Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A Fideszt nem érdekli a környezetvédelem?

2012. augusztus 31. - Nívó blog

A magyarokat érdekli a környezetvédelem?

Különösen nagyobb visszhang nélkül mondott le a minap Fülöp Sándor, környezetvédelemért, a jövő nemzedék védelméért felelős ombudsman helyettes, amit mi tragikusnak vélünk.

Már az eddigi két évből is kiderült, hogy a Fidesz kormányon nem éppen a környezetvédelem élharcosa. Mindezt most tűzhöz közeli, a témára mindenben rálátó ember ismerte el:

Fülöp Sándor távozását azzal indokolta, hogy az alaptörvény hiába írta elő, hogy az ombudsman helyetteseként neki kell biztosítania a jövő nemzedék védelmét, ehhez semmilyen jogkört nem kapott. Az Országgyűlés adós maradt fontos zöld törvények elfogadásával, valamint hogy az ombudsman hivatala nem tudja ellátni a korábbi szinten az egészséges környezethez való jog védelmét.

Kormányon lévők persze gyakran találkoznak olyan típusú dilemmákkal, mint például hogy a gazdasági növekedést ösztönözzük akár az infláció elszaladásának árán is, vagy hogy az adósságcsökkentést és a hiánylefaragást favorizáljuk a gazdasági növekedés kárára. Vagy éppen, hogy a környezetvédelmet szorítsuk háttérbe a gazdasági prioritások és az iparfejlesztés előnyére.

Ha ilyen összefüggésben vizsgáljuk a dolgot, és éppen a következő évi költségvetést kell összeállítani, amiben eleve nagy lyukak tátonganak, akkor persze nagyon gyorsan háttérbe tud szorulni a környezetvédelem, hiszen az arra költött kiadások megtérülése nem várható egy éven belül, de sokszor még a négy éves kormányzati cikluson belül sem.

Épp ezért hosszú távú stratégiára lenne szükség a környezetvédelem területén, de én ilyenről a fideszes politikusok szájából még nem hallottam. És ez nagy baj.

Személetes példa a Fidesz félrecsúszott politikájában, hogy százmilliárdokat költ energetikai befolyásszerzésre, mint stratégiai területre (lásd: MOL vétel 500 milliárdért, vagy E-On visszavétel terve szitén százmilliárdos nagyságrendben), aközben például a fűtéskorszerűsítés tárgyában most indult pályázat kerete 800 millió (!!!) forint.

Készséggel elhisszük, hogy a lakosság energiaellátása startégiai kérdés, és a rezsi olyan magas szinten áll, ami a magyarok többségének jövedelméből tetemes részt visz el minden egyes hónapban, ezért szükség van a rezsiköltségek befagyasztására, a közműszogáltatók nonprofit alapra helyezésére az árak csökkentése érdekében. Azonban ezt a megközelítést alapjaiban hibásnak tartom.

A világban rendelkezésre állnak azok a szabadalmak, technikai vívmányok és korszerű építésztechnológiai megoldások, amelyekkel a lakóépületeket elérhető áron zéróhoz közeli energiaigényű ingatlanokká lehetne fejleszteni. Mindez pedig akár néhány év alatt megtérülő, mindenki számára elérhető áron megvalósítható lenne.

Nem kell itt sci-fi-be illő dolgokra gondolni, a következőkről van szó: falak és tető hőszigetelése, ajtók, ablakok cseréje, kondenzációs kazán, megújuló energiák igénybevétele, úgymint hőszivattyú, esővízgyűjtő-házi vízmű, napelem, napkollektor, komposztáló, szelektív hulladékgyűjtés, pellet kályha.

Aki járt már Németországban például, az tudja, hogy ott egy ház így néz ki:

napelem_5.jpg

____És az ilyen házak nem számítanak fehér hollónak, hanem ott ez általános. Több háztető van kitapétázva napelemmel, mint amennyi nincs. Minden ház szigetelt, korszerű ajtókkal és ablakokkal, takarékos fűtési rendszerrel, esővízgyűjtővel, kiterjedt szelektív hulladékgyűjtéssel.

Mit jelent ez? Azt, hogy miközben a magyarok a kis pénzükből évi 400-600ezer forintot költenek rezsire, ami jövedelmük 25-50%-át teszi ki, addig a németeknek nem kell fizetniük az áramért, és minimális a fűtési, a víz, és a szemétszállítási költségük. Karnyújtásnyira állnak a villanyautók tömeges elterjedésétől, ami a kocsikázást is szinte ingyenessé varázsolja majd számukra.

Mi következik ebből? Számomra az, hogy az államnak azt az 500 milliárdot nem a MOL-ra kellett volna elköltenie, hanem lakossági energiatakarékossági programokra. Számításaink szerint 2 millió forintból 1/3-adára csökkenthető egy átlagos magyar lakás rezsiköltsége, lakásonként 5 millió forintból pedig zéróhoz közeli rezsijűvé lehetne varázsolni azt.

Namost 500 milliárd forintból ezek alapján 250ezer lakást lehetne energetikailag felújítani. Ha pedig ezt az összeget mondjuk 50%-os önerő másik 50%-os kiegészítésével használjuk fel, és mondjuk az energetikai beruházások áfáját 5%-ra vinné le az állam, akkor máris 600-700 ezer lakásánál tartunk. Nem jobban megérte volna ez, mint megvenni a MOL 20%-át?

De ami a lényeg: Amikor a magyar azért sír, hogy a magas rezsi elviszi a jövedelme nagy részét, és a maradékból alig tud megélni, akkor ott nem elsősorban az alacsony jövedelem a gond, hanem a magas rezsiköltség. A magas rezsiköltséget pedig nem a közműszolgáltatók államosításával kellene megfékezni, hanem lakossági energetikai programokkal.

A Fidesz nagyon nem ebbe az irányba megy. Pedig minden gazdag ember számára ismert a gazdagság receptje: Nem fizetünk a rezsiért, nem fizetünk a telefonért, nem fizetünk az autózásért. Ha ez megvan, akár minimálbérből is urasan meg lehetne élni.

Jellemző például a ’minimálbérből próbálok megélni’ típusú internetes próbálkozásokra is, amelyből egyébként blogunkban is olvasható egy epizód, hogy mindig így kezdődik. Minimálbér nettó 60ezer forint, ebből elmegy reszire havi 45ezer forint, tehát ki kell hoznom a hónapot 15 ezer forint költésből. Innen aztán elindul az írókat is megszégyenítő, érzelmi húrokat keményen pengető élménybeszámoló, hogy mennyit nélkülöztem én, hogy sikerüljön a dolog egy hónapon át.

Pedig ordít, hogy a felemelkedés a rezsiköltségek drasztikus lefaragásánál indul. Ezt nagyszerűen felismerte a kormány is, csak sajnos a cél megvalósítása érdekében nagyon rossz irányba indult el.

Amikor nagyon sokan itt a neten gazdaságpolitikai irányváltást sürgetnek, akkor nem a kétkulcsos SZJA visszaállítására, a bankadó és a telefonadó eltörlésére, a magánnyugdíjrendszer visszaállítására kellene gondolni, hanem alapvetően környezetpolitikai és energiapolitikai irányváltásra.

Milyen kár, hogy az ellenzéki pártok között sem találni olyat, aki zászlajára tűzne egy ilyen programot. Az LMP-t bár ökopártnak csúfolják, de nála még a Fidesz is többször szólal meg zöld témákban. Sokak reménye a Milla a 4K, vagy a Szolidaritás sem fogalakozik ilyen kérdésekkel.

Nincs remény-e téren? Nincs igazunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr744744959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

labrabbit 2012.09.01. 00:34:18

Én is sokat gondolkoztam és bosszankodtam, végül oda jutottam, hogy a lakosság energia- és kiadásmegtakarítása sokat kivenne a fidesz zsebéből és az egyéni függetlenséghez túl sokat tenne hozzá. Akkor is, ha fogyasztásra menne jórészt a spórolt összeg.

Ez sajnos nem az a kor.

laci0011 2012.09.01. 01:13:23

@saravad: Nem a fidesz zsebéből venné ki,hanem a multik zsebéből venné ki a pénzt,mivel az áram a gáz szolgáltató már multi,ahol erőmű van ott a távhővel is azokat gazdagítják.Romániában több mint 1/3-addal olcsóbb a földgáz a lakosságnak!?Az összes rendszerváltó a multik fizetett ügynöke kis hazánkban,a fidesz is csak a műbalhét csinálja,leginkább,na meg a baráti vállalkozóknak szerzi vissza amit jó üzletnek vélnek!

Imadom a trapistát 2012.09.01. 07:38:59

@saravad: @laci0011:

Marhaságokat beszéltek! A lényeg: a fosszilis energia nagy része importból származik. Fizetünk érte az oroszoknak, az araboknak, meg még ki tudja kinek.

Közben meg képtelenek vagyunk szigetelni a házainkat, pedig elemi érdekünk lenne. Inkább sírunk az állam felé, hogy magas a rezsink, pedig csak 17 fokban didergünk otthon télen..

Minden más csak következmény.

laci0011 2012.09.01. 08:36:51

@Imadom a trapistát: De eltanáltad a szarva közt a tűgyit,vazze.Veretes a kommented,nem is kell már tovább emelned a szintedet,kár lenne utánanézned mitől sokszorozódtak meg az árak,miközben csökken a fogyasztás.

laci0011 2012.09.01. 08:56:29

@Imadom a trapistát: Észrevetted már,hogy a szélturbinák a nyugati határszélen nagyságrenddel többen vannak mint pár kilométerrel keletebbre?!

bucbuc 2012.09.01. 10:11:23

Már akkor le kellett volna mondania, mikor az aktuális nyugdíjemelést megszavazták.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.09.01. 10:49:54

Igazad van, de

"Vagy éppen, hogy a környezetvédelmet szorítsuk háttérbe a gazdasági prioritások és az iparfejlesztés előnyére."
Elvileg létezik ilyen konfliktus, de Magyarországon nincs. Itt szó nincs arról, hogy nagy volumenű nehézipar akart volna idetelepülni és ezért környezetvédelmi engedményeket tettünk volna.

"a közműszogáltatók nonprofit alapra helyezésére"
Könyörgöm, csak azt ne! Azután fog csak igazán sokba kerülni.

Ez a németeknek nem kell fizetniük az áramért dolog nem tudom, hogy honnan jön. Németországban az egyik legdrágább a lakossági áram.

Nívó blog 2012.09.01. 10:56:53

@Lord_Valdez:

"Ez a németeknek nem kell fizetniük az áramért dolog nem tudom, hogy honnan jön. Németországban az egyik legdrágább a lakossági áram."

Helyben megtermelik maguknak a tetőn. Nézd meg a posztban csatolt képet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.01. 10:57:30

a helye kérdésfeltevés: a fideszt nem érdekli a környezetvédelem (sem)?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.09.01. 11:12:09

@Nívó blog:
Azért tényleg nem kell fizetni.
De, ez mondjuk annyira ott se tipikus.

Nívó blog 2012.09.01. 11:17:13

@Lord_Valdez:

De bizony hogy az! Ahogy a posztban le van írva:

"És az ilyen házak nem számítanak fehér hollónak, hanem ott ez általános. Több háztető van kitapétázva napelemmel, mint amennyi nincs."

Ajánlok egy kis autókázást Németországban. Szinte nem látni olyan déli tájolású tetőfelületet, amelyet ne burkoltak volna napelemmel. Sőt! Szántóföldek lapályosabb területein is napelem állványok sorakoznak, hihetetlen mennyiségben.

Hawk74 2012.09.01. 12:06:39

A közműszolgáltatók államosításával nem az a cél, hogy olcsóbb legyen a közmű, hanem hogy a profitot ne a külföldi magáncég vigye ki. Ergo ha kell majd a lóvé, emelik a közműárakat. Persze most majd befagyasztják, de a választások után majd szopni fogunk...

tarackos 2012.09.01. 12:12:18

Róna is ezt mondta a "munkahelyvédelmi" terv kapcsán. Én is mondtam már más megközelítésben: nagy hiba lenne nem rácsatlakozni a német atomellenes zöldenergiát előtérbe helyező energiapolitikájára. Bár ezt a sógorok kapcsán már eljátszottuk: Burgeland 1-2 éven belül önellátó lesz a szélkerekeknek köszönhetően, nálunk az egész elakadt a kormányváltás után.

tarackos 2012.09.01. 12:15:11

@tarackos: Mégvalami: a fidesz szerint ha az államnak jó akkor a polgárnak is jó. Ők az állam szuverenitásában hisznek, természetesen ők döntik el mi jó az államnak, nem pedig a nép szuverenitásában. Ha az utóbbiban hinnének akkor ez úgy nézne ki, hogy ami a polgároknak jó az az államnak is jó. Akkor valóban konzultálnának, nem szűkítenék az önkormányzatok mozgásterét, nem alkotmányoznának a nép nélkül etc....

Alapvetően hülye 2012.09.01. 12:17:32

Köcsög egy párt, agytalan hülyékkel - alapvetően hülyék mindenhez amihez csak hozzányúlnak

laci0011 2012.09.01. 12:22:21

@Nívó blog: Ott rentábilis az ottani kamatokkal a napelem,a mi szabadságharcos kamatainkkal bőven nem valószínű,és akkor még nem kalkuláltunk azzal,hogy az önköltség kb 12 Ft/Kwo és 50Ft az amiért megvehetem,kell az a kis különbözet az államnak és a befektetőknek!Nem számít ha recesszió van lényeg a profit.

nyikk 2012.09.01. 12:25:13

@Nívó blog: Ne haragudj, ez marhaság.Én jelenleg Baden-Würtenbergben élek, kisvárosi-falusi környezetben, nagyon kevés a napelem(én talán 5%-ra saccolom), pedig figyelem mindig.Ez, hogy nem fizetnek az áramért, meg keveset a szemétért, ez sem igaz.Persze a német bérekhez képest talán nem drága, de nem az ingyenes kategória.

laci0011 2012.09.01. 12:26:16

@Hawk74: Azt sem tudom feledni 2000-ben ki is mondta:márpedig a gáz árát emelni kell!És sikerült nem kicsit...Bejott a szopni vágyás.

nyikk 2012.09.01. 12:27:38

Egyébként anyagilag nem rentábilis a tetőn termelt áram(sajnos), csak azért terjed,mert a adófizetői pénzből támogatják.

Nívó blog 2012.09.01. 12:35:12

@nyikk:

Én is sokáig éltem Bajorországban. A csapból is a természetvédelem, a környezettudatosság fontossága folyik. A szelektív gyűjtés általánosan megoldott, és folyamatosan propagálják is. A kormány nagyban dotálja a napelem telepítést. 20-25m2 napelem felülettel önállóvá válik egy háztartás áram szempontjából.

A napelemes házak számát falvakban, kisvárosokban 50-60% körülire becsülöm, és a telepítés tovább zajlik nagy erőkkel.

Nívó blog 2012.09.01. 12:36:23

@nyikk:

Persze lehet, hogy tartományonként eltérő a környezeti kultúra..

Nívó blog 2012.09.01. 12:39:49

@nyikk: "Egyébként anyagilag nem rentábilis a tetőn termelt áram(sajnos), csak azért terjed,mert a adófizetői pénzből támogatják."

Az üvegházhatású és egyéb környezetszennyező gázok hatása nem jelenik meg a közvetlen anyagiakban. Az adófizetők pénzéből viszont megérheti a dolog, hiszen a globális szennyezőanyag kibocsátás csökken a támogatásnak köszönhetően. Tisztább lesz az adófizetők levegője, jobb lesz az adófizetők egészsége, szebb lesz az adófizetők környezete.

nyikk 2012.09.01. 12:45:42

Csak pár hónapja élek itt, korábban München környéke volt, ott sem láttam annyi napelemet.Viszont a szelektív hulladékgyűjtés sokkal előbbre tart ott, mint itt, tudatosabbak az emberek.

pneumónia 2012.09.01. 12:48:08

Az látszik a cikkből hogy fogalma sincs a cikk írónak a valóságról, csak az elméletet mondja.
De külön cuki hogy összehasonlítja a németeket :)
A szélenergiába fektetett gigapénzeket buktak a németek, az osztrákok pedig sorra dobálják le a háztetőtől a csoda dolgokat, vajh miért lehet ez?

Totálisan átalakult a társadalom a felső 10,000-nek még több van, és még több lesz. Akinek jól jönne a szigetelés annak, napi létfenntartási gondjai vannak, nem befektetési ami vagy bejön vagy nem. Aki most elkezd okoskodni hogy de bejön 30 év alatt mert nekem azt mondta a tanárbácsi blablabla ez nem igaz, nem bizonyítható. Szerintem hiába adott volna pénz az állam rá, akkor a 10edéből lett volna valami, annyi éhes vállalkozó ügyeskedő, korrupt ember állt rá ezekre a dolgokra (5-10 éve) h totál felesleges.
A nagy népi Kínában pártutasításra, minden tetőre napelemet, nah az igen ott menne. De nem fog, mert nem érdeke...

Én csak az egyének gondolkodásmód változásában látok esélyt hasonló dolgokra, de ez idő...
Bele kell nevelni már az oviban a kölyökbe mit hogy. Ez a szocialista 40 év +12 + állami gondoskodás testi nyomorulttá tette a nép nagy részét. Aki TOP ügyeskedő volt, annak most is jól megy, de leszarja a környezetvédelmet.
Amúgy ha válság van, NYon is leszarják a Kvédelmet, nem hogy itt....

nyikk 2012.09.01. 12:51:57

@Nívó blog:
Maradjunk, annyiban, hogy a környezetre káros és szenyező dolgokat, (gyártás-termelés) a fejlett országok kiszervezik a fejletlenekbe, már amennyire lehet, de összességében csak a szennyezés helye változik, azért tűnhet úgy itt-ott, mintha javulást érnénk el...
A fogyasztói társadalom léte és a gazdasági növekedés kényszere növekvő szennyezést is jelent még egyenlőre, bármit is mutasson a látszat.

pneumónia 2012.09.01. 12:52:33

@Nívó blog:
"Az üvegházhatású és egyéb környezetszennyező gázok hatása nem jelenik meg a közvetlen anyagiakban. Az adófizetők pénzéből viszont megérheti a dolog, hiszen a globális szennyezőanyag kibocsátás csökken"

Ühöm, és a napelem előállítása miatti Kínai szennyezéssel mi lesz? + Ugyebár nehézfémek kerülnek nagy mennyiségben a család fejére, ami párologhat vagy minimál mennyiségben a talajba mosódva megeszed a kerti növényeidben, hát köszi!
1000%ig tudod garantáli v vállalki bárki is hogy nem lesz gond? 2lem... Rákban meg kimúlt a család, de zölden cool:P

pneumónia 2012.09.01. 12:53:42

@nyikk: Maradjunk, annyiban, hogy a környezetre káros és szenyező dolgokat, (gyártás-termelés) a fejlett országok kiszervezik a fejletlenekbe
Így van! Ebből látszik hogy nem lett ez a cikk logikusan végig gondolva...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.01. 12:54:10

Te figyelj kedves nívóblog!
Már nem is vállalod a neved?:))
Amúgy addig nem érdekel itt senkit a környezetvédelem,amíg nincs belőle haszna.
Minden kormányt csak az érdekel hogy minél több pénzt tudjon beszedni.
A többi le van szarva.

pneumónia 2012.09.01. 12:58:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Persze a pénz beszedés + 1-2 ciklusban gondolkoznak max+
Én a fogyasztáscsökkentésben hiszek amúgy, és aztán a sor legvégén a gigapénzbefektetés hosszútávra...

Tapogatott Kukorica 2012.09.01. 13:07:33

Az eddigi cikkek kozul ez az, amivel a legjobban tudok azonosulni. Szerintem is jobb irany lenne a kornyezettudatos eletmodra neveles allami tamogatasa, osztonzese, az ujrahasznositas, alacsony energiafelhasznalas stb. propagalasa ilyen reszvenyvasarlasok helyett. Nem csak kornyezetvedelmi szempontbol, hanem hosszutavon gazdasagi, ha ugy tetszik (energia)fuggetlensegi szempontbol is.

Nehany dolog, amivel vitatkoznek:
- erosen ketlem a nemetorszagi peldakat, ott sincs kolbaszbol a kerites kornyezetvedelem teren. Persze vitathatatlan, hogy elorebb jarnak Magyarorszagnal sok kerdesben.
- bar nem eppen a kedvencem a Fidesz, de nem hiszem, hogy szukseges egy ilyen cikkben konkret partot megnevezni. A kornyezettudatos eletmoddal eddig mindegyik part ados volt a rendszervaltas ota es elott is. Szerintem kar volt belevinni a Fideszt, LMP-t meg a tobbit - hiszen kollektive az egesz bagazsnak nincsenek koncepcioi, csak "muszajmegoldasok", "showelemek".
- ebbol kifolyolag az 500 md kerdese is kisse demagog, de van benne igazsag.

Szo mi szo, kevesebb aktualpolitizalassal tobbet is mondhattal volna, igy egy kicsit laposra sikeredett.

Meg egy utolso gondolat: pl. Japanban, eszak-europai orszagokban nem altalanos dolog 24 fokos szobahomersekletet rittyenteni telen. Magyarorszagon nem ritka, hogy trikoban, rovidnadragban karacsonyoznak az emberek, mert olyan meleget csinalnak a lakasokban, hazakban. Ha az ilyeneken valtoztatna idovel a lakossag es megelegedne mondjuk 18 fokkal (plusz pulcsi, hosszugatya), mar elorebb lenne nem csak anyagilag, de kornyezetvedelmileg is.

béla a görög (törölt) 2012.09.01. 13:26:59

Az energiapolitikát és környezetvédelmet tekintve igazad van. (a többibe ne menjünk bele)
Csak azt nem értem miért csodálkozol?
A haldokló nyugat szép csöndben ismét csak technológiát vált a maga piacával. Mi pedig államositunk és 'uralkodó' osztályt termelünk - mer' a félázsiainak az kell. Nem politizálni akarok, csak a szemléletbeli különbséget bemutatni.
Ilyen szemlélet mellett viszont ne várj mást.
Te szakmai szempontból nézed a dolgokat - nagyon helyesen - de most ideológia van.
A fidesz is csak annyiban fog foglalkozni az energiapolitikával amennyire azt az érdekét szolgálja. Nem az országét, nem a lakosságét, mint fogyasztókét (piacról hallani sem akar ezért államosit) hanem a pártét meg a szar ideológiájáét és 1-1 ember zsebét. Ennyi.
A többi párttal majd foglalkozz majd én megállapitom, hogy jó vagy rossz. :)

vladimir964 2012.09.01. 13:45:25

Ami az energetikai célú pályázatokat illeti, hát én próbálkoztam. Többször is. Soha többet! Jellemzően magyar nesze semmi, fogd meg jól típusúak.
Kezdődik ott, hogy a valóban szükséges beruházási költségek, melyek jellemzően több 100 ezer forintra (ha nem 1-2 millióra) rúgnak egy családi ház esetében - nyílászárócsere, kazáncsere, szigetelés - az állam csak 25-30%-ban támogatja. Namármost igen életszerűtlen, hogy egy átlagos magyar kétkeresős gyermekes család a gyerekfenntartás, kocsifenntartás, ház rezsije, élelmiszer vásárlás, ilyen adó, olyan hozzájárulás, amolyan járulékfizetés mellett még fenti összeget ki tudja izzadni. (és akkor még nem beszéltünk a szinte garantált jelzálogról a házon)
Aztán ott van még a magyar pályázati rendszer nemes hagyományaihoz méltóképp hű pályázati dokumentáció. Előszöris magyar-magyar szótár kell hozzá, hogy egyáltalán kiismerje magát rajta az ember. Aztán meg minden egyes munkafázishoz több kötetnyi engedélyt, tervet, leírást, árajánlatot, biztosítékot kérnek. Akinek még ettől sem ment el a kedve a pályázástól, a Dosztojevszkij regényre hasonlító dokumentációt (több példányban) fel kell adni drága pénzen a postán, majd pedig mindenféle mondvacsinált, piszlicsáré froclizások keretében 4-5 alkalommal visszaküldik hibajavításra a dokumentációt. Minden alkalommal ugye a postaköltség és a szükséges iratok kiváltási, kitöltetési és egyéb költsége a pályázót illet, amit természetesen nem lehet beépíteni a pályázatba. Nekem négyszer küldték vissza a pályázatomat, nagyjából "hiányzik a névelő és/vagy vessző a mondatból" indokolással.
Hát a negyedik után azt mondtam, dugják fel maguknak az egészet! (bár azt hiszem,, ez is a végső cél: kifelé baromi jól mutat a pályázat lehetősége, azonban olyan jogszabályi és pályázati feltételrendszert teremtünk, hogy még véletlenül se vehessék sokan igénybe - ergo a pénz megmarad)

2012.09.01. 13:47:52

"Az LMP-t bár ökopártnak csúfolják, de nála még a Fidesz is többször szólal meg zöld témákban. "

Ez elég nagy zöldségnek néz ki. Csak néhány példa az LMP legutóbbi zöldügyi megszólásaiból:

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/35431/hulladektorveny-a-kormany-ujabb-sallerert-megy-brusszelbe/

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/35422/sulyos-kormanykritika-tavozik-az-ellehetetlenult-zoldombudsman/

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/35394/kazanpalyazat-az-nfm-megpuccsolta-matolcsyt/

Mindez csak az utóbbi 4 nap termése. Az LMP rendszeresen foglalkozik a blogíró által felvetett valamennyi problémával. Hogy a kormány ezt válasz nélkül hagyja, azt már megszokhattuk.

captain morgan 2012.09.01. 13:49:17

Ahelyett, hogy itt a gittet rágjátok, kérdezzétek inkább Pomázi Csabát. Ő biztosan tudja.

2012.09.01. 14:56:30

@Tapogatott Kukorica: "kollektive az egesz bagazsnak nincsenek koncepcioi"

Nem így van, az LMP-nek pontosan az a koncepciója, hogy energiamegtakarításra, szigetelése, fűtéskorszerűsítésre kellene költeni nagyságrendekkel többet, mint most. Ez megjelenik a választási programban és az évente kiadott alternatív költségvetési javaslataiban is.

lehetmas.hu/rolunk/letoltheto-dokumentumok/

mizrolist 2012.09.01. 15:21:05

Provokatív jellegű kérdés: a blog szerzői közül ccactusnak mi a véleménye? :)

Imadom a trapistát 2012.09.01. 15:59:32

@iii:

Csak ne papolj! At LMP minden áldott este ott szerepel az ATV-n az Egyenes beszédben. Mást sem csinálnak, mint hogy a demokráciát féltik, meg a bírói függetlenséget, esetleg hogy a regisztráció miatt nem akarnak indulni a választáson.

A Közgép ellen ülősztrájkolnak, ahelyett, hogy környezetvédelmi ügyekben vernék a palávert!

Nekem ne szúrd ki a szemem három linkkel.

Imadom a trapistát 2012.09.01. 16:02:31

@iii:

"az LMP-nek pontosan az a koncepciója, hogy energiamegtakarításra, szigetelése, fűtéskorszerűsítésre kellene költeni nagyságrendekkel többet, mint most."

Tök jó! Mikor megyünk a parlamenthez láncolni magunkat, hogy ne az E-on-ra költsenek 100milliárdokat, hanem ezekre??

2012.09.01. 16:03:32

@Imadom a trapistát: Apikám, ismétlem, ez a legutóbbi 4 nap termése. A tévében arról beszélnek, amit a műsorvezető kérdez, egyrészt, másrészt éppen a demokráciaféltés a sürgetőbb ügy. Te meg ne próbáld elterelni a figyelmet a demokrácia lerombolásáról!

2012.09.01. 16:06:07

@Imadom a trapistát: A zöld pártok nem csak környezetvédelemmel foglalkoznak, ezt csak szeretnék elhitetni fideszék. Az LMP jelmondata: fenntarthatóság, részvétel, igazságosság, vagyis a demokratikus jogok kérdése az ugyanolyan fontos és sajnos most az van a legnagyobb veszélyben.

Imadom a trapistát 2012.09.01. 16:21:02

@iii: "másrészt éppen a demokráciaféltés a sürgetőbb ügy"
Hát ez az! De mégis egy ökopártnak? Minimum egy szinten kellene lenni.

Vagy akkor melyek azok az ügyek, amelyeknél egy ökopárt a környezetvédelmet előrébb sorol, a többi pártnál?

Imadom a trapistát 2012.09.01. 16:22:41

@iii: Összességében én becsülöm az LMP-t, félre ne érts, csak lelkes környezetvédőként markánsabb szerepvállalást és fellépést várnék tőlük környezetvédelmi ügyekben.

Őszintén szólva Sólyom Lászlóhoz több zöld akciót tudok így kapásból kötni, mint az LMP-hez. És ez nem jó!

2012.09.01. 16:31:16

@Imadom a trapistát: Igen, ez gyakori kritika zöld oldalról, csak hogy más irányból - és ők vannak többen - az LMP meg lila dolgokkal foglalkozó belvárosi bölcsészek gittegylete. A zöld akciók kellenek, de ezzel nem lehet megszólítani az emberek többségét. Márpedig anélkül, hogy a hatalomba beleszólása lenne, anélkül esélye se lesz a zöld célokat megvalósítani.

Attól, hogy ökopárt (én jobb szeretem a zöld párt kifejezést), még nem szabad beszűkülnie a környezetvédő kalickába.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.01. 16:52:17

@iii:

"Attól, hogy ökopárt (én jobb szeretem a zöld párt kifejezést), még nem szabad beszűkülnie a környezetvédő kalickába."

Szerintem meg be kellene! Az látszik, hogy az LMP-ből nemigen lesz nagy néppárt, a környezetvédelem mindig is egy szűkebb rétegnek lesz fontos. Ugyanakkor egy zöld pártnak küldetésének kellene lennie, hogy a zöld gondolatokat terjessze, népszerűsítse. Ha ez megvan, akkor ebből lehet növelni a szavazótábort. Addig is nem abszolút hatalomra kellene törekednie, hanem zöldpárti koalíciós partnerként elérni a mérleg nyelve szerepet, ahol akár jobb, akár baloldali kormányban vállal szerepet, képviselje ott a környezetvédelmet.

Persze ez ma Magyarországon nem működik, hiszen a két meghatározó nagy párt kölcsönösen antidemokratizmussal és szésőségességgel vádolja egymást. (Ebben egyik nagy pártnak sincs egyébként igaza, nem más ez, mint populizmus.)

2012.09.01. 17:13:41

@ccactus: Szerintem meg nagyon nem kellene. Valahol láttam egy listát, hogy milyen ügyeket tart fontosnak a magyar, a környezetvédelem az valahol az 50. helyen van.

És ismétlem, a zöldpártiság nem egyenlő a környezetvédelemnél, az annál sokkal komplexebb, már akkor is, ha csak ha az ökológiát vesszük alapul. De a zöldeknek a világon mindenhol legalább ilyen fontos az állampolgári részvétel, a demokrácia és az igazságosság, vagyis a szociális jogok kiterjesztése.

Éppen ezért van, hogy az LMP harmadik, egyenlő súlyú pólust szeretne kiépíteni az eddig megszokott bal és jobb felosztás helyett. A szűken vett zöld értékek hangsúlyozásával az LMP még mérleg nyelve se lehetne.

Belagezapista (törölt) 2012.09.03. 09:14:35

"Aki járt már Németországban például, az tudja, hogy ott egy ház így néz ki:
És az ilyen házak nem számítanak fehér hollónak, hanem ott ez általános. Több háztető van kitapétázva napelemmel, mint amennyi nincs."

Legutóbb 2 éve jártam Németországban, akkor egyetlen ilyen házat sem láttam (láttam olyat, amelyiken volt napelem, de azon sem az egész tető), ezek szerint 2 éve ekkora forradalmi változás történt?

Belagezapista (törölt) 2012.09.03. 09:16:53

@laci0011:
Észrevetted, hogy a nyugati határszél kimondottan a szelesebb vidékei közé tartozik az országnak?

laci0011 2012.09.03. 17:59:39

@Belagezapista: Akkor csak megélne ideát is a szélerőmű,nem csak odaát,erre céloztam ,csak lehet hogy túl sok volt az irónia...

Imadom a trapistát 2012.09.05. 21:10:57

@Belagezapista: @laci0011: A szélenergia lófasz! Kár itt feszülnötök rajta. Először hőszigetelni kellene.

laci0011 2012.09.06. 07:51:16

@Imadom a trapistát: Páran már bekapták a répát a szigeteléssel.Szigeteltek és több lett a számlájuk!?Megérte,hehe.Magyar nemzeti sajátosság,vagy fifika.Bármit csinálhatsz,úgyis csak többet kell fizetned simicskának.

Nívó blog 2012.09.11. 22:11:59

@nyikk:

"Ne haragudj, ez marhaság.Én jelenleg Baden-Würtenbergben élek, kisvárosi-falusi környezetben, nagyon kevés a napelem(én talán 5%-ra saccolom)"

Itt egy cikk, ami eldöntheti a vitát. Most találtam:

hvg.hu/gazdasag/20120529_nemet_napenergia_termeles

"A lipcsei Európai Áramtőzsde (EEX) adatai szerint a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések együttes teljesítménye az előző héten pénteken és szombaton a déli órákban elérte a 22 ezer megawattot, ami nagyjából 20 atomerőmű teljesítményének felel meg. A hétköznapi fogyasztást tekintve a 82 milliós ország áramigényének nagyjából egyharmadát lehetne fedezni a napelemcellákkal megtermelt árammal."
süti beállítások módosítása