Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogyan fizessük vissza az államadósságot? 2. rész

2011. április 11. - Droli

A kormány elsődleges célja az államadósság csökkentése, és e célból minden eszközt bevetnek; legutóbb egy államadósságcsökkentő alapot nyitottak, ahová bárki befizethet. Ennek kapcsán már írtam egy szösszenetet, hogy milyen egyéb módokon lehetne pénzt szerezni, de a legjobb ötletemet kihagytam: jelenjen meg az államadósság egy termékként a boltban!

 

Igen, termékként, mint a cukor, a liszt vagy a madáreledel. Az államadósságnak lenne doboza, arra rá lenne írva az eddigi összes államadósság (21200 milliárd forint jelen állás szerint), és hogy ebből mennyit képvisel ez a doboz. Ugyanis az államadósságot több címletben meg lehetne vásárolni: például 100, 500, 1000 vagy 10.000 forintos címletekben, és ez alapján mindenki összerakhatná, hogy mennyivel száll be pontosan. A pénztárnál kifizetné mindezt, az államadósság egy hányadát képviselő dobozt hazavihetné, és ott azt csinál vele, amit akar – kiadhatja a kutyának, játszhat vele a gyerek, eltüzelheti, telesírhatja könnyeivel, stb. A polgári körökben (tényleg, vannak még polgári körök?) például versenyt csinálnának belőle, „ki tud több államadósságot gyűjteni”, büszke háztulajdonosok a főhelyre tennék a családi ereklyék mellé, hogy „igen, megcsináltuk!”, esetleg a parlamenti képviselőjelöltek a kampány során ezt használnák fel a díszlet részeként, bizonyítva, hogy ők már eddig is sokat tettek a hazáért. És mi is lehet annál szebb, mint mikor szent karácsony éjjelén a gyerek izgatottan kibontja ajándékát, és felkiált: „anyu, egy darabka államadósság, köszönöm!”

 

Sőt, egy ilyen módszerrel akár személyre is lehetne szabni az államadósságot. Már látom a marketingesek seregét, ahogy pozicionálják a terméket, például a kisnyugdíjasoknak szánt terméket el lehetne nevezni „államadósság-farhátnak”, a tiniknek szánt dobozt pedig viccesen óvszeres doboznak lehetne álcázni, persze ráírva, hogy „AZ ellen ez sem véd!”. (Rossz nyelvek még ráírnák, hogy „ebből sem lesz semmi”, de gyorsan vessük el az ilyen negatív gondolatokat.)

 

Persze a fenti, mondhatnám idilli képbe gyorsan belerondítana a mai valóság. Először csak kisebb botrányok lennének, pl. kiderülne, hogy az államadósság doboz átvette a Nokiadoboz szerepét - elvégre a templomi perselyben lévő pénz eredetét is ritkán kérdőjelezik meg -, majd jönnének a nagyobb ügyek. Egy újság például kiderítené, hogy az államadósságdobozokat egy olyan közbeszerzési pályázaton szerezték be, ahol két feltétel volt: 1. a legolcsóbb árajánlat nyer, 2. az a pályázó hirdethető ki győztesnek, amelyiknek a neve „L”-lel kezdődik, és „ázár és fia, és még benne van a teljes Fidesz vezérkar Kft”-vel végződik. Egy tanulmány kimutatná, hogy egymillió forint államadósság előállítása kétmillió forintba kerül az államnak – nem kéne, hogy annyiba kerüljön, de így sikerült közbeszerezni -, ezért alapjaiban megkérdőjelezhető az akció sikeressége. A vég ott jönne el, amikor fontos állami tisztségek betöltéséhez a jelölt köteles lenne minél több államadósságdobozt bemutatni, és bizony itt politikusaink, magas helyen lévő tisztségviselőink a szokott módszerhez folyamodnának – ellopnák az államadósságdobozokat a boltok polcairól! Ezek után nem lenne meglepő, hogy bár papíron már a teljes magyar államadósságot megvásárolta-kifizette a lakosság, hazánk államadóssága mégis meredeken emelkedik, és már meghaladja az éves GDP 200 százalékát.

 

És ez így van jól; hazánk már annyi mindent eladott: gyárakat, üzemeket, jövőt; legalább egy dolog maradna meg nekünk: az államadósságunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr922811571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.04.11. 14:24:09

Az utolsó rész különösen tetszik, valami hasonló történt annak idején a kárpótlási jegyek körül is. Már sokkal többet vontak be, mint amennyit kibocsátottak, mégis van még a piacon bőven. A biztonság kedvéért persze arról sincs hiteles nyilvántartás, hogy egyáltalán mennyit bocsátottak ki.

Hogy a kör szépen bezáruljon, eleve nem kellene ekkora államadósságról beszélnünk, ha nem lenne nálunk ekkora hagyománya és elfogadottsága a közpénzek ellopásának.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.11. 21:48:29

Ez most is megtehető: tőzsdén kaphatók állampapírok. Azokat elvileg külön kérésre megkaphatod nyomtatott formában, és ha kedved tartja befűthetsz vele...

juliska1960 2011.04.11. 21:57:04

Hajrá Kedves 2/3 !!! Itt a lehetőség. Lehet befizetni hogy a Viktor királyság majd császárság pénze meglegyen.Elvégre ezt választottátok. Nekem már nincs magánnyugdíjam,munkahelyem, egészségem,. családom, nekem nincs miből államadósságot csökkenteni. Én már le vagyok csökkentve.

Netuddki. 2011.04.11. 22:38:17

Hát akkor hadd tegyek hozzá én is az államadóssághoz:

Kiderül, hogy az államadósságbiznic qrva jó üzlet. Ezért megjelennek a kínai gyártású, magyar államadósságok. Amit persze a kínai boltban nem ütnek be a pénztárban, így az államadósság ÁFÁ-ját már eleve bukja az állam. Ezzel ellehetetlenítve a valódi magyar gyártású államadósságot áruló becsületes magyar államadósság termelők és forgalmazók megélhetését.

De persze ne hárítsunk minden adócsalást a kínaiakra. Mert a magyar embernek sem kell a szomszédba menni egy kis adóelkerülésért. Ha elromlik az államadósságod akkor az államadósságszerelő persze, hogy számla nélkül javítja. A neten is inkább a szomszéd országokból vásárolsz magyar államadósságot, mert a kedvezőbb adózás miatt ott olcsóbb...

És így tovább. Hej ha Örkény most élne...

Netuddki. 2011.04.11. 22:41:01

@Lord_Valdez: Olyat is csak az vesz akinek van rá pénze és esze ágában sincs befűteni vele...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.11. 22:42:21

Nekem most épp van 20 ezer Ft államadósságom. Persze nem tudom megfogni, de csajomnak már mutattam a számítógép képernyőjén.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.11. 22:51:52

Amúgy meg nem az államadósság csökkentésen van a hangsúly szerintem. Most komolyan, a Japánoknál volt év, amikor kétszer annyit költött az államuk, mint amennyi adót beszedett. De az államadósságot a lakosság finanszírozza, és ennek a kamata jó kicsi. Náluk a GDP arányos államadósság 200%, nálunk 80%, ehhez hozzá kell tenni, hogy náluk az állami újraelosztás aránya is kisebb, tehát nekik kevesebből kell ezt finanszírozni. Ehhez képest szinte semmi kamatot fizetnek az államkötvényekre, nálunk ugyanez 5-6%. Kb. ha 600-700% lenne az államadósságuk, akkor lennének törlesztésben ott, mint mi.

Szóval elsősorban a lakosságot inkább megtakarításra kellene ösztönözni, és arra, hogy a megtakarításait állampapírba helyezze, és ne egyéb befektetésbe, legalábbis addig, amíg szar az állam helyzete. Pl. motiváló tényező lehetne, ha az állampapírra nem lenne kamatadó, míg a többi befektetésre maradna.

Lacusru 2011.04.12. 00:58:50

Szerintem mindenképpen jó lenne, ha a 2/3-os többség feldobná a bakancsot!
Eleve harmadára csökkenne a korrupció, és rengeteget lehetne spórolni.
Milyen szép is lenne, ha hétfőtől "csak" 3,2millió lakosa lenne Magyarországnak :-)

Lacusru 2011.04.12. 01:03:03

@Zabalint: elő példa Románia! Ceausescu visszafizette az összes államadósságot, be is csődölt gyakorlatilag az ország. Ja! és akkor nem volt még több ezer fős korrupt, ingyenélő csőcselék körülötte, csak egy jóval kisebb kör élvezhette a jólétet.
De ha Viktorunkra is az vár, mint Ceausescura várt, akkor támogatom! Sőt, én holnap be is fizetnék abba az alapba, ahol az ólomra, a koporsóra és a virágokra gyűjtenek!

tundrazuzmo (törölt) 2011.04.12. 01:32:14

Farhátot vagy cukrot-lisztet az ember AKAR VENNI a boltban, mert SZÜKSÉGE VAN RÁ.
Államadósságot meg az ember NEM AKAR VENNI a boltban, mert NINCS SZÜKSÉGE RÁ.

Ilyen egyszerű ez.

Ráadásul nem veszek a frankhitelem mellé államadósságot, mert összeverekszenek, és körbepisilik a pénztárcámat, mert mindegyik a magáénak tekinti.

citrix 2011.04.12. 08:27:50

Államadósságot venni annyi mint pénzt lehúzni a vécén.Már a hatását tekintve.Egyébként is ki az a bolond aki ilyet tesz?Majd ha a TEK használt Suzukikat vesz az Audik helyett,a képviselők-miniszterek-államtitkárok és azok sleppje BKV-n jár(nem ingyen hanem a nettó fizuból vett bérlettel),akkor talán csökken az államadósság önmagától is.Ez csak kiragadott példa,lenne bőven min spórolni állami szinten.De ha valaki mégsem tud mit kezdeni a javaival,inkább fordítsa olyan karitatív célokra,amiről konkrétan tudja kinek és mi célból segít.

sexmachine 2011.04.12. 08:46:56

Mindenképpen az fogja kifizetni, aki dolgozik, és értéket állít elő a munkájával. Tökmindegy, hogy hívjuk a módját. Az a 3 millió ember, aki állandóan csak fizet, fizet. Állami kiadásokat, szociális ellátást, nyugdíjakat, rosszul működő állami cégeket, mindent. Az a 3 millió fogja kifizetni, aki mindezért a fizetnivalóért nagy ívben le van szarva. Az a 3 millió, aki ennek ellenére nem fog soha utcára vonulni, nem fog soha összefogni. Ha miniszterelnök lennék, én is így csinálnám. A magyarok síkhülyék.

sexmachine 2011.04.12. 10:56:52

Ott van az önkéntes nyugdíjpénztári, meg az egészségpénztári pénz is. Le kell nyúlni azokat is a faszba. Nyugodtan meg lehet csinálni. Maximum kimegy egy pár ember az utcára, de akkor meg szólunk a fletónak, vagy egy elempésnek, hogy csatlakozzon, és máris lejárattuk az egész tüntetősdit.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2011.04.12. 13:34:59

Zsarolással lehetne kiegyenlíteni a számlát:

Euró és dollár helyett a politikusainkkal fizetnénk ki az államadósságot.
Mindegyiket akkora névértéken számítanánk be, amennyi kárt okozott eddig az országunknak.
Csak akkor tekintenénk el az "átutalástól", ha semmissé nyilvánítják az adósságunkat.
süti beállítások módosítása