Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

5 tanács az ellenzéki összefogásnak

2017. április 19. - Droli

Blogunkat szokás "jobboldali blogként" emlegetni, ami valahol jogos is, de azt nem lehet tagadni, hogy Orbánék "túltolták" és ideje lenne, hogy orrukra koppintson valaki. Lehet, ezért lesz nagyon hasznos a következő 5 apró tanács, mely arra is választ adhat, hogy hogyan lehet az, hogy az Orbán kormány számtalan hülyesége ellenére is nyerő pozícióban van, míg az ellenzéki pártok nem tudnak profitálni a helyzetből. Szóval mit kellene tenni vagy nem tenni az ellenzéknek, a tüntetőknek vagy a számtalan kis pártocskának, hogy megnyerjék a Fidesz hű szavazóit?

1. Felejtsd el a migránsok támogatását! Gyerekek, ez a hajó elment, az ország jelentős többsége nem akar migránsokat látni. Persze, lehet itt hivatkozni az eredménytelen népszavazásra, de óriási hiba azzal áltatni magatokat, hogy aki nem ment el, az szívesen látná a bevándorlókat. Viktor persze jól ráérzett erre, nem véletlen nyomatja a migráns ellenes politikáját, míg az ellenzék szolgaian belemászott a "minden rossz amit a Fidesz csinál" csapdába, és bevándorlóbarát kijelentéseivel tesz arról, hogy az elgondolkodott kiábrándult jobboldali szavazó visítva rohanjon vissza a Fideszhez. 

2. Nem kellenek a zsebmártírok! Gulyásék festékdobálós akciója, majd pajzsra emelésük mert kaptak egy kis közmunkát, eléggé szánalomra méltó. Mindenfajta ilyen akció elítélendő - jól néznénk ki, ha mindenki összevissza festegethetné az országházat csak mert olyanja van. (Nagyon tetszett az a dolog, hogy utána leközölték, hogy az eljáró bíró a szakdolgozatában máshogy látta ezeket az eseteket. Most őszintén: milyen beteg politikai társadalom, milyen beteg elme kell ahhoz, hogy valaki feltúrja egy bíró komplett múltját, hogy valahogyan bele lehessen kötni - mert ehhez az kellett! Ennyi ideje van embereknek? Vagy valaki fizeti ezt? Félelmetes.) 

3. Aki új politikát akar mutatni, az nem tüntet és nem áll szóba régi arcokkal. Vagy el kell viselnie, ha későbbiekben betagozódik századik kis pártként a nagy ellenzéki összefogásba. A bizonytalanok rühellik a Fideszt, de azt a tehetségtelen bagázst is, amelyiket ellenzéki összefogásként aposztrofálunk. Olyan alternatívát akarnak, amelyik nemcsak az elmúlt hét évvel szakít, de az azt megelőző nyolccal is. Nagyon jól csinálja ezt a Jobbik, amelyik szépen elkülönítette magát a "két nagytól", és mégis stabil, komoly szavazóbázisa van - az már más kérdés, hogy politikája olyan, amilyen.

4. Ha jobban élünk, ne mondd, hogy rosszabbul élünk. Azért a Fidesz gazdasági eredményeit nehéz vitatni, és ezt nemcsak a kormánypropaganda mondja, hanem érződik az emberek pénztárcáján is. Sokkal jobb a munkaerőpiaci helyzet mint régen, érezhetően több pénz van az embereknél mint régen, pörög a fogyasztás, örül mindenki. Lehetne jobban csinálni? Lehetne. Sok hibás döntést hozott a Fidesz? Igen. Korrupció? Ajjaj, van bizony. De ami működik, kár bírálni, csak azért, "mert Orbán". 

5. Tüntetünk vagy diszkózunk? Szerintem Orbán legszebb álmaiban sem szerepelt az, hogy az ellene induló komoly tüntetésből "Love parade" lesz. Ez így komolytalan, jellemző, hogy egyre kevesebben mentek tüntetni. A tüntetés nem a szórakozásról szól, hanem a politikáról.

Biztos van még más is, de hirtelen ez az öt dolog jutott eszembe annak kapcsán, milyen hibákat kellene elkerülni annak, aki szeretné a Fideszt leváltani, és nem valami álomvilágban lebegni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412436727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.19. 17:04:15

1. Igaz
2. Gulyás és társai nem kellenek, de a bíró tényleg gáz
3. Igaz
4. Nem a Fidesz miatt élünk jobban, hanem azért, mert vége a világválságnak
5. Igaz

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.19. 21:12:31

Mind az 5 pont nagyon igaz! Én még egyszerűbben össze tudnám foglalni: Egy Medgyessy-féle megőrizzük-kibővítjük kampány kellene a minden Fidesz-eredményt tagadunk politika helyett. No persze a megőrizzükbe beleértendő a költségvetési egyensúly is..

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2017.04.19. 22:55:26

Tehát ne legyenek önmaguk.

Sőt, legyenek leginkább Fidesz 2.0.

Jó :))

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.20. 11:34:09

@ccactus: Tartsuk meg a korrpuciot, az oktatas az egeszsegugy szetvereset, az oroszok seggnyalasat es az EU ekezeset is, a szabad verseny betiltasat, igaz? pf...
Nyilvan van akinek ez a rendszer jo, es nyilvan van aki szeretne ha ezt a rendszert kiterjesztene. Valoszinuleg annak, aki ennek a rendszernek a haszonelvezoje, mivel az allam jol kitomi a zsebet. Igaz kaktusz?
Cserebe elnezi a korrupciot, az oktatas az egeszsegugy szetvereset. Elarulja a hazajat is ha kell.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.21. 17:02:17

@Tyson925:

Igen, a poszt 4-és pontjára. :) Már ha ez terelés.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.21. 17:56:08

@ccactus: Mondhatnam, h egy ilyen terelesert szegyelhetned is magad, de hat...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.23. 21:35:15

@ccactus: "megőrizzük-kibővítjük kampány kellene"

""Épp indulni készültünk, amikor megtámadott minket két nagydarab gyerek a CEU-s kitűzőm miatt. A haverunk (aki kb. 195 cm) repült a székek és asztalok közé. Rólam letépték a kitűzőt, a kabátot, táskát, pulóvert. Közben azt üvöltötték, hogy szétvernek minket, nem tűrik meg maguk között az ellenségeiket, a provokátorokat, a liberálisokat" – írta egy nyilvános Facebook-posztjában Beregi Tamás, író, akinek az egyik, Egyetleneim című könyvéből film is készült. A 2010-es, számítógépes játékokról írt könyvéről pedig itt írtunk kritikát.
A kitűző miatt ütöttek
A kitűző miatt ütöttek
Fotó: Szabó Bernadett
A poszt szerint a szórakozóhely biztonsági őre tétlenül nézte a balhét. Amikor segítséget kértek tőle, azt mondta nem avatkozik be "2-2 emberes felállásokba". Végül a pultos lány állította le a két támadót. Beregi azzal zárja az írást, hogy "ezúton is szeretnék gratulálni Orbán Viktornak, Bayer Zsoltinak, Kósa Lalinak és a többi viszkető tenyerűnek, hogy a folyamatos ellenségkép gyártással, hosszú évek kitartó munkájával" ilyen szintű gyűlölettel nyomták tele az emberek fejét. (Beregi Tamás egyik könyvéből, az Egyetleneimből film is készült. A 2010-es, számítógépes játékokról írt könyvéről itt írtunk kritikát.)
Az eset a Rácskert nevű szórakozóhelyen történt. Telefonon elértük a pultost és a Rácskert üzletvezetőjét is, mindketten megerősítették a Facebookra kiírt információkat. A Rácskert vezetője, Szőke Csilla elmondta, hogy egy népzenei találkozó volt a helyen, ahol nagyon sokan békésen megfértek egymás mellett, csak két ember nem bírt magával. Azt mondta, attól tart, hogy biztos lesznek olyanok, akik szembe akarják majd állítani "a belvárosi liberálisokat és a népzene kedvelőit" egy ilyen hír után, de szerinte érdemes lenne inkább arra figyelni, hogy hány alkalommal mennek végig ezek a programok atrocitás nélkül. A biztonsági szolgálat munkáját elkeserítőnek nevezte, nem érti, miért nem avatkozott be az őr a verekedésbe. Helyszíni kamerák alapján megvizsgálják, pontosan mi történt. "

ki kene boviteni az uszitast is, nem? Viszket-e a tenyered kaktuszka?

anonymand 2017.04.28. 14:23:43

@ccactus:

Könnyekig meghatódtam.
Tényleg.
Hogy azok, akik eddig szorosan Bonsai Duce mögött állónak tűntek, meg olyanokat is írtak, most az ellenzéket látják el jó tanácsokkal, hogy erősödjenek, hogy felkészülhessenek a győzelemre, kormányváltásra.
Igazi felebaráti szeretet sugárzik az írásból.
Ha eddig nem tette volna meg valaki, hát akkor én:
Köszönöm!
Köszönjük!

"Én még egyszerűbben össze tudnám foglalni: Egy Medgyessy-féle megőrizzük-kibővítjük kampány kellene a minden Fidesz-eredményt tagadunk politika helyett." - roppant jó tanácsnak hangzik, így első nekifutásra.
Azért nekem, mint kákán is csomót keresőnek, akad vele gondom.
Kedves felebarátom ccactus!
Elfelejtetted felsorolni, kicsit részletezni, hogy mit is tartasz te megőrzendőnek és kibővítendőnek.
"No persze a megőrizzükbe beleértendő a költségvetési egyensúly is.." - mi lenne az "is" előtt?
Stadionépítés?
A jogállam lerombolása?
A közoktatás további rombolása?
A sajtó egy kézbe vonása?
A költségvetési egyensúly célként valóban dicséretes, ám épp a jövő évi költségvetésben lesz (a kiszórható pénzek okán) némi visszaesés. Most akkor a visszaesést kőne megtartani, vagy kibővíteni? Nem igazán világos.
Na, majd részletezed gondolom.
Azt persze nagyon remélem, hogy nem hagyol félbe, mint itt:
nivo.blog.hu/2014/12/10/szegenyseg_akkor_most_csokken_vagy_no

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.28. 16:56:44

@anonymand:

Nagyon egyszerű a válasz a kérdésedre. Azt kell megőrizni és kibővíteni, amit a választók szeretnek a jelenlegi rendszerben. Közvélemény kutatásokkal ez könnyen kideríthető.

A minden eredményt tagadunk politikában pont az a baj, hogy sutba dobja azt is, amit pedig a többség jónak tart. Vagy éppen legkisebb rossz, kompromisszumos megoldásnak. Anno mi is próbálkoztunk ilyenekkel, például itt, ha még emlékszel rá. nivo.blog.hu/2012/11/10/nehany_kerdes_bajnai_gordonhoz?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201703

anonymand 2017.04.28. 17:34:16

@ccactus:

"A minden eredményt tagadunk politikában pont az a baj, hogy sutba dobja azt is, amit pedig a többség jónak tart." - megint kitértél az egyenes válasz elől.
Konkrétan rákérdeztem, te meg konkrétan nem feleltél.
Szóval mit is kőne megtartani, bővíteni?

anonymand 2017.04.28. 17:46:41

@ccactus:

Nem emlékeztem.
Azért most, hogy ráirányítottad figyelmemet, megint a kérdéshalmaz réme vett erőt rajtam.
Ebből most csak egy témakört emelnék ki.
"8. Mi lesz a felsőoktatás rendszerével?

Azt tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány a felsőoktatás rendszerén a rendelkezésre álló egy évben nemigen változtatott, hiszen a rendszer átalakítása ennél hosszabb időt vesz igénybe. A Fidesz viszont jelentős átalakításba kezdett, amelynek lényege, hogy az ingyenes állami helyek számát jelentősen lecsökkentette"... -ezt kőne folytatni, bővíteni?
...
"A végcél a nagyrészt önfinanszírozó felsőoktatás, amelyben a részvevők tandíjként kifizetik taníttatásuk költségét." - netán ezt?

Azért humorotok is volt:
"Persze félreérték ne essék, nyilván az lenne a legjobb, ha a felsőoktatás, meg minden más, még a sör is ingyenes lenne."
Most, a CEU-ügy ismeretében, mit is kőne folytatni, kibővíteni?
Más egyetemeket is nehéz helyzetbe hozni, avagy rákényszeríteni az echte magyar intézményeket, hogy akkreditáltassák magukat at USA-ban? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.28. 20:55:08

@anonymand: @Tyson925:

Hát látom nem jött be nektek ez a megőrizzük-kibővítjük ötlet. Szimpatikusabb nektek a mindent tagadunk, kérlelhetetlenül? Legalábbis láthatóan ezt követitek. Biztosak vagytok benne, hogy ez az ellenzéki kibontakozás útja?

anonymand 2017.04.29. 00:19:40

@ccactus:

Keversz dolgokat.
Én kérdeztem, hogy mit is kőne megtartani, bővíteni.
Szóval nem állítottam sehol, soha, hogy mindent tagadni.
(ha tudnál idézni, hogy cáfolj, akkor tedd meg! Nem fog sikerülni)
Azt kellene belátnod, hogy a nagy rendszerek: igazságszolgáltatás, oktatás, adórendszer, szociális ellátórendszer, stb. mérhetetlen károkat szenvedett az elmúlt 7 évben.
Hiába is helyeseltem első perctől kezdve és helyeslem most is például, hogy az iskolába járásra kötelezték (holmi anyagiak megvonásával torolva) akiket kellet, ez nem a rendszer lényegét érinti.
Morzsa.
Ismételten kérdem, csak kiegészítve:
Mit is kőne megőrizni, bővíteni?
Stadionépítés?
A jogállam lerombolása?
A közoktatás további rombolása?
A sajtó egy kézbe vonása?
Egykulcsos adórendszer?

Az ellenzék, majd ha lesz, nem a ti jó tanácsaitok alapján lesz, erősödik és nyer (esetleg).
De azért köszi a tanácsokat!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.29. 07:29:00

@anonymand:

De hozzászólásodban benne van, hogy nem nagyon látsz lényegi elemeket, hanem csak morzsákat, amiket megőrzendőnek, kibővítendőnek tartasz. Kérdés, hogy ezt a többség is ugyanígy gondolja-e? Szerintem nem, de ez csak az én vélelmem. Azért sem szeretnék konkrétumot említeni, mert természetesen minden intézkedéshez akadnak pró- és kontra érvek. Fölösleges most ezeket a vitákat itt újra nyitni. Az viszont egy közvélemény kutatással kideríthető lenne az ellenzék számára, hogy a többség mely intézkedések megtartását támogatja. Ezeket érdemes megtartani, különben úgymond a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is és akkor nem tud maga mögé többséget állítani.

anonymand 2017.04.29. 14:34:09

@ccactus:

Valóban nem sok folytatandót látok.
Az is igaz, hogy ez nem biztos, hogy megegyezik egy többség véleményével.
Hogy milyen módszerekkel próbál felépülni és erősödni a jelenleg nem létező ellenzék, azt döntsék el ők maguk, ha akarod; majd mi magunk eldöntjük, és ismételten köszönöm, köszönjük a jó tanácsot.
A közvéleményt nem csak közvélemény-kutatással lehet megismerni, főként az internet világában.
Persze, ez is csak egy vélemény.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.03. 13:58:03

@anonymand: "Ezen az állt, hogy mit kell vinni az intenzívre befekvőknek. Például vizet, bugyit, evőeszközt, saját gyógyszert, WC-papírt. Eddig oké, illetve nem oké, de aki már járt már bármelyik kórházban, ezeket valószínűleg automatikusan csomagolja a bőröndjébe.
És műtétre menet a műtőssegéd kezébe nyomj 2 db fáslit (10 cm-est).
Amibe persze senkinek a pénztárcája nem rokkan bele, és a kórház sem ezen fog nyerészkedni, de
nyilván ez a legnagyobb gondja mindenkinek, aki éppen a műtőbe igyekszik
elég jó üzenet, hogy éppen egy olyan klinika műtétjére készülsz befeküdni, amelynek erre a párszáz forintos tételre sincs pénze."

ezt kene folytatni...

Na de ez a folytatni kiboviteni duma ne tevesszen meg. Ez semmi mas, mint szep kis tereles. Mit is kene amugy folytatni, azon gondolkoztunk mar? Felmerul az egyszeri emberben, hogy van-e egyaltalan kormanyzas? Vannak itt reformok, szerkezeti atalakitasok, tarsadalmi egyeztetesek meg vitak? Semmi nincs, kaktuszka sem tud mar semmilyen temat felbofogni, mert egyszeru politikai kormanyzas van, mellebeszelesekkel. Par temat bedobnak, mint Soros Gyorgy, meg menekultek stb stb. es ennyi. Nincs kormanyzas, nincs amit folytatni lehetne... Max a szabad rablas, urambatyam rendszer es ehhez hasonlo dolgok, amik kitartjak a kaktusz feleket... Mert a piacon keptelen megelni.

anonymand 2017.05.04. 17:16:59

@Tyson925:

Tudod ccactus szerzett nekem egy jó délutánt.
"Azért sem szeretnék konkrétumot említeni, mert természetesen minden intézkedéshez akadnak pró- és kontra érvek." - azt hitte, hogy elegánsan kibújt a válaszadás alól, pedig csak megmosolyogtató módon.
Igazán érdekelt volna, hogy mit is tart ő, mit is tartanak ők folytatandónak, kibővítendőnek.
Megszoktam már, hogy ha élesedik a helyzet, akkor a konkrét válaszok elmaradnak.
Lehetne említeni a középiskolai rendszert, az egyházi térnyerést az oktatásban, a civil szervezetek mos aktuális is, a szociális ellátórendszert, a közbeszerzések irányított voltát, és még annyi mindent...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.05.13. 08:45:35

@anonymand: @Tyson925:

Egy kis félreértésbe csapott át az eszmecsere. Én nem azt mondtam, hogy folytatjuk. Ezt csak ti adtátok a számba. Ez a kormánypártok jelszava lehet majd a kampányban, nem az ellenzéké. Az ellenzéké az lehet, hogy a jó dolgokat megőrizzük, kibővítjük. Medgyessy ezzel nyert 2002-ben. De lehet, hogy én vagyok itt ilyen öreg egyedül, hogy még ilyenekre emlékszem?

anonymand 2017.05.13. 09:27:32

@ccactus:

Csak a magam nevében nyilatkozhatok.
"Egy Medgyessy-féle megőrizzük-kibővítjük kampány kellene a minden Fidesz-eredményt tagadunk politika helyett. No persze a megőrizzükbe beleértendő a költségvetési egyensúly is.." - voltam olyan bátor, hogy rákérdeztem, tan nem is egyszer, de konkrét választ nem kaptam.
Mi az, mik azok, amit meg kellene őrizni, amiket bővíteni kellene?
Félreértettelek.
Nyilván félreértettem a posztot ... is.
"1. Felejtsd el a migránsok támogatását! Gyerekek, ez a hajó elment, az ország jelentős többsége nem akar migránsokat látni. Persze, lehet itt hivatkozni az eredménytelen népszavazásra, de óriási hiba azzal áltatni magatokat, hogy aki nem ment el, az szívesen látná a bevándorlókat. Viktor persze jól ráérzett erre, nem véletlen nyomatja a migráns ellenes politikáját, míg az ellenzék szolgaian belemászott a "minden rossz amit a Fidesz csinál" csapdába, és bevándorlóbarát kijelentéseivel tesz arról, hogy az elgondolkodott kiábrándult jobboldali szavazó visítva rohanjon vissza a Fideszhez." - kormánypropaganda (nem is annyira) light.
"Jó" tanács.
Akkor, hogy tisztázzuk, mennyire is értettelek félre benneteket: továbbra is össze kell keverni a menekült, migráns, potenciális terrorista fogalmát, továbbra is gyűlöletet kell szítani az összemosott idegenek ellen?
Ezt még bővíteni is kéne?
Vagy mit értettem félre?

anonymand 2017.05.15. 05:40:00

@ccactus:

"A Magyar Tudományos Akadémia szerint az országban 430 ezer rászoruló gyermek él, ám a minisztériumi számítás alapján közülük csupán 208 ezren jogosultak az ingyenes nyári étkezésre, a többieknek az egy főre jutó havi jövedelme meghaladja 37 050 forintos korlátot. De a jogosultaknak is kevesebb mint a fele jelentkezik az önkormányzatokon a nyári gyermekétkeztetésre. Minderről a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) pénteki sajtótájékoztatóján volt szó. Elhangzott: legalább 330 ezer gyermek fekszik le éhesen, aki a nyári szünet alatt sem jut megfelelő étkezéshez. A problémák az anya alultápláltsága miatt már a várandósság alatt elkezdődnek. Hazánkban a legmagasabb az EU-n belül a 2500 grammos testtömeg alatt született gyerekek száma."

anonymand 2017.05.17. 10:57:45

@ccactus:

Mivel nem nyilvánítottál véleményt, ismét találgatásba bonyolódom.
Tán ilyesmire gondolhattál:
"A Költségvetési Felelősségi Intézet a tavalyi költségvetés alapján kiszámolta, hogy az állami iskolákba járó gyerekek egy főre jutó támogatási összege (61,3 ezer forint) 2,6-szor kevesebb, mint az egyházi iskolákba járóké (160 ezer forint). Ráadásul az előbbi a következő tanévben 5 százalékkal (58,3 forintra) csökken, az utóbbi pedig 200 ezerre nő. A különbség tehát fokozódik: 3,4-szeresre."
hvg.hu/itthon/20170516_Haromszor_tobbet_er_egy_gyerek_ha_egyhazi_iskolaba_jar
Folytatni, bővíteni.
Az egyenlőtlenséget.
Vagy csak az egyházi térnyerést az oktatásban.
"A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben emlékeztet, hogy az ezredforduló környékén az egymást váltó kormányokon átívelő – az önkormányzatok kollektív kifosztását eredményező – megszorítások „eredményeként” a csőd közeli helyzetbe kerülő addigi fenntartók szinte sorban álltak az egyházaknál, hogy átadhassák intézményeiket. Ez 2010-re 572 iskolát jelentett. Ekkor még nem volt elvárás – sem a szülőknél, sem a pedagógusoknál – a hitéleti tevékenység.

A második Fidesz-kormány magalakulását követően felgyorsult az egyházi átvétel folyamata, 2016/17-ben 1308 ilyen intézmény van, és mára általános elvárás a hitéleti tevékenység mind a diákok, pedagógusok és a szülők körében is. Számtalan helyről érkezik jelzés az érdekvédelmi tevékenység akadályozásáról is."
Folytatni, bővíteni.
Nem tudom, mire, mikre gondolhattál.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.17. 14:35:10

@ccactus: "A Magyarországot elítélő határozat szigorúbb változatát fogadta el az EP
2017. május 17. 13:46
Elkezdődik a 7. cikkely szerinti eljárás előkészítése az Európai Parlament szerdai döntése nyomán. Először egy jelentés elkészítésére utasították az illetékes bizottságot a képviselők. Az elfogadott határozatban arra is felszólították a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel, illetve a civilszervezetekkel kapcsolatos törvények szigorítását, a CEU-ügyében pedig állapodjon meg az amerikai hatóságokkal. A Bizottságot pedig arra szólították fel: szigorúbban ellenőrizze az EU-s pénzek magyarországi felhasználását.

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be, de nem csak ők szavazták meg.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

Emellett felszólították a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel, illetve a civilszervezetekkel kapcsolatos törvények szigorítását, a CEU-ügyében pedig állapodjon meg az amerikai hatóságokkal, hogy az egyetem szabadon tovább működhessen, az Európai Bizottságot pedig arra szólították fel, hogy szigorúbban ellenőrizze az uniós pénzek felhasználását"

Papirod van rola, h NEM VAGY DEMOKRATA!
Aki leepiti a demokraciat, elarulja a hazajat....

111211211111221... 2017.06.01. 20:44:09

Az Orbán rendszer az elaljasodás tette meg a kelet-európai középosztálybeliség illúziójának ellenértékévé. Ez az amit egy ellenzékinek meg kéne őriznie, ki kéne bővítenie?

Nívó blog 2021.09.25. 16:33:48

Nahh, elröppent egy választási ciklus, mióta ez a poszt született. Újraolvastam, hát mit mondjak túl sok minden nem változott négy év alatt. Kicsit óvatosabb lett a migránsbarátság és a rosszabbul élünk kampány, maradt még régi arc is a 2010 előtti korszakból, de érdekesség, hogy tulajdonképpen egyedül a fő arc maradt, Gyurcsány Ferenc, mindenki más kikopott mellőle 2010 előttről.
Amiben nagyobb változást érzek, az az 5-ös pont. Nincsenek tömegdemonstrációk, tízezres ellenzéki tüntetések, mint például annó az operánál. Fogjuk rá a vírusra.
Van viszont szélesebb ellenzéki összefogás, mondhatni szélsőbaltó szélsőjobbig, de ez csak akkor lenne teljesen igaz, ha a Jobbikot tekinthetnénk még szélsőjobbnak. Ők már inkább baloldaliak, legalábbis én nem sok Kárpátiát hallok, meg árpádsávost látok arrafelé.

Kormányoldalról sincs sok változás, megőrizték, kibővítették, folytatták a korábbi politikát. Megspékelve egy súlyos járványhelyzettel és abból fakadó egészségügyi és gazdasági kihívásokkal.

Nívó blog 2021.09.25. 16:34:26

Viszont az eltelt négy év azt is jelenti, hogy a fiatal demokraták megint idősebbek lettek ennyivel. Változott a szavazóbázis is. A négy évvel ezelőtti szavazókból sajnos több százezren már nincsenek köztünk, viszont több százezren szavazókorba kerültek azok közül, akik még csak ovisok voltak a Gyurcsány érában. Az idő nem a Fidesznek dolgozik véleményem szerint, minden fiatalokat célzó családbarát intézkedés ellenére. 10 milliós CSOK... stb.

anonymand 2021.10.12. 04:09:26

@Nívó blog:

Igen, lassan megint eltelt egy ciklus.
Azon kívül, hogy mindenki idősebb lett pártállásra való tekintet nélkül, nem sok változás volt.
Mármint a híveket tekintve.
Az egyik oldal csak kritizál, tán azért, mert "ellenzék".
Csak kritizál, mert az ellenzéknek ez a dolga.
Csak kritizál, többnyire okkal-joggal, olykor igaztalan.
A kort kivéve nem változtak.
A másik oldal sem változott.
Szemet huny, védi a mi kutyánk kölykeit, "kamu" jelzővel illet mindent ami rossz színben tünteti fel a qrmányt, elsiklik a tények felett, negligálja azokat.
Ez egy ilyen ország.

(A változások megérdemelnek egy külön lapot, szerintem.)

Nívó blog 2021.10.16. 11:14:17

@anonymand:

Nem gondolnám, hogy bárkinek az lenne a dolga, hogy kritizáljon. Kritizálni mindig könnyű.
Az ellenzék dolga az lenne, hogy alternatívát nyújtson. Ha tud.

Nívó blog 2021.10.16. 11:21:21

@anonymand:

“elsiklik a tények felett”
Lényeg, hogy a választók tisztában legyenek a tényekkel, és az alapján döntsenek.
Szerintem sok táborra oszlanak a szavazópolgárok:
- vannak, akik “pofára” szavaznak. Kedvelik Orbánt, vagy nem kedvelik
- vannak akik világnézeti alapon szavaznak. Nemzeti/keresztény érzelműek, vagy baloldali világpolgárok
Na ezek elsiklanak a tények fölött, megvan kire szavaznak.

Nívó blog 2021.10.16. 11:32:00

@anonymand:

- aztán vannak az örök ellenzékiek, akik mindenben a rosszat látják, és saját sanyarú sorsuk okozóját mindig az aktuális kormányzatban látják
- vannak a pragmatikusak, akik a tények alapján döntenek mindenek felett, teljesen kiiktatva az érzelmeket
- vannak a befolyásolhatók, akik fogékonyak bármely oldal propagandájára
- és vannak az opportunisták, akik rugalmasan alkalmazkodnak a mindenkor aktuális helyzethez, és keresik a saját boldogulásuk útját

Nívó blog 2021.10.16. 11:33:41

@anonymand:

És persze ezek keveréke. Mindenkiben van egy kicsi mindegyikből, különböző arányban.

De az biztos, hogy a Tények, csak az egyik tényező a sok közül, amikor azt döntik el az emberek, hogy kire szavazzanak.

Nívó blog 2021.10.16. 11:54:18

@anonymand:

“elsiklik a tények felett”

Érdekes kérdés ez például a koronavírus oltások hasznosságának megítélésében...
Ha csak a tényekre hallgatnának az emberek, beoltatná magát a túlnyomó többség. De amint bevesszük a képletbe az érzelmeket, a félelmeket, a propagandát és a politikába vetett bizalmat, akkor az lesz az eredmény ami...

anonymand 2021.10.17. 17:34:44

@Nívó blog:

Akár igazat is adhatnék neked.
Ha a parlamenti munka normális lenne.
Nem vagyok génhibás, tehát egy kezemen csak öt ujj van, de azon meg tudnám számolni, hogy hány ellenzéki javaslat jutott el tárgyalásig egyáltalán.
Marad a kritika.

"Lényeg, hogy a választók tisztában legyenek a tényekkel"... - igen ez nagyon jó lenne.
Ám a "köz"média, a qrmánypárti oldalak rendszeresen elhallgatnak, elferdítenek híreket, s a hívek ezek alapján van tudomásuk a "tényekről.
Amúgy egyetértek a választói viselkedésről írottakkal.
Hazánk addig szerintem nem is lesz normális ország, felelősségteljes szavazókkal, amíg a tényekkel nem szembesülhetnek a választópolgárok.
És ha el is kezdődik valamikor egy ilyen folyamat, akkor is sok víznek kell lefolyni a Dunán, míg valami eredmény lesz.

Nívó blog 2021.10.17. 23:32:51

@anonymand:

“rendszeresen elhallgatnak, elferdítenek híreket”

Mégis ismered a híreket Te is, éppúgy mint más. Az internet és a közösségi oldalak világában a tények megismerése nem jelenthet problémát, kormánypárti média ide, vagy oda.

“Marad a kritika.“

Nem értek egyet. Attól, hogy a parlamenti többség leszavazza az ellenzéki javaslatokat, még lehet kommunikálni a szavazópolgároknak, hogy mit is szeretnének csinálni. Óriásplakátok, sajtótájékoztató, tömegtüntetés... stb. Csak hogy néhány csatornát említsek, ahol célba juttatható az üzenet. Már ha van üzenet.

Nívó blog 2021.10.17. 23:38:19

@anonymand:

“Hazánk addig szerintem nem is lesz normális ország, felelősségteljes szavazókkal, amíg a tényekkel nem szembesülhetnek a választópolgárok.”

Ez önellentmondásnak tűnik.
Ezek szerint Te sem szembesülsz a tényekkel? Ha nem, akkor mit is kritizálsz? Ha igen, akkor hogyan kerültél olyan kiváltságos helyzetbe, amivel a többiek nem rendelkezhetnek?

Nívó blog 2021.10.17. 23:44:26

@anonymand:

Egy magyarázat persze van, ami feloldja az ellentmondást: ha Te sem a tények alapján alkotsz véleményt, hanem elsősorban világnézeti alapon...

anonymand 2021.10.18. 18:50:11

@Nívó blog:

"Mégis ismered a híreket Te is, éppúgy mint más. Az internet és a közösségi oldalak világában a tények megismerése nem jelenthet problémát, kormánypárti média ide, vagy oda." - ezt ugye viccnek szántad?
A Fidesz-KDNP hívek jelentős része büszkén hírdeti, hogy ő ugyan nem olvas "független" sajtót.
Hogy felesleges linket adno, úgysem nézi meg.
(Ebből következik, hogy minden hazudság aminek forrása nem qrmánypárti média.)
Nem ült a poén, nem tudtam röhögni rajta,

"Nem értek egyet."... - azt lehet.
Csak arról nem kőne megfeledkezned, kikor a javaslataiddal jösz, hogy milyen források állnak az "ellenzék" rendelkezésére, és milyenek a qrmánypártoknak ("közmédia", "társadalmi célú hidetés", illetve nannk álcázott csapból is folyó propaganda).

"
Ez önellentmondásnak tűnik.
Ezek szerint Te sem szembesülsz a tényekkel?" - erről már írtam fentebb.
Én nem az ország lakossága vagyok, és ne az én viselkedésem alapján általánosíts!
Én elmegyek elolvasni a qrmánypárti oldalakat, ha szükségét érzem, utánanézek az eredeti, "tiszta forrásnak".
Világosíts fel kérlek, hogy melyik qrmányoldali médium számol be a lopásokról, túlárazásokról, amikor még egy államtitkár vagy micsoda előzetesbe helyezését is hazudságnak tarthatják a hívek, stb.
Olykor még a valaha volt méretesebb tüntetésekről sem.
Szóval, szerintem ezt nem igazán kőne feszegetned.

Nívó blog 2021.10.18. 19:33:24

@anonymand:

“felesleges linket adno, úgysem nézi meg.“

Erre mondják, hogy a marha elé oda lehet tenni a vizet, de hogy igyon is belőle, arra nem lehet kényszeríteni. Van módja mindenkinek tájékozódni, ez a lényeg. A többi az egyén dolga.

“arról nem kőne megfeledkezned, kikor a javaslataiddal jösz, hogy milyen források...”

Én rengeteg Karácsony óriásplakátot láttam mostanában: Legyőzöm Orbánt; ennyi volt az üzenet... Kidobott pénz, így utólag...

“Én nem az ország lakossága vagyok, és ne az én viselkedésem alapján általánosíts!“

Ahogy Te megteszed, hogy tájékozódsz, megteheti mindenki, akinek igénye van rá... Megteszik sokan mások is. Aztán ki erre a következtetésre jut, ki arra...
Nem általánosítok, inkább ezen a ponton visszautalok a fentebb leírt választói csoportokra, amelyekkel Te is egyetértettél, hogy ki mi alapján szavaz.

Nívó blog 2021.10.18. 19:48:24

@anonymand:

Épp most megy a tv-ben egy nagyinterjú Márki Zay Péterrel...
Akit érdekel, nézheti. Akit nem érdekel, úgyis elkapcsol, legyen bármely csatornán.
Interneten is visszanézhető...

anonymand 2021.10.20. 02:59:26

@Nívó blog:

Persze értelek.
"Július elsején lép életbe az a törvénymódosítás, mely meghatározza: a nyolc állami tévé lesz a csatornakiosztás legelején. A médiatörvény a szolgáltatókat kötelezi az új sorrend bevezetésére, amit pontosan nem szabnak meg, de egy ajánlást közzétettek.

Az ajánlás a következő sorrendet tartalmazza:

1 – M1,
2 – M2,
3 – Duna TV,
4 – M4 Sport,
5 – Duna World,
6 – leendő M6,
7 – M3,
8 – leendő M5." - 2015 óta.
Persze tudom én, lehet csatornát váltani...

is.

Nívó blog 2021.10.20. 06:39:38

@anonymand:

Melyiket kellene ajánlania? A sport1-et? :)

Amúgy mennyi is ezeknek az együttes nézettsége mondjuk az rtl klubhoz, vagy a tv2-höz képest?

M4 sport? Leendő m6? Ezekkel mi a gond? Már a sportcsatornákat is politikai oldal szerint kellene néznünk?

És akkor még az internetről nem is beszéltünk. Az újságokról pedig már nem is kell..

Óriásplakátok: ha engem kérdezel egyiknek sincs semmi értelme. Mind kidobott pénz.

És újfent visszautalnék a választói csoportokra, amiben Te is egyetértettél. Nagy rész nem az általad említett csatornákból tájékozódik (nézettség), nagy rész meg nem fogékony a propagandára (lásd pl. 60%-os átoltottság, pedig a csapból is az folyik.

Nívó blog 2021.10.20. 06:40:34

@anonymand:

“Persze tudom én, lehet csatornát váltani...“

Köszönöm, ez a lényeg, még ha szarkazmusnak szántad is, nem az.
Volt idő, baloldali kormányok alatt, mikor csak Szabad Európa rádió volt, ha volt, meg szamizdat, mégis tájékozódtak az emberek...

anonymand 2021.10.24. 12:29:47

@Nívó blog:

Jól esik olvasni, hogy néked meséltek a Szabad Európa rádióról.
Így most hivatkozási alap lehet.
néked.

Ja, újságok!
"Az Index megszerzése után fordult a kocka: immár legalább 50 százalékos a kormányzati kontroll a közéletet tematizálni képes sajtótermékek piacán. A Válasz Online gyűjtése szerint a 87 (illetve 88*) országos jelentőségű médium közül 44-et birtokol a Nemzeti Együttműködés Rendszere – ezen belül a politikával is foglalkozó televízióknak és napilapoknak a kétharmadát. Úgy ráadásul, hogy a megyei újságokat nem másfél tucat, hanem egyetlen termékként számoltuk el. Mindebből persze nem következik, hogy a nyilvánosság másik fele automatikusan „ellenzéki” vagy „Soros-párti” lenne. A központosított hatalmi médián túli terület jórészt egymástól is független szigetekből áll." - tudod vidékem mit kap a plebs?
Megyei lapokat, megy ingyenes kormánypropagandát.
www.valaszonline.hu/2021/01/04/a-ner-mar-a-sajto-50-szazalekat-kontrollalja-itt-a-nagy-mediaterkep/

atlo.team/wp-content/uploads/2019/06/kormanymedia2.jpg

Mondhatjuk, színes a sajtó.
Henry Ford módon...

Nívó blog 2021.10.25. 18:19:57

@anonymand:

50 százalék? Nesze neked médiaegyensúly...

Nívó blog 2021.10.25. 18:35:04

@anonymand:

“Vége felé jár a nyomtatott sajtó kora
Nem nagy meglepetés, hogy a papíralapú újságok példányszámai tovább zsugorodtak, néhányuk meghökkentően kis példányszámot tudhat magáénak.
...
Minden bizonnyal a közösségi média térnyerése is hozzájárult ahhoz, hogy a bulvárlapok is megzuhantak: a Blikk már csak 66 440 példányban fogy, míg a Bors 40 747-ben. (A Blikkből az ezredfordulón még 200 ezer körüli darabot adtak el naponta.)

A kormányközeli Magyar Nemzet nemes egyszerűséggel nem akkreditáltatja magát, így nem tudjuk (csak sejtjük) az eladási számokat.

Tudjuk viszont a példányszámát a baloldali Népszavának: 18 714 példányban vásárolják, ami – finoman fogalmazva – nem túl acélos teljesítmény, ha népességarányosan nézzük, akkor Vas megyébe még 500 darab sem jut belőle. (Csak viszonyításként: a Népszabadságot a kilencvenes évek közepén, a MATESZ-mérés kezdetekor, még közel 300 ezres példányban adták el.)

A HVG jelenlegi példányszáma 27 605, ami szintén csak árnyéka az egykori százezernek.

A megyei napilapok – minden bizonnyal az idősebb, kisebb településeken élő, az internetet kevésbé használó olvasók miatt – eddig egy fokkal mintha jobban ellenálltak volna a sajtópiaci változásoknak, de az új számok meglehetősen borongósak.“

Forrás: www.nyugat.hu/cikk/vege_fele_jar_a_nyomtatott_sajto_kora_30_ezer_a

A plebs, ahogy nevezted a vidékieket más tájékozódási csatornákat keresett és talált. És itt visszautalnék a 2021.09.25-ei vitaindító kommentre:

“az eltelt négy év azt is jelenti, hogy a fiatal demokraták megint idősebbek lettek ennyivel. Változott a szavazóbázis is. A négy évvel ezelőtti szavazókból sajnos több százezren már nincsenek köztünk, viszont több százezren szavazókorba kerültek..”

anonymand 2021.10.26. 09:29:47

@Nívó blog:

"Nesze neked médiaegyensúly... " - ja, ha itt megáll a gondolkodás.
"Úgy ráadásul, hogy a megyei újságokat nem másfél tucat, hanem egyetlen termékként számoltuk el." - ám ez csak apró eltérés.
Mondjuk.
De a fajsúly sem mindegy.
De nem érdekes.
Kiegyensúlyozott a média, különösen a "köz"média, te így látod.

Nívó blog 2021.10.26. 21:17:58

@anonymand:

Nem így látom! A közmédia kormánypárti. A média 50 százalékával egyetemben. Míg a másik 50 százalék nem kormánypárti. A megyei újságok jogosan tekinthetők egynek, hiszen egy szabolcsi lakos nem fér hozza a Vas Népéhez, és fordítva. Mindenki egy megyei laphoz fér hozzá, azt egynek érzékeli az újságosnál.

Úgy is látom, hogy mindenki hozzáférhet ellenzéki médiatartalmakhoz, aki csak akar. Legyen szó nyomtatott sajtóról, tv csatornáról, vagy internetes médiafelületről. Ugyanígy mindenki el tud menni ellenzéki tüntetésre, ha akar. Sőt, szervezhet is ilyet bárki szabadon.

De még egyszer, amiben egyszer már egyet értettél: a választóknak csak egyik csoportja az, aki alapos tájékozódás után, a tények alapján választ magának pártot. Sokan vannak, akik elsősorban világnézeti alapon választanak, mások úgymond “pofára”, személyes szimpátia alapján, van aki a propagandára, összeesküvés elméletekre fogékony. Vannak az örök ellenzékiek, vannak az opportunisták, és így tovább. Lásd fentebb...

anonymand 2021.10.27. 05:30:07

@Nívó blog:

Köszi a választ, legyen szép napod!

Nívó blog 2021.11.01. 06:46:03

@anonymand:

“Kiegyensúlyozott a média, különösen a "köz"média, te így látod.“

"Az Index megszerzése után fordult a kocka: immár legalább 50 százalékos a kormányzati kontroll a közéletet tematizálni képes sajtótermékek piacán.“

Annyira nem működik még az a kormányzati kontroll:
index.hu/belfold/2021/10/31/marki-zay-peter-mindenki-magyarorszaga-mozgalom-ellenzek-elovalasztas-ellenzek-fidesz-koronavirus-elkxrtuk-bevandorlas/

Az index.hu főcikke..
Olvassa vajon a “vidéki plebs”?

Nívó blog 2021.11.01. 06:51:42

@anonymand:

“Persze tudom én, lehet csatornát váltani...“

www.origo.hu/itthon/20211029-mark-zay-peter-migransok-beengedese-magyarorszag.html

Látsz különbséget az indexes cikk és eközött?

anonymand 2021.11.02. 03:04:23

@Nívó blog:

Örvendek, hogy sikerült egy kiragadott példával "igazolni" állításodat.
Még nem tudok érdemi véleményt írni az általad javasolt cikkekről, viszont már soraidat olvasva felmerült bennem az első kérdés: amíg az "ellenzéki" média rendre közöl, olykor komolyan dokumentált korrupciós ügyeket, a qrmánypártit figyelve, mintha nem is lenne.
Mármint korrupció.
(A 24 méter hosszú 424 milliós kerékpáros-hídtól kezdve az Öveges programon át a túlárazott vakcinabeszerzésig.)

Ígérem, hogy a javasolt cikkeknek utánanézek.
süti beállítások módosítása