Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Amikor a sajtó mellényúl...

2011. április 19. - Droli

Tudom, tegnap mindenki az alkotmánnyal volt elfoglalva, pedig ennél sokkal fontosabb dolgok is történtek. Például kinevezték a Debrecen focicsapatának új vezetőedzőjét. Illetve majdnem. Illetve a sajtó szerint kinevezték, aztán meg mégsem. De inkább elkezdem előről - ígérem, annak is érdemes végigolvasni, aki rühelli a magyar focit.

Szóval az úgy volt, hogy a tavalyi bajnoknál a szombati kínos vereség után lemondott a cseh edző, Scasny. Persze rögtön beindult a találgatás, hogy ki lesz az új edző, elég sok név előjött, pl. a volt győri Pintér Attila, a debreceni sikeredző Herczeg András, a másodedző, egykori legenda Sándor Tamás, illetve a második csapat edzője, Kondás Elemér. A találgatásba beszállt a Cívishír internetes portál is, és írtak egy cikket, miszerint egy bennfentes szerint utóbbi lesz az edző. Így kezdődött az egész.

A hírt nemsokára átvette az MTI, csak ők már majdnemhogy tényként közölték, hogy Kondás Elemért bizony kinevezték vezetőedzővé. És innentől nem volt megállás: az összes portál átvette ezt (ki innen, ki onnan), az Indextől az Origón át a Nemzeti Sportig: megvan a Loki új edzője, megbízása az idény végéig szól! Meg is jelent mindez a címlapon, hiszen ez egy fontos hír.

És ez így kint is maradt egy darabig, éppen csak egy ember nem tudott róla: Kondás Elemér. Szegény éppen edzhette az első csapatot (mert erre valóban megbízást kapott), és el tudom képzelni az arcát, mikor mondták neki a nagy hírt: a sajtó szerint te vagy az új edző! A debreceni klub honlapja is cseppnyi fáziskéséssel közölte a cáfolatot: az új edzőt csak kedden nevezik meg, úgyhogy kár volt sietni a hírrel. A sajtó persze reagált: a Nemzeti Sport például odabiggyesztette a "sajtóértesülés" szócskát az eredeti cikk címe mellé, az Index levette a cikket a főoldalról, és külön cikkben közölték a cáfolatot, és az Origo is hasonlóképpen cselekedett.

Ez így persze poénosan hangzik, de több kérdést is felvett: egyrészt hogy a francba terjedhetett el ennyire ez a kacsa? Hogyan lehet az, hogy vezető portálok a nap egyik vezető sporthírének nem néznek utána, és fenntartások nélkül átvesznek egymástól egy álhírt? Vajon hogyhogy nem tűnt fel a szerkesztőknek, hogy a debreceni klub hivatalos és meglehetősen naprakész honlapja nem közölte le a hírt, mint ahogy a régebbi edzőváltásoknál tették? Ráadásul ne felejtsük el, hazai hírről van szó, a nyelvtudás nem lehet akadály, egy telefont lehet hogy megért volna, hogy igaz-e az egész. 

És vajon ilyen "alapossággal" készülnek a politikai-gazdasági cikkek is?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr102837299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.04.19. 17:14:06

"És vajon ilyen "alapossággal" készülnek a politikai-gazdasági cikkek is?"

Azt hiszem mindketten ugyanarra a válaszra gondolunk...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.19. 21:11:27

Az a gond, hogy hiányzik a médiából mindenféle oknyomozó véna. (Kivéve persze a Hír Tv-t, de ott sem az a lényeg, hanem az Mszp lejáratása. Van egy tippem, hogy hamarosan elsorvad majd ott is ez a fajta műsor.)

Szóval az újságírók kivonulnak a meghirdetett sajtótájékoztatókra, átvesznek MTI és más forrásokból híreket, és azt szolgai módon egy-az-egyben leírják.

Sokszor előfordul, hogy ugyanazt a hírt olvasom több portálon is, szinte szó szerint. Az újságírók semmi pluszt nem tesznek hozzá a dologhoz.
süti beállítások módosítása