Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Miért ilyen sürgős a játékgép-törvény?

2012. október 02. - Nívó blog

Több blog is értetlenkedik, hogy miért lett ennyire sürgős a pénznyerő automaták betiltása; vajon a konzertatív-keresztény értékrend és a jó erkölcsök diktálják, hogy a kormány lemondjon 30 milliárd forintról és néhány száz (ezer) munkahelyről, esetleg magasabb szintű gazdasági és politikai érdekek is közrejátszanak? Egyes vélemények szerint ezzel pár cég kezére szeretnék átjátszani a szerencsejátékból származó bevételt, és távol álljon blogunktól, hogy újabb összeesküvés-elméletet kreáljunk, de egy igen érdekes résszel gyarapítanám a történetet.

A kulcsszó pedig nem más, mint a magyar futball. Nem is kell olyan messzire visszamenni.

Köztudott, hogy Orbán Viktor imádja a futballt, és régóta nagy szurkolója Székesfehérvár csapatának, a Videotonnak. Minden bizonnyal csak a véletlen műve, de Orbán miniszterelnökségével elkezdett ömleni a pénz a Videoton csapatába: hirtelen a magyar pénzügyi körök legbefolyásosabb vezetői rádöbbentek, hogy bizony ők is hatalmas Videoton szurkolók, ezért elkezdték a Vidit szponzorálni: MOL, OTP, na meg, mint blogunk régebben írta, itt szépen megfér egymás mellett a Strabag és a Közgép is. Magyar szinten óriási pénzek mennek a csapathoz, amelyek edzője a világhírű Paulo Sousa, és amelyik zsebből vásárolja ki-igazolja le nemcsak a hazai élmezőny színe-javát (Torghelle, Haraszti, Kovács), de sokszor még nemzetközileg is jegyzet neveket is (Caneira, Oliveira). Akárhogy is nézzük, a magyar bajnokságban jelenleg a Videoton messze a legtehetősebb csapat.

De hiába a sok pénz, a csapat csak részeredményeket tud felmutatni: a legnagyobb siker az idei EL csoportkörbe jutás, de ezen túl maximum csak egy igen érdekes körülmények között megnyert Szuperkupa-győzelmet tud a Videoton felmutatni, valamint egy bohóc-Ligakupa győzelmet, mást nem. A bajnokság és a kupagyőzelem továbbra sem övék, hanem a nagy riválisé, a Debrecené. Ráadásul az idei év sem úgy megy, ahogy kellene, a bajnokságban elég sok pontot bukik el a Videoton, pedig anyagi helyzetük alapján le kellene tarolniuk a hazai mezőnyt.

És itt kapcsolódik a történet a játékgépekhez: a fő rivális, a Debrecen csapatának legnagyobb tulajdonosa és egyben főszponzora, Szima Gábor játékgépekben utazik (micsoda véletlen egybeesés), és a játékgéptörvénnyel pont az ő lába alól húzzák ki a szőnyeget. Ha életbe lép a törvény, Szima elesik ettől a bevételi forrástól, és ebből kifolyólag a Debrecen csapatának sem tudna annyi pénzt juttatni, mint korábban, rosszabb esetben pedig pénzügyileg kénytelen lenne kiszállni a csapatból, és a Debrecen elvesztené legfőbb szponzorát. Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy a Loki kénytelen lenne eladni piacképes játékosait, meggyengülne, és ezzel a Videoton leírhatna egyet a főbb ellenfelek közül (olyan túl sok ilyen nincs, maximum még a Győr).

Pusztán a képzelet szüleménye lenne a fenti történet? Elképzelhető, de aki ismeri a mai magyar politikát, simán el tudja képzelni, hogy ez is közrejátszik a dologban.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr494815298

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ok amiért a vallásokkal politizálnak 2012.10.02. 16:12:26

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás. Meg egy kis morálfilozófia kételkedéstannal. Nem csak judeo-keresztényeknek, bár elsősorban nekik van rá szükségük.

Trackback: Utunk 2012.10.02. 16:03:54

A játékgépek betiltattak....

Trackback: Tegyék meg tétjeiket, hogy azután elvehessük! 2012.10.02. 15:14:36

A nyerőgépek betiltása nem a vakszerencsének, hanem mint mindig, most is a nemzet felemelkedését célzó gondosan átgondolt stratégiának, a szegényekért és az elesettekért küzdő kormányzatnak köszönhető. Miközben a balliberális média egymást túlkiabálva ...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.10.02. 15:04:36

Fülkeforradalom, gyorsnaszád, alaptörvény, manyup, békemenet, választási regisztráció… Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezés...

Trackback: Kikapcsoltatja a fényt az alagút végén a kormány 2012.10.02. 15:02:03

A közvilágítás költségeinek csökkentéséről szóló döntésről postai úton tájékoztatja a kancellária a választópolgárokat. Az A/5-ös méretű papírra fekete festékkel nyomott üzenet puritán dizájnja is azt az üzenetet hordozza, hogy a kormány nem csak a sza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2012.10.02. 18:55:26

@ErtelmetlenSzajkarate: hmm....ez a javaslat lelkedből gyütt !...csak úgy kong !!!!!

"
Címlap
Belföld
Parlament|
Szájbarágó|
Budapest|
Képviselő Funky|
Igaz, ami igaz
Külföld
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Belföld
Ipari méretekben dézsmálhatják a nyerőgépeket

Tbg

2009. december 3., csütörtök 14:29

|

"Nem véletlen, hogy másutt minden játékteremben ellenőr ül, és záráskor viszi a bevételt" - állította egyik forrásunk, a nyerőgépek manipulálásáról szóló cikkünk nyomán. Egyre többen számolnak be arról, hogy olyan eszközöket alkalmaznak Magyarországon, amelyekkel milliárdok tüntethetők el az állam és a játékosok elől. A pénzügyminisztérium és az APEH szerint az ellenőrzés kielégítő.
Wheel-Of-Fortune-Slot-Winners

Mint korábban ismertettük, az MTV rejtett kamerával készült riportjából (1., 2.,) kiderült, több mód is kínálkozik arra, hogy akár a nyerőgépekkel játszó játékosokat, akár az államot megkárosítsák a játékautomaták üzemeltetői.

Létezik ugyanis a feketepiacon olyan eszköz, a pöri, aminek bekötésével a gép forgalmi adatait (a bedobott és kiadott pénz összegét) tároló számlálókat módosítani, pörgetni lehet. Így az automatából származó jövedelmet könnyedén el lehet titkolni: ha az átpörgetett számláló a valóban bedobott összegnél kevesebbet mutat, a kevesebb bevétel után kevesebb adó terheli az üzemeltetőt.

Miközben a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke, Schreiber István a tévében bemutatott trükköket „marhaságnak” titulálta, a műsornak és az Indexnek is többen megerősítették, hogy léteznek ilyen típusú manipulációk.

A pöri kezdőknek való

Vannak azonban kifinomultabb technikák is. Az automaták könyvelését az elektromechanikus számlálók mellett egy központi egység az IEK (integrált ellenőrző készülék) végzi. Ezt a technikát 2000. körül fejlesztették ki, azóta minden Magyarországon üzembe helyezett gépbe kötelező beépíteni, ez a szabványosított szerkezet szolgálná elméletben a nyerőgépipar tisztaságát.
vegas slots
"

lima31 2012.10.02. 18:58:03

@kvadrillio: Mondok' én neked valamit erre: ha netán beleszerettél az adókba, akkor gondolj rá akkor is amikor elmész a wc-re, szarni-huggyozni, mert ám azt is adó terheli. Bocsi.

angyalföldi partizán 2012.10.02. 19:03:15

@LHedvig: nem igaz hedvig elvtársnő,nem tizezrek,hanem száz és százezrek vesztették el állásukat és milliók élete került veszélybe.ne aprózzuk el ,ha kérhetném,ezek komoly dolgok. kocsma,játékgép nélkül?jővőre tán ital se lesz.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 19:03:48

@sírjatok:
A gazdasági értékteremtés nem azonos a morális értelemben vett értékteremtéssel. Ha iszok egy sört, az nekem érték, de főleg ha magamban teszem, akkor a társadalom számára semmiképp sem az.

Ami a határokat illeti, a drogpolitikánál is ott téved a törvényhozás, hogy a tiltástól még ugyanúgy létezik a jelenség, csak illegalitásba kerül, és a maffia keres belőle az állam helyett. Meg kell húzni a határt, de szerintem nem azon elven, hogy nekem mit árt, hanem hogy másoknak mit árt. Valamint azt is figyelembe kell venni, hogy esetleg nem nagyobb kár maga az illegalitás és az így megmaradt piac együtt, mint a dolog legális piaca.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 19:05:32

@Mariann19:
Te és Kombi nem érted mi a hozzáadott érték. Vagy csak a marxista közgazdaságtant ismeritek. Vicces, mikor két ilyen tudatlan egymásra talál, és együtt osztják az észt olyanról, amiről fogalmuk sincs, persze mindenki más a hülye, csak ti vagytok a helikopter.

lima31 2012.10.02. 19:07:24

@Belagezapista:

Az elmúlt 20 évben mégis mi volt a baj a játékgépek létezésével? Hmm? SEMMI! Egy némely emberi lény gondolja úgy, hogy baj van velük. Ennyi.

A játékosokat megkérdezte-e valaki? NEEEM! hoppsz

lima31 2012.10.02. 19:08:32

@Schindler Pistája:
Aki játszik az egy tróger és deviáns?:DDDD ne már:DDD

2012.10.02. 19:09:48

@Jofiu:

Tessék:

Épülhet a zsidó kaszinóváros
hunhir.info/?pid=hirek&id=58017

Hihetőbb összefüggés, mint a Videoton vs Debrecen baromság.

Tamás András György 2012.10.02. 19:10:24

@lima31: Kocsmai játékgépen? Hát, de! :D

Csillagszemű Juhász 2012.10.02. 19:10:59

Nem értem, hogy miért esik ki a költségvetésből 30 milliárd. Amit nem dobál bele a gépbe, azt nem a kukába dobja. Vesz rajta piát, cigit, kaját, stb. Azok áfa tartalma megy az államnak. Eddig 1 nap alatt elgépezték, most 3 nap alatt elkocsmázzák.

AlphaBlack 2012.10.02. 19:12:14

@sírjatok: Pontosan. Egyetértek. Mint minden szenvedélybetegség. A gyűjtőmánia, a szexmánia, a nikotin, alkohol, gyógyszer, drog függőség. Én csak az egyén aspektusából a libsiknek hazudott álbaloldali anarchistáknak próbáltam az önző myself szempontjukból elmagyarázni, hogy még ők is megértsék, hogy miért szól bele az állam ebbe a dologba.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 19:12:31

@Mariann19:
"Igen, az új érték megteremtése után van lehetőség bármiféle fogyasztásra, szolgáltatás igénybevételére."

Szóval mikor a fodrász megcsinálja a hajad, nem teremtődik új érték, ugye, amiért cserébe kicsengeted a pénzt? Az értékteremtés pontosan ekkor történik, majd a fodrász elmegy a műkörmöshöz, ahol a műkörmös teremt értéket, ezért cserébe fizet a fodrász. A műkörmös pedig tegyük fel, a kocsmában bedobja a gépbe. Itt a gép, illetve a tulajdonosai teremtették az értéket, ami maga a játék és a nyerési esély a játékosnak.

Az hogy morálisan te nem tekinted értéknek a játékot, egy dolog, ettől még az is új érték teremtése.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 19:13:22

@lima31:
Nem a játékgépek létezésével van baj, hanem játékfüggőkkel.

kvadrillio 2012.10.02. 19:13:34

@Schindler Pistája: hát perszehogy joga van ! HAMÁR RÁSZOKTATTÁK, BEETETTÉK 23 ÉV ALATT DROGGAL.....OZORÁN IS, RENDŐRI.......BIZTONSÁGIS SEGÍTSÉGGEL ! PHHH....

lima31 2012.10.02. 19:14:58

@Tamás András György:

Meg kellene venni pár darabot most úgyis a béka segge alatt van az ára, aztán szépen elnevezni másnak, aztán jó
napot:)
- és kirakni a kocsma elé a hamus társaságában tökéletes is volna.

lima31 2012.10.02. 19:16:44

@AlphaBlack:

A sört még lenyeltem, de Teeeeeeeeeeeeeeeee??????? A SEX? Beledumálsz a dugásba is már? Kapjál már magadhoz Ember!!!

AlphaBlack 2012.10.02. 19:18:16

@lima31: Ezek szerint sem anyukád sem apukád nem játékgépes. Ellenkező esetben nem írnál ekkora baromságokat. Ugyanis iskolai tanszerek meg tornacipő helyett a gépbe dobálták volna be a pénzt. A játékgépes ember teher a családjának, környezetének, az egészségügynek. Amiről beszélek azok papíron szereplő tények (addiktológia, játékszenvedély). Nézz utána, ha nem hiszed el. Még hogy semmi baj nincs az egésszel?

lima31 2012.10.02. 19:18:40

@Belagezapista:

A játék függelékekkel, persze. Akkor őket kellene betiltani, nem? De? :D Én meg szeretem a sex-et, sex függelék vagyok. Mi lesz? Betiltják, Te meg egyet értessz?

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 19:19:16

@AlphaBlack:
Speciel a szexmániával mi a bajod? Másrészt attól, hogy nem szeretnéd, hogy legyenek kokainfüggők, még vannak, tiltással nem tudsz vele semmit sem kezdeni.

lima31 2012.10.02. 19:20:07

@AlphaBlack:

Eltaláltad. One játékgép. Amúgy a sex-re reagáltam... de mind1

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 19:20:34

@lima31:
Most akkor ki tiltana be mit? Én semmit sem, miért próbálod ezt rám erőltetni?

Jofiu 2012.10.02. 19:22:46

@stefan75: Arra számít, hogy mostantól nem lesz pénzük kötélre? : )
Továbbá kicsit aggódom akkor az internetszolgáltatókért és számítógép-forgalmazókért (Navracsics már elkedett belemelegedni a témába tegnap: varanus.blog.hu/2012/10/01/navracsics_az_internet_kussoljon). Hisz nem a tudottan nemzetbiztonsági kockázatot rejtő embereket célozzák meg közvetlenül, mint láttuk, hanem egyes tevékenységi körüket veszik célba csipán, ők maguk élnek tovább szabadon és vígan, nemzetbiztonsági kockázatukkal együtt. Max másként viszik véghez a dolgukat, akárcsak a felelőtlen ön és családrontó szerencsejátékosok.

lima31 2012.10.02. 19:23:44

vacsora, aztán vissza térek, mert ezt nehezen viselem....

AlphaBlack 2012.10.02. 19:28:51

@lima31: Szerinted az árvaházban kik vannak? Az abortuszok nagy része? A nemi betegségek? Gondolkodhatnál már igazán, mielőtt megpróbálod megmondani nekem mit csináljak.
Másfelől meg nem betiltani kell, hanem nem kéne kis kurvákká nevelni a lányokat.

Jofiu 2012.10.02. 19:31:22

@libbancs:
Ja, ja, legalább témába vág, de ez őrült rohanás még mindíg nem stimm, ez a project sem hétvégén nőtt ki a fűből. Na meg mekkora őrült konkurencia már ennek a kocsmai lecsúszott játékos....

vidi-master 2012.10.02. 19:44:48

1. a focihoz nem értesz.
2. kombinálni fölösleges.
3. az első két pont alapján a poszt butaság.

lima31 2012.10.02. 19:46:06

@AlphaBlack: De ez úgy hangzik mintha egyet értenél azzal, hogy az emberek választásaiba, döntéseibe, az életébe bele kell pofázni. Ezt érted legalább? A társadalmi hangolás már teljesen más tészta. 2-3-4-5-6 ember életébe (pl.: család) beleszólni nem túl kedves' történet. Ha, mert a szomszéd döntései az árvaházig vezetnek, hát megtörtént, ennyi. Szenvedélybetegség.. Szenvedélyesen szeretek festeni, rajzolni...beteg vagyok? na neeeee:)

lima31 2012.10.02. 19:47:36

@AlphaBlack: Kik vannak az árvaházban?

sírjatok 2012.10.02. 19:48:47

@Belagezapista: "A gazdasági értékteremtés nem azonos a morális értelemben vett értékteremtéssel."

Nem a moralitás felől közelítem meg a dolgot, hanem onnan, hogy ha valahol látszólag érték teremtődik, pont ez vezethet máshol sokkal nagyobb romboláshoz.

Pl. ha kokaint fogyasztok, akkor az nekem jó, tehát mondhatnám, hogy kinek mi köze hozzá, ez gazdasági értékteremtés.

De ez nem igaz, mert a munkaképtelenségem, kórházi ellátásom, bekokózott ámokfutásom mind a többségi társadalmat terheli.

"a tiltástól még ugyanúgy létezik a jelenség, csak illegalitásba kerül,"

Ha tudsz a tiltásnál jobb megoldást egy tevékenység visszaszorítására, ideje előhozakodnod vele. Ha nem tudsz, akkor ez egy jó megoldás.

Butaság azt mondani egy megoldásra, hogy rossz, ha nem tudsz jobbat. Olyan, mint ha az olimpiai bajnok futóra azt mondanád, hogy rosszul fut, és azért nyert, mert a többi még rosszabbul futott, és szerinted csak az fut jól, aki nulla másodperc alatt ér célba. Értelmetlen szócséplés.

lima31 2012.10.02. 19:58:31

@AlphaBlack:

jah igen és lányom van... rád is rád fér a gondolkodás..

sírjatok 2012.10.02. 20:01:04

@lima31: "De ez úgy hangzik mintha egyet értenél azzal, hogy az emberek választásaiba, döntéseibe, az életébe bele kell pofázni."

Pedig bele kell, a többi ember érdekében. Aki eljátékgépezi a pénzt, annak a családja sokkal valószínűbb, hogy szociális segélyre szorul majd, a szociális segély meg = többi ember pénze. Aki eljátssza a pénzét, az sokkal valószínűbb, hogy bűnözni fog, ez megint csak a többi embert károsítja, vagy közvetlenül, vagy úgy, hogy több rendőrt/börtönt kell fenntartani. Ha valaki eljátssza a pénzét és hontalan lesz, azt megintcsak a többi embernek kell eltartania, mert ő maga már nem fog tudni dolgozni. Stb.

Szép is lenne, ha az állam "nem pofázna bele", mit csinálnak az emberek, azt konkrétan anarchiának hívnák. Azért, mert a játékgépezés negatív hatásai a többi emberre nem annyira totálisan egyértelműek, mint pl. a gyilkosságéi, attól még vannak.

lima31 2012.10.02. 20:07:12

@sírjatok: A többi ember érdekében? Tehát azok az emberek akik beleszólnak az életedbe, mert hát ők azok az emberek akik jól tudják mi jó neked és mi rossz neked, mindezt kizárólag érted teszik? Szolgálnak téged, mert nem vagy képes különbséget tenni jó és rossz között? Ezt még Te sem hiszed el, remélem. Vagy ez netán a fejlődés? Játékgépek helyett lesz más, más ahová majd a pénzét teszi annak reményében, hogy talán több lesz.

Andráska8 2012.10.02. 20:08:19

A kicsi agyi kapacitással rendelkező Magyar Kornélia szerint a közmunkásokat akarja "megvédeni" a kormány, hogy ne oda vigyék a pénzt.
:(

lima31 2012.10.02. 20:11:00

@sírjatok: Még valami: Fogalmam sincs kit mi visz rá arra, hogy a hatalmas bevételét 40-70 ezer forintját beledobálja egy szerkezetbe amint talán villog a 100 ezres bónusz, passz.. Ám talán pontosan ez az amiért beledobja, a lehetőségért, na most ez már nem lesz, max valami rosszabb. Talán kellene neki munkád adni, normális fizetést stb? Akkor talán nem lenne motivált a kockáztatásban? hm?

safranek 2012.10.02. 20:23:38

Az embereket nem lehet önmaguktól törvényekkel megmenteni. Másrészt, ha károsnak itáli az állam a szerencsejátékot akkor miért nem következetes? Szerencse játék a lottó, totó, kenó, kaparós sorsjegy, stb. Tiltsuk be ezeket is. Akiket meg akarnak védeni azok sokat költenek italra és cigire is, ezeket is tiltsák be!
Másrészt maga az elv ami mentén döntöttek veszélyes. Egyszer az állam úgy gondolja, hogy ez vagy az a szórakozásunk vagy bármi "veszélyes" és önhatalmúlag betiltja. Ez nagyon sötét dolgokara emlékeztet és vetít előre.
A segély elköltését meg lehetett volna akadályozni sok egyéb módon is.
Az igaz, hogy sok játékszenvedélyben szenvedőnek segíthet, de, mint tudjuk drogot is tilos fogyasztani, mégis vannak fogyasztók.

bohuš 2012.10.02. 20:24:47

@Andráska8:
Bár ez a mondat valóban nem túl eszes (ha ezt mondta egyáltalán), de szeretnél te akkora agyi kapacitást, mint neki van.

lima31 2012.10.02. 20:25:32

@safranek: Értelmes Megnyilvánulás Díj! A mai napon Te nyerted. Végre valaki.

sírjatok 2012.10.02. 20:26:00

@lima31: Nyugodjál le egy kicsit kérlek, nem hiszem, hogy megbántottalak.

Vegyük akkor messziről. Törvények tiltják a gyilkosságot. A törvények azért tiltják a gyilkosságot, mert meggyilkoltnak lenni nem jó. Ezzel egyetértesz? Gondolom, igen.

Ez nagyon jó, ha egyetértünk abban, hogy a gyilkosságot tiltani kell, mert akkor máris beláthatjuk, hogy nem minden törvény, amit "ránk kényszerítenek", rossz, és lehetnek törvények, amik a mi érdekeinket nézik, mert mi nem akarunk meggyilkoltak lenni.

Vegyünk egy finomabb példát.

Megbüntet a rendőr, ha nem vagy bekötve az autóban. Az első reakció, hogy hát mi köze hozzá, te halsz meg maximum. Azonban ez nem a teljes igazság.

A teljes igazság az, hogy ha mondjuk csak megnyomorodsz, akkor a többi ember tart el innentől. A teljes igazság, hogy ha hagysz magad után egy özvegyet meg két árvát, akkor azokról is másoknak kell gondoskodni. A teljes igazság, hogy ha nem halnál/nyomorodnál meg, akkor adózhatnál még húsz évig, márpedig az állam beléd pénzt feccölt, mikor a szüleidet és az iskoládat támogatta, tehát te értékes vagy neki.

Tehát nem igaz, hogy egyedül neked lehet bajod abból, ha nem kapcsolod be a biztonsági övet. Az állam a többi ember érdekét is védi, mikor előírja neked, hogy kapcsold be a biztonsági övet.

És így tovább. A játékgépezésről már leírtam az érveimet, olvasd el még egyszer, pontosan illeszkedik erre a logikára.

"Tehát azok az emberek akik beleszólnak az életedbe, mert hát ők azok az emberek akik jól tudják mi jó neked és mi rossz neked, mindezt kizárólag érted teszik? "

Nem annyira értem, ha egészen pontosak akarunk lenni, a szavazatomért.

"Szolgálnak téged, mert nem vagy képes különbséget tenni jó és rossz között?"

A jó meg a rossz helyzetfüggőek, századonként megváltoznak, stb. A rómaiaknál a rabszolgatartás természetes volt, ma visszatetsző. A harmincas években a nácik menők voltak, ma nem azok.

Itt az egyén szabadsága vs a közösség érdeke örök dilemmája, amiről beszélgetünk. Egy átmenet van e között a kettő között, és ki itt, ki amott szeretné meghúzni a határt.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 20:29:40

@sírjatok:
A kokain esetén a tiltásnál a teljes legalitás is jobb, de én a szigorú szabályozást és a prevenciót gondolom a legjobb megoldásnak. Ahogy a játékgépeknél is.

sírjatok 2012.10.02. 20:34:18

@lima31: "Talán kellene neki munkád adni, normális fizetést stb?"

Azért annyira aranyos, hogy ilyen individualista vagy, de mégis valaki MÁS csináljon valamit, lehetőleg az ÁLLAM, aki mint tudjuk NE SZÓLJON BELE SEMMIBE, de azért biztosítson jól fizető munkát a szenvedélybeteg, ötven éves, képzetlen alkoholistának :)

Bocs, nem bírtam szó nélkül megállni :)

@safranek: "Másrészt, ha károsnak itáli az állam a szerencsejátékot akkor miért nem következetes? "

Azért, mert egy ilyen témában kell hagyni némi mozgásteret az egyén szabadsága, és a közösség érdeke közt.

Mint írtam már korábban, itt nem csak két lehetőség van, a totális tiltás, és a "lovak közé a gyeplőt" mentalitás. Ezek átmenetes témák. Mint a bódítószerek, drogok:
- Kávé szabad, nincs sok adó rajta.
- Cigi, alkohol bizonyos kötöttségekkel szabad, sok adóval.
- Füves cigi már nem szabad.
- Kokain nagyon-nagyon nem szabad.

Ha nagyon következetes akarna lenni, a zsíros és egészségtelen ételt is be kéne tiltani, és kötelezővé tenni a napi egy óra tornát. De természetesen nem lehet eddig elvinni egy álláspontot.

lima31 2012.10.02. 20:38:15

Én aztán nyugodt vagyok ez ügyben és sok másban is. A logikád követhető bár van benne egy igazán elmaszatolt részlet. Ez pedig az Állam. Ezt pedig minden értelemben bele kellene szőni a logikádba, mert így a misztifikáció felé hajlik a dolog, legalábbis sokakban.

Az egyének pedig különböznek egymástól, nem vagyok a nép, és, ha már ennyit és ilyen minőségben írtál, talán te sem vagy a nép. Egy emberi lény vagy. Az állam (jelentsen ez bármit is) nem egy minden tudásban feletted álló lény, hanem jó esetben emberek icike picike csoportja. A feltételezés, hogy jobbak, okosabbak nálam vagy nálad és a döntéseik nem megkérdőjelezhetőek, balgaság..

lima31 2012.10.02. 20:41:09

@sírjatok:
Az ötvenéves alkesznek a 80'as években volt munkája és nem volt játékgépe... valójában erre gondoltam. Az állam meghatározása pedig hát igen... épen nem úgy tekintek erre a szóra, mit gyanítottad:)

lima31 2012.10.02. 20:43:02

Mára ennyi, jóéjt

kifordított nagyanyó 2012.10.02. 20:43:07

Miért basznának ki kósával a városával a focijával?
Hamarosan megtudjuk mi volt ilyen sürgős.

Lukapop Simon 2012.10.02. 20:44:46

Lázár szerint ez nem erkölcsös éppúgy, mint a hívő keresztények szerint a csupán élvezetből történő baszás sem. Azt is be kellene tiltani, már csak nemzetvédelmi okokból is, nehogy olyan balfaszok szülessenek, mint ezek a törvényhozók.
Többen öngyilkosok lettek, vagyonukat eljátszották, családjukat tönkretették, ugyanúgy, mint anno a gróf úr aki egy éjjel elkártyázta kastélyát, birtokát, vagyonát, feleségét és főbe lőtte magát.
Térjünk vissza a jelenbe: a nyugdíjas szíven szúrja magát a társadalombiztosítás ügyfélszolgálatán, devizahitelesek, munkanélküliek dobják el életüket nem kis számban. Következésképpen az élet egy nagy szerencsejáték, a dal szerint "az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja mit akar"
Másik baromság: az államnak ebből kb. 30 milliárd bevételkiesése keletkezik. Hülyeség, ezt a pénzt másra költik pl. belső fogyasztásra, ennek ÁFÁ-ja bevétel. Az illető elissza, jelentős jövedéki adót fizet. Eljátssza itt a piros, hol a piros játékon, vagy kártyán. A nyertes ezen a pénzen tankolja meg BMW-jét. Jelentős jövedéki adó folyik be.
Bár én nem játszom nyerőgépen, de a véleményem, nem a félkarú rablókat, hanem a kétkarúakat kellene megszüntetni.

Brix 2012.10.02. 20:46:54

@sírjatok:
"De ez nem igaz, mert a munkaképtelenségem, kórházi ellátásom, bekokózott ámokfutásom mind a többségi társadalmat terheli." Ez csak a kommunista társadalomban van úgy, ahol közösségi kockázatviselés van, egy fejlett piacgazdaságban mindenki saját maga gondoskodik a biztosításáról, úgy hogy megvásárolja a biztosítást.
Minden embernek addig kellene terjedjen a joga, ameddig annak gyakorlásával nem sért másokat.
A kaszinózás, játékgép, italozás, drogozás, minden ember magánügye! Ebbe az államnak erkölcsi alapon beleugatni nincs joga. Az egyéni szabadság felette áll a hazug és definiálhatatlan közösségi érdekeknek.

safranek 2012.10.02. 20:51:34

@sírjatok: Igen, kell hagyni némi mozgásteret. Pont ezért nem értem, hogy miért tiltják ilyen kategórikusan be a játékautómatákat. Több ember iszik, mint játékgépezik. Az ital talán még károsabb, mint a játékgép.
Csak az alkoholban és a cigiben több az adó! Vagy több a Fidesz-es érdekeltség?

sírjatok 2012.10.02. 20:55:18

@Belagezapista: "de én a szigorú szabályozást és a prevenciót gondolom a legjobb megoldásnak. Ahogy a játékgépeknél is. "

Hát, minden vágyad így teljesüljön, a játékgépeket most jó szigorúan szabályozták, és ez egyben prevenció is, hogy nem teszik könnyen hozzáférhetővé mindenki számára :)

@lima31: "az állam (jelentsen ez bármit is) nem egy minden tudásban feletted álló lény, hanem jó esetben emberek icike picike csoportja. A feltételezés, hogy jobbak, okosabbak nálam vagy nálad és a döntéseik nem megkérdőjelezhetőek, balgaság.. "

Persze, hogy nem, sőt nagyon helyes megkérdőjelezni. Az állam ideális esetben mindenki érdekeit képviseli, na de ismerjük a rendszert, persze, hogy nem az ideális eset áll fenn.

Ettől azonban még nem lesz azonnal hülyeség minden, amit mondanak.

Te inkább az egyén szabadsága felé hajlasz, én inkább a közösség érdeke felé, ennyi, ezt a dilemmát ezer évek óta boncolgatják, mi sem most fogjuk megoldani. Üdv, jó éjt.

Mariann19 2012.10.02. 20:55:21

@Belagezapista: Amennyiben valaki közgazdasági törvényszerűségeket pártpolitikai alapon értelmez, az kerülje el, de nagyon messze ezt a területet.
Azért egy egyszerű magyarázatot adok Neked, úgy, hogy Te is értsél valamit az új értékről.
Új értéket munkával lehet létrehozni, és annak pénzben kifejezett értéke van.
Az, hogy valaki labdát dobál, vagy játékgépbe pénzt, az nem értékteremtő munka.
Szerencséd van, hogy végtelenül udvarias ember vagyok, de az ilyen stílusú ember megérdemelne egy olyan alázást, hogy kiugrana a gatyájából./a stílusodat követve./

Measurer 2012.10.02. 20:59:44

Szlovákiában 2013-tól tiltják ki a félkaró rablókat a bárokból és kocsmákból. A szenvedély betegek rokonaik kérésére addig is eltávolíttathatók a játéktermekből.
www.intergameonline.com/coin-op/news/4982/slovakia-bans-slot-machines-in-bars

sírjatok 2012.10.02. 21:04:14

@Brix: "egy fejlett piacgazdaságban mindenki saját maga gondoskodik a biztosításáról, úgy hogy megvásárolja a biztosítást. "

Ez az ortodox vadkapitalista elképzelés. Egy balesetben megnyomorodott hatévesnek ki vásárolja meg a biztosítását? Ha valaki fél évig beteg és csak öt hónapra elég félretett pénze volt, mi lesz vele? Stb. Nem lehet ennyire szociálisan érzéketlennek lenni, mert az olyan társadalmi feszültségeket szül, amik felborítják az egészet.

A szociális hálónak sem az a lényege, hogy "az úgy igazság", hanem az, hogy a munkanélküli, kétgyerekes jóskapista ne üssön le a pénztárcámért a sarkon. Attól, hogy van szociális háló, még nem lesz valami kommunizmus, minden nyugati országban van valamilyen leszakadókat elkapkodó mechanizmus.

Arról nem beszélve, hogy a leszakadókat hagyni teljesen leszakadni erőforráspazarlás. Ott egy ember, akibe most ha egy kis pénzt feccölünk, megint adófizető lesz. Hagyjuk, hogy csöves legyen, vagy segítsünk rajta most egy kicsit?

"Az ital talán még károsabb, mint a játékgép. "

Így van, csak sokkal-sokkal nehezebb betiltani, ezért ezzel nem is nagyon kísérleteznek, csak jól megadóztatják, hogy ha már iszik valaki, akkor az így befolyó ( :) ) adóból kvázi fedezi a saját maga által másoknak okozott károkat (gyengébb munkaképesség, nagyobb esély kórházi kezelésre, stb, leírtam korábban). Ciginél ugyanígy.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 21:09:28

@Mariann19:
"Amennyiben valaki közgazdasági törvényszerűségeket pártpolitikai alapon értelmez, az kerülje el, de nagyon messze ezt a területet. "

Így van. Mégis ki értelmezte pártpolitikai alapon?

"Új értéket munkával lehet létrehozni, és annak pénzben kifejezett értéke van.
Az, hogy valaki labdát dobál, vagy játékgépbe pénzt, az nem értékteremtő munka. "

Akkor tényleg jól értettem miről beszélsz. Rendben, tényleg funckionálisan analfabéta vagy. Azért teszek még egy próbálkozást:

Sehol nem írtam, hogy a játékos teremt értéket! Ugyanis ebben a folyamatban ő a fogyasztó, az értéket a gép üzemeltetője hozza létre és adja el a játékosnak, ami nem más, mint maga a játék. Így már érted??? (ezt kétlem, miután leírtad a blődséget a pénzdobálásról)

sírjatok 2012.10.02. 21:11:09

@Brix: "Az egyéni szabadság felette áll a hazug és definiálhatatlan közösségi érdekeknek. "

Ja felette áll, én láttam is, amint ott állt felette.

Dogmákkal és hitekkel nem vitatkozom :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 21:11:51

@sírjatok:
"Hát, minden vágyad így teljesüljön, a játékgépeket most jó szigorúan szabályozták, és ez egyben prevenció is, hogy nem teszik könnyen hozzáférhetővé mindenki számára :)"

Nem, ez részleges betiltás, nem szabályozás. Ugyanis a célcsoportnak legálisan hozzáférhetetlenné teszik (nem fog vonatozni a kaszinóba), így marad az illegalitás.

AlphaBlack 2012.10.02. 21:15:04

@lima31: Alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Fingod sincs róla mi az a szenvedélybetegség. Innentől kezdve bármi vita meddő. De azért jó, hogy megmondod róla a véleményedet. Gratulálok!

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 21:16:56

@Mariann19:
"Szerencséd van, hogy végtelenül udvarias ember vagyok, de az ilyen stílusú ember megérdemelne egy olyan alázást, hogy kiugrana a gatyájából./a stílusodat követve./ "

Azért aki így indít, az nem tudom mit magyaráz stílusról meg udvariasságról:

"Kár az olyanokkal vitatkoznod, akiknek gőze nincs a gazdasági elméletekhez. Amennyiben megkérdeznéd, hogy mi a hozzáadott érték, nyuszi szemekkel nézne Rád. Ennek ellenére osztja itt az észt. "

Közben meg kiderült rólad, hogy te vagy az, akinek fingod nincsen a gazdasági elméletekről, vagy csak képtelen vagy szöveget értelmezni.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 21:20:17

@Mariann19:
Ja, és remélem tényleg az a helyzet, hogy fogalmad nincsen a közgazdaságtanról. Mert ha esetleg kiderülne, hogy közgazdász vagy vagy annak tanulsz, akkor sokkal súlyosabb gondok vannak a felsőoktatásban, mint eddig gondoltam.

sírjatok 2012.10.02. 21:22:34

@Belagezapista: ezzel azt mondod, hogy a célcsoport = a lecsúszott, minimálbéres, vagy segélyes emberek?

Mert azoknak azért elég sok minden elérhetetlen, pl. a külföldi nyaralás is, mégsem mondhatjuk, hogy a külföldi nyaralás részlegesen be van tiltva.

Vagy akár a jobb minőségű pia is elérhetetlen nekik. Stb.

De pontosan ez a cél amúgy, hogy akik lecsúszott emberek, azok ne erre a szarra verjék el a pénzüket, mert azt a környezetük sínyli meg.

Persze lesznek az igazán súlyos esetek, akik majd az illegális megoldások felé fordulnak, de ha a felére vagy negyedére csökken az eljátékgépezett pénz, akkor ez pontosan ennyire jó megoldás volt.

Ha meg valaki tehetős, csak szeret időnként játékgépezni, az meg mehet kaszinóba.

sírjatok 2012.10.02. 21:24:00

Na mindegy, megyek én is, kösz a vitát, bye.

safranek 2012.10.02. 21:33:18

@sírjatok: "csak jól megadóztatják, hogy ha már iszik valaki, akkor az így befolyó ( :) ) adóból kvázi fedezi a saját maga által másoknak okozott károkat (gyengébb munkaképesség, nagyobb esély kórházi kezelésre, stb, leírtam korábban). Ciginél ugyanígy"
Éppen ez a baj! A jövedéki adó nem a TB-be megy! Az alkoholista meg nem fizet ám TB-t, vagy csak a minimálbér után. Az érveid pont olyan nehezen érthető, mint az én sarkított példám

Betiltani pont ugyan olyan könnyű. Betartani más nehezebb.

Nem védem a játékgépeket, de az eljárás nem tetszik.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 21:38:27

@sírjatok:
"ezzel azt mondod, hogy a célcsoport = a lecsúszott, minimálbéres, vagy segélyes emberek?"

Nem. Hanem azok játékgép függők, akik messze laknak a kaszinóktól. A kettőnek elég nagy a közös halmaza van, de nem azonos a kettő.

"De pontosan ez a cél amúgy, hogy akik lecsúszott emberek, azok ne erre a szarra verjék el a pénzüket, mert azt a környezetük sínyli meg."

Még egyszer, a játékgépek betiltásával ezt nem lehet elérni, mert akkor alternatíva az illegális szerencsejáték, pia, cigi, ezek közül legalább kettő. Ez a tiltás nem más, mint tüneti kezelés.

"Persze lesznek az igazán súlyos esetek, akik majd az illegális megoldások felé fordulnak, de ha a felére vagy negyedére csökken az eljátékgépezett pénz, akkor ez pontosan ennyire jó megoldás volt. "

De pont az igen súlyos függőkkel van a probléma, na ők lesznek azok, akik az illegális megoldásokra a keresletet jelentik, hiába nő felére az elgépezett pénz, ha az inkább az alkalmanként részegen játszogató embereknél jelenik meg, és nem a függőknél.

2012.10.02. 23:04:49

@lima31: Beleszólnak a szexbe is. Az a jópolgár, aki ötöt kölykedzik.
Nehogymá játékgépes egykék országa legyen Mária országa!

2012.10.02. 23:05:47

@Belagezapista: Ez a piac újrafelosztása, semmi más. Hát nem ez folyik minden téren?

2012.10.02. 23:08:58

@AlphaBlack: Ébresztő! Lófaszt érdekli az ország vezetését a szenvedély, meg a beteg, meg a család.
Ez a piac újrafelosztása. Nem a függők a célpont, azt leszarják. (vesd össze pálinkafőzés otthon)
A cél a szerencsejáték piac átcsatornázása.

2012.10.02. 23:15:41

@Mariann19: Szerintem te kevered az érték és az újratermelés fogalmát.
Amúgy van használati érték, és van érték(mondjuk piaci, eszmei).

anonymand 2012.10.03. 04:55:51

Tisztelt Olvtársak!

Eddig 268 hozzászólás.
Mert ennyire fontos.

"Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációjának tagja a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz az IMF-nek és az Európai Bizottságnak megküldött kormányálláspont." - ez nem fontos...

"Az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt ismertette Varga Mihály az IMF-nek küldött válaszlevelet, amelyet nem hoznak nyilvánosságra." - ez sem fontos, hiszen nyilvánosságra hoztuk, hogy nyilvánosságra hozzuk, hogy nem hozzuk nyilvánosságra...

Tisztelettel:
anonymand

istvankah 2012.10.03. 08:08:58

@Kombi:Ezért kell két éve újabb és újabb adókat becezetni és munkahelyeket megszüntetni?Te sem a földön fogsz okosodni!Legfeljebb a főld alatt!AKKOR MÁR KÉSŐ!

Muad\\\'Dib 2012.10.03. 08:23:01

@Und Oder:
"...Magyarországon nagyjából százötven-kétszázezerre teszik a kóros játékszenvedélyben szenvedők számát. A viszonylag magas szám a kínálatnövekedésnek is köszönhető: hazánkban egyre több gépi kaszinó üzemel, és az interneten is lehet vagyonokat eljátszani – a bankkártyaadatokat megadva. A kóros és problémás játékosok között emiatt is magas a fiatalok aránya – ami előrevetítheti a betegség jövőbeni kiterjedését. A játékfüggők között a 25–29 éves, egyedülálló férfiak aránya jellemzően magas; sokan közülük alkohol- vagy drogbetegek, és a többségük depressziós. Dr. Boncz István arra is felhívta a figyelmet: nemcsak a társadalmi helyzet, de a genetikai adottságok is befolyásolják, kiből válik könnyebben játékszenvedély-beteg...A betegségét belátó szerencsejátékosnak családjával együtt érdemes részt vennie kezeléseken, mert a tüneteket ugyan a páciens hordozza, de az egész család szenved tőle."
Dr. Boncz István - SZTE Pszichiátriai Klinikájának docense

Belagezapista (törölt) 2012.10.03. 09:02:00

@anonymand:
Nem fontos, mert az egész IMF tárgyalás egy végtelen ciklus, aminek amúgy nagy része eleve nem ismert.

anonymand 2012.10.03. 09:57:59

@Belagezapista:

Tisztelt Belagezapista!

Éppen azért lenne fontos, hogy miért is nem hozzák nyilvánosságra?
Ebben az országban a jog sem kötelez senkit semmire, legyen az hatóság (lásd MT), frakcióvezető (lásd Rogán), vagy esetleg posztoló (lásd ccactus), nemhogy az adott szó ...

Tisztelettel:
anonymand

kzoltana 2012.10.03. 15:45:26

Nem más, hanem Orbán Viktor, a kormánya és az országgyűlési kétharmada a nemzetbiztonsági kockázat. A parlamenti szavazógép az igazán és nagyon veszélyes játékgép most Magyarországon.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3074_orban_viktor_a_nemzetbiztonsagi_kockazat

Mariann19 2012.10.03. 17:03:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne haragudj, de újratermelésről szó sem volt. A közgazdaságtannak definiciói vannak, a fogalmakat ennek megfelelően alkalmazzuk.Fogalmazásodból úgy tűnik, laikus vagy ebben a témában, elképzeled valaminek a tartalmát és azt hiszed, az úgy van.Ezekről a témákról én csak szakmabeliekkel tárgyalok, Te láthatóan nem ebbe a körbe tartozol. Az arcodból meg vegyél vissza, mert soha nem tudhatod,hogy kivel állsz szemben.

Miett2 2012.10.03. 17:17:11

A mi kis falunkban min.3 ember biztos, hogy a játékgépekbe dobált pénzek miatt lett öngyilkos, kettőről tudok, aki börtönbe került miatta. De ennél több síró asszonyról tudok, aki könyörög férje munkáltatójának, hogy ne adja a férje kezébe a fizetést, mert 1 nap alatt bedobálja, otthon meg nincs miből fizetni a rezsit, a részleteket.
Bár az eljárás furcsa, a végeredménnyel csak egyet tudok érteni.
Nem sok angol pub-ban voltam, de ahol igen, ott nem láttam játékgépet.Lehet, hogy ez mégsem alapfelszereltség mindenhol? Nem a fejlett demokrácia kelléke? Csak kérdezem, lehet tévedek, és mégis az?

Putyilov gyári melós 2012.10.04. 01:04:54

Köszönöm Pártunknak és Ártányunknak, hogy betiltotta a játékautomatákat, MOST LEGALÁBB AZ EDDIG GÉPBE DOBÁLT PÉNZBŐL TUDOK VÁLLRÓL INDÍTHATÓ RAKÉTAVETŐT VENNI!

És Istenuccse, hogy tudom hogy hova kell lőni vele, a MOCSKOS KOMMUNISTA, HAZAÁRULÓ ORBÁNRA ÉS A FIDESZES KOMMUNISTA JANICSÁRHORDÁRA!

Und Oder 2012.10.04. 12:35:59

@Muad\\\'Dib: Játékszenvedélyről beszél a doktor úr. Ebbe beletartozik ám a WoW-játékos és társai, a póker és egyéb kártyajátékok betegei, a sportfogadás betegei (lovi, fogadások meccsekre), továbbá azok, akik otthon ülve a bankkártyáról játszanak külföldi szervereken szerencsejátékot.

Meddő vita ez úgyis. A lényeg, hogy a kormány bármely pillanatban egy húzással tönkretehet, megszüntethet iparágakat. És inkább ettől kell félnetek-félnünk, nem a nyerőgéptől.

Und Oder 2012.10.04. 12:43:27

@Miett2: Az én falumban minimum 10-en lettek öngyilkosok az alkohol miatt, ennél több család ment tönkre az alkoholista apuka miatt. Még többen az alkohol hatásai miatt haltak meg ideje korán. Ugyanez a dohányzásra is elmondható.
Nem iszom, nem dohányzom. Mégsem gondolom, hogy mindkettőt be kellene tiltani.
És igen, mindig találunk olyan országot, ahol nem úgy van, mint nálunk. Azért mert Angliában nem láttál pubban nyerőgépet (amúgy tudomásom szerint van, ha nem is mindenhol (az ottani szabályozást nem ismerem)), nem jelenti azt, hogy itt sem kell lennie.
Sokadszor mondom: a kocsmai nyerőgépeket külön kell kezelni a nyerőtermi gépektől. Két különböző piac, különböző vendégkörrel. Nem volt igazságos egyként kezelni.

Belagezapista (törölt) 2012.10.05. 12:51:09

@Mariann19:
Te közgazdász???? Úristen! Tényleg nagyon nagy bajban van az ország, ahol funkcionális analfabéták közgazdászok lehetnek.

Donjon 2012.10.07. 17:25:31

Teljesen reális lenne. Arra nem gondolt senki, hogy esetleg "Syma" úr felszámolja pénzbedobó üzletágát és átrakja a pénzét más jövedelmező területre.
egy rövid időre lehet, hogy egy kis időre vissza lehet szorítani, de nem hiszem, hogy jelentősen.
Plusz miért lenne ez jó egy ilyen nehéz időben?
Arra nem gondol senki, hogy esetleg, hogy rengeteg félillegális vállalkozó mossa a pénzét az automatákkal. Ez a lehetőség most megszűnik. Mellékhatásként rengeteg nyomorék nem a semmibe dobálja ki a pénzét fizetésnapon (értsd: segélyosztás).

Jó lenne, ha sok más káros dolgot betiltanának, de nem fogják mert a sok gyökér így is megszerezné a feketepiacról.

Sajnos most is el fognak szaporodni az illegális játéktermek.

Egyébként ha már összeesküvés elméleteknél tartunk akkor beszéljünk arról, hogy Viktor megvette a Sporting meccset. LOL :) fostömlők!

KovA 2012.10.08. 15:22:50

@Brix: " Az egyéni szabadság felette áll a hazug és definiálhatatlan közösségi érdekeknek."

Ó yeah ... és mé' ?
mert te vagy az atyaúristen aki kinyilatkoztatod ?

Ez esetben meg a közösségnek szabadsága vagyon téged egy lakatlan szigetre kiültetni, ott aztán felette állhatsz a közösségi érdekeknek - és szabad lehetsz kedvedre.

De amíg közösségben vagy - addig a te teljes szabadságod a bőrödig tart és belülről nézve...

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2012.10.08. 19:43:41

Hello
Nem tudom irta e vki de van egy masik lehetoseg is. Vajna ugye eleg sokat incesztalt Orbanek valasztasaba, cserebe kapta a filmmuveszeti penzek elosztasanak lehetoseget. De ez nem hoz ugye eleget a konyhara. Itt jon kepbe a jatekgep biznisz. Gyor mellett epul Europa egyik legnagyobb komplexuma ami termeszetesen sokezer jatekgepet es jopar elektromos kaszinot is magaba foglal majd. Es talaljatok ki az egyik befekteto, micsoda veletlen Vajna. Szoval ezt is be lehet venni a fenti elmeletbe

rókafogta 2012.10.08. 21:00:57

@Donjon:" Mellékhatásként rengeteg nyomorék nem a semmibe dobálja ki a pénzét fizetésnapon (értsd: segélyosztás)." Miből gondoljátok ,hogy csak ők játszottak? És milyen segélyekről beszéltek?(Nem vagyok segélyes, csak nem látom a segélyeket pedig ahol élek jó páran rá lennének szorúlva, mert elég sok a munka nélküli.
Én egyébként egy fokozatos betiltással egyetértek,de nem így, ez számomra azt jelenti a kormány bármikor bármit tehet tilthat elvehet stb.Én csak ezt a veszélyt látom. Csaltak a gépekkel? Mivel nem csalnak? És a kormány mivel nem csal?

KovA 2012.10.09. 08:52:49

@rókafogta: Az szerintem rendben van, hogy egy kormánynak megvannak a szabadságai - ahogy neked is.
A lényeg nem az hogy bármit tehet, hanem az, hogy amit tesz az helyes-e.
Azaz a "bármiből" amit tehet teszi-e azt ami a közösségnek hasznos és nem teszi meg azt ami káros - akkor az rendben van.
Konkrétan az automatázás olyan dolog amiért nem kár.
Egy viharban elsüllyedése ellen küzdő hajón a játékautomatázásnak keresnivalója nincs.

A másik dolog pedig az, hogy az egyik csalás nem menti föl a másik csalást - különben dominóelven mindenféle értékrend és erkölcs borul.
Azaz ha van valami ami rossz és felszámolják - hiába mutogat szanaszét, hogy mennyi minden más rossz dolog van, s ha azoknak szabad akkor neki is. Mert nem.

rókafogta 2012.10.09. 10:11:30

@KovA: Nem azt mondtam ,hogy az egyik csalás felmenti a másikat.Azt se mondtam ,hogy nem értek egyet, azt mondtam nem így nem azonnal , hanem ahogy általában szokták. A kormánynak csak annyi szabadsága van amennyi nekem ,ahogy nekem vannak kötelességeim ugyan úgy a kormánynak is.Nem egy teljesen független és önnálló valami(az emberektől) hiszen mi választjuk a mi érdekeinket (közösség érdekeit képviseli éa azért dolgozik, ezért van, ezért költünk rá milliárdokat)nem egy öncélú valami.Az ,hogy a hajó süllyed az tény, hogy minek van keresni valója az egy más kérdés , nem vagyok meggyőződve ,(mint a történések mutatják)megalapozott számítások stb . támasztják alá a "történéseket" Számomra ez a lényeg, s nem az ,hogy erkölcs stb . romboló valami(persze az is érdekel)Én csak leírtam ,hogy semmi sem fekete vagy fehér minden éremnek két oldala van.+ leírtam ,hogy uncsi a segély duma (az én adómból variáció)mert szinte nincs is segély és nagyon sok mindenre lehetne azt mondani "na ne má az én adómból" a kutya se kérdezi.

KovA 2012.10.09. 11:54:39

És mi az azonnal-lal a baj ?
Lehet, hogy igazad van de nem értem miért ?
Ahol megszűnik az automata ott azonnal történik - egyik nap van a másik nap nincs.
Aki oda akar menni annak agy van vagy nincs a szomszéd városba aligha fog menni ahol egy hét múlva szűnik meg.
Ha elkezdek fokozatoskodni azzal mi a pozitív hozadéka ?
Egy gyári elbocsájtásnál ahol 500 embert tesznek az utcára egy településen belül - az sokkal keményebb mint az hogy elszórtan az országban ugyanennyit - rááadásul egy káros tevékenység beszüntetésével egyben.
Szóval nem tudom miért jobb a fokozatos a nem fokozatosnál.

"Nem azt mondtam ,hogy az egyik csalás felmenti a másikat".
Azt nem mondtad. De minek tetted föl a költői kérdést, hogy mivel nem csalnak ?
Ez védené a pénznyelőgépezés létjogosultságát, hogy mással is csalnak ?

anonymand 2012.10.09. 16:40:42

@KovA:

Tisztelt KovA!

Kihal a nemzet!

"Egy viharban elsüllyedése ellen küzdő hajón a játékautomatázásnak keresnivalója nincs." - és a gyerekcsinálásnak?

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: döntsétek már el végre, hogy gyorsnaszád, tengeralattjáró útban a Marianna-árok mélye felé, vagy csak egy szar bárka, ami éppen elsüllyedni készül...

sage5 2012.10.10. 22:14:28

Ez a bejegyzes totalis baromsag, szarkavaras, raadasul buta is.

anonymand 2012.10.11. 04:50:51

@sage5:

Tisztelt sage5!

Erre gondolsz remélem: "Egy viharban elsüllyedése ellen küzdő hajón a játékautomatázásnak keresnivalója nincs."
Mert ilyen orbitális baromságra muszáj volt ironizálni.
Ha úgy gondolod, hogy nem, akkor nem egyformán látjuk a világot.
Ennyi.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a "viharban elsüllyedése ellen küzdő hajón" - akkor most gyorsnaszád, kikötőbe belavírozandó (sérült, esetleg roncs) bárka, amin nem kőne konyakozni. Költőiek tudtok lenni, annyi szent!

KovA 2012.10.11. 09:56:35

@anonymand: Ironizálhatsz, de nem sok értelme van.
Ez a sorsközösség neked élettered, és ha szarban van szarban vagy te is. Vagy kilépsz belőle vagy igyekszel rendbe tenni.
És vannak dolgok amik abba az irányba hatnak hogy méginkább szarrá menjen - ilyen a pénznyelőgépezés és annak minden vonzata - és vannak dolgok amik ellene hatnak.

És igen, ahogy mondod - a gyermekcsinálás egyik legnagyobb problémánk ellen ható dolog (volna).
A játékgépezés tiltásának előreláthatólag több a haszna mint a kára.

Ez a rendszar nem örök bukófélben van kár bele kapaszkodni.
A te minősítésedet használva: ez az orbitális baromság.
Vagy megbuktatják az utódaink - vagy velünk együtt süllyed el. Ez a választás.
Aztán ironizálhatsz tovább: magadból csinálsz majmot. :-)

anonymand 2012.10.11. 15:27:30

@KovA:

Tisztelt KovA!

"És vannak dolgok amik abba az irányba hatnak hogy méginkább szarrá menjen - ilyen a pénznyelőgépezés és annak minden vonzata - és vannak dolgok amik ellene hatnak." - milyen szívesen adnék neked igazat, emg a most nagy hirtelen nyerőgépellenes felebarátomnak, de nem tehetem.
Mert nem a racionalitás tett pontot a nyerőgépes önsorsrontásnak, hanem valami egészen más.
Az alkohol, alkoholfüggőség, ami kis hazánkban szerintem nagyobb probléma mint a nyerőgépfüggők jó útra terelése, érdekes módon nem téma.
Mert a szabad pálinkafőzés az jó!
Mert megígérte, megadta.
Az ebadta.
Ha a hajó süllyed, nem miattam, nem a nyerőgépesek, nem miattad, hanem Bonsai Duce miatt süllyed el. Meg a jobbkeze miatt (hogy foglalnák már aranyba végre).
Nem vagyok Búvár Kund, nem fúrtam amíg aktív voltam, hanem dolgoztam.
Bevallom az elmúlt rendszer sem miattam bukott meg.
Nem tudom képes vagy-é megbocsájtani?

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: má elnézést kérek, de lehetne úgy fogalmaznod, hogy megértsem mit is óhajtasz?
"És igen, ahogy mondod - a gyermekcsinálás egyik legnagyobb problémánk ellen ható dolog (volna)." - ki hat mi ellen?

"Ez a rendszar nem örök bukófélben van kár bele kapaszkodni." - ki kapaszkodik mibe?

KovA 2012.10.11. 16:41:48

"Mert nem a racionalitás tett pontot a nyerőgépes önsorsrontásnak, hanem valami egészen más."

Tökmindegy mi tesz pontot - a lényeg hogy pontot tesz - és a ponttétel következménye.
Az hogy milyen érdek milyen indíték - az a pozitív hatás szempontjából lényegtelen.

"Az alkohol, alkoholfüggőség, ami kis hazánkban szerintem nagyobb probléma."

Biztos úgy van. Valamiért azt még nem sikerült felszámolni. De ez egyáltalán nem ok arra, hogy ne legyen felszámolva ami felszámolható és káros - ugyanis ezzel a logikával dominóelven az egyik szar létjogosítja a másikat - ez az idióta logika is elég kárt okoz(ott már) eddig is.

"Mert a szabad pálinkafőzés az jó!"
Nem jó.

Nem tudom ki a Bonsai Duce - de légy nyugodt: miattunk az egész közösség erkölcsi gyengeségei - gyávasága, gyarlósága és hiúságai miatt süllyed.
Elsikkadt egy forradalom, és elveszett 20 év és rámegy 20 is.
Aligha elég kevesebb kinőni a liberalizmus vetette infantilizmust és agymosást.
Majd a tények segítenek.
Megbocsájtani nem kell - aratjuk amit vetettünk, kaptuk amit érdemlünk.

"dolgoztam"
Én is. Mint a legtöbbünk. Renben van.
Csakhogy ez kevés. Az eredmény ennyi idő után már minősíti azt amit csináltunk beleértve azt is amit mulasztottunk.

"lehetne úgy fogalmaznod, hogy megértsem"
Érted te.

anonymand 2012.10.12. 04:59:16

@KovA:

Tisztelt KovA!

"Nem tudom ki a Bonsai Duce - de légy nyugodt: miattunk az egész közösség erkölcsi gyengeségei - gyávasága, gyarlósága és hiúságai miatt süllyed." - 2/3-nyi miniszterelnökünket tisztelem a Bonsai Duce névvel. Bár nem tudom helyes-é, hiszen a kis fa elnevezést nem biztos, hogy helyes egy gyökérre alkalmazni. A vezetőkön sok múlik, lásd II. világháború...
Az egész közösségre általánosítani (és egyáltalán általánosítani), hogy gyáva, erkölcsileg gyenge, szerintem nem helyes.

"Elsikkadt egy forradalom, és elveszett 20 év és rámegy 20 is." - egyetlen életünkből, tedd hozzá.

"Aligha elég kevesebb kinőni a liberalizmus vetette infantilizmust és agymosást." - mindenfajta agymosás több kárral jár, mint haszonnal. A liberalizmusnak is vannak értékei, ab ovo nem kell mindent elvetni csak azért, mert a liberalizmusból fakad.

Tisztelettel:
anonymand

KovA 2012.10.12. 09:28:38

"Az egész közösségre általánosítani (és egyáltalán általánosítani), hogy gyáva, erkölcsileg gyenge, szerintem nem helyes."

Az egész közösségnek én is része vagyok, az általánosítás pedig helytálló, ha a közösséget jellemzem.
Az hogy az egész közösség ilyen nem azonos azzal, hogy minden egyes tagja ilyen. A közösség egy egység.
Hiába volna egy autóravaló kupac tökéletes alkatrészed mint autó szart sem ér - mert nem megy.
Arról nem is beszélve, hogy az alkatrészekkel is baj van : sérültek sokféle értelemben.
A közösség több mint egyének összessége - abban benne vannak a viszonyaik, a szervezettségük a közösségi értékrendjük együttműködésük, a kultúrájuk stb.
Ha a ruhádra sár fröccsen nem minden négyzetmillimétere sáros - mésis a ruhád sáros. Úgy egyben. Nem kérheti ki ezt magának egyetlen tisztámmaradt négyzetcentimétere sem.

Ugyanígy az az ország egy (sors)közösség - és igen: a helyzete amibe került és ahogyan oda került - a közösséget minősíti. Egymásramutogatásnak értelme nincs.
A minőségi együttműködőképesség alapjainál - a (köz)értékrendnél lehet az okok keresését kezdeni - leginkább azzal, hogy az sincs - zilált, kaotikus zavaros, egymásnak ellenfeszülő, egymást közel semlegesítő - a maradékot kisujjnyi erőfeszítéssel gyarlóság-orránál fogva megvezethető, manipulálható.
Híjával belső összetartó erőnek, külső kényszerabroncsok által egybetartott sorsközösség, a mienk.

"A liberalizmusnak is vannak értékei,"
Igen vannak - maga a fogalom hasonlóképpen áldozat mint minden (szép) eszme: a gyakorlatban valami magát megcímkézi valamely szép reményt keltő köztiszteletben álló elnevezéssel (keresztyén, szocialista, liberális stb.), s mert magát így nevezi őt sem nevezik másképp - míg az eredeti tartalom a valósághoz torzul.
A liberalizmus önmagában ön- és közveszélyes eszköz ha nincs helyes (m)értékrenddel megalapozva.
Önmagában csak (orv-halászoknak) zavarost-keltő eszköz - nem értékrend.

KovA 2012.10.12. 14:17:43

@anonymand: "2/3-nyi miniszterelnökünk"
Nem érdemes rá fókuszálni.
Ez kicsit olyan mint a kiskacsa - azt tartja anyjának, amit épp mozogni lát amikor a tojásból kikel.
Ami most van - az hosszabb folyamat eredménye - belérve a 2/3-ot is - ami inkább 2/3-os vereség mint 2/3-os győzelem.
Ez ami van nem a lényeg és nem a fő ok - hanem következmény és persze maga is oka lesz valaminek...

Ezzel "közértékrenddel" bárki nyer is lényegi változás nem remélhető - a sleppnek - legyen az akár egy üstökös aminek csóvája az a slepp - amit színből képvisel nem cél, csak eszköz az emberállatját degeszre hízlalni akár a közösség rovására.
Mindig fel tudok fedezni néhány őszinte jószándékot (hogy esélyes, vagy hülyeség az más kérdés) - de mindig mellette a tengernyi sunyi érdeket ami maga alá temeti megfojtja - ráadásul egyazon táboron belül - az ellenfelei nagy örömére.
Így lesz ez - bárki kerekedik felül.
A pártok nem pótolják a közértékrendet és annak vasszigorát.
Ez egyfajta népműveltség kérdése - az meg gondolkodó emberek elhivatottságán múlik.
A hiány ösztönzi a keresést, a nyomor a gondolkozást - megnyílnak a fülek - és nem mindegy, hogy mire...
Bukott eszmék közt légüres térben kell újat teremteni.
Időtállóbbat mint 1 kormányfő vagy egy párt vagy vagy király... olyat ami mérvadó bárki számára aki felelősséget kell vállaljon a sorsközösségért.

anonymand 2012.10.12. 15:17:19

@KovA:

Tisztelt KovA!

Ott a pont!

Tisztelettel:
anonymand

2012.11.12. 16:44:23

Hozzátenném a történethez, hogy Orbán nagy haverja az MLSZ elnöke Csányi. Így még a bírói segédlet is meg van oldva.

Minél nagyobb a hazugság annál többen fogják elhinni.

Lencsés István 2012.12.03. 09:24:16

Ilyen szavak nincsenek : " .... monnyonle, tisztícssuk meg, takaroggyanak, .... " .
süti beállítások módosítása