Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mennyit bukunk a devizahiteleseken?

2011. augusztus 04. - Droli

Helyzet van, 250 Ft körül mozog a svájci frank, áll a bál. Mondhatják sokan, hogy „engem nem érint a dolog, nekem nincs frankhitelem”, de ez egyszerűen nem igaz, kivétel nélkül mindenki megszenvedi ezt a szituációt. Többen hivatkoznak arra, hogy a kiskereskedelmi forgalom (és a belső fogyasztás) azért nem tud magához térni, mert az egyre drágább devizahiteltörlesztés miatt egyre kevesebb marad az emberek zsebében – hogy ez konkrétan hogyan néz ki, ezt szeretném egy példával megvilágítani.

Ma kb. 1,25 millió devizahiteles van az országban, és ezek 90%-a svájci frank alapon vett fel hitelt. A példában az egyszerűség kedvéért számoljunk 1 millió svájci frankhitelessel – a kedves olvasó majd látja, hogy óvatosságból igyekszem alulbecsülni a hatásokat. Szóval egymillió frankhiteles szív most ezerrel a 250 Ft-os svájci frank miatt. Hogy konkrétan mennyivel szív? A hiteleket többségében 150-160 Ft-os árfolyamon vették fel, abban a hiszemben, hogy ha minden rosszul alakul, akkor 180 Ft-ra is drágulhat a frank, de a többség 200 Ft-ig még tudta fizetni, afelett kezdődtek a bajok igazán, itt léptük át a lélektani határt. Legyen ez a 200 Ft a bázisérték (azaz ennyinél a háztartások többsége még bír fizetni, és marad pénze költeni is), és vegyük úgy, hogy efelett kezdődnek a problémák, amikor már felvetődik a kérdés, hogy „törleszteni vagy enni?”. A jelenlegi 250-es árfolyam azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet minden egyes frankja 50 Ft-ot von el a család fogyasztásából.

Na de mennyit törleszt egy átlagos frankhiteles havonta? Nehéz megmondani, mivel egyrészt egy frankhitelesnek nem feltétlenül csak egy hitele van, hanem több is, másrészt meg a hitelállományban benne van a nagyobb törlesztőjű lakáshitel ugyanúgy, mint a karácsonyra vett nem túl nagy értékű tévé hitele. Éppen ezért most hasamra ütök, és az óvatosság kedvéért igyekszem valami kis számot mondani: vegyük úgy, hogy egy átlagos frankhiteles havi 200 frankot törleszt vissza, ami kezdetekkor kb. 32.000 Ft-ot jelentett (160-as árfolyamon), viszont jelenleg már 50.000 Ft ez az összeg – havonta. (Már hallom, hogy sokan mondják, hogy „bárcsak ennyi lenne”, meg „a kamatok, kezelési költség, és a többi apróság is sokat dob a dolgon”, de ne felejtsük el, most pusztán az árfolyamváltozás hatásait vizsgáljuk). Ha idevesszük a már fent megállapított frankonkénti 50 Ft-os fogyasztáscsökkenést, akkor megállapíthatjuk, hogy egy devizahitelesnél havi 10.000 Ft-ot jelent ez – vagyis ennyit bukik a kereskedelem azon, hogy a frankhiteles nem költ annyit a nagybót'ban, mert drága a hiteltörleszrés. 1 millió frankhitelesnél ez havi 10.000.000.000 Ft-ot jelent, betűkkel is kiírom: tízmilliárd forintról beszélünk.

Mit is jelent tízmilliárd forint? Saját tapasztalat: egy meglehetősen nagyméretű böhöm hiperbolt egy havi forgalma kb. 2 milliárd forint. Ez, hangsúlyozom, egy böhöm nagy bolt, mint például a budaörsi Tesco vagy Auchan, ne a ceglédi Tescora tessék gondolni. A havi tízmilliárd forintból tehát még öt áruházat tudnánk eltartani (akár magyar tulajdonút is, nem feltétlenül külföldi multiról beszélünk). Egy ekkora áruházban kb. 500 ember dolgozik, többségük teljes munkaidőben, tehát 5 áruház esetén 2500 embert tudnánk foglalkoztatni – pluszban. Azt szokták mondani, hogy egy ilyen munkahely még egy munkahelyet generál – beszállítói kör, beszerzés, stb. - tehát úgy 5000 extra munkahelyről van szó. Aki ezt kevesli, szeretném figyelmébe ajánlani, hogy a győri Audi most kapott egy nagyobb adag kormányzati pénzt és „szeretetet”, mert teremtett kb. 1800-2100 munkahelyet.

És akkor még egyszer hangsúlyoznám: pusztán a frank árfolyamváltozását számoltam végig, és meglehetősen alulbecsült adatokkal, és csak azt a hatást vizsgáltam, hogy hány munkahely hiányzik emiatt a kereskedelemből. Igen, óvatos becslés szerint is 5000 munkahelyet bukunk azzal, hogy ennyire drága a frank. És azt a részt, hogy mennyit bukik ezen a kormány – kiesett áfa, adóbevételek, az ötezer embernek nem kell segély, stb. - ki sem merem számolni.

Durva, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr703125834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hátsókert-Magyarország felé 2011.08.11. 17:40:26

 „…és ez itt a kert.” – mutat végig Schmitt Pál a frissen gyeptéglázott aranyos kis területen. „A családi kasszán is sokat lehet majd segíteni, ha itt veteményest alakítanak ki” – mondja rutinosan mosolyo...

Trackback: Az amerikai adósságplafon-vita tanulságai 2011.08.05. 15:28:21

Az előző hétvégén megállapodás született az amerikai költségvetési vitában, a hét elején pedig meg is szavazták a csomagot, mely rövidtávon az adósságplafon emelésével eltávolítja az államcsőd veszélyét, és a tíz évre szóló terv részeként 2,1 billió do...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorge 2011.08.04. 18:07:41

Ha mindent végigszámolnál még annál is sokkal, de sokkal durvább eredményeket kapnál. Kamat és árfolyam emelkedés formájában a magyar GDP cca. 7-10 százaléka vándorol külföldre. És ez csak a magán devizaadósok törlesztése után. A tőketörlesztés ebben nincs is benne!

wanekus 2011.08.04. 21:23:00

Az érem másik oldala:
És ha azok a munkahelyek szűnnek meg, amiket 2005 és 2009 között a blikkre adott megszámlálhatatlan svájci frank hitel generált?
Hát ennyire bonyolult tud lenni a gazdaság. Nem csoda, hogy sem a Matolcsiné férje, se a kis nagy ember nem tudja megérteni.

qwasder 2011.08.04. 23:35:04

Naja, azt is számold ki, mennyivel többet kell fizetni a politikusaink miatt, akik bebuktatták (meg még teszik is, meg fogják is még tenni) ezért-azért az árfolyamot időről-időre. Meg azt is számold ki, ha a svájci frankos hitelek helyett forint lenne, akkor a magánszemélyek mennyivel többet buktak volna el fejenként. Ugyanis azt is bankok adták. Külföldi tulajdonú bankok itteni fiókjai. Akik a nyereséget szintén viszik kifelé ugye?

Amikor dől az egész akkor aztán mind1, hogy mi van, mert dől...

Esetleg azt s vesd fel, hogy a politikusoknak mi vethető a fejire, ha mesterségesen felpörgetik a kamattámogatott hiteleket. Lakásbiznisz, hm? Mintha újra elkezdték volna! Kamattámogatást kapnak ismét, akik vesznek ingatlant? Amikor a béka segge alatt van az ingatlan ára? Nagyszerű...

Sorge 2011.08.05. 00:15:28

@qwasder:
"Kamattámogatást kapnak ismét, akik vesznek ingatlant? Amikor a béka segge alatt van az ingatlan ára? Nagyszerű... "

Nem érted, hogy az a lényeg, akinek most van ingatlana, attól el kell venni?

qwasder 2011.08.05. 07:33:21

@Sorge: Dehogynem. A vagyonok újraosztása van folyamatban. Csak nem akarják észrevenni egyesek a fától az erdőt.

tsk 2011.08.05. 09:45:37

@qwasder: @Sorge: Nincs igazatok. Ami most van az inkabb vagyon/ingatlan visszarendezose. A felosztas akkor tortent meg mikor a ketezres evekben mindenki hitelre keves onresszel vasarolt lakast. Persze aki akkor vasarolt valamit hitelre, azota is azt gondolja hogy milyen gazdag es vagyonos - van autoja, lakasa - de az igazsag az hogy valojaban most meg sokkal csorobb mint a hitel elott volt. Ha a bank ezt visszaveszi az nem vagyon atcsoportositas/ujraosztas/kisemmizes, mivel csak a gazdasag illoziojat veszi el hitelesektol nem pedig valodi magan vagyont.

qwasder 2011.08.05. 09:51:10

@tsk: Mondd, kinek és miért ad az állam támogatást, a bebukott hiteles ingatlanok felvásárlására. Nem a bankok nyerik ezt, hanem akik nyerészkednek. Lásd politikusok, akiknek hirtelen ingatlanvállalkozásaik teremtődtek....

tsk 2011.08.05. 10:04:35

@qwasder: Most nem mindegy hogy a politikusok dupla aron elkeszitett autopalyakon vagy bedolt hitelesek ingatlanjan nyereszkednek? Ez alapbol a rendszerben van, a politkusok ugyeskednek es vagyonra tesznek szert, most eppen a bedolt hitelesek karara.

qwasder 2011.08.05. 10:11:51

@tsk: A pofátlanságot tekintve lényegtelen.

Viszont az nem lényegtelen, hogy a társadalom lapátra teszi-e őket vagy sem. Ez mondjuk a nagy pofával hirdetett gyerekek jövője elv érdekében igencsak fontos. Egyelőre az ország az agyhalál felé megy, ahova nem szülnek majd gyereket, mert nem éri meg.

Sorge 2011.08.05. 11:59:44

@tsk:
" Most nem mindegy hogy a politikusok dupla áron elkészített autópályákon vagy a bedőlt hitelesek ingatlanjain nyerészkednek? "

Bizony nem. Nekem nem mindegy, hogy "csak" a befizetett adóm egy részét lopják-e el, vagy a házamat.

Pilu · http://www.stonebridge.hu/pilu 2011.08.05. 16:35:02

" Magyarország összes hiteltartozásának (lakossági 79,1% és vállalat 20,9%) mintegy 60%-a deviza alapú. Az ilyen adósságok 2/3-a svájci frank alapú, ami az összes hitel 40%-át jelenti. "

forrás: www.portfolio.hu/gazdasag/harom_sebbol_verezhet_ki_a_magyar_gazdasag.153414.html

valaki76 (törölt) 2011.08.08. 13:23:39

@Sorge:

Jelzáloggal terhelt ingatlan esetében a bank résztulajdonos.

berzenke 2011.08.15. 14:26:14

@wanekus: Igen, a devizahiteles anno hitelből vett (újépítésű vagy nagyobb) lakást, nyugati kocsit, plazmatévét... Jövőbeli jövedelméből, megspékelve némi árf.kockázattal (ami aztán csőstől be is jött).
Míg más csak addig nyújtózkodott, amíg a takarója ért: nem vett új lakást, kocsit, nem fogyasztott előre.
Tücsök és hangya...

És a kieső fogyasztást sem tudom sajnálni, ez a gazd. modell úgysem fenntartható.
Közgazdászosan: húzd meg-ereszd meg gazd.pol. ciklusok most és anno.
Filozófikusabban: nem az életszínvonaltól függ az életminőség...
süti beállítások módosítása