Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Miért utálunk Magyarországon dolgozni?

2013. július 16. - Droli

(Többen kérdezték már, hogy miben mások a magyar munkakörülmények külföldhöz képest? Igaz-e, hogy "nyugaton" kevésbé stresszesek az emberek, és jobb körülmények között dolgoznak, miközben hazánkban a szart is kitapossák a munkásból? Erre a kérdésre szeretnék egy kicsit hosszabban válaszolni.)

A minap azt hallgattam végig, hogyan gyalázza szét egy kedves vásárló a pultban álló idős alkalmazottat. Az áruházunkban dolgozó nyugdíj előtt álló néni bűne hatalmas volt: szombat délután egyedül állt a pultban, és képtelen volt villámgyorsan kiszolgálni a pult előtt váró mintegy tíz emberkét. Miért nem növesztett hat kezet, ki tudja? Mindenesetre megpróbálta legjobb tudása szerint ellátni meglehetősen sokrétű feladatát (kiszolgálás, kasszázás, grillkaják készítése, krumplisütés, takarítás, stb.) de egy középkorú úrnak ez nem tetszett, és addig gyalázta, míg a pultos néni el nem sírta magát; majd a kedves vásárló (stílusa alapján fogalmazhatnánk úgy, hogy büdös görény, de ilyet természetesen nem mondunk vásárlóra) ügyeletes vezetőt hívott (ez lettem volna én; nem vagyok a néni közvetlen felettese, de mint ügyletes, ilyenkor ezzel is foglalkoznom kell), majd nagy hangon követelte, hogy azonnal rúgjuk ki a nénit. Persze az urat nem érdekelte, hogy a néni nem véletlenül van egyedül, teccik tudni, költségcsökkentés, meg hazánkban egy embernek több ember munkáját is el kell látnia, mert itt ez a divat (gondolom, kedves olvasóink többsége is tapasztalja ezt), a vásárló kívülről jobban látja: kirúgni azonnal, és ez megold mindent! A vásárló szava pedig szent: nem érdekli, hogy a multi ott spórol, ahol tud, oldjuk meg! Így utólag is üzenem neki, hogyha egyszer ő kerül olyan helyzetbe, mint a néni - tudjátok, az élet nem kiszámítható, egyszer fent, egyszer lent -, én sokkal megértőbb leszek vele szemben, és nem kezdem el gyalázni. (Nem kell aggódni, a néni még mindig ott dolgozik, semmi retorzió nem érte.)


A fenti kis példa jól mutatja, hogy kívülállóként mennyire másként lát az ember mindent, és sokszor milyen rosszul látja a dolgokat. Megoldott-e volna bármit is, ha a nénit kirúgjuk? Nem. Egy ember olyan körülmények között képtelen azt a sok feladatot ellátni. Az is jellemző dolog, hogy a vásárló a kiszolgálót gyalázta, és nem az jutott eszébe, hogy ekkora forgalomnál miért csak egy ember áll a pultban? Miért nem vesz fel a multi még egyet, jelentkező biztos lenne rá! És jönnek a sztereotípiák: Magyarországon rajtam kívül senki nem dolgozik, mindenki csak beszélget, meg pihen munka közben, és már sorolhatnám is a nagy vitákat kiváltó szakmákat: tanár, postás, irodai ügyintéző, önkormányzati alkalmazott, stb, stb, miközben rálátunk munkakörére? Nem! Mi csak egy nagyon kicsi részét látjuk a munkájának (napi mondjuk nyolc órából pár percet), abból is általában csak a nyilvánosság számára látható részt, a háttérmunkáról meg az alkalmazott egyéb kötelességeiről halvány lila gőzünk sincs. De megírjuk a Homárra, hogy a postai dolgozó mekkora szemét, mert sorsjegyeket árulgat. Persze, hogy árulgat, ha nem tenné, repülne! És ez csak az egyik oldal.

Na és ott van persze a főnök vagy a vezetőség, ami hazánkban teljesen máshogy működik, mint külföldön. Míg a "nagy nyugaton" a legtöbb helyen már felismerték azt, hogy érdemesebb az alkalmazottat kollégának tekinteni, és humánusan viselkedni vele (nem szabad feleslegesen stresszelni, képezni kell, stb.), addig Magyarországon mintha leragadtunk volna a feudalizmusban: a főnök az úr, a parancsoló, az alkalmazott meg a rabszolga, aki szolgai módon végrehajtja főnöke utasításait. Ez a tekintélyelvű főnöki szerep pedig maga után hozza azt, hogy nem azt tartják jó vezetőnek, akinek eredményei vannak, hanem azt, aki a lehető legparasztabb módon bánik a beosztottjaival. Míg külföldön megtanulták azt, hogy az alkalmazottakat képezni és motiválni kell, mert így hatékonyabb munkára képesek, addig itt a "korbács típusú" főnökség a nyerő - az a jó, aki jól meghajtja az embereit. Míg külföldön kérdőre vonják azt, akinél nagy a fluktuáció, és azt mondják, hogy ő nem jól végzi a munkáját, ha ilyen tempóban mennek el az emberei, addig hazánkban az ilyen vezető nagy karrier előtt áll, hiszen azt jelzi, hogy az illető "ki tudja használni" hatalmát. Ismerünk ilyen cégeket? Ajjaj de mennyit... És az a szomorú, hogy Magyarországon mindenki ebben a környezetben szocializálódik, és fel sem merül senkiben, hogy ez így nem jó. Az eredmény: túlhajszolt alkalmazottak (és vezetők is, hiszen mindenkinek van egy főnöke!), az emberek katasztrofális egészségi állapota, és a mindent elborító munkahelyi stressz, melyet katalizálnak a megélhetési problémák (alacsony fizetés, de magas rezsi, esetleges devizahitel, számlák, stb.). Hadd tegyem fel a kérdést: ezt a stresszt a külföldi tulajdonos generálja? Nem, hanem a magyar főnök. Lehet, hogy a külföldi tulaj is gyarmatként tekint a magyar telephelyre, de minderre még rátesz a magyar vezetés is, olyan szinten, amiért a külföldi tulajt külföldön már rég megbüntették volna! (És egy halk kérdés: kik élnek jobban? A stresszmentesebb nyugatiak vagy a stresszes magyarok?) 

És akkor jönni kellene a konklúziónak és a válasznak a poszt elején feltett kérdésre, de inkább nem válaszolnék. Amúgy is minden helyzet más; van, aki Magyarországon dolgozik jó helyen, van, aki külföldön szív ezerrel, de egy fontos dolgot kiemelnék: a hazai körülményeket mi, magyarok tesszük olyanná, amilyen. Igen, te és én, meg a többiek: mi vagyunk a felelőssek azért, hogy Magyarország ilyen hely, nemcsak politikai-gazdasági értelemben, hanem az emberi kapcsolatok terén is. Elgondolkoztató, hogy a nénit tesszük felelőssé azért, hogy nem tudja több ember munkáját egyedül ellátni; hogy nem szólalunk fel a felesleges munkahelyi stressz ellen, és hogy sokkal inkább utcára vonulunk valami jelképes politikai szövegért, semmint hogy saját életünket jobbá tegyük. Pedig nem kellene sok, csak egy kis megértés, egy kis kedvesség és egy kis beleélés. De ez minden szinten.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr655406778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baldrick68 2013.07.17. 14:51:06

@lavór:
Ez pontosan így van.
Nem egy jólmenő vállalkozó szájából hallottam a következőt: Az alkalmazott = Fizetett ellenség.

Mit lehet erre mondani?
Bazd meg....

osze 2013.07.17. 14:51:41

Aztán az ilyen zseniálisan tahó kiskirály magyar főnökök azzal szembesülnek, hogy hosszú távon leginkább a hozzájuk hasonló munkavállalók maradnek meg a cégnél. Azok, aki kellően dörzsöltek és észrevétlenül lopják meg a munkáltatójukat, ahol tudják.
Emiatt aztán akármilyen szemét módon dolgoztatnak, csak ugatják termelékenységben a nyugati konkurrenciát. :-((

Boka1 2013.07.17. 14:53:27

@Baldrick68: sőt, azt is szoktuk mondani, hogy az igazi konkurencia vállalaton belül van. Sajna az a másik igazság. :(

Baldrick68 2013.07.17. 15:03:46

Tiszta véletlenül bukkantam erre a Márai szövegre.

Érdemes elolvasni ugyanis idevág.

MÁRAI SÁNDOR: EGY POLGÁR VALLOMÁSAI
epa.oszk.hu/00000/00022/00571/17833.htm

euAgWzgmmtq7K 2013.07.17. 15:10:02

Én nem tettem ilyenné a helyzetet. De való igaz, hogy olyan akcióimmal, mint hogy szóltam, amikor a bankkártyámra 700 forintot ütöttek be 7000 helyett, csak magamból csináltam hülyét az eladók helyett. Ez egy ilyen ország, elnyomott, szolgasorsból kitörve, ahol az emberek 90%a egzisztenciálisan valójában az államtól függ. Nincs piac, nincs verseny, nem is viseljük el. Kár európai normákat számonkérni a társadalmon, mert sose volt közünk hozzá. Inkább a Puszták népét érdemes lapozgatni, onnan megérthető az emberek közötti kommunikáció stílusa -- illetve annak a teljes hiánya

Szamiz67 2013.07.17. 15:10:26

Hát igen, ezt a tahó vásárló hozzáállást naponta tapasztalni sorban állás közben.

A másik nagyon 'életerőt apasztó' eljárás Mo.-on (más országokról nincs infóm), hogy nem szektorban divattá vált, hogy ugyanazt a munkát kiadják több cégnek, ez olyan területeken működik, ahol könnyű szubjektív dolgokra hivatkozni, pl. design, tervezői, kreatív szolgáltatások, munkatárs keresés. Ismerősöm dolgozik ezen a területen, simán elfordul, hogy megterveztetnek vele 10 arculati tervet, de csak 3-at vesznek át és fizetnek ki. Ez minden tervező cégnek iszonyú felesleges energiapazarlás és gyorsan jön a kiégés, mert nem lehet büntetlenül a szemétbe dobni ennyi kreatív ráfordítást és a munkád értelmetlensége is felmerül.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.17. 15:18:35

Én kétoldalinak látom a dolgot.
REngeteg a kizsákmányoló munkáltató, viszont sok a link munkavállaló is.

Ahhoz, hogy a helyzet javuljon, valamelyik oldalnak el kell kezdenie a nyugati norma felé közeledni, és pár évig türelemmel lenni, amig beleszoknak az emberek/cégek a változásba.
De itthon ha felemelnék a fizetéseket, attól még sok munkavállaló ugyanúgy linkeskedne/lopna, és az átszokási időbe beleunva a cég visszavonná az egészet, mielőtt az igazi hatását kifejtené.

euAgWzgmmtq7K 2013.07.17. 15:21:44

@Kőmíves Kelemen: ez az ország pontosan ebben a körforgásban van x*10 éve

Boka1 2013.07.17. 15:25:40

@d.hardman: vagy 30 éve.

Erre mondta Hofi: doktor úr nem mondja meg mit írt fel, én meg nem mondom meg, mire használom!

euAgWzgmmtq7K 2013.07.17. 15:29:49

@Boka1: lényegtelen, de iksz-szer-tíznek szántam :) Hofi is jó példa, mint hű kiszolgálója annak a rendszernek.

Baldrick68 2013.07.17. 15:32:45

@Kőmíves Kelemen:
Anno Puskás is megmondta, kis pénz kis foci.
Valahogy így vannak ezzel itt is a dolgozók szerintem.
Amíg a fizetésből csak arra telik, hogy kitartson hó végéig, addig a dolgozók motiváltsága is ilyen marad.
Szar pénzért csak szar melóst lehet kapni, aki jó melós az már rég ausztriában vagy németországban dolgozik.

wrstjnethn 2013.07.17. 15:34:29

Az a baj, hogy ennek az éremnek is két oldala van. Láttam nem egyszer olyat, hogy a főnök próbált volna jót is tenni az alkalmazottakkal, mire azok az első adandó alkalommal visszaéltek a lehetőséggel, átvágták és a háta mögött röhögtek rajta.

laci_52 2013.07.17. 15:37:34

@Kőmíves Kelemen: "Rengeteg a kizsákmányoló munkáltató, viszont sok a link munkavállaló is."

Tévedsz! A link munkavállalót azonnal kirúgják, az olyan mára mind munkanélküli.

A munkáltatók viszont egyre kegyetlenebbül zsákmányolják ki a dolgozókat, kihasználva a mostani hatalmas munkanélküliséget. Akinek valami nem tetszik, a főnök részéről egyetlen választ kaphat: "Nem kötelező itt dolgozni, holnap találok helyetted másikat!"

kutato525 2013.07.17. 15:41:30

Szerintem itt sem szabad általánosítani.A vásárlók/ügyfelek között is vanak bunkók, de:
Az említett néni a munkáltatója cégét KÉPVISELI, tehát vagy el tudja látni a munkát, vagy sem. Ez a munkáltató felelőssége is.
Néniről még a következőt: a napokban a 62. Főpostán kellett átvennem egy nagyalakú küldeményt, amilyet havonta kapok. Arról most nem beszélek, hogy a felújítás miatt milyen kuplerájt csinált a főposta, mindegy. Arról sem beszélek, hogy a Posta min. egy évszázad alatt nem vette észre, hogy a küldeméyneket címre vinni napközben tök felesleges, mert az emberek 90 százaláka nincs otthon. Tehát kiviszik, majd visszacipelik, hogy aztán este lehessen sorbanállni a postán.(Ezen végre el kellene gondolkozni, kedves POSTA, nem!!!?
Szóval:A kiszolgáló idős hölgy (másképpen: öregasszony), térült-fordult az értesítőmmel, és gyanús gyorsasággal visszatért azzal, hogy ez aznapi értesítő, tehát a csomag nem lehet még a postahivatalban. Megjegyzésemre, hogy máskor is átvehettem aznap, már ingerülten, arrogánsan válaszolt, és sajnos időhiányában annyiban hagytam a dolgot. Azonban kifelém menetben megláttam, hogy a csoportvezetői asztalnál ül egy fiatalabb hölgy. Őt megkértem, hogy nézze meg még egyszer a csomagomat, és láss csodát: megvolt!!!.
Na, kedvem lett volna balhét csinálni, de mondom, siettem tovább.
Szóval, mindkét oldalról lehet mesélni, de az biztos: ÜGYFÉLKÖZPONTÚVÁ kell tenni a szolgáltatásokat. A nem odavalókat kirakni, és akkor kevesebb lesz a reklamáló ügyfél is.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.17. 15:45:56

@laci_52:
Viszont egy jó melós megtalálásáig ki kell rugdosni 5-6 link embert előtte, és hónapok telnek el, mire normális munkaerővel fel tudod tölteni a helyet, ami addig veszteséget "termel".
Aki pedig nagyon jó, úgyis csak ugródeszkának használja a munkahelyet, hiszen 2 év után vagy külföldre megy sokszoros pénzért, vagy a konkurenciához kicsit többért, vagy pedig saját vállalkozást indit, néha a te ügyfeleidet elcsaklizva.

A megoldás szerintem a normális bér megadása lenne, hogy egy munkavállalót megérjen kitanittatni, mert 5-8 évig fixen a cégnél marad, visszaforgatva a befektetett tőkét/tudást. Csak ehhez a munkáltatóknak kellene először lépni egy normális bérrel, ami ilyen adóterhek mellett nonszensz elképzelés. (valamint amig van olcsó munkaerő, addig sosem fog ez megvalósulni)

Kivlov 2013.07.17. 15:49:00

@Kőmíves Kelemen:
Így van: tisztességes bérek. itt kezdődne minden.
Abból lehetne fogysztani, lehetnének megrendelések, lehetnének adóbevételek. stb...

Szamiz67 2013.07.17. 15:55:40

@d.hardman: Ja, és aki itthon maradt és dolgozott az is kiszolgálta az előző rendszert, ha másképp nem hát a hazugságra épülő, mesterséges, demagóg árképzéssel meghatározott 3,60-as kenyér majszolásával...

sírjatok 2013.07.17. 16:09:46

@Kivlov: tisztességes bért meg úgy lehetne fizetni, ha nem lenne szarrá adóztatva. Mert az nonszensz (egész friss példa), hogy a cégemnek 500-ba kerül az alkalmazott, ő meg 250-et kap meg. És akkor ezek csak az adók, a felszerelés vagy bármi még nincs ám benne...

De ezt az adóterhet akarnák az okosok még tovább növelni, hiszen aki 250-et keres, az már "gazdag".

dr Smittpálelnökúr 2013.07.17. 16:12:20

@Baldrick68: "Nem egy jólmenő vállalkozó szájából hallottam a következőt: Az alkalmazott = Fizetett ellenség."

Ez egy nagyon nagy bölcsesség. Legyél te is több ember munkájáért felelős vezető, és észre fogod venni te is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.17. 16:47:50

@Boka1:

Jelenleg a Balkán kellős közepén vagyok. Errefelé van egy vicces közmondás:

- Mit csináljon az ember, ha dolgozni támad kedve?
- Kicsit heveredjen le, majd csak elmúlik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.17. 16:50:06

@d.hardman:

Velem rosszabb történt egy magyar bankban. Befizettem a számlámra 1000 eurót, erre 1000 forintot írtak jóvá. Még időben észleltem, viszamentem 1 percen belül, de ezután 40 percig tartott a hiba megoldása és a bankpénztáros 3 főnökének is közre kellett működnie.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.17. 16:58:00

@Kivlov:

Ehhez előbb az állam költségeit kellene csökkenteni. Ugyanis jelenleg Mo. az 1. helyen áll az EU-ban adóelvonás szinten.

Ahhoz, hogy egy alkalmazatott kapjon 200 ezer Ft nettó fizetést, a munkáltatónak ez 460 ezer Ft-ba kerül. S aztán az állam még elvesz a 200-ból ÁFA formájában.

Komoly nettó bérnövekedést lehetne produkálni csak az adószintek csökkentésével.

S nem kell Svédországot meg Hollandiát nézni, elég a szomszédos államokat. Ott valahogy megoldották, hogy ne legyen ennyi elvonás.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.17. 17:23:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A sárgázás a leértékelés, akciózás egyik módja. Olyan termékeket sárgáznak, amiből kevés maradt, nem fogyott el, viszont hamarosan lejár. Van is külön minden osztályon egy rész, ahová ki van téve az összes termék ami le van sárgázva. Azért is hívják így, mert sárga címkán van a leértékel ára.
A másik leértékelési mód, az pedig akkor van, ha nem fogy a termék és még sok is van belőle, nem is olyan jó minőségű már. Ilyenkor a termék saját helyén van leárazva. Onnan lehet észrevenni, hogy a polcán, a címkére van írva tollal egy "Á" betű. Ami a dolgozóknak szól. Szal ha látod az "á" -t akkor az tuti akciós :D

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.17. 17:23:58

hitelesebb , mint az Akció! felirat :)

Kepa 2013.07.17. 17:28:48

Hat, igen. Ez igaz. (hogy mi tesszuk tonkre a munkat stressel) Ez tobb agazatban is visszakoszon. A nemet, (holland, francia, stb.) magyar leanyanak vezetoi ratesznek meg egy lapattal az elvarasokra. Persze minimalis letszammal. Hogy a szabadsagokat hogy fogjak kiadni fel sem merul bennuk. De amig van aki elvallalja a munkat, nem foglalkoznak a stressz okozta rossz munkakorulmenyekkel. Nekem fogalmam sincs, hogy valaki miert vallal el minimalberert munkat ?

val 2013.07.17. 17:29:34

A vezetokrol szolo resz telitalalat.

"Pedig nem kellene sok, csak egy kis megértés, egy kis kedvesség és egy kis beleélés. De ez minden szinten."

Ez nem megoldas. Ha kedvesseggel es megertessel elturjuk a duplan tulterhelt munkakoroket, akkor csak a helyzetet konzervaljuk. Persze az sem megoldas, ha egymas torkanak esunk, hisz a vezetoktol fugg minden (ahogy egyebkent a postbol is kiderul). A vezetok pedig valaki elvarasainak ugyanugy megfelelnek (ahogy egyebkent a postbol ez is kiderul), ertsd a multi pontosan azert van itt, mert az az elvarasa, hogy sokkal kevesebbert sokkal tobbet dolgozzunk neki, mint az "otthoni stresszmentesek", ha nem igy van, csomagol es 'Wiedersehen. Kicsit ordogi kor.

Talan azt lehetne megnezni, hogy otthon miert van arra kenyszeritve, hogy stresszmentes legyen a munkahely? A masik kerdes, hogy meger-e annyi penzt a hozzank kepest semmitteves, amennyit ok kapnak? A harmadik pedig, hogy fenntarthato-e gazdasagi gyarmatok es modern rabszolgamunka nelkul a nyugati nyugi? A negyedik, hogy mi mit szeretnénk? Az otodik, hogy mit tudunk megvalositani. A hatodik... Kicsit messzebbre vezet ez...

2013.07.17. 17:39:55

az igaz hogy a parlamentben ellenünk dolgoznak, viszont a mindennapokban sok mindent mi határozunk meg, ha segítjük egymást akkor gazdagabban és boldogabban élhetünk

2013.07.17. 17:42:52

@d.hardman: ez így nem teljesen igaz, nagyon sok fantasztikus magyar ember van

2013.07.17. 17:46:46

@Kőmíves Kelemen: igazából az a baj hogy nagyon sokan nem tudják hogy mitől lesz jó egy jó alkalmazott

abból lesz jó alkalmazott aki becsületes és kedves, ha szakmailag először nem is tud semmit, később gyorsan megtanulja, a többi fajta alkalmazottal csak a baj lesz, akkor is ha szakmailag hiper szuper

gt_ 2013.07.17. 17:55:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"S nem kell Svédországot meg Hollandiát nézni, elég a szomszédos államokat. Ott valahogy megoldották, hogy ne legyen ennyi elvonás."

A megoldás egyszerű: be kellene fejezni az ipari mennyiségű lopást. Olvastam egy kutatást, ahol arra jutottak, hogy - óvatos becsléssel is - minden itthoni adót minimum. 40%-al lehetne csökkenteni, ha nem lenne korrupció.

Dour. ®. 2013.07.17. 18:03:17

Alig várom, hogy az ünnepnapokon a tulaj szolgáljon ki a mutyifilter boltokban.
Tudtommal azokon a napokon, ha kinyit, nem az alkalmazottaknak kell dolgozni, mert pénzbünti jár érte.
Esetleg már módosították azt is tán?

na4 2013.07.17. 18:07:11

Biztosan van ilyen is, és ez sajnálatos, de én látok sajnos olyan munkatársakat is, akik vastagon megérdemelnék, hogy azonnal kirúgják őket. Sunyik, sumákok, linkek.

Teragigamega lélek 2013.07.17. 18:22:24

Valami van abban, hogy a mi tesszük ilyenné ezt az egészet. De nem a magyar főnök, hanem a magyar alkalmazott is.
Észrevettem, hogy akármilyen humánus, megértő egy főnök, az alkalmazott ezzel csak visszaélni tud legtöbb esetben.
Szóval, fölösleges...

Mária 2013.07.17. 18:33:33

Rendőrt kellett volna hívni arra a görényre.

Úgy, ahogy az utcán senki nem mehet oda következmények nélkül, hogy egy másik embert sértegessen, nem teheti meg közterületen kívül sem.

Nincs bekamerázva az üzlet? Megérne egy feljelentést. Ha a pultot verte volna szét, nyilván fel lenne jelentve, mert rongálta a cég vagyonát.

A humánerő rongálása még ennél is súlyosabb, hosszab távra kiható és nagyobb károkat okozó cselekmény.

Biztonsági őr sincs, hogy elvezesse, amíg a rendőrség kiér és megfékezi az elmebeteget?

lavór 2013.07.17. 18:48:52

@Teragigamega lélek:

A főnöknek is meg kell tanulnia, hogyan is legyen főnök. Na ez se megy többek közt.

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.07.17. 18:50:50

Szégyen, hogy azok aggódnak, akik pár éve még az ilyen munkakörben dolgozókat az életben sikertelen eladó-droidnak titulálták...

Teragigamega lélek 2013.07.17. 19:07:58

@lavór: Hát igen, leginkább a főnöknek kell jónak lennie, hiszen alkalmazott kb bárki lehet.
Sok blog foglalkozik azzal, hogy mivel másabb egy bolti eladó itt, mint más országban.
Én más országban - se keleten, se nyugaton - soha nem hallottam még olyat, amikor bemegyek egy boltba, hogy "öt perc múlva zárunk!" ...
Nem tudom, hogy ezt vajon a főnökök kérik-e az alkalmazottaktól, de úgy hiszem, talán nem.

Teragigamega lélek 2013.07.17. 19:10:18

@na4: Igen, én is látok ilyeneket.
Pl egyszer egy konkrét durva hazugságon kaptam egy cég (Micimackó kft, vagy mi a nevük, idős embereknek szereznek többek között segítőket, felügyelőket stb.) egyik alkalmazottját és aztán sikerült a főnökének is elmesélnem a telefonba és aztán megkérdeztem, hogy ezek után mit fog lépni.
Szóval, kirúgja-e, miután szándékosan hazudott, ráadásul nekem ezzel konkrét kárt is okozott.... természetesen meg kellett értenem, hogy milyen szomorú a helyzet, meg válság, meg minden... szóval, nem, aki megérdemli, azt se rúgják ki....

Mária 2013.07.17. 19:11:29

@Teragigamega lélek:

Komoly büntetés jár, ha egy bolt a nyitva tartási idején túl is kiszolgál. Pénzt se vehetnek el a nyitva tartási időn kívül, és evidens, hogy nem is üthetik be az árat a kasszába.

lavór 2013.07.17. 19:13:50

@Teragigamega lélek:

Speciel Ausztriában zárás előtt 15 perccel már hangosbemondón sürgették, hogy fejezzem be a vásárlást, mert zár az áruház. Nagyon valószínű, hogy fejlettebb országokban valahogy jobban tisztelik az emberek mások munkaidejét is.
Itthon még a zárás után is nézelődgetnek a "kedves" vásárlók, természetesnek veszik, ha miattuk túlórázik ingyen a személyzet, tuti úgyis unatkoznának csak otthon 10 óra meló után.

Teragigamega lélek 2013.07.17. 19:30:32

@Mária: Ez a baj itt a hozzászólásokkal.... nem jön le a stílus... az a hangnem, az a hanglejtés, amivel ezt közlik velem. És emiatt nem is tudom ezt itt visszaadni, te meg emiatt nem érted a dolog lényegét. Bár írhattam volna kicsit jobban, ez tény.

Roden333 2013.07.17. 19:32:15

Tobbek kozt ezert is huztam el Mo-rol 2005-ben.
Dolgoztam mint egy allat, es meg en voltam a szar, a bena, gyenge stb... a fonok szerint.
Mondom, engem tobbet nem szopatnak ehberert.

strucc007 2013.07.17. 19:32:54

@lavór: Ez igy igaz, itt aztan tenyleg minden pontosan bezar. Neha idegesito is, amikor f7ig meloban vok, utana rohanok, hogy meg tudjak venni kajat a 7 oras zaras elott. Ejjelnappali itt ismeretlen fogalom, este 10ig nyitva tarto multi meg plane, de hat ez van. Meg lehet szokni.

strucc007 2013.07.17. 19:35:05

@Roden333: Bezzeg a fonok haverja, akarmilyen hulye es kocsog is volt, volt mindig a legnyagyobb szakember. Nah ez tipikusan Magyarorszag.

Roden333 2013.07.17. 19:43:26

@lavór: Ez nagyon helyes gyakorlat. Miert is szopatna a vasarlo az eladokat amikor:
holnap is van nap aztan,
este tizkor ne akarjon mar nagybevasarlast tartani az ember.

Azokat szeretem akik, ha 2 napra bezar valamilyen elelmiszeruzlet akkor kitolnak egy kiba nagy talicskat ami eleg vagy 5-6 napra.

Roden333 2013.07.17. 19:52:35

@strucc007: Ja ez igy van.
Meg egyszer, bejott az utcarol egy csavo,
(a vegen nekunk kellettt betanitani, hogy ne szopjunk, mert lovese sem volt semmirol)
a fonok ugyan annyi alapbert adott neki, mint nekem 4 ev utan.
En persze igy is joval tobbet kerestem nala, de akkor is sz@rul nezett ki.
Ilyen es hasonlo dolgok megolik a dolgozokban a loyalitast.

euAgWzgmmtq7K 2013.07.17. 19:56:08

@Barát Csaba: nem is mondtam se azt, hogy teljesen igaz, se azt, hogy mindenki ilyen. a társadalomról beszéltem, mint elvont fogalomról, be is baszna ha kb 15 millió embert le tudnék írni 3 mondatban egy kajálás közben írt kommentben. úgy gondoltam, az ilyesmi evidens, de látom, nem mindenki számára

euAgWzgmmtq7K 2013.07.17. 19:59:43

@gt_: igen, szerintem is röviden így lehetne összefoglalni a lényeget. egyébként ha a lopással szerzett jövedelmeket nézed, meg hogy hány embernek van saját lakása, meg mindenféle jövedelme, akkor kapásból már a nyomor se olyan nagy meg az átlagjövedelem se olyan rossz...

Roden333 2013.07.17. 20:06:18

Monnyuk arrol se feledkezzunk meg, hogy Janibacsi idejen (70-es evek) mar boven loptak, meg a szuleink is amikor felhasznaltak a 2-3 stb.. % os lakashiteleket. Nyilvan a hitelkamat akkor sem volt realis. Ezt is tekinthejuk egyfajta jogtalan elonynek.

lavór 2013.07.17. 20:06:55

@Roden333:

Á, itt jár a kedves irodistának a hétvégi korzózás záróra után. De a multik is elfelejtik azonnal, hogy milyen munkakörülményeket kell biztosítaniuk az anyaországban. Főnyúzók.

pandacsökiboborján 2013.07.17. 20:08:25

@siskalaszlo: én a fémiparban dolgozom,nálunk a menedzser-mérnök sokszor beállt dolgozni...teljesen természetes.Magyarországon meg 2-3 noname főiskolát végzett "mérnök" mászkáls hátra tett kézzel,bárgyú arccal...

2013.07.17. 20:26:57

@d.hardman: az a baj hogy az efféle negatív kijelentéseknek önbeteljesítő hatásuk van, ezért inkább nem lenne szabad negatívan beszélni a magyarokról

euAgWzgmmtq7K 2013.07.17. 20:28:40

@Barát Csaba: szerintem ez hipokrita hozzáállás. igenis, beszéljünk arról amit érzünk, amit látunk, és amit gondolunk. aztán majd mások is beszélnek róla és akkor elgondolkodunk rajta közösen. ha valamit azért nem mondjunk ki, mert negatívnak hangzik, és akkor mi lesz, akkor visszateleportáljuk magunkat a kádárrendszerbe.

Roden333 2013.07.17. 20:41:54

@lavór: Sajnalatos modon mi vagyunk ( Kelet EU) a feher afrika :) , illetve a feher negerek :)

lavór 2013.07.17. 20:45:17

@Roden333:

Nem is fog változni semmi addig, míg nem teszünk ellene.

2013.07.17. 21:30:30

@d.hardman: én nem azt mondom hogy ne mondjuk semmi negatívat, hanem hogy feleslegesen ne mondjunk negatívat

például melyik a jó szülő szerinted? amelyik állandóan mindenért, minden lépését kritizálja a gyereknek vagy amelyik dicséri is?

Kivlov 2013.07.18. 09:16:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Persze. Nem is lenne bonyolult.
A szoc kiadásokat kéne megnyírni drasztikusan: nincs ingyenes utazgatás, alanyi jogú csp, a segélyek 90%-át megszüntetni, ami marad csak előzetes munkaviszonyhoz kötötten legyen, nincs iskolatej, meg téli tüzelő közpénzből, közszférai létszámleépítés stb. Ezekből már több100 mrd megmaradna...

anonymand 2013.07.20. 07:18:06

@Kivlov:

Tisztelt Kivlov!

Igazad van!
Sőt!
A segélyek 110%-át meg kell szüntetni (Magyarország Sztahanovista módon jobban teljesít), meg lehet takarítani még többet.
Például munkahelyeket, bölcsődéket, államilag támogatott felsőoktatási helyeket, stb..
Azokban is elég jól állunk.

Végiggondoltad Te, hogy mit is írtál?
..."a segélyek 90%-át megszüntetni, ami marad csak előzetes munkaviszonyhoz kötötten legyen, nincs iskolatej, meg téli tüzelő közpénzből,"...
Van fogalmad arról, hogy hány gyerek éhezik?
Sejted-e, hányan haltak fagyhalált az elmúlt télen?
Tudod Te, hogy már most is hány teljesen ellátatlan honfitársad van?
Van halványlila fingod arról, hogy mennyi az átlagos munkanélküliség időtartama?
Tudod-e a munkanélküliek számát?
Tudod-e, hogy hány munkahelyet kínálnak (tételezzük fel, hogy valósan, és nem kamu egy része)?
Gondolkozzál, még ha nehezedre esik is!

Tisztelettel:
anonymand

DIldiko 2013.07.23. 10:16:14

Végre egy poszt aminek minden szavával tökéletesen egyetértek!

DIldiko 2013.07.23. 10:23:02

@Baldrick68: Igazad van. Ha a fizetés arra elég, hogy éhen ne halj, jó esetben még a rezsid is kijön belőle ne várják, hogy megszakadj.
Ha lenne motiváció - aki jobban dolgozik az magasabb fizetést kap - akkor ez változhatna.
De pl. a közalkalmazottak között is a bértábla miatt erre még csak lehetőség sincs. A fizetésed 20 évig ugyanannyi - jó esetben nem csökken.
A multiknál talán egy kis lehetőség van a fizetésemelésnél, de csak akkor, ha nem magyar a főnök.

DIldiko 2013.07.23. 10:24:39

@laci_52: A link munkavállalót csak akkor rúgják ki, ha nem valakinek a valakije. Ha az akkor bármit megtehet és a rendes repülhet akkor is, ha az hibázott. No ez a legnagyobb baj. Csak az érvényesülhet aki valakinek a valakije és nem az aki ért is ahhoz amit csinál!

Kivlov 2013.07.30. 09:51:53

@anonymand:
anonymand2013.07.20. 07:18:06

Gondolkozni neked kéne.

Ez ami itt folyik évek óta, hogy az aktívak 10%-át halálra sarcoljuk, azért hogy az inkatívaknak osztogassunk fenntarthatatlan.
Az inaktívak száma nő: öregedés, kisebbségiek szaporulata.
A dolghozó a munkájáért éhbért kap, olyan sok rajta az adó. És akkor még amikor elkölti, szintén.
És mit kap a pénzéért (befizetett adójáért)? Sz*r utakat, kritikán aluli eü-t, egyre gyengébb oktatást, nyugdíj nem lesz pár10év múlva, hiába csengeti a járulékot stb…
Emiatt mennek sokan külföldre. Mert legalább nem önti a feneketlen kútba az adóját.
Értem én, hogy sok az eszkimó. De ha kinyírjuk a fókákat, akkor még annyi sem lesz belőlük, mint most. Márpedig, ha ez így megy tovább, akkor egy egész képzett generáció fog innen elhúzni és akkor majd jöhetsz a szolidáris dumáddal, mert a kutya nem fogja eltartani a s*ggedet, ha éhezel, ha nem.
És ez nem szemét duma, ez színtiszta racionalitás…

anonymand 2013.07.30. 12:38:41

@Kivlov:

Tisztelt Kivlov!

"Gondolkozni neked kéne." - jó!
Megpróbálom, még az is lehet, hogy sikerül.

"Ez ami itt folyik évek óta, hogy az aktívak 10%-át halálra sarcoljuk, azért hogy az inkatívaknak osztogassunk fenntarthatatlan." - halálra.
Persze.
Mert kétkulcsos adó volt?
Halálra.
Mekkora is volt a felső kulcs?
Halálra.
Kérlek add meg, hányan fagytak meg a felső 10%-ból a zemútnyócévben, s ha a nyughelyüket is megírnád, ígérem, viszek virágot a sírjukra.
Halálra.:)))

"Az inaktívak száma nő: öregedés, kisebbségiek szaporulata." - egyszerű vagy, mint a faék.
És teljesen világos.
Talán az öregedést meg sem kellett volna említened.
Vesd össze a kínált munkahelyek számát a munkanélküliek számával, lehet, hogy sikerül.
És utána javítsd idézett mondatodat.
(qrva diszkréten tudsz cigányozni, azt meg kell hagyni)

"És mit kap a pénzéért (befizetett adójáért)? Sz*r utakat, kritikán aluli eü-t, egyre gyengébb oktatást, nyugdíj nem lesz pár10év múlva, hiába csengeti a járulékot stb…" - no itt már egyes kérdésekben van némi egyetértés közöttünk.
"Sz*r utakat, kritikán aluli eü-t, egyre gyengébb oktatást"... - mondjuk az oktatást nem egyre "gyengébb" jelzővel illetném. A nyugdíj valóban kérdéses, tekintettel a korfára.
De nem "Emiatt mennek sokan külföldre."

Úgy érzem sikerült.

Tisztelettel:
anonymand

Kivlov 2013.07.30. 13:12:36

@anonymand:

nagyon nem sikerült.
De ezért mennek. Mert itthon lóf*szt se keresel qrva sok munka mellett, nagy részben a horrormagas ók miatt, amikre a napolpoók, inkatívak és eltartottak tömkelege miatt van szükség!
nincs 2M versenyszférai dolgozó egy 10M-s országban, ember! itt a szopóka.
markot tartani könnyű...

anonymand 2013.07.30. 16:58:51

@Kivlov:

Tisztelt Kivlov!

Szerinted nem.
Szerinted azért mennek.
Szerinted halálra adóztattak (a zemútnyócévben).
És ezért most mennek.
Szerinted.
Mert kétkulcsos adó volt?
Mekkora is volt a felső kulcs?
Ezekre persze nem tudsz válaszolni.
www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_38393.jpg
De itt voltak halálra adóztatva.
Végül is mennyi a munkahely és mennyi a munkanélküli?
Erre sem nem van válaszod.

Mondd, neked ez mottó: "Ez ami itt folyik évek óta, hogy az aktívak 10%-át halálra sarcoljuk, azért hogy az inkatívaknak osztogassunk fenntarthatatlan."?
Vagy elakadt a tű a lemezen és csak ez zakatol a fejedben?
"De ezért mennek. Mert itthon lóf*szt se keresel qrva sok munka mellett, nagy részben a horrormagas ók miatt,"... - Bonsai Duce bevezette az "igazságos, egykulcsos" adórendszert.
Mégis keveset keresnek.
16% adót fizetnek.
Mégis elmennek.
Nem nekem kőne újra átgondolni, hanem neked.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.07.30. 19:18:21

@anonymand: @Kivlov:

Szerintem sokan azért mennek, mert már mehetnek. Az EU-ban szabad a magyarok munkavállalása 2011 óta. Ekkor telt le a 7 éves derogáció, amelyet a csatlakozási tárgyalásokon a közeli országok kikötöttek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.07.30. 19:22:13

@anonymand:

"Mekkora is volt a felső kulcs?
Halálra."

Bruttó bérre vetítve 41%. Plusz 17% egészségügyi és nyugdíjjárulék. Az összesen elvitte a bruttó bér 58%-át.

Plusz még a bruttó bérre rakódott 27%-nyi tb járulék.

Tehát a munkáltató által kifizetett 100Ft-ból csak 33 maradt a felső kulcsba eső munkavállalónál.

Halálra?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.07.30. 19:24:23

@anonymand:

Csak összehasonlításképpen, most 100Ft-ból 52 marad ugyanazon munkavállalónál.

anonymand 2013.07.30. 19:50:19

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Nem vetítek, nem vitatkozom.
www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_38393.jpg
A hazai halálra 40%-al szemben máshol nem halálra volt akár 62,3% is.
Ennyi.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.07.30. 19:55:24

@Kivlov:

Tisztelt Kivlov!

"A munkanélküliek fele több mint egy éve nem talál állást" - a rohadék naplopók!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a kérdéseimre hajlandó vagy válaszolni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.07.30. 20:56:29

@anonymand:

Ezek csak félinformációk. Nem látszik például a sávhatár. (A magyar sávhatár az EU-s mininálbér környékén állt. Meg nem látszik az szja melletti egyéb elvonás, ami Magyarországon igen magas, így a 41% valójában 58% volt.

Én sem vitatkozni szeretnék, csak a tényeket rögzíteni.

Természetesen a halálra csak amolyan nyomatékosító jelző, nem szó szerint értendő. Gondolom @Kivlov: is így értette.

Darkosia 2013.07.30. 23:26:28

@anonymand:
Kiszedtél egyetlen darab adót alátámasztandó, hogy Magyarországon milyen hiper-szuper alacsony az elvonás mértéke. Gratulálok.
www.bankszovetseg.hu/wp-content/uploads/2012/10/HSZ6_karman_665_677.pdf
A 2. oldalt lévő grafikont tanulmányozd. Európában van 1-2 nálunk kétszer gazdagabb hely ahol talán 1-2%-ot ránkvernek. Hűha.

anonymand 2013.07.31. 06:41:10

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Nem látszik például a sávhatár." - valóban nem, sok minden nem látszik.
Egy dolog nyilvánvaló, hogy nemzetközi összevetésben a száraz adatok nem igazolják Kivlov sommás ítéletét.
Természetesen a halálra, a halálra idióta nyomatékosítás.
Sem helye, sem alapja.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.07.31. 06:44:59

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

"Kiszedtél egyetlen darab adót alátámasztandó, hogy Magyarországon milyen hiper-szuper alacsony az elvonás mértéke. Gratulálok." - a gratulációt köszönöm!
Viszonzásul én is gratulálok kristálytiszta fogalmazásodért, valamint azért, hogy figyelmen kívül hagyod, hogy Kivlov hivatkozott a halálra adóztatásra, mint az ország elhagyásának indokára.
Erre reagáltam, igyekeztem cáfolni, a megadott linken egyébként részemről semmi kiemelés nem lehetséges.
Ami ott szerepel, az halálra igaz.

Tisztelettel:
anonymand

Darkosia 2013.07.31. 08:22:44

@anonymand:
Szándékosan játszod a hülyét, vagy tényleg ilyen vagy?
Kivlov nem azt mondta, az szja mértéke magas, hanem halálra adóztatják a dolgozó embereket. Erre te hozol egy táblázatot, ami az összes létező adónem közül egyedül az szja felső sávhatárát tartalmazza...

Kivlov 2013.07.31. 08:38:59

@anonymand:
"A munkanélküliek fele több mint egy éve nem talál állást"

És miért nem talál? Mert nincs! És miért nincs? Mert 20 éve folyamatosan azt játszottuk, hogy a felvett hiteleket elosztogattuk teljesen nonszensz, szavazatvásárló hülyeségekre (13 havi nyd, ingyen iskolatej, ingyen tüzelő, ingyen lóf*sz), ahelyett hogy vállalkozások támogatására, fejlesztésekre költöttük volna.

anonymand 2013.07.31. 09:17:39

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Igen, velem született tulajdonság...
Mellesleg a "halálra adóztatják" a hülyeség, főleg annak tükrében, hogy ha a megadott táblázatot nézed, a hazai felső kulcs igen-igen messze van a más államokban jóval magasabb kulcstól, és még messzebbre a "halálra adóztatás" fogalmától.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.07.31. 09:25:12

@Kivlov:

Tisztelt Kivlov!

"És miért nem talál? Mert nincs!" - vannak viszont "napolpoók, inkatívak", no meg "eltartottak tömkelege".
Nincs ugyan munkahely, meg vannak nyugdíjasok, ráadásul eltartottak tömkelege.
Micsoda ország!
Még szerencse, hogy megadtad a választ, miért is van így.

Tisztelettel:
anonymand

Kivlov 2013.07.31. 09:59:20

@anonymand:
azért van így, mert a hülye kormány 40-50 éveseket nyugdíjba engedett évtizedekif. engedett leszázalékoltatni 7-800 ezer embert.
plusz alanyi jogon adja a CSP-t, gyerekgyártási pénzek tömkelegét, így a kisebbségnek megéri egy életen át a f*rkából élnie.

anonymand 2013.07.31. 11:40:10

@Kivlov:

Tisztelt Kivlov!

Higgadj le!
Beszélgetünk.

..."40-50 éveseket nyugdíjba engedett évtizedekif"... - már munkába álláskor azzal kellett számolniuk, hogy...
Csak mellesleg jegyzem meg, hogy 50 éves korában korkedvezményes nyugdíjba vonult valamikori rendőr haveromat 55 éves korában eltemettük. Ne aggódj, nem élvezi már a nyugdíját.
..."engedett leszázalékoltatni 7-800 ezer embert." - ha megkérhetlek, akkor legyél szíves autentikus forrást megadni, mert nekem ez a szám hihetetlennek tűnik.
..."plusz alanyi jogon adja a CSP-t" - ez talán mégsem a zemútnyócév hibája.
..."tömkelegét, így a kisebbségnek megéri egy életen át a f*rkából élnie." - ez az aminek a lényegével egyetértek, csak kicsit kulturáltabban igyekeztem volna megfogalmazni.

Tisztelettel:
anonymand

Kivlov 2013.07.31. 11:44:41

@anonymand:
tessék: 722E
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij11.pdf
Ez korábban mnég több volt.

ki mondta, hogy az elmúlt 8 hibája? Az elmúlt 20é! meg főleg antalljóskáé, aki elindította az begész kamuországot a puhapöcsű irányításával.

Darkosia 2013.07.31. 12:03:18

@anonymand:
"Mellesleg a "halálra adóztatják" a hülyeség, főleg annak tükrében, hogy ha a megadott táblázatot nézed, a hazai felső kulcs igen-igen messze van a más államokban jóval magasabb kulcstól, és még messzebbre a "halálra adóztatás" fogalmától."
Pedig igyekszek a kedvedért nem összetett mondatokban fogalmazni. A megadott táblázat egyetlen fajta elvonást takar. Hidd el, egyáltalán nem panaszkodnék, ha annyit adóztatnának összesen. Szerintem Kivlov sem. Képes vagy végre ezt a gondolatot befogadni, vagy szajkózod továbbra is ugyanazt?

Arról nem is beszélve, hogy még a személyi jövedelemadót is torzan tartalmazza a táblázat azzal, hogy csak a felső sávhatárt mutatja. Pl. megnéztem az első Ausztriát, igen ott kemény 50%. Viszont évi 11000 euróig 0%. Na?
Megnéztem még Dániát is, mint rekorder a táblázatodban. Ott még az adatok sem stimmelnek.
állami jövedelemadó - alsó sáv: 5,04%
állami jövedelemadó - középső sáv: 6%
állami jövedelemadó - felső sáv: 15%
Ehhez még van önkormányzati adó, ami átlagosan 26%.
Közel sincs a táblázatban lévő 62-höz.

Darkosia 2013.07.31. 12:18:05

@anonymand:
"Csak mellesleg jegyzem meg, hogy 50 éves korában korkedvezményes nyugdíjba vonult valamikori rendőr haveromat 55 éves korában eltemettük. Ne aggódj, nem élvezi már a nyugdíját."
Egy általános statisztikára egyetlen kiragadott esettel válaszolni, miszerint van aki meghal 55 évesen teljesen hibás.
Pár adat:
-2011-ben a férfiak 60,4, a nők 58,4 évesen mentek nyugdíjba. Ez az átlag!
-2011 elején 814 ezer 61 évesnél fiatalabb számára folyósítottak ellátást.
-Mivel a KSH adatai szerint egy ma 60 éves férfi még majdnem 19 évig, egy 60 éves nő 22 évig él még, ezért eddig kell egy átlagos nyugdíjast eltartani a társadalomnak.
-2017-re a 60 év felettiek aránya eléri a 30%-ot.
-Amíg Magyarországon az emberek 32%-a tölti csak be a 62 éves kort nyugdíjba vonuláskor, ez a szomszédos Szlovákiában 65%.
-Amíg a magyar átlagnyugdíj a fizetés közel 80%-a is lehet, ez az arány például a németeknél 46%.(persze lehet mondani többnek a kisebb hányada is több, ergó ott annyiból is meg lehet élni, de ez akkor is nagyobb terhet rak a dolgozókra)
Ezekre a tényekre egyetlen kiragadott eset, miszerint egy ismerősöd sajnos 55 éves korában elhunyt nem válasz.

DIldiko 2013.07.31. 14:04:35

@Darkosia: Kit érdekelne, hogy mennyire vagyok megadóztatva, ha a tisztességes munkámért tisztességes bért kapnák. De amikor a létminimum a minimálbér nettójának a másfélszerese akkor bizony nagyon nem tisztességes a bérezés.
Tőlem akár 60% adót is levonhatnának, a nettó fizetésem a mostani 2-3szorosa lenne a mostani árak mellett - egyáltalán nem érdekelne, hiszen tisztességesen meg tudnék élni belőle. De így halálra vagyok adóztatva, míg aki az én fizetésem tízszeresét keresi az meg egyáltalán nincs halálra adóztatva.

DIldiko 2013.07.31. 14:07:29

@Darkosia: Sajnos a sok 40-50 évesen nyugdíjba mentek nagy része már régen alulról szagolja az ibolyát - azért ment nyugdíjba mert beteg volt. Ha meg a rendvédelmisekre gondolsz akkor azok nagy része nem éri meg a valódi nyugdíjkorhatárt.
Én sajnos nagyon sok olyan embert ismertem, aki a nyugdíjba vonulása előtt meghalt - sokkal többet, mint aki nyugdíjas is a mostani ötvenesek-hatvanasok közül.

Darkosia 2013.07.31. 14:21:27

@DIldiko:
Én egyetértek veled.
Csakhogy varázsütésre nem fogunk 2-3-szoros bért kapni. Ehhez először le kell csökkenteni az újraelosztás mértékét a mostani 50% feletti szintről 40% alá. Ami azt jelenti, hogy az államnak minden kiadását átlagosan ötödével vissza kéne vágnia. Nyugdíjakat, oktatást, segélyeket, közalkalmazottakat, mindent. Sőt, még jobban is, mert egyes tételek (pl. kamatkiadás) adottak. (Persze azon lehet és kéne is vitázni, melyik tétel csökkenjen átlagon felül, melyik ne.)
Így pár év alatt bebikkanna a gazdaság, csökkenne a munkanélküliség, a munkaerőért fokozódó verseny és a cégek anyagi lehetőségének javulása pedig magával hozná a munkabérek emelkedését is. Ez nem tündérmese, lásd Szlovákia példáját. A 2000-es évek elején még mi röhögtünk rajtuk. Hát ez azóta megfordult. Már nagyobb az egy főre eső gdp-jük, magasabb az átlagbérük és eurójuk is van (nem hiszem, hogy kéne nekünk euró, de maga a tény sokmindent elmond, hogy bevezethették).
A fordulat nem a semmiből jött, nincs ingyen ebéd. Előtte olyan megszorításokat hajtottak végre, hogy éhséglázadás tört ki amihez a hadsereget is be kellett vetniük.
De mi nem ezt tesszük, mi most, és az elmúlt 20 évben kb. mindig elvettünk annak akinek volt, a munkástól aki megdolgozott érte, a cégektől és cégtulajoktól akik termelésre fordíthatták volna, majd szétosztogattuk (a mostani kormány annyit változtatott, hogy a bevételt hellyel-közzel hozzáemelte a kiadásokhoz, az előző "szakértők" egy általános iskolás matematikai teljesítményét alulmúlva bizonyították, hogy erre is képtelenek). Aztán csodálkozunk miért nem nőnek a reálbérek, miért múljuk folyamatosan alul a régiós gdp növekedést, miért van csak a posvány. Ezért.

Darkosia 2013.07.31. 14:23:17

@Darkosia:
"elvettünk annak akinek volt"
mármint nyilván attól akinek volt

Darkosia 2013.07.31. 14:26:04

@DIldiko:
"Sajnos a sok 40-50 évesen nyugdíjba mentek nagy része már régen alulról szagolja az ibolyát - azért ment nyugdíjba mert beteg volt. Ha meg a rendvédelmisekre gondolsz akkor azok nagy része nem éri meg a valódi nyugdíjkorhatárt.
Én sajnos nagyon sok olyan embert ismertem, aki a nyugdíjba vonulása előtt meghalt - sokkal többet, mint aki nyugdíjas is a mostani ötvenesek-hatvanasok közül."
Lehet, hogy te ilyeneket ismersz. De a tények mást mutatnak. És nem, nem csak a rendvédelmisekről írtam.

DIldiko 2013.07.31. 14:38:55

@Darkosia: Kellene egy újabb Bokros-csomag, sőt még attól is komolyabb. Teljesen másként kellene nagyon sok dolgot csinálni, ezt én is tudom, sőt szinte mindenki, akinek van egy kis józan paraszti esze - de úgy látszik a parlamentben szinte mindenkinek elment az esze. A megélhetési gyerekgyártás támogatását azonnal fel kellene függeszteni, a nyugdíjasokat nem engedném dolgozni, a feketemunkát azonnal hatalmas bírságokkal, rendkívül sűrű ellenőrzésekkel visszaszorítani és a korrupciót kiirtani - lehet, hogy még maradna is egy kis pénz a kasszában?

anonymand 2013.07.31. 15:47:02

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

DIldiko 2013.07.31. 14:04:35 nagyjából meg is válaszolt.
Mindkettőtöknek.
Az idétlen fogalomhasználat azt mutatja, hogy fogalomzavarral küzdötök.
Az adózás, a (máshol) magas(abb) kulcs(ok) és a megélhetés között összefüggés van, csak nem olyan direkt módon, ahogy azt Kivlov beállítani próbálja.
Úgy érzem, hogy feleslegesen sok energiát pazaroltam rátok, tehát: adieu!

Tisztelettel:
anonymand

Darkosia 2013.07.31. 16:05:06

@anonymand:
Tényleg jobb. Még mindig egyetlen fajta adóra vagy rágyógyulva, miközben százával vannak. Azt hiszem a te fajtádat hívják funkcionális analfabétának.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.07.31. 22:57:23

@DIldiko:

"úgy látszik a parlamentben szinte mindenkinek elment az esze"

Erről ez jutott eszembe:
nivo.blog.hu/2011/09/21/politikusnak_lenni_jo

Apropó!

A népesség összetételében egyetértünk azóta? Nem reagáltál a legutóbbi kommentemre. Tudod, amikor kiszámoltuk, hogy nem 2,5 millió az ellátatlan, és nem is 1,4 millió.

DIldiko 2013.08.01. 07:33:39

@ccactus: Szerintem egyezzünk meg nagyjából középen. Azért kicsit több, mint gondolod, de kevesebb, mint én gondolom. Nem tudom pl. hogy a pályakezdő munkanélkülieket miért is nem sorolják az ellátatlanok közé, hiszen munkájuk nincs, de segélyt se kapnak sehonnan, hiszen még nem dolgoztak. Fizetni viszont kellene nekik még a TB-t is. A statisztikák bármit is mondanak az ország lakosságnak összetételéről, biztos, hogy többen vannak, mint azok mondják - tudod csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam. Ugyanúgy ahogy a foglalkoztatás kérdésében is - ha kivennénk a közmunkásokat (akik a létminimum felét kapják csak) a statisztikák kicsit rosszabbak lennének. igazi munkahely az elmúlt jó pár évben (nem csak az utóbbi háromban) szinte nem jött létre, viszont jó pár ezerrel kevesebb lett. Ha hozzávesszük még a külföldre távozókat is - akik kb. félmillióan vannak - nagyon nagy bajban lennénk, ha hazajönnének és nekik is munkát vagy segélyt kellene adni.
Amúgy minek nevezed azt, hogy egy képviselő kizárólag pártérdekből teljesen más gombot nyomkod folyamatosan a szavazásoknál, mint azoknak az érdeke, akik megválasztották?! Ebben az országban senki jó ötlete nem talál meghallgatásra ha a pártérdek nem úgy kívánja? Hogy lehet a pártérdek más, mint a választók érdeke? Miért lehet hülyének nézni éveken keresztül az adófizetőket, akiknek a pénzéből egyesek piszok jól élnek és semmi munkával csak a képviselőség milliárdossá váltak?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.03. 02:10:55

@DIldiko:

"A statisztikák bármit is mondanak az ország lakosságnak összetételéről, biztos, hogy többen vannak, mint azok mondják"

Ezzel nehéz vitába szállni.

DIldiko 2013.08.03. 10:45:15

@ccactus: A statisztikákat mindig akkor készítik, amikor a közmunkaprogramban pl. a legtöbben dolgoznak, ill. mezőgazdasági idénymunkák vannak. Ilyenkor mondják, hogy jaj de jó, kétszázezerrel többen dolgoznak. De sajnos ezeknek az embereknek csak pár hétig vagy hónapig van munkájuk, aztán visszakerülnek az ellátatlanok táborába közülük nagyon sokan. Ha az idénymunkát és a közmunkát kivennénk belőle akkor bizony siralmas képet festene a helyzet. Vagy kivennénk azokat is akik csak addig dolgoznak, amíg a munkáltatójuk felveszi az állami támogatást utánuk vagy nem fizet járulékokat, mert tartósan munkanélkülit foglalkoztat. Ez kb. 3-6 hónap, aztán ezek az emberek repülnek, mert jönnek helyette újak. Azok dolgoznak igazán, akik legalább 1 évig folyamatosan dolgoznak - erre valamennyire már lehet építeni, de a 3-6 havi "munkára" nem.
Azért tűnik olyan jónak most is a helyzet, mert a tavaly ilyenkorhoz képest kb. százezerrel több közmunkás van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.03. 14:45:17

@DIldiko:

A valóságban (már ha hihetünk a statisztikáknak) a foglalkoztatottak száma a tavaly ilyenkorihoz képest 55ezer fővel nőtt. Ezen belül a közmunkások száma a tavaly ilyenkorhoz képest 35 ezerrel nőtt. A piaci állások száma 20ezerrel nőtt. Míg a regisztrált munkanélküliek száma 23ezerrel csökkent.

A három évvel ezelőtti állapothoz tehát a kormányváltáshoz képest a foglalkoztatottak száma 100ezerrel nőtt. Ebből a közmunkások száma 50ezerrel nőtt, a piaci foglalkoztatottak száma szintén 50 ezerrel nőtt.

Forrás: www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/12_eve_nem_volt_ilyen_a_foglalkoztatottsagban_2.4.187256.html

"Azért tűnik olyan jónak most is a helyzet, mert a tavaly ilyenkorhoz képest kb. százezerrel több közmunkás van." - mondod te. De nekem egyre inkább az az érzésem, hogy csak vaktában dobálózol a számokkal, hasonlóan a népességi adatokhoz, amit az előbb már úgy-ahogy beláttál. De ha tudsz adni linket a közmunkások számának 100ezres növekedésére a tavaly ilyenkorhoz képest, akkor megkövetlek.

Gerilgfx 2013.08.17. 22:18:26

hibás a cím. inkább így kéne:

,,miért útálunk dolgozni?''

:D

anonymand 2013.08.18. 09:30:21

@DIldiko:

Tisztelt DIldiko!

Vitabeli ellenfeled a számok mágusa s egyben nyelvmester, a csűrés-csavarás Paganinije, hozza a tőle megszokott szintet.
Az indítás brutális, klasszikusokat szó szerint:
"Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." - majd megad egy linket, amelyben semmi nem igazolja az általa közölt számokat.
"index.hu/gazdasag/2013/07/30/nyolc_honapja_nem_dolgoztak_ennyien/" - mintha forrása lenne adatainak.
Ügyes!
Azt azért megállapíthatjuk, hogy akadémikusan fogalmazva: felebarátunk letévelyedett az igazság rögös, ámde annál keskenyebb ösvényéről.
Az említett oldalon ugyanis azok a szavak, hogy közmunka, versenyszféra elő sem fordulnak. Arról persze nem is beszélek, hogy firtathatnánk akár, mennyien is foglalkoztatottak külföldön.
De az már támadásnak minősülhetne, vagy agresszivitásnak. Azt pedig vannak akik nem szeretik (akinem nem inge, ne vegye magára), vitatkozni csak és kizárólag védekezve szabad.

Ha Te is szeretnél védekezni, akkor kéretlenül segítségedre sietve adok néhány idézetet a nemrégmúlt megjelent írásokból.

"A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss jelentése szerint januárban normális az álláskeresők számának brutális növekedése. Az is kiderült, hogy az új munkahelyek 60 százaléka közmunka volt 2013 januárjában. A csoportos létszámleépítések főleg a feldolgozóipart érintették. Sok a fiatal munkanélküli."
"A közfoglalkoztatás adta az új álláshelyek zömét

A 13,1 ezer újonnan bejelentett támogatott állás döntő hányada, 95 százaléka valamiféle közfoglalkoztatás volt - ez az összes új álláshely 60 százaléka."

Figyelemre méltó a következő is:
"Egyre kevesebben kapnak segélyt

Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli ellátásra nem volt jogosult, 13,0 százalékuk volt álláskeresési ellátást (álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély), 34,1 százalékuk szociális támogatást (rendszeres szociális segély, foglalkoztatást helyettesítő támogatás) kapott."
www.hrportal.hu/hr/az-uj-munkahelyek-60-szazaleka-kozmunka-volt-2013-januarjaban-20130218.html

"A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a foglalkoztatottak száma mintegy 20 ezer fővel emelkedett az előző három havi átlaghoz képest, ami teljesen megfelel a szezonalitásnak, míg 52,3 ezerrel nőtt egy év alatt, túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően." - talán Suppán mondhatta.

"A kormányzati kommunikáció szerint 2012-ben kb. 280 ezer ember vett részt közfoglalkoztatási programban. Ez a szám azért is meglepő, mert az ombudsman által készített vizsgálati jelentésben szereplő kormányzati adat október végéig bezárólag 289 ezer fő volt. Amennyiben ez utóbbi az igaz, akkor egyrészt november-decemberben már nem lépett be új ember a közfoglalkoztatásba, valamint valahogyan eltűnt 9 ezer fő. Miután ez nem lehetséges, ezért ebből csak az következhet, hogy nincsenek pontos információi valójában a kormánynak az általa foglalkoztatottakról.

A KSH foglalkoztatotti adatai alapján október végéig bezárólag átlagosan havonta 90 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatásban. Azaz a teljes részvételi adatok és átlagos havi résztvevői számok alapján egy közmunkás 2012-ben átlagban kb. három hónapig dolgozhatott. A maradék időben vagy a minimális juttatást jelentő foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapta 22.800 forint/hó mértékben, vagy nem kapott semmilyen ellátást az államtól." - kell ezt kommentálni?

"Czomba Sándor hangsúlyozta: rekordnak számít, hogy az idén a 300 ezret is meg fogja haladni a közfoglalkoztatásban részt vevők száma, mint ahogy a közfoglalkoztatásra költött összeg nagysága is. Úgy fogalmazott: "soha ennyi pénzt még magyar kormány nem fordított a közfoglalkoztatásra, mint ebben ez évben, 153,7 milliárd forintot". Hofmann Imre 2012-ről elmondta, hogy 261 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban." - ezek aszámok sem felebarátunkat látszanak igazolni.

"A közmunka erőteljes befolyását erősíti az a tény is, hogy a KSH márciusi létszámadatai szerint az 5 főnél több alkalmazottat foglalkoztató magánszférában tevékenykedő vállalkozások esetében február hónap után márciusban ismét csökkent az alkalmazotti létszám. Arra pedig kevés esély mutatkozik, hogy az április hónapra vonatkozó statisztika annyival jobb legyen, hogy három havi átlagban kompenzálni tudja a két havi csökkenést, így kedvező foglalkoztatotti adatot produkálva." - hitted volna?
A grafikon meg:
outside.mfor.hu/mfor/images-charts/chart_id_671_2012_05_30t10_49_09_02_00.png

Nem folytatom.
Felebarátunk gépét nyilván megfertőzte valamilyen excel fájl makrovírusa, ezért jön le más a képernyőjén, mint neked, vagy nekem.

Tisztelettel:
anonymand

Badeni_lakos 2013.08.20. 12:26:13

Kedves Cikkíró!

Én Németországban a legnagyobb autóipari konszernnél dolgoztam, és nagyon stresszes volt. Diploma után egyből kijöttem ide, de amilyen követeléseket támasztottak, hihetetlen voll Stress volt minden nap.
Semmi pénzért nem mennék vissza oda dolgozni.

Most mást, egy könnyebb munkát dolgozok egy kis cégnél, ahol annyira keresik a munkaerőt, hogy nyugodtan, vidáman dolgozgathatok, hiszen úgy se mondanak fel senkinek, mert alig van jelentkező / egyáltalán itt alig van munkanélküli. Persze németül tudni kell, és a sok indiai meg pakisztáni hát elég furcsán gagyarászik még angolul is.

Szóval minden alkupozíció kérdése. Ha úgysincs a helyedre senki se, (mert aki tud szakm. németül az ott szív a Büro ban, ahova vissza nem megyek!) szóval akkor úgy dolgozol ahogy jólesik!!! :D

engem továbbá a sok itteni "Stock in der Arsch" Vorgesetzte nem érdekel!! Egész nap Csak meresztik a Szotyadt seggüket, meg meetingeken cseszik el az idejüket. Ja meg a dugókban állnak a kocsival 1 órát reggel meg este! Egy lekvár mind az összes menedzser itt is!!! Magasról tojok én rájuk!!!
süti beállítások módosítása