Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A büféből szavaztak a fideszes képviselők

2011. szeptember 19. - bogancs

Olvasom az index.hu percről-percre rovatát a parlamenti vitáról, és egy érdekes közjáték játszódott le 14:52-kor kezdődően.

Egy LMP-s képviselő elmondta interpellációját, amelyre a kormány képviselője által adott választ nem fogadta el, így a parlamentnek kellett szavaznia róla.

Azonban olyan sokan hiányoztak az ülésteremből, hogy a parlament határozatképtelen volt. A házelnök 5 perc szünetet rendelt el, ezalatt összefogdosták a fideszes képviselőket, majd az új szavazáson már megvolt a szükséges többség.

Persze nem is az az érdekes, hogy a hiányzó képviselők a büfében, a wc-n, esetleg egy bizottsági ülésen voltak éppen, hanem az, hogy úgy szavazták meg az interpellációra adott választ, hogy sem a kérdést, sem a választ nem hallották, így értelmes véleményt nyilván nem is alkothattak a dologról.

Kérdem én, van ennek így értelme? Nem lenne értelmesebb dolog, ha csak azok a képviselők szavazhatnának egy-egy interpellációról, akik jelen voltak annak elhangzásakor?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr533239560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.09.20. 06:05:48

Tisztelt bogancs!

Azt hiszem, hogy Te régóta nem követed kellő figyelemmel a parlamenti munkát. Ellenkező esetben nem írnál le ilyeneket:
"Kérdem én, van ennek így értelme? Nem lenne értelmesebb dolog, ha csak azok a képviselők szavazhatnának egy-egy interpellációról, akik jelen voltak annak elhangzásakor?"
A képviselőknek az elmúlt több, mint egy év alatt, még soha, mondom, hogy soha nem volt alkalmuk a választóik véleményét megtudni bármiről is. Pedig lehet, hogy kellett, vagy legalábbis illett volna megtudakolni. Hogy mit képviseljenek, hogyan képviseljenek? Ott bent.
Talán az sem tűnt fel, hogy (emlékezetem szerint) nem volt lelkiismereti szavazás.
Szavazógép működteti a szavazógépet.

Egyébként a kormányoldalt nem érdeklik a kérdések, az ellenzék meg kenheti a hajába a válaszokat.

Kérlek, hogy tanuld már meg végre:
nem mexorítás
2/3
nem mexorítás
elsöprő többség
nem mexorítás
erre adtak felhatalmazást
nem mexorítás
a zemútnyócév
nem mexorítás
a Gyurcsányahibás
nem mexorítás
megvédjük
nem mexorítás

Ha sikerült, akkor biztos vagyok benne, hogy nem merülnek föl ilyen hülye kérdések....

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.20. 08:19:21

@anonymand:

Kedves Anonymand!

Kicsit másról írsz, mint ami a poszt kérdése, de egye fene.

Szerintem te nem érted a képviseleti demokrácia lényegét, ami pont arról szól, hogy a választók megválasztanak egy képviselőt, akinek aztán nem kell minden kérdésben a szavazóihoz fordulnia, hanem a rá felruházott megbízatás alapján saját ítélete alapján szavaz a parlamentben, és képviseli az érdekeket.

Persze ettől függetlenül tarthat a szavazókörzetében fogadóórákat, nyílt napokat a szavazókkal való konzultációkra.

Ha meg a választó 4 év múlva úgy érzi (mint ahogy te), hogy nem megfelelően képviseli az érdekeit, akkor választ helyette mást.

Persze még bejátszik a dologba a párthűség, de ha ez valakit zavar, akkor lehet független képviselőjelöltre is szavazni.

Az én kérdésem inkább arra irányult, hogy az egy színjáték, hogy olyanok szavaznak, akik nem is hallották a kérdést és a választ. Akkor már elég lenne minden párt részéről egy-egy képviselő az ülésterembe, aki a pártjának mandátumszáma alapján szavazna és kész.

Üdv:
bogancs

pirimogyoró 2011.09.20. 09:44:02

Miért ne szavazhatna a büféből, vagy akár a klozetról? Megszabják nekik, melyik gombot kell megnyomni, azután már úgysincs választása. Tudja, mi a dolga.

Sátán meg a Jocó 2011.09.20. 10:25:15

"Ti" akartatok parlamentáris "demokráciát", meg köztársaságot, akkor élvezzétek :)

:-*
Monarchista

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.20. 10:26:48

@Sátán meg a Jocó:

A monarchiában is működött a parlament nemde?

Sátán meg a Jocó 2011.09.20. 12:15:03

Igen, ott Parlament működött.

Nagy "P"-vel.

Ahol például beszéd megtartásakor tilos volt előre megírt papírt használni.

Kis különbség az akkori és a mostani morális állapotok között, nem-é-e.

anonymand 2011.09.20. 13:34:12

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"Kicsit másról írsz, mint ami a poszt kérdése, de egye fene." - szerinted másról, biztos igazad van. Azért leírom még egyszer: "Szavazógép működteti a szavazógépet."

"Szerintem te nem érted a képviseleti demokrácia lényegét, ami pont arról szól, hogy a választók megválasztanak egy képviselőt, akinek aztán nem kell minden kérdésben a szavazóihoz fordulnia, hanem a rá felruházott megbízatás alapján saját ítélete alapján szavaz a parlamentben, és képviseli az érdekeket." - igazad van, biztos, hogy én nem értem.
Nem értem.
Nem azt írtam, hogy mindenről, mindig meg kell kérdezni, azt kérdeztem, hogy volt-e erre alkalom, vagy lehetőség. Nagy különbség. Kicsit bővebben; számtalan olyan kérdés merült fel a fülkeforradalmi hevületben, amikor olyan kérdésekről kellett dönteni, amelyek a választások előtt fel sem merültek, azokról a választók nem is tudhattak, az azokra adandó válaszokról (pártszinten) fogalmuk sem lehetett. És megemlíteném még azokat az eldöntendő kérdéseket, amelyekre a Fidesz-KDNP a hatalomra kerülése után, a korábbi véleményétől teljesen eltérő (homlokegyenest ellenkező) álláspontot alakított ki.
Tehát, szerintem jogos az igény(em), hogy egyes kérdésekben a választók véleményét megismerve lehetett (kellett) volna képviselni őket.

"Az én kérdésem inkább arra irányult, hogy az egy színjáték, hogy olyanok szavaznak, akik nem is hallották a kérdést és a választ. Akkor már elég lenne minden párt részéről egy-egy képviselő az ülésterembe, aki a pártjának mandátumszáma alapján szavazna és kész." - azt hiszem, hogy már idézett mondatommal pont erre válaszoltam.

Ami pedig a sok mellé vert karaktert illeti: felsorolásomban igyekeztem megmutatni, hogy milyen sztereotip válaszok hangzanak el a parlamenti "vitákban". Kérdésedre, "Nem lenne értelmesebb dolog, ha csak azok a képviselők szavazhatnának egy-egy interpellációról, akik jelen voltak annak elhangzásakor?", lehetne még az a válasz is, hogy igen, de a jelenlegi házszabály nem így szól. Ők házszabályszerűen jártak el, mert, és most a kínálatból a válasz: "erre adtak felhatalmazást".

Tisztelettel:
anonymand

istvankah 2011.09.20. 22:41:39

A magyar politikust a maffia tagtól az különbözteti meg,hogy a nép-felsegg választja!

2011.09.21. 02:32:53

De milyen dolog az, hogy el kell ráncigálni szegény képviselőt a büféből? Egyáltalán, a büfében miért nincsenek szavazógombok?

@bogancs: "Akkor már elég lenne minden párt részéről egy-egy képviselő az ülésterembe, aki a pártjának mandátumszáma alapján szavazna és kész."

Most szégyentelenül belinkelem egy saját bejegyzésemet, mert a hozzászólások között szinte szó szerint ez az ötlet vetődött fel (egyébként nem véletlenül):
toryttopreng.blog.hu/2011/07/17/dohanyado_egy_embeddelt_video_margojara

2011.09.21. 02:41:35

@anonymand: "Tehát, szerintem jogos az igény(em), hogy egyes kérdésekben a választók véleményét megismerve lehetett (kellett) volna képviselni őket."

De tegye a szívére a kezét, volt szociális konzultáció, vagy nem volt? Nahátakkormeg..

anonymand 2011.09.21. 05:19:43

@tory_t:

Tisztelt tory_t!

Van körülbelül 72 másodpercem arra, hogy komolyan válaszoljak a kérdésedre.
A "szociális konzultáció" egy humbug volt, amit beszoroztak x-el. A nyilvános kontroll teljes kizárásával hoztak eredményt, néhányszor olyan kérdésről szólóan amiben a döntést már nyilvánvalóan meghozták.
Vagy ha már népképviseletről és parlamenti demokráciáról esik szó (most majd jön a letolás, hogy eltértem a témától, de sebaj!), a zemberek nem kis részének véleményét képviselték az "alkotmányozás" folyamán azok az ellenzéki képviselők, akiknek minden, akarom mondani az összes javaslatát lesöpörték az asztalról, míg részt vettek a tákolmányozásban. Nahátakkormeg....
Idő!

Inkább a barátnőm szívére teszem a kezem, ha meg nem haragszol.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása