Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogyan szívatja a Fidesz a devizahiteleseket?

2011. december 16. - Droli

Aki kereskedelemben  szezonális osztályon dolgozik, tudja, hogy a szezon elején az áruház kifejezetten magas árat ad a terméknek, majd a szezon vége felé szépen viszi lefele, készlettől és visszáruzási lehetőségektől függően persze. Így lehetséges, hogy ugyanaz a medence áprilisban 49990 Ft, júliusban 29990 Ft, augusztusban 19990 Ft, szeptemberben meg szinte ingyen odaadják, csak vidd már el, ne foglalja a helyet az osztályon-raktárban. Megszívja-e az, aki áprilisban drágán megveszi? Rövidtávon nem, mert ő már azon a nyáron is pancsikolhat a saját medencéjében, hosszútávon viszont igen, mert jövőre ugyanabban a típusú medencében fog fürödni, mint amit mondjuk a szomszéd megvett tízezerért. (A szakmában ehhez azt szokták hozzátenni, hogy a korábban vásárló vevő nem pusztán a medencéért, hanem annak hosszabb és hamarabbi használati jogáért fizeti a többletet.)

Hasonló érzéseim vannak a Fidesz devizahiteleseket megmentő programjaival szemben is. A devizahitelesek megmentésének úgy másfél éve szezonja van, és a Fidesz sorra adagolja a megmentő intézkedéseit, melyekbe minél hamarabb  ugrik bele az ember, annál jobban fáj neki később. Lássuk, mire gondolok:

- első nagy megmentő csomag (ahol a hitelesek is választhattak) : árfolyamrögzítés 180 Ft-on (svájci franknál), a különbözet külön számlán gyűlik és új hitelként funkcionál pár év múlva, tehát kamatozik. Az ötlet nem volt rossz, de nem sokan mentek bele.

- második nagy megmentő csomag: végtörlesztés 180 forinton. Hopp, itt már nincs 180 feletti különbözet, igaz, egy összegben le kell perkálni a tartozást! Emlékeztek arra az esetre, mikor valaki még a javaslat előtt végtörlesztett, de a jóváírás késett pár napot, közben az árfolyamváltozás miatt pár százezerrel megnőtt az adóssága? Na, ő verhette igazán a fejét a falba! Kicsit vár, és jóval olcsóbban megtehette volna az egészet. De ki gondolta volna nyáron, hogy ilyen törvény lesz?

- harmadik nagy megmentő csomag: rögzített árfolyam, a különbözet gyűjtőszámlán gyűlik,de nem kamatozik, 90 napon túli késedelem esetén meg lehet kérni a forintosítást, és a tartozás negyedének elengedését. Aki elfogadta az első mentőcsomagot, az most verheti a fejét a falba, hiszen az új szabály sokkal kedvezőbb lenne neki (már ha nem terjesztik ki rájuk is).

Ha én most devizahiteles lennék, bizony elgondolkodnék: érdemes-e belevágni ebbe az utolsó konstrukcióba, vagy jobb várni? Ki tudja, nem-e áll elő a kormány jövőre valami kedvezőbbel? Elvégre a Fidesz szinte hetente kiötletel valamit, ki garantálja, hogy februárban nem találják ki, hogy 170-en törleszthet a frankhiteles, a többit meg nyelje be a bank? Vagy hogy az állam átvállalja a törlesztő felét? Aki szerint ez biztosan nem történik meg, annak ajánlom  a szeptemberi eseményeket, ahol a 180 Ft-os végtörlesztés olyan váratlanul került elő, hogy csak nyekkentünk (különösen a forintárfolyam).  Ugyanezt a bizonytalanságot figyelhetjük meg a piacon is, hiszen nem tudni, mit lép a kormány a jövőben és hogyan írja felül saját régi törvényeit.

Hát igen, így lehet bizonytalanná tenni a piaci szereplőket, akik ennek hatására később egy jó gazdasági intézkedést is kétkedéssel fogadnak (ezt hívják úgy, hogy a hitelesség elvesztése), így az intézkedés nem éri el teljesen a célját. Késői tanulság ez a Fidesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr623467200

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár megérti, ha valaki hazautazik várni a Jézuskát 2011.12.17. 10:19:42

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénteken beszüntette Magyarországgal a pénzügyi támogatási csomagról folytatott előkészítő tárgyalásokat, mert attól tart, hogy a kormány aláássa a központi bank függetlenségét. Összefoglaló....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.16. 18:41:13

Kifelejtetted a köztisztviselőknek szóló kamatmentes kölcsönt a végtörlesztéshez...

Lencsés István 2011.12.16. 18:50:46

A hitelesek saját magukat szivatták azzal hogy felvettek hitelt ....

Anti Anyag (törölt) 2011.12.16. 19:07:26

Ez jó. Inkább örülnél neki, hogy tesz valamit a devizahitelesekért.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.16. 19:16:36

tegyen vmit persze, frankó..csak megint az jár jól aki nem fizet 90 napja.

és ha most nem kezd fizetni a hírre?
vagy fizet mint a katonatiszt ahogy a múltban is, akkor rajta rajta marad a szopóálarc?

Péklapát 2011.12.16. 19:17:45

Anti Anyag: Marhajó, tényleg.Szerinted kinek a zsebéből segitik meg őket? Sőt úgy örülök neki, hogy önként felajánlom szegényeknek az összes vagyonomat, csakhogy megsegitsük őket bármi áron, meg fizetem helyettük is a hitelt a forinthitelemmel együtt, mert voltam akkor farok hogy nem jutott eszembe devizába felvenni a hitelt.
Valahogy az ismerőseim akik annakidején hülyének néztek mert forintban vettem fele a hitelt, most nagyon nem feszegetik ezt a témát...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.16. 19:19:30

@Anti Anyag: nem lehetsz te ekkora segg. csakis bérenc. rohadjál meg ahol vagy!

fda 2011.12.16. 19:21:47

a devizahitel egy nagyon rossz termék, ma már mindenki elismeri.

Engem hülyének néztek 3 éve, amikor ugyanezt mondtam és drága forinthitelt választottam.

Mondjuk engem nem is akar senki megsegíteni, én csak fizessek vissza fillérre mindent.

A segély mindig annak jó, aki nem akar vagy nem tud dolgozni. Most is egy segélyakció folyik, azoknak akik nem tudnak, vagy az utóbbi hónapok tanulságai alapján nem akarnak fizetni

dedalon74 2011.12.16. 19:22:52

@Péklapát: Most ugyanaz
ok megint hülyének nézhetnek, mert nem igazuk volt? De.

fkorbi 2011.12.16. 19:24:54

Sztem meg kb itt ért véget a devizásokkal való ötletelés, nem lesz folytatás, a piac nem igazán díjazná.

persze lehet mondani, hogy mit nekünk a piac, csakhát törlesztenünk kell a nyomorult államadósságot, és pár hülye intézkedés - vagy annak az elbaszott kommunikációja - könnyen elinflálja a második nyugdíj einstandot is.

Kivlov 2011.12.16. 19:27:38

@fda:
Nem rossz a devizahitel.
Csak normális országokban folyamatos reálbérnövekedés van meg stabil (esetleg egészségesen erősödő) valuta.

rámenős 2011.12.16. 19:28:58

@Lencsés István: Röviden és finoman menj a fenébe.
Már a fidesz is beszáll a bankok megsegítésébe az adófizetők pénzéből 300 milliárddal.
Ajánlom figyelmetekbe a Nemzeti Hírháló cikkét A deviza alapról. Humbug volt az egész. A megdöbbentő az, hogy némán tűrjük az évszázad csalását.
A fenti felvetést már megszokhattuk kormányainktól. A könyvelők tudnának mesélni a dilettantizmus és a becsületesség hátrányairól. Élő példa az offsohr kedvezmény.

fkorbi 2011.12.16. 19:29:37

@Kivlov:
mondjuk ezekben a normális országokban a kamatszint is alacsony, és ezért nem deivzáznak.

Kelly és a szexi dög 2011.12.16. 19:32:13

Örülj, hogy valaki segíteni akar - a korábbi kormány szart azoknak a pofájába, akiket hagyott megszívatni!

2011.12.16. 19:32:20

@Kivlov: Nem, nem szívatott senkit, mert a felvett hitelt nem a párna alá tette, számolgatni naponta, hanem házat, hazát épített belőle, munkát adott építőanyag kitermelőknek, kereskedőknek, tervezőknek, bürokratáknak,(engedélyek, illetékek, miegymás) építészeknek, kőműveseknek, asztalosoknak, épületgépészeknek, stb., akik ezáltal munkájuk során adóztak, építkeztek, öltözködtek, kirándultak, és így a maguk során újabb és újabb, az általad említett ország lakóinak adtak munkát, kenyeret.

Keen25 2011.12.16. 19:37:45

@Kivlov: nem rossza a devizahitel.
Az a rossz, hogy a sok hulye ugy vette fel, mintha forinthitel lenne.
Vagyis belevett sacc 10% ingadozast az arba. Max. Es olyan valutaba vettek fel hitelt, amihez kozunk nincs. Japan Jen B+!!!. :)
Aztan meglepodtek, hogy ketszerannyi a torleszto... Mint volt.
Es meg igy is kevesebb, mint a forinthitelesnek ugyanaz....

Fájnensöl Tájmsz 2011.12.16. 19:41:19

Valaki legyen szíves megmondani, hogy a "MINDEN DEVIZAHITELES"-be (akiket a média szerint most meg fognak segíteni), abba beletartoznak a

"SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖS"-ök is?

Köszönöm szépen előre is.
A "hitel" és a "kölcsön" az két külön fogalom?

Nyiri 2011.12.16. 19:41:21

Nekem nincs lakáshitelem, albiban élek évek óta. Okkal nem vettem fel lakáshitelt. Milyen jogon "mentjük" meg a devizahiteleseket? Kiigazitás ide oda csak hogy tudjunk segíteni a sok idiótán aki szar állásra 40 évre vett fel hitelt? Ilyen erővel én miért nem kapok lakhatási támogatást?

Kivlov 2011.12.16. 19:42:54

@Keen25:
Erről van szó! 100%-ig igazad van.

Kivlov 2011.12.16. 19:44:10

@surcapisca:
Igen? Akkor megvan a megoldás! Vegyünk fel az IMFtől 100 Mrd ojró / USD hitelt, osszuk szét a lakosságnak, aztán hagy pörögjön a gazdaság!
Nem is ezzel van a baj, koma. Hanem azzal, hogy a hitelt vissza is kell fizetni. Ha meg nem megy, ne sírjon egysem, ha viszik a házát...

Fájnensöl Tájmsz 2011.12.16. 19:48:48

@Nyiri: Én nem vettem fel se 15, se 40 évre lakáshitelt, "csak" személyi kölcsönt. Buta voltam, tájékozatlan voltam, nem gondoltam át eléggé, hogy svájci frankban vettem fel végül, mivel az ügyintéző szinte rábeszélt és akkor nem látszott nagy árfolyamkockázat, az ember még a forint erősödésére is tippelhetett laikusként. Azóta megbántam. Akkor lehetett fizetni a törlesztőrészleteket. Azóta válság volt/van/lett, nehezebb lett az élet, a CHF árfolyam elszabadult. Szemét dolog, ha szeretné az ember, hogy tovább ne növekedjenek a terhek?

Talán nem annyira szemét dolog. Nem vagyunk bűnözők. Nem az adófizetőknek kell kipótolni a különbözetet. Én legalábbis nem azt várom el. Köszi.

Személyi kölcsönös.

M_R 2011.12.16. 19:48:56

@Péklapát: mint dedalon fentebb

Most is rajtad lesz a szopoálarc, mert a jelek szerint aki devizában vette fel 5 éve és most végtörleszt az messze jobban jár mint aki forintban vette fel 5 éve és még 10-15 évig törleszt...

És tegyük hozzá hogy te szopóálarcos forinthiteles pár év múlva akkora kamatot kapsz a nyakadba hogy csak pislogsz... Szerinted kire fogják terhelni a bankok a végtörlesztés veszteségeit? Elárulom: rátok forinthitelesekre...

Keen25 2011.12.16. 19:49:29

@surcapisca: Pontosan.
Megvette az irrealisan magasra tolt aru lakasat/hazat.
Olyan eppittetovel, aki bert feketen, adot eppenhogy fizetett.
(Es most tisztelet a kivetelnek).
Ettol fuggetlenul. Akkora felviragoztatasa volt az ingatlaniparnak, hogy csuhaj.
Aztan meg nezte a barom, hogy a retekbe van az, hogy a gaz+viz+villany+benzin+kaja+pia+cigi+no mar nem fer bele a havi ketszer nyocvanba....
Merhogy a 2*60 nm-s csaladi hazat a kazan csak 17 fokra futi fel, azt megis havi negyven.....
Vagy hogy hat felvett hitelt, aztan az alberlo kirohogte mert nem akart havi kilencvenet fizetni az eredeti hatvan helyett.... Es vazz mostmar neki kell fizetnie.
De rohadt svejc, meg bankok! MEg elmulnyocev!!!

Keen25 2011.12.16. 19:51:17

@M_R: Pontosan. mindent a jolfizeto forintosok fizetnek ki.
Meg az a sok marha, aki meg itt tartja a penzet a bankban, merthat szamlavezetesi koltseg +10%, Kpfelvet dij, utalasi koltseg....
Most kellene bankszamla valami semleges orszagban (akar delafrika is, tokmindegy).
Aztan oda utaltatni a fizut.

Keen25 2011.12.16. 19:53:05

@Nyiri: A megmentes egy jo modszere lett volna, ha azt mondja a kormany, hogy:
-A bank csak a fedezet osszegeig kovetelhet. A tobbi az o vesztesege.

Noh akkor szepen mindenki leadta volna lakasat, kocsijat a banknak. azmeg eladta/kiadta volna.
Maris nem 9M lenne egy panel a florianternel, es nem 50e lenne egy 40 nm lakas belese zugloban.

user_dec16 2011.12.16. 19:53:51

Igazságtalannak érzed a devizahitelesek terheinek könnyítését?

válaszokat ide kérném, ha lehet, köszi :

teddfel.com/kerdes1.php?ke=150

homér 2011.12.16. 19:56:20

@surcapisca: ekkora baromságot... gondold át újra. segítek egy kicsit: a hitelesünk a hitelfelvétel miatt jövedelmének nagy részét nem elkölti a tesco-ban, ezzel munkát adva sok-sok embernek, hanem helyette törlesztőrészletet fizet.
azaz összességében mennyi munkát adott a többi embernek, mennyivel növelte a gazdaságot??? naugye... azzal, hogy 20 évre előre elköltötte a pénzét csak azt érte el, hogy most adott valami nagyot a gazdasághoz, és nem folyamatosan, a következő 20 évben járult hozzá.

ugye, nem is fáj, ha gondolkodsz néha, és nem leírod az első hülyeséget, ami eszedbe jut.

Dekatlon 2011.12.16. 19:58:54

háde milyen már, hogy a 90 napos tartozás a beugró a jóba?
Ha csak simán frankhitelem van, ÉS FIZETEM IS, akkor senki sem akar megmenteni. Pedig nyilván máshonnan vontam el a pénzt, hogy kifizessem a részletet. Engem így neveltek.
Be úgy tűnik annak áll a világ, aki szarik bele, nem fizet.

hamisnero 2011.12.16. 20:11:47

@rámenős: ja, a Blikk is megírta. fontos, hogy jó helyről vedd az információkat. a sámámom címét megadjam?

hamisnero 2011.12.16. 20:15:32

@M_R: száraz tény, hogy aki forintban vett fel kölcsönt, hosszú évekig sokkal rosszabbul járt. most hogy őket senki ne akarja "megmenteni" megint rosszabbul járt. kár értük, a racionálisan gondolkodókért. irreális országban persze...

lady boo boo 2011.12.16. 20:19:49

a dakota miniduce meg a 72 órás ultimátumai
már akkor bégettek a vekkeres birkák

januárban elmenekülnek az orvosok és nővérek
a 3-as metró végleg leáll
benzin 500 ft € 400
fűtetlen iskolák
éhező , nyomorgó emberek

"senkit nem hagyunk az út szélén "-hazudta a mindig igazmondó fityisz- nem hát, mert belerúgják a szakadékba

nyalja fel ezt a hányást az, aki a fideszre szavazott.

jó étvágyat parasztország !

torró 2011.12.16. 20:23:00

Ezt a levelet kaptam! Mindenki döntse el mire jó!
Az igazság a devizahitelekről!

Avagy, miért támadja a zsidó-keresztény kultúrkör az iszlámot?

Szerző: Elek Attila Független SZABAD EURÓPA www.szabadeuropa.com 2011.12.12.
Ezen a héten újra folytatjuk leleplezésünket a jelenlegi pénzügyi világról. Csakhogy ma a szokásosnál is nehezebb dolgunk van. A múlt héten ugyebár megírtuk, hogy két dolog osztja meg az embereket leginkább, a politika és a vallás. Ha én leírom, hogy hülye Gyurcsány! Az ország egyik fele örvendezik vala, a másik meg fasisztának tart. Ha leírom, hogy Viktor nem ezt ígérted, sokan lengetik a zászlót és vállba veregetnek, míg az Orbán-hívek újjal mutogatnak rám, hogy kommunista. Elég szűk, de szerencsére, azért növekvő – azok tábora, akiket nem a vakhit vezérel, hanem meg is akarja érteni a leírtakat.
Nagyon fontos, hogy amit írok, az egyfajta igazság, az én igazságom, nem kell vele egyetérteni, nem kell elfogadni. Azonban érdemes rajta elgondolkodni, összevetni egyéb tapasztalatokkal és eldönteni mindenkinek a saját igazságát. Egyet ostobaság tenni, vakhitből, zsigerből elutasítani.
A mai cikk azért nehéz, mert nem csak politikai van benne, hanem vallás is. Politika ÉS vallás. Kemény dió, néhány olvasónak nem lesz elfogadható, mert bántani fogja saját hitét, amit képtelen feladni egy kis gondolkodás kedvéért. Senkitől nem kérem azt, hogy dobja el hitvilágát. Miért is tenném. Össze lehet azt egyeztetni, sok mindennel. Az más kérdés, hogy a hit nem egyenlő mindig azok "hivatalos" képviselőivVágjunk hát bele!

Szóval devizahitelek! Az országot fojtogatja a svájci frank (továbbiakban CHF) alapú hitelek sokasága. Családok százezrei élnek felmondott hitelekkel, titkolják, szégyellik, be sem vallják, még a közeli ismerőseiknek sem, akiknek persze ugyanúgy fel van mondva a hitelük. De! Vegyünk egy kicsit vissza, és a ne a devizahitelekkel foglalkozzunk első lépésben, hanem a sima (forint) hitelekkel.
Azt vettem ugyanis észre ismerősökkel beszélgetve, hogy sokaknak fogalmuk sincs a hitelek felépítéséről. Mint matematika tanárt ez nagyon zavar. Nézzünk egy példát. Egy fickó felvesz 10 millió forintot 15 éves futamidőre, mert lakást akar venni. Beballag a bankhoz, ahol a bank megvizsgálja a hitelképességét és tesz egy ajánlatot. A fedezet a vásárlandó ingatlanon lévő banki jelzálog, a fickó, mint adós és általában egy kezes. Emberünknek mi a kérdése? Mennyi a kamat ill. a THM (teljes hiteldíj mutató). A bank azt mondja 10% illetve zavarosan mondja, hogy bubor + 3%, ami gyakorlatilag mozgó kamatot jelent, a mindenkori jegybanki kamathoz képest 3%-kal többet. Az egyszerűség kedvéért legyen végig 10%.

Nos, már sokan itt elbuknak. Valamilyen érthetetlen oknál fogva az emberek egy része azt hiszi, hogy a 10 millióhoz hozzáadják a 10% kamatot elosztják a futamidő hónapjaival és kijön a törlesztő részlet. Nos, természetesen nem így van. A 10% kamatot minden évben felszámolják! Sőt, a kamatra is kamatot számolnak, ezt hívjuk kamatos kamatnak! Ezért van az, hogy egy 10 milliós kölcsönre – ha közben nem törlesztenénk – cc. 41 milliót kellene visszafizetnünk. Horror! De „szerencsére” törlesztünk, már az első hónaptól kezdve. Igen ám, de mit? Hát a kamatot! A futamidő 15 éves vagyis 15-ször 12 hónap, azaz 180 hónap. A bank havi törlesztésre 110 ezer forintot kér, tehát a 10 millió forintra visszafizetünk majdnem 20 milliót. A csapda az, hogy hiába fizetünk vissza egy év alatt 1.320.000 forintot, azt vesszük észre, hogy az első év letelte után még mindig tartozunk 9.800.000-rel.
Sokan bele sem gondolnak, tehát, hogy a kamatos hitel eleve egy kizsákmányolás. Különös tekintettel arra, amit már leírtunk, hogy a bank ezzel a pénzzel, amit nekünk kikölcsönöz, nem is rendelkezik. Emlékeztető itt! (Zárójelben jegyzem meg az eddigi csúcs ajánlatot. A mi autónk 10 éves futamidejű hitelét. Az ajánlat: It az autó! Készpénzes ára 2.850.000 forint. Nincs pénzed? Nem baj. 0 forint önerővel, 10 éves futamidőre a tied. De mennyi a törlesztő? Ó, nyugi, az első 18 hónapban 9.900. forint. - Nos, több tízezren beurottak és fizetnek így ki egy alsóközépkategóriás autóra 10 év alatt több, mint 10 millió forintot. Hoppá! AKCIÓ! Minek venne Mercedest 10 millióért, mikor Suzukit is adunk ennyiért.)

A devizahitelnél annyi a plusz csapda, hogy míg a nemzeti valutában aránylag kiszámítható az uzsora visszafizetése, addig a CHF alapúnál az árfolyam mozgása miatt a 10 millió felvett hitelből simán lehet 40-60 millió visszafizetés is. Ezért a falusi uzsorás cigányt, már viszik is a börtönbe ugyebár! Ez meg törvényes. Törvényes? Nos, nem biztos.
Először is a bank törvénytelenül járt el, amikor a hitelképességet megállapította. Ha ugyanis az adós nem tud fizetni, akkor annyi. A legtöbb, amit a bank tehetne, hogy az ingatlant elveszi és megpróbálja eladni. DE! Nem lehetne ezek után az adóssal szemben semmilyen követelése. A bank nem mondhatja azt, hogy elvettem a házadat, de csak 10 millióért tudtam eladni és még tartozol 25 millióval. Nem! Ez ugyanis törvénytelen, mert a bank ezek szerint rosszul mérte fel a hitelképességet. Ennek kellene lenni az egyik megoldásnak, a „szabad elsétálást” törvénybe kellene iktatni. Vettem egy autót, de nem tudom fizetni, visszaadom a banknak és felejtsük el egymást. A bankok csak és kizárólag ebben az esetben tárgyalnának valóban és érdemben az adósokkal, mert így veszthetnek. Most komolyan kit fog motiválni, hogy elveszik az autóját és a lakását és még többel tartozik a banknak, mint amennyi hitelt felvett? Senkit. Ennek a vége – könnyen megjósolhatóan – csak az öngyilkosságok számának drasztikus növekedése lesz illetve a bankfiókok ostroma és megsemmisítése. Amelyik bank ezt nem látja az vak és nem tartja szem előtt saját üzleti érdekeit, a betéteseinek biztosságát és a tulajdonosai pozícióit sem.
Halkan jegyzem meg, hogy mivel a hitelösszeg a felvétel pillanatában nem állt a bank rendelkezésére, ezért a CHF-ben természetesen soha nem is vette fel azt anyabankjától, ez egy CHF ALAPON elszámolt, de természetesen forinthitel, egy szélhámos és rossz termék. Ha egy étel mondjuk mérgező, és többen belehalnak, akkor a bűnöst börtönbe zárják. Ez egy mérgező banki termék, akik kitalálták mérget szórtak a banki piacra, és ezek nem a politikusok között keresendők. Nem kérdés, hogy azonnal forintosítani kell az összes devizahitelt a felvételkori árfolyamon. Ezt titkos háttértárgyalásokkal kell a bankokkal megbeszélni, nem politikai lózungokkal operálni, mint a végtörlesztés. Fel kell kínálni nekik, hogy ők adják meg a pontos megoldást és ütemezést, de adják meg, mert különben törvényileg lesz megoldva a dolog. De nem lehet szarakodni. Orbánék sajnos értékes másfél évet veszítettek el a töketlenkedésükkel.

De, hogy jön ide a vallás? – kérdezheti a Kedves Olvasó. Nos, kérem, világon van 7 milliárd ember, de ennek több mint a fele máshogy kezeli a pénzügyeket, mint a zsidó-keresztény kultúrkör. Ez itt most nem egy másik vallás melletti korteskedés, csak az igazság leírása. Az iszlám tiltja a kamatszedést! Már maga a vallás, bűnnek tartja. A Korán, mint a szentírásuk leírja, hogy aki kamatot szed az bűnös. Hoppá!
Igen ám, de a kereszténység és az iszlám egy tőről fakad, minden ellenkező híresztelés ellenére, Jézust például prófétaként ismerik el. A mi Bibliánkban, János könyvének második fejezete írja le a templom megtisztítását. Amikor Jézus első alkalommal megy Jeruzsálembe, hogy bemutatkozzék, mint az isteni törvény beteljesítője, a pogányok udvarában színes társaság veszi körül, hatalmas a nyüzsgés-mozgás, áldozati állatokat vásárolnak, és itt üzletelnek a pénzváltók is. Jézus felborítja a pénzváltók asztalait és kiűzi a kufárokat (kereskedőket) a templomból. Isten háza ugyanis nem üzlet és nem bank.

A kamatszedés egy nem józan dolog és nem támogatja a társadalom hosszú távú túlélését, bele van kódolva a feszültség, mert az örökösödés útján kizsákmányolásra nyújt lehetőséget, kialakítva egy modernkori rabszolgatársadalmat, ahol a láncokat a hitelkamatok helyettesítik.
De hát, hogy volt(van) ez az iszlámban. Azon a földrajzi területen is volt kamat, de Mohamed Próféta egyenesen megtiltotta a kamat alkalmazását, ami az ő idejében elérte az évenkénti 100 százalékot, azaz megfelelt az uzsora mai értelmezésének és látta, hogy hová vezet ez az út. A XX. századra azonban a parancsolat súlyos kényszerhelyzetet teremtett: bankokra a muzulmán országokban is szükség volt, ezek működtetése pedig csak különleges kompromisszumok formájában volt elindítható és fenntartható. Az áthidaló elv az volt, hogy kamatot sem a betétek, sem a felvett hitelek után nem fizettek, hanem „a vállalkozás hasznából” kellett részesedést juttatni annak a félnek, amelyik a pénzét átengedte. Az alapkövetelmény az, hogy a haszon egy részének átengedése mögött mindig legyen valós munka, teljesítmény vagy közreműködés. De csak akkor kell törleszteni, ha van munka, ha van termelés. Persze sokféle alkalmazás alakult ki, például a „lakáshitelnél” először a bank nevére kerül a ház, és a bérlő, saját bevételi alapján, önkéntesen, és/de kamatmentesen törleszt.

Nem tudom hány olvasónak mondtam újdonságot, de lehet, hogy vannak néhányan, akik nem hallották ezeket az adatokat. Most képzeljék el, hogy mekkora veszélyt jelent az iszlám, a zsidó-keresztény világuralomra törő pénzügyi elitre. Mi lenne, ha a keresztények és zsidók sem akarnának kamatot fizetni, sőt egyenesen etikátlannak és elnyomónak tartanák azokat, akik ilyet tesznek? Tessék belegondolni! Adják, még ehhez hozzá, hogy az arab országok olajban gazdag területeket birtokolnak.
Önök mit tennének, ha a pénzen keresztül akarnák irányítani a világot? Lehetséges, hogy le kéne járatni az arabokat? Megérné még az is, hogy lerombolják saját országuk ikertornyait, csak hogy - az arabokra kenve - terroristákat csináljanak belőlük? Megérné, hogy megöljenek egymillió irakit, hogy aztán ne kerüljenek elő a tömegpusztító fegyverek? Lehetséges lenne, hogy érdemes lenne atombomba gyártásával vádolni őket, mikor „nekünk” persze dugig van a padlás robbanófejekkel? Lehetséges, hogy nem is az arabok az igazi ellenségek? Lehetséges, hogy az igazi ellenség láthatatlanul megbújik a háttérben és csak összeugraszt minket?

Kivlov 2011.12.16. 20:25:04

@torró:
Egyértelmű. a banki hitel a legális uzsora...

Бабаяга 2011.12.16. 20:25:10

@Keen25: Ne feledjük el, hogy melyik kormány volt az, aki úgy gondolta, hogy az építőipar fellendítésével fog majd pörögni a gazdaság.
Már akkor is értelmetlennek tűnt, hogy a fekete gazdaság fellegvárának számító építőiparban látták a gazdaság felvirágzásának a lehetőségét.
@Dekatlon: Igen, annak áll a világ, aki 40-es iq-val bír.

fetyisob 2011.12.16. 20:25:15

@Dekatlon: az nem biztos hogy jó!
akik 90 napon tul tartoznak atvaltjak ugyan forintra a hitelüket de napi árfolyamon!! és ezt a forint hitelt fizethetik ahogy tudják 30-40-100évig...

Tojglitojas 2011.12.16. 20:31:49

A devizahitelesek jelentős része felelőtlenül vette fel a hitelt. Ezt kár szépíteni. Igaz a bankok sem voltak kutyák, szinte dobálták az emberek után a kölcsönt, Kóka szerint meg dübörgött a gazdaság, kinek jutott akkor eszébe a világválság.
Ennyit az elődökről. De azért az a fajta masszív baromság, amit Kusza Szem és I. Koki király művel megint felkerül a hülye döntések toplistájára. Le lehetett volna ülni bankszövetséggel, hogy fiúk ti is faszok voltatok, extraprofitot nyomtattok, stb., de persze az istenadta nép is barom, egyezzünk meg pl. 20% adósság elengedésbe, mindenkinek. Mondom mindenkinek. Csórónak, gazdagnak. És nyeljetek be 3 év bankadót és ennyi. Kiszámíthatóság, közös öröm. Persze ez nem elég keményfiús az alcsúti kocsmába, Kusza Szem sem mondhatja mekkora kemény legény, de talán az országnak jobb lett volna.
Most aki nem tudta kivágni a végtörlesztést zsebből, másik kölcsönből, az nem túl boldog. A forint árfolyam esés miatt ki lehet számolni mennyit bukott/bukik folyamatosan. De egyik végtörlesztéses ismerősöm meg azon fosik, ha jövőre elmeszelik a végtörlesztést Brüsszelben, akkor ugye vissza kell fizetni a zsét. Na ki fogja? Vagy a végtörlesztésekre lapátolják vissza, vagy az állam csengeti, a mi adónkból. Kölcsönből már nem fogja, mert a piac nem veszi az államkötvényt az EU meg megunta a szarozást. Nem vagyunk eurózóna tagok, ha megyünk a levesbe, mindenki leszarja, legalább intő példa leszünk más országoknak. Szóval látom megy a háború, ellenség van dögivel, de szövetségeseink nem nagyon akadnak. Én egyébként elhiszem, hogy a kormány talán tényleg jót akar, egyszerűn csak Viktor tényleg nagyon hülye a gazdasághoz és nem ért hozzá. Ettől persze nem kisebb a fiúk bűne.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 20:36:45

@torró:

"Az igazság a devizahitelekről!"

Haha!

Ugye te sem gondoltad komolyan, hogy ezt a hosszút itt bárki is el fogja olvasni...

a rettegett drótos 2011.12.16. 20:44:47

az anno ocsmányul megvezetett, és most teljesítőképességük végső határán vergődő százezrek (milliók?) meg menjenek a picsába. Hogy dögölne meg mind.
Anno én úgy gondoltam: a kormány nem hülye(?), a bankok nem hülyék, amennyivel drágább a forinthitel, annyival fog majd felmenni a frank.
Hát, nem jött be.

torró 2011.12.16. 20:50:35

"bogancs"
Tudom! És az a baj hogy rengeteg ember egyáltalán nem olvas, csak jártatja a száját ahelyett hogy kicsit tájékozódna.
Írja a szerző,nem kötelező egyetérteni vele,csak gondolkozzon el rajta!
Szoktam javasolni hogy olvassuk el azt is, amitől viszolygunk, mert az igazság nagyon nehezen érhető tetten.

Creatura 2011.12.16. 21:01:46

Majdnem jó a cikk, a hiba csak annyi benne,hogy az első két konstrukció szart sem ért, nem oldott meg semmit sem.Az első verzió a teljes baromság, a második a tehetőseket(és a fidesz holdudvarát) húzta ki a szarból.Ez a harmadik legalább nagyjából megoldja a problémát.Sajnos annyira elkéstek vele,hogy már ez sem segít a lefagyott gazdasági növekedésnek.Mindenki adja el amije van, autó, nyaraló, ékszerek, csak kajára és rezsire elég legyen.Na ebből lesz a következő nagy baj.

2011.12.16. 21:15:29

@homér: Saját kérdésedet meg is válaszoltad.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:22:27

@torró:

Az első tárgyi tévedés itt van:

"Mennyi a kamat ill. a THM (teljes hiteldíj mutató). A bank azt mondja 10% illetve zavarosan mondja, hogy bubor + 3%, ami gyakorlatilag mozgó kamatot jelent, a mindenkori jegybanki kamathoz képest 3%-kal többet."

A BUBOR nem ugyanaz, mint a jegybanki alapkamat.

A második tárgyi tévedés:

"A 10% kamatot minden évben felszámolják! Sőt, a kamatra is kamatot számolnak, ezt hívjuk kamatos kamatnak!"

Ha a kamatra kamatot számolnak, azt kamatos kamatnak nevezik, ez igaz. De a hitelnél nincs ilyen. Ugyanis az éves kamatot minden évben visszafizeted a hiteltörlesztőben, meg még annál egy kicsit többet, így csökken a tőketartozásod. Kamatos kamatról hitel esetében akkor beszélhetnénk csak, ha a tölesztőrészleted olyan alacsony lenne, ami még a kamat nagyságát sem érné el, vagyis az adósságod az idő múlásával nemhogy fogyna, hanem még szaporodik is.

Persze a devizahitel esetén szaporodik a tőketartozás, de nem a kamatos kamat miatt, hanem az elszabadult árfolyam miatt.

Aztán:

"Sokan bele sem gondolnak, tehát, hogy a kamatos hitel eleve egy kizsákmányolás. "

És mi a helyzet a kamatos betéttel?

És még millió ilyen dolog van. Szóval az igaz, hogy hallgassuk meg a másik véleményt is, de ettől függetlenül igazság csak egy van. Nincs olyan, hogy én igazságom, meg te igazságod. 1+1 az mindig kettővel egyenlő, akármilyen bonyolult egyenletbe, vagy demagóg szövegkörnyezetbe akarjuk beilleszteni.

Az meg, hogy az iromány szerzője egy matematikatanár, hát mit ne mondjak, elkeserítő. Vissza kellene venni a diplomáját!

torró 2011.12.16. 21:23:40

Most rövidebben!
Az MNB nem a mi fennhatóságunk alatt áll,mert 2001-n,pont az Orbán kormány átengedte a felügyeletet az EU-k.
Idézet:
"Engedd meg, hogy én bocsássam ki és felügyeljem egy nemzet pénzét és fütyülök rá, hogy ki hozza törvényeit"
Mayer Amschel Rotschild bankár."
Most viszont szeretnék a jogot visszavenni.Csakhogy ez már nem fog menni.
Az IMF meg szarik rá miből fizetjük vissza a kölcsönt,mert egy a lényeg hogy fizetni márpedig kell!

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.16. 21:31:16

@bogancs:
hitelnél NINCS kamatos kamat?

A T Y A Ú R I S T E N
Ugye, nem nagyon vágod, hogyan számolják a törlesztőrészleteket?

ehh ...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:34:45

@torró:

Ezt is érdemes elolvasni még, nagy igazság:
MacGyver két fűszálból és egy pohár vízből bombát tudott készíteni.
(Szerző: Lee David Zlotoff )

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:35:22

@bogancs:

Ezt kéne csinálni, és meg van oldva a föld energiaellátása szinte ingyen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:36:03

@Zsit (nyau és rémizé):

De vágom! Viszont benned nagyot csalódtam most.

torró 2011.12.16. 21:36:53

"bogancs"!
Megmondom őszintén ,nekem , hirtelen gőzöm nincs mennyi most a THM.Arra emlékszem ,hogy itt volt nemrég valakinek egy posztja, amiben azt írta hogy kint Romániában ,egy OTP fiókban látta kiírva ,hogy a THM 14.6 %.Míg itthon 34%.Hogy ez milyen hitelhez kapcsolódott már nem emlékszem.DE azért érdekes.Ami a matek tanárt illeti, azért adtam tovább ,mert tudom hogy vannak itt tőlem hozzáértőbbek is,ezért ebből is lehet tájékozódni ,bárkinek. Én szeretem ha valaki elmagyarázza kulturáltan, a dolgokat.Ez a normális párbeszéd lényege.

torró 2011.12.16. 21:41:02

Nos, szerintem nekünk most jól jönne egy MacGyver tipusú figura:)))))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:41:13

@Zsit (nyau és rémizé):

Amikor hitelt törlesztesz, először mindig a kamatot fizeted meg, és csak azon felül egy kicsit a tőketartozásból.

Ergó, a törlesztőrészletet mindig úgy állapítják meg, hogy az a kamatnál több legyen. Különben fellépne a kamatos kamat esete, és a tartozásod nemhogy csökkenne a futamidő során, de még nőne is.

Mit keresel te azon a bizonyos másik blogon? Az már biztos, hogy nem az eszedért vettek be. :(

Topitnya 2011.12.16. 21:43:24

Amiből végtörlesztettem nem loptam sehonnan. Nem vettem el senkitől senki elől.Megdolgoztam érte akár hiszitek akár nem.Kellett a pénz annak idején mert kényszerhelyzetben voltam.De azért meggondoltam,és csak annyit vettem fel hogyha bármi történik velem "vészhelyzetben" is fizetni tudjam.Persze sok devhiteles túlvállalata magát(minimálbér...semmi szakmák....labilis munkahelyek..). Annak idején kb. húsz éve,vagy még előtte aki nem jutottt lakáshoz albérletbe ment aztán vagy tudta fizetni vagy nem. De NEMLETT banki adós!A demoklészi kard mindig ott lebegett felette.
Hét éven keresztül rendesen fizettem a havi "dézsmát". Volt egy kis megtakarításom,jött ez a lehetőség,hát ki a franc nem végtörlesztett volna az én helyemben?
Mondtam volna: -Szolidaritásból nem végtörlesztek!
Akkor most valami poszt arról szólna,hogy vannak olyan hülyék akik nem végtörlesztettek pedig megtehették volna!
Szerintem inkább azok köpködnek most akik szarban vannak a felvett autó,plazmatévé,luxusélet proliszinten hitelük miatt.
Egyébként meg csókolja meg a seggem minden "köpködő",a héten jött meg a papir a földhivataltól hogy törölték a jelzálogot!Heheeee!
Valamint csóró,proli melós vagyok,22 éves autóm van,40 nm-es lakásom és semmi jövőm...hahaha...de már nincs adósságom!
És ez a lényeg!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:45:20

@torró:

"THM 14.6 %.Míg itthon 34%"

Igen, emlékszem ezt Droli kolléga írta.

Ugyanolyan paradoxonnak tűnő helyzet, mint hogy egy Lidl pénztáros Németországban miért keres 6x annyit, mint Magyarországon. Ugyanazért a munkáért. No jó, nem egészen ugyanazért a munkárt, mert a német kolléga minimum másfélszer olyan gyorsan dolgozik, de akkor is.

Kopasz Szuzukis 2011.12.16. 21:47:58

Az egész devizahiteles cirkusz nem másra megy ki, mint arra, hogy előbb-utóbb a hiteleket is "államosítsa" dicső kormányunk. Természetesen akkor hű valagtakarítójuk Csányi elvtárs legnagyobb lakossági rablóbankja fogja kezelni a pénzügyeket.

Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy egy tisztán állami tulajdonú vállalat vezérigazgatója mi módon lehet az ország leggazdagabb embere?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:48:19

És a poszthoz is hozzászólva:

Az a vicc, hogy a kormány tulajdonképpen pont arra kényszeríti az embereket, amit a legjobban szid szavakban: spekulálni.

Az emberek számolgatnak, spekulálnak, hogy hogy járnak legjobban CHF hitelükkel. Számolgatnak-spekulálgatnak, hogy melyik nyugdíjrendszerrel járnánk a legjobban.

A helyzetből adódik, hogy ugyanolyan helyzetben lévő figurák nagyon nagyon tudnak nyerni, vagy bukni a dolgon. Csak azért, mert a rosszul előadott opciók közül nem a megfelelőt választotta.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 21:49:58

@Kopasz Szuzukis:

"Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy egy tisztán állami tulajdonú vállalat vezérigazgatója mi módon lehet az ország leggazdagabb embere?"

Kire gondolsz? Ugye nem Csányira? Az OTP-t már elég régen privatizálták.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.16. 21:56:16

@bogancs:
mér személyeskedsz?
egyrészt
másodszor: én dolgoztam bankban, hitelekkel, lehet, hogy van fogalmam róla? és még a matekot sem kellett belém verni :)
a másik blogon meg nyilván a remek lábaim miatt vagyok - utoljára

Hiperlajhár 2011.12.16. 21:57:19

Az igazi átverés ottt van, hogy a devizahitelek nagyobbik része autóhitel, bármennyire hihetetlen is. Álszent a kormány részéről, hogy a devizahiteleseket megmenti. Egy kisebbségnek olyan áron kedvez, amivel a többséget bedönti.
Olyan segítség kellene, ami az ÖSSZES devizahitelesnek segít. Az pedig nem a kormány, hanem - sajnos -, a hamarosan kitörő háború. Az nullázza le az összes hitelt...

2011.12.16. 22:01:58

@bogancs: Te, csak nem tiltottak ki az Okostojás fórumról, hogy itt nyomulsz?..:)

jobbos 2011.12.16. 22:04:16

@bogancs: Pontosan, ez az annuitásos hitel lényege.
Havonta kiszámolják a havi kamatot az aktuális tőketartozásra, legyen ez x.
A törlesztőrészletet úgy határozzák meg eleve, hogy nagyobb legyen x-nél, legyen x+y.
Befizeted a törlesztőt, az összegből x megy a kamatra, y-nal pedig csökken a tőkéd.
Így az elején a törlesztőnek nagyobb része megy el a kamatra, mint a tőkecsökkentésre, de kb. félúton lesz egy fordulópont, amikor ez megfordul, és gyorsabban fogy a tőketartozás.

Szó sincs kamatos kamatról.

agyamputáltak 2011.12.16. 22:05:33

@bogancs:
ilyen pl. a diákhitel a kezdeti időszakban a többségnél, ha sok félévet felvett maxon

jobbos 2011.12.16. 22:07:49

@agyamputáltak: Igen, sajnos én is a többségbe tartozom, az a mákom, hogy jólfizető szakmát szereztem, és bírok előtörleszteni.
Másik nagy szerencsém, hogy a diákhitel végett sikerült belelátni a hitelügyletekbe, mielőtt egy nagyobb hitelt (pl. lakáshitelt) felvettem volna.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 22:09:24

@Zsit (nyau és rémizé):

"mér személyeskedsz?"

mér ne?

"én dolgoztam bankban, hitelekkel, lehet, hogy van fogalmam róla?"

eltecon.blog.hu/2011/11/03/nyilt_level_greg_mankiw_nak#c14935546

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 22:12:37

@surcapisca:

"Te, csak nem tiltottak ki az Okostojás fórumról, hogy itt nyomulsz?..:) "

Igaz is! Nehogy itt a tények megzavarják a nívós társalgást.

@Hiperlajhár:

"Az igazi átverés ottt van, hogy a devizahitelek nagyobbik része autóhitel, bármennyire hihetetlen is."

Én elhiszem! Csak adj egy linket hozzá!

agyamputáltak 2011.12.16. 22:12:49

@torró:
az egész bankrendszeresdi jelenlegi formájában egy bekódolt ismétlődő, ciklikus csődhalmaz
a kamat alapvetően szarrá mérgezi az egészet a jelenlegi formájában.
valószínű, hogy világszinten lehetne ezt csak újratárgyalni (óriási ellenállás), de addig is a profit nagyobb részét el kellene vonni.
kb. olyan arányban, hogy csak a valódi betétek és tőke mértékének megfelelő profit + x költségtérítés maradhasson nála, hisz a többi (nem létező) pénz után csak "szervezési" haszna szabadna, hogy legyen, semmi több.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 22:14:18

@jobbos:

Köszi! Végre egy nívós olvasó! Mégha jobbos is. :)

2011.12.16. 22:14:19

@Бабаяга: Ha jol emlekszem, mindegyik kormany.
Anno jott a 3 szobas kivanminda4kerekes...
Aztan jott a devizahitelezes mert a jegybank nem csokkentett kamatot.
Aztan igy szepen tovabb...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 22:16:39

@agyamputáltak:

"ilyen pl. a diákhitel a kezdeti időszakban a többségnél, ha sok félévet felvett maxon"

Mondjuk az igaz! A diákhitel tényleg kamatos-kamatozik.

Meg egyébként a posztban tárgyalt első mentőcsomagban is az árfolyamkülönbözet miatt halmozódó tartozás is kamatos kamattal szaporodik. Ezért is volt egy rossz dolog. Nem is választotta a kutya sem.

jobbos 2011.12.16. 22:22:58

@bogancs: A vezetéknevemből vezethető le a "jobbos" nick, semmi köze a politikához :)

@agyamputáltak: Csak akkor kamatos-kamatozik a dh, ha a havi kötelező törlesztő nem fedezi a keletkezett kamatot. Na persze belátom, ez általában így van sajnos..

agyamputáltak 2011.12.16. 22:26:41

@jobbos:
nyilvánvaló, ezért írtam :)

bipolláris 2011.12.16. 22:31:27

@Péklapát: majd nézd meg a jegybanki alapkamatot!!!
azt is emeli a jegybank, és azzal együtt a forinthiteledet.

amúgy:
minden ilyen intézkedés arra jó, hogy az emberek Magyarországon rohadtúl utálják egymást.
utálom a nyugdíjast mert neki van nyugdíja nekem meg nem lesz,utálom a nagycsaládost mert mindent megkap majdnem ingyen,utálom a kisebbséget mert ó hátrányos helyzetű alapon és vele többet kivételeznek, utálom a deviza jelzálog hitelest, mert nekem deviza személyi kölcsönöm van, utálom a vasutast mert most kapnak egy csomó pénzt, utálom az egészségügyiseket mert köztük osztják el a chips adót, utálom a vállalkozót mert minden szart leírhat az adójából pl: tandíjat- na ezért tényleg pipa vagyok-
szóval ez a sok utálom arra jó hogy abszolult nincs nálunk összetartás,csak amásik ellen való gyülölet érzése. egyszerűen siralmas ez a helyzet, és ha igy folytatjuk, nem lesz jobb

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 22:35:11

@mrsfreddy:

Utálok utálni! :) (Dulifuli után szabadon)

Mr Neanderthal 2011.12.16. 22:47:19

"moral hazard"
"freerider problem"
kitűnő anyag lesz ez az ámokfutás a jövőbeli közgazdasági tankönyveknek...:)

adrfst 2011.12.16. 22:54:32

Végigolvastam a kommenteket...
Van a síránkozó, aki megszívta.
Van az örömködő, aki megúszta, vagy legalábbis azt hiszi.
Van a szakértő, aki tudja a tutit, és érti a világ működését.
De igazi ötlete szinte senkinek sincs, hogy lehetne ez a helyzetet megoldani.
A kormánynak lövése sincs mit kellene csinálni. De a legnagyobb baj, hogy itt a fórumokon se a megoldás felé mennek a beszélgetések. Az egész tetű ország a céltalan semmiben kezd lebegni.

bipolláris 2011.12.16. 23:06:04

@bogancs: Törp falva lakói csak a Hokuszpókkal küzdöttek.Ők nem ismerték a Magyar kormányzás utolsó bohócait.-nemcsak az elmúlt 1,5 évét

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.16. 23:14:57

@adrfst:

És magadat hová sorolnád be?

Én egyébként ezt a legújabb fix árfolyamos törlesztős megoldást jónak tartom. A bank a tőkéjét visszakapja, csak a kamatból kell engednie valamennyit, az állam hozzájárulása sem túl magas. Például ennél jóval többe fáj a költségvetésnek az egykori kamattámogatott forint lakáshitelek után fizetendő kamattámogatás, és abban ráadásul sokkal kevesebb ember részesül.

Én a céltalansággal sem értek egyet, bár csak a magam nevében beszélhetek.

SvenH. (törölt) 2011.12.16. 23:52:14

Végelláthatatlan sor áll egy budapesti húsbolt előtt. Már vagy három órája sorban állnak az emberek, amikor kijön az ajtón az üzletvezető, és így szól:
- Elvtársak, most kaptuk az értesítést a vágóhídról, hogy akadozó élőállat-beszerzés miatt a megrendelt mennyiségnek csupán a felét tudják útnak indítani. Kérem az értelmiségiek menjenek haza.
Tovább várakozik a valamelyest megfogyatkozott tömeg. Újabb három óra múlva megint kijön az ajtón az üzletvezető, és így szól:
- Elvtársak, most kaptuk a telefonértesítést, hogy az ígért mennyiségnek is csak a felét tudják leszállítani. Kérem a párton kívüliek menjenek haza.
A most már alaposan megcsappant tömeg tovább várakozik. A hús azonban továbbra sem érke-zik meg. Harmadszor is kijön az üzletvezető, és bejelenti, hogy a szállítást végző teherautó megŹhi-básodott, ezért ma már egyáltalán nem lesz hús. A sorban állók hada morogva szétoszlik, miközben ezt mondogatják egymásnak:
- Már megint az értelmiségiek és a rendszerrel nem szimpatizálók jártak jól.

ave 2011.12.17. 00:31:16

Ha szolnak elore, felvettem volna en is hitelt, es nem is fizettem volna.

Ugy tunik az jar a legjobban, aki a legkevesbe kepes normalisan gondolkodni.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.17. 00:51:59

A deviza autós hitelesekre miért nem vonatkozik?

Mire ez a diszkriminálás?

Magyarok, polgárok, barátaim!

" Itt az idő" , hogy eltakarodjon ez a sunyi, tetű, álszent, szemét, simlis banda!

Szinte sose voltunk morálisan, gazdaságilag, jellemileg, ennyire padlón.

Most takarodjatok békében!

A világ szényenévé tettetek bennünket!

rámenős 2011.12.17. 06:21:54

@hamisnero: A Pszáf nem elég jó neked? Ők mondták ki, hogy szó nincs devizahitelről. Még 1/6-odát sem tette ki a valuta. Közönséges forinthitelből kreáltak a bankok névleges devizahitelt.
A sámámodat pedig hagyd békén, mert megsértődik.

rámenős 2011.12.17. 06:26:10

@adrfst: Talán a józan eszünket kellene elővenni és a mértéket betartatnia bankokkal? Mert ők már elvesztették és most csodálkoznak.

RobN 2011.12.17. 07:24:46

@adrfst:
A megoldás: RESET a politikában, a gazdaságban,és rengeteg ember fejében (mint itt is látszik).
De lehet, hogy elég lenne csak az emberek gondolkozását,empátiáját, összetartozását emberi szintre hozni!

kewcheg 2011.12.17. 09:12:40

A devizahitelest megmentik,mert nem volt körültekintő,a manyupost elpusztítják mert körültekintő volt.Vagy más megközelítésben: az adót,járulékot soha nem fizető győzikék vígan használják luxusautóikkal az uatakat,hidakat,kihívják a rebdőrt, mentőt, eü.ellátást kapnak, míg én, aki mindent fizettem mindig,és manyupos vagyok, nem fogok nyugdíjat kapni.És fideszre szavaztam. Táncoljanak ezek a belzebub kénköves faszán,bazmeg....

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.12.17. 10:00:45

@Lencsés István: A devizahitelezést a Fidesz kezdte el anno az első kormányzásuk alatt. Majd Járai Zsiga az alapkamat mesterséges magasan tartásával hozzájárult ahhoz, hogy még több ember vegyen fel devizahitelt, mert a forinthitelek kamatai nagyon magasak voltak.
Úgyhogy a Fidesz a saját maga által korábban létrehozott helyzetet próbálja jól-rosszul megoldani.
Már várom, hogy mikor terjesztik ki a végtörlesztést a Fideszes önkormányzatokra is. Természetesen 180 forintos árfolyamon, függetlenül attól, hogy milyen árfolyamon vette fel az érintett önkormányzat a hitelt (lásd 14. kerület, azaz Zugló, akinek az idén sikerült 5,5 milliárd forint CHF alapú hitelt felvennie). Ezért is biztos az emúttnyócév és Gyurcsány a hibás mi?

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.12.17. 10:24:04

Mi lesz a többször annyi autó hitelessel? Vettem fel én is. Nem nem suzukira, nem nulla kezdő részlettel és igen tényleg szükséges volt. Egy 3,7 millás autót vettem majd 1millió kezdővel svájci frankosra. A törlesztőm 4 év alatt 50-ről 130.000-re ugrott. Lassan kifizettem 5 milliót és még most is többel tartozom a banknak mint az autó jelenlegi ára (1,9-2,2)! Ha már mentik a hiteleseket akkor az autó hiteleket miért szarják le? Abba is tönkre lehet menni! Vagy várjam meg míg rá terhelik a lakásomra?

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.17. 10:25:42

@kewcheg: szóval mégse voltál teljesen körültekintő.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.17. 10:34:48

@bogancs:
mer nem rólam kell beszélni :)

és látom, csak kiderült, hogy a hitelnél is van kamatos kamat

azért én is szeretlek :D

Lencsés István 2011.12.17. 10:51:42

@rámenős: Majd én eldöntöm mikor megyek a fenébe jó ? :) ;) A FIDESZ nagybetűvel kezdődik anonim .... A kormány pedig az embereket segíti akik hitelt vettek fel , pedig nem kéne , mert aki hitelt vett fel és nem tudja visszafizetni az vessen magára , de a kormány rendes és jól dologzik , így segít , szóval lesz mit nekik megköszönni .

iphilosopher 2011.12.17. 11:10:18

@bogancs: így van, ez egy jó megoldás, csak jóval korábban kellett volna, és ki lehetett volna küszöbölni a végtörlesztéses ámokfutást és az utóbbi hónapok és hetek ehhez kapcsolódó törvényváltozásait (pl. adható támogatással kapcsolatban, határidőkkel kapcsolatban).

rámenős 2011.12.17. 14:37:13

@Lencsés István: Bocsánat az előbbi vulgáris kifejezésért, de már nagyon unom az emberek hibáztatását. Természetesen a PSZÁF-os nagyfejűek, a kormányon lévő politikusok, a bankárok neeeem hibásak. Ez pont olyan mint amikor a hadvezér azt mondja, hogy azért vesztette el a csatát mert túl sokan meghaltak.
Ez nyilván azokat sem vigasztalja akik kiugrottak az ablakon a nagy megsegítésre várva. Miért voltak olyan gyorsak.

Topitnya 2011.12.17. 17:16:46

Az autóhiteleseket szerintem azért nem mentik,mert az autó nem létszükséglet,de lehet életcél,a lakás pedig nem lehet életcél hanem létszükséglet.
Ez lehet hogy túl bölcselkedőn hangzott,bocs.
Ha az autó a megélhetéshez kell az más,de sokan CSAK vették hogy legyen....
Nem vagyok fideszes!!!!

nova76 2011.12.18. 19:33:11

@Topitnya: De az autó miatt viszik majd el a lakását. Nem lenne jobb megelőzni? Attól hogy elviszik az autót, ott ugyanaz a helyzet mint a lakásnál, a maradékot a maradék vagyonára fogják terhelni. Legalább bevezethetnék a lelépés lehetőségét. Egyébként nem is kellett volna mást, csak azt az egyet elfogadni. Mert az a bank felelőssége volt hogy mire adott hitelt. Bocs, bebukta. Nem járt jól az se, aki évekig fizette a kocsit, vagy a lakást, az is bebukott egy csomó pénzt, de ne egyedül vigye már el a balhét. A bank nem csak kölcsönt adott, hanem pénzügyi tanácsot is. Ezt tanácsolta hogy vegyem fel a hitelt tőle, ilyen konstrukcióval.

Érdekes, hogy mikor ezt felvetem egy társaságban, mindig jön a válasz, hogy hova menjen szerencsétlen? De kérdem én hogy ha elveszik a lakását és marad 6 milliós tartozása, akkor mennyivel lesz előrébb? Viszont itt van az én példám, apám után örököltem egy negyed panelt. Nyilván nem akartam anyámmal és a bátyámmal lakni (+feleség + 2 gyerek). Ezért a kedvesemmel spóroltunk 5 milliót és vettünk egy lakást 15M-ért, amiből 10 millió volt a tartozás. Most 18M a tartozás és a lakás ér 11M-ot. Ha bebukom a hitelt, akkor anyám paneljét is viszik, mert a negyedrész feljogosítja őket, hogy elárverezzék. Nyilván próbálok fizetni mint a katonatiszt, de azért tényleg csak az én felelősségem, hogy a lakásom nem fedezi a hitelt? Pedig arra vettem fel. Rendben van hogy elbuktam. De egy életen át se lakásom se semmim sem lehet és még a gyerekeim is öröklik a hibás döntésem (amit a banki tanácsadó javasolt)? Ez tényleg korrekt? És még azt sem mondhatom hogy nem voltam előrelátó, hiszen még most is tartom magam, fizetek minden hónapban rendesen. Tehát számoltam a legrosszabbal, de többel már nem tudok. És a második hibát itt követtem el, mert lehet előbb el kellett volna bukni. Ugyanis az járt jól.

Lencsés István 2011.12.19. 10:43:59

@the_lonewolf: A hitel felvételt az emberek döntik el saját maguk nem a FIDESZ .... Ki az a Járai Zsiga ? :O Mert én csak Járai Zsigmondot ismerek , azért ha már no name vagy , tiszteld már meg az ismert embert .... A helyzetet viszont jól oldja meg a kormány . Azt pedig javaslom tanulj meg írni mert ilyen szó nem létezik hogy : emúttnyócév .

@rámenős: A hitel felvételben csak is az emberek hibásak .... A most kormányon lévő politikusok segítik a hiteleseket pedig nem kéne , szóval hálálkodni kéne és nem sírni ....

Ann1294 2011.12.19. 10:50:57

"Mert az a bank felelőssége volt hogy mire adott hitelt." -- Inkabb felelotlensege, hogy mindenre adott hitelt. Az bankfelugyeletnek es az allamnak jobban kellett volna szabalyozni, hogy min. 60% onresz legyen es mininalberesnek ne, a torleszto ne legyen nagyobb a fizetes 30%-anal. Aztan igy ment voln a siras, hogy nincs hitel, nincs haz... anyammal lakom, babettaval jarok... de legalabb nincs hitel. Ez jo verzio lett volna?

rámenős 2011.12.19. 18:48:40

@Lencsés István: Csakis az emberek.
A hadvezér nem. Miért haltak meg annyian. Megnyertem volna a csatát.
Nem győzködlek arról, hogy az embereket a legegyszerűbb beleugratni a dolgokba, mert a remény hal meg utoljára. Lásd a választásokat.
A te példád is azt mutatja, hogy ha sokat hall az ember valamit, akkor el is hiszi. Pláne ha nem érinti húsbavágóan a dolog.Egyszerűbb mint gondolkodni.

Lencsés István 2011.12.20. 10:35:07

@rámenős: Tudom hogy könnyű beleugratni az embereket a dolgokba , de erre csak azt mondom aki hülye az haljon meg .... A választások hogy jön ide ? :O Nem azért nyert a FIDESZ mert mindenki elhitte hogy jön a kánaán ( mert aki azt hitte az hülye ) hanem azért szavaztam én is a FIDESZ - re például mert ma MAGYARORSZÁG - on ők képesek egyedül kormányozni , méghozzá jól . Azt meg szerintem hagyjuk ki tud gondolkodni .... :D

rámenős 2011.12.20. 17:23:06

@Lencsés István: A hadvezér nem, csak a katonák a hibásak. Aki hülye haljon meg.
Ééééés elvesztettük a csatát.

Lencsés István 2011.12.21. 10:53:19

@rámenős: A politikát ne keverd össze a háboróval . Ja ÉS tanulj meg írni mert ilyen szó nincs hogy ( Ééééés ) .

rámenős 2011.12.21. 17:40:43

@Lencsés István: Jéééééé. Tényleg? Azt hittem, hogy tudsz olvasni és nem csak a betűket érted.
A háború nem politika? Az a legdurvább kifejezése.

Lencsés István 2011.12.22. 12:21:30

@rámenős: Úgy látom az írás továbbra sem megy , bár ezen nem csodálkozom , hisz még a nevedet sem mered leírni . :) ;) :D Én tudok olvasni és értek is mindent . Továbbra is állítom ( bár nem csak én hiszen ez tény ) hogy a háború nem összekeverendő a politikával , ha te ezt máshogy gondolod , az a te problémád méghozzá súlyos ....

rámenős 2011.12.22. 13:17:14

@Lencsés István:Igazad van, nem megy.
Ha viszont tudsz olvasni akkor írhatsz emailt.

Lencsés István 2011.12.22. 14:25:19

@rámenős: Minek írjak mailt egy anonim hazudozó írni nem tudó emberszerű lénynek ? :O
süti beállítások módosítása