Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Bajnai program - írta Matolcsy

2013. február 18. - Droli

Akinek bármilyen illúziója is volt azzal kapcsolatban, hogy Bajnai és Oszkó új szemléletet hoz a magyar gazdaságpolitikában, az ma végképp leszámolhatott ezzel. Nézzétek csak meg a Haza és Haladás gazdaságpolitikai programjának vitaindító előadását, milyen témákat sorolt előtérbe a fenti két úr, és a programon dolgozó harminc kiváló közgazdász!

Konkrét tervek:

  1. Adóalkotmány bevezetése. Olyan alkotmány, amely rögzíti az adózás kereteit. Ebben többek közt lefektetnék, hogy adótörvényt évente csak egyszer lehet módosítani.
  2. Átláthatóbb, programalapú költségvetési tervezés. Régi Költségvetési Tanács visszaállítása.
  3. Az egykulcsos adórendszer helyett újra progresszív rendszer kell. Meg kell találni a progresszió ideális mértékét, a korábbi hibákból is le kell vonni a tanulságokat. Bevezetnének egy felső adókulcsot a havi bruttó négyszázezer felett keresőknél, (max. másfélszeres marginális adókulccsal) és visszahoznák az adójóváírás rendszerét.
  4. Az Orbán-kormány munkahelyvédelmi akcióterve jó, folytatni kell a munkahelyteremtő járulékcsökkentő.
  5. Sárgalap-rendszer. A hatóságok nem elsőre bírságolnának behajtás jelleggel.
  6. Különadók elvonták a növekedés forrásait, az új kormánynak ki kell vezetnie a különadókat. Ezzel párhuzamosan azonban fontos, hogy a szektorok növeljék a gazdaságot élénkítő aktivitásukat.
  7. A foglalkoztatáspolitika az oktatáspolitikánál kezdődik. A röghöz kötést el kell törölni, csökkenteni kell a szegregációt, pedagógus életpálya-modell szükséges.
  8. Az állam csak úgy köthetne szerződést magáncéggel, hogy a szerződést egyből nyilvánosságra hozza

Forrás: Az Index.hu öszefoglalója

Matolcsy gazdaságpolitikáját épp elegen bírálták már, többek között azért, mert a lassan negyedéves ciklusokban jövő megszorításaival teljesen megfojtja a gazdaságot. A miniszter úr ugyanis rendkívül egyszerűen oldja meg a problémákat: úgy néz ki, elszáll a hiány? Vessünk ki egy új adót! Mi meg csak nézünk, és kapkodjuk a fejünket: banki különadó, hiperadó, telefonadó, tranzakciós illeték, csekkadó, áfaemelés, jövedékiadó-emelés, és a többi, esetleg vezessünk be valami új bevételszerző dolgot, pl. kössük be a pénztárgépeket a NAV-hoz, ez is többletbevételt hoz. Hurrá, ismét sikerült túlbonyolítani a már amúgy is bonyolult magyar adórendszert! Persze, az államnak szüksége van az adóbevételek növelésére, mert a költségvetés kiadási oldalát csak óvatosan merik megnyirbálni, hiszen azonnal utcán van a nemzet, meg nekiáll éhségsztájkolni mindenki Ferije - nem is csoda, hogy mostanában olyan sovány szegényke. A fenti probléma - inkább a bevételeket növelik, semmint a kiadásokat csökkentik - nem újkeletű, ez megy huszonvalahány éve, és ezért nem halad a magyar gazdaság sehova.

De majd Bajnai... hát, tessék megnézni, mire helyezte a hangsúlyt a volt miniszterelnök és gazdasági miniszter! Egy kis adócsökkentés itt (nem lesz különadó, ez bevételkiesés), egy kis adónövelés ott (progresszív SZJA a "gazdagoknak", gondolom, ebből pótolják ki a különadók kiesését), azon kívül némi ködös lózung, mondhatnám, idézet tetszőleges párt választás előtti gazdasági programjából, és ennyi. Ez a vitaindító. Tessék mondani, ki látja itt a gazdaságpolitikai szemléletváltást? Hol marad az a régóta várt kiadáscsökkentés? A magyar állam iszonyat pénzt, a magyar GDP 52%-át szórja el mindenféle célokra, és ezt a pénzt a gazdasági szereplőktől vonja el, és a nagyobbik baj az, hogy láthatjuk, ennek semmi látszatja sincs, hiszen továbbra is nyakig ülünk benne. Nagyon szomorú vagyok, hogy a 30 kiváló közgazdász eddig jutott el, illetve fene tudja, lehet, hogy beleírták ők a nyugdíjemelések szüneteltetését vagy egy csomó "ingyenes" állami szolgáltatás megszüntetését, csak Bajnaiék politikus énje erősebb volt, és jelezték, hogy ilyen programmal nem állhat ki március 15-én, mert hatfelé zavarják. Magyarul nagyjából maradunk a langyos vízben, legfeljebb karistolgatnak néhányat az adórendszeren, meg visszahoznak pár olyan intézményt, ahová be lehet ültetni a csókosokat. Ennyire tellett.

És igen, most akkor mi, mindannyian, bőgjük el a következő dogmát: "A magyar gazdaságnak az tenne jót, ha az állam a kiadásait csökkentené, ezzel párhuzamosan az adókat is, és ezáltal az 52%-os újraelosztási ráta is csökkenne, több pénzt hagyva a gazdasági szereplőknél..." - vajon lesz olyan párt vagy politikai szervezet, amely ezt nyíltan, konkrét programmal felvállalja? A válaszokat a blog e-mailcímére, a "Droli ,ennyire naív nem lehetsz, hogy épelméjű politikus majd pont ezzel fog kampányolni" jeligére várom.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr475087166

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai nem ígér Kánaánt az országnak – és ahogy elnézzük, neki sem lesz része benne 2013.02.19. 00:39:46

Bajnai nem egy ember, hanem egy CORPORATION, kb. 200 szakértővel. Amikor Bajnai valamit mond, azt a régi baloldal mögött álló neolib technokrata gazdasági-politikai erők mondják, ezért abszolút érdemes odafigyelni. Bajnai nem ígér Kánaánt, a szokásos B...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roqfort 2013.02.18. 19:34:17

Meggyőző.
Emlékeim szerint egyedül - mint politikus - Bokros Lajos szokta ezeket a dolgokat konzekvensen kimondani. Na, őt nem szereti senki, és nem vállalja fel senki:-). Helyette éljen az államszocializmus, a populizmus és a demagógia mindörökké.

1kutya 2013.02.18. 21:09:44

ööö... hát ez már majdnem világmegváltó, mert valamelyik blogtársad itt olyan 70%-ról beszélget jelenleg...

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.18. 21:32:46

Pontosan erről írtam én is éppen. SZJA-t növelünk, bankadót csökkentünk és kivezetünk.

Nem is titok :)

trocade 2013.02.19. 00:28:49

Ez nagyon gáz, ilyenkor mondja azt az ember, hogy cseberből vederbe.
A Medgyessy-Gyurcsány kormány elszórta a pénzt az állami sáskahadra, közben szétadóztatta a működő cégeket. Jöttek Orbánék, akik még jobban hazavágták az amúgy is megroggyant gazdaságot és ügyesen elűzték a potenciális beruházókat. Közben persze őrizték az állami vízfejet.
Ha megint visszabillenne az inga jönnek Bajnaiék, Szja felfelé br 400kHUF felett, ami kb egy jó titkárnői fizu egy (még Magyarországon vegetáló multinál).
A fiatal- nyelveket beszélő mérnökök már majd mind leléptek, a 35 felettiek még vannak, de egy ilyen vágást már ők sem viselnének el (2 éve min fizetésemelés, bár az átlag bruttó 600k felett a mérnököknél)
Elgondolkoztató és kilátástalan kissé. Ha Orbánék maradnak, akkor javarészt bedől a gazdaság és azért mehet az ember külföldre. Ha visszajönnek Bajnaiék, akkor sem lesz jobb, mivel Orbánék már olyan mértékben elvesztették a külföldi beruházók bizalmát, hogy 2-3 évig kutya se néz felénk. Ha ráadásul még Szja-t is emelne (pedig tudtommal 2009 körül még ők szavazták meg, hogy 2011-re 17 % legyen...) és elkezdődne egy Medgyessy-Gyurcsány reload, akkor nem marad nyelveket beszélő diplomás 50 alatt.

Egyszóval 2 tűz között érezheti magát minden magánszektorban dolgozó diplomás, aki eddig is eltartotta a milliónyi nyugdíjast-állami hiénát és egyebet.

toportyánzsóti 2013.02.19. 07:54:44

Lehet fikázni bárkit,de a jelenlegi őrületet be kell fejezni!Ma már csak hazudni tudnak,maga a miniszterelnök tucatnyi hazugságot tol az ország arcába pár perc alatt!Már a visszatérés is komoly fejlődés lenne,Bajnai felszállóágban hagyta maga után a gazdaságot,amit röpke másfél év alatt sikerült tönkrevágni...A jelenlegi etatista politizálás versenyképtelen szinte bárkivel a környezetünkben,csak álmodhatunk fejlődésről.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.19. 08:33:43

és ugyan miért hoztak volna új szemléletet?!

Az ő szemszögüket már láttuk gyakorlatban is, mitől lenne új, vagy más ahhoz képest?!

TK421 2013.02.19. 08:55:28

A kiszámoló blog benézte az 52%-ot, az ugyanis a bevételi és nem a kiadási oldal, és csak 2011-re vonatkozott, az is azért mert beállamosították a manyupot, ami egy egyszeri tétel. Ha esetleg a kiadási oldalt nézte volna meg, amiről ír, akkor látta volna hogy mi a valós helyzet. Vagy ha már a bevételit nézte, talán feltűnhetett volna, hogy 2011 előtt hogy lehet hogy minden évben 45%-ot szedett be a magyar állam, csak pont 2011-ben hirtelen sokkal többet. Nem árt néha gondolkodni egyrészt, másrészt meg megnézni hogy mire-kire hivatkozunk

Kivlov 2013.02.19. 08:57:50

@trocade:
Erről van szó.
Egy progresszív SZJA-val csak ráerősítenek majd a kivándorlási hullámra.
További adó és járulékcsökkentés kellene kiadáscsökkentésből finanszírozva...

felcsutisuttyo 2013.02.19. 09:18:30

Matojcsinak mindkét szemét ki kellene vájni és a kutyáknak adni!!! és vakon kiküldeni az autópálya forgalomba!!!!

is 2013.02.19. 10:21:49

Ez a pénzügypolitika és gazdaságpolitika. A szociális politika nem volt téma, az a kiadási láb. Az majd később jön, és majd ha azt is elmondták, akkor érdemes egyenleget vonni. Az én tudtommal több ilyen bemutató lesz (agrárpolitika pl., ifjúságpolitika stb.), majd a végén tessék sápítozni.

Az, hogy te nem érted, hogy pl. egy Költségvetési Tanácsnak mi az értelme, miért fontos és szükséges, és ez neked ködös lózung, hát az meg téged minősít, nem Bajnait.

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 15:58:05

@trocade:
Ha csak Budapestnek akarsz adópolitikát, akkor mondhatod, hogy a mérnökök átlag 600 bruttót, a titkárnők bruttó 400 ezret keresnek, de tudtommal nem csak Budapestből áll az ország.

trocade 2013.02.19. 20:49:52

@Zabaalint: A helyzet azért bonyolultabb ennél. Az elmúlt 10 évben vidékről a tehetségesebb mérnökök már rég feljöttek Bp-re (aki tehette), az elmúlt 2-3 évben pedig Budapestről húzott el külföldre, aki tudott. Ez nem gyenge kontraszelekció, amiben az elmúlt 2-3 kormány durván sáros. Ha Orbánék a multik maradékát is agyonvágják/államosítják, akkor még többen mennek el, ha Bajnaiék Szja-t emelnek és állami dolgozókat, nyugdíjasokat, munkanélkülieket, egyebeket szponzorálnak belőle, akkor is elmennek.
Ha meg elmennek, akkor nem lesz olyan épelméjű multi, aki technológiát hozna ide szakemberek hiányában, maradnak a droidmunkát adó összeszerelők. Persze jelen esetben még ők sem akarnak idejönni Orbánék miatt. Egyszóval a műszaki értelmiség számára ez csapda, ha maradnak Orbánék, akkor totál hazavágják a multikat, ha jönnek Bajnaiék, akkor lehetne fellendülés pár év múlva (ha vissza mernek szivárogni a befektetők), de ronggyá adóztatott műszakiak német takarítói bérért hülyék lesznek maradni, így rendes szakembert nem találnak.

Zabaalint (törölt) 2013.02.20. 10:31:30

@trocade:
Én egyetértek a lényegi mondandóddal, csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy egy bruttó 400 ezres fizetés már bőven a top5%.

Ugyanakkor Bajnaiék esetében kérdés, mekkora is lenne az a felső kulcs. Ugyanis ha 400 ezertől mondjuk az alap 16%-os helyett 25%, akkor az egy 800 ezres bruttó bérű mérnöknek mindössze 36 ezret jelent, nem ezen fog múlni, hogy lelép-e, ellenben például a járulékplafon emelése többet számít, mert nyilván egy mostani 30-as szinte biztosan nem fog lófaszt sem kapni ezért cserébe.

Ami pedig azt illeti, nem igazán látom Bajnai alternatíváját, a Jobbik Orbánéknál is piac és külföldi multi ellenesebb, az LMP meg sokkal balosabb Bajnaiéknál, így tőlük nagyobb felső adókulcs lenne várható. Mesterházyékra ugyanez igaz, plusz még egy jó adag populista demagógia. Szvsz a legkisebb rossz itt még mindig Bajnai, a kétkulcsos adórendszerével együtt is.

És még egy dolog. Sokan félreértik a mérnökök munkaerőpiacát. Nem, nem az egyetemekről kikerült friss diplomásokból van hiány, nem, ők tapasztalat hiányában igen nehezen tudnak elhelyezkedni, akikről beszélsz, azok legalább 5-10 éves múlttal rendelkeznek, és nagyrészt a munkáltatóiknál tanulták meg azt, amit tudnak. Egyébként éppen ezért valóban nagyon nagy kár, ha lelépnek. Ellenben hazugság azt nyomatni, mert sokan teszik, hogy elvégzi valaki a villamosmérnök szakot, aztán válogathat a jobbnál jobb állásajánlatok között, és jobban teszi, ha 500 bruttó alatt el sem vállal semmit. Ezt a részét nem neked célzom, csak úgy eszembe jutott.

trocade 2013.02.20. 11:15:24

Igazad van, félre ne érts, Orbánékkal szemben csak Bajnai lehet alternativa, a többinek vélhetően elképzelése se igazán van mit akar.
A gondom csak annyi, hogy, h Bajnai és szövetsége is kezd olyan demagóg és populista lenni, mint Orbánék.
Valóban a gyakorlott mérnökökre gondoltam, természetesen. Egy kezdő mérnökkel nem mész sokra 3-4 évig, mig be nem tanul, be nem épül egy multi szervezetébe.
sajnos látom és érzem a tendenciát, eddig csak a 35 alatti "éhes" és/vagy elkeseredett mérnökök húztak el. Mivel van néminenű rálátásom megdöbbenve tapasztalom, hogy kb másfél éve már 40-45 éves tapasztalt és jól kereső (akár br 1-1,3 M/hó) is inkább távoznának. Az ok a bizonytalanság. Nem tudni mi lesz Orbánék következő lépése a multik ellen, szétzilált a gazdaság, nincs beruházás Magyarországon (nem is lesz évekig). Így megelőzendő, hogy két szék közül a pad alá essenek, már rutinok közép-felsővezetők és szakértők-szakemberek is el akarnak menni. Ha Bajnaiék ráerősítenek egy "adóztassuk rommá a 400 k HUF/hó felett keresi milliárdosokat" szöveggel, akkor még egyértelmübbé válik, hogy alapvetően nincs is már alternativa csak a távozás külföldre.
Való igaz, sokan nem tehetik meg, hogy elmenjenek, család, beteg szülők, gyermeket, vagy akármi, de sokan megteszik, hidd el.

Geo_ 2013.02.20. 20:04:51

@Zabaalint: ma nagyjából 650 e Ft a top 5 %

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2013.02.20. 23:35:46

400 ezer felett top 5%? 650 ezer felett? Mire alapozzátok a fenti megállapításaitokat? Kb. egy évvel ezelőtt jó sok időt eltöltöttem egy olyan kimutatásra vadászva amelyből egy hasznos statisztikát lehetne összeállítani a Magyarországon bérből és fizetésből élők jövedelmére (fizetésére) vonatkozóan és amiből látszik számszerűen, hogy miként is alakulnak a jövedelmi kategóriák. Sajnos nem jártam eredménnyel.

rámenős 2013.02.21. 06:02:49

Jé Droli.
Megint belenyúltál a posztba? Már eléggé halódott.
A téma sem rossz és a hsz-ek sem. Nem változott a légkör. Vitatkoztok a 400 ezer bruttóról.
Hol éltek? Ez ma Magyarország legnagyobb problémája?
Abban igazat adok egyeseknek, hogy egyik kormány sem veszi elő a józan paraszti eszét, mert nincs nekik? Vagy szándékosan?
Orbán. majd megregulázzuk az IMF-et.
Bajnai: Hát istenem, nem értettünk hozzá. Most már ért?
Inkább elemezzük a programot.
Két értelmes javaslatot látok: Az 5. és a 8. pont.
A többi megfoghatatlan politikusi szócséplés.
Egyszerű dolgokkal kell kezdeni, nem az alkotmányokkal.
Ángyán program. Nemzeti MNB nem EU-s. Multik pénzszivattyúinak leállítása. Kisvállalkozások békén hagyása. Egyenlő bánásmód. Rendvédele. Stb.
Igaz, ezek a leg húsbavágóbb kérdések a minket kifosztók számára.
Legfőképpen a REND. A zavarosban jobban lehet halászni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.02.21. 10:14:01

@Zabaalint: @Geo_: @menáger:

A 400e mint 5% szerintem is tévedés. Én egy forrást tudok ( nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/adostatisztikak/szemelyi_jovedelemado/szja_2011.html ), eszerint 2011-ben az adózók több, mint 34%-a vallott be évi 4 milliónál (azaz havi 333 ezernél) magasabb jövedelmet. Nem hinném, hogy ebből a 34-ből 29% a 400 ezres határ alatt lenne. Ráadásul látni kell, hogy a fizetések, ha lassan is, de emelkednek (ha másért nem, az infláció miatt), tehát a 400 ezer egyre kevésbé lesz kiváltságos fizetés. (Ugyanezt a 4 milliós éves határt 2005-ben még csak 27% érte el...)

A 650 ezer valamivel hihetőbb, de jó lenne forrást látni róla...

tass-tass 2013.02.21. 21:07:54

Máshol már írtam, hogy van/volt kb. 4,7 millió regisztrált iwiw és van kb. 4 millió f.szbuk felhasználó Magyarországon. Ezek mind el tudják indítani a számítógépet vagy okostelefont, megtalálják rajtuk a böngésző programokat, ismerik a böngészők vezérlőelemeit, a webfelületen magabiztosan tudnak navigálni, tudnak regisztrálni, üzenetküldőket használni, a számítógépeikről állományokat(fényképet) csatolni, stb. Szóval ezek az egyének papírnélkül is profi számítógép felhasználók.

A közigazgatási reformnál - a sok járás meg kormányablak kialakításakor -, ezt a tényt nem értem miért nem vették figyelembe.

Ösztönözni kellene az elektronikus ügyintézést. Az ügyfelek kiszolgálására felállítani egy 7/24-es backend office-t, mint a multik, aztán hajrá ügyfélbarát kiszolgálás. Nincs ügyfélfogadási idő, ebédidő, nincs meeting, nincs sorbanállás, nincs jöjjön be jövőhéten, mert a kolléga/-nő, aki ért hozzá, szabin van, lefagyott a program, várjuk a rendszergazdát, nem kell szabit kivenni, hogy elintézzek valamit, stb.

Az eddigi ügyintézőket kirúgni, majd közmunkásként visszafoglalkoztani, napi 12 órában, éjjel-nappal, hétvégén, ünnepnapon, stb. Ha már lúd, legyen kövér. Na jó, a közmunkát nem gondoltam komolyan...

Egy multinál edződött szervezetfejlesztési szakember első intézkedésre lefelezné az ügyintézői gárdát.

Melchi Zadok 2013.02.22. 06:48:34

Ebbol a posztbol uvolt a kiabrandult fidesz szavazo osszes lelki problemaja.
Tartalmilag ertelmezhetetlen, dilettans nyuglodes, de mondom, ebben a posztban ez a legkevesbe relevans.

Dobbenet latni, hogy gazdasagi analfabetak fanyalognak es vonnak parhuzamot a tudomanyos kretenizmus felszentelt papaja es bajnai kozott.

Nice try gentlemen...

kifordított nagyanyó 2013.02.22. 11:04:20

@roqfort: A jobbik után a második kedvencem ő.:))
Lehet hogy furcsa de ez van.

kifordított nagyanyó 2013.02.22. 11:24:54

Azért Droli néven normálisabban írsz.
Csak tudod Tompika gyuriék jöttek azzal,.hogy ők mást csinálnak.
Meg is van az eredménye.

Szúrófény 2013.03.04. 03:57:01

@felcsutisuttyo: Egy mára ismeretlen közgazda!
Berzeviczy iskolái vannak, De mit is mondott? A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad. Roppant tömege megy a pénznek keresztül Magyarországon, de nem marad itt, hanem az osztrák tartományok felé folyik el, és különösen Bécsben halmozódik fel… Ennél fogva kettős baj sújtja Magyarországot: a látszólagos gazdagság tünete, s a kimerült szegénység nyomasztja, mivel az ország elveszti pénzeit és a hevesebb keringésű átmeneti forgalom hatása azt még jobban szegényítvén, a politikai halál válsága felé siet. Amennyire gazdagítják a nemzeteket az ipar és kereskedelem, úgy viszont az ipar és a kereskedelem sem virágozhat ott, ahol a nép a legalsóbb és legnagyobb részét, a nemzet alapját a nyomor sanyargatja. Ennek a legnépesebb osztálynak fogyasztása által ingereltetik a belföldi termékek előállítása. Ez ad életet a belföldi iparnak és forgalomnak, ami azután a külkereskedelem bővebb folyásában is érvényesül. Ahol a szűkös állapotok által lenyomva úgyszólván nem létezik a gazdaság, ott a fogyasztás és a forgalom alapjának ingadozása folytán az arra fektetett ipar, kereskedelem és a közjólét is csak tengődik
süti beállítások módosítása