Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Több százmilliós kár - lesz-e felelősségrevonás?

2012. június 20. - Droli

Úgy tűnik, vége a Neo FM-nek: a Médiatanács díjhátralék miatt felmondta a szerződését, pénz meg nincs. Anno a megboldogult Tudtad blogon már megjósoltuk a történet végét - nem volt nehéz, mindenki arról írt, hogy a Neo FM és a Class FM vállalásait vagy lehetetlen teljesíteni, vagy könnyű kijátszani a sales house-okon keresztül, és az állam bukni fog az üzleten, úgy 670 millió forintot. Azóta tudjuk, többet bukott - egyrészt a Médiatanács felülvizsgálta a vállalt díjakat, és csökkentette -  egyes információk szerint úgy 300 millióval -, másrészt a Neo így is tartozik, 750 millióval. Erre a pénzre alighanem várhat az állam, ameddig akar, nagy csoda kellene, ha befolyna. Az sem nehéz kitalálni, hogy a Class FM-et is gyakorlatilag az állam tartja el az állami cégek hirdetéseiből, pl. a Szerencsejáték Rt. tavaly 580 milliót költött "Class hirdetésekre", és hirdet ott még bőven más állami cég is - ezek jelentős részt tesznek ki a 2,3 milliárdos tavalyi bevételből. Ezek nélkül nehéz lett volna tartani az 57 millió forintos adózás előtti eredményt. 

Emlékezhetünk, mekkora balhé volt anno, mikor a pályázat során ez a két rádió szerezte meg a Danubius és a Sláger frekvenciáit, mennyire nyilvánvaló volt, hogy a politikai elit (MSZP, Fidesz) gyakorlatilag a józan paraszti ésszel és a pályázati feltételekkel is szembemenve, egyszerűen kiszolgálja holdudvarát. Persze a Danubiust és a Slágert sem kellett félteni, a Sláger pl. egyenesen az amerikai nagykövetet vetette be, és ne feledkezzünk meg, ott is voltak problémák a korábbi vállalásokkal, de legalább be is folyt valami az államhoz, és nem szűntek meg idő előtt. 

Jelenleg nehéz összesíteni, mennyit bukott az állam az ügyön - ne felejtsük el, a 750 millió forintos díjhátralékon túl még várhatóak kártérítési perek, amiket alighanem gond nélkül megnyerhetnek a Sláger és a Danubius tulajdonosai - persze majd kifizeti az állam ezt is, az adófizetők pénzéből. De vajon felelősségre lesznek-e vonva a felelősök, akik anno a döntést meghozták? Aligha. Szalai Annamária, az egyik fő felelős azóta például a Nemzeti Média -és Hírközlési Hatóság főmuftija, 2019-ig, valószínűleg igen kellemes fizetéssel.     

A poszt végén egy ősi magyar nyelvemlékből idéznék: Látjátok feleim, szümtükkel, amíg nem történik ilyen miatt felelősségrevonás, addig akár be is hunyhatjátok a szümtüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr984600252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.06.20. 14:33:32

Szeretném börtönben látni az összes rendszerváltót!!!!

anonymand 2012.06.20. 14:50:31

Tisztelt Droli!

"De vajon felelősségre lesznek-e vonva a felelősök, akik anno a döntést meghozták? Aligha." - ebben egyetértek. A körülményeket ugyan nem ismerem, de előre megjósolni azt, hogy ki nem fog majd fizetni?

"Szalai Annamária, az egyik fő felelős"... - hogy mennyiben felelős az akkori döntésért, azt sem tudom. Azt azonban igen, hogy elég régóta ül a posztján, és a tartozás növekedését nem állította meg (pl. egy korábbi szerződésfelmondással), valószínűleg terheli némi felelősség.
És most ismét idézhetném korábban idézett soraidat.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: aki hallja adja át, vagy legalább küldje tovább:
nivo.blog.hu/2012/02/18/nivo_index

is 2012.06.20. 15:42:57

@anonymand: azóta van már egy aktualizálása ennek az indexnek? vagy csak egy egyszeri felbuzdulás volt? most vajon mennyi?

is 2012.06.20. 15:47:06

@poszt: ja, ne higgyük már el, hogy csak 57 millió volt a nyereség a Classnál. annyit hagytak bent könyvelésileg. egy rádió napi 1-2 millióból elketyeg, az max. évi 1 milliárd. a 2,3 milliárd reklámevételből ezek után pont az az 1 milliárdos nyereség jön ki, amit elsinkofáltak. ha az állam egyenlően adta volna a hirdetéseket, akkor a Neo abból befizette volna a díjat, tehát az állam visszakapta volna. így viszont látunk ismét egymilliárdot az államtól a Simicska-Nyerges-FIDESZ klánhoz átvándorolni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.06.20. 15:57:16

Bizony, felelős érte Szalai, mint anno FIDESZ delegált az ORTT-ben, de felelős érte a szoci delegált is, rajtuk keresztül felelős a két nagy párt is, akik kimutyizták ezt az "egy ide, egy oda" leosztást, erősítendő a holdudvarukat.

Az meg már az elmúlt két év eredménye, hogy a FIDESZ még betyárbecsület sincs, a mutyis vállalásait se tartja be, hanem visszaélve az állami eszközökkel, mohón iktat ki minden konkurenciát.

anonymand 2012.06.20. 16:20:57

@is:

Tisztelt is!

Lassú munkához idő kell!
Légy türelemmel, amint javulnak a mutatók, lesz frissítés...
Remélem.

Tisztelettel:
anonymand

Editor Bob 2012.06.20. 16:21:39

"Azt azonban igen, hogy elég régóta ül a posztján, és a tartozás növekedését nem állította meg (pl. egy korábbi szerződésfelmondással)"

Ja, aztán olyan felháborodás és hiszti lett volna Clinton asszonnyal súlyosbítva, mint a Klubrádió esetében, ha a Médiatanács a felállása után nem sokkal megszünteti egy vitathatatlanul ellenzéki tulajdonban lévő rádió szerződését. Így nyilván csak akkor mondta fel a szerződést a Médiatanács, amikor már teljesen jól védhető jogilag és kommunikációs szempontból is a felmondás.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.06.20. 16:27:31

Azért azt is tegyük hozzá, hogy a 750 millából kb 150-200 büntetés, mivel az ökrök nem tartották be a max reklámidőt és minimális hirműsoridőt már az elején sem.

Ettől függetlenül gusztustalan, hogy állami pénzekkel tömik a másik rádiót, ezt meg feketeseggűnek nyilvánitották mindenhol.
Tisztességes versenyhelyzet úgy látszik nem létezik a jobboldalon...

(egyedül a Bumerángot bánom egyébként, a többi tőlem mehet a süllyesztőbe)

laci_52 2012.06.20. 16:52:19

@Kőmíves Kelemen: lehet, hogy pont a Bumeráng az oka az eladósodásnak. Úgy tudom, hogy a fiúk rettentő nagyot szakítottak...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.06.20. 16:56:21

A Class FM sosem fog (sajnos) megszűnni. A Danubius sem szűnt meg, ma is létezik, csak Class FM lett a neve.

Hamarosan ez is úraindul más néven a régi arcokkal ugyanazzal a színvonalon aluli műsorral és ugyanazzal a 2 CD-nyi pocsék zenével, ami a kínálatot képezte.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.06.20. 16:57:18

@laci_52:
Lehet, hogy igazad van, mert megkérik az árukat.
Viszont húzónevek reklámszempontból, tehát ők hozzák a hirdetőket a rádióhoz.

Nem mintha engem érdekelne a reklámhozamuk, mert a weblapról töltöm le a műsort (reklám, zene és hirek nélkül), és munka közben hallgatom, ha éppen kedvem van.
Rádiót csak vezetés közben hallgatok, de most már azt is ritkán, mivel mindegyiknek ultragáz a zenei kinálata...

gomorra 2012.06.20. 17:00:51

Baszd meg az anyádat, Szalai Annamária+

daito 2012.06.20. 17:02:59

Azon ritka posztok egyike a Nívón, amivel egyetértek.

Az a durva, hogy ha az állam nem tolja legalább a Class FM-t, akkor az is bebukott volna; ha nagyon ránéz az ember, akkor az évi 3-4mrd-os rádiós reklámpiac nem termel ki 2xtöbbszáz milliót: csak az államnak.

Egyébként az enyhén döglődő rádiós piacnak pont nem tesz jó ez az állami, politikai hozzáállás. Eleve a gyenge hatásosság miatt kevésbé szeretik a reklámozók, de az ilyen politikai dolgok, meg az átlag rádiós 2éves élettartam rendesen odavág még nekik.

Ez is tipikusan egy olyan terület, ami valahogy, valamiért nyugatabbra működik, nálunk meg egy nagy gagyi mutyi.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.20. 17:23:16

Nagyon szeretnék egy hallgatható rádiót, hallgatható műsorokkal, de , kövezzetek meg érte, a Bumeráng nem az. Érződik rajta a fiúkolesz áporodott illata.
A Neo (leánynevén Sláger) zenéitől meg egyenesen a falra mászom.

puffatag 2012.06.20. 17:31:20

az állam több, mint 1 milliárdért hirdet az ugyanakkora hallgatottságú class fm-en, tehát ennyiért kellett volna hirdetni a neo-n is és akkor nem ment volna tönkre... ugyanez folyik a klubrádió kontra lánchíd esetében is... a klubrádió tízmilliókat fizet, a lánchíd közszolgálati minősítése révén 1 fillért sem, sőt évi százmilliókat kap erdélyszopásra stb

ubu1 2012.06.20. 17:41:09

De, a Danubius és a Sláger igenis megszűntek. Legfeljebb átvették a dolgozókat, mert nekik is jobb volt a tömeges utcára kerülésnél, meg az illegitim rádióknak is a zöldfülűeknél. Előbb-utóbb ez nekünk (adófizetőknek) várhatóan kb. 2 x 10 milliárd forintba fog kerülni. Tudjuk, hogy az EU malmai lassan őrülnek, és sajnos igen valószínű, hogy ezt az összeget nem Szalai Annamária fizetéséből fogják levonni.

Hogy terheli-e őt felelősség? Igen! Ugyanis ő is igennel szavazott az akkori ORTT döntésben, ami ezt a két rádiót frekvenciához juttatta. A rádiók ajánlatainak (sales house-os trükkjének) ismeretében ez minimum hűtlen kezelés. De a Class esetében már a szavazás is egyenesen törvénytelen, hiszen az LB egyértelműen kimondta a jogellenességet. A szerződéseket pedig már az általa vezetett ORTT írta alá.

2012.06.20. 17:52:01

Vajon melyik fideszes havernak vagy netán valamelyik vezérnek kell a frekvencia?

Esetleg Orbán-Felcsut rádió lesz?
Mert bánya, szőlő, és palota már van.
Sőt földbirtok is van,mindez ingyen, mert megteheti.

igazságos 2012.06.20. 18:07:51

ÉN VISZONT KÉT RÁDIÓT AKAROK HALLGATNI, mert mást itt nem lehet fogni. Jogom van válogatni a zenék közt. A neo délután 10-től jobb.

Bloodscalp 2012.06.20. 18:15:01

Ezen a blogon kormányellenességgel keresnek olcsó népszerűséget. Ha teheted kerüld, ne kommenteld. Vitára érdemtelen felvetésekről írnak, csontot dobnak...hol politikai hol gazdasági érvelésekre hivatkozva. Csak nézz túl rajtuk.

pjm 2012.06.20. 19:02:08

@is: na onnan meg a zorbán nemzeti testőrségéhez is...Meg a pártalapokba. Csak mint a többinél...

anonymand 2012.06.20. 19:05:53

@Editor Bob:

Tisztelt Editor Bob!

Annyira szép, hogy kénytelen vagyok teljességgel idézni:
"Ja, aztán olyan felháborodás és hiszti lett volna Clinton asszonnyal súlyosbítva, mint a Klubrádió esetében, ha a Médiatanács a felállása után nem sokkal megszünteti egy vitathatatlanul ellenzéki tulajdonban lévő rádió szerződését. Így nyilván csak akkor mondta fel a szerződést a Médiatanács, amikor már teljesen jól védhető jogilag és kommunikációs szempontból is a felmondás." - mintha a jog szempont lenne a Médiatanácsnál. Mintha nem alakítanák a jogot akár visszamenőleges hatállyal. Mintha fizetési felszólítást nem lehetett volna korábban küldeni, s nemfizetés esetén elintéznték volna a jogászok, oszt jónapot.

Gondolkozz má, még ha nehezedre esik is! A nemfizetés a kapitalista viszonyok között a hét főbűn része, tehát a legkönnyebb jogi alapot találni.

Tisztelettel:
anonymand

Csapee 2012.06.20. 19:10:55

Mobilinternet + Netrádió, oszt csókolom:)

merre 2012.06.20. 19:13:11

@janos551:
Nekik is büdös fizetni, mint a Klubrádiónak.
A Szerencsejáték Rt. meg minek pénzel ilyen gagyi adókat?

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2012.06.20. 20:48:22

Miután Majtényi lemondott a szabálytalanságok miatt, két eset volt lehetséges:
1)új pályázatot kell kiírni
2)mégis úgy döntenek, hogy jó a pályáztatás és elnök híján valamelyik alelnök (több is volt) aláírja azt.

2. eset történt. Egy kis adalék: az alelnökök közül Szalai Annamária írta alá. Tehát ő is ludas benne.

Ha mégis elveszíti az amerikai pert az NMHH, akkor sem vonnák felelősségre az aláírás miatt. Mert akkor a FIDESZ beismerné, hogy hibáztak (még az MSZP-vel együtt(!) szavazták meg az új rádióadókat).
Ahogy nem próbálnak rendet rakni az oligarcha coming out után se (hogyan is, hiszen ismerősökről van szó), hanem az illető politikust próbálják ellehetetleníteni. Azt mégiscsak könnyebb.

Sátán meg a Jocó 2012.06.21. 11:10:23

"Slágar Rádió" (...) "ott is voltak problémák a korábbi vállalásokkal"

Ezt azért ez eléggé könnyedén lekezelted, kedves posztoló! :D Semmi nem rémlik a botrányokból? :D

Sátán meg a Jocó 2012.06.21. 11:16:32

@puffatag: fú, ilyen jól megy a ennek a szegény, sokat szenvedett Klubrádiónak, hogy ennyi reklámbevétele van?

Vagy mégsem? S ha nincs, akkor honnan van pénze? Valaki(k) fenntartják? Kik? Miből? S vajon miért?

Ezekről nem tudsz valamit egészen véletlenül?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.21. 15:43:45

Kedves posztoló.Ebben viktorodék is nyakig benne vannak.Itt már csak akkor lenne változás ha a lámpavas hajtaná végre az ítéletet.De hát most nincs zavargás,mert nincsenek fizetett zavargók.

TARTYOM 2012.06.21. 16:26:11

@igazságos: Az államnak meg joga van bezárni mivel baszik fizetni

Elijah_Baley 2012.06.22. 16:38:19

valszleg az történt, hogy az egyszemszál másolt cédéjük, amiről a zenét nyomták, végleg elkopott és nem volt miből beruházni egy újra :)
süti beállítások módosítása