Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A rettegő Facebook kommentelő

2011. december 27. - Droli

Manapság divatba jött, hogy cikkeket vagy blogbejegyzéseket Facebookon keresztül is lehet kommentelni, és ez bizony időnként furcsa helyzeteket szül.

Nemrég egyik "nagy blogunk" posztja alatti Facebook kommentek között találtam egy olyan kommentet, melyben a hozzászóló kifejti, hogy ő bizony retteg az Orbán kormánytól és a Fidesztől, és fél attól, hogy a magánnyugdíj-megtakarítások államosítása után a bankbetéteket is államosítani fogják, ezért külföldön fog bankszámlát nyitni, oda viszi a megtakarításait, stb, stb,  gondolom, ti is sokan olvastatok már valami hasonlót. Nos, aki azt kifogásolja, hogy miért nem rakok ide egy hivatkozást, és miért nem idézem szó szerint a hozzászólót, annak azt válaszolom, hogy azért, mert nem akarom szegényt "lebuktatni".

Ugyanis a hozzászólásnál nemcsak a hozzászóló neve és a hozzászólás ideje van ott, mint mondjuk a mi blogunk hozzászólásainál (sőt, itt még az igazi név sincs, csak egy "indapass név"), hanem az illető munkahelye is. Igen, az illető retteg a most dúló fideszterrortól, de annyira azért nem, hogy ne lehetne őt kb. két perc alatt teljesen azonosítani. Miért jelenthet ez problémát? Én például nem vagyok rajta a Facebookon, de látom, hogy az illető alighanem munkaidőben kommentelt, és ha nagyon gonosz lennék, jelezhetném a munkahelyén, hogy "figyeljetek már rá erre az ürgére, munkaidőben kommentelget, gondolom, a munkaszerződésében van szó a magáncélú internethasználatról munkaidőben, ugyan, ijesszetek már rá egy kicsit!" Mondom, ÉN nem vagyok ilyen gonosz, de a jelenlegi "önkényuralmi fideszterrorban" lehet, hogy vannak olyan emberek, akik ezt megteszik - már ha valóban fideszterror van. Azt azért nem nehéz elképzelni, hogy a munkaadó végignézi az alkalmazottja internetes aktivitását (a facebookos tevékenységét elég könnyen követni tudja), és ha azt tapasztalja, hogy emberkéje munkaidőben aktívan "webkettezik", akár ki is rúghatja. Furcsa, nem, az illető "aktívan retteg", de közben közszemlére tesz olyan információkat, amiket talán nem kellene. Meg lehet oldani ezt is persze, akinek van esze, meg is oldja, és nem publikál ki mindent saját magáról.

(Két zárójeles megjegyzés még a poszthoz, ami kevésbé tartozik ide: 

1. Egyrészt nem vagyok rajta egyik nagy "közösségi hálón" sem; anno volt iwiwem, de miután az ismerősök összegyűjtése után nem láttam értelmét az egésznek, úgy négy éve töröltem profilomat. A Facebookot már többen mutogatták nekem, de bevallom, személy szerint nem látom, miért olyan jó ez nekem. Ez persze nem jelenti azt, hogy megkérdőjelezem a  Facebook hasznosságát, pl. remek marketingkampányokat lehet rajta futtatni.

2. Ha ma valaki kiviszi a pénzét, akkor olyan 305 Ft-ért váltja az eurót, és ha leköti, akkor a magyar betéti kamatoknál nagy valószínűséggel jóval rosszabb kondíciókkal teszi meg (kevesebb kamatot kap). Ha esetleg a forint a későbbiekben visszaerősödne mondjuk 270-280-ra, akkor ez elég szép elmaradt haszonnal, sőt, vagyonvesztéssel járhat (árfolyamveszteség+kamatkülönbözet), és őszintén remélem, hogy a most "nagy hangon rettegő kommentelő" nem a magyar államhoz fog futni, hogy "ő ezt nem tudta, neki ezt nem mondták", és nem lesz az, mint ami most a devizahitelesek ügyében van például.)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr763496761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.26. 18:12:25

"Ha esetleg a forint a későbbiekben visszaerősödne mondjuk 270-280-ra"

Ugyan már! Az "ilyenek" szerint a forint folyamatos gyengülő pályán van. Elő sem fordulhat erősödés, de még korrekció sem amíg "ezek" kormányon vannak. :)

Az "ilyeneket" árfolyamgrafikonok adatai sem zavarják.

Viccen kívül, szerintem mindössze arról van szó, hogy nem jut eszükbe, hogy kommentjüket össze tudják kötni a nevükkel. Ők ugyanazok, mint akik rákattintanak különböző spam levelek linkjeire például.

hegyilány 2011.12.27. 10:08:33

mert nem akarom szegényt "lebuktatni".

Fantasztikus! Ezt most "emlitettnek" meg kellene köszönni. Mármint azt, hogy nincs lebuktatva???
Megkérdezhetem, hogy a bloggazdákat a titoktartás nem kötelezi?

Elárulok egy hatalmas titkot, a vezetők is beleolvasnak a netbe, munkaidőben, és miért is ne tennék?? Az még nem jelenti azt, hogy bárki ne végezné el maximálisan a munkáját, feladatát. Azt is elárulom, hogy nagyon sokan dolgoznak többet a napi munkaidőnél, amiért szinte soha nem jár bér. Hivatástudatból teszik. Akkor miért is nem férne bele egy rövidke netezés????

Morfeusz 2011.12.27. 11:14:10

A szerzőnek köszönjük nagylelkűségét és kiérlelt befektetési tanácsait.

OkoskaTo:rp 2011.12.27. 11:18:44

Szerintem aki külföldre vinné ki a pénzét, az tojik az esetleges 10% váltási- és árfolyamveszteségre. Inkább veszít ugyanis 10%-ot ezen, mint államosításkor 100%-ot...

Rejtő Jenő (törölt) 2011.12.27. 11:24:44

Tudnám kommentelni, ha nem ment volna el tőle a kedvem /név és cím, családi állapottal az arckönyvben/.

Joooe 2011.12.27. 11:24:55

Hülyeségnek tartom az ilyen oldalak és a kommentelőik részéről, hogy a véleménynyilvánítást személyes adatokkal kötik össze. Szerintem a vélemény önmagában érdekes, attól függetlenül hogy ki mondja. Persze az ilyen okos rettegők véleményét az sem teszi értékesebbé, hogy látszik ki van a komment mögött :)

vizoo 2011.12.27. 11:34:01

@hegyilány: Milyen titoktartás? Facebook kommentről beszélünk, nem pedig magánlevelezésről pl. Akárki olvashatja.

A vezető és a beosztott között van egy nem is annyira apró különbség. Általában a vezető hozza a szabályokat, illetve ő tartatja be. Amennyiben a vezetőnek is van vezetője, neki joga van felelősségre vonni őt azért, ha munkaidőben netezik (és ez mondjuk meg van tiltva a megkötött munkaszerződésben, akármiben...). Ellenben az alkalmazottal, akinek nincs jogköre a vezetőt felelősségre vonni sem az internetezési szokásai, sem a munkaidőben végzett cselekedetei miatt.

Gargaj · http://gargaj.umlaut.hu 2011.12.27. 11:37:34

"Furcsa, nem, az illető "aktívan retteg", de közben közszemlére tesz olyan információkat, amiket talán nem kellene."

Nem tudatos a dolog; lassuk be, nagyreszt olyan emberekrol van szo akik minden nap Google-n keresik meg a Facebook-ot. Egyszeruen nincsenek tisztaban az Internettel mint koncepcioval.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.27. 11:40:57

@hegyilány: nekem az jutott eszembe, hogy a) amit te írtál, honnan tudja, hogy nem engedélyezett a kommentelés b) és azt, hogy nem volt-e épp szüneten (esetleg otthon, szabadságon, táppénzen, szabadnapon, stb.) mi az, hogy munkaidő? ezerféle variáció van.

Bélabácsi 2011.12.27. 11:46:54

"Ha esetleg a forint a későbbiekben visszaerősödne mondjuk 270-280-ra, akkor ez elég szép elmaradt haszonnal, sőt, vagyonvesztéssel járhat (árfolyamveszteség+kamatkülönbözet), és őszintén remélem, hogy a most "nagy hangon rettegő kommentelő" nem a magyar államhoz fog futni, hogy "ő ezt nem tudta, neki ezt nem mondták", és nem lesz az, mint ami most a devizahitelesek ügyében van például.)"

De az alapfelvetés, kedves posztoló, ugye nem az, hogy hol nagyobb a haszon, hanem hogy lenyúlják-e a pénzedet vagy sem. Mindemellett: te honnan TUDOD, hogy a nem lesz 350 Ft az euró február közepére ? Namost ha csak kettő százalékos euró kamatra köti le az emberke a pénzét (aminél azért sok helyen vannak jobb kondíciók), máris nemhogy nem bukott, hanem nyert is.

A lenyúlt pénz pedig (lásd MNYP) nem kamatozik, hanem nullázódik.

Most akkor miről is beszélsz ?

Aki FÉL, az lépjen is és ne csak féljen. Ha úgy gondolja hogy a pénze veszélyben van (én nem gondolom hogy a betétekhez is hozzányúlnának, de persze meglátjuk), akkor vigye el minél hamarabb, így nyugodtan alszik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.27. 11:50:08

Mindegy, hogy munkaidőben vagy sem, ezek az emberek exhibicionista, vagdalkozó szerencsétlenek.

1. Általában együtt jár a titulusmániával is: "ügyvezető igazgató" (van valami kis szar saját cége), Dr. (nagy nehezen elvégezte a jogot) és a többi.

2. Meg kell jelennie szuper egyetemének is a neve mellett, ide is bekamuznak mindenfélét, hadd lássák, hogy így a véleményük még többet számít.

3. Okoskodó körmondatokkal egy kolosszális orbánozást és mondjonleakormányozást kell bravúrosan végrehajtani: ezt általában a vonatkozó blogok által naponta ismételgetett közgazdasági axiómákkal (lyukat ütött a költségvetésen, einstandolás) és hőbörgő eszköztárral (a Zemberek, a mi Nagy Vezérünk, léket kapott gyorsnaszád) oldják meg.

4. Várják a hatalmas lájkáradatot, már ha a magánéletben senki nem veszi őket emberszámba.

waze 2011.12.27. 11:52:26

Igazi Darwin-díjas hülye az ilyen. Amikor kirúgják ez miatt akkor meg fut fűhöz-fához meg ír egy tartalmas levelet a munkahelyi terrorról..:-D
Olvasom a facebookos kommenteket a cikkek végén, néha rácsodálkozom emberekre h miket összefröcsögnek bár respect h névvel-arccal teszik.
Politikai ügyekben nagyon okosan kell ilyen módon véleményt nyilvánítani mert könnyen visszaüt, talán soha nem volt ennyire jellemző az érzelemből politizálás mint mostanában.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.27. 12:00:21

A facebook-ot és a netet általában sok olyan ember használja, aki nem érti a működésüket. Ezért simán lehet, hogy a kommentelő nem tudja, hogy őt ezután azonosítani lehet. De az is lehet, hogy nagyon bátor. :)

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 12:08:59

@Rejtő Jenő: a szarmazasod is meg van am kamposkam!!!
te leszel a legelso akinek a bankszamlait rekviralni fogjuk

szmoker (Homo Trollicus) 2011.12.27. 12:09:46

Kommentelni csak kamu nickkel, hamis faszbúk azonosítóval, ezt mindenki tudja, még a leggyíkabb troll is, nem? :)

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 12:12:05

@Modor Tibi: "1. Általában együtt jár a titulusmániával is: "ügyvezető igazgató" (van valami kis szar saját cége), Dr. (nagy nehezen elvégezte a jogot) és a többi."

azert Szeretett Vezerunket nem kellene teli torokkal szidnod!!!
igaz hogy aktivan csak egy cuciologusi melot csinalt de azert o a Nemzet Jogasza

Mercel 2011.12.27. 12:17:53

Hello!

Nem mondom, hogy "megérdemli" az illető, mert persze nem.

De igazán lehetne már annyi esze az embereknek úgy általában is, hogy a facebook profiljukra rászánnak fél órát, és amit lehet letiltanak, beállítanak.

Egyébként nagyon nem tetszik a tendencia, hogy a felkapottabb blogok közül többen is letiltották a hagyományos komment lehetőségét, és csak "fészbúk komment" lehetséges.

Egy lépés a kényelmetlenség és a kommentelők könnyebb azonosítása felé.
Ráadásul ezt pont olyan blogok teszik ahol igencsak parázs viták bontakoznak ki egy-egy poszt kapcsán.

Lásd az egyébként nagyra becsült Véleményvezér blog.
Ez nem egy jó irányvonal..

"Frigyes"

Mercel 2011.12.27. 12:21:36

@hegyilány:

Elárulok egy hatalmas titkot, a munkahelyi középvezetők nagyobb része messze nem olyan felvilágosult (szerintem), hogy méltányolja a munkavállaló amúgy létező erőfeszítéseit.
A másik fele pedig az, hogy én azért nem kevés embert ismerek aki a munkaidejének kb. felét/harmadát "netezéssel" tölti.

Az ideális állapotból indultál ki, nem a realitásokból..:)

(Amúgy 5-10 perc lazítás valóban pont jó lenne arra, hogy kizökkentse az embert a mókuskerékből, amit aztán a lazítás után jobban tudna hajtani - de lásd fent)

"Frigyes"

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2011.12.27. 12:23:13

Rejtő óta tudjuk, hogy hülyeségre nincs diéta, ennyit a posztról úgy általában:)
Egy bizonyos részletét illetően meg az az abszurd feltételezés sosem ötlött fel benned (és más bloggerekben, akik a munkahelyi netezés retorziói miatt aggódnak), hogy
1. a munkaadó nem csupán szociális érzékenységből foglalkoztat embereket, és ha csak úgy kirugdossa őket, az a cég működését is kedvezőtlenül befolyásolja?
2. az adott munkavállaló történetesen képes olyan munkahelyi teljesítményre, ami mellett megbocsájtható némi fészbukolás?
3. a munkaadó nem egy vért szomjazó présgépkezelő embertelen vadbarom? (én ismerek ilyeneket)

mb1 2011.12.27. 12:35:46

Ha mindenki euróra váltja a pénzét és úgy fekteti be, akkor garantáltan csak romlani fog a forint ...

Jimbo75 2011.12.27. 12:40:13

"Ha esetleg a forint a későbbiekben visszaerősödne mondjuk 270-280-ra"

Mit szívsz? Van még belőle?

SvenH. (törölt) 2011.12.27. 12:43:47

@Jimbo75: koztudomasu hogy Orban azert nyomattya a devizahitel visszafizeteset hogy el tudja inflalni kis hazank adossagat...
szoval nagyon jo anyagnak kell lennie!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.27. 12:50:50

Talán nem is annyira azzal van gond, ha munkaidőben kommentel, hanem azzal, hogy mit, ha éppen a főnöke épp a másik oldal t kedveli, vagy esetleg csak egyszerűen nem akarja a cége nevét politikai véleménnyel összefüggésben látni, bármi is legyen az.

Joooe 2011.12.27. 12:51:09

@Modor Tibi: tetszett amit írsz. Lájk :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.27. 12:52:11

@Jimbo75: lehet, hogy rövidtávon nem fog visszaerősödni (sőt, egyre valószínűbb), de botorság lenne azt mondani, hogy soha.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.27. 12:57:28

@Modor Tibi: "Általában együtt jár a titulusmániával is: "ügyvezető igazgató" (van valami kis szar saját cége), Dr. (nagy nehezen elvégezte a jogot) és a többi.

2. Meg kell jelennie szuper egyetemének is a neve mellett, ide is bekamuznak mindenfélét, hadd lássák, hogy így a véleményük még többet számít."

Az, hogy valaki a profilján megadja a cégét, beosztását, végzettségét, az természetes. Az, hogy ezek a kommentnél is szerepelnek, elvileg nem lenne az, de speciel ezt nem a kommentelő dönti el, hanem a Facebook válogat.

Mák Virág 2011.12.27. 12:58:34

@Droli,

Mi az ördögöt csináltok itt munkaidőben, beleértve a posztolót is a 9:34-es posztjával?

Menjetek dolgozni! :D

Tj66a 2011.12.27. 13:02:17

a poszt egy lol tömören. Amiben persze igaza van, hogy nem érdemes a melledre festett céltáblával ordítva rettegni a csatatéren, legalábbis úgy nem hiteles, hogy ha kezedet lóbálva fel alá rohangálsz vele.

Egyébként én nem hinném, hogy az Orbán-kormány rosszindulatú, az embereket fenyegető terrorszervezet lenne, hanem egyszerűen inkompetens hülyék gyülekezetéről van szó, és etikai értelemben az utóbbi simán menthető, még ha számunkra nem is jelent nagy különbséget.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.12.27. 13:08:18

a fészbukozás épp annyira hasznos, mint ebbe a fingszagúan belterjes blog.huban való arcos-modoros-bloggerkedés. bár a fészbuk picit azért hasznosabb ennél..

Joooe 2011.12.27. 13:08:35

A posztban idézet emberkéről jutott eszembe...

Engem az átlagválasztó butasága zavar nagyon, függetlenül attól hogy fészbúkon teszi közzé vagy máshogy.

Politikai rendszerünk működésének záloga, hogy a választó véleményt mond a politikai szereplők által elvégzett munkáról. Ehhez képest nálunk folyamatosan az látszik (bár gondolom máshol is így van), hogy inkább a pillanatnyi helyzetről mondanak véleményt.

Az első medgyesi-gyurcsány kormány elkúrásai eredményeként újraválasztást nyertek jutalmul. Akkorra fordultak az emberek az mszp ellen, amikor a rossz lépéseik hatását érezni lehetett már(amire a válság is rásegített), pont amikor bajnaiék már kicsit visszacsináltak az elkúrásból... Ezt a kevés jót viszont óriási választási vereséggel jutalmazták az emberek.

Most az orbán kormány lépéseit sem önmagában azok hasznossága alapján ítélik meg, hanem azt nézik hogy az adósságtörlesztés, a konvergenciaprogram tartása és az elsorvadt gazdaság együttesen az életkörülmények romlásához vezetett. Ki van most kormányon? Akkor az a hibás ennyi.

Aztán ha jön a választási kampány, hetente százerek változtatják a véleményüket. 4 évről, hetente.

Ez az iszonyatos mértékű butaság vajon genetika, vagy némi általános iskolai oktatással lehetne segíteni rajta? Az emberek többsége valóban _fizikailag_ képtelen átlátni összefüggéseket, és nem csak az azonnali látszat alapján döntést hozni? Rendkívül aggasztó, hogy az ország sorsát a választók akarata úgy határozza meg, hogy annak (mármint a választói akaratnak) a valósággal való összefüggése felszínes és esetleges.

Félreértés ne essék, nem azt mondom hogy aki a fideszt támadja az a hülye, mert bőven van valós ok is a támadásra, csak hogy ezek az érvek, amit a primitív hangulatkeltésből élő blogok és (netes) újságok előadnak az agyhalott állapot biztos jelei.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.12.27. 13:09:45

@Tj66a: tévedsz, az orbán-kormány egy maffianisztikus eszközökkel, villámgyorsan kiépülő terrorszervezet. én (is) szóltam.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.12.27. 13:10:19

@Joooe: mondja ezt Joooe kommentnikkes köcsög. lol.

Joooe 2011.12.27. 13:13:54

@efes: köszönöm, remekül illusztrálod a mondanivalómat a sugárzó értelemről :)

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.12.27. 13:15:24

ilyen can a facsén a profiloknál: "Show my sex in my profile" - hát kész, ez már a hálószobába is benéz?

dr kíváncsivagyok 2011.12.27. 13:20:33

@Mák Virág: Mi az ördögöt csináltok itt munkaidőben, beleértve a posztolót is a 9:34-es posztjával?

Menjetek dolgozni! :D

hallóóóó,...délutános (éjszakás) műszakról nem hallottál ?

dr kíváncsivagyok 2011.12.27. 13:22:21

@Joooe: " Ki van most kormányon? Akkor az a hibás ennyi. "

...és ott a pont .
( Avagy,... az előző rezsim alatt ki volt a húnyó ?!)

EnCIS 2011.12.27. 13:28:15

Életemben eszembe nem jutott volna, hogy kirúgna a főnököm a munkahelyi netezés miatt, és az sem valószínű, hogy a 8-9 órás munkaidőben egyetlen ebéd-vagy cigaretta szünet sincs. Illetve több százezren éjjel dolgoznak. Tehát az eleje egy nagy butaság. Így a végét először nem olvastam el, most elolvastam, de teljesen fölösleges volt.
A kommentelőknek pedig üzenem: Bárki és bármilyen miniszterelnök a miénk, annyival tiszteld meg, hogy nem írod a nevét kisbetűvel, mert ezzel csak a saját tudatlanságod tükrözöd.

baloo112 2011.12.27. 13:32:50

1. Fideszterror van. Anyosomat most rugtak ki 1 evvel a nyugdijkorhatar elött, mert nem fideszes. A munkajara sosem volt panasz. Az indoklas ugy hangzott hogy nem vagy közulunk valo.
2. Amig az orszag ezen az alapon szervezödik, gondolom megvan az a lista hogy ki adta oda nekik a kopotgtatot, addig igenis hogy Mo kb az orosz demokraciaval vagy van egyszinten.

Ugyhogy menjenek a ....-ba!!!

baloo112 2011.12.27. 13:36:28

Es a legjobb az egeszben hogy sosem politizalt, nem jartatta a szajat, csinalta a munkajat...
Röhej mit meg nem enged maganak ez a köcsög kormanyzat.

Joooe 2011.12.27. 13:40:24

@kíváncsivagyok: a kormányzati lépésekért valóban mindig az aktuális kormány a hibás.
De általában nem azért támadják őket. Bajnait is azért támadták mert megszorított (tehát mert szar állapotban volt az ország) és nem azt támadták, aki ezt az állapotot előidézte. Gyurcsány-t újraválasztották, miután megalapozta azokat a problémákat ami miatt bajnait nagyon elkergették, amikor kicsit helyrehozott belőle így láthatóvá váltak a problémák, erről az ellentmondásról szól amit írtam.

De az legalább egy brancs volt, ezért nem volt annyira lényeges, végülis mindegy hogy bajnai-gyurcsány-medgyesi-horn-bokros-kádár-rákosi-stb... ők közösséget vállaltak.

Most viszont a jelenlegi kormányt basztatják azért, hogy kezelni próbálják a megörökölt fos helyzetet. Nem az a hibás aki belelökött a szarral teli gödörbe, hanem aki mozgolódik hogy kimásszunk, mert ha kavarja akkor büdös. Ez nem azért nem tetszik mert sajnálnám őket az igazságtalan kritika miatt, politikusok, viseljék szépen, hanem azért, mert ha ez a rendbetételi kisérlet is elbukik és visszajönnek a szocik akkor már tényleg nincs tovább, végleges elsorvadás vár az országra, és soha senki aki változtani akar nem fog tudni érvényesülni, mert a választók nem képesek megkülönböztetni a jót a rossztól, csak nem érzik a szarszagot akkor vigyorognak, ha érzik akkor dühösek.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2011.12.27. 13:57:18

A kommentelő lehet szabadságon, táppénzen is, így simán kommentelhet munkaidőben legálisan is. Egyébként nekem is meg van nyitva egész nap, tálcára letéve és néha ránézek, de a dolgozóimnak sem tiltatom le, amíg a munkájukat tisztességgel végzik és nem élnek vissza vele. Egy játékoldalt letiltattam, mert volt egy emebrünk, aki napi 4 órán át etette az állatait, na az kiverte a biztosítékot. De a dolgozók nem rabszolgák,szerintem sokkal jobban rontaná a hatékonyságot, ha még azt az óránkénti 5 percet is sajnálnánk tőlük, amit ilyesmivel töltenek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.27. 13:58:13

@Joooe: "Most viszont a jelenlegi kormányt basztatják azért, hogy kezelni próbálják a megörökölt fos helyzetet. "

Nem az baj, hogy kezelni próbálják, hanem az, hogy félrekezelik, de nagyon...

csoko20 2011.12.27. 14:00:32

"Ha esetleg a forint a későbbiekben visszaerősödne mondjuk 270-280-ra, akkor ez elég szép elmaradt haszonnal, sőt, vagyonvesztéssel járhat"

A rutinos devizahiteles már sejti mikor fog jelentősen változni a Ft árfolyam: Matolcsy, Szíjjártó esetleg Kósa cammog a mikrofon felé.
Egy telefon a brókernek, vagy ha van netbank, akkor még elég szép summát is kereshet az ember. A shortolás úri huncutság, de ha a tajparaszt vezetőink játszhatják, akkor mi miért ne.
Arról nem is beszélve, hogy a magyar bankköltségek is komoly tényezők.

A 280-as EURhoz:a gazdaság önerőből évekig nem fog ehhez közelíteni, a kormányzat meg mondhat bármit, már senki nem veszi be.

portugéza 2011.12.27. 14:22:31

@Joooe: Nagyon igazad van, amiről írsz, az amerikai "It's the economy, stupid!" jellegzetesen magyar változata.

Csontig rágott közhely, hogy a rendszerváltás magasztos, már-már spirituális eszméit is csak egy szűk, pár tízezres, főleg értelmiségi réteg tette magáévá. Az ország többsége egyszerűen csak anyagilag akart jobban élni (nyugati színvonalon), külföldre akart utazgatni, fogyasztani, kólát inni, farmert hordani (képletesen szólva, tudom, hogy ezek már 90 előtt is voltak). Ezt már Lengyel László is megmondta a nadrágba betűrt kardigánjában.

A magyar mentalitás később sem változott. A 13. havi nyugdíjas és 19 ezer forint zsebpénzes szavazás idején saját szememmel láttam, ahogy a szomszéd nyugdíjasok támogatják beteg és szinte mozgásképtelen társukat a szavazófülke irányába.

A magyar ember szavazáskor a pillanatnyi érdekét nézi: hagyják őt tovább mutyizni, feketézni, adót elkerülni, de az ingyenes közszolgáltatásokért bizony tartja a markát. Majd a közösből fedezzük, ahová persze sz**ik befizetni. ("Ezeknek, én??")

Ezzel két baj van: uralkodó politikai osztálynak is ilyeneket választanak meg - ezért csóválom a fejem, amikor személyeskedve átkoznak egyes politikusokat, párttól függetlenül. Holott ők csak saját képmásaink.

A másik, hogy az ilyen néplélek könnyen manipulálható, megvezethető, ezt már láttuk. A saját kárán talán megtanulja a leckét a nép, valószínűleg végig kell járni ezt az utat. "El kell menni a falig, vagy tovább is", ahogy egy blog.hu-s kommentben olvastam.

tede 2011.12.27. 14:23:36

Nekem is van ilyen kollégám. Én szerencsére otthonról dolgozok és beoszthatom az időmet meg a saját otthoni gépemről nezetek, de ha bemegyek a céghez, akkor nincs privát netezés, ez teljesen alap dolog.

A derék kollégámat meg már cseszték le azért, hogy ha bemegy az irodába, akkor ott nincs privát nezetés, mert flusztrálja azokat, akik nem dolgozhatnak otthonról.

Ez már megint az öntudatus magyarok tipikus szokása, annyira okosan meg tudják magyarázni, hogy csak lazítanak, meg csak információt gyűjtenek. Aztán meg haragszanak a vezetőségre meg az IT-sokra, hogy lekorlátozzák őket, sőt gyakran el is kapják őket, hogy mondjuk a goldengate-t nézték munkaidőben meg enyhébb változatban a youtube videókat.

Mindezt munka helyett, természetesen, de nálunk ez szinte sportszerű tevékenység, hogy a szabályok azért vannak, hogy ügyesen kitaktikázza azokat a rendkívüli intelligenciájú kolléga.

Nekem is tele a búrám egyébként velük, amikor nem lehet az irodában dolgozni, mert hangosan beszélik meg a pletykákat meg éppen mit olvasott a neten. Ilyen szemptonból jobb otthonról dolgozni, mert lehet haladni a munkával, nem tarták fel állandóan az embert a különféle sztorikkal, amit szocializáció címén adnak elő és még tudományosan is bizonygatják, hogy de bizony erre micsoda nagy szükség van és el kell érje a 20%-t a munkaidőnek, különben nem jó a csapatszellem.
Hát persze, a lógást mindig nagyon ügyesen meg lehet magyarázni :)

hegyilány 2011.12.27. 14:24:54

@vizoo:

Ne mondd már, ha nem hivod fel a figyelmem nem is tudom!

Nemrég egyik "nagy blogunk" posztja alatti
kommentek" Én meg erről beszélek.
Nem azért ir valaki, akárki egy kommentet, hogy aztán a blog üzemeltetője az kivesézze. Még jó , hogy nem tette a poszt irója sem. ) Én meg erről beszéltem.
Ugyan már! Nem azért nem fog működni "valami " jól ebben az országban, mert főnök, vagy beosztott belenéz a netbe.
Egyébként ) Hol élünk már!!!
Demokráciában, ilyen pitiáner ügyekkel nem is szabad foglalkozni.

hegyilány 2011.12.27. 14:28:30

@A Tyne folyó déli partja:

Pontosan! Főleg, ha rugalmas munkaidőben dolgozik "valaki") Ne szabja már meg senki- és általában nem is akarja megszabni- , hogy bárki netez e akármennyi időt vagy nem. Attól még ezerszázalékosan jól végzi el a feladatát.!
De olyan is lehet, hogy nem használja a közösségi portált, a netet, a munkája, mégis egy "fabadkát sem ér.
És akkor mi van???

hegyilány 2011.12.27. 14:32:09

@Mercel:

Hát! ja! Lásd ott fent a kommentem.
Van olyan is -biztosan- , aki nem szokott netezni munkaidőben. A munkája mégis, esetleg, finoman szólva ) nem sokat ér.
Ilyen is van, sok.

kpityu2 2011.12.27. 14:39:25

1. Ezért nem kommentelek olyan helyen, ahol facebook-os üzenőfal van beágyazva.

2. Ezért használom a Ghostery tracker blokkolót a böngészőben, amely ezen az oldalon csak 8-at blokkolt.:

AdOcean
Facebook Connect
Gemius
Google +1
Google Analytics
Statcounter
Twitter Button
Whos.amung.us

min 2011.12.27. 14:40:10

Nem a forintot kell menteni mert az a kutyának sem kell.A devizát kell biztonságban tudni. Abból nem tud állambácsi vásárolni lassan és pl. az enegiát sem forintban kell fizetniük...

menőmano 2011.12.27. 14:40:40

CSAK nyugodtan tessenek rettegni.
A poszt írója, meg csak nyugodtan fejtegesse,ki- honnan, hogyan ír véleményt.
Ez totálisan nem meghatározó, a dolgozó teljesitményében.
oszt.jónapot!
:)))

tede 2011.12.27. 14:41:35

@hegyilány: a mentalitással és a hozzáállással van ilyenkor a baj.

A szabályok nem azért vannak, hogy kreatív módon kikerüld és megmagyarázd a saját érdekeidnek megfelelően.

Egyébkénte te mit szólnál ahhoz, ha a munkáltatód közölné, hogy netezett munkaidőben a Mancika, a könyvelő és ezért aztán a fizetést csak jövő hónapban tudnak adni, mert nem ér átírni az utalás időpontját, inkább dupla pénzt fog majd jönni jövő hónapban, sorry. Kreatívan megmagyaráznák neked, hogy miért nem sikerült a dolog, de vajon te is ennyire megértő lennél, mert hát hadd netezzen a szegény könyvelő, elvileg jár neki a kikapcsolódás és amúgy is olyan sokat dolgozik.

menőmano 2011.12.27. 14:46:56

@tede:

Már bocsika, hogy beleszólok!! Te totálisan nem tudod hogyan működnek a dolgok.
Szövegértelmezés) Ahhoz mit szólsz? ha a munkavállalónak bentragad a szabadsága, az egész éves sok-sok feladata miatt. ???? Ez göngyölödik évről-évre??? Kivenni nem tudja a többletet, kifizetni sem fogják???
De a szakmailag elhivatott dolgozó, általában nem is foglalkozik ezzel.
Akkor engedje már meg a világ!! Ha úgy tetszik, az a bizonyos dolgozó, csak had nézzen már bele a netbe!!!
oszt.ennyi.

menőmano 2011.12.27. 14:48:31

Bocsika! látom van hibám a kommentben. De nem számit. Tessenek totálisan képolvasást gyakorolni.
:))))))

menőmano 2011.12.27. 14:50:27

@bogancs:

Viccen kívül. Totálisan vicces vagy.
:)

Eric_Cartman 2011.12.27. 14:51:17

Nem nagyon érted te ezt a külföldi bankszámla dolgot. Itt ugyanis messze nem a hozamról és a tranzakciós költségekről van szó.

menőmano 2011.12.27. 14:55:39

@Modor Tibi:

Totálisan nincs igazad. De azért csak rettegjél. Senki sem akadályoz meg benne.

Mercel 2011.12.27. 14:57:10

@hegyilány:

Elolvastam, arra válaszoltam.
(Mindig elolvasom:)

"Frigyes"

Mercel 2011.12.27. 14:58:57

@hegyilány:

Ok az utolsót nem olvastam. Értem.

"Frigyes"

menőmano 2011.12.27. 14:59:00

Nem is irtam még!! Totálisan fantasztikus a poszt.!!!

:)))))))

Mercel 2011.12.27. 15:01:42

@Tj66a:

Hehe a hozzászólásod második felével abszolút egyet értek.
+1

"Frigyes"

torró 2011.12.27. 15:02:27

Míg dolgoztam,egy számítógépek által vezérelt üzemben voltam műszakvezető.Ott minden le volt blokkolva még kártyázni sem lehetett a gépeken.Pedig a program engedte volna.Azt mondták a felettes vezetők ,ez munkahely, nem játékterem! És nem volt apelláta.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2011.12.27. 15:02:46

@felka: megtenném, de egy főnök még van fölöttem is, ő vehet fel, küldhet el.... engem is :)

felka 2011.12.27. 15:05:06

@portugéza: igazad van, és Joooe-nek is. már évek óta így gondolom én is, pedig a mostani rendeletek "ártottak" a családomnak...(korkedvezményes nyugdíj eltörlése..)

hegyilány 2011.12.27. 15:09:39

@Mercel:
Értem. Ha nem írsz? akkor olvasol???
:)

porfelhő 2011.12.27. 15:12:20

Aha! "Reggel és este mindig itt vagyok") Ha nem írok, akkor olvasgatok."
Baromi jó.
:(

porfelhő 2011.12.27. 15:14:50

@torró:

Röhej! Ez egyáltalán nem lehet igaz. Ilyen munkahely nem is létezik, ahol ilyen szigor lenne. Lehet az köz- vagy egyéni.
Azért ne rugaszkodjunk már el teljesen a valóságtól??
Ha kérhetem?!!!

profilo 2011.12.27. 15:14:55

@portugéza:

"Ezzel két baj van: uralkodó politikai osztálynak is ilyeneket választanak meg - ezért csóválom a fejem, amikor személyeskedve átkoznak egyes politikusokat, párttól függetlenül. Holott ők csak saját képmásaink."

Ez pontosan így van....Ezért is tud a habzó szájú szavazó különösebb gond nélkül négyévente egy gyurcsányikuszt lecserélni egy orbánikuszra.

porfelhő 2011.12.27. 15:19:05

Egyébként, akinek megadatik , hogy van/lehet megtakarított pénze. szerintem ott helyezi letétbe, ahol éppen neki tetszik. Akár itt" - , akár külföldön.
Mit ebben az annyira érdekes??
Ja! az, hogy leírta???

porfelhő 2011.12.27. 15:20:26

Komolyan mondom, ilyesmin problémázni? Nekem megáll az eszem?!
:))

álomszép 2011.12.27. 15:22:45

@porfelhő:
Drágám! Az" már rég elment a "keleti széllel."
:)))))

tede 2011.12.27. 15:40:49

@menőmano: már miért ne tudnám, hogyan működnek a dolgok?

Vannak szabályok, amikre egyesek nagy ívben tesznek és még meg is magyarázzák, hogy ők miért tehetik meg ezt vagy azt.

Nem arra kéne fordítani a kreatív gondolkodást, hogy megmagyarázza valaki, miért jár neki a netezés a munkadidőben, hanem esetleg a teremtő, alkotó munkára.

Az is érdekes, hogy általában nem a legértékesebb munkaerők szoktak ilyenen sokat agyalni, hogy neki mi és miért jár és neki miért szabad netezni munkaidőben.

Az, hogy bentragadt a szabadságod, nem jó dolog, de sajnos olyan szabályozás van, ahol papíron kötelező kiadni és ki is adják. Ahelyett, hogy esetleg összegyűjthetnéd vagy kifizethetnék. Ez a törvény miatt van így, mást nem lehet tenni, sajna.

Joooe 2011.12.27. 15:42:30

@portugéza: igen, és végsősoron az eladósodottságunkat is ez okozta, állami, önkormányzati, egyéni szinteken is, hogy úgy akar élni a magyar ahogy még nem engedheti meg magának. Azért csináltuk a rendszerváltást, hogy nekünk is olyan jó legyen mint a "nyugatnak", és a 2000-es évek elején már egyre zavaróbb lett az helyzet, hogy nem sikerült a cél felé közeledni. A hitelek pedig a "jólét" vagy legalábbis a rendes megélhetés illúzióját adták. Most, hogy törleszteni kell, szívunk. És szidjuk azt aki éppen kormányon van :)
És abban is igazad van, a politikusok olyanok amit a választóik elvárnak tőlük. Nem a rossz politikusok viszik félre a népet, a hülye nép a maga képére választ vezetőket. Néha szerencsésebben és nem csak a hülyeség visszhangzik egy-egy politikusban, néha meg szerencsétlenül és még gerjeszti is a hülyeséget.

Mercel 2011.12.27. 15:45:11

@hegyilány:

Hehe:)
Jelen esetben ha nem olvasok - Akkor írok.
Egyébként jogos:)

"Frigyes"

torró 2011.12.27. 15:49:41

porfelhő!
Ez halálkomoly. Hogy most mi van, nem tudom mert én már 6 éve nyugdíjas vagyok. Legközelebb bemegyek "látogatóba" és megkérdezem,De! Azóta már még nagyobb a szigor a cégnél,ha beszélgetek velük sokat panaszkodnak.Azt mondják :"az volt szép idő ,mikor Te még itt voltál".Hát igen. Minden múlandó!

himpellér 2011.12.27. 16:00:22

Lesz@rom a cukkerbergbukot, meg a gazdáját.Vastagon.

baliquez 2011.12.27. 16:02:53

"Én például nem vagyok rajta a Facebookon"
Akkor a faszomért vergődsz a témán ha fingod nincs róla, ugye.

hackbard.celine 2011.12.27. 16:48:42

@bogancs: a blogbejegyzés kicsit önmagát minősíti: egy nyílt társadalomban a szabad vélemény nyilvánítás - akár arccal névvel felvállalva alap. A t.blogger vizionálja, hogy márpedig egy facebook bejegyzés mennyire ciki, mert felelősségre vonhatják érte az embert.
Ez lenne a normális hozzáállás? Vagy netán az elvárás? Öncenzúra, névtelenségbe burkolózás?
Huszonéves multirabszolgák a kényelmes fotelből néha minimálbérest játszanak, máskor meg a rettegés természetéről filozofálgatnak.
Az árfolyam kérdéskörhöz: nézzük akkor a tényeket "ezek" unortodox gazdaságpolitikájáról! Az elmúlt másfél évben az alábbi rekordokat sikerült megdönteni:
- CDS felár (644,45 2011. november 25.)
- államadósság szintje (2011.11.30 21 426,1 Mrd Ft www.akk.hu)
- Az 1996-os kitörés után visszavezették az országot a kettős junk minősítésbe (érik a harmadik is)
Az utolsó 1 hónap termése a JPE (józan paraszti ész) szabály szerint egy átlag halandó számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy valami nem okés.
A piaci várakozások sokkal kevésbé valószínűsítik a 280 alatti árfolyamot, mint a tartósan 300 felettit.
Persze lehet hitéleti alapon bízni a Vezér és dicső Jobb Keze képességeiben, csak amit eddig letettek az asztalra, az sajna nagyon kevés.
És rettenetesen sokba került: eddig 5000 Mrd Ft környékén áll a számla.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 17:10:18

@hackbard.celine:

"Az elmúlt másfél évben az alábbi rekordokat sikerült megdönteni:
- CDS felár (644,45 2011. november 25.)
- államadósság szintje (2011.11.30 21 426,1 Mrd Ft "

Érdemes lenne a minimumértékeket is mellénézni. Ugyanígy az euróárfolyam is beszédes lenne.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 17:11:26

@hackbard.celine:

"államadósság szintje (2011.11.30 21 426,1 Mrd Ft "

Az a nagy helyzet, hogy az államadósság nominális szintje akkor is növekedni fog, amikor pedig már erősen csökken. :))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 17:13:02

@Mák Virág:

"Mi az ördögöt csináltok itt munkaidőben, beleértve a posztolót is a 9:34-es posztjával?

Menjetek dolgozni! :D "

Bár ott a szmájli a végén, azért jegyezzük is meg, hogy a posztokat időzíteni is lehet. Pl.: Megírom ma, és beállítom úgy, hogy csak két hét műlva jelenjen meg.

hackbard.celine 2011.12.27. 17:32:19

@bogancs: azt ugye tudod, hogy november 14-én történelmi mélyponton járt az EUR árfolyam is? Biztos azt is tudod, hogy milyen árfolyam mellett vette át a fidesz a kormányzást.
Szándékosan csak azokat a markereket soroltam fel mindenféle mélyebb elemzés nélkül, amelyek befolyással vannak az árfolyamra és a jövőbeni kilátásokra.
Ezek a markerek - a régiós társakhoz viszonyítva is rosszak, Magyarország gyakorlatilag leszakadt a régióról (miután hónapokig húzta vissza).
De további gondolatébresztőnek: az eurozóna tagállamaiban 10 év alatt 20% volt az infláció, Magyarországon 60%. Az EUR árfolyamot a Jegybank masszív devizatartalékok felépítése mellet stabilizálta, azonban az infláció különbség alapján számított EUR árfolyam a 360-380 Ft szint felett lenne. Ezt még talán te is megérted hosszabb levezetés nélkül.
Az árfolyamnak lefelé irányban sokkal több mozgástere van, mint a javulás irányába.
Olvass sokat (az árfolyamok alakulása sokkal inkább társadalomtudomány, mint matek), gondolkozz önállóan, sokkal inkább megéri, mint vakhitre és alaptalan reményekre építeni.

hackbard.celine 2011.12.27. 17:39:45

@bogancs: mindaddig, amíg a nominális növekedés meghaladja a GDP növekedést, a GDP arányos is nőni fog.
Neked nem furcsa, hogy a Matolcsy minisztérium honlapján 76,1%-ot mutat hónapok óta az adósságnyomásmérő, Orbán alig 1 hónapja 73%-ot mondott (ugye ő az aki soha sem hazudott) Londonban és továbbra is a csökkenésről hablatyolnak, holott év/év viszonylatban 82% felett is járt a GDP arányos adósság!?
Azért az talán árulkodó, hogy egy salátatörvény módosítóval 2016-ra tolták az alaptörvényük kötelező adósságkorlátját.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 17:49:07

@hackbard.celine:

"De további gondolatébresztőnek: az eurozóna tagállamaiban 10 év alatt 20% volt az infláció, Magyarországon 60%"

Azt is érdekes lenne kimutatni, hogy (tippem szerint) az eurózónán belül is megvan egyes tagállamok között ez az inflációs különbözet.

Ennek pedig az az oka, - mint azt bizonyára te is tudod - hogy az árfolyamokra hosszú távon sem csak az infláció van befolyással, hanem az adott gazdaságok termelékenység-növekedése is.

Azért azokat a minimumértékeket ne spórold le! (államadósság%, CDS, euró-árfolyam)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 17:54:57

@hackbard.celine:

"mindaddig, amíg a nominális növekedés meghaladja a GDP növekedést, a GDP arányos is nőni fog"

Csak egy példa: Ha idén a GDP 100, az államadósság pedig 80, akkor a GDP arányos államadósság 80%.

Ha jövőre az államadósság 5%-kal 88-ra nő, a gazdaság pedig 5%-os infláció mellett stagnál, akkor a nominális GDP jövőre 105 lesz, a GDP arányos államadósság pedig marad 80%.

Ugyanis az államadósság is inflálódik.

Tehát: Az államadósság nominális növekedése meghaladhatja a GDP növekedést, és ez nem okoz feltétlenül GDP arányos államadósság növekedést.

És akkor még ott van a devizaadósság kérdése is...

OftF 2011.12.27. 17:56:28

Na hát ott se nagyon szívesen dolgoznék, ahol nem azt nézik, hogy kész-e a feladat, hanem, hogy 10:12-kor éppen mi volt a képernyőmön.
Szerencsém van, valószínűleg. Állítólag sok főnök dilettáns.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.27. 18:00:47

@EnCIS: speciel minket simán kirúgnak érte, azazhogy, be se enged a rendszer. de ez egy hely, sok helyen meg szabad netezni. reggel meg én azért tudtam, mert ez itt ma munkaszüneti nap még. de lehetnek szabadságon is az emberek, meg lehet bármilyen munkaidejük. a délelőtt tizenegy, mondjuk, nem mindenkinek munkaidő.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.27. 18:03:44

@torró: nálunk se lehet semmit se, csakis ebédidőben, mikor ki vagy blokkolva. és akkor is egy csomó oldal le van tiltva, lásd facebook...mindenféle videók is, képeket nem hoz be, még jó, hogy az emailt engedi.

hackbard.celine 2011.12.27. 18:05:48

@bogancs: elmondok egy titkot: a várakozásokat elsősorban a tendenciák befolyásolják.
Jelenleg a tendenciák a felső szélső értékek környékén sokkal inkább valószínűsítik a kitörést, mint a fokozatos lefele csorgást. A minimumszintek nagyon-nagyon messze vannak, legalább két év hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika kellene a megközelítésükhöz. Erre nem túl sok esély van, mert legkésőbb egy év múlva indul a kampányköltségvetés.
Ezt kezelheted magánvéleményként, azonban a várakozások néha önbeteljesítő módon viselkednek, azaz ha sem a piac, sem a hazai szereplők nem látják a hitelességet a kormányzat részéről, akkor vagy a saját kockázatukat próbálják minimalizálni és forrásokat vonnak ki, vagy pedig tartósan beárazzák a felárat és ennek megfelelően hoznak döntéseket.
Akár egy háztartás szintjén is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 18:12:08

@hackbard.celine:

"A minimumszintek nagyon-nagyon messze vannak, legalább két év hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika kellene a megközelítésükhöz."

A kulcs RÖVID TÁVON az IMF megállapodás, vagy annak elmaradása lesz. (A jó isten tudja, hogy a kormánynak mi a szándéka.)

A hosszú távot az előbb már kitárgyaltuk.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 18:14:53

@hackbard.celine:

"a várakozásokat elsősorban a tendenciák befolyásolják. "

Nekem az a várakozásom, hogy ha a külkereskedelmi mérleg tartósan évi 6-7 milliárd eurós többletet fog mutatni, vagy akár tovább fokozódik, akkor az előbb-utóbb felértékelődési nyomást fog okozni.

hackbard.celine 2011.12.27. 18:30:36

@bogancs: rövid távon egy alapvető gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség a szabadságharcos lózungok erőltetése helyett.
De nem olyan kurucos fordulat, mint a legutóbbi 360 fokos forduló trükk a gyorsnaszádtól.
Személyi változások nélkül ez nem fog menni.
Felhívnám a szíves figyelmedet arra, hogy Magyarország nem az IMF-el kell hogy megállapodjon. Az IMF programban résztvevők (mert most épp azok vagyunk) nem befizetők, hanem a lehívott hiteleiket törlesztik. Jövőre ez lesz az összes dolgunk az IMF-el, vissza kell fizetni a pénzt.
Megállapodnunk az EU-val kell, mert alapszabály, hogy az ECB a tagországoknak közvetlenül hitelt nem adhat, szükség van egy közvetítőre, aki rendelkezik a szükséges apparátussal. Ez az IMF. Nekik tehát nagyjából tökmindegy. Olli Rehn (pénzügyi biztos) és Barroso (őt azt hiszem nem kell elmesélnem kicsoda) a két kulcsfigura, őket kéne meggyőzni.
Orbánék azt hitték, hogy van zsarolási potenciáljuk, mert az osztrák és olasz bankok hazai leányain keresztül nyomást gyakorolhatnak. Hát tévedtek: az ECB közvetlenül az EUR tagországok kereskedelmi bankjainak megnyitotta a pénzcsapot: 490 Mrd EUR-t ad 1% kamatra.
Már csak az MNB védi a Ft-ot, erre szolgálna a devizatartalék, de ha "ezek" nekiesnek a szokásos idióta módon, akkor tényleg megnézhetik, mire képesek a spekulánsok.
Ha most súlyoznom kéne egy évre 1 millió Ft lekötött mentését, akkor 20% HUF, 50% EUR, 30% USD lenne a tippem. Utóbbi kettő még véletlenül sem hazai bankban.

magyar ember teli szájjal 2011.12.27. 18:34:06

Én ezen a Leitereg Dávid pénzügyi manageren szoktam csodálkozni, hogy hogy járathatja le valaki magát ennyire ingyé'
Mert Giró Sz legalább megél belőle, de egy ilyen önkéntes troll.... Szerencsétlen.

hackbard.celine 2011.12.27. 18:35:23

@bogancs: a külker mérlegben van két fontos elem: az exportra termelés importhányada (ez jelenleg 80%), továbbá a belföldi fogyasztás importra gyakorolt alakulása.
Hiába van szépnek látszó külker mérleg, ha közben recesszióban a gazdaság, a GDP csökken és az infláció elszáll.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 18:49:02

@hackbard.celine:

"a külker mérlegben van két fontos elem: az exportra termelés importhányada (ez jelenleg 80%), továbbá a belföldi fogyasztás importra gyakorolt alakulása."

Ez igaz, mint ahogy igaz volt 5 vagy 10 éve is. És mégis átfordult a mérleg tetemes hiányból rekord többletbe. (Ennek fő oka, hogy csökken a fogyasztás, főként szerencsére az importfogyasztás, és sajnos a beruházások volumene is.)

"Hiába van szépnek látszó külker mérleg, ha közben recesszióban a gazdaság, a GDP csökken és az infláció elszáll."

Ez még akár igaz is lehet. De most a forintárfolyamról és az államadósságról beszélgettünk. Ha elkezdesz terelni, kénytelen leszek azt gondolni, hogy kifogytál az érvekből, avagy alulmaradtál a vitában.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 18:52:52

@hackbard.celine:

"Ha most súlyoznom kéne egy évre 1 millió Ft lekötött mentését, akkor 20% HUF, 50% EUR, 30% USD lenne a tippem. Utóbbi kettő még véletlenül sem hazai bankban."

1 milliárd Ft-nál még igazad is lenne. 1 milliónál aránytalanul nagy költséget jelent a külföldi banknál való számlanyitás és átutalás. Arról nem is beszélve, hogy a lekötött kamatok sávosan növekednek a lekötött összeg nagyságától függően. De hát kinek van 1 milliárd Ft-ja??

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.12.27. 18:56:53

Nem vagyok Facebookon, de amit látok a kommentekből néhány blog alján, az megerősít benne, hogy felesleges időpocsékolás.
Persze marketingcélokra mindenki használja, gyorsan és szinte ingyen lehet több ezres név és címjegyzékeket összegyűjteni.

hackbard.celine 2011.12.27. 19:06:07

@bogancs: ha az érvek kibontása konkrét felvetésekre adott válaszokban szerinted terelés, azzal nem tudok mit kezdeni.
A hazai EUR árfolyam több különböző, egymást erősítő és gyengítő hatás eredményeként áll össze.
A blogban nevetségessé próbáltatok tenni egy ismeretlent, aki arccal, névvel felvállalta a véleményét. Ez szerintem nem túl elegáns.
Megpróbáltátok azt a látszatot kelteni, hogy az illető "rettegése" alaptalan, hiszen lehet akár 270-280 Ft is az EUR.
Én utóbbira válaszoltam, a blogkommentek reális terjedelmi korlátja mellett.

hackbard.celine 2011.12.27. 19:10:21

@bogancs: az EUR névre szóló betétkönyvnek nincs havidíja Ausztriában. Számlanyitási díj? Viccelsz?
Átutalás? Viccelsz? Kp. ha már úgyis kiment az ember.
USD alszámla még az itthoni folyószámla vezető bankomnál is csak egy telefonba került, be se kellett mennem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 19:25:56

@hackbard.celine:

"ha az érvek kibontása konkrét felvetésekre adott válaszokban szerinted terelés, azzal nem tudok mit kezdeni."

Ácsika! Azzal kezdtél, hogy felhoztad a CDS-t és az államadósság nominális szintjét, mint az árfolyamra leginkább ható "markereket".

Ezt még körülbástyáztad az eurózóna és Magyarország közötti inflációs különbözettel. Tehát azt sugalltad, hogy a forint mindenképpen gyengülni fog a jövőben, cáfoladnó a posztban szereplő 270-280-as árfolyamot.

Erre én felhoztam a rekord szufficites külker. mérleget, ami tankönyvszerűen forinterősödés irányába hat és erre kezdtél el terelni, hogy hát az export importaránya, meg különben is az semmit sem ér, mert csökkenő GDP, meg elszálló infláció.

Innentől kezdve belemehetnénk abba, hogy az inflációt a 2012-es egyszeri hatású adóemelése okozzák, meg jöhetnék például az MNB előrejelzésekkel, amely 2013-ra az inflációs sokk lefutását és pozitív gazdasági növekedéssel számol, de akkor máris ELTERELŐDTÜNK a forintárfolyamról, anélkül, hogy érdemben reagáltál volna a külkermérleg többlet árfolyamra gyakorolt hatásáról.

(És akkor még a folyó fizetési mérleg többletét nem is említettem.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 19:28:41

@hackbard.celine:

"Számlanyitási díj?"

Ebbe beleértettem a kiutazás, meg a hazautazás nem csekély költségét is.

2-3%-os eurókamatok mellett elég sokáig kellene várnod, hogy az út költsége 1 millió Ft-nyi tőkéből visszajöjjön. Mégha csak Ausztriáig mész, akkor is. (Sopronból persze egyszerűbb, nade Nyíregyházáról, vagy akár Budapestről..)

hackbard.celine 2011.12.27. 19:50:34

@bogancs: szerintem olvasd vissza még egyszer:
"Az árfolyamnak lefelé irányban sokkal több mozgástere van, mint a javulás irányába."
Ezt írtam szó szerint.
Ebből hol olvastad ki, hogy mindenképp gyengülni fog?
Ezt is én írtam:
"A hazai EUR árfolyam több különböző, egymást erősítő és gyengítő hatás eredményeként áll össze."
A külker mérleg ezek közül egyetlen mutató (ha már a "marker" szót nem szereted).
Hiába jó a külker mérleg hónapok óta, az EUR árfolyam ma is 307 Ft, az okfejtésed nem látszik beigazolódni.
Mellesleg leírtam az adott tételhez kapcsolódó magyarázatot: a belföldi fogyasztás import hányada az adópolitika fogyasztásra gyakorolt drasztikus hatása miatt jelentősen csökkent.
Tényleg hadd kérdezzem meg: ennek az egyetlen tételnek a kapcsán miről is beszélünk? Ebben látnád a megváltást?

hackbard.celine 2011.12.27. 19:59:02

@bogancs: ha az 1 évre lekötött Ft kamat 7% és 5% az infláció, akkor tényleg annyira rossz egy 3% EUR kamat?
A jelenlegi CDS felár a külföldi elemzők és finanszírozók szerint azt jelzi, hogy Magyarország 5 éven belül 30% feletti valószínűséggel fizetésképtelen lesz: nem tudja törleszteni az adósságait, jöhet egy rendezett vagy kevésbé rendezett csőd.

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2011.12.27. 23:26:20

sracok neha azert neha nem artana kicsit lehuzni a fejetek orban faszarol mert meg fogtok fulladni a vegen :D

ayatollah 2011.12.28. 02:38:06

Elvtársak hogy rahadnátok szét azzal a seggnyaló hazaáruló lelketekkel, dakotavezéretekkel együtt miél előbb! sírotokra köpök

Mák Virág 2011.12.28. 03:27:01

@kíváncsivagyok: Hallottam. A posztíró fenyegetőzött. Ezért próbáltam humorizálni.

Mák Virág 2011.12.28. 03:30:30

@bogancs: Igen? Az semmi. Majd ha be lehet állítani a megjelenést két héttel vissza. :D

EnCIS 2011.12.28. 08:53:21

Igen, a posztíróból meg valószínűleg az irigység beszél. Egyébként szerintem, ha már egy másik embertársunk munkaidejével foglalkozunk, akkor legyünk mellette, ne az legyen már, hogy blogot írunk azért, hogy támadjuk, mert ő épp lehet munkaidőben facebookozik. Egyébként sajnálom azt, akinek nem engednek bizonyos mértékű internetes szabadságot a munkaidejében akár. Még az is előfordulhat, hogy így kap olyan tájékoztatást a dolgozó, amivel akár a munkáltatóját segíti. (Ahogyan ez nálunk igen sokszor előfordul, gondolok itt pl. a hirdetési felületekre) Inkább az előnyökről kellene írni néha.

is 2011.12.28. 08:56:10

@Joooe: "mert ha ez a rendbetételi kisérlet is elbukik és visszajönnek a szocik akkor már tényleg nincs tovább"

hát érdekes rendbetételi kísérlet:
- először is magánahdsereg 15 milliárdért, az kurva sürgős volt (TEK)
- a focistadionomra csak adok pénzt (felcsút, 4 milliárd)
- na jó, a Lajos se égjen már be (debreceni focistadion, 12 milliárd)
- na a Pintér Sanya is megkapja az árát a lojális rendőrségnek, a legmagasabb árakkal nyerhet mindenhol őrző-védő tendereket
- Simicskánál kötelező hirdetni minden állami vállalatnak, ez evidens

te eléggé el vagy tévedve, ha ezt rendbetételi kísérletnek látod és nevezed, ami másfél éve zajlik. az a rossz hírem van, hogy 2006 után Gyurcsánynak már volt egy rendbetételi kísérlete (addig elkúrta, de ezt ő maga is elismeri), azt pont a hülyenépszavazással sikerült elkaszálni. kinek: pont a FIDESZnek, meg szerintem neked, hogy beszoptad. én a helyedben nem várnék sokat tőlük, vagy ha már érzelmileg nem tudsz leszakadni róluk, mert annyira át van mosva az agyad, akkor legalább felvállalnám, és nem próbálnám megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Joooe 2011.12.28. 10:21:35

@is: ezek a költségek lehet hogy léteznek, lehet hogy ilyen interpretációban ahogy te előadod, nem tudom, de nem nehéz elhinni mert ilyenek mindig is voltak és mindig is lesznek, ebben túl nagy különbség nincs kormányok között (de azért a tőled származó információt sem venném 100%-nak, szintén politikai újságírásra jellemző dolog, hogy nem is mercedeseket hanem volgákat, és nem is osztogatnak hanem fosztogatnak) Nem nagyon akarnék ezzel foglalkozni mert nem ettől lesz jó vagy rossz egy kormány tevékenysége.

Rossz hírem van, gyurcsánynak NEM volt rendbetételi kísérlete, viszont mindig dumált róla, hogy aki nagyon el AKARJA hinni hogy jól csinálja, elhihesse. Nem vagy egyedül, sok végletekig mszp-hívő kapaszkodott ebbe a kommunikációs szalmaszálba. Az ország finanszírozási, növekedési problémáin semmit nem segített volna az, hogy
- az egészségügy fenntartására fordított pénzek az emberek zsebéből nem az államon keresztül hanem közvetlenül vagy magán biztosítókon keresztül folynak
- hogy a felsőoktatásba azok kerülnek be akiknek pénze van rá azok helyett akik tanulmányi eredmény alapján kerültek be

Szélsőségesen liberális gondolkodással lehet hinni, hogy ezek hatékonyságnövelő lépések, sőt, az egyetlen hatékonyságnövelésre alkalmas irányvonal, egy nagyon kicsi igazságtartalma talán van is, de a liberalizmussal is az a helyzet mint a más hasonló ideológiákkal (nacionalizmus, marxizmus, rendpártiság, stb...): mértékkel, ésszel alkalmazva megvan bennük az igazság, de ha valakinek megtelik sötét köddel a feje és szélsőségekig elviszi BÁRMELYIK ideológiát a fentiek közül, abból már súlyos károk tudnak születni. (mint ahogy bármelyik teljes elvetéséből is).

Talán a kommunista rendszer emléke és a "szar volt, csuhaj, essünk át a ló túloldalára" mentalitás eredményezte azt, hogy magyarországon a liberalizmus szélsőséges méreteket öltött, ennek a csúcsa volt a 2. gyurcsány kormány ámokfutása, és talán a lecsillapítását jelentette a népszavazás.
Bármennyire is szeretnék egyesek belemagyarázni, nem arról szólt a népszavazás, hogy az emberek szeretnének-e 300 Ft-ot fizetni. Ha az lett volna a kérdés, hogy ingyen legyen-e a kenyér, nem nyert volna az igen, mert benne van az emberek tudatában, hogy ez piaci dolog. Az igenek azért győztek, mert az oktatás, egészségügy szervezését állami feladatnak tartja az emberek többsége, igazából ez egy "nem" volt a liberális szélsőség előretörésére, ideológiai kérdés. Ugyanakkor abban, hogy ilyen nagy arányú volt az igenek győzelme kétségtelenül szerepe van az akkor már saját mocskában fuldokló gyurcsány kormány általános elutasítottságának is.

Az ilyen bohóckodásról lehet beszélni, vitázni, hogy a jobb, de nem mérhetők a valódi problémákhoz, melyek súlyosbodásában gyurcsányék is nagyon tevékenyen részt vettek.
Amikkel igazán gond van, a fentiekkel ellentétben nem csak világnézet-függő részletkérdések:
- Az államadósság iszonyatos mértéke. A 2008-ban felvett IMF hitellel, egyéb devizahitelekkel, forinthitelekkel együtt bőven 4000 milliárd Ft felett van amit jövőre törlesztenünk kell(nyilván nem az államadósság egésze, CSAK a jövőre esedékes törlesztés). Felületes számítás: ha annyit tudnánk spórolni a kiadásokon, hogy az szja bevételek felét adósságtörlesztésre fordíthatnánk, akkor olyan 1,1-1,2 millió Ft/hó ÁTLAGbér mellett tudnánk kigazdálkodni. Érzed itt a problémát? Megszorítani kell és a hitelek törlesztésére hiteleket felvenni. Orbán a hibás. Ja :) És akkor még nem beszéltünk a háztartások és az önkormányzatok eladósodásról.
- A gazdaság katasztrofális állapota. Nagyon kevés ember dolgozik. Miközben lenne munkaerő, szakértelem, és sokféle alapanyagot is elő tudnánk állítani, az általunk felhasznált termékek jelentős részét importáljuk(nem elektronikai cikkekről és hasonlókról van már szó rég, hanem a legalapvetőbb ipari cikkekről és élelmiszerekről is), aminek persze szintén a nagyon kevés hazai dolgozónak kell kitermelnie az árát. Ráadásul a dolgozók nagy része nem valódi termelőmunkát, csak olcsó rabszolgamunkát (kis hozzáadott értékű munkát - politikailag korrektebben) végez, aminek haszna megintcsak az országon kívül csapódik le. Ezért töredéke a gdp-nk szerencsésebb nyugati országokénak és ezeket a problémákat kellene orvosolni, NEM a gazdaság természetes növekedésével mert az csak pár százalék és a fejlett gazdaságokban is megvan(=ezzel felzárkózni nem lehet), hanem gyökeres átszervezéssel, más szemlélettel.
- Az előzővel némileg összefüggésben: mindenki arra van/volt motiválva, hogy rászoruló legyen. Gyurcsány elhíresült mondata a tandíjat támogatva valami olyasmi volt, "hogy képzeli már a gazdag gyereke, hogy ugyanúgy nem fizet érte mint a szegényé". Szóval nyugodtan fizess többszörösen progresszíven kibaszott sok adót, de nehogymár ugyanazt megkapd érte mint aki nem fizet semmit. Ez a mentalitás is a legnagyobb bajok közé sorolandó.

Én úgy érzem ez utóbbi valóban lényeges kérdésekben az orbán kormány tesz jó irányba lépéseket, és az előző kormányok tettek rossz irányba lépéseket. Ez a lényeg, a többi csak duma meg hőbörgés.

Bocsánat, hosszú lett, politizálós jobblábbal ébredtem :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 10:58:38

@Joooe:
Te nem ebben az országban éltél, ha szerinted a liberalizmus szélsőséges mértéket öltött Magyarországon, vagy fingod sincs, mi az a liberalizmus, csak átmosták az agyad, és valamiféle sátán van ezen szó mögött a fejedben.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 10:59:52

@Joooe:
De megnyugtatlak, te ugyanúgy tapsikolni fogsz, mint most mikor Orbánék bevezetik a tandíjat.

Joooe 2011.12.28. 11:31:18

@Zabalint: nem örülnék, sőt. de miért vezetnék be?

Amúgy meg nem a liberalizmust akarnám fikázni mert annak is van jó oldala, hanem az elvakult, ész nélküli, vallási áhítattal történő követését. Én úgy gondolom, hogy sajnos a szoci kormányok gazdaságpolitikájának lényegét szélsőliberális lózungok határozták meg, pontosabban ezek helyettesítették a gazdaságpolitikát, és a média nagy része is az elmúlt évtizedekben megkérdőjelezhetetlenül helyes érvként kezelte a liberális dogmákat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 12:23:12

@Joooe:
A szocik nagyon messze álltak a liberalizmustól, persze a Fideszhez képest közelebb. A mutyizás ment náluk is, az nem liberalizmus, hanem protekcionizmus, a különbség csak annyi, hogy most ez nyíltan megy, a Fidesz ugyanezt nem is titkolja, hanem azt lobogtatja, hogy igen, a 2/3 feljogosítja őket erre.

Pl. ha a tandíj bevezetése szélső liberalizmus, akkor mi van Angliával, Ausztriával, Németországgal például? Aztán az állami túlköltekezés szerinted liberalizmus? Az osztogatás liberalizmus? Éppen a liberális elképzeléseik nem valósultak meg, és te meg úgy teszel, mint ha azoknak a következményei miatt szívnánk. Egy liberális kormányzással szvsz nagyságrendekkel jobban állnánk most. A liberalizmusnak ugyanis legfőbb jellegzetessége a kis állam, azaz az állami újraelosztás alacsony mértéke. Nálunk ez rekord magas. Akkor mégis milyen szélső liberalizmusról beszélsz??? Nem kellene mindent elhinni a jobboldali sajtóknak, mikor minden rossz okának a liberalizmust nevezik meg!

Joooe 2011.12.28. 13:11:10

@Zabalint: "A szocik nagyon messze álltak a liberalizmustól,"
A liberális gazdasági alapok (ne csináljunk semmit, bízzuk a piacra, majd lesz valahogy) tökéletesen összeillenek a szocialista alapokkal (vegyük el a pénzt attól akinek van és adjuk oda annak, akinek nincs)... az előbbinek (az általános szabadságeszménytől eltekintve) társadalompolitikája nincs, aki nem tud boldogulni magától az így járt, az utóbbinak meg gazdaságpolitikája nincs, hogy mégis hogyan teremti elő azt a pénzt amit szétoszt. Ezért természetes szövetséges mindig és mindenhol a szoci és a liberális. Nálunk ebből egy különös szövetség született, olyan lovat varrtunk össze a kettőből, amin, akárhogy megyünk, bármerre ugrálunk, hátrafelé megy.

"ha a tandíj bevezetése szélső liberalizmus"
Nevezhetjük radikálisan liberális lépésnek is ha úgy jobban tetszik, végülis hogy valami szélsőséges vagy radikális az attól függ melyik oldalán állunk.
Én a tandíjat már szélsőségesnek tekintem, az élet nagyon sok területén helyeslem azt a liberális elvet, hogy úgy boldogul az ember amire képes, azt viszont, hogy tanulhat-e a gyereke vagy ő kap-e orvosi ellátást anyagi helyzetére tekintet nélkül már nagyon távolinak érzem ettől... Ennek a területnek a liberalizálásának csekély és vitatható a haszna, a szociális kár viszont óriási, aki ezt akarja az feltétel nélkül jobbnak tartja a liberális felfogást, ezt a feltétel nélküliséget tartom szélsőségesnek.

"Az osztogatás liberalizmus?"
Nem áll vele közvetlen kapcsolatban, bármely ideológia alatt megtörténhet. De pl. ha liberalizáció ürügyén a haver cégeknek történik akkor már van összefüggés :) Bár ez utóbbi demagóg volt, bocsi :)

"A liberalizmusnak ugyanis legfőbb jellegzetessége a kis állam, azaz az állami újraelosztás alacsony mértéke. "
Nem államháztartási kérdésekről beszélek hanem reálgazdaságról. Az államháztartás méretének egyébként nem sok jelentősége van(ezért sem beszélek erről a kérdésről), ugyanúgy lehet jól működő élhető ország nagy és kis újraelosztással is. Olyan ez mint a szélsőséges nacionalista elképzelése: irtsuk ki a cigányokat meg az idegeneket, és attól jó lesz. Persze nem lesz attól jó, és egyébként vegyes etnikumú ország is lehet jó. A kicsit igazságmag benne hogy jól látja hogy az adott területen probléma van. Ugyanilyen kicsi igazságmag megvan a liberális elképzelésekben is, de a szélsőséges liberális ugyanilyen buta: csináljunk kis államot és akkor jó lesz. Höhö

"Nem kellene mindent elhinni a jobboldali sajtóknak, mikor minden rossz okának a liberalizmust nevezik meg!"
Pont hogy inkább liberális sajtótermékeket olvasok, innen a megalapozott ellenszenv :)
Nem akarom a liberalizmust szitokszóvá tenni, sokadszorra hangsúlyozom, hogy megvan a helye. Inkább azok a buta emberek irritálnak akik most épp minden probléma megoldását liberális módszerek feltétel nélküli alkalmazásában látják. Ez olyan gondolkodásmód, mint akik hitlert éljenezték vagy a kommunizmusért harcoltak... van akinek mindig kell egy éppen divatos ideológia amibe gondolkodás helyett belekapaszkodhat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 13:41:55

@Joooe:
"A liberális gazdasági alapok (ne csináljunk semmit, bízzuk a piacra, majd lesz valahogy) tökéletesen összeillenek a szocialista alapokkal (vegyük el a pénzt attól akinek van és adjuk oda annak, akinek nincs)... az előbbinek (az általános szabadságeszménytől eltekintve) társadalompolitikája nincs, aki nem tud boldogulni magától az így járt, az utóbbinak meg gazdaságpolitikája nincs, hogy mégis hogyan teremti elő azt a pénzt amit szétoszt."

Nem, ez a kettő dolog éppen ellentétes egymással.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 14:21:50

@Joooe:
A tandíj rendszer úgy lett volna bevezetve, hogy a tandíj jelentős része vissza lett volna forgatva ösztöndíjakra. Ellenben elmondom, most sem tanulhat akárkinek a gyereke, ugyanis messze nem a tandíj volt a legnagyobb összeg. Ha jól emlékszem évi 70 ezer körüli összegről volt szó, az 9 hónapra(~2 félév) lebontva kevesebb, mint 10 ezer Ft. Egy átlag egyetemista a szüleinek havi 70-80 ezerbe kerül, ha nincs helyben az egyetem. Egy 4,5-es átlagú mérnök hallgató meg kap havi 15-20 ezer Ft ösztöndíjat. Ha az a tandíj rendszer be lenne vezetve, kapná legalább a kétszeresét, mindezt a lazsálók rovására. Ráadásul a jó diploma befektetés, és egy ilyen rendszerben már kevésbé lennének népszerűek a büfé szakok.

"Nem áll vele közvetlen kapcsolatban, bármely ideológia alatt megtörténhet."

Dehogynem! Egy liberális állam nem áll neki osztogatni, ha több pénzt akar a gazdaságba forgatni, akkor inkább adót csökkent.

"Nem államháztartási kérdésekről beszélek hanem reálgazdaságról."

A kettő összefügg, nem választhatod külön.

"Az államháztartás méretének egyébként nem sok jelentősége van(ezért sem beszélek erről a kérdésről), ugyanúgy lehet jól működő élhető ország nagy és kis újraelosztással is."

Igen, lehet, de a liberalizmus éppen hogy kis államot hirdet, alacsony mértékű újraelosztással.

"Ugyanilyen kicsi igazságmag megvan a liberális elképzelésekben is, de a szélsőséges liberális ugyanilyen buta: csináljunk kis államot és akkor jó lesz. Höhö"

De éppenséggel nálunk az egyik legmagasabb Európában az állami újraelosztás mértéke. Ráadásul akkor ismét visszatértünk a kiinduló ponthoz, a szélsőséges liberalizmust okolod az ország problémái miatt, holott az egyik alapvető céljuk nem hogy nem valósult meg, hanem éppen az ellenkezője van nálunk...

"Inkább azok a buta emberek irritálnak akik most épp minden probléma megoldását liberális módszerek feltétel nélküli alkalmazásában látják."

Engem meg azok a buta emberek irritálnak, akik csak azért mert liberális módszer, mindent elvetnek. Meg azokat, akik szerint az elmúlt 20 évet a liberalizmus tette tönkre, holott a valóságban az elmúlt 20 év nagyon messze volt a liberalizmustól.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 14:25:04

@Joooe:
Egyébként sok hozzád hasonló fidesz fanatikussal beszéltem már(nem keverendő a jobboldalival!), és mindig az volt a dilemma, hogy egy-egy dolgot az állam, vagy a magántőke kezébe adjunk. A liberálisok azt szokták mondani, hogy az állam rossz gazda(nem értek ezzel egyet teljesen), erre a fideszesek azt szokták mondani, hogy az állam akkor rossz gazda, ha a vezetői korruptak, jó emberek kellenek az állam élére, és akkor minden jó lesz. Természetesen jó emberek alatt Orbánékat értik. Innentől kezdve ez nem ideológia, nem anti-liberalizmus vagy bármi hasonló, hanem vak hit egy emberben vagy pártban.

Joooe 2011.12.28. 15:03:54

@Zabalint: nem akarlak meggyőzni arról, hogy nem vagyok fidesz fanatikus, ha már fejedbe vetted gondolom úgysem engedsz belőle. Bizonyos elképzeléseim sokkal régebbiek mint a fidesz mostani kormányzása, nem köpöm szembe magam azzal hogy most meg tök mást mondjak csak hogy ne nevezzenek fidesz fanatikusnak.
Szerintem különösen nem vagyok fanatikus(még ha a szoclib kormányzást kissé indulatosan jellemeztem is), a vitát szeretem és meggyőzhető vagyok, ugyanakkor a jelenlegi politikai palettán el kell ismernem, a fidesz főbb irányvonalai állnak a helyesről alkotott elképzeléseimhez legközelebb. Ez nem azt jelenti hogy nem látom a mutyikat, a politikai ejnye-kategóriás hülyeségeket, de ezek egyelőre nem verték ki nálam a biztosítékot.

"A liberálisok azt szokták mondani, hogy az állam rossz gazda(nem értek ezzel egyet teljesen),"
Ez különböztet meg téged a szélsőséges liberálisoktól. Én magam az állami és magán szektor közötti egészséges egyensúlyt valahogy így látom:
- ahol a fogyasztó/ügyfél nem kényszerhelyzetben van, hanem a pénzével szavazhat, ott szinte mindig a magántőkének van helye (pl. nem értem miért szarakodik a fidesz a dohánykereskedelem államosításával)
- ahol a normális életvitel keretein belül a fogyasztó/ügyfél nem kerülheti el a szerződéskötést és annak feltételeit nem szabhatja meg általában helyeslem a minél nagyobb állami szerepvállalást (ide tartoznak az egymással nem versengő közszolgáltatások, esetleg tömegközlekedés, eü, oktatás, stb)
- Amit a legrosszabbnak tartok, amikor állami pénzt magáncégek költenek el, nem elégedettség alapján, az ügyfeleiktől kapják a bevételüket, csat átvettek egy állami feladatot

Én azt tartanám egyébként jónak, ha fenti elosztás alapján léteznének állami vállalatok, de azok felső- és középvezetői egy objektív (pl mennyit késnek a vonatok, mennyit kell várni műtétre, stb) és szubjektív ("ügyfelek" internetes elégedettségmérése) felméréstől függően, törvényben szabott módon kapnák bérezésüket.
Másik jónak meg azt tartanám hogy ami nem tartozik az államra az ne legyen állami, de ez már rendesen túl lett teljesítve :)

"messze nem a tandíj volt a legnagyobb összeg. Ha jól emlékszem..."
Nem tudom konkrétan mekkora tandíjösszeg szerepelt a PILLANATNYI tervekben, de az elv a lényeg. Az ország érdeke is egy képzett réteg léte, olyan keretszámok erejéig amit a nemzetgazdaság indokol én szeretném ha ezt az én adómból biztosítanák, én is mások adójából tanultam. (És ezen keretszámok léte máris kinyírta az általad jogosan kifogásolt büfé szakokat)
A megélhetésen meg sokat lehet spórolni.

"Egy liberális állam nem áll neki osztogatni, ha több pénzt akar a gazdaságba forgatni, akkor inkább adót csökkent."
Ácsi, osztogatás alatt én a szavazatvásárlást célzó intézkedéseket értettem, ez szerintem nem függ ideológiától.

"Engem meg azok a buta emberek irritálnak, akik csak azért mert liberális módszer, mindent elvetnek."
Én is leírtam, bármely ideológia totális követését vagy totális elutasítását rossznak tartom.

Az ilyen liberalizálgatós kisérletekkel(amik pl az elmúlt évtized gazdaságpolitikáját helyettesítették) az a baj, hogy nem a valódi problémákat kezelik, túl ideális világ kellene ahhoz, hogy működjön, inkább csak parasztvakításra jó, mintha csinálnánk valamit, ezért kényelmes a politikusoknak is ez.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 15:47:09

@Joooe:
"- ahol a fogyasztó/ügyfél nem kényszerhelyzetben van, hanem a pénzével szavazhat, ott szinte mindig a magántőkének van helye (pl. nem értem miért szarakodik a fidesz a dohánykereskedelem államosításával)"

Akkor máris privatizálni kellene a Volán társaságokat, mert ott megoldható a verseny. Ez nem történt meg az általad szélső liberálisnak nevezett korszakban.

"Nem tudom konkrétan mekkora tandíjösszeg szerepelt a PILLANATNYI tervekben, de az elv a lényeg. Az ország érdeke is egy képzett réteg léte, olyan keretszámok erejéig amit a nemzetgazdaság indokol én szeretném ha ezt az én adómból biztosítanák, én is mások adójából tanultam. (És ezen keretszámok léte máris kinyírta az általad jogosan kifogásolt büfé szakokat)"

Akkor nézzük csak, szvsz kb. 10-ed akkora keretszám lenne indokolt. A Fidesz, most éppen helyesen, harmaddal csökkenteni fogja. A tandíjas rendszerben 80% befizető, 10% ingyenesen tanuló, 10% pedig ösztöndíjjal együtt kivenne a kasszából. A különbség egy ésszerű irányszám és ez között az, hogy ésszerű irányszámnál az elején dől el minden, utána nehezebb az átjárás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 15:49:30

@Joooe:
"Ácsi, osztogatás alatt én a szavazatvásárlást célzó intézkedéseket értettem, ez szerintem nem függ ideológiától."

Szóval beleérted a nem finanszírozható adócsökkentést is?

"Én is leírtam, bármely ideológia totális követését vagy totális elutasítását rossznak tartom."

De ilyennek a kísérlete sem történt meg Magyarországon, már ami a liberalizmust illeti.

Joooe 2011.12.28. 16:09:17

@Zabalint: "Akkor máris privatizálni kellene a Volán társaságokat, mert ott megoldható a verseny. Ez nem történt meg az általad szélső liberálisnak nevezett korszakban."
Területi eloszlású szolgáltatás, nekem úgy tűnik - lehet hogy tévedek -, hogy adott területen belül nem sok versenylehetőség van.

Egyébként ok, nem azt mondom hogy minden ami történt liberális volt, csak a liberális maszlag helyettesítette a valódi cselekvést, ebbe a mellébeszélésbe szélsőséges érvek is bekerültek. Ha más, pl nacionalizmus vagy kommunizmus szélsőséges eszközeit használták volna vezető politikusok, az azért durva felháborodást váltana ki, zavar, hogy a liberalizmus kifordítása estén ilyen könnyen megúszták, és néha még megfontolt szakemberek képében tetszelegnek az ilyenek.

"A tandíjas rendszerben 80% befizető, 10% ingyenesen tanuló, 10% pedig ösztöndíjjal együtt kivenne a kasszából. A különbség egy ésszerű irányszám és ez között az, hogy ésszerű irányszámnál az elején dől el minden, utána nehezebb az átjárás. "
Szerintem meg aki nem való oda, az ne menjen felsőoktatásba, akit viszont felvettek annak meg ne csak 20%-a legyen támogatott... itt kissé álságos az érv, mert mindenki nem férhet bele a legjobb 20%-ba bármennyire akarják és jól tanulnak is :) a többit ne vegyék fel ha tényleg nincs rá szükség, tanuljon valami hasznosat, néha egy asztalos vagy egy kőműves jobban keres és jobb életet él mint egy mérnök, hogy a bölcsészekről már ne is beszéljünk :)
A keretszámok meg szakmai szempontok szerint meghatározhatók, évente felülvizsgálhatók...

"Szóval beleérted a nem finanszírozható adócsökkentést is?"
Azt nem szavazatvásárlásnak tartom (a bár a középréteg bizonyára lojálisabb lett tőle, a felsőt meg nem érdekli mert úgyis adót csal), a jobboldali ideológia logikus következménye, hogy aki 10x annyit keres "csak" 10x annyit fizet kb. _ugyanazért_ a szolgáltatásért és nem progresszíven még sokkal többet. Az adózói bázis szélesítése és a vállalkozni képes, szolgáltatásokat igénybe venni képes középréteg erősítése gazdaságpolitikailag sem rossz dolog.
Nemzetstratégiailag is fontos a gyermekvállalás támogatása, aki felnevel 3 adózót akkor ha ő maga semmit sem adózik akkor is többet tesz be a közösbe mint egy jól adózó szingli.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.28. 21:54:48

@Mák Virág:

"Igen? Az semmi. Majd ha be lehet állítani a megjelenést két héttel vissza. :D"

Légy erős, olyat is lehet. Csupán annyi, hogy ha a jelen dátumnál későbbre dátumozol valamit, akkor azt a nagyközönség még nem láthatja.

Próbáld csak ki! Nem olyan ördöngősség blogot indítani.

Acélcápa 2011.12.29. 00:22:43

Nem olvastam sem a posztot, sem a kommenteket.
Írta már valaki, hogy mentsük meg a devizabetéteseket?! Javaslom, hogy az állam már most kezdje elhatárolni ezt a summát. Azért az mégsem járja, hogy a pillanatnyi helyzet sugallta előnyösebb betéti kondíciók mellett garast letevők kimaradjanak a jóból... Én szívesen finanszírozom ezt is az adómból! Nekem semmi sem drága.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.29. 09:59:01

@Joooe:
"Egyébként ok, nem azt mondom hogy minden ami történt liberális volt, csak a liberális maszlag helyettesítette a valódi cselekvést, ebbe a mellébeszélésbe szélsőséges érvek is bekerültek."

Alig 1-2 dolgot lehetne felsorolni, ami liberális volt, ezen kívül egy rakat antiliberális dolgot.

Az egykulcsos adórendszer például liberális, és nem az előző kormány vezette be.

A felsőoktatással kapcsolatos álláspontod érthető, én mégis azt mondom, hogy csak a jobbakat kéne államilag támogatni. Egy-egy szakmában nem csak a csúcskategória létezik ugyanis, a futottak még kategóriát viszont felesleges támogatni. De aki tanulni akar, viszont nem elég jó, az is tanulhasson, ha van rá pénze.

fchris82 2011.12.30. 02:07:37

@tede: "Ez már megint az öntudatus magyarok tipikus szokása, annyira okosan meg tudják magyarázni, hogy csak lazítanak, meg csak információt gyűjtenek."

Nekem cégem van, és nálunk nincs letiltva semmi. Kb 98-ban olvashattam egy kutatásról, ahol azt tesztelték, hogy milyen hatékonysággal dolgoznak az emberek, ha szoros a gyeplő - semmi játék - és milyen, ha meghagyják a pasziánszt és az aknakeresőt a gépen. Az utóbbi nyert.
Van egy "pomodoro"-nak nevezett "munkarend" - hogy hívják az ilyet? - amiben 20 perc munkát 5 perc szünet követ, majd 3-5 ilyen blokk után egy 20 perces nagy szünet. Hatékonyan működik, saját tapasztalat. Végeztek olyan kutatást is, amiben szintén azt vizsgálták, hogy nyelvtanulásnál mi az optimális óra - szünet kombináció. Ott is a 20 perces óra, 5 perc szünet körüli érték jött ki 1-1 nagyobb szünettel, ha jól emlékszem. Egyszerűen az agy elfárad, és azok az 5 perc pihenők segítenek regenerálni a dolgokat. 20 percig lehet koncentrálni vmire teljesen, azon túl, már nehezen. Természetesen ez azokra vonatkozik, akik AKTÍV szellemi munkát végeznek, és nem rutinfeladatokat kell ismételniük, helyzete válogatja. Ugyanis rutinfeladat estén a tesztek azt bizonyítják, hogy hatékonyabb a munkavégzés "szoros gyeplőnél", gyakori ellenőrzéssel és felügyelettel. A kreatív munkát viszont ez jelentősen visszafogja.

Nálunk nem az a követelmény, hogy 8 órát végig dolgozzon vki, hanem határidőre tartva legyenek a dolgok. Ha a munkát elvégzi 3x4 és 1x12 órában, tegye. Az eredmény a fontos, nem az, hogy 8 órát "dolgozzon". Szóljon nyugodtan a fülébe a zene, és ha éppen párkapcsolati problémája van - A TÖBBIEK ZAVARÁSA NÉLKÜL -, nyugodtan rendezze cseten, felőlem munkaidőben. Felnőtt emberek, egyértelmű szabályok és elvárások. Eddig megoldották.

(nem linkeltem cikkeket a kutatásokról, mert most nem fogom ezeket feltúrni, hozzászólásom lényege, hogy az alkalmazottak korlátozása és szoros felügyelete nem feltétlenül előny, és nem is feltétlenül hátrány, esete válogatja, hol ez, hol az jobb)

sydneybeachgirl 2011.12.31. 08:53:38

engem meg az általánosítások főleg a rosszindulatúak zavarnak.."Én például nem vagyok rajta a Facebookon, de látom, hogy az illető alighanem munkaidőben kommentelt, és ha nagyon gonosz lennék, jelezhetném a munkahelyén, hogy "figyeljetek már rá erre az ürgére, munkaidőben kommentelget, gondolom, a munkaszerződésében van szó a magáncélú internethasználatról munkaidőben, ugyan, ijesszetek már rá egy kicsit!" Mi van ha éppen szabadságon volt? Vagy szünnapja volt? De ilyen a tipikus magyar hozzáállás, megkeresni miben lehet megszorongatni a másikat- ilyesmi errefelé még csak senkinek meg sem fordulna a fejében% az ÉN munkahelyem és több munkahelyen errefelé, például nem csak hogy engedélyezik a facebook használatát munkaidő alatt de bátorít is minket rá- persze a kommunikációs szabályokat be kell tartani, sőt azt is megengedik hogy apró cseprő ügyeinket intézzük online. Nem veszik le a fejem ha internetbanking dolgaimat munkaidőben végzem ha családomnak küldök emailt, ha ne adj isten a már megigényelt időre ott foglalom le a nyaralásom. Ugyanis tudják hogy a munkaerő dolgozik teljesít. Rugalmas munkaidőnk van és nincs túlóránk. Ez azt jelenti hogy 9től addig vagy bent ameddig el nem végzeted a melódat. Van amikor délután5ig van amikor este 9ig. Szóval az hogy "munkaidőben" az mindenkinél más...
Fchris: a füles zenehallgatás itt is elterjedt az irodákban de csak ott engedik meg ahol nincs ügyfélforgalom valamit elvárás hogy olyan füles legyen amelyből nem hallatszik ki a zene és hogy a zenehallgató ne dalolásszon..de még -juuuujjjj- azt is megengedik hogy online youtube-on válogassa össze magának a zenét a munkavállaló...

2012.03.29. 12:37:43

Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. Ekkor találtam rá a KMD holding által kínált lehetőségre, amelyet szívesen ajánlok mindenkinek a következő honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.29. 19:15:51

@Rexike007:

Nocsak! Neked is megszűnt? Valaki más is linkelte már ugyanezt. :(
süti beállítások módosítása