Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Amikor a politikus meghülyül

2011. október 05. - Droli

Tulajdonképpen mindenki tisztában van azzal, hogy mit kellene tenni a gazdaság fellendítéséért. Mégsem tesszük. Miért?

Olvasom Bajnai és Oszkó írását, mi lehetne a megoldás. Okos, megfontolt írások, látszik, hogy értelmes emberek, van abban ráció, amit mondanak. Aztán visszaemlékszem a „regnálásukra”: végrehajtották az IMF programot, pár milliárd euróhitellel megtámogatva, de azon túl semmi komolyabb dologba nem mertek belenyúlni, csak abba, ami már végképp tarthatatlan volt (például tizenharmadik havi nyugdíj). Pedig ott volt a kezükben a kormányrúd, a hatalom, mi kellett volna még?

Olvasom Orbán beiktatási beszédét. Okos, értelmes beszéd, Viktorunk látja a problémákat, le kell faragni az állam kiadásait, ezzel párhuzamosan adót kell csökkenteni, meg egyszerűsíteni a bürokráciát, és máris jóval előrébb vagyunk. Aztán visszaemlékszem – pontosabban nem is kell visszaemlékezni, benne vagyunk – mit csinál mostanában szeretett vezérünk, és látom, hogy az egészből szinte semmi nem valósult meg: az állam továbbra is pénzbeszedő szerepben tetszeleg, miközben a kiadási oldal lényegében változatlan, pár „reformocska” történt maximum. Ez elég kevés egy „kétharmadtól”.

Olvasom, olvasom, olvasom... bárki írását olvasom, ugyanazt mondják, mint Viktor anno, vagy Bajnai most: az államháztartás reformjára óriási szükség lenne, mert amit ma az állam csinál, az nem fenntartható. Nem működik az a rendszer, hogy az állam lépten-nyomon agyonadóztatja a gazdasági szereplőket, de közben magán nem hajlandó spórolni. Igaz? Igaz. De könyörgöm, akkor miért nem így cselekszik a mindenkori kormány? Miért van az, hogy hatalmon kívül, ellenzékben, szakértőként mindenki jól látja a problémákat és megoldásokat, de mikor a kormányrúd közelébe kerül, valósággal meghülyül, és az ellenkezőjét teszi? Ennyire erősek lennének bizonyos lobbik, ennyire ki kellene szolgálni a holdudvart? Vagy ennyire kapzsik vagyunk mi, emberek, hogy ha odakerülünk (politikusnak), saját boldogulásunkat nézzük, az ország meg le van szarva?

Persze minket, a „népet” sem kell félteni, mi is „igyekszünk”. Medgyessy száznapos programja után az MSZP óriásit tarolt az önkormányzati választásokon, Orbán meg puszta demagógiával lazán hozta a kétharmadot. Aki esetleg bele merne vágni egy nagyobb reformba, elsöpörné a népharag, legkésőbb a következő választáson, mert hozzászoktunk a „jóhoz”. Mert ugyebár ami engem nem érint, az reform, ami meg igen, az megszorítás – miközben ugyanarról a dologról beszélünk. Így nehéz lesz.

Tessék megnézni, mi van a fejlett nyugaton: az egészségügy nem ingyenes, és sokszor nem is magas színvonalú, az oktatás pláne, nem segélyeznek alanyi jogon mindenkit, és kevésbé szórják el a pénzt mindenfajta állami beruházásra (ami Magyarországon kb. a korrupciót is jelenti egyben). Cserében kapnak egy élhetőbb adórendszert és egy élhetőbb országot. Valamit valamiért. Jó lenne nekünk is eldönteni, mit akarunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr443279688

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz: Demján már nem a termelésben látja a felemelkedés lehetőségét? 2011.10.06. 10:15:27

Demján Sándor az elmúlt évtizedben minden létező fórumon elmondta, hogy ő bizony a termelésben, a kétkezi fizikai munkában látja az ország felemelkedésének lehetőségét. Szerinte nincs szükség művészekre, egyetemi oktatóra is csak módjával, így aztán te...

Trackback: MSZP: te nem tudod, milyen jó (volna) nélküled 2011.10.06. 08:29:18

Avagy miért kell egy határozott, biztos mozdulattal arcon rúgnunk az MSZP-t, ha meg akarunk szabadulni a Fidesztől....

Trackback: Bajnai, valamint a férgek 2011.10.05. 11:39:41

Közvetlenül az előtt, hogy ebben az országban végre rend lett, illetőleg szabadság lett, meg béke lett és egyetértés lett, valamint végre szabad lett békésen egyetérteni is, sőt, egyenesen ajánlva lett az a kibaszott egyetértés, volt itt két zavaró mom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérges 1234 2011.10.06. 09:30:14

@nu pagagyí:

Azt azért vágod, hogy egy csomó ember, még mindig kajálja a demagógiát? És egy csomó embernek tetszik, ami az orsztágban történik, illetve elhiszi, hogy minden szép, és minden jó.

Túl kell tenni magunakt azon a gondoltaon, hogy mi akik itt írunk, és olvasunk, érdeklődünk a politika iránt, és talán az érdeklődésünk okán értünk is belőle valamit.

De egy csomó emebr nem ilyen. Egy csomó embernek ez tetszik, bár nem érti, miért él napról napra nehezebben.

El tudnátok képzelni Szíjártót németországban??

NEm csinálná ki a sajtó, nem röhögnék ki az emberek????

PErsze, persze nálunk a sajtó is aszisztál ehhez.

De leginkább a Viktor kurvára érti, hogyan lehet manipulálni széles tömegeket.

Emiksz 2011.10.06. 09:31:12

@$pi$: "Ráadásul mostanában kezdik feszegetni, hogy ők pont úgy behazudták a költségvetést"

Tegyük hozzá, hogy ezt Matolcsy kezdi feszegetni.
Vargának már volt egy csontvázkereső csapata, akik végül találtak egy nercbundát a szekrényben (lásd Mol pakett vásárlás), azóta bölcsen hallgatnak ezügyben.
Matolcsynak ez annyira nem megy.

kaanm 2011.10.06. 09:32:16

Nem egészen igaz, hogy a kormány nem nyúlt hozzá az államháztartás néhány nagyon jelentős rendszeréhez. Gondoljunk csak a korkedvezményes nyugdíjak felülvizsgálatára és megszüntetésére vagy a segélyezés szigorítására és munkához kötésére vagy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetésére (ami bizony elsősorban pénznyelő és pénzszivattyú volt).
Csak amikor valamihez hozzányúlnak, akkor rögtön diktatúrát, népnyúzást és hasonlókat kiabálnak az ellenzéki politikusok, a sajtó és a jobboldali kormányok idején mindig aktív szakszervezetek...

kaanm 2011.10.06. 09:35:18

Sokszor az az érzésem, hogy a kormányt teli szájjal szidó kommentelők (és más szájtépők) jó része nyertese a 2010-es kormányváltásnak, mivel a jövedelmük jelentős része már nem harmincvalahány százalékkal adózik, hanem csak tizenhattal...

kaanm 2011.10.06. 09:36:39

@nu pagagyí: Na, ez tipikus demagóg hozzászólás volt: "Feltéve, hogy még lesz szabad választás."
Lesz ! És megint a FIDESZ fog nyerni.

tomwar 2011.10.06. 09:38:45

@kaanm: "kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetésére (ami bizony elsősorban pénznyelő és pénzszivattyú volt)."
A magannyugdij penztar egy jo es kovetendo pelda, rossz megoldasokkal, am nem javithatatlanul. OLyan magyaros...ahogy a "kijavitasa" is.
Es igen, a zsarolas nem tul demokratikus...
AKTIV SZAKSZERVEZETEK? Viccelsz!?!? Mikor sztarjkoltak, 98-02 kozott!?

Mondjuk ugy, hogy Vikiek megsimogattak a jelentos rendszereket...es tobb nem is lesz, mert balfasz modon az erre felhasznalhato kereteket elkurtak masra...faszsagokra.
Mi haboruban allunk, allitolag. Haboruban nem szokas stadion epiteni...pl.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.10.06. 09:42:09

@Sátán meg a Jocó: Ez a báró nagyon fején találta a szöget.

Mérges 1234 2011.10.06. 09:45:53

@kaanm:

Na mi van elkezdődött a munkanap.....

Az első két dolog, azaz a segélyezés megváltoztatása, illetve a rokkkantnyugdíjak felülviszgálata, illetve a korai nyugdíjas kommandósok ügye, még nem lefutott.

Igéret az már volt, de gyakorlatilag még nem történt semmi.

Egyébként ezek jó törekvések.

Érdekes, hogy ez alig halad, de a 3000 milliárdot, az hamar le tudták nyulni.....

Mérges 1234 2011.10.06. 09:47:40

@kaanm:

Amúgy igen, én pl. nyertese vagyok a 16%-os adónak ÉS?????

Ettől még nem elsz jó nekem, hogy romba döntik a gazdaságot. Úristen talán kicsit nyítottabban kellene gondolkodni.

Engem nem vesznek meg 50.000 Ft-tal. Azért az látható, hogy kurva nagy szarban vagyunk. Hiába jobb nekem, ha az ország hajója zátonyra fútott és elsülyed.....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.06. 09:53:52

@kaanm:
Természetesen. Főleg a magasan képzett emberek elégedetlenek a kormánnyal és egyúttal ők is keresnek jól :)

Másrészről pár tízezer forinttal tényleg többet keresünk most, viszont számos más ponton súlyosan rosszabbul jártunk. Most pl. pár tízezer forintot félre kell raknunk a nyugdíjunkra havonta, mert 30 év múlva nem lesz állami nyugdíj.

$pi$ 2011.10.06. 09:57:10

@Emiksz: Na ja, de ez persze nem jelenti azt, hogy nincs valami gond ott ahol mondják, hogy van. Az igazság az, hogy ha nem mondanák, akkor is arra gyanakodnék, hogy gazemberkedtek... ;)

nu pagagyí 2011.10.06. 09:58:14

@kaanm: Biztosan! A jövendő közmunkások hada, egy emberként fog szavazni a kenyeret adó gazdira. Úgy kell majd lecsalni a 100%-os arányt 99,9%-ra, nehogy megvádolják az Orbán kormányt demokrácia deficittel.

Crocuta 2011.10.06. 10:00:29

Végre történik valami az ifjúság erkölcsi/ideológiai nevelése ügyében is :)
index.hu/belfold/2011/10/06/kiosztjak_az_iskolasoknak_az_alkotmanyt/

Nyers Fa 2011.10.06. 10:04:44

Rendszerszemlélet!

Lehet csökkenteni a táppénz mértékét, a gyes időtartamát stb.., csak ahhoz több pénzt kell az embereknél hagyni. Az átlagos elvonás ma magyarországon a munkabér 60%-a. Ilyen elvonás mellett teljesen igazságtalan lenne, ha az ezt befizető emberek még ennyit sem kapnának a pénzükért cserébe. Az USA-ban
az állami nyugdíj nagyon alacsony, egészségügy ellátás meg csak akkor van, ha külön fizetsz (vagy a munkahelyed stb..), viszont az adóelelvonás 13-14% körüli. A legtöbb államban még áfa sincs. Van miből félretenni.

Balt 2011.10.06. 10:16:35

"Tessék megnézni, mi van a fejlett nyugaton"

Válság válság hátán... Ennek isszuk a levét mi is elsősorban.

nu pagagyí 2011.10.06. 10:19:02

@Crocuta: Én mindig híve voltam, hogy már az iskolában (középiskola) tanítani kell az alkotmányt, a jogrendszer alapjait, a demokrácia működését, vállalkozási ismereteket stb.

Bevallom, nem erre az ipados fércműre és az általa megalapozott, feudális állam szabályainak népszerűsítésére gondoltam.

drew1 2011.10.06. 10:26:44

@ursus artos: Dobozdíjról volt szó:-)

Szelid sunmalac 2011.10.06. 10:27:42

@lianlian: Igy van. A politkusok a csocselek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.10.06. 10:31:16

@Add_tovább:
Á, Colt-tal nem érdemes foglalkozni. Több blogon látom a munkásságát, menthetetlenül narancslé csörgedezik az ereiben.

Szelid sunmalac 2011.10.06. 10:33:15

@rámenős:
1. Vesszenek a mozgasserultek / akik nem KAPNAK munkat / a nyugdijasok stb.!
2. Barkit gyanusitsanak meg, csak meglegyen a szazalek!
3. 3 ev alatt egyetlen termokeps terulet sem lesz.
4. Mindegy igazsagos lesz-e az itelet, van-e bizonyitek, gyorsan csukjunk le valakit es kesz!
5. Az ado kar? Mert akkor bizony fizesse a 10x-eset!
6. Es ki is fizeti meg? Jol jarsz ha bezar a ceg, de meg ki sincs fizetve, mert nincs annyi penze, amennyi kart okozott?
7. Es meg szamtalan aprosag...
Hamar kiderulne milyen sikered lenne!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.10.06. 10:35:17

@klacus: A 2%-os ÁFA emelés megfelel 1,6%-os árnövekedésnek.

A magyar kótházi színvonalról és az idősekről meg csak annyit, hogy egy 60 éves embernek ma ugyanannyi esélye van a 70. születésnapját megünnepelnie, mint 20 éve. Vagyis az időskori kórházi ellátás semmit sem fejlődött a rendszerváltás óta.

ursus artos 2011.10.06. 10:43:59

@redriot77: "Bajnai nem ígért tejjel-mézzel folyó kánaánt mint Orbán. "
Nem, Orbán sem igérte. Pusztán az emeszpé mantrázta a kolbászkerítést...

szivatnakanyám 2011.10.06. 10:45:00

@Doubledecker: A segélyezés átszervezésével egyet tudok érteni.Önhibájukon kívül hány olyan ember van ki 25-35 év munkaviszony után vesztette el az állását? Mostantól akkor dögöljön éhen?,mert 50 év felett már nem igen kap munkát.

Kurvára idegrohamot kapok már a sok rokizástól!!

Korhatár előttiek =239e ember

Egészségkárosodottak havi 32eFt-ért=159e ember

Korbetöltött rokkant=384e

Előrehozott csökkentett nyugdíjas aki már védett koru=639e

Valódi nyugdíjas= 1.462e

Kiken kell itt spórolni?

A sok segélyezettnek munkát kéne adni!!

A rendszerváltást követő 10 évben csak egy megyeszékhelyen ennyi cég szünt meg:

Tejipar
Konzervgyár
Húsipar
Gumigyár
Dohánygyár
SZÁÉV
KEMÉV
ÉPSZER
HAFE
VAGÉP
UNIVERZÁL
VAS és FÉMIPARI SZÖVETKEZET
MEZŐGÉP
HŐERŐMŰ
TIGÁZ töltőállomás
TÜZÉP
PAPIRGYÁR
RUHAGYÁR
CIPŐGYÁR

Lenne még! Ez csak egy megye a sok közül.Ellehet képzelni, hogy hány embert érintett ez? Ezeknek a privatizálása kiknek a zsebét tömte?Nem a 1988-as megállapodások eredménye? Kik ültek e szép KEREKASZTAL mellett?

20 év után most csak egyet kell felakasztani? Nevetséges az egész.

joszip 2011.10.06. 10:45:05

"nyugaton az egészségügy nem ingyenes"

Szerintem se kéne az legyen, de ha azt látom, hogy a nyugger a nyugdíja jelentős részét gyógyszerre költi, gyakorlatilag csak zsemlét eszik minden második nap, aztán persze egyre szarabbul lesz, akkor aggodalom fog el, vajon képes volna-e kifizetni ezen felül bármit. Ez egy ördögi kör.
Ha nem találunk olajat, akkor gáz van. Haha képzavar.

joszip 2011.10.06. 10:47:03

Valaki KAZAHSZTÁNBÓL nézi ezt az oldalt :O

Crocuta 2011.10.06. 10:47:22

@nu pagagyí: El sem tudom képzelni, mit ért meg egy 10 éves a preambulumból.

nu pagagyí 2011.10.06. 10:50:38

@ursus artos: Jé!? Akkor nem jól értettem, hogy nem kellenek megszorítások?

yoda-jedi 2011.10.06. 10:54:20

@rámenős: f@szság... az én programom:

szerezzük meg a kasszát és aki rám szavazott azzal felosztom...

na? ja hogy ezt a fides csinálta... nekem is bejöhet...

belekotty 2011.10.06. 10:54:37

@sagia77: De az annyira régen, hogy megbuggyant már benne az is!

Balt 2011.10.06. 10:55:01

@redriot77: "Amit viszont megígért, azt teljesítette:
-közvetlen államcsődveszélyt elhárírotta"

Ja. Amit többek közt az ő lelkes közreműködésével okoztak...

KovA 2011.10.06. 10:57:29

Pofázni könnyű.
Nem feltétlenül a politikus hülyül meg csak "okosság" is sokféle van - szempontfüggő.

De kezdjük az elején : álmodni szárnyalni lehet... ezt kéne csinálni azt kéne tenni... a realitások azoban bilincsbeverik a kezet ami tenné...
A süllyedő Titanicon is csak álmodni lehet az ép bőrrel megúszásról - az álmoknak nincsenek realitáskorlátai - csak a megvalósításnak.
Hogy az állam pénzbeszedő ?
Hát igen... a realitás az, hogy zúdulnak rá a napi fizetési kötelezettségek és annak a fedezetét nap mint nap elő kell szedni akárhonnan... a közalkalmazottak fizetését, a munkanélküliek segélyét, az adósságszolgálatravalót, mindent.
No akkor most csökkents adóterheket, meg pénzbeszedést/újraelosztást...
Hol a fedezete ? Mert hogy nem a reproduktív gazdaságban az biztos - eladnivalónk 2006 óta fogytán hitelünk úgyszintén... Varázsszóra nem mennek a dolgok.

De tegyük fel lazuilna a hurok - mi volna az újabb realitás ? Vajon nem jelennének-e meg - az emberi természetből kifolyólag azok az érdekcsoportok, amelyek a nélkülözhetőt a maguk javára felmarkolnák mint eddig ?

A rendszer "jóvoltából" kifolyólag az volna az újabb realitás, hogy újra elszaporodnának a közpénzfosztogatók ahogy eddig "működött".

Megintcsak az ember természete értékrendje és az ország "kultúrája" okán nem látok rá esélyt, hogy ennek a rendszernek a keretein belül a probléma megoldódhatna.

20 évig az ment, hogy az állam vonuljon ki mindenhonnan főleg a gazdaságból - most mégis az államon kérik számon a munkalehetőségeket ? Tudathasadás.
Ki kapaszkodik ebbe a rendszarba ? Kinek az érdeke ?

No és ki lesz az, aki új értékrendet fogalmaz a sorsközösség számára, és mikor jut el a sorsközösség oda, hogy magáévá teszi számon kéri és bevasalja ?

Ez a rendszer megbukott - különösen a mi körülményeink között.
20 év a bizonyíték - egy nagy darab az emberek életéből főleg tudva azt hogy 20 év nem lesz elég helyrehozni.
Még az elkezdésétől is seholse vagyunk a rendbehozatalnak.

Egy olyan gazdasági szerkezet alakult kji amelyik hiteleken élősködött - a rendszerváltáskori adósságát 06 év alatt 2006-ig megtriplázta, majd azt is 5 év alatt megduplázta - jelenleg évi 10-12 millárd mínuszt termel - de még mindig ócsibb a tejet ausztriából vásárolni, mint a munkanélküliek hadát az alföldi legelőkön ridegmarhatartásra befogni - mer' olyan jó erős a forintunk - ostoba vagy aljas közgazdászok hülye teóriáinak szolgálatában - hogy nekünk "megéri" semmit sem csinálni... ó te csak vásárolj boldog Magyarország !
Eladtad magadat.

Pedig nem kellett háborús romokból országot újjáépítened, se háborús jóvátételt fizetned, mi több volt bevételed a közvagyon elkótyavetyélésből (csúcsai 1995 ill 2006) - most pedig itt állsz kifosztva... mert az államadósság bizony a tied - személyenként vagy 2,5 millió forint csecsemőtől az aggastyánig, azaz családonként 10 milka körül - ami kb. a lakása ahol él ami pedig nagyjából az életműve...
Ennyit értél a minden rendszerek "legszabadabbikában"...

Ébresztő ! Amíg itt új értékrend nem születik, amíg a kufárokat elsöprő forradalom nem lesz - nincs kiút a gödörből.
Ez a realitás - a többi, kábítás - még az is, hogy viszonylag jól élünk - egyre mélyebbre ásva magunkat a növekvő mínuszok gödrében.
Még nem tudatosult igazán, milyen mélyre is jutottunk - vagy ha az eszünkkel sejtjük is - még nem éltük meg eléggé.
Ami késik nem múlik... ez egy nagyon átmeneti állapot 2006 óta...

Emiksz 2011.10.06. 11:08:19

@ursus artos:
"Orbán sem ígérte..."

fidesz.hu, 2010. február 4.
"Azt ugyanakkor minden nyugdíjas tudja, hogy csak a Fidesz képes megvédeni a nyugdíjak értékét, és csak a Fidesz tudja megakadályozni a nyugdíjpénztárak privatizációját - írta Iván László, aki szerint ezért csatlakoztak most már több mint százezren az ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának aláírásgyűjtéséhez."

Ezt nem ígérték? Megvédik a nyugdíjpénztárakat. Nem dereng?
Végülis igen, a saját trezorjukba tették, ott nem érheti semmi baj őket.

Megvédték...

2011.10.06. 11:10:00

buta, álnaív posz. Elmondani egyszerű mit kellene tenni, de amikor megcsinálják akkor rakás ember érdekét sértik. Ezen emberek érdek érvényesítő képességével NINCS tisztában a politikus - mert ostoba, vagy hazug. A taxis sztrájk visszavonatta a benzináremelést.
Ha elég nagy tömegű és hangú a csoport akkor tédrekényszeríti a politikusokat. Például a nyugdíjasok kegyét kell keresni mert lassan nagyobb szavazótömeg, mint azok akik a nyugdíjat megtermelik. Holott kinek a munkájától is függ az ország léte ? ugye ugye.

Kivancsi 2011.10.06. 11:10:08

ha a hatalomra jutok ezt csinalom:

1. Allami alkalmazottak kozul a felesleget kirugni azonnal
2. Az allamnak nem feladata munkahelyeket teremteni
3. Korai nyugdijak elvonasa, azonnal vissza dolgozni minden csalonak es minden korai nyugdijazottnak, korhatar egysegesen 65 evre
4. BKVt, MAVot es hasonlo nagy penznyeloket a piacra de azonnal, majd az uj tulajok nyeresegesse teszik
5. Minimalber fogalmat eltorolni, mindenki annyit kap, amennyit a munkaja er, a piac majd eldonti
6. Egeszsegugy atalakitas azonnal. Vizitdij 10e HUF, gyogyszerek artamogatasanak megszuntetese.
A vizit dijak egy reszet vissza lehetne igenyelni! A raszoruloknak a teljest
De csak akkor, ha a visit nem volt felesleges es tenyleg beteg volt. Folyamatos ellenorzes, ha a doki csal, engedelye ugrott. Orvosok szamlaznak az OEP-nek, noverek is. A biztositasnal megszabni ellatasi hatorakat, mint az utasbiztositasnal. X befizetes, csak Y ertekig jogosit a szolgaltatasok igenybevetelere, stb.
7. Folyamatos minosegellenorzes az aruknal. Kidolgozni az elvart minoseg fogalmat az arucikkeknel. Amelyik nem eri el az also hatart, arra buntetoadot kivetni. Eltunne a szemet, maradna a minoseg es a magyra aru.

Lehetne egy mukodo tarsadalmat epiteni, csak gondolkozni kell es kokemenynek lenni, nem puhapocsot jatszani.

Vagy megse ezt csinalnam?
Tomnem a zsebem es cimbik zsebeit?

Ki tudja? Valasszatok meg!!
:):):)

Crocuta 2011.10.06. 11:14:27

@KovA: Ez egy nagyon szép politikusi beszéd - is lehetett volna :)
Szép volt, hosszú volt és nem szólt semmiről :)

nu pagagyí 2011.10.06. 11:15:08

@KovA: Kádár népe nem igényel új értékrendet, már volt neki egy olyanja, azt kéri vissza.

szivatnakanyám 2011.10.06. 11:17:45

@nu pagagyí: Ott sem különb a helyzet?
Jönnek ezzel a kurva nagy tőke kell! Jöjjenek a munltik.
A felsorolrt megszünt állások helyett, ma a 100 legnagyobb multi országos szinten 25oe embert foglalkoztat. A lakosság foglalkoztatottainak csupán 6%-át. Ezt is piszok nagy kedvezményekkel a mi zsebünkre.

KovA 2011.10.06. 11:21:34

@szivatnakanyám: Jah, mer' minek termelni, mikó ócsibb megvenni a zerős foritbú'

KovA 2011.10.06. 11:26:10

@nu pagagyí: Nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer lépni - a kádári rendszer sem visszaállítható - de tessék végre nem a múltbeli bukott dolgokban gondolkodni hanem újat keresni, alkotni és építeni.

És legfőképp azt megalapozni az agyakban és a szívekben közösségileg.

Kádárékkal példállódzni ennek a rendszernek a védelmében - nem menő - macskaszarnak nem a kutyaszar az alternatívája, hanem a lapát és a Hypo... remélem értesz.

szivatnakanyám 2011.10.06. 11:27:00

@KovA: Magyarország Európa éléskamrája volt. Ezért kellett szétverni.Önszükségletének 2 1/2x-ét termelte meg.
Mára már műtejet meg tojásporból készűlt silány ehetetlen élelmiszerereket eszünk.
Répacukor helyett nádcukrot miből 2x annyi kell az ételbe hogy édes is legyen.

genyamagyar 2011.10.06. 11:29:44

@Kivancsi: "Eltunne a szemet, maradna a minoseg es a magyra aru."

Egy darab magyar ará nem maradna. Eltűnne a szeméttel.

yoda-jedi 2011.10.06. 11:29:49

@KovA: egyébként a gazdasági válságunk az csak következmény. általános de legfőképp ERKÖLCSI válságnak...

nem tudom tudatosult e bennetek, hogy ha nem lesz robbanás akkor még rosszabb lesz a "politika"... bár a cusi alapján lehettek intő jelek...

de nagyüzemi gerenctelen senki előállítás folyik... "fidel itass!" és "szoci etess" nevű ifitagozatokban megy a KÖZ pénzen evés-ivás-drogozás stb, az egymáson taposás begyakorlása stb... lelketlen gerinctelen tahó csalókat képeznek... nagy sikerrel... ha ezek mind ránk szabadulnak...

KovA 2011.10.06. 11:32:31

@Kivancsi:
Könnyen beszélsz, de rövidlátsz :-) (amúgy nem vagyok állami alkalmazott).

Akit kirúgsz hova rúgod ki ? Azzal, hogy kirúgod nem szűnik meg, legföljebb valamennyivel kevesebbért azontúl semmit nem tesz.

Ja, az államnak nem feladata munkahelyeket teremteni - immár 20 éve - nem látom hogy nagy sikerrel teremtené az akinek feladata lenne.
Sőt úgy néz ki - voltaképp senkinek sem feladata. Akkor most mi is van ?

Persze nyugdíjcsalókat visszahozni igen - de mit akarsz a nyugdíjkorhatáremeléssel ? Hova teszed akiket visszahozol/nem engedsz nyugdíjba ?
Konvertálod munkanélkülinek hajléktalannak, halottnak ?

Nem is elemzem tovább... tudod gondolj-gondolj-gondolj ... mint a Micimackó :-)

Nem szajkózol mást mint a bukott liberalizmus agymosó elveit... ennél több fog kelleni :-)

abaka 2011.10.06. 11:33:19

@yoda-jedi: "egyébként a gazdasági válságunk az csak következmény. általános de legfőképp ERKÖLCSI válságnak..."

Persze. Mennyivel jobban eltunk az 50-es, 60-as evekben, mikor meg erkolcsos volt a vilag...

belekotty 2011.10.06. 11:34:55

@szivatnakanyám: "Répacukor helyett nádcukrot miből 2x annyi kell az ételbe hogy édes is legyen. " - Gondolom te sem vagy vegyész. Nézz utána mi a nádcukor és mi a répacukor képlete!

abaka 2011.10.06. 11:37:51

@KovA: "Nem szajkózol mást mint a bukott liberalizmus agymosó elveit... ennél több fog kelleni :-)"

Bar egyetertek a tobbivel, amit irsz, de ennek megis mi a hellen falo fasza koze van a liberalizmushoz???

Ahhoz, amit a liberalizmus szo igazabol jelent, nyilvanvaloan semmi.

Ha meg az mszp-szdsz politikajat nevezed liberalizmusnak (nagylelkuen elnezve, hogy ennek a szonak van egy masik jol korulirhato jelenntese, kicsit mint a fidesz az allamositassal meg a megszoritassal), hat abban sem sok olyan pont szerepelt, mint amit Kivancsi emlitett...

KovA 2011.10.06. 11:41:51

@Emiksz: Te is el vagy tévedve...:-)
Nem tudom mit ígérgetett a fityis - de legalábbis amit te idéztél nem erről szől - nagyot egyszerűsítettél...

A nyugdíjpénztárak privatizációja arról szólt volna - hogy azok a non-profit nyugdíjpénztárak, amelyek közösségi alapon jöttek létre és működtek - törvényi kényszerrel pl. banki/vállalati tulajdonba kerülnek - mondván így volna mögötte tőkeerős tulajdonos... - nemcsak valami közösség gyűjtöget és fektetget be magának.
Ez alighanem erős lobbyérdekből kezdeményeződött még Kúrcsányék idején.

Egyébként pedig - az önkéntes nyugdíjpénztárak kivételével a kötelező magányugdípénztári rendszer közpénzfosztás volt, aminek a fedezetét ti termeltétek illetve mi termeltük meg.
Az évszázad szélhámossága volt - és egyesek még mindig elég agymosottak ahhoz, hogy ne értsék meg... a kormány meg hülye volt, hogy képtelen volt elmagyarázni.

türelmesebb 2011.10.06. 11:42:12

@klacus: Sajnos Orbán ott folytatja, ahol 2002-ben abba hagyta. A következö kormányra hagyja, teteinek korrigálását, az un 100 napos programot. Hogy mért? Pl.:A mostani tervezet szerinti 92 eFt bérminimum esetén bérkorrekciót kellesz alkalmazni 2003-hoz hasonloan a közalkalmazottak, eü dolgozok esetében, és ezek inproduktiv munkát végeznek, tehát az állami terhek növekedni fognak, nagyobb lesz a költségvetési hiány. Lakáshitel adójováirás, ismét bevezetésére kerülne sor, igaz, most már csak 10 mFt-ig, de megint csak a tehetősek tudják érvényesíteni, ahelyet, hogy a tényleg rászorultakat segitenék, pl.:kamathozzájárulással. Ha tényleg érdemi munkát akarnának végezni, a külsösök foglalkoztatását kellene megszüntetni mint pl "tanácsadó" emberek foglalkoztatását az állami vállalatokban, minisztériumokban, mikor ott kellene leniük a megfelelő dolgozonak, vagy csak léhütö hozzánemértö embereket foglalkoztatnak. Miért kell örző védő testületet megbizni, valamilyen objektum örzésével, miért nem ő alkalmazza. Gondolom senki sem hiszi hogy, a testület ingyen, haszon nélkül végzi el a munkát, a haszon a megbizottnál maradna. Stb, stb.

yoda-jedi 2011.10.06. 11:44:13

@abaka: erkölcsösebb volt... még tovább éltek a polgári erkölcsök...

a coclista kamu rencer nem sziváérgott le anynira mint most...

mostmár mindent átitat a tisztességtelen politika... már ez a "divat". lehuzni-lopni-csalni... ezek a minták vannak túlsulyban

a coclizmusban a (katolikus) egyház is erős volt... de mindenképp elnyomásban ERŐSEBB... sokan megtartották a POLGÁRI ERKÖLCSI mércét

igen is hogy ahhoz képest is erkölcsi válság van... pontosabban akkor még nem volt...

értem én, hogy volt egy elit akik főleg zsidók (=nácik+komcsik) akik egymást nyírták főleg a hatalomért és egymás vagyonáért...

Kivancsi 2011.10.06. 11:44:56

@KovA: Akkor ne csinaljunk semmit...
fizessuk tovabb a 40evesen nyugdijba ment vamugyintezot, irodista renor Mancit stb...

Van hitel a piacon eleg baz+
majd a "Kova" es kolkei a befizetett adoibol kifizeti az elkovetkezo 30evben...

ugy jarunk mint gorogok, lehet ellenkezni de ha jovohonapban nem jon az EU tol a penz nem lesz tovabb hitel
Senki nem kap egy fillert se..

Na "Kova" cimbi? EKKOR kitol veszel? mibol?

KovA 2011.10.06. 11:45:06

@abaka: "Ahhoz, amit a liberalizmus szo igazabol jelent, nyilvanvaloan semmi."

:-) Egyetértek. Tudod pont úgy ahogy a cucjalizmusból is volt egy elméleti meg egy "létező".
Na pont így van ez a liberalizmussal is...
Jobb híján úgy nevezem, ahogy nevezi magát, meglehet csak távolról van köze ahhoz amit jelent.

abaka 2011.10.06. 11:48:52

@yoda-jedi: "mostmár mindent átitat a tisztességtelen politika..."

Te nem igazan ismerheted a tortenelmet? Tudod, milyen volt Mo-on az elet az 50-es evekben? En csak a 80-as evektol eltem meg szemelyesen, de meg akkor is parttagnak kellett lenned, ha barmit el akartal erni. Hogy az a politika mennyire volt tisztesseges, azt meg aztan plane ne firtassuk...

Egyebkent meg mi a jofaszt jelent az, hogy polgri elkorcs, de most tenyleg. Az ertekrendet? Vagy azt, az erkolcsot, ami neked van? Zsidozas meg hasonlok?

Ja a nacik lezsidozasa meg mar teljesen komikus.

szivatnakanyám 2011.10.06. 11:50:23

@belekotty: Leszarom a képletet mivel tényleg nem vagyok vegyész.De ha elmagyaráznád megköszönném, hogy miért is kell ma majd dupla mennyiséget felhasználni.

yoda-jedi 2011.10.06. 11:51:12

@abaka: erről kérdezd meg morvai krisztina nénit

abaka 2011.10.06. 11:52:02

@KovA: Ertem en a logikadat es nekem sem tetszik, hogy ratelepedtek a liberalista jelzore (meg ujabban a demokratara). Mint ahogy az sem tetszik, hogy a fidesz a polgarira illetve a jobbik a magyarra. De en megsem fogom a manyup-allamositast nyugdijmentesnek nevezni, gyurcsanyt az egyetlen igaz demokratanak vagy a jobbikot az egyetlen magyar partnak, csak azert, mert ok igy aposztrofaljak magukat...

s 2011.10.06. 11:59:22

"De könyörgöm, akkor miért nem így cselekszik a mindenkori kormány? Miért van az, hogy hatalmon kívül, ellenzékben, szakértőként mindenki jól látja a problémákat és megoldásokat, de mikor a kormányrúd közelébe kerül, valósággal meghülyül, és az ellenkezőjét teszi?"

Te olyan őszinte, jófej gyerekenek tűnsz nekem. Szívesen válaszolnék is épp emiatt, de abban a pillanatban, ahogy ezt megtenném, lebasznál innen és kitiltanának az egész kurva internetről is egyúttal. Ezt persze a szabad véleményezés jegyében tennék. A mai összes létező blog nem bírná elviselni azt, amit mondani szeretnék, ezért inkább meg sem próbálom. Viszont adhatok egy tanácsot. Jó nyomon jársz, valódi összefüggésre bukkantál. Gondolkozz tovább, akkor is, ha olyasmi adódna, amit nem bírsz elviselni, nem tudsz sem elhinni, sem elfogadni. Írd le aztán, ha mered. Akkor már csak egy dolgod maradt: menekülj, amilyen gyorsan csak tudsz. Remélem segítettem.

Emiksz 2011.10.06. 12:04:24

@KovA:
Ha az állami szerepvállalás csökkentésével (átmeneti időszak után) történő öngondoskodás az 'évszázad szélhámossága', akkor még ma eliszom a lakáskasszám tőkéjét.

nu pagagyí 2011.10.06. 12:07:44

@szivatnakanyám: Minél hatékonyabb a tömegtermelés, annál kevesebb munkaerőt fog igényelni. Az általa termelt értéktöbbletnek vissza kellene forognia olyan ágazatokba amelyek megteremtik a többiek foglalkoztatását. Ilyenek lehetnek a kultúra területei, személyi szolgáltatások, szállítás, kereskedelem, kisszériás kreatív ötleten alapuló termelés, minőségi mezőgazdaság, idegenforgalom stb.

Nálunk az értéktöbblet nagy része külföldre vándorol, csak az olcsó bér marad és a termeléshez feltétlenül szükséges szolgáltatások ára. A multik itt nem támogatnak semmit, ami másodlagos piacot generálna.

Saját nagyvállalkozóink pedig, tovább szegényítik az országot, jellemzőjük az adóbefizetést meghaladó közpénz felhasználás, a valódi teljesítmény nélküli gazdasági tevékenység. Ők a Simicskák, Puchok, Leisztingerek, különböző álnevek alatt.

Aki önerejéből is vihetné valamire azokat víz alá nyomják, vagy elüldözik (Plusz, ArchiCad, Igo), nehogy belekavarjanak a sötétségben tartott társadalom ügyeibe.

yoda-jedi 2011.10.06. 12:11:27

ezek a politikusok a hétkönapok SUPERMENJEI... a hősök, akik mindent és mindenkit megmentenek...

www.origo.hu/nagyvilag/20111006-putyin-elore-odakeszitett-regeszeti-leleteket-talalt-meg-a-feketetengerben.html

belekotty 2011.10.06. 12:13:42

@szivatnakanyám: pszichológia. Mind a kettő kb ugyanaz az összetétel.

yoda-jedi 2011.10.06. 12:21:14

hihi... hétköznapi átverések... kinek dőlt be Csisztu Zsuzsa (jó tom, de azon kívül)

"Orbán Viktornak ne a szavait, a tetteit figyelje"

velvet.hu/celeb/2011/10/06/oszinte_jo_tanacsok_dr._csisztu_zsuzsanak_a_nagyvilagban_valo_boldogulashoz/

alfacharlybravo 2011.10.06. 12:22:49

A legnagyobb baj tulajdonképpen a Demokráciának nevezett szarral van. A régi szép időkben a hatalomra jutott vezetés rövid úton elintézte a volt politikai ellenfeleket. A nagy francia forradalom idején is szorgalmasan működött a lefejező készülék. Akadékoskodó hülye ellenzékkel és médiával nem lehet csak tönkre menni. A tiszta lap politikája lenne a helyes módszer és a szűkülő erőforrások elosztása is könnyebb lenne.

szivatnakanyám 2011.10.06. 12:25:02

@Kivancsi: "Akkor ne csináljunk semmit.."
Eladták ledózerolták az egész gazdaságot.
Hiába veti be a paraszt a szántó földeket ha nincs feldolgozó ipar.

ursus artos 2011.10.06. 12:45:28

@Emiksz: a nyugdíjpénztárak privatizációját.

szivatnakanyám 2011.10.06. 12:46:11

@nu pagagyí: Ja rabszolgamunkában balkáni bérekért termeljük ki más országok jólétét

ursus artos 2011.10.06. 12:49:09

@Emiksz: nem a sajátjukba, hanem az államéba.
A fidesz nem az állam. A fidesz csak kormányoz, amihez joga van.

KovA 2011.10.06. 12:59:31

@Kivancsi: "Akkor ne csinaljunk semmit...
fizessuk tovabb a 40evesen nyugdijba ment vamugyintezot..."

Szó sincs róla, hogy ne csináljunk semmit !
Sőt ! Csakhogy amikor valamit elteszel valahonnan, mielőtt hozzányúlsz azt is meg kell nézned, hogy hová teszed !

Kirúgok valakit vagy elveszem a nyugdíját - ez így primitív és édes kevés - jelen körülmények között ez a rendszer nem oldja meg a problémát.
Valamit kell is tudni kezdeni azzal akit kirúgsz vagy elveszed/megtakarítod a jövedelmét - különben a spórolásból erőforrásherdálás lesz és nyomor...

Szervezni kell másképp - és az a kérdés, hogy ki fog ?
A piac és a profitérdekeltség csinálja már 20 éve - az állam kivonult ahogy követelték - és mi az eredmény ? Na ?
Hát bizony még ama nem visszakívánt cucjalizmushoz képest is szégyenletes - rövidebb iddő alatt sokszorosa mínusz - ráadásul szabadság okán teljes felelősség mellett ! Nincs kire fogni - csak saját kultúránkra értékrend(etlenség)ünkre, gőgünkre, hülyeségünkre gyávaságunkra és kishitűségünkre.

KovA 2011.10.06. 13:05:11

@abaka: Egyetértek a lényegben - sajnos a rossz szokásomon, hogy jobb híján nem megfelelő jelentésű viszont köztudatban lévő szavakat használjak - nemigen fogok változtatni tudni.
Lehetne elemezni, hogy mitől is álságos a létező liberalizmus - és milyen ellentmondásban van a jelentésével - a gyakorlatban túl elvont lenne...
Ami annak a szelleme ami most van - az sajnos e név alatt van a köztudatban...
A szabadság elvűség ... ami a gazdasági elnyomás szabadságát alapozta meg erkölcsileg - a zsaroló potenciálok érvényesítését és a közösség jogfosztását egyénekkel érdekekkel szemben... sose az eredeti jelentéssel van a baj...

KovA 2011.10.06. 13:13:27

@Emiksz: Nem tudom a lakáskasszádnak mi köze a dologhoz, de lényegtelen.
A magánnyugdíjpénztárasdi, úgy hogy annak a(az állampapírfedezet) hozamát amit félretettél saját magadnak kellett megtermelni - illetve a fedezetét meg annak amit félretettettél neked kellett államkölcsönvenni aminek a a kamatát szintén adók útján neked kellett megtermelni - miközben fizettél működési költségeket és a pénzed egy részét pénzkimentő süllyesztőkbe fektethették - nem nevezném öngondoskodásnak.
Különösan azzal, hogy ami ennek az "öngondoskodásnak" fedezete volt annál sokkal többet hagysz kamatozó államadósságként ama szerencsétlen megfogyatkozó utókorra akiknek a te nyugdíjad kisebb teher lett volna, mint az államadósság amit örökül hagytál nekik.
Tömören ennyi a lényege.

KovA 2011.10.06. 13:21:37

@genyamagyar: "Egy darab magyar áru nem maradna. Eltűnne a szeméttel."

:-) Tapintattos és aranyos...

Csak azt tudom hozzátenni: akármilyen szemét is : az a mienk.
És még minig inább választom a szemetet ami a mienk - semmint én legyek mások istállóban tartott fejősmarhája.

Ha szemét: másnak úgyse kell, ha nem kell másnak, akkor a másáért csak magammal fizethetek.

Ha pedig nem fizetek magammal, marad nekem ami az enyém - ha szemét hát szemét - megetetem magammal, hogy okuljak belőle és legyen indíttatásom tenni érte, hogy ne legyen szemét.

Mindezt csak a példa kedvéért, mert azért annyira nem szemét, legalábbis nem minden.

Crocuta 2011.10.06. 13:24:09

@KovA: Nem szabad minden propagandahandabandát készpénznek venni, mert akkor elhiszed azt is, hogy kevesebb befolyó adóból sokkal több juttatást lehet adni, ahogy egy kampány alatt ígérik...
Gondolom a pénzkimentő süllyesztő egy ilyen frázis.

KovA 2011.10.06. 13:33:31

@Crocuta: nem annyira. csak rövid megfogalmazása egy nem erkölcsös de törvényes és praktizált technikának, hogyan lehet rádbízott pénzeket pl. befektetések útján megcsapolni.
A MaNyuP pedig egy aranybánya volt - a közösség terhére. A sok kötelezően befizetettből a kevés szabadon befektethető is a kevesek számára nagyon sok zsebrevágható pénz.

Nem hiszek kampányígéreteknek se, bosszantanak.
De nincsenek illúzióim a privátizmus tisztességével szemben sem.

Crocuta 2011.10.06. 13:59:09

@KovA: Valahol azt nem értem, hogy ha egyszer a szájbatoszott szocializmus nem volt jó, lett rendszerváltás, kapitalizmus, tőke, haszon, stb, akkor mi a probléma azzal, ha valaki hasznot termel, uram bocsá' ezt a hasznot élvezni is kívánja?
Hisz nyereséget termeltek, ezt vitatni elég nehéz. Ha nem volt nyereség, akkor a sáp lehúzása után mi a fészkest kaptam/kaptunk vissza? Hisz az infláción FELÜLI nyereségből vonták le a működési költséget, stb.
Így nem nagyon tudom értelmezni a "A sok kötelezően befizetettből a kevés szabadon befektethető is a kevesek számára nagyon sok zsebrevágható pénz." kitételt.

Sátán meg a Jocó 2011.10.06. 14:03:40

@charlie sheen: ezt most miért kérdezed?
Remélem, nem abból indulsz ki, hogy ami nem nagybecsű "demokratikus" eszme/államrendszer, az csakis sötét középkorban létező valami lehet, ugye?
Mert akkor itt befejezzük.

KovA 2011.10.06. 14:23:05

@Crocuta: "akkor mi a probléma azzal, ha valaki hasznot termel, uram bocsá' ezt a hasznot élvezni is kívánja?"

Azzal semmi baj. Azzal van a baj, ha azt a hasznot mások kárára termeli, vagy mások megkopasztásával. Meg az is baj, ha az ilyen "haszon"termelésen alapúló rendszer a maga törvényszerűségei miatt népnyomorító válságokat idéz elő. Meg az is baj, ha az ilyen rendszer a közösség szempontjából vagy ez erőforrások ésszerű és gazdaságos felhasználása szempontjából nem elég hatékony.

Nem az a baj, ha az egyiknek kevesebb van a másiknak több - erről szó sincs.
De az már baj, ha a lehetőségeket a levegőt veszi el egyik a másiktól.

"Ha nem volt nyereség, akkor a sáp lehúzása után mi a fészkest kaptam/kaptunk vissza? Hisz az infláción FELÜLI nyereségből vonták le a működési költséget, stb."

:-) Hihihihi... Tekintsünk el attól, ahol semmit sem kaptak vissza. Tekintsünk el attól is mit kaptál volna vissza, ha egyénileg mezei takarékbetétkönyvbe gyűjtögetted volna az összeget...

Azt kérdezném meg tőled - mit gondolsz miből van az a "hozam" ?
És mit gondolsz mennyit fizettél (nem a magánnyugdíjpénztárba) azért a hozamért ?

Hogy hova fizettél ?
Hát először is a magányugdíjpénztárak legnagyobbrészt úgynevezett államkötvényekbe fektettek - vagyis a hozamot az állam fizette. Az államnak meg a te adódból van rá pénze.
Lényegében a pénz nagy része az államnak lett kölcsönadva, a hozamát pedig az állam állta.
Ami meg nem az államnak lett kölcsönadva belőle, azt az államnak máshonnan kellett kölcsönvenni szintén kamatra.
Hogyhogy miért ?
Hát azért mert az a pénz amit te kötelezően a magánnyugdíjkasszába fizettél az éppen az 1/3 része annak a kiadásnak ami az állam folyó nyugdíjkiadásait fedezi... vagyis onnantól kezdve, hogy te ezt nem fordítottad az állam folyó nyugdíjkiadásaira - az államnak (lényegében neked nekem és az egész közösségnek mert amikor államról van szó ez ezt jeleti) ezt a nyugdíjkasszából kiesett pénzt kölcsön kellett vennie és kamatot és hozamot vállalni rá amit ugye a bevételeiből fedez.
Kölcsönvette részben a magánnyugdíjpénztáradtól vagyis tőled, másrészt a piacról közteher által szintén a te kontódra... Így aztán az állam és a magánnyugdíjpéntár közvetítésével saját magadnak tartoztál hozamostul, márészt az államadósságon keresztül különböző allamnak hitelezőknek allamkincstárjegybe befektetőknek...

Leegyszerűsítve: mindarra a követelésre amit neked nyilvántartottak a magánynugdíjszámládon így vagy úgy te vettél föl kölcsönt és a te adó(sságod)d a fedezet!

Ezért egy zseniális szélhámosság ez - még úgyis, ha teljesen "tisztességesen" csinálják.

KovA 2011.10.06. 14:28:00

@Crocuta: "Így nem nagyon tudom értelmezni a A sok kötelezően befizetettből a kevés szabadon befektethető is a kevesek számára nagyon sok zsebrevágható pénz. kitételt."

Ja, erről még nem is beszéltem, de nem is baj... elsőre elég lesz megemészteni amit az elébb írtam. Már az is eléggé megfexi az egészséges gyomrot...

nu pagagyí 2011.10.06. 14:42:05

@KovA: Tévedésben vagy. Amit magánpénztárba tettek, annak nem kellett volna hiányoznia máshonnan és így, nem is kellett volna a hiányát hitellel pótolni. Elég lett volna olyan költségvetést csinálni, amelyikből nem akarnak többet költeni, mint amennyi befolyik. Évente csak 300 milliárd volt a tagdíj, ami a 13-14 ezer milliárdos teljes kötségvetésnek kb. 2%-a. Érdekes, hogy most, a magánpénztár elsíbolása után sem csökkent a költségvetési hiány, hanem nőtt. Talán mégsem ezzel a nyomorék megtakarítással volt a gond.

Crocuta 2011.10.06. 14:42:27

@KovA: "Tekintsünk el attól is mit kaptál volna vissza, ha egyénileg mezei takarékbetétkönyvbe gyűjtögetted volna az összeget..." - Nyugodtan eltekinthetünk, hiszen itt arról van szó, hogy ha az állami nyugdíjrendszerbe tolták volna be a pénzt, az a másik oldalon egyszerűen kiment volna nyugdíj gyanánt.
Amit leírtál abban látok igazságot, de ez egy pillanatfelvétel a rendszerről.
Miért? A színtiszta állami nyugdíjat kapók egy idő után „elfogynak”, hisz kihalnak. De a MaNyuP-okból a pénz az állampapírok révén továbbra is befolyik az államkasszába. Sőt, mivel az oda fizetők száma nő, egyre nagyobb mértékben folyik be a pénz. Viszont a nyugdíjkifizetések terhe immáron nem az állam vállát nyomja - főleg.
Vagyis nem az állam finanszírozza a MaNyuP-okat, hanem fordítva, az állampapír vásárlások révén.
Vagy nem jól értelmezem? :)

KovA 2011.10.06. 14:54:09

@nu pagagyí:
"nem kellett volna"
Ha a nagymamámnak kereke lett volna és csöngetne akkor villamos lenne.
Honnan veszed, hogy nem kellett volna meg lehetett volna ?
Egyrészt nemdenem ez a rendszar az (a korrupcióival együtt is) amelyik nem tudott olyan költségvetést csinálni aminek ne lett volna hiánya, sőt elegendő többlete, amelyik fedezte volna a nyugdijkasszából magányugdíjpénztárakba átirányított pénzt ?
Egy olyan ország gazdaságától "államától" várod ezt el, amelyik évente dollármilliárd mínuszokat termel és képtelen finanszírozni a közfeladatait is ? Egy olyan rendszerben ahol világszerte deficitesek a költségvetések - ki tudja miért ? Nem vagy te elrugaszkodva ?

Ott tartasz, hogy az állam varázsoljon (gazdaság által fedezett) pénzt - mer ugye nem millpengősre gondoltál ?

Te is csak álmodsz, barátom.

A költségvetési hiányról meg annyit, hogy nemsok köze van a MaNyuP - elég esetlen - államosításához.

Az államadósság csökkent lényegében az a szám amivel részben önmagadnak részben egyéb befektetőknek tartoztál.
De ezzel együtt is - hogy a költségvetés deficites az annyit jelent, hogy nagyobb a közkiadás (orvos, tanár ... korrupció) mint az adóbevétel. Ez nagyon régóta így van - ezen az nem fog változtatni, hogy papíron a manyupmegtakarításodból visszafizeted az államon keresztüli (részben önmagadnak) tartozásod egy részét :-)

Jaj, gyerekek - ideje volna mán a szátokba dugott velőscsontnál tovább látni :-)

KovA 2011.10.06. 15:13:53

@Crocuta: "A színtiszta állami nyugdíjat kapók egy idő után elfogynak, hisz kihalnak."
Eddig jó. Közben viszont a nekik kifizetett nyugdíj 1/3-a kamatozó államadósságban halmozódik.

"De a MaNyuP-okból a pénz az állampapírok révén továbbra is befolyik az államkasszába."
Ja - részben amin állampapírt vesz a MaNyuP. Ok. Befolyik. Az állam meg közben folyamatosan kifizette belőle a a megfogyatkozó nyugdíjasokat - szóval mire a befizető odajut, hogy nyugdíjas - ugyanúgy fennáll az állammal szemben a követelés hozamostul - a pénz meg el lett már költve. Vagyis mikor nyugdíjba megy ezt már az előreláthatólag erősen megfogyatkozó majdani aktív MaNyuPbefizetők folyó befizetéseiből kellene fedeznie. Erősen deficites a modell :-)

"Sőt, mivel az oda fizetők száma nő,"
Ó hogyne :-) Ugyanott tartasz, ahol az előbb - amit befizetnek azt azonnal ki is fizethetik. A befizetők száma meg népességfogyás okán inkább csökken.
Ami marad illetve nő az az államadósság amivel a deficitet tömködték.
A kezdeti deficitről nem is beszélve amit az egész rendszer indulása okozott - annak sincs meg a törlesztés fedezete...
30 évig kamatozó kölcsönökből meg hozamterheket vállalva kell finanszírozni egy hiányt mire a rendszer elvileg egyensúlyba kerülhetne - az is befizetést azonnal kifizetős formában - az addig halmozódó kamatozó adósságre meg semmi fedezet sőt a rendszer további hozamterheket termel az állammal - végsősoron a saját polgáraival szemben.

Az állampapírvásárlás - az abban a pillanatban készpénz az államnak - de fizetési kötelezettség + hozam vállalás a kötvényvásárlóval szemben !
Az állampapírokat az állam bármikor vissza kell hogy vásárolja és pénzt kell adjon érte vállalt hozamával együtt amit pl. az adóddal fedezel. Illetve az utánadjövő népességfogyott generáció ők már biztos annyit fognak keresni :-)
Az egész nem más mint államkölcsönfelvétel !

Crocuta 2011.10.06. 15:27:44

@KovA: Szerintem az érveiddel a pénzpiaci rendszer ellen ágálsz, hisz mindenkit, aki így állampapírba fekteti a pénzét, én-te-ő, vagyis mi finanszírozunk.
"Sőt, mivel az oda fizetők száma nő," - Tetszik, nem tetszik, bizony nő, mivel nem mindenkinek lehetett, nem mindenkinek érte meg átváltani a manyupra. A növekedést nem a végtelenségig értettem, de ha ezt magyarázni kell...?

nu pagagyí 2011.10.06. 15:37:24

@KovA: Kicsit zavaros vagy. Ha jól értem, szerinted nem jó megtakarítani, mert majd kifossuk a pénzt, ha kell.
Szerintem meg az állami nyugdíjat kellett volna szép lassan megszünteteni, abban az ütemben, ahogy kihalnak a jelenlegi nyugdíjasok.
Egy olyan állami nyugdíjnak, amire egész életedben rendületlenül fizetsz, majd a halál előtt három percig élvezheted az össz befizetésed 0,01%-át semmi értelme.

Én már amondó vagyok, hogy jobban járnánk, ha az állam nem erőlködne látszat szolgáltatások nyújtásával. Nem szabad rá pénzt bízni, mert csak elherdálja.

nu pagagyí 2011.10.06. 15:44:10

@KovA: Azért hülyeség amit írsz, mert nem törvényszerű, hogy minuszos legyen az állami költségvetés, bár ezt Te nem érted. Ha nem mínuszos, akkor nem kell feltétlenül állampapírokat kibocsátani. De ha már kibocsátanak, mert mondjuk valami nagy fejlesztésbe kezdene az állam, akkor még mindig jobb, ha magyarok veszik meg, mint külföldiek. A Manyupok voltak a legnagyobb magyar vásárlók, és a hozam is itthon maradt.

KovA 2011.10.06. 15:57:47

"Szerintem az érveiddel a pénzpiaci rendszer ellen ágálsz,"

:-) Meglehet - de nem tudatos. Nincsen bennem elfogultság, de józanság igen - legalábbis törekszem rá.

Mindegy minek hívják ami ellen ágálok - a lényeg mégcsak az sem, hogy (nekem) igazam van-e hanem az, hogy igaz-e amit mondok.

"Tetszik, nem tetszik, bizony nő,"

Jó - nő - de mindaz amit befizetnek államadóssággá lesz. Ugyanis pont annyit amennyit befizetnek - ki kell fizetni a jelenlegi nyugdíjasokra - miután ez a néhai nyugdíjjárulékból ( a folyó nyugdíjkifizetések fedezetéből) átirányított összeg. Aztán ahogy azok fogynak úgy lesznek a mostani MaNyuP befizetők nyugdíjasok elkezdik visszaváltani az állampapírjaikat pénzre, hogy kifizethessék őket és(!) hozamostul :-)
Hiába nőtt a számuk a fogyatkozó tisztán állami nyugdíjasokkal szemben - az állam terhe ettől nem csökken - a kezdeti adósságlyuk pedig be nem temetődik. Összességében pedig mélyül is a lyuk egyrészt a demográfiailag fogyatkozó befizető népesség másrészt a vállalt - adóból vagy eladósodásból de köz terhére fedezendő - hozamterhek és kamatok miatt.

Számolgasd szépen végig és rájössz.

Arról már ne is beszéljünk, hogy a népesség(kereslet/termelés/adó)fogyatkozás mennyire növeli a gazdaságot és mennyire lesz értéktartő a kincstárjegy-befektetés és nem inflálódó a minden értelemben fogyatkozó fedezetű pénz. :-)

Hogy a nem csökkenő államadósság szolgálatának fogyatkozó népességfedezete mennyire bírja majd viselni a terheket.
barátom - ez az igazi kék halál nem a Winfo$...

rámenős 2011.10.06. 15:58:35

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Ugye, ugye, mindenben lehet hibát találni.Aztán a szegény kormányunkat hibáztatják,hogy nem tud mindenkinek megfelelni.

rámenős 2011.10.06. 16:06:45

@KovA:
A fogyatkozó népességfedezet,... most már értem, hogy miért kell vádolni Szocskának kuruzslással Horváth professzort, aki az érelmeszesedés vakcináját felfedezte.
Akkor már a váltás előtti éra őszintébb volt. Mi a fenének akarja megmenteni azt a sok idős embert?

KovA 2011.10.06. 16:14:34

@nu pagagyí: Igen. Láttál már nem mínuszos állami költségvetést a gyakorlatban ?

Persze, hogy elméletileg lehet nem mínuszos. Ha több a(z adó)bevétele mint a kiadása.
Na most figyelj rám, mert prófétát hallasz: 20 éven belül itt nem lesz pluszos költségvetés( főleg úgy nem hogy ne az államadósság nőjön).

Úgyhogy erről tovább nem is érdemes ábrándozni.

Az elvárásod pedig ennek a gazdasági politikai rendszernek a keretei közt irreális - erre pedig a 20 év gyakorlata a bizonyíték.

És ilyen keretfeltételek mellett (egyébként is, de ilyen feltételek közt) vitán felülálló, hogy vagy baromság vagy rafinált aljasság volt a MaNyuP-játék bevezetése. (én az utóbbira tippelek)

Merthogy azt dughatod MaNyuP-ba (egyénileg) alacsonyabb hozamra amit előtte kölcsönveszel(/vetetsz a közösséggel) magasabb kamatra.
Nem más ez mint államadósság terhére magánszámlára "takarékoskodni"...
Közösségileg totál veszteséges - viszonylag kevesen járhatnak vele jól - igazán pedig azok járhatnak vele jól akik az egészet működtetik és döntési lehetőségük van a pénzek (egy része) befektetésének módjáról - avagy még trükkösebben arról, hogy milyen befektetési lehetőségeket kínálnak neked - melyek közül te dönthetsz - hogy jól érezd magad :-)
A választékot viszont ők állítják össze neked és biztos lehetsz benne, hogy kikerülhetetlenül bele van csempészve egy aprócska lyuk amin keresztül elcsurran-cseppen valamennyi. És sok kicsi sokra megy.
A nagyobb részt és azért az állami garanciát persze majd a hülye állam - vagyis te+én+a többi vállalja.
Van annyi - adó(sságnövekedés)fedezetű hozama a kincstárjegynek, hogy elfedje ami a kasszán fúrt lyukon elfolyik.
Van ahol ügyesen ki is hozták szép kerek 0-ra a "hozamot" :-)

KovA 2011.10.06. 16:17:08

@rámenős:
:-) Hát, hogy legyen ki dolgozik, ha megemelik a nyugdíjkorhatárt...

Na jó, rossz vicc vó't tudom...

KovA 2011.10.06. 16:23:01

@nu pagagyí:
"Ha jól értem, szerinted nem jó megtakarítani, mert majd kifossuk a pénzt, ha kell."

Nem. De nem jó úgy megtakarítani alacsony hozamra, hogy a megtakarításodra magasabb kamattal kelljen pénzt kölcsönnveni.

Ezt már csak érted ? Vagy ?

Ha szépen ki tudtad fizetni a számláidat, jóllaktál, a gyerekeid is szépen cseperednek van hol tanulniuk, az öregednek is van mit enni - és még maradt a zsebedben - no akkor van miből takarékoskodni.

A mínuszból "félretenni" kamatra - a legnagyobb szélhámosság.

KovA 2011.10.06. 16:44:04

@KovA: :-) Mondhatnám (téged plagizálva), ha kölcsönt veszel fel, hogy megtakarítsál belőle - kifosatják belőled nemcsak a pénzt de az egész életedet is - hogy busás haszna legyen annak, aki neked kölcsönadta...

Tökmindegy, hogy az állam közvetítésével történik-e...
Aki kölcsönadott - az államot használta hogy kölcsönvégy és ugyanúgy az államot használja hogy bevasalja.

Az állam iktatta törvénybe a MaNyuPot is...

Egészen pontosan - az állam csak egy fogalom - seholsincs.
Emberek csinálják mindezeket a dolgokat az állam nevében pozícióikkal visszaélve - amit te legitimizáltál - "demokratikus" módon...
De ki nem kéri számon, ki nem vasalja be a te (állam általi) közképviseletedet ?
Egyáltalán hogy is volna lehetséges egy individualizált, liberalizált, relativizált, privatizált igazságok közepette értékrendetlen sőt értékrentelenségben ?
Mi e a sorsközösség közösség voltának szellemi-lelki-értékrendi alapja a (bal)sorsán kívül ?
Remélhet-e többet minthogy sodródik, ha össze nem kapja újra nem fogalmazza magát ?

Vot ggye szobaka zarílasz !

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.06. 18:45:38

@KovA:
Nem akarom elmondani 1001-edszerre is, de a manyup az állam számára is befektetés volt. Ők jövőbeli fizetési kötelezettségtől (implicit adósságtól) szabadult meg általa.
Pont azért vezette be, mert figyelmeztették, hogy rá fog dőlni a nyugdíjrendszere.

Arról pedig, hogy magas volt az államkötvények hozama csak és kizárólag az állam tehet, mert ez a felelőtlen gazdálkodásának eredménye.

KovA 2011.10.07. 08:43:40

@Lord_Valdez:
Elmondhatod akárhányszor, de az (a trendi kifejezés) hogy "befektetés" az nem igazolja. Se az, hogy 1001x mondod, 1002-re is hülyeség lesz
Ugyanis vannak rossz befektetések.

Ez pedig nagyon-nagyon rossz befektetés, az államnak, tehát a közösségnek soha, sehol meg nem térülő.

Nem véletlen, hogy ezt a kötelező manyup szélhámosságot a folyó nyugdíjkiadások fedezete terhére is csak nálunk lehetett megcsinálni - normális országban ilyen nincs.

Ja és persze ezt is az az állam csinálta nektek és veletek, amiben nem bíztok. Nem gyanús ? :-)
Valami nagy tudathasadásosság van ittend - a dolgok végiggondolása de a közösségi lét és együttműködés viszonylatában is.
Nagyon beteg ez a nép. :-(

kaanm 2011.10.07. 10:10:01

@Lord_Valdez: Az, hogy nem lesz állami nyugdíj, színtiszta demagógia. Valószínűleg lesz, egyébként meg semmi akadálya annak, bárki önkéntesen belépjen
egy nyugdíjpénztárba.

rámenős 2011.10.07. 10:33:31

@Lord_Valdez:
Valamint azt se felejtsük el, hogy óriási pénzekben lehetett minden felelősség nélkül kotorászni. Gondoljunk csak a 0-ás hozamokra, vagy a válságra hivatkozott tőkevesztésekre.
Egy tény, nagyon sok ember volt a haszonlesője.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.13. 20:16:41

Most nem olvasom el a kommenteket. Egyrészt sok van, másrészt nem érdekelnek.
Így csak a bejegyzésre reagálok.

"Olvasom Bajnai és Oszkó írását, mi lehetne a megoldás. Okos, megfontolt írások, látszik, hogy értelmes emberek, van abban ráció, amit mondanak. Aztán visszaemlékszem a „regnálásukra”: végrehajtották az IMF programot, pár milliárd euróhitellel megtámogatva, de azon túl semmi komolyabb dologba nem mertek belenyúlni, csak abba, ami már végképp tarthatatlan volt (például tizenharmadik havi nyugdíj). Pedig ott volt a kezükben a kormányrúd, a hatalom, mi kellett volna még?"

1 évre kapták meg a "hatalmat" - valójában azt a szocialista frakció gyakorolta - és nekik nem az volt a dolguk amit hiányolsz tőlük, és arra NEM IS VÁLLALKOZTAK.
A strukturális változások hosszú folyamatok.
Nagyon helyes hogy ezt rábízták a következő kabinetre akik hosszú ideig maradhatnak és valódi többségük van a parlamentben.

Ha nincs a szociális népszavazás...
De gondolom akkor te is a Fidesszel szavaztál. :)

És még 1 nagyon fontos dolog.
Máshol a mindenkori ellenzék konstruktívabb.
Ez abból lényeges hogy akkor nem volt 2/3-ad. Most van.
Látjuk mire használja a Fidesz...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.13. 21:09:01

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Te a jelenlegi ellenzéket konstruktívnak találod?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.13. 22:16:23

@bogancs: "Te a jelenlegi ellenzéket konstruktívnak találod?"

Nem.
süti beállítások módosítása