Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Senki nem mehet előbb nyugdíjba!

2011. március 03. - bogancs

Időnként belegondolok, mit fogok én dolgozni majd 65 évesen?

Nézzük sorba a szakmákat!

Irodai munka? Necces. Jó eséllyel kétfókuszú szemüvegem lesz, és csak bólogatni fogok az asztalon lévő papír, a monitor és az ajtó között, ha belép valaki. A 40 év ülőmunkától fájni fog a hátam, a sok egerezéstől ízületesek lesznek az ujjaim. Munkatempóm lelassul. Hajam ősz lesz, és harmincas főnököm lesz. Furán fogok én ott kinézni. Esetleg valami vezetői állás jó lenne. Bár az meg sok stresszel és túlórával jár. Kell ez nekem? 65 évesen én inkább unokáznék már.

https://m.blog.hu/ni/nivo/nyugger.jpg_______________________________________

Rendőr? Hát 65 évesen én már fázós leszek, nem fog jól esni a posztolás valamelyik utcasarkon a téli hidegben. Karjaim valószínűleg nem lesznek már olyan formában, hogy forgalmat tereljek. Tűzoltó? A tűzoltórúd sem hatvanasoknak lett kitalálva, amin riasztáskor kell lecsúszni. Postás? Már megint a szemüvegprobléma! Azt a sok ronda kézírású címzést kiolvasni, aprópénzekkel bánni, biciklivel minden hajnalban hegyre fel és hegyről le. Háát. BKV ellenőr? De hogy lépek én fel rottyant vénemberként határozottan egy bodybilderrel szemben? A szemüvegproblémáról nem is beszélve. Amilyen halványan fog például a metróban a jegy lyukasztó, még egy húszéves szemmel is próbatétel egész nap azt olvasgatni. Esetleg valamilyen oktatói pozíció jó lenne ezekben a szakmákban az utolsó években, ahol továbbadhatom évtizedes tapasztalataimat.

Médiamunkás? Hát ritkán látni manapság (tisztelet a kivételnek) hatvanas híradó bemondót, celebet, műsorvezetőt, riportert. A képernyőre szép és fiatal emberek kellenek, nem egy vénember.

Tanár? Volt nekem is néhány nyugdíjas tanárom az iskolában, hát hogy is mondjam. Könnyű volt nála puskázni. Meg hát 65 éves koromra a hangszálaim is megkopnak kissé.

Eladó a Tesco-ban? Na ne! Nehogy már egy frissdiplomás ficsúr, akit kineveznek osztályvezetőnek legyen a főnököm! Nekem, aki 40 éve a polcokat rakom. Vagy legyek én a főnök, és dolgozzak napi 14 órában akár hétvégén is? És viseljem el a még nagyobb (szintén maximum 30-as) főnök szívatását, papázását?

Mikor fogok én otthon békésen kertészkedni, és az unokákra vigyázni nyáron, míg a gyerekeim dolgoznak? Vagy világot látni, mint a japán, vagy német nyugdíjasok? Ja és persze jelen állás szerint nyugdíjam sem nagyon lesz, hiszen kevés lesz majd a fiatal aki eltartson.

Na és te? El tudod képzelni magad jelenlegi állásodban 65 évesen?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr692708548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.04. 00:32:50

németországban pl 67 év lesz a nyugdíjkorhatár. Ők valahogy megoldják.

egyébként nem kötelező dolgozni, ha elég pénzt félreteszel idős korodra, hamarabb is abbahagyhatod a munkát.

overdose1 2011.03.04. 01:48:53

Amit csinál ez a kormány felháboritó átvertek a 40-év szolgálati idővel hiába van 40év 220 napom úgy számolták hogy ne tudjak elmenni most jönnek a további átveréseka a Selmeczi úrnő is annyit hazudik hogy a netten nem lehet útólérni addig akarnak dolgoztatni hogy ne kelljen nyugdijat fizetni de arra volt eszük hogy gyorsan 1% felemelte a járulékot illetve azadóval átverték az embereket mi megy ebben az országban 20-éve szétromboltak mindent és mindig rajtunk csttan az ostor? ezt már nem lehet elviselni adják vissza a korrupciós ellopott pénzeket és tünjenek el a közéletből!!!!

overdose1 2011.03.04. 01:55:26

@SCUMM: legyen németországban de ott nem annyi a keresett mint itt fizetni köteles vagy adót ,tb,egészs ,munkajár stb de nyugdijba nem engedd mert szarba a haza ki tette mi kisemberek keressék meg maguk között akiknek 10 ingatlanjuk van milliós fizetés fizessék vissza amit 40 év alatt levontak ill a cégek fizettek utánam jelenleg havi 75ezer fizetek az államnak

Tőzsdeász · http://www.tozsdeasz.hu 2011.03.04. 11:17:18

65 évesen nem csak 30 éves lesz a főnök, hanem kínai is :-)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.03.04. 13:01:53

Ha kicserélem a 65-öt 60-ra, akkor sem hangzik jobban :-)

Érdekes amúgy a világ, elvileg a technológiai fejlődéssel egyre kevesebbet kellene dolgoznunk, és több juthatna a szabadidőre, hiszen a gépek mindent elvégeznek helyettünk, ehelyett az ellenkezője megy. De ez már egy másik téma.

tsk 2011.03.04. 13:18:57

@Droli: Vess egy pillantast Magyarorszag korfajara. Ma jelenleg a legnagyobb korcsoport a 30-35 evesekke. Ez oda fog vezetni hogyha a kovetkezo 5 eveben hiretelen nem szulettik ketszer annyi gyerek mint az elmult 5 evben, akkor 30 ev mulva a 60-65 eves korosztaly lesz a legnagyobb a munkakepes koru lakossagon belul. Most meg eleg nehez elkepzelni a 60 eves informatikust, postast, buszvezetot viszont az 30 ev mulva ez lesz a jellemzo nem pedig a most annyit reklamozott "fiatalos csapat", "fiatalos munkahely".

Namir 2011.03.04. 20:13:11

Ugyanígy nem tudták elképzelni 30 évvel ezelőtt, hogy 60-62 évesen még munkaképes lehet az ember. Mégis az.

balinvadasz 2011.03.04. 23:01:16

1. Nagyon szomorú leszek, ha 65 évesen nem leszek képes bármilyen nem fizikai munkára
2. Szemléletváltás kell: a nyugdíjbamenés lehetősége nem a kortól, hanem a vagyontól kell függjön. Akinek telik rá, csak az mehet nyugdíjba. Ezt szolgálná az összes nyugdíjpénztár és biztosítás is.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.03.04. 23:13:40

Nem tartom kizártnak, hogy a fiatal munkaerő hiánya miatt igencsak megbecsült lesz anyagilag is az a 65 éves, aki valóban érti a munkáját, és képes értéket teremteni. Még az is lehet, hogy akkor sem fog nyugdíjba menni, amikor lehetne. Persze ehhez egészség is kell, de erre is egyre jobb az esély statisztikailag, legalábbis a társadalom felsőbb rétegei körében.

én is macskajancsi 2011.03.05. 01:01:51

Évek óta azt rágom minden fórumon ahol felvetődik a keves gyerek-sok idős nyugdíjas probléma: --emberek! addigra rengeteg külföldi bevándorló fogja helyettesíteni a kiesőket!Pont. Nyugiiiii.... lesz aki dolgozzon Magyarországon is,ne parázzunk fölöslegesen,különben is már most is eléggé fel van hígulva az ország népe etnikailag,vallásilag,más-lag:-)

ocsipapi 2011.03.05. 11:06:52

Most több százezer ember munkanélküli, ezen felül kiket most visszaterelnek a munkapiacra, azok 50-60 évesen még úgysem találnak munkát, mi lesz a családokkal? A politikából és kapcsolati tőkéből lett újgazdagok papolnak a munka szükségességéről, mikor saját erőből életükben nem dolgoztak. Ezek a nagyon okosak kezdjenek tőke nélkül vállalkozni és ott mutassák meg alkalmasságukat, úgy gyarapodjanak legyenek tehetősek, ha tudnak!

adovo 2011.03.06. 10:29:52

Én óvodapedagógus vagyok. Még belegondolni sem merek, hogy milyen leszek 65 évesen amikor a 3 éves gyerek kéri, hogy kössem be a cipőjét, vagy éppen lóg a szeren /mászókán az udvaron/ és nekem oda kellene érnem, hogy le ne essen.A régi 55 éves korhatár sokat segíthetne, hiszen akkor bekerülhetnének a rendszerbe a ma fiatalként állást kereső fiatalok. De akkor a nyugdíj mellett már nem szabadna dolgozni.Pécs városában ahol lakom sok ezer óvodapedagógus nem tud dolgozni a szakmájában mert telített a rendszer. Nem a nyugdíj korhatárt kellene kitolni hanem értelmesebben kellene a nyugdíjrendszert működtetni.

dithke 2011.03.06. 12:35:02

hát kérdezz meg néhány mai 55 éves nőt, akinek anno, amikor elkezdett dolgozni, azt igérték, hogy 55 éves korában nyugdijba mehet, most pedig, ha netán diplomát szerzett, számolgatja, hogy legkorábban is csak 64 éves korában mehet nyugdijba...

Nem lesz munkád 65 éves korodban, mint ahogy a mai 55 éveseknek sincs. Felélik, amijük van, a megtakaritásaikat, a nyaraló árát, megpróbálják eladni a bélyeggyűjteményt, stb.

adovo 2011.03.06. 13:34:32

Hát azért reménykedem, hogy 55 évesen még dolgozhatok/ most 51 vagyok/ 33 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen , de igen én is azok között vagyok, voltam akiknek mikor el kezdtek dolgozni 37 év volt a nyugdíjig, most hogy 33 évet ledolgoztam még 14 év van vissza :):( nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Nekem még az is nehezítő tényező, hogy magán-nyugdíjpénztári tag maradtam, tehát ha kiraknak akkor nagy lesz nálunk a családban a bukta

2011.03.07. 19:36:16

A munkáját szerető ember minél később akar nyugdíjas lenni. Én legalább 70 éves koromig szeretnék dolgozni (nem viccelek), sőt ha az egészségem lehetővé tenné, akkor soha nem mennék nyugdíjba!
Az átlagéletkor egyre nő, egyre hosszabb ideig munkaképesek vagyunk, főleg, ha vigyázunk is magunkra. Jut eszembe, miért a nőknek engedik meg a 40 év utáni nyugdíjbamenést? Ők tovább élnek, tehát az lenne logikus, ha később mehetnének!

2011.03.07. 19:43:59

Németh György nyugdíjszakértőtől olvastam a legigazságosabb nyugdíjmodellt. Mindenki annyi pénzt kap nyugdíjasként, amennyi járulékot befizetett. Nincs szükség nyugdíjkorhatárra, bármikor el lehet menni nyugdíjba, csakhogy az addig befizetett összeget leosztják a hátralevő várható élettatartammal - senki nem akarna minél hamarabb nyugdíjba menni. A szolidaritási elvet érvényesíteni, minimálnyugdíjat adni olyanoknak, akiknek a befizetései nem fedezik még azt sem, más forrásokból (adókból) kell.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.07. 20:11:41

@kjkj:

Igazságosnak igazságos, én is jól járnék egy ilyennel, csak valószínűleg pénzügyileg jelenleg nem engedheti meg magának az ország.

A mai, illetve a jövőbeli fiatalok ugyanis kevesebben vannak/lesznek a korábbi generációknál, így nem fizetnek be annyi járulékot, mint az előző generáció, így nincs miből fizetni a "legigazságosabb" nyugdíjakat. Újabb hiteleket kellene felvenni rá.

2011.03.07. 20:38:01

@bogancs: Efelé (az igazságos felé) kellene alakítani a rendszert mostantól, törekedni arra, hogy előbb-utóbb ilyen legyen. Egyébként, ha belegondolunk, micsoda abszurd helyzet jött létre, hogy így kell érvelni: 'az egyre kisebb számú aktívaknak kell eltartaniuk a nyugdíjasokat'?! A bankszámláddal kapcsolatban soha nem jutna eszedbe arra gondolni, hogy hány ember munkája teszi lehetővé majd, hogy 20-30 év múlva kamatostul felvehesd a pénzt.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.07. 20:48:10

@kjkj: "Jut eszembe, miért a nőknek engedik meg a 40 év utáni nyugdíjbamenést? Ők tovább élnek, tehát az lenne logikus, ha később mehetnének!"

Hát ez az!!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.07. 21:10:06

@kjkj:

"A bankszámláddal kapcsolatban soha nem jutna eszedbe arra gondolni, hogy hány ember munkája teszi lehetővé majd, hogy 20-30 év múlva kamatostul felvehesd a pénzt."

Igen, mert a bank arról szól, hogy lekötöm a pénzemet, a bank bekekteti, majd kamatostól visszafizeti nekem.

"Efelé (az igazságos felé) kellene alakítani a rendszert mostantól, törekedni arra, hogy előbb-utóbb ilyen legyen."

Majdnem ilyen a svéd modell. Azzal a különbséggel, hogy az épp rendelkezésre álló pénzeket fizetik ki nyugdíjként az egykori befizetések arányában.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.07. 21:11:48

@vadász2:

Én nem sajnálom a nőktől a 40 év utáni nyugdíjat. A háztartásban és a gyermeknevelésben legtöbbször tényleg ők dolgoznak többet.

2011.03.07. 22:07:10

@bogancs: "a bank arról 'szól', hogy lekötöm a pénzemet"
A nyugdíjnak is pontosan így kéne működnie, befektetésként. Ez a legkevésbé problémás felfogás. Ezért volt jó gondolat a magánnyugdíjpénztár (egyéb problémái azért voltak). A pénz nagy része állampapírokban volt, tehát pont olyasmi formában, ahogyan a nyugdíjpénzeknek lenniük kellene. Az állam ígérvényt adott áttételesen arra, hogy kb.reálértéken tartja a befizetéseinket.

2011.03.07. 22:10:37

@bogancs: Ez nem sajnálat-nagyvonalúság, vagy irigység-nemirigység kérdése, mert ilyen módon oda nem illő szempontokat keverünk a rendszerbe. Ellenvethetném, hogy a férfiak többsége pedig stresszesebb munkát végez.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.07. 22:14:06

@kjkj:

Erről mi a véleményed? Itt leírtam, hogy miért tarthatatlan a nyugdíjhelyzetünk:

nivo.blog.hu/2010/11/26/tenyleg_matolcsyt_kell_szidni_nyugdijugyben

2011.03.07. 22:20:21

A vitaindító írás egyébként fantáziátlan: "Irodai munka? Necces. Jó eséllyel kétfókuszú szemüvegem lesz, és csak bólogatni fogok az asztalon lévő papír, a monitor.."
Kutatóintézetekben, egyetemeken sok tudó és tanárember dolgozik még 70 fölött is hiánypótló és értelmes módon 'irodai munka' jellegű fizikai megterheléssel.
"Rendőr? Hát 65 évesen én már fázós leszek, ..."
A korosabb rendőröknek ott az ügyfélszolgálati, helyszínelési, irodai munka.

dézsàvü 2011.03.09. 16:43:12

"Senki nem mehet előbb nyugdíjba" - ennek a bejegyzésnek a címe találó. Hozzáteszem még az sem mehet el józan számítás szerint, aki elérte a hatvan évet és megvan a 40 év szolgálati ideje.

Egyik ismerősöm mesélte, hogy a nyugdíjintézetben olyan elutasító magatartásban részesült, hogy semmi jóra nem számíthatna, ha mégis kérvényezné a nyugdíját. Az ellátás megállapításában olyan csökkentő tényezőket alkalmaznának, hogy szó szerint attól koldulna.

Érthetetlen ez amikor diplomás fiatalok tízezrei szédelegnek munka nélkül az utcán. Miért jó az,hogy még mindig a 60 éves szüleiknek kell reggel felkelni és munkába menni, hogy eltartsák a családot. Mert a nyugdíjukból önmagukat sem fogják tudni majd eltartani.

nemecsek ernő áruló 2011.03.12. 14:18:58

65 évesen folyamatosan tanulni és dolgozni fogok még mindig, tiszta lesz a fejem, és minimum egy határral arrébb fogok élni, olyan helyen, ahol lehet is nyugdíjam.

Az, hogy a mai magyar nyugdíjasokból indulsz ki, és fel sem merül benned, az ausztrál nyugdíjasok miért tudnak még 82 évesen is nap, mint nap kocogni, elég lesújtó képet ad a világnézetedről...

Egyébként a nyugati (és japán) nyugdíjasok egész életükben kuporgattak, aztán amikor elérik a korhatárt, kiveszik a bankból a megtakarításaikat, takarékbetéteiket, amit 40 éven át spóroltak, és abból mennek spanyol tengerpartra. Csak a magyar (poszt-komcsi) hozzáállás az, hogy az államnak tartjuk a markunkat. Ezért is fog bedőlni a magyar nyugdíj-rendszer. Mert mindenki csak azon gondolkodik, hogy mit tud kivenni a rendszerből, az, hogy mit lehetne betenni, senkinek nem jut eszébe.

dézsàvü 2011.05.08. 11:13:36

@Gerzsonka: Azt írod: "65 évesen folyamatosan tanulni és dolgozni fogok még mindig, tiszta lesz a fejem" - gondolom ezeket csak zum trucc írtad be.

Képzeld el én pedig azt gondoltam, hogy majd nyugdíjas koromban elköltözöm az Unióhoz tartozó Karibi-, vagy Azori-szigetekre és ott tengetem a nyugdíjas éveimet a pálmafák árnyékában.
De sajnos nem jön össze, mert a szigetek nagy része sivatagos és szinte egy fa sem nő rajtuk.

nemecsek ernő áruló 2011.05.08. 11:17:39

@dézsavü: Szellemi munkát végzek. Ha nem akarok szélsebesen leépülni agyilag, akkor bizony 65 évesen még mindig tanulni fogok. Tervezek egészségben eléldegélni úgy legalább 100 évig, tudatos életmód vezetéssel, és szellemi frissességgel, mint a dédnagyapám. Mi ezzel a gond?

dézsàvü 2011.05.08. 12:13:40

@Gerzsonka: Ezzel a szemlétettel én is így vagyok. Egyetértünk!

Tőzsdézgetni, vagy híreket írni pedig akár a Kanári-szigetekről is lehet. (Ott legalább a fűtésszámlát megspórolja az ember.)
süti beállítások módosítása