Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Összefogunk, vagy széthúzunk a csődközelben?

2011. december 30. - bogancs

Először egy évértékelő félét szerettem volna írni a mögöttünk hagyott évről, de aztán úgy döntöttem, hogy összekötöm azzal, hogy mit várhatunk 2012-ben.

Ahogy egy másik blogban (Michael Knight) megfogalmazták karácsonykor: Nincs sok ok az ünneplésre. Akkor ezzel a megállapítással nem értettem egyet, lévén a karácsonynak legkevésbé a pénzről és a gazdaságról, mint inkább a családról és a szeretetről kellene szólnia. Egy újévi visszatekintésben azonban megállja a helyét az állítás: nincs mit ünnepelni. Bár van aki szerint már az is siker, hogy úgy-ahogy talpon maradt az ország 2011-ben. Ami viszont a legrosszabb, hogy már most ki van jelentve 2012-ről, hogy a cél csupán a túlélés, sok jóra nem számíthatunk.

Van azonban néhány különösen elszomorító jelenség amiről külön is meg szeretnék emlékezni. Párhuzamosan zajlik ugyanis két folyamat, ami nagyban rontja hazánk finanszírozási lehetőségeit és amelyek kapcsán jelentős pénzösszegek folynak ki az országból mégpedig a magyarok hathatós közreműködésével.

Az egyik folyamat, hogy a legutóbbi állampapír aukción immár 10%-hoz közelítő hozamszint alakult ki. Ez azt jelenti, hogy a befektetők köztük jelentős részben a külföldi befektetők ilyen magas hozamot kapnak magyarországi állampapír befektetéseik után. Mégpedig hosszú távon, hiszen az 5 és 10 éves állampapírok hozama is ezen a szinten alakulnak.

A másik kedvezőtlen folyamat pedig a magyarországi befektetők és a magyar lakosság egyre nagyobb arányban külföldre ’menekítik’ a pénzüket. Én sokáig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek a folyamatnak, azonban a minap megnéztem blogunk statisztikáit, és az derült ki, hogy napról napra többen találnak blogunkra a ’külföldi bankszámla nyitás’ és hasonló keresőszavak alapján. (Droli szerzőtársam írt egy hónapja a témáról, és még mindig fenn van az olvasottsági toplistán) Márpedig ha csak minket ilyen sokan olvasnak a témában, az azt jelenti, hogy az országos érdeklődés is igen jelentős lehet.

Rakjuk csak össze ezeket az infókat! Egyrészt külföldiek idehozzák a pénzüket 10%-os kamatra, a magyarok pedig külföldre viszik megtakarításaikat 3%-os kamatra!!! A kamatkülönbözet 7%!!! Vajh hány milliárd forint áramlik majd ki ily módon kamatként az országból 2012-ben?

Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?

Jó kérdések ezek! Indítok is alább néhány online szavazást a témában.

És akkor van még egy unortodox javaslatom is a probléma megoldására: Ugye folyamatos kritika éri a kormányt az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt. A fő (pénzügyi és nem igazságossági) kritika a következő: az intézkedés évi 500 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, miközben a kedvezményezettek az így nyert összeget nem fogyasztásra fordítják, hanem részben megtakarítják, részben pedig megnövekedett devizahitel törlesztőjükre megy el. Ez utóbbi problémát azonban kiküszöbölni látszik a kormány és a Bankszövetség megállapodása nyomán életbe lépő rögzített árfolyamon történő törlesztési lehetőség. A gazdaságot tehát ez az évi 500 milliárd forint nem élénkíti a fogyasztás felpörgetése által, hanem azt tulajdonosaik megtakarítják és a jelek szerint egyre növekvő arányban külföldre viszik.

A javaslatom tehát a következő: A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykulcsos adóból származó többletjövedelmüket kötelezően kelljen egy saját névre szóló letéti bankszámlára utalni, amelyből a számlavezető bank köteles magyar állampapírt vásárolni. Az összeghez pedig tulajdonosaik csak akkor férhetnének ténylegesen hozzá, amikor a magyar állampapírok referenciahozama tartósan, mondjuk egy éven át 6% alá esik. Addig is az összeg ezen a letéti számlán kamatozna számukra igen jó kamatokkal. Ily módon évi 500 milliárd forintot (~1,7-1,8 milliárd eurót) lehetne becsatornázni a magyar állampapírpiac keresleti oldalára. Óriási összeg ez, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a jövő évi lehetséges államcsőd miatti félelem fő oka, hogy 2012-ben a magyar államnak nagyjából 4-5 milliárd eurónyi adósságot kell megújítania. Az én javaslatommal az ominózus összeg egy jó része meg is lenne. És végre nem a szegény embereken csattanna ismét az ostor, miközben a módosabbak sem járnak rosszul, hiszen a gazdasági helyzet javulásával hozzájuthatnak majd a pénzükhöz.

No mit szóltok? :) Szavazzunk erről is! Az évértékelővel meg majd jelentkezem a legközelebb..

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr533507573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz: Miben buliznak politikusaink idén szilveszterkor? 2011.12.31. 10:51:50

Miután politikusaink még karácsonykor sem hagytak nekünk békét és már készülőben van az utószilveszteri perpatvar is az operaház előtt, mi Súúúhanterek arra voltunk kíváncsiak, miben buliznak országunk vezető politikusai szilveszterkor.   &nb...

Trackback: Mi a baj az új Alaptörvénnyel? 2011.12.31. 09:23:30

Miután a kormány felszámolta a polgári demokráciát, az államcsőd felé száguldás és a Fradi felvirágoztatása közben jut ideje saját maga és saját alkotmánya megünneplésére is. A sajtónyilvánosságot nem kapott zártkörű buliért 13 milliót fizetünk....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 19:04:50

Kicsit érdekes ez a szavazógép:
szavaztam, erre kiírja, hogy 100% a másikra, az utolsónál meg egyáltalán nem ír szavazatot...
no most már jó... :-DD

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 19:07:08

@vadász2:

Igen, én is pont ezt tapasztaltam egy perce.

Gondolom némi késéssel jelennek meg a szavazatok..

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.30. 19:45:35

arra miért nem lehet szavazni hogy még több imf hitel?
ez diktatúra így!

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.30. 19:48:11

Igen... pont ez volt a békekölcsön.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.30. 19:53:28

Már sokszor le lett írva, hogy a rákosi korszak felé haladunk. Ennyire azért nem kellene sietni. Már a békekölcsönnél járunk?

Joebacsi70 2011.12.30. 19:58:56

Az apró pici különbség talán annyi, hogy Olaszországban lemondott a "diktátor". Kezdjük az első lépésnél, utána beszélhetünk a "békekölcsönről.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 19:59:58

@endike:

"arra miért nem lehet szavazni hogy még több imf hitel?
ez diktatúra így! "

Jó felvetés! De melyik kérdéshez lehetne ez opció szerinted? Itt most kicsit más a téma. De biztosan van olyan oldal, ahol erre is lehet szavazni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 20:01:09

@Joebacsi70:

A magyar miniszterelnökök már csak ilyenek. Gyurcsány sem adta egykönnyen magát..

staropramen 2011.12.30. 20:02:41

Brilliáns ötlet!
Szerintem veri a mittudoménmilyenfalusi plebános "dobjuk össze az államadósságot" című rémálmát.
Ki az a háborodott lelkű aki magyar államkötvényt vásárol egy olyan államtól amelyik adott esetben szemrebbenés nélkül lopja el a személyes megtakarításomat?Ja, majd visszaadja 150 év múlva névértéken.

NYJetsTD 2011.12.30. 20:07:07

@bogancs: kurva jó, már megint más f@arkával vernéd a csalánt. Vegyél te állampapírt, de csak a hülye minimálbér kísérleted után... ha pedig valamelyik nap a matolcsy család nálatok vacsorázik, ne mondd el ezt az ötleted nekik, mert akkor még ennél is többen fognak rád köpködni...

Mr.Gupta - Európai származék (törölt) 2011.12.30. 20:07:23

Már volt hasonló felmérés, ahol az internet olvasó lakosság nagy része saját vagyonából vállalna részt az államadósságból és tenne annak csökkentéséért. Az igen kijelentések mellé tett "de..." kijelentésekből egyértelműen kitünt, hogy senki nem hajlandó tovább finanszírozni a politikusok ámokfutását és pénzszórását. Ez az oka a külföldre távozó megtakarításoknak.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.30. 20:07:35

Régebben én is államkötvényt vettem a megtakarításomból, tagja voltam ugyanis egy magánnyugdíjpénztárnak...

De aztán önként kiléptem belőle. :)

Jelenleg is van még némi államkötvényem, mert még tagja vagyok egy másik, önkéntes nyugdíjpénztárnak. Mostanában gondolkozom rajta, hogy kilépek belőle amig azt is meg nem mentik nekem.

kitiltott bögre 2011.12.30. 20:10:24

ha az Orbán vezette köztörvényesekből álló banda eltakarodik-lehetőleg a Csillagba- akkor hajlandó lennék jegyezni.de azért hogy a Lázárnak új S8-a legyen...hát nem.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.30. 20:10:52

@bogancs: 2011.12.30. 19:58:27

Nem, mert az nem kötelező.

jozsoj73 2011.12.30. 20:12:24

idióta ötlet. Ki az a barom, aki erre a kormányra akár egy lyukas kétfilléresét is rá meri bízni?
Ráadásul mire is költené? A fradi mellé megvenne még pár csapatot, futná pár stadionra és a kormánykommiszárok után még az apparatcsikok is kocsit sofört kapnak.
Letéti számla, állampapír, ki hisz jelen pillanatban ilyesmiben Magyarországon...
Épp az ellenkező irányba tartunk, itthon, ha teheti az épelméjű polgár, semmi megtakaritást nem tart.
Szeretett vezér álmodik egy nagyot, másnap lézer törvényt terjeszt elő, aztán annyi a betéteknek. Fülkeforradalmi kormányunk nagy ívben tojik a magántulajdonra.
A tendencia épp az, hogy aki teheti még százezres nagyságú megtakarításait is kifelé viszi az országból, bárhova, csak a kormány ne férjen hozzá, vagy ne inflálja el.

Kivancsi 2011.12.30. 20:14:19

en benne vagyok lenne par millam 10%ra!

viszont az olaszok elzavartak az ungabungas szex-nacit...
es most van a felvilag altal elfogadott hiteles szakmai-szakerto kormanyuk..

nalunk pont az ellenkezoje van a fel vilag altal kikozositett dilletans szemelyikultuszos naci-komcsi fulkeforradalaros 2/3-s part.

Nos ezeknek EGY FILLERT se!
SE adot, SE befektetest!!
MINDEN KINT VAN kulfoldon!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.12.30. 20:14:29

Nem az a probléma véletlenül, hogy devizában jár le az az adósság? A forint kötvények jegyzésével nem sokat segítenének a lelkes hazafiak a dolgon.

Johnny Web 2011.12.30. 20:25:06

Vegyen magyar állampapírt akinek hét anyja van. Én is inkább menekítem a pénzt ebből a szarrakásból. Sose hittem volna, hogy 1,5 év alatt így le lehet amortizálni egy európai országot, de úgy látszik ennek a törpe kommunista elmebeteg féregnek sikerült.

soymilk (törölt) 2011.12.30. 20:27:25

Miért ne legyen már egyből rabszolgatartás?...

suhanó lidérc 2011.12.30. 20:28:05

1. Nem képes összefogni. A magyar nem képes összefogni. Bajban sem. Mert magyar.
2. Ma rég nem látott sorokat láttam két pénzváltónál is.
3. Az IMF mellett a piac sem fog finanszírozni, hitelezni, mert a kockázat és a nyereség már messze nem áll arányban. Ki adná oda a pénzét olyannak akár dupla haszon igéretéért, akiről tudvalévő, hogy bármikor a tőkét is benyelheti?
4. Az elmebeteg soha nem képes felismerni a valós körülményeket, történéseket és következményeket. Ha pedig egy nemzet sorsa ilyentől függ, annak megvan már a pecsétje is

gabocaboy 2011.12.30. 20:31:02

@suhanó lidérc: ott a pont.

azért tartunk itt, mert magyarok vagyunk. és a magyar külföldön se hazudtolja meg magát, igazi széthúzó nép, de most jó meg is szivatják.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.30. 20:31:31

@suhanó lidérc: Csak azt nem értem, miért nem jó neki itt:
www.privatklinik-stradegund.at/
miért kell mindig hazajönnie?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.30. 20:32:22

Lázár nálad aljasabb, sunyibb, szarházibb nincs a világon!!

Eladósítottad Vásárhelyt, most meg a bankokra hárítod a a kötvénybukta dolgot?
Te miattad ennyi a svájci fran te büdös paraszt!
Befenyítesz, hogy a Parlamenthez fordulsz?

Ha sokat nyertél volna azt is visszaosztod a banknak te mocsok?

Hétfőn országos nyílt, ingyenes Operabál este 6-kor az Operánál.

MIndenki legyen ott, akiben van egy kis jóérzés!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.30. 20:32:54

@gabocaboy: ebben mi Neked az újdonság? Mindig is az volt, hogy két magyar három felé húz.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 20:33:08

"A haza javára, a magad hasznára jegyezz békekölcsönt!"

igazi hős 2011.12.30. 20:34:09

@RAMBO: Egyelőre átváltják a forintot euróra.

Alapvetően ellentmondásos a jelenlegi helyzet: ha amiatt csődöl be az ország, hogy én (is) kiviszem a pénzem, akkor rossz hazafi vagyok. Ha viszont becsődöl és nekem itt van a pénzem (főleg ha állampapírban), akkor felelőtlen szülő vagyok, mert eltőzsdéztem a gyerekek vagyonát. Itt legyen okos az ember.

jozsoj73 2011.12.30. 20:34:32

Ennek az elmebeteg kormánynak sikerült elérnie azt, amit a rendszerváltás óta regnáló idiótábbnál idiótább kormányok egyikének sem. Megkezdődött a pénz kimentése az országból.
Gyakorlatilag mindenhol az egyik perceken belül előkerülő téma, hogy hova lehet elvinni a megtakarításokat is, vagy hova lehetne innen lelépni.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 20:35:56

@ Egyetértek az előttem hozzászólókkal.
Nagyon meredek ötlet. Ugye senki nem gondolja komolyan, -szerintem Bogáncs sem-, hogy ez a tolvaj banda, szemrebbenés nélkül ne nyúlná le ezen letéti számlán lévő összeget, nemhogy 6% kamatot fizessen. Sajnos ez ebben az országban a magántulajdonnak, a jognak már nincs tere. Elhiheted, mindannyian, akik külföldre utaljuk a megtakarításainkat, már a teljes összeomlásra számítunk. Beletörődünk az esetleges árfolyam és kamatveszteségbe. Mentjük, ami menthető, amiért dolgoztunk, hogy néhány idióta ámokfutása ne döntse nyomorba. Itt tartunk, aki tud, meneküljön.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 20:37:54

@portis: Nekem mint maradásról nyilatkozó, magát a társadalmi szolidaritás rendszeréből kiíró (balek) Manyup tagként szintén van magyar államkötvényem. Legalábbis a "régi" AB szerint az az enyém. De úgy sejtem, hogy már nem sokáig...!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.12.30. 20:39:39

Magyarként már annyiszor végig kellett élni hogy rablás, tized-huszad, zabra, államosítás, békekölcsön, stb. hogy nem igazán lehet csodálni hogy rossz kamatra, rossz feltételekkel máshová lapátolják a megtakarítást. Mert igen, az olaszoknak sem volt mindig fényes életük, de náluk nem generációnként kellett mindent újra kezdeni úgy mint nálunk. Már rég elfogyott a lelkesedés, a hit, az önzetlenség. És amíg két mondattal bárki NER és nemzetellenesnek van kikiáltva csak mert más a véleménye bármilyen ügyben addig komolyan nem lehet elvárni a vak bizalmat...

2011.12.30. 20:41:35

a nagy büdös lófaszt veszek én államkötvényt, amint tehetem viszem innen a pénzem.. épp eleget lenyúlt már ez a tetű kormány

meggyes alfonz 2011.12.30. 20:41:40

Remek.A blog szerzője feltatlálta a Békekölcsönt.
Nem kellett volna megszűntetni a magánnyugdíj péntárakat és akkor lenne, aki megvásárolja az államkötvényeket!

gabocaboy 2011.12.30. 20:42:29

@jozsoj73: jaja, tömött sorokban váltják a népek a forintot, még 315 nél is... ez szégyen basszus, sírni tudnék.

de sebaj, nézzük karosszékből tovább a kifosztásunkat.

fchris82 2011.12.30. 20:43:30

Érdekes elképzelés...

Van a jó orvos és rossz orvos. A rossz orvos a tüneteket kezeli, a jó orvos pedig megkeresi a probléma okát, hogy mi okozza a tüneteket (jelen helyzetben miért viszi külföldre a pénzt, aki megteheti és miért takarít meg, ha megtakarít). A fenti blog tipikus példája a rossz orvosnak, mert nem elemzi, hogy a tünetekhez mi vezetett.

Jelenleg, olyanok a körülmények, hogy aki teheti, menekíti a pénzét. Menekíti! Ízlelgesd ezt a szót, mert erről van szó. Nem azért, mert hazafiatlan, mert spekulál és hatalmas haszonban reménykedik odakint, hanem mert látja, sík hülyék ülnek a parlamentben, és náluk van a kormány, a franc se tudja, hogy mikor államosítanak és mit - dohány értékesítés, SMS fizetés -, meg még milyen hülyeségekre kötelezik az embert a saját pénzével, mint ahogy veted fel te is.

Ez egy "játék". A kormány feladata, hogy olyan játékszabályokat alkosson, amiben a játék élvezetes, mindenki nagyjából egyformán lehetőséget kap, a csalókat büntetik, kizárják, a jól játszó megkapja méltó jutalmát. Jelenleg képzeld el, hogy egy F1-es verseny van, és menet közben folyamatosan változnak a szabályok. Néha ad-hoc kiállítanak egyeseket, vagy csak simán elveszik az autóját, és az eddig szabályokat alkotó FIA is beszáll a versenybe, néhány elkobzott autóval és pilótával, mások idő büntetést kapnak mert 10 perccel ezelőtt megszegtek egy szabályt, ami 1 perce létezik, sőt, még változtatnak a pálya alakján is, de úgy hirtelen, amit egy pályára berohanó ember jelez, "most itt jobbra, nem egyenesen". És ehhez vedd hozzá, hogy játszhatsz máshol is, ahol nincsenek ilyen problémáid, a szabályok egyértelműek, ha vmi van, van idő átállni, és a FIA biztosan nem kobozza el a kocsidat. Te hol játszanál? Nyilván, ha csóró vagy, akkor nincs sok választásod, de ha tele van pénzzel? Mész, mint a huzat. Most pénz kell, és a jelenlegi hülyeségekkel sikerült elérni, hogy akinek van, az viszi el. Pedig a szlovák rendszámos autók már intő jelek voltak, az országok között verseny van, és ha nincs határzár, akkor a szar körülmények közül menekülni fog, aki teheti.

Ott tartunk, hogy a kritikák között folyamatosan felbukkan 1-1 Hofi vagy Tanú idézet. Ugye tisztában vagy vele, hogy azok melyik rendszert kritizálták? Akkoriban ment ez a "jól élünk" duma, meg 5 éves tervek, miközben folyamatosan süllyedtünk, és persze ostoroztuk a nyugatot. Ami persze most is haldoklik, mégsem mi vagyunk a menekültek célpontja is nem igazán ide özönlenek az orvosok vagy mások, hanem továbbra is a "haldokló" nyugatra, tőlünk, és most már a pénz is oda megy. Ugyanis a kormány analógiájával élve, ott még mindig jobb haldokolni, mint itt élni.

Szóval nem a tünetet kellene kezelni, hanem egy kiszámítható, átgondolt és felelős politikát folytatni. És első sorban nem a bevételeket növelni, hanem a kiadásokat lefaragni. De nyilván egészen jó húzás lenne megszüntetni átmenetileg - mint a bankadó, amit nyilván nem az emberek fizettek és fizetnek meg -, és visszaállni 3 kulcsosra, a korábbi adókulcsokkal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 20:44:14

@me__ga:

"Nem kellett volna megszűntetni a magánnyugdíj péntárakat és akkor lenne, aki megvásárolja az államkötvényeket! "

Az más! Az a pénz ugyanis befolyik a költségvetésbe, tehát annyival kevesebb államkötvény kibocsátására van szükség.

Mérges 1234 2011.12.30. 20:46:43

Attól tartok ennyivel nem úszuk meg, az ötlet (durvább változatban) már Orbán agyából is kipattant.....

Másrészt és az iagazi baj, én már nem bízok a MAgyar álamban. Kivettem a pénzem egyelőre simán itt áll valutában.

És gondolom nem kevesen vannak így.

Mégis mit vár a kormány, ha a Magyar álampolgárok nem bíznak benne, miért biznának a külföldiek??????

Persze, hogy magas kamat kell.

Kiszámíthatóság kellett volna, nem ez a napi gané törvénykezés.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.30. 20:48:16

békekölcsön rilódid, azzal a "karddal" a fejed felett, hogy egy év alatt el is inflálják, nemhogy a hozamot, hanem a névértéket is

És mindezt a közösségi érdek miatt. Gyönyörű!
"önkéntesen"
vidám lesz ez

Talán jó példával kellene elöljárni vezetőségünknek, nem gondolod?

meggyes alfonz 2011.12.30. 20:49:18

@bogancs: De az a pénz stabilizálta az állampapír piacot! Korábban sohasem volt olyan, hogy ne keltek volna el a kötvények, most meg rendszeresen ez van.

gabocaboy 2011.12.30. 20:49:29

@Doubledecker: valuta, nyár óta simán hozott 20-25% ot, adómentesen, vánkosban, biztonságosan. :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 20:50:04

@Lázár az igazi szarjankó!:

Nyugi! Nem ér annyit, hogy így felb.szd rajta magad. :)

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.30. 20:51:49

@bogancs:
Ja... végülis teljesen fölösleges az államkötvény kibocsátás, amikor az emberektől el is lehet venni a pénzt adóként.

Starlark 2011.12.30. 20:51:51

"A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykulcsos adóból származó többletjövedelmüket kötelezően kelljen egy saját névre szóló letéti bankszámlára utalni, amelyből a számlavezető bank köteles magyar állampapírt vásárolni."

Azt a -9K-t utaljam amit vesztettem az egykulcsos adóval? 244K a bruttóm nézzél kalkulátort, ez még simán szopóágon van.
Most a szuperbruttó kivezetésével lett volna vmivel több fizum 2012-ben mint 2011-ben, de ugye nem lesz mert azt mégsem törlik el.

Mérges 1234 2011.12.30. 20:52:00

@Zsit (nyau és rémizé):

Jó példával is járt elől, pl. Lázár János frakcióvezető Úr Svájci frankban tartja a megtakarítását, sőt nem is az országban, mint tudjuk.....

Kellene valami megoldást találni, mert belezés lesz ennek a vége.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2011.12.30. 20:52:10

no azért lássunk pár dolgot:

- az olaszok államadóssága befektetésre ajánlott, a miénk nem.
- az olaszok ortodox módon működnek, azaz úgy, ahogy a tőketulajdonosok elvárják, mi unortodox módon random lenyúljuk annak a pénzét, akinek éppen könnyen lenyúlható pénze van.
- az olaszok hozama 7%, a miénk 9%, a eurozone forrásköltsége 2% körüli, a miénk 6% feletti
- a forint csak az elmúlt napokban annyit vesztett az értékéből, hogy az állampapírok hozamainak még nagyon el kell szállnia ahhoz, hogy megérje forinteszközt tartani. ezzel szemben euróval egy egész kontinensen lehet fizetni.

a megoldási javaslatod vérkommunista megoldás lenne, tehát jól illeszkedne a kormányzat eddigi intézkedései közé. ezzel azonban nem oldódna meg semmi, legfeljebb a feketegazdaság aránya nőne.

mindemellett bármilyen államkötvény-vásárlásra buzdító intézkedés, kampány, stb. előtt az kéne, hogy a tőketulajdonosok bízzanak az államukban, és elhiggyék azt, amit mond. jelenleg ugyanakkor azt sem hiszik el, amit kérdez.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 20:56:14

@fchris82:

Gyönyörűen szép hosszan kifejtetted azt, amit mindenki tud, hogy miért viszi a magyar külföldre a vagyonát 3% kamatra.

Az igazi kérdés inkább az, hogy a külföldi meg akkor miért hozza ide mégis 10%-ra az övét?

jozsoj73 2011.12.30. 20:56:57

@Doubledecker: Én azon akadtam ki legjobban, mikor két hete Erdélyből áttelepült magyar kollégám hazautalta a számláján lévő megtakarítását. Ilyen szerintem egy-két éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy még Romániában is nagyobb biztonságban érezze valaki a pénzét, mint Magyarországon.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 20:59:25

@bogancs: A magánnyugdíjpénztári vagyont, már valószínűleg eltapsolták. Rába, stb. A már folyamatosan befolyó tagdíjak viszont nem csökkentik az államkötvény kibocsátási igényt, mert azokat is elszórják, kell pl. a Fradira most hirtelen 20mrd.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 20:59:46

@me__ga:

"De az a pénz stabilizálta az állampapír piacot! Korábban sohasem volt olyan, hogy ne keltek volna el a kötvények, most meg rendszeresen ez van."

Ezt az alábbi linken már kitárgyaltuk, hogy miért nem lehet igaz:

nivo.blog.hu/2010/12/07/kiesik_az_mnyp_osszeomlik_az_allampapir_piac

Mérges 1234 2011.12.30. 21:00:13

@főkolompos:

"ány, stb. előtt az kéne, hogy a tőketulajdonosok bízzanak az államukban, és elhiggyék azt, amit mond. jelenleg ugyanakkor azt sem hiszik el, amit kérdez."

Ebből következik ez:

@portis:

"Ja... végülis teljesen fölösleges az államkötvény kibocsátás, amikor az emberektől el is lehet venni a pénzt adóként."

Ez gyerekek így is lesz.

Egyelőre egyetlen megoldás van, 2 hónap intenzív aktíváló nyelvtanfolyam, illetve aktív munkakeresés külföldön.

Nem gondoltam volna, hogy egyszer még menekülnöm kell.

Bárki mondjon bármit, a komrány megörült a tűzzel játszik, avagy nem tudja mit csinál a gazdasággal.

Igaz a többi dolga is undorító, de arról inkább ne vitatkozzunk, nem érdemes, akinek tetszik, annak tetszik.

De a gazdaságot szétvágták a hülye is látja.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 21:01:04

@Doubledecker: bennem már az is megfogalmazódott, hogy az elmúlt 20 év vezetőinek, és szűkebb-tágabb családtagjainak az elsősorban külföldi bankbetétjeit, valamint az elmúlt 20 évben elkövetett kiemelkedő gyarapodásait kellene államosítani. S mondjuk ennek fejében kapnak minimálnyugdíjat - ha jut, és nyugodtan élhetnek az ország területén (szigorúan az ország területén, tehát nem hagyhatják el azt - hogy tanúi és szenvedői legyenek annak, amit ránk hoztak).

komolytalan samu 2011.12.30. 21:01:23

Az olaszoknál ez mozgalom, te meg, ha jól értem, kötelezővé tennéd. Ha mégsem, akkor előbb vezesd le magadban; míg a tőkekivitel a kormányzat felé mutatott lakossági bizalomhiány (ahogy a görögöknél is történt), addig az olaszoknál a mozgalom éppen hogy az új kormánynak megelőlegezett bizalom.

Ergo, nincs akkora felbontású lófasz a neten, amit erre marhaságra mutatnék.

Vigaszod, hogy a lakossági tőkekivitel, most még inkább csak szavakban jelentkezik. A gazdaságra jelentős hatása nincs. Még.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.30. 21:01:35

@Doubledecker:

"""Mije van a gyereknek? Azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák legalább ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogyha a kamat és a forint-euró árfolyam az jól alakul a következő években. Lesz valami alapbázis-megtakarítás”"" - hallható a hangfelvételen.

Nincs itt gond semmi, a Boldizsár gyereknek jól alakul a forint-euró árfolyam!!

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 21:01:57

@bogancs: Azért azt tapasztaljuk már, hogy a külföldiek sem ugrálnak a magyar állampapírokért még 10%-ért sem.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.30. 21:03:50

@Doubledecker:
hja tényleg
akkor nem értem, bogáncs min is mereng - hát csak a kijelölt úton jár mindenki, aki nem tehetségtelen

Mérges 1234 2011.12.30. 21:04:49

@vadász2:

Bennem is egyre gyakrabban felmerül, az összes politikusra és felelősre kiterjedő vagyonelkobzás gondolata.

De ehhez előbb egy foradalom kellene, ahol meg lehetne teremteni ennek jogi alapjait.

Esély egyelőre nagyon kicsi.

Egyszerűen már nincs egy hiteles ember az egész magyar politikai életben.

Itt csak teljes nyilvánosággal, minden szerződés, fizetés, megbízás, önéletrajt, kint kellene legyen a neten folyamatosan, az utolsó állami filléről is lehetne valami rendfélét teremteni.

HA egyáltalán.

Politikai alkuk a bőrünkre.

Írtó nagy szívás van.

Én nem merem a pénzem a kormányra bízni, és ahogy láthatjátok mások sem.

Ennek azért csak vannak okai????

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 21:05:26

@bogancs: Mert a külföldi az ágyúnaszád-politikával ígyis-úgyis kikényszeríti legalább a tőke visszatérítését (lásd görög tragi-komédia), a magyar meg, lehet nem hogy a jóval az infláció alatti kamatot nem kapja meg, hanem még a tőkéjének is örökre búcsút inthet.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.30. 21:05:37

@bogancs:

Hát ez az! Hogy már nem hozza ide!!

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.30. 21:06:23

@Ezeknek egy forintot sem:
aki meg mégis, nyilvánvalóan nem várja ki az 5-10 évet, ugye.

@komolytalan samu:
jajj, röhögök nagyon, jaaajjj

mizrolist 2011.12.30. 21:06:51

@bogancs: csak az hozza ide, aki komoly spekuláns. Nála belefér az esetleges veszteség; és amint látszik, egyre kevesebben hozzák ide az ilyesmire szánt pénzüket is, mert egyre kisebb a túljegyzés...

Badbitie 2011.12.30. 21:06:59

Talán nem kellene minden fillért államosítani/ellopni, és akkor az emberek bíznának az országban és itthon tartanák a pénzt.

Amúgy jó a javaslat, csak még kellene a határra körbe 50 méter széles aknazár, szögesdrót akadályok, és tankcsapdák, sok fegyveres, és egy 2,5-3 m magas betonfal. Ez megakadályozná, hogy az emberek is utána szökjenek a pénzüknek, amikor azt látják, hogy azt is meg akarja védeni Selmeci Gabika.

További kiegészítő javaslatom, hogy a legtehetősebbek csoportják etnikai, vagy vallási alapon meg kellene különböztetni, a vagyonukat elkobozni erre való hivatkozással, őket meg mondjuk elvihetnénk kényszerközmunkára stadiont építeni. Így végre felzárkózhatna európa élvonalába a focink, és megint egy csomó egyszeri pénzhez jutnánk, ami egy évig megint kitartana.

Aztán jövőre meg ötletelünk vmit, a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk, ahogy a kedves vezér mondta, minek 3 napra előre tervezni, amikor addig még csomó idő van, nem?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 21:07:15

@Doubledecker: Persze, én is szigorúan unortodox alapon gondolkodtam ilyenekről...

svdkert 2011.12.30. 21:07:59

Ezek álmok. Ha - ami soha nem lehetséges - a rablóktól, a "népgazdagság" gyors gazdagjaitól elvonná az állam a - privatizált? - vagyon nagyobb százalékát az állam adósságának döntő része hazaérne. Kinek az érdeke? Aki dönthet annak nem. Menni kell ebből a kuplerájból. Addig amíg van vonaljegy.

Mérges 1234 2011.12.30. 21:08:48

Amúgy ilyen nagyképő rohadék a Fidesz kormányzat (az elöző ciklusban is ilyen volt). nem adod, majd elveszik erővel.

FEl akarnak mondani a rezidensek, majd írnak törvényt hogy azért sem.

Mi már döntöttünk, ha nem lesz komoly gazdaságpolitikai irányváltás, kiszámítható élet, és nem térünk vissza a pártálam felé vezető útról lelépünk.

Egy életünk van.

Vagy, esetleg egy forradalom. De nem tudom megérteni mi van itt, még mindig nagy a kormány támogatottsága, mi kell még gyerekek????

De most komolyan???

Badbitie 2011.12.30. 21:10:12

Ja és nem tudom hol élsz, de az egy kulcsos adóval a bruttó 300.000 fölött keresők jártak csak jól, mivel az adójóváírás csökkent másik oldalon. A 202.000 HUF az az átlagkereset asszem. Szóval akik efölött keresnek, azok a szupergazdagok a kétkulcsosegykulcsosban, de nem azok akiknek nőt a fizujuk az egy kulccsal.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 21:11:19

@Doubledecker: "De nem tudom megérteni mi van itt,"
Apátia...

lezerjankolelkiismerete 2011.12.30. 21:14:17

@bogancs: a kulfoldi nem a vagyonat hozza ide, hanem a felesleges, nagykockazatra valo befektetni valo penzet. ha erted mi a kulonbseg a vagyon es e kozott.

nemsirunk 2011.12.30. 21:14:42

@bogancs: Csk szólok, hogy már nem Gyurcsány van. Másrészt amiért ő lemondott, annak kb 1 milliószorosánál tart éppen Orbán, és még tervei vannak!

Csak az arányok tisztán látása végett.

Mérges 1234 2011.12.30. 21:14:57

@vadász2:

Nem nem az apátia a gond.

A tapsolok tömege a gond.

Engem ez borít ki, akkor még kicsi gyerek voltam, a kádárnak is tasoltak????

Ha igen a néppel van a gond.

Miért kell nekünk szocializmus megint???? Nem működik, midenki tudja.... Akkor meg, Viktor azt hiszi neki fog, mit hisz ezh az ember???

Na vissza a témához, mivel a fenti mutatványról bizonyára a kormány is értesült, előbb útóbb ennek is igyekeznek majd gátat vetni, de ez már abszolút a végáték lesz.

meggyes alfonz 2011.12.30. 21:16:05

@bogancs:
Lehet, hogy a ott már kitárgyaltátok és nem akarom újra nyitni a vitát, de aki ilyet leírt az biztosan nem ismeri az állampapír piac és a nyugdíjpénztárak működését.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:16:07

@Ezeknek egy forintot sem:

"A magánnyugdíjpénztári vagyont, már valószínűleg eltapsolták. Rába, stb. "

Csak a nagyságrendek miatt: Manyup vagyon államhoz kerülő része 2400 milliárd, rába felvásárlás 8 milliárd...

Mesterlövész 2011.12.30. 21:16:18

Hmmmm, hogy az ország összefog-e, avagy széthúz a csődközelben? Válaszoljak azonnal, vagy inkább ne lőjem le a poént?

nemsirunk 2011.12.30. 21:16:56

Az az elmebeteg, aki képes lenne ilyen békekölcsönt jegyezni, az simán Darwin díjra jelölhető. Kb azzal van egy szinten, mint aki belepisált a konnektorba.

Badbitie 2011.12.30. 21:17:15

@Doubledecker: Elkéstek, külföldi bankokban elhelyezett betéteket nem fognak tudni megvédeni. Kivéve, ha a honvédséget átképezik határon tőli bankfiókok fegyveres kirablására. :) Vagy a TEK ezért jött létre? :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.30. 21:17:18

@Doubledecker: ...egyáltalán nem ismerik a történelmet és mindent elhisznek az emberek (többsége) amit a politikusok mondanak. Ezt kellene terjeszteni:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
az elmúlt ötven év valós történelme. Talán kinyílna az emberek szeme is. (végre)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:17:19

@me__ga:

"de aki ilyet leírt az biztosan nem ismeri az állampapír piac és a nyugdíjpénztárak működését. "

Szerintem az nem ismeri, aki olyanokat ír, mint te. Olvasd csak el a linket pls!

Meg fogsz lepődni.. :)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.12.30. 21:17:46

Talán össze tudna fogni... ha a fidesz nem játszott volna el minden bizalmat az MNYP pénzek elsíbolásával és elköltésével. Az emberek nem azért viszik ki a pénzüket, mert ott többet hoz, hanem:
1.: tartanak attól, hogy a fidesz az MNYP után valamilyen módon egyéb megtakarításokra is ráteszi az enyvtől csöpögő kezét
2.: a fidesz gazdaságpolitikája és nemzetközi kommunikációja olyan mértékben gyengíti a Ft-ot, hogy az meberek inkább menekülnek a magyar fizetőeszközből.
Tartok tőle, hogy ez a hajó elment.

Badbitie 2011.12.30. 21:19:08

Szerintem frankot kellene hamisítania az államnak megint, csak most svájcit, nem franciát. Azzal csomó minden megoldódna, és jöhetne az elrugaszkodás.

Árja Macska 2011.12.30. 21:19:50

hazafiatlan vagyok vagy sem, a díjazásom 50%-át tavasz óta euróban kérem. a megtakarításom nagy részét még a nyáron konvertáltam euróba, itthon tartom, két nagy köteg pénz. az előszobában két összepakolt bőrönd, szükség esetén két órán belül magam mögött hagyom ezt a tetves országot meg azt a kib****ott ötvenvalahány százalékot, akik ezeket a mocskos tolvajokat ennyire helyzetbe hozták. hogy gebednének meg a választott vezetőikkel egyetemben... ha a családot biztonságba helyeztem, hazajövök egyedül és személyesen fogom átdobni a lámpavason valamelyik mocskos szemét kötelét. és qrvára nem fog érdekelni, hogy kormánypárti-e vagy ellenzéki.

az elmúlt 21 évben ők tették élhetetlenné és utálatossá ezt a gyönyörű és jobb sorsra érdemes országot...

Mérges 1234 2011.12.30. 21:21:29

@bogancs:

Mondjuk nagyrészét már eltapsolták így is úgyis.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 21:21:39

@Badbitie: Ez már legutóbb se sikerült... Akkor is olyan béna politikusaink voltak, hogy persze lebuktak már az elején :-D

¿Qué tapas hay? 2011.12.30. 21:22:34

Hm, érdekes ötlet.

Dédnagaypám nagy hazafi volt, épp' ezért 1915-ben jegyzett hadikölcsön-kötvényt 65000 korona értékben, 5,5% kamatra. Ezek a kötvények mind a mai napig megvannak, értékük megegyezik annak a papírnak az értékével, amire rá lettek nyomtatva.

Ha dédnagyapám kisebb hazafi lett volna, akkor arany tíz- és húszkoronásokra váltotta volna ezt a pénzt, majd elásta volna a kertben az egészet. Ez ma 714654,- €-t érne. Bár nem kamatozott volna egy fillért se.

dr kíváncsivagyok 2011.12.30. 21:22:38

Az összes állami vezetőnek , a kormánytagoknak és más ingyenélőknek a fizetése 80 % - át állampapírban kell kiadni !!!! Oszt' jó napot ....

nemsirunk 2011.12.30. 21:23:47

@Mesterlövész: Ez az összefogás-duma annyira jó, mintha a háború vége felé a lágerek foglyaitól kérték volna, hogy tegyék félre a sérelmeiket és fogjanak össze őreikkel, mert súlyos a helyzet. Jó esetben meglesz az összefogás - Orbánék eltakarítására.

szerella 2011.12.30. 21:23:52

Ma tudtam meg hogy egy ismerösöm, aki az államapparátusban dolgozik vezetö beosztásban számlát nyitott külföldön és oda utalta az euróban lévö megtakaritásait.

Hát ha már ők is akkor tényleg baj lehet...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:24:12

@Badbitie:

"Talán nem kellene minden fillért államosítani/ellopni, és akkor az emberek bíznának az országban és itthon tartanák a pénzt."

Ez tök jól hangzik, csak hát ugye az állam százmilliárdokkal többet költ minden évben, mint amennyit keres. Ergó kell a pénz, mert már kölcsönt sem nagyon adnak. És nem csak a bizalomhiány miatt, hanem azért is, mert fenntarthatatlan a folyamatosan növekvő adósságálomány.

Az azért nem úgy megy, hogy én benned megbízom, ezért hajlandó vagyok finanszírozni az adósságaidat kamatos kamattal együtt, egyre nagyobb összegben.

A bizalom abból áll, hogy a befektető azt látja, hogy a kormány bevételnövelő (adóemelés) és kiadáscsökkentő (megszorítás) intézkedésekkel a költségvetés kiegyensúlyozására törekszik.

Namost jelen kormányunk nem ezt az utat választotta, hanem azt amit.

dr kíváncsivagyok 2011.12.30. 21:25:27

@sagia77: Talán össze tudna fogni... ha a fidesz nem játszott volna el minden bizalmat az MNYP pénzek elsíbolásával és elköltésével.

Ez így igaz ! Erre a Fidesszel már a megválasztói sem bíznának egy kutyát sem...

jozsoj73 2011.12.30. 21:26:08

@komolytalan samu: A lakosság pénzkimentésének hatása nem azonnal jelentkezik. Egy darabig a kormány tagadni fogja, de egy-két hónapon belül világossá válik.
Utána pedig beindul egy öngerjesztő folyamat, elérjük, amit a szerbek a 90-es években. A hivatalos pénz a forint lesz, de mindenki euroban számol és az lakosok egymás közti adásvételei kizárólag biztonságos euroban zajlanak majd.

dr kíváncsivagyok 2011.12.30. 21:26:52

@bogancs: Namost jelen kormányunk nem ezt az utat választotta, hanem azt amit.

Ja,...és azt az utat úgy hívják : CSŐD ...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:27:15

@szerella:

"Ma tudtam meg hogy egy ismerösöm, aki az államapparátusban dolgozik vezetö beosztásban számlát nyitott külföldön és oda utalta az euróban lévö megtakaritásait."

Elég buta lehet az ismerősöd. Na nem feltétlenül azért, mert külföldre menekítette pénzét, hanem azért, mert ezt fűnek fának elmondta, akik még az internetre is feltették.

Nem hinném, hogy az a trendi az államigazgatásban, hogy ilyesmivel hencegnek egymásnak. Persze ki tudja? Ha igen, akkor meg ne dumáljon nekem senki diktatúráról.

Bikfenc 2011.12.30. 21:27:48

OK! Békekölcsön.
Egyéb ötletek?
?
Elő a történelemkönyvvel! Magyarország története, Rákosi rendszer fejezet, aztán lehet ötletet gyűjteni!

Ja, hogy már megtették OVi-ék az elmúlt nyócév alatt?

Mérges 1234 2011.12.30. 21:27:59

@bogancs:

"Namost jelen kormányunk nem ezt az utat választotta, hanem azt amit."

Idén a korámnyunk adót emelt és kiadást is csökkentett.

Meg lopott is, így se pénz se bizalom.

Amúgy meg láttad te a 2012-es költségvetést, még mindig van benne vagy 1000 milliárdnyi szintiszta lopás.

Az egséz hitelesség bukta szagú már nagyon.

@szerella:

Nekem is vannak álami válaaltnál magas pozicióban ismerőseim, hasonló módon jártak el.

A sikerpropaganda ellenére, a baj nagy és talán a Viktoron kivül mindeki látja merre megy a szekér.

Badbitie 2011.12.30. 21:28:09

@bogancs: Nem mondtál ellent annak amit írtam, ha esetleg ezt tervezted.

Szóval vannak persze folyamatok, meg makro számok, meg egyéb humbugok, de ha tudjuk vkiről, hogy simlis tolvaj, annak akkor sem adunk kölcsön, ha amúgy biztosak vagyunk benne, hogy képes visszafizetni.

Badbitie 2011.12.30. 21:29:56

@jozsoj73: Dehogyis. Az ÁVH, vagyis izé mármint a TEK majd begyűjti a fekete valutázókat, akik a személyenként 3 évente járó 50 dolláros keretüknél több valutát tartanak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:30:53

@Badbitie:

"Szóval vannak persze folyamatok, meg makro számok, meg egyéb humbugok"

Köszi! Itt fejezzük be.

"ha tudjuk vkiről, hogy simlis tolvaj, annak akkor sem adunk kölcsön, ha amúgy biztosak vagyunk benne, hogy képes visszafizetni. "

Ez ilyen orbáni józan paraszti logikának tűnik. A tudományos összefüggések meg kit érdekelnek..

Mérges 1234 2011.12.30. 21:32:09

@bogancs:

"Elég buta lehet az ismerősöd. Na nem feltétlenül azért, mert külföldre menekítette pénzét, hanem azért, mert ezt fűnek fának elmondta, akik még az internetre is feltették."

Te tényleg ilyen hülye vagy, igazi fideszes tempó.

Azért az meber ember marad, pl. én sem reklámozoma cégünk sutyóságait, senki nem teszi gondolom, de pl. ha valami ismerős vagy haver kérdezné, hogy mit vegyek tőletek, akkor simán mondanám, hogy mit ne és mit igen.

Egyszerűen mert nem mindekim orhadék, hogy még a barátainak is hazúdik.

De a jobboldali szavazók sokszor még amguknak sem valják be, hogy baj van.

Pont, mint Viktor, mindenki hibás, csak ők nem.

Nos lehet mindekinek van hibája, de ők is nyakig benne vannak.

Amíg ez a pszichopata viselkedés nem változik, amíg nem lesz szembenézni a hibáival, addig továbbra is robogunk a szakadék felé.

Ahogy látom bele is esünk, mivel többen több fórumon leríták, hogy Viktor csak azért is nyomja, mert ilyen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:32:19

@kíváncsivagyok:

"Ja,...és azt az utat úgy hívják : CSŐD ... "

Meglátjuk. Jó esélyel benne van a pakliban, igen.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 21:32:57

@bogancs: A 2,400 mrd már az az összeg, ami a már meglévő állampapírok levonása után keletkezett? Említheném a Mol-t is, de nem részletezném, ne reménykedj abban, hogy az a vagyon 2012-ben jelentősen tudná a költségvetés egyenlegét javítani. Annak már vége, mint a botnak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:34:47

@Doubledecker:

"ha valami ismerős vagy haver kérdezné, hogy mit vegyek tőletek, akkor simán mondanám, hogy mit ne és mit igen.

Egyszerűen mert nem mindekim orhadék, hogy még a barátainak is hazúdik."

Nem erről van szó! Ha tudom, hogy az akinek elmondom egy pletykafészek és az internetre is felteszi, ami nyomán utólérhetnek, akkor buta vagyok, hogy elmondtam neki. Ennyi.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:36:17

@Doubledecker:

"De a jobboldali szavazók sokszor még amguknak sem valják be, hogy baj van."

Ez hülyeség! Nézz csak meg egy közvélemény kutatást. A döntő többség azt mondja, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

Mérges 1234 2011.12.30. 21:36:40

@bogancs:

""ha tudjuk vkiről, hogy simlis tolvaj, annak akkor sem adunk kölcsön, ha amúgy biztosak vagyunk benne, hogy képes visszafizetni. ""

"Ez ilyen orbáni józan paraszti logikának tűnik. A tudományos összefüggések meg kit érdekelnek.."

Látom nem akarod érteni, nincs már bizalom, mind külföldön mind belföldön ez van.

De mit lehet csodálkozni, mikor lassan anpon belül is megcáfolják magukat.

Én nem bízom bennük, a gazdasági mutatók is azt mútatják, hogy nem bízhatsz.

Ezt végre fel kellene fogni itt fent a magas polcon, és nagyon változtatni valamit. De a bizalom helyreállásához Viktornak mennei kellene, erre pedig a személyisége nem képes.

A kérdés, a fideszen belül lesz valaki, aki megállítja, vagy hagyják, hogy beleörülve a nyomásba, magával rántsa az országot. Ez nem az én véleményem, minden politikához értő ember ezt mondja mostmár.

Itt valójában Viktor személyisége a probléma.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:38:27

Érdekes, hogy többszáz szavazat után mennyire más képet mutatnak a poszban lévő szavazások, mint a kommentek..

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 21:39:32

Megtakaritás, cég, lakcím külföldön.

Nemcsak a megtakaritást viszik ki az emberek, hanem a kkv szektor egy jelentős része a céget is, azaz lófasz adót nem fog jövőre fizetni.
Vegyen Fradi-pályát abból amiből tud ez a köcsög kormány.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:40:13

@Doubledecker:

"A kérdés, a fideszen belül lesz valaki, aki megállítja"

Te kit tartanál alkalmasnak erre a Fideszből?

Mérges 1234 2011.12.30. 21:40:30

@bogancs:

"Nem erről van szó! Ha tudom, hogy az akinek elmondom egy pletykafészek és az internetre is felteszi, ami nyomán utólérhetnek, akkor buta vagyok, hogy elmondtam neki. Ennyi."

Figyelj én haveroknak, ismerősöknek elmondom, akkor is ha elmondja. Nyilván ez az ember is segíteni akkar. Azért senki nem azonosul ennyire a munkájával, hogy az ismerősöknek és barátoknak is hazudik.

És mondom az ember megpróbál segíteni. Amúgy gondold meg, ha magas pozicíóban vagy, ott rálátsz dolgokra megretensz, menekíted a lóvét, nem segítenál másoknak. (Lehet persze nem is segítség, de te úgy érzed, mert meg vagy ilyedve, persze, hogy másnak is mondod, márcsak azért is, hogy csökkentsd a váladra nehezedő nyomást.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:41:22

@Kőmíves Kelemen:

"Vegyen Fradi-pályát abból amiből tud ez a köcsög kormány."

újpesti vagy mi? :)

Bikfenc 2011.12.30. 21:41:28

@Doubledecker:
"A kérdés, a fideszen belül lesz valaki, aki megállítja, vagy hagyják, hogy beleörülve a nyomásba, magával rántsa az országot. Ez nem az én véleményem, minden politikához értő ember ezt mondja mostmár."
Igen. Ha lenne ilyen, Ő kapná Rajk és bandája szerepét a Rákosi történelemkönyvből.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:43:34

@Doubledecker:

Persze, igazad van. De mi van, ha mégis kitutódik?

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 21:44:12

@bogancs: Ha durva lennék, azt mondanám, a fideszen belül, az egyik szar, a másik fos.
Itt kizárólag már csak egy szakértő kormány tudná megmenteni/visszahozni az országba vetett bizalmat.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.30. 21:45:46

@bogancs: ..én valamikor, amikor drukkoltam, csak a Fradit ismertem. (Albert idejében) Ennek ellenére én is ugyanazt vallom, mint Kőműves Kelemen!

Mérges 1234 2011.12.30. 21:45:58

@bogancs:

Szerintem a Lázár hátba fogja szúrni.

Más kérdés, hogy az ország kivezetésére a bajból ő sem alkalmas szerintem.

De úgy látom ő ha kell félre fogja állítani, de ehhez több ember kellene.

Meg kellett volna indulnia a párton belüli erodálódásnak. Bár ha igazak a pletykák, már keresik Viktor útodját.

DE nagyon nehéz ez, mert a Fidesz irányítása, igencsak keménykézzel történik, nem jut ki semmi.

Na de a lényeg, hogy ilyen bizalmatlan helyzetben nem vesznek a népek álampapírt.

A fő póén, ha kivetnek valami kis trükköt a betétekre, akkor szerintem meg rövid úton borul a bili.

Ahogy látom a Fidesz sarokba szorította saját magát. Nem nem az ellenzék, saját maga mászott bele a csapdába. Ok a csapda felállításában külföld is segédkezett.

is 2011.12.30. 21:46:30

az árfolyamhatást kihagytad, egyébként láthatóan szándékosan. a forint szeptember óta 17%-ot esett. aki 10%-os forintkamatra tette be, az már 7%_ot bukott. míg aki 3%-os eurokamatra tett be eurot, az már 20%-nál tart.

csak a síkhülyék nem látják ezt, ugye bogáncs?

komolytalan samu 2011.12.30. 21:46:34

@jozsoj73: A giro(belföldi bankközi átutalások) és a nemzetközi rendszerek adatait az MNB és a PSZAF is gyakorlatilag hetente megkapja a kerbankoktól. Tehát tudható. Ebben persze a készpénzes ügyletek nincsenek benne, de az ma már alacsony.

Szóval a lakossági tőkekivitel még nem ömlik, csak, - hogy maradjak a hasonlatnál -, pisál.

Más kérdés, hogy sokan készülnek, pánikolnak, de még relatív kevesen tettek konkrét lépéseket.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 21:46:38

@bogancs:
Nem :)

Realista vagyok. A magyar focira rákölteni milliárdokat óriási vétek, mert ez csak a zsebdiktátor hobbija.
Emelje fel a Vidit a szponzori pénzeken nemzetközi szintre (ehhez is évek kellenek), és utána lehet tízmilliárdokért stadion(OKA)t épiteni.

Ez olyan, mintha az ötéves kisgyereknek vennél egy Porschét, hogy majd ha lesz jogsija megkapja, addig meg had ácsorogjon a garázsban.

Én várok egy nagyon durva csődöt, ami végre megtisztitaná az országot. Remélem kicsit véres is lesz, és az életben hagyott politikusok végre felismerik, hogy meddig szabad elmenni a parlamenti faszverésükkel.
Minden más csak elnyújtott agónia, és mivel egy életem van, változatlan hülyeség esetén legkésőbb 2014-ben lépünk a cég után Angliába.

szerella 2011.12.30. 21:47:32

@bogancs: és ha utolérik akkor mi van??

Miért kell mindenkinek sunyitani, ahelyett hogy felvállalja, amit tesz. Mindegy hogy mi a foglalkozása. Nem kell feltétlenül talpnyalónak lenni.

Mert akkor tényleg baj van. És akkor menni kell a pénz után...

Mérges 1234 2011.12.30. 21:50:35

@bogancs:

szerintem ilyen helyzetben ez nem érdekes.

Másrészt azért az nem bűn, hogy viszed a lóvét. Nálunk a cégnél az az 5 ember akivel én beszéltem erről már mind Euróra vagy Svájci frankra váltotta a megtakarításait, sőt már hónapokkal ezelőtt. Ok ez nem reprezentatív, mert ezekkel az emebrekkel elég sokat szoktunk gazdasági folyamatokról és politikáról beszélni.

Sajetésem szerint vannak a cégnél akik nem tettek semmit, de amúgy ők mindig is paszívak voltak.

A szíjártó mondta még 2 éve, hogy egy hiteles gazdaságpolitikai 100 milliárdokat hozhat az országnak, vagy ellenkezője ugyanennyit vihet el.

Szerintem csak ezt kellene átgondolni.

Be kellene látni, hogy ezene az úton mehetünk ugyan még egy darabig, de nagyon nagy lesz az ár.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:52:20

@Ezeknek egy forintot sem:

"Itt kizárólag már csak egy szakértő kormány tudná megmenteni/visszahozni az országba vetett bizalmat."

Kérdés, hogy milyen intézkedésekkel? További adóemelésekkel és megszorításokkal, vagy pedig mivel is? :)))

Badbitie 2011.12.30. 21:52:32

@Doubledecker: A nemzet tolla egészségi okok miatt lemond, a kedves vezető átveszi tőle az elejtett karmesteri pálcát, és a kormányrúdnak Járai "szuperhős" Zsigmond lesz az új gazdája. Mindez 90 napon belül, ez már eldöntött tény. Már csak az új alkotmány szellemének megfelelően meg kell erősíteni az elnöki posztot, és kezdődhet a második felvonás.

Badbitie 2011.12.30. 21:53:27

@is: Ez csak ilyen finom hamisítás, mint a 202.000 fölött jártunk jól, pedig 300.000 fölött.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 21:54:55

"Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?"

Össze tudna, ha a politika is össze tudna. Talán nekik kellene elől járni, de most éppen arról hallani, hogy az önkormányzatok sem akarják megfizetni a frankhitelből származó kötelezettségüket. Márpedig az önkormányzatokra nem lehet(ne) azt mondani, hogy hozzá nem értők, tudatlanok voltak a hitel felvételénél. Na szerintem ez az indoka annak, hogy a nép nagyon gyengén reagált a lelkész úr kezdeményezésére, és nem tódult a pénzével az adósságcsökkentő alaphoz sem.
Sokan vannak azonban még olyanok is, akik emlékeznek a béke kölcsönökre, amit az állam ugyan vissza fizetett, de milyen módon?

Mellesleg a posztíró vajon mennyi állampapírt vett ezen indíttatásból?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:55:16

@is:

"aki 10%-os forintkamatra tette be, az már 7%_ot bukott. míg aki 3%-os eurokamatra tett be eurot, az már 20%-nál tart."

Igen, ez igaz. Kérdés, hogy a továbbiakban is így lesz-e?

Síkhülye aki azt hiszi, hogy a forint folyamatos gyengülésben van és lesz mindig is.

baloo112 2011.12.30. 21:55:53

Miért is Nívó ennek a blognak a címe?
Mindent alul lehet múlni azt hiszem.

Nem vettem fel sosem svejci bank hitelt. Nem panaszkodom, dolgozom és előteremtek mindent. Konzervatív a világnézetem. Ezért rühellem ezt a mostani kommunista vezetést.
Szar forinthitelben kicsengettem a lakásom én hülye. Eladtam augusztusban. Lekötöttem a pénzt én hülye magyar bankban - pont a fenti hazafias okok miatt - szeptember első csütörtökén. Pénteken kedves vezetőn bejelenti az előtörlesztést. Keddre 30 Ft-ot esik a forint az eurohoz képest. Vesztek a lekötésemen kb 300 ezer forintot 5 nap alatt. És még azoknak a barmoknak segítenek akik olcsóbban felelőtlenül jutottak hitelhez. Nekem ki ad pénzt he? Hazafiság lenullázva. Pénz kivesz, külföldi bankszámla kinyit, pénz külföldön leköt.
Ennyit a kedves vezetőidröl meg az én hazafiságomról. Köpök rátok.
És csak áldom az eszem ma este pl 315Ft egy euró.
Én sajnos nem tudom zsarolni a bankokat mint a "mindenki annyit ér amennyije van" Lázár koma.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:57:37

@is:

"a forint szeptember óta 17%-ot esett"

Képzeld mi lesz, ha hirtelen mégiscsak megállapodunk az IMF-fel, és a forint meg gyorsan visszaerősödik 17%-ot...

Nagy bukta lehet ebből. 2008-ban is sokan megszívták, amikor 300 felett átálltak euróra 2%-os kamatra, aztán fél év múlva 270-en váltották vissza, mert egyre inkább úgy tűnt akkoriban, hogy U alakú válság lesz, nem pedig W, ahogy most kinéz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 21:59:46

@baloo112:

"Miért is Nívó ennek a blognak a címe?
Mindent alul lehet múlni azt hiszem."

Mi vagy te valami nívópálca? Mert annak bizony rövid vagy, ahogy a hozzászólásodat olvasom..

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 22:01:53

@bogancs:
"Képzeld mi lesz, ha hirtelen mégiscsak megállapodunk az IMF-fel, és a forint meg gyorsan visszaerősödik 17%-ot..."

Mert az elmúlt egy év ilyen irányba mutat? Az épelméjű emberek pont az ellenkezőjét látják ennek, és nem véletlenül menekitik ki a pénzüket.
Reménytelenül álmodozó vagy...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:02:41

@látjátok feleim szümtükkel:

"Mellesleg a posztíró vajon mennyi állampapírt vett ezen indíttatásból?"

Egy fillért sem. Tőzsdézgetek kis pénzecskémmel. Néhány százezer forintnál ugyanis tök mindegy, hogy évi 6%-ra vagy 8%-ra sikerül-e lekötnöm a pénzemet. OTP-vel egy hónap alatt nyertem 15%-ot. :) Fura mód az emelkedett az elmúlt időszakban.

Mérges 1234 2011.12.30. 22:02:51

@Badbitie:

Én nem hiszem ezt. Bár ez még összeegyeztethető lenne Viktorral, hsizen így felfelé bukna.

De nem hiszem, illetve az sem tudom, hogy ez jó lenne e nekünk.

baloo112 2011.12.30. 22:02:53

Az összefogásról meg annyit, hogy az meg van. A fidesz minden talpnyalóját összefogja és ad nekik állást szolgálati kocsit. 8as audit Andy Vajna segge alá! Mint Szijgyártónak. hogy is mondta 2 éve segítsetek már: "Limuzin szocialisták"
Svédországban ott van összefogás. Csak a miniszterelnöknek van sofőros kocsija. Senki másnak.
Persze itthon az kéne hogy a politikusok magukon kezdjék, leszereljék a lézerblokkolót, fogják a BKV bérletet, lecsökkentsék a fizetésüket az orvosi szintre és hajrá. Lehet dolgozni a hazáért. Mint lettorsztágban amikor beütött a válság.
Ehelyett meg megy még 4 milliárd a felcsúti akadémiára.
Höhöhö.

is 2011.12.30. 22:03:04

@bogancs: te tényleg síkhülye vagy, ha ezt a kérdést felteszed. a magyar a forintot viszi euroba - örökre, a külföldi meg az eurojára keres magasabb kamatot - átmenetileg. egy fenéket hozza ide, az a tőkebefektetés lenne, amit a harácsadókkal sikerült nullára, sőt negatívba levinni. de az utolsó, aki ezt az átmeneti átváltást is megcsinálta, az a Templeton volt idén nyáron, azóta bukott már sok %-ot rajta a 17%-os árfolyamveszteség miatt. itt már senki nem fog forint alapú kötvényt venni, és vagy devizában adósodik el tovább az állam (későbbi csőd), vagy az azonnali csőd. ja, vagy IMF, ami már megint nem kell.

Badbitie 2011.12.30. 22:03:16

@bogancs: A valutaárfolyam nem gumilabda, hogy amit feldobsz az le is esik. És csak szólok, hogy a kormánynak az a terve, hogy szabaduljunk meg minden devizahiteltől, hogy aztán el lehessen engedni az árfolyamot nem 300 alá, hanem 800 fölé, hogy az exportáló cégek árfolyamnyeresége átlendítsen minket, és közben persze diszkrétan el kell inflálni a nyugdíjakat.
De ezeket nyilván te is tudod.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:05:25

@Kőmíves Kelemen:

"Mert az elmúlt egy év ilyen irányba mutat? Az épelméjű emberek pont az ellenkezőjét látják ennek, és nem véletlenül menekitik ki a pénzüket.
Reménytelenül álmodozó vagy... "

Meglátjuk, meglátjuk! Ahogy a vak is mondta. :)

Személy szerint én úgy gondolom, hogy túléltünk már ezer év alatt tatárt, törököt, osztrákot, németet, oroszt, kommunizmust, fasizmust. Nehogy már egy kis szaros államadósság tegye be a kaput híres és gyönyörű országunknak!!

Totof 2011.12.30. 22:06:03

"Az összeghez pedig tulajdonosaik csak akkor férhetnének ténylegesen hozzá..."
Volt már egy ilyen megtakarításféle, amihez "csak akkor" lehetett hozzányúlni. Mi is lett vele (Segítek: Manyup)

fchris82 2011.12.30. 22:06:15

@bogancs: "Az igazi kérdés inkább az, hogy a külföldi meg akkor miért hozza ide mégis 10%-ra az övét?"

Nem, nem hozza. Te olvasod a sikertelen állampapír értékesítéseket, vagy azok elkerülték a figyelmed? Senki nem akar itt pénzt elhelyezni. Jó, a senki az túlzás, de mondjuk úgy, hogy NAGYON-NAGYON KEVESEN.

Tudod, most két eset lehet. Vagy a pénzüket menekítők tök hülyék a pénzügyekhez, és a kormány okos, vagy fordítva. Egyelőre nem tobzódnak más országokban az elismert közgazdászok - de még nálunk sem -, akik éltetnék az ötleteket és asztalt csapkodva követelnék, hogy "na, végre, Matolcsy megmutatja a világnak", ellenben több gazdag már megmutatta, hogy ért a pénzhez, és érti a piacgazdaság alapjait, nem úgy, mint a kormány, akiknek nem rég próbálták elmagyarázni. Egyelőre úgy látom, nem sok sikerrel.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 22:07:08

@bogancs: Sajnos nem tanulmányoztam még a költségvetési kiadási oldalát :-) Mindenképpen a kiadási oldalon kellene változtatni, bizonyára sok helyen ömlik ki a pénz.
Csak egy példát említek, ami csepp a tengerben: Egyik ismerősöm a Fidesz előző időszakában, és most is úgy jut "pályázati pénzhez" milliókhoz, hogy ehhez mindössze annyit kell megtennie, hogy pár kisebb falu művelődési házát felkeresik vmiféle eszközbemutatókkal. Ezt dokumentálják, majd végül 2-3 milliót leszámláznak.
Az állami/önkormányzati beruházásokról ne is beszéljünk, a piaci ár többszöröse folyik el sógoroknak/komáknak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:08:28

@is:

"a külföldi meg az eurojára keres magasabb kamatot
...
az utolsó, aki ezt az átmeneti átváltást is megcsinálta, az a Templeton volt"

Biztos vagy te ebben? A heti rendszerességű állampapír és kincstárjegy aukciók mind forintalapúak. Gondolod, hogy ezek megvétele mögött mind hazai befektetők állnak?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 22:09:26

@bogancs:
"Személy szerint én úgy gondolom, hogy túléltünk már ezer év alatt tatárt, törököt, osztrákot, németet, oroszt, kommunizmust, fasizmust."

Lehet Te 1000 éves vagy, és nem számit neked még 5-10 év szenvedés, de az emberek élete véges, egyszer élünk.
Márpedig én nem fogok ennyi időt elbaszni az életemből ismét arra, hogy "még egy kicsit kell kibirni".

Nem, b+. ELÉG VOLT!
Tárt karokkal vár a "hanyatló" Nyugat, mert mindkettőnk végzettsége és tudása piacképes.
Sajnálatos, hogy most épitkeztünk, mert úgy gondoltuk, hogy lehet élni ebben az országban.

Rwindx 2011.12.30. 22:09:44

"Az összeghez pedig tulajdonosaik csak akkor férhetnének ténylegesen hozzá, amikor a magyar állampapírok referenciahozama tartósan, mondjuk egy éven át 6% alá esik."

Erre a kommentek elolvasása nélkül azt mondanák azok akik eddig is visítoztak mindenért hogy ez a fizetések törvénytelen ellopása lenne. És itt igazuk is lenne.

Személy szerint ha nem is kötelező érvényűen bevezetendőnek de lehetőségnek nem rossz ötlet. Emellett kellene civil kampányt indítani. Nyilván ehhez a kormánynak is növelnie kellene a bizalmat, kiszámíthatóságot.

Ugyan némileg más megfontolásból, de én valami hasonlót tervezek, pont az említett devizahitel törlesztőből megmaradt pénzből. 2016-ig ez pár millát fog jelenteni.

igazi hős 2011.12.30. 22:09:48

@bogancs: "Az más! Az a pénz ugyanis befolyik a költségvetésbe, tehát annyival kevesebb államkötvény kibocsátására van szükség." EZ nem egy pénzügyi blog, de ez akkor is kapitális marhaság. Ha nem tudnád, az állampapírpiac nem olyan mint a Lehel téri, ahol mindenkinél ugyanannyiba kerül a paradicsom. Az állam nem fix hozamon kínál kötvényt, hanem megalkuszik a piaccal. Ha sok kötelező vásárló van, az lenyomja a hozamelvárásokat, ellenben ha nincs vásárló (lásd a jelen helyzetet), akkor elszállnak a hozamok.

is 2011.12.30. 22:10:42

@bogancs: én javaslom neked, hogy ebben higgyél, tartsd forintban az összes pénzed, és vegyél belőle magyar állampapírt. gondolom nem csak a levegőbe beszélsz: te mennyit áldozol-e nemes célra, miután költésedet úgyis leviszed a minimálbéresek szintjére?

kitartás, kedves bogáncs, a hülyéknek is lehet szerencséje.

fchris82 2011.12.30. 22:10:57

@Totof: :D :D :D Ez jó volt! :D Kár, hogy itt nem lehet like-olni...

jozsoj73 2011.12.30. 22:13:02

@fvipera: Nagyon jó cikk. Szarabbnál szarabb kormányaink vannak,de még egyik se volt ilyen harcias, mint a mostani.
Meg is issza a levét az ország.
Nem tudom mennyi igaz a pletykából, v hírből, hogy a Szabad Európa is ujraindul jövőre. Ez sok mindenre utal a megitélésünkkel kapcsolatban. Az hagyján, hogy államcsődbe rohanunk, de egy rezsim viszi az országot bele.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:13:59

@Ezeknek egy forintot sem:

"Egyik ismerősöm a Fidesz előző időszakában, és most is úgy jut "pályázati pénzhez" milliókhoz, hogy ehhez mindössze annyit kell megtennie, hogy pár kisebb falu művelődési házát felkeresik vmiféle eszközbemutatókkal. Ezt dokumentálják, majd végül 2-3 milliót leszámláznak.
Az állami/önkormányzati beruházásokról ne is beszéljünk, a piaci ár többszöröse folyik el sógoroknak/komáknak."

No igen! Ezzel kapcsolatban két kérdés merül fel. Az egyik, hogy összejön-e ilyen tételekből többszázmilliárd forint.

Magam részéről úgy gondolom, hogy azért nyugdíjra, családi pótlékra, közalkalmazotti bérekre, rendőrségre, tűzoltóságra, GYES-re, oktatásra, egészségügyre, tömegközlekedésre és azok kedvezményeire is sok pénz elmegy.

De lehet, hogy igazad van, és csakis a szakértői szerződések mellőzésével egyensúlyba lehetne hozni a költségvetést.

Kiszámoltam: A jövő évi tervezett hiány 576 milliárd forint. Az egyensúly eléréséhez tehát 192ezer darab olyan 3 milliós szakértői szerződést kellene találni, mint amiről írtál. És akkor még mindig meg kell hagyni az összes eddigi megszorító és államosító intézkedést.

A másik dolog ami felmerül bennem, hogy ez a 192ezer ember is mind magyar ember....

baloo112 2011.12.30. 22:15:34

Én már kihelyeztem a pénzemet kicsi kamatra, de olyan bankba ahol a magyar kormány nem tudja "megvédeni."
Mert a magánnyugdíjamat már megvédték.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:16:35

@Kőmíves Kelemen:

"az emberek élete véges, egyszer élünk.
Márpedig én nem fogok ennyi időt elbaszni az életemből ismét arra, hogy "még egy kicsit kell kibirni"."

Az az igazság, hogy megint mástól várni a csodát felesleges. Ugyanolyan nagy csalódás lesz a vége, mint az Orbán kormány esetében (vagy korábban például Medgyessy esetében) volt.

Magyarország szegény ország. És ez a mi életünkben, bárki is vezeti, már túl sokat nem fog változni.

fchris82 2011.12.30. 22:16:41

@Ezeknek egy forintot sem: Egyetemen pályázik a tanár kutatási pénzre. Nyilván a pályázati anyagban ki kell tölteni, hogy mennyi pénz is kell és mire. Kellett új szgép is. Van ugye a közbeszerzés, ahol csak olyan helyről vásárolhatsz, aki rajta van a listán. Tanár megnézte a depo.hu-n, hogy mennyi egyébként, azt megszorozta másféllel, merthogy közbeszerzésben ennyivel drágábban lehet beszerezni a dolgokat. Ő is a fejét fogta ezen, de ez van. És ez nyílt titok, szar az egész rendszer.

Érdekes módon jelenleg a közbeszerzés átláthatóságának növelését célzó intézkedés csomag a nagy hajrákban sem született. Vajon miért?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:17:38

@baloo112:

"Én már kihelyeztem a pénzemet kicsi kamatra, de olyan bankba ahol a magyar kormány nem tudja "megvédeni."
Mert a magánnyugdíjamat már megvédték. "

Fú ezt hányszor olvastam már! Nagyon eredeti vagy!

baloo112 2011.12.30. 22:18:52

@bogancs: arról nem beszéljünk hogy minden beruházás 20 százaléka ma Magyarországon zsebbe megy, legyen az zebra vagy körforgalom vagy sztráda.
Én személy szerint azért vártam nagyon a fideszt, mert az hittem hogy ezt már nem lehet folytatni olyan pofátlan módom ahogy a szoclib csapat tette. erre bebizonyítják hogy de lehet.
azért van ott pénz....

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:19:37

@is:

"kitartás, kedves bogáncs, a hülyéknek is lehet szerencséje. "

Igen-igen! És az "okosak" is rábaszhatnak néha. Sőt, legtöbbször így szokott ez lenni. :-)))

baloo112 2011.12.30. 22:19:50

@bogancs: nem vagyok eredeti, beismerem. lehet erre azt mondani hogy ortodox?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:21:48

@baloo112:

"arról nem beszéljünk hogy minden beruházás 20 százaléka ma Magyarországon zsebbe megy"

Miféle beruházás? Nagyjából minden leállt, ha körbenézel.

Már csak ezért sem lehet nagyságrendjében összehasonlítani a dolgot a homokbuckába fúrt M6-os alagúttal meg hasonlókkal.

baloo112 2011.12.30. 22:22:51

@bogancs: amugy kicsit a szüleimre emlékeztetsz. mindig azt mondták hogy már csak egypár év és jobb lesz. 20 év alatt meguntam ezt a dumát....

igazi hős 2011.12.30. 22:22:57

@bogancs: Az a baj, hogy minden napra jut egy-egy tízmilliárdos ügy: Fradi kivásárlás, stadionépítés és hasonlók. A MOL bukta is kitesz párszor 10 mrd-ot, ahogy a sport támogatására menő IPA is.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 22:23:15

@bogancs:
"Magyarország szegény ország. És ez a mi életünkben, bárki is vezeti, már túl sokat nem fog változni."

Elfogadom, sőt egyet is értek ezzel.
Csakhogy én is nagyon szegény családban nőttem fel.
Tanultam, rengeteget dolgoztam, és BECSÜLETESEN élek. A tisztességgel és a jól végzett munkával eljutottam a középosztályba, ahol jól is érzem magam.

A mostani kormányunk HAZUDIK, LOP, CSAL, visszamenőlegesen hajlitgatja a törvényeket, azaz az összes többihez képest egy totálisan kiszámithatatlan és megbizhatatlan "ember" szerepét játssza.
Az üzleti életben pedig az egyik aranyszabály a tisztesség megőrzése. Mert ha ezt elveszted, akkor nagyon nehéz visszaszerezni.

baloo112 2011.12.30. 22:23:53

@bogancs: na az volt még szép. mai napig összeszorul az öklöm ha arrajárok....

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:25:28

@igazi hős:

"Ha sok kötelező vásárló van, az lenyomja a hozamelvárásokat"

De figyu! Az a vásárlás abból a pénzből ment, amit a járulékból átirányítottak a manyupokhoz. Namost azt a pénzt nem irányítják át, marad az államnál. Ergó ennyivel kisebb az állampapírpiac kínálati oldala.

Ez hihetetlen, hogy mennyien nem látják át.

Neked is ajánlom az alábbi posztomat, ott szépen-érthetően kitárgyaltuk, hogy hogy van ez:

nivo.blog.hu/2010/12/07/kiesik_az_mnyp_osszeomlik_az_allampapir_piac

is 2011.12.30. 22:25:54

@Rwindx: "Emellett kellene civil kampányt indítani. "

Már elindították. Ennyire tudatlan vagy, hogy ezt sem tudod? Egy pap rakott bele két millió forintot. Hónapokkal később A FIDESZes honatyák 95%-a, köztük Orbán Viktor sem tett bele egy fillért sem.

Mérges 1234 2011.12.30. 22:26:13

@bogancs:

"Miféle beruházás? Nagyjából minden leállt, ha körbenézel."

Mondjuk ez is igaz, megállt minden. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a jővő évi költségvetés így tartható lesz.

Game over van, IMF nélkül hamar, vele együtt elhúzodó. Én nem látok már esélyt a kilábalásra.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.12.30. 22:27:15

@nemsirunk:
Egyetértek. Hülye ötlet.Azonkívűl a br két kilónál még nem emelkedik a nettó.
Bogáncsnál elgurult a gyógyszer

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:28:16

@Kőmíves Kelemen:

"Az üzleti életben pedig az egyik aranyszabály a tisztesség megőrzése."

:LOL

fvipera 2011.12.30. 22:29:03

@jozsoj73: az a helyzet, hogy most nem hivatkozhatunk az SS-re vagy a szovjet megszállókra, amikor romba döntjük az országot. orbán képességei és ambíciói között végletesen kitágult az olló

az államcsőd papíron nem olyan rémísztő, valóságban polgárháborús állapot.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:29:31

@Doubledecker:

"Én nem látok már esélyt a kilábalásra."

Nem-e a messze földön híres, legendás örök magyar pesszimizmus szól belőled? :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.30. 22:30:40

Nem értem a cikk kérdését! Itt nem lehet összefogás! Ovi csak magával hajlandó beszélni, de magával legalább mindig egyet is ért. Milyen összefogás? Ki fogna össze és kivel?

Hogy én béke kötvényt jegyezzek, minimum azt kellene, hogy bízzak abban, hogy ez a banda képes bármi értelmeset is csinálni. Eddigi ámokfutásukkal ebben én nem hiszek. Ha lenne pénzem, inkább aranyat vennék és elásnám a pincében!

fchris82 2011.12.30. 22:31:20

@bogancs: "Magyarország szegény ország. És ez a mi életünkben, bárki is vezeti, már túl sokat nem fog változni."

Ez elég nagy hülyeség. A kommunizmus is élt 40 évet!!! Japánt porig alázták 60 évvel ezelőtt, és nézd meg hova jutott! Dél-Koreáról nem is beszélve. Kína az elmúlt 20 évben akkorát fejlődött, hogy ihaj. Persze ennek megvolt az ára.

Egy sikeres, kiszámítható és következetes gazdaságpolitikával igen is lehet nagyot ugrani! Ehhez el kellene felejteni a populista faszságokat, invesztálni kellene az oktatásba, nem is keveset, a kommunista csökevényeket drasztikusan átszervezni - MÁV, MLSZ és minden olyat, ami sok pénzt visz, évek óta ugyanazok a körök vezetik és mégsem mutat fel semmit -, törvények előtt számításokat és hatástanulmányokat kellene készíteni, amiket végre nem buta kezdő vállalkozóként "saját igazam kimazsolázására" használnának, hanem TÉNYLEG értelmeznék is.

is 2011.12.30. 22:31:41

@fchris82: nana. a depo.hu-n megfizették az ÁFA-t azután a gép után a kereskedők? feketén, okosba, mutyiban minden olcsóbb. a közbeszerzés drágít, ez nem újdonság, mert az eljárást végigcsinálni, aztán meg adminisztrálni a szállítónak pénzbe kerül. viszont -szigorúan elvileg- átlátható és nyilvános. a demokrácia is drágább, mint a diktatúra, aztán mégis azt választjuk.

is 2011.12.30. 22:32:34

@bogancs: "Magyarország szegény ország. És ez a mi életünkben, bárki is vezeti, már túl sokat nem fog változni. "

Nem-e a messze földön híres, legendás örök magyar pesszimizmus szól belőled? :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:32:41

@Megszívtuk-Waze:

"Bogáncsnál elgurult a gyógyszer"

Te figyu! Olvassá és gondolkozzá vaze!

Szövegértelmezési problémáid lehetnek az írásaimmal kapcsolatban. De hát sajnos én mindig ilyen stílusban írok. Aki nem gondolkodik el rajta csak index címlapról idetéved, az általában jól felhúzza magát rajta és beírkál ide nekem hülyeségeket én meg jót mulatok rajta.

De benned mintha látnám az értelmet. Ezért is bátorkodtam szólni..

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 22:33:32

@bogancs: Akkor kihangsúlyozom, ez csak EGY példa volt. És nem is szakértői tevékenység. Nem mondtam, hogy ezzel meg lehet váltani a világot. Csak halkan megjegyeztem, ilyen a korrupció melegágya. És mi az, hogy ez is 192 ezer ember?, Akiket én ismerek, azoknak ez egy könnyen jött pénz, négy éve nem tudtak ennyit lenyúlni a semmiért, most igen. Ha akkor megéltek enélkül a szinte lenyúlt pénz nélkül, akkor most is megélnének... Nehogy már megsajnáljam őket.
Egyébként lenne még ötletem: pl. MÁV
És igen, a politikusok kezdhetnék magukon a spórolást. Sok kicsi sokra megy... De látjuk, már mindenkinek autó kell.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:33:34

@is:

"Nem-e a messze földön híres, legendás örök magyar pesszimizmus szól belőled? :) "

Nem! Én realista vagyok. :))

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 22:33:59

@bogancs:
Látom, sosem voltál vállalkozó.
Ha átbaszós vállalkozó vagy, akkor mindenhol csak egyszer dolgozhatsz, és előbb-utóbb kifogysz a lehetőségekből/helyekből. Attól, hogy a Magyar Köztársaság (KFT)-t átnevezed Magyarország (KFT)-re, a cég ugyanaz marad. Ugyanaz a szar.

Én épitész vagyok, az épitőipar mélyrepülése ellenére idén is sok munkám volt, és a januárom is zsúfoltnak néz ki.

Annak köszönhetem, hogy becsületesen, kiszámithatóan és jól végzem a dolgomat.
A válság egyik "jósága", hogy tisztul a szakma valamelyest, és csak a tényleg jók maradnak fent.

Totof 2011.12.30. 22:34:21

@bogancs: Dolgoztál már profitorientált vidéken?

is 2011.12.30. 22:35:11

@fvipera: kb. arra kell készülni, ami a lengyeleknél volt 1981 után, Jaruzelsky alatt. Lázár konkrétan megmondta, hogy "most nincs itt az ideje, hogy a házszabályt (értsd jogszabályokat) bújjunk, most intézkedünk." már be van vezetve a jogrenden kívüli intézkedés.

Mérges 1234 2011.12.30. 22:36:58

@bogancs:

Nem peszimizmus, hanem az objektív kilábalási lehetőséget nem látom, pedig szertném.

Mit írtam mi már döntöttünk, ha nincs tovább megyünk. Pedig nem szeretnék, jó életem van, volt itt. Megvan mindenem, de az ország és vele én is el fogok szegényedni, és ezzel együtt a közhangulat is rosszabb lesz. Már most is marakodnak az emberek.

A fideszesek meg éltetik az álampártot.

Nos sok változás kell, hogy legyen esély.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:37:24

@Ezeknek egy forintot sem:

"Egyébként lenne még ötletem: pl. MÁV "

Na ez az ötlet már jobban tetszik nekem is. Kezdeném az utazási kedvezmények szűkítésével.

"És igen, a politikusok kezdhetnék magukon a spórolást. Sok kicsi sokra megy... "

De ez csak egy kicsi. Mellesleg a politikusokat meg kell fizetni. Te elvégeznél annyi munkát minimálbérből amennyit Orbán dolgozik? Csak rá kell nézni a képére és láthatod, hogy nem nyolc óra munka nyolc óra pihenés nyolc óra szórakozás az élete.

realirreal 2011.12.30. 22:38:39

A szerző le sem tagadhatná, hogy az orbánista-kommunista gondolkodásmód közel áll hozzá:
"kötelezően kelljen"
Véletlenül sem önkéntesen.
Miért is hagyná a döntést az emberekre, hogy bíznak-e a kormányban, vagy sem és rábizzák-e a pénzüket, vagy sem.

Másik, hogy a kommenteket végigolvasva sem sikerült egy fikarcnyit sem meggyőznie senkinek, hogy hagyjam Ft-ban a pénzem.
Márpedig most értelmes ember számára nincs más alternativa, csak a megtakaritások mielőbbi kivitele az országból.
Ez nem hazaszeretet kérdése, hanem racionális gondolkodás.
Orbán hónapokon belül taccsra teszi az országot, hiperinfláció jön.
Orbán nem olyan, mint görög, vagy olasz kollégája, úgysem mond le, inkább pusztuljon az ország.
Szumma szummárum, szerintem nincs más alternativa, ki kell hazánkból menteni minden megtakaritott pénzt.
Aki meg teheti, az menjen ki külföldre.
A 20-30-as korosztály, vagyonnal, családdal nem rendelkező része van a legjobb helyzetben, ők mozdulhatnak nyugat felé legkönnyebben.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:38:50

@Totof:

"Dolgoztál már profitorientált vidéken? "

Nem túl sokat. Általában veszteségorientált cégekhez vet a sors. :(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:40:23

@realirreal:

"Másik, hogy a kommenteket végigolvasva sem sikerült egy fikarcnyit sem meggyőznie senkinek, hogy hagyjam Ft-ban a pénzem."

Ahá! Szóval neked pénzed van! Burzsujkám!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:41:28

@realirreal:

De jobban meggondolva valószínűleg nincs egy filléred sem.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 22:42:23

@bogancs: Én nem a fizetésüket sajnálom tőlük, hanem a cégüknek, fivérnek, keresztapának megszerzett állami/önkormányzati megbízásokat 5x-ös áron.

Mérges 1234 2011.12.30. 22:43:27

@realirreal:

"Orbán nem olyan, mint görög, vagy olasz kollégája, úgysem mond le, inkább pusztuljon az ország."

Én és sok imsert szakember is ezt látja a legfőbb problémának. DE ez már nem is kérdés, bizonyított, kb 6 hónapja mindeki tudja, nem jó irányba megyünk, de csakazértis.

Ez a bökkenő, nem akar visszafordulni, nem tud, nem engedi a fejében a hang......

"A 20-30-as korosztály, vagyonnal, családdal nem rendelkező része van a legjobb helyzetben, ők mozdulhatnak nyugat felé legkönnyebben."

Ez is nagyon találó ha nem lenne semmink, ha nem keresnénk mindketten jól, már nem lennénk itt......

Complex 2011.12.30. 22:43:58

@bogancs: De az is lehet, hogy ez egy VL vagy V\ alakú válság. Főleg itt viccországban.

realirreal 2011.12.30. 22:45:16

@bogancs:Lehet egy állami pénzelenyúllónak zsebpénz, nekem többb, mint 10 év megtakaritása, de az is januártól nyugatabbra kerül.
Arra nem válaszolsz, hogy miért használod a "kötelezően kelljen" szófordulatot, ez olyan fideszes:)))
Miért nem lehet bizni az emberek döntésében? Tipikus fideszkommancs gondolkodás

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 22:45:25

@Complex:
Szerintem is kisimult EKG-hoz fog hasonlitani.
Remélem addigra én már kivülről szinkronizálom hozzá a füttyszót.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:46:21

@fchris82:

"Te olvasod a sikertelen állampapír értékesítéseket, vagy azok elkerülték a figyelmed? Senki nem akar itt pénzt elhelyezni. Jó, a senki az túlzás, de mondjuk úgy, hogy NAGYON-NAGYON KEVESEN."

Köszönöm, hogy ilyen objektívan fogalmazol. Sok ilyen nem CSÚSZTATÓ kommentelőre lenne szüksége az országnak.

Mérges 1234 2011.12.30. 22:46:50

@realirreal:

Lehet bízni az emberek józan eszében ezért nincs itt a lóvá nagyrésze.... :D

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.12.30. 22:47:22

@bogancs :

"Igen, de csak ha az utált politikusok lelépnek a színről."

Rosszul tetted föl a kérdést!
Nem LELÉPNEK - még csak az hiányozna -, hanem, ha elzavarják őket a pics@ba!

Totof 2011.12.30. 22:48:49

@bogancs: Akkor ezért nem érted, hogy csak attól vásárolnak, akiben meg lehet bízni. És ha folyamatosan hazudozol, meg átbaszod a másikat, ott nem sok babér terem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:49:01

@realirreal:

"Miért nem lehet bizni az emberek döntésében? "

Tipikus neo-ultra-bolsevista-liberális gondolkodás.

realirreal 2011.12.30. 22:50:57

@Doubledecker: Így van, családot-házat-egzisztenciát teremt az ember évek alatt, utána nehezebben mozdul:(
Szerencsére az osztrák-magyar bankszámla tranzakciók még nem kerültek államosításra.
A határon túl meg Orbán és a komcsi csapata se tud államosítani és betéteket elszabadságharcolni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:51:18

@Ezeknek egy forintot sem:

"Én nem a fizetésüket sajnálom tőlük, hanem a cégüknek, fivérnek, keresztapának megszerzett állami/önkormányzati megbízásokat 5x-ös áron. "

Nem erre szokták mondani, hogy rossz dolog a demokrácia, de jobbat még nem találtak ki nála?

Mérges 1234 2011.12.30. 22:51:57

@Totof:

Ja jut eszembe hányszor küldtünk Brüszelbe nem valódi, meg csonka törvényeket????

Ez sem semmi.

Meg retusáltunk e tök feleslegesen egy emebrt a híradóból..... :D

Bizalom az kellene????

Véleményem szerint, a Viktor nyeri és vesziti el mindig a szavazókat.

Politikusnak valaha jó volt, szakembernek gyatra.

realirreal 2011.12.30. 22:52:47

@bogancs: Akkor a szeretett vezér is "neo-ultra-bolsevista-liberális" volt 2 éve, mikor még a közintézményekben használt wc papir mintájáról is népszavaztatni akart és mindenhol a "zemberek" véleményére hivatkozott?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:53:29

@Totof:

"Akkor ezért nem érted, hogy csak attól vásárolnak, akiben meg lehet bízni. És ha folyamatosan hazudozol, meg átbaszod a másikat, ott nem sok babér terem."

Ha ez így lenne, akkor nem létezne olyan, hogy 10 éves meg 15 éves lejáratú állampapír. Ennyi idő alatt 3-4 kormányváltás is lehet. Ki az, aki előrelátja, hogy ilyen időtávon is ugyanaz a megbízható mosolygós pofa lesz a miniszterelnök, mint amikor megvettem a 15 éves papírt?

realirreal 2011.12.30. 22:54:21

@Doubledecker: pontosan. Van aki a lábával, van aki a megtakaritásainak kimentésével szavaz a szeretett vezér rezsimje ellen.

Mérges 1234 2011.12.30. 22:55:07

@realirreal:

Ja, ja csak egy siralom, hogy 10 év takarékosság útán vesz az ember egy lakást, 2 év kemény munkával felújítja, kezd egyenesbe érni az élete. (nincs többé albérlet) Jól él szép helyen lakik, tereznl a családalapítást. Vesz egy szép kis volvót, aztán jön egy hülye, és 10 évnyi munka javarésze odalesz és kezdhetsz új életet építeni.

Vagy elfogadod, hogy ezentúl rosszabúl fogsz élni, és a demokrácia is ugrott.

Igazi tragédia ez. Megjegyzem persze, hogy ez a tragédia már hosszú évek óta formálódik, csak most elértünk az utolsó felvonásig...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 22:55:43

@realirreal:

"Akkor a szeretett vezér is "neo-ultra-bolsevista-liberális" volt 2 éve, mikor még a közintézményekben használt wc papir mintájáról is népszavaztatni akart és mindenhol a "zemberek" véleményére hivatkozott? "

Ezt miért tőlem kérdezed? Pont ezt ne tudnád magad is megítélni, amikor mindenben olyan határozott vagy?

Semper Fidelis 2011.12.30. 22:55:53

"A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykulcsos adóból származó többletjövedelmüket kötelezően kelljen egy saját névre szóló letéti bankszámlára utalni, amelyből a számlavezető bank köteles magyar állampapírt vásárolni."

Posztíró, annyi eszed van, mint egy marék lepkének. Helyesbítek, annyi se. Nem szokásom a személyeskedés, de B+ ekkora baromságot már rég hallottam. Tényleg.

Figyelj csak, szerinted mibe fáj gründolni egy kft-t? Fél milla alaptőke + egyéb költségek, 100.000 forint, normális bruttó esetében nem kell egy év, hogy visszajöjjön. Aztán nem lesz se szja, se semmi, arról nem is szólva, hogy a cégnek is jobb, beszámlázol ő meg leköltségeli, + kevesebb az adminisztráció, nem kell szenvednie a mindenféle jelentésekkel. A fenntartáshoz megbízol egy könyvelőt, és még akkor sem kell 1 év a megtérüléshez.

Arról nem is beszélve, hogy ha a félelmeit legyőzi, az értelmesebbje dobbant külföldre, de ez már messze vezet....

realirreal 2011.12.30. 22:57:11

@bogancs: én tudom, de költői kérdést csak feltehetek:))
Bár a választ kerülöd, hisz egy ultraorbánista mégsem mondhatja ki, hogy a vezér komcsi

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 22:58:11

@bogancs: Figyelj, az országnak nem az számít, hogy milyenek a kommentelők. Hanem az,hogy milyen emberek irányítják. Csak rá kell nézni a most kinevezett új miniszter asszonyra...Lázár János, Selmeczi ha megszólalnak az embernek a bicska kinyílik a zsebében. És az a borzasztó, hogy nincs köztük egy ember sem, akiben annyi gerinc lenne, hogy feláll és azt mondja, ezt már nem tudom az emberekkel megtenni. Nekem ebből elég volt.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 23:01:45

@bogancs: Én egyébként a jelen és jövő kilátásokat a legjobb jóindulattal sem nevezném demokráciának.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:02:23

@Semper Fidelis:

Köszönjük jótanácsaidat. Ilyen emberből kellene sok, mint te. Gyorsan felvirágozna ez az ország.

Ez különösen nagyon tetszett, lehet kiteszem mottóba a jobb fölső sarokba a kis cetlire:
"ha a félelmeit legyőzi, az értelmesebbje dobbant külföldre"

Sokkal jobb, mint az az idézet ami most kinn van.

Totof 2011.12.30. 23:02:35

@bogancs: Csak azt gondold végig, hogy (ha abban a helyzetben vagy, hogy tudsz és akarsz ilyet) hosszútávú megtakarításba, pl életbiztosításba fektetsz. Minden évben egyszer befizetsz x összeget. Kinél kötöd? Számít a bizalom? Tudod mi lesz a lejáratkor? Hány kormányváltás lesz addig?
Ezért nem az számít, ki lesz a mini elnök 15 év múlva, hanem, hogy mennyire megbízható az, akinél megveszed a kötvényt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:03:24

@Semper Fidelis:

Ja és még azon csodálkozom, hogy nem vetetted fel, hogy az a gond a kormánnyal, hogy nincs meg iránta a bizalom..

Dr Kangörény 2011.12.30. 23:03:44

@bogancs: szánalmas, hogy le mered írni a bolsevista szót, a véleményeddel nem egyezö kommentre.

Az egész fidesz kormányzás másból sem áll, mint a kádári politika ismétléséböl.

A liberális gondolkodás szerinted szitkszó, pedig viktorod éppen most döbbenti rá az eddigi rajongóit arra, hogy az emberek döntései jobbak, mint az államdöntései.

Bár szívesen olvasnám ezen érvedet a fidesz választási gyözelmével kapcsolatban is. Vagyis, hogy a pártod egy ultra neo bolsevista liberális baromság miatt van hatalmon.

realirreal 2011.12.30. 23:03:45

@Doubledecker: Hasonló szituáció, de megtoldva már családdal és minusz Volvo:))
Bár lassan megfontolandó, hogy inkább ujrakezdés, de normális helyen, csak elszomoritó:(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:04:52

@realirreal:

"a választ kerülöd, hisz egy ultraorbánista mégsem mondhatja ki, hogy a vezér komcsi "

A VEZÉR KOMCSI
A VEZÉR KOMCSI
A VEZÉR KOMCSI
A VEZÉR KOMCSI
A VEZÉR KOMCSI
A VEZÉR KOMCSI
...
A VEZÉR KOMCSI

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 23:04:58

@látjátok feleim szümtükkel: Meg ott van az iszapkárosultaknak összegyűjtött pénz is, amikor a nép adakozott (mint utólag kiderült, én is), aztán mi lett a pénzzel? Csak nem arra fordították, amire az emberek adták. Na ezért sincs nagy adakozási kedv... :-(

@bogancs: Ne vigyorogj! Attól hogy a szar után még szarabb jött, és még rosszabb helyzetbe lavírozta az országot mint ahogy kapta, nem tréfa tárgya. Ennek a levét is mi (bizony te is, hiába vigyorogsz most az egykulcsoddal) fogjuk meginni! :-(((

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:06:59

@Ezeknek egy forintot sem:

"Figyelj, az országnak nem az számít, hogy milyenek a kommentelők. Hanem az,hogy milyen emberek irányítják. Csak rá kell nézni a most kinevezett új miniszter asszonyra..."

Fúú! Inkább ezt teszem ki mottóba!

Szerintem meg olyan a vezetés, amilyenek a szavazók (köztük a kommentelők)

"Csak rá kell nézni..." Na így választanak a szavazók?

Semper Fidelis 2011.12.30. 23:07:11

@bogancs: Lehet velem ironizálni, de azzal, amit írtam, nem tudsz vitatkozni.

Érdekes, mikor a Gyurcsány 4% különadóját fizettem, akkor senki sem nyikorgott, hogy az minek.

Mérlegképes könyvelőim van és programozásból élek, BEJELENTETT, nem minimálbérből, a cégem minden adót levon és befizet. Százezreket kap utánam az állam csak a bérem miatt, havonta.

De úgy látszik jobban megéri a saját cégben minimálbérrel bejelenteni magát az embernek, aztán a többit elsummantani, és még jogosan is siránkozhatnék a neten a minimálbér adómentességének eltörlésén.

Ugyan már.

szobatars 2011.12.30. 23:07:40

Ez az ország már jegyzett békekölcsönt, vett téglajegyeket, hozzájárult a közművek kiépítéséhez...nem tudom mennyire lenne nyerő egy ilyen állampapír vásárlás, s főleg, miből???

Mérges 1234 2011.12.30. 23:08:27

@realirreal:

Mostanában nem jól alszom, mert az újrakezdés nem fülik a fogamhoz, és a lakásfelújítási projektben gyerekszoba is létrejött.

Gyalázat lett a haza. DE tény, hogy nem csak a mostani kormány a felelős.

Én pl. ezért fogadnám el jobban a teljes összeomlást, mert akkor nem kérdés a menekülés, ha lassú összeomlás van és egy Viktorral vegátáló szocializmus, a végén még az ember megalkuszik és marad. Na ezt nem viselném.

Volvo miatt nem irigykedni, valójában egy márkás ocskaság, de szerethetően szép. :(

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.30. 23:08:43

@bogancs:
mer a bruttó 202-es keresetér' csupa móka és kacagás, amit tenni kell, és persze napi 4 órában, a többi meg henyélés.
Láttál te már családfenntartót, aki ennyit keres? Tudod, hogy néz ki?
És még csak "szolgálati orvos" sem jár neki.
:S

Semper Fidelis 2011.12.30. 23:08:54

@Semper Fidelis: Kieg.

NEKEM nincs cégem, úgy értem a munkáltatóm, mezei főállásban dolgozok egy nagy-nagy cégnél.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.30. 23:09:16

Egyáltalán mit lehet elvárni attól a parlamenttől, amelyikben még a római 200-at sem tudják leírni!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:10:01

@Totof:

Valószínűleg ezért nincs életbiztosításom..

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 23:10:25

@bogancs: A MÁV-ot tudnám folytatni...MTVA, M2, Duna1-2, akár meg is szűnhetnének és sóval lehetne behinteni a helyüket. Agymosodónak ott a Hír tv, egy nem elég?

realirreal 2011.12.30. 23:10:42

@bogancs: Na látod, egy igazi komcsi vezérrel megvert rákosista-sztálinista irányba induló diktatúra kötelező békekölcsön jegyzését propagálod.
Ráadásul még a magántulajdon szentségét sem ismered el, ld "kötelezően kelljen" a polgárok jövedelmének egy részét plusszban leadni az előbb emlitett békekölcsönre.
Bocs, ezt nem hagyhattam ki, ettől függetlenül nagyon jó és elgondolkoztató a blogod, még ha néha komcsi szövegekkel is butitod a népet:))

Semper Fidelis 2011.12.30. 23:11:29

@bogancs: Nem. Tudod mi a kormánnyal a gond? Az, hogy cseszik megtenni azokat a strukturális reformokat, amelyeket meg kell tenni. A szlovákok megtették pár éve, és euróval fizetnek. Igaz, nálunk anno "jóléti államot építünk" volt a jelszó... brrrr

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 23:12:20

@látjátok feleim szümtükkel: "Na szerintem ez az indoka annak, hogy a nép nagyon gyengén reagált a lelkész úr kezdeményezésére,"
Meg az is, hogy látta, az iszapkárosultaknak összegyűjtött sok pénz sem arra ment el, amire összeadták.

@bogancs: Ne vigyorogj! Orbánnak meg volt a lehetősége, hogy jobbra fordítsa az ország sorsát, de eljátszotta, és rosszabb helyzetbe sodort, mint előtte voltunk (pedig már az sem volt piskóta)
Ennek a csomó szerencsétlenkedésnek a levét is mi (te is, hiába vigyorogsz, az egykulcsoddal) fogjuk meginni. :-(((

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:13:03

@Kangörény_:

"A liberális gondolkodás szerinted szitkszó, pedig viktorod éppen most döbbenti rá az eddigi rajongóit arra, hogy az emberek döntései jobbak, mint az államdöntései."

nivo.blog.hu/2011/11/05/igy_lesz_a_fideszesbol_mszp_s

2011.12.30. 23:13:52

Vegyük vissza az államunk adósságát? Ilyen kezdeményezést csak felelős kormány és stabil valuta mellett lehet meghirdetni. Hogy várhatnánk el családos emberektől, hogy a megtakarított pénzüket magyar állampapírba fektessék, amikor az most rizikósabb, mint feltenni rulettre? Ha jön a krach, akkor ki fog enni adni a gyerekeknek, ki fogja kifizetni a villanyszámlát? Én sokáig szerettem ezt az államot (az országot még most is szeretem), de már nem bízok benne, mert az elmúlt 5 évben többször is hátbaszúrt. A folyamatos adóemelések, kamatadó bevezetése, majd még a nyugdíjmegtakarításaim elherdálása után én már nem akarok mást áldozni neki. Szép dolog a hazaszeretet, de azt hiszem én már túl öreg vagyok baleknak. A megtakarításaimat, amit nehéz időkre gyűjtöttem össze nem fogom felelőtlen emberek kezébe adni.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 23:14:05

@bogancs: Azt hiszed vicces vagy? Szerintem nem olyanok. Politikus az lesz, aki gátlástalanul tud hazudni, nincs gerince, erre születni kell. (És esetleg nem volt annyi esze, hogy akár a versenyszférában megállja a helyét. ) Nézd már meg az önéletrajzukat, mit tudnak felmutatni?
Ne gyalázd az emberek többségét, hogy hozzájuk hasonlítod.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:15:44

@szobatars:

"nem tudom mennyire lenne nyerő egy ilyen állampapír vásárlás, s főleg, miből??? "

Kedves szobatars!

A kérdésben szereplő pénzügyi tranzakcióra a posztban pontosan megjelöltem a forrást.

üdv:bogancs

Totof 2011.12.30. 23:16:15

@bogancs: Nem azt kértem, hogy köss biztosítást, hanem , hogy gondolkodj el a bizalmon az üzleti életben. Válaszolni mindenesetre nem sikerült.

szobatars 2011.12.30. 23:18:00

@Semper Fidelis: udod mi a kormánnyal a gond? Az, hogy cseszik megtenni azokat a strukturális reformokat, amelyeket meg kell tenni.

Ez így van. Ráadásul ezzel az ostoba politikával a végén még visszahozza a szocikat.

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 23:18:03

Te szó szerint veszel mindent, és azon lovagolsz? Nyilván nem a külsejére írtam. Hanem arra, hogy egy nyomorult diplomája nincs, beszélni nem tud. Volt egy kis időm és meghallgattam (volna) a bemutatkozóját a HVG oldalán, ajánlom figyelmedbe.

realirreal 2011.12.30. 23:18:24

@Doubledecker: Azt szerintem épelméjű ember nem állitja, hogy az előző kormányok nem voltak lopós szemetek.De azok legalább nem akartak hadat üzenni a fél világnak és nem voltak nyiltan komcsik, akik semmibe veszik a magántulajdont.
Gondolom itt azért az összeomlás gyorsabb lesz, mert nincs/alig van már külső forrás.
A gond csak az, hogy ezt a sok kárt mikorra lehet rendbe tenni, hogy az életszinvonal visszaálljon az orbán rezsim előtti szintre.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:18:24

@Zsit (nyau és rémizé):

"mer a bruttó 202-es keresetér' csupa móka és kacagás, amit tenni kell, és persze napi 4 órában, a többi meg henyélés.
Láttál te már családfenntartót, aki ennyit keres? Tudod, hogy néz ki?
És még csak "szolgálati orvos" sem jár neki."

Mily öröm és boldogság, hogy maholnap itt a január és mint a népi bölcsesség tartja: Január, február, itt a nyár!

Nemsokára nyílik a kertben a hóvirág. Már nagyon várom.

Semper Fidelis 2011.12.30. 23:18:32

@nemorino: Arról nem is beszélve, hogy az olaszok EURÓért vesznek kötvényt nem forintért.

(Moldova György: A pénz szaga könyvében (1986!!!!) írja, amikor panaszkodnak a kamionok minőségére "Ezért maguk nem pénzt adtak, csak forintot!")

Na most, ha AKKOR ezt mondták a forintra??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:20:23

@Semper Fidelis:

"Kieg.

NEKEM nincs cégem, úgy értem a munkáltatóm, mezei főállásban dolgozok egy nagy-nagy cégnél."

Feleslegesen magyarázkodsz itt. Ilyen beugró komment után már el lettél könyvelve. Nagyon kell kaparnod, ha azt akarod, hogy ezek után komolyan vegyünk téged itt, mint szellemi kalibert.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:23:07

@Ezeknek egy forintot sem:

"MTVA, M2, Duna1-2, akár meg is szűnhetnének és sóval lehetne behinteni a helyüket. Agymosodónak ott a Hír tv, egy nem elég?"

Te miről beszélsz? A gyerekek a jim-jam-et, én a dokucsatornákat, feleségem meg a story4-et és a romanticát nézi csak.

fchris82 2011.12.30. 23:26:06

@bogancs: "Köszönöm, hogy ilyen objektívan fogalmazol. Sok ilyen nem CSÚSZTATÓ kommentelőre lenne szüksége az országnak."

Kérlek: index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/29/ujabb_bukas_az_allampapir-aukcion/

Idézem: "Nem tudta a tervezett mennyiségű államkötvényt értékesíteni a mai aukción az ÁKK, miután nagyon gyenge volt az érdeklődés - a 33 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 14,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ez rendkívül kevésnek számít, mivel az ajánlattevők egy része általában olyan kamatot vár el, amit nem éri meg elfogadni."

Valóban, rosszul fogalmaztam egyébként. Szóval nagyon kevesen vannak, akik mondjuk az IMF-hez közeli kamat mellett is vennének a papírokból. Magas kamatra, mindig lesz, aki kockáztat, csak cserébe magas kamatot vár.

De most ne menjünk el részletekbe, már korábbi hozzászólásomban is mondtam: összességében sikeres a gazdaságpolitikánk vagy sem? Bevétel - kiadás eléri a nullát? Hosszú távon fenntartható költségvetésünk lett vagy csak átmeneti és egyszeri bevételekkel lett kikozmetikázva? Ennyi. De mondjál 3 mutatót, ami alapján javulónak mondhatjuk a gazdaságot, én mondok rá 9-et, ami meg azt mutatja, a kormány nincs a helyzet magaslatán, kicsit se. Láthatatlan sikerekről és a nyugat haldoklásáról BESZÉL, miközben nekem külföldi ismerőseim köszönik, jól vannak, haldoklás közepette is, ellenben nem értik onnan, hogy itt mi a frász folyik.

Semper Fidelis 2011.12.30. 23:27:12

@bogancs: "komolyan vegyünk téged itt, mint szellemi kalibert"

:o)))

Hát erre a legkevésbé sem vágyom. Főleg azok után, hogy amit leírtam, azzal szépen rámutattam a javaslatod gyenge pontjára. Nem tudtál vele mit kezdeni, némi gyenge ironizálásra futotta csak. Ez van.

A blogok fórumrészébe irkálás csak most az ünnepek alatt jöhet szóba nekem, mert hétfőtől vár a töménytelen munka, a SZÉP kártya és a többi módosulás bőséges munkát ad a programozóknak, így nekem is.

Kaparjon a halál ;)

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 23:27:15

@bogancs: Én nem rólad beszéltem. Feltetted a kérdést a hiánycsökkentésről. Javasoltam pl. M1 M2 teljes megszűntetését,nem kellene közpénzt beleölni, jó az agymosásra a Hír tv is. Miből gondoltad, hogy a tévénézési szokásaidat boncolgatom?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:28:40

@Semper Fidelis:

"Az, hogy cseszik megtenni azokat a strukturális reformokat, amelyeket meg kell tenni."

Csakhogy ez elvonást jelent a kiskeresetűektől. Most írok posztsorozatot arról, hogy lehet minimálbérből megélni. Ne tudd meg mit kapok a kommentelőktől érte, hogy egyáltalán fölvetem a dolgot.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.12.30. 23:29:03

@bogancs:
má' megen a háztájival jössz.
Egyébként nem értem, miért ironizálod el, így felesleges válaszolnod bármilyen kommentre.
Amúgy szurkoljunk az 5ezer%-os inflációért közösen, e téren a világ élvonalában vagyunk.

karatekutya 2011.12.30. 23:29:33

Selmeci Gabinak hamarosan aranyér nő a szájára, az Info rádióban megintette az LMP-t, hogy nekik bizony a Parlamenten belül kellene politizálniuk, és nem az utcán. Feledékeny a kicsike.

Egyébként ha miniszterelnöknek egy okos tolvaj vagy egy becsületes retardált között kellene választanom, akkor én az elsőt választom, mert az valószínű tudatosan hágja át a szabályokat, de legalább érti az erkölcsöt, etikát, meg az összetett mondatokat. Míg a retardált a dolgok nagy részét gerincvelő reflexből teszi, magyarázat, cél az nincs.
Amikor azt hallom, hogy "egykulcsosadó" meg "megvédtükanyugdíjakat", akkor ilyenek jutnak eszembe: "a Föld lapos", "a jég melegebb mint a víz". Na, melyik könyvben olvasható ez? És a lényeg: "Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is, aki uralja a jelent, az uralja a múltat is". A Fidesznek már csak a jövő hiányzik.

Totof 2011.12.30. 23:30:23

@Ezeknek egy forintot sem: Ne fáraszd magad, ha kényes a kérdés, mellébeszél.

szobatars 2011.12.30. 23:30:32

@bogancs: olvastam, de én piaci megoldást keresnék, amit írtál tipikus állampárti megoldás

karatekutya 2011.12.30. 23:31:15

@bogancs: Ezt az index egyik újságírója már végigcsinálta 2007-ben: index.hu/gazdasag/magyar/1minb071007/
Csak, hogy ne találd fel újra a hideg vizet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:32:27

@Ezeknek egy forintot sem:

"Politikus az lesz, aki gátlástalanul tud hazudni, nincs gerince, erre születni kell. (És esetleg nem volt annyi esze, hogy akár a versenyszférában megállja a helyét. ) Nézd már meg az önéletrajzukat, mit tudnak felmutatni?"

Nem is értem mit vársz ezektől, sőt a demokráciától általában.

Javaslom neked ezt a néhány soros cikket. Pont neked/rólad szól:

kigondoltam.blog.hu/2010/10/30/politikusok_4

Semper Fidelis 2011.12.30. 23:33:27

@bogancs: Pedig ez egy kardinális kérdés. Vagy belátja az ország, hogy - plagizálok - nincs ingyen ebéd, vagy marha nagy szívásözön vár itt mindenkire.

(Nekem örök vesszőparipám az ingyenutazás, és eddig senki nem tudta megindokolni, hogy miért is van még létjogosultsága a szavazatvásárláson kívül.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:34:42

@Totof:

"Nem azt kértem, hogy köss biztosítást, hanem , hogy gondolkodj el a bizalmon az üzleti életben. Válaszolni mindenesetre nem sikerült."

gondolkodom, gondokodom

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:36:07

@Ezeknek egy forintot sem:

"Volt egy kis időm és meghallgattam (volna) a bemutatkozóját a HVG oldalán, ajánlom figyelmedbe."

Az origo-s cikk ugyanerről sokkal viccesebb volt. :)

Mérges 1234 2011.12.30. 23:36:37

@realirreal:

Nekem van még egy további félelmem, amely reméljük nem válik valóra, de akár, szoval:

Egy részleges álamcsőd, még meg is erősítheti a vezír hatalmát, a droidok, majd márítírt látnak benne, és továbbra is azt fogják üvölteni, hogy azért gáncsoltak el, mert a Viktor jót akart.

Szóval még egy élmacsőd sem garancia a megtisztulásar és a lassú emelkedésre, esetlegesn még akkor is át lehet menteni a hatalmat, és mégerősebb vagy imáron valódi önkényuralmi rendszert kiépíteni.

OK mondjuk ehhez a verzióhoz, már nagyon hülyék kellenek, de egyelőre úgy néz ki erre is lenen vevő.

Nézd meg bogáncsot, összeomlik midnen a kormány hülyeségei miatt, és akkor azt mondaá sebaj, kötelezzük a lakosságot álampapír vásárlásra.

Megjegyzem az adóemelés leginkább az ÁFA sokkal hatásosabb lehet..... :D

turbólyuk 2011.12.30. 23:38:03

Remek kis cikk. Pár dolgot figyelmen kívül hagy.
1. Az állammal szembeni bizalom nem volt túl magas eddig sem, de jelenlegi kormány ezt nap mint nap jelentősen rontja.
2. Akárhogy is van, ha keveset, ha sokat, de ma Magyarországon nehéz pénzt keresni. Ha valakinek sikerül fogható mennyiségűt, joggal aggódik, mikor veszi el akár maga az "unortodox" kormány. Elég sokat tettek azért, hogy ez a félelem kialakuljon.
3. Ha most elkezdene a lakosság állampapírt vásárolni, minden jelentősebb ügylet mellé érkezne egy vagyonosodási vizsgálat.
Igen, ha volna annyi pénzem, amennyit már félteni érdemes, megpróbálnám nagyobb biztonságba helyezni, mint amibe idehaza érezném ma.

karatekutya 2011.12.30. 23:38:55

@bogancs: "Csakhogy ez elvonást jelent a kiskeresetűektől"
Fasza. Az egykulcsosadó is elvonást jelentett a kiskeresetűektől. Talán fel lehetett volna tenni kérdést nekik: "Figyu, Ti most besz@pjátok egy kicsit, kérdés, mi legyen a zsózsóval amit Ti elbuktok? Odaadjuk a gazdagabbaknak, vagy szanáljuk vele pl. az egészségügyet, azt a kuplerájt, ahová Ti is meg a kölykeitek járnak néha, ha folyik az orruk?"

Persze nyilván bonyolultabb a matek, de a lényeg az, hogy ez pont olyan volt mint Sulinet kedvezmény. Akinek volt nagy fizuja, az kapott adókedvezeményt, vett is belől duál SLI videókártyát. Aki meg csóró volt és tényleg rászorult, az meg nem kapott semmit.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:39:27

@fchris82:

Mások meg azt mondják, hogy két ünnep között es sem rossz.

Az objektivitásról: Nézd meg az előző heti aukciós keresletet és nézd meg majd a jövő hetit is. Ennyi minimálisan szükséges lenne szerintem ahhoz, hogy olyan sommás kijelentéseket tegyünk, mint amilyeneket te engedtél meg magadnak.

Mérges 1234 2011.12.30. 23:40:09

"Inkább azon gondolkodom, hogy ha már az emberek többet takarítanak meg, mint korábban, akkor hogy tudnánk lehetővé tenni, hogy ez a pénz (...) valamilyen módon szerepet játsszon a magyar állam finanszírozásában. Tehát hogyan tudnánk elérni például azt, hogy a magyar államkötvényeket közvetlenül az emberek vásárolják meg, és a lehető legegyszerűbb úton jusson el hozzájuk, ha már takarékoskodni akarnak" - vetette fel, hozzáfűzve, hogy a magyar állampapíroknál biztosabb megtakarítás nem létezik ma Magyarországon.

2011. szeptember valamikor mondta

Lesz még békekölcsön.

Max csak azért nem, mert mire oda jutunk már minden mindegy lesz....

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 23:40:52

@bogancs: Azért ez egy kicsit fals. Persze a politikusokat meg kell fizetni, de ahol ló van ott veréb is van, tehát kicsit mérsékeltebb javadalmazás (mondjuk csak alapbér juttatások, bizottsági különbérek stb) nélkül.
A másik oldal: szép-szép, hogy a MÁV-nál szűkíted a kedvezményeket (milyen kedvezmények is vannak a MÁV-nál), de ezzel nem lesz több a pénz, hanem csak azt éred el, hogy vagy (az eddigi kevéshez képest is) kevesebben kevesebbet utaznak, vagy rosszabb esetben többen fognak (ott is) bliccelni.
Persze, vágjuk meg a kedvezményeket, egyértelmű, de ezzel együtt a felül kifolyó pénzcsapokat is el kellene zárni.
Tudod: példamutatás, mintakövetés...

Ezeknek egy forintot sem 2011.12.30. 23:41:08

@bogancs: Ne fárassz ilyen értelmetlenséggel, és kikérem magamnak, hogy ehhez hasonlíts. Mondván rólam szól... Mikor szóltam le a munkájukat? De le is szólhatnám ezeket a gombnyomogatókat. Tényleg fárasztó lehet egy nap ennyi törvényt tárgyalni...Főleg éjszaka.. Nyilván képben vannak, úgy döntenek. És képzeld, nem várok tőlük semmit... ezért nem is szavaztam. Ha vettem volna a fáradságot, akkor azt írtam volna a szavazólapra, hogy az egyik szar, a másik fos, hogy vulgáris legyek.
És nem lennék politikus, mert nem tudok gátlástalanul hazudni, úgy viselkedni mint egy birka nyáj.
Nem írígylem őket, ha még hihetetlenül is hangzik, elégedett vagyok azzal amit saját erőből elértem és nem más hátán felkapaszkodva.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:42:13

@Ezeknek egy forintot sem:

"Miből gondoltad, hogy a tévénézési szokásaidat boncolgatom? "

Olvasd vissza, hogy mit kaptam én itt ma. Sokaknak valóban gyorsan elmúlt a karácsonyi hangulata.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.30. 23:43:02

@vadász2: Jav:
mérsékeltebb javadalmazás (mondjuk csak alapbér juttatások, bizottsági különbérek stb nélkül) is lenne olyan gombnyomogató, aki szívesen vállalná ezt a megerőltetést.
(és itt persze nem Orbán apóról van szó, akinek a nemzet gondjának súlya nyomja a vállát).

igazi hős 2011.12.30. 23:43:10

@bogancs: "Ez hihetetlen, hogy mennyien nem látják át." De átlátják, sőt azt is, hogy nem a manyupba félrerakott pénzzel volt a baj, hanem a többi fedezetlen kiadással. De látom ezt felesleges lenne magyaráznom, te már döntöttél, a tények zavaró hatása nélkül.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:45:11

@Zsit (nyau és rémizé):

"Egyébként nem értem, miért ironizálod el, így felesleges válaszolnod bármilyen kommentre."

Bocs! Mit is akartál az előző kommenteddel? Komolyan akartam rá válaszolni, csak valahogy nem jött át az üzenet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:46:56

@igazi hős:

"nem a manyupba félrerakott pénzzel volt a baj, hanem a többi fedezetlen kiadással."

Pénz-pénz. Nincsen szaga, nem lehet felcímkézni. Lényeg, hogy a manyup vagyon nem valós állami megtakarításból lett felhalmozva, hanem hitelből.

Mérges 1234 2011.12.30. 23:48:01

@bogancs:

"Sokaknak valóban gyorsan elmúlt a karácsonyi hangulata."

Régen nem volt ennyire rossz a karácsony a legtöbb embernél.

Ok részben a nemzetközi bizonytalanság is rájátszik, de nagyobb részt az országon belüli bizonytalanság.

Megitn ugyanott tartunk, nem csak a külföldi befektetőknek de a kisemberekenek is kiszámíthatóság kellene.

Nem az a legnagyobb baj, ha nem élsz fényűzően, hanem az, ha napról napra változik, hogy mi lesz holnap. Egy nyugodt nem túl fényes élet elfogadható, egy folymatos bizonytalanság, szerintem sokkal rosszabb.

Az emberek 90% kevesebbet fog jővőre keresni, miközben azok, akik ezért felelősek pl. Viktor havi 500-al többet.

JA és vegyünk álampapírt???? Vegyen a f@szom......

Mondjuk van valamenyim egy befektetési alapon keresztül..... :D :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:50:35

@szobatars:

"de én piaci megoldást keresnék, amit írtál tipikus állampárti megoldás "

Piaci megoldás is van, csak az nem túl népszerű. Adóemelésnek és kiadás-lefaragásnak nevezik. De nem a multiknál, azokat támogatni kell, hanem a kisembereknél. Így lehet bizalmat építeni a nemzetközi pénztőkénél nem?

viktor134 2011.12.30. 23:50:42

és mi volna ha lelőnék a koszos bagázst a parlamentben, és a vagyonukat elkoboznák? :D

realirreal 2011.12.30. 23:51:13

@Doubledecker: Orbán nem mond le magától, mindig lesznek lökött hivei, akik úgy tekintenek rá, mint a megváltóra.
Sajnos az államhatalom is a kezében van, görcsösen ragaszkodik a székéhez, olyanokkal bástyázza körül magát, akik kizárólag tőle függenek. Lézer a kiflitolvaj, a kancsal, a köteles, és társai. Egy vállalkozói holdudvara is van körülötte. Olyan Milosevics féleség lesz belőle, remélem háborút azért nem indit. Milosevicset is kivülről buktatták, Orbán is igy jár. A külföldi pénzcsapok elzárva, a lakosság külföldre menekiti a pénzét, a fiatalabbak elhúznak innen. Igazad van, valószinűleg az orbán diktatúra keményedni fog, ha érzi a végét. Elvegetál és csapkolódik egy darabig, majd eltűnik a vagyonával.
A gond csak az, hogy az átlagemberek finanszirozzák a cirkuszt és viselik el a következményeket.
Bogáncs szerintem csak provokál és röhög a sok hozzászóláson.

Mérges 1234 2011.12.30. 23:52:30

@bogancs:

"Pénz-pénz. Nincsen szaga, nem lehet felcímkézni. Lényeg, hogy a manyup vagyon nem valós állami megtakarításból lett felhalmozva, hanem hitelből."

Én már túltettem magam a Manyup lenyuláson.

De tudod te, hogy a Manyup évi 300 milliárdba került, tudod milyen könnyen lehett volna találni 300 milliárdnyi felesleges opénzt a költségvetésben.

pénz-pénz, nincs felcimkézve, ha ez így van, akkor miért a manyup pénz ment hitelből, miért nem a MALÉV, MÁV, vagy éppen bármi más a politikusok által elsíbolt vagyon??????

Azért a logikával vigyáz, sokszor visszanyal. (Pláne manapság mióta multi thread van.... :D)

A jővőnket nem kellett volna felélni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:52:37

@Totof:

"Ne fáraszd magad, ha kényes a kérdés, mellébeszél."

Egyenes kérdésre könnyen megtalálom a határozott választ. Az ilyen sugallgatós félmondatos kérdésszerűségekre hasonló módon érdemes válaszolni is. Tudod, félszavakból is megértjük egymást az ilyenekkel.

Mérges 1234 2011.12.30. 23:56:12

@bogancs:

nem értem mi a baj a kiadás lefaragással???

Mi abban a nem népszerű??

12 éve dolgozom, voltam 1 napot beteg.

Soha a büdös életeben még semilyen támogatást nem kaptam ettől az álamtól, de semmit, de semmit.

Semiféle kedvezményt???

Ok kaptam adóvisszatérítést talán kétszer.

Hol érdekel engem a lefaragás???? A versenyszféra képviselői évek óta ezt követelik. Csak úgye akkor a holdudvar nem lesz elátva manával.... A kiadáscsökkentés leginkább a politikusnak és az inaktívaknak fáj, na meg havaroknak.

Rwindx 2011.12.30. 23:56:44

@is:
Az a baj veletek hogy fogalmatok sincs mit jelent az a szó hogy civil, ezt minden "civil" vagy tényleg civilnek indult eseménynél demonstráljátok. Azt hiszem ez az igazi tudatlanság.

igazi hős 2011.12.30. 23:57:12

@bogancs: Döbbenetes, hogy 3 sorodból látszik, hogy tudod mi a valóság és milyen propagandaszöveggel kell elmaszatolni.
Kezdjük itt: a járulék pontosan az a pénz, amin van címke. Innen dől a droidduma. Keress másikat.

fchris82 2011.12.30. 23:57:26

@is: index.hu/velemeny/olvir/2009/11/24/miert_kerul_tobbe_kozbeszerezni/

A lényeg, hogy a közbeszerzéseken pl lenne mit fogni, mint ahogy a MÁV-on és a többin is...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 23:57:37

@karatekutya:

"Akinek volt nagy fizuja, az kapott adókedvezeményt, vett is belől duál SLI videókártyát. Aki meg csóró volt és tényleg rászorult, az meg nem kapott semmit. "

Ez már csak így működik. Adót csökkenteni meg adókedvezményt adni annak lehet, aki fizet adót.

Mérges 1234 2011.12.31. 00:02:30

@fchris82:

Na ja közbeszerzés.

Indultunk egyszer egy MÁV-os közbeszerzésen. Nagy összeg millárd fölötti. Két sikeres pályázat volt, a miénk volt kedvezőbb, nem is sokkal de kedvezőbb volt.

Na az eredményhírdetést lefújták, kaptunk egy rakat kérdést, hónapokig válaszolgatunk a kérdésekre, majd végül a pályazatunkat érvénytelenek nyílvánították. (Volt egy olyan kérdés,a mire nem létezet jó válasz.)

Közbeszerzési döntőbíróság lett belőle. De mielőtt az lefútott volna, a "nyertes" cég tett egy ajánlatott a know-how-ra 100 milláért. Mit lehet tenni......

Na így működik a közbeszerzés, ez nem kamú én ezt végig aszisztáltam, pályazat írás, bontás, kérdez felelek, első meghalagatások, ügyvédi felkészülés.

Én tudom, hogy működik az álam.

waci-néni 2011.12.31. 00:04:22

Végre...idetaláltam:))
Emberek,most olyan érzésem van ,hogy mi leszünk az Észak-Korea...:):)példaképe

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:05:13

@Doubledecker:

"pénz-pénz, nincs felcimkézve, ha ez így van, akkor miért a manyup pénz ment hitelből, miért nem a MALÉV, MÁV, vagy éppen bármi más a politikusok által elsíbolt vagyon??????"

Ezt mondom, felesleges felcímkézni, hogy mi ment hitelből. Lényeg, hogy több volt a kiadás mint a bevétel és így adósság keletkezett.

De a kedvedért: lehet azt mondani, hogy OK, a manyupra volt pénz, és a Malév meg a MÁV-ra ment a hitel. Végeredményben ugyanott vagyunk. Az állam nem megtakarította a manyupban lévő pénzt, hanem azzal párhuzamosan nőtt a hitelállomány is.

"tudod milyen könnyen lehett volna találni 300 milliárdnyi felesleges opénzt a költségvetésben?"

No! Halljuk! Most még nagy szükség lenne arra a 300 milliárdos további megtakarításra még így is, hogy manyup már nincs.

Semper Fidelis 2011.12.31. 00:05:55

@Doubledecker:
" A kiadáscsökkentés leginkább a politikusnak és az inaktívaknak fáj, na meg havaroknak."

Nem leszel népszerű, viszont azt gondolom, hogy ez így van pontosan, ahogy írod.

Mérges 1234 2011.12.31. 00:05:58

Jóéjszakát mindekinek.

És vegyétek az álampapírt, különben kirnak titeket a NER-ből..... :D

fvipera 2011.12.31. 00:06:21

@is: ez most a rémálmod. a helyzet nyilván rosszabb lesz. lázár majd egyszer megérti, hogy a TEK orbán személyes védelmét szolgálja. nem a vazallusokét.

szobatars 2011.12.31. 00:06:36

@bogancs: ingatlanadó, pénzügyi tranzakciók adója...vannak piaci megoldások, de pl. a különadók egy faszság, már elnézést

fchris82 2011.12.31. 00:07:42

@bogancs: "Az objektivitásról: Nézd meg az előző heti aukciós keresletet és nézd meg majd a jövő hetit is. Ennyi minimálisan szükséges lenne szerintem ahhoz, hogy olyan sommás kijelentéseket tegyünk, mint amilyeneket te engedtél meg magadnak. "

Kérlek ismét: index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/24/7_feletti_atalghozammal_a_kincstarjegyeken/

Ez egy hónappal ezelőtti. Az előbbi hozzászólásomba is gondoltam, hogy beteszem, de aztán úgy döntöttem, kár lenne túllihegni a dolgot, legyen a legutóbbi...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:08:16

@Doubledecker:

"Hol érdekel engem a lefaragás???? A versenyszféra képviselői évek óta ezt követelik. Csak úgye akkor a holdudvar nem lesz elátva manával.... A kiadáscsökkentés leginkább a politikusnak és az inaktívaknak fáj, na meg havaroknak. "

Erről van szó! Most már csak meg kell nézned az aktív/inaktív arányt, és meg is van a lényeg. Plusz ha úgy vesszük a minimálbér adómentessége is egy szoc. támogatás volt. Ezt még Bokros is megmondta. Meg szerintem az Oszkó-vonal is tudta, hogy ez nem kóser, csakhát nem merték meglépni az eltörlését.

Teszt.Elek 2011.12.31. 00:09:01

Ha valakitől kötelező jelleggel levonsz valamit, az nem összefogás, hanem adó, mindegy milyen cimkét aggatsz rá.

Történet vége.

Nem kell aggódnod, Bogáncs, az álmod jövőre valóra válik majd, csak légy türelemmel.. a fekete leves még csak most jön majd.

Én a magam részéről legalább a pénzemet, de sanszosan saját magamat és az adómat is mentem külföldre az első adandó alkalommal.

Kifizettem a devizahiteleseket, kifizettem az idióta kormányunk egotrippjének az árát, köszönöm szépen, de a "csak azért sem rántom el a kormányt a sziklafal előtt" kormányzás árát - ami a totális csőd - nem rajtam fogjátok behajtani.

Nyugodtan tekints patkánynak ezért, vállalom. Még nekik is van ugyanis annyi magukhoz való eszük, hogy tudják mi a teendő egy süllyedő hajón.

A fidesznyikeknek úgyfest még ennyi sincs.

fchris82 2011.12.31. 00:10:12

@fchris82: Ja, és ebben ennél a résznél találsz további linkeket a korábbi sikertelenekre: "Ebben szerepe van az országkockázatnak, de a gyengélkedő forint miatt a jegybanktól várt kamatemeléssel is összefügg. A kamatemelést már a korábbi sikertelen aukciók után is szorgalmazták a piaci szereplők."

vernyul 2011.12.31. 00:12:36

Szerényke néhány milliós megtakarításomat februárban viszem ki Svájcba. Csak ennyit fűznék hozzá. Elérték azt is, hogy a bankbetétemet sem érzem biztonságban.

Mérges 1234 2011.12.31. 00:14:58

Már félig alszom, de még ezt us érdemes végigfútni, ez mai:

"Az alkotmányügyi bizottság indítványára ugyanis hozzácsapták a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló törvényt, amely a tömeges felmondások miatt a január 1-től fenyegető esetleges orvoshiányt célozza. Ennek értelmében korlátozhatják a betegjogokat, az orvosokat pedig munkára kötelezhetik, ha a kormány egészségügyi válsághelyzetet hirdet ki."

Egy hete még azt igérték lesz fizetésemelés, nem az nem lesz, de lesz kényszremunka.

Kellene a bizalom a kormánynak???????

:D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:14:59

@igazi hős:

"a járulék pontosan az a pénz, amin van címke. Innen dől a droidduma. Keress másikat."

Figyu! Van havi 100 forintom. A havi megélhetésem költsége is pont 100. De én havi 20-at félreteszek nyugdíjra, felcímkézem, hogy az arra van. Viszont ahelyett, hogy megtakarítanék havi 20-at, inkább felveszek havi 20 hitelt.

Nyugdíjaskoromra szépen ott leszek, hogy van egy felhalmozott vagyonkám nyugdíjra, viszont van egy pont ugyanakkora összegű adósságom is. Beljebb vagyok? Nem!

Ugyanez volt a manyup is, csak nagyban. Úgyhogy ha valaki itt droid, az te vagy!

Mert hiába címkézett járulék az a húsz, ha közben meg a nagykalapból adósságot halmozok fel. Azt meg ugye vissza kell fizetni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:18:32

@szobatars:

"ingatlanadó, pénzügyi tranzakciók adója...vannak piaci megoldások"

Kérdés, hogy ez ugyanaz a nagyságrend-e? Légyszi tegyél már számokat mögé, hogy mennyit lehetne beszedni ingatlanadóból, meg tobin-adóból, és hogy az kin fog lecsapódni!

Semper Fidelis 2011.12.31. 00:19:11

@bogancs: Bizony ez így van. A manyuppal (amit tudomásom szerint az IMF erőltetett) az volt a gond, hogy a felosztó-kirovó rendszerben a költségvetésnek kellett pótolni a kieső részt. Márpedig ez hitelből ment, hiszen csak egy gazdasági növekedés tudta volna befoltozni ezt a lyukat, de hát az meg nem volt.

Ezt sokan nem értik meg, hiába is magyarázod.

Baines 2011.12.31. 00:20:45

A nyugdíjjárulékomból eddig döntően állampapírt ve(te)ttem. Miután ezt a lehetőséget elvették, ezért a törvényes minimumra szorítom ilyen jellegű befizetésemet és valami megbízható befektetést keresek.

Teszt.Elek 2011.12.31. 00:23:16

@bogancs: Lövésed nincs róla, hogy miről is szólt a MANYUP, miért volt rá szükség, vagy épp mi az a felosztó-kirovó rendszer és miért nem tud hosszú távon működni, ugye?

Persze, nem lehet egyik napról a másikra átállni öngondoskodásra. Ennek mindenképpen többletköltsége lesz, amit ki KELL fizetni és ki is lehet, ésszerű gazdaságpolitikával.

Aláírom, hogy nem feltétlenül a MANYUP volt a legjobb megoldás, azonban legalább egy lépés volt a helyes irányba. Már ment vagy 15 éve, nem kellett volna sok hozzá, hogy meglegyenek az első eredmények, ezt pedig az állam most egy tollvonással visszacsinálta. Ott vagyunk, mint 98-ban, van egy szar, fenntarthatatlan rendszerűnk, amiből továbbra is folyik kifelé a pénz, csak éppen már alternatíva sincs, ami idővel kiválthatná.

Gratulálok, megcsináltátok.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:26:57

@fchris82:

Pedig azért finomít az állításodon, hogy senki, vagy csak nagyon kevesen akarnak magyar állampapírt:

"30 milliárd forintos kerettel meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ) aukcióra összesen 80,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyből 30 milliárd forintnyit fogadtak el"

És ez még akkor is igaz, ha a hozamok már akkor is emelkedőben voltak. Persze vannak kiugrások, de árnyalja a képet az is, ha mondjuk a magyar hozamfelárat nézed mondjuk az olaszhoz. Pedig ott mármegtörtént a miniszterelnök csere egy szakértőire. (Tovább árnyalja a képet, ha ezt a hozamfelárat korrigálod az inflációs különbözettel.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:29:09

@Teszt.Elek:

"Nyugodtan tekints patkánynak ezért, vállalom. Még nekik is van ugyanis annyi magukhoz való eszük, hogy tudják mi a teendő egy süllyedő hajón."

Na mi a teendő? A végén úgyis vízbe fullad az összes patkány, nem igaz?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:31:44

@vernyul:

"Szerényke néhány milliós megtakarításomat februárban viszem ki Svájcba. Csak ennyit fűznék hozzá. Elérték azt is, hogy a bankbetétemet sem érzem biztonságban."

260-as CHF-nél? Hmm. Tedd ahogy jónak látod. Csak nehogy egy IMF megállapodás után az államnál sírj, hogy elvesztetted a tőkéd 20%-át, mert visszaerősödött a forint. Csak szólok. (Ne legyen igazam. :)

igazi hős 2011.12.31. 00:37:15

@bogancs: "Viszont ahelyett, hogy megtakarítanék havi 20-at, inkább felveszek havi 20 hitelt." Ezek után miért folytatod? Triviális (bár kétség kívül fájdalmas) volt a megoldás, minden szomszédunk megcsinálta. Még mindig kérdés ki a droid?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:39:21

@Teszt.Elek:

"Persze, nem lehet egyik napról a másikra átállni öngondoskodásra. Ennek mindenképpen többletköltsége lesz, amit ki KELL fizetni és ki is lehet, ésszerű gazdaságpolitikával."

Kérdés, hogy válság és csődveszély esetén ennek kell-e prioritásnak lennie.

"egy lépés volt a helyes irányba. Már ment vagy 15 éve, nem kellett volna sok hozzá, hogy meglegyenek az első eredmények, ezt pedig az állam most egy tollvonással visszacsinálta."

Erről beszéltünk az előbb. NEM MENT 15 éve. Ugyanis az ott halmozódó összeggel nem fogta vissza az államháztartás a költekezését. Így nem tényleges megtakarítás halmozódott fel a manyupban, hanem vele párhuzamosan gyűlt az adósság is.

Az egyszerűsített példám erre az volt: Éves állami bevétel 100, éves állami kiadás 100+manyupra elment 20. Namost ezt nem úgy hidalták át, hogy a 100 kiadásból megspóroltak 20-as, ugye ez let volna az átállás költsége, aminek az előnye későb jelentkezett volna, hanem meghagyták az állami kiadást 100-on, meg még növelték is 13. havi nyugdíjjal meg ilyesmivel, és felvettek 20 hitelt, meg még többet.

Szerinted ez volt a jövő záloga, amit most a kormány egy tollvonással felélt??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:41:16

@igazi hős:

"Triviális (bár kétség kívül fájdalmas) volt a megoldás, minden szomszédunk megcsinálta. "

Hát ez az? És mi miért nem csináltuk meg? Miért költekeztünk inkább helyette?

we 2011.12.31. 00:41:30

@bogancs: Ha szerinted jó az ötleted, akkor csak hajrá. Vegyél kötvényt, aztán ne felejts el beszámolni minden hónapban, hogy mit csinálsz a 202e Ft-ból (gondolom a maganbölcsire meg a logopédusra nem fogja már futni).

Ne verd már légyszives más f*szával a csalánt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:43:40

A szavazások állása továbbra is érdekesen alakul...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:47:16

@we:

Nem pontosan értem, hogy miről besélsz. Nem a 202ezer feletti összes jövedelemről volt szó, csak arról a részéről, amit az egykulcsos adóval nyertek a magas jövedelműek.

Tehát annyiból kellene megélniük, mintha továbbra is többkulcsos lenne az szja. Tehát annyiból amennyit 2011 előtt is kaptak. És a többlet sem veszik el, bár többen itt békekölcsönről vizionáltak, csupán arról van szó, hogy a csődveszély elmúltáig nem vehetik fel ezt az összeget. Utána viszont (9%-os)kamatostul.

k1tt4 2011.12.31. 00:48:20

@Ezeknek egy forintot sem: És akkor mit teszel, ha elég volt?
Gondolom, semmit. Megy minden tovább.

Nekem ebből is elegem van. És mit teszek? Semmit.

Na ebből van elég :-)

béla a görög (törölt) 2011.12.31. 00:48:42

'Érdekes' egy blog ez.
Nektek kimaradt az elmúlt 1 év?
- Elvitték a MANYUP pénzem - államadósságcsökkentés címén.
- Szétcseszték az adórendszert amelyben megvalósulhatott volna az általad említett 202ezer feletti (külön)adózás. Tudod az ilyen dolgoknak az a megfelelő kerete nem valami homályos ideológiai maszlag.
Ezen kívül szétcseszték a jogrendszert.

Megfelelő keretek között finanszíroznám a magyar államadósságot. Nem azért mert hazaszeretet és más ideológiai maszlag hanem azért mert pénz! (A MANYUP-al is azt tettem)
Viszont pechetek van nem vagyok annyira mohó - úgyhogy inkább más országot finanszírozok ahol jobban tisztelik a tulajdonom. Ne aggódj az olaszok sem hazaszeretetből finanszíroznak hanem anyagi megfontolásból.
A gazdagok meg adózzanak és ne adakozzanak.
Ha pénzt akarsz látni azon ötletelj hogy fizeted vissza.
Egyébként ami pénz nem megy ki nyugatra azt meg befizetik a lakástörlesztésre. Úgyhogy lepkehálóval lehet majd pénz fogni.

igazi hős 2011.12.31. 00:49:39

@bogancs: Tőlem kérded? "Én vezettem? Azt mondd meg, én vezettem?" (Lehet, hogy optimizmus abban hinnem, hogy a gödör alján vagyunk, mint a filmbeli patkányok?)

Teszt.Elek 2011.12.31. 00:50:58

@bogancs:
"Szerinted ez volt a jövő záloga, amit most a kormány egy tollvonással felélt??"
Gyönyörűen kikerülted a kérdést. Szerinted jobb az, ami a MANYUP előtt volt? Mert az valóban nem fenntartható.

Elárulom neked, a manyup lyukat be lehetett volna foltozni, ha nem folyik mellette harminc más lyukon is az ország vére. Ezért a mindenkori politikai vezetés a felelős (és itt nem csak az elmúltnyócév értendő, mert anno az első fidesz kormány se gazdálkodott jobban), hanem úgy általában a "közös pénz = senki pénze = szabad préda" felfogás.

A legtriviálisabb az lenne, (ami amúgy lassan lesz is), hogy az állam átalakítaná a nyugdíjjárulékot egyszerű adóvá és a továbbiakban mondjuk 2012 után nem járna a befizetések után semmi az adózónak az öregségi kor elérésekor.

Helyette mindenki gondoskodhatna magáról, ahogy tud.

Ez azt jelentené, hogy pl az én nemzedékemnek duplán kéne (kell is sajnos) gondoskodnia, mert egyszer fizetem a magam jövője után, egyszer pedig az őseim múltja után a "sarcot".

Én még ki is bírnám ezt, de az ország nagy része belerokkanna, vagy egyszerűen nem fizetné és akkor 20-30 év múlva jönne a katasztrófa.

Ennek egy árnyaltabb, lépcsőzetesebb megoldása lett volna a rendszer, de minek is magyarázom, hiszen ha akarnád és képes lennél rá, már megértetted volna.

A lényeg, hogy nem volt tökéletes, de jobb volt mint az elődje és jobb mint ami most van.

Sokkal jobbat pedig nem lehet csinálni, csak olyat, ami majd évtizedek mulva okoz borzalmas nagy gondokat. Persze a Fidesz már bizonyította, hogy őket ez nem érdekli.. azzal majd szopjon aki akkor hatalmon lesz (ők addigra már régen a saját kis csendes óceáni szigetükön szürcsölgetik majd az "el presidente" koktélt), tehát még akár az is lehet, hogy ez lesz belőle.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 00:55:29

@igazi hős:

A süllyedő hajó nem tök mindegy, hogy ki vezetett? Felakaszthatjuk éppen a kapitányt, legfeljebb 1 perccel előbb fullad meg. De nem inkább a lyuk betömésével :)) kellene ilyenkor foglalkozni?

fchris82 2011.12.31. 00:59:52

@bogancs: Jogos, hogy árnyalja, azonban szeretném felhívni a figyelmed, hogy ne az olasz, a görög, portugál és spanyol gazdasággal vessél minket össze, akik szintén erősen csőd esélyesek a felelőtlen és átgondolatlan, túlköltekező, hasonlóan korrupt gazdaságpolitikájuk miatt, hanem VAGY a környező és hasonló körülmények között boldogulni kénytelen volt kommunista államokkal. Szóval azért, mert "Peti többet lopott", attól "Sanyi még ugyanúgy tolvaj".

A jelenlegi gazdaságpolitika, lássuk be, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. És ez fontos. Ezek után toldozni és foltozni, ami eleve szar, oda vezet, hogy az adóegyszerűsítés után is több adó lesz, és végül 1 adócsökkentést 30 másik emelésével próbálnak meg kiegyensúlyozni.

Alapvetően egyébként szerintem az a baj, hogy te sem és a kormány sem tud a vállalkozók fejével gondolkodni - ez nem személyeskedés akar lenni, tényleg!!!, hanem szerintem ez sok nézetkülönbség oka. Ehhez jön még, hogy a kormány még a gazdaság alapvető folyamataival sincsen tisztában. Nem szándékosan kommunikál félre - illetve nem mindig -, hanem tényleg nem ért dolgokat. A politikában otthon vannak, bebetonoznak mindenkit - 9-12 évre kinevezés??? , nonszensz! -, ellenben ott hisznek háborút, ahol nincs is. Mindenki próbál együtt működni, mi meg itt nincs olyan, akivel ne mennénk szembe. Még diplomáciailag is csőd, amit művelnek. Ne felejtsük továbbá, hogy a választások előtt 2 évvel már tudni lehetett, elég valószínű, hogy ők nyernek, a kétharmad volt a kérdés, meglesz-e. Erre az volt a nagy ötletük, hagy hagyják elszállni a hiányt és lesz 1 kulcsos adó, válság közepén. Zseniálisak.

we 2011.12.31. 01:01:26

@bogancs: oké, akkor azt mondod, hogy aki szarul járt az egykulcsossal annak kuss, aki meg jobban járt az adja az államnak? Akkor minek kell egykulcsos adónak hívni?

Ha veszek államkötvényt, akkor a kamatait tudod, hogy miből fogják visszafizetni egy nem növekvő gazdaságban? Egyrész adókból másrészt új hitelekből. Vagyis kamatként visszakapom amit előtte beszedtek. Zseniális.

De ahogy mondtam csak hajrá. Vehetsz államkötvényt, mutass példát!

fchris82 2011.12.31. 01:02:49

@bogancs: Bocsánat, a "hanem VAGY a környező..." résznél a "VAGY" nem kell, mást is akartam, de aztán azt kihagytam...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:05:22

@Teszt.Elek:

"Gyönyörűen kikerülted a kérdést. Szerinted jobb az, ami a MANYUP előtt volt? Mert az valóban nem fenntartható."

Nem volt jobb, nagyjából ugyanolyan volt. Mert mint már írtam többször is, nem állt a manyup vagyon mögött tényleges állami megtakarítás, csupán hitel. Erre meg te nem reagálsz.

"Elárulom neked, a manyup lyukat be lehetett volna foltozni, ha nem folyik mellette harminc más lyukon is az ország vére. Ezért a mindenkori politikai vezetés a felelős "

Így van! Erről van szó. Ugyanezt mondtam én is. Viszont ez is alátámasztja, hogy az eddigi manyupnak nem volt semmi értelme. Úgy lehetne a továbbiakban fenntartani, hogy vagy visszamenőlegesen megtakarítjuk azt is, amit eddig nem tettünk meg, vagy most elkezdjük előlről. Mindkét esetben további többszáz milliárdos szorítás kellene a költségvetésen.

Ezt kellene tudomásul venni, hogy ilyen áron is kell-e még valakinek a manyup.

Eddig ugyanis az ment, hogy dögöljön meg mindenki, az a manyup pénz az enyém, legfeljebb kiviszem majd külföldre, az állam meg fulladjon csak bele az adósságába. Ugyanis az elmúlt években úgy utalta át az állam a manyupba a pénzt, hogy azt az összeget nem takarította meg egyéb sorokon a költségvetésben.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:07:47

@fchris82:

"szeretném felhívni a figyelmed, hogy ne az olasz, a görög, portugál és spanyol gazdasággal vessél minket össze, akik szintén erősen csőd esélyesek a felelőtlen és átgondolatlan, túlköltekező, hasonlóan korrupt gazdaságpolitikájuk miatt, hanem VAGY a környező és hasonló körülmények között boldogulni kénytelen volt kommunista államokkal."

Adósságválság van. Azokkal érdemes összevetni, akiknek szintén magas államadósságuk van, mint nekünk. Ugyanis kis eltérésekkel együtt mozgunk.

Mutass nekem egy olyan környező volt kommunista államot, amely ugyanúgy eladósodott az elmúlt években, mint mi!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:11:10

@fchris82:

"A jelenlegi gazdaságpolitika, lássuk be, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket."

Ez így van! Egyelőre nem. De tegyük hozzá, nagyon nem volt alternatíva, csak a még keményebb megszorítás.

Persze lehetett volna azt csinálni, hogy marad a többkulcsos adó, ami fedezetet adott volna az adójóváírás, meg a manyup fenntartására, de összességében ugyanitt tartanánk.

fchris82 2011.12.31. 01:13:12

@bogancs: "A süllyedő hajó nem tök mindegy, hogy ki vezetett? Felakaszthatjuk éppen a kapitányt, legfeljebb 1 perccel előbb fullad meg. De nem inkább a lyuk betömésével :)) kellene ilyenkor foglalkozni? "

Nem. Fontos, hogy ki és mi vezetett a hajó elsüllyedéséhez; megint jó orvos, rossz orvos. "Nem mindegy, mi vezetett a fejfájáshoz, meg kell szüntetni". Nem, nem mindegy, és egy fájdalomcsillapító nem fogja megoldani a problémát, egy lefejezés sem. Pl lehet az a baj, hogy túl nagy sebességgel közlekedünk egy zátonyokkal teli részen, és csak simán le kellene lassítani, megfontoltan haladni és csak nappal. Az is lehet, hogy mindenki szembe jön, és az a baj. A hajó egyébként nem süllyed el, csak hatalmas erőforrásokat kötnek le az újabb és újabb lyukak, amiket a kapitány okoz. És páran már megunták a dolgot, értékeiket elkezdték átmenekíteni egy másik hajóra. Ezek után a kapitány természetesen folyamatosan azzal nyugtatgat, hogy egyrészt ne mondják meg neki holmi világító tornyok és bóják, merre is kell menni, másrészt hogy valójában itt láthatatlanul szárnyalunk, és a többiek hülyék, hogy a bóják között közlekednek, van más út is, mi a hajunknál fogva emeljük ki magunkat a vízből. Mi majd olyan csodát teszünk, amit senki nem látott azelőtt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:16:41

@we:

"aki meg jobban járt az adja az államnak"

pontosabban ha már úgyis megtakarítja azt az összeget, akkor takarítsa meg állampapírban.

"Ha veszek államkötvényt, akkor a kamatait tudod, hogy miből fogják visszafizetni egy nem növekvő gazdaságban? Egyrész adókból másrészt új hitelekből."

Ez az én ötletemtől függetlenül így van. A szükséges mennyiségű állampapírt ugyanis mindenképpen el kell adni valakinek ahhoz, hogy az állam fizetőképes maradjon.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:20:18

@fchris82:

Azért tök mindegy, mert már megtörtént a baj, eladósodtunk.

Lehet azon filozofélni, hogy "lassabban kellett volna menni és nappal", tehát nem kellett volna úgy költekezni, de most már mindegy. A jelen helyzetet kell valahogy megoldani, túlélni, utána ha már nyugodt vizekre értünk, akkor ráérünk levonni a tanulságokat.

fchris82 2011.12.31. 01:21:21

@bogancs: "Persze lehetett volna azt csinálni, hogy marad a többkulcsos adó, ami fedezetet adott volna az adójóváírás, meg a manyup fenntartására, de összességében ugyanitt tartanánk."

Na, nagyon nem itt tartanánk, ha csak csendben folytatják, amit Bajnaiék elkezdtek. A 13. havi nyugdíjat már megszüntették, vettek fel olcsó IMF hitelt, amihez tartható számokat vállaltak. Simán hozzá sem kellett volna nyúlni semmihez, mutogatva az előző kormányokra, hogy "na, hát miattuk most nem lehet, mert tényleg szar a helyzet". Nem kellett volna beszólni az IMF-nek, és keresztes hadjáratot indítani a fél világ ellen. Lengyelország besorolását 2 hete feljavították pl, az indoklások között szerepelt, hogy a költségvetésük tarthatónak tűnik, a kormány tényleg azt teszi, amit kommunikál, tehát kiszámíthatóak. Nálunk egy normális költségvetést sem tudtak összehozni, de legalább lenyilatkoztak olyat, hogy "na, majd jövő héten kihullanak a csontvázak és lesz itt államcsőd", amitől úgy megzuhant a forint, hogy "öröm volt nézni". És még volt pár olyan nyilatkozatuk, amit csak simán nem kellett volna, hogy az ország hitelessége megmaradjon. Már azzal máshol lennénk. És a Manyup pénzeket sem kellett volna lenyúlni, szépen adósodni kellett volna még tovább, "olcsó" hitellel, hogy aztán mikor elkezdenek bejönni a MANYUP-os nyugdíjasok, és kifutni a "hagyományosak", a különbözetből visszafizetni a hiteleket.

A hitel nem ördögtől való, üzlet. Csak nem kellett volna olyan hülyeségekre költeni, mint 13. havi nyugdíj. Ha az állam a kamatnál jövedelmezőbben tudja befektetni a pénzt, akkor érdemes felvenni, ha nem, akkor nem. Ez a nyugdíj mizéria egy szükséges rossz, itt elkerülhetetlen az átmeneti szívás, de ez kb olyan, mint hogy lakás hitelből vesz mindenki lakást, nem egy összegben, mert máshogy nem tudja megoldani - hacsak nem örököl huszonévesen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:25:18

@fchris82:

A svájci frank akkor is 1,2-es szinten állna az euróhoz képest, ami a forinthoz képest akkor is jócskán 200-as szint felett járna.

Az államadósságunk akkor is 80%-os lenne, meg még több, hiszen a manyup 2400 milliárdja is ott lenne.

A MÁV, BKV adóssága ugyanúgy meglenne.

A rezidensek ugyanúgy béremelést követeltek volna.

Az önkormányzatok ugyanúgy bajban lennének...

Mi lenne más?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 01:28:05

@fchris82:

Az euróválság ugyanúgy meglenne

az európai recesszió ugyanúgy meglenne

a minimálbéres ugyanannyit vihetne haza
...
stb.stb.

hackbard.celine 2011.12.31. 01:50:14

@bogancs: a manyup 3000+ Mrd Ft volt. Az árfolyamszintekkel csak óvatosan: a kormány minden rezdülését figyeli a piac!
307-es EUR árfolyamnál még arról poénkodtatok, hogy lehetne majd akár 280 is, minek rettegni. Hát nem arra indult el.
Az önkormányzatok 1629 Mrd Ft-os adóssága jórészt a 2006-os Fidesz önkormányzati "győzelem" után jött össze, főleg a fidesz önkormányzatoknál. Jelzem: a kizárólag fidesz vezette megyei önkorik 187 Mrd-ot hoztak össze, a 2010-es hiányt 3,8%-ról 4,3-ra módosította a főként fidesz vezette önkori hiány. Ez persze nem akadályozta meg a kormányt, hogy az ÁKK-n keresztül 30 évre 7,62% hozamszinten dollárkötvényt bocsásson ki. 328% a teljes költég dollárban és még nincs benne az árfolyam!
Nézd csak meg Lázár legújabb ötletét: törvényalkotói szintre vinné, hogy ne kelljen visszafizetni a tartozást, amit Ő MAGA vett fel.
Jogbiztonság 2.0.
Egyébként olvasgatva a blogodat egyre inkább az látszik, hogy kamu a sztorid, nincs két multitól összeszedett 500e keresetetek, se 50 ezres bölcsi, ez csak kattintásgyártó provokáció.
Eddig bejött.
Nem tudom miért éri meg a kamuzás, ez a ti dolgotok.

bkkzol 2011.12.31. 03:24:42

Az olaszok havi fizetése szerintem meghaladja a havi 300-400 eurót. Kötelezzük a svédeket a magyar államadosság kiváltására!
Az osztozkodás szépen megy (pozició, pénz, állás) utánna meg az adón kívül még mi fizessük ki a sógor, koma, kollégiumi társ hülyeségeit?!
MANYUP. Na most mondjátok már meg nem mindegy , hogy a "szeretett" kormányunk vagy egy magán cég nyeli le a pénzemet!? Különben várom már azt a törvényt, hogy minden állampolgárnak kötelező legyen az üzletembe vásárolni havonta a fizetése mondjuk 1%-át.

fchris82 2011.12.31. 03:31:20

@bogancs: "Azért tök mindegy, mert már megtörtént a baj, eladósodtunk.

Lehet azon filozofélni, hogy "lassabban kellett volna menni és nappal", tehát nem kellett volna úgy költekezni, de most már mindegy. A jelen helyzetet kell valahogy megoldani, túlélni, utána ha már nyugodt vizekre értünk, akkor ráérünk levonni a tanulságokat. "

A probléma, hogy ezek a problémák már 2006-ban is látszódtak, sőt, előtte is, lásd öszödi beszéd. Jól lehetett tudni, hogy a 100 napos jólétnövelő program megterhelte az országot, a 13. havi nyugdíjat AZONNAL el kellett volna törölni, egy rakás hülyeséggel együtt. Csak bejött a képbe a politika, amire Gyurcsány baszott meglépni, amit kellett volna, Orbánék meg 2006 után ész nélkül elleneztek mindent, ami "lassította" volna a hajót, tehát csak a kiadás növelő tételeket szavazták meg tapsikolva, mindent, ami a probléma megoldására irányuló elképzelés volt, zsigerből "nem, nem, fúj, fúj, egyszeri nagyarányú adócsökkentés kell, állami megrendelések és állami pénzek kiszórása a gazdaságba, bla, bla, bla, csak a hülyék szorítanak meg, a megszorítás rossz." - aztán most ugye 4 évvel később szinte ugyanazokon a területeken próbálkoznak, majdnem ugyanazzal - egészségügy, felsőoktatás.

Tehát a probléma látszik 2004-ben - mert látszik!!! -, amire Gyurcsány nem mer lépni, nehogy elbukja a választásokat, nem nyúl semmihez, csak pofázzák a nagy terveket. Majd 2006 utáni botrányoknak köszönhetően vmit elkezdeNÉNEK, de akkor meg a Fidesz jön, szintén politikai okokból, hogy megnyerje a következő választást, ellehetetleníti az egészet, én így utólag azt gondolom, nem fogták fel, hogy mekkora a baj, komolyon elhitték, hogy ami működött 98-2002 között, nagyrészt a Bokros csomag által elért és VÁLSÁG nélküli időkben, az simán megy most is egy válság után, közben. És nem, nem fogták fel az öszödi beszéd azon üzenetét, hogy 2004-ben el kellett volna kezdeni visszavenni a hitelből finanszírozott jólétből. Aztán a sok totojázás után 2009-ben az országot nem kicsit kiszolgáltatva éri a válság, jön Bajnai és ő az első - 5 évvel az első tünetek után!!! -, aki elkezd vmit, mire jön a Fidesz 2010-ben és az egész stabilizációs irány alól kihúzza a szőnyeget egy nagyarányú adócsökkentéssel, a piacok összezavarásával és kiszámíthatatlan jogi környezettel. Ja, és persze 6 hónapig megint csak politikai okokból nem csinálnak semmit, hogy az önkormányzati választásoknál nehogy gond legyen. Ég a ház - gazdasági világválság van!!!! -, ők meg nekiállnak NER-t írni, meg új alkotmányt, átneveznek néhány dolgot, de olyan rutinfeladatra már nem futja - ami a legfontosabb lenne -, mint jövő évi költségvetés, amiben legalább az olyan tények stimmelhettek volna, mint Ft-EUR árfolyam.

2011 van, 2012-re elkezdtek megszorítani, most politikai okokból inkább lesz 27% az ÁFA, és bár átalakítják az adótörvényeket, azok nem egyszerűsödtek, de legalább okoz egy csomó galibát a váltás. Már az segítség lenne a vállalkozásoknak, ha 4 évig nem nyúlnának a sarokszámokhoz, csak hagynák, ahogy van! (ÁFA csökkentés 20%-ra választás miatt, majd visszanövelés 25-re, most a Fidesz meg megemeli 27-re)

A 100 napos program jövőre lesz 10 éves. Az ország álmodott egy nagyot, és nem tudott kiszállni 10 évig. Ehhez jön még, hogy gazdasági világválság van, kiszolgáltatottak vagyunk, de szerencsére a főnök agresszívan beszól a legfőbb szövetségeseinknek, mert mi önállóak szeretnénk lenni egy csapatban, ami persze hazafias, csak nem kifizetődő, mert nem tudsz olyan országot mondani, aki a bezárkózástól, "kivagyi" vezetővel fellendült volna. Ha most Oroszországra gondolsz, az azért sántít, mert ott a gáz és olaj + egyéb készletek + méretből adódó gazdasági potenciál miatt megteheti, hogy pattog, mi nem. Ott van néhány atombomba, meg vétójog az ENSZ-ben, akkora belső piaccal, hogy az időzónák okoznak gondot. Mi nekünk együtt kellene működnünk, nem leugatni mindenkit, agresszív kismalac módjára, főleg nem politikai okokból, mert gazdasági érvekkel nem igazán indokolhatóak a kiszólások.

Összegezve:
2002: 100 napos program miatt durva hitelfelvételi folyamat indul meg - megjegyzem, én és sokan mások már akkor elleneztük a programot, mert érezhetően tovább nyújtózkodtunk, mint ameddig a takaró ért!!!
2004: M megy, jön Gy, politikai okokból nem történik semmi
2009: válság beüt itthon, Gy megy, Bajnai és Oszkó páratlan és hiteles munkával visszaállítja az ország hitelét, gazdasági szempontok alapján cselekszenek, a politikai szempontok végre kimaradnak - elvégre nem kell legközelebb választást nyernie, ÉS egyébként is ingyen dolgozott!
2010: Bajnaiék eredményeit, legfőképpen a hitelességet pillanatok alatt lenullázza a Fidesz
2011 közepe: rájön a Fidesz is, hogy ez a dolog nem fog összejönni megszorítás nélkül, egyre durvább dolgokat jelentenek be
2012: elindulnak azok a megszorítások, amiknek el se kellett volna indulnia, ha 10 éve nincs a 100 napos program, vagy nem úgy. Politikailag baromi könnyű volt 13. havi nyugdíjat ígérni, és egykulcsos adót bevezetni, most várhatod, hogy ki lesz ahhoz "bátor", hogy ezt megszüntesse! Ennek a bakinak is meglesz az ára később, mint ahogy a lenyúlt MANYUP pénz is baromira hiányozni fog, amikor majd az jön ki, hogy vagy 70 évesen mehetnek nyugdíjba az emberek, vagy pedig csak olyan 30-50 ezer Ft-nyi nyugdíjat tud fizetni azoknak is, akik ma mondjuk 100-150 ezret kapnának.

Bevétel - kiadás. Ennyi. Ez annyira egyszerű, csak vhogy mindenkinek derogál ezt szinkronba hozni, mert akkor legközelebb nem ő nyer.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.12.31. 03:44:53

Az a baj, hogy a poszt alapján teljesen félreérted, hogy miért kell külföldi bankszámlát nyitni, együtt a sok-sok honpolgárral.
Tényleg nem akarok nagyon belemenni, de normális esetben az ember külföldi gazdasági tevékenység miatt (kereskedelem, külföldi munka), adócsökkentés (adóoptimalizálás) vagy vagyonvédelem/kockázatporlasztás miatt nyit külföldi bankszámlát. Ezek mindegyike egyben befektetés is. Ha nem jó helyre viszed a pénzt, akkor hülye vagy kétségbeesett vagy és nem hallgatsz, sőt nem is kérsz tanácsot. De abban, hogy valaki külföldi bankszámlát nyit, nincs semmi elítélendő, csak bármilyen demagógnak tűnik is, de Rákosi szabályai ennyire megmaradtak a fejünkben, illetve sokak fejében. Ugyanis mindenféle kamu protekcionista lózung mellett a komcsik tiltották be a külföldi bankszámlanyitást és az ellenérzés, még mindig ebből ered. Van ugyanis a pénzügyi magánélet (illetve nincs), azaz mindenki saját maga döntheti el, hogy mit és hol csinálhat a pénzével.

Akinek nincs legalább két helyen bankszámlája, az nem ismeri az okos turista alapelvet. Ha két zsebbe teszed a pénzt, akkor ha az egyikből ellopják, a másikban még megmaradhat.

Egyébként az elmúlt száz évben hányszor vették el magyar állampolgárok megtakarítását? Nemzedékenként egyszer vagy kétszer? A mi esetünkben, dédi, nagyfati, fater pénze is ráment. Szóval mit is súg a józan ész, ellentétben azzal, hogy "milyen szomorú, hogy magyarok magyar pénzt nem Magyarországon tartanak?

gerdo 2011.12.31. 04:49:15

Tegyuk fel, hogy honfitarsaimmal egyetemben odaadom Orbannak az allamadossag ram eso reszet. Vajon mi tortenik ezutan?
1)Orban kiall a nep ele es elmondja, megoldotta az orszag gondjait, hurra.
2)Epit meg egy stadiont a Fradinak.
3)Upgrade-olja Photoshopot a Hiradonal.
4)Vesz meg egy autot a Kerenyinek (meg az osszes tobbi talpnyalonak).
(csak e honap termesebol valogattam!!!)

Hat koszonom nem. Egy szakertoi kormanynak esetleg adnek, de ezek egy fillert nem erdemelnek.

Vkat118 2011.12.31. 06:13:37

Ja ki lesz az első aki nem kapja vissza a pénzét? Hát nem a Franklin-Templeton Investments és nem az IMF.

Jó az a 2,3% az eurómra ausztriában.

A CDS felárak alapján 25% felett van a bedőlésünk esélye. A hitelminősítők szerint 50-70%.

Ki vállal be ekkora kockázatot 10%-os kamatért? Akkor inkább már a tőzsde...

Vkat118 2011.12.31. 06:19:23

@Pussy_cinE7lCPgPX: Be volt linkelve az eredeti, tárgytalan.

Pussy_cinE7lCPgPX 2011.12.31. 06:25:01

@Vkat118: Az olvasók 99,99%-a nem nézi meg az eredeti cikket, és az Index pontosan erre játszik a csúsztatásaival. Továbbá ha meg is nézné, nem biztos hogy ért angolul, hogy rájöjjön a különbségre.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.31. 06:44:51

@Rwindx: A civil régen a leszerelt katona volt, de ma az alkalmatlanok is annak nevezik magukat. És Doberdót járt szájjal nyomnak minden hülyeséget, időnként eszméletlen károkat, felesleges kiadásokat okozva. És ha hatalmat szereznek ....... stadion, piramis stb. Üdv

MacChicken (törölt) 2011.12.31. 07:10:28

@fchris82: Vegre valaki aki latja mi folyik es folyt ebben az orszagban. Tenyleg nem ordongosseg az egesz. Van X kiadasunk, legalabb X, de inkabb X+Y bevetel kell, hogy jol es hitelek nelkul mukodjon a gazdasag. Csakhogy itt X bevetelre 3X kiadas jutott (ha tetszik ebbol egy X ellopva), es egyik kormany sem merte levagni a kiadasi oldalt. Sot! Meg noveletek a kiadasokat es a turokepessege hatarara ert, a beveteli forrasokat ado piaci szferat sanyargattak. A rendszervaltas utan par evvel a piaci szfera mar megfeleloen mukodott, de az allami szfera semmit nem valtozott. Senki nem merte elvenni azokat a szerzett jogokat (42 evesen nyugdijba, 13. havi fizu, MAV, Posta, BKV fenntarthatatlan, pazarlo es mukodeskeptelen strukturaja es meg sorolhatnam), amik lyukas vodorhoz hasonloan vegelathatatlanul nyelik el a befizetett adoforintokat. Sajnos most a Fidesz sem arra hasznalja a ketharmadot es a szamomra erthetetlen nepszeruseget, hogy alapveto szerkezeti valtoztatasokat hajtson vegre es megfeleltesse a kiadasokat egy meg tenyleg sarcnak nem nevezheto adoztatasi (beveteli) szintnek, hanem osszebarmoljak meg azt is ami eddig mukodott. Hogyan is varhatna el barki azt, hogy ebbe a baromsagba beletegye a penzet az, aki egy kicsivel tobbet keres az atlagnal?

klacus 2011.12.31. 07:30:47

1. Ha lehetne könnyedén államkötvényt venni, akkor az ember venne. Pl internet bankon keresztül, akár 1-3 hónapra is.

2. A külföldön tartott pénz ugyanúgy einstandolható, mint az itthoni.

3. Soknak csak a pofája jár, és lófaszt se visz külföldre, mert nincs is mit.

4. Aki kiviszi a pénzét, az csak veszteségelhatárolást végez semmi mást, ha közvetítőn keresztül viszi, akkor meg más zsebeit tömi.

5. Akinek van/volt pénze, az már rég termőföldbe, ingatlanba, devizába rakta. Nem most hanem már régen.

6. A sok lumper proletár még nem a tőkés réteg, tehát nem kell magas szintű összefüggéseket keresni, a panelból ADSL-t használó trollok véleményhalmazán.

AutosVilli 2011.12.31. 07:46:43

A javaslatom tehát a következő: A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykul....
Anyád!

Megfigyelo 2011.12.31. 07:53:37

A posztoló felfedezte a Békekölcsönt. Sokkal tisztességesebb lenne az erkölcstelen egykulcsos adó megszültetése és a progresszív adózás visszaállítása. (Idézet a kifejezetten jobboldali Nemzeti Kör nyilatkozatából: "A Nemzeti Kör emlékeztet arra, hogy az egykulcsos adó eltér az európai konzervativizmus, a szociális piacgazdaság elméleti és gyakorlati örökségétől, a pápai enciklikák üzeneteitől s az egyensúlyi gondokon túlnövő szemléleti zavarokhoz, elbizonytalanodáshoz vezethet." Jellemző módon ez nem valamelyik jobboldali lapban, hanem a "balliberális" Népszabadságban jelenhetett csak meg:
www.nol.hu/lap/forum/20111007-a_nemzeti_kor_allasfoglalasa_a_gazdasagi_kiutkeresesrol )
Egyébként az emberek csak azóta kezdték külföldre menekíteni a vagyonukat, amióta félni kezdtek, hogy a kormány elszedi.

sydneybeachgirl 2011.12.31. 07:54:38

ez nem annyira egyszerű hogy "bezzeg az olaszok", hiszen mi történt Magyarországon 2011ben? Elvették a magán nyugdíjpénztári megtakarításom arra hogy segíteni kell a ktgvetésnek. Hova ment el a pénz?? Képviselők havi 3milliós fizetésére? Miközben a kortársaim nem találnak munkát még nettó 150ért sem -mert NINCS, a szüleim nettó bére csökkent (35év meló után havi nettó 170ezret visznek haza KETTEN- utoljára 1991ben volt az egyiköjük munkanélküli másfél hónapig, ég a pofám hogy többet keresek...) mert nem a közszférában dolgoznak és az én támogatásom nélkül nem bírnák fizetni a számlákat (fütés 25ezer per hó) pedig nincs hitelük. Nincs semmijük csak egy 40éves tehermentes panel és a 15éves Opel. Az egykulcsos SZJA a gazdagoknak hozott reáljövedelem növekedést az átlagkeresetűeknek csak csökkenést. Volt infláció - olyan 5% papíron de volt olyan szolgáltatás ára amely 15%al nőtt. Az emberekről nem lehet több bőrt lehúzni. Kötelezően venni államkötvényt? A magánnyugdíjpénztároknak elő volt írva hogy a tagi befizetések meghatározott %ból államkötvényt kellett venni. Nem véletlen hogy akkor lett ily nehéz eladni az államkötvényt miután kivérezték a magánnyugdíjpénztárakat. Nem tették volna akkor most sok sok adófizető venne államkötvényt -a magánnypénztáron- keresztül 20-30évre hitelezve az államnak...ooooopsssz, ezt elnézték a képviselők...

AutosVilli 2011.12.31. 07:56:50

Az utóbbi 90. évben, nem volt az országnak,igazi politikai elitje.Aki van az dilettáns és a külföld pénzeli,ilyen olyan csatornákon keresztül.Gyávák vagyunk, és nincs nemzet tudatunk.

klacus 2011.12.31. 08:08:13

@sydneybeachgirl: "keresztül 20-30évre hitelezve az államnak...ooooopsssz, ezt elnézték a képviselők... "

Biztos jobb dolog IMF hitelből a folyó nyugdíjakat fizetni. Ezt azonban szeretjük elfelejteni....

Megfigyelo 2011.12.31. 08:12:09

@klacus: 1. Lehet könnyedén államkötvényt venni, internet bankon keresztül. Nem kell hozzá más, mint nyitni egy értékpapírszámlát (OTP, CIB, stb., negyedévenként 600-800 Ft) és az ember internet-bankjához köttetni. Én hosszú évek óta csinálom. Most azonban a lekötött banki betétek kamata nagyobb, mint amit a rövidtávú államkötvényért kap az ember. (A bank is leveszi a marzsát.) Úgy tudom, az Államkincstárnál is lehet számlát nyitni, de azt még nem próbáltam.
2. Azért a külföldön tartott pénz nehezebben einstandolható, hiszen egy osztrák bankot a magyar kormány nem kötelezheti arra, hogy a betétes pénzét neki utalja át.
...
5. Sokan eddig itthon tartották devizaszámlán a pénzük egy részét, és most azt viszik kinti bankba.
...

sfi 2011.12.31. 08:15:12

"Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?"

Először is nekik ehhez euro a fizetőeszközük. A magyar gazdaság szereplői pedig jelentősen vannak eladósodva devizában. Másodszor, ők bíznak a politikusaikban. Nekünk csak a békekölcsön jutna erről eszünkbe. Nem is minden ok nélkül.

Megfigyelo 2011.12.31. 08:21:15

@AutosVilli: A 90-100 évvel ezelőtti elit meg olyan "kíváló" volt, hogy hagyta belevinni az országot a katasztrófához vezető I. VH-ba. (Igaz, hogy csak a macskaasztalnál ült a Monarchia valódi elitjéhez képest. Mivel MO nem volt független 1526 vagy 1541 óta, valódi, független elitje sem volt azóta.)

sydneybeachgirl 2011.12.31. 08:23:11

Nem szoktuk elfelejteni klacus. De én még egy papírt sem láttam ami azt bizonyítja hogy az IMF hitel 100%ban a nyugdíjakra megy el. De azt látom hogy majdnem félezer politikust tart el ez az apró ország, akiket nem érint a megszorítás. Nekik miért jár külön elbánás a nyugdíjjárulékban, a kafetáriában, az egészségügyi ellátásban? miért? Ausztráliában 150+76fő képviselő. Plusz a tagállami parlament összesen még 150fő. De a lakosságszám 22millió! Nem adóznak külön szabályok szerint - az ország Miniszerelnöke például albérletben lakik most miután egy évet a régi saját lakásában töltött. Nem fizetnek neki kacsalábon forgó rezidenciát. A legjelentősebb juttatás amit itt egy képviselő kap az az ingyenes repjegy -országon belül.
És ha már unortodox gazdaságpolitikáról van szó akkor íme az ausztrál példa 2008 júniusából. Világszerte már tombolt a gazdasági válság amelynek hatása elérte Ausztráliát. A kormány és az ellenzék úgy döntött elébe megy a téli (június) szomorúságnak (nem jönnek a turisták) és pénzt oszt. Bizony, pénzt osztott! Minden adófizető (aki az előző évben adót fizetett) részére kifizettek 900AUD-t - két hét alatt, mindenkinek ugyanannyit, arra kérve a lakosságot hogy költsék el. Elköltöttük. Generált akkora GDP-t hogy kihúzta a gazdaság novemberig amikor már jöttek a turisták. Egyesek számítása szerint még ma is érződik az egyszeri tőke injekció hatása a gazdaság teljesítményén, az infláció alacsony (igaz nő mert idén már eléri a 3%ot) de a szövetségi ktgvetés még mindig szufficites - a tagállami nem de az más téma..Unortodox lépés volt mert amikor gond volt nem megszorított (adóemelés, nyugdíjpénztár elvétele stb) hanem pénzt osztott..Gondosan kiszámolt pénzt amely pont arra elég volt hogy ne essen vissza a gazdaság de ne generáljon hiper inflációt.. A szomszédban NZon megemelték az áfát. 12.%ról 15%ra - kemény 0.5%os emelés - de mást nem emeltek és elég volt.
Lehet megszorítani igazságosan és tisztességes kommunikációval elmondani az okot és elfogadja a nép. De az hogy "megmentik" majd elmegy folyó kiadásokra és még jön megszorítás de még a szemembe mondják hogy nincs is megszorítás az nem menő..az mutyi. Az hogy én fizetem ki a közalkalmazott devizahitelét míg én nem takarékoskodom lakásra az hogy van? Nem csoda ha menekíti a pénzét aki tudja.

Joooe 2011.12.31. 08:23:13

Az önkéntes áldozatvállalással általában nem értek egyet. Áldozatot önként úgyis csak az emberek egy kisebb része fog vállalni, ha közéjük tartozom azzal azt érem el, hogy én a saját káromra hozzájárulok a többi tékozlásához.
Olyan ez, mintha kimennék önként szemetet szedni: hihetem azt, hogy ezzel hozzájárulok a tisztasághoz meg a környezetvédelemhez, de valójában nem, úgyis szemetes lesz újra, mert aki eddig eldobálta azt nem fogja jó irányba mozdítani hogy most már van egy csicska aki összeszedi helyette, sőt.
"Na de ha mindenki csinálná..." = vicc, emberi tulajdonság hogy nem fogja mindenki csinálni, még azt sem 100%-ban amit kötelező, nem hogy önként.

Az adócsökkentésből állampapírt ötlettel az a baj, hogy egyrészt megöli az adócsökkentés remélt hasznát (a költségvetésben nem pénzt előteremteni nehéz, egy gyereknek adunk egy tétellistát meg egy számológépet és máris csinál a 3 %-os hiányból 10%-os többletet, hanem úgy előteremteni, hogy az ne legyen káros a gazdaságra) másrészt nem a folyó finanszírozással van gond hanem a lejáró államadósság-részletekkel... az bőven 4000 milliárd ft felett van jövőre, ezt a problémát nem oldja meg a max 500milliárd

Megfigyelo 2011.12.31. 08:25:37

@klacus: Igen, jobb lett volna. Hozzájárult volna ahhoz, hogy kialakuljon a magáról gondoskodni tudó, felelősen gazdálkodó polgári középosztály, a mai kormányzat által preferált dzsentroid "keresztény úri középosztály" helyett.

Megfigyelo 2011.12.31. 08:32:23

@Joooe: Egyetértek, Megjegyzem azonban, hogy már néhány évszázada a lejáró államadósságokat általában nem visszafizetik, hanem megújítják. Az idén lejáró 4000 milliárd megújítása sem jelentene különösebb problémát, ha nem szűnik meg teljesen az ország (kormány) iránti bizalom. Einstandoló kormánynak nem síívesen adnak kölcsön...

sydneybeachgirl 2011.12.31. 08:40:35

jah még annyit hogy 900AUD az kb kétheti minimálbér volt...unortodox lépés volt de bejött.

niklex 2011.12.31. 08:41:18

A poszt többhelyen sántít.
1. Magyar állampapírban a külföldiek az év közepe óta nettó eladók (és ez még folytatódni fog)
2. A magyarok és a külföldiek is akkor fognak venni -akármennyi hozem mellett is- ha jó gazdaságpolitikát látnak. Rossza gazdaságpolitika mellett magas hozamon sem kockáztatnak.
3.A köteleő vásárlás (ld Békekölcsön)csak arra lenne jó, hogy a jövedelmet még jobban eltitkolják,és magánköltés helyett állami költés legyen,ami sajnos általában nem túl hatékony helyre megy, tovább növelve a problémákat

mendson 2011.12.31. 08:41:35

Ugyan az olasz és a magyar állam helyzete közt igen jelentős a különbség, hogy csak dióhéjban néhányat említsek, a jelentős olasz gépipar,a jelentős olasz turisztikai értékek,a minőségi olasz élelmiszeripari termelés,.Mig nálunk egy nagy lószar van hungarikumnak álcázva.Ha mégis vásárolnék magyar állampapirt,az csak akkor lenne,ha Orbán és a teljes fideszfrakció (ugye az egyéni képviselői inditványok,módosítók) közjegyző elött hitelesítve,teljes vagyonával garantálná, nem fogják soha semmmilyen körülmények közt "megvédeni" vagyis elkonfiskálni az állampapirban örzőtt vagyonom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 08:43:39

@fchris82:

Az összegzéseddel mindenben egyetértek.

Egy dolog azonban kimaradt belőle, mégpedig az, hogy Bajnaiék alatt épp a W válság felívelő szakaszában voltunk, még nem kezdődött el az európai adósságválság, Németország 3% felett növekedett.

Azóta viszont elszállt a svájci frank az euróhoz képest, és így a forinthoz képest is. Jött a görög, az ír, a portugál, a spanyol és az olasz válság.

Tehát Bajnaiék is rákényszerültek volna pótlólagos intézkedésekre azokon túl, mint amiket megtettek. Csak egy példa, már 2010-ben is be volt tervezve a költségvetésbe a vagyonadó, amit aztán az AB elkaszált, és így lyuk keletkezett a költségvetésben, amit nem foltoztak be.

Aztán meg ugye jött sorban a többi, amiket az előbb már felsoroltam.

Az 1 kulcsos adótól a munka becsületének visszaállítását, a feketegazdaság csökkentését remélte a kormány. Eddig nem nagyon jött be.

A gyerekek után járó adókedvezmény viszont telitalálat volt szerintem. 2011 május óta megállt a születések számának csökkenése, és azóta egyre inkább növekedésbe fordult.

Az adójóváírás kivezetése is jó irány, esztelenség volt Bajnaiéktól, hogy választási év révén mértéktelenül kiterjesztették 2010-re (havi 15100 Ft).

Emélkszel a szlogenre: mindenkinek 1 havi fizetéssel töb marad a zsebében.. (Méghogy nem volt választási költségvetés!!)

Továbbá emlékeztetni szeretnélek arra, hogy Bajnaiék milyen SZJA-t foglaltak törvénybe 2011-re. Tudod, évi 15 millióra emelték fel az alsó kulcsot. Ez a munkavállalók 99%-át érintette volna, tehát kvázi egykulcsos adót jelentett, jelentős adókieséssel. Azt persze nem mondták meg akkoriban, hogy mégis miből kompenzálnák a kiesést.

Vkat118 2011.12.31. 08:46:07

@sydneybeachgirl: Not sure if trolling or just stupid...

Megfigyelo 2011.12.31. 08:47:06

@nomad: A civil szó nem leszerelt katonát jelent, soha nem is jelentett, hanem egyezerűen "polgári (nem katonai) személy, ruha stb." Manapság - angol hatásra - mindenféle államilag szervezett dologgal szembeállítva is használják (civil kezdeményezés, civil szerveződés, stb.)

Megfigyelo 2011.12.31. 08:48:54

@gerdo: "Helyes a bőgés oroszlán!"

baloo112 2011.12.31. 08:50:04

@bogancs: légyszi a születésszám növekedésre valami forrást jelölj meg. soha még annyira kevés születés nem volt mint idén ha jól emlékszem....

ajjaj99 2011.12.31. 08:52:12

Nem is értem, hogy gondolod ezt, a fizetést elkülöníteni, nem kezelheti a tulajdonos. Ez olyan komcsi tempó.

Megfigyelo 2011.12.31. 08:52:57

@bogancs: a) Attól tartok, a születési adatokkal kapcsolatban tévedsz, emlékeim szerint folytatódik a csökkenés, sőt.
b) Bajnaiék kvázi-egykulcsos adója sem volt helyeselhető.

Megfigyelo 2011.12.31. 08:57:37

Egy utólsó megjegyzés: a 9,5% körüli hozam olyan magas, hogy ilyen papírt prudens befeltető már nem vásárol: ekkora hozam már nyilvánvalóan nem kitermelhető, a kibocsátó nyilvánvalóan be fog dőlni.

mojszipupi 2011.12.31. 09:06:28

Az olaszok meglépték h egy széles körben elfogadott szakmailag kompetens embert ültettek a min elnöki székbe. Miért is csodálkozunk h felére csökkent a kamatszint náluk? Hát könyörgöm így működik a gazdaság. Ezt nevezik bizalomnak amit mi már régen eljátszottunk. Lovaglunk az államadósság pontos % án miközben kurvára nem ez a lényeg hanem a jól felvázolt makropálya, egy hiteles terv és már meg is nyugodtak a piacok és mindenki örül. Dilettantizmus és a szakértelem teljes hiánya, kultúra teljes hiánya, diplomácia teljes hiánya és sorolhatnám
Majd kirugnak minket az EU ból azt elvándorol az ország értelmes rétege kultúrált országokba és megmarad Mo K Európa gettójának...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:12:40

@hackbard.celine:

"a manyup 3000+ Mrd Ft volt."

Igen, de ebből 300 miliárdot tett ki a maradók vagyona, és 300 milliárdot kifizettek reálhozamra. Tehát a kormány ténylegesen 2400 milliárdhoz jutott hozzá.

"Egyébként olvasgatva a blogodat egyre inkább az látszik, hogy kamu a sztorid, nincs két multitól összeszedett 500e keresetetek"

Hát a bérpapíromat nem fogom itt bemutatni neked. Egyébként nem értem, hogy ezen miért lovagolsz. Hol van ennek a jelentősége?

Mindketten diplomások vagyunk (keresett szakmákban) jónéhány év szakmai tapasztalattal, két-két nyelvvizsgával, amelyből egy felsőfokú. Én első generációs diplomás vagyok a családban, párom második generációs. Mindketten vidéki családból. Ennyi. Rakd össze, hogy ebból mit lehet ma kihozni.

Még annyit, hogy fent említett szakokról a pályakezdőket jórészt a multik szívják fel 200-300 ezres kezdőfizuval, ami a legtöbb esetben 3-5 év alatt megduplázódik, amint az emberke kitanulja a dolgokat és "senior"-rá válik.
(Az orvosokat szándékosan nem említettem az előbb, pedig őket is ide kellene felhúzni de nagyon sürgősen.)

Ez a dolog így működik. Csak nézz szét a multi irodaházak környékén a Hungárián, a Váci úton, vagy a soroksári úton, hogy kiket látsz. Jól öltözött fiatal diplomás magyar munkavállalókat. És nézd meg, hogy kik laknak az elmúlt 5-10 évben épült lakóparkokban, újépítésű társasházakban.

Elég nagy százalékban ugyanezek a dolgozó diplomás fiatalok. Akik idővel (30-35 év körül) miután már valamit elértek karrierjükben gyerekeket is vállalnak (Hacsak nem maradtak szinglik, mert ez is elég gyakori sajnos. A sok munka mellett gyakran nem marad idő a társkeresésre, párkapcsolatra). És nekik nagy lökést jelent a 3. gyerek vállalásában a családi adókedvezmény, mert ki tudják használni akár a maximális, 99 ezres adókedvezményt is. És nem lehet mondani, hogy ezek a gyerekek rossz helyre születnek, valószínűleg mind diplomások lesznek újra. És az egykulcsos adónak köszönhetően jó eséllyel maradnak is Magyarországon, mert azt látják, hogy tudnak haladni, boldogulni. Nem vonják el a bérük akár 2/3-adát adóban, mint korábban. Sőt a gyermekeket külön jutalmazza az adórendszer. Ha pedig előrelépnek fizetésben, akkor 100 forint többletből nem 34 marad meg a progresszív adó következtében, hanem 60 felett. Tehát tudnak haladni. Nem az van, hogy elvállalják az előrelépést jelentő nagyobb munkát nagyobb felelősséggel, nagyobb stresszel, napi 10-12 órai munkával, és a nettójuk meg alig növekszik, mert mind megy adóba.

Ezek szerinted nem fontos dolgok? Nem egy ilyen társadalmi réteg megerősítésére és létszámának gyarapítására lehetne építeni a jövőt?

Elhiheted, hogy ennek a rétegnek nagy %-ban ellenszenves az egykulcsos adó elleni dühödt kritika, amely szerint el kellene venni tőlük, vissza kell húzni őket, és odaadni a szegényeknek. Hát nem barátocskám! Középosztályra bizony szükség van. Ha visszaállítanák a többkulcsos adót és eltörölnék a gyerekkedvezményeket, na akkor lenne nagy belbuzdulás ebben a rétegben, és gondolkodnának el sokan, hogy fognák a diplomájukat és a nyelvismeretüket és áttelepülnek Bécsbe, Svájcba vagy Londonba. És nem pincérnek!

Dr.Bio74 2011.12.31. 09:16:56

Ez egy nagyon idióta ötlet a jelenlegi helyzetünkben, plusz még dühítő is a felvetés ( indokokat kivesézték fentebb ).
Gratula, hol tetszik élni?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:21:52

@Megfigyelo:

"Attól tartok, a születési adatokkal kapcsolatban tévedsz, emlékeim szerint folytatódik a csökkenés, sőt"

Itt a forrás:

www.portfolio.hu/gazdasag/egeszsegugy/keves_gyerek_szuletett_oktoberben.160332.html

Idézet a cikkből: "A születésszám a január-áprilisi jelentős 10,9 százalékos csökkenést követően májusban 3,6 százalékkal maradt el az előző évitől, a június és október közötti öt hónapban viszont, átlagosan 3,4 százalékkal több gyermek jött világra, mint az előző év azonos időszakában."

Persze érdemes visszaszámolni minimum 9 hónapot. Azt láthatod, hogy kb. a ygerekkedvezmények biztossá válása után megfordult a csökkenő ternd, és immár fél éve folyamatosan és stabilan növekvő pályán van a születésszám.

Persze érdemes hozzánézni a cikk címét, hogy milyen állapotban van a magyar média...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:22:36

@Megfigyelo:

Persze érdemes hozzánézni a cikk címét, hogy milyen állapotban van a magyar média...

Biztosan innen származnak a te emlékeid is. :(

Dr.Bio74 2011.12.31. 09:26:36

@bogancs:
Érdekes irányba fordult a kommentelés. Viszont, ha születés számnál tartunk, én nem kapcsolnám ilyen szorosan össze a támogatási forma változását a születésszámmal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:26:36

@mojszipupi:

"Az olaszok meglépték h egy széles körben elfogadott szakmailag kompetens embert ültettek a min elnöki székbe. Miért is csodálkozunk h felére csökkent a kamatszint náluk?"

A legfrissebb eredmények alapján továbbra is 7% körüli az olasz kamatszint.

dec 29-i hír:

privatbankar.hu/kotveny/veszelyes-magassagban-a-10-eves-olasz-allamkotvenyek-hozama-243327

Csak a tárgyilagosság kedvéért. Ne csúsztatgass itt, és ne manipulálj megkérlek. Ahol csökkent az olasz hozam, az a rüvid lejáratú állampapírok hozama. Tehát annyi, hogy egy éven belül per pillanat nem várnak olasz államcsődöt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:29:19

@Bio74:

"Viszont, ha születés számnál tartunk, én nem kapcsolnám ilyen szorosan össze a támogatási forma változását a születésszámmal. "

Ezen lehet vitatkozni. Mindenesetre érdekes egybeesés.

Azt azonban mindenképpen szögezzük le, hogy május óta a születésszám csökkenésből növekedésbe váltott. Előbbi hozzászóló erre rosszul emlékezett. És bizonytalan emlékeit terjeszti is itt. Őszintén szólva nincs dolog, ami így dühítene mint az, ha valaki valótlan adatokra építve száll be egy vitába.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:30:41

@Bio74:

És ez a valótlan adatokkal dobálózás nem csak a születésszámnál jött itt elő, hanem a magyar és nemzetközi állampapír aukciókkal kapcsolatban is.

Lásd például: @mojszipupi:

mojszipupi 2011.12.31. 09:34:01

@bogancs: Tipikus kiragadása egy adatnak

Ezt is vegyük hozzá, mert így teljes a kép...

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111228-felere-esett-az-olasz-allampapirok-hozama.html

"Felére esett a rövid lejáratú olasz állampapírok hozama a hét elején tartott aukción a novemberi csúcshoz képest. A kamat mérséklődésében szerepet játszanak az olasz szakértői kormány megszorításai és az Európai Központi Bank által az eurózóna bankjainak nyújtott három éves kölcsön is.

Kevesebb mint a felére esett a hat hónapos lejáratú olasz állampapírok hozama egy hónap alatt - jelentette a BBC. A legutóbbi, novemberi aukción még 6,5 százalékos kamattal keltek el a papírok, a hét elején tartott árverésen azonban már csak 3,2 százalék volt a kamat.

Olaszország a világ harmadik legnagyobb, 1900 milliárd eurós állampapír-piacával rendelkező országa. Az olasz állampapírok kamata ősszel emelkedett korábban nem látott magasságba részben a görög válság, a magas olasz államadósság, az olasz strukturális reformok elmaradása és a novemberre elmélyült olasz politikai válság miatt.

Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök novemberi távozása után Mario Monti vezetésével szakértői kormány vette át az ország irányítását, amely többek között megemelte az üzemanyag adóját, jelentős ingatlan- és vagyonadót vetett ki.
Monti hivatalba lépése óta fokozatosan csökken az olasz állampapírok hozama, a BBC szerint azonban a mostani, jelentős csökkenést az okozza, hogy az Európai Központi Bank (EKB) múlt heten úgy döntött, 489 milliárd eurót folyósít három évre az eurózóna bankjainak, hogy hatékonyabban tudjanak védekezni a gazdasági válság ellen. Ez az első alkalom az EKB történetében, hogy a bank egy évnél hosszabb időre folyósít kölcsönt."

Dr.Bio74 2011.12.31. 09:34:33

@bogancs:
Ez így van, és nagyon is megértelek.
A születéseknél a tendenciaváltozás látványos de engem még az sem győz meg. Nem vetem el a jogszabály változtatások hatásának érvényesülését, de van a háttérben nagyon sok más tényező is, néhány akár elsőre banálisnak is mondható.
Ez a vita viszont nem ezen posthoz tartozna ( meg kissé parttalan is lenne).

contractor 2011.12.31. 09:34:51

A kormány orosz típusú "demokráciát" épít. Az ellenzék nyugat-európai demokráciát ígér. Az emberek nagy része meg amerikai (US) típusú demokráciát szeretne,(főleg a magasabb jövedelműek) kis adókkal, magán kórházakkal, fegyvertartással.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.12.31. 09:36:32

A poszt nagyon jó, és gratulálok a szerzőnek hozzá!

Annyi tökkel ütött idiótát sztárol a zindex, hogy üdítő ilyen konstruktív írást olvasni. Bár lenne több ilyen!

dbeata 2011.12.31. 09:37:35

Eléggé nyilvánvaló, hogy az ennél több állampapír vásárlás elsődleges feltétele, hogy a kormány húzzon el a bélbe (ha már ekkora bajt és kárt okozott). Akik szerint jót tett ez a kormány, és megtehette anyagilag, az már úgy is vett (ami láthatóan szarra se volt elég)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:38:46

@mojszipupi:

Ezt is kiragadtam az előbb, a kedvedért megismétlem:

Ahol csökkent az olasz hozam, az a rüvid lejáratú állampapírok hozama. Tehát annyi, hogy egy éven belül per pillanat nem várnak olasz államcsődöt.

A hosszú lejáratú papírok hozama viszont továbbra is rekordszinten. A jövid lejáratút meg még 2012-ben meg kell újítani a többivel együtt...

És az is szép, hogy az EKB 1%-os kamatra nyomatja az eurót az eurózóna bankjainak. Nálunk meg féltik ugye a jegybank függetlenségét..

Mintha az EKB-n nem lenne elég politikai nyomás a monetáris lazításra..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:40:22

@contractor:

"Az emberek nagy része meg amerikai (US) típusú demokráciát szeretne,(főleg a magasabb jövedelműek)"

Nem látsz némi ellentmondást ebben a mondatban?

mojszipupi 2011.12.31. 09:40:46

@bogancs: Két dolgot kell látni.

1. Jelenleg minimálisan is dupla kamatszinttel tudjuk finanszírozni az országot mint az imf hitel kamata

2. Semmilye nincs az országnak amiből finanszírozni tudná magát

Honnan lesz pénz?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:44:27

@Kara kán:

Nagyon sok kritika volt már itt a poszttal kapcsolatban.

Ami azért bíztató, hogy a posztban lévő szavazások mást mutatnak, mint amit itt a hozzászólók többsége nyomat ezerrel.

Mindenesetre ha beleolvasol jó móka volt tegnap este, ahogy beleálltam a vitákba. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:47:11

@mojszipupi:

"Semmilye nincs az országnak amiből finanszírozni tudná magát"

Már megint ezek a felháborító csúsztatások..

Olvasd már el az alábbi cikket! dec 29-i hír:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_adat_egymilliard_euroval_finanszirozzuk_a_vilagot.506229.html

Mindenesetre a megnyilatkozásaidból is látszik, hogy melyik oldal nyomat itt propagandát, és hányan ülnek fel neki..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 09:49:34

@mojszipupi:

"Jelenleg minimálisan is dupla kamatszinttel tudjuk finanszírozni az országot mint az imf hitel kamata"

Ez majdnem igaz, de még mindig csúsztatás. Az IMF hitel kamata 5% körüli, tehát nem minimálisan, hanem maximálisan dupla a kamatszint.

És persze azt is tegyük hozzá, hogy az IMF újabb megszorítások árán adja a hitelét.

mojszipupi 2011.12.31. 09:56:08

@bogancs: www.asz.hu/sajtotajekoztato/2011-12-05/gyorsitani-kell-az-unios-penzek-felhasznalasat

Csak két mondat kiragadva ha már így:

"A 2004-2006-os időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) végrehajtása pénzügyi szempontból eredményesnek értékelhető, a keretet 99,1%-ban felhasználták. Az NFT forrásaiból jelentős eredményeket értünk el a munkahelyteremtés, az emberi erőforrás minőségi fejlesztése, a környezetvédelem és a közlekedés területén, azonban nem javult a régiók közötti gazdasági-szociális különbségek helyzete. "

"A 2007-2013-as uniós költségvetési periódus Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Operatív Programjainak előrehaladása jelentősen elmarad az időarányostól. Bár a keretek több, mint felét lekötötték, kifizetés azonban csak a keret 17%-ára történt."

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 10:01:09

@bogancs:

"""Ami azért bíztató, hogy a posztban lévő szavazások mást mutatnak, mint amit itt a hozzászólók többsége nyomat ezerrel."""

Ebből én nem vonnék le következtetéseket, magam részéről csak ráklikkeltem valamire, mert kíváncsi voltam az eredményre.

Eric_Cartman 2011.12.31. 10:01:41

Öcsém, te egy lépéssel el vagy maradva. Gyere ki, nézz körül egy osztrák bankban. Ezek szerintem nem békekölcsön jegyzésre jöttek.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 10:02:09

Bogancs, te beteg vagy. Avagy Orbán újabb zseniális bal keze?
Javaslatod nem a hazaszeretetről szól, hanem a "könnyű a más f.szát a csalán közé tolni" ómagyar bölcsesség bő lére eresztett változata, kicsit rázva, nem keverve, nehogy fel lehessen ismerni.
Ennyi erővel azt is meg lehetne szavaztatni, hogy aki 202 ezer felett keres, annak kötelessége legyen az a felett eső részt átadnia azoknak, akik nem keresnek annyit. Sőt, mindenki adja be a közösbe, amije van és részesedjék szükségei szerint. Mert miért ne?
Lassan kommunizmus lesz itt. Meg lehet ezzel is békélni, lehet élni benne, csak akkor nem kéne demokráciáról hazudozni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:03:50

@mojszipupi:

Nagyszerű! Egyéb reakciód nincs a felvetésemre? Örülök.

Remélhetőleg öt év múlva az ÚMTF-ről is eltudjuk mondani ugyanazt a 99%-os arányt, mint most a 2004-2006-osról.

Dr.Bio74 2011.12.31. 10:04:06

Boldog Újévet mindenkinek!
Viszlát 2012 -ben.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:06:46

@waszabi:

Még mindig lájtosabb a javaslatom, mint a progresszív adózás visszaállítása nemde?

Az ugyanarról szól. Vegyük el a magas jövedelműtől és adjuk oda a szegényeknek.

Ha e kettő közül kéne választani, én a "Békekölcsönt" választanám.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 10:13:45

@bogancs: majd nézel februárban, amikor valamelyik idióta plagizálja az ötletedet és megszavazzák:)
Szép az elképzelés, de ha körülnézel, észrevehetnéd, hogy ez a kormány és parlament nem fogja visszaadni, amit kölcsönvesz. Egyszerűen eltörli rendeletileg a saját tartozását és kész.
Öngyilkos típus vagy-e?
Nem akarnám tényekkel megzavarni idilli elképzeléseidet, de az olaszoknál még demokrácia van és úgy néz ki, hogy az is marad. Itt meg ma van utoljára. Most már az a törvény, amit a kormánypárt megszavaz, nem kell házszabály, nem kell ellenzék, nem kel vita, nem kell népsavazás sem, hisz mindez csak zavarja a kormányt a "munkában".
Ezek egy krva forinttal nem gazdagították országunkat az elmúlt 1,5 évben, épp ellenkezőleg. Én ilyenekre nem bíznék pénzt önként.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:16:51

@SchindIer Pistája:

"Az olasz állampapírok kamata jelenleg 3 százalék, a miénk kilencnél jár."

Ez csúsztatás! Itt tárcsaltuk ki pár perce: @bogancs:

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:17:38

@waszabi:

"Bogancs, te beteg vagy."

Te meg amolyan troll féle vagy úgy látom.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 10:18:09

@SchindIer Pistája: nem érted te az unortodox matekot, az a baj:)
Hogy miért jobb 10 kamatot fizetni, mint 4-et. Szerintem ez még Einsteinnek is magas léc volna:)

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 10:19:08

@bogancs:

"""A gyerekek után járó adókedvezmény viszont telitalálat volt szerintem. 2011 május óta megállt a születések számának csökkenése, és azóta egyre inkább növekedésbe fordult"""

Majd ahogy az önkormányzatok odahajítják a jómódú nagycsaládosoknak az ingatlanadót megnézzük merre indul a grafikon. Lázár úr városában Hódmezővásárhelyen 500%-al nőtt a nagyobb ingatlanok adója.

Mint sokan jelezték a fő gond éppen ez a kiszámíthatatlanság, ad-hoc problémamegodás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:23:12

@portis:

"Mint sokan jelezték a fő gond éppen ez a kiszámíthatatlanság, ad-hoc problémamegodás."

Ez így van. Ugyanakkor ugyanez a helyzet az európai adósságválság kezelésében is. A jelen problémákra ugyanis nincs tankönyvi válasz.

Kiszámíthatatlanul és ad-hoc felmerülő problémákra nehéz előre kiszámítható válaszokat adni. Ez nem csak nálunk van így, hanem európában is.

Emlékezz csak! A görög államadósság egy részét leíratták a magánbefektetőkkel.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 10:27:12

@bogancs: dehogy. Csak őszinte, közvetlen:)

Mr. Waszabi 2011.12.31. 10:39:23

@bogancs: ha még szólhatok egy szösszenetet. Azt az egy dolgot hagyod figyelmen kívül, hogy a görögök 309 mrd USD GDP-t finanszíroztak hitelből, mi meg csak 120-at. Az ottani visszaesés nyugateurópai bérekből, életszínvonalból történik most, kb felezik. De így is többet keresnek nálunknál jóval. A mi esetünkben meg az 1995-ös életszínvonal tér vissza. Könnyű elképzelni nagyívű gondolatokat, de azt sem árt átgondolni, hogy ki fogják-e bírni az emberek.
Mr.Orbánnak köze nincs a gazdasághoz. Maga is elhitte az erős Magyarország imidzset, addig mondogatta, de ez utoljára 1960-68 között volt így itt. Utána már csak lefelé tendált. És olyan ember lévén, aki sosem dolgozott, nem élt a plebsz között, nos, fogalma sincs, hogyan él, mennyit lehet kisajtolni belőle úgy, hogy éhen ne dögöljön. Ami még rosszabb, hogy nem is érdeklik a számok, pedig abból reális képet nyerhetne.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.12.31. 10:39:48

"Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?"

Előttünk járnak. Ott ugyanis már volt egy kormányváltás.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 10:40:48

@bogancs:

OK! De akkor nem kell csodálkozni ha nem népszerű az államkötvény vásárlása.

Amúgy talán nem Görögországot kellene példának állítani Magyarország elé hanem mondjuk Svédországot, vagy a Finneket, de ha közelebb keresgélünk akkor ott van Lengyelország.

orient 2011.12.31. 10:41:27

Nem vagy normalis.
Az en penzemrol amit kemenyen megdolgozom ne vegye el es dontson rola senki hogy mire kolthetem, allampapirt venni rajta kotelezoen???

Te normalis vagy? Hol elsz, valami diktaturaban? Meg a kadar sem mondta meg mire koltheted a penzed!

Igen nalam tobb marad az egykulcsos ado miatt amit el is visz a torlesztoreszletem. Ha te ezt kotelezoen allampapirra forditod akkor nem tudom fizetni a FORINT hitelelmet es a bank szarerthugyert eladja a lakasomat (vagy en aladom 40%-kal olcsobban mert most ennyit er) es mehetek utcara. Te csak ne adjal ilyen tippeket kerlek a felsovezetesnek mert en fogok utcara kerulni ez miatt.

Flúgatlan 2011.12.31. 10:41:48

A felvetés hülyeség. Akkor inkább a progresszív adózás.

És mi van a gyereket nevelőkkel? Apuka gürizik, keres mondjuk 300 bruttót, hogy a GYES-en levő anyuka és a 3 gyerek megéljen, és akkor neki is visszafogod a 202 feletti részét?

Az ilyen "egyszerű", világmegváltó ötletek második meggondolásra elég hülyeségekre vezetnek. Ugyanúgy, mint az egykulcsos adó (ami amúgy nem rossz ötlet) ilyen bevezetése, ami nálunk történt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:43:18

@waszabi:

"Az ottani visszaesés nyugateurópai bérekből, életszínvonalból történik most, kb felezik. "

"A mi esetünkben meg az 1995-ös életszínvonal tér vissza."

"Maga is elhitte az erős Magyarország imidzset, addig mondogatta, de ez utoljára 1960-68 között volt így itt. Utána már csak lefelé tendált."

Tudnál ezekről az állításaidról adatforrást adni? Mert vitatom valamennyit.

Addig is kénytelen vagyok azt gondolni, hogy csak a te "beteg" lelked kitalációi. :)

Mérges 1234 2011.12.31. 10:44:52

@Kara kán:

Konstruktívnak konstruktív csak ki mer ma állampapírt venni???

A kötelező vásárlás meg nem építene nagyobb bizalamat.

Tán még a többkulcsos adó visszaállítása is kevesebbet ártana.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:47:46

@orient: @Flúgatlan:

"Igen nalam tobb marad az egykulcsos ado miatt amit el is visz a torlesztoreszletem."

"A felvetés hülyeség. Akkor inkább a progresszív adózás."

Egyezzetek meg! :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:49:28

@Flúgatlan:

"és akkor neki is visszafogod a 202 feletti részét?"

Szerintem olvasd el még egyszer a javaslatot. Senki sem beszélt arról, hogy elvenni a 202 ezer feletti részt.
(Kénytelen vagyok ilyen orbáni fordulatokat bevetni annyira értetlen vagy.)

Mária 2011.12.31. 10:54:25

@bogancs:

"Kénytelen vagyok ilyen orbáni fordulatokat bevetni annyira értetlen vagy."

Az EGÉSZ POSZT egyetlen orbáni fordulat.

gombperec hídlakó 2011.12.31. 10:55:29

A magyar ember egyedülállóan lúzer.
1 - az aktuális kormány szinte bármit megtehet, maximum a kommentekben lázadozik kicsit.
2 - csak az egyéni érdek számít, ezért: Szlovákiában, Cipruson adózik és külföldi rendszámmal jár, miközben itthon veri az asztalt, hogy miért rosszak az utak stb.

A nemzet pusztulásra van ítélve, és ezt a zsidók jól látják. Nem kell semmit tenni, 10 éven belűl kitűzik itt az izraeli zászlót :(

Mérges 1234 2011.12.31. 10:57:29

Amúgy összefoglalava az eddigi irásokat a következőre jutottam:

MIvel az ország gazdaságpolitikája elég hektikus (finoma szolva) az ország iránti bizalom megingott. A fentiek következményeként az ország finanszirozása igen drágává vált.

Ennek az lenne a megoldása sokaka szerint és komcsi logika szerint, hogy vegyünk el erőszakkal pénz onnan ahol még van.

Nos a baj csak az, hogy pontosan az ilyen intézkedések miatt nem lehet finanszirozni az országot, mert az ilyen intézkedések miatt ugrott a bizalom.

Olyan ez, mint a végtörlesztés, alapvetően jó gondolat, hogy segítsünk a bajba jutottakon, de sikeült úgy kivitelezni, hogy egy szű réteg jól járt, a maradók a Forintárfolyam elszállása miatt nagyobb bajba kerültek, illetve a nemzetközé pénzvilág felháborodása miatt az egész ország vesztett az ügyön.

Ugyan ez lenne, végső soron lehet többe kerülne nekünk, mint amennyi nyeresge lenne.

Egyébként az volt eddig a gazdaságpolitikán lényege. Valóban az embereken segíteni akaró ötletek, a legtragikusabban kivitelezve, így jó nagy veszteséget okozva az országnak.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 10:57:57

@bogancs:

Egyáltalán nem mindegy hogy békekölcsön, vagy progresszív adózás.

A békekölcsön egy jogtalan, a magántulajdont romboló megoldás, ami tuti hogy sért egy csomó nemzetközi egyezményt.

A progresszív adózás egy ugymond ortodox :) megoldás, ami ellen senkinek, semmi kifogása sem lehet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 10:57:58

@Mária:

"Az EGÉSZ POSZT egyetlen orbáni fordulat."

Legalábbis sokan ennek szeretnék láttatni, de kemény dió lesz.

Mária 2011.12.31. 10:59:06

@Doubledecker:

"Konstruktívnak konstruktív csak ki mer ma állampapírt venni?"

Nem ez a kérdés :)

A kérdés az, hogy miután a MEGFONTOLT külföldi befektető nem költi a pénzét BÓVLIRA, tényleg van olyan ember, aki abban bízik, hogy majd lesz olyan OSTOBA magyar, aki önként adja oda a megtakarítását, mert egy BÓVLI kormány a nemzeti érzelmeire apellál?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:00:43

@Doubledecker:

"MIvel az ország gazdaságpolitikája elég hektikus (finoma szolva) az ország iránti bizalom megingott. A fentiek következményeként az ország finanszirozása igen drágává vált."

No igen! Ezt már valamennyi párttól hallottuk. Általában ellenzéki korukban jutnak eszükbe ezek a böcsességek.

Mária 2011.12.31. 11:01:22

@bogancs:

A tények makacs dolgok, függetlenül attól, hogy ki mit minek akar láttatni.

magyar ember teli szájjal 2011.12.31. 11:01:31

Jó hogy eljutottunk oda, hogy a 202 ezer forint feletti bruttó keresetűek a gazdagok.

Hála a Fidesznek, annak hogy csak baloldal létezik Magyarországon, meg annak hogy az emberek nagy része ugyanolyan ostoba, mint a blogger.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:01:51

@portis:

"A progresszív adózás egy ugymond ortodox :) megoldás, ami ellen senkinek, semmi kifogása sem lehet."

Tudod, adóemelési ígérettel nehéz választásokat nyerni.

hackbard.celine 2011.12.31. 11:02:53

@bogancs:
"Egyébként nem értem, hogy ezen miért lovagolsz. Hol van ennek a jelentősége?"
Beleragadtál egy alternatív valóságba.
Nem tűnik fel, hogy az 'arányos közteherviselés' c. lemez lejárt, ráadásul oka a jelenlegi helyzetnek?
Nem tudok mást mondani, a te fajtádra szokták volt mondani, hogy yuppie: feltörekvő, múlt nélküli jobb keresetű multirabszolga aki csak a saját érdekei szerint hajlandó látni a világot. A minimálbéres kísérleted laza elhanyagolásai is ezt igazolják.
Ne gondold, hogy amit ma megélsz az örök érvényű: a multik nagyon gyorsan be tudják árazni egy ország kockázatát, jövőre a helyedre találnak olcsóbb feltörekvőket, te meg csak majd pislogsz a 20 évre behitelezett lakásodban, hogy most akkor ez hogy is van. Nem fogsz Londonba menni, még Sopronig se jutsz, mert az itt felépített egzisztenciád röghöz köt.
Az eredeti felvetésre: többen javasolták: ott az államadósság elleni alap, bármikor önként befizethetsz. Az állampapírokat nem annyira javaslom, volt már rá példa, hogy 1342 Mrd értékűt csak úgy bedaráltak, mert önként lemondott róla a lakosság.
Van még pár dolog amiről önként lemondhatsz, kezdheted írni a listát.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:03:07

@Mária:

"A tények makacs dolgok, függetlenül attól, hogy ki mit minek akar láttatni. "

Én is ebben bízom. Orra alá is dörgöltem itt egy-egy linket a megalapozottság nélkül fröcsögőknek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:06:18

@magyar ember teli szájjal:

"Jó hogy eljutottunk oda, hogy a 202 ezer forint feletti bruttó keresetűek a gazdagok. "

Csak viccelsz ugye? Szerintem pont az ellenkezőjét mondja itt mindenki.

Mérges 1234 2011.12.31. 11:07:57

@bogancs:

Ezek szerint te azt gondolod, hogy az ország gazdaságpolitikája jó úton megy????

Remélem nem sok hozzád hasonló gondolkodású ember van.

Súlyos bizalomvesztés van mind külföldön mind belföldön, maleyet nem lehet visszaállítani egy további kötelező rablással.

Szerintem még az adóemelés is kevesebbet ártana.

Sokan mondják, hogy végső esetben a bankbetétek jönnek. Ez hasonló megoldás, de azért nem igen képzlehető el, mert ha a bankb etéteket is megprobálnáűk lenyulni, az nagyon gyorsan a bankrendszer összeomlásához, közvetve az ország összeomlásáshoz vezetne.

Szerintem ezt a bizalmi kérdést hagyták folyamatosan figyelmne kivül. Lehet padsát söpörni, de az nem megoldja a válságot hanem hosszútánon elmélyiti.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 11:09:45

@bogancs:

Pedig tényleg úgy tűnik, a békekölcsönös ötlet tipikusan Fideszes légbőlkapott ötletszerűség amit Orbán vasárnap délután álmodik meg egy nehéz töltöttkáposzta ebéd után, Matolcsi hétfőn délelőtt barkácsol rajta egy kicsit, Lázár délután beterjeszti, a szavazógép megszavazza, esetleg visszamenőleg.
Kedd délelőtt kiderül hogy ütközik hazai és EU-s törvényekkel, délutánra a hazai törvényeket módosítja a parlament a távközlési törvényben. Szerda reggel Orbán elküldi a francba Barrosót, az IMF-et és Clintont, délutánra esik a forint 5%-ot.

orient 2011.12.31. 11:09:57

@bogancs: Neked komolyan elgurult a gyógyszered.

Akkor inkább progresszív adózás mert ott legalább adót fizetek, ami legális dolog, de senki sem mondja meg mire költhetem a megkeresett pénzem.

Ha a javaslatod lép életbe akkor tudod mit csinálok? Kb. 1 hét alatt találok munkát bárhol külföldön és kb. 1 hónap alatt hagyom el úgy az országot(ennyi a felmondási időm), hogy a büdös életbe nem jövök vissza. Ezt meg fogja tenni még sok százezer ember aki megteheti mert ez komolyan diktatúra lenne.

Az én számlámon lévő pénzt ne babrálja senki. Én vennék állampapírt a megtakarításomból, ha az orbánék átadnák a helyet egy szakértő kormánynak mint ahogy a Bellusconi tette. Akkor érezném hogy egyszer vissza is kapom a pénzem.
Amíg "nem értek a számokhoz" Matolcsy a gazdasági miniszter addig az egyetlen megoldás amit látok hogy lelépnék, ha állampapírra kényszerítenek.

Még egy két ilyen blog és ötlet, és komolyan elgondolkozom hogy lelépek innen. Eddig én nem menekítettem semmit külföldre, mert bízom abban megjön az esze a vezetésnek. Megegyezik az IMF-fel és kimászunk a szarból.

Én pont az egykulcsos miatt tehettem meg hogy veszek egy lakást mert így tudtam hitelt felvenni és ezt fizetni. Ha ezt a plusszt elveszik akkor nem tudom fizetni, ez ki lett számolva és nem számítottam arra hogy 1-2 éven belül ezt elveszik azonnal. A lakásvásárlással már befizettem egy nagyon nagy illetéket az államnak, tehát egy jelentős részét visszakapja az állam azon amit nyertem.

Ugyanakkor ebbe a SAJÁT lakásba már vállalhatunk is pár gyereket, ezt tervezzük éppen, a te kis terved ezt mind keresztűlhúzná, úgyhogy mennék nyugatra és csinálunk ott gyereket. Ezt éred el az ilyen ötletekkel és ne hidd én lennék az egyedüli aki ezt tenné...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:10:38

@hackbard.celine:

"Nem tűnik fel, hogy az 'arányos közteherviselés' c. lemez lejárt, ráadásul oka a jelenlegi helyzetnek?"

Nem!

"a multik nagyon gyorsan be tudják árazni egy ország kockázatát, jövőre a helyedre találnak olcsóbb feltörekvőket, te meg csak majd pislogsz a 20 évre behitelezett lakásodban"

Látszik, hogy nem sok közöd van a munkaerőpiachoz és a multik HR politikájához. (Amellett, hogy olyan is van amit te felhoztál. De ez általában a képzetlen munkaerőt érinti.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:12:46

@portis:

"Orbán vasárnap délután álmodik meg egy nehéz töltöttkáposzta ebéd után, Matolcsi hétfőn délelőtt barkácsol rajta egy kicsit, Lázár délután beterjeszti, a szavazógép ..."

Nagyon eredeti vagy!

Mária 2011.12.31. 11:13:20

@bogancs:

Te semmit nem tudsz arról, hogy milyen gondjai vanank egy átlagos magyar embernek az országban.

Ülsz a kis elefántcsont tornyodban és bújod a fideszes propaganda sajtót.

Ez nagyon szépen ki is derült azokból a posztjaidból, amit a tervezett minimálbéres kísérleteiddel kapcsolatban írtál.

Nem gondoltál még arra, hogy mindazok, akik nem a te nézeteidet osztják, hanem vitatkoznak, és sarkos ellenvéleményük van, azok NEM az ellenség felbérelt emberei?

Hanem azért látják máshogy a dolgokat, mert ŐK benne vannak a sűrűjében, és naponta küszködnek azzal, aminek a lebutított-kiszínezett verziójáról te csak a pártpropaganda anyagokban olvasgatsz?

Semper Fidelis 2011.12.31. 11:14:10

@bogancs: "Nem az van, hogy elvállalják az előrelépést jelentő nagyobb munkát nagyobb felelősséggel, nagyobb stresszel, napi 10-12 órai munkával, és a nettójuk meg alig növekszik, mert mind megy adóba."

Erre írtam máshol, hogy a Gyurcsány érában egyszer (év végén) kaptam 1400000 forint jutalmat. Ebből 586 ezret kaptam kézhez! A többit 814 ezret vitte az állambácsi.

Meg is kaptam a kommentelőktől, hogy rohadt burzsuj vagyok, dögöljek meg, más éhezik. A munkát, azt B+ nem irigylik csak a pénzt! Pedig a multi nem hülye, a semmiért nem fizet. Egyszerűbb azonban irigykedni mint dolgozni, ja....

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:14:19

@orient:

"Ha a javaslatod lép életbe akkor tudod mit csinálok?"

Írd már le, hogy mit értettél meg a javaslatomból! Az az érzésem az írásod alapján, hogy kurvára félreértettél valamit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.31. 11:14:41

"A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykulcsos adóból származó többletjövedelmüket kötelezően kelljen egy saját névre szóló letéti bankszámlára utalni, amelyből a számlavezető bank köteles magyar állampapírt vásárolni."

Na, látod, ezért nem szabad pénzt hagyni elől, mert csak idő kérdése és jön valami okostóni és elveszi.

Olaszország és Magyarország között van egy óriási különbség. Az olasz elit az államcsőd elkerüléséért tesz valamit, a magyar az eléréséért. Ezért olasz állampapírt venni befektetés, magyart venni pénzkidobás.
És nem azért, mert a magyar elit nem tudja, hogy mire lenne szükség, hanem mert nem akarja. Gyáva, és közben nem tudna lopni.
Ha most ilyen módon finanszírozáshoz juttatod az államot, két dolog fog történni. Először feléli, aztán ismét kér.
Nézd meg, hogy mi történt a nyugdíjpénzekkel. Arra használták, hogy ne kelljen meglépni azt, amit úgyse lehet a végtelenségig halogatni.
Ha valaki erre ad a pénzéből az államnak, az nem hazaszerető, hanem Hülye nagy betűvel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:16:17

@Mária:

"Ülsz a kis elefántcsont tornyodban és bújod a fideszes propaganda sajtót."

Elmész te a sunyiba ezzel a szöveggel! Érvelj, és ne vádaskodj, személyeskedj!

Semper Fidelis 2011.12.31. 11:17:44

@bogancs: Mindig van, aki felteszi ezt a "szegénység lemezt". Erre írtam a "Semper Fidelis 2011.12.31. 11:14:10"
hozzászólásomat.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:17:52

@Lord_Valdez:

"olasz állampapírt venni befektetés, magyart venni pénzkidobás.
...
Ha valaki erre ad a pénzéből az államnak, az nem hazaszerető, hanem Hülye nagy betűvel."

no comment

Mária 2011.12.31. 11:24:38

@bogancs:

Látom, igazam van :)

Ha biztosra akarsz menni, és tudni akarod, hogy hányan tartanak kompetensnek azokban a kérdésekben, amikről posztolgatsz, tegyél ki egy szavazást róla, és csodálkozz.

Megkérdezhetnéd például, hányan gondolják azt rólad, hogy csak a fideszes médiából tájékozódsz és még életedben nem dugtad ki az orrod a meglehetősen büdös nagy magyar valóságba.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:25:09

@Lord_Valdez:

"olasz állampapírt venni befektetés, magyart venni pénzkidobás.
...
Ha valaki erre ad a pénzéből az államnak, az nem hazaszerető, hanem Hülye nagy betűvel."

No de mégis: Nagyon sok embert hülyéztél most le. Csak hogy tudd, te azért tudod kivinni a pénzed, mert nagyon sokan mások itt hagyják. Ha mindenki ki akarná vinni, senki sem tudná, mert bedőlne az ország.

Úgyhogy ennyit az előrevivő javaslatokról és a kritikákról.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.31. 11:26:06

@bogancs:
Bocsi, de így van.
Te is tudod, ha körülnézel, hogy a magyar kormány nem csinál semmit a fenntarthatóság érdekében.
Csak egyre több pénzt gyűjt be és hagyja szétfolyni.
Az egész jegybank tv. célja, hogy megszerezze a devizatartalékot, azzal valahogy kihúzza 2014-ig.
És ennyi.

orient 2011.12.31. 11:27:04

@bogancs: Nem vagyok idiota. Ha mondjuk 30,000 forinttal tobb marad nalam az egykulcsos ado miatt azt te elvenned es arra koteleznel hogy allampapirt vegyek belole.

Ha a torlesztom 60,000 akkor annal a felet te rogotn elvenned, magyarul adhatom el a lakast es mehetunk vissza a szulokhoz es lesz kulon szobank. Igen ennyire vagyunk mi gazdagok az egykulcsos ado miatt hogy vegre vehettunk egy sajat lakast ahol csaladot tervezhetunk. Ha elveszed akkor ennyiert sajnos meg normalis alberletet sem talalok. Epp a fidesz kormany alatt jottem haza finnorszagbol mert ugy gondoltam hogy normalis adozas mellett esetleg lesz jovonk itthon is. Egy masik volt kollegam aki 3 eve ment nyugatra most tervezi a hazajovetlt, szinten adozas miatt. Szerinted hazajonne ha ilyen szuper otletek lesznek? Az egykulcsos ado biraloinak nincs igaza mert nem gazdag reteget tamogatjak hanem egy atlag kozepreteget. Lehetne felolem progressziv adozas de akkor ne ugy legyen meghuzva mint regen ahol atlagfizetesek korul hanem valoban gazdagok akik mondjuk 1millat keresnek havonta fizessenek tobb adot, de ne az aki az atlagnal kicsivel jobban keres...Mi mellesleg abszolut fogyasztasra koltjuk a nalunk maradt penzt, vegre meg tudunk venni olyan dolgokat amit azelott nem tudtunk es tervezhetunk gyerekeket is, tehat nem maseratira megy el. Kocsink nincs es nem is tudunk venni jelenleg.

hackbard.celine 2011.12.31. 11:27:21

@bogancs: hehe, már akkor multinál dolgoztam, amikor még a csattogós lepkét tologattad, de azért oszd csak a tudást. :)
A progresszív adórendszerrel kapcsolatban nézd csak meg közvetlen szomszédunkat, a labancokat: 11000 EUR-ig 0 az szja. Hűha, ebből biztos baj lesz, hiszen nem arányos! Aztán onnantól itt a táblázat (az euvonalon ellenőrizheted, mindig hivatkozást kérsz) :
11 000 – 25 000 euró
((Jövedelem-11 000)x5110)/14 000
36,5%

25 000 - 60 000 euró
5110+((Jövedelem-25 000)x15 125)/35 000
43,214%

60 000 euró felett
20 235+(Jövedelem-60 000)x0,5
50%

Ezek a fránya labancok nem értik a NER-t, hiszen kockáról kockára kell építkezni, olyan nincs, hogy ha többet keresel, akkor kevesebbet kapsz. Ejnye. Büdös komenisták. :D
Édes Istenkém, hát honnan szalasztottak? Mondom, hogy Sopronig se jutnál ezzel a felfogással.
De mondok egy biztatót, a gyorsnaszád képes a radikális fordulatra. Nézd csak:
"2012 az elrugaszkodás éve lesz"
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=174833
Megvan a dátum? 2011. november 12.
Azóta az elrugaszkodás is odébb rugaszkodott:
"2013 az elrugaszkodás éve lesz"
2011. december 11. 18:55 MTV1 Orbán Viktor
Székfoglaló beszédében a kinevezett fejlesztési csúcsminiszterasszony is megerősítette: 2013 az elrugaszkodás éve lesz.
Na kb. így megy, te meg kajálod kétpofára a lózungokat és mindaddig örülsz, amí számodra kedvezően alakulnak a dolgok.
Nem lesz ez mindig így...

Semper Fidelis 2011.12.31. 11:28:16

@Mária: Azért a saját blogod olvasod, ugye? Mert ebben a bejegyzésedben "http://maria.blog.hu/2009/07/27/irigy_vagy_kiskocsog_azert_frocsogsz"
azért felsoroltál olyan hibát, amibe EZZEL a beírásoddal magad is beleestél.

" például, hányan gondolják azt rólad,"
8. Argumentum ad populum (közvéleményre hivatkozás

khm.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:28:36

@Mária:

"Ha biztosra akarsz menni, és tudni akarod, hogy hányan tartanak kompetensnek azokban a kérdésekben, amikről posztolgatsz, tegyél ki egy szavazást róla, és csodálkozz."

Itt már volt ilyenféle szavazás.

nivo.blog.hu/2011/11/20/egymillio_3

A második szavazást nézd! Na mit szólsz? :)

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.12.31. 11:28:51

"A javaslatom tehát a következő: A havi bruttó 202 ezer forint felett keresőknek az egykulcsos adóból származó többletjövedelmüket kötelezően kelljen egy saját névre szóló letéti bankszámlára utalni, amelyből a számlavezető bank köteles magyar állampapírt vásárolni. Az összeghez pedig tulajdonosaik csak akkor férhetnének ténylegesen hozzá, amikor a magyar állampapírok referenciahozama tartósan, mondjuk egy éven át 6% alá esik."

Ezt az "akkor férhetnének ténylegesen hozzá" dolgot hogy képzelted el? Honnan lesz 1 + x év után 1,5 milliárd euró * (1 + x) likvid pénz az államnál?

Másrészt honnan gondolod, hogy ilyen gazdaságpolitika mellett bármikor is 6 százalék alá csökken a referenciahozam? Tudnál mondani az utóbbi egy évből egyetlen olyan számot, amelyet Matolcsy és a minisztériuma eltalált előre?

Mérges 1234 2011.12.31. 11:30:41

@Semper Fidelis:

Nos igazad van, nem mindig célszerű felteni a szegénység lemezt.

De azért az tényleg vegyük észre, hogy Magyarországon a népek 80% keres 100 körül vagy alatt.

Tehát tényleg olyan adórendszer kell, ami velük nem basz ki nagyon.

Az egykulcsos elképzelésben volt jó gondolat, de talán nem így kelett volna megcsinálni.

Pl. ha jól emlékszem volt egy olyan terv korábban, hogy az alsó kulcsot feltolják évi 6 millióig.

Szerintem az is jobb lett volna.

Esetleg a felső kulcsot nem 16%ra viszik le csak 24%-re ilyesmi.

Jól kibaszot magával a kurmány, mert ha ebből most visszavesz nagyon fognak ár ahargudni a népek. JObban mintha eleve csak a felét adja oda.

De mindegy is a dolog. Sokkal jobb lenne és kifizetődöbb egy valódi gazdaságpolitika.

2010 március EURO 265 Ft Egy liter benzin 280 Ft

Az élelmiszerárak érzésre olyan 20%-ot nőtek. Amiről kimutatásom is van az az építőanyag árak nőekedése ott egyértelmű a 20%-os nővekmény 1.5 év alatt.

Semper Fidelis 2011.12.31. 11:33:15

@Doubledecker: "8. Argumentum ad populum (közvéleményre hivatkozás"

PAPÍRON.

Mérges 1234 2011.12.31. 11:36:24

@Semper Fidelis:

TE nem keptam még be a reggeli kávémat, mire akarsz pontosan utalni.

Biztos én vagyok a hülyem de Viktorral ellentétben nem félek beismerni... :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.31. 11:36:40

@bogancs:
Ó, nem olyan sokat. Nagyon kevés magyar ember vásárol magyar állampapírt.
Mióta felélték a MNYP rendszert, azóta közvetetten is alig.

Nem tudom, hogy tudsz-e róla, de magyar állampapírt jelenleg már csak és kizárólag spekulációs céllal vásárolnak. Vicces lenne, ha a spekulációt kötelezővé tennéd.

Mária 2011.12.31. 11:39:39

@Semper Fidelis:

A közvéleményre hivatkozás azt jelenti, hogy "sokan gondolják" vagy "mindenki látja, hogy" vagy ilyesmi.

Én nem hivatkoztam semmire, hanem kérdeztem.

Egyébként tökmindegy, elég végigolvasni EZT a kommentlistát és húzgálni a strigulákat, hány kommentező ért egyet a posztolóval, és hányan gondolják azt, hogy a gondolatkísérletei köszönő viszonyban sincsenek a realitással.

Mérges 1234 2011.12.31. 11:41:00

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/30/erste_megy_a_valaszlevel_lazarnak/

Na legyen mindekinek egy kis jókedve ma reggel.

Nézétek meg az oldalat, és nézétek meg aaz oldaoon megjelenő bookline-os hírdetést is.

Vicces tud lenni a világ.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.31. 11:42:30

Bogáncs, te egy ritka elcseszett idióta barom vagy. Kötelező állampapírjegyzés? Hát a faszom nem kéne már? Nem elég, hogy a segghülye Orbán-kormány elkúrta a gazdasági növekedést, feléli a nyugdíjrendszert, elhajtja a külföldi befektetőket, elüldözi a magyar megtakarítókat, és mindezt csak azért, hogy az elkúrt egykulcsos adórendszer kárait ellensúlyozza?

Igen, fogd fel azzal a szivacsos agyaddal, hogy az egykulcsosnak nincs itt az ideje. Az sem biztos, hogy valaha itt lesz. De belenyúlkálni a magánszemélyek betétszámláiba, az egy igazi komancs perverzió. Apád nem ütött a kezedre gyerekkorodban, amikor hozzányúltál a máséhoz?

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.12.31. 11:48:15

@Doubledecker: "De azért az tényleg vegyük észre, hogy Magyarországon a népek 80% keres 100 körül vagy alatt."

160 ezer forint volt 2010-ben a medián fizetés (sajnos a KSH nem tudta pontosan megmondani, mert nem számolnak mediánt, csak becsülték a beérkező adatokból).

"Az egykulcsos elképzelésben volt jó gondolat, de talán nem így kelett volna megcsinálni."

Az egész egykulcsos adórendszer egy félreértésen alapul. Nem attól egykulcsos az adórendszer, hogy a jövedelmek után mindenki egyformán adózik, hanem attól, hogy az adórendszer szinte összes kulcsa azonos. Így fordulhat elő, hogy Szlovákiában 19 százalék az SzJA, a TAO, az ÁFA, az árfolyamnyereség és még néhány egyéb adó mértéke. Nálunk ugyanezen adónemek a lehető legváltozatosabb százalékokkal rendelkeznek, némelyik az egykulcsosság ellenére többkulcsos vagy az adó alapja változik a kulcs helyett sávosan.

További érdekesség, hogy Szlovákiában a munkabért terhelő adóknál van egy adómentes sáv, amely a létminimum 19 szerese. Azért van erre szükség, hogy a képzetlen munkaerőt foglalkoztató cégeket ne terhelje túl nagy elvonás.

Erre fel nálunk kötelezően megemelik a minimálbért, hogy ezzel is növeljük a szlovákiai cégek versenyelőnyét. A kompenzáció annyira jól sikerült, hogy máig nem tudják a cégek, hogy miképpen számolják ki a kompenzációt és az emelést, a két oldalas törvényt tíz oldalnál is nagyobb végrehajtási rendelettel magyarázzák... a cégek pedig éppen azt méregetik, hogy hány dolgozótól kell megválniuk ahhoz, hogy ki tudják gazdálkodni ezt az emelést. A rokoni és ismerettségi körben szinte nincs olyan cég, ahol ne lenne jövőre leépítés... de legalább lesz sok közmunkás kéz. :(

hackbard.celine 2011.12.31. 11:48:57

@Mária: mondom én, hogy alternatív valóságban él, kezeld helyiértékén. :)
Innentől viszont szórakoztató. Betekintést nyertünk egy olyan gondolatvilágba, ami egy szűk réteg mindennapjairól szól. Győzike show reloaded? :D
Elolvasta a mai BayerZsótit is, derekas írás, bár nem tudom mit ihatott, mert se füle se farka, a lényeg, hogy
"Elmegy ez az év is. A varjú sem károg utána. Kár, hogy nem hallatszik legalább egy árva „kár-kár”. Mert nincsen felesleges év, egy sem. Csak idő kell, hogy kiderüljön."

hirokin 2011.12.31. 11:52:28

Gratulálok a posztolónak, feltalálta a békekölcsönt.

(Az olaszok azért vesznek olasz állampapírt, mert nem kell attól félniük, hogy az államuk majd visszamenőleges hatállyal államosítja a megtakarításaikat. Nálunk ez a veszély fennáll, pl. a kötelező magánnyugdíjpénz egy része is magyar állampapírba volt fektetve.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:53:28

@Mária:

"Egyébként tökmindegy, elég végigolvasni EZT a kommentlistát és húzgálni a strigulákat, hány kommentező ért egyet a posztolóval, és hányan gondolják azt, hogy a gondolatkísérletei köszönő viszonyban sincsenek a realitással."

Még jobb, ha megnézed a legalsó szavazást a posztban.

béla a görög (törölt) 2011.12.31. 11:56:01

@bogancs: Azért tudom kivinni mert az ENYÉM! és oda viszem ahová akarom és akkor amikor akarom. mert nem basztam bele autóba, nagy házba ezért aztán VAN. És az ENYÉM! MAGÁNTULAJDON!

Amúgy minek ideológiával kínlódni? Miért nem államosítotok? (kb olyan ez a vitassuk meg dolog mint a Vogon költészet - felolvasnak még egy verset mielőtt kivégeznek, de lehetőleg a kötelet is hozzam magammal)

hackbard.celine 2011.12.31. 11:56:08

@Lord_Valdez: a magyar állampapírnak van egy olyan természete, hogy a belső államadósság magántulajdonosai időnként 97%-ban nagy többséggel önként lemondanak róla, aztán csak úgy ledarálódik.
Tehát ajánlott és biztonságos befektetési forma, csak az önkéntességet kell még hozzátenni. Aki nem önkéntes, az legfeljebb kiírja magát a NER-ből, de ez nem fenyegetés.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 11:56:33

@Kettes:

"Kötelező állampapírjegyzés? Hát a faszom nem kéne már?
...
az egykulcsosnak nincs itt az ideje."

Ugyanarról az összegről van szó. Levonják adóban, vagy befizeted "békekölcsönként", hátha egyszer kamatostul visszakapod.

MElyik a kisebbik rossz? Márha érint a dolog. :)

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 11:57:12

@hirokin:

Mondjuk úgy hogy van aki vesz állampapírt, sokan pedig bőröndszámra viszik a pénzt Svájcba.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 12:00:54

@bogancs:

A kisebbik rossz az adó, mert a békekölcsön sérti a jogbiztonságot.

Bár lassan mindegy az igaz...

Mérges 1234 2011.12.31. 12:01:45

@hackbard.celine:

Néha elkapom a Bayert az Echo tévén, és egyszerűen nem tudom eldönteni, hol él.

Nemztei pátosszal átítatott sületlenséget nyom. Bár látszik rajta, hogy egyre inkább nehéz megmagyaráznia a dolgokat.

Bayer a Fidesz szavazó prototípusa.

Csakhogy ahogy látjuk a ülyeség beszéd, nem helyetesiti a szakértelmet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:02:33

@portis:

"A kisebbik rossz az adó, mert a békekölcsön sérti a jogbiztonságot."

De azt ugye tudod, hogy a manyup egy nagy részét is kötelező volt magyar állampapírba fektetni?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:03:52

@Doubledecker:

"Néha elkapom a Bayert az Echo tévén, és egyszerűen nem tudom eldönteni, hol él."

Ugyanaz mint a másik oldalon az atv-s újságíróklub. Ilyesmit csak akkor szabad nézni, ha az ember bosszankodni szeretne.

2011.12.31. 12:04:11

Miért is vegyek ál(l)ampapirt? Hogy a politikusok még többet lopjanak és még jobban éljenek? Na ezért nem veszek!

Ha bedőlünk, azt leszarom--mondja a "kisember", hiszen nekem nincs 10-100 millióm, nem tudtam összelopni milliárdokat--mert rosszkor voltam rossz helyen--igy nekem nem jutott.
Én nem veszitek semmit, legfeljebb családostól kimegyek.
Akkor miért is vegyek ál(l)ampapirt?

Amugy pedig nem tudom hogy miért irják ki a "labancok" a határ másik oldalán, hogy "ide hozd a pénzed magyar, mert itt nem lopják el"!
Vagy miért jönnek ide 2 napon belül, ha telefonon szólsz, hogy van 5 misid és a bankjukba akarod "fialtatni". Na vajon miért?
De inkább azon kéne filozni, hogy miért is viszik ki a "zemberek" a pénzüket.

Mert unalmas és szánalmas a magyarságunkra, a hazaszeretetre hivatkozni folyton. A szülőföld szeretete nem változik, de ott kell élni, ahol a munkát megfizetik, ahol a politikusok nem lopnak, csalnak , hazudnak.
Mert attól még lehet valaki magyar, ha nem akar ebben a posványban élni, ahol nem hogy jövökép, de a holnap is bizonytalan.Köszönhető mindez a sok szarházi, hazug, csaló politikusoknak--pártállástól függetlenül!

Lacdelo 2011.12.31. 12:06:14

BOVLI FIDESZ, BOVLIBB JOBBIK!

Sikerult megszavazniuk a jegybanktorvenyt ami a forintot megint bedontotte es az allamadossagot tartosan megnovelte. Az orszagbol rohamosan tavozik a toke!

A Fidesz es Jobbik gazdasagpolitikaja megbukott! Mar csak ido kerdese, hogy mikor veszi at a hatalmat egy uj demokratikus partokbol allo szervezodes. Ennek a nacionalista, magyarsagellenes kulonutas politikanak befellegzett. A Fidesz es Jobbik nemzetellenes part, csak a magyar gazdasag tonkreteteleben ertek el eddig hathatos sikereket!

Mérges 1234 2011.12.31. 12:06:40

@bogancs:

Jaja a baloldalon is vannak zakkantak.

De pl. itt kellene rendet vágnunk a hülyéke mindkét oldalról ki kellene csapni.

Persze ez megint a lakosságon múlik, szerintem a Bayert normális országban kiröhögnék ha nem elzavarnák a p-be.

Biztos van ilyen a baloldalon is, csak nekem most nem ugrik be ekkora állat, de tuti van.

hackbard.celine 2011.12.31. 12:07:41

@Doubledecker: hát igen, Zsolti a fidesznyikek archetípusa: lobogtatja az egyszámjegyű pártkönyvét, közben médiakommunikációs tanácsokat ad egy iskolának milliókért, aztán szlovák rendszámmal elmegy SzeretGomba kiállítani a következő számlát.
Amúgy nem rossz kolumnista, a központozás egész jól megy neki. :))
Komolyan, lassan érdemes csak azért külföldre költözni, hogy ezt egy paródiaként nézzük... csak hát ugye a statiszták...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:09:58

@hackbard.celine:

"11000 EUR-ig 0 az szja. Hűha, ebből biztos baj lesz, hiszen nem arányos! Aztán onnantól itt a táblázat (az euvonalon ellenőrizheted, mindig hivatkozást kérsz) :
11 000 – 25 000 euró
((Jövedelem-11 000)x5110)/14 000
36,5%

25 000 - 60 000 euró
5110+((Jövedelem-25 000)x15 125)/35 000
43,214%

60 000 euró felett
20 235+(Jövedelem-60 000)x0,5
50%"

Átszámítva forintra havi bruttó 284ezer Ft-ig 0% az adó. És ez nem adójóváírás, hanem idáig az efelett keresőknek sem kell adót fizetniük.

Tehát ha valaki átszámítva havi bruttó 300ezret keres, akkor az is csak 16 ezer forint után adózik 36%-ot.

Nekem tetszik ez a rendszer, meggyőztél.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:11:39

@Doubledecker:

"Persze ez megint a lakosságon múlik, szerintem a Bayert normális országban kiröhögnék ha nem elzavarnák a p-be. "

Szerintem meg minndenhol vannak zakkantak és mindenhol van igény is rá. Lásd például Haidert Ausztriában, vagy Le Pan-t Fro.-ban.

Mérges 1234 2011.12.31. 12:16:57

@bogancs:

A különbség az, hogy a Fidesz, már régen a zakkantakra alapoz.

Megírták sokan, nem valós programmal, hanem nemzeti pátosszal, meg gyülölettel nyerékt meg a választásokat.

Csak mint kiderült, ezzel nem lehet az országot irányítani.

Azért nem jó itt éni, mert sokan fel is néznek ezekre a hülyékre.

Objektív, racionélis politikai kellene, de valamiért arra a népek nem vevők.

dézsàvü 2011.12.31. 12:17:14

Valószínűleg az olaszoknak ismeretlen még a "békekölcsön" fogalma, azért mennek könnyen bele a saját államkötvény vásárlásába. (Egyébként dicséretes dolog, ha amúgy is meg tudnák takarítani.)

De nálunk a 202 eFt-os bruttó bér nem számít olyan kiemelkedő jövedelemnek. (~650 Euro) Bár tudom, hogy a lakosság cca. 65-70%-a ezt sem kapja meg. Akkor a maradék 30% mentené meg az államot a csődtől? Hiszen éppen ezek azok, akik táskaszámra viszik a pénzt osztrák vagy svájci bankokba.
-----------------------

Egy kérdés: Mi az oka, hogy ha az összes hozzászólást látni akarom, akkor kb. az első száz után "egymásba csúsznak" a kommentek, szóval olvashatatlan. Tudsz ezen segíteni?

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 12:18:27

@bogancs:

Nem tudtam... , ez különösebben nem is lényeges abból a szempontból amit írtam.

Mennyi részét kellett állampapírban tartani?

salamander 2011.12.31. 12:23:13

Ez szja kulcs egy elb@szott dologra sikeredett...

Azonban az összefogás kérdése csak akkor valósulhat meg, ha alap állam, közösség társadalomszervezés kérdésben nézetazonosság alakul ki.

Ez a helyzet ma még nem adott Magyarország tekintetében.

Tetszhalott állapotunkból csak egy sokkos állapot fogja az országot kibillenteni, amiben vagy elpusztul, vagy megerősödik a társadalom és - régi szavunkkal élve - az "Álladalom" azaz az Állam.

***

Mérges 1234 2011.12.31. 12:23:40

@portis:

Három választható portfoli volt a Manyupban.

Úgytudom, hogy a legkockázatosabbban 50% volt a kötelező álampapír hányad, a legkevésbé kockázatosban pedig 80%.

De ez tényleg mindegy, mert a manyup pénzek miatt eleve csökkent a finanszirozási igény.

hackbard.celine 2011.12.31. 12:26:27

@bogancs: hát márpedig ezt hívják progresszív adórendszernek, Kupa Mihály ezt magyarázta 1989-ben az erre fogékonyaknak.
Az adójóváírás az alsó kulcs adómentességét jelenti és bár neked ez csak valami számmisztika, az alacsonyabb keresetűeknek a reálbér 10%-át jelentette. Kvázi 0%-os SZJA-t.
Na most akkor tényleg arányos lenne a jövőre másfélkulcsos-hamegemeled_vállalkozó_a_bért_akkor_kompenzálós adó? Hmmm? Söralátét megvan?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 12:26:28

@dézsàvü:

Sajnos nem tudom, mi lehet a probléma. Nálam működik. Talád a böngésződ nem támogatja valamiért.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 12:27:06

@Doubledecker:

Érdekes mert a 168 óra szerint:

"""A nyugdíjpénztári eszközöknek nagyjából 40 százaléka került állampapír-befektetésre"""

Bloodscalp 2011.12.31. 12:27:59

@bogancs: beteg vagy, milyen alapon akarsz bárkit is kötelezni hogy mire költse a pénzét?

2011.12.31. 12:28:36

@bogancs: Ha "maximum kétszerese", akkor mond már meg, mikor adtunk el utoljára állampapírt 10% alatt? Ugyanis a jegybanki alapkamat az itt tök mindegy, az állampapírok kamatai, ami érdekes. Az meg egy aukción van eladva, ha a piacnak túl kicsi, nem veszi meg.

we 2011.12.31. 12:31:13

@bogancs: mi köze az államnak ahhoz, hogy mit csinálok azzal a pénzzel, amit nálam hagyott?

Mindig vannak olyan hangok, hogy magyarország mindjárt csődbe megy, de ezek mostanában igencsak megszaporodtak, és már nem csak a mindenkori ellenzék mantrázza. Kölcsönt adni egy csődközeli államnak?

Persze a befektetők másképpen gondolkodnak: ők több, különböző kockázati tényezőjű befektetésben tartják a zsetont, távlatokban gondolkodnak, ha azok közül néhány bedől a többi még mindig nyereséget fog termelni.

Ha magánemberként összeszedek némi pénzt amit be tudok fektetni, akkor azzal biztos, hogy nem egy banánköztársaságnak fogok belőle hitelt nyújtani.

Még mindig nem nyilatkoztál arról, hogy akkor te fogsz-e állampapírt venni minden hónapban. Végülis a te ötleted volt, illene, hogy példát mutass.

Mérges 1234 2011.12.31. 12:31:34

@portis:

Ok, lehetséges, hogy így van én erre emlékeztem.

Engem pont a MANYUP lopás, lenyulás, átbaszás előtt egy két héttel keresett meg egy másik nyugdíjpénztár, hogy váltsak. Kiküldték a leírást elkezdtem tanulmányozni, aztán jut kuszaszem, megmondta hogy a Selmeczy megvédi a nyugdíjam.

Hívot is a manyupos csávó, hogy akkor váltok-e, mondom nem nézed te a TV, neked már nincs is állásod. Sajnáltam szegényt....

hackbard.celine 2011.12.31. 12:32:03

@Doubledecker: Popper Pétert nem lehet elégszer idézni, nyugodjék békében. Évekre előre megmondta pusztán a tipikus személyiségjegyek alapján.
"Ezek a Fidesz-fiúk is kik lehetnének egy normális polgári világban?
Tehát most kell gazdagodni, markolni, szerezni évekre, évtizedekre előre, mindenáron biztosítani a család jövőjét.
Így lesz, a nagyokat álmodó államférfiból, kicsiket üzletelő családfő, és gondoskodó apa.
Ma már világos, hogy Orbán nem igazán kreatív, nem igazán alkotóképes.
A nagy mű megteremtését most a nagy karrier helyettesíti.

S ha egyszer az is elvétetik tőle?
Lesz helyette nagy pénz? Nagy foci?
Vagy akkor már felejteni kell? Alkolhol? Idegösszeomlás?
Nehogy a végén kivirágozzon belőle valami paranoia féle.
Egyszer már majdnem elkezdődött. Felcsúti Szent Viktor, akire Szűz Mária titokban rábízta Magyarországot. Miket ki nem talál ez a fiú!

Van azonban egy helyzet, amikor félelmessé válik.
Amikor a szakadék, a vereség szélére kerül, de talán még adódhat túlélési, győzelmi esély. Akkor felébrednek rejtett démonai, vagy kívülről szállja meg valamilyen tébolyult erő? Munkabírása ezerszeresére növekszik.
Mint valamilyen megvadult viharmadár száll országhatártól országhatárig, és vijjogva szólít mindenkit a küzdelemre. Még a leglustább hívei is felébrednek közönyös álmukból, és tántorogva indulnak utána. S a megújult sereg majdnem eljut a győzelemig.
S ez a „majdnem” Orbán tragédiájának a lényege."

Mérges 1234 2011.12.31. 12:36:33

@hackbard.celine:

tegnap este ezt már többen kifejtették itt.

Ez a félelem, ha nem csap valaki a kezére a Fideszen belülről, akkor a csőd közeledtével végső tébolyában bármeddig elmehet.

Elég komoly gondjai vannak, Viktor személyisége fogja tönkre tenni az országot.

Lacdelo 2011.12.31. 12:43:57

@we

Igazad van Magyarorszagot a Fidesz kormany Banankoztarsasagga valtoztatta. A 100 ezer MNYP-i tag akik nyilatkoztak, hogy benn maradnak es meg szerzodest is kotottek az allammal, hogy lemondanak a nyugdijukrol a megtakaritasaikert cserebe, azoktol is loptak most a penzuket.

Ettol a Fidesz kormanytol az is kitelik, hogy a devizatartalekokhoz nyul es ezzel bedonti az orszagot.

A kovetkezo lepes az lesz, hogy ketsegbeesesukben nem fogjak a lejart allamadossagot kifizetni vagy csak toredeket. En biztos vagyok benne, hogy 10%-s kamatu piaci finanszirozasu allamkotvenyeket nem lesznek kepesek visszafizetni.

En ha most lekotnem 1 evre a penzemet magyar allamkotvenybe majdnem biztos vagyok benne, hogy nem latnam az egeszet vissza kamatostul.

Ezt a BOVLI Fideszt el kell zavarni, de legalabbis Matolcsytol es Orbantol meg kell valni.

Bloodscalp 2011.12.31. 12:45:18

@Doubledecker: tudta ő azt, talán előbb mint te, valszeg nem tévéből értesültek róla, ezért aki több ügyfelet csábított az maradt életben...

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 12:46:35

Kedves Bogáncs!

"Össze tud fogni az ország a bajban? Avagy az olaszok előttünk járnak hazaszeretetben akkor amikor euró milliárdokat jegyeznek le az országuk állampapírjaiból a ’Vegyük vissza az államunk adósságát!’ kampány keretében?"

Csak nem jó keresztény bűntudatkeltés folyik a részedről? Ne haragudj, de amíg Fradira van 20 milliárd, MÁV dolgozókra 5 milliárd, egyházakra 50+ milliárd, miközben emberek halnak meg azért, mert nem tudták elvégezni időben az MR vizsgálatot, addig fogjon össze ezekkel a gerinctelen hazug férgekkel az, akinek öt anyja van. Pláne, hogy Orbánék osztották meg ennyire az országot.
A sor persze még folytatható lenne
, például egyre többeknek adhat Orbán állami autót sofőrrel, 232 ezerig el lehet számolni az albérletet stb.. Nehéz elhinni, hogy komolyan gondolod a kérdéseidet, ha igen, akkor nem látod a valóságot. Apropó, hogy alakul az átlagbérből vagy minimálbérből élésetek?

mizie 2011.12.31. 12:46:47

Az ne zavarjon hogy a külföldön kapott 3% az euró, az itthon kapott 10% pedig forintra vonatkozik. A forint folyamatosan (egy év alatt 20%-ot) vesztett az értékéből amit egyáltalán nem ellensúlyoz a 10%-os állampapír kamat...

Bloodscalp 2011.12.31. 12:53:22

@bogancs: de azért lefordítva magyarra 1100 euró ausztriában a MINIMÁLBÉR!!!

ha jól tudom a segély 800 körül van.

Lacdelo 2011.12.31. 12:53:24

@Miazmás:

En siman osszetudnek fogni fideszesekkel es jobbikosokkal, ha azok megraznak magukat es rajonnenek, hogy az orszagot romlasba dontik es kifarolnanak ebbol a nacionalista idiotasagbol es hajlandoak lennenek a tenyek figyelembe vetelevel politizalni.

Addig amig ez nem tortenik meg itt nem lesz osszefogas. A baloldalnak mar megjott az esze, mig a jobboldal meg mindig az orszag tonkretetelen faradozik. :(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.31. 12:56:34

@bogancs: Az egész orbáni politika sarokköve az egykulcsos adó. Ha az nincs, akkor nincsenek visszamenőleges és különadók, gyenge forint, MNB-ostrom, IMF-vita, 27%-os áfa, termékdíj-emelés, jövedéki adóemelés meg a többi szarság.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy az állam ne adjon oda olyan jövedelmeket, amiket vissza akar venni, hanem arról, hogy az egész matolcsysta kártyavár az egykulcsos adón alapszik. Azt kell kipöckölni először és helyreállítani a normalitást. De nem békekölcsönnel, a Jóisten áldjon meg.

Bloodscalp 2011.12.31. 12:57:27

@Miazmás: szerinted hogyan? tele a spájz, a mélyhűtő is mert most volt disznóvágás, a kölköknek milkától kezdve raffaelóig csokival elvannak látva fél évre karácsonyról, csak ezt elfelejtette mondani-de minden minimálbéres így van ezzel.

sandorn (törölt) 2011.12.31. 13:00:58

Volt mar ilyen. Az volt a neve hogy bekekolcson es a legsotetebb Rakosi-korszakhoz volt kapcsolhato.

Haloperidol 2011.12.31. 13:03:32

Kedves Bogáncs,
Nagyon konstruktív a javaslatod és az olaszok szép példát mutatnak ebben a kérdésben, azonban van néhány jelentős probléma, amire szeretnék rávilágítani:

1. Igen, jelentős különbség van a 10% kamat és a 3% kamat között, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar államkötvényeket forintban jegyzik, az olaszt meg euróban, ami jelentős különbség (jelenleg sztem jobban fenyeget magyar államcsőd, azaz fizetésképtelenség, mint az olasz, azaz, ebben az esetben hiába reménykedik valaki magasabb hozamban, ha rossz esetben elveszti az összes pénzét.)
2. Éppen az államcsőd és a jelenlegi unortodox gazdaságpolitika veszélye az, hogy elszalad a forintárfolyam, és ennek hatására a magyar emberek jobban szeretnék inkább alacsonyabb hozamú, de árfolyameséstől kevésbé veszélyeztetett devizában tudni a pénztartalékaikat. (Mire megyek a 10% kamattal, ha a HUF-EUR árfolyam felmegy 350-400-ig, vagy akár tovább is: szerintem nem lehet kizárni ezt a lehetőséget)
3. Az olasz akció ÖNKÉNTES, és nem békekölcsön-jellegű!!! Nagyon nagy különbség!
4. A legfőbb ok pedig a bizalomhiány: a magyar embereknek sajnos semmi okuk nincsen rá, hogy a politikusaikban megbízzanak, hogy önként a kezeikbe adják megtakarításaikat (ez nem csak a fideszre, hanem minden pártra vonatkozik, szerintem kb. a békekölcsön óta)

Én ezeket látom a legfőbb különbségeknek.

vomit 2011.12.31. 13:13:57

@Megfigyelo: akkor ebbol a listabol az elso teteld elemezd ebbol a szembontbol
pigbonds.info/

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:17:40

@Bloodscalp: Á, nem hiszem, hogy így lenne.... :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:18:46

@LION_heart:

Így van, egyetértek. Ezek a lehetséges kimenetek egy lehetséges negatív szenárióban. 400 forintos euró és államcsőd.

A pozitív szenárió viszont egy megállapodás az IMF-fel, így 270-es vagy még alacsonyabb euró, ami viszont a kamatkülönbözeten felül jelentős árfolyamveszteséget hoz annak, aki 315-ön "menekült" át euróba.

"A legfőbb ok pedig a bizalomhiány: a magyar embereknek sajnos semmi okuk nincsen rá, hogy a politikusaikban megbízzanak"

Annyira nem látok bele az olasz belpolitikába, de szerintem bizalom terén nekik is megvan a saját keresztjük.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:22:20

@bogancs: Most b*szták át a rezidenseket is, pedig egyetemi diplomával több eszük lehetett volna.

monyon le 2011.12.31. 13:22:32

@LION_heart:
Teljesen egyetértek veled!
Sokan nem is tudják, vagy nem hallottak róla, hogy tegnap egy újabb gyöngyszem került be az elfogadott törvények közé, mégpedig az hogy ha az EU / EU bírósságai elkaszálják az eddig hozott "országmentő" intézkedéseket (Telekom/multi/bank - adó)és bírságot vagy ne adj Isten kártérítési kötelezettséget szabnak ki az országra, ezen költségeket lakosságának kell kifizetnie!
Lassan úgy érzem, hogy nem a gazdasági válság gyötör bennünket, hanem az a 250 valahány gőgös öltönyös, ki kémia órát tartva a parlamentben várja, hogy mely kísérlet végen robban be az egész tanterem!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:24:18

@monyon le: Remélem, hogy a határon túlról nagyon szavazni akarók ebben is részt akarnak majd venni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:25:00

@Miazmás:

Látom azért hallgattál a jó szóra e-mail cím ügyben. :)

A rezidenseket én is sajnálom. A chipsadót minimum a duplájára emelném, hogy több jusson nekik bérre, sőt a dohányra is kivetném még pluszban a jövedéki adón túl.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.31. 13:30:35

@Kettes: Ö, részben egyetértek, az tényleg hülyeség, hogy előbb adót csökkentek, aztán a kieső pénzt trükkös módon visszaszedem. Viszont a magyarországi adószint az nem "normalitás", hanem abnormalitás. Tehát nem a magas adószintet kellene visszaállítani, hanem a Zállami kiadásokat csökkenteni. Csak persze a kétharmad láthatóan erre nem terjed ki, sajna.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:31:54

@bogancs: Az ember az arcát az olyanok miatt nem vállalhatja, mint te. Aki arra buzdít másokat, hogy vásároljanak ÁFA nélkül, aztán nyomja fel a kereskedőt, ugye. Azt azért nem értem, hogy mi késztetett az e-mail címem újbóli megnézésére. Meg hát nem válaszoltál érdemben a hozzászólásomra, de ezt már megszoktam.

Ezen felül amit írsz, az semmire sem megoldás, nem lesz annyival több bevétel, mint amennyivel magasabb az ár. Tudod, ár, kereslet, kínálat, hasznosság. Bár ezek ortodox fogalmak. :) Én konkrét számokkal jöttem, ugye.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 13:32:09

@bogancs: meg ne haragudj, de nem fogok vitatkozni, ez gyerekes. A hit ellen nem lehet érvelni. Ha akarsz, utána nézel, számolsz, becsülsz, ha meg nem akarod tudni, akkor minek fárasztanám magam ezzel?

Az talán racionális érv, hogy egy improduktív állam, azaz, amelyiknek nincsenek mondjuk olaj- vagy ércmonopóliumai, ami permanens exportbevételt hozna, nos, az nem termeli a pénzt. Adóbevételekből élhet, amelyek viszont csak működő gazdaságban keletkeznek, nem potyog az égből, nem szüretelhető fáról. Ha egy állam pénz szűkében agyonveri az őt pénzelő gyenge gazdaságot is, az a saját sírját ássa meg. Meg a benne élőkét, tokkal vonóval. Ha esetleg épp nem ez történik itt és most, akkor az én térképem rossz, nem Magyarországot néztem rajta épp.
Lehetek ellenszenves, lehetek troll is a szemedben, de ez nem sokat számít a valóság tekintetében.
Sokan huhognak homályosan hónapok óta, hogy fájni fog, meg szar lesz. Igen, az lesz. De konkrétumokat nem olvastál róla, hogy mennyire, mert nem meri senki megírni. Mindenki reméli a csodát, pedig erre semmi oka. Lehetnek illúzióid, de inkább lássuk meg, mint vélekedsz mondjuk fél év múlva a tapasztalatok birtokában. Megvárom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:35:08

@Miazmás:

"Azt azért nem értem, hogy mi késztetett az e-mail címem újbóli megnézésére."

Semmi nem késztetett. De mivel én bloggazda vagyok itt, önkéntelenül is látom a nickneved mellett, mikor olvasom a hozzászólásokat a kommentek menüpont alatt.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 13:36:08

@bogancs:

"""A chipsadót minimum a duplájára emelném, hogy több jusson nekik bérre, sőt a dohányra is kivetném még pluszban a jövedéki adón túl."""

Látod ez is hülyeség, tiszta komcsi tempó mint a békekölcsönöd. Itt csücsülünk az Unióban, nyitott határokkal, a repülőjegy 5000 Huf körül van Milánóba, Rómába, Genfbe stb..., mégis hogy képzeled?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 13:49:32

@portis:

És kijutni a reptérre mennyibe kerül?

És a poggyász felár hazafelé a cuccokra?

ncokicsi 2011.12.31. 13:53:13

Ne adj ötletet ezeknek az idiotaknak, amugy meg allamkötvény és egyszercsak az lenne hogy hopp ezt nem tudjuk visszafizetni sajnaljuk, és akkor ugyanott vagyunk

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:53:54

@bogancs: Akkor ezt a részt értem, alaptalan volt a gyanúm.

pjotr_75 2011.12.31. 13:54:45

Támogatható a Nívó blog azon ötlete, hogy az egykulcsos adó kedvezményezettjei kötelezhetők legyenek állampapír vásárlásra amíg az ország helyzete megkívánja?

NEM

és el is mondom miért: MANYUP
(a MANYUP vásárolt állampapírokat, kinyírták, - némi einstanddal megfűszerezve), ez egy következő einstandra vonatkozó javaslat, kösz nem!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 13:57:20

@pjotr@gportal.hu: És momentán én nem vennék magyar állampapírt, mert nem hiszem el, hogy ezzel a gazdaságpolitikával vissza tudják fizetni. No, ezért nem tudok összefogni sem, mert nincs értelmes koncepció. Sőt, semmilyen koncepció nincs.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 13:59:41

@bogancs:

Most nem konkrétan csipszre gondolva írtam a repülőgépet. Magamrészéről kiszoktam ugrani Romániába tankolni, ha már ottvagyok be is vásárlok.
Amúgy mostanában inkább a temesvári repülőtérről szoktam indulni ha messzebb utazok, olcsó járatok, olcsó benzin, olcsó csipsz , olcsó cigi, megy a franc FerihegyLiszt repülőtérre vagy mi a fene a neve.

Hát kb. ezt lehet elérni az ötleteiddel!

Bloodscalp 2011.12.31. 14:06:55

@bogancs: az érdemi véleményekre ügyesen nem válaszolsz, pedig érdekelne hogy lehet valakit arra kötelezni hogy erre és erre költse a pénzét, vagy akkor mi a fasznak lett egykulcsos adó, szednék sávosan és megmaradna többlet, ha nem érdemes akkor nem veszik, ez így megy

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:15:19

@Bloodscalp: Soha nem válaszol az érdemi kérdésekre. Itt ez a nívó. :)

DDD3 2011.12.31. 14:17:56

Sziasztok!

Az volna a kérdésem, hogy mi a különbség aközött, hogy Magyarországon nyitok teszemaszt egy svéd korona számlát egy külföldi tulajdonú banknál és arra mentem a pénzem vagy Svédországban nyitok számlát és oda viszem a pénzem?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:20:24

@DDD3: A svédországit nehezebb a kormánynak lenyúlni. De azért nem lehetetlen. Itthon pedig egyszerűen megváltoztatja a törvényeket és máris övé a lóvé. Mint a magánnyugdíj pénztárak esetében.

Bloodscalp 2011.12.31. 14:25:23

@DDD3: ha biztosra akarsz menni, add vissza az állampolgárságod

hackbard.celine 2011.12.31. 14:33:00

@portis: hagyd, nem értik, nem rakták össze:
tegyük fel, van egy legegyszerűbb bináris rendszer, mondjuk egy kétkomponensű ragasztó. Ha annak az egyik felét unortodox módon felkenem az egyik falra, a másik felét a másik falra, akkor hiába erőltetem a falakra az alaptörvény bekeretezett példányát, akkor sem ragad fel.
Az adórendszer többkomponensű.
Mert alapvetően szükséges lenne együtt ható, koherens rendszerben gondolkodni.
Amíg ez nincs meg, marad a különálló komponensekkel maszatolás.
Az adórendszeren keresztüli kormányzati társadalomnevelő szándék önmagában nem feltétlenül káros.
Az viszont jelentősen rontja az adómorált, amikor mondvacsinált okokkal, titulusokat ragasztgatva értelmetlenül túladóztatják az egyes termékeket.
Ha a só káros, akkor a kilós konyhasóra miért nincs kivetve az adó? Ha a cukor káros, akkor kilós cukorra miért nincs kivetve az adó? Miért ígérik a stratégiai cukortartalékok CBA-n keresztüli piacra dobását, amikor semmi nem lesz belőle?
Hazug, súlyos belső önellentmondásokkal terhelt népnyúzó rendszer.
De szerencsére az azonnali és radikális fülkeforradalmi söralátét célba ért: 27% ÁFA, átláthatatlan SZJA (a statisztikai létszámnál átlag kétharmadban végrehajtott előírt béremelés jogosít a kompenzációra, a közbeszerzésen indulásra és pályázati pénzekre 2012-ben).
Mivaaaaaa'?????
Az a posztulátum, hogy a termelői árakba beépülnek a bérköltségek és az állami erőltetett beavatkozás rontja a versenyképességet, az idejétmúlt? A tervhivatal megmondja mennyi bért kell kötelezően fizetni?
Nem annyira újdonság, 2001-ben már egyszer ráment az akkori textil- és bőripar.

DDD3 2011.12.31. 14:41:37

@Miazmás:
Ok. Szerintetek mi az esélye, hogy a kormány a bankszámlákhoz is hozzányúl? Erre én még a jelelegi szerencsétlenkedés alapján is viszonylag kis esélyt látok, mert akkor jönne el az igazi forradalom. Vélemény?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:45:13

@DDD3: Nem jön forradalom. Forradalom akkor van, amikor nincs mit veszteni. Még van. Megtakarítása meg annak a rétegnek eddig sem volt, inkább adóssága, így ez őket nem érinti. Most mondta lázár, hogy júniustól megváltozik minden. Diktatúra.

Mérges 1234 2011.12.31. 14:46:35

"Azt mondom, elválik majd, hogyan áll össze ez az új rendszer. És ha nem jól működik, ha rossz a kormányzás, el lehet zavarni a kormányt. Ez a demokrácia" – mondta Lázár János.

Lázár Jani inteview-jának egy részlete.

Ő azt mondja júniusig kiderül működik e az új rendszer.

Elég vicces, miútán az új rendszer kiépítése érdekében válaltunk némi szerény áldozatot, tiepme szerint eddig olyan 4000-5000 milliárd értékben, felselylik a lehetőség, hogy mégsem működik.

Jól látják egyesek a kormány már tudatosan készül a csődre.

Vagy, a csőd elkerülése érdekében minden mindegy alapon indul a padlás söprés......

Mr. Waszabi 2011.12.31. 14:48:00

Ezt a dohány projektet figyelemmel kísérem. Érdekel, hányan fognak leszokni az ezer forintos cigiről, pláne, ha zarándokolni kell érte. Hülye ez a kormány, csak nem forog.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.12.31. 14:51:53

@waszabi: Azt mondták, hogy családi vállalkozásoknak adják ki a kiskereskedelmi árusítást.

Lázár család, Orbán család, Szájer család...

Mr. Waszabi 2011.12.31. 14:53:24

@DDD3: Svédországban az ottani jog érvényes. A magyar kormány keze nem ér el oda. Itt viszont azt csinálnak, amit akarnak. Lásd argentin válság 1998-2003.

Mr. Waszabi 2011.12.31. 14:56:54

@Miazmás: hát, rossz kezekben volt eddig a dohányipar, ezt a piacot is át kell rendezni.
Rákosi-rendszer a la 2012? Kb.

hackbard.celine 2011.12.31. 14:59:20

@DDD3: a nemzeti együttműködés rendszerének fontosságát és szükségszerűséget bizonyítja, hogy a nemzeti konzultáció eredményeként az állampolgárok 97%-a önként lemondott 10-12 év megtakarításairól, ami a jövőbeni nyugdíjuk 25%-át fedezte volna.
A hanyatló Nyugat önmagában hordozza az elkorcsosult haszonelvű bankrendszer törvényszerű bukását! A Nemzeti Ügyek Kormánya nem engedheti meg, hogy az imperialista karvalytőke rátegye mocskos mancsát a Magyar Emberek 16000 Mrd Ft-os bankbetéti megtakarítására.
Elkötelezett szándékunk megvédeni a forintbetéteseket és a bankbetéteket, ezért a kormány kétharmados felhatalmazásával élve szavatolja a forintbetétek korlátlan kifizetését 2016-tól kamatokkal együtt.
Kb. így.

Mérges 1234 2011.12.31. 15:04:30

@hackbard.celine:

Ha lesz üresedés Szíjártó helyén, biztos helyed lesz.

Amúgy a média is hibás. Emlékeztek megígérték, hogy a lenyult MANYUP helyett egyéni számlák lesznek.....

Vannak????

Valaki megkérdezi Gabikát, hogy hol és miert nincsenek????

Láttam Gabikát mikor arról kérdezték, hogy az IMF elmegy, cinikusan mosolygot, és azt mondta, jaj hagyjuk már ez fontosabb kérdés annál, hogy az utcán beszéljük meg.

hackbard.celine 2011.12.31. 15:13:41

@Doubledecker: bízom benne, hogy értetted: ótvaros nemzetieskedő klisékből bármit fel lehet építeni és az ellenkezőjét is.
2011. november 14 Matolcsy: az IMF visszahívása a gyengeség jele volna. 2011. november 17. Matolcsy: Magyarországnak szüksége van egy IMF megállapodásra.
2011. december 23. Orbán: megállunk a saját lábunkon is, nincs szükség az IMF-re.
Aki ezt a szélkakaskodást beszopja és elfogadja hogy a dolgok a lehető legjobban mennek, az jobbára fideszkikáté hithű és/vagy funkcionális analfabéta.

Mérges 1234 2011.12.31. 15:16:51

@hackbard.celine:

Ja, ja én értem.

Szoktam is csodálkozni, mikor azt mondják minden a lehető legjobban megy, kérdés, hogy mikor szerdán vagy csütörtökön.

Hiba mondja Orbán, hogy megy IMF nélkül is, megy persze csak olyan felárral, amit soha nem fogunk tudni megfizetni.

Valójában egyre inkább látszik, hogy a Viktor semmit nem ért a számokhoz, semmit de semmit.

Ezzel dönti be az országot.

hackbard.celine 2011.12.31. 15:19:02

@Doubledecker: a legnagyobb poén, hogy legutóbb épp a 3 éves államkötvényekre nem volt kereslet. Semmi áron.
A piac már most beárazta, hogy a fidesz hatalmon marad a 2014-es választások után...

Bordighera (törölt) 2011.12.31. 15:57:35

Hülyêk. Ettől a csürhétő
Demokratikus eszközökkel nem lehet megszabadulni. Aki asszi hogy 2014-ben szimplán elmegyük a választásra és elküldjük őket, az téved. Az egyetlen mód ezektől maxabadulni az ÁLLAMCSŐD, és a Papi modell. Éppen ezért ne arra koncentráljatok, hogy hogy lehet az államcsődöt elkerülni, hanem hogy lehet felgyorsítani.
1. Amit külföldön is megvehecc, ne vedd meg itthon!
2. A pénzedet vidd ki. Ha jó a kamat, ha nem.
3. Ne fizesd meg a 27% áfát, inkább amit lehet, ne itthon költsd.
4. Ne utazz malévval, inkább bármi mással.
5. Ha autóval mész, a határ után tankolj. Ne itthon. Bárhol máshol.
6. Ne jelentsd be magad, dolgozóidat se.
7. Fogd vissza a fogyasztásodat a végletekig.

Ha a tehtősek nem költenek itthon, az áfa és egyéb kiesés bedönti az államot. Akkor, és csakis akkor ezek eltakarodnak, mint a PApi.
Ha meg ennyit se tudunk megtenni, akkor megérdemeljül hogy 30 évig maradjanak.

Boldog államcsődöt, takarodjon a Felcsútbasi!!!

Bordighera (törölt) 2011.12.31. 16:02:44

Bogáncs te hülye vagy. Nem elkerülni kell az államcsődöt hanem elősegíteni. Kiss the hand which You can not cut off, mondja az arab. Takaroggyon a Felcsútbasi

portis · http://www.online-szallas.com 2011.12.31. 17:16:12

@hackbard.celine:

Ja... ahogy mondod, totális fejetlenség.

Ráadásul, ugymond én vagyok a kedvezményezett réteg, családi vállalkozás néhány alkalmazottal, három gyerek stb. Mit mondjak... nem győzöm kapkodni a fejem :)

karatekutya 2011.12.31. 19:56:44

@bogancs: "Ez már csak így működik. Adót csökkenteni meg adókedvezményt adni annak lehet, aki fizet adót."

Olvasgatva a blogot kezd kialakulni bennem, hogy alkalmalmi autista lehetsz, és csak azokat a betűket olvasod ki egy bekezdésből, ami számodra a megfelelő változatot hozza össze. Próbáltam kevés szöveggel válaszolni, bízva abban, hogy a józan ész és logika kiegészíti a hiányzó részeket.
De akkor downgrade-elem magam, és csökkentem a szókincsem.

Tehát a mondandóm lényege nem az volt, hogy az adókezdvezményt csak az kap aki adózik is, hanem az, hogy a módszer ross és nem teljesíti törvényalkotó szándékát legalábbis azt amit kommunikál a Zemberek felé.

eccerüvagyok 2011.12.31. 20:22:54

@bogancs:

Az álláspontodat kellően alátámasztottad, abban hiba nincsen.
Csak egy valamit nem értek: az új adórendszerbe fektetett pénz (kieső adóbevételek) hogyan és mikor fog megjelenni a kv. bevételi oldalán?
Mert ugye olyasmire érdemes áldozni, aminek a megtérülése belátható időn belül realizálódik. Sőt, jelen gazdasági helyzetben a megtérülés első várható jelei az igencsak közeli jövőben volnának kívánatosak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.31. 20:32:11

@karatekutya:

Értettem mit akartál mondani, de továbbra sem értek egyet.

karatekutya 2011.12.31. 21:49:27

@bogancs: OK, tehát akkor szerinted nem ez történt? :
1. a kisjövedelműek kevesebbet keresnek
2. az átlag feletti jövedelműek többet keresnek
3. önmagában ez a mutatvány ~400 Mrd Ft kiesést okozott a költségvetésben.

Többben már előttem kimatekozták a pontos határt, ami alatt csökkent, ami felett nőtt a fizetés, ezt újra nem írom le.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 12:06:45

@karatekutya:

De, pontosan ez történt.

Ugyanakkor fontos a mihez képest. Nem lehet egyirányú utcát csinálni abból, hogy mindenféle adóváltoztatás csak arról szólhat, hogy a kiskeresetűek adóját csökkentjük, az átlag felettiekét meg növeljük.

Amit én fontosnak tartok, hogy a gyerekeseknél a kiskeresetűek nettója is nőtt, leginkább pont a minimálbéreseknél.

Másik fontos dolog, hogy az egykulcsos adóval minden kereseti szintnél elmondható, hogy 100 forint többletjövedelemből ugyanannyi marad meg. Érdemes tehát többletmunkát vállalni, előrelépni, másodállást vállalni, mert nem az van mint korábban, hogy a többletpénz mind a felső adókucsba esik és levonják adóba a 2/3-adát.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 12:08:49

@karatekutya:

Szóval szerintem az túlságosan leegyszerűsítő nézet, hogy az a jó adóáltozás, ami a kiskeresetűek adóját csökkenti, a nagyokét meg növeli.

Korábban ezt kitárgyaltuk itt:

nivo.blog.hu/2011/05/08/progressziv_vagy_egykulcsos_adozas_az_igazsagos

karatekutya 2012.01.01. 18:58:22

@bogancs: két alapvető tévedés van benne szerintem, ott meg is válaszoltam. A húzósabb az ingatlanadó elkerülése céljából a "Saját ingatlantulajdon helyett pikk-pakk át lehet költözni béreltbe." Oszt, mi lesz a meglévő ingatlannal? Hát eladják. És? ekkor megszűnne az ingatlanadós adófizetési kötelezettség? Nem, csak azt már az új tulajdonosnak kell teljesíteni. Ezért teljesen logikátlan amit írtál, kivéve ha tudsz egy olyan állapotot mutatni, ahol van egy ingatlan, és az senkié.

karatekutya 2012.01.01. 19:06:27

@bogancs: "Másik fontos dolog, hogy az egykulcsos adóval minden kereseti szintnél elmondható, hogy 100 forint többletjövedelemből ugyanannyi marad meg."

Látom szeretsz egyféleképpen mutogatni a progresszív adózásra, de adok egy másik szempontot. Képzeld el, hogy az adókulcs egységesen 35%, csak egyre kisebb jövedelemnél egyre nagyobb adókedvezmény jár (és így aki keveset keres, az kevesebbet adózhat). Így már szebb? Ismerős ez a vicc?:
- lehet-e dohányozni a Biblia olvasása közben? Természetesen nem.
- és lehet-e dohányzás közben Bibliát olvasni? Természetesen igen.
No ez pont ugyanaz a szitu.

Ha elveszek valakitől 10.000 Ft-ot, akkor nem mindegy, hogy az egy szabolcsi minimálbéres, vagy rózsadombi bmw-s vállalkozó. De igazából úgy is szimbolizálható, hogy a Maslow piramis melyik szintjén tengeti napjait. Az a legnagyobb siker, ha egy társadalom gazdagjaival sikerül "társadalmimegegyezni", hogy a gazdagabbak járuljanak hozzá több pénzzel a terhekhez. És ez azért hozható tető alá, mert ez a magasabb teher nem veszélyezteti a gazdagabbak alapszintű igényeit, míg arra kevés, hogy úgymond szintet lépjenek. Azaz megfizetik, még ha nem is örülnek annyira neki. Erről lemondani badarság volt.

karatekutya 2012.01.01. 19:10:00

@bogancs: Nem lett volna semmi akadálya annak, hogy a kormány meghagyja a progresszív adózás rendszerét, maximum csökkentse mindkét adókulcsot.
Azért nem tették - és vezették be az egykulcsos adórendszert - mert megígérték. Ennyi.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 19:46:57

@karatekutya:

"Nem, csak azt már az új tulajdonosnak kell teljesíteni. Ezért teljesen logikátlan amit írtál"

Ez igaz. Valaki mindenképpen megfizeti az ingatlanadót.

"Képzeld el, hogy az adókulcs egységesen 35%, csak egyre kisebb jövedelemnél egyre nagyobb adókedvezmény jár"

Hát ez az! 35% szja, és még hozzá jön 18,5%-os járulék. Vagyis összességében aha a felső kucsba tartozol, levonják a fizuemelésed 53,5%-át, tehát több mint felét.

Egyébként még jó is lenne ez, ha megfelelően magasra raknák a ténylegesen 35%-os adókulcsot.

"Ha elveszek valakitől 10.000 Ft-ot, akkor nem mindegy, hogy az egy szabolcsi minimálbéres, vagy rózsadombi bmw-s vállalkozó."

És mi van a közteherviseléssel, mint a demokrácia egyik alapkövével?

"Azért nem tették - és vezették be az egykulcsos adórendszert - mert megígérték. Ennyi."

Akkoriban kellett volna ágálni ellene. Ehelyett mindenki megszavazta. Ennyi.

Amúgy én is a Bajnaiék által 2011-re törvénybe foglalt, de aztán életbe nem lépett szja-val értek legjobban egyet. Évi 15 millióig 17%, afelett 32%.

portis · http://www.online-szallas.com 2012.01.02. 11:24:11

@bogancs:

Ez itt a gond, a százalékok akkörül röpködnek hogy ki, kitől mennyit szedne be.

Megkéne fordulni a lovon, és azon gondolkozni hogy kellene kevesebbet kiadni. Például nem MOL-t vásárolni, hanem eladni a MÁV-ot is.

karatekutya 2012.01.02. 22:53:49

@bogancs: Már megint nem a lényeget emelted ki, ejnyebejnye.

A 35%-os SZJA és a kedvezmények csak példa volt. Az ellenpéldája annak ami 16% SZJA és utána plusz adók.
A kormány - ha valóban tervezte volna - akkor egyszerre vezette volna be a 16% SZJA-t és a plusz adóterheket, azt a bizonyos második adósávot, ami nincs is, legalábbis kormányzati kommunikáció szintjén.
De nem egyszerre vezette be. Kellett egy kis idő, mire rájöttek, hogy így csak a gazdagok járnak jól. És ezzel elkezdődött a toldozás-foldozás. Az adórendszerünk pedig azért továbbra is egykulcsos, mert óriási égés lenne bevallani, hogy igazából kétkulcsos.

"És mi van a közteherviseléssel, mint a demokrácia egyik alapkövével?"

Annak "arányos"-nak kell(ene) lennie. Az USA-ban sem véletlen a 6 kulcs (ami nem 4 :-)

karatekutya 2012.01.02. 22:59:36

@bogancs: portis azt akarja mondani, hogy az állam rossz gazda. Ez jól látszik a MÁV-on, a MALÉV-en, BKV-n. Mivel ezek a "nagy"vállalatok, ezért náluk nagy a baj, akkora, hogy nem lehet elrejteni.
Az ilyen zombi cégeken csak az segít, ha felrobbantják őket, és a hamun újat építenek fel.
Ezért örülök annak, hogy az EU nem fogja engedni megtámogatni újra és újra az én pénzemből a BKV-t, maximum EU-s forrásokból.
Ha annyira gázos, hogy össze akar dőlni, akkor nem 10 éven keresztül kell aládúcolni, hanem hagyni kell összedőlni, benne a dilettáns expolitikusokkal, és rossz szakemberekkel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.02. 23:00:03

@karatekutya:

Mondom, nekem tökre tetszik az amerikai jövedelemadótábla! :)

Ha megnézed, ott is szerepel benne a családi vonal.

karatekutya 2012.01.02. 23:10:07

@bogancs: "Ehelyett mindenki megszavazta. Ennyi."
Definiáld a "mindenki"-t. Én úgy emlékszem, hogy ellenzék nélkül, a kormánypártiak szavazták bele az alkotmányba az egykulcsos adót.
Ami egyrészt most kétkulcsos, illetve egy kezdő közgazdász kapásból két megoldást is tud arra, hogyan lehet kijátszani.
Lásd előző példám a 35% adókulcsra, + adókedvezmények. Annak meg nincs túl sok értelme, hogy az egyik kormány IQ tesztet csináljon az Alkotmányból, és a másik pedig megpróbálja megkerülni a benne foglaltakat.

karatekutya 2012.01.02. 23:13:14

@bogancs: A lényeg, hogy arányos, nálunk is erre lenne szükség. A magasabb adósávban megkeresett 1 dollár után egy kicsivel többet kell adózni ott, ezt a gazdagok is elfogadták.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.03. 21:45:56

@karatekutya:

De az USÁ-ban évi 380ezer $-tól (91millió Ft-tól) lép életbe a 35%-os sáv. A legtöbben nem lépik túl a 25%-os adókulcsot.

Nálunk 2010-ben a Bajnai-féle SZJA-ban már évi 4milliótól 41%-os szja volt. És még ehhez hozzájött 17% járulék, tehát összesen 58%-ot levontak.

Na ez a nem arányos.

karatekutya 2012.01.03. 22:57:57

@bogancs: Már megint kedved szerint rendezet a számokat és a szavakat is.
Amikor SZJA-ról beszélünk, akkor plz. ne keverd bele a járulékot. Az az USÁ-an is van, de most azzal nem számoltunk.
Tehát maradjunk a 41% vs. 35%-nál.
Az "arányos" meg nem azt jelenti, hogy kiválasztasz a földgömbön két országot, amelyek aránya rossz, hanem szépen egy országon belül maradsz.
Lehet, hogy az arány nem megfelelő, de azon minden kormánynak van joga igazgatni (bocs, mostantól nincs). A kormányok eddig eldönthették, hogy hány szeletre bontják a társadalmat bruttó fizetés szerint, és azokat a szeleteket milyen szinten adóztatják.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.03. 23:05:52

@karatekutya:

A járulékot azért hoztam fel, mert az USA-ban az is alacsonyabb, mint nálunk.

Az SZJA-ról: Az egykucsos adót azért akarja jelen kormány bebetonozni, hogy kiszámíthatóvá váljanak a jövőbeni jövedelmek. Sarkos példa, de hogy ne legyen az, hogy két év múlva egy új kormány azt mondja, hogy bocsika, holnaptól havi bruttó 300 ezer felett nem 16% a kulcs, hanem 41%. Ugyancsak 300ezerig pedig havi 15ezer forint adójóváírást adunk, ami garantálja a minimálbér adómentességét afelett pedig még jobban növeli a progresszivitást.

Szerintem van benne ráció, bár kétségtelen, hogy egy későbbi kormány kezét megköti. Bár azért az ingatlanadó meg más vagyonadók nincsenek megtiltva, azt nyugodtan bevezetheti később bárki.

karatekutya 2012.01.04. 08:32:01

@bogancs: USA-ban a társadalombiztosítás egyénileg megfizetett. Ismerőseim havi 300 dollárt költenek rá személyenként (1 gyerek is van), azaz egy átlagos 3000-3500 dolláros fizetés 10%-át elkölti rá a magánszemély, de ha a gyereket is belevesszük, akkor az arány rosszabb, mert a gyerek nem keresőképes. Ezért mondtam, hogy ezzel a járulékkal pl. ne foglalkozzunk, a munkáltatói járulékot nem ismerem, de bizonyára államról-államra változik.

"kiszámíthatóvá váljanak a jövőbeni jövedelmek". LOL
Egyrészt ezt csak 2016-tól vezetnék be, tehát a kormány nem olyan szigorú saját magával szemben, illetve ha maga az "egykulcs" neked elegendő ahhoz, hogy ki tudd számítani a jövedelemed 2016-ra, akkor zseni vagy. Nekem ehhez ugyanis az "adókulcs"-ra van szükségem.

Levezetem egy példán: Én EVÁzom, aminek "egykulcsa" van. Mégsem tudtam kiszámítani 2011 elején, hogy 2012-ben kevesebb pénzem lesz belőle.
És mégegyszer leírom, a következő kormány keze abban sincsen megkötve, hogy felemelje az "egykulcsot" 41%-ra, és különböző jogcímeken - jelenlegi gazdasági miniszterzsenink ötlete után - pl. havi bruttó bérjövedelem alapján adjon kedvezményt.
Pl. aki minimálbéres, az kap 41% kedvezményt. Hoppá, máris nem adózik semmit.
Aki ~200.000 Ft körül keres az mondjuk kap 19% kedvezmény, máris 16%-ot adózik.
Aki ~400.000 Ft körül keres az mondjuk nem kap kedvezeményt, hoppá, máris megcsináltuk az előző adórendszert.
Ezzel az egykulcsos adó kivégezve és ehhez még közgazdászi diploma sem kell és 2/3-ad sem. Ezért nem való egy adórendszerbeli változtatás az Alkotmányba.

karatekutya 2012.01.04. 08:34:02

@bogancs: Na majd megvárom míg Skypeon felbukkan ez az ismerősöm, aztán megkérdezem, a pontos adatokat. Most már engem is érdekel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.04. 19:04:43

@karatekutya:

"a következő kormány keze abban sincsen megkötve, hogy felemelje az "egykulcsot" 41%-ra, és különböző jogcímeken - jelenlegi gazdasági miniszterzsenink ötlete után - pl. havi bruttó bérjövedelem alapján adjon kedvezményt."

Ha így lenne, akkor igazán nem értem, hogy mi a gondja az EU-IMF-nek. :)

A 41% szélső példa, de mondjuk ha a költségvetés állapota úgy kívánja, akkor simán fel lehet emelni 16%-ról mondjuk 18%-ra.

És akkor igazságos a tehernövekedés, hiszen aki havi 100ezret keres annak 2ezerrel több az adója, aki meg 1milliót keres, annak meg 20ezerrel több az adója.

mizrolist 2012.01.04. 23:02:19

@bogancs: a probléma az, hogy aki havi 100k-t keres, az igencsak megérzi azt a 2k mínuszt - és aki 1 misit keres, annak nem fog hiányozni az a 20k. Igazságos? Matematikailag igen.

karatekutya 2012.01.05. 11:04:38

@bogancs: Javaslom ezt a videót megtekintésre, rövid, vicces, angol, és a férfi-női agyak különbségéről szól.
Azt a részt emelem ki belőle, hogy "egy témával foglalkozzunk" azaz "ne tereljük a témát".
A probléma bonyolultabb, éspedig az, hogy a Fides mintát teremtett, egy olyan mintát, hogy a hatalom birtokosa BÁRMIT megtehet. Erre azért kevés példa van, de a legjobb az Alkotmánybíróság által elkaszált törvény feltolása az Alkotmányba. Így tehát továbbra is rossz, csak nem vizsgálható.

Simán lesz olyan párt, amelyik azzal fog kampányolni, hogy visszavezeti a progresszív adórendszert. És nem feltétlenül azért mert az jó lesz, hanem mert "csakazértis". Én meg azt akarom, hogy egy kormány az én seggemet nyalja, de ahhoz az is kell, hogy dilettánsok ne forgasssák ki a "politika" és a "hatalom" definícióját.

"Ha így lenne, akkor igazán nem értem, hogy mi a gondja az EU-IMF-nek. :)"

Az alkotmányhoz nem szóltak egy szót sem. Ők is pontosan tudják, hogy ha az van az alkotmányban, hogy az ég zöld, aztán az ég mégis kék, akkor max. "alkotmányos mulasztás" esete forog fent, aminek nincs következménye.

karatekutya 2012.01.05. 11:11:09

@mizrolist: Na, bogancs ezt nem érti. Ezért bátorkodtam előhozakodni a Maslow elméletettel.

Aki 100.000-et keres, az éppen, hogy enni tud adni a családjának, és esetleg hétvégén befűteni a lakását.
Aki 1.000.000-ót keres, annak ez nem gond, és emellett pl. elmehet konditerembe, színházba, nyelvet tanulni.
Ha elveszünk 1.000 Ft-ot a 100.000-es keresetűtől, lehet, hogy az egyik héten nem vesz mindennap kenyeret.
Ha elveszel 20k-t az 1 Mft-ból, akkor nem történik semmi. De ha még 200k-t vennél el, akkor is max. annyi történne, hogy mondjuk nem jár többet színházba és konditerembe. Egy biztos, nem taszítjuk egy bizonytalan állapotba a pógárt.
Ezért elfogadható az, hogy aki 100k-t keres attól 1k-t vegyen el az állam, és aki 1000k-t keres attól 15k-t, mert aki magasabb keresetű, annak sokkal több szabadon felhasználható pénze marad, amit adó formájában el lehet vonni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.05. 22:09:27

@mizrolist: @karatekutya:

"aki havi 100k-t keres, az igencsak megérzi azt a 2k mínuszt - és aki 1 misit keres, annak nem fog hiányozni az a 20k."

Ez egészen adig így van, míg teljesen ki nem egyenlítődnek a keresetek. Aki kevesebbet keres, annak jobban hiányzik a pénz. Nyilvánvaló.

"aki magasabb keresetű, annak sokkal több szabadon felhasználható pénze marad, amit adó formájában el lehet vonni."

És hol marad a motiváció a több és jobb munkára? Az ember pont azért dolgozik, arra törekszik, hogy minél több szabadon elkölthető pénze legyen. De a azt látja, hogy ezt elvonják...

És itt most ne a milliomosokra gondoljunk, a második adókulcs 202 ezer forintnál kezdődik.

mizrolist 2012.01.05. 22:19:44

@bogancs: ezt szokták társadalmi szolidaritásnak hívni, és jobb helyeken működik is; vagyis aki jól keres és több az elvileg szabadon elkölthető pénze, az megérti, hogy emiatt tőle többet lehet elvonni.
Persze ez Magyarországon nem működik egész egyszerűen.

karatekutya 2012.01.06. 00:32:47

@bogancs: "Ez egészen adig így van, míg teljesen ki nem egyenlítődnek a keresetek."
Ezt remélem csak viccnek szántad. Ez már majdnem a kommunizmus.

"És hol marad a motiváció a több és jobb munkára?"
Hát ott, hogy nem az ÖSSZES pénzét vonjuk el a tehetősebbeknek, hanem csak egy kicsivel többet, mint az alsóbb adókulcsban. És azt is csak a többletpénzből. Egyébként a több és jobb munka nem feltétlenül eredményez magasabb fizetést.

Ráadásul a dolgozó ember nem "hirtelen" kezd keresni fél millát. Ebbe az állapotba eljut, mégpedig egymás utáni fizetés emeléssel vagy munkahely váltással. Persze, nem jó, ha a következő fizetésemelésemből kicsit többet nyúl le az állam, de legalább meg van az a nyugodt érzésem, hogy otthon nem az üres hűtő ajtaját nyitogatom (ld. előző Maslow példa).

"De a azt látja, hogy ezt elvonják".
Nem azt "látja". Hanem előre tudja. Fontos különbség, ugyanis tervezni lehet vele. Ebben a kontextusban a Fidesz kormány az, aki hirtelen "megláttat" az emberekkel, cégekkel dolgokat az ad-hoc jellegű ötleteivel.
Amúgy Mo-n minden kormány arra volt büszke, hogy milyen sok törvényt hozott. Holott a válallkozók szempontjából lehet, hogy jobb és olcsóbb lett volna, hogy ha az eddigi kormányokat Hawaii szigetén nyaraltatták volna és nem született volna egy új törvény sem. Az lett volna a "kiszámíthatósági kánaán".

karatekutya 2012.01.06. 00:34:14

@karatekutya: Na ezért is baj az, hogy tisztelt miniszterelnökünk még nem látott működő céget belülről kellően hosszú ideig.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.14. 08:40:57

Azt hiszem, Orbán Viktor minket olvas.

Ezt a posztot még december 30-án írtam. Idézek belőle:

"Rakjuk csak össze ezeket az infókat! Egyrészt külföldiek idehozzák a pénzüket 10%-os kamatra, a magyarok pedig külföldre viszik megtakarításaikat 3%-os kamatra!!! A kamatkülönbözet 7%!!! Vajh hány milliárd forint áramlik majd ki ily módon kamatként az országból 2012-ben?"

Orbán Viktor pedig ezt nyilatkozta most pénteken a Kossuth rádióban:
www.tozsdeforum.hu/gazdasag/orban_nagy_vitak_lesznek_meg

Idézek belőle:

"Hozzátette, könnyű rémhíreket terjeszteni, de "ennek levét aztán mindig a magyarok isszák meg: (...) a külföldiek idehozzák a pénzüket, hogy az Európában ma legjobb üzletet jelentő magyar állampapírt megvásárolják. Közben beetetik a magyarokat az államcsődszöveggel, ők meg a pénzüket ahelyett, hogy egyébként - mint a külföldiek - itt, Magyarországon a legjobb befektetésbe tennék, elkezdik kivinni az országból". Arra biztatta a magyar embereket, hogy higgyenek: ha egy angol, egy amerikai vagy egy német befektetőnek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor nekik is. "

ISTEN HOZTA, MINISZTERELNÖK ÚR! :-))
süti beállítások módosítása