Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A West Balkán, a költségcsökkentés és a fogyasztó

2011. január 18. - Droli

Semmi különös nem történt, legalább olcsón bulizhattak a fiatalok! - a szombat esti tragédia után szentségtörésnek tűnik ez a mondat, de szombat este előtt nem volt az. És nemsokára ismét nem lesz az, azaz visszaáll a régi rend. Kicsit álszentnek érzem a "közönség" felháborodását: "Hogyan lehet az, hogy egy ilyen kicsi szórakozóhelyre ennyi embert beengedtek, és a pánik kapcsán nem tudtak a rendezők rendesen reagálni, börtönbe velük!" - kb. így lehetne összefoglalni az általános véleményt, miközben mindenki tudja, hogy a West Balkánon kívül még jópár szórakozóhely rendelkezik hasonló "adottságokkal", de ezekkel valahogy nem foglalkozunk, szemet hunyunk felette. Legközelebb majd oda megyünk, bízunk és remélünk - bízunk benne, hogy a szervezők tudják a dolgukat, és remélünk, hogy amúgy sem lesz semmi baj. És erre rengeteg példát tudunk mondani a valós életből.

Magyarországon a fogyasztók ma nagyon árérzékenyek, és az ár még ma is döntő tényező a vásárlások során. Ebben semmi csoda nincs, nagyon sokan szegények ebben az országban, így kénytelen a legolcsóbbat, vagy legalábbis az olcsót keresni. A kínálati oldalon természetesen reagálnak erre, és igyekeznek minél olcsóbban adni a portékát, mely most lehet bármi, a kenyértől a koncertjegyen át a hajvágásig minden. Ahhoz, hogy olcsóbbak tudjanak lenni, költséget kell csökkenteni, és a költségcsökkentést végre lehet hajtani a baleseti és munkavédelmi szabályzat ellenében is. Kedves hiperben dolgozók, láttak már olyat, hogy a raklap a menekülési folyosón akadályt képez? Kedves kamionosok, volt már olyan, hogy a megengedettnél többet vezettek, és nem tartottak pihenőt? Kedves autóvezetők, előfordult már, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtottak, és nem tartották be a KRESZ-t? Persze, lehetne nagyobb raktárat építeni, hogy elférjen az áru a hiperben, de az pénz. Lehetne a kamionsofőr mellé váltást adni, de az pénz. Lehetne lassabban is vezetni, de akkor elkésünk, és az idő amúgy is pénz. Sokan követünk el kihágásokat a szabályok ellen, szerintem nincs is olyan, aki mindig mindent betartott.

Hogy ezekből lesz-e tragédia, vagy sem, az már szinte csak a véletlenen múlik. Ha tűz üt ki a hipermarketben, és a vásárló nem tud kimenekülni a menekülőfolyosón keresztül, akkor bent éghet. A közlekedési balesetekről nem is beszélek, egy-két halott általában csak a bulvárhírekbe fér be, annyira megszoktuk már: "... és áttért a menetirány szerinti ellenkező oldalra...". A West Balkán azon spórolt, hogy a szükségesnél kisebb helyet bérelt ki a rendezvénynek, nem megfelelő személyzettel, gondolom így olcsóbb volt. És ha valaki nem kiáltja el magát, hogy "késelés!" (jelenleg ez a legvalószínűbb verzió), lehet, hogy semmi különös nem történik, és a három elhunyt most telefonon mesélné, hogy "mekkora buli volt!". De nem ez történt, egy apróság miatt tragédia lett az egészből.

És hogyan reagál a fogyasztó, a vásárló ezekre a "költségcsökkentésekre"? SZEMET HUNY FELETTE! - igen te is, én is, mindannyian, kedves olvasók! Elvégre hányan olvassák el, mi van abban az olcsó konzervben? Nincs-e benne olyan tartósítószer, mely miatt az ember feldobja a talpát a későbbiekben? Vagy esetleg azért olcsó, mert a szállítás során a sofőrt "agyonhajtották", és ezért ezen is sikerült spórolni? Kit érdekel, hogy mennyi kárt okoztak a természetben, mondjuk hány liter talajvizet szennyeztek el a termék előállítása során? Szemet hunyunk felette, megvesszük, mert olcsó. Amíg nem tudjuk, miből van a párizsi, jóízűen esszük, és habár ennek speciel könnyen utánanézhetnénk, inkább nem is akarjuk tudni, miből van az a párizsi.

Gondolom, a bulizó fiatalok is így voltak vele: olcsó buli, jó buli, és táncsak nem lesz baj. Lett. Adózzunk annyival az elhunyt fiatalok emlékének, hogy ezentúl egy kicsit jobban figyelünk egymásra, és jobban betartjuk a szabályokat, akkor is, ha azok pluszköltségbe (pluszidőbe) kerülnek. Mert azok a szabályok nem véletlenül vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr362593551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.18. 21:40:52

Hm. Érdekes szempontok! Globalizációs és minimalizációs ártalom.

...

dioxinos tojás

daniferi 2011.01.19. 01:49:43

Hiába volt olcsó a belépő, az a baj, erre nem lehet alapozni, hogy mennyi vendég lesz. Volt már olyan buli, ahol ennek a többszöröse volt, ám mivel nagyon híres DJ-k léptek fel, ugyanúgy tömegnyomor volt. Sasha, John Digweed... olyan zenészek, akik miatt akár az ország széléről (esetleg a szomszéd országból) is elutaznak a fővárosba. Így könnyen kialakul a tömeg, hiába a drága belépő.

A most hétvégi fellépők bár nem ennyire híresek, de annyira igen, hogy több ezren kíváncsiak legyenek. Ha nincs a munkahelyi buli, ahol jelenésem volt, akkor lehet, én is ott vagyok a balkánban, még ha innen 140km is, csak mert a környéken semmi olyan buli nincs, ahova szívesen eljárnék. S persze az ár is hívogató volt. Karácsonykor is voltam a fővárosban bulizni, szintén 1000 Ft volt a belépő, de semmi tömeg nem volt, a beléptetés és az egész hely kellemes csalódást okozott. Így még azt se tudom mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Egyébként régebben Győr egyik legnevesebb szórakozóhelyét megnéztem a nyitás után néhány héttel, gondoltam, ha már ennyire dicsérik, talán jó lesz. A bejárattól messze voltam, a vészkijáratnál. Érdekes volt, mert lakattal volt lezárva az ajtó. Fura szagot éreztem, szóltam a pultosnak, aki először el akart zavarni, mondván neki nincs kulcsa hozzá és különben is, mi közöm hozzá. Végül csak előkerült egy ember, kinyitották és mögötte a folyosón plafonig érő kartonpapír-hulladék volt, ami az egyik lámpától füstölt már. Megoldás? Visszazárták, lekapcsolták a lámpát azon a folyosón, mondván, majd elalszik.

Dubito 2011.01.19. 13:52:47

A fiatalok azért járnak szórakozóhelyekre, mert ott tömeg van. Minél nagyobb tömeg, annál jobb. Senki sem szereti az olyan helyet, ahol alig lézengenek, csak józan és megfontolt közönség van, és minden tele tiltótáblákkal.

Hétvégenként kb ennyi vagy még több fiatal veszti életét autóbalesetben, mert ilyen-olyan szabályt nem tartottak be, vagy egyszerűen egy fatális véletlen, hiba miatt. Az is borzasztó, de azt már megszoktuk, fel sem kapjuk a fejünket. Kijön a rendőrség, kivizsgálja, a bíróság megállapítja a felelősséget, és az élet megy tovább.

Akár örülhetnénk is, hogy egy ilyen eset ekkora szenzáció, mert azt jelenti, hogy nagyon ritka.

A különböző szabályok pedig csökkenthetik a kockázatot, de teljesen kizárni soha nem fogják.

TemplarOmega (törölt) 2011.01.20. 14:10:15

Az a baj, hogy az emberek rosszul érzik magukat, ezért van az, hogy bárhova lehetne menni szórakozni, de ha nincsen dugig, akkor kifurdul a sok kis gyökér, hogy itt nincs semmi.
Kell nekik a tömeg, senki nem akar szellősen önmagát felvállalva bulizni, nem a mocskos nagy tömegnyomor az a jó buli. Máshol meg minden üres.

Azok akik most szabályozgatni fognak még életükben nem voltak partyn, jó kis szabályzás lesz.
süti beállítások módosítása