Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Álláshirdetés: BKV jegypénztáros havi 110 ezerért

2012. február 28. - bogancs

Egy érdekes álláshirdetésen akadt meg a minap a szemem. A BKV jegy- és bérletpénztárost keres, havi bruttó 110 ezer forintos fizetésért: https://m.blog.hu/ni/nivo/bkv.jpg

__________________________

Nem oly régen, a minimálbéres posztsorozatunk kapcsán rengeteg támadás érte blogunkat, mondván, hogy minimálbérből nem lehet megélni. Nos BKV jegypénztárosként ennél írd és mondd havi bruttó 17 ezer (nettó 11 100) forinttal többet lehet hazavinni. Kijelenthető, hogy nem fizeti túl a BKV a követelmények szerint érettségivel és egy vagy két nyelvvizsgával rendelkező, és még emellett számítógépes ismeretekkel (word, excel) és jó kommunikációs képességekkel, erkölcsi bizonyítvánnyal felvértezett alkalmazottait.

Az a bruttó 110 ezer forint ugyanis nettóban mindössze 72 050 forintot ér. Mert levonnak a fizetésből 11 550 forintot nyugdíjra, 8800 forintot egészségbiztosításra, és 17600 forintot személyi jövedelemadóra. Ezen felül a BKV még befizet további 30 250 forintot szociális hozzájárulási adóként (régi nyugdíjjárulék).

Megelőzvén, hogy sokan betámadjanak azzal, hogy az a gond, hogy magas az adóelvonás, le kell szögezni, hogy ez nincs így. A számokból világosan látszik. Hiszen a BKV jegypénztárosunk munkájából vajmi kevéssel járul hozzá az elvileg közteherviselésen alapuló államkasszához.

Emberünk ugyanis 11550+30250=41800 forinttal járul hozzá a nyugdíjkasszához, ami egy átlagnyugdíj alig felét teszi ki. 8800 forinttal járul hozzá az egészségügyi rendszerünkhöz, ami megint nem egy nagy összeg, és 17600 forint személyi jövedelemadóval minden egyébhez. Ehhez még hozzávehetjük, hogy ha havonta a teljes fizetését elkölti, akkor további 15300 forint üti az állam markát ÁFÁ-ból. Ebből a 17600+15300=32900 forintból kellene fedezni az állam összes többi kiadását. Kezdve például az államadósság ráeső 2millió forintos részének kamatait, nagyjából 8500 forintot. Ha azonban az államadósságot nem mind a 10 millió magyarra osztjuk, hanem csak a kicsit kevesebb, mint 4 millió dolgozóra, akkor már mindjárt 20500 forint az államadósság után fizetendő kamatteher és máris csak 12400 forint jut a tényleges állami működésre (rendőrség, tűzoltóság, oktatás, tömegközlekedés, segélyek… stb.)

És akkor még nem is beszéltünk, hogy a saját életviteléhez mennyi költség társul: lakhatás, élelmiszer, ruházkodás… stb. (Feltételezzük, hogy BKV alkalmazottként talán BKV bérletre nem kell költenie.) Be kell látnunk egyfelől, hogy emberünk eléggé szegényes életet tud csak élni érettségijével és nyelvvizsgáival, amennyiben jegypénztárosnak áll. Ugyanakkor az is világosan látszik, hogy mennyire beszorított az államháztartás helyzete, amennyiben ilyen kevés adóforintból kell fenntartania jelenlegi működését.

A fő gond tehát az alacsony bruttó bérrel van. Havi bruttó 110 ezer forintból sem a munkavállaló nem tud tisztességesen megélni, sem az állam nem tud annyi adóbevételhez jutni, hogy abból tisztességes állami szolgáltatásokat, nyugdíjat, egészségügyet, oktatást, szociális hálót tudjon fenntartani.

Egy múltkori posztunk közönségszavazása alapján megállapodtunk abban, hogy egy középosztálybeli lét családi szinten (családi adókedvezménnyel együtt) nagyjából havi nettó 300ezer forintnál kezdődik, ehhez tehát BKV-s emberünknek minimum 140 ezret kellene nettóban hazavinnie. Azt hiszem azt mindenki elfogadja, hogy egy érettségizett, nyelvvizsgával rendelkező tanult dolgozó ember igényt tarthat egy alsó-közposztálybeli státuszra. Nettó 140ezres bérhez azonban bruttóban 215 ezret kellene keresni, tehát pont egy magyarországi átlagbért. Ez azonban a jelenlegi 110ezernél 105 ezerrel több. Hozzászámolva a bérre rakódó közterheket, a BKV-nak 133ezerrel kellene jobban a zsebébe nyúlnia.

Miből tudna azonban az amúgy is veszteséges BKV magasabb béreket fizetni? Alapvetően magasabb jegy- és bérletárakból. (Most tekintsünk el attól a szokásos „először a korrupciót kellene megszüntetni, aztán esetleg én is hozzájárulok valamivel” című kifogastól, illetve tételezzük fel, hogy mindezt elértük, ám ez csak a BKV veszteségességének megszüntetésére elég, fizetésemelésre már nem.)

Havi 133 ezerre lenne tehát szüksége a BKV-nak, hogy egy érettségizett és nyelvtudással rendelkező jegypénztárosát felhozza a középosztály legalsó szintjére. Figyelemmel kell azonban lennünk, hogy nem szabad csak a jegypéntárosok bérrendezésével foglalkoznunk, hiszen az bérfeszültséghez vezetne a társaságon belül. Egységesen emelni kell mind a 12745 alkalmazott fizetését ezzel az összeggel. Mindez havi 1,7 milliárd forintba fog kerülni.

Ezzel szemben a BKV egy hónapban értékesít nagyjából 522ezer bérletet (kedvezményes és teljes árú együtt), valamint havi 2 millió 78 ezer darab vonaljegyet. Ahhoz, hogy a kívánt béremelést a BKV finanszírozni tudja, minden bérlet árát (kedvezményes és teljes árút is) havi 3700 forinttal, és a vonaljegyek árát pedig havi 120 forinttal meg kellene emelnie. Mindez a teljes árú bérletnél 37%-os, a kedvezményes bérletnél 100%-os, a vonaljegynél pedig szintén 37%-os drágulást jelent.

Bevállalnánk ezt a BKV bérrendezés érdekében? Tegyük hozzá, hogy a bliccelők aránya az utazóközönség 30-40%-át teszi ki a BKV becslései alapján, tehát ha senki sem bliccelne, az jelenlegi tarifák mellett is éppen lehetővé tenné a középosztálybeli BKV-s fizetések kifizetését.

Lehet, hogy az élet valamennyi területén igaz lehet az az állítás, hogy ha mindenki becsületes lenne, számlát kérne mindenről és mindenféle feketegazdasággal szakítana, akkor mindenkinek jobb lenne? Lehet, hogy ez a svédek, az osztrákok vagy éppen a németek titka? Így a cikk végén visszatérnék még egyszer a mindenfelől hallható kifogásra: "Először kezdje más a becsületességet, aztán majd talán én is…" Ez lenne az a jó magyar mentalitás, amivel utol szeretnénk érni a nyugatot?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr54221167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Laci néni munkaközvetítője 2012.02.29. 11:16:07

Gyors egymásutánban három hírrel is a címlapra került az Orbán kormány legfrissebb jáde oszlopa, Németh Lászlóné, illetve az általa irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Először azzal, hogy az index kiderítette: tucatnyi külső szakértőt foglalko...

Trackback: Megbukna Lázár matematikából? 2012.02.29. 09:19:08

Lázár János szerint ha egy közmunkás egyedül nem tud megélni egy közmunkásbérből, akkor két közmunkás gyerekekkel együtt meg tud élni két közmunkásbérből. A kérdés a február 20-án rendezett sajtótájékoztatón került elő. Valamikor a félórás tájékoztat...

Trackback: Hogyan szedjen be még több pénzt a kormány? 2012.02.29. 09:18:06

Vegye rá a szimpatizánsait, a szavazóbázisát és a holdudvarát, hogy ne csak tüntetésekkel támogassák a kormányt, hanem nyúljanak a pénztárcájukba és adakozzanak! Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a szimpatizánsok, a szavazóbázis és a holdudvar csak addi...

Trackback: Mennyit keres a segédmunkás, a szakmunkás és a diplomás? 2012.02.29. 09:17:13

A Workania szerint az átlagos segédmunkás ma 8 órában bejelentve bruttó 113 ezer forintra, a szakközépiskolát végzett 132 ezerre, a diplomás 400 ezerre számíthat. És szerinted? Szerintük érettségivel, szakma nélkül bruttó 163 ezret, az érettségit is a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.29. 03:00:20

"Miből tudna azonban az amúgy is veszteséges BKV magasabb béreket fizetni? Alapvetően magasabb jegy- és bérletárakból."

Anyád picsája, te idióta barom!
Már így is messze a legmagasabb jegyárai vannak a BKV-nak egész Európában!

Párizsban 1 euróért, azaz 1 BKV-jegy árának 90%-áért 60 percet utazhatsz úgy, hogy a 60 perc az utolsó használni kívánt járatra FELSZÁLLÁSnál számít.
Róma dettó. Madridban, Lisszabonban ugyanez, csak a BKV-jegyár 60%-áért.

Te tényleg ennyire hülye vagy?

Baszd meg, a világ MINDEN városa fizeti a saját közlekedési vállalata költségeinek 33%-át, az utasok szintén ennyit, a többit az állam.
Nálunk az utasok 40%-ot, az állam 60-at, a főváros meg lófaszt sem!
Talán ha a főváros is beszállna a rá eső résszel, ami kb. 40 milliárd forint, akkor ki tudná fizetni a BKV a dolgozóit.

Meg veszteséges cégnek nem kéne tízmilliós (összesen több százmillió) jutalmakat osztogatni a vezetőknek, mint idén februárban.

Meg el kellene küldeni az irodai léhűtők 70%-át, és máris legalább 5000 emberrel kevesebbnek kellene fizetni. Jelenleg többen vannak, mint a fizikai dolgozók, és egy kibaszott menetrendet nem tudnak úgy megcsinálni, hogy az egy vonalon járó buszok ne 3 percen belül menjenek el, utána meg 15 percig semmi.
Szólni kéne nekik, hogy időközben feltalálták a hálótervet és a számítógépet.

"a bliccelők aránya az utazóközönség 30-40%-át teszi ki a BKV becslései alapján"
Jó lesz az 10%-nak is.

glinolid 2012.02.29. 04:22:46

@Közbiztonság Szilárd: Ne húzd fel magad, bogáncs eddig az összes posztjával felsült.

daniferi 2012.02.29. 05:05:31

A BKV-dolgozók nem kapnak ingyen utazást? Mert akkor lehet számolni még +9800 Ft nettoval :)

pirimogyoró 2012.02.29. 05:35:07

@Közbiztonság Szilárd: Hű, mekkora bunkó parasztok vagyunk, mi, magyarok! Belépünk valahová és a posztolót rögtön leanyádpicsájázzunk, ha nem értünk egyet azzal, amit mond. Kár, hogy ilyenkor nem teszik ki a szűrödet!
Én kipucolnálak innen, hogy a kevésbé bunkókat ne zavard az ocsmányságoddal.

rámenős 2012.02.29. 05:44:36

Kedves bogáncs.
Elfelejtetted számolni az uzsorakamatot,
most elsősorban az okozza a gondot.
Bármennyire is populistának hangzik, de az állami vállalatok az aktuális hatalom pénzmosó gépezetei.
A bliccelők csak kicsiben csinálják ugyanazt.
Én az előbbieket szólítanám fel önmérsékletre először. Lásd példamutatás.
Nem beszélve arról, hogy aki döntéshozó helyzetben van, talán többet tehet. Viszont nem utazik a BKV-n.

kpityu2 2012.02.29. 05:44:38

Ez nem becsületesség kérdése. A becsületesség nem közgazdasági fogalom. Természetesen jobb lenne ha mindenki korrekt módon adózna, senki sem bliccelne, és a befizetett adó nem oligarchák zsebébe vándorolna, de ehhez egy új gazdasági egyensúlynak kell beállnia.
Ez pedig nem megy részleges, lokális kifehérítéssel, mert a világos területen lévők versenyhátrányban vannak a szürke és fekete területen lévőkkel szemben.
Úgy járnának mint az egyszeri ember lova: mire leszokik az evésről, éhen döglik.

Alonee 2012.02.29. 05:49:46

@pirimogyoró: Hú mekkora bunkó, paraszt vagy. Miért veszel mindenkit egy kalap alá?

rámenős 2012.02.29. 05:52:40

@Közbiztonság Szilárd:
Tavaly volt alkalmam figyelni egy ellenőr működését.
Kb 35- 40 ember után talált egyet akinek volt jegye, de valami gond volt vele. Rosszul lukasztotta a szerkezet.
Lehet, hogy túlzott egy kicsit a becsült szám, némi önigazolásként. Meg azért is , hogy mi vagyunk a felelősek, mint mindig.
Lásd rendőrség.

Németh András 2012.02.29. 06:08:01

bogancs, bogancs olyan érdekesen látod te a világot...

Ha már sikerült kiszámolni hogy mennyi a fejenkénti hozzájárulása az átlagmagyarnak az államkassza költségeihez akkor miért nem az átlagbérrel számolsz? hisz elég csúsztatás hogy kihozod hogyha mindenki 110 bruttót keresne akkor kevés ami marad a közösbe, de az átlagfizu nem annyi. Ezenkívül elegánsan kihagyod a cégeket, azok is adóznak. Meg kellene nzni hogy az általad mintaképp felhozott országok állami költségeit milyen arányban fedezik a bérek járulékai meg a cégek, és egyebek befizetései. Ezt vetni össze a magyar helyzettel. És akkor látszana hogy tényleg van-e, és mennyi az eltérés, és ez milyen részben írható pl annak a számlájára hogy egy főre vetítve az államadóságteher nagyobb arányban terheli a magyart mint a svédet. Ezután lehet kezdeni folytatni a ciket.

Az meg aranyos hogy a mai világban szerinted igényt tarthat egy éretségizett ember az átalad alsó középosztálynak hívott létre. Ezen kacagok kínomban. Nem igaz, ma nálunk kétféle ember tarthat erre igényt aki a pénzügyi szektorban dolgozik vagy aki az átlagnál jobban szereti a 100%-os narancslét :D

dr Smittpálelnökúr 2012.02.29. 06:24:46

Agyam eldobom, már megint egy erösen torzított, megtévesztö megállapítás: nem is fizet sok közterhet egy magyar dolgozó. Vásárlóértékbem ez igaz, de az össze levonás a bér 34,5%-a, ami rohadt magas. Ezt a levonást kevésnek nevezni, pofátlan hazudozás.

De itt ez már megszokott dolog.

lavór 2012.02.29. 06:40:48

"Ha senki sem bliccelne, az jelenlegi tarifák mellett is lehetővé tenné a középosztálybeli BKV-s fizetések kifizetését."

Hát igen, a "tojás vagy a tyúk" tipikus esete; mert ha az utasoknak normális fizetést adnának, nem kéne bliccelniük.
De sokkal egyszerűbb és olcsóbb 2 csóró réteget összeugrasztani, belátom. Bár ideje lenne végre felébredniük az embereknek...

c{o}ffee 2012.02.29. 06:40:52

Még eszembe se jutott, hogy milyen köcsögök, akik bliccelnek. Jegyáremelés, bevételcsökkenés, ez megy rohadt régóta, évről évre. Vajon miért? A BKV utazóközönsége átlag alatti jövedelemmel rendelkezik. Valaki elmagyarázhatná, hogy azt a 320-400 forintot ezek az emberek miből fizessék ki egy vonaljegyre. Felszállok egy villamosra, leszállok 10 perc múlva, lemegyek a metróba, még 20 perc utazás, 640 forint. Nyáh. Mennyit is dolgozik ezért az átlag alatti bérrel rendelkező? Másfél órát? Döbbenet, hogy oda lett kisarkítva a post, hogy a bliccelő, az a baj. A fő baj.

Ha nem egyedül utazom, hanem a barátnőmmel, az esetek 90%ban jobban megéri taxiba ülni. Nagyon kicsivel drágábbra jön ki, de gyorsabb (és egészségesebb), az idő meg pénz, mint tudjuk.

shushu2 2012.02.29. 06:41:09

Azért a bliccelős kutatás módszertani leírásást megnézném egy pillanatra bár gondolom több 100 oldalas tanulmányocska, de azért átrágnám magam rajta, hátha találnék valami kivetnivalót :D

(természetesen lehet fogni az utasra hogy nincs bevétel, de arra is lehet fogni, hogy a sok kamu szerződéssel ennél jóval több pénzt viszenk ki a BKV-tól )

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.29. 06:43:57

Ez nem becsületesség kérdése, hanem piac kérdése. Ha az embernek kevés a pénze, igyekszik spórolni, s ott spórol, ahol a legjobban lehetséges, pl. az utazással, hiszen a legtöbb esetben ingyen is tud utazni, megéri a kockázatot.

c{o}ffee 2012.02.29. 06:45:29

Ja, meg a 13k alkalmazott. Mert olyan jól meg van oldva a jegyellenőrzés (is).

Matteo79 2012.02.29. 06:45:34

Csak pár dolog amit kritizálnék:

A BKV dolgozók átlagfizetése több, mint 200.000 bruttó, tehát ha úgy gondolod, hogy kevés a pénztáros fizetése sokkal inkább a fizetések átstruktúrálásról kellene beszélni.

Nyelvvizsga? Nyelvtudásról van szó a hirdetésben.

Láttál már bkv pénztárost? Az érettségit épphogy kinézem némelyikből, nem hogy számítógépes ismeretet vagy nyelvtudást.

Végül, miből gondolod, hogy a kereseti lehetőség teljes mértékben tartalmazza a juttatásokat? Bérpótlék, ügyeleti díj, hétvégi plusz lóvé, "cafetéria" 13. havi stb

Kampfer 2012.02.29. 06:45:51

Süket duma!

Nyelvvizsgázott pénztárost jórészt felejtsd el...! Két hete Köki-n zágrábi úriember németül, angolul próbálkozott, végül fordítottam neki, hogy tudjon jegyet venni és eligazodni!
Mindenki becsületes? Mit mondanál annak a becsületes utasnak, aki mindig mindent befizet ennek a retek cégnek, majd télen a tükörsima gumis szutykos és retkes, véletlenszerűen induló és lerobbanó buszokkal, füstölgő metrókkal és tetűlassú 1-es villamossal kell átszenvednie magát a városon, hogy végül úgy érkezzen meg, mint egy deportált? Persze mindezért 10 rugót fizetve havonta? Ne szórakozz már...! A helyzet az, hogy a bkv azt gondolja, hogy neki nincs kötelezettsége az utassal szemben, ha nem teljesíti, akkor elég egy 'bocsika, ez van', míg a bliccelő utast persze le kell hordani, el kell ítélni és ehhez hasonló nagyokos blogbejegyzésekkel el kell hitetni, hogy azért szar a bkv, mert sok genyó utas bliccel! Ha jól emlékszem, a költségvetésük kb. 35%-a lenne fedezhető a jegyárbevételekből, a többit a főváros és a költségvetés egészíti ki. Nos, már önmagában ez ellentmond a blog alapgondolatának...

A "kezdje más..." gondolatról pedig csak annyit, hogy aki magán kezdi, majd a Köki-n azt látja, hogy a három kancigánynak nem kell jegyet mutogatnia, de a családmutert a kisfiával még meg is állítják a jegykezelést követően, az el fog gondolkodni a (bizonyosan nyelvvizsgával rendelkező) bkv ellenőr és pénztáros szegény sorsán és a fizetésének rendezésén... (Átéltem magam is 4-6-os villin!) De nem csak ezért ültem át évekkel ezelőtt autóba! A korrupció felszámolását a cégen belül pedig ne tekintsük felszámoltnak, feltételezni is ostobaság, ebből kiindulva oktatni pedig álságos és demagóg!

Röhej a blogbejegyzés...
Kamp.

magyar bucó 2012.02.29. 07:02:23

@daniferi: Sőt, eddig a családtagok is ingyen utaztak.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.02.29. 07:20:44

"Havi bruttó 110 ezer forintból sem a munkavállaló nem tud tisztességesen megélni, sem az állam nem tud annyi adóbevételhez jutni, hogy abból tisztességes állami szolgáltatásokat, nyugdíjat, egészségügyet, oktatást, szociális hálót tudjon fenntartani. "

1. Járulékok a fizetés után.
2. Áfa.
3. Nyereségadó.
4. Kamatadó.
4. Illetékek.
5. Jövedéki adók üzemanyagban.
6. Baleseti adó
7. Teljesítményadó.
8. Útdíjjak.

Még biztos van pár, ez a pár darab bevételi forrás csak így gyorsan.
Szóval. Akinek az elmúlt pár évtized azt mutatta meg, hogy vezetőink nem az itt befizetett összegek ellopásán, elmutyizásán ügyködtek, az inkább maradjon csendben, ne a hülye demagóg szövegeit irkálja.

Bokortalan Hajléktalan 2012.02.29. 07:22:55

Jegypénztáros az minek van? Egyszeri beruházás egy automata vagy egy elektronikus jegyrendszer bevezetése.
Igaz, hogy javítja a foglalkoztatási adatokat, ha pár kretént felöltöztetnek mélykék kosztümbe, de ez nem a BKV feladata.
Általánosságban kijelenthető, hogy amelyik munkakörhöz nem kell százas IQ és valamiféle szakértelem, az kiváltható számítógépekkel. Pontosabban és fennakadások nélkül lehetne így üzemeltetni a tömegközlekedési vállalatot.

attila7575 2012.02.29. 07:27:53

Kb 8 éve autóval járok, nem tömegközlekedek. Nem Bp, megyeszékhely.
Most télen a hó miatt utaztam tömegközlekedéssel. Nevetséges hogy milyen színvonalon utaztam, milyen lassan. A másodállásom munkahelyéről mentem haza, 4,5-5 km. Sikerült is 2 óra hossza alatt. Ebbe belefér egy Bp-Debrecen, viszont egy Bp-Szeged röhögve 1 óra 15 perc. Bp-Győr? Ugye. Na most max 5 km? 2 óra? Mert csúcsidőben 45 percet kell várni egy belvárosi buszra? Az előző ott áll a megállóban, szaladsz de nem vár meg?
Az ilyen tömegközlekedés ott rohadjon meg ahol van. Megértem azokat akik bliccelnek.

tsk 2012.02.29. 07:29:22

Az utolso ket bekezdes jo nagy baromsag. Nem ertem miert akarja valaki megmondani a tutit, mikozben ennyire latvanyosan nem ert a kozgazdasagtanhoz.
1) Ha valami csoda folytan holnaptol teljes egeszeben megszunne az adocsalas, az eletszinvonal semmit sem emelkedne. A gazdsag strukturaja/hatekonysaga ugyanaz maradna. A pozitiv hatasok csak 4-5 ev mulva lennenek erzekelhetoek, de senki se gondolja hogy akkor rogton kis Svajc lennenk.
2) Az adocsalas nem mas mint hogy azt a jovedelem reszt amire az allam igenyt tart mi koltjuk el. Es hiaba mondja valaki hogy vilag eleteben tisztesegesen adozott, azert o is megveszi azt az olcso peksutemenyt amit a minimalberre bejelentett de zsebbe fizetetett pek keszit.
3) Ha az allamnak sikerulne minden adot beszednie akkor a tobbletet teljes egeszeben adocsokkentesre kellene forditania. Ha nem igy tesz hanem peldaul elkezd osztogatni, akkor mindenki megszivja, annal jobban minel kozelebb van a gazdasagi lancolatban a konkret adocsalohoz. Persze az osztogatas kedvezmenyezetjeinek (akik a lancolatban amugy is hatul vannak) jo lesz, nekik fog noni az eletszinvonaluk. Ossztarsadalmi szinten viszont semmi se fog valtozni!

Terézágyú 2012.02.29. 07:36:05

@attila7575:
"Megértem azokat akik bliccelnek. "

Én meg nem. A bliccelés cigánymentalitás.
De hát cigányosodunk, már sokan leszögezték. Csak éppen nemcsak úgy, hogy egyre több a cigány, hanem úgy, hogy mi magunk vesszük át a cigányok szokásait. Önként, dalolva, büszkén.

(Egyébként igen, a bkv szar, drága, és dögöljön meg a sok korrupt bkv-s főnök - de a fenti megállapításokat ez nem befolyásolja.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 07:39:00

@Bokortalan Hajléktalan:
Elméletben ennek úgy kellene kinéznie, hogy a jegyvásárlás 90%-át ki kellene váltani automatával, és emellett maradna nagyon kevés jegypénztáros kevés helyen a speciális esetek kezelésére.

Terézágyú 2012.02.29. 07:39:46

És konkrétan a cikkhez: szidjuk a bkv-t, hogy bunkók a pénztárosok, ellenőrök, nem tudnak idegen nyelveket - na ja, nett 70e-ért nem fog elmenni senki pénztárosnak, ellenőrnek, csak a "bunkóbbja", aki valójában nem lenne alkalmas arra az állásra...

És igen, már régesrégen be kellett volna vezetni a kártyás rendszert, és akkor nem lenne az, hogy kancigányok, illetve nyuggerek ingyen utaznak... Mert azt se felejtsük el, hogy a nyuggerek b*sznak felmutatni az igazolványukat, még ők vannak felháborodva, hogy tőlük bárki is utazási papírt kér.
Ez is a jó magyar sunyiság része.

agyameldobom42 2012.02.29. 07:49:52

Ugyis mindenki bliccel, legyen ingyen es ki lehet rugni az osszes penztarost meg ellenort. Csovik ellen kozteruletfelugyelet es rendorseg.

Tahó Sandokan 2012.02.29. 07:51:21

Mondok én valamit a fejlett országokról, amikben voltam:

Belorusszia. GDP 76%-a a magyarnak: Elektronikus beléptető kapuk a metrónál, egy szál rendőr, aki nézi, nem ugrasz-e át és őrzi a rendet. A jegy 50 Ft. A gépparkjuk valamivel újabb, mint a magyar.

Szerbia. GDP 54%-a a magyarnak:
Elektronikus jegyrendszer a buszokon, villamosokon. Van régi vágású vonaljegy is, az kb 400 Ft, az elektronikus jeggyel 200 Ft. Egyszer megveszed, és bankon keresztül töltöd. A gépparkjuk vegyes, kb olyan színvonalon, mint a magyar.

Ezzel szemben Magyarország: Minden metro megálló bejáratnál 2-3 - az evolúcióból hiányzó láncszem - ellenőr, néha extra banda 6-10 főből a kijáratnál tartja fel a torlódó sort. A buszokon retró lyukasztók. Az utóbbi 22 év legnagyobb találmánya az átszállójegy, amit két végén lehet lyukasztani.

jegyár 320 Ft, azaz 1 euro 10 cent, nincs alku, csak ha annyit mész metróval, amit egyébként gyalog is megtehetnél (hogy fair legyek: Batyi-Kossuth nem játszik).

The_Goat 2012.02.29. 07:52:14

1 megállóért ugyanannyit kell fizetni mint 15-ért
ez a legigazságtalanabb

ki fog 1-2-3 megállóért lyukasztani?
én biztos nem

ja és vannak új trolik de hónapok óta ül rajta a KH mert nem tudják eldönteni hogy gumikerekes vagy kötöttpályás járműnek minősül.. na azokat a vízfejeket kell először kirúgni.

Terézágyú 2012.02.29. 07:53:40

Ja igen: én nem tartom túlzásnak a 30%-os bliccelést.

baloo112 2012.02.29. 07:56:39

Nagyon jo es okos cikk.

Segitenel az egeszsegugyon is?
Amikor eljöttem Mo-rol szakvizsgas orvoskent egyetemi tanarsegedkent het i ora munkavegzessel pont ugyanennyi volt a berem.

A becsulet szep dolog amugy de amig a mindenkori kormany mindent ellop ami nincs lebetonozva, söt meg azt is ami le van, addig nem nagyon lesz valtozas, Fejetöl buzlik a hal, lsd bemondasos költsegterites, simicska, szazadveg milliardos mediafigyeles stb stb stb....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 07:56:40

Amúgy nézzük csak.
Bruttó 110 ezer. A BKV állami vállalat. Tehát ugyan nem a közalkalmazotti bértábla vonatkozik a dolgozóira, de azt lehet korrektnek tartani, ha ők is kb. ennyit keresnek. Ha közalkalmazotti bértábla szerint kapná a fizetését egy jegypénztáros, akkor a C kategóriába sorolódna, hiszen nem kell hozzá szakképzettség, csak érettségi. Ez pályakezdőnél 78 ezer, de 9. fokozat (3*9 év munkaidő után) esetében éppen a minimálbér, tehát maradjunk a minimálbérben, ami 93 ezer, hiszen azt a pályakezdő is megkapja, de a sok éve dolgozó sem kap többet ez alapján. Tehát ha közvetlenül az állami szférában dolgozna a jegypénztáros, 93 ezer lenne a bruttója. Ehhez képest kevés a 110 ezer? Mondjuk feltételezem ez a 110 ezer úgy jön ki, hogy vannak benne hétvégék, amikor többet fizetnek, amúgy minimálbéres melóról van szó.

Na de akkor is, vidéken a szakképzettséggel rendelkezők többsége a 108 ezres garantált bérminimumot kapja, ennél a munkánál viszont ennél kicsivel többet lehet keresni szakképesítés nélkül. Most abba nem mennék bele, hogy a vidéki buszsofőrök jóval kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért, mint a BKV-sek. És ne jöjjön senki sem azzal, hogy Budapesten magasabb bérek járnak, nem, ez nem versenyszféra, a tömegközlekedés szinte mindenütt állami/önkormányzati kézben van.

És hogy érettségivel szakképzettség nélkül jogos elvárás a középosztálybeliség? Hát szerintem nem. Nyilván kevés ez a bér, de általában Magyarországon nem magasak a bérek a nyugati viszonyokhoz képest. Ott nyilván az alsó osztály jobban él, mint nálunk a középosztály. Na de szakképzettség nélkül ott is a többség a középosztályba tartozik.

Mellesleg ismét hivatkoznék a közalkalmazotti bértáblára. Ha én közintézményben helyezkednék el főiskolai szintű informatikus diplomával, akkor bruttó 122 ezret keresnék, ami amúgy nettóban kicsit kevesebb, mint 8 ezerrel több, mint a jegypénztáros bére. Egy egyetemi végzettségű pályakezdő is csak 129 ezer nettót keres közalkalmazottként. Nyilván versenyszférában ennél sokkal többet lehet keresni. Viszont miért a BKV-nak kéne lennie a szent tehénnek az állami szférában?

Mondom, érthető, hogy többet kellene keresnie a jegypénztárosnak, de a hazai gazdaság teljesítménye ezt nem indokolja jelenleg. Ha már emelni kellene, akkor az orvosok és a tanárok bérét emeljék, mert előbbiek tömegesen hagyják el az országot, utóbbiaknak meg sokszor silány emberek mennek amiatt, mert nem várható normális bér. És hát az orvossal ellentétben jegypénztárost ilyen bérért is találnak az állami vállalatok.

2012.02.29. 07:57:17

Én alapvetően azon a véleményen vagyok, hogy ha a nép becsületes lenne, akkor a vezetők is azok lennének.
De a 30-40%-ot erősen eltúlzottnak érzem.
Kétségkívül segítene, ha mindenki fizetne az utazásért, de nem eleget.

baloo112 2012.02.29. 07:57:24

@baloo112:heti 40 ra munkavegzessel bocs

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 07:58:27

@Zabalint:
Ezt a mondatomat elírtam:
"Na de szakképzettség nélkül ott is a többség a középosztályba tartozik."

Alsó osztályt akartam írni.

Terézágyú 2012.02.29. 08:00:22

@Zabalint:
Igen, ahogy már leírtam itt: én negyvenévesen, állami vállalatnál, egyetemi szakdiplomával kapok havi 100e nettót...

És úgy tűnik én sem vagyok még csak alsóközéposztály sem...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 08:04:03

@Terézágyú:
A kedvesség egyáltalán nem fizetés arányos. Ha már ott dolgozik valaki kis bérért, akkor sem kerül neki semmibe barátságosnak lennie.

Terézágyú 2012.02.29. 08:05:50

@A csótány is ember:
"De a 30-40%-ot erősen eltúlzottnak érzem."

Számold bele nyugodtan az "1-2-3 megállóra nem lyukasztok", meg az "igaz, hogy nem vagyok 65 éves, de úgyse kérik el a személyimet, ezért ingyen utazok", meg a "diák vagyok, nincs nálam semmilyen igazolvány, csak egy kitöltetlen bérlet (amit cserélgetünk), mit tudnak tenni velem?", meg a "kisgyerek vagyok, úgyis elszaladok", meg a "nincs jegyem, bérletem, de az ellenőr nem állíthat meg, akkor leszállok és elmegyek, kész" stb. stb. embereket...
Vagy éppen a külföldiek, akik jóhiszeműen végigutazzák a várost egy jeggyel, mert azt hitték, hogy lehet... de állítólag volt már olyan külföldi, aki azt mondta, hogy azért nem vett jegyet, mert azt hitte, hogy ingyenes a metró...

És akkor a cigányokról nem volt szó.

fővöcsök 2012.02.29. 08:07:30

A sok meggondolatlanul leírt valótlan adat és állítás mellett még néhány adalék. Nem igaz, hogy több az irodai dolgozó, mint a fizikai, sosem volt igaz, és a rendszerváltás óta a BKV adminisztratív állományában 4 alkalommal volt jelentős létszámcsökkentés. Az egész központ adminisztratív irányításban 750-en dolgoznak (szakadásig). Jutalmat sem kaptak februárban, hanem 7500 dolgozónak fizették ki a munkaszerződésben megállapított prémiumot. Alsó szintű vezetők is voltak köztük, az igaz. Miután a kollektív szerződést felmondták, jan. 1 óta nincs semmilyen cafatéria, sok munkakörben már rég nem fizetnek sem túlórát sem vasárnapi pótlékot. A (nem csúcsvezető) BKV-s dolgozók átlagjövedelme több 10 ezer ft-tal csökkent. A BKV azért ment tönkre (a lopás felháborító, de összegben jelentéktelen az egészhez képest), mert sem a főváros, sem az állam nem fizette meg a megrendelt szolgáltatások ellenértékét, az állami normatíva évek óta ugyanannyi (a benzinár közben 2-szeresére nőtt), s ezt a - állami költségvetésben is szereplő - összeget már tavaly sem fizette ki az állam, egyszerűen zárolta. A főváros évekig nem fizetett, s ezzel hitelfelvételre kényszerítette a vállalatot, s most fizetni kéne a bankoknak, de ahogy eddig, most sem akar senki. A nagyvárosi közlekedés mindenütt veszteséges, de úgy nem megy, hogy se a főváros, se az állam nem ad pénzt vagy nem eleget. Lehet a BKV-t meg a dolgozóit irigyelni, szidni, a szolgáltatásokat ócsárolni, de próbáljon meg bárki úgy szolgáltatni, hogy közben az utasok egy részén kívül nem fizet érte senki.

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2012.02.29. 08:08:15

Nem én vagyok az első, aki leírja, de nem bírom ki...
Középosztály?? BKV pénztárosnak?? Érettségivel?? Jó hogy hozzá nem teszed, hogy éljen a proletárdiktatúra.

Terézágyú 2012.02.29. 08:08:55

@Zabalint:
"A kedvesség egyáltalán nem fizetés arányos. Ha már ott dolgozik valaki kis bérért, akkor sem kerül neki semmibe barátságosnak lennie. "

Hm... Nekem ugyan nem tisztem védeni a bkvsokat, de ha már felmerültek az orvosok, és a kevés bérük, akkor esetleg kezdhetnék - az orvosi esküjük szerint - az orvosok a kedvességet! Mert azok közt is ugyanannyi a bunkó mint a pénztárosok között... Sőt.

Ó, mit tettem, rosszat mertem mondani az orvosokra... pedig ebben az országban csak a békávésokat, meg a vasutasokat szabad szidni...

halaloszto 2012.02.29. 08:11:49

Hol elsz te, kedves posztolo?

1. Egy diplomas kezdo tanarnak sem fizetnek ennel tobbet ma Magyarorszagon. O is allami alkalmazott, ennyi penze van az allamnak, ennyi jut.

2. A penztaros robotmelo. Kell nyelvtudas, de a two tickets please az is robotmelo. Normalis orszagokban Nem is nagyon van penztar, viszont van automata. Nem egy, nem ketto, hanem 20m2, hogy mindenki odaferjen.

3. Ha belegondolsz, havi 140ezer forintbol nem egy automatat lehetne kulturaltan uzemeltetni, es az 7x24oraban mukodik, nem napi 8 oraban. Egy bank tuti nem kolt havi 140ezret egy bankjegykiado automatara, pedig az egy kicsit komolyabb dolog mint egy jegy es berletautomata.

vajk

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.02.29. 08:13:16

Nos én sem keresek sokkal többet diplomával, mégis a középosztályhoz tartozónak gondolom magam, mert annak nem csak egy mértéke van (a pénz), és nem ott húzódik, ahol Viktor meghúzza (felső középosztály alsó szegélye).

"Bevállalnánk ezt a BKV bérrendezés érdekében? Tegyük hozzá, hogy a bliccelők aránya az utazóközönség 30-40%-át teszi ki a BKV becslései alapján, tehát ha senki sem bliccelne, az jelenlegi tarifák mellett is éppen lehetővé tenné a középosztálybeli BKV-s fizetések kifizetését."
No idáig a szokásos Fidesz (MSZP) gondolkodásmódot követte a poszt: most kivételesen fizessenek azok...: aki eddig is fizettek. Innen fordul át valami értelmesebbe.

"Emberünk ugyanis 11550+30250=41800 forinttal járul hozzá a nyugdíjkasszához, ami egy átlagnyugdíj alig felét teszi ki. 8800 forinttal járul hozzá az egészségügyi rendszerünkhöz, ami megint nem egy nagy összeg, és 17600 forint személyi jövedelemadóval minden egyébhez."
Emberünk tehát fizetéséből nem lát 68.200 forintot, és mindaz, amit áfára, illetékekre elkölthet, az csupán 72.050 forint. Nyilván nem ezzel az aránnyal van a baj...

@Közbiztonság Szilárd: Köszönjük, hogy nem olvastad végig a posztot, így már korábban kellemes perceket szerezhettél minden téged - és a posztot - végig olvasónak.

@Matteo79: "Végül, miből gondolod, hogy a kereseti lehetőség teljes mértékben tartalmazza a juttatásokat? Bérpótlék, ügyeleti díj, hétvégi plusz lóvé, "cafetéria" 13. havi stb"
Te valami minisztériumban dolgozol? Hol kap ilyet egy BKV pénztáros szerinted? Idén már a tavalyi bérét sem kapja meg, hála Viktornak, és a BKV csődközeli helyzetének közösen.

@shushu2: modoros.blog.hu/2012/02/15/hogyan_blicceljunk_sikeresen

Jimbo75 2012.02.29. 08:15:06

Olvas, értelmez.

Nem nyelvvizsgát kérnek, csak nyelvismeretet, a kettő nem ugyanaz ám....

wattafilling 2012.02.29. 08:15:11

Kicsit pontosítok: a teljes összeg az államhoz kerül. Najó, lehet pár százalék, ami nem, de ekkora fizetésből általában luxusra nem szokás költeni, így csupa olyan egyéb jövedelem forrása ez a pénz, mint a közértes, a pék, a stb. Elvileg azok is járulékolnak, adóznak, és így tovább, és így tovább. Vagyis a láncolat végén a teljes sajt az állami róka szájába hullik.
Még a szürke és feketepiaci pénzek is. Na ezért mindegy az államnak, hogy mennyi a feketén foglalkoztatott. Áfával és a láncolat további tagjaival amúgy is begyűjt mindent...
Nem azt állítom hogy ez a nagy baj, inkább azt, hogy a kommunikáció hazug.

szergejsztahanov 2012.02.29. 08:15:59

110 ért akkor sem ülnék ott, ha az asztal alatt egy hölgy simogatna reggeltől estig.Én ezt az állást mindenképpen ajánlanám VV Attilának, ő miatta csak vennének jegyet a népek:
themostwanted.blog.hu/2012/02/29/hol_kaphat_munkat_vv_attila

fővöcsök 2012.02.29. 08:17:53

@Zabalint: A BKV nem állami cég, csak az állam támogatja, ha éppen úri kedve úgy hozza, de sem a múlt évben sem most nem hozta úgy. Az állam nem fizeti ki az állam által adott utazási kedvezmények költségeit sem. Nem intézmény, hanem részvénytársaság, tehát közalkalmazottak sem lehetnek. Odatették viszont sok-sok milliárdért a fejük fölé a BKK-t (nekik nincsenek pénzügyi gondjaik), láthatjuk, milyen eredménnyel. De sebaj, most Lászlóné kötött egy szerződést a Századvéggel, s majd azok írnak elemzéseket MÁV, a Szerencsejáték zrt mellett a BKV-ról is másél évre 2,4 milliárdért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 08:18:37

@Terézágyú:
Igen, az orvosok között is vannak bunkók. De ott sem látom a fizetés és a kedvesség között az összefüggést. Inkább a fizetés és az elvándorlás között látom, de éppen ezért gondolom azt, hogy nekik emelni kellene a fizetésüket, az állami vállalat jegypénztárosai viszont nem fognak elvándorolni, ha mégis, akkor lesz helyettük más, mert nem kell hozzá semmilyen szakképzettség. Nyilván nekik is járna a jobb bér, de egyszerűen nem jut.

Azért még egy dolgot megjegyzek, a pesti környezet is kihozhatja ezt. Ugyanis egy időben sokat utaztam távolsági buszokkal, előfordultak bunkó buszsofőrök, de a vidéki volán társaságoknál ritkaság volt. Ellenben a fővárosi központú Volánbusznál a buszsofőrök többsége bunkó volt, közülük azokat az arcokat jegyeztem meg, akik ez alól kivételek voltak. Egyébként ez a bunkóság sajnos tettekben is megnyilvánult, volt ahol nem álltak meg a hivatalos megállóban, holott menetrend szerint meg kellett volna, hanem 300 méterrel odébb lerakták a leszálló utasokat, mondván 3/4 múlva úgyis jön egy helyközi járat...

És nem hiszem, hogy a Volánbusz rosszabbul fizetne, mint a többi.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 08:20:10

@fővöcsök:
Állami tulajdonú cég. Egy dolog biztos, nem a versenyszféra szabályai vonatkoznak rá, innentől kezdve összevethető a közszférával.

gabest1 2012.02.29. 08:21:36

Mert pont a béreknél folyik ki a legtöbb pénz a BKV-nál, az üzemeltetési költségek és prémiumok szinte eltörpülnek. Tud valaki %-ot mondani?

fővöcsök 2012.02.29. 08:23:24

Bocsánat: 3,1 milliárd 3 évre: "végül összesen 3,12 milliárd forint keretösszegről írtak alá szerződést. Még azt is meghatározták, hogy az abban foglalt keretösszegeket hány százmillió forinttal lehet túllépni.

"A témakörök sokrétűsége és a szerződés időtartama miatt jelenleg nem zárható ki egyes szakpolitikai területekre vonatkozó többletigények lehetősége" – válaszolt a minisztérium a lap megkeresésére.

A Századvég egyik alapítója Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, egyik vezetője és tulajdonosa pedig a kormányszóvivői kinevezéséig Giró-Szász András volt."

2012.02.29. 08:23:45

A tarifa rendszer is sokat tehetne a bliccelés ellen.
A legtöbb német városban egy napi jegy 2 jegy árának fele meg, nem éri meg bliccelni.
A vasúti jegyekhez is társul az ingyenes közlekedés, pl BAyerticket. El tudnám képzelni, hogy egy miskolci retur jegyben a BKV napi jegy is benne lenne.

Haverka 2012.02.29. 08:24:13

Számokkal nem nagyon kellene foglalkoznod:))

Csak a munkabér után fizetett adó számít bele az állam bevételébe?
Ezt hogy gondoltad?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 08:25:33

Ezen azért elgondolkodtam:

"Emberünk ugyanis 11550+30250=41800 forinttal járul hozzá a nyugdíjkasszához, ami egy átlagnyugdíj alig felét teszi ki."

Mennyit is dolgozik egy átlagos dolgozó, hány évet? Mondjuk valahol 40-45 között? Átlagosan, ha azt is nézzük, van aki nem éli meg a nyugdíjt, számoljunk 10 év nyugdíjjal. Tehát még egy ilyen alacsony keresetű is 40 év alatt az átlagnyugdíj közel kétszeresét termeli ki. És amit kap, az meg sem közelíti majd az átlagnyugdíjat.

Akkor hol is a gond? Hát ott, hogy hiába hivatalosan nem magas a munkanélküliség, abba csak az átmeneti munkanélkülieket számolják bele, a valóságban a dolgozó réteg igencsak szűk.

-dobti- 2012.02.29. 08:26:16

brutto 125-ért informatikus-rendszergazda, német cég leányvállalatánál... természetesen magasabb végzettséggel mint érettségi...
örüljünk, hogy van munkánk.

Haverka 2012.02.29. 08:26:49

Azt számold ki, hogy a 100 milliós JÓL MEGÉRDEMELT jutalmakból hány pénztáros fizuját lehetne megemelni!
Amíg ezek lopják a pénzt, addig ne a bliccelőket b@szogasd!

fővöcsök 2012.02.29. 08:28:09

@Zabalint: Nem igaz, nem állami tulajdonú, azt Tarlós csak szeretné, ha az lenne. A tulajdonos a fővárosi önkormányzat. Nem, nem összevethető, mert nem állami intézmény, a BKV-ra nem az állami intézményekre vonatkozó törvények, hanem a gazdálkodó szervezetekre nézve kötelező (Bt, Kft, Rt)Társasági Törvény vonatkozik.

Haverka 2012.02.29. 08:30:01

"Ahogyan várható volt, Simicska Lajos érdekeltségeinek ajánlatát találta a legjobbnak a BKV a reklámfelületeinek értékesítésére kiírt pályázaton"

A Simicskáknak kifizetett milliárdokból hány pénztáros fizetésemelése jön ki?

Kivlov 2012.02.29. 08:31:22

"A fő gond tehát az alacsony bruttó bérrel van..."

Erről van szó. Ez a problémák 90%ának a gyökere.

Ja! És nem a blicceléssel van a baj. Hanem azzal, hogy a BKV a nyújtott szolgáltatás színvonalához képest meg a fizetésekhez képest is qrva drága. Ennyi...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.29. 08:32:35

Ez szepen le lett vezetve, csak nem tukrozi a valosagot.

A jegypenztaros nem vegez termelo munkat, szolgaltat.
Haa egesz egy jegyet, berletet ad el akkor is megkapja a fizeteset.

Terézágyú 2012.02.29. 08:32:42

@Kivlov:
"És nem a blicceléssel van a baj. "

De, a blicceléssel is. Kis magyar sunyiskodás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 08:32:54

@fővöcsök:
Az iskolák is önkormányzati tulajdonúak (tudom, most tervben van, hogy az államhoz kerüljenek át). Jó, akkor önkormányzati tulajdonú, de ez a lényegen nem változtat.

Igen, igazad van, nem azok a törvények vonatkoznak rá, mint írtam, nagyon jól tudom, nem a közalkalmazotti bértábla vonatkozik rá, ahogy a MÁV-ra sem, pedig az állami tulajdonú, szóval nem ebben az értelemben gondoltam a BKV-nál sem arra, hogy a közalkalmazottakéhoz hasonló fizetés lenne a korrekt. Hanem azért, mert attól, hogy nem közvetlenül közszféra, hanem a köz tulajdonában áll(önkormányzat), nem illene versenyszférabeli béreket adni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 08:34:02

@fővöcsök:
De mint írtam, szakképzettek közül is sokan kevesebbet keresnek(garantált bérminimumot), mint ez a jegypénztárosi állás fizet. És hidd el, bőven lesz rá jelentkező. Akkor meg miért kéne többet fizetni érte?

Terézágyú 2012.02.29. 08:34:29

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
"A jegypenztaros nem vegez termelo munkat, szolgaltat.
Haa egesz egy jegyet, berletet ad el akkor is megkapja a fizeteset. "

És ezzel azt akarod mondani, hogy kapjon a pénztáros teljesítménybért???? :-O

sulcus (törölt) 2012.02.29. 08:35:18

Csak csendben és zárójelben jegyzem meg,az átkosban az 1 ill 1.50 es vonaljegy 110Ft-os havibérlet idejében és sokkal több bliccelővel a BKV ki tudta minden alkalmazottját fizetni. :-(

Ringlósztár 2012.02.29. 08:35:24

@Közbiztonság Szilárd:
Hát, el is csodálkoztam, hogy ennyien olvassák és kommentálják ezt a blogot.
Kíváncsi lennék, az index blogketrec nélkül hány embert vonzana.

FL 2012.02.29. 08:39:33

@Közbiztonság Szilárd: Nem akarom a posztírót védeni, mert több tévedése is van (például az értékesített jegyek és bérletek tekintetében is totál rossz adatokat közöl, de a bliccelést is jelentősen eltúlozza), de Neked is akad jó pár... Párizsban nem 1 Euró a jegy ára, hanem 1,7 Euró (www.ratp.fr/en/ratp/c_21895/ticket-t/), Rómában tényleg 1 Euró, de Lisszabonban 1,3 Euró, Madridban metróra 1,5 Euró, buszra 1,1. Így azért kicsit máshogy fest a dolog, nem gondolod?

A létszámokat illetően is nagyon-nagyon mellé lősz! Az Üzleti jelentésben (www.bkv.hu/ftp/annual_report/annualreporthun2010.pdf) minden le van írva a 36. oldalon, jó lenne, ha tájékozódnál, mielőtt fröcsögsz. Teljes munkaidősök közül járművezető 4980, szellemi 2166, egyéb fizikai 4774 fő. Szóval hogyan akarsz kirúgni a 2166 főből 5 ezret???

Terézágyú 2012.02.29. 08:47:02

Ja, és ahhoz, hogy a fizetésekhez képest túl drága a bkv (ami persze igaz), és hogy emelni kéne a fizukat és megszűnne a bliccelés, itt egy adalék:
index.hu/gazdasag/vilag/2012/02/29/tobbet_hazudnak_a_gazdagok/

Merthogy most sem pusztán azok bliccelnek, akiknek nem telik jegyre...

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2012.02.29. 08:47:21

Kedves blogoló!

Érdemes volna néha konfrontálódnod a magyar rögvalósággal. Diplomások is összeteszik a kezüket, ha nettó 140 jut. Sajnos.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Dr. GGG77 2012.02.29. 08:50:00

Most egyetértünk, a fő gond a blicceléssel van. Réges-rég be kellett volna vezetni a kapus rendszert legalább a metrón.
Valamint elvenni a 65 év felettiektől az ingyenességet, de azonnal!

Dr. GGG77 2012.02.29. 08:50:54

@Dr sulcus: Hitelből még jó, hogy ki tudta fizetni. Most azt nyögjük.

Kepan 2012.02.29. 08:52:21

Kicsit tegyük tisztába a dologokat.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a BKV munkavállalói közvetlenül az adólevonásukkal/tb/stb egy fillérrel sem növelik az állami kasszát. A bérösszegeket ugyanis az önkormányzat utalja át a BKV számlájára, az önkormányzat pedig a mi adónkból kapja a pénzét. Ha pedig plusz állami/önkormányzati lóvét kapnak, azt is az adófizetők adták előbb.

Úgyhogy innen megközelítve azt kell mondjam, hogy ez csak egy pénztemető. Az már más kérdés, hogy a jegypénztáros adja nekem a jegyet/bérletet amig meg akarok venni, vagy a buszsofőr visz el A-ból B-be. Félreértés ne essék, ezek a munkák közvetve viszont igenis produktívak, hiszen nélkülük aztán nem nagyon működne a cég. Ettől függetlenül nem biztos, hogy minden szellemi munkavállaló érdemi munkát végez, és szükség is van rá, dupla, tripla és sorolhatnám fizetésükkel a járművezetők, fizikai dolgozókhoz képest.

fővöcsök 2012.02.29. 08:56:17

@Zabalint: Értelek én téged. Ha neked szar, legyen ugyanolyan szar másnak is, attól egyből jobban érzed magad. A jó magyar "szomszéd tehene" effektus ez, ezért is tudja a politika rendre eredményesen egymásnak ugrasztani a különböző társadalmi csoportokat.

DIldiko 2012.02.29. 08:56:45

@Közbiztonság Szilárd: Azt mondják, hogy naponta kb. 1,5 millió utas utazik a BKV járatain. ha a bérletesek általában 2x utaznak, akkor az még mindig csak alig több, mint 1,1 millió utas. A jegyvásárlás naponta kb. 105ezer db, akkor együtt ez csak 1,2 millió utas. Tehát naponta 300ezer ember bliccel, ez kb. 20%. Ha ők is megvennék a bérletet, mert gondolom azok bliccelnek akik rendszeresen járnak, de olyan vonalon, ahol kevés az ellenőr, akkor havonta min. 1 milliárd Ft bevételt lehetne. Már ebből is lehetne a veszteséget csökkenteni jelentősen vagy normális szintre emelni a béreket. Ha meg nem is lopnának az maga lehetne a kánaán!

király vagyok 2012.02.29. 09:00:42

fizesetek parasztok töllem egy kanyit se láttok dicsak

Mérges 1234 2012.02.29. 09:00:49

@-dobti-:

Te nem tudom mennyire vagy te rendszergazda, de az ismeretségi körömben van egy kettő, egyiknek sem kevesebb a fizúja mint nettó 300. Aki meg valóban ért valamihez inkább fél milla fölött hordja haza a pénzt.

Esetleg programoznod kellene tanulni, igen már nem fizet olyan jól, mint régen.......

Ha értesz ahhoz, amit csinálsz akkor nem dolgozhatsz ennyiért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 09:02:22

@fővöcsök:
Nem, nem nekem szar. Miért tudsz csak sablonokban gondolkodni? Írtam, hogy én annyit keresek, mint egy pénztáros, ezért a pénztáros is keressen szarul? Segítek, nem! A jó magyar mentalitás inkább az, amit te művelsz, az hogy gondolkodásban nem tudsz elszakadni az ilyen közhelyektől.

Nem arról van szó, hanem arról, hogy a BKV igyekezzen ne veszteséges lenni, és jól ellátni a feladatát. Nyilván nagyon sok gond van ezzel a céggel, és nem a pénztáros fizetése a nagy tétel. Viszont fel kéne fogni végre, hogy már nem szocializmus van, képzetlen munkaerőt pedig könnyen találni, éppen ezért nem sok értelme van jól fizetni nekik. Egyszerűen ez van. A pénztáros fizetése pedig azért is ennyire kevés, mert az átlagfizetés sem magas, ha az átlaghoz viszonyítunk, egy képzetlennek egyáltalán nem kirívóan alacsony.

Kepan 2012.02.29. 09:02:26

@DIldiko:
Egyébként igen, pontosan így van.
Sosem szerettem a bliccelést, ezt a mutyizós dolgot. Ráadásul akikről tudom, hogy a mai napig ezt csinálják, mindegyikük tehetős, és fikarcnyit se szorul rá arra, hogy ezt csinálja.
Gusztustalan.

Rókakígyó 2012.02.29. 09:02:48

az biztos jelentősen hozzátesz a bkv hatékonyságához, hogy minden metróállomásra kiállítanak folyamatosan 3-4 ellenőrt. Mindig elgondolkodom ennek az okán. Az átkos 80-as években a kapuk idejéén nem nagyon kellett ellenőrizni, a szabadság (hahaha) eljövetelekor ezek a kapuk is eltűntek. Azóta szinte szabad a pálya.

Terézágyú 2012.02.29. 09:03:30

@Doubledecker:
"Te nem tudom mennyire vagy te rendszergazda, de az ismeretségi körömben van egy kettő, egyiknek sem kevesebb a fizúja mint nettó 300."

Én is ismerek rencergazdit nettó 100 körül. Nyilván minden jó állást ki kell fogni, illetve ahhoz is képesség kell, hogy az ember úgy tudjon tenni, hogy ő nélkülözhetetlen, és megérdemli a nettó félmillát...

euAgWzgmmtq7K 2012.02.29. 09:03:53

nem teljesen releváns megjegyzés, de az is sokat segítene, ha nem állna meg a busz 200 méterenként, és megszüntetnék a párhuzamos járatokat.

@Dr. GGG77: ebben az a vicces, hogy nagyon rég már bevezették a metrón a kapukat (K-Ny vonalon), csak aztán le is szerelték őket.

@Dr sulcus: ezt viccnek szántad? 1.) az átkos nem volt piacgazdaság (selejtes, használhatatlan dolgokat gyártó iparágak dolgozóinak ki tudták fizetni a bért, úgy hogy a termék nem ért szart se) 2.) sejtésem szerint az akkori tarifák olcsóbbak voltak a fizetéshez képest

fővöcsök 2012.02.29. 09:07:12

@Kepan: Egy több mint 10 ezres létszámmal működő cég nem lehet meg szellemi, adminisztratív dolgozók nélkül. Ezt meg honnan veszed: dupla, tripla fizetésről természetesen szó sincs a BKV-nál, legföljebb felső vezető szinten, de még az is töredéke mondjuk Szíjjártó fizetésének, vagy annak, hogy a Vitézy-féle BKK-ban (ez a cég felettese a BKV-nak) jószerével több a főosztályvezető, mint a beosztott. Ha már az összehasonlításoknál tartunk. Summa summárum, amíg nem lesz stabil és hosszú távú, kiszámítható a BKV finanszírozása (úgy, mint más európai fővárosokban), addig a BKV mindig ugyanúgy a mindenkori politika lábakapcája lesz, mint ahogy eddig is az volt, s az ma is.

DIldiko 2012.02.29. 09:09:41

@dr Kangörény: és ehhez még add hozzá az áfát, ami a termék árából min. 20%, hogy a jövedéki és egyéb adókról ne is beszéljünk. Egy dolgozó, ha fehéren dolgozik, a jövedelme min. 50%-t elveszik adók formájában.

Mérges 1234 2012.02.29. 09:10:49

@Terézágyú:

Hát meg vannak azért jelentős különbségek.

Nem egy rendszergazda van, aki működésén akár milliárdos bevételek múlnak.

Az, hogy van egy kettő, aki az egyszerű userek panaszaival foglalkozik nos az remek.

Mondjuk nem is csodálkozom, nyáron kaptunk egy informatikus tanoncot, 5 évet baszodott az egyetemen de kiderült annyit sem ért a számítástechnikához, mint a mi kis csapatunk, pedig itt villany mérnökök vannak.

Gyász az egész.....

fővöcsök 2012.02.29. 09:12:02

@Zabalint: "a BKV igyekezzen ne veszteséges lenni, és jól ellátni a feladatát."

Aha. Akkor mondj még egy fővárosi tömegközlekedési céget Európában vagy máshol, amely nem veszteséges, meg mondj olyat is, amelynek a kormány nem fizeti ki a törvényben megállapított állami normatívát, amelynek az állam nem téríti meg az általa adott kedvezményeket, s amelynek a fenntartó főváros éveken keresztül nem fizeti ki a megrendelt szolgáltatást, hanem hitelfelvételre kényszeríti a céget.

redriot77 2012.02.29. 09:14:31

Ha többletbevétele lenne a BKV-nak, szétosztogatnák egymás közt a nagykutyák negyedéves prémiumnak, a fék nélküli buszok és a sírból visszahozott, negyvenéves metrók mennének tovább amíg darabokra nem esnének.

Kepan 2012.02.29. 09:17:44

@fővöcsök:
Ehh, egy szóval sem mondtam, hogy minden szellemi alkalmazottat ki kell rúgni... csak azt, hogy nem biztos, hogy mind a ~2000 kell is. De igazad van, nem a kisember fizuja a szűk keresztmetszet.

Mindenester a fizetéses dolgokat ismerősöktől tudom, akik az Akácfa utcában dolgoznak, irodai munkakörben.
Jóval nagyobb a fizujuk.

Természetesen minél feljebb megyünk, annál pofátlanabb a bérezés... Nem is állitottam az ellenkezőjét.

A BKV-soknak a Demszky volt a frankó, mert ő mindig megadta nekik a zsét. A mi kárunkra persze.

DIldiko 2012.02.29. 09:17:49

@lavór: A csóró ember úgy gondolkodik, hogy kifizeti amit ki kell, megveszi a bérletet meg a legszükségesebb élelmiszereket és ami marad abból gazdálkodik. Hidd el, arányában sokkal kevesebben bliccelnek a csórók közül. Aki dolgozik közülük, tuti megveszi a bérletet!
A bliccelők nagy része nyugodtan megvehetné a bérletet, telne neki erre is.

desw 2012.02.29. 09:18:17

BKV-s bérköltséget csökkenteni esetleg? Magyarul is alig makogó, morcos jegykiadó Marika helyett 30 nyelven "beszélő" automata? Vagy ez már sci-fi lenne?

svanu 2012.02.29. 09:19:31

Bogancs ujra elmondom: te vagy a legostobább blogger az egész blog.hu-n. Nemcsak azért amiket gondolsz (amik általában bődületes baromságok mint pl. ez a cikk is), hanem ahogyan azokat tálalod. Mindig hülyeségnek tartottam a bérblogger szót de te egyszerűen tényleg rászolgáltál: egy fidesz bérblogger vagy.
Ráadásul baszki az a legdurvább hogy az előző postjaidból tudjuk hogy NEM IS JÁRSZ BKV-val! Ugy megnéznélek egyszer magamnak baszki röhejes egy ember lehetsz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 09:20:54

@fővöcsök:
Igen, máshol is támogatják, a különbség az, hogy a BKV nem csak veszteséges, de lepukkadt a gépjármű állománya is.

vauvauvau 2012.02.29. 09:21:25

Aha. És kifizetem a rezsit, vagy esetleg ha van egy ócska autóm annak a költségeit, marad 15-20.000 Ft-om ételre, ruhára, szórakozásra....

FÉLELMETES!!! A BÉREKET RENDEZZÉK ÉS UTÁNA JÖJJENEK AZ ALAPTÖRVÉNYES AGYMOSÁSOKKAL!

DIldiko 2012.02.29. 09:22:20

@Kampfer: Mi vidéken ezért 15-20-25 ezer Ft-ot fizetünk, a járatok sokkal ritkábbak, nincsenek összehangolva, ha meg igen 5 perc késés miatt várhatsz egy órát. Bliccelés nincs, addig nem szállhatsz fel míg meg nem mutattad a bérletet vagy meg nem vetted a jegyet!
A buszok nem fiatalabbak, sok régi sárga Ikarus buszt letettek, vettek helyette újakat, de azokat állandóan javítják, úgy hogy többet utazunk a 20-30 éves busszal, mint az újjal!

IdomitottFoka 2012.02.29. 09:22:23

A fizetésemelés tehát 1,7 milliárd, ami a poszt szerint kb a bliccelés miatt okozott kárral egyenlő.

A BKV finanszírozási problémái 40 milliárd körül van, a bújtatott hiány (elmulasztott karbantartás, járműpark felújítása) meg 100 milliárdos nagyságrendű.

De minden gond megoldódik, ha a bliccelők felhagynak a blicceléssel? Szezon-fazon keverés.

Van egy hasonlóan populista ötletem:
A BKV vízfejét levágni, a bértömegüket erre a fizetésemelésre költeni.

Gyors és gépkocsivezető 2012.02.29. 09:22:41

"A fő gond tehát az alacsony bruttó bérrel van."

Kedves bogancs, nem baj, ha nem érted a pénz mibenlétét, de akkor ne írj róla. Emelünk a bruttó béren, és majd, mint Müchausen báró, a saját hajunknál fogva kicuppanunk a mocsárból.

Az elvonás meg szerinted nem magas. Ember. Ezt tényleg nem kéne. Nominálisan számítasz egy jó alacsony értékből, amit amúgy százalékban szokás, mert az összehasonlítható. Számolj így, és tedd a környező államok hasonló adatai mellé. Betyár magas az elvonás. Akkorákat csúsztatsz, hogy simán elmennél curling-bajnoknak.

@Doubledecker: Cimborámnál egy végzett gépészmérnök tanonc a tesztmunkánál 3 nap gondolkodás után megkérdezte, hogy mi az a belső fogazású fogaskerék. Hát ilyen módon tényleg kár egy fillért is oktatásba feccölni. Botrány.

fővöcsök 2012.02.29. 09:22:44

@Kepan: Nem. Demszky-éra képviselőtestülete sem adta meg a BKV-nak, ami a cégnek járt volna (mostmár az állam sem fizeti ki a normatívát), ezért kellett a sok hitelt fölvenniük. Most meg fizetni kéne vissza a 40 milliárdot, s mindenki csak széttárja a kezét, a főváros meg a kormány is, s a népet meg a bkv-dolgozóknak ugrasztják. Jó eredménnyel.

vauvauvau 2012.02.29. 09:23:02

Modern kori rabszolgatartás, ami ebben az országban megy. Ne halj éhen az a lényeg, hogy tudj dolgozni.

DIldiko 2012.02.29. 09:24:02

@vauvauvau: én kifizetem a rezsit, megveszem a tejet, lisztet, tartós élelmiszert és négyünknek marad 30 ezer minden másra. Hidd el sokan vannak így, és sokan ezek közül, mint mi is, dolgoznak, gyereket nevelnek!

lavór 2012.02.29. 09:24:07

@DIldiko:

A gond mindig a feltételezésekből származik. Pontosan úgy, mint az a feltételezés, hogy meg lehet élni 47000 forintból. Természetesen a bérletet is simán kifizetheti belőle, aki ennyi pénzt visz haza, és még emberi módon élhet is. Vagy mégse? A kérdés mindig az, hogy megéri-e a kockázat. Ez igaz a BKV bérletre, a személyi jövedelemadóra, mindenre. Ha kapok annyit, hogy mindezeket kényelmesen kifizessem, a fene se fog kockáztatni, hogy a tetemes büntetéseket kifizessem. Ha meg nem elég mindenre a jövedelmem, hát bizony rákényszerítenek a csalásra. Ráadásul a "vezetői példamutatás" nem éppen pozitív hazánkban. Erkölcsi 0 az ország.

Kivlov 2012.02.29. 09:26:23

@Terézágyú:
Nem sunyiskodás: ár-érték arány racionalizálása. Az a sunyiskodás, hogy lóf*szt nem kapsz a pénzedért, ha megveszed a teljes árú jegyet/bérletet. Mert ellopják a pénzedet...

fővöcsök 2012.02.29. 09:26:40

@Kepan: Ja, és az Akácfa utcában nem dolgoznak 2 ezren, az már nagyon régen volt. Az ún szellemi dolgozók számában (kb 2-3 ezer fő)benne van az összes nem fizikai dolgozó (járművezető, karbantartó stb stb). A BKV-nál most fele annyian sem dolgoznak, mint a rendszerváltáskor, a szolgáltatások viszont megtöbbszöröződtek.

vauvauvau 2012.02.29. 09:28:36

@DIldiko:
Egy emberrel számoltam. Ha 1 ember él egyedül, az dögöljön meg?

DIldiko 2012.02.29. 09:31:44

@Zabalint: A BKV nem állami vállalt - zrt! A C kategória az érettségi miatt a garantált bérminimumot kell kapnia. Ez most 108E Ft bruttó. Akkor bruttó 2E Ft-ért hallgatja az utastól a legválogatottabb káromkodást a jegyeladó, mintha miatta lenne csőd közelben az ország!

DIldiko 2012.02.29. 09:33:13

@vauvauvau: Dehogy is! Csak neked egyedül annyi marad majdnem, mint nekünk négyünknek! Még a végén irigyelni kezdelek.

Mérges 1234 2012.02.29. 09:34:37

@Gyors és gépkocsivezető:

Ja, ja tényleg gászosak ezek a diploma gyárak.

Na nem mondom, hogy mi i smindent tudtunk zöldfülű kezdőként.

De ez mostanság tényleg botrányos. Ennek a mi tanoncunknak a feladata az lett volna, hogy írjon egy kis adatbáziskezelő progit...... Hát megírta.

A baj csak ott kezdődött, hogy nálunk is le akarta fordítani nem csak az othhoni gépén. Na nálunk nem ment a fordítás, mert nem találta a fordtó a megfeleő header fájlokat. A tanonc ezzel nem tudodt mitkezdeni, egy egész napon át.

És bzadmeg nem jutott el oda, hogy romá kerese a google, persze nem is kellett volna neki google, mert ez olyan alap, mint egy belső fogazású fogadkerék a gépészeknél........

De én láttam már olyan gépészt is, aki nem tudta melyik az csavaranya és melyik a csavar. Ravasz kérdések ezek?????

Kurva nehéz jó szakembert találni manapság.

Dr_utcai_arcos 2012.02.29. 09:37:06

@fővöcsök: " Jutalmat sem kaptak februárban, hanem 7500 dolgozónak fizették ki a munkaszerződésben megállapított prémiumot." Ezt a mondatodat viszont kicsit megkönnyeztem. Jutalom??Prémium??? Mi a f..ra?

prkl 2012.02.29. 09:39:45

@Közbiztonság Szilárd: "Már így is messze a legmagasabb jegyárai vannak a BKV-nak egész Európában!"

Ez hogy jött ki? Helsinkiben, ahol a finn nagyvárosok közül az egyik legolcsóbb a tömegközlekedés, 2,20€ a jegy. Igaz, nem egy utazásra szól hanem azt hiszem 1 órán keresztül érvényes a jegy. Itt, kicsit északabbra 3,20€ a jegy és csapnivaló a menetrend.
Vagy arra gondoltál hogy a tipikus fizetésböl megvehetö jegyek száma pesten a legkisebb?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 09:40:13

@DIldiko:
Igazad van, ezt benéztem. Viszont szerinted más munkakörökben, amit szintén sokan garantált bérminimummal töltenek be, nincs ilyen? Egy kezdő tanár, aki alig keres többet, vajon nem szív a neveletlen gyerekek, esetleg bunkó szülők miatt? Nem, nem azért a +2 ezerért kell elviselnie a káromkodó utasokat, hanem azért a teljes fizetéséért. Ugyanis ha lenne valami szakmai végzettsége, elképzelhető, hogy találna jobb munkát.

vauvauvau 2012.02.29. 09:40:14

@DIldiko: 72-50= 22ezer

22ezerből kaja, szórakozás, ruha

Tényleg kurva jó!

desw 2012.02.29. 09:41:02

@Doubledecker:
"Ja, ja tényleg gászosak ezek a diploma gyárak."

A félelmetes az, hogy ezek a "szakemberek" testesítik most ill. majd meg Magyaroszágon a társadalmi elitet, az ország bázisát. Mocsárra építkezni meg nem túl célszerű, nem csoda hát, hogy aki teheti, elhúz innen... :(

Dr. GGG77 2012.02.29. 09:43:31

@d.hardman: "sejtésem szerint az akkori tarifák olcsóbbak voltak a fizetéshez képest"

Naná. Mert nem csak a dolgozó, amúgy, szemetet gyártó munkahelyét tartották fent a hitelből, hanem MINDENT.

sulcus (törölt) 2012.02.29. 09:44:12

@Dr. GGG77: Jó a szabvány duma,amit mindenki megevett!
Az elmúlt nyócévet még elfelejtetted hozzáírni!!
(és most nem veszünk fel hitelt?)

Dr_utcai_arcos 2012.02.29. 09:44:31

@Terézágyú: azt max OKJ-s hálózatkezelőnek hívják.Azok a -főleg közintézményekben dolgozó, érettségi +tanfolyam- emberek szeretik magukat rendszergazdának hívatni, akik azért elcsodálkoznának, ha a munkájuk nem a -Légy szíves vidd be az írásvetítőt, meg Állíts be egy új mail fiókot -ból állna.

fővöcsök 2012.02.29. 09:45:33

@Zabalint: Igen, lepukkant a gépjárműpark. Hosszú évekig nem költött rá sem az állam, sem a főváros. Már sorban állnak a Simicska-
és egyéb érdekeltségek a busz ágazat privatizációs bödönénél. Ők - nem úgy, mint a BKV - minden normatívát, térítést meg fognak kapni a fővárostól és az államtól is, biztos lehetsz benne.
Olyan országban élünk (továbbra is), ahol a dohánykereskedelemről szóló törvényt egy haveri dohánykereskedő cég vezetője írja....Na, ez a nagy baj, ez megy 2 évtizede.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.02.29. 09:46:31

Nem az elvonásokkal van a baj?!

Megint a szokásos ostoba poszt bogáncs narancstól...

Én januártól az angol cégünknél vagyok alkalmazott, bruttó 250e Ft-os fizetésből nettó 234-et kapok, ha levonom a TB-t is, akkor is 200 felett vagyok.
200e ft alatt a bruttó = nettó.

Jah, és ez évek/évtizedek óta igy van, KISZÁMITHATÓ az egész. Fura, nem?

Adózzon a kurva anyja nektek, hogy aztán (ez a legújabb) Századvégnek adjatok 3 milliárdot olyan tanulmányok készitésére, amik a minisztériumok feladatai közé tartoznak.

Dr. GGG77 2012.02.29. 09:46:46

@Dr sulcus: "Az elmúlt nyócévet még elfelejtetted hozzáírni!!"

Az nem én vagyok. Én max elmúlt 22-rők szoktam beszélni.

sulcus (törölt) 2012.02.29. 09:47:28

@d.hardman: "selejtes, használhatatlan dolgokat gyártó iparágak dolgozóinak ki tudták fizetni a bért"
De jó,hogy ez már "NEM" így van!!

Kepan 2012.02.29. 09:52:17

@fővöcsök:
Anno 2006-ban nagyon be voltak szarva ezek az emberek akik ott dolgoztak akkor, hogy a Demszkyt leváltják. Feltételezem belső folyosói pletykák terjengtek arról, hogy ha így lesz, jönnek a kirúgások is, a legalacsonyabb szinten is.
Persze olyan mély infókkal nem rendelkezem, így a mai állapotokat meg nem is ismerem.

Még egy dolog. Sokan, néha én is, agyonekézzük a BKV-t, amiért kontrollálhatatlanul folynak el a pénzek.
Ennek ellenére a budapesti tömegközlekedés egyáltalán nem szar, tudomásul kell venni, hogy 25 éve Budapest is kisebb volt, a külterületeken kevesebb házzal, utcákkal. Nyilvánvaló, hogy ott nem járhat minden utcában 1-1 busz.
Mindenki, aki Budapesten tömegközlekedik és szidja, gondolkozzon el az alábbiakon:
-sacc/kb 200 buszjárat
-3 földalatti gyorsvasút (aka metró :))
-20 trolibusz
-30-40 villamos
-5 HÉV
-fogaskerekű fel a hegyre, festői panorámához

Ezt megkapjátok 10000 forintért.

Jó-jó, tudom, hogy sok. De nézzük meg vidéki szempontból (Győr, Fvár, Szeged stb):
-20-40 buszjárat
-Debrecenben, Miskolcon, Szegeden 1-2 villamosvonal
-Szegeden még troli is van (riszpekt), a többit meg most nem tudom hirtelen

Mindez úgy, hogy baromira szarul vannak megszervezve. Amikor munkába v. munkából mennél, 100% kihasználtság van,
napközben meg többször megy üresjárat.
Ja igen, ha kimarad egy járat, félóra minimum. Ez -20 fokban lehengerlő. És ők is emberek, nekik is járna az, amit a BKV "nyújt" a fővárosban.

Ezekért elkérnek 5-7000 forintot.
Na?

DIldiko 2012.02.29. 09:52:19

@vauvauvau: nekünk meg négyünknek kaja+szórakozás+ruha kb. 40 ezerből, ez még jobb! Mert csak tej, liszt, cukor, rizs van otthon, ha leszámolom akkor kb. 55 ezerből 4 embernek mindez. No ugye, hogy te jobban jártál!
És azok a gyerekek meg képesek fél év alatt mindent kinőni - no nem is veszek nekik csak 1 nadrágot, pulcsit, cipőt, kabátot!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 09:59:14

@DIldiko:
Egyébként szinte minden állami és önkormányzati vállalat Zrt., van amelyik Kft, de az állam tulajdonában van. Legalábbis én így értelmezem az állami vállalat fogalmát. A közszféra meg nem állami vállalatokból áll, hanem intézményekből, hivatalokból.

Waddafakk 2012.02.29. 09:59:58

@fővöcsök: "A nagyvárosi közlekedés mindenütt veszteséges..." Miért éri meg megtartani egy veszteséges céget? Miért nem adják el (bizonyos feltételekkel, pl járatsûrûség) egy olyannak, aki megkisérelné profit mellett üzemeltetni?

@FL: "Párizsban nem 1 Euró a jegy ára, hanem 1,7 Euró (...), Rómában tényleg 1 Euró, de Lisszabonban 1,3 Euró, Madridban metróra 1,5 Euró, buszra 1,1. Így azért kicsit máshogy fest a dolog, nem gondolod?" Annyira nem más, mert ha még 2-3 EUR is lenne a jegy, azért a fizetéshez képest még akkor is sokkal jobb arányt kapsz, mint Magyarországon (minimálbért vettem alapul). De gyanítom, hogy a jármûvek állapota (tisztasága, kora, stb) sem éppen egyezik magyar tömegközlekedésben használtakéval.

Én azt látom, hogy itt külföldön, ahol 4-5 éve élek a 1,5 EUR/2 óra (4 EUR/24 óra) jegy korlátlan átszállással vagy kilométerrel -de az érvényességen belül megkezdve-, buszra, vonatra, ára 4-5 éve változatlan, és 10-es gyûjtôben még olcsóbb. Pedig nem 800 EUR alatti az átlagfizetés, hogy a tömegközlekedést olcsón kelljen tartani. Mi a titkuk, hogy még nem ment csôdbe itt a tömegközlekedés? Itt is termelôdik a sok milliárd Forintnak megfelelô veszteség, csak lenyeli az állam, meg a fôváros? (o_O )

Kampfer 2012.02.29. 10:00:27

@DIldiko: Aha! Szóval ha van valami, ami egy rakász szar, 20 rugóba kerül, de használhatatlan, akkor 10 rugót elkérni érte teljesen jogos, hiszen a vidéki 20 rugó az ugyanolyan szarért legitimálja? Na ne vicceljünk már!
Megvígasztallak: itt szinte csak a szakadék 200-as IK-val tudnék járni (BPO-s rendszámmal, vagyis a legrégebbiek), lószart sem hangolnak össze, nemhogy a járatokat! Semmivel sem jobb a pesti tömegközlekedés, mint vidéken, egyszerűen a volumene nagyobb (még)!
Ami a bliccelést illeti, nos fölfogható mutyinak és lopásnak is. És fölfogható úgy is, hogy elég volt, hogy ennyire hülyének néznek. Ha a kábeltévé szolgáltatóm tette ezt, úgy kivágtam a lakásból, mint a taknyot! Ignorálom, elzavarom, nem fizetek érte! Én évekkel ezelőtt autóba ültem, mert elég volt abból, ahogy a Te érveléseddel összhangban úgy néztek hülyének, hogy közben a retek cég le sem szarta a kötelezettségeit! Ma ennél már sokkal rosszabb a helyzet. Még meg tudom oldani saját erőből a közlekedésemet. Ha ezt sem fogják hagyni, akkor picit radikálisabb leszek én is! Egyébként nem értek egyet Veled: ha mindenki megvenné és fizetné becsülettel, akkor...
... akkor a vitézy-, hagyó-, demszkáj-, lázárlézer-, hunvald-, ababotond(és utódjai)-féle tetvek még egyszerűbben és pofátlanabb módon nyúlhatnák le a mások által összehordott lét!
Ha majd egy vezető valóban felelhet a döntéseiért a közszolgáltató cégeknél is (nem elbocsát és max másfél év felfüggeszt, hanem vagyonelkoboz és 10 év kényszermunka vagy halál), akkor talán elindul valami! Addig lószar sem...!
Egyébként abban szerintem is igazad lehet, hogy vidéken drágább és (még) gyengébb a szolgáltatás. Kecskeméten tapasztaltam, de az is igaz, hogy senki sem kérte vagy ellenőrizte a jegyem...
Üdv!
Kamp

Terézágyú 2012.02.29. 10:02:45

@Dr_utcai_arcos:
"azt max OKJ-s hálózatkezelőnek hívják.Azok a -főleg közintézményekben dolgozó, érettségi +tanfolyam- emberek szeretik magukat rendszergazdának hívatni, akik azért elcsodálkoznának, ha a munkájuk nem a -Légy szíves vidd be az írásvetítőt, meg Állíts be egy új mail fiókot -ból állna. "

Jó, te biztosan jobban tudod, hogy az ismerősömnek milyen diplomája van...
Majd közlöm vele is, hogy te azt mondtad, hogy neki nincs diplomája.

ibenny (törölt) 2012.02.29. 10:02:50

Minden hasonlo cikknel a havi koltsegeknel felmerul, hogy mennyi marad a szamlak kifizetese utan kajara, szorakozasra es _ruhara_. Aruljatok mar el, hogy megis mennyi es milyen ruhat kell havonta venni?

En egy _evben_ osszesen 2-3 alkalommal vasarolok barmifele ruhanemut (ebbe minden beletartozik), akkor sem tobbhavi fizetesnek megfelelo osszegert, sot. Szoval tenyleg erdekelne, hogy miert kell ezt a havi koltsegeknel feltuntetni.

Terézágyú 2012.02.29. 10:04:08

@Kivlov:
"Nem sunyiskodás: ár-érték arány racionalizálása. Az a sunyiskodás, hogy lóf*szt nem kapsz a pénzedért, ha megveszed a teljes árú jegyet/bérletet. Mert ellopják a pénzedet... "

Ja. Ezt mondják a cigányok is, amikor lopnak a nemcigánytól...

Jóvan.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 10:05:28

@Kepan:
Amit Budapest és a vidéki városok összevetéséről írtál, az remélem tudod, hogy hatalmas zöldség.

Nem a tömegközlekedési hálózat méretével van arányban az egy utasra jutó költség. Mert attól még, hogy van valahol 1000 járat, még nem fogsz 1000 járatot használni, nyilván amiket nem használsz, azt mások használják. Tehát ostobaság így számolni, egy példa, Pécsen a havi bérlet 6700 körül van, egyetlen vonalra pedig egy ezressel olcsóbb. Tehát ezen logika szerint az az egy vonalas jegy arányaiban igencsak túlárazott. Pedig nem. Hiszen aki munkába megy, azok többsége jellemzően ugyanazt a járatot veszi igénybe, de azt naponta legalább kétszer. Ezzel ugyanakkora terhet ró a tömegközlekedésre, mint aki egyik nap ezzel, másik nap a másik járattal közlekedik.

És akkor arról nem is beszéltünk, hogy Budapesten a járatsűrűség is a nagy tömegnek köszönhető, hiszen sokkal több az utas. Ha valahol fél óránként jár a busz, és félig lesz tele, az sokkal többe kerül egy utasra nézve, mint ha 5 percenként közlekedik, és 2/3-os a telítettség.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 10:07:00

@Kampfer:
"Semmivel sem jobb a pesti tömegközlekedés, mint vidéken, egyszerűen a volumene nagyobb (még)! "

De éppen a nagyobb volumene miatt jobb, több utas, sűrűbb járatok. Viszont ettől még nem kellene többe kerülnie.

Kivlov 2012.02.29. 10:07:52

@Terézágyú:
És milyen logika szerint mondják ezt a kötélrevalók???

fővöcsök 2012.02.29. 10:08:22

Mindenkor és mindenhonnan kontrollálhatatlanul folynak el a pénzek, s ezeknek csak a töredékéről van tudomásunk.
Még mindig nem értek egy dolgot (vagy nagyon is értek): sok-sok milliárdért csináltak a BKV feje fölé egy BKK-t Vitézynek, amit nagyon sok milliárdért tartanak fenn (nekik nincseek pénzügyi gondjaik), azzal a jelszóval, hogy ők majd korszerűsítik és konszolidálják a BKV-t s az egész tömegközlekedést, de hát ez ugye nem jött össze, az illetékes minisztériumokban, amelyeknek ez lenne a dolguk, ott sem jött össze, így hát adnak a Századvégnek 3,4 milliárdot szakmai tanulmányok írására (BKV, MÁV stb), azok után, hogy 1 éve Fellegi már kötött 2 milliárdos keretösszeggel tanácsadói szerződéseket..., szóval van itt pénz, csak a buszok törött visszapillantó tükrére nincs, meg felbontják a kollektív szerződést, amivel majd a beosztott dolgozók 20-31%-kal kevesebb jövedelmet visznek haza. Az ember mindig reménykedik, de a rossznál csak rosszabb kormányok jönnek, nem csodálom, hogy egyre több fiatal akar innen elmenni, ebből az albalkánból. Mennem kell, további kellemes beszélgetést!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 10:10:38

@Dr_utcai_arcos:
Ha egyetemi diplomával megy egy pályakezdő közintézménybe rendszergazdának, ami lehet egy egyetem is, akkor nettó 85 ezret fog keresni. Ismertem olyan rendszergazdát, aki egyetemen dolgozott, később oktatott is, mivel jó szakember volt, éppen ezért végül elment inkább szoftvert fejleszteni versenyszférába, hogy meg tudjon élni. Mellesleg közszférában a rendszergazdai pozíció tudtommal minimum főiskolai végzettséget jelent.

juliusbond 2012.02.29. 10:11:07

Megtehetem, nem bliccelek...

lajafix 2012.02.29. 10:20:49

honnan veszed bogáncs, hogy a BKVnak kell majd 13 ezer ember? 20% simán megspórolható. Ja hogy az állami fizetésekben jelentős tétel a hatékonytalan üzem miatti overhead? S hogy az állam fizetési szintje meghatározza(jelentősen befolyásolja) az egész nemzetgazdaságban adódó fizetéseket? Bezony. Többet érnénk 30%-kal kevesebb állami alkalmazottal és a maradéknak adott jobb bérrel.

A bkv pedig többre jutna ha az önkormi is beszálna 1/3 arányban a fijnanszírozásba. Forrás: 22-23 kerület helyet 1 irányítás, jelentős létszámleépítéssel az önkormiknál.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.29. 10:20:53

Új -nem bóvli- kormányt, új köztársasági elnököt, Gyurcsány-Orbán nélküli Magyarországot!

A tavaszi szél meghozza gyümölcsét, orbán banda takarodj!

2012.02.29. 10:24:40

110e bruttó...olyannak, aki pénzzel dolgozik, tehát felelőssége van! na, itt látszik, kik irányítják a bkv-t is. Nem arra gondolok, hogy lop valaki, de esetleg egyszer hibázik, rosszul ad vissza, vagy nem vesz észre hamis pénzt.
ráadásul változó helyen, munkaidőben, hétvégén. Szerintem felháborító

lajafix 2012.02.29. 10:27:28

Másik dolog: kies világunkban -bár Mo teszik rája- az a trend, hogy automatikus és elektronikus fizetés dívik. Egyre kevesebb jegyárusra van szükség...
Pl. össze lehet hasonlítani az azonos méretű magyar és osztrák benzinkutak személyzetét, kb harmad annyi emberből megoldják ma mint 10 éve.

esprit 2012.02.29. 10:34:21

Érdekes, az senkinek sem jut eszébe, hogy 65 felett se legyen ingyen utazás?
72 ezres nyugdíjnál már nyugdíjas holokausztról siránkoznak....

DIldiko 2012.02.29. 10:36:28

@Zabalint: Ha állami tulajdon lenne, akkor nem lenne probléma a finanszírozással.

Netuddki. 2012.02.29. 10:38:29

@Közbiztonság Szilárd: Felesleges felhúznod magad, a fideszesek nem tudnak számolni...

Hegseztő Hegesztő 2012.02.29. 10:38:49

Az a szomorú, hogy a BKV-nek csak egy öreg 76 éves főnökre tellik. Nincsenek fiatal jelőltek, vagy mi a fene van ott?

Netuddki. 2012.02.29. 10:40:13

@Belpo: "Mogyoróval fizetsz, majmot kapsz."
Gondolom nem mondtam újat...

DIldiko 2012.02.29. 10:43:25

@esprit: Én támogatlak! És most lehet az én fejemre is követ dobálni. Ha nincs ingyen ebéd akkor ingyen utazás sincs. Főleg, hogy az állam csak adja a kedvezményt, de meg nem téríti a cégnek!

Kampfer 2012.02.29. 10:44:28

@Zabalint: Mivel a népesség és a terület is nagyobb, így nyilván a volumene is nagyobb. De zsúfoltabb is, lepusztultabb is és épp a zsúfoltság miatt még az a minimális komfortérzet is futurisztikus álom, amit én pl. legalább annyiban éreztem, hogy nem úgy utaztam a vidéki városban, mint egy deportált a vagonban! Kéretik ugyanezt átélni esetleg a 103-ason, 98-ason vagy a 85-ösön, 86-oson hétköznap délután...

@Terézágyú: Hülyeséget beszélsz! Kivlovnak teljesen igaza van!!! Mi a fenét tud tenni, ha nyivlánvalóan hülyére veszik és átbasszák, a pénzt pedig pofátlanul és büntetlenül lenyúlják? Dolgozik a pénzéért, elkölti, amiért szolgáltatást vár. Szart kap érte, nem tud tenni semmit.

Az általad említett cigány nem dolgozik, semmit sem csinál, ami jövedelmet kap, azt is a Kivlov és a többiek által fizetett adókból, mindemellett másokat kifoszt, agyonver és megcsonkít. Ő nem a pénzéért nem kap semmit a nemcigánytól, hanem nem tesz semmit azért, hogy tisztességgel legyen pénze! Ezt a kettőt így összehasonlítani, ahogy te tetted egyszerűen hülyeség!

Hegseztő Hegesztő 2012.02.29. 10:47:14

Az is röhej, hogy a sok öreg , velem együtt, a nagy semmit fizet az utazásért. Nem hiszem, hogy a NY-T szelvényt , legalább nem tudjuk meg venni. Jó, nem mondom, az is néhány üveg sör, vagy pár doboz cigi.
Csak akkor ne csodálkozzunk, hogy 40 éves lepukkant szerelvények füstölnek az alagútban, meg a buszok olyan ocsmányak, amilyenek..
A semmiből, hogy lehet vasutat és városi közlekedést fenntartani?
Alig várom, hogy a méregdrága új Metrón ingyen utazhasson velem együtt Európa összes nyugdíjasa. Jó buli lesz, csak ki fizet...??

Iron1 2012.02.29. 10:49:08

Lehet, hogy valaki fentebb leírta, de a kommentek egy része nem látszik:

A havi 41,800 Ft adó/tb/stb. levonás nem az az összeg, ami a munkavállaló bére után bekerül a központi költségvetésbe. A munkáltatónak ugyanis 141,350 Ft-jába kerül a 110,000 bruttó kifizetése, tehát ennyit ér meg neki az adott munka. Ebből vesz el az állam csaknem 70,000 forintot, azaz a teljes összegnek majdnem a felét.

Serenic 2012.02.29. 10:51:17

Nettó 250-nél kezdődik a középosztálybeli lét és még akkor se biztos. Mert minden attól függ, mire megy. Ha gyógykezelésre, hitelre, vagy hasonló létfunkcióra megy el a jó része, akkor nem feltétlen élsz jobban több pénzből sem. De ha igen, akkor 250 alatt szegény vagy, felette alsó közép. Nettó, még mindig.

DIldiko 2012.02.29. 10:51:54

@Kampfer: Azért én is éltem a fővárosban pár évig, nem kell bemutatni, tudom mitől döglik a légy. Nálunk, ha 1-2 járat kimarad várunk félórát-órát a következőre, ott 5-10 percet és már szidják a sofőr anyját, családját, mi meg tudomásul vesszük, hogy ez van. A járatok sűrűsége azért kicsit jobb Bpesten, azért azzal jönni, hogy nincs összehangolva ... no ez nekem sok. Ezek szerint a 10 perc várakozás már nem összehangolás?!
A fővárosban és közvetlen vonzáskörzetében a lakosság kb. 1/4-e él, dolgozik. Szóval a 3/4 ember, nem ember? Ők fizethetnek rosszabb szolgáltatásért többet? Nekik nem számít? pedig az ország keleti felében a fővárosi jövedelem kb. 2/3-nak nagyon tudnánk örülni. Kevesebb pénzből drágábban ugyanazt a minőséget - ez nekünk jó? Magyarázza meg nekem valaki, hogy miért?

DIldiko 2012.02.29. 10:55:31

@ibenny: A gyereknek egyik hónapban cipőt, a másikban nadrágot, a harmadikban pulcsit, a negyedikben kabátot, az ötödikben alsóneműt, a hatodikban pólót. Aztán kezded elölről, mert kinövi. Egyszerre nem tudod megvenni és még magadnak, párodnak nem is vettél semmi!

desw 2012.02.29. 10:56:35

@lajafix:

Magyarországon az elektronikus ügyintézés és fizetés még a fantasy kategória.

Vidéki kisváros, okmányiroda: sárga csekk, kitölt, elballag 1km-re lévő postára, majd vissza...

2011, "hatalmas" fejlesztések tízmilliókért: ügyintéző egyik ablaknál kiadja a csekket, átrohan a másik ablakhoz és elveszi a pénzt. Pénzt számfejtik, bérfejtik, ... irány a postához, ahol fejtik, fejik, aztán a Bp-re a központi hivatalhoz, ahol számfejtik rögzítik ,... aztán vissza vidéki önkorihoz, ahol fejtik, lófasz. Huu...

Pedig éves szinten laza 100-200 milliárd Forintot meg lehetne takarítani azzal, ha a készpénzforgalmat visszaszorítanák. (a bankjegyek 1/3-át évente meg kell semmisíteni és újra kell gyártani)

Hegseztő Hegesztő 2012.02.29. 10:57:53

Várszegi Gyulát és a 76 évét tisztelem, jó erőt kívánok neki, de magamnak egy fiatal dinamikus vezetőt a BKV élére. Ebben a korban az ember az urológushoz jár nem a BKV akarja megmenteni, vagy a visszaemlékezéseit irogatja...
Vagy hogy van ez? Ha rozzant a BKV, legyen a vezérje is rozzant?
Ki volt az a hüje, aki bejelöli az öreget ilyen posztra?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 10:59:06

A BKV-nál a fizetésekre 60 milliárdot költenek, miközben a jegyekből és bérletekből a bevétel 50 milliárd forint. Szóval nem a jegyek árából fizetik a BKV alkalmazottakat...

A jegyek és bérletek árának emelése már a legutóbbi alkalommal is jelentősen csökkentette az utasok számát, ezt nem lehet meglépni, csak akkor, ha már van minőségi szolgáltatás, amiért megéri fizetni. Akkor lehet az árat emelni, ha az autósok egy része is átül BKV-ra.

Amin sokat lehet spórolni, az az évi 5 milliárdos kamatkiadás, amit az adósságokra fizetnek.

Ennél radikálisabb lépés lenne egyszeri 50-100 milliárdos költségű átalakítással rendet tenni, ami után évekig hozzá se kellene nyúlni. Választható lépések:
- adósságcsökkentés
- új járművek beszerzése piaci ár alatt (Mr. 10% és Mr. 20% kihagyásával),
- a dolgozók létszámának 5-10%-os csökkentése,
- a vezető beosztásban dolgozók számának 20%-os csökkentése,
- elektronikus jegyrendszer,
- járatkihasználtság mérése és sűrítés, ahol szükséges, vonalak hosszabítása-rövidítése

ibenny (törölt) 2012.02.29. 10:59:37

@DIldiko: Nincs gyerekem, nem is szeretnek (a felesegem sem). Akkor mire is kellene olyan soknak elmennie egy honapban ruha cimen?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 11:00:39

@desw: Elvileg tavaly minden irodába rakott az OTP egy POS terminált, amin kártyával is lehet fizetni, sárga csekk nélkül.

Pszt! 2012.02.29. 11:01:15

@DIldiko: ha csóró vagy, ne legyen gyereked!

desw 2012.02.29. 11:04:00

@online távmunkás:

"Elvileg tavaly minden irodába rakott az OTP egy POS terminált, amin kártyával is lehet fizetni, sárga csekk nélkül. "

Nekem tavaly összel nem sikerült.

kewcheg 2012.02.29. 11:04:39

Barátom jogász, lakhelyétől odavissza 70 kilométerre dolgozik egy önkormányzatnál bruttó 120ezerért, volánbusszal közlekedik, a munkábajárása elvisz havonta 20ezret marad a nettó 80-ból 60,albérlete havi nettó 40 -be kerül, marad 20,élelmiszerre,vitaminra,kultúrára,ruházkodásra havi nettó 28-at költ, marad....vagyis ööö, szóval ...az önkormányzatnál 3 helyett dolgozik, méga kávét is ő főzi, és néha ki kell pucolnia a polg. mester (független)cipőjét is...a buszon néha (odavissza 70 km.) megverik a helyi kisebbséghez tartozó úriemberek, és már volt rá eset, hogy a havi feizetését is elszedték, de akkor nem verték meg...Most többhónapig spórolt és beiratkozik részletre egy "C" kat, +nehézpót g.jár.vez. tanfolyamra,és utána el szeretne szegődni hollandiába mint truck driver havi netto 3000 euróért, de fél hogy a jelenlegi munkahelyéről a polgár, aki mester nem engedi távozni,felmondása esetére kártérítéssel fenyegeti meg, mert azt ígérte hogy több évig maradni fog, és ezért a munkáltató jóhiszeműen a többi fiktív személy bérét, akik helyett is dolgozott, betette a bankba kamatozni, de így a betétet fel kell törni és másokat kell helyette felvenni.....:)

Terézágyú 2012.02.29. 11:08:10

@Kampfer:
"Ezt a kettőt így összehasonlítani, ahogy te tetted egyszerűen hülyeség! "

Szerintem meg nem.

"Dolgozik a pénzéért, elkölti, amiért szolgáltatást vár. Szart kap érte, nem tud tenni semmit."

Nem kell igénybe venni a szolgáltatást. Ha igénybe veszi, és fizetett, akkor reklamálhat, ha nem tetszik neki.
Nem fizetni, csak hőbörögni, hogy nem tetszik, hogy mások ilyen pofátlanok, akkor én se... stb. na ez a cigány dolog.
Ennyi.

baloo112 2012.02.29. 11:08:57

@Kőmíves Kelemen: svedorszagi fizetesemböl a kemeny komoly sved ado rendszer sem von le ennyit... meg itt is több marad nalam, pedig savosan adoztatnak itt a jolkeresöktöl (mint en) többet vonnak....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 11:11:44

@Hegseztő: Szerintem senki se vállalta a BKV vezetését. A nyugdíj mellett dolgozóknak pedig magasabb lesz a nyugdíjuk, mert a fizetésük 0,5%-ának megfelelő emelést kapnak, ami nem kis összeg egy rövid BKV-s kalandért cserébe...

W Joe 2012.02.29. 11:12:45

Bruttó havi munkabér:110.000 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő:69.300 Ft
Munkaadó összes havi költsége:141.350 Ft
Nettó havi munkabér:72.050 Ft

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 11:17:39

@baloo112: Az EU tagállamok közül Svédországban a legmagasabb, a GDP 28,5 százaléka a munkát terhelő adóbevétel. Szóval nem is keresel olyan jól, ha szerinted a svédek kevesebb adót fizetnek a bérek után.

ügyeske 2012.02.29. 11:21:00

és ez egy BKV pénztárosról szól.
DE
Kedves fiam, földmérőmérnökként végzett Fehérváron és most állami alkalmazottként segíti az embereket a Fővárosi földhivatalban, és a bruttóbére 10 év munkaviszony után 150 ezer pénz, amiből kilehet számolni mennyit visz haza.
és éljen meg beőle sőt vállaljon be még utánpótlásgyártás gyanánt 1-2 gyereket is ennyi pénzből.

SZÉGYENGYALÁZAT.

KÖZALKALMAZOTT.
alig keres (visz haza) a minimálbér felett.

Bravó.
Ugyanez európában min. 4000 eurót érne.

Kampfer 2012.02.29. 11:21:15

@Terézágyú:

"Nem kell igénybe venni a szolgáltatást. Ha igénybe veszi, és fizetett, akkor reklamálhat, ha nem tetszik neki. "

Egyedüli alternatíva az autózás. Még meg tudom oldani, van aki már nem. Elvették sokaktól azt a lehetőséget is költségekkel, szabályozásokkal (benzinár, közterhek, parkolás). Dolgozni járni kell. Ha nem hagytak már mást, mint a fos bkv-t, akkor joggal veti föl, hogy lehúzzák, hülyére veszik!

" Nem fizetni, csak hőbörögni, hogy nem tetszik, hogy mások ilyen pofátlanok, akkor én se... stb. na ez a cigány dolog.
Ennyi."

Szerinted az agyonvert, leszúrt vidéki emberek egy bliccelőt, vagy egy vadállat cigányt kívánnának inkább a kertjükbe, házukba? Hülyegyerek...

@DIldiko: Nos, akkor talán már kevésbé vagy képben, mint anno. Külvárosban dolgozom, napközben gyorsjárat semmi. Óránként 3-4 busz (15-20 percenként) jár, ez azért már gondolom nem annyira különbözik az Általad írott vidéki viszonyoktól. Autózom, de azért a megállókat látom!
A megállapításaid második felével már nem tudok mit kezdeni... Ki írta Neked, hogy a vidéki nem ember? Ki a fene mondta Neked, hogy normális az ár-érték aránytalanság és a jövedelemkülönbségek? Ne jöjjünk már megint ezzel a pesti-vidéki süketeléssel! Hol olvastál Te tőlem ilyet???

baloo112 2012.02.29. 11:22:24

@online távmunkás: en csak azt tudom hogy Mo-n meg itt is volt ket szam a fizetesi papiromon. otthon kb a felet vontak le a nagyobb szamnak, itten meg a harmadanal kevesebbet...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 11:22:40

@esprit: A @Dr. GGG77: 65 felettiek ingyenes utazása nem a BKV gondja lenne elvileg, mert azt az állam fizeti.
A gond ott kezdődik, hogy nincs utasszámlálás (szerintem a kedvezményes bérletek számát se nézik...) és csak hasraütésszerűen fizet az állam 15 milliárdot a kedvezmények ellentételezéseként.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 11:33:23

@baloo112: Jelenleg a bruttó bérből 34,5%-ot vonnak le a 202 ezer allati részre és 38,82%-ot a 202 ezer feletti részre. Ez tartalmazza az adót és a járulékokat is.
A munkáltató 28,5%-nyi járulékot fizet.

Svédországban tudomásom szerint átlagosan 57%-os jövedelemadót fizetnek és ehhez jönnek még a járulékok. Ha egy külföldinek nincs svédországi lakóhelye és csak ideiglenesen dolgozik, akkor valóban csak 25%-os a jövedelemadó (ezzel szemben a kétkulcsos magyar 16% és 20,32%).

Terézágyú 2012.02.29. 11:34:16

@Kampfer:
"Szerinted az agyonvert, leszúrt vidéki emberek egy bliccelőt, vagy egy vadállat cigányt kívánnának inkább a kertjükbe, házukba? Hülyegyerek..."

:)))))))) Nem azt mondtam, hogy a bliccelő az minden tekintetben cigány lett, cigányként viselkedik :)

Pusztán annyit, hogy ez a tevékenység, ez a nagyhangú, büszkélkedő bliccelés bizony cigány dolog. Ez ellen lehet hőbörögni, de csak egy megoldása van: nem tenni ezt.

histar007 2012.02.29. 11:38:24

A lényeg változatan: a bérek alacsonyak. A gondolatmenet rendben van: kevés adó magas kiadás egyebek.
Ha érdemben csökkene az államadósság, akkor a törlesztésre fordított összegből jutna másra is. Jelenleg nem ez a trend.
Bár ha jól sejtem, akkor az erősödő forint nem rossz az államadósságnak...

DIldiko 2012.02.29. 11:39:35

@ibenny: Ha neked a 22E ft kajával szórakozással együtt sok ruhára irigyellek!

baloo112 2012.02.29. 11:39:54

@online távmunkás: sved rendszerben adozva jelenlegi berem 52500 korona, ebböl minden honapban megkapok kb 34500 koronat a levonas 35 szazalek korul van.
Mo-n 240 ezebol kb 130 at kaptam kezhez. Az 46 szazalek.....

DIldiko 2012.02.29. 11:41:59

@Pszt!: Mikor születtek 14 és 15 éve ugyanennyit kerestem majdnem mint most, akkor az lényegesen jobb fizetés volt, nem voltam csóró! Azóta én is és a férjem is munkahelyet váltottunk, mert muszáj volt. Csak mostanra lettem az, pedig közben dolgoztam. Ezért nem szültem harmadikat és szerintem ilyen jövedelemmel sokan nem szülnek, igazuk is van.

kerecsen2010 2012.02.29. 11:42:21

@Gyors és gépkocsivezető: De biztosan tanult pl. szociológiát, mert a magyar egyetem nem szakbarbárokat képez. Ugye nem tartunk ott, hogy elvárjuk, egy frissen végzett "tanonc" gyakorlati tudással is rendelkezzen? Mert olyan jellegű képzést nem nyújtanak az egyetemeken, ha visszaemlékszel a saját idődre, akkor sem volt így. Azért tanonc, hogy megszerezze a gyakorlati tudást. Persze lehet, hogy arról a fogaskerék-izéről hallania kellett volna már.

Hegseztő Hegesztő 2012.02.29. 11:44:17

@online távmunkás:

Lehet, hogy igazad van és a nej döntött: apa gyere haza már, hát nem látod, hogy bohócot csinálsz magadból!

Félre a tréfát! a BKV hiányzó évi100 Milliárdja miatt sok rizikót nem vállalt az öreg...

Fiatalokat a problémák élére!!!

Kivlov 2012.02.29. 11:45:45

@ügyeske:
Egy jó földmérőmérnök a piacon nettóban a dupláját keresi. El kell menni dolgozni, nem a közhivatalban kényelmeskedni.

desw 2012.02.29. 11:46:59

@histar007:
"Ha érdemben csökkene az államadósság, akkor a törlesztésre fordított összegből jutna másra is"

Ez szép, a kérdés csak az, hogy miért sok az államadósság? Azért, mert 22 éve nem nyúl hozzá senki a nagy állami vízfejekhez, pl.: BKV, MÁV,...
(és eü, nyugdíj, önkormányzatok, oktatás, ... de ez off)

DIldiko 2012.02.29. 11:48:07

@Kampfer: Bocs, a hozzászólásom második fel nem neked szólt.
Nálunk a járatok a kisvárosok között félóránként járnak. Onnan a falvakba kb. óránként, kétóránként.
Hétvégén van 3-3- busz oda-vissza, reggel-délben-este. Ezek még véletlenül sincsenek öszhangban a hétvégén is dolgozók munkakezdésével! Az első járat 5:10-kor indul, a munkakezdés 25 km-re 6:00-kor van, tehát a busszal menni nem tudsz, hazajönni már igen. A délutános műszakba elmenni el lehet, hazajönni nem, mert az utolsó járat 22.20-kor indul, de a város másik feléből. Éjszakás műszakba 22-re mész dolgozni, de 17-kor el kell menned, ha busszal akarsz menni, mert később nincs busz!

Hegseztő Hegesztő 2012.02.29. 11:50:54

@kewcheg:

szamárság az ötlet...
De biztosan szereti a szakmáját...azért csinálja. A jogi szakma az egyik legjobb szakma. Képezze magát gazdasági jogásznak, vagy idegenforgalmisnak, vagy valami másnak. Biztosan okos és jó fiú a barátod, csak egy kicsit élhetetlen, de az sem biztos. Várjon még, de nézelődjön..
A holland ötlet, egy nagy marhaság...
(bocsi)

dr. pretender 2012.02.29. 11:52:19

amellett, hogy ismét vannak olyan "bogáncsos" nívójú megállapítások a posztban, én fizetnék többet a bkv-bérletért, mert a mostani ár a vidéki tömegközlekedési bérletekhez képest relatíve alacsony (szerintem). ugyanakkor a 10 ezer ft átlépése biztos, hogy lélektani határ lenne, és amíg a nem bkv-sok fizetése nem emelkedik, addig nem tudom, hogy az átlagutas mégis miből fizetne többet...

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2012.02.29. 12:02:15

Ezzel a "mikor érjük utol a nyugatot" téveszmével 1x és mindenkorra le kéne számolni. A következő 2-300évben sajnos nem.
Lehetek én az új nosztredámusz...

Gyors és gépkocsivezető 2012.02.29. 12:04:54

@kerecsen2010: Ne haragudj, de ez ebben a formában nem lehet működőképes. Mi a 'csának egy gépészmérnönknek szociológiai tanulmány, amíg semmilyen egyáltalán nem elvont gépészeti fogalmakkal nincs tisztában? A cukrásznak nem fontos tudni, mi a liszt? És ez nem gyakorlati tudás, egy mérnöknek megtervezni feladata szerkezeteket. Elméleti tantárgy a szerkezettan, műszaki rajz, alapfogalmak nélkül ez sem megy.

Én spec. informatikus vagyok, de igen nagyot néztem a a fent vázoltak hallatán. A belső fogazású fogaskerék annyira elvont dolog, hogy... egy fogaskerék, amin belül vannak a fogak. Minimális műszaki érdeklődésű ember magától kitalálja, milyen lehet. Ha ezt nem tudja/akarja megfejteni a tanonc, akkor nem jó pályát választott. Legrosszabb esetben google a barátja, első találat a wikipedia, ábrákkal.

Az "én időmben", ahogy fogalmaztál, igenis megköveteltek elég magas szintű félgyakorlati tudást, ma úgy tűnik, elég ha fizeted a tandíjat. És akkor itt a másik kérdéskör: miért fog egy munkáltató kifizetni egy diplomás alapbért, ha ebből egy kanyit sem lát viszont abban a néhány tucat hónapban, amíg nem termel emberünk? Inkább egy értelmes nem-diplomást fog keresni értelemszerűen.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.02.29. 12:05:50

@kewcheg: Ilyenekkel ne barátkozz! (A barátod egy lúzer!) :)
Nekem van pár jogász ismerősöm, a jövedelmük felének is örülnék, pedig én sem vagyok csóró...

dr. pretender 2012.02.29. 12:06:25

@attila7575: de akkor vajon mitől lesz jobb a szolgáltatás? ha fizetőképes utazóközönség már nem lesz, mert inkább kocsiba ül, aki meg bkv-zik, az meg nem fizet, az vajon milyen igényekkel léphet fel a szolgáltatás színvonalát iletően? ördögi kör. ha a többség bliccel, emiatt még kevesebb a pénz és még szarabb a szolgáltatás, mégis mitől lenne jobb bármi is?? majd akkor eszméltek erre rá, ha sorban bedőlnek a tömegközlekedési cégek és mindenki órákig ül a reggeli dugókban??

lajafix 2012.02.29. 12:06:44

@desw: Én pesten a múlt héten kártyával fizetem az okmányirodában...

Vidéken -is- az önkormik mindent megtesznek a minél nagyobb létszámért, képtelenek a hatékonyságra gyúrni.

mizrolist 2012.02.29. 12:09:42

@Waddafakk: igen, így van. Jobb helyeken egy tömegközlekedési vállalat bevételének egyharmada jön az utasoktól (jegyek és bérletek), egyharmada a szolgáltatást megrendelő várostól és egyharmad az államtól. Budapesten a városi egyharmad hiányzik évek (immár évtizedek) óta, illetve most már az állami részt is ki akarják belőle venni...

mizrolist 2012.02.29. 12:09:42

@Waddafakk: igen, így van. Jobb helyeken egy tömegközlekedési vállalat bevételének egyharmada jön az utasoktól (jegyek és bérletek), egyharmada a szolgáltatást megrendelő várostól és egyharmad az államtól. Budapesten a városi egyharmad hiányzik évek (immár évtizedek) óta, illetve most már az állami részt is ki akarják belőle venni...

Dr_utcai_arcos 2012.02.29. 12:12:52

@Terézágyú: @Zabalint: Mindkettőtöknek hiszek, de -és most hatalmas haragot zúdítok szegény fejemre- rengetek embert ismerek aki a ZSKF-en végzett és őket is diplomásnak hívják -meg kapkodnak is utánuk a munkaadók-, magyarul csak annyit akarok kihozni belőle, hogy akkor az a végzettség annyit is ér, mert ahogy valaki ezt már elmondta feljebb is, az én rendszergazda ismerőseim sem erős minimálbér közelében keresnek.De ne offoljuk szét a BKV-t, van szegényeknek elég bajuk enélkül is :).

dr. pretender 2012.02.29. 12:15:21

@A csótány is ember: egyetértek, nem azért ilyenek a zemberek, mert ilyenek a politikusaink, hanem azért ilyenek a politikusok, mert mi is pont ilyenek vagyunk. pont azt kapjuk, amit megérdemlünk :(

ügyeske 2012.02.29. 12:18:53

@Kivlov: a piacon ?
melyiken ??

ilyen ötleteim nekem is vannak más fiának.

dolgozott ő ottis, gondolhatod.

1, lekell utazni világvégére vasárnap már, hogy hétfőn tudjon kezdeni.
2, szombatra ér haza a világvégéről.
ha saját kocsival megy, nem fizetik ki, neméri meg.
4, nemmindegy hol lakik, mert azt sem biztos hogy kifizetik,
5, amíg épültek az autopályák, nagy épületek, addig volt melo.
6, jelenleg a plázastop, a sztrádastop és még a lakásépítési leállás nem ad semmi távlati kilátást, hogy ez működjön.

mindennap találkozik az ügyfélfogadáson olyan földmérő vállalkozókkal, kiscégek képviselőivel és építőipari vállalkozókkal , akik arról rinyálnak hogy áll minden.

2008-ta semmi.
előtte futott a szekér, azóta őkfutnak a pénzük után, mert sok a kintlévőség.

egyedüli lehetősége külföldre menni esetleg (ami persze nem egyszerű, milesz a párjával, hova tudnának együtt menni, itthon feladni mindent)

desw 2012.02.29. 12:21:29

@dr. pretender:
"ördögi kör. ha a többség bliccel, emiatt még kevesebb a pénz és még szarabb a szolgáltatás, mégis mitől lenne jobb bármi is??"

Garantáltan nem az a megoldás, hogy emelem a jegyárakat, ezzel a még fizető utasokra terhelve mégtöbbet. Egy költségvetésnek ugyanis két oldala van: bevételi vs. kiadási. A kiadási oldalról valahogy évtizedek óta kegyesen megfeledkezik minden döntéshozó és politikus.

Jawarider 2012.02.29. 12:22:29

Egy infó a bliccelők miatt kieső bevételhez. Többször akartam számlát, blokkot, bármit kérni a nem kis összegű bérletem vásárlásához, nem tudtak adni vmi érdekes indok miatt. Mondtam is, hogy érdekes üzleti tevékenység.

kerecsen2010 2012.02.29. 12:25:03

@Hegseztő: Az szerintem sem normális, hogy a külföldi nyugdíjas is ingyen utazik. Továbbá a 65 éves korhatárt is fel lehetne emelni 70-re. A bevezetését - jó adag populizmuson és szavazatvásárláson túl - az indokolta, hogy a régebben nyugdíjba menők nyugdíja jellemzően alacsonyabb volt és az Antall/Horn-kormány alatti infláció mellett gyorsan vesztett a reálértékéből. De ma már a nyugdíjkorhatár is magasabb, tehát elég lenne a 70 év felettieket kedvezményezni. Ez elég nagy megtakarítás lenne, főleg ha figyelembe vesszük, hány éves koráig él a magyar ember átlagosan... A diákbérletek árát viszont nem szabadna emelni, meg a 6 éves kor alatti ingyenességet sem kellene megszüntetni, itt feljebb látható, mennyi pénzből élnek a gyermekes családok. Nem kellene tovább csökkenteni a gyermekvállalási kedvet. E támogatások árát viszont ki kellene fizetni a BKV-nek. Nehogy már kifizetődőbb legyen 5 évente konszolidálni a céget és kamatokra költeni sokszoros állami pénzt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:25:23

@Dr_utcai_arcos:
Feltételezem, hogy Budapesten laksz. Mert vidéken lehet valaki nagy zseni, akkor is elképzelhető, hogy csak egy iskolában kap rendszergazdai állást.

Egyébként a ZSKF informatikusokat is képez? Mert tudtommal a fő informatikai diplomagyárat Gábor Dénes Főiskolának hívják.

desw 2012.02.29. 12:25:29

@lajafix:
"Vidéken -is- az önkormik mindent megtesznek a minél nagyobb létszámért, képtelenek a hatékonyságra gyúrni."

Ez igaz, de ebben azért vastagon benne vannak a parlementi jogászmajmok is, akik idióta és túlbonyolított szabályokat alkotnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:26:05

@DIldiko:
Önkormányzati, ezt már azt hiszem tisztáztuk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:26:59

@Kampfer:
De a nagyobb volumene miatt sűrűbbek a járatok, és ez is egy előny.

macitalp 2012.02.29. 12:27:59

@epäjärjestetty: Milánóban tavalyelőtt 1 euró volt a metrójegy. Eltettem, megvan. Az euró akkor 270 körül járt, a BKV jegy meg 300- volt éppen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:28:45

@Iron1:
Múltkor kiszámoltam, hogy az állami újraelosztás az áfával együtt 70% közelében, egyéb adókat is beleszámítva 70% fölött van.

kewcheg 2012.02.29. 12:32:30

@dr. Kóser Malac: már nem a barátom....egy hete szemtelenül pénzt akart tőlem kölcsönkérni,merthogy már nincs egy fillérje se hó végéig, én pedig mondtam neki, hogy oké, de akkor írjunk papírt a kölcsönkért összeg+egy kis ajándék Nekem, ebbe nem ment bele, utána felajánlottam neki hogy adok kölcsön,ha eljön Velem egy hétvégére Hajdúszoboszlóra, mire azóta nem keres...:)

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.02.29. 12:33:20

bogancs most már beláthatod, bármit is írsz, hülye vagy :)
Magyarország, én így szeretlek! :)

(nem mintha máshol nem ez menne)

Terézágyú 2012.02.29. 12:35:54

@Jawarider:
"Többször akartam számlát, blokkot, bármit kérni a nem kis összegű bérletem vásárlásához, nem tudtak adni vmi érdekes indok miatt. "

??? Hol veszed a bérletedet? Nekem mindig adnak blokkot, és mindig megkérdezik, hogy akarok-e róla számlát...

tass-tass 2012.02.29. 12:37:06

A bliccelés akadályozásáról már annyiféle bukott ötlet felmerült, hogy most már én sem szégyellem leírni a sajátomat:

A szóló busz 3 ajtós, a csuklós busz 4 ajtós.

1. Az első és második ajtó között az összes ülést kidobnám.
2. A busz belsejében a második ajtó előtt egy válaszfalat építenék, amiben két forgókaput helyeznék el.
3. Felszállás csak az első ajtón.
4. Az első és második ajtó közötti rész pufferként működne elősegítve a gyors felszállást.
5. Leszállás csak a hátsó ajtókon.
6. Ha valaki le akar szállni, akkor át kell mennie a válszfalba beépített forgókapuk valamelyikén.
7. Persze a forgókapuk működtetése chip-es kártyával, jeggyel működne. Egy járaton csak egyszer lehetne kinyitni a forgókaput ugyanazzal a kártyával, jeggyel.

Tudom akadálymentesítés nincs megoldva, de ez eddig sem volt.

kewcheg 2012.02.29. 12:41:09

A világ épelméjű felében minden megszületett ember kincs.A társadalom arra törekszik, hogy a lehetőséghez képest az egyén minél kevesebb akadályoztató tényező mellett tudjon boldogulni.Nálunk az van, hogy az ember értéke kb. egy kalap bódiszilváéval vetekszik, povedálhatnak itt bármit az éppen uralmon levők.Ha a világ másik felén elrabolnak egy magyart, vagy felborul a buszuk,vagy Nepálban ki akarják vágni a szívét öt magyar hegymászónak, akkor a hatalom akár csilliókért is,néha teljesen idióta módon de megmenti/elhozza/ őket, de a határon belül élő szürke milliók, mint ha üvegből lennének, átnéznek rajtuk,szomorú....:(

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:42:36

@Kampfer:
"Külvárosban dolgozom, napközben gyorsjárat semmi. Óránként 3-4 busz (15-20 percenként) jár, ez azért már gondolom nem annyira különbözik az Általad írott vidéki viszonyoktól."

Azért ez nagyon ott van, LOL. Tudod te, hogy egy átlagos vidéki helyi járatos busz mennyi időnként jár? Jó, persze, ha a 100 ezer fölötti városok legsűrűbben járó járatait nézed csúcsidőben, ott tényleg van olyan, ami 10-20 percenként jár, ahol barátnőm lakott, ott viszont óránként járt a busz, csúcsidő környékén fél óránként. És akkor még arról nem is beszéltem, hogy ez egy olyan külváros, amely egy másik város felé lévő irányban van(ami 15-20 km-re van onnét), és erre járnak a buszok, viszont csak naponta 2-3 áll meg, az összes többi esetben a helyi járattal be kell buszozni az ellenkező irányba a belvárosba.

Olyat próbálsz a fővárosi tömegközlekedéshez hasonlítani, amiről fogalmad nincsen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:45:12

@Kampfer:
Egyébként Sopronban nőttem fel, ott sosem használtam tömegközlekedést, de azt tudtam, hogy a legsűrűbb járat 20 percenként járt, volt pár, ami 30 percenként, meg volt ami óránként. Most Pécsett lakok, itt a legsűrűbben járó nappal nagyrészt 10 percenként jár, ez átszeli K-NY-i irányban a várost, van még olyan, ami 15 percenként jár, meg van ami fél óránként. A külső külvárosoknál előfordulnak ennél ritkább járatok.

Terézágyú 2012.02.29. 12:45:58

@Zabalint:
Ja. Faluból be a legközelebbi városba, ahol van munka: reggel/délután óránként, napközben két óránként. Slussz.
Ha meg valaki látogatóba a kórházba, akkor van, hogy előtte is, utána is egy órát vár a buszra (ha ki akarja tölteni a látogatási időt)...

ügyeske 2012.02.29. 12:46:30

@tass-tass: esetleg egy perselyt a buszsöfőr mellé, ami minden megállónál ujra kérné az egymegállónyi viteldíjat.

vagy tolják az utasok a buszt maguknak, ha menni akarnak.

ugyanmár, megkellnézni Bécsben , Münchenben máshol hogy működik
vagy a vasut, ugyanott, hogyan működik...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:48:05

@kerecsen2010:
Úgy van, ez a fő probléma, és a legtöbb elvileg friss diplomásokat kereső munkahely elvár legalább 2 év gyakorlatot(ennyi egyetem alatt keveseknek jön össze). Középiskolai osztályfőnököm mondta anno, "ugyebár a csecsemők is 2 év gyakorlattal születnek".

Pasas 2012.02.29. 12:49:38

Afsz honlap: tgk sofőrt keresnek havi bruttó 110000 körül. Persze legyen CE jogsid, GKI kártyád (kb 140000ft), digitális kártyád, ADR vizsgád, meg rugalmas munkaidőd. Van pofájuk. A bünti ugye mind a tiéd, érj oda időre, de a traffi a tiéd, a tachográfról nem beszélve, ami sokszázezres bírság. Pffffff

ügyeske 2012.02.29. 12:49:52

éppen ma hallottam hogy napi három járatot akarnak csinálni, országosan rengeteg helyen, egyet reggel , a suli és melosidőszakban, egyet délben és egyet a melo , suli idő végén.

EZ (még) nem a békávé, egyenlőre.

igy kell spórolni.
elvégre a zsidó boltos is abból él meg, hogy vasárnap zárvatart.

Kérdezemén , milesz a kihasználatlan buszsofőrökkel, akik a 3 ut között keresztrejtvényt fejtenek majd.
vagy leharmadolják az ő fizujukat is ?

dr. pretender 2012.02.29. 12:50:36

@epäjärjestetty: dehogy erre gondolt, csak egy ostoba troll, ne etesd :D

ügyeske 2012.02.29. 12:51:39

erről beszéltem:
"Minimalista közösségi közlekedés kialakítására alapoz a személyszállítási törvény tervezete, melyet az új nemzeti fejlesztési miniszter vitt az Országgyűlés elé - írja a Népszabadság. A drasztikus járatcsökkentés kormányzati források szerint a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak szól.
A tervezet azt ígéri, hogy akár több tízmilliárd forintot takarít meg az évi 400 milliárd forintba kerülő közösségi közlekedésnek.

A Németh Lászlóné által beterjesztett személyszállítási törvényben seregnyi ígéret szerepel. A lap felveti, vajon megelégszik-e az ígéretekkel az EU és az IMF. Állami kötelezettség csak annyi van benne, hogy napi három járatpárral minden település és „vonzásközpontja” között biztosítani kell a közvetlen eljutási lehetőséget. A települések és megyeszékhelyük között legfeljebb egy, az egyes települések és a főváros között két átszállással. A szomszédos megyeszékhelyek, illetve a megyeszékhelyek és a főváros között közvetlen eljutást kell kialakítani.

A tervezetben nincs nyoma, hogy a kormány a hadikommunista éveket idéző napi három-három járatpárnál több vonatot vagy buszt akarna közlekedtetni - fogalmaz a cikk.
(Népszabadság)
"

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 12:52:44

@Terézágyú:
Igen, és ez még az a jó eset, ha a meló a legközelebbi városban van. Pl. hajnali busszal bemegy a kisvárosba, majd onnan a nagyobb városba. Pl. aki Tésen lakik és Székesfehérváron vagy Veszprémben dolgozik, az Várpalotán száll át, jó ez azért annyira nem jó példa, mert oda-vissza jár Tés-Várpalota viszonylatban legalább 6 járat naponta, van ahol tényleg csak 1 járat van oda és 1 vissza. De még olyan finomságok is vannak, hogy volt olyan időszak, mikor Fehérváron kitalálták, hogy álló utasokat nem visznek, ez például egy tésinek akár +3 órát is jelenthetett volna naponta, ha nem térnek észhez, hogy ez hülyeség.

tass-tass 2012.02.29. 12:57:08

@ügyeske: "megkellnézni Bécsben , Münchenben máshol hogy működik"

Más a mentalitásuk. Jó példa erre az ugyanolyan autót vezető nyugati burzsuj és a vadkeleti tahó autóvezető közötti mentalitás...

káposzta 2012.02.29. 13:08:22

New Yorki békávé árak:
heti bérlet $29, havi $104, vagyis 6 illetve 22 rugó.
Itt a metrótérkép:
www.mta.info/nyct/maps/submap.htm

Lehetne tehát a budapesti bérlet is olcsóbb némileg... Vagy lehetne ingyen, és akkor nem kéne ellenőr meg pénztáros, őket nem kellene bérszámfejteni, nem kéne jegyet/bérletet nyomtatni, ezeket kiszállítani az árusítóhelyekre, könyvelni/nyilvántartani őket, stb.

Reggie 2012.02.29. 13:11:44

110 az eleg jo fizu penztarosnak. Kisboltban az eladok tobbnyire minimalbert kapnak es meg a polcokat is fel kell tolteni.
Szoval a jegypenztarosok relative tul vannak fizetve.

Ann1294 2012.02.29. 13:37:12

Miert nem szerelik fel a kapukat amit megvettek es raktarban porosodik?
Kamera es kozterulet felugyelo minden aluljaroba. A sok ellenor helyett.

Legyen elektronikus chipkartya rendszer, kaucio a katyaert ha megrongalodna. Lenne rogton statisztika is, gepbe be az adatok es rogton lehet latni egy gombnyomasra mikor kell suriteni a jaratokat, hol van felesleges, kihasznalatlan jarat.

*****
Nem ertek a kovetkezohoz, azert
kerdezem. Miert irjak azt, hogy a nyugdijasnak ingyenes a tomegkozlekedes? Van nyugdijas berlet is, nem? Az kiknek van akkor?

Dr_utcai_arcos 2012.02.29. 13:44:02

@Zabalint: Igen,mert meguntam,"hogy ez meg az kifizetése után 22 ezer forintom maradt...".Most majdnem a tízszerese. De ehhez nem sírnom kellett, hanem venni egy nagy levegőt, és el egy olyan faluból, ahol reggel volt egy busz meg délután. Bár vonatközlekedés az 10/10 volt!Csak munka nem.( A ZSKF-et csak példaként mondtam :), ismerem a másik műintézményt is.)

Terézágyú 2012.02.29. 13:47:42

@Ann1294:
"Nem ertek a kovetkezohoz, azert
kerdezem. Miert irjak azt, hogy a nyugdijasnak ingyenes a tomegkozlekedes? Van nyugdijas berlet is, nem? Az kiknek van akkor? "

A nyugdíjasoknak. 65 éves korig. Onnantól teljesen ingyenes - de elvileg fel kellene mutatni a személyit hozzá...

Erre írtam, hogy nem teszik meg, így tehát simán mondhatja akárki, hogy már elmúlt 65...

Etniez 2012.02.29. 13:51:30

Kedves blogíró!

Azért adnak ennyit, mert megtehetik. A munkanélküliség az egekben, még erre a fos állásra is százan fognak jelentkezni.

Hála a kormánynak, minden nagy munkaadó leépít és menekül. Nem szeretik a kiszámíthatatlan körülményeket...

ibenny (törölt) 2012.02.29. 13:54:32

@Dr_utcai_arcos: Mi baj a ZSKF-fel? Tenyleg erdekel, mert ismerek onnan nehany ember gazdasagi vonalon, eleg jo szakemberek.

Ann1294 2012.02.29. 14:00:58

@Terézágyú: Ertem, koszonom.

Ez igy tenyleg luxus, minden oregnek tuno ember mondhatja mar, hogy elmult 65 eves.

Amugy nem ertek egyet a teljes ingyenesseggel. Fizessenek min. 10%-ot, vagy valamit. Erezzek, hogy ok is hozzajrulnak es ami fizetos arra jobban vigyazunk, tovabba sok kicsi sokra megy.

Etniez 2012.02.29. 14:01:55

És mielőtt folytatnátok az értelmetlen bliccelők tehetnek mindenről mantrát, olvassatok és számoljatok:
bkvfigyelo.postr.hu/normalis-uzemeltetesi-modellel-komoly-profitot-termelhetne-a-bkv

Terézágyú 2012.02.29. 14:04:18

@Etniez:
"És mielőtt folytatnátok az értelmetlen bliccelők tehetnek mindenről mantrát..."

Nem MINDENRŐL tehetnek ők.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 14:04:39

@Dr_utcai_arcos:
A mobilitásról annyit, hogy akinek az ország 95%-a(lakosságban 75%-a) megfelel lakhelynek, és bármikor hajlandó ezen belül költözni, annak sokkal rosszabb lehetőségei vannak, mint akinek pont fordítva, az ország területének a többi 5%-a felel meg...

Kepan 2012.02.29. 14:06:49

@Ann1294:
Kicsit eltértünk a tárgytól, de hidd el, nem az öregeink ingyenes utazása miatt van ilyen szarban a BKV de az ország sem.
Ahogy fentebb is írták mások, a fejétől bűzlik a hal, úgyhogy ott kéne keresni a megoldást.
Hogy egyetértek-e az ingyen utazással, vagy sem, az más témakör. :)

Aztán nehogy azt is kitalálják, hogy a várandós kismamák mutassák fel a születendő gyerek bérletét, hisz a törvény szerint az életet fogantatástól számítjuk, így kapásból 2 élet utazik a buszon. És majd leszállítják, mert nem vett a magzatnak bérlet. Persze a brazilok továbbra is no touch kategória marad.
Na jó, én is eltértem. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 14:08:15

@ibenny:
GDF-ről is kerülnek ki jó szakemberek néha. Ugyanis nem a főiskola csinálja a jó szakembereket, viszont a nagy számok törvénye azért nem hazudik, mondjuk a BME-ről kikerült informatikusok fele jó szakember lesz, GDF-nél ugyanez talán 5%, ráadásul a BME-ről kikerülő nem annyira jó szakemberek is könnyebben találnak állást, mint a GDF-ről kikerülők 95%-a.

Terézágyú 2012.02.29. 14:10:46

@Kepan:
"Ahogy fentebb is írták mások, a fejétől bűzlik a hal, úgyhogy ott kéne keresni a megoldást."

Azt is írták mások, hogy felül ugyanezt csinálják, csak nagyobb méretekben. Amilyen a nép, olyanok a vezetők...

"Aztán nehogy azt is kitalálják, hogy a várandós kismamák mutassák fel a születendő gyerek bérletét"

A karonülő gyerekek, akik nem foglalnak el külön ülőhelyet (hat éves korig) ingyenesen utaznak. Mint azt tudod.

Kepan 2012.02.29. 14:12:20

@Zabalint:
De a BME-n szerintem 995%-al több diák tanul. Plusz a hírneve 100x nagyobb mint a GDF-nek globális szinten. Ezért bárki aki meglátja, hogy az ürge a BME-n végzett (akár 2-es átlaggal is) 95%-al nagyobb eséllyel indul, mint a GDF-es. :)))

-dobti- 2012.02.29. 14:23:45

@Doubledecker: Szerintem ezt Te ne próbáld meg megítélni... nem keveset tanultam, és elég jó a szakmai tapasztalatom, referenciám. Nem Pesten lakok, még csak nem is a Dunántúlon. Sajnos ez a Dél-Alföldön a helyzet, itt ennél sokkal többre nem nagyon lehet számítani. Bevannak fagyasztva a bérek. Jövőhónap 1-vel emelik a fizumat, brutto 150 ezerre, plusz 2000 bözsi utalvány (az eddig is megvolt)...

Ann1294 2012.02.29. 14:23:53

@Kepan: Igazad van, ez csak a jeghegy csucsa. A vizfej, a mentalitas (felhasznalok, hogy nem bliccelunk es megfizetjuk a szolgaltatast - de akkor az legyen minosegi szolgaltatas! vica-verza) es azok a belepteto kapuk. En csak ezt tudom szajkozni, igen. :)

roka 2012.02.29. 14:24:01

Szegény BKV-sokra most nagyon rájár a rúd, eddig az összes dolgozó minden családtagja kapott éves bérletet, ezt a jövő héten a kollektív szerződéssel együtt megszüntetik, csak a dolgozó kap. Ez olyan 20-30e ft nettó kiesés dolgozónként. Az előttem szólók nagyobb részével egyetértek, akik szerint a bliccelés a BKV legnagyobb problémája, meg az hogy az állam ad neki kötelezettségeket, nem állami cég, viszont a forrásokat meg nem biztosítja hozzá.
Csak ízelítőnek egy kis Londoni jegyár két zónás jegy egy napra 7font, ami 2400.-ft, de ez a napi jegy csúcsidőben buszon nem használható. A beléptető rendszert már feltalálták elég sok országban, a Londoni www.visitlondon.com/travel/oyster/

Kepan 2012.02.29. 14:28:14

@Terézágyú:
Tudom hát. De szerintem nem értetted mit írtam. Nem baj. :)

roka 2012.02.29. 14:30:36

Kimaradt az előzőből, hogy Londonban a metrón nemcsak befelé kérik a jegyet a gépek, hanem a peronról is csak érvényes jeggyel lehet kijönni, mert ott az úthossz határozza meg a jegy árát (a bérlet árát is) úgyhogy egy 1-2 zónás jeggyel nem lehet kijönni a 3-as zónából és minden egyes kapusornál áll egy ellenőr aki nemcsak ellenőriz, hanem segít is ha gond van. Ott elég kevés embernek jut eszébe, hogy ne vegyen jegyet, jól közelítheti a nullát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 14:34:39

@Kepan:
Igen, én is ezt mondom.

De hozzáteszem, aki a BME-n (vagy valamely vidéki hagyományosan jó egyetemen) 2-es átlaggal végez, az is valószínűleg jobb, mint aki GDF-en 4-essel. Szüleim mesélték a sztorit, hogy volt anno egy évfolyamtársuk Veszprémi Vegyipari egyetemen, akit több tárgyból is meghúztak, átment Dunaújvárosi Főiskolára, ott meg népköztársasági ösztöndíjas lett. Később amúgy Dunaújvárosi Főiskolán is lett informatikus képzés, és egy ideig voltak olyan álláshirdetések, hogy elvárás felsőfokú informatikai végzettség, kivéve GDF, Dunaújvárosi Főiskola. A kettő közül azért persze utóbbi még mindig a jobb hírű.

A ZSKF-et nem ismerem, de gondolom hasonló a helyzet, mint a GDF-el.

dr. pretender 2012.02.29. 14:37:09

@desw: a kérdésem az volt, hogy a bliccelés vajon javíja-e a bkv helyzetét. amit te cáfolsz, az az, hogy a jegyáremelés a megoldás, de én ezt nem mondtam sehol... egyébként igen, nyilván racionalizálni kellene a kiadási oldalt is, de ehhez most szerintem se a képesség, se a szándék nincs meg. (persze egy olyan országban, ahol a magánnyugdíjakat elköltik, a devizahiteleseket meg "kimentik", igazából ezt nem is lehet elvárni...)

smartdrive 2012.02.29. 14:45:45

jó, de ezt egy csimpánz megcsinálja, mégis miért kéne többet keresnie?

dr. pretender 2012.02.29. 14:48:03

@Kepan: Szegeden 3 villamosvonal volt, a napokban indul a 4. uniós pénzből, viszont van egy pár százmilliós hiány a 2012-es közlekedési büdzsében, úgyhogy hamarosan ritkítják a buszjáratokat...viszont a járműpark sokkal kulturáltabb, mint a bp-i, és ami tökjó, hogy nagy része környezetbarát is. 6500 körül van a havi bérlet, ehhez képest szerintem is olcsó a BKV...

felka 2012.02.29. 14:56:00

töredelmesen bevallom,én bliccelek.

gyed.-en vagyok, egyedül nevelem a gyermekemet. közben szakmát tanulok.
az iskolába az oda-visszaút 2x2-szeri átszállással kerülne 1320.-ft ba. ezt nem tudom kifizetni. tehát lógok a villamoson, így minjárt spórolok 640 forintot..
ciki, de ez van..

desw 2012.02.29. 14:58:55

@dr. pretender:
"a kérdésem az volt, hogy a bliccelés vajon javíja-e a bkv helyzetét."

Természetesen nem, de a "kevés a pénz, mit csináljunk" helyzetekre a standard magyar (rossz) megoldás az áremelés.

Ann1294 2012.02.29. 15:32:11

Egy sporolasi tipp azoknak aki csak par napot vannak Pesten ugyeket intezni sok atszallassal.

Regen morgolodtam, hogy kell egy atszallo jegy, egy villamos, gyaloglas... vissza es ez meg csak az elso hely. Havi jegyet sokalltam, aztan megtalaltam ezt a lehetoseget ami jutanyos nagyon 4-5 jegy ara csak.

En 24 oras vagy 72 oras jegyet szoktam venni. Korlatlanul lehet hasznalni mindent. 24 oras 1550Ft, 72 oras 3850Ft.
Van csoportos jegy is 24 oras 2-5 foig 3100Ft. Szerintem megeri. Jobban mint a jegy.

"Érvényes a feltüntetett kezdő időponttól (hónap, nap, óra, perc) számított 24 órán át, korlátlan számú utazásra a BKV Zrt. járatain, villamoson, trolibuszon, földalattin, metrón, fogaskerekűn a vonalak teljes hosszán, autóbuszon, HÉV-en, valamint a MÁV meghatározott vonatain és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain Budapest közigazgatási határáig. "

Ann1294 2012.02.29. 15:36:13

@felka: Nem tudom hanyszor kell havonta az iskolaba menni, de miert nem veszel kedvezmenyes kisgyremekes berletet?
3850Ft egy honapra es korlatlanul tudod hasznalni.

"A kisgyerekes bérletre való jogosultságot (budapesti lakcím mellett) a juttatásokról (gyes, gyet, gyed, vagy tgyás) a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet igazolni. A bemutatott határozat, vagy igazolás nem lehet régebbi 6 hónapnál."

Mariann19 2012.02.29. 16:10:19

Ismereteim szerint 2002-ben Medgyesi Péter állami támogatással a BKV-t 0 egyenlegre állitotta.Az azóta felhalmozott hitel miatt ujra a költségvetésből kérik a rendezést, a főváros saját erőből nemigen kivánja mindezt rendezni.Nekem ugy tűnik, hogy túldramatizálva a helyzetet - mintha a fővárosnak ebben nem is lenne szerepe -próbálkozik központi pénzekből csiholni, amennyit csak ki tud sírni. A kormány nem mutat hajlandóságot erre, azt mondja, a főváros oldja meg. Ha a főváros egyéb helyzetekben olyan kevélyen oda tudja vetni a vidékre célozva, hogy Budapest tartja el félig a vidéket, akkor legyen következetes, hiszen ez a kijelentése nagy mértékű bveételeiről szól.Az közösségi közlekedés állami normativ támogatása 35 milliárd, ebből a fővárosé 32 milliárd, a 8 milliós vidéknek mindössze a 10%-a jut.Mit várnak akkor a kormánytól, akinek nemcsak a fővárosról szól az élete?Vannak még tartalékok a BKV-nál, nem ördögtől való az utastarifák emelése, a kedvezményes utaztatások megszüntetése, a járat ritkitások, ehhez kapcsolódóan a lépcsőzetes munkakezdés megszervezése.Ez utóbbit városomban átéltük, némi munkarend változtatással be is jött ez a gyakorlat. Mindössze dolgozni kéne ezeken a megoldásokon!

Biga néni 2012.02.29. 16:55:07

@Zabalint: Csatlakozom. Mérnökként, közalkalmazottként 140 bruttót keresek. Ugyanez a bicska nyíladozott a zsebemben, mikor tavaly aluljárótakarításra kerestek embereket hasonló bérezésért.
Ezért tanultam annyit, b+?

Biga néni 2012.02.29. 16:57:21

@Zabalint: Kicsi a világ. Én Veszprémben matek szigorlatot írtam együtt GDF-esekkel. Mikor nem figyelt a tanár, rá akartak venni, hogy segítsek. Segítettem is volna, ha nem szakközépiskolás anyagot kérdez...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 17:18:28

@Biga néni:
Azért nézd a jó oldalát, gondolom nagyobb örömmel dolgozol a szakmádban, mint hogy aluljárót takaríts.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 17:39:01

@baloo112: Jelenleg 240-ből 155.558 forintot kapsz kézhez, a levonás 35%. Ha van egy gyereket, akkor 165 ezer a nettód és 31% a levonás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 17:44:14

@Zabalint: Az állami újraelosztás azért ennél jóval kevesebb, 40-50% körül lehet. Gondolom, csak a munkajövedelmeket vetted figyelembe, de a 10%-kal adózó céges nyereséget nem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.29. 17:48:49

@Biga néni: Közalkalmazottként diploma nélkül éri meg dolgozni vagy PhD-val, minimum docensként egyetemen tanítani. A diplomások sokkal többet kapnak a versenyszférában, mondjuk nem is mehetnek haza pénteken 2-kor, mint a közalkalmazottak többsége.

Tudom, hogy január 1. azért volt sok közalkalmazott számára a sajtóban be nem jelentett béremelés napja az elmúlt években, mert több fizetési kategória is a minimálbér alá csúszott...

Az utolsó 10 év béremelései pedig azon kívül, hogy már rég elveszítették reálértéküket, a diplomásokat hozták hátrányba, hiszen a többi közalkalmazott nagyobb emelést kapott, hogy az átlagos százalék jobban mutasson ugyanannyi pénzből.

glinolid 2012.02.29. 18:39:51

@Kőmíves Kelemen: Ja, én már várom, hogy mikor jelenik meg egy autós vs. kerékpáros flame. Az is haszontalan és komment generáló lenne, mint az itt posztolt szösszenetek nagy része.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 18:45:43

@online távmunkás:
Igen, csak a munkajövedelmeket vettem figyelembe, viszont figyelembe vettem a munkáltatói járulékot (nyugdíjjárulék + munkaadói járulék + szakképzési hozzájárulás), és az áfát is. Így egy 300 ezres bruttó jövedelem esetén 385500 a szuperbruttó, és 192 226 nettót visz haza a gyermektelen munkavállaló. Ha az áfát hozzávesszük, mondjuk nem úgy, ahogy elkölti a munkavállaló, hanem a másik irányból, amit megtermelt a cég, és eladott, az azutáni áfát számolva. Így a cégnek 488 950 Ft-nyi szolgáltatást vagy árut kellett eladnia bruttóban számolva, hogy kifizesse az alkalmazottat. Tehát nagyjából 60-61%-os az elvonás, na erre jön még rá minden egyéb, pl. benzin, chips, alkohol jövedéki adója, ingatlan adó, súlyadó, stb.

A céges nyereséget hogy érted? Ahhoz, hogy valaki legálisan (azt hiszem ez a kulcsszó) csinálja, először a nyereség után ki kell fizetni a társasági adót is, majd miután felveszi osztalékként, az osztalék adót(ez asszem TBSZ-el elkerülhető). Az osztalék adó 16%, a másikat nem tudom. Lehet amúgy rosszul tudom ezt az egészet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.29. 18:55:02

@online távmunkás:
A mostani közalkalmazotti bértábla meglehetősen torz. A pályakezdő vagy nem túl régóta dolgozók közül elvileg az E és az F között lenne nagy szakadék, de ezt eltüntette a minimálbér emelés. Közben növekednek az árak, gyakorlatilag a főiskolai és az egyetemi végzettségűek járnak legrosszabbul aránylag.

Nyilván a versenyszférában érdemes elhelyezkedni a diplomásoknak, de azért érdekes összevetni a kormány felsőoktatási koncepcióját(vegyél fel hitelt tandíjra, majd fizesd az így megnövekedett béredből), szerintem ha ilyen arány marad a C és az F/E osztály között, akkor a közszférában soha nem térül meg az ilyesmi. Főleg ha azt is belevesszük, hogy 3-4 év főiskola vagy 5 év egyetem, amíg az illető nem dolgozik még.

tass-tass 2012.02.29. 20:54:32

@Biga néni: "Veszprémben matek szigorlatot írtam együtt GDF-esekkel. Mikor nem figyelt a tanár, rá akartak venni, hogy segítsek. Segítettem is volna, ha nem szakközépiskolás anyagot kérdez... "

Hmmm. Ha jól értelmezem a mondandódat, akkor nem a GDF a hibás, hanem az érettségit kiállító intézmény ;)

Egyébként milyen szigorlat az, amin középiskolás anyagot kérdeznek?

A L'hospital szabály, Fourier-sor meg hasonló nyalánkságok az én időmben még nem voltak középiskolás anyagok.

kifordított nagyanyó 2012.02.29. 21:07:08

Az hagyján,hogy a pénztáros keveset keres,de a posztoló túl sokat is.:))
Amúgy meg igen,a vízfejet is meg kell szüntetni.Egy főnök hány bérlet árát keresi meg? És szigorúbb ellenőrzés is kéne a járatokon.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.29. 21:30:39

@Környezettudatos:
Nem hiszem el, mert elég egyértelmű hazugság.

@FL:
Bár tény, hogy pár évesek az információim, de azért nem kéne ám ekkorákat hazudni, Lisszabonban már 0,79 euróért lehet utazni.
Madridban 0,93 euróért, Párizsban 1,27 euróért.
Mindenhol legalább 1 órát.

@epäjärjestetty:
Fővárosokról beszéltem, és ha egyszer átszállsz, már Budapesten is a helsinki árnál vagy, ha kétszer, akkor jóval fölötte.

Az átlagfizetésből megvehető jegyek, pláne az átlagfizetésből kijövő utazások (indulástól érkezésig) számát említeni sem merem.

Biga néni 2012.03.01. 09:29:19

@tass-tass: nem a középiskolás anyagot kérdezték, csak azt is tudni kellett volna hozzá. (Függvénynek melyik az értelmezési tartománya, melyik az értékkészlete.)

Több kérdés is felmerül:
1) Hogy bírt leérettségizni matekból?
2) Hogy vették fel főiskolára ilyen matek tudással?
3) A főiskolán hogyan engedték át az egyes matek kollokviumokon, hogy egyáltalán szigorlatra mehetett?

Persze, lehet azzal érvelni, hogy _pont_ezt_ nem kérdezték egyszer se... Na de ez annyira alap, ha ezt nem tudod, ezer másik matek feladatot nem tudsz megoldani.

Namindegy. Ennyit a GDF-ről.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 12:47:13

@Zabalint: Ha jól tudom, akkor a diplomás kategória az F és H osztály.
Az E és F között jelenleg 30%-os a rés, ez szerintem megfelelő lenne, viszont az A és E ugyanannyi, ez nem jó. Minimum 20%-os emelkedés kellene az A-B-C-D-E fokozatok között. Aztán az F és H között is 5%-nál nagyobb emelés lenne elvárható a plusz 2 évnyi tanulásért, mondjuk 10-20%.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 12:57:36

@Zabalint: A céges nyereséget ki lehet venni EVA-val, akkor nincs se SZJA, se ÁFA. És persze ott vannak a cégek, akik külföldre viszik a nyereséget és azt nem itthon adózzák le.

Egyébként az állami újraelosztás nagyjából a GDP 40 százaléka.
vg.hu/gazdasag/adozas/a-kormany-is-tudja-brutalis-az-adoterheles-hazankban-341613

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 13:02:00

@tass-tass: @Biga néni: A GDF-ről én csak annyit hallottam, hogy fizetni kell és mindenki kap diplomát, ezért eléggé lenézik a munkáltatók is.

Hasonlóan gyenge volt kb 10 éve a pécsi természettudományi képzés is, akkor több álláshirdetést láttam, amiben szerepelt, hogy a PTE TTK diplomája kizáró tényező.

tass-tass 2012.03.01. 13:39:15

@online távmunkás: @Biga néni: Szerintem minden "menő" főiskola, egyetem csak a 2000-es évek előtti híréből él manapság. Van aminek hamarabb kopik a renoméja, van amelyiknek meg nem.

Hol van már az a rendszer, amelyben az első évfolyamra felvettek 150 főt, az első évvégén kivágtak 100 főt, a maradék 50-ből pedig 40 szerez diplomát.

Az állami egyetemek, főiskolák is annyi hallgatót tartanak rendszerben, amennyit csak tudnak, mert fejkvóta van.

Ha vesszük a 150 fős példát, amelyből 40-50 fő érdemel diplomát, akkor állami intézményekben is kb 60% értéktelen diplomát állítanak ki.

A GDF, Károly Róbert főiskola, ZSKF meg a hasonlók csak a piaci igényeket elégítik ki.

Csak egy elrettentő példa az orvosképzésről. Nyugaton tárt karokkal várják őket, mert jól képzett szakembereknek tartják őket.

eduline.hu/felsooktatas/2010/10/18/20101018_23205_kezdo_orvosok_gyakorlati_hianyossag

XCat 2012.03.01. 14:25:19

@tass-tass: "Nyugaton tárt karokkal várják őket, mert jól képzett szakembereknek tartják őket."

Ez valóban elrettentő. Ki is mesélt itt a minap az angol egészségügy színvonaláról?
Na ahhoz kell mérni a jólképzettséget, nem a valamihez.

XCat 2012.03.01. 14:27:25

@online távmunkás: Ki tudja miért volt az. :) Lehet hogy valamelyik bennfentesnek volt valami botránya a suliban, és nem szerette volna visszahallani, hogy szopásért osztogatta az ötöst, vagy valami...
Hogy melyik képzés gyenge vagy nem gyenge, azt meg akkor tudod megállapítani, ha ott vagy.

XCat 2012.03.01. 14:28:37

@Biga néni: Pl. elfelejtette? Van ám olyan, ez nem bicikli.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 14:34:58

@tass-tass: A magán főiskolák túlnyomó többsége azokból él, akiknek nem elég jó a felvételi eredményük valamelyik állami egyetemre/főiskolára, de fizetni tudnak.

Igen, van olyan egyetem, amelyik a régi presztízsből, mint például az ELTE. Mondjuk nekik speciális a helyzetük, mert bölcsész területen vezetnek, aminek eléggé szubjektív a megítélése, de máshol se hiszem, hogy jobb lenne a magyarországi bölcsészképzés.

A magyar orvosi képzés meg olyan színvonalú, hogy a költségtérítéses szakok már 15 éve teli vannak külföldiekkel, évek óta ott a legmagasabb a tandíj, félévente 1-1,5 millió körül. Ehhez képest hol van a többi iskola 200-300 ezres költségtérítése?

Viszont az újabb intézmények közül nagyon sok a gyenge, GDF, IBS, Edutus, ZSKF - egyikről sem hallottam semmi jót.

A közepes színvonalú, feljövő intézmények közé tartozik az Óbudai Egyetem (volg BMF, Kandó, Bánki), de ott is csak annyira futja, hogy néhány BME-s tanárt átcsábítanak részmunkaidőben dolgozni és a BME-s jegyzeteket használják.
A BKF is most kezd megerősödni, de 5-6 éve ott is csapnivaló volt a képzési színvonal.

XCat 2012.03.01. 14:37:20

@online távmunkás: Az ember azt hall meg, amit akar. :) Én pl. a kandóról hallottam rengeteg szart (konkrétan az oktatás legaljaként emlegették).

XCat 2012.03.01. 14:40:03

Egyébként leginkább irigynek tűntök. Ezt minden flamelési szándék nélkül mondom, csak egy rakás surmó óbégat, hogy milyen szar pár főiskola amiről semmit nem tudnak, holott a többségüknek a nyolc általánosát is át kellene gondolni...

Nem szándékoztam leírni mert minek, de fért el bennem, mert irtóLOL vagytok. :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 14:43:05

@PsychoCica Dö Ríl: A képzés színvonalát elég jól meg lehet abból állítani, hogy milyen emberek kapnak diplomát. Hogy értelmes vagy sülthülye a szakterületén.

Többször tapasztaltam, hogy egyik képzésen tanítanak 4 könyvből valamit és gyakorlati feladatot is adnak, a másik képzésben pedig csak az egyik könyv fele a tananyag és nincs gyakorlat, de ugyanannyit ér a tárgy a tanterv szerint.

Az iskola színvonalát jelzi például az is, hogy más képzéseken is az ő oktatóik jegyzeteit, könyveit használják.

Az már csak hab a tortán, hogy manapság elég gáz, amikor az oktatásszervezés szintje ott tart, hogy beiratkozáskor papíron kiadják az első hét órarendjét, aztán a módosításokról a faliújságra kirakott hirdetményekből tájékozódhat a hallgató.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 14:45:47

@PsychoCica Dö Ríl: Nem azt írtam, hogy a Kandó jó volt, hanem azt, hogy manapság összevonva az egész Óbudai Egyetem tartozik a középmezőnybe. Igen, a legalja volt a Kandó, de az új főiskolák még a régi kandós szinten vannak...

XCat 2012.03.01. 14:49:59

@online távmunkás: "A képzés színvonalát elég jól meg lehet abból állítani, hogy milyen emberek kapnak diplomát. Hogy értelmes vagy sülthülye a szakterületén."

Nem, ebből nem lehet megállapítani a képzés színvonalát. Ebből azt lehet megállapítani, hogy az adott illető nem tanulta meg pont azt, ami az adott szakterületen pont szükséges volt, és ezt is csak kb addig a szintig, amíg be nem skatulyázzák síkhülyének.
Amit mondjuk az is okozhat, hogy ő jóval előbbre van egy elavult, "de jól bejáratott és megbízható" rendszerhez képest, aminek az a fő előnye, hogy az ott dolgozók nem ismernek mást.

"Többször tapasztaltam, hogy egyik képzésen tanítanak 4 könyvből valamit és gyakorlati feladatot is adnak, a másik képzésben pedig csak az egyik könyv fele a tananyag és nincs gyakorlat, de ugyanannyit ér a tárgy a tanterv szerint."

És ha ugyanabban az intézményben ülnél be egy másik tanárhoz, lehet hogy teljesen mást tapasztalnál. Ha az eltés urbanlegendeket vesszük alapul, ahol a tanár ránézés nélkül lesöpri a zh-k felét a földre, hogy ezek ma pechesek voltak, egyes, akkor az milyen szintű oktatás? Vagy nem gond, mert elte, és neve van? Manapság annak s már csak neve van, ahogy elnézek pár palántát ott.

"Az iskola színvonalát jelzi például az is, hogy más képzéseken is az ő oktatóik jegyzeteit, könyveit használják."

Miért? Ha valaki véleménye egybeesik az enyémmel, írjak én is egy könyvet kb ugyanolyan tartalommal, hogy nekem s legyen könyvem? Kiadni kiadják, de minek?

A"z már csak hab a tortán, hogy manapság elég gáz, amikor az oktatásszervezés szintje ott tart, hogy beiratkozáskor papíron kiadják az első hét órarendjét, aztán a módosításokról a faliújságra kirakott hirdetményekből tájékozódhat a hallgató."

Manapság bolognai módszer van, meg internetes órarend. Nem adnak ki semmit, csak ajánlanak.

XCat 2012.03.01. 14:57:55

No, hogy a poszthoz is releváljak; a fizetés kevés, de 6 féle papírlapból ügyesen kiválasztani hogy melyiket kell odaadni, nem is az a kimondott atomfizikus elmét igénylő feladat. Mondjuk elvenni az ingyenbérletet tőlük meg a családtól, ami két fő esetén 20e plusz, az genyóság, és értelme sincs.

Szerintem az összes bkv-s alkalmazott blicceljen, egymást úgysem fújják be.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.01. 16:17:36

@online távmunkás:
E és F között nincs annyi rés, mivel E-nél a 108 ezres garantált bérminimum van, már ha az alsó fokozatokat nézzük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 16:35:57

@Zabalint: Jogos, azt hittem, csak a 93 ezres minimálbér írta felül a bértáblát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.01. 17:01:37

@PsychoCica Dö Ríl:
Manapság mindenhonnan kerülnek ki nem elégséges tudású végzősök, azonban vannak intézmények, ahonnan gyakorlatilag egy épkézláb embert sem láttam még kijönni.
Az természetes, hogy nem a meglévő rendszerek használatával mérem le a pályakezdők tudását (sokan ezért sírnak, hogy azokhoz nem értenek, nem eléggé gyakorlatorientált a képzés).

Én a gyenge színvonalat abban látom, ha egy frissen végzett marketinges csak ül csendben, amikor a jövő évi marketingstratégiához kérek ötletet vagy az informatikusról kiderül, hogy se a klasszikus, se a 2000 után elterjedt programozási módszerekről lövése since, nem látott még semmilyen adatbázist és lövése sincs se a mobil, se a webfejlesztésről. Nem kérek én specifikus tudást, csak megkérdezem, hogy az adott célt hogyan valósítaná meg, merre indulna...

"Ha az eltés urbanlegendeket vesszük alapul, ahol a tanár ránézés nélkül lesöpri a zh-k felét a földre, hogy ezek ma pechesek voltak, egyes, akkor az milyen szintű oktatás?"

Ez urban legend, nem kell semmit se adni rá. Ugyanezt terjesztik a BME-ről is, ha ilyesmi előfordulna a valóságban, másnap a HÖK bemenne a dékánhoz/rektorhoz és utána a tanárt kb. máglyán égetnék el.

Az ELTE egyes szakjain viszont gyakori, hogy az évfolyam 90%-a ötöst kap és senki se bukik.

A bukások az ELTÉ-n főleg a TTK-n koncentrálódtak, hasonlóan az összes műszaki és természettudományos szakhoz az ország többi egyetemén. Az ok pedig, hogy a tanárok úgy állnak hozzá, hogy mindenki tudja legalább kettes szinten az emeltszintű érettségi anyagát, pedig valójában az évfolyam 70-80%-a korrepetálásra szorul. Manapság első héten szintfelmérőt íratnak a frissen beiratkozottakkal.

"Ha valaki véleménye egybeesik az enyémmel, írjak én is egy könyvet kb ugyanolyan tartalommal, hogy nekem s legyen könyvem?"

Egy egyetemi tanártól elvárás, hogy legyenek önálló gondolatai és kutatásokat végezzen. A munkaidejének csupán 20-40%-a az óraadás, a legtöbb helyen hetente egy kutatónapot is kapnak.

"Manapság bolognai módszer van, meg internetes órarend. Nem adnak ki semmit, csak ajánlanak."

Ebből a mondatból látszik, hogy nem sokat tudsz a mai felsőoktatás helyzetéről az újsághíreken túl. A bolognai módszer sok helyen azt jelenti, hogy a tanulmányi előadók veszik fel a diákok tárgyait az első félévben és csak a tanterv szerint ajánlottakat. Vannak olyan iskolák, ahol a máshonnan átiratkozók, akik már elvégeztek 1-2 tárgyat, nem vehetnek fel mást a teljesített tárgyak helyett, mert nem engedik.
Ehhez jön hozzá, amikor az iskola beír X időpontot a Neptun/ETR rendszer órarendjében a tanulmányi időszak kezdete előtt, majd a valóságban máskor tartják meg.

GDF:
Még annyit tennék hozzá, hogy műszaki területen érdemes megnézni, melyik egyetemeken van a legnevesebb multiknak kutatólaboratóriuma és hogy ott milyen eszközökkel, módszerekkel ismerkednek meg a hallgatók. Nem a GDF fog a Google találatokban szerepelni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.02. 07:40:48

@online távmunkás:
"A képzés színvonalát elég jól meg lehet abból állítani, hogy milyen emberek kapnak diplomát. Hogy értelmes vagy sülthülye a szakterületén."

Informatikus képzésből akkor le lehet húzni mindent a wc-n. Mer ugyan igaz, hogy a BME-ről meg más jobb helyről nem kerülnek ki síkhülyék szakmailag, de ez azért van, mert nagyrészt mikor bekerültek sem voltak azok, és a képzés alatt is fejlesztették önállóan a szakmai ismereteiket. Az informatikus képzés mindenütt el van távolodva a szakma szinte összes területétől, persze ami lényeges különbség a GDF és a jobb intézmények között, hogy a többi diplomáért meg kell több-kevésbé küzdeni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.02. 07:53:30

@online távmunkás:
"A bukások az ELTÉ-n főleg a TTK-n koncentrálódtak, hasonlóan az összes műszaki és természettudományos szakhoz az ország többi egyetemén. Az ok pedig, hogy a tanárok úgy állnak hozzá, hogy mindenki tudja legalább kettes szinten az emeltszintű érettségi anyagát, pedig valójában az évfolyam 70-80%-a korrepetálásra szorul. Manapság első héten szintfelmérőt íratnak a frissen beiratkozottakkal."

Nem a TTK-ról beszélek, mert az IK már külön van, de amit írsz az elég nagy kamu lehet. Legalábbis az elte progmat/proginfó szakon biztosan nem elég az a tudás, ami egy 2-es emelt szintű érettségihez matekból(az informatika emelt meg inkább vicc), sőt az 5-ös sem. Általában aki faktos volt és emeltezett mondjuk 90% fölött, annak az első félév matematika tananyaga nagyjából ismerős lesz, a második már nem. Egy egyetemi 2-es pedig eleve az emelt szintű érettségik 5-ösének felel meg pontszámban, miközben a feladatok is nehezebbek, meg mondjuk a középiskolával ellentétben tanulni is kell, egyébként a többség ezt nem szokja meg.

DIldiko 2012.03.02. 09:03:47

@Mariann19: Az a baj,. hogy a bkv adósságának rendezésekor a finanszírozását nem találták ki rendesen, ill. amit kitaláltak azt se tartották be - se a főváros, se az állam. Így hiába rendezik 10 évente, ha utána 10 évig megint csak hitelből finanszírozzák a napi működést. Egyszer végre 0-ra kellene hozni újra a céget és a finanszírozásában megszabni ki mennyit fizet havonta, de úgy, hogy legyen tartalék, amiből még fejlesztésre is jut. Amíg ez nem lesz, addig soha az Isten pénze nem lesz elég. Mindemellett a működést is racionálni, 3 munkásra ne jusson hétvégén vagy éjszaka 5 adminisztratív dolgozó, ill. a milliós jutalmakat, végkielégítéseket megszüntetni, a menedzseri szerződéseket felbontani, újratárgyalni.
Akinek nem tetszik az új feltétel, mehet amerre lát!

DIldiko 2012.03.02. 09:09:57

@online távmunkás: Milyen utolsó 10 éve béremelése? Lassan 10 éve volt utoljára béremelés a közszférában, azóta be vannak fagyasztva a bérek, csak a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz egészítik ki. Most már a b1-e5 kategóriában mindenkinek 108E ft a bruttója. Ez azt jelenti, hogy egy szakmunkás vagy érettségizett dolgozó azonnal ennyit kap, ill. a 20 éve dolgozó is, akinek esetleg van felsőfokú végzettsége (nem diploma). Azért megnézném, hogy kinek mennyi a szaktudása, de ez a fizetésén nem látszik!

DIldiko 2012.03.02. 09:22:50

@Zabalint: A 108 ezres garantált bérminimum a b1 sávban megjelenik: érettségi vagy szakmunkás vizsga.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.02. 11:26:29

@DIldiko:
Igen, igaz, én csak arról írtam, hogy E1 és F1 között sem nagy a különbség, így B1-F1 között is alig van, holott ráfordított idő és energia szempontjából sokkal több főiskolai végzettséget szerezni, mint szakmunkásképzőt végezni, esetleg érettségit szerezni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.02. 11:53:30

@DIldiko: 2002 szeptember, 2005 január, 2005 szeptember, 2006 április (választások), 2008 január.
Ezek béremelések voltak, de ahogy írtam, az értékük már eltűnt és a 2002 őszihez képest a többi nem sokat jelentett.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.02. 12:01:01

@Zabalint: Az elvárt tudást nem az egyetemi matek teljesítésére értettem, hanem ahhoz kell, hogy a hallgató felfogja, mit hall az első előadáson. Vagyis a meglévő alap kezdődik a sikeres emeltszintű érettséginél, ami a középszintű ötösnek felel meg. Sajnos gyakorlatilag senki sem érettségizik emelt szinten matekból.
A műszaki/TTK szakokra az elmúlt években felvettek középszinten érettségiző hármas tanulókat is, mert annyira nem volt jelentkező.

Persze az optimális az lenne, ha legalább egy emeltszintű négyesnek megfelelő tudással érkeznének a diákok, akkor nem csak az alapjaik lennének nagyjából rendben, hanem az első vizsgán is eséllyel indulnának.

DIldiko 2012.03.02. 12:57:16

@online távmunkás: Én béremelést csak 2002 őszén kaptam, akkor magasabb lett a bruttóm, mint a garantált bérminimum. Annak emelésével a többi évben már csak kiegészítették hozzá a fizetésem. Szégyen, hogy 23 éves munkaviszonnyal annyit viszek haza, mint egy most végzett! Ráadásul közben két emelt szintű okj-s képzést is elvégeztem, magasabb kategóriába kerültem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.02. 13:11:44

@online távmunkás:
Nem elvárt tudás az emelt szintű érettségihez szükséges ismeret sehol sem induláskor, az első félév anyaga matematikai analízisből a legtöbb helyen nagyjából ez:
- sorozatok, sorok, határértékük, Taylor sor
- függvények határértéke
- differenciálhányados, deriválás
- primitív függvény
- határozott integrál

A második félévben jönnek a parciális deriváltak, vonalintegrál, kettős integrál, differenciálegyenletek, stb. Mint látható, az első félév anyaga nem épül olyanra, amihez középszintű matematika ne lenne elég, sőt faktosoknak nincsen újdonság. A probléma ott kezdődik, hogy az egyetemi oktatók több mint fele nem tud tanítani, így aki nem volt matek tagozatos vagy faktos középiskolában, az vagy bukik, vagy vért izzad, vagy korrepetálásra jár.

"A műszaki/TTK szakokra az elmúlt években felvettek középszinten érettségiző hármas tanulókat is, mert annyira nem volt jelentkező."

Mikor én érettségiztem, volt olyan, aki 2-es informatika érettségivel ment informatikatanár szakra(és ezt asszem magyarral párosította, abból sem volt jobb), nyilván az ilyenek sosem végeznek, más kérdés, hogy egy ideig bent maradnak a rendszerben. Egyébként igaz, hogy emiatt 70-80%-os a szórás, vidéki mérnök szakokon van ahol ez 90%, kis létszámú szakon(pl. Veszprém anyagmérnököknél) láttam már teljes kihalást is. Egyébként ha jók mennének csak, akkor is felét kiszórnák.

"Vagyis a meglévő alap kezdődik a sikeres emeltszintű érettséginél, ami a középszintű ötösnek felel meg."

Te nagyon el vagy tévedve. Nyilván mások az elvárások, de mivel az emelt szintű más ponthatárokkal dolgozik, ezért emelt szintűből az 5-öst vagy a 4-est megszerezni nem lenne nagy kunszt egy olyannak, aki középszinten 5-öst ír. Inkább az a helyzet, hogy csak a jobbaknak éri meg megírni(hiszen 80% alatt sokkal rosszabbul jár vele, mint egy 90% fölötti középszinttel). Szvsz ha már összehasonlítás, kb. egy 90%-os középszintű felelne meg olyan 60%-os(tehát 5-ös) emeltnek, legalábbis matekból, nyilván nehéz összevetni, mert emelt szintűhöz több tudás kell.

Amúgy öcsém és barátnőm nővére emelt szintűt írtak matekból, nem mert kellett nekik, hanem csak úgy. Mindketten bőven 90% felett, pedig öcsém nem egy zseni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.02. 15:41:44

@Zabalint: Láttad milyen manapság egy középszintű érettségi? Egy jobb képességű általános iskolai nyolcadikos meg tudja írni négyesre (60%-os teljesítmény). Az emelt szint pedig nagyjából olyan nehéz, mint amilyen korábban egy könnyebb egyetemi felvételi felvételi.
A tanárok döntő többsége ugyanazt a tudást szeretné az elsőévesekről feltételezni, mint 10 éve, azonban a legtöbb helyen rájöttek, hogy ezt csak korrepetálás után várhatják el. Ezért volt nagy baklövés választhatóvá tenni az emelt szintű érettségit.

Ha a 90%-os középszintű érettségit írók meg tudnák írni az emelt szintet 60%-ra, akkor mind azt csinálná, mert +50 pont jár érte a felvételi pontszámításnál.
Vagyis úgy érzi a legtöbb középszinten 90%-on teljesítő diák, hogy nem tud 40%-nál többet összehozni emelt szinten.

Mariann19 2012.03.02. 17:20:11

@DIldiko: Szakszerűen megfogalmazott válaszod minden pontjával egyetértek.Számomra elgondolkodtató, hogy egy ilyen - államilag agyontámogatott - cég, amelybe évek óta mint feneketlen kútba, döntik a pénz, miért nincs folyamatos állami ellenőrzés. Ismeretes, hogy ezt a funkciót az igazgató tanács, főként a felügyelő bizottság hivatott ellátni, a tapasztalatok viszont nemcsak itt, más vállalkozásoknál is névlegesen, szakismeretek hiányában működnek.A BKV-nál közpénzekről van szó, ha kivételes a finanszirozási igénye, legyen kivételes e pénzek felhasználásuknak kiemelt ellenőrzése. Ez egy prevenciót jelentene a drámai helyzetek kialakulásának megelőzésére, megszüntetné a "feneketlen kút" kialakulásának szindrómáját.

XCat 2012.03.02. 21:12:49

Mennyi értelmiségi, istenem. Na, megyek én öngyizni. :D

király vagyok 2012.03.03. 00:48:09

ménem inkáb kurelni mész szopós cica
verjem a szádba

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.04. 19:07:24

@online távmunkás:
A számolásod azon a feltételezésen alapul, hogy az illető viszonylag korrekt hozott pontszámmal rendelkezik, szélsőséges eseteb, és mondjuk nem egy kockáz ismertem, aki jó volt matekból meg informatikából, de pl. töriből és magyarból 2-es, szóval duplázásnál a 90%-os középszint a 65%-os emelt szintnek felel meg.

Amúgy láttam én középszintű érettségi feladatsorokat, mostanit is, mikor én érettségiztem, akkor már kétszintű rendszer volt. Én akkor középszinten írtam 99%-ot, és azon rendszer szerint 75% fölött jártam volna jobban az emelt szinttel, pedig 90-100% között már nem volt pontszámbeli eltérés. 60%-ra biztosan bőven meg tudtam volna írni, 75% nem biztos, hogy összejött volna, de a közép 90% feletti biztos volt. Informatikából viszont emelteztem, azt nagyon elrontottam (igazából az oka, hogy kissé antiszociális voltam, mert rosszul volt feltéve egy általam kért program, és ahelyett hogy szóltam volna, és leállítják az időmet, meg megoldják, én inkább megoldottam a problémát, de több mint fél órába telt) , és 73% volt, de ismerve az akkori középszintű feladatsort, amely kizárólag Micro$oft programok ismeretére épült, és nem volt benne semmi programozás, na azt biztosan nem írtam volna meg 90%-ra, de ha megírom, akkor szintén azzal jártam volna jobban.

FL 2012.03.05. 23:15:41

@Közbiztonság Szilárd: Azért nem kéne ekkorát hazudnod! Amikor azt állítod, hogy "Párizsban 1 euróért, azaz 1 BKV-jegy árának 90%-áért 60 percet utazhatsz", akkor a BKV jegy 320 Ft-os árát veszed alapul, 1 Euró ennek tényleg kb. 90%-a lenne, már ha ott 1 Euróért utazhatnál 1 órát... De nem tudsz, mert ott az egy db jegy ára 1,7 Euró, 1,27-ért a 10 db-osat kapod. Ja, hogy az Budapesten is van, 280 Ft-ért/db? Hát, azt szépen lehazudjuk...

király vagyok 2012.03.05. 23:19:08

hát ha van csicska amely vesz jegyet akor asz vegyen geci de amig nem volt A6-osom addigse vettem sose rohagyon ki májatok

FL 2012.03.05. 23:24:44

@Waddafakk: Az valóban igaz, hogy a jövedelmekhez képest nálunk elég drága a jegy és a bérlet is, de pl. Londonban a legrosszabb ez az arány, és Berlinben is lényegesen rosszabb, mint nálunk. Gondolj bele, hogy gyakorlatilag a béreken kívül minden más (áram, gázolaj, alkatrész) ugyanannyiba kerül a BKV-nak, mint általában Európában.

"Mi a titkuk, hogy még nem ment csôdbe itt a tömegközlekedés? Itt is termelôdik a sok milliárd Forintnak megfelelô veszteség, csak lenyeli az állam, meg a fôváros?"
Nem lenyeli, hanem kifizeti a szolgáltatónak. Az EU-ban van ugyanis egy olyan előírás, hogy a megrendelt közszolgáltatást ki kell fizetni, illetve azt a hányadát, amit a bevételek nem fedeznek. Éppen ez most a probléma, hogy a fővárosnak nincs annyi pénze (elment a 4-es metróra...), hogy az állammal együtt fedezzék a menetdíjon felüli részt.

Ez is csak egy nick 2012.03.06. 01:08:52

@FL:
És a német munkásnak mennyivel kerül több munkájába megcsinálni valamit, hogy 6-szor annyit kap érte, mint egy magyar?

Ha már az árak ugyanazok, akkor térjünk már ki erre a kérdésre is.

Mellesleg ha 1-szer átszállsz, már olcsóbb Berlinben a jegy, mint nálunk.

Ja, és Párizsban hányszor is szállhatsz át azzal a jeggyel?
És az a 60 perc az utolsó járatra való felszállást jelenti, annak kell 60 percen belül lennie, nem az utazás végének.

1vidéki 2012.03.09. 12:26:22

Annyit tennék hozzá, hogy Budapesten a tömegközlekedés árai a legmagasabbak közé tartoznak egész Európában.
Lehet, hogy találunk 1-2 kivételt, pl. London vagy Stockholm, ahol bizonyos vonatkozásban drágább,de pl. Londonban a buszokon 16 év alatt ingyenes az utazás. Tehát ha családi szinten nézzük, (átlagos 2 felnőtt, 2 gyerek) akkor kirivóan drága a BKV.

www.vg.hu/gazdasag/draga-a-pesti-buszjegy-253492

Már 2008 végén, az akkori áremeléskor is arról cikezett a sajtó, hogy a BKV tarifái érezhetően magasabbak a prágai tarifáknál, a varsói és a pozsonyi szintnek közel kétszerese, a bukarestinek és a belgrádinak pedig a háromszorosa.
Vagy még egy példa: Kijev, ahol hasonló az átlagbér, mint Magyaroroszágon, (!) a metrójegy alig 50 Ft-nak megfelelő hrivnyába kerül, a metró havi bérlet pedig átszámolva 2000 Ft körül van.
És jól müködik, jobban behálózza a várost, mint Bp-en, tisztább, stb.

Bp-en az emberek jó része már ezeken a jelenlegi, brutálisan magas, irreális árakon sem tudja megvenni a jegyet, vagy bérletet. Minden áremelés kevesebb bevételt hozott az utóbbi években, a legutóbbi konkrétan 4%-kal kevesebb viteldíj-bevételt. Pedig növelték az ellenőrök számát, emelték a büntetések, pótdíjak összegét, bevetették a közterületfelügyelőket, de hiába..több bevétel a jegyekből nem lett.

Azt, hogy pontosan mennyi a bliccelők aránya, nem lehet tudni...ha egy bliccelőt elkapnak, a többiek akikhez nem ért el az ellenőr, gyorsan lyukaszt vagy leszáll.

Bliccelni pedig így kell, így lehet sikeresen:

modoros.blog.hu/2012/02/15/hogyan_blicceljunk_sikeresen
süti beállítások módosítása