Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Fideszes két-évértékelő

2012. május 31. - Droli

(Gondolom, már mindenki epekedve várja, mit ír a "Fidesz blog" a kormány első két évéről :-)

Nagy elemzésre ne számítson senki, egyrészt mert már sokan megírták, mit gondolnak a témáról, másrészt meg egy komolyabb elemzés túlmutat egy blogbejegyzés határain. Vannak dolgok, amiket jól csináltak Orbánék, és vannak, amiket nem. Inkább pár gondolatot tennék hozzá az eddig megjelent posztokhoz, gondolatébresztés gyanánt:

- Ha egy mondatban kellene összefoglalni Orbánék gazdasági ténykedését, azt mondanám, hogy az állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak, de közben a gazdaság szenved. Persze sokan felteszik a kérdést: jó-e, hogy a kormány mindent alárendel az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésének érdekében? Ezt majd az idő eldönti szerintem.

- Ha belegondoltok, rendkívül egyszerűen lehetne fordítani a fenti gazdaságpolitikán: felvesz az állam egy-két ezermilliárd forintnyi hitelt, kiszórja a gazdaságba (nyugdíjemelés, adócsökkentés, állami beruházások, stb.), és kérem, mindjárt növekszik a belső fogyasztás, ez magával húzza a gazdaságot, munkahelyeket teremt, és lesz itt móka és kacagás. Persze kérdés, hogy mekkora áron kapna az állam ilyen célra hitelt a mai pénzszűkében (bár lehet, van olyan kamatszint...), és hogy mi lesz azután, mikor elfogy a hitelt, és vissza kellene fizetni. Vajon ez a gazdaságpolitika lenne megfelelő a mai recesszióban? Van, aki szerint igen.

- Jó-jó, már hallom a kórust: csökkenteni kell az állami újraelosztás mértékét, kiadáscsökkentésen alapuló gazdaságpolitika kell, és ezzel egyidejűleg mérsékelni kell a vállalkozások és a munkavállalók terheit. Így van, így van, csillagos ötös! De most nagyon csúnyát fogok mondani: abszolút megértem és felmentem az összes eddigi kormányt, hogy ezt nem lépte meg! Emlékeztek például, mekkora balhé volt, amikor hozzányúltak a rendőrök nyugdíjkorhatárához? "50 éves rendőr fusson a rabló után?" - ilyen kérdésekkel volt tele a közbeszéd, még tüntetés is volt ez ellen. Kérdezem én, ha egy ilyen egyszerű kérdésben nem sikerül konszenzust kialakítani, akkor milyen kiadáscsökkentést akarunk? Hogyan fogunk ennél sokkal durvább dolgokhoz hozzányúlni, mint pl. a nyugdíjrendszer vagy az egészségügyi rendszer? És miért kell politikai alapon hiszterizálni a népet gazdasági jellegű döntések ellen? (Igen, egyetértek, a Fidesz ugyanezt csinálta ellenzékben, lásd 2008-as népszavazás!)

- Sokan számonkérik a Fideszen a reformokat is, abszolút jogosan, hiszen kétharmaddal könnyen belevághatnának. De itt is azt látom, amit az előbb leírtam: az emberek többsége szerint ami a zsebemet nem érinti, reform (éljen!), ami meg igen, megszorítás (a JQA a kormánynak!). Hozok egy példát erre: sokak szerint pl. rengetegen dolgoznak az állami szférában, létszámleépítés kellene, ki kellene rúgni az ott dolgozók legalább tíz százalékát. Egyetértesz ezzel? Elviekben a többség azt fogja mondani, hogy igen, ez valóban így van. És ha a kérdést úgy teszem fel, hogy egyetértesz-e azzal, hogy kirúgják a közszférában dolgozó anyádat? Szerintem rögtön jönnének a tüntetések, meg az ellenzéki szólamok, hogy "a kormány több százezer ember megélhetését lehetetleníti el". Nem is csoda, hogy a kormány inkább vállalja a pénzbeszedés politikáját, az valahogy kevésbé fáj.

- A Fidesz egy dolgot zseniálisan csinál: úgy adóztatja meg az embereket, hogy azok szinte nem is tudnak róla. Itt van például a telefonadó: 2 Ft/perc, de nem ám az emberek fizetik, hanem a szolgáltatók! A szolgáltató meg persze áthárítja az emberekre, így végeredményben mégis az emberek fizetik, de a szolgáltató szedi be. De ugyanez van a bankadóval is. (Apropó, telefonadó: jókat vigyorogtam az olyan jellegű hozzászólásokon, hogy ki hogyan fog Skype-ra meg egyéb eszközökre váltani a 2 Ft miatt. Az eddigi felháborító 30-40 forintos percdíjak nem ütötték még ki a biztosítékot, bezzeg ez a két forint!) 

- És végül, összefoglalva az eddigi két évet: az elején keménykedtek a fiúk, mint egy hisztis óvodás kisgyerek, de megkapták a pofont az óvónénitől, aztán szép csendben beálltak játszani az ortodox óvodástársak közé. Most meg persze próbálkoznak hízelegni az óvónéninek, de ő még emlékszik a reggeli hisztire, viszont már elkezdte megbocsátani. Itt tartunk most.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr954555886

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az érett narancs 2012.06.01. 15:28:19

Beérett a Fidesz tízéves munkájának gyümölcse. Gyönyörű, érett narancsként mosolyog ránk mindannak az eredménye, ahogyan ez a párt az elmúlt tíz évben működött. Ültettek egy fát, és most zavartan mustrálják a hatalmas gyümölcsöt. Az első lépés - a nar...

Trackback: Főúr, három tenger és egy Nagy-Magyarország rendel! 2012.06.01. 11:09:59

Miért veszélyes a revizionista romantika? Miért nagy probléma, ha államtitkárok asszisztálnak vagy tesznek úgy, mintha asszisztálnának egy olyan halott író hamvainak a szomszédos országba történő becsempészésében, aki 1944–1945-ben a nyilasp...

Trackback: A jövő elkezdődött... 2012.06.01. 09:13:20

2012 júniusára ebben az országban minden megváltozik. Utána következik egy konszolidációs, nyugodtabb időszak. Lázár János, 2011. december 31. Tessék mondani: ez már az?

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.31. 20:48:35

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.31. 20:48:34

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Az újbeszél, a duplagondol és a múlt változtathatósága – Mi köze van Orbán szómágiájának az orwelli diktatúrához? 2012.05.31. 20:46:07

Ki az, akinek nem nyílik ki a bicska a zsebében, amikor Orbán Viktor a Fidesz egyik kedvenc manipulációs technikáját – a szómágiát – alkalmazza? A trükköt, amely során megfosztja egy-egy kifejezést az eredeti jelentésétől, majda saját érdek...

Trackback: The Public Machine 2012.05.31. 20:28:01

Nagyjából a parlamenti ciklus fele telt el, ilyenkor érdemes félidős számvetést tartani. A napi történésektől, aktuális vitáktól hátrébb lépve összerakni egy képet: merre is tartunk. Megkísérlek én is felállítani egy ilyen képet, amelynek egyetlen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DIldiko 2012.05.31. 14:19:04

" felvesz az állam egy-két ezermilliárd forintnyi hitelt, kiszórja a gazdaságba (nyugdíjemelés, adócsökkentés, állami beruházások, stb.), és kérem, mindjárt növekszik a belső fogyasztás, ez magával húzza a gazdaságot, munkahelyeket teremt, és lesz itt móka és kacagás." Ehelyett kellene egy második adókulcs mondjuk havi 5-600ezer bruttó fölött - de lehet akár 1 millió is - és a 3. gyerek után is csak annyi legyen az adókedvezmény, mint az 1 és 2 gyerek után. Szerintem még többlet is lenne!
Minden más országban inkább a gazdagabbak - jobban keresők - magasabb adókulccsal való adóztatását indítják újra, csak nálunk ragaszkodnak az egykulcsos adóhoz. Ezen bevételkiesés miatt inkább újabb adókat találnak ki, a meglévőeket emelik.

ayatollah 2012.05.31. 14:43:44

"Gondolom, már mindenki epekedve várja, mit ír a "Fidesz blog" a kormány első két évéről"

Az önnön fontosságunkba vetet hit nagy csodákra képes :))

spongya.bob 2012.05.31. 15:04:09

Nos,....
Nem "Fideszes két-évértékelő", hanem "Fideszes kétév-értékelő"....

"...állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak, de közben a gazdaság szenved."

Pontosan melyik mutató az, amely nem "mesterségesen" került javításra, hanem a gazdasági teljesítményből és strukturális változtatásból adódik?
(Mert hát ugye ha mindenki beszolgátatja az összes ingó- és ingatlan vagyonát az államnak, akkor elég jól állna az államadósság).
Én tudok tömegével adatokat, amelyek romlottak.....lehet, hogy más statisztikát nézünk.

spongya.bob 2012.05.31. 15:06:35

...például a legutóbbi beruházási index.

spongya.bob 2012.05.31. 15:14:02

"Sokan számonkérik a Fideszen a reformokat is, abszolút jogosan, hiszen kétharmaddal könnyen belevághatnának. De itt is azt látom, amit az előbb leírtam: az emberek többsége szerint ami a zsebemet nem érinti, reform (éljen!), ami meg igen, megszorítás (a JQA a kormánynak!)."

Nem egészen. Az elvonás,adónövelés attól lesz reform, mert gazdasági növekedést és/vagy pozitív társadalmi változásokat eredményez. Ebből nem sokat láttunk 2 év alatt. Ezért aztán úgy hívják a "nemzeti reformokat", hogy megszorítások.

lajafix 2012.05.31. 15:24:02

Droli, elfelejted, hogy a népet nem lehet leváltani, de a politikus könnyen repül és a hülyeségek a politikusokhoz kötődnek. A feladat adott volt 2010ben a problémák is ismertek évtizedek óta, ez a banda sem mert hozzájuk nyúlni. Gyáva és gyenge vezetése van az országnak, olyan amilyet érdemel...

@DIldiko:a te adókulcsoddal 600e felett max 100 milliárd jönne be és a kasszából jóval több hiányzik. Sőt talán még csökkene is a bevétel ua a jelenlegi felső kulcs valahol 220ezer bruttó környékén van, egy csomó bevételkiesést jelentene ha ezt 600ra emelnéd. Ne tessék elfelejteni, hogy a fránya "gazdagok" nem szja soron vallják be a jövedelmüket.

lajafix 2012.05.31. 15:27:49

"az állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak"
önámítás. Lásd állampapír kamat, s ha jól rémlik megint IMFnél kilicselünk.

"jó-e, hogy a kormány mindent alárendel az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésének érdekében"
Dehogy rendel mindent alá, az EU verte beléjük, hogy ne balfaszkodjatok. Matolcsy teljesen máshogy képzelte...

DIldiko 2012.05.31. 15:28:55

@lajafix: Az átalakítás miatt 500 milliárd esett ki a kasszából. Ezért kellett kivezetni az adójóváírást is. Ha nem 500, hanem csak 300 milliárd esne ki emiatt az már 200 milliárd plusz lehetne.
De ha visszacsinálnák az eredetit amikor a kis jövedelmű dolgozók jobban kerestek akkor már 500 milliárd lehetne a plusz.

lajafix 2012.05.31. 15:31:35

@spongya.bob: "Az elvonás,adónövelés attól lesz reform, mert gazdasági növekedést és/vagy pozitív társadalmi változásokat eredményez."
szvsz reform attól lenne ha hosszútávú fenntarthatóságot eredményezne valamilyen változtatás valamilyen területen.

lajafix 2012.05.31. 15:40:44

@DIldiko: nem, az adójóváírást azért kellett kivezetni mert oltári nagy butaság volt a bevezetése. A magyar adózási hozzáállás mellett kalandorság volt szja alól felmenteni a többséget csak azért mert hivatalosan keveset keres. (Gyurcsány is megemlékezett erről öszödi évértékelőjében. Az a rész amikor Surányit ekézi, hogy nem tudott az adójóváírásról, ami akkor 200 milliárdot jelentett)

Nehezen tudsz meggyőzni, hogy a régi adórendszer jobb volt, amelyik a felső adókulcsot a 2 gyerekes család KSH szerinti létminimumára lőtte be és büntette a fehér munkavégzést. Az szja rendszer átalakítása talán a kormány egyetlen jó lépése. (Természetesen én jól jártam vele, érdekes sose hallottam azt, hogy szegény sok szjat fizetőknek milyen rossz volt korábban évekig)

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.05.31. 18:30:48

@spongya.bob: "Én tudok tömegével adatokat, amelyek romlottak.....lehet, hogy más statisztikát nézünk. "

Ugyan már:
nivo.blog.hu/2012/05/24/a_fidesz_gazdasagpolitikaja_jobb_mint_az_mszp_e_volt

:-DDD

laci0011 2012.05.31. 19:07:17

Már nem is reménykedem.szintiszta rémálom ami van.Mit keres a pénzügyek élén olyan ember aki nem tudja elvégezni a 4 számtani alapműveletet?Büntetés itt élni és megpróbálni becsülettel gyereket nevelni.

dr. Bubó 2012.05.31. 20:29:42

mafiakormánmyzás...

a fides mafia buta lusta szavazói szívnak legjobban, óriás csúszdára dobták őket...

csak meg kell várni míg a saját SZÉLSŐSÉGES AGYATLAN "híveik" FELKONCOLJÁK őket...

előre mondom én nem fizetek adót arra hogy böriben egy politikust is eltarcsunk...
meg kell érteniük, hogy enélkül is elég sok teherrel fog kezdődni egy új rendszer...

Silent Bob 2012.05.31. 20:52:02

"Ha belegondoltok, rendkívül egyszerűen lehetne fordítani a fenti gazdaságpolitikán: felvesz az állam egy-két ezermilliárd forintnyi hitelt, kiszórja a gazdaságba (nyugdíjemelés, adócsökkentés, állami beruházások, stb.)"

Vagy mondjuk lehetett volna erre fordítani a 3000 milliárd manyup pénzt, ahelyett, hogy elbaszták.

DIldiko 2012.05.31. 20:53:12

@lajafix: Nagyon sajnálom azokat akiket tisztességesen megfizetnek. De a többséget nem. És nem csak a segédmunkásokat vagy azokat akik nem egészen 8 általánossal dolgoznak. A közalkalmazottakat se fizetik meg. Akinek nincs diplomája mindenki 108e Ft bruttót keres, mindentől (beosztás, munkakör, tudás, felelősség, és ledolgozott évek)függetlenül. Az, hogy az ország lakosságának 80%-a adót csal nem azok tehetnek akik keveset keresnek - mindegy miért, de leginkább azért, mert olyan helyen élnek és dolgoznak ahol amúgy nagy a munkanélküliség. Vannak munkahelyek, ahol a dolgozók kb. felét már elküldték és a maradéknak kell elvégezni az összes munkát.
A teljes adórendszer átalakítása nem arról szól, hogy egyesek - akik eddig is meg voltak fizetve - még jobban keresnek és azok akik eddig sem még kevesebbet.
Ha már azokat akik adót csalnak meg akarnák adóztatni akkor simán bevezetnék a vagyonadót. Az én véleményem szerint nem személyre, hanem családra vonatkozóan. Így nem lenne a gyerekek nevén az összes vagyon, nem szaladgálna milliárdos vállalkozó kicsi fiacskája és lánykája 10-15 milliós kocsival már 17 évesen és nem az újszülöttön lenne a 100-200 milliós ház.
Amíg az összes vállalkozó szegény felesége kapja a jövedelempótló támogatást, mert az egy főre eső jövedelem a családban nagyon alacsony addig ne azt adóztassák aki a fizetését meg se kapja addig míg az összes levonandót le nem vonták és el nem utalták állambácsinak.
Ha azt látom, hogy ezek a szegény vállalkozók is tisztességes bért fizetnek a dolgozóiknak és nem 10-12 órát dolgoztatják az embereiket minimálbérért (már, ha egyáltalán bejelentik őket) majd akkor lesz adómorál.
A világ javainak min. 90%-a a világ lakosságának max. 10%-nak kezében van. Talán nem egy rossz ötlet őket jobban megadóztatni. Nem tudom, hogy lehet pár év alatt milliárdokat vagy akár csak 100 milliókat összeszedni, de tisztességes úton nagyon nehéz. Biztos, hogy vannak olyanok, akik a jövedelmüket tisztességes munkával keresik, de a gazdagok közül ők max. 10%. A maradék 90% jókor volt jó helyen, jó rokonsága, barátai vannak, megvesztegetés, csalás által jutott a vagyonához.
Az adójóváírás arra volt jó, hogy úgy emeljék a keveset keresők fizetését, hogy a cégnek ne kerüljön többe a dolgozó. Mint látjuk az eltörlése miatt kommandót kellett alakítani, hogy a dolgozók bérét emeljék annyira, hogy a nettó bér ne csökkenjen. Ez még bonyolultabb, mint az adójóváírás volt. Mindenki rosszabbul járt - a dolgozó, a munkáltató - kivéve az adóhatóságot. De sok helyen úgy oldották meg a béremelést, hogy leépítettek - ezáltal kevesebb dolgozó fizeti a járulékokat és adókat - talán még kevesebbet. Igaz ez most nagyon igazságos - csak azokat is meg kellene kérdezni, hogy mennyire elégedettek, akik elvesztették a munkájukat.

Hertelendi 2012.05.31. 20:58:33

Volt két év értékelő. Egyik a CEU-ban, komoly közgazdászokkal, a másik a Századvégben érdeklődőkkel.. Vajon Orbán miért a Századvéghez ment? Ott nem tettek fel neki kellemetlen kérdéseket?
Orbán nem szereti a kérdéseket. Csak akkor ha az M1-en a nemzeti alákérdező teszi fel neki és ott hazudozhat kedvére.

dr kíváncsivagyok 2012.05.31. 21:00:47

" - Ha egy mondatban kellene összefoglalni Orbánék gazdasági ténykedését, azt mondanám, hogy az állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak, "

Na,...itt hagytam abba az olvasást...

dr. mesterséges színezék 2012.05.31. 21:03:57

"Nem is csoda, hogy a kormány inkább vállalja a pénzbeszedés politikáját, az valahogy kevésbé fáj."

Hogy te hivatalból nem csodálod, az nem egy nagy meglepi.
Az sem, hogy nem látod az antagonisztikus ellentétet a Fidesz 4 éve követelt adópolitikája és a momentán megvalósított között - miközben a gazdasági lehetőségek mit sem változtak, sőt, Matolcsy szerint kifejezetten javultak.

Mindegy, azé a nívóblogon is meg-megjelennek a már nem túl mély hittel a fidesz mellett elhangzó érvek - ezen jobban meg vagyok lepve, és nagyobb áttörésnek tekintem, mint hajdan Kóka mákosan őszinte népszavazásértékelését.

dr kíváncsivagyok 2012.05.31. 21:05:28

" Az eddigi felháborító 30-40 forintos percdíjak nem ütötték még ki a biztosítékot, bezzeg ez a két forint!) "
...na meg a jövedéki adó emelés , az Áfa emelés , a szar gazdaságpolitika miatti Euro árfolyam, stb . stb....

dr. mesterséges színezék 2012.05.31. 21:06:54

@dr kíváncsivagyok: Jaj, a nívóblogot nem szabad szigorúan a tartalmáért olvasni... inkább a formáért... vagy inkább a fejlődés tetten érésének reményében: úgy kell venni, mint a súlypontemelkedést az oskolában, amely során az osztály ducijának tízcentis ugrása mindenkihez képest nevetséges volt, kivéve a saját korábbi nyolc centijét.

Pobjeda elvtárs 2012.05.31. 21:19:12

:)

"A Fidesz egy dolgot zseniálisan csinál: úgy adóztatja meg az embereket, hogy azok szinte nem is tudnak róla. Itt van például a telefonadó: 2 Ft/perc, de nem ám az emberek fizetik, hanem a szolgáltatók! A szolgáltató meg persze áthárítja az emberekre, így végeredményben mégis az emberek fizetik, de a szolgáltató szedi be."

Ezt hívják az emberek hülyének nézésének. Ebbe buktatok bele 10 éve is. Hamar eldől hogy vajon az emberek e a hülyék vagy ti.

:)

Ps.

Az egy hónap alatt 15% -os zuhanás az amúgy is béka segge alatt lévő népszerűségben eléggé arra mutat hogy talán mégsem olyan hülye a magyar mint gondoltátok.

Dubito 2012.05.31. 21:22:16

Hát ez a blogbejegyzés eléggé kocsmai színvonalú, messze a nívótól.

"jó-e, hogy a kormány mindent alárendel az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésének érdekében?"

van még valaki, aki ezt beszopja? ha így lenne, Orbán az IMF-es Irinával egymás nyakába borulva buliznának minden szombat este.

kajajegy 2012.05.31. 21:26:00

Tényleg ennyire ostoba vagy? Egy hibás döntést következményét másik 4-5 hibás döntéssel orvosolni, az eredmény? Az agyon adóztatott forintjaidból újabb adóforintokra ácsingózás, eredmény?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.31. 21:32:04

A magyar bányásztársadalom a nyugdíjra vonatkozó törvényi változások kapcsán több jelentősebb problémával is szembesültek - mondta el lapunknak Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A részletekkel kapcsolatban megtudtuk: az átírt törvény értelmében megváltozott a rokkantnyugdíjasokra és az egészségkárosodott nyugdíjasokra vonatkozó szabályozás, így az egykori bányászok a rokkantnyugdíjnál jóval kisebb összeget kaphatnak.

- Ugyancsak probléma, hogy a felszíni fejtésben dolgozókat megfosztanák a korkedvezményes nyugdíj lehetőségétől, a szénjárandóságot pedig az átmeneti bányászjáradékban részesülők és a rokkantnyugdíjasok már jó ideje nem kapják meg - tette hozzá.

Az eseményen megjelent szakszervezeti vezetőkre valósággal záporoztak a kérdések - és a panaszok.

Az egyik komlói férfi például arról számolt be: volt munkatársának egyik napról a másikra százezer forinttal csökkent az ellátása, „a 28 ezer forintos juttatásból pedig aligha fizeti ki a 40 ezer forintos havi törlesztőrészletét".

Több felszólaló is sérelmezte, hogy "a nyugdíjfolyósítónál sincsenek tisztában az új szabályozásokkal, ezért megfelelő tájékoztatást sem tudnak adni". Volt, aki pedig úgy fogalmazott, az orvosi felülvizsgálat puszta színjáték, az ügyintézőknek "ugyanis felülről kiadták, hogy a lehető legtöbb bányászt kell munkaképesnek nyilvánítani".

És ha már munkavállalás. Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi képviselője szerint felelősségre kell vonni azt a bizottságot, amely egy ötvenéves, elavult végzettséggel rendelkező egykori bányászt a munkaerőpiacra kényszerít. Szavaival élve a döntéshozók az „árokba lökik az embereket".

A fórum utolsó részében néha egymással sem értettek egyet a résztvevők. A kettészakadt csoport egyik része szerint mihamarabbi figyelemfelhívó akciókra (értsd: utcai demonstráció) van szükség. Rabi Ferenc azonban egyelőre türelmet kért, egészen június 30-ig. Az Emberi Erőforrás Minisztériumtól ugyanis azt az ígéretet kapták, eddig a napig javaslatot dolgoznak ki a problémák megoldására.

Mindenesetre, mint a pécsi fórumon kiderült, Komlón nem várnak addig: június nyolcadikán tüntetést tartanak az egykori bányászvárosban.

Orbán így kicseszni a rokkantnyugdíjasokkkal, szemét, szarházi dolog.
De jön még kutyára dér, fogsz te még menekülni!

rámenős 2012.05.31. 21:38:43

Alapjában véve nagyon jó a cikk hangvétele. Beleértve az enyhe iróniát is.
Aki emberekkel foglalkozik az érti a lényeget. Sajnos ezen a helyzeten változtatni nagyon nehéz. Ha az ország a saját útját szeretné járni, azonnal megfojtanának bennünket. Természetesen olyat is nehéz lenne találni aki elkötelezetten csak az ország érdekét tartaná szem előtt. Azután ott van a nép, az Istenadta nép. Hogyan lehetne meggyőzni, hogy az a helyes út?
Na itt jön a politika mint művészet.
Egyetlen "művészt" nem látok a soraik között.
Kis lépések Deáki politikája vezethet csak eredményre. Segélyezés átalakítása munkavégzésre. Kisgazdaságok segítése, hogy újra önellátók legyünk legalább élelmiszerből. Piacok újranyitása. Minden erővel békén hagyni azokat akik legalább termelnek valamit.
Ugye ismerős programok, csak mégis valahogy félre siklanak.
Ezek pártfüggetlen dolgok.

mrs. white 2012.05.31. 21:46:35

A fidesz a következő dolgokért csinálja szarul a dolgát. Vegyük a legegyszerűbb példát. Fel kéne tenni azt a nagyon egyszerű kérdést a nyílvánosság előtt hogy miért nálunk a legmagasabb az telefonálás költsége szemben az alacsony fizetésekkel és vásárló erővel ami normál piaci viszonyok között pont az ellenkezőjét indokolná. Ha telekom cégek érdemlegesen megválaszolnák (nem tudják) akkor jöhetnek a következő lépések. Kb minden kérdést így racinonálisan lehetne, lehetett volna kezelni. A nyugdíjtól rendőrtől tűzoltótól bankokkal bezárólag. A munka fáradságos részét megsporolták és helyette hülye válaszokat adtak a problémákra, vagy el se jutottak a kérdések felvetéséig.

hackbard.celine 2012.05.31. 21:54:21

A mai számok:
CDS felár 609 százalékpont
EUR árfolyam 304 felett járt
Államadósság 79,47%
Egy héten belül második államkötvény jegyzés bukta.
Az első negyedéves év/év GDP növekedés -1,5%, van két nullás és két mínuszos negyedévünk, gazdasági recesszió van.
Az ipari termelés bezuhant, a növekedési kilátások a béka segge alatt.
3500 Mrd Ft tőkét vontak ki a különadók miatt a bankok, behalt a hitelezés.
Ez a blogbejegyzés nem tudom mit akar magyarázni és/vagy mentegetni, de a gazdaságpolitika a csőd irányába megy.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.31. 21:57:06

@rámenős:

"Ha az ország a saját útját szeretné járni, azonnal megfojtanának bennünket."

*

Mit értesz az alatt, hogy "saját út"?

Ki mondta neked, hogy "az ország" tényleg azon az "úton" akar menni, mint amit az elmebeteg Orbán vizionál 10 millió ember számára?

Hová, merre vezet az az út? Mi várja az országot a célnál?

Tisztában vagy vele, hogy amikor valamelyik idióta előáll egy ilyen "saját utas" vízióval, akkor TÍZMILLIÓ ember jelenét, megélhetését, életminőségét, jövőjét kockáztatja?

Szerintem bele se gondoltál abba, amit leírtál, csak böfögöd vissza a fideszes ostobaságokat.

fzoli77 2012.05.31. 22:13:42

Te Nivó, félrevezeted az embereket és magadat, de keményen.

1. A hitel nem önmagában rossz. Hitelt nem csak azért lehet felvenni, hogy a nyugdíjasnak odaadd, és a keresleti oldalon keresztül, majd a kinálati oldal fellendül. Hitelt beruházásra, tehát a kinálati oldal racionális versenyképességének a javítására is lehet felvenni. Sok cég ezt teszi, sőt majd minden cég ezt teszi, hiszen amikor egy cég elindul a tulajdonosok hiteleznek a cégnek, vagy bárki, hiszen még nincs is értékesítése, de mindegy.
Fel kellene már fogni, hogy a hitel önmagában nem rossz. Ha meg nem, akkor innentől az emberek szabad akarata is bűn kb.

2.
"
Emlékeztek például, mekkora balhé volt, amikor hozzányúltak a rendőrök nyugdíjkorhatárához? "50 éves rendőr fusson a rabló után?"
"
Kettős mérce. Ugyanazok a képviselők akik látják hogy szar van a palacsintában maguknak nem szavazták meg a "visszamenőleges" módosítást, mert nem erre SZERZŐDTEK, csak 2014-től, a fizetés csökkentést. Lehetett volna NORMÁLISAN is levezényelni a társadalmi szerződések újra írását, csak ehhez lehet hogy a kedves képviselőknek előbb saját magukon kellett volna pozítív példával előállni. Utána és kevésbé erőből lehetett volna kommunikálni. De ez a kormány nem képes erre. Arra se hogy felfogja, hogy a másik néha csak gesztus jellegű kedvezményeket szeretne, meg legalább azt, hogy meghalgasák a véleményét. Jó példa erre még a Jegybankelnők fizetése ami 8m bruttó zsé, legyen kb. 6m amit haza lehet vinni belőle. Ez 4 év alatt 288 Millió forint.
Most vitatkoznak az EKBvel már egy ideje, hogy ez milyen jelentős összeg, részben ezért nem kapunk 2-3%-al kevezöbb kamatozású IMF hitel(kertete)t. Ez már most kb. 200 Milliárdos veszteség. Jó stratéga az, aki 288 Millión kötözködik, és nem érdekli a 200 Milliárd mert fontosabb az elv, hogy magyarország nem gazdag ország, nem jár ennyi a jegybankelnöknek. De a képviselőknek is szerintük kevesebb járna, de az nem visszamenölegesen, csak a következő garnitúrának. Vicc. Gerinctelenség.

3.
"Sokan számonkérik a Fideszen a reformokat is, abszolút jogosan"
Te most el akarod ismerni, hogy eredmény az, ha egy párt populista, és meg se próbálja elmagyarázni az embereknek a dolgok működését. Eredmény ha az ideológia is csak egy máz, mert minden történést csak és kizárólag hatalomtechnikai szempontból kell vizsgálni és kész. Ez eredmény? Ezt kell megérteni?

vukkarak 2012.05.31. 22:16:03

Számomra mindig meglepő volt ennek a blognak a hideg számító hangvétele, hogy pusztán pénzügyi alapon vizsgálja a történteket. Annak ellenére, hogy a környezetemben ez nem működne, attól félek sokban igaza van, hogy ez számít.

Viszont én pont ez utóbbi dolog miatt nem érzem magamhoz közelinek a Fideszt annak ellenére sem, hogy néhány döntésével jól jártam illetve egyetértek.

Ugyanis a legnagyobb hibának a belső megosztás tovább mélyítését tartom. Nem akarom elfogadni, hogy ilyen döntéseket pusztán anyagi érvekkel legalizálni lehet. Mint a Biblia is mondja egy meghasonlott birodalom nem állhat meg ellenségei előtt, továbbá a morál a csatában is sokszor fontosabb a létszámnál, vagy a fegyverzetnél, és én úgy érzem ez az a pont, ahol Orbán súlyosan hibázott. A nagylelkűség és a konszolidáció teljes hiánya lesz a veszte. (Ide tartozik a teljesen elhibázott léptékű Kulturkapf)

A másik probléma, ami kisebb, de kapcsolódik az előzőhöz, az a külpolitika teljes csődje. Ez visszaüt. Persze ez nyilván tetszik az egyik oldalnak, de kicsit hiányolom a nivo blogról.

Egy utolsó megjegyzés: Miért van az, ha az ember (legyen bár jobboldali) kritikát akar olvasni, akkor ballib lapot kell a kezébe venni. A teljes hiteltelenedést az is okozza, hogy egyáltalán nincs belső kritika. (ok. a Heti Válasz néha ír ezt azt, de egy kézen meg tudom számolni az összes Nemzetes és Hírlapos kritikai publicisztikát. És ez baj, mert ebből fakad az első említett probléma a megosztottság. Én egyet nem értő ellenség NEM magyar lettem.

Végül bennem is van nosztalgia a Kádár kor iránt egy két dologban, azonban valamit nagyon megtanultam, hogy nem jó, ha egy ember kezében van minden hatalom, akit kritika nem érhet (belülről). Most ez van, és ezt egy két huplis grafikonnal nem lehet elintéyni.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.05.31. 22:21:28

A cikket író baromnak:

A magyar helyesírási szabályzat:
mek.oszk.hu/01500/01547/

(Talán kideríti belőle, miért kétév-értékelő.)

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.05.31. 22:25:49

@Silent Bob: "Ha már azokat akik adót csalnak meg akarnák adóztatni akkor simán bevezetnék a vagyonadót. Az én véleményem szerint nem személyre, hanem családra vonatkozóan. Így nem lenne a gyerekek nevén az összes vagyon, nem szaladgálna milliárdos vállalkozó kicsi fiacskája és lánykája 10-15 milliós kocsival már 17 évesen és nem az újszülöttön lenne a 100-200 milliós ház."

Erre a problémára több működő példa is van itt-ott.

Például vagyonadó, amely a jövedelem adójából levonható, olyan kulcsokkal beállítva, amely nagyjából reálisan feltételezi, hogy egy adott méretű vagyont mekkora jövedelemből lehet fenntartani. Így akinek túl nagy vagyona van, de nincs jövedelme, az ugyanúgy adózik, mint az, akinek nincs vagyona, csak jövedelme, vagy az, akinek akkora vagyona van, amely a jövedelméből éppen fenntartható.

A vagyon értékének megállapítása is teljesen automatikusan be tud állni piaci értékre. Az adózó állapítja meg azt, hogy mennyit ér az (ingó és ingatlan) vagyona, az államnak pedig legyen erre a megállított összegre azonnali vételi joga. Ha túl alacsony, akkor az állam jól jár, túl magasra pedig nem fogja senki bevallani, mert ugye az alapján adózik. Az állam pedig szúrópróbaszerűen ellenőriz.

dr. mesterséges színezék 2012.05.31. 22:26:56

@dr. Közbiztonság Szilárd: De ez itt tényleg egy két-évértékelő: összefonnyasztva, amit a posztoló lát, és ért, és az, amit ebből láttatni és értetni szeretne.
Freud is blogol, ha nem is saját nicken.

Pobjeda elvtárs 2012.05.31. 22:35:26

@dr. Közbiztonság Szilárd:

Még helyesírás-náciknak is illik (illene) tudni, hogy a magyar lakosság kétharmada még 1985* előtt tanult helyesen írni, így a - véleményem szerint meglehetősen felesleges, de legalább bonyolult - mozgószabályra fel lehet ugyan hívni a figyelmet, ám mást lehülyézni miatta meglehetősen korlátolt megnyilvánulás.

* A mozgószabály 1984-es megalkotása után az 1985-ös tanévben kezdték el tanítani azt.

elwood 2012.05.31. 22:37:20

én is összefoglalom a fidesz "gazdaságpolitikáját" ( a két szó egy mondatban is képtelenség ):

- kell lé osztogatni, meg tömni a haverok cégeit, megyek Barrosnak szólok, hogy nagyobb lesz a hiány

- (saller)
- hát ez nem jött be, hol van még itt lé, bankok, telko, gyógyszer vegyük el tőlük két évre aztán majd lesz valahogy

- (kevés)
- ez is kevés, bakker ott van 3000 milliárd, valami jó szlogen kéne, lenyúljuk abból négyévig is kihúzzuk

- (egy év alatt el kell számolni )
- akkor tegyünk be 500 milliárdot MOL részvénybe majd később valamire hivatkozva eladjuk, meg hozzunk előre minden kifizetést 2011-re, ezzel meg lesz 2012 is

- (eljött 2012, aki tud menekül, beruházások leálltak)
- fogy a zsé, mérnem pörög a gazdaság bakker, ott a 30 milliárd euró jegybanki tartalék de Simornak van még egy éve, akkor a telkók, és bankok adóját folytatjuk, chipsadó, ebadó, rekordáfa, ha kell MOL-t eladjuk bár már csak 400 milliárdot ér de az embereink úgyis elhiszik hogy a manyupok tőzsdézik el a pénzt

- (2013)
- új "független" jegybankelnök jön, kezdheti támogatni a gazdaságot a tartalékokból azzal már kihúzzuk a választásokig, nem kéne ezt az egész programot valami könyvben kiadni ? jobbagyféltekés zsenik vagyunk

anyadmajma 2012.05.31. 22:37:59

Gazdasági mutatók rendben? Rendben hát, hiszen megmondták, hogy a gyesznó tizennégyet fog elleni!
Azt is el kell ismernem, hogy amihez hozzányúltak az elmúlt két évben, ahhoz már régen hozzá kellett volna nyúlni. Csakhogy ezek jobban szétbaszták az egészet, annyira, hogy sokkal szarabb lett itt minden. A maradék reményt rombolták le, csak hogy mutogathassák egymásnak, hogy "ezt mi csináltuk, nem a mocskos komcsik, (akik mi is voltunk 1990-ig!)"
Szóval amit a senkiházi elmúttnyócév még meghagyott, azt az elmúlt két évben úgy szétbaszták, hogy nem 10, de legalább 40-50 év kell a helyrehozásra. A Ratkó-unokáknak max 3-5 évük maradt 2! gyereket szülni, hogy ne fogyjon a népesség. Erre mennyi az esély? Van honnan fogunk 20 év múlva annyi fiatalt importálni, hogy ne dőljön be az egész rendszer, már ha kihúzzuk odáig?

anyadmajma 2012.05.31. 22:46:37

@fzoli77: Csak szólok, hogy a jegybankelnök nem jó példa, mert azt a mocskos komcsik képesek voltak az 1998-2002 között megszavazott jegybanktörvény szerint beültetni parlamenti 2/3 kinevezéssel, amihez tán kellett az ellenzék is, meg az 1998-2002 között kinevezett elnököt váltották le....

Pobjeda elvtárs 2012.05.31. 22:48:49

@elwood:

Egy a probléma, amivel a fijug nem számolnak, mégpedig hogy az a pillanat - amikor hozzányúlnak a jegybanki tartalékokhoz - lesz a végső.

Azonnali összeomlás jön a bizalomvesztés miatt. A forint árfolyama összedől, a CDS az egekbe ugrik.

Jól mutat ám az ilyen pár hónappal a választások előtt.

szájposz 2012.05.31. 22:52:22

Gazdaság kifehérítése:
1 Megoldás lenne, ami mindenkinek egy kis fejtörést okozna, de hosszútávon kifehérítené a gazdaságot:
Minden magyar állampolgárnak be kellene nyújtani évente 1db vagyonnyilatkozatot az adóbevallással... Előző évi vagyon, adott évben megszerzett vagyon, és a fordulónap vagyoni értéke tételesen (2 oldal...)... Szúrópróba szerű ellenőrzések visszamenőleg is. Ennyi... Nem tudnád kire íratni a vagyonodat, mert a 3 éves gyereknek is be kell nyújtani...

anyadmajma 2012.05.31. 22:54:45

@elwood: Ne aggódj, ki fogják adni.
Az lesz a címe hogy:
Magyarország végnapjai, avagy a Zember, aki négy év alatt eltörölte azt az országot, amit 1000 év alatt nem tudtak az ellenségei megtenni.

Pobjeda elvtárs 2012.05.31. 22:59:53

@szájposz:

Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Külföldi stróman.

Egyszerűen hirtelen egy csomó ember kapna "kölcsön" Ukrán, Román, és Szerb állampolgároktól.

Jack Torrance 2012.05.31. 23:06:21

" jó-e, hogy a kormány mindent alárendel az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésének érdekében?"

Képzeld el a következőt: van állásod, nem túl nagy fizetéssel, és van egy jó nagy hiteled. Akárhogy számolgatsz, sokáig kéne takarékosan élned, hogy visszafizesd. Elhatározod, hogy csökkented a tartozást (jó ötlet). Ezért felmondasz a munkahelyeden, mert akkor jár a végkielégítés, és ezt befizeted a banknak (persze ez az összeg csak töredéke a teljes hitelednek).
Csökkent a tartozásod? Igen, csökkent.
Ellenben nincs már munkád, így a jövőben fogalmad sincs, miből fogsz tovább törleszteni...

Doktor Kotász 2012.05.31. 23:10:29

"Ha egy mondatban kellene összefoglalni Orbánék gazdasági ténykedését, azt mondanám, hogy az állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak,"

Ezen dobtam egy hátast. Az adósságzörlesztés is csak azért ment eddig, mert zsbre vágták a MANYUP-vagyont. Nélküle a hiány az eddigi legmagasabb a rendszerváltás óta. Erre hogy folytatod a blogot? Milyen fontos a költségvetési fegyelem. Tovább már nem is olvastam...

Doktor Kotász 2012.05.31. 23:12:50

@Jack Torrance: Ez nem analógia volt, hiába hiszed azt, hogy de igen.

dr. mesterséges színezék 2012.05.31. 23:13:40

@Jack Torrance: ... mellesleg pedig mindazokat, akik jószándékára számíthatnál az árok partján, már annyiszor hintába ültetted, hogy a saját nevüket sem hiszik, ha te mondod...

Jack Torrance 2012.05.31. 23:17:28

@Doktor Kotász: feléltük a manyup vagyont, recesszióban a gazdaság. Törlesztettünk kicsit, közben tönkretesszük a jövőt.
Nem analógia, csak példa, az se baj, ha nem tökéletes.

komplikato 2012.05.31. 23:19:52

@auth.gabor: Tetszik az ötlet. :)

OFF/ Én értékelésem elmúlt 2 évről csak ennyi:
NÉGY MILLIÓ EMBER ÉL LÉTMINIMUM ALATT!
Köszönöm a figyelmet bíró úr, nincs több kérdésem./OFF

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.05.31. 23:24:04

Lehet, hogy én vagyok szociálisan érzéketlen, de szerintem nem sok az a 2Ft/perc telefonadó. Napi kb 10 percet szoktam telefonálni, vagyis kb. 2*10*365=7300 pengő forintomba fog fájni egy évben. Ki lehet bírni.

Azon nagyon jót röhögtem, hogy a DeDi ennek tuljadonítja, hogy egy hónap alatt 7%-ot esett a fidesz. Szerintem nem volt ennek semmi hatása, aki utálja orbánt az utálni is fogja, aki meg eddig kiállt mellette, az ezután is ki fog állni. A pártoknak már gyakorlatilag csak a magszavazótábora aktív, abból pedig ritkán tűnik el ennyi ember egy hónap alatt. Szerintem a Tárki egyszerűen mérési hibát követett el, vagy a fatális véletlen messze több baloldalit/bizonytalant hozott a kérdezőbiztos elé, mint jobbert.

Szevasztok 2012.05.31. 23:30:41

@Pobjeda elvtárs: "Az egy hónap alatt 15% -os zuhanás az amúgy is béka segge alatt lévő népszerűségben eléggé arra mutat hogy talán mégsem olyan hülye a magyar mint gondoltátok. "

Szerintem meg éppen azt jelenti!
Semmi más nem vágta ki eddig a biztosítékot a választóknál csak ez a 2Ft/perc??? Igazi hülyeségi bizonyítvány!

komplikato 2012.05.31. 23:31:14

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "2*10*365=7300 pengő forintomba fog fájni egy évben. "
Plusz 27% ÁFA. :)

Amúgy a telekom cégek megregulázása is hosszú évek óta csúszik, gondolom fizettek érte sokat, mert nem gáz mennyibe kerül itthon a percdíj meg az SMS? Erre mit tesz az állam bácsi? Szabályoz? Tárgyal? Lófaszt! Létrehoz egy első ránézésre se perc alatt becsődölő, háttér nélküli állami telekom céget, aminek már tuti meg van a "megmentője". Vajon Széles Gabika lesz az vagy nagyobb "nem oligarchia"?

komplikato 2012.05.31. 23:34:18

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Egyébként neked igazad van és ...
@Szevasztok: Neked is.

Attól nem tört ki a parasztlázadás, hogy a legcsóróbbaktól levettek kb. havi 8000 rongyot a fizetésből (2011), majd ismét 2012-ben, a fasza új adórendszerrel. Az azért NEM kicsit sokkal több, mint fentebb kiszámolt telekom adó.

NYJetsTD 2012.05.31. 23:37:52

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: A mérés eredményénél nem a konkrét ügy számított csak, ez tette fel a koronát a többi adóemelésre (jövedéki, sárga csekk, stb.)

@droli: "az állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak"

Jó lehet ez a cucc, majd küldesz belőle?

Kíváncsi vagyok, majd öt-tíz év múlva, amikor a kibaszott narancs gazdaságpolitika miatt vissza kell fizetni a 8-9%-os állampapírokat, a nívó még mindig ilyen elégedett lesz-e?
Focistánk szerint a fiatalok majd hazarohannak, olyan szuper lesz minden, gyanúm szerint örülhetünk, ha lesz még itt élet...

svanu 2012.05.31. 23:37:55

amúgy Droli te olvasol híreket? az államadósságunk egyáltalán nem látszik csökkenni sőt.

NYJetsTD 2012.05.31. 23:41:27

@komplikato: "Attól nem tört ki a parasztlázadás, hogy a legcsóróbbaktól levettek kb. havi 8000 rongyot a fizetésből (2011), majd ismét 2012-ben, a fasza új adórendszerrel."

Mert most még tart a bűntudatuk, a "hűűű mekkora fasz voltam, hogy hittem és szavaztam erre a baromra"...

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.05.31. 23:47:10

@Pobjeda elvtárs:
Mondjuk ez már az 1954-es szabályzatban is így volt. Gondolom, akkor a még korábbiból tanultak, mi? Idióta...

Attól, hogy te nem érted a mozgószabályt, még nagyon is hasznos. Mondjuk nagyon nem mindegy, hogy hideg vízcsap, hideg víz csap vagy hidegvíz-csap. Már ha felfogod a különbséget. Amit nem hiszek.

(Mondjuk az orosszal sem kéne erőlködnöd, az sem megy. A nicked oroszul ugyanis Pobeda (átírva; kiejtve pabéda), j nélkül (mindkét esetben).)

@dr. mesterseges szinezek:
A két-évértékelő ezen szavak semmilyen értelmű összetételében nem helyes. Vagy két évértékelő, vagy kétév-értékelő. Más helyes változat nincs.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.05.31. 23:49:06

@Szevasztok:
Na ja, marha hihetetlen, hogy a pohárba belefér egy csomó csepp, még púpozódik is a perem fölé a víz, aztán egyetlen csepptől meg kicsordul, és akkor a púpozódott rész is kifolyik.

fzoli77 2012.06.01. 00:00:39

@anyadmajma:
"
Csak szólok, hogy a jegybankelnök nem jó példa, mert azt a mocskos komcsik képesek voltak az 1998-2002 között megszavazott jegybanktörvény szerint beültetni parlamenti 2/3 kinevezéssel, amihez tán kellett az ellenzék is, meg az 1998-2002 között kinevezett elnököt váltották le....
"

1.
És akkor is ezen bukott az ország évi pár 100 Milliárd (300-400 Milliárd) Forintot?

Mert csak idáig annyit buktunk a kamatokon (az ÁK 3 éves átlag lejárat miatt), hogy maga a sárga csekk és a telefonadóból kevesebb bevétel generál...

2.
Tényleg legitimál egy jelenbeli intézkedés visszásságát az, hogy az "ellen" / másik oldal a múltban már elkövette azt?

Szevasztok 2012.06.01. 00:09:55

@dr. Közbiztonság Szilárd: Ha vízcseppekről van szó, akkor nem hihetetlen. De ha a hasonlatnál maradunk, akkor inkább hordó mint pohár.

Egyébként groteszk, hogy az ÖSSZES eddigi adóváltozás közül szigorúan SZAKMAI szempontból ez a telefonadó a leginkább OK.

dr.kakaósbögre 2012.06.01. 00:25:42

én aszondom Droli hogy kezeltesd magad.hamar.

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 00:34:12

@dr. Közbiztonság Szilárd: Gondolj a duplagondol szóra - na olyan se létezett, amíg szükség nem lett rá.

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 00:42:49

@Szevasztok: "Semmi más nem vágta ki eddig a biztosítékot a választóknál csak ez a 2Ft/perc??? Igazi hülyeségi bizonyítvány!"

Ez a 2Ft/perc, meg ELŐTTE az összes többi.
Túlkummulálódott a gyomorsav.

2012.06.01. 00:48:16

@Szevasztok:" Egyébként groteszk, hogy az ÖSSZES eddigi adóváltozás közül szigorúan SZAKMAI szempontból ez a telefonadó a leginkább OK. "

Nem látok egyetlen új adónemet sem, ami szakmailag oké lenne.
Az Unió ugye elmarasztalta a telefonos cégeket a roaming díj túlzott összege miatt. Egész Európában csökkentik.
Nálunk adóval terhelik, ebből nekem az jön le, hogy nem a cégekkel van a baja az államnak, hanem pusztán pénzbehajtás folyik.
A többi csak ideológia. Semmi szakmaiság.

2012.06.01. 00:51:29

@dr.kakaósbögre: "én aszondom Droli hogy kezeltesd magad.hamar. "
Nem teheti! Párt-etikai szempontból rossz üzenete lenne. Nyíltan nem jelentjük ki, hogy tévedtünk, az olyan Gyurcsányos.

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 00:54:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Nálunk adóval terhelik, ebből nekem az jön le, hogy nem a cégekkel van a baja az államnak, hanem pusztán pénzbehajtás folyik."

Pontosan. És ezt a posztoló kartács még meg is magyarázza (talán magának ?) olyaténképpen, hogy hej de milyen faszán benyúl a Fidesz a zsebbe a jobb kezével, miközben a ballal trükköt mutat, hej de jól csinálja, hogy ezt csinálja, ahelyett, hogy önsorsrontón megtakarítana, hiszen tudhatja milyen genya tud lenni az ellenzék (mivel igyekezett a leggenyább lenni evör).

billy reed 2012.06.01. 00:59:01

@dr. Közbiztonság Szilárd: Unalmas vagy.
Ez nem a helyesiras.blog.hu

Amúgy pedig a pobeda kiejtése: pob(j)eda. A j hangzót finoman, kissé elnyelve, de ejtjük.
A wikipedia szerint pedig: "A GAZ–M–20 Pobeda (oroszul Победа), magyar forrásokban gyakran Pobjeda szovjet autótípus, amelyet 1946–1958 között gyártott Gorkiji Autógyár (GAZ)."

Jóccakát! És kérlek, legközelebb a blog témájához szólj hozzá inkább!

Ez a poszt sírva röhögős.
" Vannak dolgok, amiket jól csináltak Orbánék, és vannak, amiket nem."

Egy jót mondj, könyörgöm, egyet!!!

killercsiga 2012.06.01. 01:35:54

"abszolút megértem és felmentem az összes eddigi kormányt, hogy ezt nem lépte meg"

hát épp ez az, hogy hiába kétharmad, meg fülkeforradalom, meg felhatalmazás akármi, ezek is ugyanúgy teszetoszáskodnak mint az előző garnitúra.

állami hatalomkoncentráció* volt a fő program, kényszer hatására mindenféle tűzoltási manőverekkel, rövidtávú valós vagy vélt hasznokért a hosszabb (és nem azt írom, hogy hosszú) távok kárára.

*mint mikor egy cégvezető veszteséggel nyit új leányvállalatot, csak azért, hogy nőjön a "birodalma", aztán meg ferdít a tulajdonosoknak

mizrolist 2012.06.01. 01:45:51

@lajafix: csendben jegyezném meg immár sokadszorra, hogy a Bajnai-féle szja-ban 2010-ben 5 millió volt a magasabb kulcs határa, és 2011-ben 15 millió lett volna... márpedig aki évi 15 milliót keres, azt nem vádolnám se azzal, hogy átlagjövedelmű, se azzal, hogy keveset keres és nem bírná ki a magasabb adókulcsot.

gerdo 2012.06.01. 03:03:16

Ismet egy remekbe szabott szosszenet a nivoblogtol. Egyet szeretnek kerni toletek fiuk: amikor a fidesz es a jobboldal utja elvalik egymastol ( mar nem kell sokat aludni ), ti maradjatok csak a fidesszel.

Sieg 2012.06.01. 04:30:56

Van pár probléma az elemzéssel.

Egyrészt az állam helyzetén nem sikerült javítani, csak trükközni. A nagy "eredmény" a GDP 10%-ának megfelelő nyugdíj-megtakarítás bedarálása volt, ami a nettó pozíción semmit sem javít. Ha egyik oldalról akarjátok nézni, akkor egyszerűen az állam az állampapír visszafizetési kötelezettségét nyugdíjfizetési kötelezettségre váltotta. Másik oldalról a megtakarításokból kifizetett tartozás a nettó pozíciót nem javítja. De biztos vagyok benne, hogy ezt ti is látjátok, csak kitartóan ignorálni kell ezt a tényt, különben az egyetlen érv veszne el, amivel védeni lehetne a gazdaságpolitikát.

Ezt figyelembe véve NEM sikerült javítani az államháztartás helyzetén, sem az állam nettó pozícióján. Ami megszorítás jellegű volt, az a legbutább rövidlátó pénzbehajtó típusú, de jól kommunikálható, hogy ne a zemberek fizessék meg, az értő közönség tombol.
Ennek nem az az alternatívája, amit írtatok, hogy toljuk a pénz a gazdaságba (mellesleg ez Matolcsy fantasztikus ideája volt még a kormányváltáskor is), hanem a valódi, jövőt nem romboló megszorítás, amikor is az állam és a lakosság fogyasztását csökkentik úgy, hogy a befektetéseket ösztönzik, de legalább célzottan nem baszogatják a befektetőket.
Ugyanis ezt tette folyamatosan a Fidesz, a plebs örül, hogy hűdejó, mert nem lát az orránál tovább.

A nemortodox, jogbiztonságot felrúgó, ad-hoc pénzbehajtásnak ugyanis a legnagyobb bűne, hogy a jövőt éli fel: a beruházások és a növekedés visszaesik, a pénzügyi befektetők magasabb kamattal hajlandóak finanszírozni. Ennek az ára már most is látszik egyrészt az állam drága finanszírozhatóságán, másrészt a visszaeső gazdasági teljesítményen.

Végül a "zseniális" kreatív adónemekhez még annyit tennék hozzá, hogy "zseniális" max annyiban, hogy hülyíti a népet, bár ebben sem lennék biztos. Egy kicsit cinikus ennek örülni, de ti tudjátok.
Minden más szempontból agyhalál. Feleslegesen bonyolítja az adórendszert, értelem nélküli célzott adó. Ugyan a Fidesz egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert is ígért, de ezt már csak zárójelben jegyzem meg, úgy látszik a hazugság csak akkor bűn, ha Gyurcsány teszi.

rámenős 2012.06.01. 04:46:25

@No_Fidesz_No_Problem: Na helyben vagyunk.
Sorjában, visszafelé:
Nem vagyok fideszes és nem szoktam böfögni. / Jó az emésztésem./
Tökéletesen tisztában vagyok vele. A probléma ezzel az, hogy a 10 millió sem tudja mi lenne neki a jó. Jó példa erre ez a blog is ahányan osztják itt az észt. PL te is.
Az út? Hát talán az, hogy ne fogyjon a magyar és egyre jobban éljünk ebben a kis hazában. Öröm legyen itt maradni.
Most biztos, hogy nem azon az úton járunk, már a genszterváltás óta.
Hogy a fideszeseknek is adjak egy kis rágnivalót: Felvetették azt, hogy büntetik a "más mércét." /Roamingdij, tej, multik árképzése, stb./
Sok ilyen hangzatos dolog van amit örömmel üdvözöltem Orbán beszédében.
Mi történt? Semmi. Csak beszéd maradt.
/ Ne azt figyeljék amit mondok. Ugye?/

Gizi a laborból 2012.06.01. 04:59:37

Nekem legjobban az tetszett O.V. kétév-értékelőjében, hogy Mahyarország 5-10 év múlva olyan helyzetben lesz, hogy akik ma elmennek/ vagy már elmentek, azok majd visszajönnek.

Elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzek régvolt időkre. Akkor állandóan azt próbálták ígérgetni, hogy a szocialista világrendszer/a Szovjetúnió/Magyarország 15-20 év múlva hagyja maga mögött a hanyatló Nyugatot.

Azt már tudjuk, hogy o.v.-től, hogy az európai szövetség hanyatlik, de én csak blöffnek érzem az 5-10 évet. Szólam, amely etetésre szolgál és csak arra szolgál, hogy ne gondolj a mára!

M_R 2012.06.01. 05:14:35

Az elmúlt két év után egyértelmű, hogy OVI-nak és a FIDESZ-nek a hatalom megtartása és a saját oligarcháinak gazdasági pozícióba juttatása az egyetéen fontos cél - az országot meg a zembereket magasról és nagy ívben le..rják. Sőt, a "minél rosszabb, annál jobb" elvet követik - mert így midig lehet valami külső bűnbakot állítani a sok droid elé (hanyatló nyugat, gonosz EU, és hasonlók)

anonymand 2012.06.01. 05:18:38

Tisztelt Droli!

"(Gondolom, már mindenki epekedve várja, mit ír a "Fidesz blog" a kormány első két évéről :-)" - én, a Te helyedben, bezártam volna a zárójelet.
Igen epekedve várunk. Valami indexet ígértetek, vagy ígértél.
Ott lehetne magyarázkodni, hogy mennyire igaz: ..."az állam helyzetét jelző mutatószámok úgy-ahogy rendben vannak"...

"Persze sokan felteszik a kérdést: jó-e, hogy a kormány mindent alárendel az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésének érdekében? Ezt majd az idő eldönti szerintem." - elemzésből csillagos ötös. Markáns véleményformálásból csillagos ötös. Aprólékos indoklásból csillagos ötös. Pro és kontra érvek halmaza egy mondatba sűrítve: "Ezt majd az idő eldönti szerintem".

A két évről szóló értékelésed a gazdaságra fókuszál, ám figyelmen kívül hagy minden egyebet, ami része volt elmúlt két évünknek.
Törvénykezés, Alaptörvénykezés, Oktatás, felsőoktatás, belpolitika, külpolitika, foglalkoztatáspolitika, stb., mintha nem történt volna egy és más ez ügyekben.

"Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az." - az aktuális mottó. Javasolnék egy másikat helyette.
Ez a nívó nem az a nívó.
Cserélgetni sem kellene.

Tisztelettel:
anonymand

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.06.01. 05:40:47

A múltkor épp meglepődtem, hogy lám, a FIDESZ-blog is lassan belátja, hogy a FIDESZ hülye, erre megjelenik ez. Ne azért ne elemezz, mert túlmutat a blog határain, hanem mert a te határaidon mutat túl. Mert vagy nem értesz hozzá, vagy szolgai módon próbálod megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Hirtelen nem is tudom, hogy melyik a rosszabb. Ez a poszt viszont egy kalap szar.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.06.01. 05:52:17

@Sieg: ööö ígértek egyéni nyugdíjszámlát is.... :) De jó, hogy nem adtam oda a pénzemet!

kirsten 2012.06.01. 06:00:18

@Hertelendi: Egyetértünk. Én Kálmán Olgával szeretném látni bármelyik csatornán, vagy legalább egy olyan kvalitású újságíróval mint ő beszélgetni az elmúlt két év teljesítményéről / illetve elbaszásáról/. Az M1 egy kalap szar csak az nézi akinek nincs más lehetősége, vagy kissé primitív és minden hazugságot bevesz a gyomra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.01. 06:39:25

"jó-e, hogy a kormány mindent alárendel az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésének érdekében?"
Ez még csak rendben lenne, ha igaz lenne, de nem az.
Pl. nem emlékszem, hogy befagyasztották volna a nyugdíjakat, vagy hogy nem építenének felesleges építményeket.

"Nem is csoda, hogy a kormány inkább vállalja a pénzbeszedés politikáját, az valahogy kevésbé fáj."
Na igen, de ezért kár volt kétharmaddal nyerni. Ezt egy kisebbségi kormány is meg tudná tenni.

nu pagagyí 2012.06.01. 07:57:59

A poszt még ködszurkálásra sem alkalmas. A Fidesszel nem az a baj, hogy megszorít, reformokat akar stb. Velük az a gond, hogy ezt úgy képzeli, hogy az embereknek kuss van.

A teljesítmény az egy másik kérdés, annak sem lehet felhötlenül örülni. Az az eladósodottság nem csökkent. A közszférából rengeteg embert rúgtak ki, de helyettük ugyanannyit, de szakmailag sokkal rosszabbat vettek fel. A korrupciót állami szintre emelték. Piacokat számoltak fel (oktatás, egészségügy államosítása, plázastop stb.), ostoba különadókkal gátolják a hitelezést, agyoncsapják a potenciális fejlődési lehetőséggel rendelkező cégeket és csodáloznak, hogy nincs gazdasági fejlődés. Az embereket kiszolgáltatottá teszik és egymás ellen uszítják.

Doktor Kotász 2012.06.01. 08:07:13

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "Azon nagyon jót röhögtem, hogy a DeDi ennek tuljadonítja, hogy egy hónap alatt 7%-ot esett a fidesz. Szerintem nem volt ennek semmi hatása, aki utálja orbánt az utálni is fogja, aki meg eddig kiállt mellette, az ezután is ki fog állni. A pártoknak már gyakorlatilag csak a magszavazótábora aktív, abból pedig ritkán tűnik el ennyi ember egy hónap alatt. Szerintem a Tárki egyszerűen mérési hibát követett el, vagy a fatális véletlen messze több baloldalit/bizonytalant hozott a kérdezőbiztos elé, mint jobbert."

Szerintem is hibát követtek el, de nem a felmérésben, hanem az okkeresésben.

Scmitt Palibá és az elkenési cirkusz volt, ami leapasuzotta a fideszt.

Terézágyú 2012.06.01. 08:22:08

"A Fidesz egy dolgot zseniálisan csinál: úgy adóztatja meg az embereket, hogy azok szinte nem is tudnak róla. Itt van például a telefonadó: 2 Ft/perc, de nem ám az emberek fizetik, hanem a szolgáltatók! A szolgáltató meg persze áthárítja az emberekre, így végeredményben mégis az emberek fizetik"

És ezt szerinted jól csinálja így? Ezt nem úgy hívják, hogy HAZUGSÁG???

És mi az, hogy az emberek nem is tudnak róla?????? Utána te magad írod, hogy mennyien akarnak skype-ra átállni, te meg ezen vigyorogsz...
Mondjuk az is jellemző, hogy te, a fideszes, ezen VIGYOROGSZ, hogy az embereknek ennyit kell ügyeskedniük valami miatt...

Hertelendi 2012.06.01. 08:26:49

@kirsten: Nem megy ő Kálmán Olgához! Neki Olga túl nagy falat! Ő olyan helyeken szeret fellépni, ahol mindenhova ki van írva, hogy "éljen Viktor". Tipikus diktátor mentalitás. Ott nem fognak neki kellemetlen kérdéseket feltenni, csak akkor fog majd nagyon csodálkozni, amikor 2014-ben megint bukta van. Na akkor jöhet Graz.

Krutzifix 2012.06.01. 08:31:23

@nu pagagyí: Itt a pont!

Enyhén szólva tipikus fideszes stílust tükröz a blog. Pl. a rendőrök korkedvezményes nyugdíjazásának eltörlésével nem (csak) az a baj, hogy 50 éves rendőr hogy fut majd a rabló után, hanem az, hogy visszamenőlegesen vezették be.
A 2 Ft-os telefonadóval nem az a baj, hogy eddig is 30-40 Ft volt a percdíj, hanem az, hogy ez legalább 5% áremelést jelent, idén havi 400Ft pluszt. És bár tudjuk, hogy matelcsy jó édes nagymamája továbbra sem fog telefonadót fizetni, azért ez az összeg mások esetében már lehet megterhelő is akár. Ráadásul nem fogja elérni a tervezett bevételt, több okból sem, tehát jön majd az újabb kémiai reakció...egy beteg agyban.
Az olyan hozzáállással, hogy "mi az a 2 Ft?!" nyugodtan bevezethetnének bármire +2 forintos adót! Ahogy tették is a tranzakciós adóval pl... és akkor már nem is olyan kevés az a 2 Ft, ugye? Hát ha még a biztosításokra kivetni tervezett adót is hozzávesszük?
Ezért mondom, hogy tipikus fideszes: kiragad a nagy egészből egyet - mint Navracsics a sosem látott nyilas voltam-komcsi leszek cetlit (bezzeg Horthy esetében elfogadható, hogy nyomás alatt küldte a Donhoz a magyar katonákat...) -, majd általánosít másra vonatkoztatva! Kicsivel szerényebben kéne, fülkeforradalmárok, mert mire körülnéztek, lehet, hogy csak magatoknak fogtok pofázni egy - igaz általatok - lerabolt és ellehetetlenített országban!

Pobjeda elvtárs 2012.06.01. 08:50:46

@dr. Közbiztonság Szilárd:

Átlépve az ügyetlen személyeskedési kísérleten.

A X. kiadásban egy szó nem esett erről a témáról, ez a XI. kiadás egyik nagy, de felesleges újítása.

Egy olyan mesterséges - értsd az élő nyelvhasználatból le nem vezethető - új szabály bevezetése, melyet két oldalon kell elmagyarázni, nyilvánvalóan elhibázott, és felesleges. Ugyanis nem az a lényeg hogy vajon te vagy én értjük és tudjuk alkalmazni, hanem hogy vajon megérthető-e az átlagember számára. Túlbonyolított agymenés az egész, kutyát nem zavart ha valaki a köztársaságelnök-választást egybe írta. Tökéletesen érthető volt.

De persze mit várjunk olyanoktól akik "feltalálták" a DZ, és DZS betűket, had kelljen az összes lexikont újra kiadni, és hát miért is ne forkoljuk még jobban a magyar ABC-t a latintól.

Kutchek (törölt) 2012.06.01. 08:58:34

Ez a blog, olyan mintha az "emberarcú" orbánizmust akarná bemutatni.
Hogy mégse olyan arrogánsak, mégse olyan köcsögök és jót akarnak.
Mondjuk ezt a kísérletet egy 15 másodperces Szíjjártó vagy Matolcsy nyilatkozat kinyírja.

Az szerző inkább a főnökeinek adjon tanácsot, ahelyett, hogy itt mosdatja őket.

sulcus (törölt) 2012.06.01. 08:58:47

NEMZETI INZULTÁCIÓ 2012

1. Örül-e Ön annak, hogy a Fidesz kampányban ígértünk "egy millió Új munkahelyet", de összesen "csak egymillió munkahely lesz"?
2. Örül-e Ön annak, hogy "egyszeri, radikális és azonnali adócsökkentést" ígértünk, de eddig csak adókat emeltünk és terveink szerint minden héten új adókat vezetünk be?
3. Támogatja-e hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt kivetett banki különadót továbbra is Ön fizesse meg?
4. Támogatja-e hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt kivetett energetikai különadót továbbra is Ön fizesse meg?
5. Támogatja-e hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt kivetett szupermarket különadót továbbra is Ön fizesse meg?
6. Támogatja-e hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt kivetett telekommunikációs különadót továbbra is Ön fizesse meg csak már telefonadó néven?
7. Támogatja-e hogy bevezessük az adófizetés megadóztatását?
8. Egyetért-e Ön azzal, hogy Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája miatt július 1-től bevezessük a sárgacsekk adót?
9. Örül-e Ön hogy miközben nincs pénz gyermekétkeztetésre, idősek gondozására, egészségügyre addig a kormány milliárdokat költ stadionokra és a saját maga népszerűsítésére?
10. Támogatja-e Ön hogy a TEK (Orbán Viktor személyes testőrsége) újabb páncélozott audikat és milliárdokat kapjon, miközben romlik a közbiztonság, és a rendőreink nincsenek megfizetve?
11. Támogatja-e Ön, hogy a miniszterek és államtitkárok és más hasonló milliós fizetéssel rendelkezők a gyermekeik után és az új adótörvények miatt 2-300000 Ft adókedvezményeket kapjanak pluszba, miközben a családi pótlékot nem emeltük?
12. Egyetért-e Ön azzal a FIDESZES kijelentéssel, hogy "meglehet élni havi 47000 Ft.-ból"?
13. Egyetért-e Ön azzal a FIDESZES állásponttal, hogy "akinek nincs semmilye az annyit is ér"?
14. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fideszes képviselők Napi 60-70000 F t.-t keresnek, miközben a NETTO minimálbér 3 éve változatlanul 61000 Ft?
15. Támogatja-e, hogy továbbra is a Fideszes képviselők rokonaiknak és ismerőseiknek szerezzenek meg jól fizető állami állásokat, miközben 600000 ember nem talál magának munkát?
16. Támogatja-e Ön a KÖZGÉP, és ezáltal Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Mészáros Lőrinc, Orbán Győző és más Fideszes oligarchák gazdagodását az előre eldöntött állami közbeszerzési pályázatokkal?
___________________________________________________________________________
Amennyiben az ön válasza (nagyon helyesen) mindenre IGEN (na csak azért!) kérjük gyorsan küldje vissza ezt a kérdőívet aláírva.............(mondom GYORSAN!)

lajafix 2012.06.01. 09:01:28

@mizrolist: Hagyjuk a bajnai féle szjat. Élt 1 évet. Előtte meg évtizedekig ment a létminimum felett kezdődő magas adókulcs. 15 millió felett pár ezer munkavállaló van bejelentve, rájuk lehet tolni a nagy adót, de érdemi bevétel abból nem lesz, csak a hátulgombolósok érezhetik úgy hogy na, végre a gazdagok adóznak.

peti6 2012.06.01. 09:04:16

Már elnézést, de olvasva itt a kommenteket, azt egyben sem vélem felfedezni, hogy az elmult kormányzati időszak adósságainak nagy részét 2014-ig vissza kell fizetni. Csak egy valóban ici-pici tartozás: 2006-ban rosszul adóztatták a cégeket, 25-30 Mrd ft-al többet fizettettek velük, amt most vissza kell az államnak a cégek részére fizetni /Napi Gazdaság/. Ez a költségvetés eléggé kis része, de sok ilyen kis elkurás sokra megy.....
Kérdezem én miből????? Így is megközelíthetjük az értékelést.....

Pobjeda elvtárs 2012.06.01. 09:04:29

@dr. Közbiztonság Szilárd:

Nem mellesleg, mielőtt orosz nyelvre próbálsz oktatni, talán ismerkedj meg a magyar helyesírással. Cirill betűs orosz szöveget fonetikusan a kiejtéshez igazodva írunk át magyarra, nem pedig a cirill betűket tükör fordítjuk latinra.

A Победа helyes magyar latin betűs átírása az MTA erre vonatkozóan kiadott szabályai szerint Pobjeda.

Ha helyesírás nácit játszol, és még személyeskedni is próbálsz, akkor azért illene legalább alapszinten tisztában lenni vele miről is beszélsz.

Jó reggelt.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.06.01. 09:05:44

Én nem tudom miért kell magyarázni a magyarázhatatlant?
A fidesz teljesítménye nagy lófasz!
De legalább jól keresnek:(

Elijah_Baley 2012.06.01. 09:09:56

vannak, akik a fideszre szavaztak, mert azt hitték, ez az ő pártjuk, értük dolgozik. Mások azért szavaztak a fideszre, mert valamilyen oknál fogvan nem akarák többet a szocikat. ön mit gondol, kire fog szavazni 2 év múlva?
1, csak a fidesz!
2, hajrá magyarország!
3, legközelebb is arra a pártra szavazok, amit a gazdasági elit sugall.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.06.01. 09:10:49

@sulcus:
A levél eleje teljesen jó. A vége sajnos életszerű:(

Cinkes 2012.06.01. 09:11:21

A fidesz baja az, hogy nem akarnak semmit se megérteni vagy kiszámolni. A kiadáscsökkentést nem úgy kell elképzelni, hogy jaj majd kevesebb pénzt adok erre arra és akkor majd a dolgozóknak több martad, vagy éppen államadósságtörlesztésre fordítom…
A kiadáscsökkentést a munkavállalókkal kell kezdeni. Kiszámolta e már valaki, hogy a közszféra, azon belül is mondjuk a közigazgatásban dolgozók bére mekkora terhet jelent az adófizetőknek? Nem e lenne célszerűbb ennek a bérköltségnek egy részét másra fordítani? Ebből a pénzből és főleg abból az IMF hitelből amit készül felvenni a kormány be lehetne vonzani rengeteg termelő céget, a keletkezett munkaerő igénnyel arányosan lehetne átképzésre fordítani a pénzt. Akár bértámogatással, adókedvezménnyel vonzóvá lehet tenni az országot. A közszférából elbocsájtott emberek bérköltségéből és minimális hitelből meg lehet oldani, az átmeneti időszak segélyezésétől kezdve a befektetni kívánó támogatásáig mindent. Innentől kezdve nem az adófizetők tartják el azt a sok közszolgát, a termelő cég itt adózik amiből többletbevétele lehet az államnak amit arra fordíthat amire akar. Az nem vezet sehova ha a munkavállalók negyede abból az adóból él amit a ténylegesen pénzt teremtő adózóktól elvesznek.
Aztán ami persze a legnagyobb gond az a kiszámíthatatlan gazdasági környezet amit a fidesz teremtett. Ennél nem igazán szenvedhettünk volna el nagyobb kárt mint amit ez az unortodox gazdaságpolitika csinált. Minél kevesebb pénz forog a gazdaságban annál gyengébben teljesít. Nem igazán nehéz megérteni, hogy a sarcolással bizony ezt érték el. Aztán azon is el lehet gondolkozni, hogy a közmunka mekkora értéket teremt. Bár ebben még van annyi ráció, hogy bizonyos dolgoknál, mint például szezonális szemétgyűjtés vagy ároktisztítás amit állami cég végezne közpénzből ott így jobban megéri.

mojszipupi 2012.06.01. 09:14:11

A zorbáni középosztály szeretné vissza a korábbi szja rendszert. Ezt hallom tőlük....Csak a fidesz nem akarja látni h egyszerűen ha máshonnan veszi el ezt a pénzt óriási károkat okoz a gazdaságnak és az országnak. Márpedig ebben változás nem lesz, így semmi esély a kitörésre bármennyire is ezt hangoztatják

Pobjeda elvtárs 2012.06.01. 09:15:13

@Szevasztok:

Egyrészt a népszerűségvesztés töretlen az elmúlt másfél évben, másrészt pedig nem a két forint verte ki a biztosítékot, hanem az hogy teljesen hülyének nézik őket permanensen. Azaz folyamatosan ilyen dolgokat csinálnak.

mizrolist 2012.06.01. 09:15:20

@lajafix: tudom, de esélye sem volt kiforrni. Nem mellesleg azt is csendben jegyzem meg, hogy a 15 millió feletti bejelentettek közé tartozna például a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok...

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 09:21:06

@kirsten: "Én Kálmán Olgával szeretném látni bármelyik csatornán, vagy legalább egy olyan kvalitású újságíróval mint ő beszélgetni az elmúlt két év teljesítményéről / illetve elbaszásáról"

Keverjük itten a politikát a meglódult fentezivel...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.01. 09:28:23

@Pobjeda elvtárs:
Ez így van.
Az, amit a posztíró erényként éljenez ("úgy adóztatja meg az embereket, hogy azok szinte nem is tudnak róla."), az valójában nem több, mint gyávaság.
Úgy emelünk adót, hogy ne tűnjön adóemelésnek és közben határozottan tagadjuk, hogy adót emeltünk volna.
Ha lenne tökük, akkor kiállnának az emberek elé és közölnék, hogy kell a pénz, ezért meg fogjuk adóztatni az akármit.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2012.06.01. 09:30:38

Én egy mondatban össze tudom foglalni a két évet. Minden egyes mutató szarabb, mint 2 éve, sőt, szarabb mint 4 éve. A kozmetikázástól eltekintve persze (közmunka program) Mindezt amellett, hogy 3000 milliárdot elloptak, és szarrá adóztatnak mindenkit, vállalkozást, magánszemélyt. Ez aztán a világbajnok teljesítmény.

sulcus (törölt) 2012.06.01. 09:31:03

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Én például,jó kommunista lévén,ezentúl is a a Fideszre és Orbán elvtársra fogok szavazni!
Orbán elvtárs aki Rákosi elvtárs nyomdokaiba lépve,megszabadította a Magyar dolgozó népet az Mszp "burzsoá bankár kormányától" a népünket kiszipolyozó idegen tőkétől!
Orbán elvt.Rákosinál is nagyobb elhatározottsággal küzd a kapitalizmus rákfenéje ellen!
A finánctőke népnyúzó tevékenysége ellen!
Az Ávó helyett Ő a Nav és a Tek segítségével söpri ki a padlásokon gyűjtögetett,a dolgozó népünktől eldugdosott javakat!
Népünk demokráciájáért,harcoló egyetlen párt ma Magyarországon a Fidesz!
Él-jen Or-bán!Él-jen Rá-kosi!
Éljen a Párt!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.06.01. 09:31:26

@sulcus: ez egy fos....minek kopizgatod? remélsz ettől valamit?

telefonadó vagy mi a fasz...
azét az szánalom, hogy 40 FTért is van tarifa, de az nem zavar senkit...igaza van a bejegyzésnek.
kb minden MO-on a legdrágább (vagy valóban, vagy a keresetekhez arányítva) de most mindenki a multigeciket félti.

Kivlov 2012.06.01. 09:32:23

@Szpókember:
tévedés. Egy átlagbér bérköltségábek 55%-át vitte az állam 2008ban, mosta csak 50%-át. Ezt kellene olyan 35-40re még letolni...

Netuddki. 2012.06.01. 09:33:14

Ostoba, demagóg, fideszes szöveg amit nyomatsz. Na ezért fidesz blog.

De, hogy ne csak ekézzelek én milyen "reformokat" hiányolok:
- Korrupció felszámolása. E helyett minden létező helyet pártkatonákkal töltöttek fel.
- Az adónk ellopásának megszüntetése. Semmi nem történt.
- A sikkasztók, tolvajok lesittelése. Semmi nem történt.
- Adórendszer korszerűsítése. Rosszabb a helyzet mint valaha.
- Adók beszedése. Továbbra is versenyelőnyük van a kondérhoz közel lévőknek és a többi adóelkerülőnek.

Csak, hogy a legfontosabbakat említsem...

madmanic78 2012.06.01. 09:33:35

2 forint + ÁFA...

csak a pontosság kedvéért..

Egyénként pár unalomig ismert javaslat:

több kulcsos adó +4-500 milliárd
stadionépítések, felújítások leállítása +60-70 milliárd
Lenyúlt MANYUP értelmes felhasználása +3000 milliárd

Mennyit kértek például a rezidensek összesen hülyegyerek...? Ennyi pénzből mi mindent lehetett volna megoldani??

De mi a f@szomért kell ezt a szutyok dilettáns blogot címlapra tenni?

De én vagyok a hülye, hogy olvasom..

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.06.01. 09:33:48

@mojszipupi: de jó is volt 37%al adózni az átlagkeresetnek ÚGY hogy a minimálbérre bejelentett az egy petákot sem adózott...
igazságos? nem!
visszasírja valaki? én biztos nem...!

Hertelendi 2012.06.01. 09:34:11

@sulcus: Ajjaj!
Ebből még bajod lehet...

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 09:35:45

@Doktor Kotász: "Scmitt Palibá és az elkenési cirkusz volt, ami leapasuzotta a fideszt."

Szerintem pedig is-is, meg az összes apró és nagyobb fideszkedés, ami egy ponton újraértékelődik a zemberben, és végül kritikus tömeggé gyűlik össze.

Az MSZP katasztrófájához sem volt elég csak a beszéd, csak aműveleti területeskedés, vagy csak a minelnökkeresős balfékeskedés, hanem gyűltek szépen, mint az arzén a szervezetben.

mojszipupi 2012.06.01. 09:37:57

@FILTOL: Nincs olyan rendszer h igazságos, csak olyan h méltányosabb, és gazdaságilag megfontoltabb

ügyfélszolgálatos 2012.06.01. 09:38:45

@dr kíváncsivagyok: Én is. Ezt a blogot egy fanatikus idióta írja, idiótáknak.

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 09:40:44

@Krutzifix: 'Az olyan hozzáállással, hogy "mi az a 2 Ft?!" nyugodtan bevezethetnének bármire +2 forintos adót!'

Fletó is sörre vetítette ki, hogy milyen minimális tétel az a 300 forint, oszt kapott ezért (is) olyan népszavazást a nyakába, hogy a mai napig nyögi (és nem csak ő).

Elijah_Baley 2012.06.01. 09:42:12

@ügyfélszolgálatos: ez egy művészi blog, stílusgyakorlat, ha szó szerint olvasod, és politikai tartalmat lácc benne felfedezni, nem érted a lényeget :)

sulcus (törölt) 2012.06.01. 09:44:41

@Hertelendi: Ne viccöjj má...
Demokrácia van.
Ugyan,most állt meg egy audi Q7 az ablakom alatt,DE nincs lefüggönyözve az ablaka!
(csak fóliázva van)

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 09:46:52

@Kutchek: "Mondjuk ezt a kísérletet egy 15 másodperces Szíjjártó vagy Matolcsy nyilatkozat kinyírja."

A Lázárt se felejtsük ki, aki dacára annak, hogy a tisztségviselői múltja viszonylag kurta, termetes lábnyomot hagyott a politika asztalán (nem képzavar! ténykép).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.06.01. 09:51:21

@mojszipupi: mondtam hogy igazságos? nem.

te állítod, hogy az orbáni középosztály (az vajon mi) szeretné vissza a korábbi szja rendszert.

hogy hol mondta ez az orbáni középosztály? nem tudhatom. de azért édes volt anno hogy 210e volt az átlagjövedelem és a legmagasabb kulcsban volt. demagóg és átlátszó ez az álvita.
ha kisebb lenne az adóelkerülés (úgy anblock) nem kellene itt vergődni ...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.06.01. 09:53:27

Hát a posztolónak fingja sincs arról, mi megy az országban...

A közszférából a fijjuk regnálása alatt kb. 15%-ot bocsátottak el (lásd: NKH nincs vizsgabiztos, stb).

A közszféra kiadásaira adott pénz március végén elfogyott.

Rezsit nem fizetnek.

Bérleti díjat nem fizetnek.

Amelyik gépkocsi elromlik, nem javíttatják meg, hanem leparkolják.

@sulcus: Már megrendelték a függönyöket a tek-es autókba.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2012.06.01. 09:56:30

@Kivlov: Ez kissé demagóg. A nulla SZJA még kevesebbet vinne, még sem mondanám jó ötletnek. De megnézném ezt a mutatót mondjuk átlag alatti bérre is. Vagy inkább, hogy mennyi pénzt kell megtermelni egy vállalkozónak 1 db minimálbéres alkalmazottra.

Kivlov 2012.06.01. 09:59:51

@Szpókember:
ebben semmi demagóg incs. az adójóváírás megszüntetése az SZJA rendszer legnagyobb pozitívuma...

bgp 2012.06.01. 10:01:36

Pofont nem is kaptak, maximum egy hangosabb rászólást. Még sarokba se kellett állniuk. Viszont, nem is tanultak semmit, csak lesik mikor lehet hátulról megdobni az óvónénit.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2012.06.01. 10:02:33

@Kivlov: Kérdezd meg erről azt akinek most a 20%-kal magasabb minimálbért kel kitermelnie, és nem a kamu minimálbéresekre gondolok.

tps77 2012.06.01. 10:02:44

Szerintem a kommentek tökéletesen tükrözik az ország jelenlegi véleményét. A blog pedig illeszkedik abba a médiumhalmazba, ami szajkózza a megmagyarázhatatlant abban a hitben, hogy akkor racionálissá válik.

Kivlov 2012.06.01. 10:07:13

@Szpókember:
Majd eggyel kevesebbszer megy el távol-keleti kirándulásra...

belekotty 2012.06.01. 10:09:07

@Kivlov: Te ezt szeretni fogod.

A magyar lakosság adóssága az ingatlanokra 870 milliárd.
index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/01/870_milliarddal_tartozik_a_magyar/

A nyugdíjkassza éves hiánya 880 milliárd.

Kivlov 2012.06.01. 10:10:53

@belekotty:
"A nyugdíjkassza éves hiánya 880 milliárd."

Régóta mondom, hogy a sok a nyugdíjas. Vagy ha a számuk nem sok, akkor sokat a kapnak. Nincs ennyire pénz...

belekotty 2012.06.01. 10:13:18

@Pobjeda elvtárs: Ebben igazad van. Csakhogy ha a magyarban az angolokat is e szerint írjuk át, pl Margaret Szecsőr, akkor a büdös életben nem találod meg az interneten ha nem tudod angolul hogy kell keresni.
Úgy hogy ez kurvára elavult szabály.

belekotty 2012.06.01. 10:13:54

@Kivlov: Sok a számuk és sokat kapnak. De nem ők tehetnek erről.

Kivlov 2012.06.01. 10:16:09

@belekotty:
Nem hát. ez a mindenkori kormányok hibája...

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 10:17:06

@Kivlov: '"A nyugdíjkassza éves hiánya 880 milliárd."

Régóta mondom, hogy a sok a nyugdíjas.'

Szerintem fogjuk a manyupok és tagjaik maradékára... úgy legalább kivételesen nem kell paradigmát váltani.

Pobjeda elvtárs 2012.06.01. 10:20:46

@belekotty:

Az angol latin betűket használ, ergo nem kell átírni. Az orosz nyelvre egyébként külön átírási szabályok vannak. Ellentétben mondjuk a Szerb cirill betűs írásra, ami problémás lehet mert elvileg fonetikusan kéne átírni, viszont van hivatalos latin nyelvű változata is, úgyhogy szerintem az lenne preferálandó, mégis olyan szörnyűségeket használunk mint a Milosevics, ami valójában Milosevitynek lenne ejtendő, és a hivatalos szerb latin betűs írásmód szerint Milošević, ahol a ć megfelel a magyar ty mássalhangzónak.

sulcus (törölt) 2012.06.01. 10:23:23

@FILTOL: "ha kisebb lenne az adóelkerülés (úgy anblock) nem kellene itt vergődni ..."
Rákosi elvtárs is pont ezért harcolt!
Orbán elvtársnak jobban áll?

2012.06.01. 10:24:46

@dr. mesterseges szinezek:
Nem látod át a konspiráció lényegét! A fidesz most bebetonozza hatalmát. Nem kell itt semmi hátsó szándékot sejteni, a lényeg, hogy a következő választás után már megdönthetetlenségének biztos tudatában végre nyugodtan meg tudja reformálni az országot. Akkor már fel lehet vállalni a népszerűtlen intézkedéseket is. Mint például a képviselők fizetésének háromszorozása. Ja, nem . És akkor jön a fellendülés. Tejjel-mézzel folyó.
Hiszen Horthy alatt is mekkora fellendülés volt! Igaz, hogy egy válság, majd egy háború tetőzte, de akkoris, na!

dimitrij 2012.06.01. 10:24:59

szerintem igen komoly lehetőséget szalasztott el a fidesz azzal, hogy hosszú távra próbáltak berendezkedni, nagyobb prioritást adtak a hatalmuk stabilizálásának, mint a strukturális reformoknak. ez sajnos vissza fog ütni rájuk, és csak saját magukat okolhatják, ha a maszop újra a hatalom közelébe kerülhet. :(

ami szerintem óriási hiba volt, az az, hogy nem a szürke és fekete gazdaságban lévő jövedelmeket próbálják adóztatni, hanem újabb és újabb adókkal a fehér zónában lévőket.

amikor a fix árfolyamú végtörlesztés zajlott, akkor rengeteg megtakarítás került elő, aminek az eredete ismeretlen (cirka 80%), ami jól mutatja, hogy mekkora bevételt enged ki a kezei közül az állam, és az adóhatóság.

sokszor szóba került már, hogy reneteg olyan szakma van, ahol nem a valós jövedelmük után fizetnek adót az adóalanyok (taxisok, ügyvédek, stb., nem sorolnám), az is nyilvánvaló, hogy az 1,2 millió minimálbérre bejelentett adóalany többsége a valóságban többet keres, de ezen túlmenően van 2-3 millió ember, akiről nem igazán tudni, hogy miből él.

szerintem az egyik fő prioritásnak kellene megtenni, hogy az adóelkerülőket betereljük az adózók körébe, vagyonvizsgálatokon keresztül akár, vagy más módszerekkel, és ennek egy nemzeti minimum programban kellene előkelő helyen szerepelnie. hosszú és fáradságos munka lenne, de egyrészt javítaná az adózási morált, segítene a költségvetés egyensúlyi helyzetének elérésén, államháztartási hiány szinten tartásán, illetve az államadósság csökkentésén.

természetsen a költségvetés kiadási oldalát is faragni kell az egyensúlyi helyzet eléréséhez, de azt gondolom az nem módszer, hogy a potyutasokat ellehetetlenítjük... ehhez munkahelyeket kell teremteni, befektetőket kell csalogatni, ehhez egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni az adórendszert, csökkenteni az élőmunka terheit stb., fel kell pörgetni a hitelezést, célzott támogatásokkal segíteni a KKV szektort, aki a legnagyobb foglalkoztató ma hazánkban.

itt is elvárás kellene legyen, hogy egy nemzeti mimimun program eleme legyen, amit minden kormánynak kötelessége prioritásként kezelni, a közösen meghatározott iránytól nem szabada eltérni... sok kérdés lehet kampány témája, vagy vita tárgya pártok között, ebben egységre kell jutni.

2012.06.01. 10:26:07

@sulcus: Az adóelkerülés legjobb módja, ha nem fizettetünk adót. mindenki nettó bért kap. Ki volt ez találva régen, minek cifrázni?

dr. Bubó 2012.06.01. 10:26:18

@dimitrij: ezt túl hosszan írtad...

MAFIAkormányzás a rövid neve...

sok maffia van benne és kevés kormányzás

2012.06.01. 10:32:52

@Kivlov: "Régóta mondom, hogy a sok a nyugdíjas. Vagy ha a számuk nem sok, akkor sokat a kapnak. Nincs ennyire pénz... "

Hú, de okos vaaaagy!
Sok a nyugdíjas? Vazzeee!
Szerintem meg kevés a foglalkoztatott. Na?
Talán ha elgondolkodnál, hogy egy olyan kasszáról beszélünk, ami sose volt feltöltve, így kamatok nem tudták növelni. Miből lenne az infláció követés?
Ekézik a manyupokat, hogy milyen kevés a hozadéka a befizetéseknek. Az állami rendszer meg csak mínuszt termel.
Pont azért, mert a befizetett összegek másra fordíttattak.

2012.06.01. 10:33:46

@Somló November: Nem akarjuk, mert akkor szaporodik. Jobbágy.

2012.06.01. 10:35:40

@dr. mesterseges szinezek:
Igen! A megoldás is ebben rejlik!
A nyugdíjrendszer egyetlen hibája, hogy vannak nyugdíjasok! Ezt kell kiküszöbölni!
Horthy alatt se volt nyugdíjkassza! Előre, a nagy magyar múltba!

élhetetlen 2012.06.01. 10:35:41

@szájposz: Ennyi...-re vagy egyszerű! Egy ország szívna a bevallásokkal, milliárdokba kerülne a nyilvántartás, a vagyonok pedig nem kerülnének elő. Ki fogja bevallani a floridai, cannes-i, horvátországi ingatlanát, vagy privát szigetét, vagy a valamelyik tengerre telepített jachtját?

2012.06.01. 10:41:02

@FILTOL: Kicsit gondolkozz. Az ország gazdasága nem az adókból áll föl. Az csak a felszín.
Egy ország akkor prosperál, ha az exportja jó, ha a külföldiek ott költik el a pénzüket, ha a külföldön működő vállalatai hazahozzák a pénzt.
Ebből mi valósul meg nálunk?
Azzal, hogy az egyre kevesebb bevételt/jövedelmet mégjobban megadóztatják, csak gyorsítják a halált.

Kivlov 2012.06.01. 10:43:36

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Hiába emberkedsz. Annyit kéne kifizetni nyugdíjra, amennyi bejön a kasszába. színtiszta logika...

Elijah_Baley 2012.06.01. 10:46:45

@Pobjeda elvtárs: monnyuk ez hülyeség, szlavistaként mondom. ugyanannyira csé mint té... valójában egyik se.

Netuddki. 2012.06.01. 10:47:00

@szájposz: Én már tudom a megoldást, ahol senki (értsd 1 magyar állampolgár sem, 1db cég sem, ha külföldön van a székhelye még akkor sem) nem tudna adót kerülni Magyarországon. Csak XI. sz.-i módon kellene gondolkodni...

Netuddki. 2012.06.01. 10:48:30

@kovi1970: XD
Mielőtt valaki félreértené, természetesen:
"Csak XXI. sz.-i módon kellene gondolkodni..."

2012.06.01. 10:49:47

@Kivlov: Nem. A logika azt diktálja, hogy a befizetéseid és kamatai illessenek meg téged.
Amit te mondtál, az kincstári számvitel.

Pobjeda elvtárs 2012.06.01. 10:51:41

@De gustibusaut bene, aut nihil:

Jogos, valóban a két hang között van, ugyanakkor az én fülemnek kellően ty betű az, de semmiképpen sem cs.

Kivlov 2012.06.01. 10:52:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Tévedés. Felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer van. Az illet meg logikailag, amit neked mások befizetnek!!! Ennyi...

dimitrij 2012.06.01. 10:53:48

@dr. Bubó: szerintem paradigmaváltás kellene ahhoz, hogy ez változzon... a politika a végletekik korrupt, ebben igazad van, sajnos...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.01. 10:56:07

"Persze kérdés, hogy mekkora áron kapna az állam ilyen célra hitelt a mai pénzszűkében"

Hihi! Az IMF-től kapnánk 3%-on zsét. De az nem kell. Pedig 450 GFt-t spórolhatnánk jövőre. Inkább éljen a szabadságharc! Plusz az EU-s pénzek kiosztása is nagyon vontatottan halad. Pedig az kvázi ingyé van! Dilettánsok gyülekezete! :(

dr. mesterséges színezék 2012.06.01. 11:07:06

@Kivlov: "Annyit kéne kifizetni nyugdíjra, amennyi bejön a kasszába. színtiszta logika..."

Mármint mindenkinek annyit (arányában) kéne kifizetni, amennyit beletesz, egyébként a befizetés minimalizálása megöli az egészet, korpiramistól függetlenül is - színtiszta logika.

Kivlov 2012.06.01. 11:11:08

@dr. mesterseges szinezek:
Nem. Leírom még egyszer: felosztó kirovó rendszer van jelenleg. Ergo azt kapja vissza a mostani nyugdíjas, amit a mostaniak befizetnek. Illetve így kellene lennie, csakhát nem így van mert a nyugdíjkifizetések egy jó része hitelből megy.
Ahogy te mondod, úgy kellene lennie. Az lenne a jó. De sajna nem úgy van...

Elijah_Baley 2012.06.01. 11:22:06

@Pobjeda elvtárs: hát, emberfüggő ki mit hall bele (leginkább attól függ h milyen nyelveken beszélsz mellette), de a magyar nyelv fonetikája, meg a haznákban előforduló nevek tendenciája lapján én inkább csének mondom...
mióta a hazai újságírás rászokott az amerikai hírek kopipésztelésére, a tyés verzió is ugyanolyan elterjedt és közérthető.

kzoltana 2012.06.01. 11:31:57

Ellen lehet állni Simicskának és Nyergesnek! A mostani kurzus kihasználja azt, hogy az emberek elhiszik a hatalmukat és leválthatatlanságukat. Oszkó Péter előadása (videó)
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2371_ellen_lehet_allni_simicskanak_es_nyergesnek

kacagány 2012.06.01. 11:33:57

Az Index címlapon szereplő címből még csak az látszott, hogy a szerzőnek abszolút nincsen nyelvérzéke - ilyen helyesírási hibát a negyedikes lányom sem követ már el. A poszt elolvasása után világossá vált, hogy valóságérzékelésben pedig körülbelül az ő szintjén áll...

spongya.bob 2012.06.01. 11:56:44

@Kutchek
....és egyéb, a blog létjogosultságát megkérdőjelező hozzászólók.

Véleményem szerint ez a blog legalább megpróbálja érvekkel, logikai úton (tehát megpróbálva a hit-faktor csökkentését) bemutatni nekünk az elmúlt 2 évet. Ez nagyon fontos azon gondokodni próbálóknak, akik törekednek az objektvitásra és összefüggéseiben szeretik látni a körülöttük lévő világot és az abban zajló - jelen esetben - gazdasági és társadalmi folyamatokat.

Ezen blog írásai - eddig - minden esetben logikai bukfencekkel és világosan látható szűrőn át - a hitfaktort nem sikerült kukázni egyelőre - magyarázzák az eseményeket.

Szóval számomra fontos, hogy lássam, olvassam: a hiba nem az én gépezetemben van, 2x2 nálam mindig 4...itt olvasgatva pedig néha 5. (Hogy a klasszikust idézzem).

Hajrá nivo.blog.hu, szükségünk van arra, hogy részleteiben lássuk, hogyan üzemel belülről egy narancs-fan anélkül, hogy liberálbolsizós, poszkomcsizós, k***@nyázós bejegyzéseket olvasnánk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 12:43:07

@kovi1970: Teljesen egyetértek, ezek a legfőbb problémák. Ha nem folyna el a pénz, lenne idő fejlesztéseken gondolkozni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 12:46:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: A magánnyugdíjrendszerben kapod azt, amit befizettél + kamatok. Az állami rendszer felosztó-kiróvó rendszerű, amit mások befizetnek, te azt kapod. Nincsen nyilvántartva, hogy mennyi járulékot fizettél be az elmúlt években.

lajafix 2012.06.01. 13:06:01

@mizrolist: "tudom, de esélye sem volt kiforrni. "
Azért ne játszuk a hátulgomboltat. A bajnai féle 15 milliós felső kulcs is okozott volna 200-300 milliárd hiányt. Bajnai és oszkó ezt arra az időszakra tervezte amikor már biztosan nem kelett nekik helyt állni: 2011re.

"Nem mellesleg azt is csendben jegyzem meg, hogy a 15 millió feletti bejelentettek közé tartozna például a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok... "
Naés? Kérdezem hornosan. Ha ezek az emberek nem tetszenek, akkor ki kell őket rúgni, nem fenntartani miattuk egy adókulcsot. Túl nagy bünti nem lenne, ua 15 millió alatt van a hivatalos jövedelmük nagy része. A nem hivatalos pedig nem szjazik.

lajafix 2012.06.01. 13:07:19

@online távmunkás: "Nincsen nyilvántartva, hogy mennyi járulékot fizettél be az elmúlt években. "
ha ez így lenne, akkor mindenki = nyugdíjat kapna, de nem így van...

lajafix 2012.06.01. 13:11:20

@online távmunkás: "Ha nem folyna el a pénz, lenne idő fejlesztéseken gondolkozni. "
Tévedés, a pénz nagyrésze nem elfolyik, hanem a szociális rendszer fentartására van költve, mint a nyugdíjrendszer és a 700-800 ezer állami alkalmazott fenntartása.

mizrolist 2012.06.01. 13:13:36

@lajafix: azt nem vitatom, hogy ezzel is hiány keletkezett volna; de kezelhetőbb mértékű, mint a hirtelen teljesen eltörölt felső kulcs esetében. Nem mellesleg ha ezt a kiesést kiadáscsökkentéssel ellensúlyozták volna, akkor most sem lenne ilyen probléma - de ugye "ne a zemberek fizessék meg"... vagy legalábbis ne látványosan direkt módon :P

lajafix 2012.06.01. 13:28:34

@mizrolist: a fidesz hiába hirdeti hopgy ne az emberek fizessék meg, úgy lesz. Ahogy a -nem dakota- mondás tartja: fejétől bűzlik a hal, DE A FARKÁTÓL PUCOLJÁK.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 13:31:28

@lajafix: A fekete és szürkegazdaság méretét a GDP 15-25% közöttinek becsülik. 38%-os adóterheléssel számolva 1500-2500 milliárd forintnyi adót lehetne még ebből behajtani. Lehet számolgatni, ez mire elég, de az biztos, hogy fedezné a költségvetési hiányt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 13:33:53

@lajafix: A nyugdíj összege gyakorlatilag a nyugdíj előtti utolsó 2-3 évi fizetés és a munkában töltött idő függvénye. Nem a befizetett járulékaidtól függ.

lajafix 2012.06.01. 13:38:32

@online távmunkás: Tévedés. Az állam mindig hiányt tervezne, akkor is ha nem lenne fekete gazdaság. ugyanis a kemény költségvetési korlát fogalma ismeretlen számára. Kérlek ne tervezz a lehetetlennel, sok időnek kellene eltelni hogy annyi bizalom kialakuljon az állammal szemben, hogy 10% alá csökkenjen a fekete gazdaság. Ráadásul az állam adóigénye sokkal nagyobb, csak a befolyt átlag a 38%. De boldog lennék ha a munkaerőköltségem 62%át megkapnám...

lajafix 2012.06.01. 13:43:13

@online távmunkás: "nyugdíj összege gyakorlatilag a nyugdíj előtti utolsó 2-3 évi fizetés és a munkában töltött idő függvénye. Nem a befizetett járulékaidtól függ. "

Szóval azt mondod hogy már nem valorizálják fel 1988ig visszamenően a bevallott jövedelmet? ne szórakoztass...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 15:35:05

@lajafix: Valorizálják, de nézd meg a szorzókat. Nem csak az utolsó évek számítanak, de gyakorlatilag az határozza meg, a többi befolyása kicsi. A közalkalmazottak ezért szoktak jutalmat kapni a nyugdíj előtti évben, az egyszeri juttatás szépen megemeli a nyugdíjat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 15:39:27

@lajafix: Nem csak a bér képezi a GDP-t. A tőkejövedelmek sokkal alacsonyabb kulccsal adóznak.

A feketegazdaság mértékét csak azért írtam le, mert a hozzászólásod alapján azt hittem, hogy te az elfolyt pénzek alatt arra a fejenként pár tízmillióra gondolsz, amit a politikusok elraknak a zsebükbe.

lajafix 2012.06.01. 17:06:23

@online távmunkás: "A közalkalmazottak ezért szoktak jutalmat kapni a nyugdíj előtti évben, az egyszeri juttatás szépen megemeli a nyugdíjat. '"
Ez nem a közalkalmazottakra, hanem a fegyveres testületek tagjaira volt igaz, de ma már rájuk sem(remélem). Tehát csak számít az hogy mennyit kerestél hivatalosan az egész pályád során.

A feketegazdaság nagy része azért fekete, mert a munkaterheket spórolja, szerintem arra a részre ne látható gazdaságra számított 38% átlagadót vedd. Állítom hogy a feketegazdaság hamarabb szűnne meg, mint kitermelné a 38%ot. S igen én elfolyás alatt csak az államh által elköltött pénzeket értem és ott nem a politikusok pár tízmillió/kopf-jára gondolok, hanem az ehhez szükséges szvazatvásárlásokra: felduzzasztott, hatékonyságot sose látott közszféra, hasonló nyugdíjkiadások...

Farkasokkal táncoló 2012.06.01. 17:11:54

Ezek a kétév- értékelők, előre felvett, alaposan megvágott alákérdezéses interjúk, meg nemzeti konzultációk meg a fideszes blogokon az a sok káromkodás a ballibák és komenyisták felé (kik is azok???? ) már mind csak fütyürészés a sötétben, mert ha ebből bárki egy szót is komolyan gondol, az ömagának hazudik.

A szimpla igazság az, hogy ennél pocsékabb kormányunk még nem volt, ennél még a Torgyán által szinesített is produktívabb volt. Tönkretették a jogállamot, a demokráciát, intézényesítették a korrupciót (nem csak sokkal korruptabbak mint mondjuk az mszp volt, hanem hivatalossá tették!!!), visszavitték a Kádár kor elejére az oktatáspolitikát, tökéletesen kifosztották gazdaságilag az országot, a nemzetközi megitélésünk egyenlő a nullával..... gratulálok, szép munka volt, és még hátra van két év!

DIldiko 2012.06.01. 19:03:33

@dimitrij: "hogy az 1,2 millió minimálbérre bejelentett adóalany többsége a valóságban többet keres" - maradék a közalkalmazottak. ők tényleg annyit keresnek, amennyi után adóznak. Aki meg eddig zsebbe kapta a kiegészítést ezután is zsebbe kapja. Ettől nem lett fehérebb, de még szürkébb se, a gazdaság.

DIldiko 2012.06.01. 19:11:55

@online távmunkás: "A közalkalmazottak ezért szoktak jutalmat kapni a nyugdíj előtti évben, az egyszeri juttatás szépen megemeli a nyugdíjat." -milyen közalkalmazottakról beszélsz? Csak nem a minisztériumi dolgozókról és főtisztekről? Mert a mezei közalkalmazott, de még köztisztviselő se kap jutalmat.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.01. 21:24:42

@Pobjeda elvtárs:
Faszságokat írsz, tanulj oroszul.
A j-t nem ejtik, amit te annak hallasz esetleg, az az e zártabb ejtése miatt van. Szóval az bizony pobeda átírva.

(Oké, hogy a betű neve "je", de a j-t nemigen ejtjük, csak annyi a jelentősége, hogy lágyítja a t, d, n betűt (lehet, hogy kihagytam valamelyiket, akkor még azt is). Vagy gondolod, hogy Seremetyevó nevét is Sjerjemetyevónak kellene ejteni?)

Ja, tanulj magyarul is, mert láthatóan az sem megy.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.01. 22:33:08

@DIldiko: Jubileumi jutalom 25, 35 és 40 év után, pedagógusoknál a nyugdíjba menetelkor adományozott díj, stb.

Pobjeda elvtárs 2012.06.01. 23:00:49

@dr. Közbiztonság Szilárd:

Szomorú látni amikor hogy hova tud lesüllyedni néhány ember amikor megfogják egy vitában.

Természetesen minden úgy van ahogy korábban leírtam, tetszik neked vagy sem, írogathatsz hasonló Некультурный hangnemben rogyásig hasonló butaságokat ez ezen nem változtat.

Ahogy Buffon mondá elhíresült székfoglalójában "Le style c'est l'homme même"

Elijah_Baley 2012.06.02. 12:50:36

@dr. Közbiztonság Szilárd: vicces ez a tanujj oroszul beszólás valakitől, aki seremetyjev gróf nevét se tuggya helyesen leírni.
a pobedánál a lágy bé hangot jelöli a jé, ne izzadj már ennyire :)

DIldiko 2012.06.02. 13:19:43

@online távmunkás: A 25 és 35 én utáni jutalom megszűnt kb. 10 és 5 éve. A 40 éves még megvan - 3 havi átlagfizetés adható. ADHATÓ - és nem jár. Van aki kap és van aki nem. Egy nővér kb. havi kb. bruttó 150e Ft-ot 40 év munkaviszony után. No ettől aztán nagyon magas lesz a nyugdíja. Ja és ez közalkalmazottként eltöltött 40 év után jár. Olyanok pedig elég kevesen vannak. A pedagógusok nyugdíj előtti jutalmáról még nem hallottam, de ettől még lehet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.02. 21:02:05

@DIldiko: Nem igaz egy szó sem abból, amit a jubileumi jutalomról írtál. A jelenleg hatályos közalkalmazotti törvény 78. paragrafusa tartalmazza az ide vonatkozó rendelkezéseket és ez a rész minimum 10 éve változatlan. Nagyobb az összege, háromszor adják és nem adható, hanem JÁR.

78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:
a) huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
b) harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
c) negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.02. 21:09:34

@dimitrij: "az 1,2 millió minimálbérre bejelentett adóalany"
Azzal ugye tisztában vagy, pontosan hogyan jött ki ez a szám? 1,2 millió ember keres maximum a minimálbérnek megfelelő összeget éves szinten, viszont közülük csak 400 ezer dolgozik egész évben. Vagyis 800 ezren nem dolgoznak minden hónapban, ezért nem haladja meg az átlagos havi jövedelmük a minimálbért.

2012.06.03. 10:47:44

@Kivlov: Itt nem a nyugdíjrendszerre reagáltam, hanem a színtiszta logikára. Az állami felosztó- kirovó rendszer minden, csak nem logikus.

2012.06.03. 10:51:07

@online távmunkás: :" Nem igaz egy szó sem abból, amit a jubileumi jutalomról írtál. "
Pedig én is azt hallottam, hogy nem fizetik ki.(önkormányzat, Miskolc) Lehet, hogy perelni lehet, de kérdés, melyik közalkalmazott meri perelni a munkáltatóját?

2012.06.03. 11:00:35

@online távmunkás:" Nincsen nyilvántartva, hogy mennyi járulékot fizettél be az elmúlt években. "
Pontosan ezt írtam. A logikus megoldásra reflektáltam egyébként Kivlov elvtárs hozzászólásában. Tehát: az lenne logikus, ha az egyén által befizetett pénzt kamatoztatnák, és annak eredményeként felgyülemlett összeget kapná vissza.
Nem logikus a biztosítás rendszerű nyugdíj, ugyanis azt is eltartja, aki nem járult hozzá.

DIldiko 2012.06.03. 13:53:24

@online távmunkás: Akkor bizony nagyon sokunkat átvertek, mert mi nem kaptunk se 25, se 35 éves jubileumot. Sőt, annak aki nyugdíjba ment 40 éves munkaviszonnyal azok se kaptak. Pedig tőlünk minden nő elment akinek megvolt a 40 éve - nagyon jól tették!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.03. 20:41:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: @DIldiko: Én azt tudom, hogy még olyan falusi iskolában is kifizették, ahol az önkormányzat évek óta csődhelyzetben van, mert ez törvényi kötelesség.

Valószínű, hogy egyes helyeken azért nem fizetnek, mert a helyi Mancika félreértett egy végül meg sem szavazott törvénymódosítást...

Kivlov 2012.06.04. 08:11:07

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Sernki nem mondta, hogy logikus.
De ha a rendszer lényegéből indulunk ki, akkor semmi köze nem kellene, hogy legyen a Te korábbi befizetéseid nagyságának, a megkapott nyugdíjad nagyságához. Annyit kéne kapnod, amennyire futja abból, amit a "Te befizetőid" becsengetnek...
süti beállítások módosítása