Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

11 érv az Ubuntu Linux mellett

2011. április 28. - Droli

Hogy miért pont 11, majd a végén elárulom :-) Szóval én, mint átlagfelhasználó, miért szeretem jobban az Ubuntu Linuxot a Windowsnál, és miért biztatok mindenkit arra, hogy váltson valamelyik Linux disztribúcióra? 

1, Mert az Ubuntu egy ingyenes, jogtiszta operációs rendszer. Miért fizessem ki egy fél  számítógép árát egy operációs rendszerért, ha van ingyenes alternatíva? Persze, lehet "buherált" Windowst is használni, csak akkor meg a frissítéseknél kell figyelni, nehogy bejöjjön az eredetellenőrző programocska, mely sötétít egy idő után. De megéri izgulni?

2, Mert az Ubuntu kevesebb erőforrást használ, mint a Windows.  Eleve, kevesebb helyet foglal a merevlemezen, és kevesebb memóriát is használ. Elvégre az operációs rendszer azért van, hogy elősegítse a szükséges alkalmazások futtatását, nem azért, hogy más alkalmazások elől foglalják a helyet-memóriát. (Nézzétek meg pl. a Puppy Linux-ot, mely megmutatja, hogyan lehet 100 megából működő operációs rendszert összehozni)

3, Mert az Ubuntu sokkal biztonságosabb operációs rendszer. Sokan ezt tartják a legfontosabb érvnek, és valahol igazuk van. A hozzáértők szerint ez egyrészt a Linux működési elve miatt van, másrészt annyira kevesen használják, hogy nem éri meg rá vírust írni. Nem kell vírusírtót telepíteni, nem foglalja a helyet és a memóriát annak működése, több erőforrás marad másra. Persze  a szokásos óvatosság itt sem árt.

4, Mert sok-sok ingyenes programot kapunk. Nem kell Office-t hackelni (vagy vásárolni), ott van ingyen a LibreOffice. De kapunk képszerkesztőt, multimédia lejátszót, pdf nézegetőt, mindent ingyen; de aki nagyon nem tud szabadulni egy Windows-os programtól, annak ott a Wine, a Windows emulátor. 

5, Mert ismeri a Windows-os fájlformátumokat is. Gyakori kérdés, hogy ha a főnök a doc vagy az xls kiterjesztést szereti, azt hogyan lehet teljesíteni Linux alatt? Kérem, probléma nélkül, mivel a LibreOffice oda-vissza konvertál! De ugyanúgy meg lehet nézni és szerkeszteni a Powerpoint fájlokat is vagy a bmp kiterjesztésű képeket, és más cégek formátumait is ismeri a Linux, pl. a pdf-et, az mp3-at, az avi-t; le lehet játszani divx-es filmeket, gyakorlatilag mindent! Persze vannak speciális fájlformátumok vagy programok amivel egy Linux önmagában nem boldogul, de sokszor kis utánajárással ezt is helyre lehet tenni. Egy átlagfelhasználó igényeit gond nélkül kielégíti az Ubuntu, mindenféle "varázslás" nélkül is.

6, Mert könnyen kezelhető. A mai Linux már több annál, minthogy "ingyen villog a kurzor a képernyő alján". Az utóbbi időben sok hangsúlyt fektettek a vizuális megoldásokra is, így ma már nagyon sok alkalmazásra van rendes, grafikus program, és így nem kell a Terminálban paramétereket pötyögni. Pl. az Ubuntu megtanulása nem tart hosszabb ideig, mint egy Windows megtanulása, annyira felhasználóbarát.

7, Mert Windowsról is könnyen "át lehet állni". Bizony, itt is vannak ikonok, ablakok, itt is vannak szövegszerkesztő programok, meghajtók, alkalmazások, multimédiás programok, gyakorlatilag minden, amit az ember a Windowsban megszokott. Szinte minden Windowsos programnak megvan a megfelelő linuxos átirata, pl. Office-LibreOffice, csak éppen ingyen. 

8, Mert jóval kevesebb marketingszempont érvényesül, mint a Windowsnál. Az Ubuntunál folyamatos frissítés van, ugyanúgy működik, mint a Windows automatikus frissítése; évente adják ki az új verziót, és félévente a "service packet", amit nem úgy neveznek, de gyakorlatilag ugyanaz... viszont nem tartanak egy rossz verziót annyi ideig életben, mint pl. a Microsoft Vistát, csak azért, mert marketingszempontok miatt nem akarnak túl gyorsan egy új, jobb verziót kiadni. Évente kb. kétszer mindenki eldöntheti, hogy kipróbálja az újat, vagy marad a jól bevált réginél. Ja, és mindenki azt a verziót tölti le, amelyiket akarja, nem kell egy korlátozottabb változattal megelégedni, mert nincs elég pénzünk.

9, Mert jobban felismeri és kezeli a külső eszközöket, mint a Windows. Ez saját tapasztalat, nem tudom, mások hogy látják, de itt minden tényleg "plug and play", ritkán kell illesztőprogramokkal meg felesleges céges szoftverekkel vacakolni.

10, Mert egy kattintással tudok programot telepíteni. Az Ubuntu Software Centerben ilyen egyszerűen működik. Nem kell átrágni magad a mindenfajta felhasználási és jogi feltételeken, helyet kijelölni a telepítésre, figyelni, hogy milyen egyéb szemetet akar még telepíteni máshová - pl. Ask Toolbar, új kezdőlap, felesleges ikonok, alkalmazások -, egyszerűen egy kattintással telepíti a programot, és kész. Amit persze egy kattintással el is lehet távolítani.

11, Gyorsabban települ, gyorsabban indul el, és gyorsabban kapcsol ki. A fene nem szeret várni... a telepítéssel kapcsolatban még meg kell jegyezni, hogy nem muszáj telepíteni, mivel a Live CD-ről is gond nélkül elindul - igaz, lassabban és nehézkesebben, mintha fel lenne telepítve. 

És ez utóbbi pont kapcsán kapcsolódnék a poszt elején feltett kérdéshez: miért pont 11 érvet soroltam fel? Mert ma jelent meg az Ubuntu új, 11.04-es verziója, amit kíváncsian várok, és még ma kipróbálok - ugyanerre biztatom a kedves olvasót is, és arra kérem, írja meg ide tapasztalatait, valamint bővítse a fenti 11-es listát!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr92857990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.04.28. 15:59:11

Én jelenleg a 10.04-et használom, még 2 éve, a 9.04-gyel kezdtem Ubuntuzni. Ahhoz képest, hogy csak kíváncsiságképp raktam fel, elég jól bírja :) Először upgrade 9.10-re, majd 10.04-re, miközben volt egy vga-csere nvidiáról amdre, két merevlemezcsere, miközben az operációs rendszert úgy másoltam át, hogy használat közben másoltam, majd egy-két fájlt átírtam, s újraindítás után már az új helyről töltött be :)

Tehát 12. pont:
Talán a 11.04-et frissen telepítem majd, így elmondható, hogy akár 2 évig nem kell újrainstallálni a rendszert, de legalábbis nem 2-3 havonta, mint a windowst :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.28. 22:27:23

Csak találhatnának neki egy rendes nevet. Ez az unga-bunga kicsit komolytalannak hat. :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.04.28. 22:32:36

@daniferi: Már a 11.04-et használom :-) Amúgy is újra akrtam húzni a régit is, mert anno kevés munkaterületet adtam meg az Ubuntunak (én is csak "kíváncsiskodtam" :-), és bizony kinőttem. Így szépen megvártam ezt az újat, és akkor már ezt raktam fel.

Eddig stabilnak tűnik, de a "parasztvakítás" itt is elkezdődött: az új kezelőfelület csilivili, egymásba átúszó ablakok, stb :-)

daniferi 2011.04.29. 19:57:35

Na, ma bebootoltam a telepítőről és meglestem Live módban :)
10 perc után:
Pro:
Indítás - Már az elején felismerte, hogy fullhd a monitorom
Unity - érdekes ez a fenti menüs megoldás, de tetszik, nagyobbak az ablakok :)
Firefox - alig foglalt memóriát, mindössze 10%-kal beérte :)
Digis net - nem kellett bűvészkedni parancssorban, mint 2 éve, hanem néhány klikk és ment

Kontra:
A pulseaudio hamar megadta magát, amikor át akartam rakni 4 hangszóróra, elhallgatott, majd később kidobott egy "error reportot".. s nekiállt hajtani a procit :) Na de ezen meg se lepődök, senki nem érti, miért szeretik ubuntuék ennyire azt a bughalmaz pulseot :)

daito 2011.04.30. 17:39:37

1. Megéri.
Konkrétan a felhasználók jó része többet költ egy videó kártyára, mint egy egy W licenc ára. Ez ilyen tipikus magyar szempont; mert drága. Höhö. Kedvencem, hogy a user számítógépházra, VGA kártyára, laptoptáskára nem sajnálja a pénzt, de OS-re igen.

2. Egy DOS 6.2 is kevés erőforrást használ; vagy használj egy 7-es Suse-t.

3. Maga az Ubuntu a biztonságosabb, vagy úgy a Linux? Vajon az Ubuntu biztonságosabb, mint egy Fedora, OSuse, Gentoo?
A Windows legnagyobb hibája az, hogy alapból minden user-nek megadja, megadta az admin jogot, míg a Linuxok telepítésnél létrehoznak egy user szintű felhasználót.
Hozzáteszem azt, hogy ha a Windows-ban be van kapcsolva a frissítés funkció / vagy a user megteszi ezt maga, és van egy naprakész biztonsági szoftvere, és maga sem rendszergazdaként használja mindig, mindenre a gépét, akkor pont semmivel sem gyengébb a biztonság.
4.A sok ingyen program pont 90%-ban megvan windowsra is. Höhö. Elmúlt már az a világ, amikor a windows alatt csak az MS Office futott, meg mindenből csak az MS sajátja vagy valami fizetős létezett.
Pont amit belinkeltél, annál ott a win x86 multi install exe.
Ha ennyire értesz hozzá, akkor pont tudod, hogy a Wine mennyire tökéletes és mennyire nem. Persze jó, hogy van ilyen; de elgondolkoztál már azon, hogy miért nincs Win alá linux emulátor? :-)

5."Kérem, probléma nélkül, mivel a LibreOffice oda-vissza konvertál!"
Höhöhöhöhöhöhöhöhöhöhöhöhöhö, azért ez kevés. Jó, hogy működik, de nem tökéletes; ezért nem cserélik le nagy és komoly cégek az MS Office-üket, mert nincs rá garancia, hogy pont ugyanúgy fog megjelenni a 3 éve készített fájl is más szoftvercsomag alatt is. (Sajnos ez MS alatt sem garantált.)
A munka Office-szal nemcsak azt jelenti, hogy excelben összeadsz 2 cellát és csinálsz egy grafikont; komolyabb helyeken olyanra is használják, aminél esélytelen, hogy egy másik táblázatkezelőt használjanak helyette.

6. Könnyen kezelhető. Mindenki ezt mondja, olyat senki sem mond a programjáról, hogy nehezen kezelhető.
Ez alatt egyébként mit értünk? Lehet kattintani? Van menü? Egy kattintással elindul a program? Vagy mi?
Vagy azt, hogy a windowsos user nem találja meg, hogy a linux hová teszi a fájlokat, mi a csöcsért nem indul ez és az; melyik könyvtár mit jelent?

7. Linuxról meg könnyen vissza lehet állni, amikor rájössz, hogy a Linux alatt sem fenékig tejföl az élet.:-)
A "csak ingyen" meg szörnyű duma; már írtam, windowsos világ is tele ingyenes programmal, és linuxos világban is van fizetős.

8. Gondolod a felhasználók marketingszempontból választják? :-)
Az a helyzet, hogy a Vistának pont több időt szántak, csak rákényszerültek, hogy gyorsabban kidobják a hetest.
Egyébként a linux egyik nagy hátránya pont a marketing; az átlagjózsi pont nem tudja mi fán terem.

9. Tyű, jobban kezeli? He? És mi van azzal a külső eszközzel, amihez sosem készül linuxos driver? :)
És mi van azzal, amikor a rohadt Ubuntu alatt nem szólal meg a laptop? Mert szép, csilivili; csak valamiért Gnome felület alatt a fülhallgató a saját dugaljból egy deka hangot sem tud kihozni, ellenben a mikrofonéból azért monoban hallható.
Aztán végre valahára valahol egy török-svéd fórumon pár óra guglizás után kiderül, hogy szivacs, pont a leggyakoribb Asus laptopnál sajnos csak a KDE alatt tudsz belőle hangot kicsalni, de akkor is csak úgy, ha megfőzöl még két békát is.
Nem azt mondom, hogy ez általános. De ilyen sztoriból azért simán lehet pártucatnyit összehozni, ha előkerül a linux-win flamewar. :-)

10. Ez igaz.
Mármint, ha nem egy AutoCAD-et akarsz telepíteni. Mert azt sosem fogsz felrakni a linuxodra. :-) Valami foscsík CAD-et persze, emlékeim szerint van, pl QCad, csak az nem ugyanaz.
Egy Adobe Acrobat Pro-t sem, egy MS Projectet sem, vagy Solidedge-t sem tudsz feltenni. S még sorolhatnám az üzleti és munka szoftverek százait, amelyeknek sosem készül el a linuxos verziója. :-)
Marad a Wine és imádkozol, hogy működjön.
11. Ez igaz; az a nap 2 perc, amivel gyorsabban indult és leállt, mindenképpen megéri...

Félreértés ne essék, nem utálom a Linuxot, és örülök, hogy a debian világából kinőtt az Ubuntu - és tényleg az egyik legjobban használható disztrib; csak csodálkozom, hogy mennyit fejlődött a linux világ sok tekintetben 2000-2004 óta, amikor én ilyet használtam.

Viszont ugyanakkor meg is lepődöm, hogy még mindig ugyanazok a baromságok is megvannak, amiktől akkor is a falat kapartam. (Ezekről persze nem feltétlenül maga az Ubuntu/Suse/alapítvány tehet.)

Gixx 2012.12.22. 10:08:09

@daito: Csatlakozok

PHP fejlesztőként először belső kényszer hatására erőltettem magam a Linux használatra, de aztán szép lassan megtanulva a szívásokat, végül megszerettem (fenntartásokkal).

Az Ubuntut persze. Aztán jött a Unity, a borzalmak kimeríthetetlen tárháza az OSX-ből átvett "ne az alkalmazás ablakon legyen az alkalmazás menüje" baromságtól kezdve a csilli-villi hülye effektekig (tudom, kikapcsolható), meg az oldalsó (használhatatlan és idegesítő) alkalmazás indítóig.

Azóta Xubuntut használok (Redmond skinnel csakazértis!) és újra jó. De hoppácska, hol használom? VirtualBox-ban, mert a rendes hardvereim egy részét nem ismeri fel, pedig tavaj vettem a gépemet. És ez tény, akárhogy is szépítjük. Megúntam én is a sufni-tuning driverek keresését. A VirtualBox-ot legalább támogatja. Szerencsémre olyana munkám van, hogy tudtam félre tenni és egy Windows-t vásárolni, és csak jelzem, hogy olcsóbb, ha nem a dobozost veszed, hanem az ISO-t.

Ennek ellenére érvek a Linux (xubuntu) mellett:
- egy valamit magára adó PHP fejlesztő Linuxon fejleszt, mert a szerverek is Linuxosak lesznek
- 2GB RAMmal is bőven jól elmuzsikál virtuális gépen, a 3D meg nem opció (a Firefox és a Netbeans zabálja a RAMot, úgyhogy kell az a 2GB)
- gyors, hatékony, egyszerű, biztonságos, munkára (fejlesztésre) tökéletes

Az érem másik oldala:
- A mai napig megvan benne az a "Made in China"-féle koppintás érzésem
- A Wine egy vicc
- Nem fut rajta a GTA IV, sem pedig a Driver San Francisco (nekem ez komoly érv, mert rajongó vagyok és mind a kettőt megvettem). És ilyenkor nem a virtualboxos telepítésre gondolok.
- Anyám-apám nem tudná használni, mert lépten-nyomon olyan üzenetek meg ablakok jönnek elő, amitől zavarba jönnének. Nézd csak meg a szoftver frissítés ablakot. Csomó olyan dolgot ír, ami felett én simán átsiklok, mert tudom, hogy nem érdekel, de az átlag felhasználó könnyen hiheti azt, hogy fontos, és próbálná olvasni, de nem érti, mert informatikusoknak szól.
- Sok a harver támogatottsági probléma
- Egy Java telepítés sem olyan egyszerű, ha rendes Java-t akarsz és nem azt az Open izét, amivel sok Java-s program nem működik (pl Netbeans, MySQL Workbench, Smart Git stb)
- sok jó és hasznos programból nincs linuxos verzió (Total Commander pl), csak féltudású alternatívák (jeleneg a Tux Commander az egyetlen, ami képes megközelíteni az elvárt szintet) vagy csak gagyi utánzatok
- egy sima shortcut ikon a desktopra, vagy a gyors indítóba sem csak egy drag-n-drop, még a csilli-villi Ubuntu alatt sem
süti beállítások módosítása