Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Aki másol, azt ünneplik!

2012. március 31. - Droli

Akkor egy kis "belsős információ" az elején: ccactusszal volt egy levélváltásom nemrég, melyben ezt a Schmitt ügyet tárgyaljuk, mármint, hogy érdemes-e beszállni ebbe az egészbe. Valóban, az összes blog ezzel foglalkozik, a sajtó is ezzel van tele, meg néhányunknak ama bizonyos testrésze is, hogy másról sem lehet olvasni. A közhangulat azért eléggé egyhangú: Schmitt másolt, takarodjon! Úgyhogy én előre elnézést kérek, hogy már megint "schmittpali", de ígérem, most ismét más szempontból közelítem meg a témát, blogunk első posztjában amúgy is ezt tűztük ki: nem baj, ha nem egységes a vélemény, és egyik posztban ezt olvasni, a másikban meg az ellenkezőjét, de hát ez a blog mégis csak egy fórum, ahol meg lehet vitatni a dolgokat.

Szóval érdekes, milyen gyomra van a közvéleménynek: Schmittet mindenki elítéli, mert másolt, míg mást ugyanezért ünnepel, sőt, celebnek nevezi ki! Most hozzak példákat? Itt vannak a zeneszámok, az Index írt erről egy kiváló cikket, szépen végig lehet nézni az összes videót, lesz meglepetés bőven :-) Jobb esetben az eredeti szerzőket ugyanúgy feltüntették, mint Schmitt az értekezés végén (még jobb esetben meg is kérdezték őket),  rosszabb esetben meg hallgattak, mint a sír, és legfeljebb "áthallásról" beszélnek. Mindenesetre mi, emberek, továbbra is szeretjük Zoránt, és nem követeljük, hogy Süsü mondjon le (pedig ő a kis királyfi jobbkeze)! Mindent meg lehet magyarázni, ezt is.

És ott vannak például a népszerű "celebkönyvek"! Nyílt titok, hogy némelyiknek köze sincs a fedőlapon feltüntetett szerzőhöz, hanem "munkatársak", meg "irodalmi négerek" írták őket, nevük fel is van tüntetve valamelyik oldalon, de hát ez van, sztárszerző kell, ezt veszik az emberek! Kedvencem, mikor olyan celebek könyveit adják ki, akik két értelmes mondatot nem tudtak még összehozni, de rögtön választékos, kiváló stílusban könyvet írnak, persze még a karrier csúcsán, nehogy öt perc múlva elfelejtse őket mindenki. Ezeket a könyveket kiadják (tudom, nem mi, valakik), megveszik (tudom, nem mi, valakik), utána elmennek ennek a celebnek a műsorára (tudom, nem mi, valakik), akik a jó isten tudja, mit adnak ott elő, de egy darabig megélnek belőle.

Ha valakit Magyarországon hazugságon kapnak, nem kell félnie: Frei Tamás például kávézókat nyitott, és könyvei megtalálhatók a sikerlistákon. Győzike is végighazudta a teljes bulvársajtót sztorijaival, mégis ünnepelt sztár volt (és lehet, ma is az lenne). A fociban a régi bundákról, megbeszélt bajnoki címekről ma már csak anekdotázgatnak, sőt, a szurkolók még büszkék is arra, hogy csapatuk X-szer volt bajnok - hogy ebből mennyi volt bunda, ma már nem érdekes. A politikai életből nem is hozok példákat, mert rengeteg politikus hazudott már, és mégis "ott van".

Schmitt esete kicsit más persze, mert ő köztársasági elnök, és tőle elvárná az ember, hogy ne másoljon, ne hazudjon. Szerintem a doktor úr - politikai karrierje szempontjából - nem ott követte el a hibát, hogy másolt (az abszolút megszokott jelenség a vásárolt diplomák és nyelvvizsgák országában, ha elvtársnak el kell intézni valamit, azt megoldják ügyesben), hanem hogy ezt nem ismerte el, és most is játsza a hülyét. Ott, januárban meg kellett volna mondania: "igen, másoltam, jóváhagyták" vagy elintézni egy laza "na és?"-sel, ma már a kutya nem emlékezne rá. Ehelyett mismásol, magyarázkodik, ami kínos. Példát vehetne a celebeinkről, azok megoldották ügyesben: na és, ha nem én írtam? Egy napig téma, aztán ismét lehet menni haknizni.   

Mindenesetre érdekes lenne, ha hirtelen az összes másolt értekezés-diplomamunka-könyv-dal-stb. napvilágra kerülne, szerintem néznénk nagyokat, hogy "Ő is? Ő is?, Pedig róla nem gondoltam volna!" Nem kell félni, nem lesz ilyen. Addig is lehet ezeket az embereket imádni, isteníteni, meg tőlük akármilyen megváltást várni. Schmitt lebukott, ez pech (neki). Az a baj, hogy rengeteg hazugságból épül fel a világunk, és mi, a "közvélemény" sokszor elnézőek vagyunk ezekkel szemben. Jó lenne, ha a Schmitt ügy ennek az ellenkezőjét bizonyítaná, de egyelőre nem úgy néz ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr44351582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e esélye Schmitt Pálnak egy új PhD-re? 2012.03.31. 17:33:21

Most képzeljük el ennek analógiájára, hogy azt halljuk, hogy a KE most éppen a londoni olimpiára készül vívásból, nem ér rá fogadni az angol nagykövetet! *** Tegnap Schmitt Pál a riportjában nagyon sokmindent mondott, amin szénné röhögték ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.03.31. 12:12:19

Hagyták a közszolgálati tévé emberei, hogy ez a – seggbenyalós, orálisan szexes, az aktus sajátosságaiból adódóan kölcsönös kielégülést nem nyújtó, de a tévében így mégis mosolygós – duma lemenjen a magyar népnek bele az arcába.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1979_schmitt_sajto
Holnap is hasonlóan a koszos napra ébredünk, mint tegnap?

Imadom a trapistát 2012.03.31. 12:30:38

"más szempontból közelítem meg a témát"

Ilyet nem szabad csinálni. Ez manapság terelésnek, mosdatásnak számít ám! :)

kobi75 2012.03.31. 12:48:15

Egyben teljesen egyetértek, Schmitt Pálnak sikerül Győzike szintjére süllyednie.
Illetve egy megjegyzés, már nem doktor...

Mr. Acid 2012.03.31. 12:49:29

Srácok, jó érzés a szart kenegetni?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.31. 13:42:11

"Schmitt esete kicsit más persze, mert ő köztársasági elnök, és tőle elvárná az ember, hogy ne másoljon, ne hazudjon."

Nem kicsit más, nagyon más. A celebeken jóérzésű emberek csak röhögnek, vagy nem vesznek róluk tudomást. A köztársasági elnöknek ezzel szemben nem szabadna nevetség tárgyává tenni, és hogy az lett, arról maga tehet, ezért kell lemondania. Mindebben benne van a csalás, és benne van a nevetséges védekezése is.

Ami a zenét illeti, az megint más téma, ugyanis ott aki elsősorban fel lehet háborodva, az az, akitől nyúlták, amennyiben nem volt egyeztetve a dolog. Viszont nincsen olyan általános követelmény, hogy egy zene mennyiben kell eredeti legyen, egy doktori disszertációnál viszont van. A zene nem egy hivatalos valami.

veresspal 2012.03.31. 19:07:06

Lehet persze a kérdésen filozofálni, és felvetni, hogy például a szabásminták lenyúlása miért nem bűncselekmény, miközben egy szakdolgozatban már az is plágium, ha valaki nem teszi ki a lábjegyzet, de jogi szempontból teljesen különböző dolgokról van szó:

www.metazin.hu/node/2459

A bizottság annyiban különben gyáva volt, hogy nem írta le a plágium szót. Schmittnek lehetett volna legalább annyi esze (persze mitől lett volna), hogy olyan emberrel íratja meg a dolgozatot, aki tudja, hogy a bibliográfia nem mentesít a lábjegyzeteléstől. Arról már nem is beszélve, hogy a 215 oldalból több mint 200 oldal szó szerinti fordítása eleve kizárja, hogy tudományos munkáról legyen szó. Ha tehát tett volna idézőjeleket és hivatkozásokat az átvett részekre, és azonnal kiderült volna, hogy nem értékelhető a munka önálló kutatásként.

Szóval nem kéne kötni az ebet a karóhoz. Ami ciki, az csak még cikibb lesz, ha mentegetjük.

is 2012.03.31. 22:49:29

Második ügynökügy. De meg egyébként nem kell kiállni a napra, ha vaj van az ember fején...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.04.01. 11:54:19

A végén sikerült megfognod a lényeget: nem az a fő probléma, hogy másolt, hanem hogy megpróbálta elkenni:
"Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel!"
"Haverok voltunk Georgievvel, a többit pedig én írtam."
Közben meg nem...

@is: kepfeltoltes.hu/120401/sz_linap_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Veder1 2012.04.01. 14:19:06

Ne legyél már hülye, Zorán verzióját engedélyezték, megvették a jogokat a feldolgozáshoz!

lajafix 2012.04.02. 09:51:09

"Schmitt esete kicsit más persze, mert ő köztársasági elnök"

Nagyon jól sikerült a hazaköltözésed Droli, a kifogáskereső szemléletmód már átvételre került. :)
A viccet félretéve nem kicsit más.
süti beállítások módosítása