Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Kezdhetünk megbarátkozni az MSZP-vel?

2012. június 29. - ccactus

A legutóbbi közvélemény kutatások alapján igen. Úgy tűnik, hogy az Mszp mégsem tűnik el a politikai süllyesztőben, sőt még középpárttá sem zsugorodik, hanem továbbra is váltópártként kell számolnunk vele.

Ha belegondolunk a Milla nevű szerveződésnek gyakorlatilag vége, Dopeman sem szólalt meg mostanában. :) A Gyurcsány-párt is hónapok óta 4-5%-os támogatottságon stagnál. Úgy tűnik Bajnai sem fog már saját pártot alapítani a választásokig. Ha mégis vissza akarna térni, arra egyetlen lehetősége van, mégpedig ha az Mszp felkarolja őt.

De szerintem az Mszp nem akarja most Bajnait, valószínűbb, hogy Mesterházyt szánják miniszterelnök jelöltnek. Amúgy fura az Mszp stratégiája, de egyelőre úgy tűnik, hogy működik: Hallgatni, hadd felejtsenek el a választók minden rosszat a párttal kapcsolatban.

Én egyébként a magam részéről nem is zárkóznék el egy Mesterházy-kormánytól. Nehéz is elzárkózni, hiszen programjuk gyakorlatilag nincs, sőt a Fidesz-kormány kritizálását sem túl nagy vehemenciával végzik. Egy-egy döntésnél nem igazán kínálnak alternatívát.

Játszunk el a gondolattal, hogy milyen helyzetet örökölne egy újdonsült Mszp-kormány? A költségvetés úgy tűnik, hogy nagyjából egyensúlyban van, ezt tulajdonképpen sem az EU, sem az MNB nem vonja már kétségbe. Ennek az egyensúlynak egyetlen szépséghibája van, mégpedig egy évi 300-400 milliárdos unortodox típusú bevétel, úgymint sárgacsekk adó, telefonadó és biztosítási adó. Ezeket tulajdonképpen ki lehetne váltani egy kétkulcsos SZJA újbóli bevezetésével, tehát egy nagyjából 40%-os második kulccsal úgy havi bruttó 300-400 ezer Ft-os jövedelem fölött. Kérdés, hogy egy ilyen váltás szerencsés lenne-e? Aztán ott van még a 27%-os „világcsúcs” áfa minimum 25%-ra visszacsökkentése, és egy esetleges újbóli adójóváírás bevezetése az alacsony jövedelműeknek. E két intézkedés újabb kb. 300-350 milliárd forintba fájna, amire viszont már nehéz lenne fedezetet találni. És megint nem biztos, hogy érdemes, hiszen egy 2%-os áfacsökkentést a kereskedők simán benyelnének, az adófizetők körének újbóli csökkentésével pedig szintén lehetne vitatkozni.

És akkor még tulajdonképpen semmit nem tettünk a gazdasági növekedés felpörgetése érdekében, a cégek versenyképességének javítása érdekében, amit járulékcsökkentéssel lehetne elérni. Egy érdemi járulékcsökkentés azonban ismét legalább 300-400 milliárd forintos lyukat ütne a költségvetésen. Pedig ha ezeket meglépnék, akkor lehetne azt mondani, hogy érdemi gazdaságpolitikai fordulatot sikerült végrehajtani a Matolcsyzmushoz képest. És hogy mi lehetne ezeknek a forrása? Esetleg még vissza lehetne vonni a családi adókedvezményt, ami úgy évi 200 milliárd forintot emészt fel jelenleg, viszont egy ilyen lépés már igencsak népszerűtlen lenne. További lehetséges forrás lehetne a bizalom erősödése az ország iránt, amit a Fidesz is gyakran emlegetett. Ugye ha javul az ország irányába a bizalom egy új kormány miatt, akkor csökkenhetnének az államadósság finanszírozási kamatterhei. No én erre nem bazíroznék, eddig még sohasem jött be. Te tegyük fel, hogy egy új Mszp-kormány rendkívül szimpatikus lenne a nemzetközi befektetők szemében.

És akkor még ott van a magánnyugdíjrendszer „újraindítása”, ami szintén évi 400 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a kormánynak…

Tehát akkor mi a helyzet? Van alternatívája a Fidesz kormány intézkedéseinek? Nyilvánvalóan van, csak kérdés, hogy tényleg ezt akarjuk-e?

Csináljunk egy körülbelüli mérleget!

Költségvetési bevételt rontó intézkedések: Sárgacsekk adó kivezetése -300 milliárd forint, telefon- és biztosítási adó kivezetése -100 milliárd forint, áfa 25%-ra csökkentése -150 milliárd forint, munkaadói járulékterhek mérséklése -400 milliárd forint, adójóváírás újbóli bevezetése -200 milliárd forint, magánnyugdíjrendszer újraindítása -400 milliárd forint, gyógyszerkassza eredeti méretének visszaállítása 200 milliárd forint. Ez összesen 1750 milliárd forint, ezeknek kellene megtalálni az ellentételezését. Ugye milyen jó kis konszolidációt/megszorítást hajtott végre a Fidesz a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében? Ezek a legnagyobb horderejű kérdések a költségvetési bevételek szempontjából.

Nézzük a költségvetési egyensúlyjavító intézkedéseket: kétkulcsos SZJA visszaállítása 500 milliárd forint, családi adókedvezmény megszüntetése 200 milliárd forint, társasági adó visszaemelése a kis- és közepes vállalkozásoknak 100 milliárd forint. Ez összesen 800 milliárd forint, ezek voltak a Fidesz lazító intézkedései. Hiányzik még nagyjából 950 milliárd forint (1750-800=950), amire nem marad más forrás, mint az ország iránti bizalom helyreállásából fakadó kamatkiadás csökkenés. Tekintve azonban, hogy az ország éves kamatkiadásai 1300 milliárd forint körül lesz jövőre, annak a bizalomnak igen nagyot kellene javulnia, hiszen az éves kamatkiadásnak a jelenlegi 1/3-adára kellene esnie, amit még akkor is csak évek alatt érnénk el, ha a kormányváltás pillanatától 0%-os kamattal kelnének el az új államkötvények. Persze van még egy hipotetikus forrás, mégpedig a gazdaság fellendülése az új kormány gazdaságpolitikájának és a válság elmúlásának eredményeképpen.

Tulajdonképpen még egy lehetséges forrás van, mégpedig a korrupció csökkentésén keresztüli megtakarítások. Mondjuk én ezt naivitásnak tartom, a tapasztalat ugyanis az, hogy a húsosfazék közelébe kerüléssel minden politikai oldalon vannak „elgyengülő” emberek, akik engednek a kísértésnek. Ja és persze pusztán ötletként felvetnék még egy unortodox lehetőséget is, mégpedig a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíjának, tehát a szerzett jogaiknak a csökkentése.

Szombaton érdemes lesz visszalátogatni ide a Nívó blogra, ugyanis egy kis játékra invitáljuk az olvasóinkat. Felcsaphat majd minden olvasónk pénzügyminiszternek! Amolyan nívós nemzeti konzultációként mindenki szavazhat majd arról, hogy ki mely pontokon változtatna a Fidesz gazdaságpolitikáján és milyen mértékben de úgy, hogy az a költségvetés helyzetét ne rontsa.

A kapott eredményeket majd egy harmadik posztban fogom összegezni, hogy megtudhassuk miként alakítanák Magyarország költségvetését nívós olvasóink. Remélhetőleg kollektív bölcsességgel sikerül majd összehoznunk egy olyan alternatívát a jelenlegi rendszerrel szemben, amit aztán majd elvárnánk az egyes pártok választási kampányaiban, mint hívószavakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr924618375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.06.29. 15:54:42

- A hitelköltséget nem lehet 900 milliárddal javítani, de lehet évi 400 milliárddal.
- Bizonyos lépéseket senki nem akar visszacsinálni (pl. adójóváírás, korkedvezményes nyugdíj).
- A családi adókedvezmény természetesen 0 ft volt, mert közben a családi pótlékot, egyéb gyermeknevelési támogatásokat (pl. fogyetékosok) meg nem emelik 4 évig, sőt, ahol tudják, megvonják.
- A magánnyugdíjrendszert nem lehet újraindítani, annak még sokáig annyi (Orbán nemcsak erre a négy évre vágta taccsra a társadalmat, már csinálta előtte is, és még sokáig itt lesznek a károsításának nyomai).
- Kihagytad, hogy az Orbán-kormány a legnagyobb és a legköltségesebb, miközben a törvényhozást egyéni inditványokkal végzik, nem is minisztériumi előkészítéssel.

Összehordtál itt tökös-mákos rétesként mindent, ami eszedbe jutott, de csak egy nagy katyvasz lett belőle, közgazdaságilag értelmezhetetlenül.

zséroskenyér 2012.06.29. 16:12:32

evtizedekig nem heveri ki az orszag az elözö regnalasukat sem, ha egy mod van ra, meg ne jöjjenek vissza.

hackbard.celine 2012.06.29. 16:41:35

"A költségvetés úgy tűnik, hogy nagyjából egyensúlyban van"
Azért az érdekes, hogy az Állami Számvevőszék nem így látja, a bevételi oldal 30%-a egyáltalán nem megalapozott. További 12% is csak részben.
"Sárgacsekk adó kivezetése -300 milliárd forint, telefon- és biztosítási adó kivezetése -100 milliárd forint"
Igen, ezek azok a tételek, amelyek jelen állás szerint egyáltalán nem megalapozottak, be sem lettek vezetve, a hatásuk nem ismert. És az is könnyen meglehet, hogy a mostani telekom adót is vissza kell majd fizetnie az államnak kamatostól. Addigra lesz vagy 160 Mrd.
Unortodoxiában ráadásul az is a bevételi oldalra könyvelődik, amikor az állam saját magát adóztatja: a MNB és kincstári ügyletekre is kivetnék a tranzakciós adót, hogy papíron meglegyen a 300 Mrd.
Külön gratula bogancs kartársnak az éleslátásért, ez a blogposzt is egy nullás.
Kb. annyi valóságtartalma van, hogy a fidesz gőzerővel építi le a saját szavazóbázisát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.29. 21:32:20

@is:

"A hitelköltséget nem lehet 900 milliárddal javítani, de lehet évi 400 milliárddal."

Hogyan? Ehhez az kellene, hogy csakis 0%-os államkötvény kibocsátások legyenek.

"A családi adókedvezmény természetesen 0 ft volt, mert közben a családi pótlékot, egyéb gyermeknevelési támogatásokat (pl. fogyetékosok) meg nem emelik 4 évig, sőt, ahol tudják, megvonják."

Ez olyan Matolcsy-féle matek. :) De gyereked nincs, annyi kiderül ebből a mondatodból..

"A magánnyugdíjrendszert nem lehet újraindítani, annak még sokáig annyi"

Mégis hogy szidták sokan a Fideszt, hogy megszüntették. Képzeld, ha még ma is fizetni kellene évi 400 milliárd forintjával!

"Kihagytad, hogy az Orbán-kormány a legnagyobb és a legköltségesebb"

Ennek mennyi a költségvonzata szerinted?

"Összehordtál itt tökös-mákos rétesként mindent, ami eszedbe jutott, de csak egy nagy katyvasz lett belőle, közgazdaságilag értelmezhetetlenül."

Holnap indul a szavazás, addig is minden építő jellegű javaslatot szívesen veszek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.29. 21:33:15

@zséroskenyér:

"evtizedekig nem heveri ki az orszag az elözö regnalasukat sem, ha egy mod van ra, meg ne jöjjenek vissza."

Vigyázz, mert az alternatíva úgy tűnik, hogy egyedül a Fidesz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.29. 21:37:04

@hackbard.celine:

"Azért az érdekes, hogy az Állami Számvevőszék nem így látja, a bevételi oldal 30%-a egyáltalán nem megalapozott. További 12% is csak részben."

Szerintem te félreértetted ezt a mondatot.

"Unortodoxiában ráadásul az is a bevételi oldalra könyvelődik, amikor az állam saját magát adóztatja: a MNB és kincstári ügyletekre is kivetnék a tranzakciós adót, hogy papíron meglegyen a 300 Mrd."

Ezt a dolgot is félreérted. Az MNB csak felszámítja az adót.

"Külön gratula bogancs kartársnak az éleslátásért, ez a blogposzt is egy nullás."

Elfogadom a kritikádat, mint véleményt. Nekem is meg kell jegyeznem, hogy a te hozzászólás sem túl nívós.

UnrealFCY 2012.06.29. 21:56:34

na ezt en mar nem varom meg ha tehetem...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.29. 22:05:53

@UnrealFCY:

Na persze el lehet menekülni innen, még az is lehet, hogy ez a könnyebbik megoldás, ugyanakkor a maradók jó lenne, ha építő hozzáállásúak lennének.

hackbard.celine 2012.06.29. 23:47:18

@ccactus: Persze, persze, nyilván félreértések sorozata.
A költségvetésről az ÁSZ hivatalos közleménye:
www.aszhirportal.hu/hirek/domokos-laszlo-a-jovo-evi-koltsegvetes-a-jogszabalyoknak-valamint-az-adossagcsokkentesi-szabalyoknak-is-megfelel
"Az Állami Számvevőszék véleménye szerint a költségvetés adóbevételeinek 58%-a megalapozott, 12%-a részben megalapozott, 30%-a nem megalapozott, azaz kockázatos... Nincs alátámasztva és az ÁSZ becslése szerint nem is teljesíthető az eva, a pénzügyi tranzakciós illeték és a bizonytalan bázis miatt az szja. Emellett kockázatos az elektronikus útdíj 75 milliárd forintos bevételi összege is."
Mai cikk az MNB és a kincstár megadóztatásáról:
index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/29/koltsegvetes/
"A tárcavezető kifejtette, hogy szerinte a költségvetés helyzetét erősíti az, hogy a tranzakciós adót kiterjesztik az államkincstári és egyes jegybanki műveletekre is, ez a minisztérium számításai szerint 100-100 milliárd forintot hozhat a büdzsének. A betervezett sarc egyébként nem egészen egy nap alatt tovább nőtt. Az NGM-nek csütörtökön elküldött kérdéseinkre ugyanis pénteken délután már azt a választ kaptuk, hogy az államkincstár és az MNB részéről 240 milliárd forint folyhat be."
240 Mrd-ot vár az állam saját magától, hogy teljesüljenek a költségvetésbe foglalt, de nyilvánvalóan irreális számok a tranzakciós illetékből!!! Ehhez mekkora hülyeség kell?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.29. 23:58:15

@hackbard.celine:

Szerinted akkor hová várható a jövő évi költségvetési hiány? Az EU és az MNB is 3% alá várja. És az ÁSZ sem vonta ezt kétségbe.

A mai új hírekbe (300 milliárdos könnyítés fedezete) egyelőre ne menjünk bele.

Szerintem ez még csak a kreatív ötletelés szakasza.

hackbard.celine 2012.06.30. 00:14:46

@ccactus: Rogán a Fidesz frakcióvezetője, Matolcsy pedig a gazdasági csúcsminisztériumot vezeti.
Ez itt már nem ötletelés, hanem kétségbeesett kapkodás.
A hiányról: idén azért lesz kedvezőbb a hiányadat, mert tavalyra lekönyvelték egyszeri tételként a jogtalanul visszatartott ÁFA (Varga törvénye) 260 Mrd-ját, amit idén áprilisban nagyjából ismét visszatartottak más jogcímen 200 Mrd értékben.
Az MNB adóztatása hasonló logikára épül: a központi költségvetés bevételi oldalán azonnal lehet szerepeltetni, ugyanakkor az MNB veszteségét elhatárolva a következő évre görgetik át és máris meglesz a hiánycél.
Alapvetően a fenntartható adósság- és hiánypályán kellene dolgozni, nem a hasonló egyszeri trükkök százain. Tudod, őszödi beszéd...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 00:24:20

@hackbard.celine:

"Alapvetően a fenntartható adósság- és hiánypályán kellene dolgozni, nem a hasonló egyszeri trükkök százain. Tudod, őszödi beszéd..."

No, pont erre teszek majd kísérletet a következő posztban. Lehet majd szavazni, hogy mely adókat és kiadásokat emelnénk és melyeket csökkentenénk. Mely Fideszes intézkedést tartanánk meg és melyeket nem?

hackbard.celine 2012.06.30. 01:05:06

@ccactus: Ingyen sör és örök élet. Ilyen egyszerű a néplélek. Erről tényleg szavazást indítasz? Mi értelme?
Gondolod, hogy hirtelen makroközgazdászok árasztják el a blogot és szakmailag megalapozott álláspontok fognak ütközni pro és kontra érvek mentén? :))
Biztos kattintékony lesz ha címlapot kap, szerintem én is benézek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 01:10:15

@hackbard.celine:

Nem értem ezt az "úgysem fog sikerülni" típusú hozzáállást!

Miért ne lehetne bárkinek véleménye arról, hogy 1 vagy kétkulcsos legyen az SZJA, hogy mekkora legyen az áfa, mennyit költsünk nyugdíjra, magánnyugdíjra, meg ilyenek.

A dolgot úgy akarom megcsinálni, hogy minden döntés mellé odateszek majd egy kábé költségvetési hatást is, így mindenki tud majd egyensúlyozni a népszerű és a népszerűtlen intézkedések között, és viszonylag könnyen tud majd ügyelni arra is, hogy döntéseivel ne borítsa fel a költségvetési egyensúlyt.

ayatollah 2012.06.30. 02:06:36

2010 legnagyobb katasztrófája, hogy az mszp nem bukott eléggé nagyot ahhoz, hogy végleg eltűnjön a történelem szemétdombján, a fidesz viszont elég nagyot nyert ahhoz, hogy minden közveszélyes fantazmagóráikat és lázálmaikat megvalósíthassák, legalizálhassák az ország teljes lerablását, bebiztosíthassák teljhatalmukat, és megszilárdíthassák az oligarchikus diktatúrát (state capture).

Lose-lose szituáció...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 08:02:17

@ayatollah:

Egyszer azt mondott, hogy az Mszp nem bukott eleget, tehát túl sok szavazatot kapott.

Aztán azt is mondod, hogy a Fidesz túl nagyot nyert, tehát ő is túl sok szavazatot kapott.

Kérdés, hogy melyik pártnak kellett volna még kapnia ezeket a többlet szavazatokat??

laci0011 2012.06.30. 08:15:35

Ha visszajönnek a szocik,csak annyi változik,hogy kevésbé szervezett lessz az ország fosztogatása,de még ez sem biztos.Felesleges ábrándozni a dolgok jobbra fordulásáról,ez az elit nem éri el azt a szintet szellemileg és erkölcsileg!Ráadásul a hozzáértésük sincs meg!Gyakorlatilag az a probléma hogy beéret az elmúlt 22 év minden ostobasága és tolvajlása,korábbi pajszeros betörők gazdagodtak meg az olajpénzeken, karöltve a politikusokkal.Tehát bűnben élők vezetik az országot,még ha akarnának is jót tenni akkor is a fogjai a bűneiknek!

laci0011 2012.06.30. 08:20:38

@ccactus: Szerintem arra tegyél kisérletet,hogy legyen végre nyilvános az összes ügynökakta,meg a sok titkosítás ami csak a politikusokat védi nem az országot...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 08:57:59

@laci0011:

Ez a dolog engem viszonylag mérsékelten érdekel. (Nagyjából bulvárhír kategória számomra.)

Sokkal inkább fontos, hogy mennyi pénz van a zsebben! Ja és persze fontos szempont az államháztartási egyensúly is, mert anélkül hosszabb távon úgyis megszívjuk.

ayatollah 2012.06.30. 12:01:49

@ccactus: Nem hiszem, hogy az mszp kívánatos eltűnése pár %-on múlt volna. Elvégre '90-ben is valami erős 8%-ot kaptak, és nem viselte meg őket túlzottan. Inkább arra lehetett számítani, hogy a belső háborúskodás (fideszes segédlettel) teljesen szétzilálja őket, és szépen szétszélednek. Legalábbis a választás előtti folyamatok erre utaltak. Ehhez képest Puch köre viszonylag könnyedén teljhatalmat szerzett, Gyurcsányék és Sziliék a pártból is távoztak, a 'régi motorosok' pedig háttérbe lettek szorítva. Ennek ellenére kellőképpen jelentéktelen párt lett az mszp. Furcsa, hogy úgy tűnik, hogy a fidesz inkább érdekelt az mszp továbbvegetálásában, mint eltűnésében (a közmédiában és a simicska-médiabirodalomban túlnyomó részt ők testesítik meg az ellenzéket).

A fidesznél más a helyzet. Ott egy erős 5%-kal kisebb szavazataránnyal már biztosan nem lett volna 2/3, és akkor jóval korlátozottabban tudnák kifejteni országromboló tevékenységüket.

Összességében sokkal jobban járt volna az ország, ha 2010-ben kevesebben szavaznak a fideszre és az mszp-re. Ha csak a valóban indultakat vesszük alapul, akkor picivel több ment volna a jobbikra/lmp-re/mdf-re, főleg ha az mdf be is jut, nincs fidesz 2/3, egész másképpen alakul az ország sorsa.

Ha az mdf nem egy olyan szánalmas szedettvetett társaság lett volna mint amilyen, hanem egy komoly jobboldali liberális párt (ld. lengyel PO) most nagyon komoly fidesz --> mdf átrendeződés zajlana... (még a 2/3 ellenére is)

ayatollah 2012.06.30. 12:19:58

@laci0011: Ez így van és nem is fog megváltozni egyhamar. Csak alulról lehetne megváltoztatni szerves módon. De sajnos a fiatalság minőségi része külföldre távozik, akik maradnak azoktól meg sok jót nem várhatunk. Lehet még inkább lefele fog vinni az út...

g99 2012.06.30. 12:49:29

Par pontositas a szamokon.
Egykulcsos ado bevezetese 2011-ben osszesen kb 400 milliard kiesest hozott. Ebbol kb 150 milliard az egykulcsos SZJA, 150 milliard a gyermekek utan jaro adokedvezmeny, a maradek 100 milliard pedig a lecsokkentett (20%-rol 16%-ra) kamatado es egyeb apro dologok csokkentett adoja.

Igy a cikkben szamitott 700 milliard nagyon tulzo (kb azonos tetelek tobbszori osszeadasa).

Ha visszahozzak a 40%-os felso SZJA kulcsot es teljesen eltorlik a gyerekek utan jaro adokedvezmeny, akkor is csak kb 300 milliard plusz bevetel lesz.

Ha abba is belegondolunk hogy pl ha tenyleg teljesen eltorolnek a gyerekkedvezmenyt akkor meg valoszinu a csaladi potlekot emelnek meg, akkor valoszinu nem is nyernek semmit vele vagy csak minimalisat. Az is valoszinu hogy nem 40%-ra vinnek vissza a fenti SZJA kulcsot hanem pl 25%-ra, akkor az ott elerheto nyereseg is kb 50-80 milliard kozott lenne csak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 13:24:53

Soha a büdös életbe ne jöjjenek vissza és vigyék magukkal a fideszt is!
Bár az utóbbi két év után egyre szebbenek látszik az mszp is....
SAjnos itt tartunk idióta fideszbirkák.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 13:26:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Oké! Az már megvan, hogy kit nem akarunk. Valami pozitív javaslat?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 13:38:05

@ccactus: A fidesz most lerabolja amit az mszp hagyott..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 13:55:48

@ccactus: Nézd!Nekem a leghitelesebb eddig Bokros volt.
De igazából valami vegyes banda kéne.Mindenhonnan összeszedni a normálisabbakat.
Mivel te csak azt tudod mantrázni,hogy :én az egykulcsossal jól jártam,nektek mi bajotok gyerekek?, ezért neked marad örökre a fidesz,mint alternatíva.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 13:56:46

@ccactus: Oda azért már akartam rakni szmájlit,de egyenlőre övék a szavazatom aztán majd meglátjuk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 13:57:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ez így van! A szegény emberen, vagy minimálbéresen meg egyik kormány sem tud segíteni, ezért is ábrándulnak ki rendre néhány hónappal a választások után az éppen aktuális kormányból.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 14:28:20

@ccactus: Inkább azért mert lopnak pökhendiek és még keresztbe is tesznek nekünk,ahelyett hogy hagynának élni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 14:46:17

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ez az "Én mindent jól csinálok, csak az állam nem hagy élni és keresztbe tesz nekem." sok esetben csak duma. Nem más, mint önigazolás.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 17:35:53

@ccactus: Majd meglátom,ha kapok új munkaszerződést ha variálnak az új törvények miatt.Amivel én szopni fogok.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 17:38:18

@ccactus: A volt fideszes munkatársam mondja ha egy ötössel többet keresne még mindig szeretné a viktort.
De most elég csúnyán beszél róla.
És bizony ha tovább folytatják,egyre többen fognak elmenni innen.
Mert nem azért akarnak élni hogy vikiéknek szüljenek rabszolgát.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 17:42:52

@ccactus: És nem maga,mért aggódom,hanem azokért akik sokkal jobban szopnak és nehezebb helyzetbe kerülnek.

anonymand 2012.06.30. 18:53:32

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Holnap indul a szavazás, addig is minden építő jellegű javaslatot szívesen veszek." - én a következőre szavazok: "http://nivo.blog.hu/2012/02/18/nivo_index"
Igennnel.
Igen, lássuk a medvét...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 19:07:52

@anonymand:

Hát majdcsak nekidurálom magam lassan. Mindig van valami érdekesebb, ami az eszembe jut ritka szabadidőmben. :(

anonymand 2012.06.30. 19:13:56

@ccactus:

Tissztelt ccactus!

Nem egyszerűbb lenne megírni, hogy amíg a paraméterek nem javulnak, ne is ácsingózzunk?

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: én megértem, hogy hobbyból, én megértem, hogy nincs időd, én megértem, hogy szarok a mutatók (hónapról hónapra romlanak), megértelek...

laci0011 2012.06.30. 19:15:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nyugodj meg a fidesznek már nem sok van az idejéből és most valószinű oda kerülnek ahová már 2000-ben kerülhettek volna ha a szocik nem ilyen impotensek és korruptak.

mrs. white 2012.06.30. 19:51:33

A fidesz talán legnagyobb bűne, hogy történelem szemétdomjára való Mszp-t képesek megszerettetni az emberekkel. Pedig már ezerszer eltüntek volna a sűllyesztőben egy viszonylagosan normális kormányzás mellett. Sajnos ezt a minimumot sem nagyon tudják átugrani. Lassan elkövetik azt a bravúrt, ami számomra lehetetlennek tünt, hogy ugyanolyan csapnivalóan kormányoznak mint az Mszp.Így jár az a nemzet aki 3 milla nyugdíjas kegyeit és nem a produktív dolgozok (választók)kezét szeretné elnyerni. Amíg nem lesz egy deklaráltan népszerűtlen, ámde hatékony rendcsináló, addig semmi sem fog változni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.30. 19:58:11

@anonymand:

"Nem egyszerűbb lenne megírni, hogy amíg a paraméterek nem javulnak, ne is ácsingózzunk?"

Nemhogy társulnál hozzánk blogszerkesztőnek! Amikor van időd, besegíthetnél az adatgyűjtésben. (Komolyan mondom!)

Ha meglenne a poszt, én már holnap szívesen megjeleníteném.

anonymand 2012.06.30. 20:08:19

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Ajánlatod végtelenül megtisztelő, de nem érzem magam alkalmasnak.
Arról nem is beszélve, hogy én mindent ferde szemmel nézek...

Tisztelettel:
anonymand

pharmacyli 2012.07.01. 08:13:25

Isten óvja meg Magyarországot ettől a csapattól. Loptak, bocsánat a stílusért, de csak egy klasszikust idézek: "elkúrtak", ekkora böszmeséget nem követett el senki Európában. Loptak eleget, az ország vagy végérvényesen lemaradt a fejlődéstől, de ha nem, akkor évtizedekre lemaradt a fejlődéstől, e banda regnálása alatt helyzetbe került valamennyi szomszédunk, tehát nekünk annyi... Rémálom lenne visszatérésük, különösen a böszméé és társáé...

Rajmundd 2012.07.02. 00:12:30

@pharmacyli: Egyetértek veled!

És még elmondanám a cikk kedves szerzőjének, hogy:
>Fölösleges eljátszadozni a gondolattal!! Mert az MSZP-t PORRÁ őrölték a magyar emberek kiábrándultságuk nehéz malomkövein.
>Sem az MSZP-re, sem a nevetséges hiteltelen Gyurcs.pártra nem fognak szavazni, de még az LMP-re sem, hanem

>EREDMÉNYTELEN SZELVÉNYEK MILLIÓIT FOGJÁK VISZONT LÁTNI 4-5 X-szel, mert a Kiábrándultság akkora, hogy EZT MI MÁR NEM VESSZÜK BE!!!

ELÉG VOLT!!!

BUKJON EZ a sötét mutyis lopikálós gerinctelenül a saját milliárdjait szaporító posztkádári társaság, akik a népre vannak rátelepedve, és agyon adóztatnak mindenkit, ELÉG VOLT!!!

Milliók fognak Direkt eredménytelenül szavazni! Bukjon ez a színlelt rabszolgatartó balkáni "európa felé tartunk" paródia!!!! Nem fizetünk a politikusok helyett!!! BUKJANAK HÁT!!!
süti beállítások módosítása