Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Miért elégedetlen a magyarok többsége?

2012. június 13. - ccactus

Érdekes kérdés ez. Más választ kapunk, ha a mai fiatalság 20-as 30-as korosztály próbálja megválaszolni ezt a kérdést, és egészen mást, ha az idősebb 70-es 80-as korosztály. Míg a mai fiatalok azon csatároznak, hogy Bajnai vagy Orbán-e a jobb, vagy rosszabb, addig az idősebbek egy Horthy-Kádár viszonylatban gondolkodnak, és tudnak ugyanolyan késhegyre menő vitát folytatni.

 Egy múltkori cikkünkben mi is arra kerestük a választ, hogy vajon az Mszp, vagy a Fidesz gazdaságpolitikája-e a jobb? Az öldöklő vita a hozzászólásokban természetesen nem maradt el, és az online szavazás is érdekes eredményt hozott: Közel négyezer szavazat alapján 55% szerint az Mszp jobban irányította a gazdaságot, 28% a Fidesz gazdaságpolitikájának eljövendő sikereiben bízik, 17%-nak pedig egyik párt politikája sem tetszik, de ha választani kell, akkor a Fideszt gondolják kisebbik rossznak.

 Érdekes adat, hogy ha a rendszerváltás óta eltelt 22 év gazdasági növekedéseit és csökkenéseit összegezzük, akkor az jön ki, hogy a gazdaság teljesítménye mindössze 20%-kal magasabb most, mint amilyen 1989-ben volt, tehát az éves átlagos növekedés a szinte észrevehetetlenül alacsony 1%-os szint alatt alakult. Ennek fényében viccesnek és érthetetlennek tűnik az a rendkívül indulatos vita, hogy akkor most a Fidesz csinálja jobban, vagy az Mszp. Ne is menjünk most ebbe a vitába újra bele.

 Fontos megjegyezni, hogy tudományos gazdasági körökben is vitákat vált ki a GDP alakulásának évtizedeket átívelő változásának értelmezése. Vincze János (Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszékének egyetemi docense) a következőképpen fejtette ezt ki:

Értelmesnek tartjuk azt az állítást, hogy mondjuk Magyarországon 20 évvel ezelőtt az egy főre eső reál GDP a fele volt a mainak? Azt értem, hogy mit jelent, az, hogy egy éves koromban fele olyan magas voltam, mint ma, meg van jelölve a magasságom otthon egy ajtón. De mit jelent ez a kétszeres vagy feleakkora GDP? Egy 20 évvel ezelőtti átlagember feleannyit vásárolhatott mindenből? Bizonyos dolgok nem is léteztek még akkor, például DVD-k. Hogyan tudom ellenőrizni ezt az állítást, higgyem el, ami a statisztikai kiadványokban szerepel és kész?

Érdekes dolog ez nem? A statisztika szerint 20%-kal állunk jobban, mint 1989-ben. Hogyan értelmezhető ez, amikor manapság 10 millió magyarra 11 millió mobiltelefon és 7 millió számítógép jut, sokmillió internet előfizetéssel? Hogyan értelmezhető, mikor 20 éve a leggyakoribb autó a Trabant és a Lada volt, és fekete-fehérben nézhettük az m1 és az m2 tévéműsorainak elődjeit, szemben a mai megháromszorozódott autóállománnyal és sokmillió lapostévével? Nyilvánvalóan az új technikai vívmányok beépültek a családi költségvetésekbe, éppúgy mint az egekbe szökő rezsi- és üzemanyagárak, cserébe viszont elvileg egy csomó más dologra kevesebb pénzt tud az átlag magyar fordítani. Hogy 20 éve mire költöttünk többet, mint ma? Na ezt nem tudnám megmondani. Csak egy tippem van: megtakarítottunk. Hányszor hallani, hogy a rendszerváltás előtt „az egyik fizetésből éltünk, a másikat félreraktuk”. Ma viszont fogyasztói társadalomban élünk, a reklámok és a felgyorsult technológiai innováció folyamatosan újabb és újabb igényeket teremt a fogyasztók vágyaiban. Megtakarítás helyett vásárolunk, akár hitelbe is. Mert hát internet az kell, okostelefon az kell, autó az kell, lapostévé az kell. No persze nem volt ez másként 20 éve sem, csak akkor a sláger az volt, hogy mosógép az kell, rádiómagnó az kell, vezetékes telefon az kell.

Talán könnyebben megérthető ez a történet, ha időben nagyobbat lépünk vissza, 20 év helyett 70-80 évet. Antalffy Tibor, az ország legöregebb bloggere visszaemlékezését szeretném ennek illusztrálására idézni:

A majd 100 éve kezdődött Horthy korszaknak – az én megítélésem és visszatekintésem szerint – két vetülete van. Az egyik a társadalmi, ami mögött egy töretlen, rendezett, magas erkölcsi szinten élő, az osztályra tagozódást történelmileg elfogadó népesség töltött ki, és a politikai, ami felügyelte az előzőt. Már volt ugyan egy ügyeskedő, felfelé törekedő vékony, kvázi polgári réteg, de a nagy tömegeket még a feudális elrendezésben belenyugodó parasztság, és a nehezen szerveződő munkásság tette ki. Kezemben van egy levélváltás a 1930-as évekből, ami egyik anyai nagynéném a MEFTER-nél dolgozó matróz férje és valamelyik igazgató között esett meg, ami az egyik oldalon így kezdődött: „Méltóságos uram, azzal a tiszteletteljes kéréssel bátorkodom zavarni méltóságát, hogy szíveskedjen….” Amire a válasz imigyen kezdődött: „Idehallgasson Vasas…..  (az illetőt történetesen Vasas Kálmánnak hívták). Vasasnak és társainak még lázálmában se jutott eszébe, hogy angol leckéket vegyen, seggeljen hozzá két diplomát, elmenjen dolgozni egy multihoz, és pár év alatt valamifajta menedzserré nyalja fel magát az alkalmazottak kegyetlen nyúzásával, és akkor majd neki fognak „méltóságos uram” címzésű leveleket írni. És nem voltak álmatlan éjszakái, hogy ez sikerül-e vagy sem, hanem elfogadták azt a társadalmi betagozódást, amibe beszülettek. Ez az elfogadás volt az alapja a társadalmi jókedvnek, aminek manapság még nyomai sincsenek. Nem akarok sokat időzni a mában, hiszen ez egy VM poszt, de annyit azért érdemes megjegyezni, hogy az elégedetlenség legfőbb oka, nem a rendelkezésre álló kevéske jövedelem, mert 70-80 évvel ezelőtt a jövedelmek reálértéke jóval alacsonyabb volt a mainál, hanem a létező – de szinte elérhetetlen – LEHETŐSÉGEK, így, csupa nagybetűvel.

A Horthy rendszer – bárki bármit is mondjon – tulajdonképpen egy (az akkori világban) szalonképes kvázi diktatúra volt, parlamentáris aláfestéssel (csak úgy mint a létező szocializmus alatt). Visszaemlékezéseim szerint nem igaz, hogy az „elnyomott” parasztság és munkásság nem élvezte az életet. Élvezte bizony, a maga módján.  Voltam cséplésnél, kukoricafosztásban, sárgabarack szüretben, ahol a játékos munka mellett igen jó hangulat, emlékezetes szórakozás volt. Nem az elvégzett munka mennyisége volt a főszempont, hanem a kitűnő hangulat megteremtése. Az ilyen munkákat egy család se maga végezte egyedül, hanem több család együttesen, hol az egyik, hol a másik portáján. Nem pénzzel, hanem a pénz mellőzésével szórakoztak, amikor tehették. 60-80 centis belvízen mosóteknőben „csónakáztak”, vagy szilvacsatát vívtak. Gondolhatjátok, érett szilvával dobálták egymást. A parasztgyereknek nem vettek játékot, készített magának. Citerát gyártottak deszkából, szögből és vékony drótból. Sárkányt ragasztottak össze (házilag készített csirizzel = liszt + víz) és eregették a libalegelőkön. Miniatűr vályogot készítettek üres gyufásdoboz segítségével, majd az apró vályogtéglákból játékházakat húztak fel. Tökduda, buzogány, megannyi játék, és egyiket se kellett megvenni a TESCO-ban.

A pestkörnyéki munkásság, kispénzű alkalmazottak fő kikapcsolódása a kirándulás volt a budai hegyekbe. A nyaralás vagy a vidéki szülőknél vagy a gyár Duna-parti üdülőjében zajlott. Tunézia senkinek se jutott az eszébe. Abbázia is csak a kimondottan jómódúaknak. A fiatal parasztlányok egy része a fővárosban cselédlánykodott, azaz kispolgári családoknál mint bentlakó (erre volt a 2×2 méteres cselédszoba) mindenes, hajnal 6-tól este 10-ig dolgozott, hetente hét napot. Vasárnap délután, a déli ebéd lebonyolítása után és az esti vacsora előtt kapott néhány szabad órát, amit arra használt fel, hogy vagy felmászott a Gellért-hegyre, vagy kiment a Városligetbe, Népligetbe, ahol szabályos cselédlány-bakatalálkozó volt. Vidáman énekeltek, táncoltak, beszélgettek, barátságok, szerelmek szövődtek, amik a katonaidő letöltése után sokszor házassággal végződtek. A lényeg, hogy a szabadidő eltöltéséhez nem (feltétlenül) kellett pénz. Senkit se zavart, hogy elkopásig hordtak egy cipőt, vagy egy nadrágot, mert így volt természetes. Senkinek se hiányzott, hogy gyorsrizsre Uncle Ben’s mártást öntsön, nyáron megfelelt a lecsó is, télen a hajában főtt krumpli, libazsírral. És persze nem volt az országban 10 ember, aki tudta volna, mi az a GDP. Mindennek a Rákosi alatt beindult társadalmi mobilitás tette be az ajtót, ami mára olyan méreteket öltött, hogy a legfőbb címkék: depresszió, Xanax, álmatlanság, infarktus, sztrók, curriculum vitae, külföldi munkavállalás, kisvállalkozás, pályázat……

Akinek nem voltak különleges ambíciói, megelégedett azzal a csekély lehetőséggel, amit az úri-magyarország neki megadott, annak a Horthy rendszerben nem esett bántódása. Persze el volt várva a hazafiság, a hazáért való meghalás, ha a sors úgy hozta, de ez, csak úgy mint a vasárnapi istentisztelet „benne volt a levegőben” senki nem kérdőjelezte meg a fenntartását. Csakúgy mint minden osztálytársadalomban, az osztályok közötti átjárás nem csak nem létező volt, de az emberek hittek benne, hogy ez genetikailag így helyes. Ezért fordult a rendszer a kommunizmus ellen, mert ezt a jól működő státusz quot fel akarták borítani. Aztán egy világháború után sikerült is.

 Az idősebb generáció árnyaltabb gondolkodására utal az is, hogy Antalffy a Horthy korszakkal állítja párhuzamba a Fidesz mai politikáját, és ennek tükrében vonja le a végkövetkeztetést amit azért a fiatalabb korosztályból már nagyon kevesen tudnak megtenni:

A mai magyar élet legfrissebb tragédiája az, hogy Orbán Viktor ezt akarja visszahozni. Nem az a baj, hogy ez egy élhetetlen társadalmi rend lett volna, az a baj, hogy felette eljárt az idő. A mai magyar társadalom köszönő viszonyban sincs az akkorival. A társadalom koherens volt, olajozottan működött a sokkal kezdetlegesebb technológiai szint ellenére. A beosztó, takarékos életvitel már Kádár alatt se volt széleskörű, ma pedig végképp nem az. Az 1930-as években egy korsó sör volt a férfiak vasárnap délutáni szórakozása, baráti beszélgetés mellett. Mára mindennapi “szükségletté” vált olyan szinten, hogy a futballközvetítés alatt fejenként megisznak 4-5 dobozzal. A nagymama falusi háza kontra Abbázia üdülést Orbán nem tudja visszahozni, mert nem 1935-öt írunk. A másfél éve munkanélküli 5 éve még Bibionéban töltött két hetet, ahová saját Suzukijével utazott el. Ezeket akarja Orbán biciklire kényszeríteni a libazsíros főtt krumpli mellé? 1935-ben ha valakinek volt szavazati joga (mert nem mindenkinek volt), akkor a kormánypártra szavazott és  nem törődött a politikával, mert az a közvetlen életére nem hatott ki. Ez ma nagyon nem igaz, mert az emberek meg vannak győződve arról, hogy sokkal jobban élhetnének (bármit is értsenek alatta), és arra szavaznak, aki megígéri nekik ezt. Nem sok értelme van tehát egy új Horthy kultusszal tökölni. Már csak azért sem, mert akkor az ment el politikusnak, akinek volt pénze. Ma az megy el politikusnak, aki harácsolni akar. Akkor a felső középosztály templombajáró, erkölcsös emberekből állt, családi tradíciókkal a hátuk mögött, ma az orbáni segítséggel kialakulófélben lévő felső középosztály tagjai többnyire szélhámosak. A sirákozóknak pedig:  Horthy a maga idejében semmivel se volt rosszabb országvezető, mit azóta bárki, de az csak egy elmeháborodottnak jut eszébe, hogy 2012-ben megkísérelje visszatekerni az idő kerekét 1935-ig. 

 

És hogy mennyire messze vagyunk ma már életszínvonalban akár az 1930-as, akár az 1980-as évektől, az a Metropol újság szerdai számában feltett kérdésre adott olvasói válaszokból derül ki, mint ahogy az is, hogy az életszínvonal változását mennyire nem követte a pénzügyi kultúra és a pénzügyi tervezés fejlődése a háztartások szintjén.

A kérdés így hangzott. 2012 májusában 5,3%-ra csökkent az éves áremelkedés átlagos üteme. Kismértékben növekedett egy hónap alatt az élelmiszerek ára a KSH szerint. Ön mennyit költ napi bevásárlásra?

A három válasz:

 Erzsébet, 63 éves nyugdíjas, Dorog: „Kb. 1500 forintból vásárolok, ha nem számoljuk bele a gyümölcsöt és a zöldséget, ami nagyon drága.”

Sándor, 54 éves buszsofőr, Esztergom: „A napi bevásárlás 1500 alatt nem megoldható. Egy éve ez még körülbelül négy-ötszáz forinttal kevesebb volt.”

Anikó, 27 éves, főállású anya: „Öt főre körülbelül hétezer forint, ez a húst, a tejet, és a kenyeret tartalmazza. Egy évvel ezelőtt ezt megoldottuk 4-5 ezer forintból.”

 

Azért fura, hogy miközben a statisztikák szerint nagyságrendileg ugyanott tart az ország jövedelemben, mint 20 évvel ezelőtt, és a KSH 5,3%-os áremelkedést mutatott ki az elmúlt egy évben, addig a három válaszadóból kettő 50% feletti áremelkedést tapasztalt a napi bevásárlás szintjén az egy évvel ezelőttihez képest.

Namost ha ilyen szélsőségesek az érzékeléseink, nem csodálkozhatunk azon sem, hogy politikusainkhoz is hasonló a hozzáállásunk. Úgy tűnik a számok nem csak Matolcsyt nem zavarják, de az emberek sem hiszik el. Mindenesetre Antalffy visszaemlékezését és egy tegnapi Metropol-os korlenyomatot olvasva talán közelebb kerülünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy azon túl, hogy az Orbán-kormány rosszul végzi a munkáját, miért elégedetlenek a magyarok, és miért tekintenek pesszimistán a jövőbe, miért ítélik borúsnak a jövőbeli kilátásokat?

Pedig a megoldást, a boldogulás kulcsát a mai napon pontosan Orbán Viktor miniszterelnök fejtette ki oly módon, hogy azzal nehéz vitatkozni: „A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.”

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr334586882

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.14. 11:27:21

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: A Terrorházas Schmidt Mária olcsó, kisigényű, szorgalmas magyar munkásokat akar 2012.06.14. 11:24:42

Milliárdos Mariskánk szerint a magyar dolgozó “elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró”, szemben az olcsó, kisigényű, jól képzett, és szorgalmas ázsiai bérmunkásokkal. Hát ide figyelj, nyuszifül! Éle...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.14. 11:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DIldiko 2012.06.15. 07:46:37

@knausz: "Ezt vettem előre, mert nyaralni addig nem mentem, amíg nem volt rá pénzem és elég volt csupán az, ha napozhatok, egy kicsiny zöld bárhol.:)" - mi se voltunk nyaralni 11 éve. Akkor voltunk utoljára a Balatonon. Mindketten dolgozunk, az ország észak-keleti részében. Gyűjtögetünk kicsit, de sajnos nem lesz elég! Még 1 tanévre sem. Ha a fiúk egyetemisták lesznek ellátásuk havonta min. 100eFt-ba fog kerülni (50e Ft/fő). Ez kizárólag a kollégium, bérlet, napi 1000 Ft, amiből tisztálkodni, enni kell nekik. Ha egy kávét akarnak inni, vagy egy üdítőt, esetleg 1 fagyit ennének akkor arra ebből már nem telik.
Az egyikünk fizetése megy nekik - a másik a rezsire talán elég lesz. Mi mit fogunk enni 5 évig? Pedig most se dőzsölünk, nem járunk sehová, nem veszünk ruhát csak ha elszakad vagy a fiúk kinövik, nem eszünk drága élelmiszert - mindig figyelem, hogy hol a legolcsóbb a tej, sajt, hús. Azaz nincs miből félretenni annyit, hogy elég legyen. Az,hogy nyugdíjunk nem lesz elég az éhenhaláshoz sem 20 év múlva arról ne is beszéljünk, mert félre kellene tenni a mostani fizetésünk kb. 20%-t erre is. A másik 20-30%-t a gyerekekre, és a maradékból meg emberhez méltó életet kellene élni ami nem megy. Egyszerűen lehetetlen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.15. 08:17:35

@DIldiko: Nem hajtjátok le a vécédeszkát, az az oka...

Mad Mind 2012.06.15. 08:26:48

@Lencsés István:
Hol is van 3% és 1,5% növekedés? Ennyit arról, hogy nem tudják mi a jó nekik.

mókáné 2012.06.15. 09:01:12

@DIldiko:

"Ha a fiúk egyetemisták lesznek ellátásuk havonta min. 100eFt-ba fog kerülni (50e Ft/fő)."

A fiam kollégiumi díja kb. 10 ezer forint/ hó és mellette dolgozik. A lányom szintén dolgozik és ő Németországban szeretne tanulni. Ott ingyenes az oktatás.

Nézd meg a lehetőségeket! Mindet gondoljátok át, miképpen lehetne megoldani.

Az én gyerekeimnek nem kéne dolgozni, itt magas a kereset, de dolgoznak és ez így jó nekik, mert tanulnak egy másfajta szemléletet.

@kolbászoszsömle:

Így van. Én ma már háromszor hajtottam le a wc tetejét úgy, hogy nem magam után.

mókáné 2012.06.15. 09:02:59

@dbeata:

"Én sem vagyok egy nagy lottózós. De azért a Mikulást várom."

Aztán majd meglepődsz, amikor hirtelen bekopogtat.:):):)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.15. 09:03:00

@knausz: Ez betegség!
Kényszeres pótcselekvésnek hívják, van rá kezelés, súlyosabb esetben gyógyszer.

mókáné 2012.06.15. 09:13:46

@kolbászoszsömle:

Bekapcsolom a magnómat, benne az angol CD és edzem 1 órát. Ha így teszel naponta, akkor jó kedved lesz, ez is helytálló. Aztán napozom 1 órát, amitől szintén jó kedvem lesz és sok D-vitamint gyűjtök.

Orvosra nem költök egyáltalán. És ezt nem csupán lekopogtam, de igyekszem úgy élni, hogy ne kelljen.

További ragyogóan szép napot kívánok!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 09:15:24

@knausz: ha lehajtanak egy wctetőt, valahol felcsapódik egy órafedél (ősi dakota aforizma).

Lencsés István 2012.06.15. 10:46:52

@Lord_Valdez: De megkapja a pénzt az orvos nem az alényeg ? :O A FIDESZ álláspontjáról már leírtam a tényt , aki mást állít az hazudik . A stadionokról is leírtam miért kellenek , ha nem érted nem az én bajom . Az emberszerű lényeknek tehát pofája van . Köszönöm az új információt , ma is érdemes volt felkelnem . Az egyházak nem kaptak pénzt , többször nem írom le nem az általánosban vagyunk . A MAGYAROKAT az IGAZ MAGYAR EMBER így írja . Komoly dolgokkal én nem viccelek , te megteheted de az iróniád kurva gyenge . Mert neked nem az a neved , mert ilyen név nincs MAGYARORSZÁG - on . Igen vidékről is be lehet járni Pestre dolgozni . Hol itt a probléma ? :O Az hogy valakinek már nagyok az igényei az meg ne sírjon . Ha alapdolgokat nem fogsz fel , többet nem írok vissza .

@DIldiko: Mindenkit megfizetnek , pont annyiért amennyi jár nekik . 3 szoba , autó nem jár Autó felesleges van más jármű és 1 szobában is el lehet élni . A munkanélküliség 10 % körül van abból 9 % nem akar dolgozni . EMBER nem attól valaki hogy a munkájáért sok pénzt kér ....

@Mad Mind: Majd lesz növekedés , de a jó munkához idő kell .

DIldiko 2012.06.15. 11:02:49

@kolbászoszsömle: Lehet, vagy ha mégis, akkor az, hogy lehajtjuk. :)

DIldiko 2012.06.15. 11:05:27

@knausz: Remélem, lesz lehetőségük dolgozni - már most is mennének a nyáron, de nincs hová.
Amúgy a BME mellett ahová készülnek - nem sokan dolgoznak, legalábbis ezt hallottam. Főleg úgy, hogy vidéki gimiből mennek. Állítólag nagy a szakadék a gimi és az egyetem között.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.15. 11:13:17

@Lencsés István:
Ja, csak épp etikátlanul kell viselkednie és adót csalnia érte.

Tény? Na, ne röhögtess! Eddig a PPP a Sátán műve volt, a szocialista lopás példája. Most privát partnereket keres állami beruházáshoz.
Eddig az volt, hogy "az egészség nem üzlet", pár hónapja pedig arról beszélt, hogy az egészségipar lesz a húzóágazat.
Eddig az volt a tandíj a népnyúzás netovábbja, most pedig a kell a mocskos, ingyenélő diákok miatt.

"Az egyházak nem kaptak pénzt , többször nem írom le nem az általánosban vagyunk ."
Pedig leírhatnád még párszor, hátha igazzá válik. Bár lehet, hogy MAGYARORSZÁGON így van.
index.hu/belfold/2012/04/23/otszorosere_nott_az_egyhazi_ingatlanjaradek/
index.hu/belfold/2011/07/12/tobb_penz_kapnak_az_egyhazak_de_elszamolni_nem_kell_vele/

"A MAGYAROKAT az IGAZ MAGYAR EMBER így írja . "
Sajnálom, én anno magyar nyelvtant tanultam, de majd megtanulok MAGYARul is.

"Igen vidékről is be lehet járni Pestre dolgozni . Hol itt a probléma ? :O"
Pl. a benzinár

csak egy néző 2012.06.15. 11:15:31

@Lencsés István:
Mi van kisfiú felébredtél?Már oktatsz is mindenkit?

DIldiko 2012.06.15. 11:39:44

@Lencsés István: El lehet lenni a híd alatt is, nem kell lakás, ruha, semmi sem. csak ez nem emberhez méltó élet! Ha mindenki annyit kapna, amennyit a munkája ér nagyon jó lenne, akkor az emberek annyit keresnének mint tőlünk kicsit nyugatabbra. Ha a mi környékünkön 10% lenne a munkanélküliség - és abból 9% nem is akarna dolgozni, akkor szinte nem is lenne munkanélküli - pedig nagyon sokan vannak. Tévhit, hogy az emberek nem akarnak dolgozni. Ha munkával kereshetne akár 60E Ft-ot is akkor nem ülne otthon senki 20ezer Ft-ért ezt elhiheti - még a kisebbség sem, hiszen ők is ennének, öltöznének, sőt szeretnének normálisan élni - csak egyszerűen nincs hol dolgozni! Akkor ugyanis nem mennének fáért az erdőre, hogy ne fagyjanak meg télen. Ugyanis az is munka - nem is akármilyen kivágni egy fát és hazavinni.
Azt a tévhitet, hogy 9% nem akar dolgozni felejtsük már el! Mindenki dolgozna, ha lenne hol!

DIldiko 2012.06.15. 11:43:15

@Lencsés István: Attól EMBER valaki, hogy emberhez méltó életet él, gondolkodik, emberként viselkedik. Viselkedni se lehet koszosan, büdösen, fázva - ezekhez is pénz kell. Nem adják ingyen se a vizet, se a szappant, se a fát vagy más tüzelőt.
És bizony ha ezek sokba kerülnek akkor a tisztességes munkáért sokat kellene fizetni, hogy mindenki EMBER lehessen.

mókáné 2012.06.15. 11:52:16

@Hepci:

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik.:)

Veder1 2012.06.15. 11:58:33

@Lencsés István

Folyamatosan kijavítasz másokat, pedig a te helyesírásod az egyik legrosszabb az itt kommentelők között. Nem kellene leszállnod a magas lóról???

mókáné 2012.06.15. 12:00:20

@DIldiko:

"Amúgy a BME mellett ahová készülnek - nem sokan dolgoznak, legalábbis ezt hallottam. "

Borzasztóan nehéz ott például a fizika. Ha az elvont dolgok érdeklik a gyerekeket, akkor rendben, ha azonban a gyakorlati része, akkor jó szívvel javaslom ezt az egyetemet:

uni.sze.hu/content/index/id/1107/m/517

Közvetlen kapcsolat az Audi Hungária Motor Kft.- vel. Már végezheti ott a gyakorlatot, de egyetem mellett is dolgozhat a MINDIÁKon keresztül. A cég folyamatosan bővít, újít, fejleszt. Érdemes megfontolni.

A mérnöki szakma most a legkiválóbb, melyet a kormány is támogat!

csak egy néző 2012.06.15. 12:10:05

@Vödör:
Nézzétek már meg ennek a kis kocsögnek a Facebook oldalát.Mindjárt rájöttök,hogy ezzel az elmebeteggel nem érdemes szóba állni.

mókáné 2012.06.15. 12:13:15

@csak egy néző:

"Nézzétek már meg ennek a kis kocsögnek a Facebook oldalát."

Följebb is szerettem volna kérdezni, mert én is megnéztem.

Konkrétan mi a gond @Lencsés István: blogtárssal?

Fiatal, vékony, focirajongó és van neki barátnője. Ettől még nem elmebeteg.

csak egy néző 2012.06.15. 12:26:41

@knausz:
Valóban?Vajon honnan e hatalmas tudása,élettapasztalata,hogy mindenkit kioktat itt.És csak ő tudja a tutit.

mókáné 2012.06.15. 12:33:42

@csak egy néző:

"És csak ő tudja a tutit."

Azért én sem voltam kevés a wc-tetővel. Elég jól tolerálta a blogközösség. Ha 12 évvel ezelőtt mondom a Korridoron, tuti kiverem a biztosítékot vele!

Ennél kevesebbel, csak azzal, hogy saját néven írtam, már irritáltam a népeket.

Mondj Te is valamilyen tuti dolgot!:)

Lencsés István 2012.06.15. 12:41:17

@DIldiko: Nem mondta senki hogy nem kell lakás csak az igéynekből le lehet adni , aki meg nem ad le az ne sírjon , ennyi . Mindenki annyit kap amennyit a munkája ér . A mai világban a két kezi munka nem ér annyit mint a fej munka , ezért kell tanulni . Nem tévhit hogy az emberek nem akarnak dolgozni , a többség lusta . Aki meg akar dolgozni az meg válogat , az meg megint ne sírjon . Van hol dolgozni , csak tanulni kell , aztán meg képezni magunkat , és nem sírni . Tessék megtanulni írni , mert vannak dolgok amelyek alapok az írás az az . Attól EMBER valaki ha gondolkodik , emberként viselkedik , ezt jól írtad . Akkor maga nem az mert még a nevét sem vállalja , ennyit erről . Sok ilyen van még itt ....

DIldiko 2012.06.15. 12:44:51

@knausz: a BME-n tanul a sógorom fia - most másodéves. Valamennyi tapasztalata már van. A másik terv viszont a SZIE - pont azért amit te is írsz, bár kb. 400 km-re van tőlünk.

DIldiko 2012.06.15. 12:49:45

@Lencsés István: 25 éve dolgozom. Ez idő alatt még kb. 4 szakmát szereztem - folyamatosan tanulok. Előrelépési lehetőség=0. Fej munkát végzek - finanszírozás, informatika. A fizetésem kb. 12 éve a mindenkori bérminimum - annak emelésével kapok (kaptam) évente többet.
A nevemet miért kellene megadnom egy blogon? Nem hülyegyerek vagy hasonló a nick nevem - abból azért kitalálható - sőt a keresztnevem ott is van!

mókáné 2012.06.15. 12:52:00

@DIldiko:

Nem rossz a győri egyetem! És bárhová megfelel, doktorálhat, de később akár a BME- n is, ha már lesz pénze.

Nincs különbség, ki és hol végzett, nagyon kevés a műszaki szakember. A villamos mérnök a legjobb választás, de a gépész sem rossz. Nem szabad feladni!:)

csak egy néző 2012.06.15. 12:55:07

@knausz:
Csak olvasd el,amit ez az okostojás írkál és amit neki válaszolnak.De,ha neked tetszik a mindenkinél okosabb,kioktató stílusa,lelked rajta.

mókáné 2012.06.15. 12:56:11

@DIldiko: @Lencsés István:

" - sőt a keresztnevem ott is van!"

Nekem pedig a vezetéknevem. Ki, hogyan szereti, használja úgy.

István! Nem Te mondod meg. Ebbe törődj bele! Legyél rugalmasabb!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 12:57:45

@knausz: amikor a boldogság ajtaja bezárul, kinyílik a wcfedél.

mókáné 2012.06.15. 13:10:19

@Hepci:

Te humorra veszed, a bölcsességeket?

(néztem, a Menő Bt. már törölve lett néhol a Török blogon.:)

Lencsés István 2012.06.15. 13:22:59

@DIldiko: Na megtanult írni , ez már pozitív . :) Van előrelépési lehetőség , csak keresni kell , ha meg rossz szakmát választott , lelke rajta . Nekem is 4 szakmám van . Hol egyikben van munkám , hol másikban , ilyen egyszerű ez . Azért kell megadni a nevet mert így anonim . A keresztnév mellett azért más is kellene , például a vezetéknév , mert így valós személy valaki .

@knausz: Nem én mondom meg , és beletörődöm , de aki nem a saját teljes nevével van fennt az gyáva és anonmim . :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 13:26:41

@Lencsés István: nincs összefüggés a kettő közt, például a Brendel Mátyás nevű itemnek egyszer javasoltam, hogy találkozzunk IRL átbeszélni közös dolgainkat, erre besz*rt. :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 13:27:37

@knausz: hűha, akkor nehezebb harcba bocsátkozik TG, mint Szent György...

koccintós 2012.06.15. 13:43:13

@Lencsés István: Á, Tanár Úr, tiszteletem!

De jó, hogy itt vagy, hiányoztál! :D Itt van neked egy kis szösszenet, már hiányoltalak arról a blogról is:

varanus.blog.hu/2012/06/15/abcug_angyan_le_vele

Mit szólsz, Tanár Úr, már az elvtársak se a régiek, de most nem? Oszd meg velem és mindenkivel az IGAZAT, "hisz egymás nélkül sötétben vagyunk." Ez pedig rád, Tanár Úr, hatványozottan igaz! :D:D:D:D:D (Bocsánatot kérek, hogy álmagyarként József Attila sorait idézgetem, miközben nem értem a verseit, és egyáltalán. Mélyen szégyellem alantas voltam, meg különben is! :D:D:D:D:D)

koccintós 2012.06.15. 13:44:51

@Lencsés István: Ja, még egy kérdés: hogy ál a hejesirás tanfojamod? Halladsz, vagy még mindigh sok a hiba? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Lencsés István 2012.06.15. 13:45:48

@Hepci: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Egy EMBER nem item , naná hogy nem reagált . 3 . Neten nem lehet beszarni . 4 . Azt meg így kell leírni , de te nem mered mert fosol .

koccintós 2012.06.15. 13:49:10

Hoppá, két kommentet is írtam, mindkettőt elnyelte valaki... Talán csak nem a külföldi karvalytőke feneketlen gyomrában tűnt el az is? :D Itt már semmi nem szent? Még a kommentelés sem? :D:D:D

koccintós 2012.06.15. 13:50:10

@koccintós: Á, megvannak, hál' Istennek!

Már kezdtem félni, és összeesküvés elméleteket gyártani... Ismerős, nem, Tanár Úr? :D:D:D:D:D

koccintós 2012.06.15. 13:51:46

@Lencsés István: Ez az, Tanár Úr, ezt a keménységet szeretem! :D:D:D:D:D

dbeata 2012.06.15. 13:55:23

@knausz: Teccettek volna saját blogot indítani...és nem itten sivalkodni, ugye-ugye..

Illlyen ez. Osztkészjónapot!

:)))))

koccintós 2012.06.15. 13:57:07

@dbeata: Helyesírás, hölgyem?

Hallott már róla? :D:D:D:D:D:D:D:D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 13:58:39

@Lencsés István: Pistike, nyelvi kérdésekben velem kapcsolatban ne fáraszd magad...

dbeata 2012.06.15. 14:01:07

@koccintós: Áá, ne is törőggy vele.
Ez belső humor.

:DD

Csak feszegetem az off határokat.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.15. 14:59:07

@Link Elek: Szerintem a mai Magyarország problémái komplexebbek annál, minthogy azt mondjuk, hogy nőjük ki azokat az idecsábított multik segítségével, oszt jóvan. Az tény, hogy jó lenne, ha többen lennének, de ez nem oldja meg azt például, hogy egyre kevesebb munkaerőre van szükség, így akárhány multit is idecsábíthatsz, ők nem fognak annyi munkahelyet csinálni mint amennyi kéne, a mikro- kis- és középvállalkozói szektor, ami meg képes lenne jelentős munkaerőt felszívni, igen ramaty állapotban van (agyon van adóztatva, piacuk semmi, stb). A másik problémám, hogy a kizárólag multikra alapozott jólét igen törékeny - ha egy multinak hirtelen elkezd rosszul menni, az sokak életét vághatja tönkre, pillanatok alatt, úgy hogy nincs is nagyon idő reagálni (lsd. Nokia).

Szóval én akármennyit agyalok, hogy merre legyen az arra, csak a dilemmák jönnek. Hálistennek van egy csomó magabiztos ember, mint te is, akik egyből tudják a megoldást, bármi legyen is a probléma.

Lencsés István 2012.06.15. 15:00:43

@Hepci: 1 . Nem vagyok Pistike , nem tudsz olvasni , ahogy írni sem , és ez szomorú , ha ez nem változik , nem reagálok .

DIldiko 2012.06.15. 18:53:08

@knausz: Nem fogjuk! Ha kell kenyéren és vízen élünk pár évig - aztán majd meghívnak a gyerekek egy jó ebédre. :)

DIldiko 2012.06.15. 18:55:14

@Lencsés István: Én eddig is tudtam írni. Az írásjelek előtt nincs szóköz, csak utána! De úgy látszik ezt Ön nem tudja - bárkönnyű mást kritizálni - az a bizonyos: más szemében a szálkát is, a sajátjában a gerendát sem.

mókáné 2012.06.15. 19:19:33

@DIldiko:

Így kell ezt felfogni, és már jobb a kedv.:) Ha Győrt dobja ki az élet és még itt vagyok (15 éve itt), akkor szívesen segítek: diákmunkában, diplomamunka ellenőrzésében, elhelyezkedésben. Talán maradt egy kis protekcióm.:)

A reményt nem szabad feladni + a wc-tető!

lüke 2012.06.15. 19:20:41

@Hepci: lüke:)

@poszt:jav:
elöször saját magába nézzen, azután elégedetlenkedhet

DIldiko 2012.06.15. 19:24:17

@knausz: Köszi szépen előre is! Van a faluból is 1 család aki Győrben lakik, ők is segítséget ígértek. Igaz ez csak 3 év múlva lesz majd, de nem lehet időben kezdeni!

mókáné 2012.06.15. 19:53:28

@DIldiko:

Egyelőre nincs mit, de sokaknak sikerült segíteni és ez jó dolog.

Ha a gyerek sikeres a tanulásban: két középfokú nyelvvizsga, ECDL bizonyítvány, jogosítvány - ennyi, amit érdemes megszerezni a gimnáziumban, akkor bárhová bejut vele könnyedén (tudom, hogy anyagi kérdése is).

Érdemes már most megnézni: mely tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni a bejutáshoz. Javaslom: a német nyelv beszéd szintű elsajátítását.

Szóval érdemes ezt időben kezdeni, erre gondolni!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 20:31:15

@Lencsés István: szerintem remekül megleszünk kölcsönhatások nélkül. :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 20:33:56

@lüke: mér' vagyok?
A fejek száma tart a végtelenhez... és teszkóban vette a kardot...

DIldiko 2012.06.15. 20:35:58

@knausz: Hasonlóképpen gondolkodunk, németből felsőfokú nyelvvizsgával és természetesen jó beszédkészséggel. Ha minden igaz matek vagy fizika emelt kell a műszakihoz (most úgy tűnik). Ezt a 2 tantárgyat akarja majd fakt-ként felvenni. Az ECDL-ből már csak 2 modul hiányzik, a jogsit a 11. utáni nyáron tervezzük, a nyelvvizsgával együtt.
Remélem, összejön és sikerül a nagy terv!

lüke 2012.06.15. 20:37:51

@Hepci: :))))
azt adja gyereknek
Gyurinak jobb szerszáma van:)
/na hogy fog örülni Gyuri ,hogy kiírtam)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 20:42:44

@lüke: melyik Gyuri, a szemüveges?
Dobócsillaggá válna a kezében a kontaktlencse...

lüke 2012.06.15. 20:49:33

@Hepci:
vele elégedett a 2/3
az többség, nem?
nahát,kivel kommendálsz össze

graycivil 2012.06.15. 21:54:25

TG ismét "fogadóképes".

Link Elek 2012.06.15. 22:38:02

@Csiken Disztroly:
azert kell sok multi. a multik egyebkent szeretik az olyan beszallitokat, amik csaladi vallalkozasok. koltseghatekonyak.
hameg lenne extra 100k ember aki ilyen helyen dolgozik, akkor azok fogyasztasa teremtene meg jopar szazezer kisvallalkozoi munkahelyet.

az, hogy egyre kevesebb emberre van szukseg ugyanannyi termek legyartasahoz az teny.
viszont ez ugyanaz, mint amikor 200 eve megjelent a szovogep.

mókáné 2012.06.15. 22:44:00

@DIldiko:

"Remélem, összejön és sikerül a nagy terv!"

Biztosan. Amikor az embernek kevés pénze van, az is lehet hatalmas kohéziós erő, mert van miért küzdeni és együtt elérni.

Az optimista szemlélet fontos. Az egészség fontos. A közös célok pedig összekötnek.

Megtiszteltél a figyelmeddel és bizalmaddal.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.16. 05:32:55

@Link Elek:

Ne tartsd az összes tojásodat egyetlen kosárban. - Ennek a mondásnak a bölcsességét még a csekély értelmű is könnyen belátja, te viszont ennek az ellenkezőjére bíztatsz, mert úgy gondolod, hogy a kedvenc kosarad mindent kibír. Hiba így gondolkodni.

Amit a multik munkahelyteremtéséről írsz, az se teljesen úgy működik. Egyrészt amikor a multi úgy dönt, hogy egy kontinenssel odébb áll, az általa közvetve és közvetlenül teremtett munkahelyek meg is szűnnek, sőt akár rosszabb állapotot is hagyhat maga után, mint ami előtte volt. Másrészt láttam én is ilyen multikra alapozott gazdaságot működni, szép és jó, de amikor összeszedem, hogy mi kellett még a multikon kívül ahhoz, hogy működjön, azokat a dolgokat nem nagyon találom ma Magyarországon. Sajnos nem úgy van, hogy csináljunk úgy mint Svájc és akkor olyanok is leszünk mint Svájc. Még akkor se biztos hogy működne így, ha minden magyart lecserélnénk svájcira.

Azt meg nem is értem, hogy miért jössz a szövőszékkel te is. Nemhogy a XIX. sz. óta, hanem már a történelem előtti időkben is fel-fel merült időnként, hogy mit kezdjünk a felesleges tömegekkel. Ez volt, hogy végül szerencsésen alakult, de legtöbbször nem volt az a kifejezett sikertörténet, amikor végül megoldották. Arról nem is beszélve, hogy ennek a dolognak egyre nagyobb a tétje - a XX. század kutyafüle volt ahhoz képest, amekkora balhé keredhet ebből. Ezért légyszíves ne terelj ezzel az ócska szövőszékezéssel, intő példa kellene, hogy legyen a szövőszék, nem kifogás, hogy miért nem kell a problémáról tudomást venni.

Mindemellett nem győzöm hangsúlyozni, jöjjenek csak a multik, teremtsenek szép új munkahelyeket és növeljék a gédépét, csak annyit ne felejtsünk el, hogy ez gazdasági jövőképnek igen gyér.

A Nokiáról mi a véleményed egyébként?

Link Elek 2012.06.16. 09:36:58

@Csiken Disztroly:
nekem ugy tunik, hogy amikor te irsz akkor a multikon a kulfoldi tulajdonban levo cegeket erted.
en nem.
a tulajdonos lenyegtelen. a multi az, aki sok orszagba ad el. es a lokalis problemak nem okozzak a ceg halalat.
az ebben az ertelemben vett cegek fogjak dominalni a vilag gazdasag minden lenyeges reszet. a lokalis cegek csak akkor tudnak eletben maradni, ha kelloen eros a helyi fizetokepes kereslet.
Mo-n ilyen nem nagyon van. a Mo-i cegek donto resze el fog pusztulni. ez van.

egyebkent magyar multibol is van jopar. meretben persze picik, de egy pici orszagban ez normalis. a baj az, hogy nagyon keves.

A Nokia egyebkent egy doglott ceg. keptelenek voltak kovetni a vilag valtozasat. azon buktak, hogy az innovaciot nem voltak kepesek megfelelo iranyban tartani (nem igaz, hogy nem voltak innovativak, csak nem jol tuztek ki az iranyt).

azert kell sok ceg, mert egy-egy ceg barmikor bedolhet akarmilyan okbol.
nem veletlenul irtam 10000 "multit".
Mo meretebol fakadoan ezek 50-100 fos cegek, es foleg mas multikat latnak el szerte a vilagban valami rendkivul specializalt termekkel.
a totalcartv utolso adasaban is mutatnak nehany ilyen magyar ceget. az egesz gazdasagpolitikanak/oktatasi rendszernek arra kellene koncentralnia, hogy minel tobb ilyen "multit" tudjon letrejonni.

ehelyett megy ez az agyhalott multiellenes retorika.
eszako korea lesz Mo-bol nem luxemburg

lüke 2012.06.16. 10:01:10

@Link Elek:
LÜXAMBUR?
itt nincsenek örgrófok,itt Puzsérek vannak , ez a comme il faut

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.16. 10:44:31

@lüke: talán az dönt, hány seggfejre jut egy őrgróf. (?)

mókáné 2012.06.16. 11:54:34

@Link Elek:

"azert kell sok multi. a multik egyebkent szeretik az olyan beszallitokat, amik csaladi vallalkozasok. koltseghatekonyak.
hameg lenne extra 100k ember aki ilyen helyen dolgozik, akkor azok fogyasztasa teremtene meg jopar szazezer kisvallalkozoi munkahelyet."

Így igaz. Számomra megdöbbentő, hogy @Csiken Disztroly: blogtárs nem látja át! Az Audiból kéne Magyarországon nagyon sok és akkor a kutyánk sem lenne sánta. Munka bőven lenne és ezzel párhuzamosan biztonság.

Probléma, hogy sehonnan nem jöttek munkahelyek. Az ígért vállalások töredéke sem. Erre kéne keresni a magyarázatot a kormánynak.

mókáné 2012.06.16. 11:56:22

@Vortumnus:

"te vagy a blog.hu bohóca?"

Meg én és @Hepci: blogtársam is lehet, ha szeretne.:) itten nem moderálnak!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.16. 12:09:16

@knausz: nem szeretnék olyan lenni, mint Lencsés István. :)

mókáné 2012.06.16. 12:34:29

@Hepci:

Nem muszáj, egy lehetőség volt.:)

lüke 2012.06.16. 15:32:18

@Hepci: @knausz:
mi ez itt :lecsés hamupipös szappanoperra?

Mariann19 2012.06.16. 16:37:17

@Lencsés István: Olvasván az Ön és hozzászóló társaim vélemény eltéréseit, támadt néhány gondolatom az Ön érvelésével szemben. Ön a vitában egy minden helyzetet elfogadó elméletet tart helyesnek úgy, hogy az igényszintet csökkenteni kell, igazítani kell a körülményeket az objektív folymatokhoz. Ez az elmélet ellentmond annak, hogy a folytonosan mozgó anyagi világ és az ehhez igazodó emberi természet egy fokozódó fejlődésen ment át a történelem során. Ez hozta el az emberiség számára az egyre élhetőbb, egyre magasabb kultúrájú életformát. Ez tendencia!Amit Ön hangoztat, az nem lehet más, mint a visszafejlődés. Az állandó mozgásban lévő anyagi világ és az ehhez igazodó emberi természet biztosíthatja azt az egyre növekvő szintű életkultúrát, melynek emberi igénye a természetes. Amit Ön közread életfilozófiaként/?/ szinte azt sugallja, hogy amennyiben úgy alakulnak a dolgok, másszunk vissza a fára, az is egy életforma, legyünk elégedettek. Fogadjunk el minden munkát, halásszunk, vadásszunk, dolgozzunk, ne siránkozzunk. Ön szerint ez legyen a jövő?

mókáné 2012.06.16. 19:14:54

@Mariann19: @Vortumnus: @lüke:

"Ez tendencia!Amit Ön hangoztat, az nem lehet más, mint a visszafejlődés."

"Amit Ön közread életfilozófiaként/?/ szinte azt sugallja, hogy amennyiben úgy alakulnak a dolgok, másszunk vissza a fára, az is egy életforma, legyünk elégedettek."

@Lencsés István:

"Ön szerint ez legyen a jövő?"

Na erre feleljen meg!:)

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.18. 05:54:13

@Link Elek: Bár azt gondolom, hogy egy országban létezhet a külföldi tulajdonnak olyan mértéke, ami már beteges, de ettől még magával a külföldi tulajdonnal az égvilágon semmi bajom, erről biztosíthatlak. A másik, hogy könyörögve kérlek, értsd meg, hogy nem az a bajom az elképzeléseddel, hogy multiellenes vagyok. Azt gondolom, hogy ma multik nélkül nemhogy Magyarországnak, de semmilyen országnak nem lehet működőképes gazdasága. Mindössze azt mondom, hogy az, hogy csábítsunk ide száz multikat, ezeret, az nem elegendő egy ország számára, még gazdaságpolitikának sem, nemhogy mindent átfogó jövőképnek - hidd, el, amely országoknak sikerült a fellendülés, azoknak azért sikerült, mert tudták ezt és érvényesítették is a gazdaságpolitikájukban.

A Nokiát pedig azért forszírozom ennyire, mert szerintem is vége. Azon lehetett még röhögni, amikor végül a Grundig-ból nagymúltú híres török brand lett, de miközben a háttérben szólnak a hírek a Stuxnet-ről, komolyan el kellene néhány dolgon gondolkodnia nemhogy a magyar, de minden olyan európai politikusnak, akit nem vett még meg kilóra valamelyik nagyhatalom. Ugyanis nincs már Európában számottevő tech-cég. Az még csak egy dolog, hogy szinte minden gyártás Kínában van, de az hogy K+F már szinte mindenhol van, kivéve EU, az azt vetíti előre, hogy nemhogy Magyarország, de egész Európa lassan lehúzhatja magát a klotyón, ha nem kapja össze magát. Ez még csak egyelőre a tech-szektor, de nem látom, hogy a jövőben ez miért ne zajlana le az autó- élelmiszer- és gyógyszeriparban, mezőgazdaságban, akárhol másutt.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.18. 06:10:52

@knausz: Ha már ilyen kedvesen megemlítettél, akkor neked is szól Link Eleknek címzett beszólásom első fele (de a második is érdekes).

Amúgy szerintem nem arról van szó, hogy az elképzelés jó, de a munkahelyek csak nem akarnak jönni, hanem hogy Orbán és kb. az összes politikus, aki nem teljesen hülye, nagyon is jól tudták, hogy nem lesz itt semmiféle egymillió új munkahely. Választást viszont elég nehéz nyerni ilyen szövegekkel.

Lencsés István 2012.06.18. 13:32:04

@DIldiko: Tudott , aztán nem , aztán meg újra megtanult . Direkt írok úgy , ezt már írtam , de úgy néz ki olvasni sem tud .... Így többet tényleg nem írok önnek . Én tudom ha hibázok és vállalom is . Viszont az alapdolgok mint az olvasás hiánya az szomorú .... ( bár könnyű külön .... )

@Vortumnus: Nem . Te meg tanulj meg írni , vagy nem lesz válasz .

@Mariann19: Én nem érvelek , én akkor írok amikor igazam van . Én nem vitázom . A vita az az ahol érvek ütköznek , itt meg a tényem áll szemben más véleményével , az meg nem vita . Nekem nem elméletem van , hanem igazságom . Az anyagi világ mozog ebben igaza van . Az emberi természet fokozodó feljődéséről annyit , hogy az nem feljődik , vagyis igen de vissza . Lásd maga is anoniman hazudozik . Magasabb kultúra a sírás meg a névtelenkedés ? :O :D Ez viccnek is rossz .... Én ilyet nem írtam hogy másszunk vissza a fára , nem kell hazudni , én azt mondtam hogy az ne sírjon ( mert nincs joga ) akinek van netje , három szobája , amikor egyben is el lehet élni simán . Mindenki azt fogad el amit akar , de a sírás joga csak akkor engedett ha nem rajta múlik a dolog . Sokan a politikusokat hibáztatják sok mindenért amihez közük nincs , ugyanis mindig MINDEN saját magunkon múlik . Ennyi . A jövő pedig szintén rajtunk múlik .

@knausz: Feleltem .

csak egy néző 2012.06.18. 14:09:20

Kommentelők!!Tessék rendesen viselkedni,mert Lencsés Pistike e nagytudású a bölcsek kövét a zsebében hordó kispöcs megsértődik és nem fog nektek válaszolni és tudatni az igazságot.Még a végén megsértődik és csak a csattogós lepkéjét fogja tologatni az ujját szopva.Honnan fogjuk akkor tudni,hogy mi a tuti.

Vortumnus (törölt) 2012.06.18. 15:09:06

@Lencsés István:

ez a hozzászólás már önmagában válasz:)))

Mariann19 2012.06.18. 15:53:56

@Lencsés István: Hozzászólásában van két-három téma, melyben lehetne véleményt cserélni színvonalas vitapartnerrel.Amennyiben korábbi hsz-met olvasta, tapasztalhatta, hogy nagyon udvarias kommentelő vagyok, próbálok a realitások talaján mozogni. Önnel azonban nem jöhet létre semmiféle egészséges eszmecsere, Ön egy igazságosztó szerepében, kioktató hangnemben reagál, ez a stílus hozzám méltatlan és nívótlan, ezért a disputa lezárva.

Lencsés István 2012.06.18. 17:07:03

@Mariann19: Véleményt akkor lehet cserélni ha nekem is az lenne , de nekem igazam van , és ez óriási különbség . Hsz ? :O Ugye tudod hogy a rövidítés is szint alatti ? :O Na én sem folytatom a " beszélgetést " ha nem tanulsz meg írni .... Nem vagyok igazságosztó , csak én nem írok olyankor mikor véleményem van ugyanis az mindenkinek lehet azért írnak sokan sokféle témához , én meg sok helyre nem írok , csak akkor amikor IGAZam van és nem holmi véleményem .... A hangnem pedig akkor zavar valakit amikor az igaz zavarja , tehát erről ennyit . Persze hogy méltatlan hozzád ez a stílus hisz névtelen vagy . A nivótlanról meg annyit hogy erről sem irogatnék írástudatlanul ! :) ;) :D

Link Elek 2012.06.18. 19:58:53

@Csiken Disztroly:
europa halva szuletett.
az osszes komoly meretu internetes ceg amerikai, vagy kinai (google, amazon, ebay, facebook, twitter, baidu, tencent,...), vagyis az elmult 20 evben europaban nem tudott felnoni egyetlen igazan nagy ceg sem.
amerikaban sem azert jottek letre, mert a kormanyzat tamogatta volna mondjuk a google alapitasat, hanem azert mert bekenhagyta, es a piac kelloen nagy a hatarokon belul, hogy elegendoen nagyra novekedjen a ceg, mielott a kulonbozo jogrendszerekkel neki kell allnia kinlodnia.

en pesszimista vagyok europa/Mo jovojet illetoen. loszar se lesz itt. illetve csak loszar lesz.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.19. 09:47:50

@Link Elek: A Microsoftról úgy emlékszem, hogy ők anno közvetlen támogatást is kaptak az USA kormányától, de nem ez a lényeg. Az USA jogrendszere (szabadalmi jog és szellemi tulajdon jog) úgy van bedrótozva, hogy külföldi tech cégnek
iszonyatosan nehéz belépnie az USA piacára - olyan típusú kis garázs-cégek számára, mint amilyenek voltak a Microsoft, Google, Facebook, stb. pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy lehetetlen. Emellett az USA nagyon komoly erőfeszítéseket (ez lehet akár zsarolás, fenyegetés) tesz, hogy a világ lehető legtöbb részén az ő szabályaiknak megfelelőek legyenek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályok.

Kína pont azért tudott itt feljönni, mert jó magasról szarik az USA-féle szellemi tulajdon tiszteletben tartására.

Azaz, miközben az USA-ból az a kincstári duma jön, hogy a piac szent és sérthetetlen, kormányoknak nincs ott semmi keresnivalója, eközben nagyon is komolyan azon dolgozik, hogy világszerte befolyásolja a piacokat úgy ahogy az nekik jó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.19. 10:30:28

@Csiken Disztroly:
Az USA jogrendszere csak annyiban akadályozza a külföldieket, hogy nem egységes. Államonként bazi nagy különbségek vannak, amiket még az amerikai jogászok is nehezen látnak át.
A szabadalmi jog viszont központosított, azzal nagy gond nincs. Leszámítva a jogi költségeket. Azt kis cégeknek tényleg nincs sok esélye kifizetni.

"Emellett az USA nagyon komoly erőfeszítéseket (ez lehet akár zsarolás, fenyegetés) tesz, hogy a világ lehető legtöbb részén az ő szabályaiknak megfelelőek legyenek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályok."
Mint ahogy mindenki más is. Viszont mivel a nyugati világban alapvetően nincsenek nagy különbségek a szellemi tulajdon felfogásában ez nem okoz problémát. Már csak azért se, mert szinte minden ország tagja a WTO-nak és az világosan leírja, hogy a helyi szabadalmi törvényeknek mit kell minimum tartalmaznia.

"Kína pont azért tudott itt feljönni, mert jó magasról szarik az USA-féle szellemi tulajdon tiszteletben tartására."
Igen, lopással mindig könnyebb pénzt keresni, mint munkával. A baj az, hogy ez a rendszer addig működik, amíg van kitől lopni. Ugyanis a tolvaj nem termel, csak használja másét.
És a kínai IP felfogás egyébként komoly akadálya annak, hogy Kína ne csak másolja mások munkáját, hanem ő maga fejlesszen ki.

"Azaz, miközben az USA-ból az a kincstári duma jön, hogy a piac szent és sérthetetlen, kormányoknak nincs ott semmi keresnivalója, eközben nagyon is komolyan azon dolgozik, hogy világszerte befolyásolja a piacokat úgy ahogy az nekik jó. "
Azon dolgozik, hogy amit ő kifejleszt, azt ne lopják el. Felháborító.
Egyébként nem lobbizik semmi másért, minthogy Kína és társai tartassák be a saját törvényeiket.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.19. 13:57:25

Kedves @Lord_Valdez: Ne gyere már légyszi te is ezzel a "lopás"-sal. A szellemi tulajdon megsértése olyannyira nem lopás, hogy egészen a legutóbbi időkig még az USA-ban is a polgári jog, nem pedig a büntetőjog körébe tartozott.

Továbbá szó sincs róla, hogy az USA azért lobbizik, hogy az országok betartsák a saját törvényeiket. Inkább az a helyzet, hogy akár "baráti országok" fenyegetésétől sem riad vissza, hogy a törvényhozásukon keresztül verjen olyan új szabályokat (tehát nem a meglévő törvények betarttatásáról van szó!), amelyek USA érdekeket szolgálnak.

Amikor kincstári dumát emlegetek, abba nagyon is beletartozik a farizeusság, amikor valaki erkölcsre hivatkozik, miközben kőkemény érdekről van szó. (eközben Steve Jobs, korunk Edisonja, elejt itt-ott egy megjegyzést, hogy arra büszke, hogy a legjobb ötleteket lopta el)

Mellesleg maga a Fényességes USA is csak azóta szemléli a szellemi tulajdont a magasrendű erkölcs szemszögéből, amióta így felvitte az Isten a dolgukat. Kína és más feltörekvő gazdaságok nagyon is tisztában vannak ezzel, és ezért tűrik a kalózkodást, nem azért mert annyira mucsaiak, hogy még a saját törvényeiket sem képesek betartani. Az EU-nak úgy néz ki, nem esett még le a tantusz, ki is szolgáltatja magát az USA-nak, ahol csak lehet. - azaz talán mostanában nekik is kezd leesni, talán még nem késő.

A kínai K+F-fel kapcsolatban pedig a helyedben nem lennék ilyen optimista. 15 éve még csak a ruhaipar félt attól, hogy nemcsak a másolással, de dizájnban és minőségben is fejükre nőnek a kínaiak, most már más iparágakban is egyre inkább szorongatnak. A minap fejlesztésre vettem pl. egy tabletet, igazi dzsunkatech, a cég nevét még életemben nem hallottam, de azonkívül, hogy nincs meg használat közben az a stíl és emelkedett érzés, mint az Apple cuccok esetében, mindent tud, amit az iPad, sőt többet és emellett az ötödébe kerül. A Microsoft és az Apple is felkötheti a gatyáját, mert brandépítéssel nem fogják hosszútávon kihúzni - de egyébként úgy látom, hogy a Google is kezd nagyon eltunyulni az utóbbi években.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.19. 15:01:38

@Csiken Disztroly: mindig lehet találni olyan terméket, ami kicsit szarabb, sokkal kevesebb pénzért...
A probléma inkább ott van, hogy a nagy nyugati cégek ugyanazt a kínai cuccot akarják eladni ötször annyiért, mint amit aztán a munkaidőn kívüli termelésben is előállítanak a kicikínaiak és piacra is dobják óccón noname termékként. Ha Kínában a magántulajdon a nyugati elvek szerint működne, ez nem történhetne meg, de egészen más Kínában gyártatni valamit a Waobang Companyvel, mint Szingapúrban a saját Nike gyárban.
Talán közeleg az idő, amikor leesik a tantusz Ejrópában és Amerikában az érintettek fejében... mert már eléggé látható, hogy pusztán szolgáltatásból/szélhámoskodásból/hálózatépítésből/pénzügyi tanácsadásból nem fog megélni minden ejrópaji és ámerikai zember...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.19. 15:20:44

@Hepci: Szerintem ha Kína eljut egyszer oda, hogy trendeket meghatároz és nem pedig követi azokat, akkorra ők lesznek a szellemi tulajdon védelmének legfőbb szószólói. Majd ők is kitalálnak valami jól hangzó dumát, hogy miért fontos ez.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.19. 19:37:24

@Csiken Disztroly:
A lopás valóban pongyola, de a lényegen nem változtat.
A helyzet az, hogy az új dolgok kifejlesztése pénzbe kerül. Aki lemásolja, az úgy szerez előnyt, hogy közben egy fillért nem invesztált bele és a kifejlesztő hasznát is csökkenti. Azaz megkárosítja.

Minden ország (lévén WTO tag) rendelkezik a szellemi tulajdont védő törvényekkel (még Kína is), de nem mindegyik veszi túl komolyan. Hogy ez megváltozzon igazából nem csak az USA érde, hanem mindenkié, aki szellemi értéket állít elő. Az ugyanis senkit nem motivál arra, hogy fejlesztésbe invesztáljon, hogy majd valaki jól lenyúlja és meggazdagszik belőle.

Viszont Steve Jobs-t ezért be lehet(ne, ha még élne) perelni, míg Jin Csun-t nem, mert a bíróság leszarja. Nézd meg a Microsoft történetét. Iszonyú sok szabadalombitorlási pere volt és néhányat el is vesztett. Kínában ez gyakorlatilag elképzelhetetlen.
Egyébként Kína is lassan ébredezik, mert most, hogy fogy az ellopnivaló most már kezd érdeke lenni, hogy saját fejlesztéseik is legyenek.

Nem akarlak elkeseríteni, de a szellemi tulajdon már Jakab király óta megkülönböztetett szereppel bír az angolszász világban. Ezt az USA csak megörökölte.
Az EU-nak csupán azzal van baja, hogy az amerikai kiadói lobbi keményebb fellépést akar.

Persze, hogy van olyan, mint az Apple. Jó eséllyel ugyanazon a gyártósoron készült, ugyanazon anyagokból, ugyanazon munkások által.
És könnyen kerül az ötödébe. Nem csak az olcsó munkaerő és alacsony profitelvárás miatt, hanem mert minimális fejlesztési költség terheli. Egy új burkolat, egy kis buherálás az operációs rendszerben és kész.

Igen, a Google is kezd eltunyulni, de nagyon kevesen értették meg, amikor arról írtam, hogy ez előbb-utóbb minden vállalatot utolér.

Fordítva van ez. Amíg nem jönnek rá, hogy fontos a szellemi tulajdon, addig nem lesznek azok, akik meghatározzák a trendeket.

KevinMulder 2012.06.21. 09:12:37

@knausz: Olvasd vissza az összes korábbi hozzászólását is, nem csak ezen a blogon. Neki ténye van, amit állít, az tény, mindenki más hazudik. Ja, jelenleg pék meg cukrász, majd lesz neki sportkommunikátori diplomája. De ennyi ésszel? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.21. 09:26:49

@KevinMulder: szegény Knausznak ne kívánj ilyet... inkább olvasson szépirodalmat... vagy legalább krimit...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.21. 15:03:26

@Lord_Valdez: Akkor működne így, ahogy te mondod (azaz hogy a szellemi tulajdon védelme mindenkinek az érdeke, aki ilyet létrehoz), ha a világon mindenki nagyjából ugyanazon a technológiai szinten volna. De minthogy ez nincs így, úgy nagyon is megéri hiányzó technológiákat másoktól lekoppintani.

Az elméleti és történeti háttérrel egyébként én is nagyjából tisztában vagyok (miért jó, hogy alakult ki, stb...) viszont én azt próbálom megérteni, hogy a gyakorlatban hogy működik ma a szellemi tulajdon. Amikor arról hallok, hogy olyan hatalmas technológiai újításokat védenek szabadalommal, mint a lekerekített sarkú téglalap (Apple), vagy az egyklikkes vásárlás (Amazon), akkor számomra nem elegendő a kincstári magyarázat, hanem arra gondolok, hogy kell lenni valami más érdeknek / szándéknak / járulékos haszonnak is.

Szóval én azt mondom, hogy Kína, India, Törökország stb - azaz a ma feltörekvő gazdaságok - miatt nem kell aggódnod, lesz náluk is szellemi tulajdon védelme, pontosan akkor, amikor az érdekük így kívánja. Jelenleg viszont az érdekük, amit nap mint nap látunk is tőlük: nem érdemes nyíltan szembemenni a birodalommal, ezért nagy dérrel-dúrral aláírják a kereskedelmi és jogharmonizációs egyezményeket, majd fű alatt - azzal, hogy nem tarttatják be ezeket a szabályokat szigorúan - hallgatólagosan támogatják a koppintást. Ha esetleg az USA kérdőre vonja őket, széttárják a kezüket, hogy hát mi próbálkozunk, de sajnos úgy rajzanak ezek a ronda kalózok, hogy nem igazán tudunk mit tenni, talán ha a kedves US adna némi anyagi támogatást a kalózkodás elleni harcra...

Ha már szóba hoztad a szellemi tulajdon angolszász hagyományait, ne feledkezz meg arról sem, hogy az USA-ban sokáig úgy működött ez, hogy a törvények az kizárólag az USA-ban keletkezett szellemi tulajdont védték, a külföldit nem, ezzel hallgatólagosan bátorították az cégeket, hogy koppintsanak külföldről. Pontosan illik ez abba a képbe, amit magyarázok - a Brit Birodalom árnyékában felnövő USA-nak az volt az érdeke, hogy bátorítsa a vetélytársak találmányainak koppintását, ez az érdek akkor változott, amikor már arról volt szó, hogy az USA mondhatta meg, milyen legyen a pálya.

Mellesleg, szerintem ez, hogy a szellemi tulajdon védelme hozza-e meg az innovatív kultúrát, vagy az innováció felerősödése hozza létre az igényt / érdeket a szellemi tulajdon védelmére, tyúk-tojás problematika - szerintem inkább valamifajta szerves együtt-alakulásról van szó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.21. 20:24:04

@Csiken Disztroly:
Egyrészről a lekerekített sarkú téglalap nem szabadalom, hanem ipari minta. Azaz nem technikai jellegű, hanem inkább márkajelzés.
Másrészről az egyklikkes vásárlás nem csak egy klikkből áll, hanem amögé kell egy infrastruktúra, ami viszont igenis képezheti szabadalmi oltalom tárgyát, illetve a az "egyklikkes vásárlás", mint szlogen, vagy terméknév is védhető, de nem mint szabadalom.
Harmadrészről, emögött nem valami titokzatos dolog van, csupán az egyes országok eltérő iparjogvédelmi gyakorlata. Pl. Kanadában simán bejegyeznek örökmozgót is, de az USÁ-ban kivágnak vele. Magyarországon, ha le akarod védeni a kettős kattintást, valószínűleg elutasítják, de bejegyezték az USÁ-ban.

Na, ez az. Hogy nem tartatják be. Egyébként ennek azért az USA az élharcosa, mert ők a legnagyobb szellemi tulajdon előállítók. Nyilván ő a leginkább érdekelt benne.
És persze az is igaz, hogy a szegény ember könnyen kampányol amellett, hogy a magántulajdon helytelen, mert tőle nincs mit elvenni. Viszont ugyanez a hozzáállás egyúttal azt is megakadályozza, hogy valaha is meggazdagodjon.

Pontosabban:
"1800 – Law prohibited foreigners to apply for patents in the US, unless they had been residents for 2 years."
és 1887-től csatlakoztak a Párizsi Uniós Egyezményhez. (egyébként ezt az egyezményt aláírta Kína is, csak nem tartja be túlságosan)

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.22. 18:34:56

@Lord_Valdez: Én nem látom, hogy a feltörekvők olyan rosszul járnának azzal, hogy úgy viselkednek, ahogx. Annak ellenére, hogy lopósak, szépen fejlődik a K+F is ezekben az országokban. Nem annyira a szegény ember irigységével állnak a kérdéshez, inkább arról van szó, hogy rájöttek, hogyan gazdagodott meg a gazdag ember és követik a példáját.

Továbbá, amit az 1-klikkrők írsz, az nem úgy van. Sem olyan technológiai újítás nincs mögötte, ami indokolná a szabadalmi védelmet és arról sincs szó, hogy maga az "1-klikk" kifejezés lenne védjegy oltalom alatt - A Barnes & Noble pl. kénytelen volt egy második klikket építeni a vásárlási folyamatba csak emiatt. Nem véletlen, hogy az 1-klikk az US szoftver-szabadalmi rendszerét kritizálók állatorvosi lova. Mellesleg mondandóm szempontjából tök mindegy, hogy copyright-ról, szabadalomról, ipari mintáról vagy akármiről is van szó. A lényeg az, hogy a szellemi tulajdon védelmének elvéből származó szabályokat arra használja az iparág majd minden fontos szereplője, hogy borsot törjenek egymás orra alá, akadályozzák a veszélyesnek ítélt versenytársak piacra lépését, fenntartsák a mára kialakult status quo-t.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.23. 22:51:37

@Csiken Disztroly:
Azért nem lennék ezzel nagyon optimista. A kínai K+F zömében azért külföldi cégeket jelent.
Szerintem pedig inkább csak arról, hogy ilyenek a hagyományaik.

Ennyire nem ismerem az amerikai szabadalmi gyakorlatot. Az EU-ban viszont ez nem sikerülne.

Az iparjogvédelem arra való, hogy borsot törjenek egymás orra alá. Persze gyanítom, hogy a szabadalmi trollkodásra gondolsz.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.25. 08:01:01

@Lord_Valdez: Szabadalmi trollkodás, persze - nem szeretem a kifejezést, mert egyáltalán nem trollkodásról van szó.

A kínaiak kultúrájáról ebben a tekintetben azt érdemes megjegyezni, hogy nincs akkora értéke az eredetiségnek, mint nyugaton - a nyugati ember mindig valami olyat akar alkotni, ami példa nélküli, míg a kínai (de beszélhetünk nyugodtan keletiről) esetében fontosabb a hagyomány, a már bejárt utak tökéletesítése. A K+F viszont nem szükségszerűen új dolgok kitalálásáról szól - pl. a japánok sem ebben voltak jók, mégis felzárkóztak a versenyben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.25. 20:48:55

@Csiken Disztroly:
Én se szeretem a szót, de nincs jobb. Ez egy visszaélés az amerikai szabályozás slendriánságával.

A tökéletesítés is K+F, de a kínaiak igazából abban se jeleskedtek eddig. Viszont ahogy ott is terjed a kapitalista gondolkodás nyilván fejlődni fognak.
süti beállítások módosítása