Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Putyin csalt, de minek?

2012. március 05. - bogancs

A hangos belpolitika mellett viszonylag mérsékelten figyel oda manapság az ember a külpolitikai fejleményekre. Leginkább csak akkor, ha balhé van az Európa Parlamentben Magyarország körül, esetleg ha Szlovákiában eltörlik az egykulcsos adót, hogy aztán egy svédcsavarral gyorsan vissza is kanyarodhassunk a belföldi iszapbirkózásba, hogy 'Orbán már megint milyen hülye'.

Pedig hétvégén elnökválasztás volt Oroszországban. Nem olyan régen, még lélegzet visszafojtva figyeltük volna a híreket, előre latolgattuk volna az esélyeket, de ma már ez senkit sem érdekel. Az érdeklődő olvasók többségében csak két rövid infó ragadhatott meg: 1. Putyin nagy fölénnyel győzött, 2. A választásokon nagyszámú visszaélés történt.

Érdektelenné váltak az oroszok, már senki nem fél tőlük, pedig az atombombájuk ugyanúgy ott figyel, mint ahogy az olaj- és gázkészleteik is a legnagyobbak közé tartoznak. Inkább olyasmitől szokás ma itthon félni, hogy Viktor államosítja-e a bankszámlákat, odalesz-e a bírói kar függetlensége, és megszűnik-e az országban a médiaszabadság, meg ilyesmi. Esetleg még attól, hogy hogy fogunk majd megélni 47ezer forintból.

Az akadékoskodó külpolitikai szakértők, meg választási megfigyelők eközben olyan tök érdektelen dolgokon vannak lehidalva, hogy akkor most demokratikus volt-e az elnökválasztás a ruszkiknál, vagy sem? Csalással győzött-e Putyin, vagy sem? Voltak-e legrosszabb magyarországi időket idéző többszöri szavazások, vagy sem?

Nem is töltenék több időt ezzel, csupán egyetlen érdekességre hívnám fel a figyelmet a fenti kettő mellett, a futottak még kategóriára.

Szóval Putyin nyert 64%-kal, második lett a kommunisták örökös vezére Gennagyij Zjuganov 17%-kal, a harmadik egy milliárdos üzletember, mondhatni oligarcha, 8%-kal, a negyedik pedig a szélsőséges nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij 6%-kal.

Tehát lehet azt mondani, hogy Putyin csalt és fúj, de azért nézzük meg, hogy kik voltak Putyin ellenfelei! Melyik lett volna jobb? Nyilvánvalóan egyik sem. Vagyis esetleg valami nyugatbarát liberális elnök lett volna az álma sok külföldinek, de ilyen még a fasorban sincs.

Érdekes párhuzam ez a mai magyar politikával. Ismerjük ugye, hogy sokan PusztaPutyinnak csúfolják Orbánt és az is ismerős, hogy a leghangosabb ellenzékiek mind utálják az ellenzéki pártokat is, mondván, hogy azokra sohasem szavaznának, (hazugság! valójában mind az Mszp-re szavaznának majd), és valamiféle megfoghatatlan, tiszta, szakértői, liberális, feltétlen nyugatbarát Bajnai-kormányban reménykednek. De hát ilyen sincs a fasorban sem, és ahogy látom, nem is lesz. Helyettesítsük csak be az orosz eredményeket 2014-re: Pusztaputyin kap 64%-ot, az Mszp 17-et, az LMP 8-at, a Jobbik pedig 6-ot…

Ki fogad velem, hogy ez lesz? (Na tessék! Én is elbelpolitikáztam itt magam.) Van az a hülye hasonlat, hogy a varsói gyors. Hát most szerintem a moszkvai gyors lesz inkább az irányadó. Persze összefüggés egyikkel sincs semmi, csak olyan jól hangzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr264291668

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pax Orbán 2012.03.06. 12:41:32

A Magyar Hírlap "Álláspont" rovatában megjelent egy cikk Máté T. Gyula billentyűzetéből Orbán Viktorról. A trükk az, hogy egyszer sem írja le se a miniszterelnök nevét, se a pártjáét, hisz felületesen olvasva az írás főszereplője a mai Putyi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2012.03.06. 00:09:48

Zseniálisan átültetted az ottani eredményeket hazánkra. Most pedig futás vissza az ágyba, ahogy az ápolók már többször kérték tőled...
Holnap Chávez eredményeivel is mgpróbálkoznál a kedvünkért?

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.03.06. 09:05:54

@NYJetsTD: Nem is tudtam, hogy izraeliták is olvassák ezt a blogot.
Csókoltat a Hamasz!

sherrie 2012.03.06. 09:09:35

Tudsz Te bármit is az orosz belpolitikáról? Tudsz te bármit is arról, hogyan kebelezték be a lehetséges ellenzéki pártokat a Putyin-éra vezette érdekkörök? És mit is akarsz ezzel mondani pontosan? Hogy teljesen elfogadható, ami itthon van, csupán mert lám, az oroszok sem tudnak másra szavazni, mint hosszú évek óta egy pártra/emberre? És ez most jó és nyugodjak meg, hogy a világ már csak így működik? Reggeli agybaj.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.06. 09:33:26

@sherrie:

Azt mondják, az a jó írás, amely felkelti az emberek érdeklődését és az olvasónak további kérdései merülnek fel a témával kapcsolatban.

Te pedig csupa érdekes kérdést vetettél fel.

Érdekes dolgok ezek. Mi az elfogadott nyugati álláspont? Mi a véleménye azoknak, akik benne vannak? Számít-e az én véleményem?

Egy (nem túl pontos) idézet az egyik régi kedvenc filmemből, amelynek szintén volt orosz vonatkozása és most az eszembe jutott:

"Tudom, hogy van egy hivatalos álláspont. De az hülyeség! Én tudom, mert ott voltam és harcoltam! Térdig a mocsárban gázolva élelem és víz nélkül! Olyan fegyverrel, amelyik nem működött, miközben lőttek rám! És közben meg ilyen libák, mint maga az íróasztal mögül fújták az okosságokat. Beszipózva! Beatles dalokat énekelve!"

is 2012.03.06. 10:01:30

mennyi pénzt teszel fel erre a jóslatra? anélkül ugyanis hangemberként beszélsz össze-vissza. a 64%-os tippedet (pártlistán, magyarországi szavazókat figyelembe véve) természetesen tartom (azaz szerintem bőven 50% alatt lesz). a 6%-os Jobbikot is tartom, arra is mondj egy összeget.

Putyinnak is azért kellett ez a csalás, mert anélkül esetleg csak 54% lett volna, az meg már bármikor becsúszhatott volna 50% alá, és akkor második forduló. a második forduló miatt kellett neki csalnia.

sherrie 2012.03.06. 10:24:20

@bogancs: Örülök, hogy így látod. Oroszország a mai napig egy-párt rendszerben működik. Teljesen érdektelen, hogy, Medvegyev vagy Putyin van hatalmon, csak politikai adok-kapok folyik. Az orosz ellenzék, ahol felsorakozik a szűk értelmiségi réteg kb három Magyarországnyi lakosságot tesz ki, ami az orosz összlakossághoz képest elenyésző. Az elmúlt 10 évben rendszeresen küzdöttek, hogy demokratikusabb viszonyokat alakítsanak ki, legyen ellenfél/ellenzék/többpártrendszer. A társadalmi berendezkedés, a mély korrupció, az elszigetelt országrészek, ahol mélyszegénység és tudatlanság van, a tömegeket mindig egy olyan rendszer felé fogja könnyen irányítani, ami a populista, tekintélyelvű vezetéshez visz. Mindezek ellenére kezdett kialakulni vmi, amitől Putyinék megijedtek és nem véletlen, hogy már a nyílt csalás felé fordultak.
Orbánt nem véletlenül hasonlítják Putyinhoz. Ugyanazokkal a módszerekkel próbálja ellenzékét ellehetetleníteni, mint azt Putyinék teszik. Érdemes elbeszélgetni egy tanult orosz emberrel. Csakúgy, mint egy tanult olasszal. Hogyan facsarodik bele a szívük, hogy önkényurak tombolnak az országaikban. (Olaszok talán most fellélegezhetnek, bár sajnos ott meg legitimációs problémák léptek fel Berlusconi leléptetése után). Nincs mire szavazni, de azért, mert nem teremtik meg a választás lehetőségét, és a demokrácia mögé bújtatják az önkényt. Ami nem szolgál mást, mint egy szűk réteg gazdasági érdekeit. A párhuzam ebből a szempontból Magyarországgal tökéletes.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.06. 10:24:26

"Helyettesítsük csak be az orosz eredményeket 2014-re: Pusztaputyin kap 64%-ot, az Mszp 17-et, az LMP 8-at, a Jobbik pedig 6-ot… "

Tehát ezzel azt állítod, hogy az MSZP kommunista, az LMP-t egy oligarcha irányítja, a Jobbik pedig szélsőségesen nacionalista(tudom, hogy nem pont ezt állítod, nem ez a lényege a mondanivalódnak, de most akkor is belemegyek ebbe a kérdésbe). Én több-kevésbé az utolsóval értenék egyet, és az LMP-t meg az MSZP-t felcserélve kicsit közelebb állunk az igazsághoz, de még mindig távol.

Egyébként az a helyzet Oroszországgal, hogy nem véletlenül nincsen ott jobboldali-liberális, baloldali-liberális, jobboldali-konzervatív vagy egyáltalán demokrata párt. A te érvelésedet rá lehetne húzni a Horthy rendszerre is, legyintve, hogy az ellenzéki pártok amúgy is gagyik voltak, jó hogy mindig ugyanazok nyertek...

De te legalább őszinte Fidesz fan vagy, nem próbálod tagadni az Putyin-Orbán párhuzamot, hanem előbbit is megmagyarázod, hogy igazából nem is antidemokratikus, csak nincs komoly kihívója. Ezzel az egésszel amúgy óriási öngólt lőssz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.06. 10:26:57

Az ok pedig, hogy csak legyintünk az orosz választásra az, hogy senki nem vár ott változást, mindenki beletörődött, hogy Putyinék maradnak még jó ideig.

Kutchek (törölt) 2012.03.06. 12:01:19

"Putyin csalt, de minek?"

Nem gondolnám, hogy Vova felhívott minden helyi pártitkárt, hogy kell egy 60+%.os eredmény.
Egész egyszerűen ott is vannak olyan emberek, akik túlbuzgóak, ha a főnök kedvében kell járni. Akik belecsússzannak a főnök seggébe, ha az hirtelen megáll. Akik minden célon képesek túllőni.

"Érdekes párhuzam ez a mai magyar politikával."

Maximálisan egyetértek.

ayatollah 2012.03.06. 12:06:41

Te öcsém kurvára nem vágod az orosz témát.

Aki igazi ellenfele lehetett volna Putyinnak azt nem is engedték elindulni. Akik elindultak azok kirakatfigurák, senki sem veszi őket komolyan. A többszöri szavaztatás és kötelező kirendelés a szavazásra azért kellett hogy mégse 20%-os részvétel mellett győzzön a kvázi egyetlen jelölt.

De nehéz felfogni...

Amúgy ha nálunk a "Pusztaputyin" ugyanezt a taktikát alkalmazza, és nem fognak engedni komolyabb kihívót indulni (pl. Bajnai), csak a kirakatbohócokat akik bent ülnek a parlamentben, valóban ugyanerre számíthatunk.

Crult 2012.03.06. 12:13:51

Kérdezzük meg Kun Miklóst! :)

fran7 2012.03.06. 12:18:14

@ayatollah: Ki lett volna az igazi ellenfél? Kaszparov? Vagy kire gondolsz?

fran7 2012.03.06. 12:20:21

@ayatollah: Ha Bajnait komoly jelöltnek tartod, akkor te meg a magyar politikához helyzethez nem értesz, túlzottan.

ayatollah 2012.03.06. 12:51:27

@fran7: pl. Javlinszkij. Nem mondom, hogy ő jobb lenne, mint Putyin, de nyilvánvalóan koncepciósan zárták ki.

Putyint amúgy sokkal többre tartom mint politikust (nem mint embert), mint a mi focistánkat, szóval az összehasonlítás rossz.

ayatollah 2012.03.06. 12:52:18

@fran7: Ha Bajnai+Oszkó nem komolyabb jelölt mint Orbán+Matolcsy(+Schmitt LOL) megeszem a kalapom.

ayatollah 2012.03.06. 12:55:56

"Van az a hülye hasonlat, hogy a varsói gyors. Hát most szerintem a moszkvai gyors lesz inkább az irányadó. Persze összefüggés egyikkel sincs semmi, csak olyan jól hangzik"

Különösképpen, hogy Orbán és félnótás bandája közelébe nem ér Putyin agyafúrt KGB-s maffiájának. Ha te a kettőt egy szinten kezeled elég komoly gond van a realitásérzékeddel :)

ayatollah 2012.03.06. 12:57:55

Nem vitatom, hogy valószínűleg a mi vezérünknek is Putyin a példaképe, de ez kb. olyan hogy Fluor Tomi is szeretne Eminem lenni...

kifordított nagyanyó 2012.03.06. 13:21:20

@NYJetsTD: Ott a pont.:))
@Szakaly Gyorgy: Pedig kurvára igaza van.

Ez a viktoros összehasonlítás.
Tehát,mivel mindenki más hülyébb,mint a viktor,tehát neki kell maradnia örökre!
Húzd már ki a fejed a viktorod seggéből!

Az oroszok erejének,hatalmának elbagatellizálása meg szerintem hülyeség!

debreceni.blog 2012.03.06. 13:35:16

"Nem attól erős, hogy sokan szavaztak a fideszre, mert akkor Putyin most a legnagyobb demokrata a bolygón, hanem attól, hogy meri saját magát ellenőriztetni minél több oldalról. "

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1827_hatalom_navracsics

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.06. 14:06:08

Nyolc darab orosz állampolgárságú kollégám van. Mind elment szavazni (követségre). A 8-ból 1 nem szavazott Putyinra, ő a "gonosz" oligarchára voksolt. Tehát a munkahalyemen Putyin 87,5 %-ot ért el.

magyar ember teli szájjal 2012.03.06. 14:26:02

A szórakoztatóipar egyik csodája ez a blog. Gréczy Zsozsóé a másik.

magyar ember teli szájjal 2012.03.06. 14:26:39

@dr. birca max: Magyarul: Orbán Viktor 87,5%-ot érdemel!

b p 2012.03.06. 15:06:36

@sherrie: 3 Mo-nyi ember az több mint 20% lenne Oroszországban. Valamiért mindenki óriásinak képzeli (én is), de csak 140 millióan vannak (nincs 2 Németország).

ayatollah 2012.03.06. 16:38:12

@Szakaly Gyorgy: Miért a NY Jets az zsidó csapat? Nem is tudtam...

NYJetsTD 2012.03.06. 17:18:42

@Szakaly Gyorgy: Te sötét retardált barom... az szerinted ott Jews vagy Jewish??? JETS!!! Most pedig szemüveget cserélni...

@dr. birca max: Azt az egyet meg ma véletlenül elüti egy autó. Kilencszer...

@magyar ember teli szájjal: "A szórakoztatóipar egyik csodája ez a blog. Gréczy Zsozsóé a másik."

Betenném őt Bogánccsal egy ringbe. A nyertes folytathatja a blogolást..
Gréczy "csak a Feri" Zsolt vs. "viktor az én istenem" Bogancs csata...
De szép nap lenne!

ayatollah 2012.03.06. 17:35:51

@sherrie: "És mit is akarsz ezzel mondani pontosan? Hogy teljesen elfogadható, ami itthon van, csupán mert lám, az oroszok sem tudnak másra szavazni, mint hosszú évek óta egy pártra/emberre?"

Ezek a nyomorékok azt is megmagyaráznák, ha Orbánék lövetnék a saját népüket, hogy az bizony jó dolog, lám Asszad is ezt csinálja Szíriában.

Mondjuk nekünk nincs hadihajónk, meg tankunk se nagyon... :)

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.03.06. 17:57:36

@NYJetsTD: Én nem a jelvényedet néztem, hanem az írásod szellemiségéből következtettem.
Miért vagy felháborodva a feltételezéstől? Csak nem utálod őket?

Egyébként New York-ot bizonyos körökben Jew Yorknak is becézik.

Azt pedig nem is tudtam, hogy a NY Jets egy csapat. Rugby? Baseball? Rap? Egyhülyeség.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.03.06. 18:07:34

@ayatollah: Te elhiszed, amit a híradóban mondanak bármiről?
Általában az az igaz, ha átfordítod az inverzére azt, amit állítanak benne.

Hallottál már a líbiai forgatókönyvről? Olvasd el, és akkor megtudod, hogy ki kit gyilkol.
Asszadot most olyan szomszédos országok bírálják a demokrácia nem megfelelő kiterjedtsége miatt, ahol többnyire monarchia van, 0 demokráciával.

ayatollah 2012.03.06. 18:23:16

@Szakaly Gyorgy: híradóval kapcs. egyetértek.

Asszad viszont hadihajóról meg tankokból löveti a népét. Nekem nem lesz példképem az biztos. :)

A Jets-szes csóka semmi vallási tartalmú megjegyzést nem tett, korrektül reagálta le békemenetes blogger barátunk erőltetett posztját. Szerintem biztos így reagálja le egy tisztességes krisnás, vagy jehova tanúja is, vagy egy jóravaló ateista.

Amúgy NY-ban van mindenféle negyed, NY nem csak Manhattan. Gondolom azok a félkegyelműek akik szerint NY zsidó város csak Manhattanben jártak...

NYJetsTD 2012.03.06. 18:25:09

@Szakaly Gyorgy: "Én nem a jelvényedet néztem, hanem az írásod szellemiségéből következtettem."
Segítek. Funkcionális analfabéta vagy.

"Egyébként New York-ot bizonyos körökben Jew Yorknak is becézik"

Jól mondod. Bizonyos körökben.

"Azt pedig nem is tudtam, hogy a NY Jets egy csapat. Rugby? Baseball? Rap? Egyhülyeség."
Okos vagy. Felesleges már ennél több információt magadba tömnöd. Amid van, az is túl sok...

NYJetsTD 2012.03.06. 18:32:46

@ayatollah: "vagy egy jóravaló ateista"
Ott a tízes találat...

"Amúgy NY-ban van mindenféle negyed"
Egy jó kis zsidózás fontosabb számára...

Asszad viszont hadihajóról meg tankokból löveti a népét. Nekem nem lesz példképem az biztos. :)

Kénytelen, mert retteg hogy úgy jár mint Kadhafi.. pedig úgy fog...

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.03.06. 18:41:16

@ayatollah: A szíriai népet a NATO által külföldön kiképzett terroristák/zsoldosok/ügynökök lövik. Ha Ororország és Kína nem vétózta volna meg a biztonsági tanács (így kisbetűvel, mert megérdemlik) határozatait, akkor már a NATO is bombázná a lakótelepeket és a közműveket (ugyanúgy, mint Líbiában tette). Mindezt azért teszik, mert Szíria még független állam (még nem függ a bankárokból álló háttér-világhatalomtól)
Ezekkel a dolgokkal az iráni Ayatollah-ok is tisztában vannak.

Putyint is ez a hatalom utálja, mert nem tudja sem ellopni, sem elrabolni, sem bagóért megkaparintani az orosz ásványkincseket. Putyint nem lehet megvásárolni, mint Jelcint.
Többek között ezért is sértő, ha őt OV-hoz hasonlítja bárki.

ayatollah 2012.03.06. 19:00:14

@Szakaly Gyorgy: Az utolsó sorral egyetértek. A többit meghagyom akadémiai vitának.

hackbard.celine 2012.03.06. 20:28:21

@bogancs: miért posztolsz olyan témáról, amiről még annyi fogalmad sincs, mint a minimálbéres megélhetésről?
Oroszország egy katonai nagyhatalom. Jelen állás szerint egy ligában játszik az USÁ-val, gazdasági és hadi potenciálját a Putyin éra alatt megsokszorozta. Második liga Kína, India, harmadik liga Pakisztán, Izrael, az olajemirátusok, negyedik mondjuk Észak-Korea.
Ebben a mátrixban Magyarországot nem jegyzik. Sehol. Pörsenés a bolha seggén lévő szőrszálon.
Innentől párhozamot vonni Putyin és Orbán között jóhiszemű megközelítésben tájékozatlanság és/vagy naivitás, rossz esetben egyszerű ostobaság.
Orbánt azért pusztaputyinozzák, sőt lukasenkózzák, mert pártjának és szép új rendszerének a sajátos hatalom- és vagyonmaximalizáló módszerei egyszerűen nem EU konformok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.07. 10:24:01

Elgondolkodtam valamin.

Még a Medgyesi kormány idején beszéltem egy Fidesz fan arccal. Azt mondta, szerinte a demokrácia meg a diktatúra sem jó, hanem a kettő keveréke lenne az igazi, ahol nincs választás, hanem az országot egy jó ember vezeti jó szándékkal, viszont neki korlátlan hatalma van. Nem akartam neki mondani, hogy egyrészt ilyen tökéletes ember nem létezik, akiben egyszerre van jó szándék, rátermettség és a nép is elfogadja(diktatúrában is előfordulhat, hogy elzavarják), nyilván ő nem mondta ki, de ő Orbánt ilyennek tartja, másrészt pedig ez éppen ugyanolyan diktatúra lenne, mint a többi.

Szóval azon gondolkodtam el, hogy a Fidesz alapvetően kettő táborra szakad. Egyik szükségtelennek tartja a demokráciát, mert azt gondolja, egy Orbán vezette kormány minden alternatívánál jobb, most kiderült, Bogáncs ebbe a csoportba tartozik. A másik pedig foggal-körömmel védi, hogy Orbánnak nincsenek diktatórikus hajlamai, mindez csak az Orbán fóbián alapul, amit az ellenfelei táplálnak az emberekben. Eközben Orbán meg nagy ívben tesz arra, hogy demokrácia vagy nem demokrácia, ha az ellenfelei győznek, akkor rossz a demokrácia, mert megvezették a népet, vagy másik verzió, hogy csaltak, ha ő nyer fölényesen, akkor meg a 2/3-os felhatalmazásra meg a demokráciára hivatkozik. Egyébként ezzel alapvetően semmi baj sincsen, a politika ilyen, a baj az, amikor a hívei ennek ellenére szentként tisztelik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.07. 10:37:53

@hackbard.celine:
Gazdaságilag inkább Kína az, amelyik egy kategória az USA-val, mármint ha a teljes gazdaságot vesszük, nem főre lebontva, katonailag nyilván Oroszország a 2. a világon.

Párhuzam viszont a hatalom gyakorlási módszerekben és a személyi kultuszban van, és ez nem méret függő, kis országnak is lehet atyaúristene. Hozzáteszem, a hatalom gyakorlás módszere csak a felszín, én Putyint sokkal többre tartom, mint Orbánt, ő és az emberei hozzáértőbbek, mint Orbánék, de ha orosz lennék, Putyin ellen ugyanúgy tiltakoznék, mint itthon Orbán ellen.

Bloodscalp 2012.03.07. 18:23:20

@NYJetsTD: :) az első hsz-ben benne van minden:) ránéztem erre a szánalom propaganda oldalra, de még nem verik a tűzet a békeséta 2.0 mellett...mintha Alekosz írná ezeket...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.07. 20:17:54

@Zabalint: Illetve megfordítva:
@bogancs:
"Nem olyan régen, még lélegzet visszafojtva figyeltük volna a híreket, előre latolgattuk volna az esélyeket, de ma már ez senkit sem érdekel."
Nem olyan régen még olyan hírek terjengtek, hogy Medvegyev szembe fordul Putyinnal, és felkavarják az álló vizet. Mivel végül ez most nem állt fenn, lefutottá vált a meccs, egyértelmű volt Putyin győzelme (mint 2010-ben Orbáné). Ráadásul nem változott semmi, nincs miről beszélni.

"csak olyan jól hangzik."
"Szóval Putyin nyert 64%-kal, második lett a kommunisták örökös vezére Gennagyij Zjuganov 17%-kal, a harmadik egy milliárdos üzletember, mondhatni oligarcha, 8%-kal, a negyedik pedig a szélsőséges nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij 6%-kal."
Ez miért hangozna olyan jól? Nem szeretném ha a magyar választék Orbánból, Thürmerből, Gyurcsányból/Szélesből/Demjánból (ízlés szerint) és Vonából állna. (nem mintha a mai felhozatal olyan jó lenne, de a te alternatívádnál még mindig jobb).

"az is ismerős, hogy a leghangosabb ellenzékiek mind utálják az ellenzéki pártokat is, mondván, hogy azokra sohasem szavaznának, (hazugság! valójában mind az Mszp-re szavaznának majd),"
Ez a totál hülyeség is csak a te bináris fejedben él - Fidesz-Mszp-n kívül is van élet - legrosszabb esetben a bojkott.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.07. 21:13:56

@vadász2:

"Ez a totál hülyeség is csak a te bináris fejedben él - Fidesz-Mszp-n kívül is van élet - legrosszabb esetben a bojkott."

Aki bojkottál, az valójában a legerősebb pártra, vagyis a Fideszre szavaz, ugyanis minden nem Fidesz szavazat a Fidesz %-os fölényét csökkenti. Ha viszont valaki nem szavaz, az gyakorlatilag olyan, mintha elfogadná a többiek döntését, tehát matematikailag a nem szavazók igenis egy megosztott szavazatot adnak le, mégpedig olyan arányban megosztva, ahogy a választók szavaztak. Tehát legnagyobb arányban a Fideszre. Ergó aki Orbánt le akarja váltani, az igenis szavazni fog. Ez ilyen egyszerű (legalábbis a választási matematika szerint).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.07. 21:59:21

@bogancs:
Vannak azért határok, az új választási rendszer még kérdéses, de jelenlegi szerint ha a 2. forduló is érvénytelen, akkor érvénytelen a választás. Nyilván ha országosan érvénytelen lenne, akkor a Fidesz vezette ügyvezető kormány maradna, de közben megindulhatnának új mozgalmak, hogy az ismételt választáson már legyen kire szavazni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.07. 23:03:08

@Zabalint:

Azért lássuk be, ezek elég távoli határok. Ha a részvételi szándékokat nézzük, minimális az esélye egy alacsony részvétel miatti érvénytelen voksolásnak.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.08. 07:09:52

@bogancs: Nem értem miért veszed készpénznek, hogy 2014-ben is a Fidesz lesz a legerősebb párt a választóknál.Ettől eltekintve persze igazad van, de más lehetőség nem nagyon van a nemtetszés kifejezésére (az érvénytelen szavazat ugyanolyan, mint ha nem szavaznál: kéne egy olyan is, hogy egyik sem, akkor azoknak is lenne mozgásterük, akik elmennének szavazni, de nincs kire (és most helytelenül az inaktívak közé sorolják őket). És mondjuk az ilyen szavazatokat arányosan levonnák a leadott szavazatokból :-P

2010-ben nem volt egy százalék az érvénytelen szavazatok száma:
legtöbb Hevesben:
www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.03.08. 10:36:42

Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy együttes összefogással mire lennének képesek. Lásd a képet!
mr-moto-velorex.blogspot.com/search?updated-max=2012-03-03T10:08:00%2B01:00&max-results=5

A megoldás az eddig parlamentbe került pártok (és azokból kiváltakból alakult új pártok) elutasítása.
A legkényelmesebb megoldás, ha nem mész el szavazni.
A legütősebb, ha elmész, de érvénytelenül szavazol (pl. áthúzod a neveket, és aláírod: egyiket sem!)

Az is csúnya hír lenne, ha a részvétel 10% alá esne, de az még csúnyább, ha az érvénytelen szavazatok száma 90% fölött lenne. És ezen már az sem segítene, ha módosítanák a törvényt, hogy a részvételi aránytól függetlenül érvényes a szavazás.

Nem a legkisebb rosszat kell választani. Ha nincs jó, akkor NEM szabad választani.

Joooe 2012.03.08. 13:47:33

Fogadok egy sörbe, hogy az mszp nem fogja annyia megverni a jobbikot :) (17-6)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 14:30:21

@bogancs:
Igen, igazad van, de felvetettem, hogy például mi lehet célja a szándékos távolmaradásnak, és ha elég sokan csinálják ezt, akkor összejöhet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 19:28:36

@Zabalint:

Avagy lehetne szavazni a Kétfarkú Kutyapártra. :)

Csórikám is ilyen elvarázsolt emberke volt:
zolivagyok.blog.hu/2010/08/18/legyel_te_is_ketfarku

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 19:29:34

@Joooe: @is:

Hát igen! Lehet, hogy elhamarkodtam ezt a fogadási ajánlatot. :))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 20:03:50

@NYJetsTD: A Jets az egy lúzer banda!
Mondom ezt én Dallasos....:))

NYJetsTD 2012.03.08. 20:39:19

@Tigeri: : )))

Bár, most hogy így vissza tekintek az utolsó meccsre... 2011.09.11.
Dallas Cowboys - N.Y. Jets 24 - 27...
hmmmm : P

De majd jövőre a Super Bowl-on... Merjünk nagyot álmodni : )))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 23:01:01

@NYJetsTD: Igen.Az a mosoly a kommentem végén a teljesítményünknek szól.
Az tényleg nagy álom.
Hallottad,Payton Manning meg a Colts szerződést bontottak.Pedig egész jól muzsikáltak együtt.
Áááá!Most néztem meg a meccs statisztikáját.Persze hogy a végén kaptunk 17 pontot.Mint a Lions ellen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 23:01:52

@NYJetsTD: Most mondanám,hogy mázlitok volt,de nincs hozzá pofám.:))
Na jóéjt!

NYJetsTD 2012.03.09. 00:17:44

@Tigeri: Most, hogy szét offoltuk a putyin témát:

"Igen.Az a mosoly a kommentem végén a teljesítményünknek szól."
Tudtam, de azért nem hagytam ki egy jó kis csipkelődést... : )

"Hallottad,Payton Manning meg a Colts szerződést bontottak."
Gondolom attól féltek, ugyanúgy járnak, mint a vikingek Brett Favre-val.

Mi meg reménykedjünk, hogy mindkét, idén béna kacsa banda összeszedi magát.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:21:11

@NYJetsTD:

Itt a Nívó Blogon nincs olyan, hogy off!

Inkább úgy kell felfogni a posztokat, mint egy-egy vitaest programjának hivatalos részét, és utána a hozzászólásokban következik a kötetlen rész.

Hozzá lehet szólni a konkrét témához is, vagy akár egészen mársól is lehet itt csevegni, ami éppen kiforogja magát.

Épp ezért itt nincs semmiféle moderáció sem. Ami elhangzott, az elhangzott és kész.

Nyitottak vagyunk mindenre, örülünk, hogy találtatok egy közös témát! :)

NYJetsTD 2012.03.09. 09:03:24

@bogancs: Sohasem titkoltam, hogy semmiben sem értek veled egyet, de ez most azért értékelem. Kapsz egy jó pontot. OFF : )

kifordított nagyanyó 2012.03.09. 13:53:52

@bogancs: Pedig már épp akartam mondani,hogy feljavítjuk a blogot ezekkel a hozzászólásokkal.:))

kifordított nagyanyó 2012.03.09. 13:56:51

@NYJetsTD: De ha rábasznak és nem jön be a szezon az újonccal és Payton meg ott lesz a rájátszásban az új bandájával,a szurkolók kinyírják a vezetőséget.

NYJetsTD 2012.03.09. 18:14:32

@kifordított nagyanyó: Bogancs így is hálás, végre nem őt szidják... : )

Valószinüleg Andrew Luck vagy Robert Griffin lesz Payton helyett. Mindkét kissrác zseniális, de szerintem az első évben többet fognak a fűvön feküdni, mint az asszony mellett.
Amerikának kellenek a hősök, az elején biztosan velük lesz a Lucas Oil stadion közönsége, de öt-hat meccs után nem jönnek az eredmények....

NYJetsTD 2012.03.09. 18:15:58

bocs... de ha öt-hat meccs után nem jönnek az eredmények....

kifordított nagyanyó 2012.03.09. 21:33:34

Jó kis NFL blog lett ebből.:))
süti beállítások módosítása