Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az Artisjus lecsapott a szoláriumszalonra

2011. november 04. - Droli

Egy szegedi szoláriumszalon büntetést kapott az Artisjustól, mert a háttérben szóló rádió után nem fizette be a jogdíjat. Nem, ez nem valami hülye április elsejei vicc, ez egy valós hír.

Megbüntetett egy szegedi szoláriumszalont az Artisjus, Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, mert mindenki által hallható módon szólt a zene a rádióból - írta Délmagyar internetes kiadása, a büntetés mértéke azonban nem derült ki.

A lap szerint a szervezet ellenőrzést tartott a szoláriumszalonban, kérték a tulajdonostól a szerzői jogok megfizetéséről szóló bizonylatot, a tulaj azonban nem tudta, hogy a rádiózásért bárkinek is fizetnie kell.

Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója a Délmagyarnak elmondta, hogy 1999 óta él a vonatkozó jogszabály, amely azt fogalmazza meg, hogy a művek után jogdíjat kell mindenkinek fizetnie, aki a felhasználásból jövedelemhez jut. "Ha egy üzlet úgy dönt, hogy megszünteti a zeneszolgáltatást, jogdíjat sem kell fizetnie" - mondta hozzátéve, hogy a szerzői jog nem egyéni, hanem nyilvános zeneszolgáltatásra vonatkozik.

Forrás: Origo

Ez a hír két dolog miatt is érdekes: egyrészt 1999, azaz ORBÁN :-), másrészt meg hogy milyen hülye jogszabályaink is vannak, amikről lehet, hogy nem is tudunk, de ha úgy alakul, egyszer majd lecsaphat ránk a "kommandó". Természetesen alapesetben ha nem ismerjük a törvényt, az nem mentesít maga a törvény alól, de mit tegyünk, ha az adott törvény egy életképtelen,valóságtól messze elrugaszkodott valami?

Itt bukhatott meg a szegedi szoláriumtulajdonos is: gondolom ő úgy volt vele, hogy ha szoláriumozás közben szól a rádió, az nem árt senkinek. Ebből neki nem lesz pluszbevétele, de mégis jó, legalább gyorsabban telik az idő, és nem tűnik olyan monotonnak az egész. Ő nem tudta, hogy ezért 4271,6 Ft-ot kellene fizetnie, havonta. Most mindenki tegye a szívére a kezét: szerintetek ez nem úgy hülyeség, ahogy van? Az Artisjus szerint az a baj, hogy nemcsak a dolgozók, hanem a vendégek is hallják a zenét, és ezért kell jogdíjat fizetni. Viseljenek a dolgozók füllhallgatót (!), és akkor majd nem kell tejelni - mondják ők. Írja ki a szolárium, hogy csak süket vendégeket fogad - mondom én. 

Szerintem itt az Artisjus bőven túllépett minden határt. Valahol el tudom fogadni, ha azt mondják, hogy egy zenés szórakozóhely fizessen jogdíjat az ott játszott zene után, mert az végeredményben ebből (is) él. Azt is el tudom fogadni, hogy Dj Senki fizessen jogdíjat a diszkóban játszott foximiximaximuxihits cd-je után, mert végeredményben ő is más szellemi termékéből él. Na de hogy egy szolárium? Vagy Pista bácsi sarki közértje?

Szegény szoláriumos ezt nagyon megszívta, hiszen számtalan hasonló vállalkozás nem fizet jogdíjat az üzletben szóló rádió után, de őket nem kapják el. Pechje volt, na. Úgy járt, mint az egyszeri diák, akinél a rendőrség házkutatás során lefoglalta a számítógépet, mert nem jogtiszta tartalmat talált rajta, miközben nagyon jól tudjuk, hogy alighanem a rendőr számítógépén sem csak jogtiszta tartalmak találhatók. Van egy hülye jogszabály, időnként van egy peches emberke, akire ez lecsap, és máris van miről írni. Lehet, hogy nekem is jogdíjat kellene fizetni ezért a történetért?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr783354011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.11.04. 18:34:44

És ha teszem azt megvásárol egy műsoros cédét altisztjuss emblémával, tehát elvileg kifizette a jogdíjat, és azt betolja háttérzenének, akkor az legális, vagy akkor is még kellene neki pluszba fizetni.
Hasonló téma: helyi tévén csak naponta kétszer vagy háromszor van adás, különben képújság. Na most a képújság alá betolták egy rádió hangzóanyagát, ez működött egy ideig, aztán sajnálattal közölték, hogy ezt nem lehet tovább (gondolom a rádió észrevette, hogy kalózkodnak ;-)

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2011.11.04. 19:25:46

Sajnos nem újdonság ez Szegeden. 1-2 hónapja a fodrászom panaszkodott ugyanerre...

puszt 2011.11.04. 19:39:54

Olvassátok el a hírt. Benne van például, hogy ebből az összegből a zenészek 600.-, azaz hatszáz forintot kapnak. Aljas egy tetves társaság ez! Engem az akkor még létező telefonkönyv alapján találtak meg a fénymásolómmal. Azóta negyedévenként kell fizetnem nekik br.: 27000.- forintot!
Szép? Boldog boldogtalannak van másolója, multifunkciósa, én meg fizetek. Fizet még valaki? Tudjátok, azt szigorúan büntetik, ha könyvet, vagy egyéb szellemit másolok. És mégis kell fizetni.

Martian (törölt) 2011.11.04. 22:34:57

Hogyhogy még nem égett porig az Artisjus irodája...?
Hogyhogy még nem törték le a kezét annak, aki ezt a törvényt meghozta?
:)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.11.04. 22:38:10

de hát teli van a net ingyenes, legálisan használható zenékkel...

vagy azokat betiltatta az artisjusT?

JohnHenry 2011.11.04. 22:41:44

napközben már láttam a hírt pár helyen, de nem kattintottam rá a címre, mert azt hittem, hogy vicc.

cukorrépa 2011.11.04. 22:41:59

fütykö... akarom mondani CUKORRÉPÁMAT ingyen és bérmentve felajánlom az Artisjusnek: jogdíj befizetése nélkül BEKAPHATJÁK!

Amalfi 2011.11.04. 22:43:31

Én ezt nem értem. A rádió egyszer már fizetett az Artisjus-nak, hogy sugározhassa bárkinek a zenéket. Elméletileg azért már nem kellene még a szoláriumosnak is fizetnie.
Egy CD-vel kapcsolatban ez nem teljesen igaz, mivel arra rá szokták írni, hogy csak az otthoni használatra jogosít a megvétele.

punciuspilatus 2011.11.04. 22:43:32

elnézést kívánok, véletlenül elpúztam wagnertől a paukenschlag-nyitányt, hová kell befizetni a jogdíjat?

grungy 2011.11.04. 22:47:33

Nézzétek, tudom, hogy most úgy fog tűnni, mintha valami Artisjus-bérenc lennék, de szerintem ez jó dolog. Mit gondoltok, hogy lehetett azt elintézni, hogy amíg más országokban szigorúan büntetik az egyszerű júzert egy mp3 letöltéséért, nálunk csak az üzletszerű kalózkodásra csapnak le? Hol hallottatok olyat, hogy beperelnek egy 12 éves kislányt 25 millió forintra, mert letöltötte a „Mizu”-t? Mo-on azért van matrica a CD-ken, a DVD-ken, azért kell fizetni a tulajoknak műsorszóró nyilvános üzemeltetéséért, mert abból fedezik „ezeket a károkat” (nem mellesleg kifogva a szelet az EU-us jajveszékelő kórus vitorlájából.)

Én személy szerint nagyon örültem, amikor ezt a törvényt meghozták, mert tudtam, hogy így a személyes letöltést békében fogják hagyni.

Sajnos idehaza is kezd éledezni a f…sztömeg, és már elfelejtették, mire is való ez a rendelet… Lehet, hogy itt is beszigorítanak, akkor nagyon rossz lesz a letöltögetőknek, de eddig ez nem így volt.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2011.11.04. 22:53:15

Azért van itt egy két bökkenő. Én dalaim minden hónapban, rendszeresen elhangzanak egy rádióban. Viszont én nem állok semmilyen viszonyban az Artisjus szervezettel, vagyis én nem védettem le náluk a dalaimat, így nem is kapok érte tőlük semmilyen jogdíjat.
Tehát, ha bemegy szombat délben a "kommandós" cickány egy szoláriumba, ahol éppen az én dalomat hallgatják, akkor milyen jogon büntet? Honnan tudják, hogy az a dal ami éppen elhangzik, az jogilag védett dal? Vagy hogy van ez?

baranyp 2011.11.04. 22:58:05

Szerintetek miért van a hologramos(artisjus) matrica az üres cd-ken,pendrive-okon?Mert feltételezik hogy zenét töltesz le a netről.Tehát amikor beteszed a kosárba és lépsz a pénztárhoz,kifizeted a jogdíjat egy letöltött vagy másolt zene után.Aztán adatokat töltesz rá mondjuk az adóhivatalnak,tehát nem valósult meg a feltételezett cselekmény.
Ez az artisjus egy tolvaj banda,én negyedévente sacc 100 e Ft-ot fizetek két söröző(kocsma)után,mert van bent tv készülék.Ezt a pénzt inkább visszaforgatnám mondjuk fejlesztésre,állagmegóvásra,stb,mennyivel több haszna lenne.Baromi nagy üzlet,nehogy a fidesz kiszagolja,mert akkor hamar állami kézben megy tovább a rablás!

Ica a fekete cica 2011.11.04. 22:59:08

Hmmm 1999 és Orbán?

Az Artisjus honlapja szerint (FAQ):
www.artisjus.hu/felhasznaloknak/faq.html

"Az üzletemben van rádió és tévé, de soha nem kapcsolom be, vagy csak a híradót és a focimeccsek hallgathatók/láthatók rajta. Igaz, hogy mégis kell jogdíjat fizetnem?

Igaz. A Legfelsőbb Bíróság egy eseti döntésében (BH 1992/98) megállapította azt, hogy amennyiben egy közönség számára nyitva álló helyen TV készülék üzemel, vélelem szól amellett, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. Az ügyben az üzlet üzemeltetője azzal védekezett, hogy kizárólag hírműsorokat néz a készüléken, és ezt a Legfelsőbb Bíróság - a fentiek szerint - nem fogadta el. A hír- és sportcsatornák egyébként rendszeresen tartalmaznak zenét. Azoknak, akik üzletében van zeneszolgáltató készülék, de az elromlott vagy soha nem kapcsolják be, azt tanácsoljuk, hogy távolítsák el onnan a készüléket, így a jogdíjfizetés elkerülhető." Emellett:

A rádió, lemezkiadó fizet jogdíjat. Miért kell még egyszer fizetni, ha nyilvánosan rádiót, lemezjátszót üzemeltetek?

A rádió, a lemezkiadó saját felhasználása tekintetében fizet jogdíjat. Minden egyes felhasználás új engedélyt igényel - ez a szerzői jog egyik nemzetközileg ismert alapelve, amely azt a célt szolgálja, hogy a szerzők, előadók és gyártók anyagi fenntartásának költségeit mintegy "szétporlassza" mindazon személyek között, akik azzal kapcsolatban felhasználást végeznek, ne az "első láncszem" fizessen mindent.

Otthon ingyen hallgathatom a zenét. Miért más az üzletemben való felhasználás?

A szerzői jogban a "magánfelhasználások" általában nem igényelnek engedélyt. A felhasználásra engedélyt kérni, díjat fizetni abban az esetben kell, ha valaki mások számára nyújt hozzáférést a művekhez. Ezért van az, hogy az otthoni zenehallgatás esetén nincs jogdíjfizetési kötelezettség, a nyilvános zeneszolgáltatásnál viszont igen. A nyilvános zenefelhasználás nemzetközi felmérések alapján jelentősen hozzájárul egy üzlet sikerességéhez, a fogyasztók elégedettségéhez, a dolgozók teljesítményéhez.

Gerilgfx 2011.11.04. 22:59:20

Amelyik országban ilyen megtörténhet, ott hazaáruló, illegitim rendszer uralkodik.

thelizardking 2011.11.04. 22:59:49

Ezek szerint teszem azt, ha a fodraszom zenet hallgat, csak hogy ne unja magat halalra vagy ha vasarnap este az ejjel-nappaliban az elado radiot hallgat, hogy ne unja magat halalra vagy ha az autobuszon a sofor radiot hallgat akkor mindenkinek havi tobb ezer forint jogdijat kell fizetnie? Ez igen, tud valamit ez az orszag. Amugy meg teszem azt ha en a Bartok radiot hallgatom akkor miert fizessek jogdijat, Liszt-nek, Beethoven-nek vagy Vivaldi-nak semmi koze az Artisjushoz.

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:05:50

@Bruti: ha rendszeresen mennek a dalaid rádióban akkor farokfelvágva mennék a helyedben leadni a műbejelentést, mert igen kellemes amikor hozza a postás az utalványt egy szép összegről. A rádiók igyis ugyis befizetik a jogdijakat, csak ha nem vagy bejelentve akkor te nem kapod meg belőle a részed, értelemszerűen, hiszen nem szerepelsz a nyilvántartásban.

riktán írok 2011.11.04. 23:07:36

félre ne értsd Droli, nagyon gáznak tartom az Artisjus díjszedés mértékét és módját, de ettől még (ahogy azt le is írtad) ez egy 1999 óta létező tény. A kereskedelemben, vendéglátásban dolgozók 12 éve tudnak róla. Aki fizeti, szépen be is építi a működési költségébe, amit végső soron a fogyasztó/vásárló/állampolgár fizet meg. Pontosan úgy mint az Áfa-t. Arról még nem akartál beszámolni, hogy az üzemanyagok árának jelentős része jövedékadó??? vagy arról még nem is hallottál??? Szóval ez béna post volt...

ipiapacs107 2011.11.04. 23:08:10

Szerintem az Artisjus-ra ráillik a maffia szó, mivel (én legalábbis úgy tudom) hogy azt azokra mondják akik szervezetten bűnöznek. Állítólag ők egy részt visszaforgatnak a szerzőknek.... ...thelizardking gondolatához fűzném, hogy nem csak Liszt, Beethoven vagy Vivaldi... de még rám sem csörögtek egyszer sem, hogy a népdalok sugárzásából befolyt összeg rám eső részét szeretnék nekem kifizetni, pedig a nép tagja vagyok!

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.11.04. 23:08:17

Pár éve hallottam hasonló esetről, ügyvéddel elintézték, vagy valami hasonló.

Démonmac1 2011.11.04. 23:08:35

ez totális hülyeség, úgy ahogy van. már megint átestek a ló túloldalára.
Nemsokára lesz levegőadó is, tuti.

J.W. Booth 2011.11.04. 23:09:16

Nem az Artisjus-t kellene talán szídni, hanem, aki a rendeletet (bármilyen hülyeség is) hozta.

Ostoba magyar módra szídjuk a rendőrt, mert megbüntet gyorshajtásért, a kalauzt, aki megbüntet, ha nincs jegyünk, az apeh-est, aki megbüntet, ha adót csalunk, és még sorolhatnám.

romesz 2011.11.04. 23:12:10

Ez egy nagyon rossz torveny

Sicc 2011.11.04. 23:13:26

A rádiócsatornáknak kellene inkább fizetniük a hallgatóknak, hogy van még olyan ember, aki az ilyen boros-bocskor féle 'izét' meghallgatja a reklámjaikkal együtt.

Az Artisjust pedig ki kell lőni a világűrbe! (De csak motozás után)

riktán írok 2011.11.04. 23:14:39

@HalivudEstevez:
na már az ilyen marhasággal mit intézett el az ügyvéd?
Ez egy olyan jogszabály mint, bármelyik közlekedési: ha átmész a piroson, akkor megbüntetnek és kész! ezt az ügyvéd csak hazugsággal intézheti el, mert a hatóság nem ismer narancssárgát. Igazat adok J.W. Booth-nak szabály az szabály és ha az rossz, akkor nem azt kell bszogatni aki betartatja, hanem aki hozta.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.11.04. 23:15:02

Most röhögtök, de évi 12 milliárdot összeszed az Artisjus. Hogy ki mennyit kap meg nem nyilvános adat.

Mindezt teljesen törvényesen ...

smartdrive 2011.11.04. 23:15:27

@punciuspilatus: hú, öregem, Te aztán művelt vagy, hogy ilyeneket ismersz. térdre borulunk előtted

baranyp 2011.11.04. 23:16:12

@riktán írok: Megmondanád hogy építsem be a(vendéglátásban a) működési költségeimbe?Magyarországon a vállalkozások zöme a vendéglátásban a túlélésért küzd!Hónapról hónapra!Adjam a fröccsöt 70 helyett 300-ért?Vagy vonjam le a dolgozó fizujából?A saját hasznomból kell kisajtolni!Ennyi erővel le is húzhatnám a wc-n.

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:19:23

aki unatkozik annak az 1996-os genfi egyezmény a szerzői jogokról

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400049.TV

Akvyr 2011.11.04. 23:21:00

Az artisjus akkor lenne jó, ha úgy hívnák, hogy maffia. Mennyivel szórakoztatóbb lenne ez a hír is? Csak képzeljétek el, hogy az van odaírva. A maffia lecsapott a szoláriumszalonra. Lényegében ezt is csinálja, védelmi pénteket gyűjt teljesen indokolatlanul ártatlanoktól, hogy aztán azon eltartsa magát, és a vezetőség jó helyeken tudjon nyaralni. Gyomorforgató az egész, és ha egyszer megértem ennek hogyan van létjogosultsága, akkor már tudom, hogy nem halok meg hülyén.

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:22:55

@baranyp: ezt gyakorlatilag bármilyen szolgáltató megkérdezhetné bármelyik kötelezettségével kapcsolatosan. Másrészt nem kötelező rádiót nyomatni, Bazseválós Gazsi jogdijmentesen nyomhatja a Casio-n a szájjelkismadarat

gibson 2011.11.04. 23:23:50

Anélkül, hogy elolvasnám a kommenteket (bocs, de fáradt vagyok hozzá, majd talán holnap): a szolárium tulajdonosának tudnia kellett volna erről. Minden nyilvános hely, ahol zene szól rádióból/tévéből/hangfalakból/egyéb forrásból, jogdíjat köteles fizetni ezeknek a buziknak. Iskola, kocsma, biliárdterem, fodrásszalon, minden nyilvános hely, ismétlem, már jó tíz éve ráadásul. Mi szállodát üzelemeltetünk, és volt olyan, hogy kijöttek, és kérdezték, hogy tartottunk-e szilvesztert. Mondom, igen, de csak családi körben, barátok voltak meghívva, nem volt nyilvános rendezvény (tényleg így volt, nem voltak fizető vendégek). Azt mondja, az mindegy, mivel szálloda vagyunk, ha egyedül hallgatok zenét a barátaimmal, azután is fizetni kell, és otthagyott egy 65 ezres számlát. Panaszt senkinek nem tehetsz ilyenkor, ha meg nem fizeted be a pénzt, kapod a fizetési meghagyást egy fél év múlva. Ez egy gusztustalan, pénzéhes rablóbanda, ugyanúgy, mint a budapesti parkolócégek, és sajnos semmit nem lehet tenni ellenük egyelőre.
Viszont azzal védekezni egy szolárium tulajdonosának, hogy nem tudtam, hogy fizetni kell nekik, az elég szánalmas kifogás.

riktán írok 2011.11.04. 23:24:13

@baranyp:
ha üzemel a kocsmád és fizetsz az Artisjus-nak, akkor már be is építetted. Bele sem gondolsz mennyi dologért fizetsz, mint vendéglátó, amiért a vendéged (legalábbis nevesítetten) nem fizet? Vagy talán az emlegetett WC-nek van használati díja, sőt a kisdolog 14 Ft, nagydolog 87 Ft, kézmosási opció 24 Ft? Valószínűleg nem. Ezeket a költségeidet az árrésedből kell fizetni, ha a költségek nőnek, az árrésnek is nőnie kell. Az mát egészen más kérdés, hogy a vendégeid mennyi árrés (ezzel együtt ár) növekedést viselnek el. Pont ezért hazug egy kormány kommunikációja, mikor azt mondja: Jól megadóztatjuk a gonosz bankokat, multikat, hazai vendéglátósokat, mert az végső soron mindig a fogyasztókon csapódik el. Te magad és az alkalmazottaid is fogyasztók vagytok, ha bezársz, megszívtátok!!! De hát az állam ugye most jól megbünteti a bankokat stb...

gabest1 2011.11.04. 23:26:06

Vajon éghető az artisjus üvegpalotája a Mészáros utcában? Mindig ezen gondolkozom, amikor elmegyek előtte.

Jofiu 2011.11.04. 23:26:30

Sajnos én tudtam erről pedig nem közvetlenül érint. Már akkor is nagy vitáknak adott teret mikor bevezették, mondván tisztességtelen.
Mert hát az. Csak mert valaki csinált valamit amit enged, sőt, örül, ha sugároznak a rádióban, na most ezért cserébe látatlanba pénzt vát el, akár megvenné valaki a termékét, akár nem.
Ez mosndvacsinált alapon pénzbehajtás, nem más.
Csak mert nem hajlandó elkövetni azt a fáradságos mukát, hogy leszabályozza és méri kinek kell az ő terméke, e helyett szabadjára engedi és átalánydíjat szed akkor is, ha egy rakás fost csinált, nem többet.
Csak mert valaki tulajdonol egy olyan eszközt amit az ő akármilyének a másolására is lehet használni, már csak ezért mindenki fizessen, akkor is ha az ő terméke nem kell épp az eszköz használójának.
Ez kérem tiszta rablás.
Ha nekem kell egy termék megveszem, elmegyek koncertre, megveszem a dalokat.
Basztassák azokat akik lopnak. Vagy védjék meg a tartalmat jobban, hadd ne én fizessek már azért mert ő ebből akar megélni de képtelen megtremteni a lehetőségét, abszurdum.
Nem lesz kevesebb értékes alkotás ettől, az biztos, amit nyomnak bárhol annak tetemes része értéktelen vacak, eltartja őket egy rossz rendszer látatlanban, nem kell ténylegesen ügyfélnek kellő dolgot csinálni, csak valamit, oszt kész. Amik tetszenek azok nagy része nem is lát pénzt az átalányból, mert nem éri meg neki kifizetni a tagdíjat. Az én éltalam közvetlenül vagy közvetve fizetett díjból tuti, hogy még 1% se ment olyan helyre amire én egy fillért is kiadnék.
Ha valami jó és tetszik az én érdekem is, hogy támogassam az annak előállítóját. De nem látatlanban!
Jóhogynem kérek havi 100-t egy alapítványtól mert mondjuk írok néha néha egy cikket. Basszus a blogolóknak is fizetni kellene keményen, ők is szellemi terméket árulnak, követelek bevételt minden kibaszott monitorból!!!

rcfan 2011.11.04. 23:26:34

Tegyük fel, hogy én, mint zeneszerző igen nagy elhivatottja vagyok a Creative Commons licenceknek.
Lásd: creativecommons.org/licenses/

És ez alatt publikálom a számaimat. Ekkor hogyan jöhet képbe az Artisjus?

sea monkey 2011.11.04. 23:27:08

Annyira, de annyira utálom az artisjust!

baranyp 2011.11.04. 23:27:16

@Ica a fekete cica: tájékozatlan vagy.Ha egy sörözőben megy tv-n a discovery,annak ehhez mi köze?Magyarázat:néha tuti elkapcsolom a magyar 1-re,ahol néha megy zene is!
Bravó!Így lehet legkönnyebben pénzt behajtani!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.04. 23:27:57

@zero:

A 12 milliárdból levonják a működési költségeket, alkalmazottak fizetését, adóját, irodabérleti díjat, jogdíjak behajtási költségét, és a maradékot természetesen (ha marad) kifizetik a szerzőknek.

Páran ebből is jól élnek.

gyem 2011.11.04. 23:28:25

Aligha büntette meg, mert nem hatóság..
Komoly médium lehet ez s délmagyar. hadd csámcsogjon a sok paraszt.. :))

Gyermekláncfűrész 2011.11.04. 23:29:13

Copyright védelem alatt álló zenéket kéretik elkerülni, helyette ott a CC licensz.
Akkor szól a zene és nem kell fizetni.

Twilight-addenda · http://twilight-addenda.blogspot.com 2011.11.04. 23:29:58

Sziasztok!

A következő "csodálatos" gondolat rohant meg az előzőek alapján:

Mi van akkor, ha az egyik vendég a rádióvételre alkalmas mobiltelefonján, kihangosítva hallgatja a nyílt sugárzású, ezért mindenki számára INGYEN elérhető(emiatt további pénzrablásra szerintem, jogalap nélküli) rádióadást, amit elvileg otthon a saját szórakoztatásomra még rögzíthetek is, ugyanis a kiS drága matricácska erre is feljogosít. Tehát ezt hallgatja, amikor a k.cs.g, k.b@..t artisjusos pénzrabló majom bevágtat. Megbünteti a vendéget, mert más is hallja a mobilját?

ui: Kérem a szerzői jogdíjat a saját fényképeim után az artisjustól, mert matricás CD-re vannak kiírva, tehát befizettem a szerzői jogdíjat utánuk, ezért nekem, mint "fotóművésznek", JÁR ETTŐL A RABLÓBANDÁTÓL A KÉPEIM UTÁN A JOGDÍJ! Ja, igen, meg a 16 Gb-os memóriakártyára, ami a fényképezőgépemben van, majd empéhármat töltök, mi????? A fél világ zenetermése ráférne, azután meg elég lenne a matrica miatti peták a szerzőknek, mi? Az egész arról szól, hogy egy rablóbanda mondvacsinált indokokkal hatóságot játszik(ugyanis, büntetni csak hatósági jogkörrel felruházott szervezet büntethet és az artisjus banda nevében sehol sem látom a "hatóság" szót. Tehát, pereljen be a büntetésért! Arról nem is beszélve, hogy a zeneszerzők lóf...t se kapnak a zeneműveikért ahhoz képest, amit ez a rablóbanda beszed. Gondolom az artisjus fejesei is A8-s Audikkal grasszálnak, amikor a tehetséges zenészek az utcán zenélnek a betevőért. SZÉGYEN!!!

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:30:17

@baranyp: Szerintem te vagy a tájékozatlan, fentebb bemásoltam az artisjus oldalárol hogy mi miért van (pl a tv-s dolog bírósági döntés eredménya)

baranyp 2011.11.04. 23:31:47

@gyem: A bünti gondolom a büntetőkamat,ha nem fizetsz bírósági úton behajtja.

usb2.0 2011.11.04. 23:31:50

Remélem az "Artizétól" is olvassa itt valaki a kommenteket. Csak mert lenne pár kérdésem hozzájuk.Problémám a következő: Mondjuk letöltök valamit a netről. Aztán egy adathordozón rögzítem. Erre én egy aljas alakká is váltam. Mert az a szegény alkotó ingyen dolgozott. Na de!!! Amikor azt az adathordozót (cd, dvd,pendrive, stb) megvásároltam. Volt rajta egy olyan kis édes hologramos matrica. Amiért ez a társaság pénzt kap tőlem, méghozzá szerzői jogdíjra. Állítólag. Jóval azelőtt, mielőtt bármi rákerülhetett volna. Most akkor kihasznált ki kit ebben a történetben?
Hiszen én fizettem. Valaki pedig eltette azt a pénzt.(!) Megszokta azt nézni,egyátalán ellenőrizheti valaki, mi történik ezekkel a pénzekkel? Továbbá megemlíteném, hogy a néhány, szintén matricával ellátott cd-n és dvd-n rögzítettem családi videókat és fényképeket. Tehát én vagyok a szerző. Mikor is kapom meg az ezekért nekem járó jogdíjaimat?

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:34:15

Akiki sápitoznak és gyujtogatni akarnak, azoknak megemliteném, hogy az artisjus léte és a matricás-átalánydijas jogdijfizetés miatt nem kell félniük töle, hogy a rendőr egyszer megállitja őket az utcán és ha véletlen talál egy számla nélküli MP3-at a telefonon akkor nem ver rá a bíróság pármillió büntetést (ahogy azt az überdemokratikus USA-ban pl időnként megteszik)

Jofiu 2011.11.04. 23:36:23

Bojkottálni kellene mindenkit aki tagja az Artisjusnak!
Semmi pénzt nekik közvetlenül. Kapnak eleget átalányban.

riktán írok 2011.11.04. 23:36:49

őrületes itt a naivitás!
rengeteg ilyen irreális, igazságtalan adó van, aki vállalkozik tudja.
usb2.0: "Megszokta azt nézni,egyátalán ellenőrizheti valaki, mi történik ezekkel a pénzekkel?"
Egy állam költségvetése csupa "ilyen pénzekből" tevődik össze. Nem véletlen, hogy a kis méretű (olcsó) államok (ahol a költségvetés részaránya a nemzeti összesben alacsony) hatékoynabbak, legalábbis a teljes lakosság részére. Magyarosrszágon minden elköltött 100 Ft-ból közel 60 Ft állami, gondolhatjátok milyen bölcsen, szerényen költik ezt a pénzt.

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:37:49

@usb2.0: Tévedésben vagy, ha letöltessz valami zenét a netől akkor te nem aljas alak vagy, hanem egy jogkövető magyar állampolgár aki él a szerzőijogi törvény magáncélú másolat jogával, és boldogan, szankció veszélye nélkül hallgathatod azt a letöltött zenét. Ha pl az USA-ban élnél akkor nem lenne matrica a cd-n viszont a biróság lazán pármillió dollárt rádverne adott esetben. milyen szép világ is az.

baranyp 2011.11.04. 23:38:08

@Ica a fekete cica: szeretem ezeket az érveléseket,hogy akkor nem kötelező bekapcsolni a rádiót.Tényleg?...de inkább nem folytatom.

Vincenzo90 2011.11.04. 23:40:21

Artisjus bekaphatja, hogy szívózik a kishalakkal. Basszák seggbe azokat, akik sok ezret kérnek egy szaros cd-ért... Azok ártanak legtöbbet a szerzőknek, mert amiatt nem vesz senki, mert drága. Orbán meg nem tudom hogy jön ide, neki is az anyját, de itt lehetne Fletó, Medgyesi, Bajnai is, mert nekik is az anyjukat. Ha 99, ha nem.

Ica a fekete cica 2011.11.04. 23:40:33

@baranyp: Ezt nem érvelés, tény. Beszéld meg a Legfelsőbb Birósággal: (BH 1992/98)

Twilight-addenda · http://twilight-addenda.blogspot.com 2011.11.04. 23:41:03

@Ica a fekete cica:

Tudtommal a magyar jogrendben nincs precedens pereskedés, tehát egyedileg kell a rablóbandának a tényállást bizonyítania, nem hivatkozhat egy régebbi bírói döntésre, mivel minden eset más és más lehet(pontosan ezért nincs "precedenskedés" nálunk!)

Peace!

2011.11.04. 23:41:26

A sok kopasz, aki olyan hangosan nyomja a "menő" verdában a tuctucot, hogy a fél város hallja, mennyit fizet az artisjusnak?
Ja bocs, a nagydarab kopasz lenyomja a vánnyadt artisjus behajtót, ezért velük nem kötözködnek.

Amúgy nem a pénzt sajnálom az efféle jogvédőktől meg a parlamenteben ücsörgő cimboráiktól, csak a bajom, hogy nem rákgyógyszerre költik.

random nick 2011.11.04. 23:44:04

Élősködő szar banda ez az artisjus, én mondom nektek. A jóléti társadalom tipikus terméke, abból él, hogy elvont dolgokért díjat szed és ebből a pénzből alkalmazottat fizet, aki aztán kenyeret vesz a boltban a fizetéséből. Értitek. Paraziták.

Jofiu 2011.11.04. 23:47:49

Ezeket fizetitek ha akarjátok, ha nem.
Mindet!
Ezek kapnak pénzt, csak mert te vettél egy fényképezőt hogy lefényképezd a nagyit. Vagy írható CD-t hogy lementsd a dokumentumaidat.
Na nekik ebből bevételük van, a ttszik ha nem, lehet szemezgetni.
www.artisjus.hu/egyesulet/tagsag.html

És mellesleg.
Csak őket!!
Mások nem látnak egy fillért sem.

Tapogatott Kukorica 2011.11.04. 23:48:07

Korbe kell nezni Europaban, hogy hol mennyibe kerul legalisan, nyilvanosan zenet lejatszani, s a legolcsobb orszag egyik radioadast mondjuk interneten keresztul sugarozni. Teszem azt, pl. Belgiumban csak evi 500 forintot kell az ottani Artisjusnak fizetni ugyanezert, akkor megkeresni oket, befizetni, es rahangolni egy belga adora a radiot/tv-t. Mivel az union beluli arukereskedelmet nem irhatja felul egy allami szabalyozas (legyen az fizikai vagy szellemi termek, tehat a jogdijat sem), ezert az Artisjus sem jogosult se buntetest kiszabni, se dijat beszedni HA egy masik orszagban rendezve van a szamla. Lasd az egyszeri angol kocsmarosnot, aki gorog muholdvevovel sugarozza a Bajnokok Ligaja meccseket, mert ugy olcsobb a gorog szolgaltatonak fizetni, mint az angolnak. Alig par honapja nyert az europai birosagon pert a fentiekre hivatkozva, tehat mar van precedens is.
Egyetlen dolog: kell keresni egy olcso kulfoldi, zenei jogokat arulo ceget es hajra, lehet hangolni a radiokat, az Artisjust meg felkenni a plafonra.

gyem 2011.11.04. 23:51:30

@baranyp: Büntetőkamat? Hö. Azt a pénzintézetek szokták szedni..

fecsa 2011.11.04. 23:51:59

Vicces volt olvasni ezt a cikket. Elért egy ingerküszöböt?
Ha valaki is foglalkozott üzlet nyitással/üzemeltetéssel akkor erről hallania kellett.
Ettől függetlenül még nem biztos, hogy 100%-ban egyetértek ezzel a rendszerrel.
Korábban már írták, mi van ha pl. saját zenéimet hallgatjuk? De gondolom itt nem a zenére hanem, mint szolgáltatásra szedik be a pénzt. És bizony szolgáltatás az is, hogy kellemesebb légkörben barnulhatnak az emberek.

A matricával csak annyit nem értek, hogy hogyan is feltételezhetik azt, hogy én mire is használom fel? Gondolok itt pl a memóriakártyákra amit fényképezőbe rakunk. Saját szellemi termékem van rajta ....
De hát a rendszer, ilyen.
És lehet ezekre hivatkozva pénzt szedni, de sajnos ezekből a pénzekből csak egy szűk kör részesül, mennyi zenész/dalszövegíró nem kap belőle egy fillért sem...

GrayBoy 2011.11.04. 23:55:23

Ez a törvény, személyes érzéseimmel mérve, nettó f*szság. De létezik, élő, sajnos be kell tartani. Így van ez nem kevés országban.

Azt is megértem, ha egy vállalkozó szívja a fogát, hogy megint plusz költség, újabb sarc.

De.
Ha a szolárium tulajdonosa tudott erről a kötelező díjról, és nem fizette be, akkor nincs miről beszélni. A nagyobbik baj, ha nem tudott róla.

Én régebben dolgoztam egy étterem megnyitásával kapcsolatban a tulajdonos mellett. A könyvelővel három hétig semmi mást nem csináltunk, csak az összes szükséges engedély meglétét ellenőriztük, ellenőrző szervek papírjait rendeztük és az összes kötelező díj befizetésével pöcsöltünk. Mert a tulajdonosnak az volt a kérése, hogy nem akar semmilyen pár ezer forintos akármilyen dolog hiánya miatt több tízezer forintos bírságot fizetni.
ÁNTSZ, HACCP, Tűzvédelem, Munkavédelem, Artisjus (már akkor is volt ilyen), APEH (akkor még), Önkormányzat, Fogyasztóvédelem és még ezer dolog. Engedélyek, nyomtatványok, ellenőrző listák, díjak, vásárlók könyve, stb.

Nem egyszerű történet, de meg kellett csinálni. Egy Szoláriumba is kell egy halom ilyen dolog. De ebből áll egy vállalkozás indítása. Meg kell felelni az összes szabálynak, (még ha baromság is, és nem párezer forintos költség megspórolásával kockáztatni egy komoly büntetést.

A szolárium könyvelőjének vagy annak, aki a cég adminisztrációját intézi szólnia kellett volna tulajdonosnak erről a kötelező költségről.

GrayBoy 2011.11.04. 23:56:42

@fecsa: "...Vicces volt olvasni ezt a cikket. Elért egy ingerküszöböt?
Ha valaki is foglalkozott üzlet nyitással/üzemeltetéssel akkor erről hallania kellett. ..."

Erről van szó.

gyem 2011.11.04. 23:58:12

@Tapogatott Kukorica: Így van. Tehát ezért Európában mindenhol máshol is fizetni kell. A délmagyarnak ez persze igen meglepő, mert még nem hagyta el Csongrád megyét.

komplikato 2011.11.05. 00:03:35

Hülye jogszabály, amiről nem is tudunk? Miről van szó? Basszus az összes üzletközpont fizeti a négyzetméter díjat érte, akkor ők honnan tudnak erről a buta és titkos törvényről? Kisujjukból kiszopták vagy mi?
Én egy kisebb boltban dolgoztam pár éve, ahol volt háttérzene, és konkrétan a fontos iratok közé volt téve a kifizetésekről szóló papír.

GrayBoy 2011.11.05. 00:04:23

@Tapogatott Kukorica:

Az ötlet jó, ha rászán az ember egy kis időt és molyolást biztos két-három nap alatt lehet találni és befizetni a költséget másik EU tagállamban. Kérdés: megéri vele pöcsölni?

A másik része viszont, hogy akárki is nyert pert emiatt akárhol, Magyarországon a bírók nem nagyon alkalmaznak precedens jogot. Nem lesz majd egy sima meccs a kiszabott bírság be nem fizetése után a bíróságon megvédeni ezt az elvet. Az ügyvédem széles mosollyal várna egy ilyen ötletemmel és megrendelné az új kétméteres TV-jét. Pénze meg lesz rá.

komplikato 2011.11.05. 00:06:24

Ja, a törvénnyel nincs baj. A mértékével lehet vitatkozni. De az viszont tény, hogy az Artisjus egy nagy maffia, akiknél nem lehet tudni konkrétan mitől van pont nekik ezen pénzek beszedésére és mire költik. Tessék megnézni a témában eddig adott interjúkat és azon való beégéseiket ...

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.11.05. 00:07:22

Kijött a főnökömhöz az ARTISJUS. Megnézték a magnót, megállapították a jattot. Főnök matat ott mindenféle CD-vel. Azt mondja az ürge, neki mindegy milyen CD megy, úgyis mindenki másoltat hallgat, az a fontos, hogy a jatt meglegyen.

Moan 2011.11.05. 00:10:55

Én ilyen hírek hallatán mindig azon gondolkodom el, hogy milyen minőségtől számít jogdíjasnak egy zeneszám? Ha mondjuk eldúdolok a kocsmámban egy Bobby McFerrin slágert szarul az még nem jogíjas, de ha rendesen elfütyülöm a don't worry be happy számot az már az? Vagy teszem azt üvöltve hörgök egy Oldscool Metallica számot ebben a kocsmában részegen az nem, de ha Pavarottit énekelek tisztán, akkor falhoz nyomnak a kommandósok?

GrayBoy 2011.11.05. 00:11:37

@Kompli:

Ugyanezt mondom.

Összes f*szom hatóság összes f*s papírja, engedélye, befizetés igazolása: dossziéban, lefűzve, rendszerezve.

Erről is szól egy vállalkozás.

Nem arról, hogy elkérem Mariska nénitől a régi pékség üzletét, bérelek egy szoláriumgépet, berakok egy szépkislányt, oszt majd dől a pénz.

cso zsi 2011.11.05. 00:11:49

A metrón/buszon/vonaton mobilját cincogtató népekre is rászállnak azonnal? Mert akkor legyen ilyen.
A strandon, ahol zeneszolgáltatás van, gondolom, ott is megy a díj.
De mi van a szabadstrandon, ahol huszan, húsz rádióból hallgatják a "slágerrádiót"?
2-300-an "élvezik", ha akarják, ha nem.

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:17:13

@GrayBoy: nem is magyar birosagon szokas az ilyen ugyet targyalni, hanem unijosban. Ott meg van precedens, szerencsere :D
Es mivel ugyis nyerne (na jo, 99%), nem o fizetne a dijat se, hanem a magyar allam. Egeszen az elso nyert ugyig, mert azutan az Artisjust ugy kiherelnek, hogy orom lenne nezni, mivel minden ertelmes ember elmenne a kulfoldi szolgaltatohoz 500 forintert (vagy akarmennyiert).

Szoval nem kell semmilyen magyar birot megkerdezni, nem az o velemenyuk szamit, hanem a felettuk allo europai biroe. Az meg lenyomja oket, mert erosebb kartya.

glad az egyetlen 2011.11.05. 00:18:48

1, Ez tényleg hülyeség, az AJ egy vérszívó, de sajna a törvény az ő oldalukon áll.

2, Olyan nincs, hogy egyszer csak kiszabnak büntetést.
Ez úgy működik, hogy megjelenek nálad valaki tőlük és közli, hogy fizetned kell havonta x forintot.
Ez biztos, hogy megtörtént a szolinál is, de szerintem az aktuális cica baba aki a pult mögött volt az ürgét elhajtotta véresbe.
Ha a felszólítás ellenére nem fizetnek, akkor jön a bünti.

Én igazából most azt nem értem, hogy ez az állatság már így volt 5 éve is és az előtt is és most ez miért lett ekkora hír???

GrayBoy 2011.11.05. 00:19:20

@cso zsi:

Mobilcincogtatás: Gyűlölöm, lenne igényem egy vadászpuskára. Egyébként a BKV bírságolhat érte, mert tilos.

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:19:32

@gyem: persze hogy kell, en nem kerdojeleztem ezt meg. Ez normalis (ennek kellene normalisnak lennie), hogy jogdijat marpedig fizetunk, csak ugye Magyarorszagrol beszelunk, az meg nem civilizalt hely. Kicsit szenzaciohajhasz a cikk, dehat ez kell a nepnek...

GrayBoy 2011.11.05. 00:25:49

@Tapogatott Kukorica:

Ebben nem vagyok biztos annyira.

Elsőnek a magyar hatóság bírságol. Azt te nem fizeted be, akkor a magyar bíróság hajtja be rajtad, te fellebbezel, aztán megint, aztán továbbmész. És csak akkor EU bíróság.

Na, oda már nem egy sima ügy megcsinálni egy beadványt és nem is olcsó.

Igen, a perköltség nem a tiéd, de a saját ügyvédedet magad fizeted.

Jofiu 2011.11.05. 00:29:03

13 milliárd amit összeszednek tévéktől, koncertbelépőkből(!!!), adathordozókból (1.2 milliárd kábeltévékkel együtt).

Mindebből 21.7%-ot (2.8 milliárd) magukra költenek.
www.artisjus.hu/opencms/export/download/egyesulet/foig_beszamolo_2010_fin.pdf
Kurva jó biznisz!!! És ezért csak pénzbehajtónak kell lenni.
(csak összehasonlításképp, ha nézünk egy szellemi terméket előállító céget, mondjuk a FreeSoft, ami nem átalányba kap pénzt hanem elő kell teremtenie azzal amit csinál, annak 268 főre 1.8 milliárd a működési költsége. Miközben az Artisjus működési költsége 2.8milliárd. Aminek nem kell eladnia és megtermelnie semmit, csak adminisztrálni a pénzmozgást)

átlátó 2011.11.05. 00:29:33

Én csak annyit mondok most, hogy az elosztás körül, a péztet elosztás körül értem, profilból olyan görögösen nemes arcélű és ismert emberek ülnek, mondhatni művészek...
amúgy a szellemi termékek jogosulatlan fölhasználása nem illő dolog, de ez nem akadályozott meg abban, hogy akkor éppen egy véletlen folytán vendéglátós tevékenységet folytatva, valamelyik szép napos délutánon egyik vidéki kocsmámból egy rugalmas alakváltozásra képtelen vascsővel hívjam föl a figyelmét ennek a zabhegyező széltoló sóhivatal lelkes munkatársának, hogy hátba fogom verdesni, ha még egyszer beszélni kezd akkor, amikor azt én nem akarom hallgatni. Pláne paragrafusokat, mert még ha pinákat mutogatott volna az a barom...

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:30:28

@GrayBoy: Nana, hogy megbirsagol a magyar, miert hagyna ki egyetlen lehetoseget is? :D
Viszont utana megerheti, nem csak az uzlettulajnak, de minden magyarnak ;)
Csak kell valaki, aki vegigjarja egyszer, utana mar dolne a bili. Na, nem en leszek az.
Nem kell ugyvedet fizetni, az jar alanyi jogon, kirendeli a birosag, ha nem rendelkezel vele. Persze jobb, ha van egy felkeszitett specko ugyved, nyilvan. De fogadni mernek, hogy erre meg sztarugyvedet is talalnal, ingyen, aki a hirnevert megcsinalna :)

GrayBoy 2011.11.05. 00:30:52

@Tapogatott Kukorica:

Ja, és a precedens jogról. A nagynéném, (ő már végzett jogász, én még nem) ment neki az államnak a francia bíróságon a kocsmában megtiltott dohányzás miatt. Négy éve tart a meccs és most jutnak majd az EU aktuális feljebbviteli fórumához, ahol már hivatkozhat az Írországban lefolytatott hasonló eljárásra. Addig nem.

GrayBoy 2011.11.05. 00:33:32

@Tapogatott Kukorica:

Erre saját ügyvéd kell, de tényleg szép műsor lenne. :-)

szbszig 2011.11.05. 00:38:13

Húha, az én fodrászomnál is mindig szól a rádió. Legközelebb figyelmeztetem. Vagy ha csúnyán vág, feljelentem...

GrayBoy 2011.11.05. 00:38:43

@Tapogatott Kukorica:

Ja, és az EU bírósági beadvány beadása asszem 500 ajróról nyit, ügymenettől függően. Azt nem kapod vissza. :-(

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:39:10

@GrayBoy: Hat igen, nem egy hetvegi buli lenne az biztos, de pezsgot bontanek annak, aki veghezviszi :D
Az angol pubtulaj, aki emlitettem, 2 es fel evig vart az iteletre :/

GrayBoy 2011.11.05. 00:41:38

@Jofiu:

Nézd meg a céges autókat a székház parkolójában, Mindent megértesz. :-)

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:43:20

@GrayBoy: 500 juro vs 12md huf. Tuti lenne eleg ember, hogy osszedobjon ennyit. En adok egyet, hogy kicsinaljuk az Artisjust :D
Csinaljunk neki facebook oldalt, gyujtsunk embereket a szent celert? Egy ures cd arat mindenkinek megerne :D

(viszont utana szamolni kell a valoszinuleg szigoritott buntivel a letoltesek teren, azert az sokat nyom a latba...)

makacs szennyeződés 2011.11.05. 00:46:07

teljesen rendes védelmi pénz ez.

simán látszik, hogy mindenkinek leosztják, aki tehetne ellene.
(tudjátok, A és B alternatíva, akikre szavaztok, akik szerintetek egymás ellen vannak.)

a leggyomorforgatóbb viszont a vezetőjük, aki művész volt valaha, egy István, a király c. remekmű szerzője volt, és mára meg ilyen parazita polgárbasztató pénzbeszedő maffiózó lett. broáf.

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:48:49

Meg persze azert utana kell nezni, hogy megeri-e a vegen, van-e olcsobb hely (talan Romania, Bulgaria esetleg).

GrayBoy 2011.11.05. 00:49:02

@Tapogatott Kukorica:

Én benne lennék, de utána tényleg tutira megsz*patnák a népet a letöltésekkel.

Az a baj, hogy ezeknek annyira kell a pénz (mindkét oldal), hogy megtalálják a módját.

rosetti 2011.11.05. 00:51:22

Ez is egy maffia, amire nehéz mondani bármi jót.
Ne lőjétek térden, majd gyomron, majd szíven, majd fejbe őket!
Ne akasszátok fel négyfelé vágott darabjaikat villanyvasakra!
Ne irtsátok ki őket se ideggázzal, se atommal!
Az asztrológusom azt mondja, következő életében szenvedni fog, aki nem becsületes :)))))))

ormotlan 2011.11.05. 00:53:45

Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia Artisjus Maffia

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:54:07

@GrayBoy: igen, ez a legnagyobb baj, hogy penzehesek. Mashol, mashogyan, de behajtanak azt a penzt, kamatostul. De azert jo elgondolkodni rajta, majd lehet, hogy korbejarom a temat unalmas perceimben >:)

Tapogatott Kukorica 2011.11.05. 00:57:15

Paran itt a pokolra kerulunk, ha ennyit emlegetjuk az AJ-t ilyen negativ kontextusban. Majd jol elvisznek egy titkos helyre valahol a Bukkben, es egy foldalatti bunkerben vegtelenitett szalagon Fluor Tomi es Fekete Pako osszest kell vegighallgatnunk, amig meg nem torunk es tejelunk nekik. Csak ovatosan, en szoltam!

jah-man 2011.11.05. 01:05:12

Egy kicsit aktualizáltam a lenti dalszöveget, remélem nem sértettem meg a szerzőket...

Úgy szeretném Úgy akarom Úgy szeretném Úgy akarom
Úgy szeretném a szemedet kinyomni
Úgy szeretném a füledet letépni
Úgy szeretném a töködet levágni
Úgy szeretném a beledet kitépni
Artijus kurva anyád! (9X)

GrayBoy 2011.11.05. 01:11:18

@PTibi:

Ha más is nézi, akkor fizetnetek kell.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.05. 01:29:47

Csak csendben merem megkérdezni, hogy vajon milyen alapon is osztogat bírságokat egy egyesület? Ráadásul az üzlet tulajdonosának valahol van egy kis igazsága, miszerint a rádió egyszer már ezért fizetett jogdíjat.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.05. 01:30:44

Csak csendben merem megkérdezni, hogy vajon milyen alapon is osztogat bírságokat egy egyesület? Ráadásul az üzlet tulajdonosának valahol van egy kis igazsága, miszerint a rádió egyszer már ezért fizetett jogdíjat.

no mail, no problem 2011.11.05. 01:30:47

@vadász2: aki szimplán megvette boltban, az a jogtulajdonosok döntése alapján csak arra fizette ki a jogdíjat, hogy otthon lejátsza. semmi bolt, fúrótorony, börtön, ilyenek.

@thelizardking: bartók örökösök kapnak még jogdíjat, mert az előadó halála után hosszú évekig, országonként váltózóan jár. nálunk talán 75 évig? másrészt ha zeneszerző örököseinek már nem, de új felvételek esetén a művet előadó zenészeknek, és a kiadónak jár.

nem kell félreérteni, még csak nem is akarom védeni a szerzői jogok védhetetlen rendszerét, csak mondom.

@Twilight-addenda: te, és mások, akik meg nem akarjátok kifizetni a fénykezőgépes, vagy bármilyen más adathordozóra a matricát, lehetőségetek van megkerülni: ezer és egy szomszédos országban bejegyzett cég szállít ide matricamentes adathordozót internetes rendelésre, utánvéttel, magyarnyelvű ügyintézéssel. a matrica drága, pláne az olcsó, alacsony kapacítású hordozók árához képest, így elég sokat lehet rajta fogni. dühöngés helyett.

no mail, no problem 2011.11.05. 01:32:19

@chipanddale74: csak csendben merek rá válaszolni: van rá törvényi felhatalmazása.

nem mondom, hogy ez egy jó, csak azt, h ez van.

Viktus 2011.11.05. 01:56:11

Mi van, ha taxis hallgat zenét vagy autós futár, kamionos? - tarkónlövés? :D az is munkahelyén meri hallgatni a muzsikaszót. :)

2011.11.05. 02:00:50

Én azt nem értem, hogy
"a művek után jogdíjat kell mindenkinek fizetnie, aki a felhasználásból jövedelemhez jut."
De mi bizonyítja, hogy pl egy szolárium jövedelemhez jut a rádiózásból? Mert szerintem nem jut. A focis kocsmát értem, már ha a a focira is kellene jogdíjat fizetni...

Mi lenne, ha pl. a számlán fel lenne tüntetve egy 1 forintos tétel, ami által a látogató részesedést vásárol a rádiókészülékből? Akkor lehetne mondani, hogy a saját rádiónk hallgatjuk és ez nem publikus szolgáltatás?

Aki a matricára mondja, hogy jaj de jó az azért gondoljon abba is bele, hogy ok ha mondjuk ftp-zik de a torrentnél ugye meg is osztunk ami viszont már büntetendő.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.11.05. 02:03:27

@no mail, no problem:
Nem erről van szó, hanem az elvről.
Teljes mértékben igazságtalan és elfogadhatatlan, hogy csak azért, mert vannak, akik nyakra-főre torrenteznek, minden embert, aki adathordozót vesz, úgy tekintenek, mint potenciális jogsértőt, és ezért előre kifizettettnek vele egy borsos díjat a feltételezett jövőbeli jogsértései után, amit aztán még inkább részrehajlóan osztanak el.
Ez olyan, mintha az autódra mondjuk a jövőbeli feltételezhető gyorshajtásaid miatt eleve kirónának pár százezer forint előzetes díjat, vagy mondjuk a gáz/villany/víz bekötésénél ki kellene perkálnod plusz pár százezret, mondván, hogy lehet, hogy majd lopni fogod.
Vagy csak úgy mehetnél be a szupermarketbe, ha kifizetsz párezer forintot, azzal az indoklással, hogy potenciális tolvaj vagy.

A szerelő 2011.11.05. 04:05:03

Az artisjus egy magáncég. És ha én is alapítok egy szerzői jogvédő céget, akkor én is szedhetek pénz és matricázhatok? Vagy vannak törvények, melyek nem az összes piaci szereplőre, hanem csak 1-re vonatkoznak? És akkor azt ki dönti el, hogy a kivételezett cég kinek a tulajdona? A versenyhivatal mit szól ehhez, hogy én ki vagyok rekesztve, ill. hogy monopólium van, azaz erőfölénnyel való visszaélés?
Csak így hirtelen pár kérdés.

DeToXXX 2011.11.05. 04:10:10

artisjus = legális maffia

fingerbangs 2011.11.05. 04:16:10

az artisjust mi a faszért nem felügyeli senki se? olyan elmebeteg dolgokat csinálnak, ipari méretű lehúzás, ingyenélés, évtizedek óta,
legyen a szerzőket védő valami de ne ez a saját zsebre dolgozó maffia

Link Elek 2011.11.05. 05:11:03

az ilyen artijus felek miatt lenne ertelme visszaallitani a halalbuntetest es kivegezni mind1iket

kpityu2 2011.11.05. 05:40:53

Nem érzékelek elvi különbséget egy szórakozóhely és egy szolárium között. Mindkét helyen azért szól a zene, hogy a vendégek kellemesebben érezzék magukat, ami bevételt hoz a tulajdonosnak.

Szumi 2011.11.05. 05:48:16

Szerintem a rádióban elhangzó dalokért a műsor szolgáltató - vagy is a frekvenciatulajdonos - fizeti a jogdíjakat. További jogdíjfizetés NINCS - akkor sem, ha a világ legnagyobb tömege hallgatja a SOKOL rádióból felcsendülő népszerű melódiát. Hangrögzítő eszközről, vagy adathordozóról történő lejátszáskor viszont fizetni kell.

danieel · http://www.seria.hu 2011.11.05. 05:48:59

És mi van akkor, ha internetről megy egy külföldi internetrádió, amiben CSAK külföldi zenék szólnak? vaaagy, ha mondjuk miskolcon behangolom valamelyik szlovák rádiót? Azután milyen alapon szedne jogdìjat? És ha a tévén egész nap a bbc megy?

Kaptabakta 2011.11.05. 06:03:45

Én szívesen kifizetem a jogdíjat, de ebben az esetben a rádióadó felé meg nekem van követelésem, hiszen az általa leadott reklámok rajtam keresztűl több fogyasztóhoz jutnak el:D

Kaptabakta 2011.11.05. 06:07:40

A másik fele a dolgoknak, hogy ismeretségi körömben több együttes is található (mondjuk ők hard rock, heavy metal vonalon vannak). Ők úgy vannak vele, hogy a lemezeiket saját maguk terítik, sőt vannak srácok akik ingyenesen letölthetővé teszik. Akiknek tetszik az album azok úgyis megveszik.
Az album kiadását egyfajta reklámnak tekintik, mivel a pénz nem ebből jön, hanem a koncertekből. És bizony nem rossz az üzleti modeljük, mert eléggé jól elkaristolnak ezzel.

kpityu2 2011.11.05. 06:08:49

@Kaptabakta: Nyilván amennyiben szerződést kötsz a műsorszolgáltatóval, az általa ingyenesen nyújtott szolgáltatás üzleti célú felhasználásáról, részesedhetsz a reklámbevételből.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.05. 06:15:02

A rádió hallgatása még nem hoz bevételt a tulajdonosnak.
Sokkal jobb lenne ha illegálisan letóltött cd-ket hallgatnának a vendégek? Vagy ez a kommandó belenézhet a lejátszóba is hogy eredeti a lemez, avagy nem? Hmmm...

kpityu2 2011.11.05. 06:18:06

@Lakásfelújító Feri: Hogyne hozna? Bemegy a vendég, látja hogy milyen hangulatos kis hely, ezért szívesen jár oda. Sőt, az ismerőseinek is ajánlja.

BKV reszelő 2011.11.05. 06:22:47

@riktán írok: Például azt, hogy az AJ állítja, hasznom van a rádió zajból az üzletben én meg állítom, hogy nincs. Egy állítás, egy tagadás....ez bizonyítási kényszert von maga után. Az AJ hogy bizonyítja, hogy marika a hencidai kurva többet fizet a narancssárga bőréért, ha közben rádió is szól, mintha nem?

BKV reszelő 2011.11.05. 06:23:47

...és ott van a másik. A rádió fizetett már jogdíjat a sugárzásért...

Willy 2011.11.05. 06:37:47

Egyrészt, szolárium tulajdonos, tényleg mindenki tudja a szabályt 10 éve. Akkor volt is belőle felháborodás.
Másrészt valamelyest érthető, hisz ez plusz szolgáltatás, azaz ha csak ennyi a különbség A és B szolárium közt, akkor oda mész ahol van zene, az extra dologért meg térítés jár (mértékéről nem mondtam semmit)
Harmadrészt, persze az egész pofátlan, de olyanon pörögtök ami valamelyest megérthető, de most figyeljetek:
Profi vagy, és összeraksz egy pár hangból álló dallamot, ami legyen olyan hosszú, hogy zenének mondjuk, majd ezt beteszed a telefonközpontba, vagy az internetes oldalad mögé (azaz saját szerzeményt, saját költségen, saját célra) nos ez is jogdíjköteles! Ezen pörögjetek!

különvélemény 2011.11.05. 06:39:59

A szartisjusban az a legszebb, hogy ha lemész az utcára, és a a SAJÁT dalodat elénekled, akkor is fizetned kell nekik.

Ha idejön pl. Madonna koncertet adni, neki is fizetnie kell a saját számai után.

különvélemény 2011.11.05. 06:43:21

Egyébként tényleg közismert, hogy az ügyféltérben szóló rádió után fizetni kell.

Minek vállalkozik, aki ilyen hülye.
Ja, szoláriumhoz ész sem kell, 4 általánossal is be lehet kapcsolni a gépet.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 06:52:42

No, ezt a „törvényt” nem a parlament, de még nem is a zorbán hozta, hanem az Artisjus maga. Saját magának. És sajna kapott a magyar királyi törvényhozástól egy olyan felhtalmazást, hogy azt csinál, amit akar. Például nem kell elszámolnia beszedett pénzekkel, illetve annak jelentős részével.

A szoláriumus bukta egy dolog. A legaranyosabb az emlegetett „zenés szórakozóhely”, ahol persze szól a rádió, ami után lehet köhögni a díjat (a helység nagyságától függően) nyitástól éjfélig. Majd, mivel az már egy másik nap, éjféltől zárásig. Azaz naponta esetleg özel két napot...

Na, „zenés szórakozóhelyünk” gondol egy nagyot, és esténként élőzenéje is van. Természetesen a fellépők után is köhögheti be a jogdíjat. Persze erre az időre is fizeti a rádió jogdíját, nincs olyan, hogy a zenekar idejére azt nem fizeti, azaz ezt az időt duplán köhögi a ki a hely az artisjusnak.

Elég sok helyen van tv is, annak is van díja, szintén nem érdekes, hogy vagy ez, vagy az, vagy amaz szól...

Jó artisjusunk tehát simán kaszíroz pár órás időszakokért duplán, illetve triplán, plusz a napi duplafizetés, miközben az a kis tv, rádió is beköhögi a szerzői jogdíjakat.

Ad az a tv reklámot is, aminek a zenéje jogdíjköteles. Lehet az a tv, rádió helyi kitv, kisrádió is, amit kevesen hallgatnak, mert miért ne szólhatna Lófalván a helyi cucc?

Na, ezekkel csak az a baj, hogy azok a szerencsétlen zenészek, akikre hivatkozik az - elvileg - őket védő, dédelgető, szervezet, egy ruppót se kapnak egy bizonyos szintű hallgatottságot, nézettséget el nem érő sugárzott műsorok, fellépések, és reklámok után.

Azt csak beszedi a remek artisjus, mert az jár neki.

A „zenés szórakozóhely” meg simán kiköhöghet többszörösen is úgy napi párórányi időszakra jutó jogdíjat (az összes, ami csak van az országban, mindennap, akár többször is, függelenül a látogatottságától, merthát férőhelyre megy), hogy a zenészek egy árva ruppót se látnak abból a cirka 6-11%-ból, ami esetleg jutna nekik.

Ügyes.

Azt csak beszedi

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 06:57:09

@Bélabáttya: A fenébe. Azt kihagytam, hogy mehet az a kis rádió-, és tv-adás előfizetéses csomagban, kábelen, műhódon is a „zenés szórakozóhelynek”, így az még egy plusz bőr, hisz még azért is fizet, hogy egyáltalán megkapja...

2011.11.05. 07:00:20

Nem olvastam végig a kommenteket, de elég nagy naivság erre rácsodálkozni. Aki csak egy picit is képben a vendéglátással/kereskedelemmel kapcsolatban, az tudja, hogy ősidők óta kell fizetni ha szól valami az üzletedben. Mondok jobbat: ha van egy zenekarod és egy kocsmád, és a saját zenekarod cédéjét nyomod csak éjjel-nappal a krimódban, akkor is fizetni kell, persze majd januárban kapsz is az Artisjustól lóvét. Mondjuk nem abból veszel Maseratit.

glad az egyetlen 2011.11.05. 07:01:05

Willy

"...mindenki tudja a szabályt 10 éve...."
Na igen ezt írtam éjfél magasságában.

Ez nem új törvény, nem értem miért most lett hír értéke és miért ekkora késéssel van háborgás.
A szolis valami média munkás spanja?

Azt is kizártnak tarom, hogy figyelmeztetés nélkül büntettek. Szerintem ki ment valaki szólni (úgy szokták) csak az alkalmazott elzavarta, aztán a tulajnak nem szólt.

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2011.11.05. 07:07:30

Azért gondoljatok bele abba, hogy sok kocsmába foci vb-k idején be se lehet férni. Ott azért a helynek komoly haszna van abból, hogy a vevők tv-t néznek. Szóval annyira nem rossz ez a törvény.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 07:08:12

@Bélabáttya: És persze a legaranyosabb: Elvileg minden zenés-énekes előadás szerzői jogdíjas a „zenés szórakozóhelyen”
Igen, az is, ha egy kisebb társaság pocsolyarészegen az asztal tetején vonyítja a Szentkúti búcsúról szóló örökbecsűt.
És igen, járna a Ferónak egy kis pénz, ha netán a „Nyolc óra munka...” kezdetűt kornyikálná a csapat. És nem, valóban nem fog kapni belőle egy vasat sem, ahogy a részeg csapat sem, noha - ha befizetik utánuk - járna.

zenebono 2011.11.05. 07:13:29

Én ezt nem is értem. A rádió fizet jogdíjat azért, mert leadja a zenét. Miért kellene fizetnie annak, aki hallgatja? Szedjenek több jogdíjat a rádióktól és akkor nem kellene sok naplopót alkalmazni a szoláriumok ellenőrzésére.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 07:18:10

@danieel: Fizethetsz. Ugyanis nem fogadják el, hogy te pl. a Lost.fm-nek vagy az előfizetője, csak az szól nálad. Szólhatna ugyanis bármi más is, és ha szólhatna, akkor te fizess csak nekik szépen, mert ami jár, az jár, és te túlképp bűnőző vagy, ha nem fizetsz.

Ahogy fizened kell az írható cd-re, dvd-re, de még a fényképezőgépedben használt memóriakártyára is. Hisz bármelyikre lehetne zenét rakni...

Nagyjából ugyanaz a szitu, mintha egy akárhol elkövetet kisebb rablógyilkosságért bárhol, bárkit találomra lecsukhatna a rendőrség, merthát akár ő is elkövethette, és hát sajnos nem áll módjukban kiszűrni a valódi elkövetőt.

Mindezt persze úgy, hogy Magyarországon olyan a törvényi szabályozás, hogy minden további nélkül letölthetsz, felvehetsz tv-ből, rádióból, illetve AKÁRHONNAN zenét, videót, filmet, és azt magad örömére, vagy családi körben nyugodtan hallgathatod, akár másolatot is készíthetsz róla.

Te nem adhatod tovább, nem húzhtsz belőle hasznot, és nem játszhatod le nagyközönség előtt.

Ennyit arról, hogy nem szabad torrentezni (visszatöltés nélkül), FTP-ézni (neked, nem annak, aki továbbadja), illetve a kölcsönzött DVD-én zavartan bámulni a betörős-tolvajos kis mozikat...

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 07:20:57

@teh k0zi: Mert leginkább nem a magyar tv-ét nézik, hanem valami külföldi, előfizetéses csatornát. Már ott, ahol komolyan veszik az ilyen focis-sportos tv-tartást.

Azaz kétszer fizethet érte a hely. Mint fentebb írtam, bizonyos esetekben még többször is.

Akinek meg esetleg járna a léből, pont nem kap semmit belőle.

Kulmar 2011.11.05. 07:23:04

@zenebono: itt nem a rádió a fontos, hanem a zene. Ha jól értelmezem, akkor akár a letöltött zenéimet is játszhatom ha befizetem a jogdíjat. Fura világ ez....

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 07:26:53

@Fan....: A letöltött zenéidet hallgathatod egyedül, vagy családilag, de nem tolhatod pl. DJ-ként.

Kivéve, ha Jeszenszkynek (aki remekül ráérzett a jogdíjszedés ízére) beköhögsz valami szerény, éves összeget, és kapsz rá egy matricát.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 07:31:06

@Bélabáttya: Elvileg, ha megegyezel egy DJ-vel (aki fizeti a ráesőt), vagy egy-több zenésszel, zenekarral, akik szintén, erről rendes, alapos szerződésed van, garantáltan csak az övéket játszod, akkor... Nos, akkor beperel az artisjus, mert úgyis hazudsz, és jár neki a lé, a bizonyításodat meg nem fogadja el a bíróság, mert puszival üdvözli egymást a bíró és az artisjus ügyvédje.

De úgy egyébként, elvileg lehetne...

Mintahogy -elvileg - semmi köze az artisjusnak a nála nem tag zenészek dolgaihoz sem. Na, ezt meg se próbáld elmagyarázni nekik.

zenebono 2011.11.05. 07:35:10

@Fan....: OK, fizettessenek azért, ha a letöltött zenéidet játszod, mivel azután nem fizettél semmit. De rádiót miért nem lehet hallgatni? Az ott játszott zene után mát egyszer megfizették a jogdíjat, korlátlan hallgatóval számolva.

atila68 (törölt) 2011.11.05. 07:36:58

Internetes rádió.
Oszt jónapot.

Buzáné 2011.11.05. 07:38:08

Ki lehet próbálni a szoláriumot zene nélkül is. Valószínűleg oda fognak járni, ahol zene van. Akkor meg ki lehet fizetni azt a napi 150 forintot egy vállalkozásnak. Az kb. 1-2 perc szolárium ára naponta. És mindjárt vidámak a vendégek. Emiatt lilul itt mindenki feje?

Dave_bloghu 2011.11.05. 07:42:01

Imádom az Artisjusos blogposztokat, mindig ugyanaz megy a kommentekben.

Havi 4200Ft-ért lehet venni MO-on arra licencet, hogy kereskedelmi céllal szólhat a zene. És ezt történetesen az AJ-tól kell megvenni. Ez sok? Akkor annyira nem megy a bolt, hogy nyugodtan el is zárhatod a zenét.

Na oltsatok le.

2011.11.05. 07:48:09

Ez az Artisjus egy hatóság? Nem lehet kibaszni őket az üzletből, jöjjön vissza rendőrrel addigra nincs sehol a rádió és.

Igen Buzáné és ki lehet majd fizetni a levegővétel adót is hamarosan hogy ne lilujon a fejed...

Visegrádi 2011.11.05. 07:48:25

Sajnos sokan nem értik. Ha a kocsmában szoláriumszalonban boltban úgy szól a zene, hogy a dolgozó maga hallgatja, pl. a saját kis készülékén, akkor nem kell fizetni. Ha úgy szól, hogy mindenki hallja ,tehát az ügyfelek, vendégek, akkor kell.

2011.11.05. 07:49:47

@Dave_bloghu: Nyilván ki tud fizetni minden bolt egy ilyet, meg egy olyat meg mindent, de van olyan, hogy utolsó csepp a pohárban.

FelSzámOlás 2011.11.05. 07:51:24

Az Artisjusnak jogilag igaza van, a szabályozaás értelmetlen.

Dave_bloghu 2011.11.05. 07:51:28

@KárászAti: Ki kell próbálni, hogy több mint 4200Ft-al csökken e a bevétel, hogyha egy hónapig nem szól a zene a kocsmában, fodrászatban, szoliban stb. Ha igen, akkor megéri kifizetni, és nem utolsó csepp, hanem konkrétan jó befektetés. Basic Business 1.0

klacus 2011.11.05. 07:52:56

Hát valamiből évente ki kell cserélni a Passatot.

De egyébként ez a rühes banda nem is hatóság, hogyan büntet?

Én vettem egyszer 7 db másolt DVD-t. Aki írta azt feljelentés alapján elkapták. A rendőrök begyűjtöttek a munkahelyemről, forró nyomon.

Tanú lettem, majd 9 hónap múlva már gyanúsított, mert pénzt adtam a kópiákért. A dolog az ügyészségen ért véget, ahol megrovásban részesítettek, mert 24000 ft kárt okoztam a Warner Brothers-nek. Az ügyben egyébként közel 100 embert rángattak meg.

- Shrek
- Hamupipőke
- 101 kiskutya
- további 4 gyerekmese, már nem emlékszem.

Nagyjából úgy bántak velem, mintha a Nümbergben lennénk 46 -ban. Azóta természetesen csak eredeti lemezeket vásárolok, remélem a Warner megbocsát...

Az igaz ugyan, hogy amikor anyámékhoz betörtek, akkor ki sem akart jönni a rendőrség, de oda se neki 3 hónap múlva lezárták az ügyet tettes hiányában. Kár hogy a szomszéd látta, hogy az utcavégi Pistike volt az elkövető, de ezek már csak kaffkai részletek.

A lényeg, hogy az unott pofával helyszínelő rendőr, (személy szerint ugyanaz aki a DVD ügyben olyan lelkes volt) előre megmondta, hogy nem lesz meg az elkövető.

Ebben a körülményben az sem zavarta, hogy volt
- ujjlenyomat a megzavart elkövető által elejtett műszaki cikken.
- sáros kivehető lábnyom, az ablak alatti ágyon, majd a menekülési irányba
- feszítővas az ablak alatt
- bámészkodó emberek az utcán (szemtanúval)

de igaza lett, hivatalosan nem lett meg soha.

A biztosító is nagy genya, mert ha hagyjuk magunkat, és nem erőszakoskodunk a szemle miatt, akkor nem is fizetett volna. Ugyanis nekik kell a hivatalos irat.

Ergo a biztosító abban érdekelt, hogy ne legyen helyszíni szemle. A rendőr meg pláne, mert dolgozni kell. Az állam is ellenérdekelt, hiszen drága a benya.

Talán egyszer az adófizető állampolgárnak is lesz akkora lobby ereje, mint a kiadóknak, bár ez sci-fi.

lariflari 2011.11.05. 07:53:08

Ki kell őket zavarni a fenébe az üzletből.Az üzlet tulajdonosa azt enged be az üzletébe akit akar.A nemkívánatos személyeket kizavarhatja a francba.

Buzáné 2011.11.05. 07:54:53

@KárászAti: Engem nagyon felháborít, hogy pénzt kér a szolárium a barnulásért, amikor ugyan azt a Nap is tudja INGYEN! És ha nem akarok fizetni a szoliban, akkor nekik áll feljebb? Kurvára írok erről egy ütős blogpostot.

lariflari 2011.11.05. 07:55:35

Ezek ugyanolyan semmirekellő ingyenélő retkek,mint a tanácsadók és társaik.Élősködők,akik mások vérét szívják mondvacsinált baromságokkal.Rengeteg ilyen van,ott vannak rögtön a politkusok....

Nem vagyok fideszes 2011.11.05. 07:56:57

Azért ez sok mindent elmond egy országról, hogy ha veszek egy vinyót, akkor automatikusan csengetek Zámbó Jimmy jogutódjainak, mert BIZTOSAN annak a balfasznak a nótáit fogom tárolni rajta. Ja, és kúrja meg az anyját a ravatalon, lakkcipőbe, zokni nélkül, aki ezt kitalálta.

lariflari 2011.11.05. 07:57:46

@Buzáné: Szerintem senki nem fog bekényszeríteni téged egyetlen szoliba sem.Továbbá próbálj meg most kifeküdni a napra és barnulgatni,lehet neked sikerülni fog.

Buzáné 2011.11.05. 07:59:10

@lariflari: zenét sem muszáj szolgáltatni szoliban, de meg lehet próbálni. Nem fog menni, ahogy a barnulás sem a novemberi napon.

lariflari 2011.11.05. 08:01:11

@Buzáné: Végül is nem muszáj vállalkozni sem,zárjon be mindenki a francba és nem muszáj az ingyenélő retkeknek adót sem fizetni.Nos?

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.11.05. 08:04:02

@Moan: Te nem tudsz Pavarottit énekelni, mert Te nem vagy ő :)

Exploiter 2011.11.05. 08:09:01

Na, hát, ez így, összefoglalva, tökéletesen megmagyaráz mindent.

Majd ha ez a csőcselék egy bedeszkázott székházban ég el elevenen, akkor utána talán elhiszem majd, hogy bármi komolyan megváltozhat az országban.

Addig szopogassátok az aktuális kormánypártot.

Buzáné 2011.11.05. 08:09:53

@lariflari: úgy kell vállalkozni, hogy kalkulálsz a költségekkel. Bérlet, áram, pultos kislány, tisztítószer, zene, adó, járulék. Ha sok, akkor lehúzod ami nem olyan fontos. Én a helyedben így kezdeném, nem kutyapicsázással.

gftamas 2011.11.05. 08:10:43

@Jofiu: Engem is rohadtul hergel, hogy minden üres CD vagy memóriakártya után jogdíj átalányt kell fizetnem, mert a hivatalos indoklás alapján lehet, hogy illegális tartalmat fogok rá másolni. Ez számomra kb. olyan, mintha mindenkinek 3 napra börtönbe kellene vonulnia, ha vesz egy konyhakést, mert lehet, hogy azzal majd ember fog ölni. Tévedés ne essék, nem szoktam zeneszámokat meg filmeket másolgatni, szívesen fizetek értük. De nem akarok 5 ezret adni egy olyan CD-ért, amin egyetlen szám tetszik. A Songo zenebolt bezárt, külföldi zeneáruházak pedig nem szolgálnak ki, ha az IP címem magyar. A vizcsapból is az folyik, hogy szegény énekesek (akik mellesleg a világ egyik legjobban fizetett és leggazdagabb rétege) szenvednek, mert csökkennek a CD eladások. Miközben az a vicc, hogy bemegyek egy Mediamarktba és alig van benne pár szaros CD, amit meg lehetne venni. Hát könyörgöm, hogy vegyek CD-t, még gazdagabbá téve a leggazdagabbakat, ha egyszer nem is kapható? Szóval menjen mindenki a p.....csába.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.11.05. 08:12:59

Vásárolj Szlovákiából cd-t, dvd-t, ahogy az Artisjus "prominensei" is szlovák rendszámú autóval járnak. :) Szopjon lovat Dj Jeszy vagy hogy a gecibe hívják azt a molyrágta csubakkát.

lariflari 2011.11.05. 08:13:07

@Buzáné: Látszik,hogy gőzöd sincs a vállalkozásról,csak beleugatni van eszed olyanba,amiről halvány fogalmad sincs!Ha lenne egy minimális rálátásod a dolgokra,akkor nem írnál ekkora baromságokat.

mickeyknox 2011.11.05. 08:14:40

amíg csak az írható CD és DVD lemezekbe volt beleépítve ennek a tolvaj bandának a (jogdíj), még úgy voltam vele, oké, kifizetem. de amióta egy pendrive vagy bármilyen memóriakártya árában is benne van, egy kicsit felhúzta az agyam. és amikor ezt a hírt olvastam a délmagyarban, arra gondoltam hogy itt az ideje annak, hogy átértékeljük ennek a bagázsnak a működését, és felgyújtsuk az egész központját a p.csába...

a cikkben egyébként az is benne volt, hogy ez a jogdíj egy 50nm-es üzletnek kb. 2700 pénz lenne havonta, amiből nem egész 700 forint jut el a művészekhez és kiadókhoz (nem mellesleg a járulékokkal meg tudjaisten mivel ez tulajdonképpen 4300 ft/hó!!!!)! úgy, hogy már a rádió egyszer fizetett jogdíjat...

egyszerűen nem találok szavakat, mekkora görénység ez.

mickeyknox 2011.11.05. 08:15:55

@Buzáné: ha szerinted ez rendben van, mély részvétem. Búzának is :)

Koalabeer 2011.11.05. 08:16:08

Itt nagyon szép hozzászólásokat lehet hallani, olvasni. De szeretném az itt írogatók okosabbjától azt is megkérdezni, hogy ha abban a bizonyos szoliban Pl, Orbán Viktor választási beszédét a személyzet nem fül hallgatóval hallgatná hanem kihangosítással akkor kinek és mennyi szerzői jogdíjat kellene fizetni.

Kulmar 2011.11.05. 08:16:23

@Bélabáttya: @zenebono: Ha így van, akkor tényleg baromság kétszer szedni a pénzt ugyanazért.

lariflari 2011.11.05. 08:17:39

@mickeyknox: Buziné szerint ez teljesen normális lehúzása a vállakozásoknak.Szerinte rendben lévő dolog,hogy lassan a fingadót is bevezetik mert azzal szennyezzük a környezetet.Nyilván ő is valamiféle ingyenélő tanácsadó,vagy efféle élősködö egy A8-assal.

Pávor Jál 2011.11.05. 08:18:23

Ismerek szoláriumot, ahonnan a tévét kivitette az artisjus, mert arra pluszpénzt kéne fizetni, hiába volt a pult mögött, csak az alkalmazott látta, tévészolgáltatásnak minősült.

Igazából itt maga a zeneszolgáltatás díjköteles, ha a tulaj a saját nótáit dalolja, azért is fizetni kell. Maga a ZENE díjköteles.

Ez annyira abszurd, mintha az összes ízlésesen berendezett helytől jogdíjat szednének, amit aztán idős dizájnerek kapnának, hogy teletömhessék a zsebüket.

lariflari 2011.11.05. 08:19:47

@Pávor Jál: Így van.Leközelebb jön a művirágok után szedett jogdíj is.És a Buzinéfélék szerint az is normális dolog lesz.

Buzáné 2011.11.05. 08:20:03

@lariflari: jó, majd elmagyarázod, biztosan tudsz néhány okosságot vállalkozáshoz. Mit lehet ügyesbe, olcsóba, okosba. Csoda, hogy nem ott tartunk, mint a görögök.

Buzáné 2011.11.05. 08:24:04

@mickeyknox: Buza úr természetesen parkolóőr, ne sajnáld :D

lariflari 2011.11.05. 08:25:13

@Buzáné: A görögöknél 23 % az áfa,nálunk 27% lesz.Én neked nem magyarázok semmit,lassan de biztosan te is érezni fogod a saját bőrödön kisanyám,ha majd nem kapsz kenyeret 100km-es körzetben sehol,mert minden üzlet bezárt a sok láthatatlan adó és a sok gusztustan büntetés miatt.

Pávor Jál 2011.11.05. 08:28:30

Kiszolgálási jogdíj kéne, ahol bárki van a pult mögött, szedhetnék a pénzt.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:28:42

@Buzáné: Nem. Azért a nagyon sok, mindenféle néptől beszedett szorgos kis napi prszáz forintocskától, amit úgy síból el az artisjus, hogy közben még éged is bűnözőként kezel.

különvélemény 2011.11.05. 08:29:14

@lariflari:
Hú bakker, 25-ről 27-re nő az áfa, vége van a világnak.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:31:03

@Fan....: Hát, ha csak kétszer...

Az egy dolog, hogy szedik azt a lét. Randa dolog, nehezen magyarázható, teli aljas kis csapdákkal. Az igazán gusztustalan viszont az, ahogy zenészeknek nem fizetnek rendesen, csak aprópénzt.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:32:25

@FelSzámOlás: Hát, úgy se nagyon. Csak sok pénzük, és jó ügyvédeik vannak...

lariflari 2011.11.05. 08:33:41

@különvélemény:Eltaláltad.Magyarországnak mindenképp vége,lévén az egyetlen uniós ország vagyunk,ahol valóban csőd van.De látom,téged nem fog szívenütni az 500 ft-os kenyér ár sem.De majd ha nem lesz kit pumpoljanak a magadfélék,na majd akkor...ez az idő igen közel van már.

csárli hárper 2011.11.05. 08:35:32

sajnos kezd igaza lenni a ferinek: kurva ország vagyunk....

jeriba zammis 2011.11.05. 08:35:57

Nézzük más szemszögből. Tény, hogy jogdíjat kell fizetni e szellemi termék után (zene). Az más kérdés, hogy nem egy szolit, vagy más, nem ebből élő vállalkozást kellene baszogatni. Tény, hogy a szóban forgó artijust, egy pénzlehúzó maffia szervezet, amelyet gyakorlatilag nem ellenőriz senki.
A probléma, hogy olyan dolgokért fizetünk, amihez e szervezetnek semmi köze, véleményem szerint ellentmond minden nemzetközi jogszabálynak. Kifejtve: fizetünk (nekik!) minden cd-dvd lejátszó és meghajtó után jutalékot, magáért a cd-dvd lemezekre, a memóriakártyákra, a kazettákra, gyakorlatilag mindenre amire rögzíteni lehet képet, zenét, stb.
Mindezt azért, mert feltételezik (!), hogy lopjuk azokat. Szerintem meg kibaszottul senkinek semmi köze, hogy mit teszek az általam megvásárolt adattároló eszközre.Nos, az artijustnak van, és ez ellen senki nem tesz semmit.

lariflari 2011.11.05. 08:36:39

@Bélabáttya: Mint ahogy nem jut el az adód sem oda,ahova lalóban kéne.A köztársasági elnök elvásárolja antik bútorokra,és megépítik belőle többmilliárdért a stadiont,ami a kutyának sem kell.Mert az annyira fontos.Közben meg nincs fűtés az iskolákban,az állami alkamazottak késve vagy már hónapok óta nem kapják meg a bérüket.Sok emberrel beszélek nap mint nap,rengeteg hír jut el hozzám.

nemecsek ernő áruló 2011.11.05. 08:36:42

Ritka alkalom: egyet értek veled!

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.11.05. 08:38:38

@riktán írok: mindig vannak enyhítő körülmények, pl ha kékvillogóval mész át a piroson, vagy kiderül, hogy nem is te vezetted.

Jelen esetben nem tudom mi volt a megoldás. Talán egyszerűen csak nem fizették be. Vagy hogy "éppen felújítás volt, üzemen kívül és a festők hallgatták munka közben." Vagy "nem is rádió volt, hanem a szomszéd zeneiskolából szűrődött át."

Minden szabályra van kiskapu. Ok, majdnem mindenre.

lariflari 2011.11.05. 08:40:41

@HalivudEstevez: Tényleg!Mi van akkor ha nem találják meg a hang forrását,azaz a rádiót?)

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2011.11.05. 08:41:45

@Bélabáttya: oké, de azért te is érzed, hogyha ezt engeded, hogyha külföldi, akkor nem kell fizetni, akkor mindenki azonnal egy "külföldi" helyről hallgat zenét.

Nem mondom, hogy az artisjus minden szabályozása helyes, de valahol érthető ez a törvény is, és szerintem jogos is.

(megjegyzem én legtöbb vendéglátó helyen magyar adókat látok)

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:44:02

@lariflari: Nem, teljesen más a két dolog. Ez - elvileg - nem adó. Nem az adóhivatal szedi hatályos (még ha hülye) törvények szerint, hanem egy magánemberekből álló egyesület, amelyik felvállalta a tagságának járó érdekképviseletet.
Amivel csak annyi a baj, hogy ezt a tevékenységet egyfaja adóbérletnek, hitbizománynak tartja, lehúzva mindent és mindenkit az egyik oldalról, míg a másikról pont beleszarik a saját tagságába.

Az eljárás hasonló, mint az álami lehúzásoknál. Csak ezt egy olyan „baráti kör” csinálja, amilyet - elvileg - mi, kommentelők is összedobhatnánk a hétvégén. Persze nem...

Hanyi Istók 2011.11.05. 08:44:02

Az Artisjus valóban egy maffia, ezen nincs mit szépíteni.
Ha a szolárium tulajdonos saját szerzeménye szólt volna egy CD-ről, a jelenlegi "szabályozás" szerint akkor is megbüntethették volna.

A szolárium tulajdonos persze kaphatott volna a büntetés mellett 3 Ft jogdíjat is, ha ennek sokszorosáért levédeti a saját szerzeményét az Artisjusnál.

Mindezt úgy, hogy ez az általam kitalált zeneszerző szolárium tulajdonos jogdíjat fizetett a merevlemez után, amire első lépésben rögzítette a saját szerzeményét, és az üres CD lemez után is, amire azt később felmásolta.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:44:43

@különvélemény: Nagyjából már a 25-tel is vége lett...

2011.11.05. 08:45:30

Különben meg az a helyzet, hogy utálhatjuk az Artisjust, meg is érdemli, viszont nálunk az artisjusos büntetőadó teszi lehetővé (adják érte cserébe) hogy a letöltés legális. és ez fontosabb, mint az, hogy Zámbó Jimmy özvegye kap 6 forintot a vinyóm árából. Meg lehet nézni, hogy Franciaországban milyen boszorkányüldözés van letöltés-ügyben, meg hogy az usákok mit terveznek éppen bevezetni a net szíbályozására. Szóval örüljünk annak, hogy nálunk nincs vadászat a letöltésre, a dvd-t, memkarit meg rendeljük szlovákból, és mindenki örül.

Visegrádi 2011.11.05. 08:45:57

Ja és tényleg van abban valami bájosan gyermeki akik ezen megdöbbenek, de akkor leírok mást is. Kedves alkalmazottak, talán sokan azt sem tudjátok, hogy sokat szidott munkáltatótok a telefon költség, ha jól tudom 20 %-át automatikusan úgy kezeli az állam, hogy az tuti, hogy magánbeszélgetés és fizessen a cég utána az államnak természetbeni hozzájárulást.
ez nem felháborító?? Kifizetjük a szolgáltatónak a telefonszámlát és még a számla 20%-a után nem csekély összegű adót (tavaly 94 %körül volt) fizessünk az államnak is, mert a telefonálási lehetőség tuti, hogy a dolgozóknak adott természetbeni juttatás. NA EZ AZ IGAZI POFÁTLANSÁG!

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.11.05. 08:48:06

"Ebből neki nem lesz pluszbevétele, de mégis jó, legalább gyorsabban telik az idő, és nem tűnik olyan monotonnak az egész. "

Ez magában ellentmondás. Ha jobb lesz tőle a szolgáltatása (gyorsabban telik az idő, nem olyan monoton az egész), akkor igenis lesz pluszbevétele.

gftamas 2011.11.05. 08:48:26

A következő gondolatok törtek rám: ha egy Artisjus munkatárs bemegy egy szoliba, akkor a szolgáltatáson túlmenően én szívem szerint fizettetnék vele barnulási illetéket is. Minél mélyebb barnára sül, annál többet. Miért is? A barna színével vonzóbb lesz az ellenkező nemnek, könnyebben tud kapcsolatokat létesíteni. Nem fog 5-6 randira elmenni, mire talál egy lehetséges kapcsolatot, mert már esetleg a második randin összejöhet valami. Ez viszont egyértelmű bevétel kiesés a hazai vendéglátásnak, hisz 2 randin nyilván kevesebb cola fogy mint 5-6-on. Vagyis az illető tulajdonképpen megkárosítja a nemzegazdaságot, kevesebb ÁFA bevétel, stb...

Aztán fizettetnék még gyógyszer támogatási és környezetvédelmi hozzájárulást is a szoliban az alapdíjon felül. Miért? Hát a barnább nő vonzóbb. A pasija nyilván gyakrabban kívánja meg, vagyis többet dugnak. A nem kívánt terhesség ellen meg védekezni kell. Ha az gumival történik, akkor a kidobott használt fütyitakaró szennyezi a környezetet. Ha meg gyógyszerrel, akkor a gyógyszerkassza kerül rosszabb helyzetbe. Ergo a szolizásért tessék még számos egyéb járulékot fizetni..... Mondjak még pár ötletet? :)

rókafogta 2011.11.05. 08:49:09

@Koalabeer: Akkor is az AJ-nek az meg Orbánnak az meg a nemzetmegmentési alapba fizetné, festmények festésére.Nem az a lényeg ,hogy mi szól ,hanem ,hogy szól.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:50:12

@teh k0zi: Hát, ha jogosnak tartod, hogy mondjuk Bródy sokat keressen az artisjusból, akkor stimmel a dolog. De úgy egyébként nem nagyon.

Egy szól - valamennyire - mellette, az általunk sokat szídott technikai jogdíj, ami mindenféle (na ezt viszik kissé túlzásba) adattárolásra alkalmas eszközön rajta van. Emiatt drága a dvd, és ettől áll égnek az ember haja, ha fényképezni akar, mert ugyanolyan SD-kártya jó a zenelejátszásra alkalmas telefonba is, mint egynémely fényképezőgépbe. Tehát - ha alkalmas - jól be kell azon is hajtani a pénzt.

Na, nem az pozitívuma, hanem az a része, hogy erre hivatkozva simán letölthetsz zenéket akárhonnan, felveheted tv-bő, rádióból, és vígan hallgathatod akárhol, ha megkötésekkel is.

Csak sajna ezt se annyira szeretné az artisjus... Rajta is van mindenen, hogy tolvaj vagy.

Index Elek 2011.11.05. 08:50:14

A legszimpatikusabb hogy sokféle terméket (memóriakártya, CD-lemez és hasonlók) eleve csak úgy vehetsz meg kereskedelmi forgalomban, hogy a maffia artisjus (kisbetűvel, nemecsek) adója is rajta van. Az indoklás? Eleve feltételezik hogy jogsértésre fogod használni, így előre beszedik a pénzt.

Könyörgöm: fényképezőgépbe kerülő memóriakártyán is? Majd lopom a képet amit én magam fényképezek?

Hol van az ártatlanság vélelme? Mi ez a vircsaft?

Vásároljon mindenki mindent Szlovákiában. Autót, merevlemezt, memóriakártyát, cukrot. A magyar állam pedig nézzen nagy boci szemekkel...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.05. 08:51:15

@zenebono: Én is így gondolom, a rádió fizesse a jogdíjat, én meg választhassak üzleti rádió előfizetést, ha a szoliban akarom nyomatni. Hogy nem kínál ilyet a rádió, csak egyfélét? De szar... .
Nehéz lenne megokolni a bíróságon is, hogy a jogos előfizetésemet nem használhatom. Gondolom az sincs kikötve, hogy csak saját magam hallgathatom.

Hanyi Istók 2011.11.05. 08:51:36

Ja, és még egy apróság:

Ha a szolárium tulajdonos egy francia előadó Hollandiában kiadott és ott megvásárolt lemezét hallgatta volna, az Artisjus akkor is "megvédte" volna a szerzők érdekeit úgy, hogy erről sem Franciaországban, sem Hollandiában nem értesült volna soha senki.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:51:51

@Visegrádi: És az kis dallam, amit hallgatsz, miközben hívod a gázműveket, vagy akár a mobilod csengőhangja, az mind olyan, amiért az artisjus pénzt kér. És kap is.
Szerinted a szerzői is?

Hanyi Istók 2011.11.05. 08:54:26

@gftamas: nagyon jól szemléltetted az Artisjus jelenlegi érvelési technikáját.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 08:56:06

@Hanyi Istók: Minimálisan igen. Ha játszák az előadó zenéit a nagyobb mgyar rádiók és tv-ék, akkor szépen megszámolják, hányszor lett leadva, majd leosztják a kezelési költségekkel csökkentet összeget az összes külföldire, abból vonnak valmi átlagot, és a végén precízen átutalják az ottani jogtulajnak az összeget.

Már amennyiben elér egy bizonyos összeghatárt. Ha nem, akkor marad náluk a pénz.

Ha valami regionális rádióban megy le, akár egész nap, az összes hazai helyi rádióban ez megy, akkor nem kap egy vasat sem.

rókafogta 2011.11.05. 08:56:21

Nekem egyébként a cím tetszik legjobban:"lecsapott az Artisjus" Olyan a főcím mintha azt volna lecsapott a TEK a Magyarország legjobban körözött terrorista "Bill Ladenjére "aki Nemzeti Együttműködési kormányunk megdöntésére szervezkedett.

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2011.11.05. 08:59:53

@Bélabáttya: nézd, én sem értek mindennel egyet (egyébként írtam is a hozzászólásomban), ami az Artisjushoz kapcsolódik. Az SD kártyás téma pont ilyen. Ugyanakkor ott a fair use, hogy nekem hasznom származik másvalaki alkotásából, akkor azért illene fizetni érte.

Ez olyan mint szoftverek esetében. Az nem zavar, ha XY letölt egy photoshopot és otthon a családi fotókat rendezgeti vele (mondjuk ilyenre van igyenes szoftver ez mellékes), ez valahol még azt mondom nem akkora bűn. Ugyanakkor ha XY ezzel a lopott szoftverrel bedolgozik egy webdesigner cégnek és havi több 100k-t keres vele, akkor ott már elvárható legyen, hogy kifizesse a szoftver árát.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.05. 09:00:20

@Index Elek: Nem bukták be ezt az eleve-feltételezzük-hogy-jogsértesz görénykedést egy pár éve bíróságon? Úgy emlékszem egy haverom ítéletet lobogtatva jött ki, hogy árulhat cd-t matrica nélkül.

julios 2011.11.05. 09:00:46

Ebben az a marhaság, hogy a rádiók IS fizetnek az Artisjusnak azért, hogy leadják a dolgokat, és cserébe a nem jövedelemszerzési célú nyilvános(!!) rádióhallgatásért nem kell fizetnie a felhasználónak.

Innentől kezdve ez az ügy letárgyaltnak tűnik, én a szoláriumos helyében biztosan mennék a bíróságig.

mickeyknox 2011.11.05. 09:01:04

@Bélabáttya: én nem tudom, pontosan mi a helyzet, csak a fent említett cikkre hivatkoztam. egyébként abban ez állt, pontosítva a számokat:

"Ha van nyilvános zeneszolgáltatás, akkor a fizetendő díj az üzlet alapterületéről függ: 50 négyzetméter alatt a szerzőknek járó havi díj 2723 forint. Az előadóknak és kiadóknak 694,4 forint jut. Áfával együtt egy ekkora üzletnek havi 4271,7 forintot kell befizetnie."

ezek szerint tényleg nem jut el 700 forint :) ha meg még kevesebb, a helyzet még dühítőbb. kíváncsi lennék, ennek a mocsok bandának hány tagja van, magyarul hányan élnek meg ebből a szervezetből. főleg ha még "kommandójuk" is van... b+

DominoFX 2011.11.05. 09:01:28

Ebben az az érdekes, hogy ugyanazt a rádiót és ugyanazt a műsort az ügyfelek teljesen ingyen és jogszerűen bármikor hallgathatják maguk is, de ha a szolárium kapcsolja be nekik, akkor az már büntetendő.

mickeyknox 2011.11.05. 09:02:33

@mickeyknox: ja, és ezt a kommunkiációs és stratégiai igaztgató nyilatkozta le.

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2011.11.05. 09:10:13

És Jézus mondá: Mi van????

Tegnap kiírtam a nyaralási képeket dvd-re, csak képek, amik az én szellemi tulajdonom...egy olyan dvd-re, ami után szintén kell valami jogdíj-baromságot fizetni, mert ugye a sony meg a sok pöcsömöccse csorgatja a nyálát, a zenészek meg már rég nem a cd-eladásokból élnek, hanem a fellépésekből...szóval ez az egész tömi egy kis csoport zsebét...ajjj de mikete fecsengek...

Firefoxer 2011.11.05. 09:10:46

A sík felületekre is tessék jogdíjat szedni! Mert ugye ha van sík felület, sőt mellette még egy szék is, feltételezhető, hogy beülök a laptopommal a kávézóba, és lehet, hogy még zenét is fogok hallgatni. Haszonszerzés céljából biztosítják a sík felületet, egyértelmű, hogy jogdíjas.

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2011.11.05. 09:13:15

@Maxen1: ja...és az én képeim, amit a samsung kamerámmal veszek fel...ezek után fizessek majd jogdíjat a samsungnak?

smokedoc 2011.11.05. 09:13:31

egyszerűen a pénzüket át kellene csurgatni a költségvetésbe! de mivel ez egy tiszta zsidó szervezet, Őket nem szabad bántani.
A szép az egészben ha idejön madonna hogy a zenéje szól a szoliba! ugyanúgy beperelheti a szolit, annak ellenére hogy ez a tolvaj banda mar kaszált.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 09:14:19

@mickeyknox: Szerintem simán hazudik :)
Már nem tudom a pontos adatokat - jó pár éve volt -, azóta változott is sokinden (pl. bejött a rádiók hallgatottsági limitje, megváltozott a fellépések számítása is), úgyhogy a fene tudja mi a frankó manapság.

De pár éve nagyjából számolhattál úgy, hogy az artisjushoz befolyó összeg átlagosan 9%-a el is jutott a művészhez.

Állítólag nem javult az arány az utóbbi években...

smokedoc 2011.11.05. 09:15:45

amikor minklet jöttek ellenőrizni a kommandósa baker kipába volt!!! Semmi előitélet, jöhetett volna kaftánba is, de ez már sok.

algi 2011.11.05. 09:17:21

Nekem azzal van elvi problémám, hogy ebben a szoláriumban nem kifejezetten zene szólt, hanem egy rádióadó, amelynek éppenséggel zenés profilja van. Ugyanezzel az erővel szólhatott volna hírek is. Szerintem a zene jogdíját a rádió már megfizette. A szoláriumnak nem a zenéért kellene fizetnie, hanem a rádióadásért. Mint amikor a kocsmában sport megy a tévében.

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2011.11.05. 09:17:27

Az nem tudom, hogy igaz-e, de idevág. Az Európai Parlament épületét csak úgy lehet lefényképezni, ha a fénykép tárgya egy másik épület, személy, vagy bármi, a lényeg, hogy az épület csak a háttér legyen, ellenkező esetben a tervezőjének fizetni kell.

no mail, no problem 2011.11.05. 09:17:36

@Daily Shark:

én ezt mind értem, de ez kb a népi igazságérzetre épülő együgyü höbőrgés.

mint valaki rámutatott, a matricáért cserébe az egyéni letöltök és a torrentezők nyugiba vannak, nem jön ajtóstúl a lakásba a kommandó érte meg a gépéért, és nem vegzálják az egyedi felhasználókat sokmilliós keresetekkel. nézd meg ugyanezt szoftverrel, arra nem vonatkozik a matrica, nem is másolható.

a jog optimális esetben egyensúlyt biztosít a feleknek, valamit, valamiért. a matrica vs. egyéni letöltés, másolás. most ez az egyensúlyi állapot.

értem én, h az átlag júzer azt szeretné, h jog mindig neki, csak neki, és az belülről fakadó igazságérzetének kedvezzen, de nem fog.

ceterum censeo: nem azt mondom, h ez a jó, és a követendő, hanem azt, h momentán ez van.

mickeyknox 2011.11.05. 09:18:47

@Bélabáttya: ja, az lehet, ez ugyanis a kiadó + az előadó "illetménye", tehát azt nem tudjuk, hogy ebből konkrétan a zenészé mennyi....

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.05. 09:20:53

@smokedoc: Ha idejön Madonna a szolimba, akkor beperelheti a szolit ÉS kap tőlem egy ingyenbérletet ÉS extra szolgáltatásokra is igényt tarthat.

Ezzel szemben az artisjus csak bekaphatja a fszmt.

Remélem a kormány már az IMF elé tette a youtube-ot a közellenség-listán, talán akkor télleg eljutunk valahova.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 09:22:54

@mickeyknox: Közben azért merengjünk egy kicsit azon az 50 nm-en.
Az ország hány nm-e kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, miegyéb terület? Lehet beszorozni azzal a kis pénzecskével.

Plusz a taxikon, csengőhangokon, telefondallamokon, hordozókon, de ha nagyon belemászunk, akkor még windows indulózenéjén is.

És ezekből csak azoknak jut, akiket játszanak a nagy rádiók, tv-ék (kivéve reklámzene), meg akiket lemezen kiadnak.
Nekik jut az a cirka 9%.

Mi meg fizethetünk arra a DVD-re, SD-kártyára, ami zenét se látott soha.

moncayo 2011.11.05. 09:26:52

Pár éve még Magyarországon kiállitó voltam egy kiállitáson. Kivittünk egy erősitőt, 2 hangszórót és egy mikrofont, hogy az előadónk hangosan tudjon beszélni. Jött egy szarházi az Artisjus-tól és pénzt kért ezért! Mondtam nincs cd lejátszó, magnó, rádió csak mikrofon. Nem érdekelte fizettek. Mondtam én fogok énekelni medvedalokat, miért fizessek. Nem érdekelte. Erre megkérdeztem, Ok, ha én éneklek, akkor előadómüvész vagyok? Igen! válaszolta. Ok, ha befizetem a díjat, akkor, mint előadómüvész kapok jogdíjat a saját befizetésemből? Nem, mondta a szarházi. Erre mondtam dugja fel! Be is pereltek, megfellebbeztem, a hüülye ügyvédjük nem reagált időben, így a biróság ejtette.

Amúgy itt Spanyolországban minden kocsmában szól a zene és megy a TV, főleg meccsek. S nem fizet senki

különvélemény 2011.11.05. 09:27:04

@lariflari: "De látom,téged nem fog szívenütni az 500 ft-os kenyér ár sem"

Nem fog.
E.T. látogatása sem zavart, és ha 100000 Ft lesz a bifiduszaktiregulárisz az sem fog meglepni.
Ja, és nem zavar, hogy világvége jön 2012-ben.

idiesel 2011.11.05. 09:27:59

@Willy: Nagyon korán írtad ezt a commentet, látszik, hogy nem is stimmel vele valami :)

Szerinted hány ember áll neki szerkeszteni egy zenét, félve az AJ-tól? Jönne be hozzám, visítva-sírva-fuldokolva röhögném ki. Tudod mi a megoldás? Odamész, kikapcsolod a rádiót, hátramész a vendégekhez, srácok nem szólt a rádió ok? ok.
Majd vissza az AJ köcsögéhez és annyit szólsz: Milyen rádió? itt? Ja hogy ez a magnó? Ezen a tehenek párzását szoktam hallgatni. Bizonyítsa be.

Továbbá visszatérve a szerkessz zenét magadnak alapon, ennyire nem lehetsz mintapolgár, hogy mindent flottul be akarsz tartani. Ha Orbánék döntenek és lesz egy törvény, hogy minimum 40 centiméteres padlizsánnal az ánuszodban utazhatsz a villamoson, akkor felhelyeznéd? Naugye. Ez a törvény is ilyen értelmes...

idiesel 2011.11.05. 09:29:32

@moncayo: Hogy bírtad ki, hogy ne üsd meg? De komolyan, respect öreg!

tundrazuzmo (törölt) 2011.11.05. 09:30:38

Ne fizessen senki! Legfeljebb majd büntetnek, de előbb-utóbb arcról fogják ismerni az ellenőröket, és kiröhögik. Ha a polgári engedetlenség hatékony lesz, akkor annyi pénztől esnek el, hogy a saját működésüket sem tudják majd finanszírozni.

Büdösbogár bürokraták, pusztuljanak!

mickeyknox 2011.11.05. 09:30:46

@Bélabáttya: az eredendő probléma pontosan ez.

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 09:36:51

@newtehen: Na, utoljára. Nem hivatal. Nem kormányszerve. Nem multinacionális vagy akármilyen szolgáltató.
Hanem egy kutyaközönséges „érdekvédelmi” egyesület.

Amelyiknek semmiféle törvényi szabályzása nincs a beszedett pénzek elosztására. Amelyiknek a tagsága sem tudhatja, hogy osztják el azt a pénzt, amit kap. Amelyik indoklás nélkül, saját hatáskörben, akár visszamenőlegesen is megváltoztathatja a saját szabályzatát, és ezt elfogadja a bíróság.

Úgy képzeld el, mint egy olvasókört, vagy tornaegyletet, amelyik pénzt szedhet, levonja belőle a működési költségét, majd a maradékot szétosztja a tagágának, annak aktivitása szerint.
Csak nem árulja el, hogy mennyi az a pénz, és hogy osztja szét, viszont mindenki bűnöző, aki nem akar neki pénzt adni.
Akkor is (sőt főleg), ha másik egylet tagja szeretne lenni az ember.

dr. krusovice 2011.11.05. 09:37:14

sajnos rosszak a törvényeink, hogy egy ilyen ingyenélő, szarkeverő, semmirevaló
társaság egyáltalán létezhet!
az hogy meg hatóságként járhat el, az egyszerűen idiotizmus!

Joooe 2011.11.05. 09:39:21

Meglássátok az lesz a vége hogy hangfalakat is csak artisjus matricával lehet eladni, végülis zene szólhat belőle :)
De ugyanez igaz a hangfalkábelre meg a lejátszó minden elemére.

MARHÁK.... a "nyilvános zeneszolgáltatást" a rádiócsatorna végzi és ő meg is fizeti a jogdíjat. Ezek a hülyék meg azon gyökölnek hogy a fogadó készülék a vevőé vagy az üzleté? Napalmot rájuk :)

hatR 2011.11.05. 09:39:29

1 rádiót csak 1 ember hallgathat?

Bélabáttya (törölt) 2011.11.05. 09:39:36

@moncayo: Ahhoz, hogy kpj belőle pénzt, vagy tagnak kell lenned, vagy a külföldi közös jogkezelőddel kell lebokszolniuk.
Pénzt persze nem kapsz, mert nem játszanak a rádiók, nem adsz ki lemezt, és eleve nem éred el a keretösszeget...

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.11.05. 09:41:58

Lázadok! Ezentúl mindig üvöltetem a zenét az autómban, letekerem az ablakot, hogy hallja az utca!

Ez a jogszabály olyan emberek (megelőlegezett jelző, erősen feltételezett tartalommal), műve, akik le vannak maradva kicsit a fogyasztói szokások ismeretében. Vagy, és ez a valószínűbb, ez a törvény egy egyszerű pénzlehúzás. Olyan tevékenységet céloz, amit mindenki csinál.

Éppen a minap néztem meg a Rock Hajó filmet. Aranyos kis történet a hőskorból. Valamikor a rádió (Szabad Európa, Rádió Luxemburg, a korai Danubius, stb). az egész életünkre hatással voltak. Ma meg büntetnek, ha nyílvánosan bekapcsolod?

Ígérem nektek, ha most megnyerem a lottót, akkor LESZ kalózrádió a Kárpát medencében, jó zenékkel, hiteles háttérműsorokkal, pozitív hírekkel, sikeres magyarokat bemutató interjúkkal. De nem lesznek benne Britt tudósok, emésztési problémák, nyegle politológusok és barna szájú kérdezők.

:))))

Mi leszünk a szabadság harcosai! :))))

smokedoc 2011.11.05. 09:42:52

régebben próbálkoztam hogyan lehet kikmerülni ezt az aljas bandát.
1 folklór zenéért nem kell fizetni
2 sportközvetitésért sem kell :ezért megy ez a kocsmákba
3 mivel az eszköz amivel lejátszod képes más rádió lejátszására ezért erre megbasznak:
4 ekkor jött hogy sebaj internet rádió creative common művekkel, amit ugye tudjuk, hogy jogilag megállja a helyét mert altenatívája a magyar szerzői jog értelmezésnek.
5 mivel artigecik nem ismerik el a creative commont ugyanúgy megbasztak, sőt bíróságig el se jut, rögtön a helyi jegyző küldi a büntit az aktuális elcseszett törvényidézettel.
6 az egyetlen megoldás! de tényleg! ha a zeneforrás nem a helyiségben van, és egy magánemberé pld: behallatszik a szoliba egy kinti kocsiból a kossuth rádió!
Nah az nem büncselekménny :))))

Gumi 2011.11.05. 09:43:39

Külföldi, deklaráltan ingyenesen szóló internetes rádióra milyen jogalapja van az AJ-nak? Szerintem semmilyen, mert ellentétes lenne a hazánk által is elismert Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 27. cikkében foglaltakkal, miszerint minden személynek joga van a közösség kulturális életében való szabad részvételhez, a művészetek élvezéséhez.
Az adó beszedése illetve ettől függővé tenni a hallgathatóságot korlátozást jelent abban az esetben, ha az előadó kifejezetten deklarálja az ingyenes hallgatást! Ebbe az AJ harmadik félként nem avatkozhat be!!!!
Ráadásul ez még a 19. cikket is sérti:
Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

úgyiselfelejtem 2011.11.05. 09:43:58

Vajon a temetôkben is razziáztak kedden? Nálunk végtelenített pánsíp szólt a hangszórókból. Mondjuk ennyibôl a temetésekre is eljárhatnának, ott is szól a zene, meg énekelnek is.
Errôl jut eszembe, hogy a miséken hallható orgonaszó után ki kap jogdíjat? Vagy az már free?
Jó messze elvinne ez a gondolatmenet :)

Gumi 2011.11.05. 09:47:28

Lemaradt:
Szóval Az ArtisJust a külföldi internetes rádióban előadó jogait sérti, mikor pénzt kér "a nevében" vagy "helyette", pedig erre nem hatalmazta fel senki. Szerintem ebből az irányból könnyebben támadható jogilag az AJ...

úgyiselfelejtem 2011.11.05. 09:47:35

@Joooe: Az áramfogyasztás után is kell majd fizetni, hisz a zenét lejátszó (modern) eszközöknek, kell az elektromosság. Akár hálózati, akár elemekkel mûködô :)

dr. krusovice 2011.11.05. 09:49:59

és csodálkoznak, hogy mindenki utálja őket...

Swind 2011.11.05. 09:50:20

Nemtudom volt-e: Előadói jogdíj is van, énis kapok ilyet időnként. Tehát a Bartók rádió után ezen az alapon szednek jogdíjat Bach, Vivaldi stb után.

smokedoc 2011.11.05. 09:51:18

@Gumi: az a baj ezzel, hogy nem tudod bizonyítani, ogy csak külföldit játszol.
mivel játszahtsz mahasz listás művet az eszközzel ezért alapból bűnelkövető lettél:
Van otthon evőeszközként késed, akkor te gyilkos vagy, pedig csak evésre használod: Ilyen ez a magyar jogértelmezés, egyél kézzel! vagy fizessél a nem vagyok gyilkos jelvényért...

tiburi 2011.11.05. 09:52:03

Épp szegeden panaszkodott a fodrászom, hogy őt is megbüntette emiatt az APEH (NAV). Szánalmas...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.11.05. 09:52:21

Tényleg. És ha én épp filmet nézek DVD-ről, amikor átjönnek a szomszédék, és pont meglátják a TV-ben? Akkor azért már 2-8 évig büntethető vagyok terjesztésért?
(érdekes, hogy rablásért a védett faj csak felfüggesztettet kap...)

Alikam 2011.11.05. 09:53:32

Nem tudom mit kell csodálkozni. A kereskedelmi célú felhasználás egyáltalán nem ismeretlen fogalom. Pl. egy rakás ingyenes program is csak addig ingyenes, amíg azt nem mondjuk egy cégen belül használod fel a termékedhez.

Sajnos erre figyelni kell.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.11.05. 09:54:29

@smokedoc: "az a baj ezzel, hogy nem tudod bizonyítani, ogy csak külföldit játszol."

Egy jogállamban az ARTISJUS-nak kéne bizonyítani, hogy nem csak azt játszol.

Úgy tudom Magyarországon nem az ártatlanságot, hanem a bűnösséget kell bizonyítani... Vagy ez ezek szerint megszűnt?

Swind 2011.11.05. 09:55:51

Kíváncsi lennék, ha, hogy akkor is büntetne-e az artisjus, hogyha a laptopját ráköti a tulaj a hangrendszerre, es arról tolja a youtubot?

Anti Anyag (törölt) 2011.11.05. 09:58:09

Kb. mint a "védelmező" ukrán, vagy cigánymaffia.

Csak ezek nyakkendőben vannak és az állam védelmét élvezik.

Hans Lopkowitz 2011.11.05. 09:59:53

Itt az ideje feljelentgetni az artisjust különféle kiadóknál (nem otthon, külhonban) mert kötve hiszem hogy ezeket a beszedett pénzeket rendesen átutalnák az illetékes művészeknek, kiadóknak.

Szerény lehetőségeimmel ez most meg is teszem – van pár ismert (kaliforniai) zenész ismerősöm, az ő managementjüknek jeleztem a tényt. Itt Kaliforniában könnyebben hajlamosak perbe hívni akár a magyar államor is.

Lassan majd megkezdődnek a milliárdos perek... és akkor vége lesz a feneketlen pénzkútnak.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2011.11.05. 10:00:34

Ne hallgasson senki rádiót, ne nézzen senki TV-t, ne vegyen senki CD-t, DVD-t, ne menj koncertre.

Oszt akkor majd éhenhal az Art, és a zenész is. A zenész meg rájön hogy zenélhet a garázsába, vagy kilp az Art mögül. A vége az lesz, hogy éhenhal az Artisjus.

smokedoc 2011.11.05. 10:01:19

@newtehen: Ő bizonyítja azzal, hogy a fütyike akit kizavartak lopni hallotta a magyar zenét. És éppen Ákos kuruttyolta, a halott világok illatát...

fehso2 2011.11.05. 10:03:58

Az Artisjus egy magánegyesület, nem hatóság!
Érdekelne, hogy mi alapján lép föl hatóságként, és mi alapján szab ki bírságot?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.11.05. 10:04:20

Amúgy volt már olyan kor a magyar történelemben, amikor az emberek rejtve hallgatták a rádiót, és suttogták egymás közt a híreket. Úgy látszik megint egy ilyen kor közeleg...

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.11.05. 10:05:11

@Alikam: Alikám! Igazad van! De itt a felhasznált dolog ZENE. Amit emberek ezért szereznek, kevernek, csörömpölnek, vonyítanak, hogy azt mások hallgassák. Minél többen és szabadabban. és mint fentebb sokan írják, ezért ők már szerződtek, eladták, tőlük ezt a rádió megvette.

Ha egy ingyenes szoftverrel csinálsz valamit és kifizettted, akkor a felhasználó(d)hoz odamegy valaki, hogy fizessé' még ezt meg azt?

AndOr01 2011.11.05. 10:11:23

Az artisjus saját honlapjáról :

"Vendéglátóipari zenefelhasználás: Ide soroljuk és ebben a kategóriában osztjuk fel a vendéglátóhelyeken, éttermekben történő zenei felhasználásokból (pl. helyi zenész, illetve zenekar) származó jogdíjakat.

* A jogdíjak felosztásának és kifizetésének időpontja: tárgyévet követő év május 15.
* A jogdíjfelosztás gyakorisága: évente

Rádiós elhangzások: Ebben a kategóriában osztjuk fel az országos és körzeti rádiókban sugárzott zenei felhasználások után beszedett jogdíjakat. A feldolgozott rádiók műsorát teljes egészében figyelembe vesszük: az év minden napján, 0-24 óra között elhangzott összes mű adatait feldolgozzuk.

* A jogdíjak felosztásának és kifizetésének időpontja: tárgyévet követő év május 15.
* A jogdíjfelosztás gyakorisága: évente
"

Ennek alapján úgy ítélem meg, hogy a büntetés teljesen jogtalan volt, hiszen nem helyi zenekarról volt szó, ráadásul a rádióban elhangzottakért az adott rádió fizet.

Gondolom ugyanazért a műért egyezlen elhanzáskor (sugárzáskor) nem kell kétszer fizetni és ebben az esetben továbbsugárzásról sincs szó. Én nem fizetnék, hanem ügyvédhez fordulnék! Valamint feljelenteném Őket ahol csak lehet!

Juliusxtreme 2011.11.05. 10:11:24

a régi szép időkben üzemeltettem egy pubot. 2 külön helyiségből állt 2 emeleten, de 1 tulajdonos 1 házszám 1 helyrajzi szám stb... az artisjusnál azt mondták, hogy mivel 2 helyiség 2 különálló vendéglátóipari egységként kezelik így dupla szerzői jogi díjat kell fizetnem. mondtam nekik, hogy bíróságra fogom vinni az ügyet, mert mégiscsak furcsa ahogy kezelik a dolgot. megnyugtattak, hogy nyugodtan menjek a bíróságra valszeg nekem fognak igazat adni, ők meg majd kitalálják, hogy milyen más indokkal kelljen dupla díjat fizetnem.(negyedévente 100.000 ft.-)

alien 2011.11.05. 10:12:40

Az ég kék, a fű zöld, ingyen nem zenélhetsz a boltodban, ennyi mióta van artisjus ezért fizetni kell mit kell ezen most meglepődni majd 20 év után, aki nem tudja az meg ne reklámozza hülyeségét a neten, hanem fizessen mint a katonatiszt ennyi

2011.11.05. 10:12:54

@Maxen1: a parlamentet nem tudom, de az Atomium nevű alkotás ilyen Brüsszelben:

"There are some cases however where use of the image of the Atomium is not restricted by any rights. This is the case where photographs are taken by private individuals and shown on private websites for no commercial purpose (the current trend for photo albums), as long as these pictures are displayed at a low resolution (600 pixels maximum, resolution of 72dpi) to avoid abusive usage and downloads. However, the words "© www.atomium.be - SABAM 2010 - photographers name" must be included next to the image."

Ott a SABAM, a belga copyright-lovag cég perel és szedet le képeket.

secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Atomium#Worldwide_copyright_claims

alien 2011.11.05. 10:13:30

@smokedoc: és milyen jó a szomszédoknak

alien 2011.11.05. 10:14:33

@Juliusxtreme: menj bíróságra ne itt háborogj és csak azt tudják beszedni rajtad ami a törvényben van semmi többet

alien 2011.11.05. 10:16:30

@AndOr01: valahol bent van hogy ezért kell fizetni, egy faszi a boltját öreg rádiókkal díszítette és azt is elmarták pedig nem is szóltak, nem tom mi lett a vége de akkor is perelték, mert szólhattak volna

Hans Lopkowitz 2011.11.05. 10:18:17

@KeMa: Ez bizony itt van LA-ben. Néha megáll egy "niga" vagy egy "meka" mellettem és nem hallom amit a feleségem mond nekem zárt ablakoknál.

miva? 2011.11.05. 10:18:28

Hajdanán egy fesztiválon fellépett a zenekarunk saját műsorral - instrumentális jazz, kínosan ügyeltünk, hogy a lehető legösszetettebb harmóniamenetekre a lehető legnyakatekertebb témákat játszuk, fiatalok voltunk, és bohók. Egyszer csak megjelent az artisjust, és követelni kezdte a jogdíjat. Az volt az indok, hogy "biztosan EDDÁT játszottunk". Ó JEEE.

Cifra egy csapat, és amire való lenne az egész, az meg a holdban van. Röpke kérdés: A rádió fizet jogdíjat, a rádiót hallgató zöldséges is fizessen? És ha a zöldséges mellett van a panorámabusz megállója, akkor a sofőr is fizet? És ha bérelt a busz, akkor a bérlő cég is fizet? Lehetne még folytatni, de a lényeg, hogy egyeseknek semmi nem elég, és a pofán meg olyan vastag a bőr, hogy az valami csudálatos.

Viktus 2011.11.05. 10:19:25

A sok szegény minimálbéres művész miből élne, ha ez nem lenne a kemény nyugdíjas éveikben?

Zool2107 2011.11.05. 10:19:45

Atomot rájuk. Mondom ezt zenészként.

smokedoc 2011.11.05. 10:21:31

@alien: Mondjuk azt nem tudom, hogyha bejön egy vendég, aki hallgatja a rádióját, megkérdezi a többi vendéget hogy mehet e. Na akkor mivan! Mert akkor annyi a kiskapu, hogy a zeneforrás nem a vendéglátó hely tulajdona! rgo mehet vissza az ellenőr tórát elemezni.

Ez már foglalt 2011.11.05. 10:21:34

Az artisjust szerint, ha egy telefonközpont képes dallam lejátszására kapcsolási idő alatt, akkor már fizetni kell jogdíjat. Az senkit nem érdekel, hogy NINCS zene, amíg a kapcsolás történik...

Lődörgő Hollandi 2011.11.05. 10:23:01

Szerintem inkább a rádióadónak kellene fizetnie azoknak az üzleteknek, ahol az ő műsorukat adják, hiszen a reklámok idejére sem kapcsolják ki az adást!

miva? 2011.11.05. 10:24:30

@Viktus: Sírnál, ha tudnád, milyen kvalitású zenészek milyen megalázó pénzekért játszanak. Persze van választási lehetőség, és lehet ezt becsületesen úgy csinálni, hogy a tündöklő tehetség akár annyit is hozhat, mint egy tanári állás - Rackajam -, de ha pl jazzról van szó, akkor külföld, vagy nyomor a választási lehetőség. Túlzok, de annyira mégsem. Ráadásul világviszonylatban hanyattbaszós zenészekről beszélünk.

Viktus 2011.11.05. 10:25:20

A következő lépés az lehet, ha nyög az asszony akció közben, akkor is beront majd a kommandó, hogy fizessen v.mi díjtételt ...

opati666 2011.11.05. 10:26:39

@Ica a fekete cica:

1. Magyarországon nincs precedensjog.
2. Egy bírósági határozatot ne keverj össze egy bírósági ítélettel.
3. Ha bírósági ítélet lenne, akkor életbelép az 1. pont.

digitális küllő 2011.11.05. 10:26:57

@Viktus: egyszer már próbálkoztak,taxisoktól is szerettek volna pénzt behajtani, mit mondjak... nem sikerült!! /bár a szokásos furfang ott is benne volt/csak pár forintot kértek volna-hangszórónként-, aminek elfogadásával, utólag bármekkorára emelhették volna...

Viktus 2011.11.05. 10:27:03

@miva?:

Túl nagy kvalitásuk nem lehet, ha megalázó pénzekért játszanak ... jó aki meg jazz zenész az mit csodálkozik? szomszéd meg cimbalmozott a pincébe arra sem volt nagyobb igény nem is lett sikeres zenész így elment dolgozni.

miva? 2011.11.05. 10:30:44

@Viktus: Aki a Horgas Eszter "Improvizációit" írta, amiket az az Aldi Meolával játszott a karmenben, az egy teljes koncertért 10000 Ft-ot érdemel? Amiből még a ródot is fizetnie kell, különben megnyomorított kézzel kellene zongoráznia? És az életét tette erre. De majd te ítélsz, hiszen te mindent tudsz.

con 2011.11.05. 10:31:02

@gftamas: ne írj le ekkora marhaságokat, mert még egy "illetékes" is elolvassa és bevezetik :), túl nagy a fogadókészség az új sarcokra

clegane 2011.11.05. 10:32:35

az Artisjus bekaphatja az összes &@+"#

pláne mert nyilván nem annak az együttesnek adják az így beszedett pénzt, amelyiket hallgatja is az ember.

VT Man 2011.11.05. 10:37:10

@grungy:
"Hol hallottatok olyat, hogy beperelnek egy 12 éves kislányt 25 millió forintra, mert letöltötte a „Mizu”-t?"

Mondjuk aki a Mizu-t tölti le és hallgatja, azt én is beperelném 25 millióra, a tömegízlés rombolása miatt.

smokedoc 2011.11.05. 10:37:52

a végmegoldás artigecik ellen:
1 a rádió nem az enyém
2 mivel nem az enyém ezért ki se kapcsolhatom, magántulajdon védelme miatt.
3 nem vagyok köteles kinyomozni kié, sőt köteles sem vagyok tudni kié.
4 sok sikert kivánni a további aljas társadalomromboló magatartás folytatásához a kippakomandósnak akit kiküldtek aljaskodni...

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.11.05. 10:39:12

@mimindannyian: nem ettől lesz nagyobb a bevétele, akik odajárnak nem azért mennek, hogy rádiót hallgassanak, hanem szoláriumozni. akkor is mennének, ha nem szólna a rádió. és nem fognak kevésbé menni, ha kikapcsolják...

Viktus 2011.11.05. 10:43:05

@miva?:

Ennyi a piaca próbálkozzon v.mi populárisabbat belevinni. Nem ítélek csak a kapitalizmus ilyen kemény dolog ... a zene meg mindig egyfajta szolgáltatás volt, ha igény van egy előadóra, és a produkcióira azt megfizetik.

T-5 2011.11.05. 10:43:39

Amikor egész ki****ott nap ment egy kórházban a kib***ott RTL klub, mert a betegtársak nagy részének kellett a sok kultúra, akkor én is gondoltam, hogy valamit kitalálok arra, hogy végre megszűnjön ez, baromira idegesítő ez a sok rádió meg tévé, a plázákban már a WC-n is megy a zene, nagyon gáz

Juliusxtreme 2011.11.05. 10:45:55

@alien: nem háborogtam, csak leírtam mi történt. nem mentem bíróságra mivel tényleg kinéztem belőlük, hogy valamilyen okot kitalálnak ami miatt úgyis dupla pénzt kell fizetnem. főleg, hogy az artisjus díjszabása kismillió dologból tevődik össze(m2,férőhelyek,zenegép, nyitvatartási idő stb...) lényeg, hogy így vagy úgy de fizetsz mint a köles a semmiért....

Viktus 2011.11.05. 10:47:29

@T-5:

Te szerintem tévedésben leledzel. Az emberek többsége igényli, ha te törpe minoritásként nem igényled, akkor itt a megoldás:
www.fuldugo.hu/Fuldugok
bolthely.hu/munkaruhazati/kereso/fuldugo&rend=ar&irany=no&min=0&max=999999999
www.ohropax.hu/termek.php?termek=10&gclid=CMmGtI6bn6wCFUpZmAod0kKr_A

Juliusxtreme 2011.11.05. 10:48:02

2 hete elromlott a set top boxom. felhívtam az ügyfélszolgálatot, mondták vigyem be természetesen kicserélik. azóta sem vittem be, mert rájöttem, hogy nem is nézek tv-t:))))

Viktus 2011.11.05. 10:49:22

@Juliusxtreme:

Megnézném egy szabolcsi, borsodi cigányfalu kocsmájában mennek-e a jogdíjat szedni artisjusték :D

Warlimont 2011.11.05. 10:50:12

A kurva anyját az összes kapzsi artisjus-majomnak. Sajnálom, ez a hír ezt hozta ki belőlem.

És az óvodában ha a gyerekek eléneklik a "Boci, Boci tarka" c. slágert, azért nem kell még pénzt fizetni ezeknek a mocskoknak? Artisjus, ébresztő, csapjatok le a sok kis bűnözőre!

It’s the economy, stupid 2011.11.05. 10:52:26

Kevesen tudják, de a fénymásoló gépeknek is van egy ilyen vérszívó élősködője, magyar reprográfiai szövetség néven, egyszer jól megvámolják a gépet, amikor behozzák az országba, utána meg jól megvámolják ugyanarra a gépre vonatkozóan az üzemeltetőket is, negyedévenként harminc-egynéhányezer a díj a létező legkisebb teljesítményű gépre. Mintha folyamatosan a Tolsztoj-összest fénymásolná mindenki, nem az öregasszonyok gázszámláit.

Warlimont 2011.11.05. 10:52:53

Ha a szomszéd lakásban a félsüket Béla bá nagy hangerővel hallgatja a rádiót, és az a vékony falak miatt áthallatszik a szoláriumba is, az illegális zeneszolgáltatás...?

benkoo 2011.11.05. 10:53:45

Egy kérdés az rádió aki sugároz nem fizeti a jogdíjat? mert akkor kétszer miért is kell valamiért adózni?

MarbleC 2011.11.05. 10:54:14

@Index Elek:

Ha mindenki így tenne Te fogsz bociszemekkel nézni, amikor egyik napról a másikra 3000 Ft lesz az euró!(államcsőd)

Juliusxtreme 2011.11.05. 10:55:10

@Viktus: nem mennek be. küldenek egy csekket, aztán ha valami nem tetszik te mész hozzájuk:)))

Gumi 2011.11.05. 10:59:01

@smokedoc: a bizonyítás a vádló feladata a magyar jogrendben.
Ezt nem kerülheti ki semmiféle hivatal.

félkilókenyér 2011.11.05. 10:59:17

Sziasztok! Mi itt szervezünk egy tiltakozó akciót az Artisjus ellen, a weboldalukat próbáljuk egy időre elérhetetlenné tenni DDOS-támadás segítségével: lohere.net/b/index.php?thr=16073
Ehhez bárki csatlakozhat, csak annyit kell tennie, hogy letölti ezt a programot, a felső rubrikába beírja az artisjus.hu-t, és rákattint az "Imma Chargin' mah laser"-gombra. Ha elegen csatlakoztok, lelőhetjük az oldalt.

T-5 2011.11.05. 11:01:10

@Viktus: Ja, biztos én vagyok a "törpe minoritás", amikor egy KÓRHÁZBAN (voltál már betegként, esetleg műtét után hangosan ordító tévétől 2 méterre hülyegyerek?) nem igénylem azt a szart...
Gondolkozz már te szegény...

Frau Rindfleisch 2011.11.05. 11:01:35

Engem főleg az érdekelne, hogy az Artisjus mennyit fizet és milyen számítás szerint a zeneszerzőknek.
És mi van akkor, ha nem játsszák végig a számot, csak a felét? Akkor fele annyit kasszíroz az Artisjus? A tévében is nagyon sokszor lekeverik a számokat a felénél, főleg a reggeli műsorokban.

Zongora 2011.11.05. 11:02:28

Megveszek egy DVD-t, amire mondjuk játékot írok ki. De a DVD-n már rajta a matrica, szóval fizettem a tetű Artisjusnak. Miért fizettem nekik, ha sosem kerül arra a DVD-re zene?

Veszek egy háttértárat, amin mondjuk a saját, utazásokon készített videóimat tárolom. De vásárláskor fizettem az artisjusnak, mert FELTÉTELEZIK, hogy zenét (is) tárolok rajta. De nem tárolok! Akkor mi a jó, büdös k. anyjuknak fizettem nekik?

Most sz@rtok be. A digitális képkeret után is fizetek nekik, pedig csak az én képeim lesznek rajta (vagy a default naptár). Miért fizettem nekik?

Nem töltök le a telefonomra csengőhangot, de azután is fizettem nekik.

Ha a DVD lejátszódban van vinyó, akkor szintén fizetni kell nekik.

Összegezzük.
1. Fizetni kell nekik, akkor is, ha soha a büdös életben nem lesz az adathordozódon (CD, DVD, vinyó, pendrive, bármi) illegális zene. Ez nem ütlözik valamibe?

2. Ők azt mondják, szétosztják a REGISZTRÁLT zenészek között a befolyt pénzt. Lady Gaga regisztrált náluk?

3. Ha nem regisztrált előadó zenéjét hallgatod, akkor azt a pénzt is a regisztráltak kapják meg?

Én nem értem, miért nem lehet egy ennyire átlátszóan a semmiért pénzeket lenyúló bandát (majdnem írtam a zs-s szót is, de nem) a jó fenébe elzavarni????

T-5 2011.11.05. 11:02:31

@Juliusxtreme: Viktus barátunknak te is egyből Marslakó vagy...

fraki 2011.11.05. 11:03:24

Az Artisjusszal mint jelenséggel nem foglalkoznék, csak a tényekkel.

1. "Ebből neki nem lesz pluszbevétele"

De lesz, ezt remélem, nem olyan bonyolult belátni. Ha van két szolárium, egyikben síri csend, másikban háttérzene, akkor melyikbe mész?

2. Sok olyan helyet ismerek, ahol nem rádió, hanem egy playlist szól, persze tök unalmas egy idő után, de gondolom ők ismerik a törvényt.

3. Dupla jogdíj: az egyéni és kollektív fogyasztást mindenhol megkülönböztetik. Ha kiveszel egy DVD-t, akkor nem véletlenül van figyelmeztetés az elején, hogy csak otthon nézheted, és nem játszhatod nagy közönség előtt.

4. Az egész sajnos teljesen logikus, a havi 4 ezer forint meg semmi, úgyhogy nem tudom, min megy a sírás.

Gumi 2011.11.05. 11:04:52

Egy ötlet az Artisjust ellen: A szoláriumban lehessen táskarádiót bérelni 5 Ft-ért magánszemélynek magáncélra... Csak le kell papírozni, meg a vállalkozás tevékenysége közé be kell venni a bérbeadást, ha nincs benne. Gyakorlatilag meg minden megy úgy ahogy eddig, csak épp az Artisjust nem szólhat érte egy büdös szót sem...

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.11.05. 11:05:05

Nem rég jártam az Artisjus épülete mellett, egy barátommal találkoztam a közeli MOL kútnál.
Azelőtt még sosem éreztem annyira, hogy kötelességtudatból felgyújtsam az egész kócerájt a 'csába! Én nem tenném meg, de nagyon megérdemelnék! Az egészről az olyan rossz sci-fik jutnak eszembe, amikben van egy nagy vállalat, ami azt csinál, amit akar, és minden egyes dolgozója egy jellemtelen, gerinctelen tetűláda. Az AJ-nek annyi köze van a zenéhez és a zenészekhez, mint a molylepkének az atomfizikához. Nem azért védik a zenészek jogait, mert jajj, annyira sajnálják a megtört, meglopott előadókat, akiknek a rohadt szemétládák, az összes legalja ember a számait merészeli hallgatni a rádióban (ami után lehet meg is veszi a lemezt)... egyszerűen csak gyors pénzszerzés. Mindenhol zene szól, mindenki hallgat zenét, szóval lehet büntetni nyugodt szívvel köbö mindenkit.
Erről szól az egész!

Index Elek 2011.11.05. 11:06:32

@MarbleC:

Nem igazán érdekel az EUR-árfolyam. Az is csak egy lufi ami mostanában durran kifelé. Azok az országok jártak jól, akik be sem vezették. Vagy akik ki fognak lépni belőle (lásd Finnország).

Egyszerűen úgy gondolom hogy ha eleve jogsértő magatartást feltételeznek rólam és intézményesített módon próbálnak ellehetetleníteni akkor én onnan elmegyek, ott én nem élek. El is költöztem Magyarországról már régen.

Amiben lehet és érdemes abban támogattam mindig is a hazai ipart. De amiben csak a lehúzás nyilvánul meg abban nem. Értsd: gyümölcsöt és zöldséget (mézet, et cetera) veszek szívesen kistermelőtől, de CD-t és DVD-t veszek Szlovákiából vagy más "olcsó" országból.

Ahogy a nagy multik optimalizálják az adót úgy én is megtehetem ezt legális keretek között. Mert nem az önmagam szopatása a cél.

Üdv!

T-5 2011.11.05. 11:08:24

@fraki:
"De lesz, ezt remélem, nem olyan bonyolult belátni. Ha van két szolárium, egyikben síri csend, másikban háttérzene, akkor melyikbe mész?"

Nekem nem bonyolult belátni, hogy oda mennék, ahol csönd van... neked kell a rokszirádió meg a többi szutyok föltétlen, anélkül nem tudsz ellazulni meg barnulni? Keserves életed lehet, ha 15 percet nem viselsz el csöndben, de nem vagy ezzel egyedül...

"Sok olyan helyet ismerek, ahol nem rádió, hanem egy playlist szól, persze tök unalmas egy idő után, de gondolom ők ismerik a törvényt."

Azok nem jogdíjas zenék?

gftamas 2011.11.05. 11:09:19

Tegnap zuhizás közben énekelgettem a kádban. A család szerint borzalmas volt. :) Most döbbentem azonban rá, hogy akkor tulajdonképpen végighallgatták. Ráadásul alig merem bevallani, de amit dúdolgattam az nem saját szerzemény volt, hanem ráadásul szerzői jog hatálya alá eső darab. Basszus. Azonnal küldök egy sms-t az asszonynak: zárkózzanak be, bárki csenget ne nyissanak ajtót. Költözzenek át azonnal az anyósomhoz én addig intézem a csak oda útra szóló dél amerikai repülőjegyeket. Jaj, csak megússzam ezt az egészet! :)

Gumi 2011.11.05. 11:09:39

@fraki: "...a havi 4 ezer forint meg semmi, úgyhogy nem tudom, min megy a sírás..."

Oké, ha semmi, akkor pont ennyit kérjen tőlem az Artisjust: semmit!

AczélGyuribácsi 2011.11.05. 11:09:56

Ez elég erős fotósop, mert a tv. nem erről szól.
A nyilvános zeneszolgáltatásról, ezért van például sörözőkben a rádió/magnó "befelé" fordítva a pult mögött, mert az a munkatárs saját szórakozása!
Itt feltehetően a hangfalak a falon voltak és a szalon háttérszórakozását biztosították -erre nem fogható rá, hogy magán...
Ilyen szemlélettel az összes autóst is büntetni lehetne, akik letekert ablaknál hallgatnak zenét...
Miért nem az a gond, amikor mondjuk a kocsmáros is zenész és a saját számuk megy, ezt büntetik, miközben a szerző nem kap pénzt?

galicius 2011.11.05. 11:10:19

Egy aljas,alávaló,minden hájjal megkent köztörvényes bűnözőt fogtak. Gratulálok.Épp itt az ideje,hogy rend legyen végre ebben az országban.Már csak az a kérdés,hogy aki milliárdokat lop,csal,hazudik,az mikor kerül majd a tömlőc legsötétebb bugyrába?

Juliusxtreme 2011.11.05. 11:11:16

@T-5: @fraki: sosem mennék szoláriumba:)

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.11.05. 11:11:50

basszus, elsőre azt hittem hírcsárdás hír:)))))

édes Istenem, ez a világ megérett a pusztulásra:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.05. 11:17:05

@Zongora:
A poén az, hogy ismerek amatőr zenészeket, akik regisztráltak náluk. Azért is fizetni kellett, és mivel őket nem játszák rádióban, ezért kapni nem kapnak semmit...

Juliusxtreme 2011.11.05. 11:24:38

@galicius: tudod: Aki megöl néhányat, az gyilkos, aki milliókat az hódító.......

gftamas 2011.11.05. 11:25:17

Egy fodrász ismerősöm mesélte, van a boltjukban egy monitor, amin fényképeket mutogatnak a várakozó ügyfeleknek. A képeken a saját maguk által készített frizurák láthatók saját maguk által készített fényképeken. Egy szép nap azonban megjelent náluk az Artisjus.....
Valahol megértem, mert mégiscsak pofátlanásg, hogy Madonnának azért legyen csak 45 millió Dollár helyett 5 ezer Ft-tal kevesebb pénze, mert köcsög fodrászok a saját munkájukat mutogatják.... :)
Jut eszembe. Az Artuisjus nevében az "art" szó művészetre utal, és a művészet az a szerzői jogvédett tartalom szinonímája manapság. Nem kéne akkor valakinek tejelni a névhasználatért?

Szeretnék alapítani egy fogyasztói jogvédő szervezetet. A tevékenységem lényege az lenne, hogy jogdíjat vetnék ki más jogvédő szervezetekre, akik nem jogos díjakat szednek be tőlem. Mire gondolok? Ha például a nyaralási képeimet kiírom egy üres DVD-re, az után jogdíjat fizettettek velem, méltatlanul. Nos, az ilyen esetek visszaszorítására a fogyasztói jogvédő szervezetem felkeresné az Artusjust és kérne egy kis pénzt. Aztán nekem fogyasztónak vannak jogaim is. Ha például az Artisjus megkeres engem, akkor ezzel rabolja az értékes fogyasztói időmet, vagyis szeretném, ha az Artisjus jogdíjat fizetne a fogyasztói jogaim igénybe vételéért, az időm rablásáért. Semmi gondom, ha valaki pénzt szed tőlem a szerzők jogaira, de én is szeretnék pénzt szedni másoktól az én jogaimért.... Itt lehet csatlakozni a mozgalomhoz. :)

Index Elek 2011.11.05. 11:28:19

@Hans Lopkowitz:

Ez jó, csak így tovább. Nemzetközi szinten kell térdre kényszeríteni a vérszívókat. Német és francia piacon is érdemes lenne feltérképezni a lehetőségeket. Fizessenek csak.

fraki 2011.11.05. 11:28:34

Hozzám eddig három hülye válasz érkezett, egyik se érdemi.

Warlimont 2011.11.05. 11:29:40

Jó lenne eljutni a jogvédelem és a személyiségi jogok olyan magaslatáig is, hogy aki utcán ránéz valakire külön engedély nélkül, az fizessen jogdíjat ezért az arc tulajdonosának.

Warlimont 2011.11.05. 11:32:09

Amúgy az artiszjusz miért pont erre a szoláriumra csapott le a sokmillió közül? Vagy az artiszjusz lett a következő olyan faszság, ahol jó magyar szokás szerint a fel lehet jelenteni a haragosunkat?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.05. 11:41:57

Egyébként egy jogvédő szervezet milyen jogon lép fel hatóságként?

_Ne feledd 2011.11.05. 11:44:22

A poszt vége nagyon igaz: teljesen következetlen a szabályok betartatása. Vannak komoly szabályok, komoly szankciókkal, de teljesen esetleges a kikényszerítés.

Ha például gyorshajtasz és elkapnak, sokat kell fizetned, de nincsenek fix traffik tömegével, mint Nyugaton, hanem ha épp nem jött be elég bevétel az adott hónapban, kiállnak a rendőrök valami lehetetlen 50-es táblához mérni, lehúznak pár szerencsétlent, a többi meg száguldozik 180-200-zal az autópályán, "büntetetlenül".

És ez nem jogbiztonság, hogy néha elkapnak egy jogsértő szoláriumot vagy autóst, a másik 95% pedig vígan szabálytalankodik tovább. Vagy tartassák be a szabályokat az emberek 100%-ával, vagy pedig senkivel.

Crabtree 2011.11.05. 11:50:42

Az Artisjus még a Centrum Parkoló Kft-nél is mocskosabb banda.
Nem értem hogyan lehetett hatósági jogokkal felruházni egy civil egyesületet.

Viktus 2011.11.05. 11:51:35

@T-5:

Ja voltam öcskös, és képzeld megmertem szólalni, ha v.mi zavart :D nem magamban durrogtam, majd az esemény után egy blog-on kezdtem durrogni, hogy le a nyilvános zenével.

dr. Tonyk 2011.11.05. 11:55:43

@Juliusxtreme: .toba, ha nem nézel tv-t, akkor azt sem tudod, hogy a elromlott a box.
Bukta..., mégiscsak nézed a Valóvilágot.

JohnHenry 2011.11.05. 12:04:40

lézerblokkolót minden szoláriumba!

2011.11.05. 12:05:03

Az Artisjus élősködő retkes férgek gyülekezete.

Hetényi Győző 2011.11.05. 12:14:57

Nem olvastam végig a több száz hozzászólást, szóval lehet már elhangzott:
"Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója a Délmagyarnak elmondta, hogy 1999 óta él a vonatkozó jogszabály, amely azt fogalmazza meg, hogy a művek után jogdíjat kell mindenkinek fizetnie, aki a felhasználásból jövedelemhez jut."

Na most itt ez nem állja meg a helyét, egy szolárium NEM jut jövedelemhez attól, hogy szól-e a rádió, egy szoláriumnak abból van bevétele, hogy befekszenek a vendégek a szoligépekbe.

Nem rádiózni mennek a vendégek, nem azért fizetnek, hogy zenét hallgassanak, döntésüket semennyire nem befolyásolja az, hogy az előszobában szól-e zene vagy nem.. Tehát plusz jövedelem nincs a rádió bekapcsolása miatt..
Egy pert megérne egy rátermett ügyvéddel

Munkaadó 2011.11.05. 12:14:59

Bár szerintem is túlzás, és irreális az ilyen díj, ne feledjük, hogy 2009-ben az Artisjus felszóllította a jogdíj fizetésre, csak ő tojt rá magasról...

GluGluGlu 2011.11.05. 12:39:15

Azért az is pofátlanság, hogy a fényképezőgépemhez vásárolt SD-kártya árának egy része is Az Artisjus számláját hízlalja. Amúgy meg régebben tiszteltem Bródyt, de most éppen ellenkezőleg!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.11.05. 12:43:22

Újszülöttnek minden vicc új.

Akkor elárulom a titkot:

Felveszed a vállalkozási körödbe a műszaki cikk árusítást.

Kirakod a rádióra, hogy eladó és feltünteted az árát. Mondjuk a reális háromszorosát. Ennyi. Bemutatódarab.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.05. 12:45:14

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Akkor ugyanúgy megbüntethetik, mert gondolom ha a műszaki cikk boltban szól a rádió, azért is fizettetnek...

Ferk 2011.11.05. 12:46:12

Évekkel ezelőtt video-digitalizálással foglalkoztunk. Több száz (ezer?) DVD-t használtunk fel. Ezekre a lemezekre hivatalosan, bizonyítható módon amatőr, saját készítésű felvételek (esküvő, nyaralás, gyerekek stb.) kerültek. Kértem hivatalos állásfoglalást, felajánlva, hogy a szerzői jogdíjat az elkészült film készítőjének kifizetem, és ezt feléjük leigazolom.
A válasz: ez a törvény "apró" hibája, nem tudnak vele érdemben foglalkozni.
Ez az általuk aprónak titulált hiba több millió adathordozót érint.
Urak ott fenn!! Ez még senkinek nem tűnt fel?????

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.11.05. 12:46:36

Az egyik pub tulaj haverom konkrétan kibaszta a csávót.
Azt mondta neki, ha majd bebizonyítja, hogy a pénz amit kér eljut B.B. King-hez akkor fizet.

Mehetett bíróságra, meg is szívta.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.11.05. 12:50:10

@gftamas: Nemnem. A ZENSZEKNEK nem csökkentek a bevételeik. A KIADÓKNAk áll rohadtul rosszul a szénájuk. Ugye a kiadók feladata régen a zenész és a vásárló közötti közvetítés volt. Kiadták a lemezeket, nyomtattak hozzá szép borítót, reklámozták satöbbi.
Nade a digitális terjesztéssel minderre már rohadtul nincs szükség, a termék előállítója (zenész) közvetlenül el tudja juttatni a terméket a vásárlóhoz.
Ettől fosnak annyira a kiadók, mivel már rájuk egész egyszerűen nincs szükség. Ludditák, akik a szövőszék ellen harcolnak.
Veszíteni fognak, ez a pereskedősdi meg matricásdi csak átmeneti. 15-20 év és nyomtalanul eltűnnek.

Sántablöki 2011.11.05. 12:53:46

Tipp: Nem vagyok jogász, de ha a szolárium üzemeltetője felveszi tevékenységébe a zenelejátszó-készülék kölcsönzését is, és azt jelképes mondjuk 5Ft/30percért adja persze hivatalosan leszámlázva-,akkor onnantól kezdve a vendég joga hogy ott halgassa,ahol kedve van rá.Az üzlet meg az 5Ft bérleti dij után befizeti az adót-kb 1 FT-ot-.
Persze a szegedi szolárimban valószínüleg az volt a gond, hogy nem fülkénként volt megoldva a zenehallgatás,hanem egy központi minden vendég által halható módon, ami már közönségi adóztatható szolgáltatás.

Jofiu 2011.11.05. 12:56:46

Figyeljetek, segítségre lenne szükségem, keresem a megfelelő egyesületet.
Van nekem egy sajátmárkás söröm, speckó recept, nagyon finom, isszák rendesen.
Úgy döntöttem szétkürtölöm a receptet, hirdettem bele a nagyvilágba, mindenki csináljon magának és igya, mert finom.
Kellene valaki aki beszedi a pénzt az üzleti sörivóimtól, mert mégiscsak helytelen, hogy én, aki kitaláltam a söröm nem kapok pénzt abból amiből mások pénzt csinálnak, ezt mindenki beláthatja.
Kik is gazdagodnak meg a sörömből, nézzük:
- Először is a sörfőzők. Mindnek lehetősége van rá és eszköze, hogy főzze a sörömet irtózatos tételekben, amit eladnak és hasznuk van belőle. Fizessenek.
- A kocsmák. Sört árulnak, sokat. És én ebből egy fillért se látok!
- És ott van még a sörösüvegek problémája. Bárki aki saját célra főz sört beletöltheti és továbbadhatja. Pedig én csak saját élvezetre adtam körbe a receptet. A közösségi sörözések nincsenek benne. Kapjak minden üvegből pár forintot, hogy kompenzáljanak engem szegény szerzőt.
- És természetesen minden üzlet rajtam gazdagszik meg ahol sört árulnak, ez pofátlan! A nagykereskedőktől kezdve a kisboltokig mindenki.
- A WC-s néniknek és a WC-k felszerelőinek extra profitja van abból, hogy én csináltam egy receptet, úgy a jogos, ha ő is csengetnek.
- Véleményem szerint a söröshordóüzlet és söröscsapgyártók is hasznosodnak az én drága munkámból, bár az ügyvédi csapatom szerint ez már nehezen bizonyítható, elég a fentebbi pár.
Szóval légyszi segítsetek, keresem a megfelelő szervezetet ami segít kivetni a sörreceptgyártók szerzői díját minden sörre. Nagyon fontos.
Ha nincs ilyen esetleg össze is állhatnánk és csinálhatnánk egy egyesületet, mindenki fizet egy kis tagdíjat aki bármilyen recepttel előáll és elosztjuk magunk között a pénzt. Természetesen azután, hogy a pénzosztás költségeire leszedünk 27.7%-ot magunknak előbb.
Jogdíjat a sörre!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.05. 13:00:50

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Tényleg nem? Akkor elég egy diszkóból is műszaki cikk áruházat csinálni, ahol 10-szeres áron megvehető a hangrendszer?

Leonce 2011.11.05. 13:01:12

@Maxen1: Nincs messze külföld. Vásárolj be ott. + olcsóbban tankolsz.

Antika & Jancsika antidemokratakszovetsege 2011.11.05. 13:03:40

Artisjus maga a maffia nem tudsz ellenuk nyerni , pedig Paul Mccartney nem hiszem hogy kap egy fillert is a magyar radioban lejatszott szamaiert az elobb emlitett tisztessegtelen lehuzos cegtol! Valami nagyon buzlik csak meg senki nem ment nekik pedig nevetseges es irgalmatlan amit lenyulnak az emberektol ! Lehet hogy az osszes part tulajdonos ebben a lehuzos gusztustalan cegben! Kar hogy nincsenek tokos ujsagirok , riporterek akik felderitenenek komoly ugyeket , mint peldaul bizonyos politikusok felesegenek honnan van ennyi nagyerteku ingatlanja vagy ,Kehely ur ex miniszternek a svaci szamlaira honnan folyt be a penz ( olajosan)! Gyava a magyar ezert nem derul itt ki soha semmi kiveve a piti filleres korrupcios ugyeket !

Sántablöki 2011.11.05. 13:08:51

@Zabalint: A diszkókban nem hinném, hogy az egyéni zenehalgatás megállná jogilag és gyakorlatilag a helyét

Antika & Jancsika antidemokratakszovetsege 2011.11.05. 13:13:08

Magyar politika lenyege 21 eve, az egyeni erdek az elso , utana a kozerdek!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.05. 13:31:56

@Sántablöki:
Igen, de akkor máshol, pl. szoláriumban miért azon múlna, hogy a zenegép eladó-e?

Sántablöki 2011.11.05. 13:33:18

Egy vendéglátóhely eldöntheti, hogy szolgáltat mellékesen zenét magasabb forgalmat remélve. Ebben az estben jogosan kötelezhető, hogy fizessen az ebből fakadó plussz bevételéből azoknak(zenészeknek), akiknek ezt köszönheti.
De egy taxis vagy szoláriumüzemeltető erre valószínüleg nem kötezhető, hacsak nem 1-4 főnél több vendég számára teszi ezt lehetővé.
A gond az, hogy az AJ. jogtalanul akarja ezt kiterjeszteni(ügyvédek bandája), de mivel mindenkinek dobnak egy kis morzsát akiknek ténylegesen joguk lenne erre a pénzre (állambácsi, zenészek) hagyják őket garázdálkodni mint hatósági jogkörrel felvértezett gittegyletet.

Sántablöki 2011.11.05. 13:40:59

@Zabalint: A lényeg, hogy csk ő hallgassa és mivel míg tart a bérleti viszonya joga van szabadon használnia. Őt ebben a jogában az AJ nem korlátozhatja még a szoláriumban sem - feltéve(és ez a lényeg) csak ő hallgatja (halkan vagy füllhallgatóval)-.Tehát nem diszkó.

Antika & Jancsika antidemokratakszovetsege 2011.11.05. 14:53:09

Hung - Ister zrt az uj nyero ceg , meg az Infocenter '! Ezeknek vegyetek a reszvenyeit:)! Meg az elmaradhatatlan Simicska ur orzo vedo cegei ! Ott vajon nezegetik hogy ki van bejelentve a bizti orok kozul es mennyiert ?

Antika & Jancsika antidemokratakszovetsege 2011.11.05. 15:01:31

@gftamas: Nem kapja meg a Madonna , nem utalnak ! Eltunik a penz valahol feluton! Mondom hogy maffia , birosagon is tuti vesztes vagy mint az allam ellen , mindegy kinek van igaza! Fuggetlen a magyar birosag allitolag ! Szerintem egyaltalan nem az tapasztalatbol tudom! Regen rossz ha a birosagra mesz mert radobbensz hol elsz!

Antika & Jancsika antidemokratakszovetsege 2011.11.05. 15:06:41

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Senki nem kapja meg a penzt ez a vicc csak elveszik toled! Radionak kell fizetni nem jogdijat mert lejatssza! Artisjust fel kene szamoltatni a sok kinem fizetet jogdij miatt a kulfoldi eloadoknak ! Eszmeletlen ami penzt beszednek a semmire , mint egy bankjegy nyomda ! Mi is csinalhatunk jodij beszedesre szakosodott kft-t?

Juliusxtreme 2011.11.05. 15:21:42

@Tonyk: nem nem. a lányom szerette volna nézni a cartoon networköt amikor éppen nálam volt, így derült ki a bibi:))

Juliusxtreme 2011.11.05. 15:26:42

megittam egy üveg finom pannonhalmi vörösbort. szól nálam a black sabbath paranoid. rajtam kívül hallgatja az összes szomszéd, meg a fél utca. kell e fizetnem az artisjusnak?

dr. Tonyk 2011.11.05. 15:52:17

@Juliusxtreme:
:))
Én is mindig a lányaimra fogom!

Crabtree 2011.11.05. 16:15:53

@Sántablöki: A vendéglátó helyeken csak ritkán képződik plusz bevétel a zenéből(zenés táncos szórakozóhely /rendezvény), ezeket az Artisjus is külön kategóriába sorolja.
A többi esetben a háttérzene legfeljebb olyan "extra" szolgáltatás mint a fűtés télen. Ráadásul a rádióban szóló zeneszámok után az adók már megfizették a jogdíjat.
Ilyen alapon minden munkahelyen meg kellene adóztatni a háttérzenét, mert egy-egy jó szám fokozza a termelésta fröccsöntő üzemben.

alien 2011.11.06. 01:10:07

@Juliusxtreme: nem veszthettél volna semmit, a duma az úgyis kitalálok valamit hogy dupla legyen csak blöff volt amiért normál helyen kirúgják azt aki mondja

alien 2011.11.06. 01:12:52

@smokedoc: meg lehet biztos kerülni, nincs is nekem azzal bajom, csak az volt a gondom hogy meglepődik valaki hogy elkapja az artisjus ha megy a zene a boltjában én csak ennyit szerettem volna közölni

Maci_GSXR1000 2011.11.06. 08:30:09

úgy emlékszem, hogy abban az esetben nem kell jogdíjat fizetni, ha a rádióba integrálva vannak a hangszórók, tehát nem külön hangfalon szól!!!

Frau Rindfleisch 2011.11.06. 14:52:57

Azért én szívesen elolvasnám a szervezeti szabályzatot, vagy törvényt, vagy a fene tudja, hogy mi alapján működnek.

kocsmaros 2011.11.06. 18:02:47

@smokedoc: Pont igy jártam a vendég a saját rádióját halgatta, ezt irásba is adta a biróság mégis a szerzői jogvédőknek adott igazat. A vendég vallomását figyelembe se vették.Fizetnem kellett.Láttam árverést a jogvédők miatt. Ez egy tolvaj banda. KI ADOTT NEKIK ILYEN HATALMAT AZT IS AGYON KÉNE ÜTNI. Tanács: ha jogvédőt látsz üsd agyon.

Moan 2011.11.06. 18:16:34

@Egyedi nicket kell megadnod:

Köszönöm a korrekt és minden szempontból kimerítő választ a kérdésemre. :)

KeMa 2011.11.11. 13:27:07

Ha veszek egy gitárt, annak az árából mennyi megy az artisjus-hoz?

T-5 2011.12.19. 15:48:58

@Viktus: Ja, öcskös ám a tetű kurva anyád, az. (Amúgy hidd el, szóváteszem, csak kár, hogy a fajtád élőben nem olyan kemény, csak itt, a blogon. Ahogy mindig.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.21. 21:07:58

@T-5:

Tyű! Te aztán könnyen felkapod a f.szt! :)
süti beállítások módosítása