Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Miért elégedetlen a magyarok többsége?

2012. június 13. - ccactus

Érdekes kérdés ez. Más választ kapunk, ha a mai fiatalság 20-as 30-as korosztály próbálja megválaszolni ezt a kérdést, és egészen mást, ha az idősebb 70-es 80-as korosztály. Míg a mai fiatalok azon csatároznak, hogy Bajnai vagy Orbán-e a jobb, vagy rosszabb, addig az idősebbek egy Horthy-Kádár viszonylatban gondolkodnak, és tudnak ugyanolyan késhegyre menő vitát folytatni.

 Egy múltkori cikkünkben mi is arra kerestük a választ, hogy vajon az Mszp, vagy a Fidesz gazdaságpolitikája-e a jobb? Az öldöklő vita a hozzászólásokban természetesen nem maradt el, és az online szavazás is érdekes eredményt hozott: Közel négyezer szavazat alapján 55% szerint az Mszp jobban irányította a gazdaságot, 28% a Fidesz gazdaságpolitikájának eljövendő sikereiben bízik, 17%-nak pedig egyik párt politikája sem tetszik, de ha választani kell, akkor a Fideszt gondolják kisebbik rossznak.

 Érdekes adat, hogy ha a rendszerváltás óta eltelt 22 év gazdasági növekedéseit és csökkenéseit összegezzük, akkor az jön ki, hogy a gazdaság teljesítménye mindössze 20%-kal magasabb most, mint amilyen 1989-ben volt, tehát az éves átlagos növekedés a szinte észrevehetetlenül alacsony 1%-os szint alatt alakult. Ennek fényében viccesnek és érthetetlennek tűnik az a rendkívül indulatos vita, hogy akkor most a Fidesz csinálja jobban, vagy az Mszp. Ne is menjünk most ebbe a vitába újra bele.

 Fontos megjegyezni, hogy tudományos gazdasági körökben is vitákat vált ki a GDP alakulásának évtizedeket átívelő változásának értelmezése. Vincze János (Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszékének egyetemi docense) a következőképpen fejtette ezt ki:

Értelmesnek tartjuk azt az állítást, hogy mondjuk Magyarországon 20 évvel ezelőtt az egy főre eső reál GDP a fele volt a mainak? Azt értem, hogy mit jelent, az, hogy egy éves koromban fele olyan magas voltam, mint ma, meg van jelölve a magasságom otthon egy ajtón. De mit jelent ez a kétszeres vagy feleakkora GDP? Egy 20 évvel ezelőtti átlagember feleannyit vásárolhatott mindenből? Bizonyos dolgok nem is léteztek még akkor, például DVD-k. Hogyan tudom ellenőrizni ezt az állítást, higgyem el, ami a statisztikai kiadványokban szerepel és kész?

Érdekes dolog ez nem? A statisztika szerint 20%-kal állunk jobban, mint 1989-ben. Hogyan értelmezhető ez, amikor manapság 10 millió magyarra 11 millió mobiltelefon és 7 millió számítógép jut, sokmillió internet előfizetéssel? Hogyan értelmezhető, mikor 20 éve a leggyakoribb autó a Trabant és a Lada volt, és fekete-fehérben nézhettük az m1 és az m2 tévéműsorainak elődjeit, szemben a mai megháromszorozódott autóállománnyal és sokmillió lapostévével? Nyilvánvalóan az új technikai vívmányok beépültek a családi költségvetésekbe, éppúgy mint az egekbe szökő rezsi- és üzemanyagárak, cserébe viszont elvileg egy csomó más dologra kevesebb pénzt tud az átlag magyar fordítani. Hogy 20 éve mire költöttünk többet, mint ma? Na ezt nem tudnám megmondani. Csak egy tippem van: megtakarítottunk. Hányszor hallani, hogy a rendszerváltás előtt „az egyik fizetésből éltünk, a másikat félreraktuk”. Ma viszont fogyasztói társadalomban élünk, a reklámok és a felgyorsult technológiai innováció folyamatosan újabb és újabb igényeket teremt a fogyasztók vágyaiban. Megtakarítás helyett vásárolunk, akár hitelbe is. Mert hát internet az kell, okostelefon az kell, autó az kell, lapostévé az kell. No persze nem volt ez másként 20 éve sem, csak akkor a sláger az volt, hogy mosógép az kell, rádiómagnó az kell, vezetékes telefon az kell.

Talán könnyebben megérthető ez a történet, ha időben nagyobbat lépünk vissza, 20 év helyett 70-80 évet. Antalffy Tibor, az ország legöregebb bloggere visszaemlékezését szeretném ennek illusztrálására idézni:

A majd 100 éve kezdődött Horthy korszaknak – az én megítélésem és visszatekintésem szerint – két vetülete van. Az egyik a társadalmi, ami mögött egy töretlen, rendezett, magas erkölcsi szinten élő, az osztályra tagozódást történelmileg elfogadó népesség töltött ki, és a politikai, ami felügyelte az előzőt. Már volt ugyan egy ügyeskedő, felfelé törekedő vékony, kvázi polgári réteg, de a nagy tömegeket még a feudális elrendezésben belenyugodó parasztság, és a nehezen szerveződő munkásság tette ki. Kezemben van egy levélváltás a 1930-as évekből, ami egyik anyai nagynéném a MEFTER-nél dolgozó matróz férje és valamelyik igazgató között esett meg, ami az egyik oldalon így kezdődött: „Méltóságos uram, azzal a tiszteletteljes kéréssel bátorkodom zavarni méltóságát, hogy szíveskedjen….” Amire a válasz imigyen kezdődött: „Idehallgasson Vasas…..  (az illetőt történetesen Vasas Kálmánnak hívták). Vasasnak és társainak még lázálmában se jutott eszébe, hogy angol leckéket vegyen, seggeljen hozzá két diplomát, elmenjen dolgozni egy multihoz, és pár év alatt valamifajta menedzserré nyalja fel magát az alkalmazottak kegyetlen nyúzásával, és akkor majd neki fognak „méltóságos uram” címzésű leveleket írni. És nem voltak álmatlan éjszakái, hogy ez sikerül-e vagy sem, hanem elfogadták azt a társadalmi betagozódást, amibe beszülettek. Ez az elfogadás volt az alapja a társadalmi jókedvnek, aminek manapság még nyomai sincsenek. Nem akarok sokat időzni a mában, hiszen ez egy VM poszt, de annyit azért érdemes megjegyezni, hogy az elégedetlenség legfőbb oka, nem a rendelkezésre álló kevéske jövedelem, mert 70-80 évvel ezelőtt a jövedelmek reálértéke jóval alacsonyabb volt a mainál, hanem a létező – de szinte elérhetetlen – LEHETŐSÉGEK, így, csupa nagybetűvel.

A Horthy rendszer – bárki bármit is mondjon – tulajdonképpen egy (az akkori világban) szalonképes kvázi diktatúra volt, parlamentáris aláfestéssel (csak úgy mint a létező szocializmus alatt). Visszaemlékezéseim szerint nem igaz, hogy az „elnyomott” parasztság és munkásság nem élvezte az életet. Élvezte bizony, a maga módján.  Voltam cséplésnél, kukoricafosztásban, sárgabarack szüretben, ahol a játékos munka mellett igen jó hangulat, emlékezetes szórakozás volt. Nem az elvégzett munka mennyisége volt a főszempont, hanem a kitűnő hangulat megteremtése. Az ilyen munkákat egy család se maga végezte egyedül, hanem több család együttesen, hol az egyik, hol a másik portáján. Nem pénzzel, hanem a pénz mellőzésével szórakoztak, amikor tehették. 60-80 centis belvízen mosóteknőben „csónakáztak”, vagy szilvacsatát vívtak. Gondolhatjátok, érett szilvával dobálták egymást. A parasztgyereknek nem vettek játékot, készített magának. Citerát gyártottak deszkából, szögből és vékony drótból. Sárkányt ragasztottak össze (házilag készített csirizzel = liszt + víz) és eregették a libalegelőkön. Miniatűr vályogot készítettek üres gyufásdoboz segítségével, majd az apró vályogtéglákból játékházakat húztak fel. Tökduda, buzogány, megannyi játék, és egyiket se kellett megvenni a TESCO-ban.

A pestkörnyéki munkásság, kispénzű alkalmazottak fő kikapcsolódása a kirándulás volt a budai hegyekbe. A nyaralás vagy a vidéki szülőknél vagy a gyár Duna-parti üdülőjében zajlott. Tunézia senkinek se jutott az eszébe. Abbázia is csak a kimondottan jómódúaknak. A fiatal parasztlányok egy része a fővárosban cselédlánykodott, azaz kispolgári családoknál mint bentlakó (erre volt a 2×2 méteres cselédszoba) mindenes, hajnal 6-tól este 10-ig dolgozott, hetente hét napot. Vasárnap délután, a déli ebéd lebonyolítása után és az esti vacsora előtt kapott néhány szabad órát, amit arra használt fel, hogy vagy felmászott a Gellért-hegyre, vagy kiment a Városligetbe, Népligetbe, ahol szabályos cselédlány-bakatalálkozó volt. Vidáman énekeltek, táncoltak, beszélgettek, barátságok, szerelmek szövődtek, amik a katonaidő letöltése után sokszor házassággal végződtek. A lényeg, hogy a szabadidő eltöltéséhez nem (feltétlenül) kellett pénz. Senkit se zavart, hogy elkopásig hordtak egy cipőt, vagy egy nadrágot, mert így volt természetes. Senkinek se hiányzott, hogy gyorsrizsre Uncle Ben’s mártást öntsön, nyáron megfelelt a lecsó is, télen a hajában főtt krumpli, libazsírral. És persze nem volt az országban 10 ember, aki tudta volna, mi az a GDP. Mindennek a Rákosi alatt beindult társadalmi mobilitás tette be az ajtót, ami mára olyan méreteket öltött, hogy a legfőbb címkék: depresszió, Xanax, álmatlanság, infarktus, sztrók, curriculum vitae, külföldi munkavállalás, kisvállalkozás, pályázat……

Akinek nem voltak különleges ambíciói, megelégedett azzal a csekély lehetőséggel, amit az úri-magyarország neki megadott, annak a Horthy rendszerben nem esett bántódása. Persze el volt várva a hazafiság, a hazáért való meghalás, ha a sors úgy hozta, de ez, csak úgy mint a vasárnapi istentisztelet „benne volt a levegőben” senki nem kérdőjelezte meg a fenntartását. Csakúgy mint minden osztálytársadalomban, az osztályok közötti átjárás nem csak nem létező volt, de az emberek hittek benne, hogy ez genetikailag így helyes. Ezért fordult a rendszer a kommunizmus ellen, mert ezt a jól működő státusz quot fel akarták borítani. Aztán egy világháború után sikerült is.

 Az idősebb generáció árnyaltabb gondolkodására utal az is, hogy Antalffy a Horthy korszakkal állítja párhuzamba a Fidesz mai politikáját, és ennek tükrében vonja le a végkövetkeztetést amit azért a fiatalabb korosztályból már nagyon kevesen tudnak megtenni:

A mai magyar élet legfrissebb tragédiája az, hogy Orbán Viktor ezt akarja visszahozni. Nem az a baj, hogy ez egy élhetetlen társadalmi rend lett volna, az a baj, hogy felette eljárt az idő. A mai magyar társadalom köszönő viszonyban sincs az akkorival. A társadalom koherens volt, olajozottan működött a sokkal kezdetlegesebb technológiai szint ellenére. A beosztó, takarékos életvitel már Kádár alatt se volt széleskörű, ma pedig végképp nem az. Az 1930-as években egy korsó sör volt a férfiak vasárnap délutáni szórakozása, baráti beszélgetés mellett. Mára mindennapi “szükségletté” vált olyan szinten, hogy a futballközvetítés alatt fejenként megisznak 4-5 dobozzal. A nagymama falusi háza kontra Abbázia üdülést Orbán nem tudja visszahozni, mert nem 1935-öt írunk. A másfél éve munkanélküli 5 éve még Bibionéban töltött két hetet, ahová saját Suzukijével utazott el. Ezeket akarja Orbán biciklire kényszeríteni a libazsíros főtt krumpli mellé? 1935-ben ha valakinek volt szavazati joga (mert nem mindenkinek volt), akkor a kormánypártra szavazott és  nem törődött a politikával, mert az a közvetlen életére nem hatott ki. Ez ma nagyon nem igaz, mert az emberek meg vannak győződve arról, hogy sokkal jobban élhetnének (bármit is értsenek alatta), és arra szavaznak, aki megígéri nekik ezt. Nem sok értelme van tehát egy új Horthy kultusszal tökölni. Már csak azért sem, mert akkor az ment el politikusnak, akinek volt pénze. Ma az megy el politikusnak, aki harácsolni akar. Akkor a felső középosztály templombajáró, erkölcsös emberekből állt, családi tradíciókkal a hátuk mögött, ma az orbáni segítséggel kialakulófélben lévő felső középosztály tagjai többnyire szélhámosak. A sirákozóknak pedig:  Horthy a maga idejében semmivel se volt rosszabb országvezető, mit azóta bárki, de az csak egy elmeháborodottnak jut eszébe, hogy 2012-ben megkísérelje visszatekerni az idő kerekét 1935-ig. 

 

És hogy mennyire messze vagyunk ma már életszínvonalban akár az 1930-as, akár az 1980-as évektől, az a Metropol újság szerdai számában feltett kérdésre adott olvasói válaszokból derül ki, mint ahogy az is, hogy az életszínvonal változását mennyire nem követte a pénzügyi kultúra és a pénzügyi tervezés fejlődése a háztartások szintjén.

A kérdés így hangzott. 2012 májusában 5,3%-ra csökkent az éves áremelkedés átlagos üteme. Kismértékben növekedett egy hónap alatt az élelmiszerek ára a KSH szerint. Ön mennyit költ napi bevásárlásra?

A három válasz:

 Erzsébet, 63 éves nyugdíjas, Dorog: „Kb. 1500 forintból vásárolok, ha nem számoljuk bele a gyümölcsöt és a zöldséget, ami nagyon drága.”

Sándor, 54 éves buszsofőr, Esztergom: „A napi bevásárlás 1500 alatt nem megoldható. Egy éve ez még körülbelül négy-ötszáz forinttal kevesebb volt.”

Anikó, 27 éves, főállású anya: „Öt főre körülbelül hétezer forint, ez a húst, a tejet, és a kenyeret tartalmazza. Egy évvel ezelőtt ezt megoldottuk 4-5 ezer forintból.”

 

Azért fura, hogy miközben a statisztikák szerint nagyságrendileg ugyanott tart az ország jövedelemben, mint 20 évvel ezelőtt, és a KSH 5,3%-os áremelkedést mutatott ki az elmúlt egy évben, addig a három válaszadóból kettő 50% feletti áremelkedést tapasztalt a napi bevásárlás szintjén az egy évvel ezelőttihez képest.

Namost ha ilyen szélsőségesek az érzékeléseink, nem csodálkozhatunk azon sem, hogy politikusainkhoz is hasonló a hozzáállásunk. Úgy tűnik a számok nem csak Matolcsyt nem zavarják, de az emberek sem hiszik el. Mindenesetre Antalffy visszaemlékezését és egy tegnapi Metropol-os korlenyomatot olvasva talán közelebb kerülünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy azon túl, hogy az Orbán-kormány rosszul végzi a munkáját, miért elégedetlenek a magyarok, és miért tekintenek pesszimistán a jövőbe, miért ítélik borúsnak a jövőbeli kilátásokat?

Pedig a megoldást, a boldogulás kulcsát a mai napon pontosan Orbán Viktor miniszterelnök fejtette ki oly módon, hogy azzal nehéz vitatkozni: „A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.”

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr674586882

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.14. 11:27:21

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: A Terrorházas Schmidt Mária olcsó, kisigényű, szorgalmas magyar munkásokat akar 2012.06.14. 11:24:42

Milliárdos Mariskánk szerint a magyar dolgozó “elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró”, szemben az olcsó, kisigényű, jól képzett, és szorgalmas ázsiai bérmunkásokkal. Hát ide figyelj, nyuszifül! Éle...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.14. 11:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hawk74 2012.06.14. 08:17:13

Egyetértek a miniszterelnök úrral! Más kérdés, hogy ennyi erővel azt is mondhatta volna: a versenyképes magyar gazdasághoz elég lenne az Alföld alatt egy 100 évig kitermelhető olajmezőt találni...

DIldiko 2012.06.14. 08:20:42

Nagyon jó a cím! Miért elégedetlen a magyarok többsége?
hogy miért is? mert 30 évvel ezelőtt tényleg az egyik fizetésből meg tudtak élni a családok! Most meg? Az egyikből fizetik a rezsit, a másikból esznek.
Már ha olyan szerencsések, hogy 2 fizetés van. De ahol nincs? Ők döntenek: eszik vagy rezsit fizet.
Hogy régen pénz nélkül szórakoztak? Hát a szegények most is - beülnek a parkba és beszélgetnek, fociznak, kerékpároznak.
Ha megkérdeznék az un. középosztálybeli családokat mikor voltak külföldön nyaralni vagy akár idehaza is legalább 2 hétre, hát elszomorító válaszokat kapnának. De sajnos ez senkit nem érdekel. Pedig évtizedekig úgy dolgozni, hogy soha nem pihenjük ki magunkat, kenyéren és vízen élünk nem lehet. Ezért van ennyi beteg ember és ennyi depressziós is. Az, hogy vágyunk a technikai újításokra az természetes. De legtöbben csak a hirdetésekben látjuk őket. Még pár éve vették a lapos TV-t, számítógépet, mobiltelefont hitelre - de manapság hülye az aki hitelt vesz fel. Most inkább a hűtőt vagy mosógépet vesszük hitelre, ha az előző elromlott, mert annyi tartalékunk sincs, hogy ezt azonnal kp-re meg tudjuk venni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 09:29:10

Már Ámerikában sincs Ámerika... 10 éve azért vett ott az unokaöcsém egy teljesen felesleges, 3. autót (a feleségével mindketten vagy felváltva munkanélküliek), mert "ingyen adták"...
Takarékoskodni kellene és visszatérni a normális minőségű termékek gyártásához/vásárlásához...
Kormányból ne várjunk csodát, bőven elég lenne egy olyan is, aminek a tagjai szintén nem tudnak semmit és lopnak (MSZP és Fidesz), de legalább szerények. Mivel ez a jelenlegi szisztémában elképzelhetetlen, akkor tehetnénk érte valamit, ha mindenki otthon maradna, amikor választani kell.

Kutchek (törölt) 2012.06.14. 09:35:54

"5 millió dolgozóra és adófizetőre,"

2 éve még 1 millió új mukahelyet szerettek volna. A múltkor már arról beszélt Orbán, hogy mennyivel többen fizetnek adót.
Végülis, ha a 47.000 Ft-os részmunkaidős minimálbéresek után megadóztatják a nyugdíjasokat, GYES-en lévőket, akkor ki nem szarja le hogy nincsenek új munkahelyek.
Adófizetőből legyen több oszt' jónapot!

laci0011 2012.06.14. 09:38:53

Háromszorosára nőtt autóállomány???Emlékeim szerint a pályakezdőnek is volt hol laknia,pár éven belül,saját bérleményben,nem albérletben tervezhette a következő gyermekét.A jelenlegi elit arra lehet igazán büszke ,hogy úgy értékesítette az állami tulajdont,általában törvényellenesen,hogy a végén nemhogy pénzt kapott volna érte még fizetett is az új TULAJDONOSnak.Ők biztosan elégedettek...

spontan · http://erdekessegek.info 2012.06.14. 09:44:21

"„A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, ..."

A kérdés az, hogy amit Viktorék most csinálnak, ebbe az irányba mutat-e.

Lencsés István 2012.06.14. 09:44:37

1 . A MAGYAROK többsége nem elégedetlen csak a divatmagyarok többsége elégedetlen . Már megint 1 blogger véleménye . :D 1 blogger aki ráadásul névtelen , az elmehet oda .... ORBÁN VIKTOR meg jó korszakaot csinál .

Szevasztok 2012.06.14. 09:47:19

"A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra (...) van szükség"

Az, hogy OV ezt emeli ki első helyen, az olyan mértékű aránytévesztésre utal, ami saját magát ítéli kudarcra. Ezek után nem is csoda, hogy egyéb víziói is ilyen ködösek és lázálomba illőek.

Szevasztok 2012.06.14. 09:49:13

@Lencsés István: "1 . A MAGYAROK többsége nem elégedetlen "

A magyarok többsége akkor is elégedetlen lenne, ha egyébként sokkal jobb lenne a helyzet. (lásd a Legpesszimistább Nemzet cím dicső birtoklása)

dr. Bubó 2012.06.14. 09:50:03

29 éves férfi, mérnök, Biatorbágy:

mi mindig az Aldiban vásárolunk....

háromhavonta veszünk a családban 1kg os szemes kávét. a legolcsóbb brazil 2 évvel ezelőtt 1100 Ft volt, most 1600 Ft...

rosszabul élünk, mint 2 éve...

(a fidesisztákra ez nem vonatkozik, ők jobban élnek)

dr. Bubó 2012.06.14. 09:51:37

@DIldiko: :))) van SZABAD választás

étel vagy rezsi...

Ön dönt: eszik vagy fizet...

raar-pingvin 2012.06.14. 09:52:31

a divatmagyar a n
nagyonmagyar ellentétje?

OmegaMale 2012.06.14. 09:56:20

"mert 30 évvel ezelőtt tényleg az egyik fizetésből meg tudtak élni a családok!"

Az az erőfeszítés, ami 30 évvel ezelőtt (1982!!!) elég volt a megélhetéshez, az már akkor is irreálisan alacsony volt, ma meg egyenesen nevetséges. A szocialista rendszer legnagyobb bűne ez a kontraszelekció volt (nincsenek követelmények -> nincs teljesítmény és ilyenből milliószámra termelt ki a rendszer), az illúzió, hogy funkcionálisan *életképtelen* emberekkel elhitették, hogy ennyi elég az életben. Elképesztő, hogy egyesek ezt állapotot szeretnék visszaállítani.
Az emberek 30 év alatt nem voltak képesek felnőni a még a saját jelenjük követelményeihez sem, nem hogy a jövőbelikhez. Pl. az életen át történő tanulás elutasítása és aztán a rácsodálkozás, hogy 50 évesen nem kell senki a munkaerőpiacon... Egyszerűbb a korra fogni (pedig nőként már gyereket sem fog szülni, de jó kifogás sose rossz), még véletlenül sem az a baj, hogy nem beszél nyelvet (talán egy kis oroszt?), nincs szaktudása (sose volt/elavult/nem képezte magát tovább) és nem hajlandó újat tanulni, Őt úgy kell elfogadni, ahogy van...

Ezeken kell változtatni. Nem azt kell nézni, hogy milyen világ volt az, amiben tövig eladósodtunk, az egy mesterségesen fenntartott álomvilág volt...

nu pagagyí 2012.06.14. 09:57:03

A versenyképes magyar gazdasághoz, versenyképes tudással rendelkező dolgozókra, bátor és ötletekkel teli vállalkozókra, korrupció mentes átlátható államra, jó infrastruktúrára és működő közszolgáltatásokra, esélyeket teremtő piacra, az adott szó hitelére, összefogási hajlamra és szolidaritásra van szükség.

A gulyásleveshez meg marhahús, krumpli, pirospaprika, hagyma, só, köménymag és víz kell.

gnme 2012.06.14. 09:58:51

@dr. Bubó: most hogy politikusaink statisztikai alapon elveszik az analóg inzulintámogatást ilyen kérdések lesznek

ön dönt: élni akar (megveszi) vagy elveszteni a munkahelyét (nem veszi meg, de olyan szarul lesz, hogy kiba*ák a munkahelyéről, mert nem tud teljesítményt felmutatni)

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.14. 09:59:21

@Lencsés István: "1 . A MAGYAROK többsége nem elégedetlen csak a divatmagyarok többsége elégedetlen."

Te nagyon szemelenzős vagy.
Horthy Miklós 1920. március 1-jétől 1944. október 16-áig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Az anyám 1919-ben született az Alföld határvidékén, zsellér volt az apja, három család élt az uradalomban egy közös konyhán. Nagyapám nyolc gyereket nevelt. Az uradalom a zselléreknek tanyán adott lakást, egy szobát. Föld nem járt a zsellérnek. Szegény anyán azt mesélte, annyira éhesek voltak gyerekkorában a testvéreivel együtt, hogy jószág őrzés közben megfogdosták az egereket, és parázson megsütve azt is megették. Ezért kell a horthy korszakot vissza sírni? ez volt benne az a csodálatos, amit meg kellene ismételni? Sőt már kezd ismétlődni!

A mai vidéken a föld megint kevés kézben koncentrálódik. Tudom,tudom, ezt nem a Fidesz csinálta így. DE! A Fidesznek adott a választó kétharmadot, hogy ezen változtathasson, és megélhetési lehetőséget adjon a vidéki ember kezébe. Ehhez képest mást sem hallani, olvasni, mint azt, hogy sógor-koma-jóbarát kapja meg az állami földeket tartós bérletbe, és jó nagy táblákban, ahol még véletlenül sem folyik olyan megzőgazdálkodás, ami a falusi embereknek munkát adna. A közmunkások meg fél bérért dolgoznak az országgyűlési képviselő földjein, így a haszon megint az ővé, mert ha maga foglalkoztatná ezeket az embereket, nem fél bért kellene adni nekik. Hogy is van ez? Ezt magyarázd meg a vidéki szegényeknek ( akik még nem, de lassan az ország lakosságának a többsége lesznek).

Hogy is van az egymillió munkahely megteremtése?

Mérges 1234 2012.06.14. 10:00:30

Amúgy fasza kis írás, már a blogíró is elismeri, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája eddig egy kalap szart sem ért, de majd a jővőben hátha, és különben is a gazdasági adatok nem jelentenek semmit.

Ja tündérmese kell ide, meg boldogságkutató központ...

Persze az MSZP is egy rakás szar volt nem vitatja senki.

A kérdés, hoygan lesz itt jobb és mikor????

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2012.06.14. 10:00:34

OV nem üzletember (de még az alapvető gazdaságról alkotott normális elképzelései sincsenek), hanem buta de okoskodó szarvasmarha, aki bebőg néha a nyájának, akik meg visszabégetnek neki, és nem veszi észre, hogy a kerítésen túl mindeki csak az értelmetlen bőgést hallja és látja.

unalmas látvány lehet, amit az is igazol, hogy tovább is lép mindeki a kerítéstől gyorsan, az újak meg már meg se állnak itt nézelődni.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.06.14. 10:01:05

mindjárt sírvafakadok a sok pityergő hozzászóláson.

csak egy néző 2012.06.14. 10:01:46

@Lencsés István:
Te biztos a 46 igazhitű egyike vagy az 1000 párttagból,akiket megkérdezett a "független" Századvég a kormány eddigi munkájáról.

somlobodog 2012.06.14. 10:01:57

@Lencsés István:
"A MAGYAROK többsége nem elégedetlen csak a divatmagyarok többsége elégedetlen . Már megint 1 blogger véleménye.."

Amit te írsz, az is 1 blogger véleménye. És pont annyit is ér. Te leszólod a bloggert, ha azt mondja, hogy a magyarok többsége elégedetlen (mert általánosít). Erre te, a nagy eszeddel ugyanúgy általánosítasz... Gratulálok. Névvel, vagy név nélkül... Ülj le, egyes.

hattyú 2012.06.14. 10:02:04

Ma olvastam Matolcsy úr írását:

index.hu/belfold/2012/06/14/matolcsy_sok_tehetseges_magyar_ter_majd_vissza

nah, úgyhogy semmi gond nincs, csak büszkén, mellet döngetve Előre! :D

Link Elek 2012.06.14. 10:03:18

a vilagban azok az orszagok sikeresek, amik elore tekintenek. a multba revedo orszagok koldusbotra jutnak.

orbanek tevekenysege a legjobban az eszak koreai diktatorokera hasonlit. allamositanak amit tudnak, szetverik azt amit nem.
az eszak koreaiak is milyen boldogok, boldogan eneklik a diktatort dicsoito himnuszokat.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.14. 10:05:16

Azt kell mondjam, hogy lassan alakul azért ez a blog. Vagy legalábbis már megtalálja az értékesebb forrásokat, ahonnan meríteni lehet... :)

De azért még van hiba bőven.
1. "Azért fura, hogy miközben a statisztikák szerint nagyságrendileg ugyanott tart az ország jövedelemben, mint 20 évvel ezelőtt, és a KSH 5,3%-os áremelkedést mutatott ki az elmúlt egy évben, addig a három válaszadóból kettő 50% feletti áremelkedést tapasztalt a napi bevásárlás szintjén az egy évvel ezelőttihez képest."
Az infláció számítására a harmonizált fogyasztói árindex (HICP-kosár) szolgál. Ez pedig messze nem a "napi bevásárlás" termékeit fedi le.

Egyébként az 5,3%-os infláció meglehetősen magas, és mivel egyeseknek akár nominálértékben is(!) csökkent az utóbbi pár évben a nettó fizetésük, ezért szubjektíve nyilván erőteljesebbnek ítélik meg a lecsúszásukat, mint amennyire objektíve lecsúsztak.

2. "Pedig a megoldást, a boldogulás kulcsát a mai napon pontosan Orbán Viktor miniszterelnök fejtette ki oly módon, hogy azzal nehéz vitatkozni: „A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.”"
Ezzel a baromsággal épphogy nagyon is könnyű vitatkozni. Ahogy egyébként - az arányos adórendszer tekintetében - még jobboldali közgazdászok is teszik, nap mint nap. Itt lenne az ideje, hogy orbán és matolcsi kihúzza egymás seggéből a fejét, és elkezdjenek végre gondolkodni. Már, ha képesek rá egyáltalán...

smokedoc 2012.06.14. 10:05:17

túlfejlődött a társadalmunk. Rosszak a célok. Nem az a cél,hogy a technika kinyalja a seggünk. Hanem, hogy túléljünk.
A hierarchikus osztálytársadalom, a kasztrendszer pedig igenis működik. Ez borult fel. tudásalapú kasztrendszer kellene, ahol valami "bölcsek társaságát" követ mindenki. Hogy kiből lesz bölcs? Hát Őt felismerni!

Psyman 2012.06.14. 10:08:20

@látjátok feleim szümtükkel:
1. Nem mindenkinek volt ilyen a Horthy-korszak
2. Nem Horthy hibája sem Trianon, sem a világháború utáni gazdasági válság, sem az akkor végleg felbomló feudális viszonyok miatti társadalmi kavarodás.
3. Az Alföld határvidéke ma is az egyik legszegényebb régió Magyarországon. 80 éve is az volt.
4. A termőföldekkel kapcsolatosan nagyon komoly EU-s megkötések is vannak, amik a Jobbik által rendkívül népszerűvé tett "földreformokat" lehetetlenné teszik. Persze lehetne valamilyen minimális szabályozást bevezetni, de a földosztás és egyéb baromságok utópisztikusak és irreálisak.

Link Elek 2012.06.14. 10:08:54

„A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.”

ez igy ebben a formaban hulyeseg.
Japan 200%-os allamadosaggal eloregedo tarsadalommal is versenykepes.
Spanyolorszag 50% koruli allamadossaggal eppen az osszeomlas szelen van.

az adossagnal fontosabb az adossag cipelo kepesseg es az aktualis adossag viszonya.

egyszeruen, hogy egy fideszes is felfogja: egy dijbirkozo elsetal 2db 50 kilos cementes zsakkal is, de egy beteg embernek meg egy is sok.

az, hogy orban ugy viselkedik, mint egy onkenyuralkodo, es a gazdasag szabalyozasa hetekre elore sem kiszamithato az tobbet artott az orszagnak, mint egy pestisjarvany

csárli hárper 2012.06.14. 10:10:08

@Lencsés István: ".... ORBÁN VIKTOR meg jó korszakaot csinál ."

hát ha ez neked jó, lelked rajta, de bele se merek gondolni milyen lehet a rossz...
egy valamit mondj, amit ez a pökhendi gumicsizmás jól csinál.

Mad Mind 2012.06.14. 10:11:47

@Lencsés István:
Már megint itt van? Attól nem lesz jobb, ha tök feleslegesen hipp-hipp hurrázik.
Kiröhögték Orbánt, mikor a csehekkel és lengyelekkel akart egyezkedni. Ha ilyen jól megy miért nem akarnak vele mutatkozni?
Rá kéne már jönni, hogy egy süllyedő hajón azt kiabálni, nem süllyedünk, teljes vakság a realitásra.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.06.14. 10:18:26

Persze, mert alapvetően a svédeket, svájciakat, németeket kell alapnak tekinteni, de ott is csak a jót. Ez a baj az MSZP-vel, hogy elhitetik a suttogó propagandával, hogy a magyar népnek is JÁR ugyanaz az életszínvonal, ami egy országgal nyugatabbra, és még csak dolgozni se nagyon kell érte.

Aztán csodálkozik szerencsétlen paraszt, amikor négyévente átbaszva érzi magát.

kalapocska 2012.06.14. 10:18:48

jezusatyauristen. kozgazdasagtanbol egyes. hogy az atomba hasonlitod ossze azt hogy most mennyi mobilt tudnak ma venni az emberek 1989-el? Nem az emberek penze lett tobb hanem a mobil ara esett mint a ko.
Amugy a panaszkodas magyar sport: es jo sportemberkent ime egy megjegyzes: hejde **** ez a bejegyzes.

Mad Mind 2012.06.14. 10:20:32

@OmegaMale:
Marhaság amit írsz. És sokadjára. Attól, hogy ismételgeted, nem válik igazzá. Nem lógatták a lábukat az emberek, 30 éve sem.
Az önképzést meg meg kell fizetni, de ha nem kapsz elég fizetést, akkor miből? 22-es csapdája. Amúgy nézd meg a Bic Mac tesztet és láss csodát, mennyit kell dolgoznia egy magyarnak és egy amerikainak érte.
Közöd nincs a valósághoz és a tényekhez.

Martian (törölt) 2012.06.14. 10:21:51

Éppen ma reggel jutott eszembe, hogy a pennsylvaniai amish közösségek szinte nullát tesznek hozzá az amcsi GDP-hez, nincs náluk "civilizációs kodependencia", mégis egész jól elvannak. :)
Azért elküldeném egy "tanulmányútra" a nem igen tisztelt politikusainkat, hogy a következő 5-10 évben próbáljanak meg egy ilyen közösségen belül boldogulni. :)

Mérges 1234 2012.06.14. 10:22:05

@OrangeOrder:

Nem csak az MSZP hiteti el, hanem a FIdesz is.

Egyetlen párt sincs, aki kimondaná végre az alapigazságokat.

Pl. ha beledöglünk is ki fogjuk termelni a nyugdíjakat, mert a nyugdíjas szavaz. Neki jár.

Kurva nagy rendcsinálás kellene itt, de sosem lesz.

Ez a név jelenik meg? 2012.06.14. 10:23:32

@Lencsés István: már megint itt esz a fene, te anonim köcsög? (többiektől bocs - olyan boldog voltam, hogy végre eltakarodott az utamból ez az elmebeteg)

Mad Mind 2012.06.14. 10:23:58

@OrangeOrder:
Ha kétszer annyit dolgoznak, ugyanolyan szaktudással, jó esetben fele bérért, akkor elég jogosan háborognak.
Amíg velünk a német árakat akarják kifizettetni, az albán bérek mellett, háborogni is fogunk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 10:24:05

"Úgy tűnik a számok nem csak Matolcsyt nem zavarják, de az emberek sem hiszik el."

Nem hiszem el azt, amit a KSH mond, csak azért, mert mást látok a boltban?
Eszemfaszom megáll, mekkora egy hitetlen tróger vagyok!

Ez a név jelenik meg? 2012.06.14. 10:25:09

@OmegaMale: mennyivel jobb most, hogy (ha csak Magyarországot nézzük) az ország 2/3-a nyomorban él! És épp azok élnek a legnagyobb nyomorban, akik a két kezük munkájából próbálnának megélni.

Mérges 1234 2012.06.14. 10:25:28

@Ez a név jelenik meg?:

Hagy én bírom, annyira retardélt, el sem hiszem, hogy valódi.

Ez a hepje, mivel ennyire hülye emeber nem létezik, vagy fizetett provokátor.

Még akkor is azt fogja üvölteni, hogy neki ez jó, mikor Orbán Viktor személyes kurja segbe.

De neki tényei, vannak, na meg neve. Lencsés, micsoda ócska szar paraszrt név ez is..... :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 10:26:41

@OrangeOrder: Itt pont annyiért épül autópálya, vasút (lol), irodaház, víztározó, mint nyugaton.
Csak nyugaton az, aki felépíti -a melós- kétszer-háromszor-ötször annyi pénzt kap érte, mint itt.
Na ez hogy lehet?

azallamenvagyok 2012.06.14. 10:26:48

11 523 karakteren álló érvelési hiba, gratulálok:)

Mad Mind 2012.06.14. 10:28:15

@Mérges 1234:
Felnevelt, fizette az adókat, tényleg jár neki. Akik nem fizettek járulékot(pl színészek), azok nem is kapnak nyugdíjat.
Nem értem mi a baj manapság mindenkivel, hogy megölné a saját szüleit nagyszüleit.

Mérges 1234 2012.06.14. 10:30:17

@Mad Mind:

Senki nem akarja megölni őket, csakhogy egyszerűen nem lehet annyi jűrulékot fizetni, amennyit kifizetünk nyugdíjakra.

Most döglik be az elosztó kirovó rendszer.....

Nekünk még kevesebb fog jútni ha egyáltalán.

De nincs nekem bajom velük, csaka mondjuk a 300-400 ezres nyugdíjakból visszavágnék egy kicsit.

Ez a név jelenik meg? 2012.06.14. 10:30:40

@Mérges 1234: de, létezik. Róla nem tudom eldönteni, hogy tényleg elmebeteg-e vagy csak szórakozik, de könnyen előfordulhat, hogy valóban csak azért van szabadon, mert bezárt a Lipót.

Mérges 1234 2012.06.14. 10:34:06

"Azért fura, hogy miközben a statisztikák szerint nagyságrendileg ugyanott tart az ország jövedelemben, mint 20 évvel ezelőtt, és a KSH 5,3%-os áremelkedést mutatott ki az elmúlt egy évben, addig a három válaszadóból kettő 50% feletti áremelkedést tapasztalt a napi bevásárlás szintjén az egy évvel ezelőttihez képest."

Amúgy szarok rá, mit hozott ki a KSH az élelmiszer árak nővekedése kb 20%-os volt. Nem dokumentálom, de én vagyok olyan paraszt, hogy kb. mindig ugyanazt a 20-30 terméket veszem, 4-5 fajta felvágott, sonak, ugyanennyi sajt, egyfajta kenyér. Néhány fajta üditő, paradicsom, paprika.

Mindig ugyanott vásárolok, látom, tudom mennyi az annyi.

Az élelmiszer nagyon megdrágult.

De mindegy, a KSH mindig hazudott hol kevésbé, hol jobban ez mindig a kormánytól függött.

Mérges 1234 2012.06.14. 10:35:26

@Ez a név jelenik meg?:

Nem kell miatta iudegeskedni, ütni vágni kell, mint egy kutyát, mivel az Interenetes társadalom 90% retardált állatnak tartja csak ő sérül.

JA szinvonala is van a kretén állatnak.

Mad Mind 2012.06.14. 10:37:11

@Mérges 1234:
Én meg az érdemtelenül kapott juttatásokat vágnám meg, amit a kormány oszt magának. Lásd Scmitt"Ami jár az jár" pál juttatásait.

lajafix 2012.06.14. 10:37:26

"„A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre, arányos adórendszerre, csak a nyugdíjkorhatár betöltése után engedélyezhető nyugdíjba vonulásra és a demográfiai probléma megoldására van szükség valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.”"
Szóval Orbán nem hülye, hanem gazember mert kb tudja mi az ábra csak a cselekedetei nem ezen célok elérését szolgálják. Egy gazember még javulhat, de egy hülye sose...

Kellene a blognak egy szavazást csinálnia, hogy hülye legyen e az ország vezetése vagy gazember? (okos és előrelátó nem lehet, merthogy ilyen szavazók nincsennek)

2012.06.14. 10:38:42

@Lencsés István: az a névtelen blogger nem annyira névtelen, mint képzelnéd.

Mérges 1234 2012.06.14. 10:39:38

@Mad Mind:

Na igen, a lényeg, hogy még mindig rengeteg pénzt meg lehetne takarítani, és valóban otthagyni az embereknél.

De csak fel kell újítani a Kossuth teret, csak kell a stadion(ok), és így tovább.

Újabb adók, az agyabaszott kiadásokra, ebben a Vikotr is verhetetlen.

Soha nem a kiadást alakítják a bevételhez, hanem fordítva.

Ja és ezt ma még könnyen megtehetik, mert kevesebben vannak a befizetői oldalon, mint a kezdeményezett oldalon, tehát politikailag még mindig jobb adót emelni....

Brix 2012.06.14. 10:40:09

A kapitalista társsadalmi rendszer van válságban, mivel abban a formában, ahogy Adam Smith elképzelte, a komparatív előnyök alapján nem működik. Helyette csak a nagytőkések lesznek egyre gazdagabbak a bérmunkások meg reálértéken egyre olcsóbban tudják eladni a munkájukat, mivel a technológiai fejlődés kiváltja feladataikat, a szolgáltató szektor meg nem vesz fel annyi embert. A gazdagság nagyon egyenlőtleül oszlik el a társadalomban ez a legfőbb oka világválságnak. Sajnos, az 5 millió új munkahely az irreális vágyálom, esély sincs rá hogy jelentős mértékben növekedjen a foglalkoztatás. A GDP is egy hazug mutató ami az általános életszínvonalról keveset árul el.
Magyarországon is a nagy munltik, akik a GDP jelentős részét adják minden évben kitalicskázzák a profitot, és abból nem a magyar munkás fog gazdagodni, hanem a német és amerikai nagytőkések. Nálunk olyan nemzeti kincs, amiből egy országot gazdagabb szintre lehetne emelni, pl. kőolaj jelenleg kitermelhető formában nincs, egyedül a termőföld van, hiszen a feldolgozóipar a külföld kezén van. Egydedül a termőföld van amin még lehet " osztozkodni " ezért van a nagy harc az oligarchák között a termőföldért. Az átlagembernek nincs sok lehetősége ebben a helyzetben: a megélhetés költségei növekednek, a megtakarításait- bérért elinflálja az állam, munkahely egyre kevesebb, kilatástalan helyzet van. Egyre többen az emigráciőt választják, mint egyedüli eszközt a helyzet megoldására

Squid 2012.06.14. 10:40:34

LOL

Fos blog, fos cikk, fos Orbán idézet!

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

Ez a baj! Innen indul a tré és a Közgép, vagy az épp aktuális politikai klientúra lieblingjeinek kiszolgálásával fejeződik be.

Tessék leülni, lenyúlni a szuperszittya mélymagyar életérzéshez amivel mindenki rohadtul szakértő és marha okos, és ízlelgetni a tényt, hogy ezt az országot HÁROMSZÁZEZER ADÓFIZETŐ TARTJA EL!

No ez a probléma alapja!! A 4,5 millió adózóból 300 fizeti az SZJA 80%-át!

A magyar megszokta, hogy az SZJA az olyan gesztusértékű szimbolikus dolog fizetni nem kell, viszont az államtól mindent alanyi jogon jár, mert "megérdemli".

Emellett a mindenkori kormány, és a mostani is (de még mennyire) sportot űz a legmocskosabb legarcbatoltabb cinikus kendőzetlen rablásból. Ebben a Fidesz most új fejezetet nyitott és új magasságokba lépett a teljes lerablás területén.

Az emberek lehetnek elégedetlenek, de semmi alapjuk nincsen rá amíg az ország nagy része adó és járulékcsaló, valamint ilyen Orbán féle közönséges rablókat segít és TART a hatalomban!

Magyarország azt kapja amit érdemel... Ezen kéne elgondolkozni!

KolompárRómeó 2012.06.14. 10:42:07

Ez az optimizmus: jobban élünk, mint jövőre fogunk!

Anti Anyag (törölt) 2012.06.14. 10:42:38

Ja, a Horthy korszakot akarja visszahozni a zsidókat pedig a Dunába akarja lövetni.

Irigyellek a legnagyobb problémád miatt, de a többség problémája marhára nem ez, nem kellene rájuk is kivetítened liberálisként fóbiádat.

A magyarok legnagyobb problémája nem a Horhy korszak, hanem a balliberális kormány elkúrása miatti állapot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 10:44:05

Tehát, aki nem vágyik semmire, az boldog lehet. Ez nagyszerű felfedezés.
Alapvetően ez nem rossz út. Könnyen járható, csak el kell érni, hogy minél kevesebb embernek legyen internete és TV-je, hogy kevesebbet tudjanak a külvilágról.

"Akkor a felső középosztály templombajáró, erkölcsös emberekből állt, családi tradíciókkal a hátuk mögött"
Hát persze.
Inkább javaslom Móricztól a Rokonokat. Valamivel reálisabb.

"a KSH 5,3%-os áremelkedést mutatott ki az elmúlt egy évben, addig a három válaszadóból kettő 50% feletti áremelkedést tapasztalt a napi bevásárlás szintjén az egy évvel ezelőttihez képest."
Ennek okai:
1. megfigyelési túlzás
2. Az élelmiszerek ára sokkal jobban drágult, mint bármi más. Már pedig az ember arra költi a legtöbbet.
Ld. index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/14/masfelszeresere_dragult_a_tojas/

dissipation 2012.06.14. 10:46:57

azért ha a jólétet nézzük, ne ragadjunk le a gazdaságnál, még ha az is a legfontosabb. a rendszerváltás utáni országban a legnagyobb vívmány épp a szabadság volt, sokan éreztük azt, hogy persze, össze kell szorítanunk a fogunkat, de nem baj, mert szabadon érezhetünk, gondolhatunk, elmondhatjuk, utazhatunk, és lehet ez még jobb...
ezt vette el Orbán, tőlem, és még sokaktól.
már csak a fogösszeszorítás maradt, a semmiért.
ezért nem lehet visszahozni az "önfeledt" Horthy-korszakot, mert már megtapasztaltuk kicsit, belekaptunk az ízébe, hogy milyen diktatúra nélkül
nekem sokkal jobban fáj például, hogy a levegőmet, a reményemet elvették, mint az, ami valóban húsbavág, hogy alig élünk meg.

Mad Mind 2012.06.14. 10:50:49

@Squid:
Igazad van!
Ja nincs.
Mutass már valamit amit az állam csak úgy ingyen adott? A dolgozókról van szó nem a cigányokról. Mindenért fizetek, fizettem azért, hogy kihozzák a gázt, csatornát vizet. Fizetek az úthasználatért, fizetek a kórházban, fizetek a betétem után, fizetek a nyereségem után. Fizetek, ha autót veszek és fizetek ha eladom. Ja igen a foghúzás ingyenes.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 10:52:37

@Anti Anyag:
Mondod ezt egy fideszes bloggernek :)

@Brix:
Szinte minden ponton téves.
1. A bérmunkások életszínvonala is emelkedik. Még az olyan helyeken is, mint pl. Kína.
2. GDP nem az életszínvonalról árul el bármit is, hanem a gazdaság méretéről. Az életszínvonalról akkor már többet mond a GDP (PPP) per capita, azaz vásárlóerő paritáson mért egy főre eső GDP.
3. A multik Magyarországot is gazdagítják.
4. A termőföldért azért megy a harc, mert az EU akkora támogatást ad rá. Nem azért, mert annyira jó biznisz mezőgazdasági országnak lenni.

Amundsen73 2012.06.14. 10:52:39

Csak 2 párt lenne? A szöveg ezt mutatja.... HŰŰŰŰ mintha az ATV-n lennék.
A Horty korában tetszett:
-- nem volt minden héten holokauszt kötelező megemlékezés, ha volt is akkor az össz magyarságra nézve nem pedig egy szűk csoport részére...
-- ha a Blahán egy részeg pics@ meztelenül táncolt, kapott 2 fülest és pár hét büntit. Ma pedig körülállják videóra veszik és új celebpics@ként a fókuszban mutogatják.
-- kötegedő kisebbségiek a BSZK-t járataira fel sem szállhattak, mert a csendőrök azonnal elvitték őket. Ma az egész villamoson ülő tömeg retteg, oda sem néznek ha valakit véresre vernek.
-- stb. mindenki folytathatja...

Mad Mind 2012.06.14. 10:53:37

@canahari:
Az mindegy, hogy névtelen vagy sem, a lényeg, hogy vaskalapos. Ha ilyen tanácsadók veszik körbe Orbánt nem csoda, hogy elvesztette realitásérzékét.

2012.06.14. 10:55:13

@Mad Mind: izé, melyik bloggerről beszélünk? Mert én Antalffyra gondoltam :)

Orbánról, legalábbis a realitásérzékével kapcsolatban, pont ugyanaz a véleményem, mint neked.

Szevasztok 2012.06.14. 10:57:01

@Anti Anyag: "(...) a balliberális kormány elkúrása miatti állapot. "

Azért OV 2 év alatt lassan beelőz...

Mad Mind 2012.06.14. 10:57:10

@Amundsen73:
Ha a meztelen csaj nem tetszik, ne nézd és feljelenteni most is tudod, ha akarod és a rendőrség most is elviszi.
Mivel még nem volt holokauszt nehéz lett volna megemlékezni róla.
Csak azt felejted el, hogy a "kötekedő kisebbségit" már azelőtt megverték, mielőtt bármit csinálhatott volna, és nem is biztos hogy kötekedett volna.
A mostaniakat viszont tényleg meg kéne verni.

Mad Mind 2012.06.14. 10:57:46

@canahari:
Ja én azt hittem erről a Lencsésről beszélsz. :D

tarackos 2012.06.14. 10:58:01

Ezt a témát már elég sokan megrágták és több kutatás is született a témában. A legutóbbi értékkutatás alapján a magyarok egy racionális, zárt társadalomban élnek. A nyugati társadalmak racionálisak de nyíltak. A balkániak tradicionálisak és zártak.

A pesszimizmus oka sztem koronként eltérő de a citált idézetben benne van a lényeg: elfogadjuk-e a helyzetünket vagy sem.

Sztem most alapvetően az a bibi, hogy egy olyan rendszerben -kapitalista- kellene helyt állnunk ami akkor sikeres ha a társadalom nyílt. Sztem ez és zártságunk között feszülő ellentét az ami bizonytalanná teszi az embereket. Ezt fejeli meg a kollektíven elért sikeres programok hiánya, vagy a siker átélésének hiánya.

(Azért vannak sikerek: rendszerváltás, eu, nato mind siker a korábbi állapotokhoz képest még ha nem is pont ezt vártuk. De mit is vártunk? Milyenek voltak a korábbi állapotok? Amíg ezeket nem beszéljük meg nincs mihez viszonyítani...)

Haverka 2012.06.14. 11:01:11

Szegény nívótlan csávó nem fogja fel, hogy az 5% infláció nem az jelenti, hogy mindennek az ára 5%-kal emelkedik?
Jó, hogy nem a csökkenő laptop árakkal próbálja bizonyítani, hogy bezzeg Orbán!

Nézze már meg a tojás árát, aztán gondolkozzon el a gazdasági tudásáról, nevetséges érveiről.

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 11:01:59

Most minek kellett egy újabb orbánsegg nyaláshoz egy ilyen kurva hosszú cikket írnod? :))

Mérges 1234 2012.06.14. 11:02:06

@Anti Anyag:

"A magyarok legnagyobb problémája nem a Horhy korszak, hanem a balliberális kormány elkúrása miatti állapot."

Én inkább azt mondanám, hogy az elmúlt 22 év súlyos elkúrásai, benne a balibbek is, meg a mostani 2 év is.

Valójában még nem volt normális kormányunk, csak kevésbé szar.

Megy a pazarlás, miközben tényleg nagyon sokan nagyon szarul élnek. És nem váltoizik semmi.

Brix 2012.06.14. 11:03:07

@Lord_Valdez: Te tévedsz , nem én!
Kinában lehet hogy emelkedik a bérmunkésok életszínvonala, de nem a fejlett országokban , így nálunk sem...
A multik kiviszik a profitjukat és csak nagyon kismértékben járulnak hozzá az ország " gazdagodásához " Adót nem fizetnek és kevés embert foglalkoztatnak
A mezőgazdasági támogatások megléte csak az egyik oka a termőföld-áremelkedésnek. A magyar földek valóban a legjobb minőségű csermozjom talajok, közel a nagy felvevőpiacokhoz pl.Olaszország ezért is emelkedik az áruk

Lencsés István 2012.06.14. 11:04:38

@Szevasztok: A helyzet nem rossz , tehát miről beszélgetünk ? :O

@Mérges 1234: Egy állat nem tud gépelni .

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyen szó nincs : " .... szemelenzős .... " A FIDESZ adott megélhetési lehetőséget a vidéki ember kezébe . Az kapja az állami földeket akié a legjobb pályazat . A közmunkások a huza - vonás párt polgármester földjén dolgoznak .... A szegény azó pedig relatív , hisz kinek ki a szegény . 1 millió új munkahely meg lesz , csak türelem kell , meg idő .

@csak egy néző: A hit a legfontosabb az minden felett áll , még a politika felett is . Párttámogató vagyok , de ne zvarjon , vagyis ez sem jó szó , párt tisztelő , vagy a legjobb EMBER tisztelő . Engem nem kérdezett meg senki , de ha kérdezne , elmondanám az igazat .

@somlobodog: Nekem nem véleményem van , én csak akkor írok ha igazat írok vagy tényt . A véleményt remélem nem kell megmagyarázni hogy az mi .... Én nem szóltam lesenkit . Én nem általánosítok . A MAGYAROK többsége ( nem a hisztiseké , meg a divatoké ) elégedett .

@csárli hárper (nyikhaj, tollforgató terrorista): 1 . kérdés : Ki az a " .... pökhendi gumicsizmás .... " ? :O Ja ha válaszolsz kérlek úgy tedd , hogy közben megtanulsz írni , köszönöm ! :)

@Mad Mind: Nem hipp - hipp hurráztam .... Engem nem érdekel hogy kiröhögték ORBÁN - t , nem értik hogy mi a jó a csehek , meg a lengyelek .

@canahari: Figyeld , itt nem vállalja a nevét és ez a fő . Ja és tanulj meg írni , különben nem írok neked , köszönöm .

1 valakinek nem írtam , de az egyértelmű miért ....

csabakirályfi 2012.06.14. 11:05:15

Meg vagyok döbbenve. A hatalomra gyúráskor csak pár markos férfi kellett az ország felvirágoztatásához, ma meg már öt sornyi követelmény?! Mi történt Tábornokom?!

Mérges 1234 2012.06.14. 11:06:45

@Lencsés István:

Te különleges állat vagy. A kutyám okosabb, mint te de ő valóban nem tud gépelni.

Ja Orbánt és Matolcsy-t senki nem érti.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.14. 11:11:26

A magyar szélsőliberális értelmiségi fiatalokat szerintem kb ilyesmik érdeklik, fontossági sorrendben:

1. Mikor jön a Trónok közt következő évadja.

2. Vegyen fel még sok hitelt a magyar állam, hogy olcsóbb legyen a tanulás meg minden.

3. Ha államcsőd lesz, beledöglik az ország az adósságba, akkor melyik országba kéne kivándorolni.

Squid 2012.06.14. 11:11:43

@Brix: "A mezőgazdasági támogatások megléte csak az egyik oka a termőföld-áremelkedésnek. A magyar földek valóban a legjobb minőségű csermozjom talajok, közel a nagy felvevőpiacokhoz pl.Olaszország ezért is emelkedik az áruk"

Az irományod első felére nem is reagálok, mert akkora baromság..

Amit a földről írsz pedig még nagyobb...

A föld a magyarnak (leginkább a Fidesznek) azért kell, mert hektáronként 9000FT/év bérleti díj után kap az bérlő majd 60.000Huf EU támogatást.

Hát ezért... Nem gondolod, hogy a Simicska majd nekiáll gazdálkodni, meg agrárcéget gründolni/üzemeltetni!

A szomorú az, hogy a te szuperminőségű magyar földed csak egy dologra kell, ez pedig az EU támogatások lehúzása.

Kábé ennyi! Baszhatod a csermozjomot, jó esetben bevetik repcével.

csabakirályfi 2012.06.14. 11:15:54

Bocsánat, pontosítok:
"Orbán Viktor úgy fogalmazott: a gazdaság talpra állításához nem elméletek kellenek, hanem "30 markos legény", valamint tapasztalat és erő."

csabakirályfi 2012.06.14. 11:18:23

@endike: Ahogy a nézettségi adatokat olvasgatom, nagyon sok magyar szélsőliberális értelmiségi fiatal van az országban, nem t'om, miafranccal töltötték a választási napokat...

gnme 2012.06.14. 11:19:06

az én kutyáimon van szőr, bibibí

..most mit röhögtök, nem általános hogy egy kutyán van szőr, *arrá vannak kevergetve (tehát nem tenyésztve, hanem darabszámra szaporítva)

Haverka 2012.06.14. 11:34:58

@Brix: Hülyébb már te sem leszel:))
A multi nem fizet adót és kevés embert foglalkoztat?:))
Melyik országban élsz?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 11:35:55

@Brix:
A fejlett országokban is.
Természetesen igen döntően járulnak hozzá és rengeteg adót is fizetnek és az emberek majd egyharmadát foglalkoztatják.
Ezért is van, hogy más országok nem kiűzni akarják őket, hanem becsábítani.
A magyar föld egy dologban különleges, hogy olcsó.

Szevasztok 2012.06.14. 11:38:33

@Brix: "A multik kiviszik a profitjukat és csak nagyon kismértékben járulnak hozzá az ország " gazdagodásához ""

A multik valódi szerepvállalását sokan (nyilván személyes tapasztalat híján) nem tudják igazán megítélni - látom neked is csak a sztereotípia jutott.

Mi is van még a felszínen túl?

1. Munkakultúra: ha nem érted miről van szó, akkor pont rólad beszélek.

2. Adózási morál: egy multi nyilván megtesz mindent, hogy csökkentse a fizetendő adót, de csak a törvényes lehetőségeken belül. Nem trükközik a dolgozók bejelentésével, az ÁFÁval stb.

3. Nemzetközi munkakörnyezet: együtt kell dolgozni (még itthon is) külföldi kollégákkal.

...és sorolhatnám.

Mindezek olyan tényezők, amiket nem lehet megtapasztalni a 2 személyes Mutyi Kft-ben dolgozva, és még sokkal-sokkal kevésbé az állami szektorban.

És hidd el ezek sokkal többet jelentenek, mint amit egy egyszerű lélek fel tudna fogni belőle.

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 11:41:14

Egyébként meg olyan országokban is panaszkodnak az emberek,ahol sokkal jobban megy mint itt...

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 11:43:19

Egyébként meg valaki valamelyik blogban azt kommentelte,hogy a nagyapjáék elég sok gyereket tudtak felnevelni valami téglagyári fizetésből a Horthy korszak alatt.Tehát valszeg annak is voltak előnyei.

Szevasztok 2012.06.14. 11:43:57

@endike: "A magyar szélsőliberális értelmiségi fiatalokat szerintem kb ilyesmik érdeklik, fontossági sorrendben:
"

Az láthatóan nem zavar, hogy a "liberális" szót te csak szitokszóként ismered (há hisz mindenki így használja...), a jelentéséről meg halvány fogalmad sincs.

De nem baj, mert te így vagy boldog.

Lencsés István 2012.06.14. 11:44:54

@Mérges 1234: Nem vagyok állat . Többször nem írom le hogy egy állat nem tud gépelni , ha nem tanul meg olvasni , nem reagálok . A kutyája lehet okosabb , de akkor az az állat szuperintelligens . Ahhoz képest hogy senki nem érti ORBÁN - t és MATOLCSY - t elég sokan még mindiug a FIDESZ - re szavaznak , azaz újra ők lesznek kormányon ,szóval sírjál csak tovább ! :) ;)

Tapogatott Kukorica 2012.06.14. 11:49:11

Egy kicsit elvonatkoztatva a politikatol en abban latom az egyik nagy problemat, hogy Magyarorszagon gyakorlatilag nem leteznek civil kozossegek. Van persze sok egyesulet stb., de valahogy marginalisnak erzem a szerepuket. Pedig egy modern tarsadalomban, ahol az allam szerepe kicsi (ilyesmit emlegetett Orban is a "szolgaltato allammal"), ott az egyensulyhoz szukseg van (lenne) sok-sok civil kezdemenyezesre, ami segit az embereknek a mindennapokban.
Ha leteznenek az elet minden teruleten megfelelo civil szervezodesek, ahova az ember elmehet (ingyen) ha valami gondja van, vagy csak ki akar kapcsolodni, akkor rovid idon belul "elfelejthetne", hogy Orban vagy Gyurcsany a nagyobb gazficko, mert egy relative kiegyensulyozott, esemenyekkel, kikapcsolodassal dusitott elete lehetne. Amig ilyenek nincsenek (ill. sokan az allamtol varjak el ennek megvalositasat), addig marad a "foci helyett a politizalas".

politikai 2012.06.14. 11:51:40

Szerintem Magyarország két dologból tudna megélni:
- van egy baromi nagy placcunk, amit úgy hívnak: Alföld. Itt mezőgazdaság és állattenyésztés folyhatna annyi, hogy a külföldiek is csak ezt ennék. Na persze ehhez olyan gazdák és mezőgazdászok kellenének, akik nem támogatásért sírnak, hanem tudják, ismerik a környezetet és azt is, mit lehet termelni (nem az, hogy mit érdemes, mert épp azt veszik. Ha meg e kettő találkozna, na akkor lehetne kaszálni.) Plusz vannak szőlős vidékeink is. Úgyhogy a mezőgazdászoknak aranyélete lenne, no meg az országnak is.
- hatalmas víztározó van az ország alatt, simán lehetnénk a fürdők országa (persze nem ész nélkül, ahogy pár napja megírták), és ezzel egy időben turizmus. Mert az csak ide hozza a pénzt, kivinni nem viszi.
Persze ne mindenki paraszt és kurjongató idegenvezető legyen, de ezek a javaink vannak csak, lássuk be.

DIldiko 2012.06.14. 11:52:26

@dr. Bubó: Jobban örülne mindenki, ha nem kellene választania. De sajnos sokaknak kell, hiszen a rezsivel, lakbérrel sokan el vannak maradva. Ezek szerint ők úgy döntöttek esznek - meg tudom őket érteni.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 11:54:08

Emelkedett a fogyasztás egyértelmüen a rendszerváltás óta, de az átlag nem sokat mozdult. Az embereknek az a bajuk, hogy a jövedelemeloszlás egyenetlenebb lett. Senkinek nem fáj a nyomor, csak ha a szomszédnak jól megy.

Ez azt is bizonyítja, hogy az átlagember akármennyi pénzhez jut, soha az életben nem lesz gazdag akkor sem ha ömlik a pénz a gazdaságba(mint az NDKban 90-től), egyszerüen átfolyik a kezén a pénz mintha hashajtót szedne. Csak olyan dolgokat fog venni, amik viszik a pénzt(új ház, autó), és soha semmi olyat, ami hozza. Igy marad örök rabszolga.

csak egy néző 2012.06.14. 11:55:07

@Lencsés István:
Azért erre ne vegyél erős mérget.Ha nem csak az Echo TV kanálisról tájékozódsz.

DIldiko 2012.06.14. 11:55:49

@Lencsés István: A magyarok többsége elégedetlen, hiszen napi 8-10-12 óra munkával nem tudja fizetni a hitelét vagy rezsijét, nem tudja taníttatni a gyerekét! Sajnos ez a luxus keveseknek adatott meg.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 11:56:57

@kifordított nagyanyó: "Egyébként meg valaki valamelyik blogban azt kommentelte,hogy a nagyapjáék elég sok gyereket tudtak felnevelni valami téglagyári fizetésből a Horthy korszak alatt.Tehát valszeg annak is voltak előnyei."

Fel KELLETT nevelniük, a dugáson kívül sokkal több megengedhető szórakozás és fogamzásgátló nem lévén, miközben az angyalcsinálást büntették, a gyerekgyilkosságot meg pláne.

Mást ne mondjak, a borsodborzasztói cigányok is felnevelnek akárhányat, oszt ha lehet, mégse reinkarnálódnék egy gyerekgyár n-edik sarjaként.

koccintós 2012.06.14. 11:57:49

@Lencsés István: Mi az a divat magyar? Én csak azt nem értem...

Azt felfogtam, hogy igazad van, meg Orbánnak is, meg itt minden jó lesz, és hogy mi rontjuk csak a levegőt, ezeket felesleges is leírnod, de ez a divat magyar érdekel!

Ez a liberális-mszp-lmp szavazók egy szofisztíkáltabb megfogalmazása? Vagy mindenki, aki nem a FIDESZ-KDNP koalíció híve? Vagy ki az?

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 11:59:04

@dr. mesterseges szinezek: JÓ,de meg tudták csinálni a családfő fizetéséből.És ez volt a lényeg.

Zsdanov 2012.06.14. 11:59:55

A Horthy-rendszerben és az utóbbi húsz-huszonöt évben egy a közös: Az átlagosan év 1%-os gazdasági növekedés és a társadalmi különbségek növekedése.

Míg az utóbbi 20 évben 20%-kal nőtt a GDP, a szocializmus 40 éve alatt MEGHÉTSZEREZŐDÖTT.

Azt a fajta modernizációt és haladást - az autoriter viszonyok ellenére - egy mai szegény ember el sem tudja képzelni.

Vályogházas házban születtünk, cukros kenyér volt a csemege, nem fürödtünk, iskolába se nagyon jártunk, többnyire dolgoztunk a földeken a semmiért. 20 évre rá viszont panelban laktunk, összkomforttal, autóval (na jó Trabanttal) jártunk, nyaralni mentünk, televíziót néztünk, könyvet vettünk, szalámit ettünk, szovjet szardíniából és kubai narancsból akár tonnaszám bevásárolhattunk. Stb. Ráadásul a nyolcvanas évek közepéig az életszínvonal folyamatosan nőtt, évtizedeken át. A hetvenes években egy mérnök (a mai menedzser) és a gyári munkás fizetés között alig volt különbség, az igazgató is csak néhányszor keresett többet, mint a legutolsó munkás. Biztos, hogy voltak ennek hátulütői, s persze voltak kivételezettek, de a hétköznapok szintjén Magyarország egalitárius társadalommá vált. Mindenki nagyjából a tisztes, szerény jómódot kapta. Aki kikapart magának többet, az sem volt annyival gazdagabb, mint most, és nem is voltak olyan előjogai. Voltak, de nem olyan óriásiak. 1985-ig a gyereke pl. egészen biztos a helyi általános iskolába járt a legutolsó cigány gyerekével (akinek az apukája dolgozott, ez sem kicsi különbség), s nehéz volt megbundázni, hogy máshová vegyék fel. Stb.

Nem akarom a rendszert mindenáron védeni, de ebben a negyven évben a régi feudális örökség nagyjából elmúlt.

Álmodozhat róla néhány múltbarévedő jobboldali, lehet rangkórságot építeni, de ha valakinek nem tetszik a pofád, "faszfejt" mond a "kegyelmes úr" helyett. Ez a primitív példa nagyjából mindent kifejez.

DIldiko 2012.06.14. 12:00:09

@OmegaMale: 50 évesen nem kell senki a munkaerőpiacon legyen bármilyen végzettsége vagy diplomája is. Sokan tanulnak akár 50-55 évesen is. Sokukat a munkahelyük képez - mert 20 éve ott dolgoznak, ismerik őket. A dolgozó meg örül, hogy megmarad a munkahelye.
Ha meg nincs munkahely, ennyi idősen már tényleg csak a csoda segít elhelyezkedni - pedig a nyugdíjkorhatár még nagyon messze van.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 12:00:13

@Lencsés István: Jómondod, Pista, ma is jómondod.
És tényleg nem lehetsz állat, hiszen az állatok racionálisan viselkednek - az irracionalitás az ember privilégiuma, a szélsőséges irracionalitás pedig a lencséspistáké.

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 12:01:14

Egyébként ha csak a poszt címét nézzük,akkor ez olyan coactus-os.:
Miért elégedetlenek a magyarok?
Én például jól jártam az egykulcsossal,árfolyamgáttal,családi adókedvezménnyel!
Nem értem,mi a problémátok gyerekek?!

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 12:03:09

@kifordított nagyanyó: Mint mondtam, nem ördöngősség ez - csak mórai igények kellenek hozzá.

koccintós 2012.06.14. 12:03:18

Ja, a cikkhez is hadd szóljak hozzá.

Egy ismeretlen költő verse 1937-ből, ő így látta a Horthy-korszakot:

"HAZÁM
1

Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

2

Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!

S a hozzáértő dolgozó
nép gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk.

Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!

3

A földesúr, akinek sérvig
emeltek tönköt, gabonát,
csákányosokkal puszta tért nyit,
szétveret falut és tanyát.

S a gondra bátor, okos férfit,
ki védte menthetlen honát,
mint állatot terelni értik,
hogy válasszon bölcs honatyát.

Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.

4

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ.

5

A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart,
levesre telik és kenyérre
s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

Az ország nem kérdi, mivégre
engedik meggyűlni a bajt
s mért nem a munkás védelmére
gyámolítják a gyáripart.

Szövőlány cukros ételekről
álmodik, nem tud kartelekről.
S ha szombaton kezébe nyomják

a pénzt s a büntetést levonják:
kuncog a krajcár: ennyiért
dolgoztál, nem épp semmiért.

6

Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.

7

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szivedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!"

Nem tudom, nekem hitelesebbnek tűnik, mint a mostani szájtépés a Horthy korszakról, mint aranykorról...

Szevasztok 2012.06.14. 12:03:53

@koccintós: "Mi az a divat magyar?"

Aki nem olyan mint ők. (OV hívő, Erdélyimádó, Trianonbúsuló, pirosfehérzöld féltéglával mellet döngető fideszista hazaffy)

Sírköves Slomó 2012.06.14. 12:04:18

@DIldiko: Ezért nincs semmi értelme egy hagyományos munkahelynek. Minnél tovább dolgozol ott, mászod a szamárlétrát, képzed magad olyasmire ami sehol máshol nem használható, annál jobban fizetett rabszolga leszel.

randomuser1 2012.06.14. 12:06:34

sztem a kormány jól végzi a munkáját, kiszorítja az alsóbb néposztályokat a szociális ellátásból, ad nekik kubikosmunkát (ettől többet úccse tudnának performálni), és lehetővé teszik egy igazi középosztály megerősödését, mindenkinek, aki anyagilag megengedheti magának, lehetőséget biztosít az oktatásra, erősíti a gazdasági elit pozícióit az országon belül és teret ad a nagybirtokosoknak.
az alsóbb néposztályok most sírnak, de majd megbékélnek és végre rend lesz, ha felnő a következő generáció, akik eleve a saját osztályuknak megfelelő létformát ismerik meg.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 12:08:01

@DIldiko: "50 évesen nem kell senki a munkaerőpiacon legyen bármilyen végzettsége vagy diplomája is. Sokan tanulnak akár 50-55 évesen is"

Nejem egy kelet-mo.-i nagyvállalat háerese. Éppen egy felvételdömping vége felé jár. Az instrukciója az volt, és úgy is viselkedett a főnöke, hogy 40 (!) fölöttieket ne, mert azok már "túl öregek".
Nejem megkérdezte a górét, hogy mennyiben és mihez érzi magát túl öregnek, lévén már ő is korhatáron túli, és mellesleg a nejem is súrolja.
Pillanatnyi felismerés után visszatértek a doktrinához.

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 12:13:01

@dr. mesterseges szinezek: Arra hoztam fel,hogy valaki szidta azt a rendszert merthogy nyomor volt.De másnak meg nem.Aki szintén melós volt.Persze mások voltak az igények.

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 12:14:46

@dr. mesterseges szinezek: Na ez az,ebben egyetértünk.Nálunk is volt,hoy egy 50 körüli nő jobban megcsinált valamit,mint egy 30 as férfi.

mókáné 2012.06.14. 12:16:18

Mindenekelőtt nagyon jó cikk! Ügyesen vezet el egyik pontról a másikra. Ezt tartom fontosnak kiemelni belőle:

"A statisztika szerint 20%-kal állunk jobban, mint 1989-ben. Hogyan értelmezhető ez, amikor manapság 10 millió magyarra 11 millió mobiltelefon és 7 millió számítógép jut, sokmillió internet előfizetéssel?

Hogyan értelmezhető, mikor 20 éve a leggyakoribb autó a Trabant és a Lada volt, és fekete-fehérben nézhettük az m1 és az m2 tévéműsorainak elődjeit, szemben a mai megháromszorozódott autóállománnyal és sokmillió lapostévével?

Nyilvánvalóan az új technikai vívmányok beépültek a családi költségvetésekbe, éppúgy mint az egekbe szökő rezsi- és üzemanyagárak, cserébe viszont elvileg egy csomó más dologra kevesebb pénzt tud az átlag magyar fordítani.

Hogy 20 éve mire költöttünk többet, mint ma? Na ezt nem tudnám megmondani. Csak egy tippem van: megtakarítottunk."

Szerényen kell élni, mégis a minőségre törekedni. Bármennyi pénzt el lehetne költeni, de van abban ráció, hogy összegyűjtjük, és kivárunk, mint régen.

1989- ben is volt minden, amire nekem szükségem volt: bicikli, jó minőségű étel, sajtó, amit írtam, olvashattam, könyvek, kazetták. Egy egészséges mentalitás. Talán érdemes lenne visszalapozni.

@kifordított nagyanyó:

Nulla forintért NINCS fridzsider!:)

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 12:18:06

@kifordított nagyanyó: Maslow tud valamit az elégedettségről, pl. aki olykor éhezik, baromi elégedett lesz, ha olykor jóllakik.

A boldog visszaemlékezésekkel kapcsolatban pedig annyit mindig tartsunk szem előtt, hogy egy elcseszett felnőttkorban is szebbnek látszik a gyerekkor, még ha az legalább annyira elcseszett is volt, pusztán mert gyereknek jobb lenni.

baliquez 2012.06.14. 12:24:04

@Squid: nem vetik azt be repcével, vesznek olcsóért vagy szereznek ingyen kb. csíraképtelen magot, mennek dokumentáltan pár kört a földön, itt-ott elszórják, aztán imádkoznak hogy fagykárra hivatkozva szüretelni se kelljen csak felvenni a biztosítási pénzt, megspórolva a betakarítási költséget is. Szokásos fidesztempó.

Nagyon sokat lehet ám földdel trükközni - jaffáscimbi műtrágyát számláz milliárdokért és csapvízzel szórják meg a földet stb. -, és azokat a trükköket mind egytől-egyig be is vetik majd, efelől kétségünk se legyen, olyan társaság aminek egyetlen mércéje van: csak a gátlástalanságban versenyeznek, az az egyetlen nívójuk.

Annyi előnye lesz csak hogy békét hagynak a talajnak, max. felszántják mindenütt, de talajmintát majd "jóhelyről" vesznek csak. Ki van ez már találva.

DIldiko 2012.06.14. 12:27:03

@Mérges 1234: A KSH nem hazudik (olyan nagyot) csak az átlagba beleveszi a repülőárakat, luxusautókat, tv, számítógép, nyaralás árakat, amire mi egyszerű állampolgárok nem nagyon költünk, mert nem telik rá. Pedig igazán vehettem volna én is minden szobába plazma TV-t, mert az mennyivel olcsóbb lett. De sajnos csak kajára meg rezsire telik. És én ennek is nagyon tudok örülni, mert sokaknak már erre sem.

koccintós 2012.06.14. 12:31:40

@Szevasztok: Gondoltam én, csak illetékestől vártam volna, hogy eztán be tudjam sorolni ki hova tartozik.

Kommentedből ítélve Te például az vagy. Ha ez vigasztal, én is! :D

mókáné 2012.06.14. 12:31:55

@DIldiko:

"De sajnos csak kajára meg rezsire telik."

Miért sajnos? Úgy érzed, nem elegendő?

"És én ennek is nagyon tudok örülni, mert sokaknak már erre sem."

A magyar ember hibája, amikor mással méri össze magát. Érdemes megfogalmazni azt, hogy nekem konkrétan mire van szükségem és mi az, amivel elégedett és boldog tudok lenni.

kifordított nagyanyó 2012.06.14. 12:32:42

@knausz: Sajnálatodra most nem fogunk összeveszni,mert nagyjából egyetértek a mondandóddal.:))
@dr. mesterseges szinezek: Igen.Néha én is úgy érzem,régebben minden jobb volt.Pont ezért.

Sajnos néha dolgozni is kell menni úgyhogy viszlát.
Majd később még rátok nézek.

mókáné 2012.06.14. 12:40:58

@kifordított nagyanyó:

"Sajnálatodra most nem fogunk összeveszni,mert nagyjából egyetértek a mondandóddal.:))"

Tudom. Azért tettem a mosolypofát.:)

Jó munkát kívánok és viszlát!

Anti Anyag (törölt) 2012.06.14. 12:42:34

Ha bevezetnék ugyanazokat a rendelkezéseket mint a Horthy korszakban. (Nem a II.vh előtti évekre gondolok, tehát nem a zsidók korlátozása az oktatásban, ilyesmi), az a kormány valószínűleg hihetetlenül népszerű lenne.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 12:43:13

@knausz: ha valakinek csak a kajára és a lakhatásra telik, az nem lehet elégedett, mert azzal nem jut sehova.

Ha szerinted elég az az embernek, hogy holnap is tud mit enni, és holnap is van hol laknia, akkor valami gond van az értékrendeddel.

mirx 2012.06.14. 12:44:29

@knausz: de egyébként tényleg ez van, 20 éve volt mindenkinek egy junoszty-ja, egy csepel bicikli a gyereknek, egy trabi, elegendő omnia kávé és sophiane cigi, "bolongese" vagdalt húsból meg arany fácánból, és szevasz.
a burzsujoknak spektrum meg commodore is volt.

most meg?
smartphone (mindjárt 4, mert a gyereknek is kell), lcd tv-k, laminált padló, laptopok, merci/skoda/hyundai, Hansgrohe csaptelep, szélessáv, 500 channel of shit on the TV to choose from...
a burzsujok síelnek meg étterembe járnak.

az elvárások megváltoztak, és akkor még nem is beszéltünk az "engedtessék már meg, hogy saját lakásom legyen" elvárásról
(ami a németek felének nincs is)

meanwhile in india a gangeszben mossák a ruháikat meg nincs áram meg csatorna.

mókáné 2012.06.14. 12:49:38

@kolbászoszsömle:

"ha valakinek csak a kajára és a lakhatásra telik, az nem lehet elégedett, mert azzal nem jut sehova."

Hová szeretne egyébként eljutni az ember? Ezt lényeges megfogalmaznia és akkor az utat, módot, mely odáig visz.

"Ha szerinted elég az az embernek, hogy holnap is tud mit enni, és holnap is van hol laknia, akkor valami gond van az értékrendeddel."

József Attilával értettem akkor is egyet, ma sem vallom másképp:

Én túllépek e mai kocsmán,
az értelemig és tovább!
Szabad ésszel nem adom ocsmány
módon a szolga ostobát.

Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad!
Sziszegve se szolgálok aljas,
nyomorító hatalmakat.

Három szegény szabólegény 2012.06.14. 12:49:40

"Ennek fényében viccesnek és érthetetlennek tűnik az a rendkívül indulatos vita, hogy akkor most a Fidesz csinálja jobban, vagy az Mszp."

ENNEK fényében tényleg vicces.
De AZOK, akik az MSZP-Fidesz szkanderban érintettek, annak fényében látják a dolgokat, hogy NEKIK mennyi jutott a növekedésből vagy éppen csökkenésből.

A helyzet az, hogy a "modern" élet nem feltétlenül jobb... Akiknek megfelelne a Trabant vagy a Lada, azok sem választhatnak ezekből, a számítástechnika pedig szintén nem luxus, hanem egyfajta adó... Szintén nem választható szabadon, ugyanis se munkát keresni se más fontos dolgot.
Ugyanígy a mobiltelefonnal... A nyomás hatalmas hogy "áldozzunk" a technológia oltárán.
És ezek mivel nem szabadon választhatók, nem illik a gazdagsághoz csapni őket. Inkább hatalmas költségek forrása, nem kevésbé a stresszé...

pjm 2012.06.14. 12:51:42

Pitiáner dzsenntrik országában pitiáner dzsentrik élnek. Akor meg miért panaszkodnak, hogy pitiáner dzsentrinek nézik őket. Csak egyet mondjatok, ami rosszabb volt kádár rendszerében. Csak egyet. Ja, aki pofázott azt szájon vágták. Kérem az ötleteket...

Sírköves Slomó 2012.06.14. 12:52:25

@mirx: Nem, a smartphonetól, autótól, síeléstől, étteremtől senki nem lett még gazdag, viszont lett tőle rengeteg szegény.

Ezt hívjuk középosztálynak, aki pontosan ugyanazt a receptet követi, mint a szegények, csak keményebben dolgozik, és több pénz folyik át a kezén.

A gazdagok meg smartphone-t árulnak, és várnak....a recesszióra.

mókáné 2012.06.14. 12:53:49

@mirx:

"de egyébként tényleg ez van, 20 éve volt mindenkinek egy junoszty-ja, egy csepel bicikli .."

Nekem még megvan az a Csepel bicikli. Ha úgy adódik, lecserélem az Audival.:)

Ugye, mennyivel többre értékeltük azt a Csepelt meg a színes tévét? Ma pedig nincs minek örülni!

Vajon tényleg nincs semmi, aminek örülni tudnák, csak @Lencsés István: blogtársat fikszírozni?

subtotal 2012.06.14. 12:53:50

2011-ben a rezsi és kajaköltség együtt 27%-kal emelkedett személyes feljegyzéseim szerint, ugyanarra a 2 személyre, ugyanarra a lakásra.
Aki alacsony jövedelemből kénytelen élni, az gyakorlatilag ezt ezerszer keményebben érzékeli, mint az, akinek ez csak a jövedelme 15-20%, hiszen ezen a blogon az volt írva, hogy mostanság a jólét 800eFt nettó környékén kezdődik.

Zsdanov 2012.06.14. 12:55:41

Megfeszülhet a jobboldali, Horthy-viszonyokról álmodozó, elitista igényű (de nem elitista kultúrájú) értelmiség, egy fodrásznak akkor is szebb villája lesz, mint többségüknek bármikor. Schmidt Mária pedig számon kérheti bármelyik tévéműsorban, hogy neki milyen megszólítás járna, ha az utcán lekurvázom, nem vitethet el a csendőrökkel. Bocs a primitív példákért, de szerintem kifejezőek.

Egyszerűen képtelenek lesznek azokat az előjogokat tartósan konzerválni, amelyek a Horthy-rendszerben státushoz és származáshoz kapcsolódóan kijártak.

Részben és átmenetileg sikerülhet, de hosszú távon koppanni fognak.

Ráadásul egy következő kormány miatt simán repülhetnek a pozíciójukból.

Mert a bosszú a mostani négy év után törvényszerű.

Szóval: A Horthy-rendszer feltámasztásának semmi esélye, az akkori rendies viszonyokat a szocialista rendszer - nem egyszer terrorral - felszámolta, a mostani posztszocialista tőkésben pedig a tőke és a tömegdemokrácia az úr. Képtelenek lesznek a régi (nekik) "aranykort" újraépíteni. Lehet vicces szokásokat feltámasztani, de az akkori viszonyok végleg elmúltak. Minél előbb megbarátkoznak ezzel, annál kisebb lesz a 2014-es (vagy későbbi) döbbenet. Mert döbbenetes lesz, amikor egy röpke parlamenti szavazással eltörlik azt a konstrukciót, amit ők örök időkre építettek. Ez lesz a személyes tragédiájuk. Néhányukat - megvezetett, álmodozásba merülő és rémképekkel küszködő értelmiségieket - ismerem és előre sajnálom.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.14. 12:59:51

@Zsdanov: Ezen annyira nem érdemes rugózni, mert az akkori csóróság éppen nem a Horthy korszak eredménye volt, hanem a háborúé és Trianoné.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 12:59:58

@knausz: Én pl. jobban akarok élni, mint tegnap.
A létfenntartás maga nem lehet célja az ember életének.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:00:25

@subtotal: Eleve nem fog soha jólétben élni az, aki fix összeghez köti. Jólét a havi 800 ha napi 16 órát dolgoznak érte? Szerintem ennél okosabb aki 200at keres heti 20 órában. Ez egyéni ízlés kérdése. Az is más ha más termeli meg(cég/befektetés), meg ha munkából kell előteremteni.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:08:22

@Zsdanov: Képtelenek lesznek a régi (nekik) "aranykort" újraépíteni. Lehet vicces szokásokat feltámasztani, de az akkori viszonyok végleg elmúltak.

Érdekes, akkor is egy világgazdasági csődből jött ki a világ, és most is. Ez akkor is világos megoldásokat szült amihez a baloldalnak semmi köze sem volt, ahogy most sem lesz.

mókáné 2012.06.14. 13:10:31

@kolbászoszsömle:

"A létfenntartás maga nem lehet célja az ember életének."

Ezt mondta volna József Attila vagy én? Ma vettem egy csokor Margarétát 300 Ft- ért. Tudod- e mekkora öröm ez nekem?:)

"Én pl. jobban akarok élni, mint tegnap."

Általában nem lehet jobban élni. Világos célok kellenek. Fogj egy papírt és tollat, írd fel, mi az, amit el szeretnél érni és milyen feltételek kellenek hozzá!

Sok sikert és további szép napot kívánok Neked!

Mérges 1234 2012.06.14. 13:11:31

@Lencsés István:

Persze Hitlerre is sokan szavaztak.....

Még mindig ez a primitív érvelés.

Ja, ahhoz nem kell a kutyámank szuoer inteliigensnek lenni, hogy hozz a te 85-ös IQ-dat......

Egyszerű vagy, mint a faék. TE anonim vadbarom. :D

Lencsés István 2012.06.14. 13:11:37

@koccintós: A divatmagyar az nem mi hanem ki . Többféle ilyen van . 1 példa . Az aki magyarnak vallja magát de kimegy dolgozni . Olyan nincs hogy FIDESZ - KDNP hívő .

@csak egy néző: " .... Echo TV kanális .... " Ilyen nincs .

@DIldiko: A MAGYARok többsége elégedett . Aki hitelt fesz vel az ne is sírjon .... Nem kell hitelt fel venni és nincs sírás , ilyen egyszerű ez ....

@knausz: Ne haragudj de amíg nem tanulsz meg mondatot helyesen írni , addig nem válaszolok .

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:12:08

@knausz: Általában nem lehet jobban élni. Világos célok kellenek. Fogj egy papírt és tollat, írd fel, mi az, amit el szeretnél érni és milyen feltételek kellenek hozzá!

- Nagyon igaz, de csak az emberek kb. 2%-a tudja ezt.

Lencsés István 2012.06.14. 13:12:55

Elnézést attól a kettő valakitől akire nem reagáltam de a szintjük az nagyon mélyen van ....

mókáné 2012.06.14. 13:13:38

@Lencsés István:

Semmi gond. Beragadt egy n- betű.

De nem célom, hogy neked megfeleljek.:)

épészmérnök 2012.06.14. 13:14:17

Most már minden világos.

Te, meg a hozzád hasonló "jobboldali" keselyűk jól akartok élni, a többiek meg dögöljenek éhen, népdalokkal az ajkukon.

Örülök ennek a coming out-nak.

hááááát 2012.06.14. 13:14:52

@pjm: Hát pl.:- Volt egy iparunk amiben a gépek 20 évvel le volt maradva technológiailag.
- Kialakult kaszrendszer, melyben csak a párthoz hűek tudtak magas pozicióba kerülni.
- egy ország csatlósa voltunk és ki tudja hogy mennyi lenne most az államadóság, ha a szovjetek még mindig rajtunk ülnének.
- Elnyomott értelmiség, ami mint egy időzitet bombaként müködött.

Fontos a 80-as éveket kurvára nem kéne Kádár-rendszernek nevezni, mert az már basszottúl nem az.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 13:20:08

@knausz: Az "általában jobban élni" lehetségessége a következő:
Szeretném, ha több erőforrásom maradna szabadon felhasználható a következőkben, mint eddig volt.
Az, amit te mondasz, az nem az általános jólét, hanem csak egy cél teljesítése.
az általános jóléthez hozzátartozik az impulzivitás lehetősége is, teszem azt az jut az eszembe, hogy elmegyek és megvacsorázok a párommal a pizzériában, akkor ezt megtehetem, anélkül, hogy erre külön fel kéne készülnöm.

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: a fenti neked is szól.
Miért lenne rossz az a lista, amin csak ennyi van: több erőforrás?
Erőforrás a fegyelmezetlenségre, arra, hogy a tetteim ne csak célokat szolgáljanak, hanem úgy általában az élet élvezetét.
És valóban, kb 2% sváb él ebben az országban.

csabakirályfi 2012.06.14. 13:22:05

@Szevasztok: Ezért a víziójáért aztán be is akarták tolni a szobrát a Dunába...

koccintós 2012.06.14. 13:22:19

@Lencsés István: Értem. Akkor ők például azok, most már világos.

Azért ilyenkor hálás tudok lenni, hogy te itt kősziklaként állsz, és a mi hullámcsapásainkat állod, rendíthetetlenül. Nagy, magasztos, és szűt melengető! Még jó, hogy rád bízták!

Mérges 1234 2012.06.14. 13:23:07

@Lencsés István:

". Az aki magyarnak vallja magát de kimegy dolgozni . "

Ó te baromarcú retardált állat, hát aki kimegy dolgozni, az miért lenne divatmagyar???

Nem egyet ismerek, aki kint dolgozik, és az itthoni szüleit tartja el, akik nélküle nem élnének meg.

Ó te primitív söpredék, toljad csak, te te divat magyar anonim.....

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.14. 13:23:28

@kifordított nagyanyó: "Én például jól jártam az egykulcsossal,árfolyamgáttal,családi adókedvezménnyel!
Nem értem,mi a problémátok gyerekek?! "

Ott a pont!

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:24:06

@kolbászoszsömle: Azért mert a vállalkozók, akik sikeresek,nem így csinálják.

Pontosan tudják, hogy adott héten mennyit fognak keresni. kis cél-nagy cél-életcél így müködik. Amit te írsz az egy alkalmazott gondolkodásmódja.

subtotal 2012.06.14. 13:24:31

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: a jólét mindenkinek mást jelent, máshol húzódik. A határhaszon a lényeg: az a pont, ahol már nem éri meg feláldozni az idődet plusz jövedelemért. Ez pedig minden embernél máshol van.
Van aki 200eFt-ért akar minél kevesebbet munkával tölteni, más pedig többet akar, mint 800eFt, ezért neki a napi 16 óra sem sok.

Zsdanov 2012.06.14. 13:24:33

@Anti Anyag:

Pedig érdemes. A Horthy-rendszer Trianon után volt, a szocialista rendszer pedig az ország vagyonának csaknem felét elpusztító második világháború után.

1950 és 1989 között az ország GDP-je nyolcszorosára nőtt (s előtte igen gyors volt az újjáépítés), Magyarország fejlődése az egyik leggyorsabb volt Európában, ledolgoztuk történelmi hátrányainkat, modern országgá váltunk. Igaz, a GDP 20%-át kitevő adósságállományt adott át a rendszer, amely valójában nem járult hozzá a növekedéshez. A fejlődés ellentmondásait és áldozatait sem szabad elhallgatni.

A Horthy-rendszer alatt a gazdasági fejlődés Európában a leglassabb volt, s az adósságállomány 1931-től meghaladta a GDP 100%-át. Avítt és elmaradott ország maradtunk, és az egész totális nemzeti tragédiába torkollott.

Lásd:
nol.hu/archivum/archiv-440820
www.scribd.com/doc/19214355/Lorant-Karoly-A-Magyarorszag-eladosodasaval-kapcsolatos-legfontosabb-tudnivalok

A szocialista rendszerben a társadalmi különbségek egész Európában a legalacsonyabbak voltak (még a keleti és skandináv állapotokhoz képest is), a Horthy-rendszerben a legmagasabbak.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:25:20

@kolbászoszsömle: Ja ez nem függ nemzetiségtől. Igy csinálja a kínai meg a bibsi Sztívdzsobsz is.

koccintós 2012.06.14. 13:25:48

@csabakirályfi: József Attiláét?

Megérdemli, azt mondom! Mit divat magyarkodik itt, nem igaz?!?! :D:D:D:D

csak egy néző 2012.06.14. 13:27:22

Ez a Lencsés István egy Bayer Zsótin,Bogár Lászlón,Boros Imrén,Bencsik Andráson tanult igazi mélymagyar?divatmagyar? ,sötét barom

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.14. 13:27:43

@Lencsés István: "A MAGYARok többsége elégedett . Aki hitelt fesz vel az ne is sírjon .... Nem kell hitelt fel venni és nincs sírás , ilyen egyszerű ez .... "
Okostojás, ajánlom figyelmedbe a következő művet: Széchenyi István: Hitel
tessék ingyen hozzáférhető, könyvtárba a hozzád hasonlókat úgysem engednék be: mek.niif.hu/06100/06132/html/index.htm

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:29:28

@subtotal: Szerintem meg az a lényeg, hogy hogy keresi a pénzt.

A - alkalmazottként a legrosszabb (se az időd, se a pénzed, se a képzésed nincs a kezedben)

B - önalkalmazott (ügyvéd pl.) már jobb, de csak akkor van sok pénz hasok/jó munka párosul sok idő felhasználásával

C - cégtulaj/rendszertulaj - jó, mert a jól kitalált rendszer időfelhasználás nélkül is tovább bővül

D - befektető, többnyire C - be fektet pénzt. A legnehezebb, de a legjobb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 13:29:53

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Sztívdzsobsz pont nem ezt csinálta.
Ő nettó erőforrásgyűjtő volt.
Nem egy Mercire spórolt, hanem a "még több pénz" című játékot játszotta.

koccintós 2012.06.14. 13:30:13

@csabakirályfi: Én még bele is lövetném, egy Szálási újratemetéssel egybekötve, amit közvetítene minden közszolgálati! :D:D:D:D

Zsdanov 2012.06.14. 13:30:17

@hááááát: Nem igaz, nem volt lemaradás.

Még a sokat szidott magyar nehézipar is az osztrák szinten volt, pl. a diósgyőri hengermű a hetvenes évek végén ugyanolyan fejlesztésen esett át, mint a linzi.

A '90-es évek elején aztán a szintén bajban lévő nyugati vállalatok felvásárolhatták a keleti cégeket és hatalmas piacokhoz jutottak.

Egyszerűen egy általános technikai váltás zajlott le Európában, de ez valamiért nálunk összekapcsolódott a rendszer elleni uszítással.

koccintós 2012.06.14. 13:31:36

@koccintós: Szálasi, elírtam, bocsánat.

Lencsés tanár úr, elnézést, többet nem fordul elő! :D:D:D:D

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:32:55

@kolbászoszsömle: Igen, mindig tudta, hogy mennyia még több. Olyan nincs egy üzleti tervben hogy még több, erre nem kapsz hitelt csak mosolyt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 13:33:41

@Lencsés István:
"Az aki magyarnak vallja magát de kimegy dolgozni ."
Aki teheti és nem megy az meg hülye. Magyarnak lenni viszont nem azt jelenti, hogy hülyének lenni.

"Olyan nincs hogy FIDESZ - KDNP hívő ."
Majd összeengedünk vidékivel, vagy enrico72-vel és meglátod.

"A MAGYARok többsége elégedett . "
A MAGYAROKat nem ismerem, de a magyarok többsége bizony rég volt ennyire elkeseredve.

"Nem kell hitelt fel venni és nincs sírás"
De lakás sincs...

"Elnézést attól a kettő valakitől akire nem reagáltam de a szintjük az nagyon mélyen van .... "
Miért? Sokat lépcsőzni nem kell :)

873ujr3rk 2012.06.14. 13:36:26

"Míg a mai fiatalok azon csatároznak, hogy Bajnai vagy Orbán-e a jobb, vagy rosszabb"

nem. a mai fiatalok azon vitatkoznak, hogy hogyan lehet eltüntetni egy klikkel az összes kibaszott politikust a véres faszba.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:37:43

@Tyss: A hitel mindenkinek mást jelent. Az okosaknak manna, a butáknak méreg. Széchenyi nem volt buta, akkoriban fogalma sem volt hogy fogyasztásra adna valaki hitelt...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 13:40:02

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Én az "jobban élni" kifejezésről beszélek, te meg egy cég üzleti tervéről.
A cég nem az ember.
Az ember harmonikus működéséhez hozzátartozik a fegyelem időszakos hiánya, egy cég működésében viszont a tervtől való eltérés, anomália, amit fel kell számolni.

Értem én, hogy arról beszélsz, leírom egy papírra, hogy akarok egy lapos tévét, aztán dolgozom érte, megvan, örülök, új cetli, még laposabb tévé, dolgozok, őrülők, kívülről ez fejlődés, de ez nem jólét.
A jólét az, hogy van erőforrásom eltérni a tervtől.
Ha pedig reális tervem nem lehet, mert minden erőforrásomat leköti a létfenntartás (rezsi, kaja, egészségmegőrző pihenés), akkor nem beszélhetünk jólétről.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 13:40:18

@Lencsés István: Jómondod, Pistám, má megin jómondod! Olyan gyakran van igazad, hogy nekem gyanús, hogy igazából nem is Lencsés, hanem Besenyő Pista vagy.

koccintós 2012.06.14. 13:41:13

@dr. mesterseges szinezek: Most is, amíg idefelé jött, háromszor volt igaza! :D:D:D:D

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.14. 13:42:11

@Lencsés István: "És éppen úgy látom a hitel híját minden erkölcsi romlottság s lelki aljasodás egyik fő okának is."
Széchenyi István, Hitel, Bevezetés

Lencsés István vs Széchenyi István
Mi lesz az érv piyu, h anonnim? :-)

Balfasz vagy...

s 2012.06.14. 13:42:24

A pénzről csak annyit: sok is elfogy, kevés is elég. Nem tudják ezt ma már az emberek.

kormányzó 2012.06.14. 13:42:32

-A szegénység a legjobb ösztönző a munkára!És ezt,könnyen el lehet érni.
-Politikai irigység miatt nem kaphat csányi 80 milliárdot az államtól,hogy új,nemzetközileg erős márkát építsen.
-310-315-ös Eur-Ft árfolyamra van szükség-demjanuk,az ex Vörös Báró

-Olcsó,kisigényű,jól képzett,szorgalmas munkaerő áll szemben a mi,elkényelmesedett,nagyigényű,ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró dolgozóinkkal-terror mária,aki 40 évet húzott le a szövőgépek között ingázva,három műszakban.

-Nameg a qrva anyátokat!én,az országútról.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:47:27

@subtotal: Most nehezet kérsz mert egész mostanáig azzal voltam elfoglalva, hogy elfelejtsek A-ként gondolkodni. Az én értékrendemben a szabadság áll a fő helyen, ez pedig csak a C/D-nek adatik meg, és nekem ez a jólét(akkor is ha rosszul megy). Az A/B biztonságban gondolkodik, ami illúzió. Tudom, mert csináltam, most meg más csinálja nekem.

DIldiko 2012.06.14. 13:48:42

@knausz: Pontosan tudom mivel lennék elégedett, de azt nem tudom megtenni. Szeretném a gyerekeim egyetemi oktatását fizetni - ne nem a tan díjat, hanem a megélhetésüket a tanulmányaik alatt, szeretnék évente 1x egy hetet pihenéssel tölteni, szeretnék nyugdíjas koromra félretenni, ill. annyi tőkét felhalmozni, hogy ha bedöglik a hűtőm ki tudjam fizetni és áruvásárlási hitelt kelljen felvennem a cseréhez. Sajnos ezeket sem, tudom megvalósítani, pedig 23 éve folyamatosan dolgozom én és a férjem is.
Nem akarok palotát, luxusautót, luxusnyaralásokat.

ne most 2012.06.14. 13:49:38

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Te sem voltál még 1 percig sem vállalkozó.

Lencsés István 2012.06.14. 13:49:51

@knausz: Nem az volt a hiba .... Nem is kell . :)

@koccintós: Komoly dolgokkal én nem humorizálok , ne haragudj .

@Tyss: Ne zavartasd magad hogy könyvtárban IS dolgozom .... Tanulj meg írni vagy nem lesz válasz máskor .

@Lord_Valdez: Aki teheti és nem megy az a normális , itthon is meg lehet élni jól , csak tanulni és dolgozni kell , ilyen egyszerű . Én nem vagyok hülye az a hülye aki mondja . FIDES - KDNP hívő nincs , többet nem írom le , mert nem az általános iskolában vagyunk . Nem ismered a MAGYAROK - at . Azok A MAGYAROK akik nem sírnak . Akikről te írsz azok divatok . Lakást pénzből lehet venni , pénzért meg dolgozni kell . Én nekem alap intelligenciám az normális , akiknek nem írok azok értékelhetetlenek .

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 13:50:33

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Azért valószínűleg Széchenyi hallott valamit a francia Lajosokról.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 13:51:25

@kolbászoszsömle: A cég nem az ember.

- Hááát, nem éppen. Az egyéni, családi ktgvetés is üzleti terv (kéne legyen). A fegyelmezetlenség is kalkulálható előre, a múltad alapján. Mondjuk legye havi 100ezer szórakozni átlagosan. Az már konkrét.

- Azt elismerem hogy fix fizetésből nehéz ezt a receptet követni. Mégis mennyien vágynak fixre, sosem értettem miért.

Lencsés István 2012.06.14. 13:52:03

Szomorú hogy vannak akik nem tudnak olvasni itt a hozzászólók közül . :(

Sárga Király 2012.06.14. 13:52:06

Hányszor hallani, hogy a rendszerváltás előtt „az egyik fizetésből éltünk, a másikat félreraktuk”.

Na ez az, amit ma nem hallasz, mert két fizetésből sem él meg egy család. Amit kénytelenek hitelből megvenni, az többnyire valós szükséglet - leszámítva a színestévét, okostelefont, amiért szerintem tényleg kár.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 13:53:34

@Lencsés István: "Ne zavartasd magad hogy könyvtárban IS dolgozom .... Tanulj meg írni vagy nem lesz válasz máskor ."

Esetleg valami helyesírással foglakozó kötetet elkérhetnél bennfentesként, hogy az írásjelek használatára fókuszálhass, Pistám.

csak egy néző 2012.06.14. 13:53:36

@Lencsés István:
Mesélj már Pistike,mitől vagy te ilyen eszméletlenül okos? Mi a foglalkozásod,ha elárulnád??

Mérges 1234 2012.06.14. 13:53:45

@Lencsés István:

De olvasd már vissza miket írsz, fogalmazásból is nulla, tartalom meg tényleg nem haladja meg a kutyám szintjét.

Agyrém mennyire egyszerű vagy, baszki komolyan mondom az írásaid alapján nincs meg a 100-as IQ, de a 90 is alig. Ez nem baj, csak akkor ne fröcsögd ide a baromságaidat.

De névtelen idióta senki...

koccintós 2012.06.14. 13:54:02

@Lencsés István: Nem haragszom, de akkor én is komolyan: hidd el, néha nem ártana...

Mert ez a belefeszülés a vélt saját igazadba... Nem egy rugalmas álláspont, na.

DIldiko 2012.06.14. 13:54:46

@Lencsés István: De jó lenne, ha ennyi lenne! Nekem, nincs hitelem, mert megelégedtem egy 50 éves parasztházzal - akkor kinevettek, hogy nem építkeztem, és egy 10 éves autóval - amit párszázezer Ft-ért vettem. DE: a fizetésünk csak annyira elég, hogy ne haljunk éhen és kifizessük a rezsit. Esélyem sincs pl. akár a hűtőt lecserélni - a gyerekek taníttatásáról ne is beszéljek. Bele se merek gondolni mi lesz 3 év múlva - addigra érettségizik a nagyobbik, aki kitűnő tanuló és egyetemre szeretne menni. A kisebb is hasonló kvalitású és csak 1 évvel fiatalabb. Ön fogja fizetni a taníttatásukat (vagyis a kollégiumot, bérletet és a napi kaját, mert másra nem is gondolunk)? Ezen esetben nem sírok - tökéletesen megnyugszom!

DIldiko 2012.06.14. 13:55:59

@dr. mesterseges szinezek: Gratulálok a nejének, hogy ezt meg merte mondani! Sokan nem teszik és szinte minden főnök így áll a dologhoz - ezért nem vesznek fel 50 fölöttieket.

dbeata 2012.06.14. 13:56:32

Azt sem ártana összehasonlítani,hogy 89-ben mekkora volt a munkanélküliség, és ma mekkora.

Valamint ne GDP-zzünk, hanem nézzük pl. a GNP-t. Most lehet, hogy tévedek, de egy ismerősöm mesélte, hogy ismer olyan belga sertésfeldolgozó üzemet, amelyik idetelepült, mindenki belga, aki ott dolgozik, a táp, minden Belgiumból jön, és a késztermék is megy kifelé az országból... Merthogy ugye még így is megéri nekik. Tehát ez mondjuk lehet, hogy növeli a GDP-t, de a GNP-t hol növeli? Hol jó ez az országnak?

A KSH áremelkedés statisztikája is csalóka lehet, ha azt nézzük, hogy sok mindennapos árucikk (pl. élelmiszer, benzin) ára jóval nagyobb mértékben nőtt, mint az átlag, és mint pl. a tartós fogyasztási cikkeké: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far21205.pdf

Végezetül, egy link,az öngyilkosság statisztikáról. Magyarország még mindig második Európában, az öngyilkosságok arányát nézve:
www.origo.hu/itthon/20110803-tobb-a-psziches-zavar-a-gyerekek-kozt-megugrott-a-fiatalkori.html

Bocs, ha valaki már írta, kicsit kutyul a böngésző.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.14. 13:57:57

@Lencsés István: "Ne zavartasd magad hogy könyvtárban IS dolgozom .... Tanulj meg írni vagy nem lesz válasz máskor . "

És most nincs munkaidő, paraszt? Vagy munkaidőben kommentelgetünk?
Amúgy szeretném felhívni figyelmedet a tipográfia alapszabályaira. Olyan hogy négy pont egymás után nincs, a pont pedig mindig közvetlenül az előtte lévő tokenen van.
Melyik Fideszes haver intézte el a könyvtári állást?

Amúgy úgy gondolod, hogy álmatlanul fogok fetrengeni éjszaka, ha a nagy éd dicső, az egyetlen Lencsés István nem válaszol?!

Silent Bob 2012.06.14. 13:58:24

@kolbászoszsömle: Meg bibsi sem volt bár ez annyira nem lényeges. Az apját Abdulfattah "John" Jandalinak hívták. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 14:00:00

@Lencsés István:
Tehát, aki szándékosan kevesebbet keres, mint tehetné, az normális szerinted.
Hát szerintem nem. Az önsorsrontó.

És az az általam látott Orbán képhez fohászkodó néni se létezett...
Meg olyanok sincsenek, akik akkor is védik a Fideszt, ha két hét alatt kétszer változik meg az álláspontjuk.

Akkor azok a bizonyos MAGYAROK nagyon kevesen lehetnek, mert nem nagyon látni ilyet.

Lakást valóban pénzből lehet venni, de mennyi idő alatt takarítasz meg havi 80 ezerből 10 milliót?

Igen, sajnos a te intelligenciád a magyar blogoszférában normálisnak számít...

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 14:00:08

@Sárga Király: 'a rendszerváltás előtt „az egyik fizetésből éltünk, a másikat félreraktuk”'

A félrerakott rész egy ideig fedezte annak a hitelnek a kamatait, amit minderre fel kellett állami szinten venni... aztán már nem fedezte.

És mindezt úgy, hogy a félretett résszel kapcsolatos vágyálom az volt, hogy hátha nyugaton sikerül elkölteni... esetleg, de ez már az álmok netovábbja, kisorsol a Merkúr.

Mondom, nagyon meg tud szépülni az a fogászati kezelés, ami már elég régen volt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 14:00:16

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Valami zavart érzek az erőben!

Ha szerinted egy vállalkozó, vállalat tud kalkulálni a bevételeivel, hasznával, akkor az nem fogható fel fix jövedelemnek?
Innen, ahonnan én nézem, a különbség a munkabér és a tervezhető nyereség között, maximum mennyiségi.
És itt jutottunk el oda, ahova: mennyiségi problémák vannak!
Több pénz kell a nagyobb jóléthez.

Ehhez persze azt kell tenni elsősorban, hogy azokat a munkákat, amik nem termelik ki értékarányosan egy ember megélhetéséhez (és előrejutásához) szükséges értéket, azt a munkát nem kell elvégezni, hiszen a kalkulációban az veszteség. Olyan, mintha egy asztalosüzem azzal foglalkozna, hogy a nála keletkezett forgácsból farostlemezt gyártson (ami érték ugyan), de olcsóbb megvennni.
Ha nem lehet annyit fizetni egy mosogatóembernek, amennyiből az meg tud élni, akkor nem szabad alkalmazni a mosogatóembert, hiszen az a munkájával nyomort generál.
Ennek belátása lenne az állam feladata, ezen szabályzók létrehozása pedig a kötelessége, amennyiben az ország jólétéért dolgozik.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 14:01:24

@dbeata: hogy ismer olyan belga sertésfeldolgozó üzemet, amelyik idetelepült, mindenki belga, aki ott dolgozik, a táp, minden Belgiumból jön, és a késztermék is megy kifelé az országból... Merthogy ugye még így is megéri nekik.

Belgák tömik a hurkát magyar bérért, mert megéri? Valószerünek hangzik.

Mérges 1234 2012.06.14. 14:02:09

@Lord_Valdez:

"Igen, sajnos a te intelligenciád a magyar blogoszférában normálisnak számít..."

Dehogy számít normálisnk, sok hülye van, sok fröcsögő erősen elfogult lökött ember van.

De ennyire egyszerű, ennyire tetű primitív hülye, aki olyan, mint egy óvodás és hasonlóan is érvel kevés.

A Lencsés egyszerűen buta, de nem kicsit, nagyon sötét.

A legtöbb blogger, csak simán elfogult.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.14. 14:03:06

@Link Elek: Ha ennyire biztos vagy a siker receptjében, azt is megmondhatnád, hogy merre van az az előre. Mert szerintem a gondok nagy része abból adódik, hogy nincs egyetértés ebben a kérdésben.

@smokedoc: Az a baj, hogy a bölcsességnek nincsen sok becsülete, illetve, a legtöbb ember nem is tud különbséget tenni a bölcsesség és okosság közt. Így ebből a bölcsek tanácsából inkább okos emberek tanácsa lenne. Márpedig amikor egy okos ember hülye, akkor nagyon hülye.

@Lord_Valdez: Pedig fontos felfedezést tett 2500 éve az a megcsömörlött indiai yuppie, amikor kifundálta, hogy minden boldogtalanság őseredeti forrása a vágyakozás.

@endike: Kifelejtetted azt, hogy mikor jön ki a legújabb ájfón és hogy legális-e, amikor a nap fénypontjaként végre beszív vagy titokban kell csinálnia.

dbeata 2012.06.14. 14:03:07

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Értsd jól, és máris világos lesz... :) Na, utánakérdezek, és megírom pontosan.

bariga 2012.06.14. 14:08:31

Hogy igazából hányan dolgoznak, azt senki sem tudja. De az bizttos, hogy többen, mint amennyien adóznak. Az adórendszert összevissza változttják,most például, nem nagyon szegényember barát, de még mindig nem akar az állam annyi adót beszedni, amennyi járna. Kaptatok Ti már számlát a piacon,a szerelőtől, a fogorvostól,a fodrásztól, a diszkóban, meg még van egy csomó ilyen.Jobb lenne a kép, ha adócsalásért járna börtön nem csak uborkalopásért. Az igazságosságról már nem is beszélek, tőlem levonják , oszt jónapot.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 14:16:28

@kolbászoszsömle: még tudjon aludni és néha picikét megbirizgálják a fütyülőjét. :)
A nagy vagyonnal csak a baj van, a stressz nyom agyon.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 14:17:09

@DIldiko: Két oka van, hogy fel merte vetni az ellentmondást: egyrészt, mert a cégnél rajta kívül effektíve nincs magyar, aki a német főnökkel ordítva mutogatáson és tőmondatokon túl kommunikálni tudna, másrészt mert - és ez még ellentmondásosabbá teszi a negyvenesekkel szembeni ágálást - a jóértelemben vett juppis alapból könnyebben tegeződés folytán sokkal közvetlenebb, FIATALOSABB a korosztály kommunikációja, és általában a viselkedése, mint korábban.
Szóval a felfogás szerint a 40+-asok szinte minden közös tevékenységre a jók - az együtt erxtrém sportolást is ideértve -, de dolgozni nem.

Jack Weinberg, és az ő '64-es "sose bízz egy harminc fölöttiben!" bonmója ugrik be azzal kiegészítve, hogy 2000-ben töltötte a 60-at, grínpíszes aktivistaként...

pimpulin549 (törölt) 2012.06.14. 14:19:56

"A versenyképes magyar gazdasághoz 50% alatti államadósságra, 5 millió dolgozóra és adófizetőre,...valamint arra, hogy Magyarország termelési központtá váljon.”

Hmm, az a baj, ha Orbán Horty kultuszban él, hogy azóta technológiai fejlődés van, a mezőgazdasági és egyéb munkák gépesítve vannak, és még jobban lesznek. Ha a gépesítés ellen szól, akkor megöli a versenyképességet, haszon sem lesz, egy tál rizs túl sok lenne fizetésnek...

Viszont ma alapvető szükséglet az internet, banki dolgokat azon intéznek, hamarosan mobillal fizetünk, alig kell maj dpénztáros is, stb, a folyamatos technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb emberi munkás kézre van szükség. Ha demográfiai propléma megoldása alatt azt látja, hogy baby-boom-ot akar, akkor azzal fog szembesülni az ország 20-30 év múlva, hogy nem elég, hogy sok az idős, de túl sok a munkanélküli fiatal is. együttesen csuda jó lesz.

Orbánnak nem 1930-as években kellene kutakodnia, hanem elég lenne az is, ha felfogná ma milyen világ van, és a mai világra alkalmazkodna, - a természetben az evolúció is erről szól.

De ha a múltban akar kutakodni, akkor elég lenne az 1980-as évek közepéig visszamenni, ahol Európa nyugatibb felén látták, hogy a 21-ik század a fiatalok munkanélküliségéről szól. Pedig ők hol tudtak még arról, hogy mekkora változás lesz 30 év alatt is.

Amúgy egy mai fiatal nem akar semmiféle Horty korszakot, sőt kereszténységet sem biztos, -nekem pl. már a 86 éves nagymamám sem vallásos. Nem akar a mai fiatal lehetőség nélküli országot, de ha azt látja, hogy 2012-ben valaki Hortyt dicsőiti, fogja a sátorfáját, és azt mondja, "na szasztok, én ebből nem kérek".

Az 5 millió munkás is max. vágyálma, mert a jövőben a maitól is kevesebb munkaerőre lesz szükség, folyamatosan egyre kevesebb emberrel megoldható ugyanaz a munka elvégzése.

Én dobbantok ebből az országból, ha a honatyák olyan elmebetegek lennének, hogy a 21-ik század kihívásait elől elmenekülnek 1935-be. Akkor én meg elmenekülök ebből a lehetőség nélküli országból.

Ki a franc akar földet túrni,vagy termelni -a földművelés, és mezőgazdaság, stb. magas aránya a legszegényebb országok kiváltsága. A fejlet országokban szolgáltatási szektor van, de az igazán fejlett országok a tudományos kutatásokra, innovációkra hajtanak rá. Felőlem Orbán hajthat kínai munkás, vagy földtúró szintre, a fiatal lakosság viszont hátat fordít az országnak, és azt mondja egyed meg amit kifőztél magadnak, -de nélkülünk!

Amikor Orbán a jólétről beszél, és ez milyen rossz, azzal az aprobléma, hogy hazánkban sose volt jó lét, keleti bérszínvonal és nyugati árak páros van. Emberek hónapról hónapra élnek most is, ha sokat pampog Orbán, akkor kikergetik majd a Naprendszerből is.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.14. 14:26:51

@Psyman:
"1. Nem mindenkinek volt ilyen a Horthy-korszak"
- Tényleg nem. Amikor az anyám már akkora volt, hogy cselédkedni tudott, akkor városi "úri" házaknál szolgált.

"2. Nem Horthy hibája sem Trianon, sem a világháború utáni gazdasági válság, sem az akkor végleg felbomló feudális viszonyok miatti társadalmi kavarodás."
- Mi köze volt Trianonnak ahhoz, hogy a határokon belül tombolt a mélyszegénység? A feudális viszonyokat a hatalmon lévőknek kellett volna megváltoztatni! Tett ezirányban Horthy bármit is?

"3. Az Alföld határvidéke ma is az egyik legszegényebb régió Magyarországon. 80 éve is az volt."
- Akkor a következő 80 évben sem kell semmit tenni ennek megváltoztatására, mert eleve elrendeltetett?

"4. A termőföldekkel kapcsolatosan nagyon komoly EU-s megkötések is vannak, amik a Jobbik által rendkívül népszerűvé tett "földreformokat" lehetetlenné teszik. Persze lehetne valamilyen minimális szabályozást bevezetni, de a földosztás és egyéb baromságok utópisztikusak és irreálisak."

-Senki nem beszélt földosztásról, én is csak azon sajnálkoztam, hogy a mezőgazdasági termelés szerkezete egysíkú, nincs olyan, ami a falusi tömegeknek munkát adna. Ezen esetleg támogatásokkal, kedvezményekkel lehetne segíteni. Na és kinek is kéne ezt megtenni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 14:27:51

@pimpulin549: Orbán sok marhaságot mond és gondol, de abban igaza van, hogy termelni kell. Nem fognak a kicsi kínaiak az idők végezetéig megtermelni mindent - szar minőségben - egy marék rizsért, az energia fogytával pedig egyre inkább előnybe kerülnek azok az országok, ahol nem felejtettek el termelni. Sajnos nem mindenki lehet vállalkozó, portfóliómenedzser, MLM-hálózatépító és bankelnök...
Németország mitől is dominálja Európát?
Miközben a mediterrán országokban a jellemző ipar (pl. textil) teljesen kipurcant...

dbeata 2012.06.14. 14:33:46

@Martian: Elég elküldeni őket egy ökofaluba, nem kerül olyan sokba az utaztatás, és nem ruccanhatnak át Vegas-ba, egy kis szórakozásra.

Mikka-Makka 2012.06.14. 14:34:43

kit érdekel mit akar a 70es 80as korosztály. a mai fiatalok se orbánon v bajnain vitáznak, köpnek ha politikust látnak
a nosztalgia természetes érzés, de nagyon nem tetszene az embereknek ha tényleg a nyakukba kapnának egy új horthy v kádár korszakot. Azt se hiszem h Orbán annyira ezt akarná visszahozni, az viszont tény h nem érti az új idők
szavát, hogy mit akar a mai fiatalság
az meg külön vicces ha szerinted Orbán érti h működik a gazdaság, meg tudja a siker receptjét, lásd: (nominális)államadósság elleni harc, ami simán hülyeség, csak az számít h gyorsabban növekedünk-e mint ahogy az államadósság nő
amúgy nem akkora tragédia ha a min.elnök nem ért a gazdaságpolitikához, horthy se értett de kiváló emberekkel vette magát körül, csk hát nekünk Matolcsy jutott

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 14:36:29

@pimpulin549: "a földművelés, és mezőgazdaság, stb. magas aránya a legszegényebb országok kiváltsága."

Hiba volna Orbánt Horthy mellett emlegetni, ui. még a szintén fontolva haladó Horthynak is volt annyi esze, hogy felismerje, hogy a mezőgazdaság szükséges, de messze nem elégséges.
Ezért volt az, hogy minden antiszemitizmusa ellenére sem csesztette az ipart érdemben megteremtő és üzemeltető zsidó tőkés réteget.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 14:38:35

@Hepci: "Miközben a mediterrán országokban a jellemző ipar (pl. textil) teljesen kipurcant... "

Nálunk is kipurcant. Volt valami 50%-os minimálbér-emelés az I. Orbán-kormány idején...

büdipeti 2012.06.14. 14:40:59

@Lencsés István: LENCSÉS ISTVÁN, egyszerűen imádlak!!!. Aki kimegy dolgozni, az már nem magyar, mert LENCSÉS ISTVÁN megtiltja neki hogy az legyen, onnantól divat magyar lesz. Ezek után elgondolkoznék minden volt magyar helyében, és felkeresném Mr Lencsés-t egy bocsánatkérés erejéig. Viccen kívül, bár nehéz elhinnem hogy valaki tényleg ilyen, el tudom képzelni LENCSÉS ISTVÁNT könyvtári dolgozóként. Az 100% ha találkoznék vele, innám a szavait ( mármint ha tényleg ilyen mint ahogy itt ez lejön ). ÓRIÁSI VAGY ISTVÁN, imádlak!

Üdv,

Péter

2012.06.14. 14:43:38

Hát ha"szeretett politikusaink" nem loptak volna annyit a 22 évalatt--bányák, bankok, földek, szőlők, gyárak, állami gazsaságok--akkor ma nem lenne ekkora az adóságunk.
Mert ,ha nekem is jutott volna egy bányácska, szőlőcske, 500 he föld, vagy netán tudtam volna lopni az állami vagyonból egy gyáracskát,egy bankocskát, akkor én is azt mondnám, hogy tessék dolgozni, még többet, még jobban és ha lehet, havi 20 ezerér, mert az "ország " ezt kivánja.
Mivel csak dolgoztam, igy nem volt időm lopni, csalni és hazudni. Megtették ezt mások helyettem.Én szegény maradtam, aki pedig életében egy napot nem dolgozott, de jókor volt jó helyen--igy tudott lopni, csalni, hazudni--az meggazdagodott---rajtunk!
Igy nem kell csodálkozni, ha a kisemberek nagy többsége leszarja, hogy mit mondanak azok, akik tönkretették az országot.

koccintós 2012.06.14. 14:44:38

@büdipeti: Egy ilyen coming out után én se szégyenkezem:

Én is! :D:D:D

Üdv:

Szabi

U.I.: Lencsés tanár úr! Peti nevében is bocsánat, ha szellemi hajléktalanként összemocskoltuk a nemtudommit! :D:D:D

pimpulin549 (törölt) 2012.06.14. 14:46:09

@Hepci: termelni kell, de Orbán agyával gond van, ha nem veszi észre, hogy ajövőben ugyanarra a munkára még kevesebb munkaerőre lesz szükség mint manapság. Nem növekedni fog idővel a munkaerő száma.

Persze, hogy nem fogja a kínai sem termelni olcsón, főleg úgy nem, hogy már tavly megjelent, hogy a Foxcon, ami nem arról híres, hogy túlfizetné az alkalmazottait, sőt, amit lehet emberek helyett robotokkal akar megoldani. A Foxcon több mint egymillió munkást akar majd emiatt kirúgni! Na, erre varrj gombot. Persze nem neked, hanem Orbánnak kéne felfognia mi a pálya.

Szerintem az ország felemelkedésének hajtóereje nem az lehet, hogy szétverik a felsőoktatást, és földtúrókat akarnak képezni (minek, ott vannak már atraktorok), hanem az, ha minél több embert diplomához juttatna, és nagy volumenű nemzetközi kutatási projektekhez kapcsolódna, agynagyhatalommá válnánk inkább, mint földtúrókká. Mert be lehetne jobban kapcsolódni akár az ESA (olyan mint a NASA, csak európai, no jó nem olyan, kevesebb pénz van benne). Be lehetne kapcsolódni robotikába, keresni az együttműködési lehetőséget azon országokkal, akiknél ez elindult, orvostudományi kutatásokba, rákkutatásba, stb. ezekben mind-mind hatalmas pénz van, és felpörgethetné az országot és sok okos fiatalnak is munkát adna. Ráadásul lehetne olyan robotokat is tervezni, ami mondjuk pont az idősek ellátását segíti elő, stb. Ha ezzel szemben Orbán inkább arra hajt, hogy kapával a kézben haladjon 500 ember a szántóföldön egymás után, mikor egy darab traktoros is meg tudja csinálni azt, akkor nagy baj van.

Akkor Orbán nem látja át azt a századot, amiben él. Ezzel viszont nem mondom azt, hogy a többi párt fejesei átlátnák...

Szerintem totális hatalmi elit cserére lenne szükség, mert Orbánék lehet, hogy egyszer Fiatal Demokraták Szövetségeseként lendületesnek tűntek, akkor abban a korban, bizonyára azok voltak, de ma már csak elavult taták, akik lemaradtak a fejlődésben és nem értik a saját századukat, és nem értik azt, hogy igenis lennének lehetőségek, de nem tudnak élni vele.

Szerintem szükség lenne irányváltásra az országban, teljesen másra, nem a mai pártokra. Én szívesebben venném, ha később nem az a hír járná, hogy amagyarok egy tál riszért kapálnak, hanem inkább az, hogy milyen tudományos felfedezéseket tettek csillagászat, orvostudomány terén, mekkora ötleteik vannak az emberi élet gyógyítása, vagy időskori ellátás megkönnyítése céljából stb.

Ha Orbán földtúró nemzetet akar csinálni a 21-ik zsázadban, akkor szerintem az sem igaz, hogy árnyéka egykori önmagának, talán az árnyékának az árnyékának az árnyéka. Remélem Orbán bácsi felébred, és rájön, vannak ebben a században is hatalmas lehetőségek, de az semmiképpen sem a keresztény fundamentalizmus iránya...

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 14:46:59

@büdipeti: (Sokáig szkeptikus voltam, hogy létezik-e az igazi Pista, de aztán meggyőzött az a körülmény, hogy Viktor körül naponta exponálják magukat politikusok, "újságírók", "elemzők", akiket nem vet sokkal magasabb síkra a felhajtóerő, mint a mi Pistánkat.)

subtotal 2012.06.14. 14:47:17

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: van, akinek meg tökéletesen megfelel.
A célrendszered lehet rád és rám működik, de nem mindenki esetében.
Azt gondolom elismered, hogy valakinek jólét az, hogy jól fizető, biztos állása van, ami nem vesz el az életéből 8-10 óránál többet és ha kilépett a kapun (lecsukta a laptop fedelét), akkor elfelejtheti és élhet másnak.
C és D a te koordinátarendszeredben sokkal inkább más jellegű és folyamatos terheléssel jár és másképp bizonytalan, amit nem mindenki élne meg jólétként, inkább folyamatos stresszhelyzetként.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 14:54:28

@pimpulin549: ezek többnyire komoly beruházás nélkül nem mennek... gondolj a világhírű magyar gyógyszeriparra, amiből már csak az egy szem Richter állja a nemzetközi versenyt (fejleszt originális hatóanyagokat)... míg a mezőgazdaságban lehet roppant beruházás nélkül is jelentős hozzáadott értékű (kézműves) árut termelni...
Azt én se gondolom, hogy számítógép-összeszerelésben kellene felvennünk a kesztyűt a kínaiakkal...

koccintós 2012.06.14. 15:00:43

@Hepci: És nem mellesleg ezekre a kézműves, magas hozzáadott értéket tartalmazó termékekre egyre nagyobb kereslet mutatkozik majd... Remélhetőleg.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 15:02:29

@subtotal: Persze, tiszta sor. Nyilván mindenkinek más a jólét.

De a stresszel másképp vagyok. Kezdetben stresszes egy vállalkozó/befektető élete, de hosszú távon szerintem éppen fordítva van. Amit megtanul annak hasznát veszi az életben még akkor is ha csődbe megy, míg az alkalmazottja csupa olyasmit kénytelen tanulni, ami a vállalkozásnak jó, de neki nem sokat ér. Ráadásul baromira nem mindegy (nekem), hogy melyik típusú gondolkodásmóddal adom át a stafétát az utódoknak. Mert ilyesmit iskolákban nem tanítanak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 15:07:26

@koccintós: akkor lesz itt jobb világ, ha végre egyszer csökkenésnek indul a hipermarket/diszkont szektor piaci részesedése. Az emberek újra elkezdenek piacra járni, kenyeret a péknél vesznek, húst a húsboltban, és nem gondolják azt, hogy egy tízmilliós országban elfér 1 millió MLM-ügynök.
Reménykedjünk, az ingyen van. :)

ayatollah 2012.06.14. 15:07:32

"Pedig a megoldást, a boldogulás kulcsát a mai napon pontosan Orbán Viktor miniszterelnök fejtette ki"

...aki egyben a megoldás egyik legnagyobb akadálya is. Fura egy helyzet.

pimpulin549 (törölt) 2012.06.14. 15:11:29

@Hepci:

igaz, kell beruházás. Ám a tőkét nem elkergetni, hanem bevonzani kéne. Mi akadályozza meg Orbánékat abban, hogy bekapcsolódjanak az orvostechnológia, az űrkutatás, a robotika, stb, a jövő, bocs, a jelen a fejlett országokban, és miért nem próbálnak efelé lépést tenni? Nem kell szétverni az oktatási rendszert, hanem ennek megfelelően átalakítani, elsőegíteni azt, hogy minál szélesebb körben ilyen irányba legyenek szakemberek.

Mi akadályozza meg Orbánékat abban, hogy a földek és minden javak haveri körben való leosztása helyett, hazai kutatóegyetemeket megtámogasson, akik ezáltal hatékonyabban bele tudnának kapcsolódni a nemzetközi kutatásokba az agytevékenységükkel. Minél jobb ötleteit, projektjeit vannak, annál esélyesebb, hogy felfigyelnek az országra. A cél az lenne, hogy valami épkézláb kutatási projektet rakjanak le az egyetemek tudósszakemberei (ha van kis állami pénz, talán jobban menne nekik, több lehetőséggel), és bekerülni a nemzetközi "kutatói vérkeringésbe". Az meg hozná magával a befektetőket, a tőkét, az országba...

Tudod mekkora nagy koponyák vannak a kár csak hobbi szinten, pl. amatőrcsillagászok a Magyar Csillagászati Egyesületbe? Azt mi van az egyesületnek, van Óbudán egy darab csillagvizsgálójuk...Bakfity...

Felesleges verni a mellett, hogy mennyi magyar Nóbel díjas van, ha elfelejtik a tényt, hogy -egy kivételével-nem magyar egyetemeken volt módjuk kutatni, itt lehetőségük semmi volt.

Nem lehetne megfordítani a tendenciát, és a hazai, mostani nagykoponyák országon belüli kibontakozását elősegíteni?

És végül egy idézet:

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ezúton szeretném ismételten felhívni megtisztelő figyelmét törekvéseink, a magyar fejlesztésű ELMA = ELektromos és MAgyar teljesen elektromos üzemű autóink és az elektromos autózás infrastruktúrájának kifejlesztése érdekében tett sikereink és eredményeink iránt.

Sajnos mindez idáig senki sem segített azért, hogy állami megrendelésekkel már kisszériában - nem zavarva ezzel az itt lévő és erősen támogatott multinacionális autóipari óriások piacát! - magyar vállalkozásként, hazai munkahelyeket teremthessünk és folytassuk eddigi sikeres fejlesztéseinket!

Nemcsak az ELMA teljesen elektromos üzemű személygépkocsi - mely bármely arra alkalmas Magyarországon forgalomban lévő benzin, vagy dízel üzemű; új, vagy használt jármű átalakításával jön létre, - de az ugyancsak saját fejlesztésű többfunkciós (térfigyelő- és segélyhívó rendszer, jegykiadás és elektromos töltés, stb.) töltőállomásaink, sőt a napenergiát töltő állomások kifejlesztésére és kiépítésére sem kaptunk eddig senkitől - nemhogy támogatást, melyre már nem is tartunk igényt, - de semmilyen állami megrendelést, sőt még csak biztatást sem!" Teljes cikk itt olvasható:

zoldtech.hu/cikkek/20110720-TZ-Elma

Vannak nagyon jó magyar dolgok, persze ha Orbán földtúrókat akar...

koccintós 2012.06.14. 15:12:09

@Hepci: Voltunk Olaszországban, idén májusban. Egy kis olasz városban (pedig bejártuk szinte az egészet) egy eldugott Spar-t találtunk, semmi hipermarket. Kis delicate üzletek, tele sajttal, kolbászokkal, egész sonkákkal, amiket a szemünk előtt szeleteltek, jó borokkal a 10 eurostól a 100 eurosig.

München. A belvárosban nem találtunk üzletet! Csodálkoztunk is, hol vesznek az emberek kaját? Hát kis üzletekben.

koccintós 2012.06.14. 15:14:07

@pimpulin549: Szerintem a Hepci által javasoltak és a te általad szorgalmazottak nem zárják ki egymást! Iletve lehetne úgy csinálni, hogy ne zárják ki egymást. Csak épp jelenleg nem ez folyik...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 15:14:08

@Hepci: A teszkós kenyér kb feleannyiba kerül, mint a péknél a kenyér.
A teszkó is piac, csak be van fedve, fel van takarítva szól a zene, és plusz szolgáltatásként pedig ingyen lehet parkolni és nem kell mindenhol külön fizetni.

Miért is kéne nekem leadni az igényeimből, vagy másként, a kényelem feladása miért jelent egy jobb világot?

Lencsés István 2012.06.14. 15:16:50

@csak egy néző: Ha nem fogsz becézgetni akkor majd tán válaszolok a kérdéseidre ....

@koccintós: 1 . A mondatkezdés nagybetű , ha ezen nem változtatsz többet nem reagálok . Szoktam viccelődni , de csak azzal ami vicces nem a fontos dolgokkal . Nem ismétlem magam neked se többet , mert ez nem az általános iskola .... Nem a saját igazam ez csak hanem sokaké . Az igazamért pedig kiállok a végsőkig , kivéve az olyanokkal szemben ( itt nem rád gondolok ) akik értelmetlenek . Vagy hogy úgy mondjam idiótákkal nem állok le vitatkozni mert lesüllyedek a szintükre .

@DIldiko: Én nem fizetek senki helyett . El kell menni tanulni , vagy olyan munkát vállalni amelyből meg lehet élni , ilyen egyszerű .

@Lord_Valdez: Én arról beszéltem hogy itthon is lehet többet keresni csak tanulni kell , meg jól dolgozni , ahhoz nem kell kimenni külföldre , én ezt mondtam nem mást , kiforgatod a szavaimat . A FIDESZ álláspontja sosem változott . Most a leglényegesebb az államadósságcsökkentés , aki ezt nem fogja fel az tényleg menjen ki külföldre . Nem kell védeni a FIDESZ - t , amikor kell kiállnak mellettük , ez óriási különbség . Igen jól mondod hogy kevés az IGAZ MAGYAR EMBER , itt a blogokon például nagyon kevés van , hisz anonimkodnak , stb . Nem kell 10 milliós lakás , és lehet többet is keresni mint 80 ezer csak jól kell tanulni , jól kell szakmát választani és jól kell dolgozni . Az én intelligenciám átlagos , de a blogszféra anonimjainál jóval magasabb .

@büdipeti: Engem nem érdekel hogy 1 anonim mit gondol rólam , azaz jelen esetben te . Nem tiltok én meg senkinek semmit , hanem ezek alapigazságok amivel ha felfordul itt a sok ész nélküli anonim akik sem olvasni , sem értelmezni nem tudnak semmit akkor sem változik .

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 15:18:45

@Lencsés István: Írásjelek _elé_ nem teszünk szóközt, csak utána!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 15:21:43

@kolbászoszsömle: te már rég leadtál az igényeidből, ha teszkós kenyeret veszel és azt ráadásul valami jó dolognak gondolod... egyszer próbálj otthon kenyeret (liszt, víz, élesztő, só) sütni és hasonlítsd össze az eredményt azzal, amit veszel.
Az agyakat a legnehezebb átformálni, lassan már senki semmiben nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, csak üvöltöznek mindenfelé, hogy Gyurcsány pusztuljon meg Orbán pusztuljon és miért nem jut mindenkinek a plazmatévé és az ájfón mellé egy hawai miss universe is aki naponta háromszor lesz*pja...

csak egy néző 2012.06.14. 15:23:15

@Lencsés István:
Tisztelettel kérdezem,hogy mi a foglalkozása?

koccintós 2012.06.14. 15:24:02

@Lencsés István: Tanár úr! Igyekszem, a végsőkig megfelelni az általad támasztott szigorú, de igazságos követelményeknek! Sajnálom, ha komiszságnak érzed a megszólalásaimat, nem áll szándékomban becsmérelni a nagy és emberfeletti munkát, amit itt végzel, hogy szűk homlokunkba az igazság magját elültesd, hogy majdan egyszer a tudomány gyümölcseit szüretelhessük...

De nem folytatom, mert rájöttem: nem vagyunk méltók hozzád!

Divathullámtól átitatott álmagyarsággal kívánok mindenkinek sok sikert, a Tanár úrnak pedig jó egészséget, és kitartást!

:D:D:D:D:D:D:D

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 15:25:10

@Hepci: "Akkor lesz itt jobb világ, ha végre egyszer csökkenésnek indul a hipermarket/diszkont szektor piaci részesedése. Az emberek újra elkezdenek piacra járni, kenyeret a péknél vesznek, húst a húsboltban,"

Mások szerint akkor lesz jobb világ, ha pénz sem lesz, csak cserekereskedelem.
A kérdés természetesen ugyanaz, ami örök idők óta: hogy melyik leosztás kinek jobb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 15:26:47

@koccintós: na ja. És ha mégis bemerészkedsz egy szupermarketbe, akkor ott kb. a legszarabb tészta a Barilla.
Az olaszok valószínűleg (jobban) megértették azt, ha Gianni nem veszi/fizeti meg, amit Paola készít, akkor elébb-utóbb mindketten munkanélküliek lesznek...

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 15:26:54

@kolbászoszsömle: Pistát ilyenről ne akard meggyőzni - anonimként meg végképp ne. Ebben neki folytatólagosan igaza, sőt ténye van.

pimpulin549 (törölt) 2012.06.14. 15:31:27

@Lencsés István:

Az alábbiakban szeretnék reagálni azon szavaidra, amiket ugyan nem nekem címeztél, de nem tudom szó nélkül hagyni.

"Nem kell 10 milliós lakás"

De akkor milyen lakás kell? Budapesten 10 millióért két szobás panel lakást kapsz. Rosszabb kerületekben talán 9 miller. Ha egy ilyen lakásba mész albérletbe, a havi albérleti díjad nem lesz alacsonyabb, mint ha 20 éves hitelt a nyakadra veszel és azt fizeted havi szinten. az más kérdés, hogy akkor 20 év múlva, lesz egy addigra 50 éves panel lakása valakinek...

"és lehet többet is keresni mint 80 ezer csak jól kell tanulni , jól kell szakmát választani és jól kell dolgozni"

Ez nem igaz. A szegénység újretermeli magát. Tegnap olvastam valahol, hogy valaki azért nem lett diplomás, mert érettségi után apja nem engedte egyetemre, mert nem tudták a gyereket tovább eltartani. Ment szakmázni, dolgozni. Felnőttként beiratkozott munka mellett levelezőn főiskolára, levelező nem tandíjmentes, 4,9 átlaggal megcsinálta az első félévet, de a munkáltatóa közölte, nem úgy működik, hogy ő munkaidőben csak vizsgára menne. Ultimátumot kapott, vagy dolgozik, vagy iskolába megy. Kiiratkozott a suliból. És ő még csak szerencsés, mert az érettségiig eljutott. A legszegényebbeknek nincs eélyük felemelkedni, ha az oktatási rendszert szétverik, leviszik a tankötelezettséget, stb, még rosszabb lesz a helyzet.

Egyébként szociológiai alapismeret is, hogy a szegénység újretermeli magát, többszörösen is. Ha Orbán földtúró nemzetet akar, akkor lecsúszik az a réteg is, aki eddig nem ott volt, és totál balkán leszünk. Bár egyesek szerint már most is az vagyunk.

"Engem nem érdekel hogy 1 anonim mit gondol rólam , azaz jelen esetben te ."

Ha nem érdekel ténylegesen a szava, akkor minek válaszoltál neki? :)

koccintós 2012.06.14. 15:31:38

@dr. mesterseges szinezek: Miért, ha tudatosan figyelsz oda, mint egyszerű vásárló, és ennyit teszel a hazai termékek támogatásáért, hogy igyekszel azt megvenni (még annak árán is, hogy esetleg drágább, mint a külhoni), akkor azzal visszaléptél?

Erre tudom a választ: sokaknak nincs rá pénze. Tudom, de sokaknak meg lenne, ha nem szarnák le ívből... Így nehéz előrelépni, mert nem csak Gianninak kéne megérteni ezt, hanem sok Józsinak, Pistának (bocsánat Tanár úr, nem rád gondoltam :D te érted, tuti, vágom!:), meg Sanyinak is...

büdipeti 2012.06.14. 15:32:47

@Lencsés István: Tisztelt Lencsés István! Csak hogy tisztán lássam ezt az alapigazságot! Egyszer átmentem a rokonokhoz szüretelni Szlovéniába. Dolgoztam, bevallom. Már akkor divatmagyarrá váltam, vagy csak miután Írországban elkezdtem dolgozni. Illetve lehetek-e még újra magyar ( azóta amióta hazajöttem az írektől 6 éve dolgozom itthon kisebb-nagyobb megszakításokkal ).

Várom válaszát!

Üdv,

Ostoba Péter

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 15:33:03

@Hepci: Nekem nincs otthon rendes kemencém, a kenyérsütőgépben készült borzalmakról nem kívánok szót ejteni, és aki szerint a sütőben készült sült tészta az kenyér, azzal baj van.
A teszkós kenyér semmivel nem rosszabb, mint egy átlag kispék gyártmánya, sőt, azzal ellentétben a teszkós cucc egyenletes minőségű a termék.
Valóban, a fejekben kéne rendet tenni és elfelejteni a délibábos nagymamadagasztottaatésztátamikisülténmeggyerekkéntettemlibazsírbamártogatva életérzést.
Divat szidni a bevásárlóközpontokat, meg sztárolni a kisüzleteket, csak az a gond, hogy a kisüzletek általában a Metroból veszik az áruikat, a zöldséges meg a nagybani piacra jár paprikáért, a piacos nénike meg többet műtrágyázik, mint a minőségbiztosítással rendelkező nagybeszállító.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 15:38:13

@pimpulin549: neked valami irtózatosan pejoratív dolog a "földtúrás". Pedig figyeld meg, a földtúrás nagyon fel fog értékelődni, hamarabb, mint gondolnád. Ausztriában vagy a mediterrán világban most se gondolják olyan rettentő szégyennek túrni a földet...
Ilyen adottságokkal nevetséges az a szint, amit a magyar mezőgazdaság produkál a GDP-ben, tehát itt a legnagyobb a lehetőség az előrelépésre, nem az autógyártásban.

koccintós 2012.06.14. 15:39:13

@kolbászoszsömle: Megint beleugatok a máséba: szerintem nem egyről beszéltek...

Nagyon sokan próbálkoznának azzal, hogy tényleg minőségi, kézműves terméket állítsanak elő. Csak nem jutnak el a fogyasztóhoz. Szerinted erre mi a megoldás? Hagyni a faszba, majd lesz valami? Nyilván nem.

Van egy ilyen oldala is, amit írtál, persze. Ők azok, akik rövidtávon akarnak hasznot. De akik hosszú távon gondolkodva tudatosan építkeznek, azoknak talán lehetne egy olyan tudatos építkezéssel piacot teremteni... Nem biztos, hogy ez jó megoldás, franc se tudja... De politikusokra várni... Szerinted mit oldottak meg az elmúlt 22 évben? Szerintem nagyjából semmit.

Szóval ha mi magunk nem próbálunk meg valamit, akkor itt várhatjuk napestig, hogy csoda történjen... Nem fog.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 15:40:11

@kolbászoszsömle: az bájos, hogy pont egy magamfajta gasztrobuzival (ha fellengzős lennék: szakíróval, muhaha) vitázol kenyérügyben... :D
Nem lehet sütőben jobb kenyeret sütni, mint ami a teszkóban készül?
Hahahaha.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 15:40:59

@kolbászoszsömle: Hát, az állandó akciós standard fehér teszkó kenyér szerintem a nincslejjebb kategória.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 15:41:51

@koccintós: A dolog sokkal pragmatikusabb: majd ha a CBA, vagy a Mari néni kisbótja tart nyitva akkor, amikor nekem kedvem szottyan vásárolni ill. amikor belefér az időmbe, akkor oda fogok szokni. Addig azzal a céggel oldom meg - bizonyos kompromisszumokkal - amelyik erre az igényre érzékenyebben reagál.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 15:42:07

No, elnézést a nemes vitázóktól, megyek lendíteni egy klasszik kisvállalkozás (Magdi néni vendéglője) üzletmenetét Budaörsön.
Rájuk fér.

Sírköves Slomó 2012.06.14. 15:42:25

@Hepci: Annál nyárson jobb kenyeret sütök, sőt a nyárson sütés szerintem csak javítja a teszkósfehér ízharmóniáját.

koccintós 2012.06.14. 15:45:58

@dr. mesterseges szinezek: Világos, ezzel semmi gond nincs. Ez piacgazdaság, aki jobban kiszolgálja a fogyasztóit, nagyobb az áruválasztéka, olcsóbb - vagy ráadásul ezek együttesen igazak rá; nem oda megy a nyájas vásárló? Dehogyisnem. Ez oké.

De tedd a szívedre a kezed: sose lett volna lehetőséged még úgy vásárolni, hogy kimenni a piacra, vagy több időd akadt, esetleg átsétálni a közeli kis üzletbe?

pimpulin549 (törölt) 2012.06.14. 15:47:58

@Hepci:

nem a földtúrással önmagában van baj, hanem azzal, ha Orbán nem látja, hogy gépesítve megy a földtúrás. A magyar mezőgazdaság a rendszerváltás előtt ment gajdra, amikor az agrárolló kinyílt, jött a technika, de erre az akkori vezetés tojt, le is szakadtunk. Hirtelen megszakadtak a nyugati megrendelések, mert a magyarok nem t a nyugattól elvárt minőségben, mennyiségben hozni a szintet.

A mezőgazdaság versenyképessééhez gépesítés kell. Az nem fog menni, hogy kizavar egy millió embert a mezőre, mikor pár száz traktro, stb. elég.

Nincs semmi bajom a mezőgazdasággal. Azzal sincs semmi bajom, ha valaki kis házi kertje van, családi házában hoppiból magának termel. De ha mezőgazdasági terményekből akar Orbán valami olyat, aminek az ára nem az egekben van, hatékony és gazdaságos, akkor ahhoz nem kell sok munkaerő, hanem mezőgazdasági gépek kellenek, és csak annyi munkás, aki azokat kezeli, üzemelteti.

Orbán el van tévedve, ha szétveri a felsőoktatást, hogy menjenek szakmára az emberek. A földekre nem kapás, kaszás, sarlós kell...

Viszont van egy csomó más terület, amihez valóban szükség lenne emberekhez, ám ahhoz agyiteljesítmány kell, nem leragadni a 8 általános szinten. Ha a Foxcon is elküld hamarosan egy millió munkást, ne legyenek illúzióink, hogy hazánkban száőmszerint sokan megfognak élni temrelésből, mezőgazdaságból. Nem, robotok, gépek fognak ezeken a területeken dolgozni.

Nem azon területekre kell az emberi munkaerő most sem, és a jövőben sem, mint ami Orbán megálmodik.

szükség van termelésre, de automatizáltra. Szükség van viszont olyan emberekre, amiket nem ismétlem magam korábbi kommentben leírtam. Orbán nem látja át, hogy emberi munkaerő, nem azokra aszakterületkre kellenek ma, mint a Horthy korszakban kellettek.

Én azt szeretném, ha az ország fejlődne, és nem visszafejlődne. Orbán tatánál már az agylágyulás jelei mutatkoznak (ebben a többi párt sem kivétel).

pimpulin549 (törölt) 2012.06.14. 15:49:07

Bocs, megint kapkodtam, elgépeltem.

Lencsés István 2012.06.14. 15:50:21

@kolbászoszsömle: Direkt írok így .

@csak egy néző: Pék - cukrász , sportkommunikátor és könyvtáros .

@pimpulin549: Olyan lakás amely nem kerül sokba Minek két szoba ? :O Egyben is el lehet élni . 9 miller , ilyen szó nincs , tehát remélem nem kell mondani mi következik ha nem lesz normális szó .... Elöször is tisztázzuk majd hogy mi a szegény , mert ez ugye mindenkinek más . Annak a gyereknek aki nem lett egyetemista el kellett volna szabadidejében menni dolgozni ( Diákmunka ) , ahogy én is tettem , ilyen egyszerű az egész . Az oktatási rendszerben vannak hibák , azt javítják most . A tankötelezettséget nagyon jó hogy leviszik hisz sokan csak azért vannak suliban , mert nem akarnak dolgozni , ugyanis azért vannak munkanélküliek , mert nem akarnak dolgozni . A balkán mindenkinek más .... Azért válaszoltam neki , mert még gondoltam hátha észbe kap .

@büdipeti: A rokonai ha nem magyarok akkor már maga sem az . Nem ez a neve , így többet tényleg nem reagálok , ha komolytalankodik .

koccintós 2012.06.14. 15:54:33

@büdipeti: Sajnálom, Peti.

Láthatod, nekem már nem is válaszolt... Nehéz egy rajongó élete, ha ilyen messzeségben van a példaképe! :D

Sírköves Slomó 2012.06.14. 15:55:35

@pimpulin549:

1. Igaz hogy gépesített a mezőgazdaság és kis telkeken eszköz nélkül soha nem lesz versnyképes gazdaság. DE: leköti a munkanélkülieket és enyhíti a nyomort, van gazdasági emelő hatása, tehát JÓ.

2. felsőoktatást most éppena szlovákok 'verik szét'. Ha valaki abban töri a fejét érettségi előtt, hogy nyugatra megy dolgozni, annak fizessék a tandíját az ottani adófizetők. A szakmunkások meg kellenének, nincs elég. Egész egyszerüen az eddigi lufiban diplomás lett az is, aki szakmunkásnak sem jó, nem a színvonal volt magas a sok diplomagyár miatt.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 16:01:01

@koccintós: Történetesen mindkettőt megteszem hétközben, a minimálbevásárlás során, ill. mézet/gyümölcsöt emberemlékezet óta csak piacon vásárolok.
De keresztes hadjáratra nem vagyok képes/hajlandó.
Pont ugyanolyan szar gyümölcsöt, mint amit a tesco képes prezentálni, simán rohaszt a sarki zöldséges is, éppen csak az árából nem hajlandó engedni az utolsó utáni pillanatig. Így teljesen megértem, hogy aki az árra érzékenyebb, már azért sem tér be oda, amiért érdemes volna.

büdipeti 2012.06.14. 16:03:01

@Lencsés István: Köszönöm válaszát! Valóban nem Ostoba a vezetéknevem. Elnézését kérem! Próbálok komoly maradni. Most az a kérdés merült fel bennem, hogy ha édesapám, és édesanyám Magyarországon látták meg a napvilágot és azóta is magyar állampolgárok, viszont apai ágról van pár rokon, akiket lecsatoltak Ön is tudja mikor, és rendkívül ostoba módon Szlovéniában maradtak, akkor biztos hogy nem vagyok magyar? Ez a magyarság ha nem pusztán állampolgárság kérdése, akkor még mi játszik közre?

Maradok tisztelettel,

Péter

koccintós 2012.06.14. 16:03:09

@dr. mesterseges szinezek: És ez az, amivel nem tudsz mit kezdeni, akármennyire is vennéd a magyar terméket... Igen, sajnos ebben van valami. :(

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 16:03:41

@Hepci: ha szerinted, gasztobuzi szerint egy otthoni egyengáztűzhely sütőjében tartható a technológiailag elvárt hőmérséklet és páratartalom, akkor nem érdemes vitatkozni, mert nincs miről.
Ha szerinted egy egyensütő hőtehetetlensége elégséges ahhoz, hogy beledugj egykilóhúszdeka tésztát, hááát, nem is tudom.
Szóval én kipróbáltam már néhány dolgot, de rendes kenyeret, pont a méret miatt, nem lehet sütőben sütni, mert a kemencével összehasonlítva az a tíz perc, amivel lassabban melegszik át benne a tészta az pont az a tíz perc, ami alatt tönkremegy.
Persze a saját maga (esetleg családtagja) által elrontott dolgot az ember még csak-csak megeszi, de azért álljunk már meg!
Nemsokára azt fogod magyarázni, hogy az otthon készített rizsescsoki jobb, mint a folyékony nitrogénnel lehűtött bolti?

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Dehogynem! A vegeta meg az erőspista.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 16:05:16

@Lencsés István: "ugyanis azért vannak munkanélküliek , mert nem akarnak dolgozni "

Megin jómondod, Pistám. Ha akarnának dolgozni, megvolna a teljes foglalkoztatottság. Az egymillió új munkahely is létrejött, csak nem akarják betölteni a lusták, inkább iskolába mennek.

Sátán meg a Jocó 2012.06.14. 16:06:02

@Link Elek: na majd megnézem, mit lépnének az állampolgárok, ha itt is hat napos munkahét, 12-14órás munkanap lenne bevetve általánosan, mint Japánban. Versenyképesek, igaz, de milyen áron? Kicseszett dilis népséggé vált.

@Lord_Valdez: 3. igen, de kihagytad azt, hogy a multik a munkavállalók mindösszesen 6%-át foglalkoztatják (többit a kkv-szektor). Levontad az állami támogatásokat, és a kitalicskázott pénzeket is? Kíváncsi lennék, mi marad. :(

@Zsdanov: lehet Horthyt szidni, de, hogy egy háború után szétszabdalt, természeti kincseitől, közlekedésétől, nehéziparától megfosztott, padlón lévő országot 10-12év alatt Európa jelentős államai közé emelte, az vitathatatlan. Mi hol is tartunk 22év után?

csak egy néző 2012.06.14. 16:07:56

@Lencsés István:
Pék,cukrász,sportkommunikátor,könyvtáros. Húha.Ennyi rokon foglalkozás azért nem semmi.Ezek szerint te egy igazi poliészter vagy,ahogy anno a seregben mondta egy igen művelt őrmester.Csak tán nem a diákmunka és ennyi szakma tanulása mellett még egyetemet is tudtál végezni??

büdipeti 2012.06.14. 16:10:00

@koccintós: Ne csináljon ebből viccet! Adja meg legalább a keresztnevét, akkor írok magának! Az hogy koccintós, az nem a valódi neve! Megyeznekem.

dr. mesterséges színezék 2012.06.14. 16:10:56

@csak egy néző: Pista szerényen még ki is hagyta a blogbohóci állását a felsorolásból.

Lencsés István 2012.06.14. 16:15:36

@büdipeti: Nincs mit , semmi baj . Nem kellett volna Szlovéniában maradni . Az EMBER lélekben leginkább MAGYAR . Kérdezhet nyugodtan félre ne értse de aki anonim az alapból nem MAGYAR .

@csak egy néző: Nem rokon foglalkozások . Polihiszotrnak mondják . Alapfogalmakkal nincs tisztában . Nem egyetemet végeztem , hanem főiskolát ott lettem sportkommunikátor .

Nem csak szomorú dolgok vannak itt a kommentelők között hanem tényleg elmebetegek is , akinek az ember MAGYARul le írja hogy nem reagál , de csak azért is próbálkoznak mint a kutyák , lehet elöző életükben azok voltak , vagy most akarnak azok lenni , vagy az utóéletükben lesznek azok ? Majd kiderül , de továbbra sem veszem őket számításba . :)

koccintós 2012.06.14. 16:16:39

@büdipeti: Nem, tényleg, a nevem: Idegenszívű Szabolcs.

Izraelben láttam meg a napvilágot, anyám roma származású, apám hithű ortodox zsidó. Gyerekkoromban kisantantos katonának öltözve játszottam szlovák és román pajtásaimmal, akikkel azóta is jóban vagyok. Iskolákat különböző kozmopolita és liberális helyen végeztem, a rendes magyar emberektől irtózom.

Azt hiszem ennyi. :D:D:D:D:D

koccintós 2012.06.14. 16:20:38

@Lencsés István: Csak keményen, Tanár úr! Azt a teremburáját!

Állni kell az ütéseket, mint ahogy az elődök is, tatár-török-labanc-szovjet hordák ellen! :D:D

Sajnálom, ha kutya mivoltommal összevizeltem a harcmezőt! :D:D:D:D

büdipeti 2012.06.14. 16:22:20

@Lencsés István: Nem kérdezek többet, mindent értek. Legközelebb, ha arra járok megpróbálom meggyőzni a rokonokat, hogy jöjjenek Magyarországra.

büdipeti 2012.06.14. 16:25:10

@koccintós: Ön egy beteg ember. Sajnálom hogy így kellett felnőnie. jajjdetolom.

csak egy néző 2012.06.14. 16:26:05

@Lencsés István:
Köszönöm a felvilágosítást,mert hogy az alapfogalmakkal sem vagyok tisztában
poliészter vs polihisztor ügyben.Bizisten továbbítom a hajdani őrmesternek.Még annyit áruljon el nekem nagytiszteletű,bölcs tanítom,hogy melyik zsebében hordja a bölcsek kövét és hogy tudnék én is szert tenni rá???Tudom tanulni,tanulni,tanulni.Mondá VI.Lenin.De én az ön tanácsára lennék kiváncsi.

koccintós 2012.06.14. 16:27:18

@büdipeti: Tényleg jól nyomod! :D

Vidd magaddal a Tanár urat, egyetlen kinyilatkoztatásával hazaterel mindenkit! :D

Megyek, mert dolog van! Minden jót mindenkinek!

Tanár úr! Tartom szerencsémnek! :D:D:D:D

büdipeti 2012.06.14. 16:31:39

@koccintós: Remélem egyszer majd rájön Ön is mi az igazság, csak nehogy már késő legyen.

Peace. jelentsen is bármit!

mókáné 2012.06.14. 18:52:18

@kolbászoszsömle:

"Az, amit te mondasz, az nem az általános jólét, hanem csak egy cél teljesítése.

Minden cselekedetünk mögött, mely nem csupán spontán, ott van a cél, melyet megfogalmazunk és teljesítünk.

"az általános jóléthez hozzátartozik az impulzivitás lehetősége is, teszem azt az jut az eszembe, hogy elmegyek és megvacsorázok a párommal a pizzériában, akkor ezt megtehetem, anélkül, hogy erre külön fel kéne készülnöm."

Ez is csupán egy cél. Vacsora a párommal a pizzériába. Bármikor. Honnan tudok felszabadítani pénzt rá? Vannak-e káros szenvedélyeim? Melyik az, melyről le tudnék mondani? Bedobom az összeget egy befőttes üvegbe, amiből bármikor elvihetem a barátnőmet pizzériába.

Cél. Lehetőségeim. Ezeket érdemes mérlegelni.

mókáné 2012.06.14. 19:07:15

@DIldiko:

"Szeretném a gyerekeim egyetemi oktatását fizetni - ne nem a tan díjat, hanem a megélhetésüket a tanulmányaik alatt,"

Ezt vettem előre, mert nyaralni addig nem mentem, amíg nem volt rá pénzem és elég volt csupán az, ha napozhatok, egy kicsiny zöld bárhol.:)

A gyerekek taníttatása a legfontosabb. Nekem 3 gyermekem van. Mindegyikre rövid lejáratú betétet kötöttem (5 évest). Olyan konstrukciót választottam, ami inflációkövető és az összeget magam döntöttem el.

Mennyi van, melyet erre a célra el tudnál különíteni? Hol van az a rés, ahol kicsit többet költesz és át tudod erre a célra csoportosítani?

Most a harmadik gyerekemnek gyűlik ez a megtakarítás. A nagy abból tanul az egyetemen, és mellette dolgozik hétvégén . A középsőnek már odaadtam (első éves gimnazista), de ő szintén gyarapítja diákmunkával az összeget.

"Nem akarok palotát, luxusautót, luxusnyaralásokat."

Én sem. A héten ajándékoztam el a 24 éves hűtőmet. Kicsit sajnáltam különben, mert semmi baja nem volt, nincs.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 19:29:26

@knausz: Ok, de ez az egész onnan indult, hogy ha az ember fizetése elmegy a lakhatására és a kajájára, akkor az nem a jólét, és ha ennél többet akar, akkor nem akar túl nagyot.
Szerinted elegendő felírni azt egy cetlire, hogy több pénzt akarok keresni, mint amennyi elmegy a rezsire, meg a kajára, és ha ez megvan (a felírás), kész is az első lépés?
A megoldás pedig az, hogy nem kapcsolom fel a villanyt, fürdővízzel öntöm le a vécét és lemondom az Internetet?
Hogy hátra lépek kettőt, miközben az egyik oldalról az állam tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést, a másik oldalról pedig nem követeli meg a létminimum kifizetését annak, aki eladja a munkaerejét?
A béralkukba történő állami beavatkozás szükségességére főleg a szegény országokban lenne szükség!
Ez igazából minden szereplőnek érdeke lenne, hiszen egy olyan helyen, ahol a munka mellett nem lehet anyagilag fejlődni, nem lehet minőségi munkát elvárni, ott, ahol a munkahely nem érték, hiszen nem több leszel tőle, csak fáradtabb, nem lehet elvárni azt, hogy nagy odafigyeléssel, hatékonyan csinálja valaki a dolgát.
És egyszerűen nem igaz, hogy nincs pénz ebben az országban!
Metrót, autópályát, vasutat, stadiont, stbt pl. világszínvonalú árakkal tudunk építeni, világszínvonalúak műszaki cikkeink árai is, világszínvonalú szinte mindennek az ára, csak a bérek vannak helyi szinten.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 19:34:00

@Lencsés István:
Hogyne lehetne, de itt orvosként aligha fogsz 600 ezret keresni egy hónapban.

"A FIDESZ álláspontja sosem változott ."
MUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

"Most a leglényegesebb az államadósságcsökkentés"
Értem. Akkor nyilván stadionokat se lenne szabad építeni, meg extra milliárdokat egyházaknak.

"Igen jól mondod hogy kevés az IGAZ MAGYAR EMBER"
Itt csak magyarok vannak. A MAGYAROK lehet, hogy MAGYARországba élnek, de itt Magyarországon főleg csak magyarok vannak.

"hisz anonimkodnak"
Mint ahogy te is. Ez nem valószínű, hogy valódi név.
De nem is számít.

"Nem kell 10 milliós lakás"
Tisztában vagy te a budapesti ingatlanárakkal?

" , és lehet többet is keresni mint 80 ezer csak jól kell tanulni , jól kell szakmát választani és jól kell dolgozni ."
Hogyne, de az én szakmámmal Németországban 4-5000 eurót kapnék havonta, itt meg... És én még nem is panaszkodhatok, mert az átlag többszörösét keresem.

@Sátán meg a Jocó:
"a multik a munkavállalók mindösszesen 6%-át foglalkoztatják (többit a kkv-szektor). Levontad az állami támogatásokat, és a kitalicskázott pénzeket is? Kíváncsi lennék, mi marad. :("

A 6% valójában 29. www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/kkv.pdf
Nem kapnak állami támogatást, csak adókedvezményt. Azaz az általuk megtermelt profit kisebb részét adózzák le, mint mások.
A "kitalicskázott" pénzt előbb meg is termelték.
Emellett ők adják a magyar export 70%-át. www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbszemle/mnbhu_msz_200907/munkacsi.pdf

mókáné 2012.06.14. 20:01:59

@kolbászoszsömle:

"A megoldás pedig az, hogy nem kapcsolom fel a villanyt, fürdővízzel öntöm le a vécét és lemondom az Internetet?"

Akár. De ne nevess ki, egy tanácsot most adok, ezt Angliában árgus szemekkel figyelték, itt közzéteszem. Ha hülyeségnek tűnik is, ha odaveszik a tekintélyem, akkor is.

Tanács: wc tetejét mindig le kell hajtani és ezt komolyan ellenőrizni. Így marad meg a pénz. Garantáltan. Nem nagy dolog, már évek óta csinálom és bevált!

"ahol a munka mellett nem lehet anyagilag fejlődni, nem lehet minőségi munkát elvárni,"

Rengetegen keresnek jóval kevesebbet, mint amennyit az asztalra letesznek pl. pedagógusok, gondozónők, ápolónők.. és mégis minőségi munkát végeznek.

"ott, ahol a munkahely nem érték, hiszen nem több leszel tőle, csak fáradtabb, nem lehet elvárni azt, hogy nagy odafigyeléssel, hatékonyan csinálja valaki a dolgát."

Mentalitás kérdése. Én több pénzért sem lettem volna jobb gondozónő és fillérekért írtam a helyi lapokba, most pedig teljesen ingyen, amikor arra megkérnek.

Lehet, hogy megint furcsákat gondolsz, de azt mondom: a pénznél vannak sokkal fontosabb dolgok pl. a kapcsolatok, melyekből lehet pénz.

Ami lényeges: ne a panaszkodás hassa át az életedet, hanem az öröm. Kívánom.:)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 20:18:55

@knausz: Lehet, hogy valaki szaré-húgyé tisztességes munkát fog végezni, de ezt nem lehet elvárni.
A többség nem is fogja megtenni.
Ha fizetgetnek, dolgozgat.
A kapcsolatokból való megélést pedig inkább nem minősítem.
Az olyan politikusi.
És persze, hajsam le a vécéülőkét, és majd több pénzem lesz!
Meg ha háromszor megkocogtatom a villanykapcsolót, akkor nem üt el a szerdai gyors.

Amennyiben panaszkodás az az elvárás, hogy azt a munkát, ami nem termel annyi értéket, amennyiből el lehet tartani a munka elvégzőjét, azt ne végeztessék el, akkor igen, panaszkodok és panaszkodni is fogok.

mókáné 2012.06.14. 20:36:39

@kolbászoszsömle:

"panaszkodok és panaszkodni is fogok."

A Te életed és Te éled. Ha átpanaszkodod, akkor bánni fogod, mert nem tudtad megélni.

Semmiből nem áll lehajtani a wc ülőkéjét és lám, még ez is gondot okoz. Az emberektől így nagyon nehéz elvárni, hogy kezükbe vegyék a sorsukat.

Lencsés István 2012.06.14. 20:38:14

@büdipeti: Ha már kiment ne jöjjön vissza ....

@csak egy néző: Még írni sem tudsz , ha ez nem változik , nem reagálok .

@Lord_Valdez: Van sok orvos aki 600 ezret keres 1 hónapban , de azok már igények az meg már megint más téma ....
Ha továbbra is " .... muhahaházik .... " akkor nem reagálok , ez bölcsödés szint magától . Stadionok kellenek , mert bevétel és abból lehet csökkenteni az államadósságot . Az egyházaktól pont hogy pénzt vontak el de ez se zavarjon .... A MAGYARokat az IGAZ MAGYAR EMBER nagybetűvel írja , de te sem magyar sem ember nem vagy hisz még neved sincs így csak emberszerű lény vagy .... Nekem ez a nevem . Énm nem fosok , mint te például . Tisztában vagyok a budapesti ingatlanárakkal , de lehet vidéken is lakni , meg olcsón is lakást venni , csak ész kellene hozzá ami sok embernek nincs . Itt is lehet jól keresni de a pénzéhes ember megint nem MAGYAR . Az átlag megint mindenkinek más .

Sírköves Slomó 2012.06.14. 20:41:09

@knausz: Bocs, most kapcsolódom be. Mi van a vécéülőkével?

Amúgy egyetétek, a panaszkodás akkor sem segít, ha már az éhhalál küszöbén vagyunk, viszont árt és megutálnak az emberek.

Amelyik birka béget, az nem tud legelni. Aki ezt kihasználja az meggazdagszik..:)

mókáné 2012.06.14. 20:49:50

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Mi van a vécéülőkével?"

Feng Shui. Én ebben nem hittem. Ezt az egyetlen elemet emeltem ki, hogy a wc ülőkéjét mindig le kell hajtani és akkor a pénz a családban marad.

Mit veszíthetek?- gondoltam, megpróbálom. Volt konfliktus, nem mondom, mert percenként ugráltam be a családtagok után lehajtani és voltak olyanok is, akik direkt úgy hagyták!

A lényeg, hogy azóta valóban több a pénz és én bárhol vagyok, már automatikusan hajtom le a wc tetejét. Maradjon mindenütt pénz, ha ez ennyire egyszerű.

Londonban voltam egy turista csoporttal és ezt elmeséltem 1 embernek, de aztán azt vettem észre, hogy mindenki engem hallgat. Aztán, hogy ők ezt megcsinálják. Nevettek ugyan, de megcsinálják.

Évek óta ez van nálam és nem panaszkodom.

Link Elek 2012.06.14. 20:51:13

@Csiken Disztroly:
a mai vilagban azok az orszagok kepesek jelentosen novekedni, amikben van ~10000 vilagpiacra termelo ceg. a nagyokban (japan,usa,nemeto,kina) megy ugy, hogy ezek az adott orszagban jottek letre, a kicsiknek (luxemburg, szingapur, svajc) nincs mas lehetoseguk, mint ODACSABITANI.

vagyis nem sok a multi Mo-n, hanem KEVES!

Sírköves Slomó 2012.06.14. 20:54:54

@knausz: Hát mit mondjak, én is nevetek. Vagy sírok? Nemtom. Annyit értek hogy ha hoz az ember bármilyen szabályt és végrehajtja, akkor nő az önfegyelme. A többi elég voodoo.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 20:58:30

@knausz: attól, hogy lehajtom a vécé ülőkéjét, attól nem leszek gazdag.
Ha ebben hinnék, hihetnék akár a matolcsizmusban is, vagy akár Jézus Krisztusban.
A sorsomat pedig igen is a kezemben tartom: elmentem a családomtól, jó messzire, mert ott, ahol éltem eddig, ott nem fizették meg a munkámat.
Nem maradtam otthon, panaszkodni, közalkalmazotti bérből élve még napi hat órát fusizni (lehetőleg munkaidőben), meg építeni a kapcsolatokat, hogy majd egyszer, azokra támaszkodva talán majd jobb lesz, hanem fogtam magam, és elhúztam a véres gecibe egy olyan helyre, ahol nem abban kell versenyezni, hogy ki zsákmányoltatja ki magát jobban, ahol arra felvetésre, hogy bakker, ennyiből nem lehet megélni, tehát nem is lehet tisztességesen elvégezni a feladatot, hogy de vannak, akik hobbiból, elhívatottságból csinálják.

spongya.bob 2012.06.14. 21:06:33

@Sátán meg a Jocó:
na majd megnézem, mit lépnének az állampolgárok, ha itt is hat napos munkahét, 12-14órás munkanap lenne bevetve általánosan, mint Japánban.

- Ha nem tudod mi zajlik Japánban, akkor minek magyarázol. 12-14 órás munkanap, hat napos munkahét :DDD
Ne olvass több mangát, nem neked találták ki :DDD

csak egy néző 2012.06.14. 21:20:49

@Tyss:
Köszönöm a linket Lencsés István-rol.Ez mindent elárul erröl a balfasz pistikéröl.Igazi agymosott fideszes,hatalmas élettapasztalattal.hFogadok,amikor senki sem látja,szopja az ujját a csattogós lepke tologatása közben.A párjával nagyon egymáshoz illenek.(a lány kezéből a ló sem enné ki a cukrot).Igaz a mondás a zsák és a foltja...És ez a köcsög oktat itt ki mindenkit.Belegondolok,hogy ezek még szaporodni is fognak....

csak egy néző 2012.06.14. 21:25:21

@Lencsés István:
Kisköcsög megnéztem a Facebook oldalad.A képeid mindent elárulnak,magukért beszélnek.És még te oktatsz itt ki embereket?

mókáné 2012.06.14. 21:43:51

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Működik. Tényleg ingyen van és mégis oly nehéz elfogadni?:)

Sírköves Slomó 2012.06.14. 21:46:09

@knausz: Nemtom, egzaktabbnak tünik havi 10et félretenni, mint WC-re járni, ha meg akarok takarítani. Nekem..:)

mókáné 2012.06.14. 21:49:19

@kolbászoszsömle:

"A sorsomat pedig igen is a kezemben tartom: elmentem a családomtól, jó messzire, mert ott, ahol éltem eddig, ott nem fizették meg a munkámat."

Én is elhagytam. Mobil vagyok. Az autó is bérelt. Bárhová oda kell menni, ahol munka van.

Mennyire tartjuk kezünkben a sorsunkat? Ez érdekes kérdés. Hiszek, Te nem. Nyilván másképpen gondolkodunk erről.

Az út, a lélek útja is - nekem. Azon mennyit sikerül bejárni, mélyülni, épülni, jobb embernek lenni. Nekem fontos ez!

"és elhúztam a véres gecibe egy olyan helyre, ahol .."

Ahol most boldog vagy? Elégedett?

mókáné 2012.06.14. 21:51:29

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Kössünk egyességet: tedd félre a 10 ezret és zárd a wc ülőkéjét becsülettel.

Hamar lesz eredménye. Engem itt megtalálsz és nyugodtan olvass be, ha mégsem!:)

A próbát sem éri meg?

Sírköves Slomó 2012.06.14. 21:54:13

@knausz: Nincs WC ülőkém! Esélyem sincs!

mókáné 2012.06.14. 21:56:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Van az a vicc az emberről, aki Istenhez fohászkodik.
- Uram, ötöst szeretnék a lottón!
Mire az Isten:
- Legalább egy lottószelvényt vegyél, fiam!

Hát így állunk.:)

dbeata 2012.06.14. 22:00:09

@knausz: Látom sikerült megvadítanod a kommentelőket egy ártatlan kis tréfával. Így legyen lottó ötösöm is! :)

A wc tetőt nem azért tartják csukva, hogy ne szökjön el a qi?

dbeata 2012.06.14. 22:01:27

@knausz: Azért ez durva! Ne tessék a fejemben turkálni, kérem...:)) (lottó)

Sírköves Slomó 2012.06.14. 22:02:20

@knausz: Nem járok klóra. Fényevő vagyok, apám is az volt. Én ebben hiszek, csomó pénzt megfogok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.14. 22:10:47

@Lencsés István:
Persze, de nem államtól, hanem zsebbe a betegektől.

Mond csak, mi mást lehet mondani egy ilyen kijelentésre:
"A FIDESZ álláspontja sosem változott ." ,miközben pár havonta köpik szemen magukat?
Pl. 2008-ban még Free Tibettel baszogatták az MSZP-t, most meg begyűjtik a tibeti aktivistákat a Kínai Kommunista Párt látogatása alkalmából?

"Stadionok kellenek , mert bevétel és abból lehet csökkenteni az államadósságot ."
Neked nem fáj, amikor ilyeneket mondasz? Amikor minden sportklub állami támogatásra szorul és még így se tudják legalább állagmegóvó szinten tartani a saját stadionjukat.
Azért a pofám leszakad.

Úgy érted, hogy a katolikus egyháznak jutattott extra 25 milliárd valójában az elvonás egy formája volt?
Ez olyasmi lehet, mint az egykulcsos SZJA 16 és 20%-os kulccsal. Ez valami olyasmi, amit pártonkívüli nem érthet.

"A MAGYARokat az IGAZ MAGYAR EMBER nagybetűvel írja "
Az lehet, de a magyar ember nem, mert tudja, hogy mellékneveket és közneveket nem írjunk nagybetűvel, pláne nem csupa nagybetűvel.

"te sem magyar sem ember nem vagy hisz még neved sincs így csak emberszerű lény vagy"
Lebuktam, valójában amerikai gyártmányú mesterséges intelligencia vagyok.

"Nekem ez a nevem ."
Na persze, de honnan veszed, hogy én pedig nem Lord Valdez vagyok?
Amellett, hogy rohadt nehéz ám kideríteni, csak felmész a Liberatórium facebook oldalára és megnézheted. Meg rólam is egy ezeréves képet.

"Tisztában vagyok a budapesti ingatlanárakkal , de lehet vidéken is lakni"
Hogyne, hogy aztán ingázhass be Pestre dolgozni. Nagy ötlet.
" , meg olcsón is lakást venni , csak ész kellene hozzá ami sok embernek nincs ."
Hogyne pl. Orczy-téren egész nagyokat, de te költöznél oda? Nem.

mókáné 2012.06.14. 22:12:40

@dbeata:

"A wc tetőt nem azért tartják csukva, hogy ne szökjön el a qi?"

Azt én nem tudom, de működik.

"(lottó)"

Egy szelvényt vettem életemben és azonnal lett kettesem. Mondom: nyerő fázisban érdemes abbahagyni.

Többet azóta sem lottóztam. Túl bonyolult nekem.:)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 22:17:45

@knausz: Van, akinek öröm az utazás, van aki szeret új helyeket megismerni és van olyan, aki viszont nem.
Nekem nincsenek tárgyaim, amikhez ragaszkodom, nincsenek rituáléim, amiket végrehajtva teljesnek érzem magam.
Nekem családom van, akiket ritkán látok, gyerekeim, akikkel legfőképpen telefonon tatom a kapcsolatot.
Hogy boldog vagyok-e attól a tudattól, hogy a választásom az, hogy vagy a gyerekeimet szakítom ki a (nyelvi)közösségből, és elhagyom a hazámat, a szülőföldemet, vagy maradok egy olyan helyen, ahol nincs perspektíva?
Hát, nem is tudom!
Az érzelmi kötődés hiánya bizonyára előny a jelen Magyarországán.

mókáné 2012.06.14. 22:34:01

@kolbászoszsömle:

"teljesnek érzem magam."

Az ember folyamatosan döntéseket hoz. A fizika távolság nem azonos a lelki távolsággal.

A távolságot, mint üveggolyót megkapod - mondja József Attila.

Ami fontos: miképpen éled meg az egyedül töltött időt és miképpen azt, amikor velük lehetsz.

Popper Péter azt mondta: Az ember mindig egyedül van. A magányába nem vihet senkit. A kérdés az: tudsz-e teljességet varázsolni, tudod-e semlegesíteni a haragodat?

Láss perspektivikusan! Hátha tanulna ott gyermeked később. Már előny a helyismeret, nyelvismeret. Megtanultál alkalmazkodni. Megtanultál túlélni. Értékeld és fogadd el magad teljesnek!

Ott sincs wc-ülőke? @Elli Vízel - The Ultimate Survivor: blogtársnak, látod, esélye nulla!:)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.14. 23:07:42

@knausz: Ennek így nincs értelme, ez pszichopátia.
Ha az lenne a fontos számomra, hogy hogyan élem meg a családom nélkül töltött időt, nem pedig az, hogy legyek velük, akkor nem lenne családom.
Egyedül az ember mobilis, beleugrik dolgokba, kockázatot vállal, de amikor arról van szó, hogy az óvodáért fizetni kell, a bölcsőde annyiba kerül, hogy nem éri meg elmenni dolgozni, mert egy diplomásnak nem fizet annyit az állam az egészségügyben, hogy fedezze a bölcsőde költségeit, plusz a gyerek hazahordott betegségeit, akkor nem azon fog filózni, hogy lelkileg azért közel van-e, hanem azon, hogy ha nem utazik haza, akkor az tízezer forint többletet jelent az otthoniaknak.

Egészen mások lesznek a motivációk, a drive-ok miután látja sírni az ember az anyját, miután közli vele, no, mama, jól nézd meg az unokád, mert legközelebb már csak szkájpon látod, mert úgy néz ki, pár évig látogatóba sem jövünk haza...
Az a kérdés pedig merőben hipotetikus, hogy tudom-e semlegesíteni a haragomat, mivel arra az emberre igenis haragszom, aki szánt szándékkal, vagy butaságból, de szorgalmas munkával, fáradhatatlanul küzdve tönkretette az országot!
Mindegyikre, egytől egyig!
Antall-lal kezdve, Hornon át Orbánig és nem is fogok nekik megbocsájtani.
Bocsásson meg nekik az Isten, mert ha van, az a dolga.
Én viszont gyűlölöm őket azért, amit tettek, azért mert ellopták az életem nagy részét, és azért, mert még a gyerekeim életét is ellopnák.
Gyűlölöm őket, mert engem, a magyar embert ellehetetlenítettek Magyarországon, mert gyakorlatilag gazdasági menekültként kell élnem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.14. 23:14:00

@kolbászoszsömle: nem fárasztalak tovább, köztünk nincsenek kapcsolódási pontok.
Eszegess teszkós kenyeret, mert az jó.

dbeata 2012.06.15. 07:04:33

@knausz: Jó volt? Vagy nem?

Én sem vagyok egy nagy lottózós. De azért a Mikulást várom.

DIldiko 2012.06.15. 07:37:15

@Lencsés István: "El kell menni tanulni , vagy olyan munkát vállalni amelyből meg lehet élni , ilyen egyszerű . " - szóval nem kell munkás, egészségügyi dolgozó! Mert őket nem fizetik meg! Meg még nagyon sokakat sem! Dolgozunk, nagyon sokan, és mégse tudunk tisztességgel megélni! Azok sem, akik nem vettek fel felelőtlenül 10 milliós hiteleket mert elhitték, hogy 3 szoba, 4 kerék az JÁR - mert megérdemeljük. Tényleg megérdemeljük, de nem kapjuk meg, mert lehetőség sincs. Az ország déli és keleti vidékén a dolgozók örülnek a minimálbérnek, még a 6 órásnak is, mert a munkanélküliség közelíti a 20 %-t. Ezért elmennek a gyerekeink egy olyan országba, ahol EMBERként élhetnek!

DIldiko 2012.06.15. 07:46:37

@knausz: "Ezt vettem előre, mert nyaralni addig nem mentem, amíg nem volt rá pénzem és elég volt csupán az, ha napozhatok, egy kicsiny zöld bárhol.:)" - mi se voltunk nyaralni 11 éve. Akkor voltunk utoljára a Balatonon. Mindketten dolgozunk, az ország észak-keleti részében. Gyűjtögetünk kicsit, de sajnos nem lesz elég! Még 1 tanévre sem. Ha a fiúk egyetemisták lesznek ellátásuk havonta min. 100eFt-ba fog kerülni (50e Ft/fő). Ez kizárólag a kollégium, bérlet, napi 1000 Ft, amiből tisztálkodni, enni kell nekik. Ha egy kávét akarnak inni, vagy egy üdítőt, esetleg 1 fagyit ennének akkor arra ebből már nem telik.
Az egyikünk fizetése megy nekik - a másik a rezsire talán elég lesz. Mi mit fogunk enni 5 évig? Pedig most se dőzsölünk, nem járunk sehová, nem veszünk ruhát csak ha elszakad vagy a fiúk kinövik, nem eszünk drága élelmiszert - mindig figyelem, hogy hol a legolcsóbb a tej, sajt, hús. Azaz nincs miből félretenni annyit, hogy elég legyen. Az,hogy nyugdíjunk nem lesz elég az éhenhaláshoz sem 20 év múlva arról ne is beszéljünk, mert félre kellene tenni a mostani fizetésünk kb. 20%-t erre is. A másik 20-30%-t a gyerekekre, és a maradékból meg emberhez méltó életet kellene élni ami nem megy. Egyszerűen lehetetlen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.15. 08:17:35

@DIldiko: Nem hajtjátok le a vécédeszkát, az az oka...

Mad Mind 2012.06.15. 08:26:48

@Lencsés István:
Hol is van 3% és 1,5% növekedés? Ennyit arról, hogy nem tudják mi a jó nekik.

mókáné 2012.06.15. 09:01:12

@DIldiko:

"Ha a fiúk egyetemisták lesznek ellátásuk havonta min. 100eFt-ba fog kerülni (50e Ft/fő)."

A fiam kollégiumi díja kb. 10 ezer forint/ hó és mellette dolgozik. A lányom szintén dolgozik és ő Németországban szeretne tanulni. Ott ingyenes az oktatás.

Nézd meg a lehetőségeket! Mindet gondoljátok át, miképpen lehetne megoldani.

Az én gyerekeimnek nem kéne dolgozni, itt magas a kereset, de dolgoznak és ez így jó nekik, mert tanulnak egy másfajta szemléletet.

@kolbászoszsömle:

Így van. Én ma már háromszor hajtottam le a wc tetejét úgy, hogy nem magam után.

mókáné 2012.06.15. 09:02:59

@dbeata:

"Én sem vagyok egy nagy lottózós. De azért a Mikulást várom."

Aztán majd meglepődsz, amikor hirtelen bekopogtat.:):):)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.15. 09:03:00

@knausz: Ez betegség!
Kényszeres pótcselekvésnek hívják, van rá kezelés, súlyosabb esetben gyógyszer.

mókáné 2012.06.15. 09:13:46

@kolbászoszsömle:

Bekapcsolom a magnómat, benne az angol CD és edzem 1 órát. Ha így teszel naponta, akkor jó kedved lesz, ez is helytálló. Aztán napozom 1 órát, amitől szintén jó kedvem lesz és sok D-vitamint gyűjtök.

Orvosra nem költök egyáltalán. És ezt nem csupán lekopogtam, de igyekszem úgy élni, hogy ne kelljen.

További ragyogóan szép napot kívánok!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 09:15:24

@knausz: ha lehajtanak egy wctetőt, valahol felcsapódik egy órafedél (ősi dakota aforizma).

Lencsés István 2012.06.15. 10:46:52

@Lord_Valdez: De megkapja a pénzt az orvos nem az alényeg ? :O A FIDESZ álláspontjáról már leírtam a tényt , aki mást állít az hazudik . A stadionokról is leírtam miért kellenek , ha nem érted nem az én bajom . Az emberszerű lényeknek tehát pofája van . Köszönöm az új információt , ma is érdemes volt felkelnem . Az egyházak nem kaptak pénzt , többször nem írom le nem az általánosban vagyunk . A MAGYAROKAT az IGAZ MAGYAR EMBER így írja . Komoly dolgokkal én nem viccelek , te megteheted de az iróniád kurva gyenge . Mert neked nem az a neved , mert ilyen név nincs MAGYARORSZÁG - on . Igen vidékről is be lehet járni Pestre dolgozni . Hol itt a probléma ? :O Az hogy valakinek már nagyok az igényei az meg ne sírjon . Ha alapdolgokat nem fogsz fel , többet nem írok vissza .

@DIldiko: Mindenkit megfizetnek , pont annyiért amennyi jár nekik . 3 szoba , autó nem jár Autó felesleges van más jármű és 1 szobában is el lehet élni . A munkanélküliség 10 % körül van abból 9 % nem akar dolgozni . EMBER nem attól valaki hogy a munkájáért sok pénzt kér ....

@Mad Mind: Majd lesz növekedés , de a jó munkához idő kell .

DIldiko 2012.06.15. 11:02:49

@kolbászoszsömle: Lehet, vagy ha mégis, akkor az, hogy lehajtjuk. :)

DIldiko 2012.06.15. 11:05:27

@knausz: Remélem, lesz lehetőségük dolgozni - már most is mennének a nyáron, de nincs hová.
Amúgy a BME mellett ahová készülnek - nem sokan dolgoznak, legalábbis ezt hallottam. Főleg úgy, hogy vidéki gimiből mennek. Állítólag nagy a szakadék a gimi és az egyetem között.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.15. 11:13:17

@Lencsés István:
Ja, csak épp etikátlanul kell viselkednie és adót csalnia érte.

Tény? Na, ne röhögtess! Eddig a PPP a Sátán műve volt, a szocialista lopás példája. Most privát partnereket keres állami beruházáshoz.
Eddig az volt, hogy "az egészség nem üzlet", pár hónapja pedig arról beszélt, hogy az egészségipar lesz a húzóágazat.
Eddig az volt a tandíj a népnyúzás netovábbja, most pedig a kell a mocskos, ingyenélő diákok miatt.

"Az egyházak nem kaptak pénzt , többször nem írom le nem az általánosban vagyunk ."
Pedig leírhatnád még párszor, hátha igazzá válik. Bár lehet, hogy MAGYARORSZÁGON így van.
index.hu/belfold/2012/04/23/otszorosere_nott_az_egyhazi_ingatlanjaradek/
index.hu/belfold/2011/07/12/tobb_penz_kapnak_az_egyhazak_de_elszamolni_nem_kell_vele/

"A MAGYAROKAT az IGAZ MAGYAR EMBER így írja . "
Sajnálom, én anno magyar nyelvtant tanultam, de majd megtanulok MAGYARul is.

"Igen vidékről is be lehet járni Pestre dolgozni . Hol itt a probléma ? :O"
Pl. a benzinár

csak egy néző 2012.06.15. 11:15:31

@Lencsés István:
Mi van kisfiú felébredtél?Már oktatsz is mindenkit?

DIldiko 2012.06.15. 11:39:44

@Lencsés István: El lehet lenni a híd alatt is, nem kell lakás, ruha, semmi sem. csak ez nem emberhez méltó élet! Ha mindenki annyit kapna, amennyit a munkája ér nagyon jó lenne, akkor az emberek annyit keresnének mint tőlünk kicsit nyugatabbra. Ha a mi környékünkön 10% lenne a munkanélküliség - és abból 9% nem is akarna dolgozni, akkor szinte nem is lenne munkanélküli - pedig nagyon sokan vannak. Tévhit, hogy az emberek nem akarnak dolgozni. Ha munkával kereshetne akár 60E Ft-ot is akkor nem ülne otthon senki 20ezer Ft-ért ezt elhiheti - még a kisebbség sem, hiszen ők is ennének, öltöznének, sőt szeretnének normálisan élni - csak egyszerűen nincs hol dolgozni! Akkor ugyanis nem mennének fáért az erdőre, hogy ne fagyjanak meg télen. Ugyanis az is munka - nem is akármilyen kivágni egy fát és hazavinni.
Azt a tévhitet, hogy 9% nem akar dolgozni felejtsük már el! Mindenki dolgozna, ha lenne hol!

DIldiko 2012.06.15. 11:43:15

@Lencsés István: Attól EMBER valaki, hogy emberhez méltó életet él, gondolkodik, emberként viselkedik. Viselkedni se lehet koszosan, büdösen, fázva - ezekhez is pénz kell. Nem adják ingyen se a vizet, se a szappant, se a fát vagy más tüzelőt.
És bizony ha ezek sokba kerülnek akkor a tisztességes munkáért sokat kellene fizetni, hogy mindenki EMBER lehessen.

mókáné 2012.06.15. 11:52:16

@Hepci:

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik.:)

Veder1 2012.06.15. 11:58:33

@Lencsés István

Folyamatosan kijavítasz másokat, pedig a te helyesírásod az egyik legrosszabb az itt kommentelők között. Nem kellene leszállnod a magas lóról???

mókáné 2012.06.15. 12:00:20

@DIldiko:

"Amúgy a BME mellett ahová készülnek - nem sokan dolgoznak, legalábbis ezt hallottam. "

Borzasztóan nehéz ott például a fizika. Ha az elvont dolgok érdeklik a gyerekeket, akkor rendben, ha azonban a gyakorlati része, akkor jó szívvel javaslom ezt az egyetemet:

uni.sze.hu/content/index/id/1107/m/517

Közvetlen kapcsolat az Audi Hungária Motor Kft.- vel. Már végezheti ott a gyakorlatot, de egyetem mellett is dolgozhat a MINDIÁKon keresztül. A cég folyamatosan bővít, újít, fejleszt. Érdemes megfontolni.

A mérnöki szakma most a legkiválóbb, melyet a kormány is támogat!

csak egy néző 2012.06.15. 12:10:05

@Vödör:
Nézzétek már meg ennek a kis kocsögnek a Facebook oldalát.Mindjárt rájöttök,hogy ezzel az elmebeteggel nem érdemes szóba állni.

mókáné 2012.06.15. 12:13:15

@csak egy néző:

"Nézzétek már meg ennek a kis kocsögnek a Facebook oldalát."

Följebb is szerettem volna kérdezni, mert én is megnéztem.

Konkrétan mi a gond @Lencsés István: blogtárssal?

Fiatal, vékony, focirajongó és van neki barátnője. Ettől még nem elmebeteg.

csak egy néző 2012.06.15. 12:26:41

@knausz:
Valóban?Vajon honnan e hatalmas tudása,élettapasztalata,hogy mindenkit kioktat itt.És csak ő tudja a tutit.

mókáné 2012.06.15. 12:33:42

@csak egy néző:

"És csak ő tudja a tutit."

Azért én sem voltam kevés a wc-tetővel. Elég jól tolerálta a blogközösség. Ha 12 évvel ezelőtt mondom a Korridoron, tuti kiverem a biztosítékot vele!

Ennél kevesebbel, csak azzal, hogy saját néven írtam, már irritáltam a népeket.

Mondj Te is valamilyen tuti dolgot!:)

Lencsés István 2012.06.15. 12:41:17

@DIldiko: Nem mondta senki hogy nem kell lakás csak az igéynekből le lehet adni , aki meg nem ad le az ne sírjon , ennyi . Mindenki annyit kap amennyit a munkája ér . A mai világban a két kezi munka nem ér annyit mint a fej munka , ezért kell tanulni . Nem tévhit hogy az emberek nem akarnak dolgozni , a többség lusta . Aki meg akar dolgozni az meg válogat , az meg megint ne sírjon . Van hol dolgozni , csak tanulni kell , aztán meg képezni magunkat , és nem sírni . Tessék megtanulni írni , mert vannak dolgok amelyek alapok az írás az az . Attól EMBER valaki ha gondolkodik , emberként viselkedik , ezt jól írtad . Akkor maga nem az mert még a nevét sem vállalja , ennyit erről . Sok ilyen van még itt ....

DIldiko 2012.06.15. 12:44:51

@knausz: a BME-n tanul a sógorom fia - most másodéves. Valamennyi tapasztalata már van. A másik terv viszont a SZIE - pont azért amit te is írsz, bár kb. 400 km-re van tőlünk.

DIldiko 2012.06.15. 12:49:45

@Lencsés István: 25 éve dolgozom. Ez idő alatt még kb. 4 szakmát szereztem - folyamatosan tanulok. Előrelépési lehetőség=0. Fej munkát végzek - finanszírozás, informatika. A fizetésem kb. 12 éve a mindenkori bérminimum - annak emelésével kapok (kaptam) évente többet.
A nevemet miért kellene megadnom egy blogon? Nem hülyegyerek vagy hasonló a nick nevem - abból azért kitalálható - sőt a keresztnevem ott is van!

mókáné 2012.06.15. 12:52:00

@DIldiko:

Nem rossz a győri egyetem! És bárhová megfelel, doktorálhat, de később akár a BME- n is, ha már lesz pénze.

Nincs különbség, ki és hol végzett, nagyon kevés a műszaki szakember. A villamos mérnök a legjobb választás, de a gépész sem rossz. Nem szabad feladni!:)

csak egy néző 2012.06.15. 12:55:07

@knausz:
Csak olvasd el,amit ez az okostojás írkál és amit neki válaszolnak.De,ha neked tetszik a mindenkinél okosabb,kioktató stílusa,lelked rajta.

mókáné 2012.06.15. 12:56:11

@DIldiko: @Lencsés István:

" - sőt a keresztnevem ott is van!"

Nekem pedig a vezetéknevem. Ki, hogyan szereti, használja úgy.

István! Nem Te mondod meg. Ebbe törődj bele! Legyél rugalmasabb!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 12:57:45

@knausz: amikor a boldogság ajtaja bezárul, kinyílik a wcfedél.

mókáné 2012.06.15. 13:10:19

@Hepci:

Te humorra veszed, a bölcsességeket?

(néztem, a Menő Bt. már törölve lett néhol a Török blogon.:)

Lencsés István 2012.06.15. 13:22:59

@DIldiko: Na megtanult írni , ez már pozitív . :) Van előrelépési lehetőség , csak keresni kell , ha meg rossz szakmát választott , lelke rajta . Nekem is 4 szakmám van . Hol egyikben van munkám , hol másikban , ilyen egyszerű ez . Azért kell megadni a nevet mert így anonim . A keresztnév mellett azért más is kellene , például a vezetéknév , mert így valós személy valaki .

@knausz: Nem én mondom meg , és beletörődöm , de aki nem a saját teljes nevével van fennt az gyáva és anonmim . :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 13:26:41

@Lencsés István: nincs összefüggés a kettő közt, például a Brendel Mátyás nevű itemnek egyszer javasoltam, hogy találkozzunk IRL átbeszélni közös dolgainkat, erre besz*rt. :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 13:27:37

@knausz: hűha, akkor nehezebb harcba bocsátkozik TG, mint Szent György...

koccintós 2012.06.15. 13:43:13

@Lencsés István: Á, Tanár Úr, tiszteletem!

De jó, hogy itt vagy, hiányoztál! :D Itt van neked egy kis szösszenet, már hiányoltalak arról a blogról is:

varanus.blog.hu/2012/06/15/abcug_angyan_le_vele

Mit szólsz, Tanár Úr, már az elvtársak se a régiek, de most nem? Oszd meg velem és mindenkivel az IGAZAT, "hisz egymás nélkül sötétben vagyunk." Ez pedig rád, Tanár Úr, hatványozottan igaz! :D:D:D:D:D (Bocsánatot kérek, hogy álmagyarként József Attila sorait idézgetem, miközben nem értem a verseit, és egyáltalán. Mélyen szégyellem alantas voltam, meg különben is! :D:D:D:D:D)

koccintós 2012.06.15. 13:44:51

@Lencsés István: Ja, még egy kérdés: hogy ál a hejesirás tanfojamod? Halladsz, vagy még mindigh sok a hiba? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Lencsés István 2012.06.15. 13:45:48

@Hepci: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Egy EMBER nem item , naná hogy nem reagált . 3 . Neten nem lehet beszarni . 4 . Azt meg így kell leírni , de te nem mered mert fosol .

koccintós 2012.06.15. 13:49:10

Hoppá, két kommentet is írtam, mindkettőt elnyelte valaki... Talán csak nem a külföldi karvalytőke feneketlen gyomrában tűnt el az is? :D Itt már semmi nem szent? Még a kommentelés sem? :D:D:D

koccintós 2012.06.15. 13:50:10

@koccintós: Á, megvannak, hál' Istennek!

Már kezdtem félni, és összeesküvés elméleteket gyártani... Ismerős, nem, Tanár Úr? :D:D:D:D:D

koccintós 2012.06.15. 13:51:46

@Lencsés István: Ez az, Tanár Úr, ezt a keménységet szeretem! :D:D:D:D:D

dbeata 2012.06.15. 13:55:23

@knausz: Teccettek volna saját blogot indítani...és nem itten sivalkodni, ugye-ugye..

Illlyen ez. Osztkészjónapot!

:)))))

koccintós 2012.06.15. 13:57:07

@dbeata: Helyesírás, hölgyem?

Hallott már róla? :D:D:D:D:D:D:D:D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 13:58:39

@Lencsés István: Pistike, nyelvi kérdésekben velem kapcsolatban ne fáraszd magad...

dbeata 2012.06.15. 14:01:07

@koccintós: Áá, ne is törőggy vele.
Ez belső humor.

:DD

Csak feszegetem az off határokat.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.15. 14:59:07

@Link Elek: Szerintem a mai Magyarország problémái komplexebbek annál, minthogy azt mondjuk, hogy nőjük ki azokat az idecsábított multik segítségével, oszt jóvan. Az tény, hogy jó lenne, ha többen lennének, de ez nem oldja meg azt például, hogy egyre kevesebb munkaerőre van szükség, így akárhány multit is idecsábíthatsz, ők nem fognak annyi munkahelyet csinálni mint amennyi kéne, a mikro- kis- és középvállalkozói szektor, ami meg képes lenne jelentős munkaerőt felszívni, igen ramaty állapotban van (agyon van adóztatva, piacuk semmi, stb). A másik problémám, hogy a kizárólag multikra alapozott jólét igen törékeny - ha egy multinak hirtelen elkezd rosszul menni, az sokak életét vághatja tönkre, pillanatok alatt, úgy hogy nincs is nagyon idő reagálni (lsd. Nokia).

Szóval én akármennyit agyalok, hogy merre legyen az arra, csak a dilemmák jönnek. Hálistennek van egy csomó magabiztos ember, mint te is, akik egyből tudják a megoldást, bármi legyen is a probléma.

Lencsés István 2012.06.15. 15:00:43

@Hepci: 1 . Nem vagyok Pistike , nem tudsz olvasni , ahogy írni sem , és ez szomorú , ha ez nem változik , nem reagálok .

DIldiko 2012.06.15. 18:53:08

@knausz: Nem fogjuk! Ha kell kenyéren és vízen élünk pár évig - aztán majd meghívnak a gyerekek egy jó ebédre. :)

DIldiko 2012.06.15. 18:55:14

@Lencsés István: Én eddig is tudtam írni. Az írásjelek előtt nincs szóköz, csak utána! De úgy látszik ezt Ön nem tudja - bárkönnyű mást kritizálni - az a bizonyos: más szemében a szálkát is, a sajátjában a gerendát sem.

mókáné 2012.06.15. 19:19:33

@DIldiko:

Így kell ezt felfogni, és már jobb a kedv.:) Ha Győrt dobja ki az élet és még itt vagyok (15 éve itt), akkor szívesen segítek: diákmunkában, diplomamunka ellenőrzésében, elhelyezkedésben. Talán maradt egy kis protekcióm.:)

A reményt nem szabad feladni + a wc-tető!

lüke 2012.06.15. 19:20:41

@Hepci: lüke:)

@poszt:jav:
elöször saját magába nézzen, azután elégedetlenkedhet

DIldiko 2012.06.15. 19:24:17

@knausz: Köszi szépen előre is! Van a faluból is 1 család aki Győrben lakik, ők is segítséget ígértek. Igaz ez csak 3 év múlva lesz majd, de nem lehet időben kezdeni!

mókáné 2012.06.15. 19:53:28

@DIldiko:

Egyelőre nincs mit, de sokaknak sikerült segíteni és ez jó dolog.

Ha a gyerek sikeres a tanulásban: két középfokú nyelvvizsga, ECDL bizonyítvány, jogosítvány - ennyi, amit érdemes megszerezni a gimnáziumban, akkor bárhová bejut vele könnyedén (tudom, hogy anyagi kérdése is).

Érdemes már most megnézni: mely tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni a bejutáshoz. Javaslom: a német nyelv beszéd szintű elsajátítását.

Szóval érdemes ezt időben kezdeni, erre gondolni!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 20:31:15

@Lencsés István: szerintem remekül megleszünk kölcsönhatások nélkül. :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 20:33:56

@lüke: mér' vagyok?
A fejek száma tart a végtelenhez... és teszkóban vette a kardot...

DIldiko 2012.06.15. 20:35:58

@knausz: Hasonlóképpen gondolkodunk, németből felsőfokú nyelvvizsgával és természetesen jó beszédkészséggel. Ha minden igaz matek vagy fizika emelt kell a műszakihoz (most úgy tűnik). Ezt a 2 tantárgyat akarja majd fakt-ként felvenni. Az ECDL-ből már csak 2 modul hiányzik, a jogsit a 11. utáni nyáron tervezzük, a nyelvvizsgával együtt.
Remélem, összejön és sikerül a nagy terv!

lüke 2012.06.15. 20:37:51

@Hepci: :))))
azt adja gyereknek
Gyurinak jobb szerszáma van:)
/na hogy fog örülni Gyuri ,hogy kiírtam)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.15. 20:42:44

@lüke: melyik Gyuri, a szemüveges?
Dobócsillaggá válna a kezében a kontaktlencse...

lüke 2012.06.15. 20:49:33

@Hepci:
vele elégedett a 2/3
az többség, nem?
nahát,kivel kommendálsz össze

graycivil 2012.06.15. 21:54:25

TG ismét "fogadóképes".

Link Elek 2012.06.15. 22:38:02

@Csiken Disztroly:
azert kell sok multi. a multik egyebkent szeretik az olyan beszallitokat, amik csaladi vallalkozasok. koltseghatekonyak.
hameg lenne extra 100k ember aki ilyen helyen dolgozik, akkor azok fogyasztasa teremtene meg jopar szazezer kisvallalkozoi munkahelyet.

az, hogy egyre kevesebb emberre van szukseg ugyanannyi termek legyartasahoz az teny.
viszont ez ugyanaz, mint amikor 200 eve megjelent a szovogep.

mókáné 2012.06.15. 22:44:00

@DIldiko:

"Remélem, összejön és sikerül a nagy terv!"

Biztosan. Amikor az embernek kevés pénze van, az is lehet hatalmas kohéziós erő, mert van miért küzdeni és együtt elérni.

Az optimista szemlélet fontos. Az egészség fontos. A közös célok pedig összekötnek.

Megtiszteltél a figyelmeddel és bizalmaddal.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.16. 05:32:55

@Link Elek:

Ne tartsd az összes tojásodat egyetlen kosárban. - Ennek a mondásnak a bölcsességét még a csekély értelmű is könnyen belátja, te viszont ennek az ellenkezőjére bíztatsz, mert úgy gondolod, hogy a kedvenc kosarad mindent kibír. Hiba így gondolkodni.

Amit a multik munkahelyteremtéséről írsz, az se teljesen úgy működik. Egyrészt amikor a multi úgy dönt, hogy egy kontinenssel odébb áll, az általa közvetve és közvetlenül teremtett munkahelyek meg is szűnnek, sőt akár rosszabb állapotot is hagyhat maga után, mint ami előtte volt. Másrészt láttam én is ilyen multikra alapozott gazdaságot működni, szép és jó, de amikor összeszedem, hogy mi kellett még a multikon kívül ahhoz, hogy működjön, azokat a dolgokat nem nagyon találom ma Magyarországon. Sajnos nem úgy van, hogy csináljunk úgy mint Svájc és akkor olyanok is leszünk mint Svájc. Még akkor se biztos hogy működne így, ha minden magyart lecserélnénk svájcira.

Azt meg nem is értem, hogy miért jössz a szövőszékkel te is. Nemhogy a XIX. sz. óta, hanem már a történelem előtti időkben is fel-fel merült időnként, hogy mit kezdjünk a felesleges tömegekkel. Ez volt, hogy végül szerencsésen alakult, de legtöbbször nem volt az a kifejezett sikertörténet, amikor végül megoldották. Arról nem is beszélve, hogy ennek a dolognak egyre nagyobb a tétje - a XX. század kutyafüle volt ahhoz képest, amekkora balhé keredhet ebből. Ezért légyszíves ne terelj ezzel az ócska szövőszékezéssel, intő példa kellene, hogy legyen a szövőszék, nem kifogás, hogy miért nem kell a problémáról tudomást venni.

Mindemellett nem győzöm hangsúlyozni, jöjjenek csak a multik, teremtsenek szép új munkahelyeket és növeljék a gédépét, csak annyit ne felejtsünk el, hogy ez gazdasági jövőképnek igen gyér.

A Nokiáról mi a véleményed egyébként?

Link Elek 2012.06.16. 09:36:58

@Csiken Disztroly:
nekem ugy tunik, hogy amikor te irsz akkor a multikon a kulfoldi tulajdonban levo cegeket erted.
en nem.
a tulajdonos lenyegtelen. a multi az, aki sok orszagba ad el. es a lokalis problemak nem okozzak a ceg halalat.
az ebben az ertelemben vett cegek fogjak dominalni a vilag gazdasag minden lenyeges reszet. a lokalis cegek csak akkor tudnak eletben maradni, ha kelloen eros a helyi fizetokepes kereslet.
Mo-n ilyen nem nagyon van. a Mo-i cegek donto resze el fog pusztulni. ez van.

egyebkent magyar multibol is van jopar. meretben persze picik, de egy pici orszagban ez normalis. a baj az, hogy nagyon keves.

A Nokia egyebkent egy doglott ceg. keptelenek voltak kovetni a vilag valtozasat. azon buktak, hogy az innovaciot nem voltak kepesek megfelelo iranyban tartani (nem igaz, hogy nem voltak innovativak, csak nem jol tuztek ki az iranyt).

azert kell sok ceg, mert egy-egy ceg barmikor bedolhet akarmilyan okbol.
nem veletlenul irtam 10000 "multit".
Mo meretebol fakadoan ezek 50-100 fos cegek, es foleg mas multikat latnak el szerte a vilagban valami rendkivul specializalt termekkel.
a totalcartv utolso adasaban is mutatnak nehany ilyen magyar ceget. az egesz gazdasagpolitikanak/oktatasi rendszernek arra kellene koncentralnia, hogy minel tobb ilyen "multit" tudjon letrejonni.

ehelyett megy ez az agyhalott multiellenes retorika.
eszako korea lesz Mo-bol nem luxemburg

lüke 2012.06.16. 10:01:10

@Link Elek:
LÜXAMBUR?
itt nincsenek örgrófok,itt Puzsérek vannak , ez a comme il faut

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.16. 10:44:31

@lüke: talán az dönt, hány seggfejre jut egy őrgróf. (?)

mókáné 2012.06.16. 11:54:34

@Link Elek:

"azert kell sok multi. a multik egyebkent szeretik az olyan beszallitokat, amik csaladi vallalkozasok. koltseghatekonyak.
hameg lenne extra 100k ember aki ilyen helyen dolgozik, akkor azok fogyasztasa teremtene meg jopar szazezer kisvallalkozoi munkahelyet."

Így igaz. Számomra megdöbbentő, hogy @Csiken Disztroly: blogtárs nem látja át! Az Audiból kéne Magyarországon nagyon sok és akkor a kutyánk sem lenne sánta. Munka bőven lenne és ezzel párhuzamosan biztonság.

Probléma, hogy sehonnan nem jöttek munkahelyek. Az ígért vállalások töredéke sem. Erre kéne keresni a magyarázatot a kormánynak.

mókáné 2012.06.16. 11:56:22

@Vortumnus:

"te vagy a blog.hu bohóca?"

Meg én és @Hepci: blogtársam is lehet, ha szeretne.:) itten nem moderálnak!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.16. 12:09:16

@knausz: nem szeretnék olyan lenni, mint Lencsés István. :)

mókáné 2012.06.16. 12:34:29

@Hepci:

Nem muszáj, egy lehetőség volt.:)

lüke 2012.06.16. 15:32:18

@Hepci: @knausz:
mi ez itt :lecsés hamupipös szappanoperra?

Mariann19 2012.06.16. 16:37:17

@Lencsés István: Olvasván az Ön és hozzászóló társaim vélemény eltéréseit, támadt néhány gondolatom az Ön érvelésével szemben. Ön a vitában egy minden helyzetet elfogadó elméletet tart helyesnek úgy, hogy az igényszintet csökkenteni kell, igazítani kell a körülményeket az objektív folymatokhoz. Ez az elmélet ellentmond annak, hogy a folytonosan mozgó anyagi világ és az ehhez igazodó emberi természet egy fokozódó fejlődésen ment át a történelem során. Ez hozta el az emberiség számára az egyre élhetőbb, egyre magasabb kultúrájú életformát. Ez tendencia!Amit Ön hangoztat, az nem lehet más, mint a visszafejlődés. Az állandó mozgásban lévő anyagi világ és az ehhez igazodó emberi természet biztosíthatja azt az egyre növekvő szintű életkultúrát, melynek emberi igénye a természetes. Amit Ön közread életfilozófiaként/?/ szinte azt sugallja, hogy amennyiben úgy alakulnak a dolgok, másszunk vissza a fára, az is egy életforma, legyünk elégedettek. Fogadjunk el minden munkát, halásszunk, vadásszunk, dolgozzunk, ne siránkozzunk. Ön szerint ez legyen a jövő?

mókáné 2012.06.16. 19:14:54

@Mariann19: @Vortumnus: @lüke:

"Ez tendencia!Amit Ön hangoztat, az nem lehet más, mint a visszafejlődés."

"Amit Ön közread életfilozófiaként/?/ szinte azt sugallja, hogy amennyiben úgy alakulnak a dolgok, másszunk vissza a fára, az is egy életforma, legyünk elégedettek."

@Lencsés István:

"Ön szerint ez legyen a jövő?"

Na erre feleljen meg!:)

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.18. 05:54:13

@Link Elek: Bár azt gondolom, hogy egy országban létezhet a külföldi tulajdonnak olyan mértéke, ami már beteges, de ettől még magával a külföldi tulajdonnal az égvilágon semmi bajom, erről biztosíthatlak. A másik, hogy könyörögve kérlek, értsd meg, hogy nem az a bajom az elképzeléseddel, hogy multiellenes vagyok. Azt gondolom, hogy ma multik nélkül nemhogy Magyarországnak, de semmilyen országnak nem lehet működőképes gazdasága. Mindössze azt mondom, hogy az, hogy csábítsunk ide száz multikat, ezeret, az nem elegendő egy ország számára, még gazdaságpolitikának sem, nemhogy mindent átfogó jövőképnek - hidd, el, amely országoknak sikerült a fellendülés, azoknak azért sikerült, mert tudták ezt és érvényesítették is a gazdaságpolitikájukban.

A Nokiát pedig azért forszírozom ennyire, mert szerintem is vége. Azon lehetett még röhögni, amikor végül a Grundig-ból nagymúltú híres török brand lett, de miközben a háttérben szólnak a hírek a Stuxnet-ről, komolyan el kellene néhány dolgon gondolkodnia nemhogy a magyar, de minden olyan európai politikusnak, akit nem vett még meg kilóra valamelyik nagyhatalom. Ugyanis nincs már Európában számottevő tech-cég. Az még csak egy dolog, hogy szinte minden gyártás Kínában van, de az hogy K+F már szinte mindenhol van, kivéve EU, az azt vetíti előre, hogy nemhogy Magyarország, de egész Európa lassan lehúzhatja magát a klotyón, ha nem kapja össze magát. Ez még csak egyelőre a tech-szektor, de nem látom, hogy a jövőben ez miért ne zajlana le az autó- élelmiszer- és gyógyszeriparban, mezőgazdaságban, akárhol másutt.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.18. 06:10:52

@knausz: Ha már ilyen kedvesen megemlítettél, akkor neked is szól Link Eleknek címzett beszólásom első fele (de a második is érdekes).

Amúgy szerintem nem arról van szó, hogy az elképzelés jó, de a munkahelyek csak nem akarnak jönni, hanem hogy Orbán és kb. az összes politikus, aki nem teljesen hülye, nagyon is jól tudták, hogy nem lesz itt semmiféle egymillió új munkahely. Választást viszont elég nehéz nyerni ilyen szövegekkel.

Lencsés István 2012.06.18. 13:32:04

@DIldiko: Tudott , aztán nem , aztán meg újra megtanult . Direkt írok úgy , ezt már írtam , de úgy néz ki olvasni sem tud .... Így többet tényleg nem írok önnek . Én tudom ha hibázok és vállalom is . Viszont az alapdolgok mint az olvasás hiánya az szomorú .... ( bár könnyű külön .... )

@Vortumnus: Nem . Te meg tanulj meg írni , vagy nem lesz válasz .

@Mariann19: Én nem érvelek , én akkor írok amikor igazam van . Én nem vitázom . A vita az az ahol érvek ütköznek , itt meg a tényem áll szemben más véleményével , az meg nem vita . Nekem nem elméletem van , hanem igazságom . Az anyagi világ mozog ebben igaza van . Az emberi természet fokozodó feljődéséről annyit , hogy az nem feljődik , vagyis igen de vissza . Lásd maga is anoniman hazudozik . Magasabb kultúra a sírás meg a névtelenkedés ? :O :D Ez viccnek is rossz .... Én ilyet nem írtam hogy másszunk vissza a fára , nem kell hazudni , én azt mondtam hogy az ne sírjon ( mert nincs joga ) akinek van netje , három szobája , amikor egyben is el lehet élni simán . Mindenki azt fogad el amit akar , de a sírás joga csak akkor engedett ha nem rajta múlik a dolog . Sokan a politikusokat hibáztatják sok mindenért amihez közük nincs , ugyanis mindig MINDEN saját magunkon múlik . Ennyi . A jövő pedig szintén rajtunk múlik .

@knausz: Feleltem .

csak egy néző 2012.06.18. 14:09:20

Kommentelők!!Tessék rendesen viselkedni,mert Lencsés Pistike e nagytudású a bölcsek kövét a zsebében hordó kispöcs megsértődik és nem fog nektek válaszolni és tudatni az igazságot.Még a végén megsértődik és csak a csattogós lepkéjét fogja tologatni az ujját szopva.Honnan fogjuk akkor tudni,hogy mi a tuti.

Vortumnus (törölt) 2012.06.18. 15:09:06

@Lencsés István:

ez a hozzászólás már önmagában válasz:)))

Mariann19 2012.06.18. 15:53:56

@Lencsés István: Hozzászólásában van két-három téma, melyben lehetne véleményt cserélni színvonalas vitapartnerrel.Amennyiben korábbi hsz-met olvasta, tapasztalhatta, hogy nagyon udvarias kommentelő vagyok, próbálok a realitások talaján mozogni. Önnel azonban nem jöhet létre semmiféle egészséges eszmecsere, Ön egy igazságosztó szerepében, kioktató hangnemben reagál, ez a stílus hozzám méltatlan és nívótlan, ezért a disputa lezárva.

Lencsés István 2012.06.18. 17:07:03

@Mariann19: Véleményt akkor lehet cserélni ha nekem is az lenne , de nekem igazam van , és ez óriási különbség . Hsz ? :O Ugye tudod hogy a rövidítés is szint alatti ? :O Na én sem folytatom a " beszélgetést " ha nem tanulsz meg írni .... Nem vagyok igazságosztó , csak én nem írok olyankor mikor véleményem van ugyanis az mindenkinek lehet azért írnak sokan sokféle témához , én meg sok helyre nem írok , csak akkor amikor IGAZam van és nem holmi véleményem .... A hangnem pedig akkor zavar valakit amikor az igaz zavarja , tehát erről ennyit . Persze hogy méltatlan hozzád ez a stílus hisz névtelen vagy . A nivótlanról meg annyit hogy erről sem irogatnék írástudatlanul ! :) ;) :D

Link Elek 2012.06.18. 19:58:53

@Csiken Disztroly:
europa halva szuletett.
az osszes komoly meretu internetes ceg amerikai, vagy kinai (google, amazon, ebay, facebook, twitter, baidu, tencent,...), vagyis az elmult 20 evben europaban nem tudott felnoni egyetlen igazan nagy ceg sem.
amerikaban sem azert jottek letre, mert a kormanyzat tamogatta volna mondjuk a google alapitasat, hanem azert mert bekenhagyta, es a piac kelloen nagy a hatarokon belul, hogy elegendoen nagyra novekedjen a ceg, mielott a kulonbozo jogrendszerekkel neki kell allnia kinlodnia.

en pesszimista vagyok europa/Mo jovojet illetoen. loszar se lesz itt. illetve csak loszar lesz.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.19. 09:47:50

@Link Elek: A Microsoftról úgy emlékszem, hogy ők anno közvetlen támogatást is kaptak az USA kormányától, de nem ez a lényeg. Az USA jogrendszere (szabadalmi jog és szellemi tulajdon jog) úgy van bedrótozva, hogy külföldi tech cégnek
iszonyatosan nehéz belépnie az USA piacára - olyan típusú kis garázs-cégek számára, mint amilyenek voltak a Microsoft, Google, Facebook, stb. pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy lehetetlen. Emellett az USA nagyon komoly erőfeszítéseket (ez lehet akár zsarolás, fenyegetés) tesz, hogy a világ lehető legtöbb részén az ő szabályaiknak megfelelőek legyenek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályok.

Kína pont azért tudott itt feljönni, mert jó magasról szarik az USA-féle szellemi tulajdon tiszteletben tartására.

Azaz, miközben az USA-ból az a kincstári duma jön, hogy a piac szent és sérthetetlen, kormányoknak nincs ott semmi keresnivalója, eközben nagyon is komolyan azon dolgozik, hogy világszerte befolyásolja a piacokat úgy ahogy az nekik jó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.19. 10:30:28

@Csiken Disztroly:
Az USA jogrendszere csak annyiban akadályozza a külföldieket, hogy nem egységes. Államonként bazi nagy különbségek vannak, amiket még az amerikai jogászok is nehezen látnak át.
A szabadalmi jog viszont központosított, azzal nagy gond nincs. Leszámítva a jogi költségeket. Azt kis cégeknek tényleg nincs sok esélye kifizetni.

"Emellett az USA nagyon komoly erőfeszítéseket (ez lehet akár zsarolás, fenyegetés) tesz, hogy a világ lehető legtöbb részén az ő szabályaiknak megfelelőek legyenek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályok."
Mint ahogy mindenki más is. Viszont mivel a nyugati világban alapvetően nincsenek nagy különbségek a szellemi tulajdon felfogásában ez nem okoz problémát. Már csak azért se, mert szinte minden ország tagja a WTO-nak és az világosan leírja, hogy a helyi szabadalmi törvényeknek mit kell minimum tartalmaznia.

"Kína pont azért tudott itt feljönni, mert jó magasról szarik az USA-féle szellemi tulajdon tiszteletben tartására."
Igen, lopással mindig könnyebb pénzt keresni, mint munkával. A baj az, hogy ez a rendszer addig működik, amíg van kitől lopni. Ugyanis a tolvaj nem termel, csak használja másét.
És a kínai IP felfogás egyébként komoly akadálya annak, hogy Kína ne csak másolja mások munkáját, hanem ő maga fejlesszen ki.

"Azaz, miközben az USA-ból az a kincstári duma jön, hogy a piac szent és sérthetetlen, kormányoknak nincs ott semmi keresnivalója, eközben nagyon is komolyan azon dolgozik, hogy világszerte befolyásolja a piacokat úgy ahogy az nekik jó. "
Azon dolgozik, hogy amit ő kifejleszt, azt ne lopják el. Felháborító.
Egyébként nem lobbizik semmi másért, minthogy Kína és társai tartassák be a saját törvényeiket.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.19. 13:57:25

Kedves @Lord_Valdez: Ne gyere már légyszi te is ezzel a "lopás"-sal. A szellemi tulajdon megsértése olyannyira nem lopás, hogy egészen a legutóbbi időkig még az USA-ban is a polgári jog, nem pedig a büntetőjog körébe tartozott.

Továbbá szó sincs róla, hogy az USA azért lobbizik, hogy az országok betartsák a saját törvényeiket. Inkább az a helyzet, hogy akár "baráti országok" fenyegetésétől sem riad vissza, hogy a törvényhozásukon keresztül verjen olyan új szabályokat (tehát nem a meglévő törvények betarttatásáról van szó!), amelyek USA érdekeket szolgálnak.

Amikor kincstári dumát emlegetek, abba nagyon is beletartozik a farizeusság, amikor valaki erkölcsre hivatkozik, miközben kőkemény érdekről van szó. (eközben Steve Jobs, korunk Edisonja, elejt itt-ott egy megjegyzést, hogy arra büszke, hogy a legjobb ötleteket lopta el)

Mellesleg maga a Fényességes USA is csak azóta szemléli a szellemi tulajdont a magasrendű erkölcs szemszögéből, amióta így felvitte az Isten a dolgukat. Kína és más feltörekvő gazdaságok nagyon is tisztában vannak ezzel, és ezért tűrik a kalózkodást, nem azért mert annyira mucsaiak, hogy még a saját törvényeiket sem képesek betartani. Az EU-nak úgy néz ki, nem esett még le a tantusz, ki is szolgáltatja magát az USA-nak, ahol csak lehet. - azaz talán mostanában nekik is kezd leesni, talán még nem késő.

A kínai K+F-fel kapcsolatban pedig a helyedben nem lennék ilyen optimista. 15 éve még csak a ruhaipar félt attól, hogy nemcsak a másolással, de dizájnban és minőségben is fejükre nőnek a kínaiak, most már más iparágakban is egyre inkább szorongatnak. A minap fejlesztésre vettem pl. egy tabletet, igazi dzsunkatech, a cég nevét még életemben nem hallottam, de azonkívül, hogy nincs meg használat közben az a stíl és emelkedett érzés, mint az Apple cuccok esetében, mindent tud, amit az iPad, sőt többet és emellett az ötödébe kerül. A Microsoft és az Apple is felkötheti a gatyáját, mert brandépítéssel nem fogják hosszútávon kihúzni - de egyébként úgy látom, hogy a Google is kezd nagyon eltunyulni az utóbbi években.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.19. 15:01:38

@Csiken Disztroly: mindig lehet találni olyan terméket, ami kicsit szarabb, sokkal kevesebb pénzért...
A probléma inkább ott van, hogy a nagy nyugati cégek ugyanazt a kínai cuccot akarják eladni ötször annyiért, mint amit aztán a munkaidőn kívüli termelésben is előállítanak a kicikínaiak és piacra is dobják óccón noname termékként. Ha Kínában a magántulajdon a nyugati elvek szerint működne, ez nem történhetne meg, de egészen más Kínában gyártatni valamit a Waobang Companyvel, mint Szingapúrban a saját Nike gyárban.
Talán közeleg az idő, amikor leesik a tantusz Ejrópában és Amerikában az érintettek fejében... mert már eléggé látható, hogy pusztán szolgáltatásból/szélhámoskodásból/hálózatépítésből/pénzügyi tanácsadásból nem fog megélni minden ejrópaji és ámerikai zember...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.19. 15:20:44

@Hepci: Szerintem ha Kína eljut egyszer oda, hogy trendeket meghatároz és nem pedig követi azokat, akkorra ők lesznek a szellemi tulajdon védelmének legfőbb szószólói. Majd ők is kitalálnak valami jól hangzó dumát, hogy miért fontos ez.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.19. 19:37:24

@Csiken Disztroly:
A lopás valóban pongyola, de a lényegen nem változtat.
A helyzet az, hogy az új dolgok kifejlesztése pénzbe kerül. Aki lemásolja, az úgy szerez előnyt, hogy közben egy fillért nem invesztált bele és a kifejlesztő hasznát is csökkenti. Azaz megkárosítja.

Minden ország (lévén WTO tag) rendelkezik a szellemi tulajdont védő törvényekkel (még Kína is), de nem mindegyik veszi túl komolyan. Hogy ez megváltozzon igazából nem csak az USA érde, hanem mindenkié, aki szellemi értéket állít elő. Az ugyanis senkit nem motivál arra, hogy fejlesztésbe invesztáljon, hogy majd valaki jól lenyúlja és meggazdagszik belőle.

Viszont Steve Jobs-t ezért be lehet(ne, ha még élne) perelni, míg Jin Csun-t nem, mert a bíróság leszarja. Nézd meg a Microsoft történetét. Iszonyú sok szabadalombitorlási pere volt és néhányat el is vesztett. Kínában ez gyakorlatilag elképzelhetetlen.
Egyébként Kína is lassan ébredezik, mert most, hogy fogy az ellopnivaló most már kezd érdeke lenni, hogy saját fejlesztéseik is legyenek.

Nem akarlak elkeseríteni, de a szellemi tulajdon már Jakab király óta megkülönböztetett szereppel bír az angolszász világban. Ezt az USA csak megörökölte.
Az EU-nak csupán azzal van baja, hogy az amerikai kiadói lobbi keményebb fellépést akar.

Persze, hogy van olyan, mint az Apple. Jó eséllyel ugyanazon a gyártósoron készült, ugyanazon anyagokból, ugyanazon munkások által.
És könnyen kerül az ötödébe. Nem csak az olcsó munkaerő és alacsony profitelvárás miatt, hanem mert minimális fejlesztési költség terheli. Egy új burkolat, egy kis buherálás az operációs rendszerben és kész.

Igen, a Google is kezd eltunyulni, de nagyon kevesen értették meg, amikor arról írtam, hogy ez előbb-utóbb minden vállalatot utolér.

Fordítva van ez. Amíg nem jönnek rá, hogy fontos a szellemi tulajdon, addig nem lesznek azok, akik meghatározzák a trendeket.

KevinMulder 2012.06.21. 09:12:37

@knausz: Olvasd vissza az összes korábbi hozzászólását is, nem csak ezen a blogon. Neki ténye van, amit állít, az tény, mindenki más hazudik. Ja, jelenleg pék meg cukrász, majd lesz neki sportkommunikátori diplomája. De ennyi ésszel? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.21. 09:26:49

@KevinMulder: szegény Knausznak ne kívánj ilyet... inkább olvasson szépirodalmat... vagy legalább krimit...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.21. 15:03:26

@Lord_Valdez: Akkor működne így, ahogy te mondod (azaz hogy a szellemi tulajdon védelme mindenkinek az érdeke, aki ilyet létrehoz), ha a világon mindenki nagyjából ugyanazon a technológiai szinten volna. De minthogy ez nincs így, úgy nagyon is megéri hiányzó technológiákat másoktól lekoppintani.

Az elméleti és történeti háttérrel egyébként én is nagyjából tisztában vagyok (miért jó, hogy alakult ki, stb...) viszont én azt próbálom megérteni, hogy a gyakorlatban hogy működik ma a szellemi tulajdon. Amikor arról hallok, hogy olyan hatalmas technológiai újításokat védenek szabadalommal, mint a lekerekített sarkú téglalap (Apple), vagy az egyklikkes vásárlás (Amazon), akkor számomra nem elegendő a kincstári magyarázat, hanem arra gondolok, hogy kell lenni valami más érdeknek / szándéknak / járulékos haszonnak is.

Szóval én azt mondom, hogy Kína, India, Törökország stb - azaz a ma feltörekvő gazdaságok - miatt nem kell aggódnod, lesz náluk is szellemi tulajdon védelme, pontosan akkor, amikor az érdekük így kívánja. Jelenleg viszont az érdekük, amit nap mint nap látunk is tőlük: nem érdemes nyíltan szembemenni a birodalommal, ezért nagy dérrel-dúrral aláírják a kereskedelmi és jogharmonizációs egyezményeket, majd fű alatt - azzal, hogy nem tarttatják be ezeket a szabályokat szigorúan - hallgatólagosan támogatják a koppintást. Ha esetleg az USA kérdőre vonja őket, széttárják a kezüket, hogy hát mi próbálkozunk, de sajnos úgy rajzanak ezek a ronda kalózok, hogy nem igazán tudunk mit tenni, talán ha a kedves US adna némi anyagi támogatást a kalózkodás elleni harcra...

Ha már szóba hoztad a szellemi tulajdon angolszász hagyományait, ne feledkezz meg arról sem, hogy az USA-ban sokáig úgy működött ez, hogy a törvények az kizárólag az USA-ban keletkezett szellemi tulajdont védték, a külföldit nem, ezzel hallgatólagosan bátorították az cégeket, hogy koppintsanak külföldről. Pontosan illik ez abba a képbe, amit magyarázok - a Brit Birodalom árnyékában felnövő USA-nak az volt az érdeke, hogy bátorítsa a vetélytársak találmányainak koppintását, ez az érdek akkor változott, amikor már arról volt szó, hogy az USA mondhatta meg, milyen legyen a pálya.

Mellesleg, szerintem ez, hogy a szellemi tulajdon védelme hozza-e meg az innovatív kultúrát, vagy az innováció felerősödése hozza létre az igényt / érdeket a szellemi tulajdon védelmére, tyúk-tojás problematika - szerintem inkább valamifajta szerves együtt-alakulásról van szó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.21. 20:24:04

@Csiken Disztroly:
Egyrészről a lekerekített sarkú téglalap nem szabadalom, hanem ipari minta. Azaz nem technikai jellegű, hanem inkább márkajelzés.
Másrészről az egyklikkes vásárlás nem csak egy klikkből áll, hanem amögé kell egy infrastruktúra, ami viszont igenis képezheti szabadalmi oltalom tárgyát, illetve a az "egyklikkes vásárlás", mint szlogen, vagy terméknév is védhető, de nem mint szabadalom.
Harmadrészről, emögött nem valami titokzatos dolog van, csupán az egyes országok eltérő iparjogvédelmi gyakorlata. Pl. Kanadában simán bejegyeznek örökmozgót is, de az USÁ-ban kivágnak vele. Magyarországon, ha le akarod védeni a kettős kattintást, valószínűleg elutasítják, de bejegyezték az USÁ-ban.

Na, ez az. Hogy nem tartatják be. Egyébként ennek azért az USA az élharcosa, mert ők a legnagyobb szellemi tulajdon előállítók. Nyilván ő a leginkább érdekelt benne.
És persze az is igaz, hogy a szegény ember könnyen kampányol amellett, hogy a magántulajdon helytelen, mert tőle nincs mit elvenni. Viszont ugyanez a hozzáállás egyúttal azt is megakadályozza, hogy valaha is meggazdagodjon.

Pontosabban:
"1800 – Law prohibited foreigners to apply for patents in the US, unless they had been residents for 2 years."
és 1887-től csatlakoztak a Párizsi Uniós Egyezményhez. (egyébként ezt az egyezményt aláírta Kína is, csak nem tartja be túlságosan)

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.22. 18:34:56

@Lord_Valdez: Én nem látom, hogy a feltörekvők olyan rosszul járnának azzal, hogy úgy viselkednek, ahogx. Annak ellenére, hogy lopósak, szépen fejlődik a K+F is ezekben az országokban. Nem annyira a szegény ember irigységével állnak a kérdéshez, inkább arról van szó, hogy rájöttek, hogyan gazdagodott meg a gazdag ember és követik a példáját.

Továbbá, amit az 1-klikkrők írsz, az nem úgy van. Sem olyan technológiai újítás nincs mögötte, ami indokolná a szabadalmi védelmet és arról sincs szó, hogy maga az "1-klikk" kifejezés lenne védjegy oltalom alatt - A Barnes & Noble pl. kénytelen volt egy második klikket építeni a vásárlási folyamatba csak emiatt. Nem véletlen, hogy az 1-klikk az US szoftver-szabadalmi rendszerét kritizálók állatorvosi lova. Mellesleg mondandóm szempontjából tök mindegy, hogy copyright-ról, szabadalomról, ipari mintáról vagy akármiről is van szó. A lényeg az, hogy a szellemi tulajdon védelmének elvéből származó szabályokat arra használja az iparág majd minden fontos szereplője, hogy borsot törjenek egymás orra alá, akadályozzák a veszélyesnek ítélt versenytársak piacra lépését, fenntartsák a mára kialakult status quo-t.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.23. 22:51:37

@Csiken Disztroly:
Azért nem lennék ezzel nagyon optimista. A kínai K+F zömében azért külföldi cégeket jelent.
Szerintem pedig inkább csak arról, hogy ilyenek a hagyományaik.

Ennyire nem ismerem az amerikai szabadalmi gyakorlatot. Az EU-ban viszont ez nem sikerülne.

Az iparjogvédelem arra való, hogy borsot törjenek egymás orra alá. Persze gyanítom, hogy a szabadalmi trollkodásra gondolsz.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.25. 08:01:01

@Lord_Valdez: Szabadalmi trollkodás, persze - nem szeretem a kifejezést, mert egyáltalán nem trollkodásról van szó.

A kínaiak kultúrájáról ebben a tekintetben azt érdemes megjegyezni, hogy nincs akkora értéke az eredetiségnek, mint nyugaton - a nyugati ember mindig valami olyat akar alkotni, ami példa nélküli, míg a kínai (de beszélhetünk nyugodtan keletiről) esetében fontosabb a hagyomány, a már bejárt utak tökéletesítése. A K+F viszont nem szükségszerűen új dolgok kitalálásáról szól - pl. a japánok sem ebben voltak jók, mégis felzárkóztak a versenyben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.25. 20:48:55

@Csiken Disztroly:
Én se szeretem a szót, de nincs jobb. Ez egy visszaélés az amerikai szabályozás slendriánságával.

A tökéletesítés is K+F, de a kínaiak igazából abban se jeleskedtek eddig. Viszont ahogy ott is terjed a kapitalista gondolkodás nyilván fejlődni fognak.
süti beállítások módosítása