Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Látszatország

2011. november 14. - Droli

Keresztfiam (gyakorlatilag már az) hazajön a suliból, bedobja a táskát a sarokba, és közli: ő nem hajlandó többet bundáskenyeret vinni a suliba. Miért nem? - kérdezi a nagymama - talán nem ízlett, kisfiam? Nem, nem erről van szó, hanem arról, hogy az osztálytársai kiröhögték; ők ugyanis nem otthonról hoznak kaját, hanem az iskola melletti büféből vesznek pizzát vagy valami hamburgernek nevezett förmedvényt. Úgy is mondhatnánk, hogy a bundáskenyér nem menő.

Aki azt hiszi, hogy ez a történet valahol a Rózsadombon vagy valami elit iskolában játszódik, az erősen téved - hazánk egyik mélyszegény vidékéről van szó, ahol a munkanélküliség messze alulmúlja a magyar átlagot, az emberek többsége segélyen él, és egy-egy osztályképen annyi a - hogy is fogalmazzunk finoman - szóval annyi a halmozottan hátrányos gyerek, hogy egy ilyet a Kurucinfó főoldalra tenne "ez lesz Magyarországból 20 év múlva" felirattal. Igen, ilyen helyen is lenézik már a bundáskenyeret.

Az a baj, hogy hazánkban a látszat mindenek felett áll: nem az a lényeg, mi vagy, hanem hogy minek látszol. Nem tudom, hogy alakult ez ki, szerintem a rendszerváltás miatt lehet, amikor hirtelen ránkszakadt az árutömeg, a választék, na meg a profi marketingesek kora, ami ellen nem voltunk felvértezve. Fogyassz, fogyassz, fogyassz! - sulykolták a plakátok, a reklámok, csak egy probléma volt: nem volt miből. Beömlött az országba az új technika, olyan dolgok, amelyekről az emberek addig csak álmodtak, de most már birtokolni akarták, és ami még rosszabb, néhány cikk valóságos szimbólum lett. Hozzuk közelebb az időt, beszéljünk például az elmúlt öt évről: vajon ki ne hallott volna olyanról, aki külföldi útjaival akart felvágni? Embernek tekintik-e azt, aki nem autóval jár? Tizenéves kölykök rohangálnak okostelefonnal, mert az "menő", és ennek kapcsán ne felejtsünk el megemlékezni a fogyasztói szimbólumok csúcsának számító i-termékekről, mint az iPhone, iPad (viccesen hozzátehetném: iNtimbetét :-), melyek nélkül már lehetetlen "villantani". Láttátok már a szegény ember okostelefonját? Én már láttam ilyet, elmondom, mi volt benne: néhány fénykép és felvétel a családról, pár mulatós zene, youtube-ról letöltött viccesnek vélt felvétel, és ennyi, telefonálni nem telefonálnak vele, mert drága - erre költötte el a családfő a segélyét, miközben például a háza az összeomlás szélén van. De hát valamivel fel kell vágni.

Tulajdonképpen az egésszel nem lenne semmi baj, hiszen mindenki azt csinál, amit akar - ha lenne miből. Ha a méregdrága külföldi utazásokat nem devizahitelből finanszírozták volna (most persze megy a sírás, hogy "mentsen meg a kormány!), ha a plazmatévé (ami kb. öt percig volt érdekes, meg míg megmutattuk a Jóskának) nem "30%-os THM hitelre" ment volna, ha mindenki addig nyújtózkodott volna, míg az a takaró ér. De sok esetben nem ez történt, most meg nézzük, hogy milyen brutális mértékben el van adósodva a lakosság, miközben a hitelen vett luxus ma már szinte semmit sem ér, sőt, kellene venni az újabbat, csak már nem adnak rá hitelt. Rosszabbul élünk, mint négy éve.

És ez a látszat, ez a mutogatás bőven túlmegy az anyagiakon - mindenki szeretné magát többnek láttani, mint ami. Ezzel sem lenne semmi baj, ha nem nézné le azt, aki "alatta van" (vagy inkább ő véli úgy, hogy nála alantasabb munkát végez). Ha valamelyik fórum hozzászólásrovatában a "ki mennyit keres" téma körre kerül a sor, mindig jót szórakozok rajta, hogy Magyarországon mindenki minimum vállalatigazgató, vagy menő menedzser, és keresete bőven veri a félmillát, ha ezt reprezentatívnak tekinteném, akkor mondhatnám, hogy hazánk egy kurva gazdag ország, a tízmillió milliomos országa. Ezt az elvárást, ezt a szemléletet amúgy remekül meg lehet figyelni egy-egy álláshirdetésben: az ingatlanügynök "sales manager", a biztosítási ügynök "junior pénzügyi tanácsadó manager", a mezei titkárnő "office manager", szerencsére a takarítónő még nem "cleaning manager", de egy idő után ilyen is lesz, kétségem sincs felőle. Mert mennyivel jobban hangzik az, hogy "egy nagy multi junior sales managere" vagyok, mint az, hogy "ingatlanügynökként keresem a kenyerem". Előbbi fejbólogatást, "ez igen!" felkiáltást, illetve nagyfokú dicsekvést vált ki a családból és a baráti körből, utóbbi meg hallgatást, illetve "ugyan kereshetnél már végre egy rendes munkát!" típusú dorgálást. Na és a lenézés, ami az "alantasabb" munkák felé megy... külföldön, ha egy valaki azt mondja, hogy ő egy hotelben takarít, akkor azt mondja a környezete, hogy ő egy rendes ember, keményen dolgozik, adót fizet. Ha valaki áruházban pénztáros, akkor azt mondják, hogy ő egy rendes ember, keményen dolgozik, adót fizet. Magyarországon meg lenézik, sőt, ledroidozzák, sokszor éppen a "junior sales managerek". Mert hát a látszat, ugye, fontosabb, mint ami mögötte van.

Szóval látszatország vagyunk, és az egy dolog, hogy önmagunkat is becsapjuk ezzel, nagyobb baj, hogy másokat is. Én remekül szoktam szórakozni néhány külföldön dolgozó magyar látszatmeséjén, leírom, amit legutóbb hallottam: egy nő azzal dicsekedett, hogy ő "Angliában dolgozik, epret szed, hetente kétezer euróért(!!!)", a másik azzal, hogy frissdiplomásként kiment Dublinba, és rögtön étteremvezető lett. Aki valóban külföldön dolgozik, annak gondolom, nem kell ecsetelnem, mennyi valóságalapja lehet ezeknek a "csodatörténeteknek", mondjuk a második esetben megértem, hogy itthon nem mer azzal dicsekedni, hogy "kimentem Dublinba, frissdiplomásként óriási szerencsém volt, hogy kaptam egy mosogató-pincér állást, és köszönöm, kötött munkaidőben remekül megélek belőle", mert tuti, lenézik itthon. A nagyobbik baj, hogy ezzel csak az itthonmaradottakat hülyítik, és a mai magyar igazi valóságban (nem a látszatországban") a hiteleket nyögő, keveset kereső, esetleg nyelveket nem beszélő polgártársunk agya eldurran, és csapot-papot itthagyva kimegy, hogy ő is epret szedjen heti 2000 euróért, illetve étteremvezető legyen tapasztalat nélkül. És ott fog rádöbbeni, hogy mennyire nagy a különbség a látszatország és a való világ között, csak kicsit sokba kerül majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr193368338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.13. 22:33:31

Az én véleményem az, hogy a látszatra olykor igenis nagy szükség van. Mondhatni okvetlenül fenn kell tartani a látszatot.

Aki ad a látszatra, annak valahol van tartása. Ilyenek vagyunk mi magyarok, még ha pénzünk nincs is hozzá.

A gond inkább az, hogy milyen látszatot akarunk fenntartani. Jó-e az, ha trendi látszatot akarunk kialakítani magunkról. Elvégre nem ragadtunk meg általános 7. osztályos szinten. Vagy igen?

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2011.11.14. 09:43:31

És milyen tanácsot, bölcsességet kapott válaszul a keresztfiad (akár a nagymamától, akár tőled)?

Bloghézag 2011.11.14. 10:04:32

A válasz már igen régi:
"Fenn az ernyő, nincsen kas."

pjotr_75 2011.11.14. 10:08:03

Suzukim van (4 éves), elmegy A-ból B-be, kövezzetek meg!
Nincs plazmatévém (csak nem hitelre vett LCD-m) kb. 2 év spórolás után, jéé, van rajta kép, kövezzetek meg.
Lassan 4 éves Samsung (nem okos) telefonom van, lehet rajta telefonálni, kövezzetek meg.
Nem voltam Dubaiban, olaszban, horvát tengerparton, max. Sopron, Északi-középhegységi túrán, 2 éve el se hagytam az országot, a saját kertemben jobban érzem magam, mint bárhol máshol, kövezzetek meg.
Nem cigizem, nem dohányzom, nincs százezres aranyláncom, orromból nem lóg karika, tetkóm sincs varratva, feleségem normál keblű, kövezzetek meg. (megj.: feleség szerint is inkább nyílászáró-szigetelésre alkalmas a szilikon, nem arra, hogy magát tömje ki vele)
Házam hitelmentes, bár nem palota, 10 éve folyamatosan szépítgetem, mire nyugdíjba megyek, nem lesz rajta már semmi munka, "szakembert" ritkán látunk, - van egy nagy előnyöm - tudok olvasni, így lettem már ács, épület- és bútor-asztalos, tetőfedő, villanyszerelő, földmunkás, betonozó, festő, burkoló, és most leszek majd vízszerelő is, és tavasszal kimegyek a kertbe kapálni, kövezzetek meg.

Érdekes, hogy mivel én valahová az alsó-középrétegbe helyezem magamat, nem nézem le a szegényebbet, inkább a gazdaggal szemben van egyfajta ellenérzésem(?), fenntartásom(?) - és nem irigység, nem kellene ami neki van, én csak annyit kérnék, hogy mindenkinek annyija legyen, amit tisztességgel szerzett meg, nagyon sok ember alól hirtelen kikopna a merci/audi, és akkor talán nem érezné úgy, reggelente munkába jövet, hogy neki márpedig ezt a suzukit (amiben én és a családom ül) meg kell előznie - még az életünk árán is.

elegedetlen 2011.11.14. 12:57:47

Proletárkörnyéken lakom, én is ezt tapasztalom. Reggelente a buszon (ahol ugye az utazási feltételek szerint tilos enni) a szemem láttára eszik és iszik meg a - nem mindig egészen fehér - fiatal annyi pénzért péksüteményt meg energiaitalt, amennyiért a mi egész családunk otthon reggelizik. Nem tudom, hogy segélyből van-e a cucc, de azt tudom, hogy a társasházunkban évek óta nem tudjuk kirakni azt a családot, amely 5 éve egy fillér közös költséget sem fizet. Eközben mindkét gyereknek van mobilja, az ablakunk alatt cigiznek el havonta tízezreket és kutyára meg pár macskára is futja. Csak a lakásuk fenntartására nem jut egy fillér sem.
Cigánymentalitás (elnézést minden tisztességes cigánytól), amely semmit sem fog változni mindaddig, amíg az állam ezt megengedi, sőt újabban talán már támogatja is.
Ha néhány ilyen élősködőt könyörtelenül kitennének a lakásából, mindenét elvennék és eladnák, hogy legalább a töredékét visszaadják azoknak, akik évekig akaratuk ellenére eltartották őket, akkor biztosan kevesebb energiaital fogyna a BKV buszokon
és kevesebb kakaóscsiga-szemetet kellene állampénzen összetakarítani utánuk...

Figyel Castro 2011.11.14. 13:42:40

Tudom, hogy mélyebben van a lényeg, de: a bundáskenyártől jobb kaja nincs. Nálunk még a melóban is volt reggelire, terhesen egy csomót megettem, ráadásul olcsó volt :)
Sajnos nehéz a gyereknek megmagyarázni, hogy ne törődjön ilyesmivel, a gyerekek meg ráadásul nagyon kegyetlenek tudnak lenni egymással.

Sátán meg a Jocó 2011.11.14. 13:55:35

/OFF
@elegedetlen: "évek óta nem tudjuk kirakni azt a családot, amely 5 éve egy fillér közös költséget sem fizet"
ezt mégis hogyan?! nálunk három hónap után ügyvédi felszólítás, majd fizetési meghagyás, ha az sem, árverezés.
???
/ON

Sátán meg a Jocó 2011.11.14. 13:56:52

a látszat fenntartása évezredek óta népszerű sport az emberi lények körében, hagyjuk már ezt a süket "külföldön bezzeg..." dumát.

B-rocker (törölt) 2011.11.14. 15:03:02

A bundáskenyér menő, citromos teával.

daniferi 2011.11.14. 15:28:19

Valóban akkor kezdődött, a 90-es évek elején, emlékszem, mert akkor voltam iskolás. Az a legrosszabb, hogy választhatsz: beállsz a birkák mögé a sorba, hogy nálad is csak látszat legyen vagy pedig a gyereknek lesz egy szar gyerekkora. Nem vészes, túl lehet élni a sok kiközösítést a nem-menőség és látszat-csóróság miatt, én se lettem sorozatgyilkos, pedig nálam aztán nem látszat volt, valóban nem volt pénz :)

Joooe 2011.11.14. 17:04:09

@pjotr@gportal.hu: nagyon jól szóltál :)
Nekem 21 éves fiestám van, funkcionálisan lényegében annyit tud mint egy 50x annyiba kerülő új középkategóriás autó. (De ezzel nem lehet felvágni, jajj de nagy kár :D Olyan hülyének érzem magam hogy nem fizetek 5 millát azért amit 100e-ért is meg lehet venni.) Meg nekem még van a házon kis hitel, mert zsebből nem ment, de direkt olcsót vettünk (ebből következik, hogy sok saját munkát is vettem vele), és harmincas éveim közepére ki is fizetem ha minden jól megy... addigis én is olvasok és mindent csinálok (én még autószerelő is vagyok az általad felsoroltak mellett :P)
Ez a "csóró" élet úgy, hogy egyébként az átlagnál lényegesen jobban keresek, csak nem volt a családtól hozott összeg és nem akarok komoly mértékben eladósodni.
Az adóváltozások kapcsán szoktam azon röhögni, hogy egy csomóan úgy adják elő, hogy aki most "jól" járt az élete nagy részét trópusi szigeteken tölti és a wc-re is helikopterrel jár :)

Joooe 2011.11.14. 17:43:24

@elegedetlen: nem teljesen OFF:
Hogy lehet hogy energiaitalt vásárolhat fiatalkorú/kiskorú?
Amikor én voltam gyerek még a kávé is egy kategória volt az alkohollal, nem gyereknek való...

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.11.14. 19:01:43

Itt nem csak Magyarországról van szó, ez megy máshol is. Még a múlt század elején találta ki E.B., hogy a fogyasztást úgy lehet növelni, ha az emberekkel olyan dolgokat is megvetetnek amire nincs szükségük. Ravasz fogyasztásösztönző technikákat találtak ki, és fejlesztenek azóta is fáradhatatlanul. Kifinomult reklámokkal próbálják elhitetni veled, hogy az autóddal, a ruháiddal, a kacatokkal kifejezheted az egyéniségedet, lehetsz valaki. Ha megpróbálsz kimaradni a játékból az idomított birkacsorda szemében ősember vagy lúzer leszel. Hja hogy neked még nem a legújabb ájfónod van?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.11.15. 20:38:39

@daniferi: Én is a kilencvenes elején voltam iskolás (illetve akkor is mert azért nyolc év, az hosszabb, mint egy évtized eleje;-), de nem akkor kezdődött. Csak a fogyasztás, az áruk és a reklámok bezúdulásával láthatóbbá vált, sokkal érzékelhetőbbé egy gyerek számára is.
A Kádár korban sem volt mindegy, hogy Balatonon van-e a nyaralód, vagy alsóbiharfalván. Hogy egyszintes-kétszintes, vagy téliesített.
Ahogy az sem, hogy ilyen rendszámú a kocsid (ugye a rendszám meghatározta a korát) Akkoriban ha kivontad, és újra forgalomba helyzeted, akkor a korábban leadott rendszám helyett újat kaptál, vagyis volt egy új (rendszámos) kocsid! Mikor ezt már nem lehetett, a Trabantokra cserekarosszériát raktak, esetleg motorcserével, és akkor már lehetett újra forgalomba helyezni - új rendszámmal. De aki nem volt ennyire ügyes, az folyamatosan követte a változásokat: Trabantnál, Ladánál lökhárítót cseréltek, Wartburgnál a krómokat feketére festették, hogy újabb kiadásúnak tűnjön a kocsi (fészlift). Hogy a mindenheti panel előtti kocsimutogatós autómosásról már szót se ejtsünk. Aki tehette, amint megjött az autó, rögtön befizetett az újra, így akár háromévente is cserélte...
Szóval ment akkor is a rongyrázás, csak akkor megvoltak a keretek (nem annyira a fogyasztás volt a fontos), és nem volt annyira feltűnő.

@Joooe: "Az adóváltozások kapcsán szoktam azon röhögni, hogy egy csomóan úgy adják elő, hogy aki most "jól" járt az élete nagy részét trópusi szigeteken tölti és a wc-re is helikopterrel jár :)"
Lehet hogy te is jól jártál, és esetleg "megérdemelten", de nagyon sokan meg rosszul... És azt se felejtsd el (és így röhögj - magadon), hogy a trópusiszigetes-helikopteresek 10x olyan "jól jártak", mint te, vagy pláne az, aki rosszabbul.

Saki19 2011.11.16. 10:05:06

@bogancs: Nos, a válasz egyszerű, a nagy átlag nem a 7.-es szinten maradt le, hanem valahol félúton az óvodai ballagó és a felső tagozat (esetleg 8 osztályos gimi, kinek mi tetszik) közötti 4 évben. 5 éve olvastam egy elemzést, mely szerint egy magyar, ha megengedhet magának egy X kategóriás kocsit, akkor ő vesz egy X+1-eset, aztán 8 évig nyögi inkább az elviselhetetlen törlesztőket, és az ingatlanpiacon is ez kb. a helyzet (és nem csak a CHF válság egyedül, hanem a kettő kombinálva okozta nagyon sok esetben azt, hogy tömegesen dőlnek be a hitelek).

És egy viselkedéstanilag lemaradt szülő gyereke azt teszi, amit otthon lát - a rongyrázást. De ez nem új keletű. Ha jól sejtem, jó harmincas lehetsz a cikk írójával egyetemben (már csak azért is, mert ha nem tévedek, egy közintézményt látogattunk az évezredforduló elején Debrecenben 2 éves átfedéssel), szóval első kézből láthattad, mi ment a rendszerváltáskor: A szocializmus egységesített, uniformizált világából belecsöppentünk egy diverzifikált fogyasztói társadalomba. Aki még akkor is hordta az iskolaköpenyt, amikor már nem volt kötelező, azt kb. kiröhögték. Aki tiniként nem járt az akkor trendi ruhákban, kiközösítették. Mert már akkor is ezt látták otthon, ugyanis a szülők - már aki tehette – megpróbáltak élni az „Új Rend” hozta sokszínűséggel és különbözni akartak a többiektől. (És ez a helyzet sem javult 20 év alatt. Sőt)

A lényeg, hogy az 1990 körüli 10-től 30-ig terjedő korosztály nevel (vagy kellene nevelnie) most gyerekek és unokákat. Az a generációsor, aki megkapta nyugati kultúrát, minden hozadékával. Csak a használati utasítást nem olvasta el. Azóta sem…
süti beállítások módosítása