Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hol a magyar szőlő?

2010. október 21. - bogancs

Valaki evett már idén magyar termelésű saszlát? Mert én még nem. Egyszerűen nem lehet kapni, csak az olasz és spanyol import szőlőt 500-ért, meg még többért.

https://m.blog.hu/ni/nivo/szolo1.jpg

Mi történt itt? Az időjárás ennyire nagy pusztítást végzett a szőlőültetvényekben? Bor sem lesz az idén?

Szerintem tragédia, hogy 500 alatt nem lehet egész évben szőlőhöz jutni. Sem a piacon, sem a multiknál, sem a zöldségesnél. Máskor ilyenkor már kilószám ettük a magyar szőlőt, most meg csak megszokásból veszünk egy-egy fürt importot, mert szezonja van.

https://m.blog.hu/ni/nivo/szolo2.jpg

Ezek után kíváncsi vagyok, hogy mi lesz jövőre? Hogyan vészelik át a szőlőtermelők hogy kiesett egy teljes év bevétele. Átvészelik egyáltalán, vagy végleg felhagynak a termesztéssel?

A bortermelőktől jöttek ugyan olyan hírek, hogy kevés lesz az idei termés, meg hogy alig tudják majd fedezni a hazai borfogyasztást, de azért a csemegeszőlőnél meglepő ez a totális nulla kínálat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr932379507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bürger 2010.10.21. 12:00:47

A szőlővel sok a munka.
Ki akar itt dolgozni?

magyar-magyar szótár 2010.10.21. 12:41:42

@bürger: igen, a szőővel sok a munka, de a szőlő gazdagság is. Csak nem lkátványos.

Ezek a szőlők szemrevalóak, szemet ígézőek [elbájolóak] kb a szilikondudákhoz tudnám hasonlítani őket, hogyszóvalazért f o g y s z t á s közben már a kisebb bögy, egy igazi melymennyire finomabb is tud lenni. Avagyis egy szemrevaló luvnya gyakás közepette, hájszen kiderül, ha az ember lekváros buktában mártogatná az tsákánnyát meg.

Azonképpen van más yümölcsökkel.
A magyar konzumálónak [vásárlónak] nem kell ami szemet nem ígéz, egy gyári taljánszőlószemből kijön 3 magyar saszlaszem is.

Azonkívül aki nem permetezett kíkkűel eszeveszetten, annak a penészfélék megették a szőlejét. Nemrég olvastam egy nejlonborász blogjában, neki 90%-os a kára..
Az olasz és a spanyol gyáriszőlő állandóan mérgezve van, úgy permetezik, hooooogy... ha azt látná a tipikus magyar vásárló, akkor
húha lenne..
Keserű volt a sok kékkőtől a saszlám, nem most volt, letermett rég, de ghiába mostam, keserű is maradt, de azért az enyém vaót a' !

Ivanhoe 2010.10.21. 14:45:25

Nagyapámék saját fogyasztásra szoktak szőlőt termeszteni. Átlagban 300-350 liter szokott lenni, most lett 120 liter fehér bor és kb. 70-80 liter vörös. Még meg sem érett már rohadt is le a nagy része. Evőszőlő egyáltalán nem is lett, még bőven zöld volt és apró szemű amikor elkezdett rohadni.

masszázsblog · http://masszazs.blog.hu 2010.10.21. 16:17:55

ettem, magyart
piacon kaptam
finom volt

lüke 2010.10.21. 21:37:10

elrohadt
de az osztrák piacokon sokszor van!
süti beállítások módosítása