Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Összefogunk, vagy széthúzunk a csődközelben?

2011. december 30. - bogancs

Először egy évértékelő félét szerettem volna írni a mögöttünk hagyott évről, de aztán úgy döntöttem, hogy összekötöm azzal, hogy mit várhatunk 2012-ben.

Ahogy egy másik blogban (Michael Knight) megfogalmazták karácsonykor: Nincs sok ok az ünneplésre. Akkor ezzel a megállapítással nem értettem egyet, lévén a karácsonynak legkevésbé a pénzről és a gazdaságról, mint inkább a családról és a szeretetről kellene szólnia. Egy újévi visszatekintésben azonban megállja a helyét az állítás: nincs mit ünnepelni. Bár van aki szerint már az is siker, hogy úgy-ahogy talpon maradt az ország 2011-ben. Ami viszont a legrosszabb, hogy már most ki van jelentve 2012-ről, hogy a cél csupán a túlélés, sok jóra nem számíthatunk.

Van azonban néhány különösen elszomorító jelenség amiről külön is meg szeretnék emlékezni. Párhuzamosan zajlik ugyanis két folyamat, ami nagyban rontja hazánk finanszírozási lehetőségeit és amelyek kapcsán jelentős pénzösszegek folynak ki az országból mégpedig a magyarok hathatós közreműködésével.

Az egyik folyamat, hogy a legutóbbi állampapír aukción immár 10%-hoz közelítő hozamszint alakult ki. Ez azt jelenti, hogy a befektetők köztük jelentős részben a külföldi befektetők ilyen magas hozamot kapnak magyarországi állampapír befektetéseik után. Mégpedig hosszú távon, hiszen az 5 és 10 éves állampapírok hozama is ezen a szinten alakulnak.

A másik kedvezőtlen folyamat pedig a magyarországi befektetők és a magyar lakosság egyre nagyobb arányban külföldre ’menekítik’ a pénzüket. Én sokáig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek a folyamatnak, azonban a minap megnéztem blogunk statisztikáit, és az derült ki, hogy napról napra többen találnak blogunkra a ’külföldi bankszámla nyitás’ és hasonló keresőszavak alapján. (Droli szerzőtársam írt egy hónapja a témáról, és még mindig fenn van az olvasottsági toplistán) Márpedig ha csak minket ilyen sokan olvasnak a témában, az azt jelenti, hogy az országos érdeklődés is igen jelentős lehet.

Rakjuk csak össze ezeket az infókat! Egyrészt külföldiek idehozzák a pénzüket 10%-os kamatra, a magyarok pedig külföldre viszik megtakarításaikat 3%-os kamatra!!! A kamatkülönbözet 7%!!! Vajh hány milliárd forint áramlik majd ki ily módon kamatként az országból 2012-ben?

Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?

Jó kérdések ezek! Indítok is alább néhány online szavazást a témában.

És akkor van még egy unortodox javaslatom is a probléma megoldására: Ugye folyamatos kritika éri a kormányt az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt. A fő (pénzügyi és nem igazságossági) kritika a következő: az intézkedés évi 500 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, miközben a kedvezményezettek az így nyert összeget nem fogyasztásra fordítják, hanem részben megtakarítják, részben pedig megnövekedett devizahitel törlesztőjükre megy el. Ez utóbbi problémát azonban kiküszöbölni látszik a kormány és a Bankszövetség megállapodása nyomán életbe lépő rögzített árfolyamon történő törlesztési lehetőség. A gazdaságot tehát ez az évi 500 milliárd forint nem élénkíti a fogyasztás felpörgetése által, hanem azt tulajdonosaik megtakarítják és a jelek szerint egyre növekvő arányban külföldre viszik.

A javaslatom tehát a következő: A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykulcsos adóból származó többletjövedelmüket kötelezően kelljen egy saját névre szóló letéti bankszámlára utalni, amelyből a számlavezető bank köteles magyar állampapírt vásárolni. Az összeghez pedig tulajdonosaik csak akkor férhetnének ténylegesen hozzá, amikor a magyar állampapírok referenciahozama tartósan, mondjuk egy éven át 6% alá esik. Addig is az összeg ezen a letéti számlán kamatozna számukra igen jó kamatokkal. Ily módon évi 500 milliárd forintot (~1,7-1,8 milliárd eurót) lehetne becsatornázni a magyar állampapírpiac keresleti oldalára. Óriási összeg ez, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a jövő évi lehetséges államcsőd miatti félelem fő oka, hogy 2012-ben a magyar államnak nagyjából 4-5 milliárd eurónyi adósságot kell megújítania. Az én javaslatommal az ominózus összeg egy jó része meg is lenne. És végre nem a szegény embereken csattanna ismét az ostor, miközben a módosabbak sem járnak rosszul, hiszen a gazdasági helyzet javulásával hozzájuthatnak majd a pénzükhöz.

No mit szóltok? :) Szavazzunk erről is! Az évértékelővel meg majd jelentkezem a legközelebb..

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr23507573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz: Miben buliznak politikusaink idén szilveszterkor? 2011.12.31. 10:51:50

Miután politikusaink még karácsonykor sem hagytak nekünk békét és már készülőben van az utószilveszteri perpatvar is az operaház előtt, mi Súúúhanterek arra voltunk kíváncsiak, miben buliznak országunk vezető politikusai szilveszterkor.   &nb...

Trackback: Mi a baj az új Alaptörvénnyel? 2011.12.31. 09:23:30

Miután a kormány felszámolta a polgári demokráciát, az államcsőd felé száguldás és a Fradi felvirágoztatása közben jut ideje saját maga és saját alkotmánya megünneplésére is. A sajtónyilvánosságot nem kapott zártkörű buliért 13 milliót fizetünk....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:09:58

@hackbard.celine:

"11000 EUR-ig 0 az szja. Hűha, ebből biztos baj lesz, hiszen nem arányos! Aztán onnantól itt a táblázat (az euvonalon ellenőrizheted, mindig hivatkozást kérsz) :
11 000 – 25 000 euró
((Jövedelem-11 000)x5110)/14 000
36,5%

25 000 - 60 000 euró
5110+((Jövedelem-25 000)x15 125)/35 000
43,214%

60 000 euró felett
20 235+(Jövedelem-60 000)x0,5
50%"

Átszámítva forintra havi bruttó 284ezer Ft-ig 0% az adó. És ez nem adójóváírás, hanem idáig az efelett keresőknek sem kell adót fizetniük.

Tehát ha valaki átszámítva havi bruttó 300ezret keres, akkor az is csak 16 ezer forint után adózik 36%-ot.

Nekem tetszik ez a rendszer, meggyőztél.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:11:39

@Doubledecker:

"Persze ez megint a lakosságon múlik, szerintem a Bayert normális országban kiröhögnék ha nem elzavarnák a p-be. "

Szerintem meg minndenhol vannak zakkantak és mindenhol van igény is rá. Lásd például Haidert Ausztriában, vagy Le Pan-t Fro.-ban.

Mérges 1234 2011.12.31. 12:16:57

@bogancs:

A különbség az, hogy a Fidesz, már régen a zakkantakra alapoz.

Megírták sokan, nem valós programmal, hanem nemzeti pátosszal, meg gyülölettel nyerékt meg a választásokat.

Csak mint kiderült, ezzel nem lehet az országot irányítani.

Azért nem jó itt éni, mert sokan fel is néznek ezekre a hülyékre.

Objektív, racionélis politikai kellene, de valamiért arra a népek nem vevők.

dézsàvü 2011.12.31. 12:17:14

Valószínűleg az olaszoknak ismeretlen még a "békekölcsön" fogalma, azért mennek könnyen bele a saját államkötvény vásárlásába. (Egyébként dicséretes dolog, ha amúgy is meg tudnák takarítani.)

De nálunk a 202 eFt-os bruttó bér nem számít olyan kiemelkedő jövedelemnek. (~650 Euro) Bár tudom, hogy a lakosság cca. 65-70%-a ezt sem kapja meg. Akkor a maradék 30% mentené meg az államot a csődtől? Hiszen éppen ezek azok, akik táskaszámra viszik a pénzt osztrák vagy svájci bankokba.
-----------------------

Egy kérdés: Mi az oka, hogy ha az összes hozzászólást látni akarom, akkor kb. az első száz után "egymásba csúsznak" a kommentek, szóval olvashatatlan. Tudsz ezen segíteni?

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 12:18:27

@bogancs:

Nem tudtam... , ez különösebben nem is lényeges abból a szempontból amit írtam.

Mennyi részét kellett állampapírban tartani?

salamander 2011.12.31. 12:23:13

Ez szja kulcs egy elb@szott dologra sikeredett...

Azonban az összefogás kérdése csak akkor valósulhat meg, ha alap állam, közösség társadalomszervezés kérdésben nézetazonosság alakul ki.

Ez a helyzet ma még nem adott Magyarország tekintetében.

Tetszhalott állapotunkból csak egy sokkos állapot fogja az országot kibillenteni, amiben vagy elpusztul, vagy megerősödik a társadalom és - régi szavunkkal élve - az "Álladalom" azaz az Állam.

***

Mérges 1234 2011.12.31. 12:23:40

@portis:

Három választható portfoli volt a Manyupban.

Úgytudom, hogy a legkockázatosabbban 50% volt a kötelező álampapír hányad, a legkevésbé kockázatosban pedig 80%.

De ez tényleg mindegy, mert a manyup pénzek miatt eleve csökkent a finanszirozási igény.

hackbard.celine 2011.12.31. 12:26:27

@bogancs: hát márpedig ezt hívják progresszív adórendszernek, Kupa Mihály ezt magyarázta 1989-ben az erre fogékonyaknak.
Az adójóváírás az alsó kulcs adómentességét jelenti és bár neked ez csak valami számmisztika, az alacsonyabb keresetűeknek a reálbér 10%-át jelentette. Kvázi 0%-os SZJA-t.
Na most akkor tényleg arányos lenne a jövőre másfélkulcsos-hamegemeled_vállalkozó_a_bért_akkor_kompenzálós adó? Hmmm? Söralátét megvan?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:26:28

@dézsàvü:

Sajnos nem tudom, mi lehet a probléma. Nálam működik. Talád a böngésződ nem támogatja valamiért.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 12:27:06

@Doubledecker:

Érdekes mert a 168 óra szerint:

"""A nyugdíjpénztári eszközöknek nagyjából 40 százaléka került állampapír-befektetésre"""

Bloodscalp 2011.12.31. 12:27:59

@bogancs: beteg vagy, milyen alapon akarsz bárkit is kötelezni hogy mire költse a pénzét?

2011.12.31. 12:28:36

@bogancs: Ha "maximum kétszerese", akkor mond már meg, mikor adtunk el utoljára állampapírt 10% alatt? Ugyanis a jegybanki alapkamat az itt tök mindegy, az állampapírok kamatai, ami érdekes. Az meg egy aukción van eladva, ha a piacnak túl kicsi, nem veszi meg.

we 2011.12.31. 12:31:13

@bogancs: mi köze az államnak ahhoz, hogy mit csinálok azzal a pénzzel, amit nálam hagyott?

Mindig vannak olyan hangok, hogy magyarország mindjárt csődbe megy, de ezek mostanában igencsak megszaporodtak, és már nem csak a mindenkori ellenzék mantrázza. Kölcsönt adni egy csődközeli államnak?

Persze a befektetők másképpen gondolkodnak: ők több, különböző kockázati tényezőjű befektetésben tartják a zsetont, távlatokban gondolkodnak, ha azok közül néhány bedől a többi még mindig nyereséget fog termelni.

Ha magánemberként összeszedek némi pénzt amit be tudok fektetni, akkor azzal biztos, hogy nem egy banánköztársaságnak fogok belőle hitelt nyújtani.

Még mindig nem nyilatkoztál arról, hogy akkor te fogsz-e állampapírt venni minden hónapban. Végülis a te ötleted volt, illene, hogy példát mutass.

Mérges 1234 2011.12.31. 12:31:34

@portis:

Ok, lehetséges, hogy így van én erre emlékeztem.

Engem pont a MANYUP lopás, lenyulás, átbaszás előtt egy két héttel keresett meg egy másik nyugdíjpénztár, hogy váltsak. Kiküldték a leírást elkezdtem tanulmányozni, aztán jut kuszaszem, megmondta hogy a Selmeczy megvédi a nyugdíjam.

Hívot is a manyupos csávó, hogy akkor váltok-e, mondom nem nézed te a TV, neked már nincs is állásod. Sajnáltam szegényt....

hackbard.celine 2011.12.31. 12:32:03

@Doubledecker: Popper Pétert nem lehet elégszer idézni, nyugodjék békében. Évekre előre megmondta pusztán a tipikus személyiségjegyek alapján.
"Ezek a Fidesz-fiúk is kik lehetnének egy normális polgári világban?
Tehát most kell gazdagodni, markolni, szerezni évekre, évtizedekre előre, mindenáron biztosítani a család jövőjét.
Így lesz, a nagyokat álmodó államférfiból, kicsiket üzletelő családfő, és gondoskodó apa.
Ma már világos, hogy Orbán nem igazán kreatív, nem igazán alkotóképes.
A nagy mű megteremtését most a nagy karrier helyettesíti.

S ha egyszer az is elvétetik tőle?
Lesz helyette nagy pénz? Nagy foci?
Vagy akkor már felejteni kell? Alkolhol? Idegösszeomlás?
Nehogy a végén kivirágozzon belőle valami paranoia féle.
Egyszer már majdnem elkezdődött. Felcsúti Szent Viktor, akire Szűz Mária titokban rábízta Magyarországot. Miket ki nem talál ez a fiú!

Van azonban egy helyzet, amikor félelmessé válik.
Amikor a szakadék, a vereség szélére kerül, de talán még adódhat túlélési, győzelmi esély. Akkor felébrednek rejtett démonai, vagy kívülről szállja meg valamilyen tébolyult erő? Munkabírása ezerszeresére növekszik.
Mint valamilyen megvadult viharmadár száll országhatártól országhatárig, és vijjogva szólít mindenkit a küzdelemre. Még a leglustább hívei is felébrednek közönyös álmukból, és tántorogva indulnak utána. S a megújult sereg majdnem eljut a győzelemig.
S ez a „majdnem” Orbán tragédiájának a lényege."

Mérges 1234 2011.12.31. 12:36:33

@hackbard.celine:

tegnap este ezt már többen kifejtették itt.

Ez a félelem, ha nem csap valaki a kezére a Fideszen belülről, akkor a csőd közeledtével végső tébolyában bármeddig elmehet.

Elég komoly gondjai vannak, Viktor személyisége fogja tönkre tenni az országot.

Lacdelo 2011.12.31. 12:43:57

@we

Igazad van Magyarorszagot a Fidesz kormany Banankoztarsasagga valtoztatta. A 100 ezer MNYP-i tag akik nyilatkoztak, hogy benn maradnak es meg szerzodest is kotottek az allammal, hogy lemondanak a nyugdijukrol a megtakaritasaikert cserebe, azoktol is loptak most a penzuket.

Ettol a Fidesz kormanytol az is kitelik, hogy a devizatartalekokhoz nyul es ezzel bedonti az orszagot.

A kovetkezo lepes az lesz, hogy ketsegbeesesukben nem fogjak a lejart allamadossagot kifizetni vagy csak toredeket. En biztos vagyok benne, hogy 10%-s kamatu piaci finanszirozasu allamkotvenyeket nem lesznek kepesek visszafizetni.

En ha most lekotnem 1 evre a penzemet magyar allamkotvenybe majdnem biztos vagyok benne, hogy nem latnam az egeszet vissza kamatostul.

Ezt a BOVLI Fideszt el kell zavarni, de legalabbis Matolcsytol es Orbantol meg kell valni.

Bloodscalp 2011.12.31. 12:45:18

@Doubledecker: tudta ő azt, talán előbb mint te, valszeg nem tévéből értesültek róla, ezért aki több ügyfelet csábított az maradt életben...

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 12:46:35

Kedves Bogáncs!

"Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?"

Csak nem jó keresztény bűntudatkeltés folyik a részedről? Ne haragudj, de amíg Fradira van 20 milliárd, MÁV dolgozókra 5 milliárd, egyházakra 50+ milliárd, miközben emberek halnak meg azért, mert nem tudták elvégezni időben az MR vizsgálatot, addig fogjon össze ezekkel a gerinctelen hazug férgekkel az, akinek öt anyja van. Pláne, hogy Orbánék osztották meg ennyire az országot.
A sor persze még folytatható lenne
, például egyre többeknek adhat Orbán állami autót sofőrrel, 232 ezerig el lehet számolni az albérletet stb.. Nehéz elhinni, hogy komolyan gondolod a kérdéseidet, ha igen, akkor nem látod a valóságot. Apropó, hogy alakul az átlagbérből vagy minimálbérből élésetek?

mizie 2011.12.31. 12:46:47

Az ne zavarjon hogy a külföldön kapott 3% az euró, az itthon kapott 10% pedig forintra vonatkozik. A forint folyamatosan (egy év alatt 20%-ot) vesztett az értékéből amit egyáltalán nem ellensúlyoz a 10%-os állampapír kamat...

Bloodscalp 2011.12.31. 12:53:22

@bogancs: de azért lefordítva magyarra 1100 euró ausztriában a MINIMÁLBÉR!!!

ha jól tudom a segély 800 körül van.

Lacdelo 2011.12.31. 12:53:24

@Miazmás:

En siman osszetudnek fogni fideszesekkel es jobbikosokkal, ha azok megraznak magukat es rajonnenek, hogy az orszagot romlasba dontik es kifarolnanak ebbol a nacionalista idiotasagbol es hajlandoak lennenek a tenyek figyelembe vetelevel politizalni.

Addig amig ez nem tortenik meg itt nem lesz osszefogas. A baloldalnak mar megjott az esze, mig a jobboldal meg mindig az orszag tonkretetelen faradozik. :(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.31. 12:56:34

@bogancs: Az egész orbáni politika sarokköve az egykulcsos adó. Ha az nincs, akkor nincsenek visszamenőleges és különadók, gyenge forint, MNB-ostrom, IMF-vita, 27%-os áfa, termékdíj-emelés, jövedéki adóemelés meg a többi szarság.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy az állam ne adjon oda olyan jövedelmeket, amiket vissza akar venni, hanem arról, hogy az egész matolcsysta kártyavár az egykulcsos adón alapszik. Azt kell kipöckölni először és helyreállítani a normalitást. De nem békekölcsönnel, a Jóisten áldjon meg.

Bloodscalp 2011.12.31. 12:57:27

@Miazmás: szerinted hogyan? tele a spájz, a mélyhűtő is mert most volt disznóvágás, a kölköknek milkától kezdve raffaelóig csokival elvannak látva fél évre karácsonyról, csak ezt elfelejtette mondani-de minden minimálbéres így van ezzel.

sandorn (törölt) 2011.12.31. 13:00:58

Volt mar ilyen. Az volt a neve hogy bekekolcson es a legsotetebb Rakosi-korszakhoz volt kapcsolhato.

Haloperidol 2011.12.31. 13:03:32

Kedves Bogáncs,
Nagyon konstruktív a javaslatod és az olaszok szép példát mutatnak ebben a kérdésben, azonban van néhány jelentős probléma, amire szeretnék rávilágítani:

1. Igen, jelentős különbség van a 10% kamat és a 3% kamat között, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar államkötvényeket forintban jegyzik, az olaszt meg euróban, ami jelentős különbség (jelenleg sztem jobban fenyeget magyar államcsőd, azaz fizetésképtelenség, mint az olasz, azaz, ebben az esetben hiába reménykedik valaki magasabb hozamban, ha rossz esetben elveszti az összes pénzét.)
2. Éppen az államcsőd és a jelenlegi unortodox gazdaságpolitika veszélye az, hogy elszalad a forintárfolyam, és ennek hatására a magyar emberek jobban szeretnék inkább alacsonyabb hozamú, de árfolyameséstől kevésbé veszélyeztetett devizában tudni a pénztartalékaikat. (Mire megyek a 10% kamattal, ha a HUF-EUR árfolyam felmegy 350-400-ig, vagy akár tovább is: szerintem nem lehet kizárni ezt a lehetőséget)
3. Az olasz akció ÖNKÉNTES, és nem békekölcsön-jellegű!!! Nagyon nagy különbség!
4. A legfőbb ok pedig a bizalomhiány: a magyar embereknek sajnos semmi okuk nincsen rá, hogy a politikusaikban megbízzanak, hogy önként a kezeikbe adják megtakarításaikat (ez nem csak a fideszre, hanem minden pártra vonatkozik, szerintem kb. a békekölcsön óta)

Én ezeket látom a legfőbb különbségeknek.

vomit 2011.12.31. 13:13:57

@Megfigyelo: akkor ebbol a listabol az elso teteld elemezd ebbol a szembontbol
pigbonds.info/

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:17:40

@Bloodscalp: Á, nem hiszem, hogy így lenne.... :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:18:46

@LION_heart:

Így van, egyetértek. Ezek a lehetséges kimenetek egy lehetséges negatív szenárióban. 400 forintos euró és államcsőd.

A pozitív szenárió viszont egy megállapodás az IMF-fel, így 270-es vagy még alacsonyabb euró, ami viszont a kamatkülönbözeten felül jelentős árfolyamveszteséget hoz annak, aki 315-ön "menekült" át euróba.

"A legfőbb ok pedig a bizalomhiány: a magyar embereknek sajnos semmi okuk nincsen rá, hogy a politikusaikban megbízzanak"

Annyira nem látok bele az olasz belpolitikába, de szerintem bizalom terén nekik is megvan a saját keresztjük.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:22:20

@bogancs: Most b*szták át a rezidenseket is, pedig egyetemi diplomával több eszük lehetett volna.

monyon le 2011.12.31. 13:22:32

@LION_heart:
Teljesen egyetértek veled!
Sokan nem is tudják, vagy nem hallottak róla, hogy tegnap egy újabb gyöngyszem került be az elfogadott törvények közé, mégpedig az hogy ha az EU / EU bírósságai elkaszálják az eddig hozott "országmentő" intézkedéseket (Telekom/multi/bank - adó)és bírságot vagy ne adj Isten kártérítési kötelezettséget szabnak ki az országra, ezen költségeket lakosságának kell kifizetnie!
Lassan úgy érzem, hogy nem a gazdasági válság gyötör bennünket, hanem az a 250 valahány gőgös öltönyös, ki kémia órát tartva a parlamentben várja, hogy mely kísérlet végen robban be az egész tanterem!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:24:18

@monyon le: Remélem, hogy a határon túlról nagyon szavazni akarók ebben is részt akarnak majd venni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:25:00

@Miazmás:

Látom azért hallgattál a jó szóra e-mail cím ügyben. :)

A rezidenseket én is sajnálom. A chipsadót minimum a duplájára emelném, hogy több jusson nekik bérre, sőt a dohányra is kivetném még pluszban a jövedéki adón túl.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.31. 13:30:35

@Kettes: Ö, részben egyetértek, az tényleg hülyeség, hogy előbb adót csökkentek, aztán a kieső pénzt trükkös módon visszaszedem. Viszont a magyarországi adószint az nem "normalitás", hanem abnormalitás. Tehát nem a magas adószintet kellene visszaállítani, hanem a Zállami kiadásokat csökkenteni. Csak persze a kétharmad láthatóan erre nem terjed ki, sajna.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:31:54

@bogancs: Az ember az arcát az olyanok miatt nem vállalhatja, mint te. Aki arra buzdít másokat, hogy vásároljanak ÁFA nélkül, aztán nyomja fel a kereskedőt, ugye. Azt azért nem értem, hogy mi késztetett az e-mail címem újbóli megnézésére. Meg hát nem válaszoltál érdemben a hozzászólásomra, de ezt már megszoktam.

Ezen felül amit írsz, az semmire sem megoldás, nem lesz annyival több bevétel, mint amennyivel magasabb az ár. Tudod, ár, kereslet, kínálat, hasznosság. Bár ezek ortodox fogalmak. :) Én konkrét számokkal jöttem, ugye.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 13:32:09

@bogancs: meg ne haragudj, de nem fogok vitatkozni, ez gyerekes. A hit ellen nem lehet érvelni. Ha akarsz, utána nézel, számolsz, becsülsz, ha meg nem akarod tudni, akkor minek fárasztanám magam ezzel?

Az talán racionális érv, hogy egy improduktív állam, azaz, amelyiknek nincsenek mondjuk olaj- vagy ércmonopóliumai, ami permanens exportbevételt hozna, nos, az nem termeli a pénzt. Adóbevételekből élhet, amelyek viszont csak működő gazdaságban keletkeznek, nem potyog az égből, nem szüretelhető fáról. Ha egy állam pénz szűkében agyonveri az őt pénzelő gyenge gazdaságot is, az a saját sírját ássa meg. Meg a benne élőkét, tokkal vonóval. Ha esetleg épp nem ez történik itt és most, akkor az én térképem rossz, nem Magyarországot néztem rajta épp.
Lehetek ellenszenves, lehetek troll is a szemedben, de ez nem sokat számít a valóság tekintetében.
Sokan huhognak homályosan hónapok óta, hogy fájni fog, meg szar lesz. Igen, az lesz. De konkrétumokat nem olvastál róla, hogy mennyire, mert nem meri senki megírni. Mindenki reméli a csodát, pedig erre semmi oka. Lehetnek illúzióid, de inkább lássuk meg, mint vélekedsz mondjuk fél év múlva a tapasztalatok birtokában. Megvárom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:35:08

@Miazmás:

"Azt azért nem értem, hogy mi késztetett az e-mail címem újbóli megnézésére."

Semmi nem késztetett. De mivel én bloggazda vagyok itt, önkéntelenül is látom a nickneved mellett, mikor olvasom a hozzászólásokat a kommentek menüpont alatt.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 13:36:08

@bogancs:

"""A chipsadót minimum a duplájára emelném, hogy több jusson nekik bérre, sőt a dohányra is kivetném még pluszban a jövedéki adón túl."""

Látod ez is hülyeség, tiszta komcsi tempó mint a békekölcsönöd. Itt csücsülünk az Unióban, nyitott határokkal, a repülőjegy 5000 Huf körül van Milánóba, Rómába, Genfbe stb..., mégis hogy képzeled?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:49:32

@portis:

És kijutni a reptérre mennyibe kerül?

És a poggyász felár hazafelé a cuccokra?

ncokicsi 2011.12.31. 13:53:13

Ne adj ötletet ezeknek az idiotaknak, amugy meg allamkötvény és egyszercsak az lenne hogy hopp ezt nem tudjuk visszafizetni sajnaljuk, és akkor ugyanott vagyunk

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:53:54

@bogancs: Akkor ezt a részt értem, alaptalan volt a gyanúm.

pjotr_75 2011.12.31. 13:54:45

Támogatható a Nívó blog azon ötlete, hogy az egykulcsos adó kedvezményezettjei kötelezhetők legyenek állampapír vásárlásra amíg az ország helyzete megkívánja?

NEM

és el is mondom miért: MANYUP
(a MANYUP vásárolt állampapírokat, kinyírták, - némi einstanddal megfűszerezve), ez egy következő einstandra vonatkozó javaslat, kösz nem!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:57:20

@pjotr@gportal.hu: És momentán én nem vennék magyar állampapírt, mert nem hiszem el, hogy ezzel a gazdaságpolitikával vissza tudják fizetni. No, ezért nem tudok összefogni sem, mert nincs értelmes koncepció. Sőt, semmilyen koncepció nincs.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 13:59:41

@bogancs:

Most nem konkrétan csipszre gondolva írtam a repülőgépet. Magamrészéről kiszoktam ugrani Romániába tankolni, ha már ottvagyok be is vásárlok.
Amúgy mostanában inkább a temesvári repülőtérről szoktam indulni ha messzebb utazok, olcsó járatok, olcsó benzin, olcsó csipsz , olcsó cigi, megy a franc FerihegyLiszt repülőtérre vagy mi a fene a neve.

Hát kb. ezt lehet elérni az ötleteiddel!

Bloodscalp 2011.12.31. 14:06:55

@bogancs: az érdemi véleményekre ügyesen nem válaszolsz, pedig érdekelne hogy lehet valakit arra kötelezni hogy erre és erre költse a pénzét, vagy akkor mi a fasznak lett egykulcsos adó, szednék sávosan és megmaradna többlet, ha nem érdemes akkor nem veszik, ez így megy

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:15:19

@Bloodscalp: Soha nem válaszol az érdemi kérdésekre. Itt ez a nívó. :)

DDD3 2011.12.31. 14:17:56

Sziasztok!

Az volna a kérdésem, hogy mi a különbség aközött, hogy Magyarországon nyitok teszemaszt egy svéd korona számlát egy külföldi tulajdonú banknál és arra mentem a pénzem vagy Svédországban nyitok számlát és oda viszem a pénzem?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:20:24

@DDD3: A svédországit nehezebb a kormánynak lenyúlni. De azért nem lehetetlen. Itthon pedig egyszerűen megváltoztatja a törvényeket és máris övé a lóvé. Mint a magánnyugdíj pénztárak esetében.

Bloodscalp 2011.12.31. 14:25:23

@DDD3: ha biztosra akarsz menni, add vissza az állampolgárságod

hackbard.celine 2011.12.31. 14:33:00

@portis: hagyd, nem értik, nem rakták össze:
tegyük fel, van egy legegyszerűbb bináris rendszer, mondjuk egy kétkomponensű ragasztó. Ha annak az egyik felét unortodox módon felkenem az egyik falra, a másik felét a másik falra, akkor hiába erőltetem a falakra az alaptörvény bekeretezett példányát, akkor sem ragad fel.
Az adórendszer többkomponensű.
Mert alapvetően szükséges lenne együtt ható, koherens rendszerben gondolkodni.
Amíg ez nincs meg, marad a különálló komponensekkel maszatolás.
Az adórendszeren keresztüli kormányzati társadalomnevelő szándék önmagában nem feltétlenül káros.
Az viszont jelentősen rontja az adómorált, amikor mondvacsinált okokkal, titulusokat ragasztgatva értelmetlenül túladóztatják az egyes termékeket.
Ha a só káros, akkor a kilós konyhasóra miért nincs kivetve az adó? Ha a cukor káros, akkor kilós cukorra miért nincs kivetve az adó? Miért ígérik a stratégiai cukortartalékok CBA-n keresztüli piacra dobását, amikor semmi nem lesz belőle?
Hazug, súlyos belső önellentmondásokkal terhelt népnyúzó rendszer.
De szerencsére az azonnali és radikális fülkeforradalmi söralátét célba ért: 27% ÁFA, átláthatatlan SZJA (a statisztikai létszámnál átlag kétharmadban végrehajtott előírt béremelés jogosít a kompenzációra, a közbeszerzésen indulásra és pályázati pénzekre 2012-ben).
Mivaaaaaa'?????
Az a posztulátum, hogy a termelői árakba beépülnek a bérköltségek és az állami erőltetett beavatkozás rontja a versenyképességet, az idejétmúlt? A tervhivatal megmondja mennyi bért kell kötelezően fizetni?
Nem annyira újdonság, 2001-ben már egyszer ráment az akkori textil- és bőripar.

DDD3 2011.12.31. 14:41:37

@Miazmás:
Ok. Szerintetek mi az esélye, hogy a kormány a bankszámlákhoz is hozzányúl? Erre én még a jelelegi szerencsétlenkedés alapján is viszonylag kis esélyt látok, mert akkor jönne el az igazi forradalom. Vélemény?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:45:13

@DDD3: Nem jön forradalom. Forradalom akkor van, amikor nincs mit veszteni. Még van. Megtakarítása meg annak a rétegnek eddig sem volt, inkább adóssága, így ez őket nem érinti. Most mondta lázár, hogy júniustól megváltozik minden. Diktatúra.

Mérges 1234 2011.12.31. 14:46:35

"Azt mondom, elválik majd, hogyan áll össze ez az új rendszer. És ha nem jól működik, ha rossz a kormányzás, el lehet zavarni a kormányt. Ez a demokrácia" – mondta Lázár János.

Lázár Jani inteview-jának egy részlete.

Ő azt mondja júniusig kiderül működik e az új rendszer.

Elég vicces, miútán az új rendszer kiépítése érdekében válaltunk némi szerény áldozatot, tiepme szerint eddig olyan 4000-5000 milliárd értékben, felselylik a lehetőség, hogy mégsem működik.

Jól látják egyesek a kormány már tudatosan készül a csődre.

Vagy, a csőd elkerülése érdekében minden mindegy alapon indul a padlás söprés......

Mr. Waszabi 2011.12.31. 14:48:00

Ezt a dohány projektet figyelemmel kísérem. Érdekel, hányan fognak leszokni az ezer forintos cigiről, pláne, ha zarándokolni kell érte. Hülye ez a kormány, csak nem forog.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:51:53

@waszabi: Azt mondták, hogy családi vállalkozásoknak adják ki a kiskereskedelmi árusítást.

Lázár család, Orbán család, Szájer család...

Mr. Waszabi 2011.12.31. 14:53:24

@DDD3: Svédországban az ottani jog érvényes. A magyar kormány keze nem ér el oda. Itt viszont azt csinálnak, amit akarnak. Lásd argentin válság 1998-2003.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 14:56:54

@Miazmás: hát, rossz kezekben volt eddig a dohányipar, ezt a piacot is át kell rendezni.
Rákosi-rendszer a la 2012? Kb.

hackbard.celine 2011.12.31. 14:59:20

@DDD3: a nemzeti együttműködés rendszerének fontosságát és szükségszerűséget bizonyítja, hogy a nemzeti konzultáció eredményeként az állampolgárok 97%-a önként lemondott 10-12 év megtakarításairól, ami a jövőbeni nyugdíjuk 25%-át fedezte volna.
A hanyatló Nyugat önmagában hordozza az elkorcsosult haszonelvű bankrendszer törvényszerű bukását! A Nemzeti Ügyek Kormánya nem engedheti meg, hogy az imperialista karvalytőke rátegye mocskos mancsát a Magyar Emberek 16000 Mrd Ft-os bankbetéti megtakarítására.
Elkötelezett szándékunk megvédeni a forintbetéteseket és a bankbetéteket, ezért a kormány kétharmados felhatalmazásával élve szavatolja a forintbetétek korlátlan kifizetését 2016-tól kamatokkal együtt.
Kb. így.

Mérges 1234 2011.12.31. 15:04:30

@hackbard.celine:

Ha lesz üresedés Szíjártó helyén, biztos helyed lesz.

Amúgy a média is hibás. Emlékeztek megígérték, hogy a lenyult MANYUP helyett egyéni számlák lesznek.....

Vannak????

Valaki megkérdezi Gabikát, hogy hol és miert nincsenek????

Láttam Gabikát mikor arról kérdezték, hogy az IMF elmegy, cinikusan mosolygot, és azt mondta, jaj hagyjuk már ez fontosabb kérdés annál, hogy az utcán beszéljük meg.

hackbard.celine 2011.12.31. 15:13:41

@Doubledecker: bízom benne, hogy értetted: ótvaros nemzetieskedő klisékből bármit fel lehet építeni és az ellenkezőjét is.
2011. november 14 Matolcsy: az IMF visszahívása a gyengeség jele volna. 2011. november 17. Matolcsy: Magyarországnak szüksége van egy IMF megállapodásra.
2011. december 23. Orbán: megállunk a saját lábunkon is, nincs szükség az IMF-re.
Aki ezt a szélkakaskodást beszopja és elfogadja hogy a dolgok a lehető legjobban mennek, az jobbára fideszkikáté hithű és/vagy funkcionális analfabéta.

Mérges 1234 2011.12.31. 15:16:51

@hackbard.celine:

Ja, ja én értem.

Szoktam is csodálkozni, mikor azt mondják minden a lehető legjobban megy, kérdés, hogy mikor szerdán vagy csütörtökön.

Hiba mondja Orbán, hogy megy IMF nélkül is, megy persze csak olyan felárral, amit soha nem fogunk tudni megfizetni.

Valójában egyre inkább látszik, hogy a Viktor semmit nem ért a számokhoz, semmit de semmit.

Ezzel dönti be az országot.

hackbard.celine 2011.12.31. 15:19:02

@Doubledecker: a legnagyobb poén, hogy legutóbb épp a 3 éves államkötvényekre nem volt kereslet. Semmi áron.
A piac már most beárazta, hogy a fidesz hatalmon marad a 2014-es választások után...

Bordighera (törölt) 2011.12.31. 15:57:35

Hülyêk. Ettől a csürhétő
Demokratikus eszközökkel nem lehet megszabadulni. Aki asszi hogy 2014-ben szimplán elmegyük a választásra és elküldjük őket, az téved. Az egyetlen mód ezektől maxabadulni az ÁLLAMCSŐD, és a Papi modell. Éppen ezért ne arra koncentráljatok, hogy hogy lehet az államcsődöt elkerülni, hanem hogy lehet felgyorsítani.
1. Amit külföldön is megvehecc, ne vedd meg itthon!
2. A pénzedet vidd ki. Ha jó a kamat, ha nem.
3. Ne fizesd meg a 27% áfát, inkább amit lehet, ne itthon költsd.
4. Ne utazz malévval, inkább bármi mással.
5. Ha autóval mész, a határ után tankolj. Ne itthon. Bárhol máshol.
6. Ne jelentsd be magad, dolgozóidat se.
7. Fogd vissza a fogyasztásodat a végletekig.

Ha a tehtősek nem költenek itthon, az áfa és egyéb kiesés bedönti az államot. Akkor, és csakis akkor ezek eltakarodnak, mint a PApi.
Ha meg ennyit se tudunk megtenni, akkor megérdemeljül hogy 30 évig maradjanak.

Boldog államcsődöt, takarodjon a Felcsútbasi!!!

Bordighera (törölt) 2011.12.31. 16:02:44

Bogáncs te hülye vagy. Nem elkerülni kell az államcsődöt hanem elősegíteni. Kiss the hand which You can not cut off, mondja az arab. Takaroggyon a Felcsútbasi

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 17:16:12

@hackbard.celine:

Ja... ahogy mondod, totális fejetlenség.

Ráadásul, ugymond én vagyok a kedvezményezett réteg, családi vállalkozás néhány alkalmazottal, három gyerek stb. Mit mondjak... nem győzöm kapkodni a fejem :)

karatekutya 2011.12.31. 19:56:44

@bogancs: "Ez már csak így működik. Adót csökkenteni meg adókedvezményt adni annak lehet, aki fizet adót."

Olvasgatva a blogot kezd kialakulni bennem, hogy alkalmalmi autista lehetsz, és csak azokat a betűket olvasod ki egy bekezdésből, ami számodra a megfelelő változatot hozza össze. Próbáltam kevés szöveggel válaszolni, bízva abban, hogy a józan ész és logika kiegészíti a hiányzó részeket.
De akkor downgrade-elem magam, és csökkentem a szókincsem.

Tehát a mondandóm lényege nem az volt, hogy az adókezdvezményt csak az kap aki adózik is, hanem az, hogy a módszer ross és nem teljesíti törvényalkotó szándékát legalábbis azt amit kommunikál a Zemberek felé.

eccerüvagyok 2011.12.31. 20:22:54

@bogancs:

Az álláspontodat kellően alátámasztottad, abban hiba nincsen.
Csak egy valamit nem értek: az új adórendszerbe fektetett pénz (kieső adóbevételek) hogyan és mikor fog megjelenni a kv. bevételi oldalán?
Mert ugye olyasmire érdemes áldozni, aminek a megtérülése belátható időn belül realizálódik. Sőt, jelen gazdasági helyzetben a megtérülés első várható jelei az igencsak közeli jövőben volnának kívánatosak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 20:32:11

@karatekutya:

Értettem mit akartál mondani, de továbbra sem értek egyet.

karatekutya 2011.12.31. 21:49:27

@bogancs: OK, tehát akkor szerinted nem ez történt? :
1. a kisjövedelműek kevesebbet keresnek
2. az átlag feletti jövedelműek többet keresnek
3. önmagában ez a mutatvány ~400 Mrd Ft kiesést okozott a költségvetésben.

Többben már előttem kimatekozták a pontos határt, ami alatt csökkent, ami felett nőtt a fizetés, ezt újra nem írom le.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 12:06:45

@karatekutya:

De, pontosan ez történt.

Ugyanakkor fontos a mihez képest. Nem lehet egyirányú utcát csinálni abból, hogy mindenféle adóváltoztatás csak arról szólhat, hogy a kiskeresetűek adóját csökkentjük, az átlag felettiekét meg növeljük.

Amit én fontosnak tartok, hogy a gyerekeseknél a kiskeresetűek nettója is nőtt, leginkább pont a minimálbéreseknél.

Másik fontos dolog, hogy az egykulcsos adóval minden kereseti szintnél elmondható, hogy 100 forint többletjövedelemből ugyanannyi marad meg. Érdemes tehát többletmunkát vállalni, előrelépni, másodállást vállalni, mert nem az van mint korábban, hogy a többletpénz mind a felső adókucsba esik és levonják adóba a 2/3-adát.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 12:08:49

@karatekutya:

Szóval szerintem az túlságosan leegyszerűsítő nézet, hogy az a jó adóáltozás, ami a kiskeresetűek adóját csökkenti, a nagyokét meg növeli.

Korábban ezt kitárgyaltuk itt:

nivo.blog.hu/2011/05/08/progressziv_vagy_egykulcsos_adozas_az_igazsagos

karatekutya 2012.01.01. 18:58:22

@bogancs: két alapvető tévedés van benne szerintem, ott meg is válaszoltam. A húzósabb az ingatlanadó elkerülése céljából a "Saját ingatlantulajdon helyett pikk-pakk át lehet költözni béreltbe." Oszt, mi lesz a meglévő ingatlannal? Hát eladják. És? ekkor megszűnne az ingatlanadós adófizetési kötelezettség? Nem, csak azt már az új tulajdonosnak kell teljesíteni. Ezért teljesen logikátlan amit írtál, kivéve ha tudsz egy olyan állapotot mutatni, ahol van egy ingatlan, és az senkié.

karatekutya 2012.01.01. 19:06:27

@bogancs: "Másik fontos dolog, hogy az egykulcsos adóval minden kereseti szintnél elmondható, hogy 100 forint többletjövedelemből ugyanannyi marad meg."

Látom szeretsz egyféleképpen mutogatni a progresszív adózásra, de adok egy másik szempontot. Képzeld el, hogy az adókulcs egységesen 35%, csak egyre kisebb jövedelemnél egyre nagyobb adókedvezmény jár (és így aki keveset keres, az kevesebbet adózhat). Így már szebb? Ismerős ez a vicc?:
- lehet-e dohányozni a Biblia olvasása közben? Természetesen nem.
- és lehet-e dohányzás közben Bibliát olvasni? Természetesen igen.
No ez pont ugyanaz a szitu.

Ha elveszek valakitől 10.000 Ft-ot, akkor nem mindegy, hogy az egy szabolcsi minimálbéres, vagy rózsadombi bmw-s vállalkozó. De igazából úgy is szimbolizálható, hogy a Maslow piramis melyik szintjén tengeti napjait. Az a legnagyobb siker, ha egy társadalom gazdagjaival sikerül "társadalmimegegyezni", hogy a gazdagabbak járuljanak hozzá több pénzzel a terhekhez. És ez azért hozható tető alá, mert ez a magasabb teher nem veszélyezteti a gazdagabbak alapszintű igényeit, míg arra kevés, hogy úgymond szintet lépjenek. Azaz megfizetik, még ha nem is örülnek annyira neki. Erről lemondani badarság volt.

karatekutya 2012.01.01. 19:10:00

@bogancs: Nem lett volna semmi akadálya annak, hogy a kormány meghagyja a progresszív adózás rendszerét, maximum csökkentse mindkét adókulcsot.
Azért nem tették - és vezették be az egykulcsos adórendszert - mert megígérték. Ennyi.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 19:46:57

@karatekutya:

"Nem, csak azt már az új tulajdonosnak kell teljesíteni. Ezért teljesen logikátlan amit írtál"

Ez igaz. Valaki mindenképpen megfizeti az ingatlanadót.

"Képzeld el, hogy az adókulcs egységesen 35%, csak egyre kisebb jövedelemnél egyre nagyobb adókedvezmény jár"

Hát ez az! 35% szja, és még hozzá jön 18,5%-os járulék. Vagyis összességében aha a felső kucsba tartozol, levonják a fizuemelésed 53,5%-át, tehát több mint felét.

Egyébként még jó is lenne ez, ha megfelelően magasra raknák a ténylegesen 35%-os adókulcsot.

"Ha elveszek valakitől 10.000 Ft-ot, akkor nem mindegy, hogy az egy szabolcsi minimálbéres, vagy rózsadombi bmw-s vállalkozó."

És mi van a közteherviseléssel, mint a demokrácia egyik alapkövével?

"Azért nem tették - és vezették be az egykulcsos adórendszert - mert megígérték. Ennyi."

Akkoriban kellett volna ágálni ellene. Ehelyett mindenki megszavazta. Ennyi.

Amúgy én is a Bajnaiék által 2011-re törvénybe foglalt, de aztán életbe nem lépett szja-val értek legjobban egyet. Évi 15 millióig 17%, afelett 32%.

portis · http://www.online-szallas.com 2012.01.02. 11:24:11

@bogancs:

Ez itt a gond, a százalékok akkörül röpködnek hogy ki, kitől mennyit szedne be.

Megkéne fordulni a lovon, és azon gondolkozni hogy kellene kevesebbet kiadni. Például nem MOL-t vásárolni, hanem eladni a MÁV-ot is.

karatekutya 2012.01.02. 22:53:49

@bogancs: Már megint nem a lényeget emelted ki, ejnyebejnye.

A 35%-os SZJA és a kedvezmények csak példa volt. Az ellenpéldája annak ami 16% SZJA és utána plusz adók.
A kormány - ha valóban tervezte volna - akkor egyszerre vezette volna be a 16% SZJA-t és a plusz adóterheket, azt a bizonyos második adósávot, ami nincs is, legalábbis kormányzati kommunikáció szintjén.
De nem egyszerre vezette be. Kellett egy kis idő, mire rájöttek, hogy így csak a gazdagok járnak jól. És ezzel elkezdődött a toldozás-foldozás. Az adórendszerünk pedig azért továbbra is egykulcsos, mert óriási égés lenne bevallani, hogy igazából kétkulcsos.

"És mi van a közteherviseléssel, mint a demokrácia egyik alapkövével?"

Annak "arányos"-nak kell(ene) lennie. Az USA-ban sem véletlen a 6 kulcs (ami nem 4 :-)

karatekutya 2012.01.02. 22:59:36

@bogancs: portis azt akarja mondani, hogy az állam rossz gazda. Ez jól látszik a MÁV-on, a MALÉV-en, BKV-n. Mivel ezek a "nagy"vállalatok, ezért náluk nagy a baj, akkora, hogy nem lehet elrejteni.
Az ilyen zombi cégeken csak az segít, ha felrobbantják őket, és a hamun újat építenek fel.
Ezért örülök annak, hogy az EU nem fogja engedni megtámogatni újra és újra az én pénzemből a BKV-t, maximum EU-s forrásokból.
Ha annyira gázos, hogy össze akar dőlni, akkor nem 10 éven keresztül kell aládúcolni, hanem hagyni kell összedőlni, benne a dilettáns expolitikusokkal, és rossz szakemberekkel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.02. 23:00:03

@karatekutya:

Mondom, nekem tökre tetszik az amerikai jövedelemadótábla! :)

Ha megnézed, ott is szerepel benne a családi vonal.

karatekutya 2012.01.02. 23:10:07

@bogancs: "Ehelyett mindenki megszavazta. Ennyi."
Definiáld a "mindenki"-t. Én úgy emlékszem, hogy ellenzék nélkül, a kormánypártiak szavazták bele az alkotmányba az egykulcsos adót.
Ami egyrészt most kétkulcsos, illetve egy kezdő közgazdász kapásból két megoldást is tud arra, hogyan lehet kijátszani.
Lásd előző példám a 35% adókulcsra, + adókedvezmények. Annak meg nincs túl sok értelme, hogy az egyik kormány IQ tesztet csináljon az Alkotmányból, és a másik pedig megpróbálja megkerülni a benne foglaltakat.

karatekutya 2012.01.02. 23:13:14

@bogancs: A lényeg, hogy arányos, nálunk is erre lenne szükség. A magasabb adósávban megkeresett 1 dollár után egy kicsivel többet kell adózni ott, ezt a gazdagok is elfogadták.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.03. 21:45:56

@karatekutya:

De az USÁ-ban évi 380ezer $-tól (91millió Ft-tól) lép életbe a 35%-os sáv. A legtöbben nem lépik túl a 25%-os adókulcsot.

Nálunk 2010-ben a Bajnai-féle SZJA-ban már évi 4milliótól 41%-os szja volt. És még ehhez hozzájött 17% járulék, tehát összesen 58%-ot levontak.

Na ez a nem arányos.

karatekutya 2012.01.03. 22:57:57

@bogancs: Már megint kedved szerint rendezet a számokat és a szavakat is.
Amikor SZJA-ról beszélünk, akkor plz. ne keverd bele a járulékot. Az az USÁ-an is van, de most azzal nem számoltunk.
Tehát maradjunk a 41% vs. 35%-nál.
Az "arányos" meg nem azt jelenti, hogy kiválasztasz a földgömbön két országot, amelyek aránya rossz, hanem szépen egy országon belül maradsz.
Lehet, hogy az arány nem megfelelő, de azon minden kormánynak van joga igazgatni (bocs, mostantól nincs). A kormányok eddig eldönthették, hogy hány szeletre bontják a társadalmat bruttó fizetés szerint, és azokat a szeleteket milyen szinten adóztatják.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.03. 23:05:52

@karatekutya:

A járulékot azért hoztam fel, mert az USA-ban az is alacsonyabb, mint nálunk.

Az SZJA-ról: Az egykucsos adót azért akarja jelen kormány bebetonozni, hogy kiszámíthatóvá váljanak a jövőbeni jövedelmek. Sarkos példa, de hogy ne legyen az, hogy két év múlva egy új kormány azt mondja, hogy bocsika, holnaptól havi bruttó 300 ezer felett nem 16% a kulcs, hanem 41%. Ugyancsak 300ezerig pedig havi 15ezer forint adójóváírást adunk, ami garantálja a minimálbér adómentességét afelett pedig még jobban növeli a progresszivitást.

Szerintem van benne ráció, bár kétségtelen, hogy egy későbbi kormány kezét megköti. Bár azért az ingatlanadó meg más vagyonadók nincsenek megtiltva, azt nyugodtan bevezetheti később bárki.

karatekutya 2012.01.04. 08:32:01

@bogancs: USA-ban a társadalombiztosítás egyénileg megfizetett. Ismerőseim havi 300 dollárt költenek rá személyenként (1 gyerek is van), azaz egy átlagos 3000-3500 dolláros fizetés 10%-át elkölti rá a magánszemély, de ha a gyereket is belevesszük, akkor az arány rosszabb, mert a gyerek nem keresőképes. Ezért mondtam, hogy ezzel a járulékkal pl. ne foglalkozzunk, a munkáltatói járulékot nem ismerem, de bizonyára államról-államra változik.

"kiszámíthatóvá váljanak a jövőbeni jövedelmek". LOL
Egyrészt ezt csak 2016-tól vezetnék be, tehát a kormány nem olyan szigorú saját magával szemben, illetve ha maga az "egykulcs" neked elegendő ahhoz, hogy ki tudd számítani a jövedelemed 2016-ra, akkor zseni vagy. Nekem ehhez ugyanis az "adókulcs"-ra van szükségem.

Levezetem egy példán: Én EVÁzom, aminek "egykulcsa" van. Mégsem tudtam kiszámítani 2011 elején, hogy 2012-ben kevesebb pénzem lesz belőle.
És mégegyszer leírom, a következő kormány keze abban sincsen megkötve, hogy felemelje az "egykulcsot" 41%-ra, és különböző jogcímeken - jelenlegi gazdasági miniszterzsenink ötlete után - pl. havi bruttó bérjövedelem alapján adjon kedvezményt.
Pl. aki minimálbéres, az kap 41% kedvezményt. Hoppá, máris nem adózik semmit.
Aki ~200.000 Ft körül keres az mondjuk kap 19% kedvezmény, máris 16%-ot adózik.
Aki ~400.000 Ft körül keres az mondjuk nem kap kedvezeményt, hoppá, máris megcsináltuk az előző adórendszert.
Ezzel az egykulcsos adó kivégezve és ehhez még közgazdászi diploma sem kell és 2/3-ad sem. Ezért nem való egy adórendszerbeli változtatás az Alkotmányba.

karatekutya 2012.01.04. 08:34:02

@bogancs: Na majd megvárom míg Skypeon felbukkan ez az ismerősöm, aztán megkérdezem, a pontos adatokat. Most már engem is érdekel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.04. 19:04:43

@karatekutya:

"a következő kormány keze abban sincsen megkötve, hogy felemelje az "egykulcsot" 41%-ra, és különböző jogcímeken - jelenlegi gazdasági miniszterzsenink ötlete után - pl. havi bruttó bérjövedelem alapján adjon kedvezményt."

Ha így lenne, akkor igazán nem értem, hogy mi a gondja az EU-IMF-nek. :)

A 41% szélső példa, de mondjuk ha a költségvetés állapota úgy kívánja, akkor simán fel lehet emelni 16%-ról mondjuk 18%-ra.

És akkor igazságos a tehernövekedés, hiszen aki havi 100ezret keres annak 2ezerrel több az adója, aki meg 1milliót keres, annak meg 20ezerrel több az adója.

mizrolist 2012.01.04. 23:02:19

@bogancs: a probléma az, hogy aki havi 100k-t keres, az igencsak megérzi azt a 2k mínuszt - és aki 1 misit keres, annak nem fog hiányozni az a 20k. Igazságos? Matematikailag igen.

karatekutya 2012.01.05. 11:04:38

@bogancs: Javaslom ezt a videót megtekintésre, rövid, vicces, angol, és a férfi-női agyak különbségéről szól.
Azt a részt emelem ki belőle, hogy "egy témával foglalkozzunk" azaz "ne tereljük a témát".
A probléma bonyolultabb, éspedig az, hogy a Fides mintát teremtett, egy olyan mintát, hogy a hatalom birtokosa BÁRMIT megtehet. Erre azért kevés példa van, de a legjobb az Alkotmánybíróság által elkaszált törvény feltolása az Alkotmányba. Így tehát továbbra is rossz, csak nem vizsgálható.

Simán lesz olyan párt, amelyik azzal fog kampányolni, hogy visszavezeti a progresszív adórendszert. És nem feltétlenül azért mert az jó lesz, hanem mert "csakazértis". Én meg azt akarom, hogy egy kormány az én seggemet nyalja, de ahhoz az is kell, hogy dilettánsok ne forgasssák ki a "politika" és a "hatalom" definícióját.

"Ha így lenne, akkor igazán nem értem, hogy mi a gondja az EU-IMF-nek. :)"

Az alkotmányhoz nem szóltak egy szót sem. Ők is pontosan tudják, hogy ha az van az alkotmányban, hogy az ég zöld, aztán az ég mégis kék, akkor max. "alkotmányos mulasztás" esete forog fent, aminek nincs következménye.

karatekutya 2012.01.05. 11:11:09

@mizrolist: Na, bogancs ezt nem érti. Ezért bátorkodtam előhozakodni a Maslow elméletettel.

Aki 100.000-et keres, az éppen, hogy enni tud adni a családjának, és esetleg hétvégén befűteni a lakását.
Aki 1.000.000-ót keres, annak ez nem gond, és emellett pl. elmehet konditerembe, színházba, nyelvet tanulni.
Ha elveszünk 1.000 Ft-ot a 100.000-es keresetűtől, lehet, hogy az egyik héten nem vesz mindennap kenyeret.
Ha elveszel 20k-t az 1 Mft-ból, akkor nem történik semmi. De ha még 200k-t vennél el, akkor is max. annyi történne, hogy mondjuk nem jár többet színházba és konditerembe. Egy biztos, nem taszítjuk egy bizonytalan állapotba a pógárt.
Ezért elfogadható az, hogy aki 100k-t keres attól 1k-t vegyen el az állam, és aki 1000k-t keres attól 15k-t, mert aki magasabb keresetű, annak sokkal több szabadon felhasználható pénze marad, amit adó formájában el lehet vonni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.05. 22:09:27

@mizrolist: @karatekutya:

"aki havi 100k-t keres, az igencsak megérzi azt a 2k mínuszt - és aki 1 misit keres, annak nem fog hiányozni az a 20k."

Ez egészen adig így van, míg teljesen ki nem egyenlítődnek a keresetek. Aki kevesebbet keres, annak jobban hiányzik a pénz. Nyilvánvaló.

"aki magasabb keresetű, annak sokkal több szabadon felhasználható pénze marad, amit adó formájában el lehet vonni."

És hol marad a motiváció a több és jobb munkára? Az ember pont azért dolgozik, arra törekszik, hogy minél több szabadon elkölthető pénze legyen. De a azt látja, hogy ezt elvonják...

És itt most ne a milliomosokra gondoljunk, a második adókulcs 202 ezer forintnál kezdődik.

mizrolist 2012.01.05. 22:19:44

@bogancs: ezt szokták társadalmi szolidaritásnak hívni, és jobb helyeken működik is; vagyis aki jól keres és több az elvileg szabadon elkölthető pénze, az megérti, hogy emiatt tőle többet lehet elvonni.
Persze ez Magyarországon nem működik egész egyszerűen.

karatekutya 2012.01.06. 00:32:47

@bogancs: "Ez egészen adig így van, míg teljesen ki nem egyenlítődnek a keresetek."
Ezt remélem csak viccnek szántad. Ez már majdnem a kommunizmus.

"És hol marad a motiváció a több és jobb munkára?"
Hát ott, hogy nem az ÖSSZES pénzét vonjuk el a tehetősebbeknek, hanem csak egy kicsivel többet, mint az alsóbb adókulcsban. És azt is csak a többletpénzből. Egyébként a több és jobb munka nem feltétlenül eredményez magasabb fizetést.

Ráadásul a dolgozó ember nem "hirtelen" kezd keresni fél millát. Ebbe az állapotba eljut, mégpedig egymás utáni fizetés emeléssel vagy munkahely váltással. Persze, nem jó, ha a következő fizetésemelésemből kicsit többet nyúl le az állam, de legalább meg van az a nyugodt érzésem, hogy otthon nem az üres hűtő ajtaját nyitogatom (ld. előző Maslow példa).

"De a azt látja, hogy ezt elvonják".
Nem azt "látja". Hanem előre tudja. Fontos különbség, ugyanis tervezni lehet vele. Ebben a kontextusban a Fidesz kormány az, aki hirtelen "megláttat" az emberekkel, cégekkel dolgokat az ad-hoc jellegű ötleteivel.
Amúgy Mo-n minden kormány arra volt büszke, hogy milyen sok törvényt hozott. Holott a válallkozók szempontjából lehet, hogy jobb és olcsóbb lett volna, hogy ha az eddigi kormányokat Hawaii szigetén nyaraltatták volna és nem született volna egy új törvény sem. Az lett volna a "kiszámíthatósági kánaán".

karatekutya 2012.01.06. 00:34:14

@karatekutya: Na ezért is baj az, hogy tisztelt miniszterelnökünk még nem látott működő céget belülről kellően hosszú ideig.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.14. 08:40:57

Azt hiszem, Orbán Viktor minket olvas.

Ezt a posztot még december 30-án írtam. Idézek belőle:

"Rakjuk csak össze ezeket az infókat! Egyrészt külföldiek idehozzák a pénzüket 10%-os kamatra, a magyarok pedig külföldre viszik megtakarításaikat 3%-os kamatra!!! A kamatkülönbözet 7%!!! Vajh hány milliárd forint áramlik majd ki ily módon kamatként az országból 2012-ben?"

Orbán Viktor pedig ezt nyilatkozta most pénteken a Kossuth rádióban:
www.tozsdeforum.hu/gazdasag/orban_nagy_vitak_lesznek_meg

Idézek belőle:

"Hozzátette, könnyű rémhíreket terjeszteni, de "ennek levét aztán mindig a magyarok isszák meg: (...) a külföldiek idehozzák a pénzüket, hogy az Európában ma legjobb üzletet jelentő magyar állampapírt megvásárolják. Közben beetetik a magyarokat az államcsődszöveggel, ők meg a pénzüket ahelyett, hogy egyébként - mint a külföldiek - itt, Magyarországon a legjobb befektetésbe tennék, elkezdik kivinni az országból". Arra biztatta a magyar embereket, hogy higgyenek: ha egy angol, egy amerikai vagy egy német befektetőnek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor nekik is. "

ISTEN HOZTA, MINISZTERELNÖK ÚR! :-))
süti beállítások módosítása