd "remelik", hogy nem lesz rossz hatasa. Ez kb. olyan mintha azt remelned, hogy mindenki hulye korulottunk. A rossz hir az az, hogy nem. Ha itt van Lengyelorszag, Szlovakia, Romania stb. akkor mi a feszkes fenert hozna valaki ide penzt. amikor lathatoan partunk es kormanyunk elvesztette az eszet (unortodox modon gondolkodik) ?

Ez meg csajk nem is egy jo kerdes, mert a valasz egyszeru - senki. Ott van az adatokban csak el kell olvasni.

MitTomÉn 2012.05.01. 22:35:02

1. Jó ez az autópályás példa, csak egy dolgot felejtettél ki:
Évek óta (és most is ugyan úgy) az a módszer, hogy 20-30-4%-al drágábban invesztál az állam (autópályát, stadiont, bármit). A többi zsebre megy.

Eléggé megkérdőjelez ez bármiféle gazdaságosságot...

2. Mi is az a hatalmas államadósság?
Jelenleg a költségvetés 7%-át fizetjük éves szinten törlesztésre+kamatokra.
Nem kellemes, de nem itt úszik el a rengeteg adóforintunk, hanem a nagy ellátórendszerekben (EÜ, TB. stb.).
Nem véletlenül mondják mindenhol, hogy ezzel kén foglalkozni...

És hogy ezt egy életszerű példával megvilágítsam:
- Keress mondjuk havi nettó 200.000 Ft-ot. Éves nettó jövedelmed így 2.4 milla.
- 80% eladósodottság = 2 milla adósság.
- 7%-os tőke- és kamatfizetési kötelezettség = havi 14.000 Forint (!!!)

Te mivel foglalkoznál, ha gondok lennének a hó végén? Azzal, hogyan vigyed le a havi 14.000 törlesztést 10.000-re, vagy mondjuk a havi 40.000 Ft-os rezsit kezdenéd átgondolni, mit lehet ésszerűsíteni, vagy esetleg a havi 80.000 Ft-os bevásárlásokat kezdenéd megnézni, tényleg mindenre szükség van?

Szóval nagy humbug megy itt, meg mellébeszélés, de nem ez a fő probléma, csak ezzel etetnek mindenkit, hogy lehessen továbbra is halászni a zavarosban!!!

És mivel az IMF kérdezne, ami kellemetlen lenne (hiszen akkor kiderülne a fenti turpisság), így inkább átváltjuk a hiteleinket 3-4%-osról 8-10%-os kamatozásúra! Tényleg jó ez az unortodoxia!

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 22:36:15

Ha röviden írsz, legalább lehet egy picit röhögni, de amikor ilyen hosszan szalad meg az agyad, az már arra se jó, csak az egységsugaradat bizonyítja, az viszont sose volt kérdőjeles.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:36:32

@bankvezér:

"Engem csak az zavar, hogy fogalmad sincs mitől unortodox a gazdaságpolitika.
Pedig már meg írtam neked. De te mégis nyomatod a hülyeséget tovább. :("

Mindenki igényeinek és kényes ízlésének sajnos nem tudok megfelelni, bármennyire is akarok.

LuxCsab 2012.05.01. 22:38:17

Az a lényeg, hogy lehet itt fikázni a kormányt, meg hibáztatni, hogy nem sikerült megoldani amit gyurcsányi elkúrt (aki sógorától lopta a diplomáját), de ennél a gazdaságpolitikánál csak rosszabb forgatókönyvek léteznek a lakosság számára...

Szar ügy, de ezt be kell látni...

Pan Modry 2012.05.01. 22:38:31

@nu pagagyí:

Szamomra az unortodoxia tenyleg olyasmi mint a rossz bizonyitvany magyarazata.
Azert kaptam egyest mert az ortodox tanitoneni nem latja az en kivalo unortodox tudasomat.

Ami a valosag: a gyerek egyszerre hulye es lusta, de nem jut el ennek felismereseig is magat egy umortodox zseninek tartja, mert az sokkal kenyelmesebb mint tanulni es kuzdeni.

Peldaul ha valaki munka helyett lopassal szerez penzt, az vegul is a penzszerzesnek egy unortodox modja.

hackbard.celine 2012.05.01. 22:38:39

@ccactus: jún.4 Kósa-Szijjártó.
Elemzés lezárva. Továbbra sincs 85,2% adat az mnb.hu-n, ezért kértem linket. Én legalább vettem a fáradságot és egy hivatalos dokumentumot kerestem a kedvedért az utolsó kormányváltás előtti adatról.
A MOL-t 22400 Ft környékén vették (mostanság olyan 17e környékén támolyog), a kamatokat és az árfolyamváltozást sem fedezi a kikényszerített osztalékfizetés (4 éve nem volt ilyenre példa), jelenleg 25000 Ft fölött kellene járnia a MOL-nak csak a nullszaldóhoz.
A maradék 500 Mrd-al sem tudnak elszámolni a mnyp 3000 Mrd-on túl, szóval.

NYJetsTD 2012.05.01. 22:38:50

@Alf: Jelenleg derék kormányunk és gazdasági körei abban gondolkodnak, hogyan lehetne olcsóbbá tenni a magyar munkaerőt. Óriási öngól, de képtelenek megérteni.

bogel 2012.05.01. 22:38:57

@ccactus: Mindkettőt te mondtad, egyik ezek közül biztos szenvedélyes igazságbeszéd:

"Mihelyt megnézted az MNB honlapján, hogy kormányváltáskor nem 76,8% volt az államadósság mértéke, ahogy leírtad, hanem 85,2%! Ráadásul az akkori 265 Ft-os euróárfolyamon számolva. "

Tehát: 265, ezt kell megjegyezni.

"Nyugodtan számolhatsz a 2010. jún 30-i állapottal, mint a Bajnai kormány örökségével. "
Ekkor az euró 286,46 volt Kósa és bandája sikeres szóbeli intervenciójának köszönhetően.

Szóval akkor mégsem 265 az a 265, hogy 85.2% legyen?

Ez a +8% az árfolyamban, ami ceteris paribus +3%pont a GDP arányos államadósságban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:39:53

@MitTomÉn:

Nyilván, a megszorításokhoz nem kell sok ész. Nyugdíjat csökkenteni mindenki tud.

A feladvány az, ha úgy akarjuk rendbehozni az állam pénzügyeit, hogy az minél kevésbé sújtsa a szavazópolgárokat.

LuxCsab 2012.05.01. 22:39:58

@ccactus: Nyugi Ccactus, jó az írás! Szájbarágós, de ez kell, értse mindenki miről van szó!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:41:34

@dr. mesterseges szinezek:

"de amikor ilyen hosszan szalad meg az agyad, az már arra se jó, csak az egységsugaradat bizonyítja, az viszont sose volt kérdőjeles."

Érdekes dimenziókban gondolkodsz..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:43:59

@hackbard.celine:

"jún.4 Kósa-Szijjártó.
Elemzés lezárva."

Mondom: Június 30 a bűvös időpont. Az MNB gyanis csak negyedévente közöl államadósság/GDP adatot. Annak van értelme, ha a márc 31-i és a jún 30-i árfolyamok különbözetét nézed.

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:44:00

@Pan Modry: emit leírtál, az a te véleményed az orbán kormányról :)

De a szó maga attől még nem ezeket jelenti.

Az ortodox egy nagyrészt vallási tartalommal felruházott jelző. Nincs köze sem a tervezéshez, sem a profizmushoz, csupán a konvenciókhoz, az általánosan elfogadotthoz.

Mint vallás - államvallás.

Az unortodox az egy újonnan kreált jelző arra, amit régebben úgy hívtak:
Eretnekség.

Eretnekek azok voltak, akik önálló (olykor zavaros) gondolatokat megfogalmazva szembeszálltak az elfogadott világképpell,hittel, egyházzal.

Az egyház szerepe napjainkban lecsökkent, felértékelődött a makrogazdaság szerepe, mely egyfajta megismerhetetlen szellemként lebegi be a hétköznapi ember mindennapját, és melynek nagy tanítói elláttak minket a ködösnél ködösebb igazságaikkal , melyek valahol az objektivitás és a hit között háromnegyed úton állnak.

Aki ezekben a dogmákban nem annak egyrészt lehet, hogy igaza van, vagy legalábbis jó helyen kotorászik a szaroshordóban. Másrészt nagy eséllyel máglyán végzi.

Pan Modry 2012.05.01. 22:44:16

@ccactus:

Mert aztan ha nem lenne puskas akademia vagy ha az mtva fele akkora budgettel gazdalkodna akkor aztan attol nagyon szenvednenek a valasztopolgarok.

Vagy ha a kozbeszerzeseken az arak nem a fair piaci ar felett lennenek ugy 50% kal akkor aztan attol is szenvedne a valasztopolgar.

Netto faszsag megint amit irtal, eppenhogy az allamhaztartasi rendszert, a kiadasi oldalt kell rendbetenni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:45:21

@hackbard.celine:

"Továbbra sincs 85,2% adat az mnb.hu-n, ezért kértem linket. "

Hanem mit látsz 2010. jún 30-ra, vagyis a kormányváltáshoz legközelebbi időpontra?

biobender 2012.05.01. 22:45:49

@Alf: "Mi a megoldás a csődkockázatunkat értékelők szerint?

Nyilván:még több hitelt felvenni!

Ez alap. aki nem érti, hülye."

Nem baratocskam, az alap a megbizhatosag. NEM hozni visszamenoleges hatasu torvenyeket, NEM modositani az alkotmanyt, hogy ellophassuk (bocs megvedhessuk) a zemberek nyugdijat, ilyesmik. Ha valaki lop, hazudik es allamosit mint mondjuk Chavez vagy Orban akkor nem lesz hitele, mert a befektetok NEM hulyek, barmennyire szeretne is matolcsyorban azt hinni.

"Ez alap. aki nem érti, hülye." Bezony.

biobender 2012.05.01. 22:48:31

@Alf: Hadd ajanljak neked egy nemortodox orvost peldaul aki nem hisz a bacilusokban. Vagy egy nemortodox (maskeppen eretnek) epiteszt aki nem hisz a gravitacioban. Jo tipp, mi?

Pan Modry 2012.05.01. 22:48:56

@Alf:

Igen, peldaul a matematikaban elfogadott az hogy ketszer ketto negy. Akiezzel szemben azt allitja hogy 5, az valoban unortodox.

Nos, matolcsy is kb eztcsinalja.

A kozgazdasagtanban is vannak tudomanyosan megalapozott uj iranyvonalak, vannak velemenykulonbsegek, de amit matolcsy mond az nem egy uj iranyzat, hanem csak egy lusta emberrendszertelen otletelese.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:49:08

@bogel:

"Ez a +8% az árfolyamban, ami ceteris paribus +3%pont a GDP arányos államadósságban."

OK! Akkor ezt figyelembe véve hol járunk GDP arányos államadósságban?

Örülök, hogy egyetértünk abban, hogy a 2010 jún 30-as adatból érdemes kiindulni. Aztán ezt lehet korrigálgatni Kósa beszéddel.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 22:51:48

@ccactus: Az én gondolatom dimenzióiról nem tudsz semmit - lehetnek azok a dimenziók szűkek és tágak egyaránt -, és én sem tudnék semmit a tieidről, ha nem öntenéd ide gyakorta.

Persze ha erre aszondod, hogy én sem tudok semmit a gondolataidról, hiszen csak a napi fideszes brossúrát körmölöd bővített kiadásban (amely bővítéssel gyakran ráfaragsz, amikor órákkal később fordul a szélkakas, és a bővítményeid negáltját állítja éppen ténynek) akkor megadásra emelem kezeimet: igazat szólsz.

nu pagagyí 2012.05.01. 22:52:18

Nem vagyunk nagyhatalom. A szabadságharcot be kellene rekeszteni, mert csak kárt okoz. A mi lehetőségünk az, hogy a nemzetközi munkamegosztást, kapcsolat- és szövetségi rendszereinket úgy használjuk fel, hogy a lehető legjobban járjunk.

Röviden, a munkamegosztásból, ne csak a csavarok meghúzása maradjon, a szövetségeseink által biztosított kohéziós pénzeket maradéktalanul vegyük fel és lehetőleg keveset lopva belőle a jövőbe ruházzuk be. Egyébként mindenkivel legyünk jóban, aki pénzt akar adni, de csak úgy, hogy máshol ne üssön vissza.

Az ország támaszkodjon polgárai aktivitására, melynek legjobb útja, ha egyenlő esélyeket biztosít mindenkinek, aki akar valami hasznosat tenni. Ezt segítse elő megfelelő oktatással, tiszta piaci szabályokkal, kiszámítható jogi környezettel, információk nyilvánosságával. Kerülje az udvari szállítók drága szolgáltatásait.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:54:00

@Pan Modry:

"eppenhogy az allamhaztartasi rendszert, a kiadasi oldalt kell rendbetenni."

Egyetértünk.

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:54:06

@biobender: Igen, a befektetők természetesen nagyon aggódnak a zemberek nyugdíjáért, vagy az állami vállalatok végkielégítéseinek adójáért. A károlyi szobor eltávolítás aztán végképp kiverte náluk a bizto$ítékot.

Én örülnék, ha mindent úgy csinálnánk, ahogy a befektetőknek tetszik, hisz a külföldi befektetők igen sok gazdaságot tettek már valóban virágzóvá, például ööö na, mindjárt ... öö

NYJetsTD 2012.05.01. 22:54:32

A helyzet az, hogy egyszerűen egy hülye ország vagyunk. Itt van például ez a szerencsétlen rovásírás. Megyek autóval, egyre több helyen fogad a helység névtáblák alatt ez a baromság. Még soha, senkivel nem találkoztam, aki el tudná olvasni, de minden idióta település még idiótább képviselői megcsináltatják komoly pénzekért. Kábé olyan ez, mint a tetkósoknak a kínai feliratok.
Hát valahogy így működik most a gazdaság politikánk is. Csak megyünk a falnak leszegett fejjel, már senki sem érti mi folyik itt, (kell az imf pénz, de nem kell, nem leszünk gyarmat, vagy mégis egy picit, koki saller adjá má pénzt rohadt eu! stb.stb.)de akkor is nyomjuk a vaksötétet. Ember nincs aki meg tudná mondani, mit fognak mondani, gondolni, tenni két, három hónap múlva, vagy esetleg annak a tök ellenkezőjét egy év múlva. Büdös nagy szarban vagyunk.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 22:56:13

@Alf: "Aki ezekben a dogmákban nem annak egyrészt lehet, hogy igaza van, vagy legalábbis jó helyen kotorászik a szaroshordóban. Másrészt nagy eséllyel máglyán végzi."

Aki fejjel rohan a falnak, az akkor is elmeroggyant, ha ő is, és az egész rokonsága állítja, hogy csak unortodox, aki elveti a hülye fizikusok dogmáit erőről, ellenerőről és szilárdságról.

biobender 2012.05.01. 22:56:34

@Alf: Kuba? Eszak-Korea? Venezuela? Na ott aztan dul a nemzeti erdek, ugye?

Probalkozz Lengyelorszaggal, Romaniaval, Szlovakiaval. De szenvednek, igaz?

hackbard.celine 2012.05.01. 22:58:25

@ccactus: most komolyan ennyire dedósan kell?
Itt egy idősor az akk.hu-ról azóta törölt adatokkal:
web.archive.org/web/20100804003354/http://www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
Itt szépen látszik, mekkora összeget hagytak Bajnaiék a kasszában.
Árfolyamok:
Első forduló: 265,21 Ft/EUR
Második forduló: 262,91 Ft/EUR
Innentől jöttek a kétharmados pártalelnöki és szóvivői nyilatkozatok görögországozással, ennek csúcspontja volt jún.4 az államcsőd belebegtetésével.
jún 30: 286,46 Ft/EUR.
Ezt nem varrhatod az előző kabinet nyakába, akármennyire is szeretnéd.
Az akk.hu idősorából látszik, hogy az árfolyamon túl nem volt érdemi változás és arról viszont csak a fidesz tehet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 22:58:42

@Pan Modry:

"Igen, peldaul a matematikaban elfogadott az hogy ketszer ketto negy. Akiezzel szemben azt allitja hogy 5, az valoban unortodox.

Nos, matolcsy is kb eztcsinalja.

A kozgazdasagtanban is vannak tudomanyosan megalapozott uj iranyvonalak, vannak velemenykulonbsegek, de amit matolcsy mond az nem egy uj iranyzat, hanem csak egy lusta emberrendszertelen otletelese."

A matematika egzakt tudomány (legalábbis odáig, hogy 2x2=4)

A közgazdaságtanban ilyen axiómák nincsenek. Paradigmák vannak, amik paradigmaváltáskor megdőlnek.

Pl.: A Föld lapos. Ez sokáig tudományos tény volt. Aztán megdőlt a paradigma. Most azt hisszük, hogy gömbölyű...

Alf (törölt) 2012.05.01. 22:58:42

@biobender: a gazdaságpolitikát már csak azért sem hasonlítanám a matematikához, meg a gyógyászathoz, mert különböző érdekcsoportok versenyéről van szó, nem pedig szabályrendszerről (matematika) vagy egy vizsgált organizmusba való egyoldalú beavatkozásról (gyógyászat).

Mindenesetre demagógiának tök jó volt a válasz!

Nem mellesleg ha legalább annyit tanultunk volna (mindenki) az iskolában makrogazdaságról, mint biológiából, vagy matematikából, akkor sokkal értelmesebb viták folynának itt (is)

biobender 2012.05.01. 22:58:54

@nu pagagyí: HPont ide tartunk, nem igaz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:00:08

@dr. mesterseges szinezek:

Javaslom, térjünk vissza a poszt megvitatására, előítéletektől mentesen. Teljesen fölösleges itt személyeskednünk.

Pan Modry 2012.05.01. 23:00:35

@ccactus:

Aki viszont ebben egyetert annak tamadnia kell minden adonovelest.
Aki ezzel egyetert annak folyamatosan tamadnia kell a kormanyt mindaddig ameddig nem csinalja meg.

biobender 2012.05.01. 23:01:20

@Alf: Mondj bar egyetlen peldat ahol a nemortodox gazdasagpolitika sikeres volt. Egyet legalabb.

Ahol NEM volt sikeres az pl. a nagy Szovjetunio, a KGST, a 70-es evek Kinaja, Argentina - soroljam meg?

Alf (törölt) 2012.05.01. 23:01:47

@Pan Modry: hu.wikipedia.org/wiki/Bolyai_J%C3%A1nos

most nem matolcsyt hasonlítom, csak mondom.

És mégegyszer:

Én az unortodox szó jelentéséről írtam. Ami azt jelenti amit írtam. :)

innentől arról érdemes beszélni, mennyire egzakt tudomány a közgazdaságtan.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:02:14

@NYJetsTD:

"A helyzet az, hogy egyszerűen egy hülye ország vagyunk."

Ezen az alapon nehéz vitatkozni. És felesleges is.

MitTomÉn 2012.05.01. 23:03:12

@ccactus:
"Nyilván, a megszorításokhoz nem kell sok ész. Nyugdíjat csökkenteni mindenki tud."

Tévedsz! Éppen, hogy ahhoz kell ész, hogy a nagy ingyenesből halászást hogyan csökkentsük úgy, hogy a szociális védőháló se szakadjon szét!

E helyett inkább SMS-adóból finanszíroztatjuk a katasztrófálisan szervezetlen egészségügyet, ahol bárki bármit kívánhat, mellette meg semmi adót sem fizet (pedig sokaknak lenne miből).

Szóval ez is egy nagy mellébeszélés!

A probléma itt is az, hogy se orvos, se beteg, se a politika nem érdekelt abban, hogy megszűnjön itt is a zavarosban halászás, ha rendesen hozzáfognának a rendbetételhez!

Alf (törölt) 2012.05.01. 23:03:51

@biobender: szerintem a szovjet vonzáskörzet gazdaságpolitikája ortodox volt. Mertél volna ott nem ortodox lenni...

Azért matolcsy messze áll a tervgazdálkodástól, sok tekintetben sajnos elég ortodox. pl ez a befektető fetisizmus...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:06:08

@hackbard.celine:

"most komolyan ennyire dedósan kell?
Itt egy idősor az akk.hu-ról azóta törölt adatokkal:"

Ezen a linken nincs GDP arányos államadósság. Csak tudnám, miért félsz ennyire a 2010. jún 30-i adattól.

Mondd már ki, hogy akkor mennyi volt, és aztán elkezdhetünk tárgyalni a korrekciókról.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:08:16

@ccactus: rossz hírem van. Ez a kiinduló pont. Innen kellene valamit végre összelapátolni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:08:19

@Pan Modry:

"Aki viszont ebben egyetert annak tamadnia kell minden adonovelest.
Aki ezzel egyetert annak folyamatosan tamadnia kell a kormanyt mindaddig ameddig nem csinalja meg."

Persze támadni is lehet, de szerintem előremutatóbb egy alternatíva felvázolása.

Erről mit gondolsz?

nu pagagyí 2012.05.01. 23:08:31

@Alf: Például Japánt és Dél-Koreát, most meg éppen Kínát. A befektetők segítenek a modernizálódásban. Meg kell tanulni, mitől sikeresek és később ki lehet őket szorítani a piacról, de csak úgy érdemes, ha jobban csináljuk és nagyobb adót termelünk az országnak, mint ők.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:08:45

@ccactus: "Pl.: A Föld lapos. Ez sokáig tudományos tény volt."

Bizony, nem Matolcsy az első, aki diszkalkuliában szenved, és nem ő az első, akinek olyan a főnöke, hogy az önbizalma szig. mon. növekszik, viszont fordítottan arányos a tudományos ismereteinek mennyiségével.

biobender 2012.05.01. 23:08:49

@Alf: Nem, nem volt az.
Ha ezt hiszed, nagyon muveletlen vagy, sokat kellene meg olvasnod. Ajanlanam kezdetnek a "voluntarizmus" kifejezes tanulmanyozasat.

komplikato 2012.05.01. 23:09:47

Müchausen szindróma, avagy senki nem fogja magát hajánál fogva kihúzni a sárból. Azt meg csak nagyon buták hiszik, hogy valahol nem lesz ráterhelve másokra, talán pont az adófizetőkre, a külföldi cégekre kirótt adók.

hackbard.celine 2012.05.01. 23:11:01

@ccactus: L A S S A N M O N D O M, hogy megértsd: a júni 30 adat max. a te fejedben köthető az előző kormány (ok)hoz, részletesen levezettem dátum szerint a történéseket.
Hogy az adósság részletes szerkezetével nem akarsz vagy nem tudsz mit kezdeni, az a te bajod.
A kamu 85%-odat meg nem tudtad semmilyen formában igazolni, tehát simán hazudsz, oszt jónapot.
Te blogod, te tudod miért jó a kamuzás.

Parajpuding 2012.05.01. 23:11:59

Jópofa és egyben szánalmas az ilyen okoskodó idióta süketelés. Gondolom neked jó a mostani gazd. politika, mert neked ez hozott. Ellentétben a sokmillió honfitársaddal, akik létminimumon, vagy alatta, de egyik napról a másikra élnek kétségbeesetten, de feltétlenül rosszabbul 2011 óta.
Na egy ilyen hallgatóságon kellene elsütni ezt a sok baromságot. Na ott megtudnád, mi lenne a jó ennek az országnak. Az magadfajták alapos észhez térítése.

biobender 2012.05.01. 23:12:51

@ccactus: Az alternativa tok egyszeru. Hiteles gazdpol kell, hiteles kormannyal. Ebbe nem fer bele Matolcsy, de az Orban sem. Kiindulasnak ennyi.

Alf (törölt) 2012.05.01. 23:13:15

@biobender: ezzel végképp meggyőztél.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:13:53

@MitTomÉn:

"Tévedsz! Éppen, hogy ahhoz kell ész, hogy a nagy ingyenesből halászást hogyan csökkentsük úgy, hogy a szociális védőháló se szakadjon szét!"

Szerintem ez is folyik. Rokkant nyugdíjazás kérdése, segély helyett közmunka, utazási kedvezmények piszkálása..

"finanszíroztatjuk a katasztrófálisan szervezetlen egészségügyet, ahol bárki bármit kívánhat, mellette meg semmi adót sem fizet (pedig sokaknak lenne miből)"

Ebben egyetértek. Csak én még nem láttam senkitől megoldási javaslatot. Fikázni mindig könnyebb. bármilyen javaslat érkezik bárkitől.

"A probléma itt is az, hogy se orvos, se beteg, se a politika nem érdekelt abban, hogy megszűnjön itt is a zavarosban halászás, ha rendesen hozzáfognának a rendbetételhez!"

Ez is igaz. Illetve a politika részével jóhiszeműségből nem értek egyet. (Ez csak nem bűn?)

MitTomÉn 2012.05.01. 23:14:20

@ccactus:
"Pl.: A Föld lapos. Ez sokáig tudományos tény volt. Aztán megdőlt a paradigma. Most azt hisszük, hogy gömbölyű..."

Érdemes lenne kicsit közelebb kerülnöd a tudományokhoz, mert ez így elég "lapos".

Ez nem úgy működik, hogy egyszer ezt hisszük, máskor meg azt, és cserélgetjük a hitünket, mint az alsógatyát!

biobender 2012.05.01. 23:14:22

@Alf: Bocs, de nem olvashatok helyetted. Ezt neked kell.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:15:01

@NYJetsTD:

"rossz hírem van. Ez a kiinduló pont. Innen kellene valamit végre összelapátolni."

Dehogyis kiindulópont! Ez a te szubjektív tapasztalatod, amit én nem osztok.

bogel 2012.05.01. 23:16:14

@ccactus: Nem éppen, pont a Kósa miatt június nem releváns, szignifikánsan eltér a kormányváltáskoritól.

Ha 265-ös árfolyamon szerinted 85.2%, akkor 286-on 88%+. Tehát kormányváltáskor nem volt 85.2%, mert akkor júniusra 88% felé ment volna... de szerinted csak 85.2% akkor. Továbbra sem oldottad fel a 2 idézett hozzászólásod közötti inkonzisztenciát (ti. minimum az egyik nem igaz), így még azt sem tudni, melyikből indulsz ki. Pedig hát az alapok fontosak, lásd még borra sör vs sörre bor.

Bár feladom, vitatkozzon veled a hóhér.

biobender 2012.05.01. 23:16:44

@ccactus: "Illetve a politika részével jóhiszeműségből nem értek egyet. (Ez csak nem bűn?) "

Tobb mint bun, ostobasag. Emlekszel meg a "Zegeszseg nem uzlet" plakatokra? A szocialis nepszavazasra? Ott lett ez elkurva, s ma mar nem javithato.

Alf (törölt) 2012.05.01. 23:18:13

@biobender: Nem haragszom, nem kell bocsánatot kérned.

Elég elgondolkoznod (vagy netalántán megegyeznünk) az ortodox - unortodox kifejezés értelmezésén.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:18:25

@hackbard.celine:

"A kamu 85%-odat meg nem tudtad semmilyen formában igazolni, tehát simán hazudsz, oszt jónapot."

Miért? Te milyen MNB adatot látsz 2010 június 30-ra? Mondd már ki, ne szaporítsd a szót és ne terelj! Utána beszélünk a levezetésedről. Addig mit vezetsz le, amíg a kiindulópont nem tiszta??

MitTomÉn 2012.05.01. 23:18:48

@ccactus:
Na itt már közelebb járunk egymáshoz.

És ha sikerülne beszélniük is másokkal, nem csak egy szűk körben kitalálni, aztán egy eldugott törvényjavaslatban bevezetni, akkor talán ki is jöhetne valami.

Csak hát a beszéd, egyeztetés, stb. nem erőssége az uraknak, így a végén gyakran csak fos jön ki a csövön!

Amúgy meg azért nem hallottál javaslatokat, mert tolják az "unortodox" hülyéskedést, és elnyomja a csatazaj ezeket a témákat!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:19:59

@Parajpuding:

"Jópofa és egyben szánalmas az ilyen okoskodó idióta süketelés. "

Találtál valami konkrét problémát, vagy ezt csak úgy általában, előítéletből?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:21:22

@biobender:

"Az alternativa tok egyszeru. Hiteles gazdpol kell, hiteles kormannyal. Ebbe nem fer bele Matolcsy, de az Orban sem. Kiindulasnak ennyi."

Kiindulásnak ennyi? A Fidesz is pont ezzel jött a választások előtt. Kiindulásban már nem bízunk. Ennél több konkrétum kell!

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:22:25

@Parajpuding: "Gondolom neked jó a mostani gazd. politika, mert neked ez hozott."

Vagy igen, vagy nem. A hasznos hülyéknek nem kell jól is járniuk ahhoz, hogy hasznosak legyenek, elég, hogy hülyék.

(Megjegyzem: én speciel az "egykulcsos" haszonélvezői között vagyok, ráadásul két évvel ezelőttig még a fideszgyűlölők közé sem tartoztam - most mégis a szocikkal egybebálázva nyomnám őket a víz alá.
Szóval ne egyszerűsítsük túl! A zemberekezés a Viktor kenyere, hogy fulladna meg rajta!)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:22:55

@MitTomÉn:

"Érdemes lenne kicsit közelebb kerülnöd a tudományokhoz, mert ez így elég "lapos".

Ez nem úgy működik, hogy egyszer ezt hisszük, máskor meg azt, és cserélgetjük a hitünket, mint az alsógatyát!"

Pedig pontosan így működik egy nem egzakt tudománynál.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:23:33

@ccactus: emiatt ne aludj rosszul. Szerintem nem találnánk túl sok olyan pontot, amiben egyetértenénk. Ezért is járok erre a blogra. Mazochista vagyok.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:23:41

@ccactus: "Ennek semmi köze Matolcsyhoz. "

Ehhez pont ő kell, lévén más nem adná ehhez a nevét a szakmában.

nu pagagyí 2012.05.01. 23:24:02

@ccactus: Matolcsy politikája béljósláson alapul. A jóslat lényege, hogy gazdaságilag összeomlik Európa, jön az apokalipszis. A jövő a helyi anyagból, kézimunkával való bütykölés. Viszont, ha mégsem így lesz itt állunk majd baromi sok kaszakővel, Európában meg mégis inkább a mikroprocesszoros kombájnt keresik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:24:46

@bogel:

"Továbbra sem oldottad fel a 2 idézett hozzászólásod közötti inkonzisztenciát"

Feloldás: 2010. jún 30-án 286 volt az árfolyam. Rosszul írtam.

Megoldás: A 2010. jún 30-as GDP arányos államadósságot korrigálni kell az árfolyameséssel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:26:41

@biobender:

"Ott lett ez elkurva, s ma mar nem javithato."

Szerintem meg nem ott lett elkúrva.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:26:43

@ccactus: "A Fidesz is pont ezzel jött a választások előtt."

Mármint a hitelességgel...
Oszt azóta a föld alá gyalulták azt, amit az önsorsrontóan következetes Bajnai képes volt a másik agybajos társasággal - és azok igényeivel szembemenve - egy év alatt felépíteni.

Alf (törölt) 2012.05.01. 23:26:50

@ccactus:

Gyurcsány Ferenc pl egy, a befektetők szemében hiteles ember, kormányának hiteles volt a gazdaságpolitikája.

Az ő idejében teljesen jóban voltunk az EKB-val meg az IMF-el. Meg a befektetőkkel.

komplikato 2012.05.01. 23:29:48

@LuxCsab: "de ennél a gazdaságpolitikánál csak rosszabb forgatókönyvek léteznek a lakosság számára...

Szar ügy, de ezt be kell látni..."

Nem sok híján átmentem szuper vulgárisba, de aztán még sem.
Akkor részletezem neked. Én egy átlagpolgár vagyok a csóró rétegből, ezen felül még iskolázatlan is, a gagyi érettségimmel. Bár ahogy a hazai munkaerőpiac áll, három diplomám lenne is feldughatnám ha olyan hülye lennék itthon keresnék melót.

Szóval ÉN az átlag hülye panel proli otthon híreket hallgat vagy olvas, tök mindegy. Ebben hallja a "csodálatos" megváltó terveket Matolcsy szájából.
Ámde.
Hallja közben emberek véleményét, akik ÁLLÍTÓLAG gazdasági szakértők. Ezek az emberek elmondják, hogy miért NEM JÓ előbb halott hatalmas gazdasági terv. Elmondják mekkora mínuszt teremt a költségvetésben, mennyire rontja a foglalkoztatottságot, a beruházásokat, stb. Valamint felvetik, hogy több adóteher lesz a vége.
Persze Matolcsy jön, cáfol és persze a szakértők mind hülyék.

Eddig van az a pillanat amit te írsz.
Ezután jön az, hogy a VALÓSÁGBAN sorra bejön az összes negatívum amit a "buta" szakértők felhoztak.

Kérlek alássan ebben a két évben nem egy, nem kettő hanem sokszor megtörtént. Te az én butus iskolázatlan fejemmel kinek hinnél ezek után Matolcsy "privatizációs szakértő" Györgynek, vagy a sok "hozzá nem értő" butus közgazdász szakembernek?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:29:54

@MitTomÉn:

"Amúgy meg azért nem hallottál javaslatokat, mert tolják az "unortodox" hülyéskedést, és elnyomja a csatazaj ezeket a témákat!"

Nem értek egyet! Hány téma előjött itt már a kormányváltás óta? Ki ne számolgatta volna a nyugdíját például? Azelőtt voltak csak elkenve ezek a dolgok.

Szerintem most minden napirenden van: nyugdíj, rokkantnyugdíj, tömegközlekedés, gyógyszerkassza, szja, államadósság... stb.

Mikor volt ez téma korábban?

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:32:31

@nu pagagyí: "A jóslat lényege, hogy gazdaságilag összeomlik Európa, jön az apokalipszis. A jövő a helyi anyagból, kézimunkával való bütykölés. Viszont, ha mégsem így lesz itt állunk majd baromi sok kaszakővel"

Európa a jelek szerint tényleg összeomlik, de még mindig nem világos, hogy menti meg ez az országot attól a momentumtól, hogy az aktív népessége a béka segge alatt van.
Ráadásul nincs tisztázva, hogy a népnemzeti MOL hány kaszakőért fogja tudni importálni az olajat.

MitTomÉn 2012.05.01. 23:36:11

@ccactus:
"Pedig pontosan így működik egy nem egzakt tudománynál."

Ez tévedés!
Azért, mert a társadalomtudományok jóval több feltételezéssel élnek a modelljeikben, mint pl. a kvantummechanika, még nem jelenti azt, hogy hitviták alapján működne pl. a közgazdaság-tudomány...

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:36:13

@Alf: "Gyurcsány Ferenc pl egy, a befektetők szemében hiteles ember, kormányának hiteles volt a gazdaságpolitikája."

Nagyon értéktelen irónia, de jobb már nem lesz, ha ennyi év után nem akad jobb...
Fletó egy tróger volt, viszont a piac értékelte az öszödi dumának azt a bizonyos 2. felét is, ami érthető módot a választót nem hatotta meg, amely viszont ma is elkelne, egy erős patronálóval a kormánypártban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:36:50

@NYJetsTD:

"Szerintem nem találnánk túl sok olyan pontot, amiben egyetértenénk."

Szerintem meg igen. Csak amikor vitázunk, akkor te állítasz valami határozottat, én meg kompenzálok. Vagy fordítva. :)

NYJetsTD 2012.05.01. 23:38:14

@dr. mesterseges szinezek: hagyjatok már ezzel az európa összeomlik jóslással...negyven éve ezt hallgatom!

Erős gazdaságok, aktív lakossággal, kénytelenek lesznek megoldani a problémákat és valószínűleg meg is oldják. A mi életünkben legalábbis biztosan.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:40:41

@MitTomÉn:

"Ez tévedés!
Azért, mert a társadalomtudományok jóval több feltételezéssel élnek a modelljeikben, mint pl. a kvantummechanika, még nem jelenti azt, hogy hitviták alapján működne pl. a közgazdaság-tudomány..."

Pedig igen. A közgazdaságtanban iskolák vannak, amelyek sokszor egymásnak gyökeresen ellentmondó eredményre jutna csak azért, mert például egyik vagy másik tényezőnek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.

Persze nem hitvitának nevezném én ezt, hanem elméletnek. Pl. a régészetben sem hitviták vannak, hanem elméletek, sejtések, amelyek mellett és ellene is szólnak érvek. A közg. tudományban is valahogy így van, csak mások a tudományos eszközök.

igazi hős 2012.05.01. 23:42:27

Az ilyen mondatokért érdemes bejönni ide mint az utolsó előtti bekezdés. Amúgy szép a felépítés: általános mese, filozofikus elmélkedés, benne egy ordas nagy állítással ("Összességében elmondható..."), ami ugyan nem következik az előzőekből, de legalább nem is igaz, viszont alkalmas végén a nagy végkövetkeztetés levonására.
Mintaszerű.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:42:54

@ccactus: én egy ufó vagyok. Na ezt kompenzáld... : )

MitTomÉn 2012.05.01. 23:44:35

@ccactus:
"Mikor volt ez téma korábban?"

Rengetegszer.
Csak hát az egyik részét az "elmúltnyócév" töketlenkedte el házon belül, a másikat meg a "mindentfúrjunkmeg" ellenzék cseszte szét.

"Szerintem most minden napirenden van: nyugdíj, rokkantnyugdíj, tömegközlekedés, gyógyszerkassza, szja, államadósság... stb."

Kiváncsian várom majd az eredményeket!

Amúgy egyedül az EÜ-ben mozgolódik valami használható, de úgyis nyakon csapják majd a Szócskát, amikor majd elkezd valami konkrétat.
A lényeg meg úgyis az, hogy a Járai-biztostó helyzetbe kerülhessen...

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:44:49

@ccactus: "Pedig pontosan így működik egy nem egzakt tudománynál. "

Azoknak a társadalomtudományoknak, amiket te itt "nem egzaktnak" hívsz, van egy Mo.-ra nézvést kellemetlen tulajdnoságuk: a statisztikai jellegük. Ahhoz, hogy új igazságokra sikerüljön bukkanni, vagy a sok globális elkúrásokból kell következtetni, vagy félre lehet söpörni minden eddigi tapasztalatot, és minden elkúrást magunkra kell vállalni, hogy legyen összesíthető ismeret, amiből a mi unortodox utunkat kiolvassuk.
Nem mondom, hogy Matolcsy nem dolgozik meg ezekért az adatokért...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:45:21

@igazi hős:

Még tiszta szerencse, hogy te átlátsz a szitán. Nem igaz? Most legalább mindenki helyén kezelheti a dolgot. Köszönöm, hogy hozzátettél a poszthoz.

Pan Modry 2012.05.01. 23:48:35

@dr. mesterseges szinezek:

Gyurcsany sem volt nekik hiteles, Magyarorszag akkor mar le volt szakadva a visegradi orszagoktol a trendekben.

Igazabol 2000tol 2009 ig az aktualis kormany valamilyen unortodox gazdpolt kovetve folyamatosan szakitotta le az orszagot a regios trendektol.
Utana Bajnai ortodox modszerei kezdtek sinre allitani az orszagot, az akkori fidesz szavazok fele azt varta a fidesztol hogy folytatja a bajnai fele vonalat, de ok visszatertek a gyurcsanyi unortodoxizmushoz, eppen ezert a fidesz tamogatoinak a fele mar el is tunt.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:50:24

@NYJetsTD: "hagyjatok már ezzel az európa összeomlik jóslással...negyven éve ezt hallgatom!"

Amíg a KGST mondta, joggal röhöghettünk, de Európa nagyjai már mással se foglalkoznak hónapok, lassan évek óta, mint válságmenedzseléssel, ez pedig a 2. vállalatgazdaságtan óra után azt súgja a zembernek, hogy hiba van a zerőben, még ha az 1. óra után olvasott is az apróbetűs részben főnixszerű sikerekről.

Pan Modry 2012.05.01. 23:51:41

@ccactus:
Valoban az lenne a legjobb, egyszer majd normalisan osszeszerkesztem a dolgokat, de az annal sokkal hosszabb es osszetettebb semmint egy kommentbe egy ipaddal beutogessem.

MitTomÉn 2012.05.01. 23:53:24

@ccactus:
Képzeld, még a fizikában is vannak különbségek, és különféle hipotézisekkel akár egymásnak ellentmondó eredményekre is juthatnak kutatók!

Ettől függetlenül az elméletek nagy része mindenki által elfogadott.

A közgazdaság-tudomány sem más. Csak több a feltételezés, így több a különbség.

No a Matolcsiék kísérlete sajnos nem erről szól...

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:53:53

@ccactus: Konkrétan mit nem ért "nem egzakt tudományokról", hogy furcsának találom, ha itt még valamit részleteznem kell, de megpróbálom.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:56:56

@dr. mesterseges szinezek: azért válság közeli helyzet és összeomlás nem u.a.

Ha pedig feltéve, de meg nem engedve, bekövetkezne, a mi seggünk lenne az első amit lehajoltatnának a szappanért...

MitTomÉn 2012.05.01. 23:58:37

@dr. mesterseges szinezek:
"...minden elkúrást magunkra kell vállalni, hogy legyen összesíthető ismeret, amiből a mi unortodox utunkat kiolvassuk."
:)

Ennél egyszerűbb összefüggések sem hagytak nyomot bennük, nem hiszem, hogy erre menne ki a kísérlet...
:)

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:59:09

@Pan Modry: Jogos. A "hitelességet" relatíve értettem, és persze nem is tartott tovább a hatás, mint ahogy kiderül, hogy az ún. reformok lényege a szó emlegetése.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 00:00:01

@NYJetsTD: "a mi seggünk lenne az első amit lehajoltatnának a szappanért..."

Hát ez az...

komplikato 2012.05.02. 00:35:24

@VanMordor: Szeretnék a hazaiak azt a csökkentett szlovákiai segélyt és lenen pár millió aki tapsolna egy cseh vagy szlovák féle luxus adónak amit nem a csórók szívnak meg. Megint látni, hogy még a megszorítást is másként csinálják, nem véletlenül SIKERESEBBEK nálunk.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.05.02. 00:51:39

HA, és imét hangsúlyozom HA, a hitelt kibocsájtó elszúrta a hitelt, akkor mi a garancia arra, hogy az akkori kibocsájtók mai örökösei, maguk is cinikusan nem csak ezt akarják ismételni, fenntartva a posztban leírt ördögi kört.
MIÉRT biznánk bennük, mert mszpsnek, vagy fideszesnek nevezik magukat, különösen ha megmerevíteni akarják az uralmi-függőségi mechanizmusokat.

A dolgot kiválóan látják mindkét oldalról, mely oldal tehát egy, a hatalom oldala.
A körfolyamat energiaforrása sajnos a gyerekek, fiatalok életereje.
A jelenkor gyerekeinek nem ez a sors jár, remélem sok szülő felismeri ezt, ha nem hát nézze meg elborzasztó analógiaként a Mátrix embrió-mezőit, hasonlóképpen szívják ki a hatalomhoz görcsösen ragaszkodók a fiatalok életerejét, miközben megy a "párévmúlvamárjobblesz" cyberduma.

ügyfélszolgálatos 2012.05.02. 00:58:16

@ccactus: A JÓ KURVA ANYÁDAT. TE EL IS HISZED EZT A BAROMSÁGOT??

tamareaf 2012.05.02. 05:15:45

kérlek kedves ccactus, ha olyan jól megy az unorthodox gazdaságpolitika, magyarázd már meg ezt is pártpolitikai szemszögből: www.kielegyenafold.hu/

2012.05.02. 06:28:34

Csodálatos ez az un."unortodox gazdasápolitika"!
Eredményei:
1. a manyup lenyúlása,
2."nem megszoritások miatt" különböző uj adónemek bevezetése,
3.az ország gazdasági állapotának tovább züllesztése,
4.a MALÉV elkúrása,
5.az egészségügy leamortizálása,
6. a befektetői bizalom "eljátszása" ,
7. szabadságharc az Unió, az IMF ellen, aminek eredménye az ország "leértékelése".
8. a kiosztott koki, saller és nyakleves eredménye, pedig az lett hogy lassan szarabbul élünk, mint anno 1962-ben.

Erre aztán marhára büszke lehetsz,és feszithet a fidesz is.
Sikerült az ami eddig senkinek sem, ---leamortizálták, szétverték az országot és lassan nyomorba taszitják mind a vidéket, mind a kisembereket.
Ez volna a hires unortodox gazdaságpolitika?
Ezt csinálta anno, a "hös és dicsőséges vezér, a Kárpátok Géniusza"--"Csau " is.

Netán csak nem az ő dicső tanácsadói, kormányzati emberei vannak Viktornál és a kancsal és idegbeteg Matolcsynál?

Igazuk van a fiataloknak, amikor kiröhögik a politikai pártokat.Mert ennél aljasabbra, ennél mélyebbre már nem tud süllyedni a magyar politikai elitnek önmagát nevező, zsivány, csaló hazug és tolvaj banda!

Dankesőn 2012.05.02. 07:26:05

Az unortodox gazdaságpolitika az amikor a pénzügyekért felelős ember azt állítja, hogy ami drágább lesz jobban fog fogyni.

nu pagagyí 2012.05.02. 07:38:58

@dr. mesterseges szinezek: Az európai válság törvényszerű volt, viszont alkalmat ad arra, hogy az ügyeskedő országokat megrendszabályozzák. Aki nem akar beállni a sorba, azt kipakolják a meleg kégliből és egyedül kell majd megküzdenie az elemekkel. Szabad, de embertpróbáló jövő vár rájuk, kovakövet pattintgatva várhatják a borzongásra vágyó gazdag túristákat.

trey82 2012.05.02. 07:58:14

az allam egyaltalan semmilyen modon nincs elszamoltatva mennyit mire kolt sehol a vilagon.

adot meg annyit vet ki amennyit nem szegyell.

minden allam mukodese roviden: a valodi erteket termeloket adok fomrajaban elfojtja/versenykeptelenebbe(dragabba) teszi azert hogy rengeteg ingyenelo naplopot (plussz a sajat politikai holdudvarat) fenntarthasson.

Magyarorszagon jo indulattal 2 millio ember dolgozik (valojaban kevesebb uis csak a versenyszfera szamit) es tart el 8 milliot.

az allamadossag egyetlen ok miatt nem no most brutalisan tovabb (masutt is): mert egyszeruen fizikailag nem kepes a kormany tobbet felvenni, nincs bizalom mar. 2008-ban Gyurcsany alatt mar konkretan allamcsod volt - az mas kerdes hogy az IMF adott 20 millard EUR hitelt igy megusztuk.

az allam a jelenlegi mukodesi formajaban mar evszazadok ota elavult, minden orszag gazdasagan mint egy rakos sejt eloskodik.

Spekuláns 2012.05.02. 08:01:25

A második lehetőség levezetése abban hibádzik, hogy ha produktív dolgokra veszed fel a hitelt, akkor annak ki kell termelnie a *kamat-* és *tőkeköltséget* is.

Például faterom vett egy szerszámgépet 100 millió forintért a vállalkozásába, mivel látott egy piaci rést amit az új gépekkel ki tudott elégíteni. A gép a teljes futamidőt tekintve kitermelte a visszafizetendő részleteket. Ha nem így lett volna, akkor az a hitelfelvétel hibás *befektetési döntés*.

Hitelt csak megtérülő beruházásra szabad felvenni. Olvasgass Széchenyit, ha már hitel.

"Az elmélkedésből továbbra is zárjuk ki a külföldet, tegyük fel, hogy hazai magánszemélyek és a magánszemélyek megtakarításait kezelő bankok, befektetési és nyugdíjalapok kezében vannak az államkötvények. "

Miért is zárjuk ki a külföldöt????

Nyugdíjalapok? Khm KHm khm.... Kapar a torkom.

trey82 2012.05.02. 08:09:52

@ccactus:
"Ebben egyetértek. Csak én még nem láttam senkitől megoldási javaslatot. Fikázni mindig könnyebb. bármilyen javaslat érkezik bárkitől."

en emlexem vmi nepszavazasra bizonyos 300 forintrol ami az akkori ellenzeki fidesz szerint elviselhetetlen tehet volt.

igy most van egy sokkal dragabb de szocialista/mukodeskeptelen egeszsegugy ahonnan a kremje eleve nyugatra tavozott/tavozik tehat marad a selejt.

ja meg a tandijt is undorito felhaborito dolognak tartotta a nepszavazason a fidesz, most meg fizetos lesz a legtobb egyetemi hely.

nu pagagyí 2012.05.02. 08:19:55

@trey82:
"az allam a jelenlegi mukodesi formajaban mar evszazadok ota elavult, minden orszag gazdasagan mint egy rakos sejt eloskodik."

Ennél nagyobb hülyeséget még nem olvastam! Elég talán arra a fejlődésre gondolni, ami az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett, referenciaként meg vegyünk egy állam nélküli amazóniai ösközösséget.

karikaV43 2012.05.02. 08:25:44

@ccactus: kormányváltás áprilisban volt,tehát a március 31. az közelebbi,ja és az árfolyam tuti 260 körül volt mert akkor tájt vettem fel euró hitelt,kósa-szíjgyártó kettősnél kezdett 300 felé menni aztán még feljebb. A jelenlegi árfolyam is 20 forinttal feljebb van az akkorinál.Lehet fidesznyik vagy nem biztos. Ez a gazdaság politika védhetetlen,minden közbeszerzést a simicska zrt nyer olyat is amire életében nem pályázott,ha az előző kormányok elmút nyoc év ahogy naranisztánban mondják korruptak voltak akkor ezekre milyen jelzőt lehet,találni mert ez egy másik dimenzió és nem a jobb irányba.

lajafix 2012.05.02. 08:45:06

szocialista cikk egy szocialistától a sok szocinak. Hol tanultad ccactus ezt a rettenetesen leegyszerűsített gazdasági szemléletet?

madmanic78 2012.05.02. 08:50:49

kepfeltoltes.hu/view/120502/allamadossag_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nna csak hogy az államadósság alakulásáról sokat ne kelljen vitatkozni. Ugyanis a dátumokból nagyszerűen látszik, hogy mennyi volt Bajnaiék idejében, és mennyi most. Annál a baszomnagy ugrásnál vettünk könnyes búcsút a MANYUP pénzektől.
Forrás: államkincstár honlapja.

CSak tudni kell hol keresni.. Vagy lehet, hogy tudtad..? ^.^

Amúgy a posztodból süt a tájékozatlanság, annyi ökörséggel, fikcióval, és ellentmondással van tele, hogy sajnálnám az időmet elemezgetni. Bocs.

Jaffar 2012.05.02. 08:51:37

Asszem ez volt a legutolsó látogatásom ezen a blogon. A posztoló egy sértödött, magát jobboldalinak gondoló SEGGNYALÒ. Aki VÉDI A VÈDHETETLENT, szokás szerint a válaszai nem szólnak másról, mint személyeskedésröl. Kár, hogy a tények makacs dolgok.

/facepalm

Kivlov 2012.05.02. 09:15:13

"Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy Magyarországnak nincs egy fillér államadóssága sem."

Azt képzeljük inkább el, hogy kvázi mindenki becsületesen fizet adót, nem osztogatunk szavazatvásárlási cálzattal (alanyi jogon) közpénzeket 1-2 kedvezményezett rétegnek/csoportnak.

leonito77 2012.05.02. 09:15:20

@madmanic78: Én javaslom a posztolónak, hogy a suszter maradjon a kaptafánál...

Én sem olvasom többé ezt a blogot, mert szörnyű, mint valami silány magyarázat arra ami itt folyik, ennél még horoszkópot olvasni is hasznosabb....

the_line 2012.05.02. 09:18:23

"A magyar gazdaságpolitika azért unortodox, mert nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is"

Külföldi érdekeltségek nem fizettek eddig adót? Érdekes... Én úgy gondolom, hogy a cégek, legyenek azok külföldi vagy magyar tulajdonban eddig is fizettek, nem is keveset. Persze, ha kifejezetten külföldi érdekeltségekre különadót vetsz ki, a magyarokra meg nem, az unortodox, csak azzal a lendülettel ki is léphetsz az EU-ból, amely kifejezetten arra épül, hogy tiltja az efféle megkülönböztetéseket. Hogy ez miért jó, olvass utána, de fogadd el, hogy ebben a klubban ezek a játékszabályok.

"Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit a külföldi bank magyar leányvállalatára kivetett adóból fizet vissza, az unortodox."

Igen, az unortodox. Az állam szedhet adót a külföldi bank leányától, azt az adót, amelyet mindenki mástól. Ha direkt megkülönadóztatod, azért hogy a hitelt vissza tudd fizetni, az úgy néz ki, mintha azt mondanád: "hitelt kértem tőled, te adtál, de a hitel árát utólag én méltánytalannak tartom, úgyhogy nem fizetem ki neked". Ez meg kb olyan, mintha magányszemélyként mástól kérnél kölcsönt, hogy aztán amikor visszakéri, bemész hozzá és elviszed a plazmatévéjét, hogy azt eladva tudd visszafizetni a kölcsönt. Ez nem csak geciség, de legközelebb mehetsz te hozzá pénzt kérni, nem fog adni, ha igen, akkor komoly biztosítékokkal és felárral, mert te olyan geciskedő vagy... Persze hitelt felvenni nem kényszer, ha nem akarsz nem veszel fel...

Megfigyelo 2012.05.02. 09:20:04

A poszt szerint "Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika" (l. a címet), mivel "nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is".

Ez azonban csak a látszat. A valóság az, hogy emiatt a külföldi cégek (beleértve a bankokat, távközlést stb.) igyekeznek leépíteni/befagyasztani az itteni érdekeltségeiket, és kimenteni a veszélybe került tőkéjüket. Az egyéb unortodox hűzások miatt a hazai tőke is menekül az országból. Ennek eredménye, hogy -- mint a napokban a KSH közzétette .. 2011-ben már jóval több múködőtőke ment ki az országbol, mint amennyi bejött. (Nyilván az utóbbiban az egyszeri Mercedes beruházás is benne volt, így a következő év még rosszabb lehet.) És ezt egy évszázadok óta tőkehiánytól szenvedő országgal tették, elsősorban azért, hogy pótolják az embertelenségig antiszociális egykulcsdos adó által okozott károkat. (Évi 800 milliárd "nemzeti ajándékot" kapott a legfelső 10-15%, ebből 300-at közvetlenül szegényektől vettek el az ő adójuk megnövelésével, 500 milliárd pedig a költségvetésből hiányzik, és ezt a lyukat évről évre be kell tömni valami "unortodox" trükkel. Unokáink is átkozni fogják őket.)

biobender 2012.05.02. 09:20:27

@ccactus: "Kiindulásnak ennyi? A Fidesz is pont ezzel jött a választások előtt. Kiindulásban már nem bízunk. Ennél több konkrétum kell! "

Nos a ketto nem egeszen ugyanaz. A fidesz hiaba jott ezzel a valsztasok elott, az o hiteluket tonkretette a a "ne a zemberek fizessek meg" sotet baromsaga. Szerinted hiteles lehet egy olyan part gazdasagpolitikaja amelyik a legmelyebb legostobabb populista ostobasaggal nyer valasztast? beveszi ertelmes ember azt a dumat, hogy ne azt nezzek amit mondok hanem amit csinalok?

Szoval a fiuknak aligha volt hitele a valsztasok utan, lefgfeljebb azon lehetett filozni, hogy kit fognak jobban atverni - a lakossagot vagy a hitelezoket. es lam sikerult mind a kettot, tehat ma BARMIT mondanak, az kb. annyira hiheto mint a nemet Wunderwaffe 1945-ben. (Ja, az volt pl. a nemortodox haditudomany.)

Az meg szanalmas erv, hogy a mai hazudozo tolvaj hiteltelen banda levaltasara egy pontosan kidolgozott reszletes gazdasagi program kellene. Ha valaki vissza tudna allitani a magyar allam szavahihetoseget, csak ezzel milliardokat takarithatna meg es megallanak a Borat-Szucs fele kazahsztani uton. Erre persze realisan nincs remeny.

Megfigyelo 2012.05.02. 09:23:32

@Kivlov: Már nem is szavazatvásárlási célbül osztogatnak, hanem egy új hűbéres "földesúri osztályt" építenek ki.

biobender 2012.05.02. 09:33:37

@ccactus: "Szerintem most minden napirenden van: nyugdíj, rokkantnyugdíj, tömegközlekedés, gyógyszerkassza, szja, államadósság... stb.

Mikor volt ez téma korábban? "

Az kulonosen bajos, ahogy a fidesznyikek felejteni tudnak.
Tudod mikor volt ez tema? A szocialis nepszavazakor.

Tudod mit harsogott akkor a fityesz? Ne a zemberek fizessek meg!

Ennek a baromsagnak isszuk a levet most, undorito, hogy ugy tesztek mintha ez meg sem tortent volna es most nagy artatlan szemekkel keresitek a "megoldast". Pedig egyszeru, vagy eltuntok, vagy megcsinaljatok az orszagnak a XXI. szazad Trianonjat.

szita szita péntek 2012.05.02. 09:39:03

Jó a post még akkor is, ha nem kínál feloldást a problémára - vagy talán épp azért. Ugyanakkor a címet, miszerint "Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika" a legkisebb mértékben sem látom indokolva.

kamerasmobil 2012.05.02. 09:45:22

Kerem szepen kedves blog.hu stab hogy felejtsetek mar el ezt a szanalmas blogot es ne rakjatok tobbet cimlapra...

ob.szerver 2012.05.02. 11:03:49

"A GKI szerint a GDP 1,5 százalékkal esik vissza. 5,3 százalékos éves inflációt és a reálkeresetek 2,5 százalék körüli visszaesését várják. A beruházások pedig a prognózis szerint 4 százalék körül eshetnek vissza. A munkanélküliségi ráta 10,8 százalék lehet."

Welcome to Unorthodoxia.

dr Smittpálelnökúr 2012.05.02. 11:39:28

@kamerasmobil: Azért teszik ki folyton, hogy:
a. röhöghessünk egy jót
b. egyértelmű legyen, hogy az elvakult fidesz-hívőknek mindegy mi történik, az úgy jó, ahogyan viktor megálmodta

kifordított nagyanyó 2012.05.02. 11:42:22

Bakker!Megint mit írtál ide!Ez nem unortodoxia,hanem egy fos.De azt elfelejtetted leírni,hogy az egykulcsos adó óriási sikertörténet.

kifordított nagyanyó 2012.05.02. 11:43:52

Na,megyek játszani!Később még visszajövök röhögni.:))

dr Smittpálelnökúr 2012.05.02. 11:51:09

A mocskos komcsik:
- tandíjat akartak (sokan fizessenek keveset)
- 300 Ft vizitdíjat (max 6 ezer / év)

A jóságos fidesz:
- minimalizálja az állami finanszírozást és felemeli a költésgtérítéseket a felsőoktatásban
- emeli a TB járulékot mindenkinek

Ez nem unortodoxia, hiszen ugyanazt teszik, amit a szocik akartak, de sokkal durvábban, és a sok éves hazudozásuk miatt évekkel azután, hogy meg kellett volna lépni.

Ehhez tegyük hozzá a manyup pénzeek ellopását, az imf elleni bukott "szabadságharcot", az esztelen pazarlást és máris látjuk, hogy a fidesz gazdaságpolitikája egy kalap fos.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:00:37

@jános515: "lassan nyomorba taszitják mind a vidéket, mind a kisembereket."

Rövid távon. Hosszabbon a képzettekről (mármint azokról, akik nem tudnak lelépni) próbálják legombolni az elcseszések árát.
Nem mondom, tényleg unortodox koncepció, hogy ide-oda vágnak, oszt csak lesz valami.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:02:06

@nu pagagyí: Remélhetőleg azok a turisták pont akkor jönnek, amikor van mit meggyújtani azzal a kovakővel.

vasgyuszi 2012.05.02. 12:04:39

@blackwall: "Na mindegy. Azzal egyetértek, hogy a felelőtlen (!) hitelfelvétel gáz, de a levezetés elég pongyola és zavaros. Meg félrevezető is, ami nagyobb baj. "

+1

Hohó60 2012.05.02. 12:08:21

@Megfigyelo:

"az embertelenségig antiszociális egykulcsdos adó által okozott károkat"

Egy adórendszerenek elsősorban az állami bevételeknek olyan módon való biztosítása a célja, amely legkevésbé fogja vissza a gazdaság működését, nem pedig, hogy "szociális" legyen. Az a szociálpolitika feladata.
Magyarország mostani gazdasági csődhelyzete, az elmúlt 10 évben történt szakadékszerű gazdasági zuhanása
nagyrészt az embertelenül ostoba és ráadásul még igazságtalan progresszív jövedelemadónak köszönhető.
A progresszív adó köztudottan teljesítménícsökkentő, adóelkerülésre ösztönző rendszer. Egy olyan szegény ország, mint mi, nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust, ez a gazdag, több száz éves polgári hagyományokkal és öntudattal rendelkező országoknak való.
Nálunk a progresszív adó, meg az adómentes minimálbér több tízezer milliárd forint adózatlan jövedelmet generált az elmúlt húsz évben. Azok fizették az adót, akiknek nem volt módjuk jövedelmük eltitkolásra.

Az igazság az, hogy mi itt össszességében egy elba...tt társaság vagyunk, politikai oldaltól függetlenül.
Lehet itt a zorbánozni, meg gyurcsányozni. Ez utóbbiból én magam is bőven kivettem a részem, nem tagadom, és nem is bánom.

De ha közelebbről megnézzük, akkor rá kell jönnünk, hogy egyetlen állam sem lenne képes elviselni azt, ami itt folyt évtizedeken át.
Itt aki adót fizet, az hülyének számít. Számlát nem ad a kisvállalkozások döntő része, elcsalja az áfát, a társasági adót, at evát, mindent, amit lehet.
Rokkantnyugdíjat vett fel évtizedeken át több százezer olyan ember, akik mellette minden további nélkül feketén dolgozott. (nem a valódi rokkantakra gondolok...)
Az orvosok a kórházakban végzik a magánrendelést, állami gyógyszerrel, állami eszközzel,
CHF kölcsönt vett fel töb millió ember, aztán meg elkezdett kiabálni, hogy őt meg kell mentenie az államnak. de hogy miből, azt nem mondta senki.
Külföldi rendszámmal járunk, lopjuk az áramot, a gázt, a vizet, a tűzifát.
Fizetni semmiért sem akarunk, minden "az állam dolga". Ezért még a Rózsadombon is úgy néz ki egy-egy ingatlan kerítése előtti terület, mint a trágyadomb.
A szemetet az út menti kiserdőben dobjuk ki nájlonszákban, ha nem egyenesen konténerrel szállítjuk oda...

Könyörgöm, mit akarunk mi? Ez nem Orbán, meg nem Gyurcsány. Ezek mi vagyunk, magyarok.
És mondhatnám, hogy a fentiek közül rám semmi sem vonatkozik, én nem csinálom azokat.
De ez sem számít, egy osztrák, egy olasz vagy egy német, aki nem ismer, rám is ugyanígy gondol, lesajnál.

Először saját magunknak kellene megváltozni, normálissá válni, és utána szidni a politikusokat.

blackwall 2012.05.02. 12:19:01

@ccactus: "A poszt pont azt vezeti le, hogy megtérülő beruházás esetén is könnyen adósságspirálba kerül az állam."

Na, pontosan ebben tévedsz. És ez nagyon súlyos, hogy még meg is ismétled. Egy megtérülő beruházás definíció szerint nem okozhat hitelspirált, mert a megtérülés azt jelenti, hogy mind a kamatot, mind a tőkét (az összes egyéb ráfordítással együtt) vissza tudod fizetni a projektből származó pótlólagos jövedelemből (függetlenül attól, hogy a törlesztés milyen módon történik).

Ennek isemerete nélkül csodálkozom, hogy ebbe a posztba belevágtál.

biobender 2012.05.02. 12:31:36

@Hohó60: Hat ez azert ennel talan arnyaltabb, lasd a szocialis nepszavazast es a manyup penzek ellopasat. Tetszik, nem tetszik az MSZP tett jo lepeseket a kilabalas fele, de minden ponton ott sivalkodott a polgari fidesz, hogy mindez mekkora nemzetarulas.

Most pedig segget csinalnak a szajukbol es hazudnak tovabb renduletlenul. Hogyan kellene nekunk megvaltoznunk, hogy jobb legyen???

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:36:21

@Hohó60: "Itt aki adót fizet, az hülyének számít. Számlát nem ad a kisvállalkozások döntő része, elcsalja az áfát, a társasági adót, at evát, mindent, amit lehet. "

Ennek ellenére sem vagyunk redisztribúcióban "lemaradva".

Hohó60 2012.05.02. 12:45:04

@biobender:

Az én politikai meggyőződésem teljesen mást mond, mint a Tiéd. Ahogyan itt fideszezel, én bármely pillanatban tudok szadeszmp-zni.
De épp ezt próbáltam félretenni, a politika dimenziójából kiragadni a dolgokat, mert ezzel a végletes megosztottsággal sehová sem fogunk jutni, ez mára bebizonyosodott.
Vagy szerinted, ha visszajönnek amazok, akkor már nem is lesz érvényes az a megdönthetetlen igazság, hogy 2002-ben a V4 élbolyban voltunk, amikor átvették a hatalmat, 2010-ben pedig abszolút, megkérdőjelezhetetlenül utolsók, amikor átadták.

De épp ezt próbáltam megírni: a buta primitív csirkefogó nem azárt dobálja Budaőrs és Budakeszi között az árokba a szemetet zsákszámra, mert Orbán vagy Gyurcsány olyan, amilyen. Hanem azért, mert egy rohadt szemét lump elem, aki nem akar fizetni a szemétszállításért. És amíg ilyenek vannak TÖMEGESEN, addig itt semmi sem fog változni. Illetve csak rosszabb lesz Gyurcsány ide, Orbán oda...

Hohó60 2012.05.02. 12:49:31

@dr. mesterseges szinezek:

Akkor ez azt jelenti, hogy mindenki jól teszi, aki ingyen használja az utat, kórházat, iskolát, közvilágítást, és minden egyéb közjót?

komplikato 2012.05.02. 12:52:30

@Hohó60: "Egy adórendszerenek elsősorban az állami bevételeknek olyan módon való biztosítása a célja, amely legkevésbé fogja vissza a gazdaság működését, nem pedig, hogy "szociális" legyen. Az a szociálpolitika feladata."

Akkor az elmúlt 1-1.5 év "adóreformja" védhetetlen, hiszen minden lépéssel csökkentette a fogyasztást, a gazdaság felpörgését, stb.
És 22 év összes kormányának sarát, a sehol máshol nem létező pofátlan járulékrendszert sem teszi rendbe senki. Szlováki meg az elavult infrastruktúrájával együtt is vonzóbb lesz nálunk pont ezért, a többi ex-KGST ország meg még előrébb jár, lassan Románia is állva ott hagy minket.

Amúgy mint nem hozzá értő kérdem a 98-02 közötti kormány véletlenül nem forint árfolyam buherálással és szándékos inflálással ért el nem létező GDP növekedést? Én ezt hülyeségnek tartottam, de valamelyik Zeitgeist filmben is konkrétan ki volt mondva, hogy az infláció egy rejtett adó.

Hohó60 2012.05.02. 12:56:42

@biobender:

Igazad lehet, nem veszed magadra a leírtakat, mert ezek szerint rád sem vonatkoznak.
Azoknak nem kell megváltozni, akik a maguk helyén építik a társadalmat, igyekeznek képességeik és lehetőségik szerint hasznos tagjai lenni. Azoknak kell megváltozni, akik rombolják, akik annak ellenére nem veszik ki részüket a közteher-viselésből, hogy arra módjuk is lenne, meg egyébként törvény szerint kötelességük is lenne.
Szerintem amiről mi vitatkozunk, hogy ki a jobb: Orbán vagy Gyurcsány, az csak a jéghegy csúcsa.
A túlnyomó rész, az emberek mentalitása, viselkedése a vízvonal alatt van. Márpedig nehéz lenne óriási változásokat elérni, ha csk a csúcsot piszkálgatjuk, és hagyjuk rothadni mindazt, ami a felszín alatt van.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:57:17

@Hohó60: Nem azt jelenti, hanem azt, hogy a jogszabályalkotók el vannak szakadva a realitásoktól.

Persze csak a t. házon belül, azon kívül ui. jól tudják, hogy a belül megalkotott jogszabályokkal nem vállalkozhatnak rentábilisan.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 13:00:59

@Hohó60: "Szerintem amiről mi vitatkozunk, hogy ki a jobb: Orbán vagy Gyurcsány, az csak a jéghegy csúcsa.
A túlnyomó rész, az emberek mentalitása, viselkedése a vízvonal alatt van."

Lehet.
Majd ha lesz egy olyan kormány, amelyik magára nézve is kötelezőnek tartja a tisztulást, nem csak tisztítani akar a körein kívül, akkor meglátjuk, mit lehet kihozni a zemberekből. Sejtelmem sincs, mikor lesz ilyen, de hogy még nem volt, azt tudom.

biobender 2012.05.02. 13:04:30

@Hohó60: Tudod, pont ilyen vitakat halgattam annak idejen Ceausescu alatt. Volt egy hasonlo gondolatmenet, hogy nem a ceusescu, nem a szocializmus hanem a nep erkolcsi allapota az oka az orszag ketsegbeejto helyzetenek.

Szerintem ez sima gyavasag volt, addig sem kellett szembenezni a valodi okokkal.

Hohó60 2012.05.02. 13:09:24

@komplikato:

Szerintem mi már beszélgettünk máshol is ezekről a dolgokról, és eléggé egyértelmű volt, hogy nem tudjuk meggyőzni egymást, most tehát nem is megyek bele olyanokba, hogy az örökölt szarból milyen várat lehet építeni.

Egy más fajta megközelítéssel próbálkoztam, ahogy látom, nem jött be.
Arra gondolok, hogy a politikusainkat tekintsük adottságnak, párttól függetlenül. Mint az időjárást, vagy az olajárat.
És ha eddig el tudunk jutni, akkor ráűjövünk, hogy pl. a taxisofőr nem azért nem akarja bekapcsolni a klímát 32 fokban, tűző napon tegnap, mert Orbán, meg Gyurcsán... Hanem azért, mert egy idióta, aki azt nézi, hogy így vagy 100 forintot megspórol rajtam, és gondolja, hogy ezt megúszhatja szó nélkül. És nem azt nézi, hogy azt a taxis céget többet biztosan nem fogom felhívni, és ő előbb utóbb munkanélküli marad a barom agyával.

Érted, azt kell nézni, az adottságok adta (meghagyta) lehetőségeket hogyan használjuk ki.
Hát mondhatom: szarul. Erre próbáltam pár példát felhozni. Hogy sem Orbán, sem Gyurcsány nem mondta senkinek, hogy csaljon adót, százalékoltassa le magát, stb...

biobender 2012.05.02. 13:12:49

@Hohó60: "Ahogyan itt fideszezel, én bármely pillanatban tudok szadeszmp-zni. "

Kedves Hoho60 - ezt sajnos nem hiszem. Tavolrol sem voltak Gral-lovagok, de tettek lepeseket a jo iranyba. A fityesz azzal az ujitassal, hogy ertelmetlen, gazdasagilag karos lozungok tomegevel nyert valasztast olyan mertekben rombolta le a magyar politikai kulturat, hogy a kovetkezo 50-80 evben meg remenye sem maradt a kilabalasnak. Talan nezz utana egy Juan Peron nevu figuranak es az aldasos tevekenysege kovetkezmenyeinek Argentnaban.

Barmit s csinalt a mszp es a szdsz a kozelebe nem jutott ennek a rombolasnak. De barcsak meg tudnal cafolni - talan tevedek es meg van remeny.

Hohó60 2012.05.02. 13:13:51

@biobender:

Akkor Te tagadod azokat a problémákat, amiket fentebb részleteztem?

Jó, akkor folytassuk azon a szinten, hogy szerinted minden rossz okozója a Fidesz, szerintem meg a SZADESZMP, vagy mai megjelenési formájában MSZP-DK.

biobender 2012.05.02. 13:21:25

@Hohó60: Bocs, en ennel egy picvel konkretabb voltam. szerintem minden rossz okozoja a szocialis nepszavazas es az azota kepviselt neazemberekfizessekmeg fityesz feleallaspont.

Masfelol, a helyzet tavolrol sem olyan rossz mint ahogy te itt allitod. Vannak bunkok, mint mindenhol, de ami aZ embereket tobbseget illeti Magyarorszag sokkal kozelebb van Ausztrihoz mint Romaniahoz.

Szzerinted mi az a konkret lepes ami miatt az mszp-szdsz minden baj okozoja es miert?

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 13:22:21

@Hohó60: "Hogy sem Orbán, sem Gyurcsány nem mondta senkinek, hogy csaljon adót, százalékoltassa le magát, stb... "

Nem, éppen csak megteremtették ill. meghagyták a csipet csapatuknak azokat a kapukat, amelyeket a zezerfejű is megtalált pillanatok alatt.
Igaz, a Fidesz ezen a téren fejlődőképesebb, mert a kivételeket csaknem név szerint kodifikálja.

Hohó60 2012.05.02. 13:29:20

@biobender:

Látom, itt nem lehet kompromisszumot kötni.
Én mindezt pont fordítva látom, szerintem a SZADESZMP kártéteményeit nem hogy két (nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságban töltött) év alatt, de valószínűleg még 10 év alatt sem lehet helyrehozni.
Azt a szörnyűséges gazdasági katasztrófát, amit Gyurcsány idézett elő, amely során kilóméterekkel szakadtunk le a V4 országoktól, nem lehetett folytatni.
Ezzel szemben az egyetlen lehetségesnek látszó kiút volt a növekdési program, ami sajnos megbukott, így most már egyetlen út sincs előttünk. Ez ugye nem megy, a gyurcsányi út meg már a szakadék aljára lökött minket.
A Matolcsy-féle program két ok miatt bukott meg. Egyrészt az európai gazdasági és pénzügyi válság egy rövid átmeneti fellélegzés után még erősebben éreztette hatását. Azt a rövid fellélegzési periódust pedig tönkretette Bajnai, aki a nyomok eltűntetésével, meg az elévülési idők ketyegtetésével béna kacsaként, kormányzás nélkül eltökölte azt az időt, amikor a növekedési program elvben még eredményesen bevezethető lett volna. Illetve, amikor annak több esélye lett volna a sikerre.

A másik ok pedig a minden elsöprő kül- és belföldi internacionalista támadás volt, ahol a nemzetközi tőke szervezetei, emberei, médiája, és itthoni sameszai példátlan hazugságkampánnyal és politikai zsarolással megtámadták Magyarországot, ezzel fokozva az euróválság hatását, rontva az ország pozícióját.

Remélem, most jobb.
Ne is tegyük félre a politikai nézetkülönségeket, lőjünk mindenre, ami mozog, dugjuk a fejünket a homokba...

Hohó60 2012.05.02. 13:41:46

@biobender:

"Szzerinted mi az a konkret lepes ami miatt az mszp-szdsz minden baj okozoja es miert?"

Gazdaságilag meg kell magyarázni, hogy 2002-2010 között totál utolsók lettünk a térségben? Bocs, de mit kell itt még mondani?

Politikailag nálam a 2004. december 5-i hazaárulás volt, ami kicsapta a biztosítékot. A SZADESZMP arra uszítoott, hogy a zemberek pénzért (nehogy pénzt vegyenek el tőlük a határon túli magyarok), tagadják meg a határon túli magyarokat. Ezzel szerintem még Trianonnál is sokkal súlyosabb sebet ejtettek a magyar nemezet egységén, hiszen az egy diktátum eredménye volt, amit realitásként vettünk tudomásul, de küzzdöttünk ellene lélekben.
Ez volt Gyurcsányék célja, hogy ténylegessé és végérvényessé tegyék a trianoni megaláztatást, mert ezt önként vállaltuk magunkra. Azt akarták elérni, hogy ne lehessen a magyarságnak egy katartikus nagy, közös élménye, amellyel lélekben egyesül az anyaországi és az elszíkított magyarság.
Ez egy ősbűn, ezt a SZADESZMP soha az életben nem tudja lemosni magáról, mindegy, hogy Gyurcsány, Bajnai, vagy akárki más képében jelenik is meg.
Ezt a gazságot világ egyetlen más országában sem lehetett volna megúszni. kizárólag csak nálunk.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 14:27:18

@Hohó60: "Azt akarták elérni, hogy ne lehessen a magyarságnak egy katartikus nagy, közös élménye, amellyel lélekben egyesül az anyaországi és az elszíkított magyarság.
...
Ezt a gazságot világ egyetlen más országában sem lehetett volna megúszni. kizárólag csak nálunk."

Gondold végig, hogy meg lehetett volna-e úszni ha olyan létszámban igény (lett) volna erre az egyesülésre, mint ahogyan gondolod, hogy igény van.
Egyeseknek fontos, másoknak meg nem - és ha azokat, akiknek fontos, el lehet rettenteni 23millió románnal, meg elorzott nyugdíjjal, akkor azoknak sem fontos, csak egy naggyűléses kántálás erejéig.

daito 2012.05.02. 14:47:26

A poszthoz röviden:
El kell dönteni, hogy zanzásítani akarsz vagy nem. Ha zanzásítasz, akkor vállald be, hogy az "elmélet" több helyen döcögni fog és szétszedik.

Hosszabban:
Eleve az alapállapot is visszás: "A költségvetésbe befolynak az adóbevételek, és az állam pontosan ugyanakkora nagyságú pénzeket költ el. Nincs költségvetési hiány, és nincsenek kamatkiadások sem. Nevezzük ezt a helyzetet tiszta lapnak."

A tiszta lap modell ELEVE NEM működőképes. Ugyanis egy mai modern államnál folyamatosak a kiadások és a bevételek, és technikailag is gyakran előfordul, hogy adott időszakban több az állam kiadása, mint a bevétele - pedig az ország éves költségvetése nullszaldós, vagy szufficites. (Mondjuk ezek ritka állapotok.) Azaz, ilyenkor is vesz fel hitelt az állam és van kamatköltsége.

Aztán ott van az újabb baki, hogy autópálya építés - azaz állami beruházás, és ez gazdaság növekedéssel jár.
Mese, abból a közgáz alap, makroökonómiai gondolkodásból ered, hogy az állam beruház, abból haszon lesz, az állam ezért teszi.
Értem, hogy miért szolgál a példád alapjául, de visszás, mert egy tök egyszerű modellt "mutatsz" be. Miközben tucatnyi más célja, oka is lehet az adott beruházásnak.
Másrészt, beruházás és beruházás között ég és föld a különbség; autópályás példádnál maradva: építhetünk 2x2 sávosat, 20-40 km-kénti fel- és lehajtási lehetőséggel; meg építhetünk 2x4 sávosat, 10 km-kénti kijáratokkal. A modell pl. nem foglalkozik ezzel, pedig lényeges kérdés.

a) Ez a modell nálad CSAK az államról szól; de vannak a nem állami szférában is játékosok. Néha akkorák, hogy már NEM sokkal kisebbek, mint az állam.
2. Az állam, mint olyan nem egy nagy fagolyó; hanem egy komplex f.shalmaz. Felépítésében, céljában, döntéseiben, működésében. (Egyébként ez az egyik probléma.)
Ez igaz a bevételekre, a költségekre, a kiadásokra, a tartozásokra is.

A magyar gazdaságpolitika azért "unortodox" mert:
1. Ott kezdődik, hogy nincs olyan szó, hogy unortodox, de ez nem egy nyelvi blog. Az mindent elmond az országról, hogy a vezetői ilyen szavakat alkotnak; és a kedves támogatók, elemzők, honpolgárok nem röhögik ki, hogy mekkora parasztok az illetők. Bakker, olyan szakemberről beszélünk, aki a saját szakmájának a szaknyelvével nincs tisztában. (Ez egy új fejlesztés.)
2. Miközben itt évek óta ötletelünk, meg egyre jobban szidjuk a világot, meg harcolunk - eközben a mocsári barlanglakó népek tipikus iskolapéldája lettünk. Oktatják a mi példánkat, hogy "na így ne". (Ez azért 10 éve nem volt így.)
3. Az örökség fontos - ebben igazad van.
De nemcsak a vagyon vagy az adósság az örökség. A mentalitás öröklése sokat számít. (Sajnos ez nem új dolog, de romlik.)
4. Mi úgy számolunk, hogy nem számolunk.
Szinte mindig azt csináljuk, hogy előállunk egy frappáns prezentációval, hogy innen ennyit, onnan annyit vágunk le, abból annyit szedünk be, a vége 700, ugye milyen ügyesek vagyunk, maradhat?
4a) Ez arra jó, hogy pár napig számoljon az, akit érdekel.
4b) Arra is jó, hogy aki úgy érzi, hogy tőle ennyit vesznek el, meg vágnak le belőle, abban felmenjen a pumpa, és ha idáig jól érezte magát, akkor soha többet ne.
4c) Amikor jön a kérdés, hogy "ezt hogyan számoltátok ki?", akkor esetek 98%-ban még egy sz.r.s kockás papírlap sincs mögötte, nemhogy valami bonyolultabb dolog.
4d) Gyakorlatilag ezeknek a vállalásoknak a jelentős része nem valósul meg. Ami megvalósul, az viszont azonnal érezhetően hatástalan, rontja a hangulatot, többe kerül, mint ami bejön, és még 10 évig velünk van. (Ez nem újdonság.)
A legutóbbi ilyen ötletbörzéből megtudtuk azt, hogy lesz útdíj. Szerintük jövő júliustól, Magyarországon és évi 150 mrd-ot fog hozni. Ez egy 0. És a többi is ilyen, de MÁR ELŐRE ELKÖLTÖTTÉK. Érted? Még TERV (kiviteli, engedélyezési, stb) SZINTJÉN SEM LÉTEZIK, de a bevételeit már elköltötték.

5. Az előző példából adódóan az éves költségvetésnek is ilyennek kellene lennie, de arról törvény szól, mégsem mehet így. Ezért annak nagyobb feneket kerítünk; ott vannak számítások és általában van előzmény és következmény. Ezért ott azt csináljuk, hogy nem csak 2-3-4 hülyére bízzuk az elkészítését; hanem biztos ami biztos alapon a végén 386 hülyére, akik szétszavazhatják - ha véletlenül az eredeti dokumentumnak lenne is valami valóságalapja. (Ez nem újdonság.)

S még sorolhatnám.

A magyar gazdasággal, országgal, ezzel az egésszel az a baj, hogy ISZONYAT módon államközpontú. A magyar állam ural, terhel mindent, egyre inkább. Nem annyira durván, mint az elmúlt rendszerben, de most visszafejlődünk, évek óta, folyamatosan.
Az állam jó, a magyar jó; a magánszféra sokszor rossz, a külföld egyszerűen gonosz. Röviden.
Eközben nyakunkon van egy pszeudo államgépezet, ami a saját feladatait, dolgát sem képes elvégezni, de cserébe még felvállal olyan feladatokat is, amelyek nem az államé, és még azokba is beleszabályoz, sőt, irányít, amihez semmi köze.
Példádnál maradva: olyan autópálya díjfizető rendszert, parkolási rendszert (és szabálysértési, bűnüldözési, behajtási rendszert) sikerült kialakítani az ÁLLAMNAK, amelyiket a NEM MAGYAR autós KIKERÜLHET. Sőt, magyar autósnak olcsóbb (is lehet), ha külföldi rendszámú autóra vált. (Adó és kismillió egyéb sarc miatt.)
Erre mi a megoldás? Tiltsuk be a külföldi rendszámot. Vagy valami hasonlót csináljunk, a magyar polgárra, szigorúan, a külföldi maradjon úgy, merazzal úgysincs micsináni.

És ez csak egy példa.

A magyar gazdaságpolitika VAGY MI, azért "unortodox", mert a művelői, irányítói pont lesz.rják mi a helyzet. Szerintük ez a rendszer a világ, ha ez nem volna, meg a hozzáértésük, akkor itt fű sem teremne. Mert buták vagyunk, mert elrabolnák az UFOK, ami itt terem, vagy akármi mást is. Ezért ők bármikor bármi marhaságra tetszőleges összeget elverhetnek, akár a saját maguk által uralt szabályokat is áthágva; szó nélkül kitalálhatnak egy új sarcot, most már nagyobb átmeneti idő nélkül, sőt, visszamenőleges hatállyal.

A realitás teljes hiánya; LSD szívók ötleteivel kombinálva, mindenféle rájuk visszaható retorzió nélkül; ez a magyar állami gazdaságpolitika.

Hohó60 2012.05.02. 15:40:02

@dr. mesterseges szinezek:

Az világos dolog, hogy a magyarok önérzete és nemzettudta általában véve a béka segge alatt van, ebben az országban túlnyomórészt csak országlakók vannak, nincs politikai nemzet.
De ez a helyzet egy kormányt (minden kormányt) arra kötelez, hogy ez ellen minden lehetséges (ésszerű) módon fellépjen. Az semmiképpen sem lehetséges, hogy éppen ezt erősítve, erre rájátszva, szándékosan további súlyos károkat okozzon, mint ahogy Gyurcsány tette.
Értem én, hogy a szélsőségesek álláspontja szerint csak "emberek" (egyének) vannak, meg földrajzi területek, ahol valamiféle emberek laknak. Nincs haza, nemzet, család, nincsenek érték alapú közösségek. Illetve ha vannak, azok a jointot osztják meg egymással, meg graffitivel mázolják össze a köz, vagy mások tulajdonát.
De hát ugye, azért vagyunk épeszű emberek, hogy az ilyen kártékony eszmék ellen küzdjünk, ne hagyjuk ezt a szemléletet eluralkodni.

Egyébként emg azt írod, nem lehetne megúszni egy ilyen gazságot.
Nem is lehetett, Gyurcsányék a számukra legdrágábbat, a hatalmat áldozták be ezért. Mert ott és akkor bukott meg a SZADESZMP, remélem, véglegesen és örökre.
Ez a lépés egy kollektív rossz lelkiismerethez vezetett, az egész ország hangulata a döbbenettől depresszióssá vált, nyilvánvalóvá vált az óriási hiba. A tisztességes emberek lesütött szemmel jártak, nem értették, hogyan történhetett ez meg, a Tesco-ból (akkor még) púpozott bevásárlókocsikat kitoló plebs pedig nem tudott igazán örülni a fogyasztási javaknak, érezete, hogy valami mocskos úton jutott ahhoz hozzá.
(Most nem azokról beszélek, akik tisztában voltak vele, hogy mit cselekednek. Ezek hideg fejjel, aljas számításból kieszelték az ellenünk végrehajtandó merényletet, és utána örültek, hogy sikerrel jártak. Ez már a második óriási sikerük volt, amivel megakadályozták az ország normális fejlődését. Első óriási győzelmük az volt, hogy Pozsgay Imre helyett a négy igenessel Gönczöt, minden idők egyik legelvetemültebb alakját ültették a nyakunkra, aki aztán ott akadályozta a rendszer tényleges változtatását, ahol csak tudta...)
De vissza a témához.
Nekem személy szerint szilárd meggyőződésem, hogy a mai nyomorunk, kilátástalanságunk, és várható további lesüllyedésünk Isten büntetése ezen égbekiáltó gaztettért. Pénzért történt az árulás, ezért büntetésből pont az vétetik el... (Természetesen nem a főkolomposok részéről történt pénzért, illetve az ő részükről csak közvetett módon játszott szerepet a pénz. Nekik a nemzet lealázása volta a céljuk, megmutatni, hogy lám, veletek még ezt is meg lehet csinálni, mit akartok ti...)

A helyzet fenntarthatalna voltát az is jelzi, hogy később már csak a legelvetemültebbek, Gyurcsány, Molnár és néhány társuk tartott ki, az MSZP többsége kihátrált az ügy mögül.
Hamarabb kellett volna...

Hozzáteszem, semmi személyes érdekem a kettős állampolgársággal kapcsolatban nem volt. És nem akarok itt megrögzöttnek tűnni, természetesen nem ez az egyetlen dolog volt, ami engem a SZADESZMP-től véglegesen és örökre eltávolított, én semmivel sem értettem soha egyet a SZADESZ által szervezett taxis-puccs óta, amit ők csinálnak.

biobender 2012.05.02. 15:58:15

@Hohó60: "Gazdaságilag meg kell magyarázni, hogy 2002-2010 között totál utolsók lettünk a térségben? Bocs, de mit kell itt még mondani?"

Rosszabbul elunk mint negy eve kampany mond valamit? 100 napos program, amit a fityesz is szepen megszavazott, ismeros?

"Politikailag nálam a 2004. december 5-i hazaárulás volt, ami kicsapta a biztosítékot. "

Nos ez egy nagyon nagy ostobasag, de szived joga. Azert hadd egyezzunk meg abban, hogy a nepszavazas es annak semmilyen kovetkezmenye nem vezeti ki az orszagot Europabol, es nem vezet allamcsodhoz. Egy kicsit szomorkodhatsz, hogy milyen szar a magyarok tobbsege de ez a legrosszabb.

Ezzel szemben a mai reformkeptelenseg es hitelvesztes egyenesen vezet eszak-Koreahoz es egy totalis csodhoz. Ez, ha mar a kulhoni magyarokert dobog a szived, karosabb lesz mint trianon volt. Mekkorat fognak a romanok, szerbek , szlovakok rohogni egy EU-bol kitaszitott, csodbe ment lator-allamon - es milyen jogosan, ez mar felmerult benned?

De majd lehet idebennt a godorben jokat bekemenetelni a kulhoni magyarokert - eszak-korea is pont igy csinalja es lam milyen sikeres.

Hohó60 2012.05.02. 16:12:21

@biobender:

Hát igen, mint sejtettem is, nem értünk egyet.
Éppen ezért azt a minimumot kellene keresni, amiben még egyet lehetne érteni. Ezt próbáltam az eljén, olyan dolgokat leírva, amiben szereintem politikai nézettől függetlenül egyet lehetne gonolkodni. Mert ha az egyik fél fúúúújjjj Orbánozik, a másik meg Gyurcsányozik, attól még nem lesz jobb, sőt még a figyelem el is terelődik a jéghegy vízvonal alatti 98%-áról. Pedig tulajdonképpen ott dőlnek el a dolgok, a mi harcunk vihar egy pohár vízben.

biobender 2012.05.02. 17:05:25

@Hohó60: tenyleg nem. Ebben az a nagy baj, hogy akik igy gondolkoznak mint Te, kb. a szimbolikus politizalas szintjen, azok vidaman es nemzeti zaszlot lengetve fognak menetelni az allamcsod fele akkor is ha ez evtizedekre visszaveti az orszagot.

Utana lehet majd a szemet kulfoldet szidni, meg hogy mindenki ellenunk van.

biobender 2012.05.02. 17:09:36

@biobender: Bocs, Te nem a kulfoldieket, hanem a magyar neplelket fogod szidni. ... szomoru.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 18:12:50

@biobender: "Utana lehet majd a szemet kulfoldet szidni, meg hogy mindenki ellenunk van. "

Utána??? Amúgy teljesen épelméjű kollégáim nap mint nap győzik meg egymást a zorbáni terminológiával arról, hogy itt tkp. minden fasza volna, csak hát gyarmatosítva vagyunk piszkosul.
Külön szép, hogy az így egymást meggyőző kollégáim többsége Erdélyből települt át hajdan, hogy itt egy multinál dolgozhasson.
A duplagondolás képessége a zorbánizmus szükséges, de nem elégséges feltétele.

Hohó60 2012.05.02. 18:40:46

@biobender:

Szerintem egyáltalán nincs mindenki ellenünk. Nagyon sok külföldi partnerem kérdezegette a fő hazugságrohamok idején, hogy mi van itt. Tényleg diktatúra van, meg fasiszták masíroznak az utcákon, ahyogyan azt náluk tálalják?
Mikor elmondtam nekik, hogy ezt kik találták ki, meg kik terjesztik, akkor nevetve mondták, hogy ilyednek sajnos náluk is vannak, ott is hazudnak állandóan.
Tehát a "mindenki" egy szűk, agresszív szélsőséges magot jelent. Ilyen Cohn-Bendit, megy Gyurcsány, meg kedves Bolgár úr féle eszezment, szélsőséges magyarelleneseket, akik bármilyen hazugság hangoztatására képesek, csak hogy ártani tudjanak nekünk.
És eléggé sajnálatos, hogy ezeken a blogokon található egy pár tucat kommentelő, akik ezek nézeteit visszhangozzák.
De hál' Istennek, a hangjuk gyenge, pár tucatnyian, pár százan győzködik itt egymást (hogy téves meggyőződésből, vagy fizetett alkalmazottként, az most mindegy is), helyeselnek egymásnak, az ellenekző nézeten lévőket megpróbálják lejáratni, de eredmény semmi szerencsére.
Az internacionalisták eddig minden időközi választást elbuktak, és legutóbb alig 160 ezer aláírást tudtak csak összegyűjteni az "Akarja -e Ön, hogy holnaptól minden jobb legyen" típusú demagóg, nevetséges kérdésekkel is.
Szóval, az emberek nem bíznak bennük, nem kell nekik a SZADESZMP semmiféále formában, semmiféle emberekkel sem.
Remélem, ez így is marad.

Ezek még azt sem átallották, hogy Magyarországot külföldön pocskondiázva segítsenek a spekulánsoknak minél több pénzt kihúzni az ország zsebéből arra hivatkozva, hogy állítólag itt "nagy a kockázat". És ebben nem a spekulánsok a hibásak, ők úgy működtelk, ahogyan nekik kell. Hanem azok a hibásak, akik a külföldi, fizetett rémüldözőket túlordítva bizonygatták, hogy itt minden sokkal rosszabb, itt nincs demokrácia, stb... Persze, hogy erre hivatkozva a spekulánsok tovább drágították a hiteleket, rontották az árfolyamot.
Kíváncsi vagyok, az így belőlünk kisajtolt többlet milliárdokbó-tízmilliárdokból mennyi jutalékot kap a pár beavatott hazai rémüldöző, akik segítettek az extra pénzt megszerezni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.02. 22:05:46

@blackwall:

"Na, pontosan ebben tévedsz. És ez nagyon súlyos, hogy még meg is ismétled. Egy megtérülő beruházás definíció szerint nem okozhat hitelspirált, mert a megtérülés azt jelenti, hogy mind a kamatot, mind a tőkét (az összes egyéb ráfordítással együtt) vissza tudod fizetni a projektből származó pótlólagos jövedelemből (függetlenül attól, hogy a törlesztés milyen módon történik)."

De miben tévedek, Okoska? Nyilván nem közvetlenül vezet adósságspirálhoz, hanem az állam gazdálkodási jellegzetességei és az államkötvény pénzáramlási jellegzetességei miatt.

Pont ezt írtam le a posztban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.02. 22:10:09

@Jaffar:

"Asszem ez volt a legutolsó látogatásom ezen a blogon. A posztoló egy sértödött, magát jobboldalinak gondoló SEGGNYALÒ. Aki VÉDI A VÈDHETETLENT, szokás szerint a válaszai nem szólnak másról, mint személyeskedésröl. Kár, hogy a tények makacs dolgok."

Blablabla! Ha konkrét problémád van, vitassuk meg!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.02. 22:15:57

@karikaV43:

"kormányváltás áprilisban volt,tehát a március 31. az közelebbi"

Áprilisban a választás volt. Onnantól Bajnaiék ügyvezetőként vitték tovább a dolgokat egészen az új kormány megalakulásáig, ami május 29-én történt meg eskütétellel. Utána kezdődött az átadás-átvétel. Már keményen június volt, mire az új kormány elkezdett működni szerintem.
süti beállítások módosítása