Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Külföldi munkavállalás - a siker négy feltétele

2011. augusztus 09. - Droli

Mostanában nagyon sokan foglalkoznak a külföldi munkavállalás gondolatával. Ezen a héten egy rövid, kétrészes sorozatban szeretném megírni ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, erősen a gyakorlati dolgokra koncentrálva, a rizsát elhagyva. Az első posztban a külföldi munkavállalás sikerének négy alapelvét foglalom össze, a másodikban pedig a '”hogyan kezdjünk hozzá?” témakör kerül terítékre.

„Vajon nekem sikerülhet-e?” - gondolom, mindenkinek megfordult már a kérdés a fejében. A tuti választ persze nem tudom megmondani, de van négy sarkalatos feltétel, melyeknek megléte nagyban meghatározza az esélyeket.

1. Nyelvtudás. A célország nyelvének ismerete elengedhetetlen, legalább középfokú szóbeli szinten (hívhatjuk társalgási szintnek is). Persze vannak történetek (de ezek többsége inkább „legenda”), hogy Sanyi bácsi kiment nyelvtudás nélkül, munkát kapott, és remekül megél belőle, de ezeket tessék fenntartásokkal fogadni, mert ha a legenda mögé nézünk, kiderül, hogy a) nem igaz, b) igaz, de Sanyi bácsi tíz éve ment ki, amikor nagyon ment a célországnak, nem most, a válság közepén, c) igaz, de Sanyi bácsi egyik rokona erősen segített, szó szerint bevitte egy munkahelyre, beszélt helyette, stb. Alapesetben a nyelvtudás hiánya egyenlő a biztos bukással: egyrészt a hivatalos papírok intézése sem megy enélkül, másrészt egy állásinterjún (amire legtöbbször telefonon hívják be a jelentkezőt!) a munkaadók többsége nem preferálja a mutogatást és a bábjátékot. Nyelvtudás nélkül rendkívül nehéz az élet egy idegen országban, aki nem hiszi, próbálja ki, hogy holnap befogott füllel és leragasztott szájjal megy dolgozni, és nézze meg, mi sül ki belőle. A nyelvtudás hiánya egy esetben nem akadályozó tényező: ha van kint rokon vagy ismerős, aki beprotezsál egy konkrét helyre; minden más esetben egy ilyen próbálkozás a lottó ötös „kísértésével” azonos, és az esélyek is kb. hasonlóak.

2. Pénz, pénz, pénz! Bizony, egy külföldi munkavállaláshoz rengeteg pénz kell. Eleve ott a repülőjegy, mely a fapadosoknak köszönhetően ma már nem akkora összeg, de míg munkát nem találunk, lakni, enni, utazni kell, és ezek külföldön meglehetősen drágák lehetnek. Érdemes tájékozódni, kb. mennyibe kerül egy hónap megélhetés szempontjából (az ott élő magyarok megmondják), és a helyi munkaerőpiaci helyzet figyelembe vételével lehet ezt tetszés szerint szorozni. Különösen a lakhatás nagyon drága: szobát nem feltétlenül adnak ki „menekültnek”, max. kaucióval, lakást úgyszintén (egy lakásbérlet havi díja amúgy 150.000-400.000 Ft lehet, helytől függően), fel lehet készülni, hogy az első időszak hostelezéssel fog eltelni, ami nem filléres mulatság, de olcsóbb, mint egy szálloda. Óvatos becslésem szerint minimum 1500-2000 euró/fő alatt nem szabad elindulni; legalább ennyi kell ahhoz, hogy az ember megéljen, ha hetekig-pár hónapig nem talál munkát. Persze akinek van kint ismerőse, aki megoldja ezt a problémát, arra ez nem vonatkozik – és érezze magát nagyon szerencsésnek is egyben.

3. Szakma. Akinek jó a szakmája, jobb eséllyel fog munkát kapni. Egy képzett mérnök vagy egy informatikus, asztalos, hegesztő, esetleg egy orvos lehet, hogy nem fog sokat kínlódni a munkakereséssel. A legtöbb magyar azonban egy-két nem reprezentatív felmérés szerint a vendéglátásban vagy kereskedelemben helyezkedett el, ebben benne van a mosogatástól kezdve a kasszázásig minden. Azt tudni kell, hogy ezekre a helyekre óriási a túljelentkezés, és a jelentkezőnek valami extrát kell nyújtania a helyi jelentkezővel szemben, hogy őt válasszák ki (pl. szakmai tapasztalat, referenciával alátámasztva). Vagy szerencsésen, jó időben kell beadni az önéletrajzot... A közhiedelemmel ellentétben ide is kell a jó angol nyelvtudás, különösen a kereskedelemben, de egy hotelben sem nézik jó szemmel, ha a dolgozó bambán bámul a tőle érdeklődő turistára.

4. A célország alapos ismerete. Ez tűnik a legkönnyebben teljesíthető dolognak, és valóban, a mai világban nem nehéz információt gyűjteni. A legfontosabb dolgok: a célország munkaerőpiacának alapos ismerete, konkrétan melyik szakmában mekkora a munkanélküliség, milyen álláshirdetések vannak az adott területen; a munkakereslet területi eloszlása: hol keresnek munkaerőt, fővárosban, vidéken, hol vannak a gyárak, hotelek, kereskedelmi egységek; a megélhetés költségei, lakás-rezsi-étel-ruhákodás-mindennapi élet tekintetében; a helyiek külföldiekkel való viszonya; az adott országban munkavégzéshez szükséges papírok, dokumentumok.

Aki a fenti négy feltételt (legalább középfokú nyelvtudás, legalább 1500-2000 euró/fő indulótőke, jó szakma referenciával, tisztában van a lehetőségekkel) teljesíti, az jó eséllyel vághat bele egy külföldi kalandba. Aki nem, annak azt tanácsolom, hogy először próbálja teljesíteni ezeket: tanulja a nyelvet, gyűjtsön pénzt, szerezzen munkatapasztalatot, tájékozódjon a célországról - hozzáteszem, ez rövid távon (max. egy év) alatt megoldható, ha komolyan veszi az ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr453135225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tidal Wave 2011.08.09. 11:01:19

Van egy alternatív módszer is:

Ha például Lakatos Márió kimegy Kanadába, mindenfajta nyelvtudás, munkatapasztalat és pénz nélkül, menedékjogot kér, előadja, hogy őt, szegínromákot üldözik a csúnya fasiszta magyarok, gyilkolják a tesóit éjszaka fekete terepjáróval érkező fegyveresek, különösen azóta rossz a helyzet, amióta egy neonáci párt van a Parlamentben, és a velük összejátszó, demokratikus fékeket és ellensúlyokat leépítő kétharmados többségű diktatúrára törekvő kormány meg nem tesz ellenük semmit, csak elvonja a segílyeket a szegénromákoktól, munkát meg nem ad, pedig ők tényleg dolgoznának, ha lenne munka, nos, ha mindezet egy tolmácson keresztül előadja, akkor jó eséllyel két évre menekülttáborba kerül, segélyt kap, a purgyéit meg beiskolázzák, és legfeljebb két év múlva hazajön, ha nem kapja meg a végleges menekültstátuszt és a tartózkodási engedélyt. A kanadaiak meg kiírják a szupermarketekben, hogy magyarok, ne lopjatok, Márió meg jót röhög az egészen...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.09. 22:22:10

Tök jó lenne most valami svájci távmunka.. :)

polly graph 2011.08.10. 13:16:49

Az, hogy nyelvtudás nélkül is sokan nekiindulnak és dolgoznak külföldön egyáltalán nem városi legenda "Sanyi bácsiról".

A környezetemben kapásból féltucat embert tudnék felsorolni (szerintem inkább két tucatot, most hogy jobban belegondolok), akik nulla vagy alapszintű nyelvtudással vágtak neki.

Szemben velem, aki angol nyelvterületen szerzett diplomát. Évek óta tervezgetem, hogy megyek, aztán még mindig itt vagyok. A szomszéd nő meg januárban elhatározta hogy kimegy Angliába, akkor elkezdett angolul tanulni, februárra megtanult 300 szót angolul, aztán áprilisban szóltak neki, hogy van egy állás Németországban, ő átváltott párszáz eurót, aztán azóta is ott van.

Azért a rend kedvéért megjegyzem, nem álommunkákat csinálnak (takarítanak, időseket gondoznak, burkolnak stb.), de én sem nagyon számíthatok kint álommunkára, hiába beszélem a nyelvet.

Én úgy látom, azoknak egyszerűbb nekirugaszkodni, akiknek itthon nincs vesztenivalójuk és/vagy van külföldön ismerősük, aki eleinte segíti őket.

Összegezve: külföldön "megragadt" ismerőseim nem rendelkeztek sem nálam magasabb szintű nyelvtudással, sem kezdőtőkével, sem jobb szakmával vagy a célország ismeretével. Egy dologgal viszont igen: erős elhatározással!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.08.10. 17:03:45

@polly graph: Igen, az elhatározás a legfontosabb, a következő részben ki is emeltem, első helyen.

Ez a nyelvtudás amúgy érdekes dolog. Ha valaki könnyen tanul nyelvet, az gyorsan fel tud szedni egy társalgási szintű angolt, durva példával aki csak 1000 magyar szót használ, és azt az ezret megtanulja angolul (nem egy nagy feladat), akkor már nem lesz elveszve.

Másrészt nyelvtudás nélkül azért is gáz elindulni, mert ahogy írod, nem álommelókat kap az ember (ha egyáltalán kap), hanem igen rosszul fizetetteket, amiből külföldön sem könnyű megélni. Meg lehet valamennyire, de például aki még az itthon beragadt svájci frankos hitelét is ebből akarja fizetni, hát, az nem fogja, nem fog tudni ennyit félretenni. És imádkozzon, hogy ne legyen például beteg, mert a fizetéséből nehezen fogja kifizetni a kezelést... az esetleges átverésekről-szezonalitásokról ne is beszéljünk, például hogy egy hotelben takarítás gyakran úgy néz ki, hogy áprilistól szeptemberig van munka, októbertől márciusig meg nincs... Szóval nem irigylem őket.

misirablo 2011.08.10. 21:09:46

@polly graph: Is is van történetem.Angol és német nyelvet ami a szakmámhoz kell jól beszélem és 4 éve Hollandiába mentem.Felvettek és angol volt a közös nyelv majd két év után a hollandot is megtanultam ( nehezen ment 58 éves vagyok )A fiam kijött hozzám majd két hónap után elküldték mindenhonnan mert épp akkor csak hollandul beszélőket alkalmaztak a fiam meg csak angolul beszél.Ez év tavaszán már unta az egyik BP-i Tescóban a fekete munkát és kivándorolt Manchester mellé.Három nap után talált munkát egy bútorgyárban és a múlt héten véglegesítettek.Most kezdenek túlórázni a havi bére most 1000 font.De mindenkinek ajánlom szakma nélkül ne induljon el!Tanuljon ki akár diplomás létére is egy cnc eszterga gépkezelő vagy szárazépitő( gipszkarton,gipszblokk épitő szakmát esetleg minősített hegesztő co vizsgával)Keserü sors vár Magyarországon sok közgazdász ,jogi és humán szakosra, érdemesebb áttérni amit itt keresnek.Pénz havonta, szakinak Hollandiában 1600-2000€ de ha vállalkozik egyszemélyes (selbebaas ) vállalkozóként akár 2600-3000 €-is megkeres.Munka van dögivel építőiparban!

ratman_ (törölt) 2011.08.16. 18:27:30

Ez mekkora bullshit már. Ekkora közhelyhalmazra kár volt egy posztot pazarolni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.08.16. 19:53:18

@ratman_: Van, akinek ezek csak közhelyek, de sokan vannak, akiknek nem. Nekik született ez a poszt, ugyanis egy újszülöttnek minden vicc új. (na, ez mekkora közhely :-) Nem mindenki rutinos kivándorló :-)

ratman_ (törölt) 2011.08.17. 18:35:13

@Droli: elárolom, én sem vándoroltam ki soha, bár a munkámból kifolyólag szoktam külföldre utazni. Viszont ha egy posztot szentelnék a kivándorlásnak, akkor igyekeznék érdemi információkat belerakni, nem egy közhelyhalmazt bedobni. Ezzel egyébként rengeteg egyéb blog foglalkozik, országokra és szakmákra specializálódva, tehát nem is értem, mi volt a célod vele. De mindegy, nem fikázni jöttem, részemről lezártnak tekintem.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.08.18. 11:23:50

@ratman_: Az érdemi információ erősen országfüggő, pl. más felkészülés kell Angliába, mint Hollandiába. Egy általános felkészülést azért bemutattam a második posztban.

Az a durva amúgy, hogy ez a látszólag közhelyhalmaz mennyire nem világos sok embernek. Most adtál egy jó posztötletet :-)

anarcho78 2011.09.08. 17:15:12

hmmm, de ismerős a Droli nick... a tudtad blogról tán?:)
süti beállítások módosítása