Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A mai nemzedék a vesztébe rohan

2012. szeptember 10. - Nívó blog

Tudod, Bözsikém, nem értem én a mai embereket. Mintha szándékosan akarná magát kinyírni a ma társadalma. Ott van például a fiam: házat vett hitelre, mert lakni kell valahol. Jó. Autót vett hitelre, mert az anélkül ma már nem lehet élni. Jó. Nagy tévét is vett hitelre, mert anélkül ma már nem lehet élni. Jó. Új hűtőt, mosógépet, laptopot, bútort és légkondicionálót is vett hitelre, mert ezek nélkül már nem lehet élni. Jó. De ezek törlesztésére annyit fizet, hogy a maradékból már nem lehet élni, és ez meg nem jó!

Nem értem, miért akarnak a mai fiatalok mindig mindent azonnal. Mondtam is a fiamnak, hogy nézz meg minket, apáddal is tízéves korodban tudtuk csak megvenni az első kocsinkat, a használt mosógépet meg nagyanyádtól kaptuk, és azzal mostunk éveken keresztül, mert nem tellett újra, mégis éltünk valahogy! Tudod, Bözsikém, nem sírom vissza a régi rendszert, mert emlékszem, mikor az ávósok egy éjszaka alatt kidobtak minket az ősi házból, de az a nemzedék legalább tudta, hogyan kell túlélni, és hogyan kell újrakezdeni!

De ez a mai? Tegnap itt sírt a menyem, hogy jajj, milyen drága lett a paradicsom, meg eleve az összes zöldség és gyümölcs, nem bírja már megvenni! Mondom neki, hogy ott az a szép nagy kertetek, sírtam-rimánkodtak tavasszal, hogy vessenek bele, de a fiam azt mondta, hogy nincs neki ideje ezzel foglalkozni, így inkább befüvesítette. De látnád, mit kínlódik azzal a fűvel, állandóan locsolja, vágja, múltkor még műtrágyázott is, komolyan mondom, azt az energiát, amit ebbe beleöl, abból annyi zöldsége lehene, hogy nem tudná hová tenni! Most mondd meg, Bözsikém, mi munka kell egy paradicsomhoz? Elvetem a magot vagy megveszem a palántát a piacon, elültetem, mikor megnől, kikarózom, ezen kívül locsolom, és ennyi, aztán csak győzze szedni az ember! Ezek meg megveszik a hiperben a ződet kétszázötvenért. Kisebbik unokámnak is vettek valami okostelefont, mondja menyem, ingyen volt, de hát hogy lehetne ingyen, amikor akkor is fizetnek rá havi 3000 Ft-ot, ha nem használják? És mindezt azért, hogy a menyem felhívja néha az unokám, hogy mikor ér haza a suliból. Aztán meg csodálkoznak, hogy nincs pénzük.

Persze, őket sem kell sajnálni, múltkor is nagybevásárláson voltam velük, és mi volt az első, amit vettek? Dohány. Aztán meg a kávé. Utána nekiálltak számolgatni, hogy mennyi pénz marad az élelmiszerre, meg a többire. Komolyan mondom, ez a mai nemzedék úgy függ bizonyos élvezeti cikkektől, mintha az élete múlna rajta. És nemcsak attól, de alapjában véve az államtól is. Egyik unokám is felköltözött Pestre, hogy ő majd ott keres munkát. Talált is, dolgozhat látástól mikulásig, de a pénz éppen csak arra elég, hogy kifizesse albérletét, meg kicsikét megéljen. Kérdezem tőle: ha a munkahelyed megszűnik - mert ma már mindenki megy keletre, ott olcsóbban dolgoznak -, mit fogsz enni? A panel falát? Vagy az államot várod majd, hogy segítsen? Hát az segíteni fog, huszonvalahányezer forinttal, azt mind beoszthatod! Pedig ott van néném kertje, senki nem műveli, mind be lehetne vetni, és legalább az étele meglenne, ha beüt a ménykű.  

De itt volt a kisebbik unokám is, Petike, de már öt perc után prüszkölt, meg folyt az orra, mert allergiás vagy mi a szösz. Nem tudom, miért van ez, menyem azt mondja, az osztálytársai is allergiásak mindenre, a fára, a fűre, ilyen kis sprayvel járkálnak, és azt fújják az orrukba, hogy tudjanak lélegezni. Hát mi van itt, kérem, nem bírjuk a természetet, én meg vágjam ki a fákat, írtsam ki virágokat meg a növényeket, hogy ez a tápos nemzedék éljen? Tudod Bözsikém, én imádom a Petikét, de mikor itt volt, csak kólát volt hajlandó inni, meg pizzát enni; vettem pizzát a bótban, 500 forint volt egy kis darab, és tudod, mi volt rajta? Vékony tésztán valami büdös por, némi sajttal vegyítve, ez volt a pizza, aztán meg csodálkozunk, hogy a gyerek beteg! Nekem ne mondja senki, hogy nincs összefüggés ezek a bolti porok és a sok allergiás beteg között! Bezzeg hiába kínáltam a jó házi lecsómmal, azt mondta rá, fúj, így én ettem meg az egészet.

Szóval nem értem én a mai nemzedéket, mintha szándékosan rohannának a pusztulásba. Apám minden nap 5 km-t gyalogolt, mikor átjárt a szomszédnak segíteni aratáskor, a maiak meg pár száz métert is busszal és kocsival tesznek meg, ha pedig esetleg mégis le kell gyalogolni, lihegnek, mintha a világ végéről gyüttek volna. Mintha szánt szándékkal nevelnék őket ilyennek. Tudod, Bözsike, én már csak azért imádkozom, hogy ne legyen nagyobb baj, háború vagy valami természeti katasztrófa, mert akkor végük! Pedig az én életemben is volt kettő ilyen. És én a legjobbat akarom gyermekeimnek, de egyszerűen nem akarják megérteni mondandómat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr194764323

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vigyázat, mély víz! I. rész. 2012.09.10. 13:10:39

Többszörösen kifejező és hasonlatszagú a cím. Mivel víz nélkül nincs élet mégsem, hozzátok el az Ő vízét nékem! Mármint a vízszolgáltató által biztosított vezetékről a házba. Mikor belevágtunk eldöntöttük, vizsgálódás nélkül cseréljük a közművek vezeté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2012.09.10. 13:29:03

@jaja!!!!: a három műszak nem arról szól, hogy 24 órát dolgozol, hanem arról, hogy a 3x8 órás műszakrendben változó időben 8 órát dolgozol. Tehát ne kamuzz.

A posztban pedig sok igazság van, olyan helyeken sem művelik a kiskertet, ahol mindkét felnőtt munkanélküli és volna lehetőség rá.

egyedül az allergiás rész nem ül szerintem, mert sok allergén az utóbbi pár évben került be az országba, például a parlagfű, ezért nem volt ő beteg anno.

2012.09.10. 13:34:24

Régen ha vettél fel hitelt, az ugyanannyi volt, egészen a lejáratig.
Régen ha vettél autót, 20 év alatt megkaptad.
Régen normális kajákat adtak a boltban, ma meg műanyag szarokat, amitől beteg leszel.

Folytassam? Az nem az emberek hibája, hogy nem XIX. századi módon akarnak élni, földbe vájt viskókban.

2012.09.10. 13:35:44

@Bambano: "egyedül az allergiás rész nem ül szerintem, mert sok allergén az utóbbi pár évben került be az országba, például a parlagfű, ezért nem volt ő beteg anno"

Ez nem így van. Magyarországon már a háború előtt felbukkant.

www.zalakozig.hu/nti/a_parlagfu_hazai_terhoditasa.pdf

A különböző allergiák terjedését pedig szakemberek szerint nagyban elősegíti a túlzott higiénia. Olyan szinten kinyírjuk a környezetünkből az mikororgnizmusokat, hogy az immunrendszer unalmában ugrik mindenre.
Nem azt mondom hogy legyünk büdösek és koszosak, de régen ha leesett a cumi a földre, hát megtörölte a kötényébe a mama, és ment vissza a gyerekbe. A kölykök meg kúsztak a porban a grundon egész nap, meg se rezdültek a pollenre, volt más dolga a szervezetnek.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.09.10. 13:40:01

Mondjuk ha Büzi néni nem halmozza el mindennel a drága kicsi fiát, nem óvja még a fúvó széltől is, meg a szülői szókincsbe felvesz ilyeneket, hogy "nem", akkor az esetleg felnőttként nem rohanna a vesztébe nemzedékileg (:

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.09.10. 13:43:35

magyarországon disznajmaterializmus a hivatalos vallás, nem véletlen hogy ilyen sütik lettek az emberek

a szocializmusban se volt ekkora disznajmaterializmus mint most

Uva 2012.09.10. 13:43:43

ez már lejárt lemez, hogy régen minden jobb volt; nyilván az őskorban mindenki geci gazdag és nemes lélek volt

2012.09.10. 13:45:00

@Uva: Pedig ez így van. Régen minden jobb volt, például fiatalabb voltam. :-)

Tomi111 2012.09.10. 13:45:02

Ti magyarok tenyleg idiotak vagytok, a cikk nagyon is jol leirja a problemat. Szoval ha az USA-ban csinaljak az hulyeseg, ha a magyarok adosodnak el annak ertelme van. Ertem, ertem ????

fizetekmegegysort 2012.09.10. 13:45:07

@Kovácsné: :) "De megvesszük a gyereknek a walkmant Bélám, akkor is ha a szánktól kell megvonni a falatot. Mert a szomszéd kamionos Pista gyerekének is van, ne gondolja, hogy különb mint a Béluska!" .... Nemzedékileg....

Uva 2012.09.10. 13:46:02

@_zulu_:
ja igen :) ilyen értelemben igaz

Szelid sunmalac 2012.09.10. 13:50:16

En vettem hitelbol hazat, hogy a kertjeben tudjak paradicsomot termeszteni, de az istenert sem akarja behozni a torleszto arat!

igi1 2012.09.10. 13:51:58

@jaja!!!!: 1. Akkor, amikor a füvedet locsolod.

2. Akkor megszívtad, de attól még nem kell fagyasztott, meg rendelt pizzát vetetni ezresért.

3. otthon termelhetsz magadnak, amit te mondasz, az más, hiszen te kevered azzal, hogy azért termelsz otthon, mert HASZNOT akarsz érte, NEM SAJÁT FOGYASZTÁSRA.

Kifogás mindig van, felőlem...

fizetekmegegysort 2012.09.10. 13:53:53

@Tomi111: A probléma az stimmel. De az oka nem feltétlenül az,hogy régen türelmesebbek vagy okosabbak lettek volna az emberek. A hivatkozott türelmes és okosak ugyanis egy igencsak szabályozott, piaci kihívásoktól mentes, állami útmutatáson alapuló környezetben voltak ilyen marha okosak. Az emlegetett nemzedék pedig minden felkészültség (különösen pénzügyi felkészültség) nélkül találta magát a vadkapitalizmusban. Okoskodó néni pont úgy bukta volna az OTP részletre vett lakását (35 évre, 3%fix kamat...;), ha elveszti amunkahelyét, mint a fia, csakhogy ez elő sem fordulhatott. Mint ahogy olyan sem, hogy OTP kamatot emel. Mikor megtette a rendszerváltás körül, volt is botrány.
Ezért nem tudok az ilyen "bezzeg a mi időnkben" posztoknak tapsolni.

Szelid sunmalac 2012.09.10. 14:03:34

@igi1: Basszus, hogy ez eddig nem jutott eszembe! Pedig tudtam, hogy a bolcsek kove a meggazdagodas utjan valahol itt lesz elasva, de latod a bodzara nem gondoltam. Viszont figyelj csak! Ha mar viragzik a bodza, akkor be kell engednem a bodzaszedoket, vagy magam is szuretelhetek?

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.10. 14:20:15

Cinizmust érzek a sorok között. Pedig a valóság az, amit leírsz, és csak egyetérteni tudok vele.

egyhazafi 2012.09.10. 14:20:53

Igaza van a posztolónak. Szándékosan mérgezik az ételeket. De ez egy külön történet.

Aki nem hiszi járjon utána. Nem véletlen a sok beteg, allergiás stb gyerek. Amire Csernobil, Fukusima még rátesz egy lapáttal. Mi esszük a sz@rt a gazdagok meg isszák a gleccser vizet+eszik az organikus ételeket.

Szép új világ!

Szelid sunmalac 2012.09.10. 14:22:41

@egyhazafi: En nem eszem szart. Rossz az ize, es nehez behabarni.

laci_52 2012.09.10. 14:28:38

Igaza van a cikkírónak. Én csak az első lakásomhoz vettem fel hitelt, minden mást készpénzért vettem.

Vártam addig, ameddig a színes tévé, mosógép, új bútor, autó és minden egyéb ára a zsebemben volt.

Igen, évek teltek el, ameddig mindez meglett, de kibírtuk.

A lakáshitelt már visszafizettem, nincs adósságom és soha nem is lesz.

Később nagyobb lakást is vettem - immár hitel nélkül - amikor nőtt a család.

Eközben három gyereket neveltem fel.

nyekmec 2012.09.10. 14:31:42

@Bambano: nagyanyám idejében is volt parlagfű, de ők vadpetrezselyemnek hívták

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.10. 14:33:59

@HUN_Sector:

"nem az emberek hibája, hogy nem a 19szdban akarnak élni...bla-bla"

Tehát nem létezik más, csak földbe vájt viskó és lukszus vella...!?

A fizum több mint komoly, de:

-csöves tévém van, a csere nem is érdekel;
-kivártam, hogy a gyenge középkategóriás autómat ne kelljen hitelre vásárolni;
-van paradicsom, paprika, stb. a kiskertemben;
-a lakástörlesztésem akkora összeg, hogy sokan fél karjukat adnák, ha csak ennyit kellene fizetniük;

Nem, nem földbe vájt házban élek. De több gyerekkel. Minden megvan, de nincs RONGYRÀZÁS

Tovább is van, monnnjam még?

Szelid sunmalac 2012.09.10. 14:34:45

@Mérges 1234: Hat mer evidens, hogy szar ize van a szarnak. Mint a paradicsomnak tobbnyire paradicsom, meg ilyesmi.De konnyen bebizonyithatom neked. Csak szarj egy emberest, klopfold, sozd-borsozd mertekkel, egy csipet koriander, forgasd meg lisztben, tojasban, zsemlemorzsban, bo olajban sudsd ki, hagyd lecspegni az olajat, aztan kostold meg! Majd meglatod milyen szar ize van!

Tomi111 2012.09.10. 14:35:03

@fizetekmegegysort: Teljes mertekben igazad van, de azert mind a ketten oda lyukadunk ki hogy a magyaroknak ezidaig nem volt kello ralatasa a kolcsonalapu eletre. Meg emlekszem anno hogy is mondtak a magyarok ? az USA-nak konnyu mert hitelbol van mindene. Hat most kiderult hogy nem egesszen ugy van, vagy nem olyan konnyu, igy nem relevans ez a tezis sem. Nekem az a sarkallatos velemenyem hogy annyi embernek nem sikerulhat sajnos az elete, mint amennyien felvettek a hiteleket es ez elore lathato volt. A megoldom az eletem es csak annyit kell tennem hogy elmaszok a bankig ? Hat alacsony IQ kellet hozza. Attol fuggetlenul sajnalom a tobbseget.

nyekmec 2012.09.10. 14:36:15

@nyekmec: ja, és AMBRÓZIA nemzetség

Szelid sunmalac 2012.09.10. 14:37:24

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: Jaja. Csak hat az elet nem fekete-feher, megha osi csoves teven nezed sem! Merthat ha mar egyszer vettel allamilag tamogatott hitelre egy lakast, amibe bekoltoztek az osok, mikor elvesztettek a melojukat es ide kellett jonniuk, te meg mar 6 evet lehuztal egy fedel alatt az anyossal, akkor megis inkabb meggondolod, hogy vegyel-e egy sajatot, megha hitelbol is, foleg ha egyelore tudod fizetni.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.09.10. 14:43:11

Szépen mondtad, nagyon találó bejegyzés.

Sokat írtam már én is a témáról, de komoly favágás kell, mire elkezdik megérteni, miről beszélsz.

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.10. 14:52:24

@m.gray: miért? Miről szól? Seggfej fideszesek már megint bedobtak valamit, hogy ne azzal foglalkozzunk, amit az elvtársaik a parlamentben művelnek?

Csokonai Vitéz Műhely 2012.09.10. 14:53:20

Egész jó írás. Biztos, hogy Nívó követte el? Olyan Modorosnak tűnik.

Szindbad 2012.09.10. 14:55:31

bikicsunáj. A bikicsunáj jutott erről az eszembe.

mildred 2012.09.10. 14:56:04

@jaja!!!!: Mit hisztizel? A panel erkélyére is lehet ültetni három tő balkonparadicsomot, esténként meglocsolod, és fél évre le van tudva ingyen a paradicsom. Egyébként meg a kiskert művelése nem egy olyan ördöngős dolog. Bármikor meg lehet tanulni, máris belevághatsz. Amúgy meg ugye nem gondolod komolyan, hogy most többet kell dolgozniuk az ebereknek, mint ötven éve, ugye?

fizetekmegegysort 2012.09.10. 14:57:58

@Tomi111: Persze, pénzügyi ismeretek nélkül a hitel öngyilok, és még pénzügy tudással is van kockázata. Én mondjuk ezt tenném kötelezővè az iskolákban.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.10. 15:05:07

@fizetekmegegysort:

"paradicsom csak szezonban, szó sem volt olyasmiről, hogy télen paprika, pari meg retek van a boltban."

Örüjjé wazze annak a szemétnek, amit télen paradicsom és paprika címszóval vehetsz, és zabáld.

Észlény. Ettől jobb most, mert van kínai ótvar télen-nyáron?

Ann1294 2012.09.10. 15:05:49

Par hettel ezelott amikor vendegsegben voltam ment a TV a hatterben(nekem nincs, ezert is volt feltuno meg mert a reklam hangosabb lett hirtelen). Valami gyorshitel reklam ahol az edesapa ecseteli milyen jo dontes volt megvenni a gyereknek a laptopot hitelre. Noooooooormalis? Hitelre ajandekot? Szep pelda.

Ann1294 2012.09.10. 15:08:38

Pontositanek, a 0%-os fogyasztasi hitel az OK, azt megertem elromlott a mosgep meg ilyenek es kell valami hirtelen, de itt min. 30%-os THM gyorskolcson volt.

mildred 2012.09.10. 15:11:24

@Ann1294: Nekem az a kedvencem, amikor azért vesznek nagyobb lakást - persze hitelre -, mert a gyerek játékainak már kicsi a gyerekszoba.

pástétom 2012.09.10. 15:28:02

Ott van például a fiam: odaadta a hatalomnak a mnyp-i megtakarítását, ami elment adósságtörlesztére, mert Orbán megmondta, hogy ezt így kell csinálni. Jó. De így nem lesz elég nyugdíja az idős kori megélhetéséhez, és ez meg nem jó!

Ann1294 2012.09.10. 15:29:13

@mildred: Az is reklam? Tenyleg? Borzaszto ez a nepbutitas. Ilyenkor orulok, hogy nincs TVm. Nem toljak az arcomba az ilyet, csak direkt keresek ra arra a netem amire szuksegem van es kesz.

mildred 2012.09.10. 15:30:28

@jaja!!!!: 36 vagyok, dolgozok és gyerekem van, mellette pedig - kapaszkodj meg - még kertünk is. Tavaly vettük a házat, idén vetettünk először, és soha korábban nem csináltunk ilyet. Igen, melózni kell vele, meg bele kell tanulni, de május óta egy fillért nem költöttem krumplin kívül zöldségre. Szóval akinek van kertje, és nem csinál veteményest, az ne rinyáljon, mert egyszerűen csak lusta. 20 négyzetméter elegendő egy háromfős családnak. És nem tudom, te honnan jöttél, de az én családomban mindenki dolgozott az átkosban is, kurva sokat. Plusz még egy csomó földet műveltek a főállás mellett, amikor már lehetett háztájizni.

Ann1294 2012.09.10. 15:31:38

@mildred: Az is reklam? Nem lattam de borzaszto ez a nepbutitas. Belemantrazzak a reklammal a fejekbe es megvezetik az egyszeru embereket. Miert nincs valami erkolcsi reklamfelugyelet? Rosszba viszik bele az embereket.

Mérges 1234 2012.09.10. 15:32:36

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!:

Nem vagy egyedül, csak mi kevesen vagyunk.

Laksát készpénzben vettem, igaz 8 évig gyűjtöttem rá, a kocsit is persze, ez lehetne jobb nagyobb, de ésszel él az ember.

Igaz LCD tv-m van, de azt sem hitelre vettük és nem is nagy.

Lehet ésszel is, de Magyarországon sokkal kevesebb ésszel élő ember van, mint hülye, ezért is tartunk ott ahol.

Ezért is szavzatak az emberek dalolva Viktorra, aztán Gyurcsányra, aztán megint Viktorra.

Ezért nincs talpon egyetlen olyan párt sem, aki legalább kicsit normális lenne.

Még mindig az inaktívak vannak többségben, akik csak a szociális jutatásokat lesik. Nem tudom lesz itt valaha változás.

Az IMF nem jó az országnak, de arra mégis jó lenne, hogy a politikusok költekezéseit kicsit visszafogja, úgfy látom ez is ugrik, inkább dárgábban jutunk hitelhez, csak látszólag jobban éljünk, legalábbis még 1.5 évig, azután meint rosszabb lesz.

Nem változik itt semmi, nem is nagyon fog....

Szelid sunmalac 2012.09.10. 15:35:20

O bazmeg a rinyalo foldanyak es osapak! Mintha nem minden kibaszott nemzedekvaltaskor ne jovendolnek meg az elkovetkezendok pusztulasat, a vilagveget, es a tobbit. Mintha nem ugyanezt szajkoztak volna az egszseges nagyszuloknek, az o nagyszuleik, akik meg maguk sutottek a kenyeret, ezek meg mar a ki tudja honnan jott peksegbol vettek! A fene a pofajukat! Meg aztan mi az, hogy azok mar gyarba mentek dolgozni, meg lakast akartak a varosban, mikor az o korukban mennyivel jobb volt meg a foldbirtokos vedelmeben muvelni a berelt telket!

Szelid sunmalac 2012.09.10. 15:40:46

@mildred: Nekem otven negyzetmeter van, meg a Balaton mellett egy tobbszazas. Egesz egyszeruen nem igaz, hogy mindent meg tudsz maganak termelni. Egyreszt van, ami kiszarad, masreszt van ami a permetezes ellenere is elkap valami betegseget, vagy iden pl. a tavasszal fagytak el a gyumolcsfak. De bizonygasd csak, hogy TE a 20 negyzetmeteren kibaszottul minden zoldseget, gyumolcsot meg tudsz termeszteni. A faszt!

Szelid sunmalac 2012.09.10. 15:43:56

Kedves nivo, koszonom a cenzurazast, csak mert tenyszeruen ravilagitottam mekkora okorseg arra hivatkozni, hogy valaki 20nm-en megtermel maganak mindenletezo gyumolcsot es zoldseget!

Szelid sunmalac 2012.09.10. 15:44:28

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Kedves nivo! Visszavontam!

Vesszen a blogmotor!!!!

anonymand 2012.09.10. 15:46:08

@Mérges 1234:

Tisztelt Mérges 1234!

"Az IMF nem jó az országnak, de arra mégis jó lenne, hogy a politikusok költekezéseit kicsit visszafogja, úgfy látom ez is ugrik, inkább dárgábban jutunk hitelhez, csak látszólag jobban éljünk, legalábbis még 1.5 évig, azután meint rosszabb lesz.

Nem változik itt semmi, nem is nagyon fog...."
Hitelből élni senkinek nem jó (kivéve a kölcsönadót).
Akár háztartásról, akár államháztartásról van szó, a hitel kényszer. Egy háztartásnál nem "biztonsági háló", ott olyan nem létezik.
Az állam esetében lehet arról beszélni, hogy megfelelően alacsony kamatozású kölcsönpénz a ládafiában adhat annyi előnyt, amivel érdemes foglalkozni.
Ha érzésem nem csal, akkor a poszt írójának szándékában állt egy kis áthallást éreztetni a családi és az államháztartási kölcsönfelvétel ésszerűségével, szükséges rossz voltával kapcsolatban felvetni.
Ha nem, nem.
A parlamenti vita első szakaszában ma éppen arról civakodtak, hogy milyen is a jó hitel, a rossz hitel.
Amit hallottam, attól nálam nem növekedett a hitelük...

Tisztelettel:
anonymand

2012.09.10. 16:09:54

@dr. Balta$ár: "elmúltnyócév".. vagy lassan már elmúlt 22 év...

Fül~orr~régész 2012.09.10. 16:25:17

Ez jó volt ;)
És sajnos igaz is...

fizetekmegegysort 2012.09.10. 16:26:45

@Don Quixote de la Ferko: Részemről enni szoktam, de te zabálj nyugodtan. Egyúttal mutass rá kérlek, hogy hol állítottam, hogy a télen kapható paradicsom/paprika ugyanolyan jó minőség, mint amit szezonban veszek. Én pusztán annyit állítottam, hogy most nagyobb az árubőség mint akkor, tehát nagyobb az ösztönzés is a vásárlásra. Hogy jobb vagy rosszabb, ez relatív. Én pl nem bánom, hogy két pelenkásra nem kell napi 20 pelust mosnom, mert van eldobható, vagy hogy nem kell tíz évig malmoznom, míg sorra kerülök a listán és vehetek egy kocsit. Azt sem, hogy a gyerekemnek sokkal több lehetősége lesz a világban, mint nekem volt. De kétség kívül legalább ennyi hátrányt is fel tudnék sorolni.
De nem baj, nem kell hogy mindenki értse. :) Észlény...
Ui: otthon termesztett paradicsomot eszek, saját mancsommal locsolom

dr. Balta$ár 2012.09.10. 16:29:01

a nyuggerek dumálnak:))))

akik a nyugdíjra felvett állami csilliárdos HITELEKET ÉLVEZIK

bruhahhahahhahahahahahahahahaa :))))))

[c] 2012.09.10. 16:35:07

@mildred: "A panel erkélyére is lehet ültetni három tő balkonparadicsomot, esténként meglocsolod, és fél évre le van tudva ingyen a paradicsom."

Ööö, és...? Amellett, hogy elmondhatod magadról, hogy bebebeee, én saját pici kezemmel termelek ám bioparadicsomot, egy családot nem látsz el a balkonon termelt javakból.
Esetleg a fűszerellátást meg lehet oldani.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.10. 16:36:03

@fizetekmegegysort:

"paradicsom csak szezonban, szó sem volt olyasmiről, hogy télen paprika, pari meg retek van a boltban."

Húha. Nagy a zavar.
Főleg, ha a saját termesztésűt eszed. Akkor miért is siker, és alleluja, ha télen-nyáron lehet kapni?

Ne keverd. Nem a minőségről, hanem az életérzésről van szó, mely szerint a télen-nyáron szerinted kapható paradicsomutánzat az élet minőségi ugrása régi rendszerhez képest. Az csak egy adalék volt, hogy egyed, ha szereted azt a szemetet, amit télen kaphatsz.

Yeto 2012.09.10. 16:38:51

Azt mondja a fideszblog, hogy ne az államtól várd a megoldást, közben:
- lenyúlják a magánnyugdíjpénzt
- az új munkahelyek immár bevallottan közmunkahelyek
- az erkölcsrendészet lassan már abba is beleszól hogy milyen pózban lehet meg nem lehet.

Titeket kéne vastagbőrnek hívni, de komolyan.

Nagy főhadnagy 2012.09.10. 16:55:09

Ez egy, a Modorosról visszapattant vendégposzt?

fizetekmegegysort 2012.09.10. 16:57:59

@Don Quixote de la Ferko: Te kevered. Az írás arról szól, hogy bezzeg annak idején mi milyen klasszul kivártunk mindent meg tudtunk spórolni. Erre én leírtam, hogy szerintem baromság összehasonlítani a szocialusta áruhiányos ( gyk ha akarna se tudna mit venni) időt mai árubőséges ( pl télen pari, de írhattam volna a 40 féle sör, kontra végre kaptam vhol kőbányait hasonlatot vagy bármi mást) idővel.
Erre te jössz a szar minőséggel. Egyébként meg nemtom, te hol vásárolsz, vagy feltűnt-e, de nem csak a szar kínai áru jött be, hanem a minőségi cuccok is. Szóval nem kell kínait venni. És itt a lényeg: most dönthetsz a kínai, magyar, német áru között, akkor meg volt a junyoszty tèvé, meg a robbanós kolorsztár... dönthettél a szar és szar között. Most ha akarod, lehet valódi minőségi életed, akkor ha akartad se lehetett. Árubőségben, lehetőségekben biztos, hogy van minőségi ugrás. Az, hogy társadalmilag, meg a fejekben mivan, hogy ha kell ha nem fogyasztunk, az egy teljesen más kérdés, mint ahogy az is, hogy pénzügyi műveltség híján a hiteleket is rosszul használjuk.

vénkujon 2012.09.10. 17:11:07

kedves nívó blog úr
annnyira fasza lenne ilyen, és nem kezdő szinten szájjonkúrt fideszdroidnak lenni, hogy belesajdul a szivem. agyhallotkodhatnék minden nap, és várnám, hogy mégjobban megdögöljön a nyavalyás agyam, hogy beálhassak az első arrajáró békemenetbe bazdmeg.

KenSentMe 2012.09.10. 17:14:48

Ez a poszt egy parádés trollmágnes, bárki írta, érzéke van hozzá, hogy felbőszítse az embereket. Egyébként csak egy klasszikus idézettel válaszolnék rá: "Öregszel. Hugyosodik az agyad."

mortibez (törölt) 2012.09.10. 17:19:12

Aranyos néniduma, de a májusi fagyokat meg az augusztusi aszályt a kiskertesek is beszopták. Tudom, paraszt vagyok.

dr. Balta$ár 2012.09.10. 17:29:17

az a NYUGGER korosztáj dumál, akik
a nyugdíjukat 20ezer milliárd HITELBŐL kapták...

kéne még (IMF/azeri) hitel a nyugdíjak fizetésére...

Bélabáttya (törölt) 2012.09.10. 17:41:56

„Nem értem, miért akarnak a mai fiatalok mindig mindent azonnal.”
Mert szeretnének normális körülmények közt élni?

Don Quixote de la Ferko 2012.09.10. 17:45:25

@fizetekmegegysort:

Ügyes vagy. Fogalmazd át egy újabb szóhasználatra azt, amit írtam.

Hajrá, neked drukkolok.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.10. 17:47:46

@fizetekmegegysort:

"Most ha akarod, lehet valódi minőségi életed, akkor ha akartad se lehetett. "

Ezen jót röhögtem. Magyarázza a firkálmányaidat.

Pajtás. Az életminőséget magadnak alakítod, ha neked az életminőséget a birtoklás jelenti, akkor menthetetlen vagy.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.10. 17:49:58

@mortibez:

A "kiskertesek" anno ismerték a füstölés fogalmát. Igaz, ahhoz fel kellett kelni (vagy le sem kellett feküdni), de amennyire lehet megvédték a termést. A kiskert (és a nagykert) nem csak a betakarításról szól.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.10. 17:53:52

@Bélabáttya:

Aha.

Ezzel semmi gond.

Évente új autó.
Ez nem normális.

3 havonta új telefon.
Ez nem normális.

Évente új laptop.
Ez nem normális.

min. 80 nm lakás, mert zsenánt neki a szoba konyha az otthonalvásra.
Ez sem (teljesen) normális.

Étteremben zabálás minden este.
Ez sem normális.

Trendi divat követése.
Ez sem normális.

Nem a normális élet iránti igénnyel van baj, hanem az értékítélet és a tárgyak becsülete iránti érzés teljes hiányával.

Mindezekkel nem lenne baj, ha futná rá, de nem fussa, és mindezt hitelből intézik. Itt a baj.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.10. 17:58:51

@Kiszámoló: Érdekes cikkek. Az ilyesmit kellene az emberek arcába tolni úton-útfélen, nem az ostoba reklámokat. Azért szerintem az autó egy ingázó embernek igenis létszükséglet, nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb lenne a tömegközlekedés teljesárú jeggyel. Mi van akkor, ha fél órát, vagy akár egyet meg tud spórolni az illető nap mint nap, és azzal mondjuk egy nyelvtanfolyamra lesz ideje? Olyankor kézenfekvőbb opciónak tűnik akár a hitel is.

P. S. A milliomosokról szóló cikked nem jön be, ha rákattintok.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.10. 18:01:10

@Thasaidon:Másrészt hiába van igazad abban, hogy az embereknek nem tartanak pisztolyt a fejükhöz, morálisan nem tudom felelősnek tartani őket, mert egy pénzügyileg ennyire felkészületlen országban nem volna szabad boldog-boldogtalannak hitelezni (függetlenül attól, hogy aki teheti, úgyis megteszi, ha profitot lát benne).

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.09.10. 18:11:31

@Thasaidon: ha az is érdekel, mennyire értünk a pénzügyekhez, itt egy felmérés:

kiszamolo.hu/ennyit-ertunk-a-penzugyekhez/

Szerintem az embernek sírni lenne kedve miatta.

csepke 2012.09.10. 18:22:13

@Kiszámoló: Én elolvastam a milliomos felismerőset. Nagyon érdekes írás. Magyarokkal azért nem működhet szerintem tömegesen. Mert a) bennünk van a dzsentrivirtus, b) ez egy folyamatosan jól működő gazdaságban lehet igaz, itt sajnos nem lehet kalkulálni azzal, hogy az évtizedes kuporgatás eredménye a végén nem az lesz-e hogy míg mindent megvont az ember menet közben magától, mégsincs semmije, ráadásul ugyanúgy nincs előrébb mint a dzsentri virtussal megáldott szomszéd aki végig karibszigeteki nyaralta, rongyrázta az életét és akit aztán jól megment a devizahitelesmentő állam.

csepke 2012.09.10. 18:28:45

Ez a Karinthys anekdota pedig rámutat arra, hogy régóta ilyenek vagyunk, tán sose leszünk másmilyenek:(szintén egy hasonló témájú írásból másolom ide mert olyan frappáns)"Végül az önvizsgálatban ne feledkezzünk meg magunkról, állampolgárokról, ügyfelekről sem. Magunkról, akik cinkosan és boldogan, igenis részt vettünk ebben a nagy játékban. Jó kezdet lehet, hogy a hitelből vett lakásunk egyik sarkába hordjuk mindazt (plazmatévét, GPS-t, új autó kulcsát stb.), aminek a terheit nyögjük. Szemezzünk egy ideig ezzel a kupaccal és tegyük fel a kérdést: boldogok lennénk-e ezek nélkül is? "Mikor engedhetjük már meg végre magunknak, hogy úgy éljünk, ahogyan élünk?" - mondta egyszer állítólag a háború előtt Karinthy Frigyes. A bankfiókból kirohanó hölgynek és nekünk mindannyiunknak azon kellene elgondolkodnunk, vajon jó-e az, hogy ezt a (mondjuk egy német polgár számára minden bizonnyal felháborító) mondatot mi valahogyan halálosan viccesnek találjuk. Lehet-e egy nemzet lyukas zsebbel életművész?"
innen:www.komment.hu/tartalom/20090304-velemeny-a-hitelfelvevo-lakossag-is-tehet-a-penzugyi-osszeomlasrol.html

Oscee 2012.09.10. 18:35:10

Persze, regen minden jobb volt, ez ismeretes.

Igaz, 30-40 eve meg az egesz orszag elt hitelbol meg kamu iparagakbol, azt nyogi a tarsadalom meg 10 ev mulva is. Az egyeni hitelt legalabb csak az a hulye nyogi, aki felelotlenul vette fel... (felreertes ne essen, a hitel jo dolog, a gazdasag mozgatorugoja)

fizetekmegegysort 2012.09.10. 19:04:38

@Don Quixote de la Ferko: Apa, te egy pattanásos húszéves vagy, akinek fogalma sincs az előző rendszerről, és még a gazdagokat is utálod?! Menj, élj a jurtádban a kecskéid között, de vigyázz, a netet ne vidd, mert az is a fogyasztói társadalom terméke, és az életminőséged is jobb általa.
Azt gondolom, ezideáig normál hangnemben írtam neked, de te mást sem tudsz, mint magas lóról, bunkó modorban fikázni. Mindenkit. Neked biztos ez a birtoklás nélküli életminőség. Te beszélsz itt értékítéletről, aki kapásból leészlényezel valakit, akiről semmit nem tudsz? Te, aki olyan alpárian fogalmazol, hogy ha a gyerekem lennél, erősen szégyenkeznék? Na ne röhögtess.
Utálod a fogyasztói társadalmat. Rendben. Mindenki más hülye, a te seggeden át megy az Egyenlítő és vesszenek a gazdagok ha évente új autót vesznek. Rendben. Ez a Te világod.
Majd ha képes vagy felfogni, hogy aki mást gondol az nem ellened van, és nem személyeskedsz, hanem érvekkel vitatkozol, akkor lehet veled beszélgetni. Addig csak szélmalmokkal harcolsz...;)

Veder1 2012.09.10. 21:08:48

@cactus már megint ez a monomániád. Már nem az ötvenes években élünk akárhogy szeretnéd. Nagyszüleink tényleg durva dolgokon mentek át, de ez nem az ő különleges képességeiken múlott, azonos helyzetben valószínűleg a mostani generációk is túlélnének jól vagy rosszul (zsellérek, nincstelenek, gyári munkások szevasztok!). Ez olyan demagógia, mintha én azt mondanám, hogy a nagyszüleinknél kb. háromszor nagyobb ismeretanyaggal kell rendelkeznünk, hogy egyáltalán munkánk legyen és tízszer annyi információt kell egy nap feldolgoznunk, hogy egyáltalán elboldoguljunk. Ebből biztos arra lehet következtetni, hogy mi mennyivel okosabbak vagyunk, phh...

mildred 2012.09.10. 21:34:24

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem mondtam, hogy mindent meg tudok termelni, pl. direkt kiemeltem, hogy krumplit nem. De olyasmi zöldséget, amit mi eszünk (paradicsom tök, cukkini, petrezselyem, ilyenek), azt meg tudok.

mildred 2012.09.10. 21:48:29

@tea fan: Szerintem az is tök jó, ha csak paradicsomból ellátod a családot három hónapon át, és egy évre elég fűszernövényt megtermelsz ugyanott. Sokat lehet azzal is fogni. Nem arról volt szó, hogy mindenki legyen teljesen önellátó, de ami lehetősége van valakinek, azzal próbáljon élni, ne azon sírjon, hogy mennyi a par. kilója. (Sógoromék erkélyén a panelben speciel annyi paradicsom termett, hogy alig győzték osztogatni.)

rámenős 2012.09.11. 05:22:09

Na van itt minden.
Dühítő tanácsok, hülyézés, mellébeszélés, félremagyarázás.
Nagyon jó cikk. pontosan teljesíti azt amire hivatott. Mi vagyunk a hibásak.
Nem a politikusok, akik irányítják az országot. lopják, elherdálják a közvagyont. ÁÁÁ, nem. Mi, mert bedőltünk a reklámoknak, meg a sok szövegnek.
Azt hittük igaz amit szajkóznak a bővített újratermelésről. Stb, stb.
Különben belegondolva, igaz is amit ír. Ezen dühöngenek a legtöbben. A kevesek meg bizonygatják, hogy ők milyen okosak voltak.
Tisztelt posztolók.
Menjetek le falura. Beszélgessetek valakivel. Én megtettem.
Híres falu. 80-90 család. Az egész faluban 1-2 tehén, talán 3 disznó. Zöldségeskertek nuku. A határt 2 db távoli cég műveli. Ja még tyúkot sem látni, libát pláne nem.
Max 10-15 családban dolgoznak, a többi segélyes.
Miről beszélünk?

Bélabáttya (törölt) 2012.09.11. 08:10:04

@mildred: Volt apámnak kertje. Szép, nagy. Még értett is hozzá, ideje is volt rá, szeretett is benne bogarászni, meg is termett benne zöldség-gyümölcs (krumpli nem), befőzésre is jutott szépen, még néha el is adogatott belőle.

Mi, nem túl kertészvérű népek meg számolgattunk. Konkrét kiadást, autóutat, vizet, villanyt, de a saját, beleölt munkát nem, lévén hobbi, elfoglaltság, csinálja csak, ha ez tetszik neki.

Viszont mindent összeadva már olcsóbb lett volna kimenni a piacra, és bevásárolni...

Don Quixote de la Ferko 2012.09.11. 08:41:36

@fizetekmegegysort:

A sör böfög belőled, amit nem fizetsz, hanem mértéktelenül vedelsz.

Higgadj le, hisztid a legkevésbé sem érdekel.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.11. 08:43:43

@rámenős:

Azért, hogy nem termelnek, nem tenyésztenek, nem a politikus a felelős. Kapa kell hozzá, meg ásó.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.11. 08:49:48

@Bélabáttya:

Bocs, de ha megteheti sem normális. Feléljük a készleteinket, mert mindenki ész nélkül cserélgeti a hiba nélkül működő készülékeit, szigorúan csak azért, mert a másiknál újabbat lát.
Vagy szerinted teljesen reális az, hogy a hét év alatt, mióta használom az autómat, kollégám már a hatodik autójában ül, és abból négy volt nullkilométeres? A lakást meg lassan bukja, mert határon vannak a fizetés-hitel párosban.

Lesz ennek még böjtje, a "zöld" nyugat lassan eljut oda, hogy sem alapanyag, sem gyártás nem lesz Kínán kívűl sehol máshol a világon, és akkor már hiába fognak sipogni, hogy miért drágán adják a ferdeszeműek.

mildred 2012.09.11. 10:05:30

@Bélabáttya: Ez érthető, de én arról beszélek, ami ott van karnyújtásnyira: a ház körüli kert, erkély, udvar stb. Tény, hogy nekünk van fúrt kutunk például. Nem kötelező kertészkedni, senkinek, nekem csak azzal a mentalistással van bajom, ami a posztban is volt: sír, hogy minden zöldség milyen drága, a saját kertjében meg csak füvesíteni hajlandó/ végig sem gondolja, milyen lehetőségei vannak, nehogy dolgozni kelljen kicsit.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.11. 11:28:22

@Kiszámoló: Ami engem elkeserít, az az, hogy ilyesmit mindmáig nem tanítanak. Ennek középiskolai tananyagnak kellene lennie, a mindennapi életből vett, életközeli példákkal. Ez annyira része a mindennapjainknak, hogy el sem tudom képzelni, hogyhogy nem evidens a tananyagba való beépítése. És még csak nem is tudom hibáztatni a sok hülyét, aki aztán felveszi a teljesen fölösleges hitelt, mert olyan környezetben nőtt fel, hogy nem tanulhatta meg a helyes pénzhasználatot. De a másik oldalról meg tényleg érthető azok méltatlankodása, akik a devizahiteles-mentő államot kárhoztatják. De ha legalább valami mértékletes életeszményt tanulhatnának az emberek, azzal már beljebb lennénk, mert megtanulnának lemondani (amúgy is fölösleges) dolgokról. De hát nem ez ömlik feléjük a médiából.
És mindehhez képest az iskolaköpenyről megy a vita. Agybaj.
Nekem másik nagy bosszúságom, hogy némi jogi-politikai alapismeretek oktatása is hasznos lenne már középsuliban, de ez tényleg nem tartozik ide.
Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, nagyon hasznosnak tűnik. Fontos, praktikus ismeretek egyszerű, életközeli példákkal.
Olyan cikkeid vannak, amelyek elősegítik a felmérésedben feltett kérdések helyes megválaszolását? Mert nekem sem tiszta minden...

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.11. 11:32:55

@Thasaidon: Update: most látom, írod, hogy 2013-tól indul a pénzügyi oktatás az iskolákban. Erről nem hallottam, de nagyon örülök neki. Remélem, tényleg lesz hozadéka.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.09.11. 11:34:17

@Thasaidon: van egy pár száz cikk, az csak segít már.. :)

De ha kevés, tanfolyamot is tartok 25 ezerért: kiszamolo.hu/oktatas-a-penzugyekrol/

De inkább nálam folytassuk, ne legyen morcos a blog gazdája a sok offért.

rámenős 2012.09.11. 14:27:22

@Bélabáttya: Sajnálom, de nem így van.
Az viszont igaz, hogy olyan kicsi a haszon, hogy épeszű ember nem foglalkozik vele. Jó indok arra, hogy csak @Don Quixote de la Ferko: a TV-t nézze.

rámenős 2012.09.11. 14:38:06

@Don Quixote de la Ferko: Jó, igazad van. Nem a szegény, sokat szidott politikusok teremtették ezt a helyzetet. Ők, főleg a kedves Viki olyan szépen beszél, csak nem csinál semmit.
Mi tehetünk arról, hogy az Apeh sorban áll a piacon, vagy a szőlőben, hogy vadásszon ránk. Így azt a keveset is inkább kidobja az ember, mint hogy kiálljon a nem létező piacra.
Igazán üdvözlendő a munka becsülete, meg a munka alapú társadalom eszméje. Ugye milyen szép szavak?
A baj csak ott van, hogy 4-5 évig dolgoztathatnák egy embert abból a pénzből amit a mercédesz kapott a fejenkénti támogatásként. / 5 millió Ft/fő./Lehet, hogy az összeg nem pontos, mert nem nagyon szellőztetik ugye.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.11. 16:16:51

@rámenős:

Az irónia szép, de nem ide való. 30-40 évvel ezelőtt nagyszüleim az egész családnak megtermelték a zöldséget, most ugyanakkora területek parlagon hevernek. A kiskert még vidéken is megszűnt. És erről nem viki tehet. Amiről viki tehet, az más topikra tartozik, de speciel nem emlékszem olyan intézkedésére, ami bárkinek is megtiltaná a saját kertje megművelését, és a saját termény betakarítását.
Sőt, ha jól emlékszem, még a pálinkafőzést is megengedte, pedig azt anno mindenki sunyiban művelte, mert félt a finánctól. Oszt az jó volt, és senki nem hörgött, hogy a szemét Gyurcsány, nem lehet pálinkát főzni. Tojtak rá.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.11. 16:21:13

@rámenős:

Mellélőttél, koma. Folyamatosan telepítem, és bővítem a kertem, hogy minél többet termeljek.
Tévét csak akkor nézek, ha muszáj, és már nem sokáig az. Ha jószántamból nézem, akkor meg olyan adást, ami nekem tetszik, nem azt, amit te tartasz trendinek, mert Győzikét és a többi kedveltedet mutogatják benne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.11. 21:38:33

A mai gyerekek talán azért betegesek,mert van némi környezetszennyezés az utóbbi 100 évben.
És mert egyre több vackot eszünk (tartósítószerek stb.).

Bloodscalp 2012.09.12. 00:32:08

@VRbagoly: és van pofájuk ezt kitenni:

Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az.

@Bambano: mondjuk a kiskert csak kiegészíti a konyhát

rámenős 2012.09.12. 05:43:54

@Don Quixote de la Ferko: Örülök neki. Én is ezt teszem. Ki az a Győzike?
Ettől még a két cikk nem javul meg.
A célja tipikus. Olyan, mint a megszűnt az ingyen ebéd szlogen. Nem érdemes szót vesztegetni rá.
Egyszerűen dühít ha minket tesznek felelőssé azért amihez semmi közünk.
Ha lett volna közünk hozzá, akkor nekünk is lenne bankszámlánk valami kis országban.

Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz 2012.09.12. 07:23:33

@rámenős: Ez elég butaság, hogy nincs közünk.
A jelenlegi hatalmat mi választottuk meg, az előzőt is, meg az azelőttit is. Nem külső hatalom kényszerítette ránk, mint 1989-ig.
Nincs "becsületes nép" és a "népen kívüli becstelen elit", minden látszat ellenére. A politikai, gazdasági elit olyan (mentalitásban, erkölcsökben), mint a nép, amelyikből vétetett. Gyurcsány, Orbán, Simicska stb. sem ezüstkanállal a szájában született a rózsadombon, bizony.
Ha a sok höbörgő közéjük kerülne, ő sem tenne mást. Már azért is, mert amit tesznek, az egy kényszerpálya, amelynél a korlátozó körülmények többek között annak a népnek a mentalitása, amelyet 4 évenként mégis meg kell próbálni megnyerni. Persze ezen is próbálkozhatnak változtatni, pl. a regisztráció nevű bújtatott értelmi cenzussal, hogy ne lehessen 3 nappal a választások előtt valami olyan kamuhisztivel mozgósítani pár tíz- vagy százezer embert, mint amilyet most pl. a Varga nevű képviselő szövege kapcsán rendeznek.

rámenős 2012.09.13. 05:41:02

@Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz: Hát ez igaz, de valahogy hibádzik az eljárás. Miért pont ilyen handabandázó hazugokat választunk?
Mert nem ismerjük őket. Mondhatnak bármit.

bohuš 2012.09.14. 16:49:22

Én most nem tudom eldönteni, hogy ez valami szereplíra, vagy a modorosblog paródiája, de talán nem is lényeges.
Én a legtöbb dologban egyetértek az ilyen nénik mondókájával, csak két dolog van ezzel kapcsolatban, ami csodálatos előttem: ha mindig ilyen okos volt, hogy nem sikerült átadnia semmit a gyermekeinek a bölcsességéből (irónia nélkül kérdezve), a másik meg az, hogy az ilyen ismerős nénik mindig húznak be esténként nézni a TV2/RTL Klub műsorait, és nagyon képben vannak minden celebnek nevezett senki összes viselt dolgaiban, ezt én nem tudom összeegyeztetni a nagy bölcsességükkel.

Szúrófény 2012.10.01. 05:19:45

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Szabó Dezső: az ifjúságról

Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Az ifjúság mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok, érzések megafonja.
Ha ezek a gondolatok és az érzések a múlt vagy a jelen érdekszövetségeinek vagy egy idegen hatalomnak ügyes és ravasz beidegzései: hogy a nemzet életösztönének elbódításával zsákmányukba kerítsék az országot: az ifjúság pusztító méreg és a jövőt megölő átok!…
Ha ezek a gondolatok és érzések a zsákmányszerzés és uralom vad ösztöneit szentesítik, az erőszak és a minden eszközzel célja felé csörtető ravaszság igézetét adják: az ifjúság aljas és a szétbomlás halálos mérgeit hordja magában.
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Csak: ha az élet kényszerei, az idősebb nemzedékekben már megindították az erkölcsi tisztulás, a közösséghez tartozás folyamatait: csak akkor lehetnek úrrá az ifjúságon az egészséges erkölcsi erők s a szolidaritás mély indításai.
Azoknak a szülőknek, akik talán csak közömbösek vagy óvatosan gyávák voltak magyarságukkal szemben: fiai már a magyarság tagadóivá, vagy pláne: idegen érdekek zsoldosaivá lesznek. Az ifjúság mohó érvényesülési vágya könnyen vetít igazoló világot a legaljasabb, a legbűnösebb tettekre is. Az önzés ebben a korban szervesebben sajgó, meggondolás nélkül féktelenebb, a felelősség érzete kisebb, az élettapasztalatok gátjai csekélyebbek.
Egy pillanatra sem kell elfelejteni: az ifjúság az összegzés: az idősebb nemzedék eredménye.
Forrás: Az egész látóhatár II. kötet 1084, 85, 87, oldal, lényeg k
süti beállítások módosítása