Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Egy, csak egy párt van...

2012. október 25. - Droli

Miután tegnap a legtöbb közírónak, független blognak és internetes portálnak is sikerült csontig benyalni Bajnainak, hadd emlékezzem meg egy pártról, amelyik nem hódolt be a (vélt) közhangulatnak, és ezzel hatalmasat nőtt a szememben: ez a párt nem más, mint az LMP.

Az LMP érdekes képződménye a magyar politikai életnek: civil, harmadik utas mozgalomként indultak, mely megpróbált alternatívát nyújtani az MSZP-Fidesz kettőssel, és a szélsőséges(nek mondott) pártokkal szemben, és nem is csinálták rosszul, hiszen már 2010-ben bejutottak a parlamentbe. Azonban tevékenységük itt lényegében véget is ért, hiszen hiába jönnek ki folyamatosan szakmai programokkal, meglehetősen halk hangon teszik, és ennek megfelelően támogató bázisuk is egyre csökken. Ráadásul a "harmadik, tiszta erő" szerepére több szervezet is pályázik, mint például a Milla, amelynek támogatói és vezetői szép csendben visszahozzák nyakunkra a 2006-2010 közötti MSZP-t, amelyik nagyban felelős országunk jelenlegi helyzetéért. De a magyar választó feledékeny, Orbánt is sikerült már egyszer szentté avatni (2010), Bajnai is az lesz, kétségem sincs effelől, aztán meg majd jön a pislogás, meg a szokásos felháborodás.

De térjünk inkább vissza az LMP-hez: akárhogy is nézzük, a Milla legfőképpen őket veszélyezteti. Míg a Fidesz és az MSZP meglehetősen biztos szavazóbázissal rendelkezik, addig az LMP bázisa képlékeny, és a 2010-es szavazatok jó részét is inkább "hirtelen felindulásnak" köszönhetik, nem pedig az elkötelezett híveknek. Jelenleg az LMP-nek mutatnia kellene valamit: vagy hangosabban kellene politizálniuk, hogy komolyan vegyék őket a szavazók, és továbbra is őket tekintsék a harmadik erőnek, vagy pedig az egyszerűbb utat választani, beállni Bajnai mögé, kérni pár pozíciót cserébe, pont úgy, ahogy a magyar pártéletben szokás. De akkor mitől lenne más a politika?

És láss csodát, az LMP - egyelőre - úgy tűnik, a nehezebb utat választja, még úgy is, hogy ez a párt jövőjére is negatív kihatással lehet: bírálják a jelenleg messiásként tisztelt Bajnait!

Schiffer András szerint a beszéd ugyan jó szándékú volt, de több okból is súlyos csalódást okozott. A volt frakcióvezető szerint Bajnai nem reflektált eléggé saját szerepére a szocialista kormányok munkájában. Nem beszélt arról, milyen volt a kormányban ülni, miközben Gyurcsány Ferenc beismeri a hazugságait, vagy az október 23-ai rendőri erőszak után. Ráadásul Schiffer szerint Bajnainak arról is kellett volna beszélnie, hogy az ő fejlesztéspolitikai irányítása alatt pocsékolták el az uniós forrásokat és az ő irányítása alatt kezdődött az irány, ami a kormányközeli oligarcháknak kedvez a források elosztásakor a kis- és középvállalkozók helyett.

Nincs mit elemezni a fentieken, teljesen igazuk van. Hiába próbálják a millások jótékonyan elfelejteni Bajnai meglehetősen sötét politikai múltját, az LMP kíméletlenül rámutat erre, és nem hajlandó behódolni a vezérnek, semmilyen ellenzéki összefogás címén. Ráadásul nagyon helyesen látják azt a tényt, hogy az Együtt 2014 egyelőre nem valamilyen érték mentén, hanem inkább valami ellen (Orbán) alakult, amit szintén nem helyeselnek. Tessék csak visszagondolni a 2010-es választásokra, az is valami ellen irányult, és lehet látni, mi lett belőle.

Persze a kérdés még nincs lezárva, könnyen lehet, hogy az LMP mégiscsak beáll Bajnai mögé, de azt is tudniuk kell Schifferéknek, hogy ezzel arcukat és pártjuk értelmét is elvesztik. Hiszen hogyan lehet más a politika a volt szocikkal? A másik lehetőség pedig az, hogy miután a Milla az október 23-ai rendezvényével végleg elvesztette szüzességét és most már nehéz lesz a "civil harmadik út" álarcát viselni, megpróbálnak ebbe a szegmensbe benyomulni, és hiteles alternatívát nyújtani az elmúlt húsz év meglehetősen leszerepelt politikusaival szemben. Például egy valóban szakmai kormány bemutatásával. Ha ez utóbbi sikerül nekik, akkor számíthatnak a szavazatomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr314868071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.10.25. 11:08:30

Tisztelt Nívó blog!

"Miután tegnap a legtöbb közírónak, független blognak és internetes portálnak is sikerült csontig benyalni Bajnainak,"... - aki Bonsai Duce seggét nyalja, az ne kritizálja mások "nyalását".
Axióma.

..."hatalmasat nőtt a szememben: ez a párt nem más, mint az LMP." - ez már önmagában minősíti az LMP-t, és tevékenységét.

Schiffer András véleményéről szóló bekeretezett részből csak az hiányzik, hogy miért is kellet a hóhér szerepét Schiffernek eljátszania? Milyen pocsékolásról is van szó?
"Nincs mit elemezni a fentieken, teljesen igazuk van." - talán tévedsz. Talán mégsem. Talán nincs teljesen igazuk.
Talán megnézhetnéd, hogy a világgazdasági válság kellős közepén mire is jutott a magyar gazdaság. Talán grafikonokat elemezhetnél. De nem, Te nyalsz, és másokat bírálsz "nyalásért".

..."LMP kíméletlenül rámutat erre, és nem hajlandó behódolni a vezérnek, semmilyen ellenzéki összefogás címén." - az LMP nem mutat rá kíméletlenül semmire, senkinek nem kell behódolni összefogás címén.
Hiába magyaráznám, nem vagy képes felfogni, hogy mi a különbség az értékalapú és kompromisszumokon alapuló, programcentrikus összefogás és az elvtelen, megalázkodó behódolás között.

Schiffer és az LMP a Fidesz és Bonsai Duce seggéből lóg ki. Eddigi munkásságuk ékesen bizonyítja.
Minél többek magasztalod őket, annál több megtévesztett LMP-szimpatizáns ébred rá a való igazságra.

Tisztelettel:
anonymand

ratched nővér 2012.10.25. 11:38:55

mondjuk a választóikat is megkérdezhetnék mit szeretnének.
ellenzéki összefogással legyőzni a fideszt és építeni egy újfajta demokráciát, pl a választási törvény olyan megváltoztatásával ami kedvez a kisebb pártoknak, így hosszabb távon az LMP-t is erősítve.
vagy kilátástalanul vergődni ebben a mostani dagonyában?
ha egyszer valaha kormányozni szeretnének koalíciót kell kötniük, ha nem szeretnének akkor miért ülnek ott?

is 2012.10.25. 12:07:38

Schiffer András sem reflektált még sose az Orbán Viktor védelmében, és a FIDESZ szekerének tolásában végzett szerepéről. Nem kellene eljátszani a bagoly mondja verébnek játékot, nincs az az erkölcsi fölénye neki, hogy ezt megtehesse.

is 2012.10.25. 12:10:49

A fejlesztéspolitikát (azaz az EU-s pénzek felhasználását) pedig van szerencsém részletesen ismerni, Schiffer itt egészen egyszerűen zagyvaságokat beszél. Szóval van egy politikai nézete a Gyurcsány-kormányról, ez véleményes, erről nem érdemes vitatkozni. A ténykérédésben (az EU-s pénzek) viszont konkrétan hülyeséget beszél. Szó nincs róla, hogy ez az idézet érdemi igazságot tartalmazna. Egy véleményt, és egy hülyeséget tartalmaz.

is 2012.10.25. 12:14:32

"a 2006-2010 közötti MSZP-t, amelyik nagyban felelős országunk jelenlegi helyzetéért"

mégha a 2002-2006-osat írtad volna. de 2006 után az ország rendberakása zajlott az MSZP oldalán (korbáccsal, de akkor is), amit a FIDESZ kúrt szét, ahol tudott, és ezért neki is el kell vinnie a felelősséget. és ne hagyjuk ki az ország helyzeténél a világgazdasági válságot sem, amelyről kivétel nélkül minden FIDESZes valahogy elfelejtkezik az ilyen megmondásokban.

abbahagyom, mert minden mondata sántít ennek a posztnak - is, mint majd mindegyiknek ezen a blogon.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.25. 14:44:34

Az LMP-nek nincsen választása. Vagy támogatja Bajnait vagy megy a lecsóba.

Nincsen semmi értelme a jelenlegi helyzetben egy kis ellenzéki pártra szavazni, aminek az összes tevékenysége a kormány kritizálása.

Ha beáll Bajnai mögé, akkor kap pár tálcát, ahol megmutathatja, hogy tud alkotni is.

dornyeij.blog.hu/2012/10/23/bajnai_gordon_visszatert_a_politikaba

Geo_ 2012.10.25. 16:19:15

Shiffertől a jószándékot is nehéz feltételezni - vagy csak annyi maradna, hogy ennyire buta?

Ugyanis NEM ez a kérdés. A társadalom összege az nem zérus összegű játék - kivéve a választások időpontját, hiszen a mandátum csak egyvalakié lehet. A kérdés az, hogy egyáltalán lehet-e olyan környezetet kialakítani, hogy kérdésekről normálisan lehesssen beszélni - ennek feltétele egy jogállam.

Shiffernek mindössze ebben kell most döntenie- a konkrét megoldás, s méginkább a kormányprogram pedig egy más dolog.

Ha senkivel sem akar együttműködni, aki valaha is hazudott - hát lelke rajta. Aki a 23-i rendőri erőszak utáni állapotról beszél - az egészen gyengeelméjű, de biztos, hogy az ő kocsiját nem gyújtották fel. (Volt vizsgálat, s ítéltek el rendőrt?)

{-O-} 2012.10.25. 17:10:06

Szerintem nem biztos, hogy rosszul jár az LMP a nagy összeborulással, mert az eddig magát középen, pártoktól független "Milla" szocialista pártszövetséggé alakulásával (főként Gyurcsány és Kuncze látványos csatlakozása után) egyedül maradt középen hiteles mindkét oldaltól független pártként ,stabil szavazóbázissal. Jó eséllyel az eddig nyomasztó SZDSZ-es útódpárt jelzőtől is megszabadulhatnak.

Velence19 2012.10.25. 17:59:54

@{-O-}: "...stabil szavazóbázissal..."= néhány százalék, amivel be sem juthat egyedül a parlamentbe. Tipikusan Budapestre terjed ki a befolyása, országosan sehol sincs (l.Sopron 34 szavazat). "...hiteles...", de a mai napig nem magyarázták meg azt a "csodát", hogyan tudták az utolsó 2-3 napban összeszedni azt a rengeteg ajánlószelvényt.

anonymand 2012.10.25. 21:25:38

@{-O-}:

Tisztelt {-O-}!

"Szerintem nem biztos, hogy rosszul jár az LMP"... - jól nem járhat.
Rossz úton jár.
Qrvára sokra mennek a "hiteles"-nek tűnő mivoltukkal.
Bár nekem még csak nem is tűnnek annak.
Ha azzal a nagyszerű gesztussal, hogy szavazóikat viszik egy külön harcba (majd ők egyedül...), azzal csak Bonsai Duce-nak kedveznek (ezt a gesztust Schiffer egyszer már megtette, mikor feljelentette Gyurcsányt).
Ha megtriplázzák a szavazatokat is csak légy lehetnek a levesben.

Tisztelettel:
anonymand

közösperonos átszállás 2012.10.26. 16:29:50

@is: "és ne hagyjuk ki az ország helyzeténél a világgazdasági válságot sem, amelyről kivétel nélkül minden FIDESZes valahogy elfelejtkezik az ilyen megmondásokban."

Dehogy feledkezik, ez a válság 2010 májusában tört ki, azért nem jönnek a Fidesz-kormány eredményei. (Ja, meg az IMF, persze.)

{-O-} 2012.10.26. 17:36:18

@anonymand:

" jól nem járhat, Rossz úton jár." - Ez is biztos egy axióma.
Szerintem többre mehetnek a hiteles középen külónállással, mintha beállnának egy szoci szatellitpártocskának az eléggé ciki mezőnybe.
A pártok nem szokták harcba vinni a szavazóikat, akinek nem teszik, amit csinálnak, az nem szavaz rájuk.
Schiffer nem azért jelentette fel a féleszűt, mert gesztust gyakorolt valakinek, hanem mert szerite bűnt követett el.
Egy légynek a levesben még mindíg több esélye van bármit tenni, mint lisztnek a paradicsomszószban.

anonymand 2012.10.26. 20:14:46

@{-O-}:

Tisztelt {-O-}!

Nem axióma, személyes véleményem. Többnyire azt írom, amit gondolok.
Ha hiteles közép lennének (de messze nem azok, ez megint a véleményem, s nem axióma), akkor sem jutnának semmire. Nem kell beállni szatellitnek, hangoztatni kell a saját véleményt, vállalni kell a közösen gondolkodást egy cél érdekében.
Na, erre képtelenek szerintem.

Ha a Te véleményednek lenne igazságalapja Schiffer Schiffer feljelentésével kapcsolatban, akkor egy bocsánatkéréssel a dolgot számomra is hihetővé tette volna. Bocsánatot kérek, tévedtem. Ennyi.
Na, erre a bocsánatkérésre nem került sor.

A légy esélyei a levesben tulajdonképpen le vannak ..., a leves azonban ehetetlen lesz tőle.
Ez axióma.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.28. 15:25:23

No lám, no lám! Milyen érdekesek a hozzászólások.

Az LMP-nek vigyáznia kell, ha továbbra is a netes közvélemény kegyeltje akar lenni. :))

Úgy látszik a Bajnai-fanok mottója: aki nincs velünk, az ellenünk, ugyebár!

rikitiki 2012.10.28. 16:46:11

@ccactus: Pusztán empirikusan azt is gondolhatnánk, hogy akit a Nívó megdícsér, annak annyi :)

Egyébként meg ebből legfeljebb annyi látszik csupán, hogy a Bajnai-fanok értik a Fidesz új választási rendszerét, te meg nem...

Mellesleg az LMP is érti, hiszen Karácsony maga tette meg bizonyos javaslatát legelébb...annyi csak a helyzet, hogy megvalósítani jelenleg Bajnai tudja s nem Karácsony.

anonymand 2012.10.29. 06:32:38

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Ugyan miért Bajnai-fan, az aki kimondja, leírja azt, hogy együtt lehetséges, külön utas megoldással pedig lehetetlen a változtatás?

Tisztelettel:
anonymand

spongya.bob 2012.10.29. 12:47:58

@ccactus:
Ez annak a pártnak a mottója (pontosabban hangadójának), akinek az ánuszát szoktátok nyalogatni. És jellemző, hogy magatokból indultok ki: mindenki hazaáruló, aki másképpen gondolkodik.

Az LMP nem kormányzóképes párt jelenleg. Ki lenne a ME 2014-től? Schiffer? Jávor? Szabó Rebeka?
És mennyi szavazatuk lesz egyedül: 10-15%?
És ezzel mi a tökömet fognak csinálni...cincogni mint most?

Továbbá: Bajnai jelenleg nem vezet pártot, sőt pártja sincs tudtommal. Jelenleg egy szövetségben gondolkodik (bár nem értitek, mert nem tudjátok mit jelent), amely valamilyen formában párttá vagy pártok szövetségévé alakulhat, ha le tudják fektetni a KÖZÖS alapelveket. Tehát ha az LMP belépne a szövetségbe - egyébként be fog lépni, különben végük lesz, mint a botnak -, akkor sem jár arcvesztéssel. Jelenleg ügyet támogat és nem pártot. Vagy lesznek ellenzékben 10%-al és marad a bábszínház vagy belépnek valami elfogadható szövetségbe, elküldik a p**ba a gyűrűs szerkezetű bandát és egy-két dolgot tudnak befolyásolni. Ennyire egyszerű.

Ti pedig sematizálva, leegyszerűsítve, már-már lózungok szintjén, a realitástól elrugaszkodva üzemeltek. Csak tudnám miért.

{-O-} 2012.10.29. 15:16:41

@anonymand:

Attól függ mi is az a cél, ha a "mindenek felett álló"-ra gondolunk, ahhoz nem kell belépni sehova, aki az LMP-re szavaz, az nem a Fidesz-re szavaz (axioma), viszont, ha az a cél, hogy besegítsék a Parlamentbe Bajnaiékat, akkor össze kell állni velük.
Választási koalíciót szerintem azoknak érdemes kötni, akik külön-külön nem lennének képesek a Parlamentbe jutni, de az LMP-nek folyamatosan stabil támogatottsága van. Különösen érdekes utólag csatlakozni egy szövetséghez, amit már mindenki az alapítókkal azonosít.
Másik kéréds, hogy miért kell Bajnaiéknak az LMP? A Fidesz szavazatainak csökkentésére nem jó (ld. axióma). A választási koalíció támogatottsága megnőne az LMP jelenlegi támogatottságával? Ez sem valószínű, mert (már csak koránál fogva) valószínüleg nincsenek jelentős "a párttal tűzön-vizen át" tartó választói, inkább a programját támogatják, melynek központi eleme a mindkét oldaltól való távolságtartás, így szövetkezés esetén az inkább jobbra húzó szavatóréteg vagy a Fideszre, vagy inkább senkire nem szavaz, mindkét esetben a Fideszt támogatva, ezzel csak csökkentve a meghírdetett "nemes cél" megvalósulási esélyét (és az LMP súlyát a koalícióban).
Amiért szerintem fontos Bajnaiéknak az LMP csatlakozása, az egyrészről a közép kiürítése, mivel a jelenlegi Fidesz=halál hisztikampány beteljesülésekor jelentősen csökkentheti a szövetségbe forrt szabad szerveződések esélyeit egy (náluk hitelesebb) másik alternatíva léte, másrészről egy pusztán elméleti parlamenti koalíciókötésnél már jóval nagyobb árat kell fizetni a valós támogatottság ismeretében, mint most amikor fiktív számok döntenének.

A bíróság sem azt mondta, hogy nem tett rosszat, csak azt, hogy nem elég a bizonyíték, másrészről te már láttál politikust bocsánatot kérni?

{-O-} 2012.10.29. 15:39:49

@ccactus:

Nem a poszthoz tertozik, de érdekes, hogy mostanában mindenhol azt hallani, hogy a Fidesz hazudott azzal kapcsolatban, hogy az IMF akar e nyugdíjcsökkentést. Ehhez képest egy nem túl fideszközeli műsorban mit is lehet hallani:

atv.hu/cikk/20121026_szanto_andras

Az egész érdekes, de főleg az utolsó 3 perc.

Farkasokkal táncoló 2012.10.29. 16:42:08

@ccactus:
A Zorbán kormány a választási törvény gyökeres megváltoztatásával egyszerűen arra KÉNYSZERÍTI az ellenzéki pártokat (a jobbikat nem számítom, mert az nem ellenzéki), hogy egyesüljenek valamilyen formában, és egyesült erővel győzzék le ezt az országrontót. Adja isten, hogy ez sikerüljön nekik.

Emiat bizony van igazság abban, hogy ai nicsen velünk az ellenünk van, mert ha osztódnak, akkor mindegyiküknek csak a veszteség marad.

Ami meg az lmp-t illeti, helyes, adjanak csak ki ilyen nyilatkozatokat (másnap meg mást, harmadnap megint mást, mert hogy én még egyetlen közös állásfoglalást nem hallottam tőlük az biztos), és úgy eltűnnek mint szürke szamár a ködben, annyi marad belőlük, hogy "emlékeztek az lmp-re"? Volt egyszer egy ilyen párt is.
Bizony... még szavaztam is rájuk, de legközelebb nem leszek hülye, hogy kárba vesszen a szavazatom, arra fogok szavazni, akitől leginkább remélhetem a Zorbán kormány leváltását, és nem érdekel, hogy ki lesz a miniszterelnöke.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.30. 14:13:24

@Farkasokkal táncoló:

"de legközelebb nem leszek hülye, hogy kárba vesszen a szavazatom, arra fogok szavazni, akitől leginkább remélhetem a Zorbán kormány leváltását, és nem érdekel, hogy ki lesz a miniszterelnöke."

Akkor is így voltál ezzel, mikor nem Orbán volt a miniszterelnök? Vagyishogy mindegy, hogy ki a miniszterelnök, ha nem Orbán az, akkor jó? Vagy esetleg több ilyen persona non grata-t is van?

Ez esetben várható, hogy 2014 után pár hónappal újabb taggal bővül majd a lista?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.30. 19:08:02

@Farkasokkal táncoló: @{-O-}: @spongya.bob: @anonymand: @rikitiki:

"A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a szeptemberi 15 százalékot követően októberben 18 százalékra, az MSZP-é pedig 11-ről 15 százalékra nőtt, írta a Tárki. A két nagy párt támogatottságában egy évvel korábban 12 százalékpont volt a különbség.

A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 56-ról 50 százalékra csökkent az elmúlt hónapban."

Forrás: index.hu/belfold/2012/10/30/tarki_fidesz_kdnp_18_mszp_15/

Szóval miről beszélünk? Ez már nem az első közvélemény kutatás, amely azt mutatja, hogy nő a Fidesz és az Mszp támogatottsága, és csökken a bizonytalanoké. Ergó maradunk a 2002 óta létező Fidesz-Mszp kétpártrendszerben, és nincs itt semmiféle harmadik erő. Vagy ha van, az vagy jobbszélső, vagy éppcsak megugorja a parlamenti küszöböt.

Ha ez így folytatódik, akkor nem az Mszp-nek kell igazodnia Bajnaihoz, meg a többi kis ellenzéki csoporthoz, hanem fordítva. Az Mszp egyedül is karnyújtásnyira lesz a kormányváltástól, és a maradéknak kell eldöntenie, hogy beállnak-e az Mszp mögé, vagy sem. Ez utóbbi esetben felvállalják, hogy marad a Fidesz, és az Mszp joggal vádolhatja majd őket a "közös ügy" elárulásával.

Naív az, aki azt hiszi, hogy a farok csóválja majd a kutyát.

Erről van itt szó.

anonymand 2012.10.31. 05:12:11

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Ha ez így folytatódik, akkor nem az Mszp-nek kell igazodnia Bajnaihoz, meg a többi kis ellenzéki csoporthoz, hanem fordítva. Az Mszp egyedül is karnyújtásnyira lesz a kormányváltástól, és a maradéknak kell eldöntenie, hogy beállnak-e az Mszp mögé, vagy sem. Ez utóbbi esetben felvállalják, hogy marad a Fidesz, és az Mszp joggal vádolhatja majd őket a "közös ügy" elárulásával." - a Tárki mit is mért?
Pártpreferenciákat. Az esetleges választási szövetség (netán egy majdani választási párt) mérés tárgya volt?
A szövetség egy hete alakult.
Ha választási pártra lesz szükség (mert a baromarcúak azt találják ki), és majd megalakul, akkor az most mérhető lenne?
Nem kőne MSzP - Fidesz-KDNP pólusokban gondolkodni.
Már ha hajlandó vagy gondolkodni.

"Naív az, aki azt hiszi, hogy a farok csóválja majd a kutyát." - ez nem hit kérdése.
Most is egy farok csóválja a kutyát.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.31. 09:36:16

@anonymand:

"Az esetleges választási szövetség (netán egy majdani választási párt) mérés tárgya volt?"

Mekkora súlyra számítasz az Mszp részéről ebben a választási szövetségben?

"Nem kőne MSzP - Fidesz-KDNP pólusokban gondolkodni."

De kőne! Ugyanis ez a realitás jelenleg. Emlékszem annó a Fidesz is választási szövetségbe tömörült: Kdnp+Vállalkozók pártja+Kisgazda szövetség+Kereszténydemokrata szövetség+Lungo Drom+... ki tudja még ki mindenki.

"ez nem hit kérdése."

Korrigálok (csak mert a válaszod sikeresen terel a lényegi részről): Naív az, aki azt GONDOLJA, hogy a farok csóválja majd a kutyát.

anonymand 2012.10.31. 11:22:36

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Korrigálok (csak mert a válaszod sikeresen terel a lényegi részről): Naív az, aki azt GONDOLJA, hogy a farok csóválja majd a kutyát." - mit terelek én?
A lényeg szerintem az, hogy Te nem látsz harmadik erőt (sem a felmérés szerint), sem a valóságban, hiszen most kezdődött a szerveződés.
Ami ma még nem mérhető, az holnapra kinőheti magát.
Te nem, én azonban nagyon reménykedem, hogy lesz annyi épeszű, aki az "egységben az erő" üzenetét megérti s összefogva győzelemre is képes lesz.

"Naív az, aki azt GONDOLJA, hogy a farok csóválja majd a kutyát." - korrekció ide, korrekció oda, Te még mindig nem látod, hogy egy farok csóválja a kutyát.
Segítek: Bonsai Ducse csóválja ezt a kutya országot.
Remélem, hogy már nem sokáig...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.31. 11:32:42

@anonymand:

"mit terelek én?"
...
"Segítek: Bonsai Ducse csóválja ezt a kutya országot."

Na ugye, hogy terelés volt. :)

"Ami ma még nem mérhető, az holnapra kinőheti magát."

Mit értesz ebben az esetben holnap alatt? Mert én belátható időn belül nem látok olyan kifutását a dolognak, ami mérhetővé tenné.

"A lényeg szerintem az, hogy Te nem látsz harmadik erőt"

Pontosabban: "Vagy ha van, az vagy jobbszélső, vagy éppcsak megugorja a parlamenti küszöböt."

anonymand 2012.10.31. 11:40:09

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Vagy ha van, az vagy jobbszélső, vagy éppcsak megugorja a parlamenti küszöböt." - Ha épp csak, akkor nem erő...

"Mit értesz ebben az esetben holnap alatt?" - mondjuk az elkövetkezendő 8-10 hónapot.

"Na ugye, hogy terelés volt." - nem terelés, ténymegállapítás...

Tisztelettel:
anonymand

spongya.bob 2012.10.31. 12:45:26

@ccactus:

Szóval akkor lenne igazad, hogy csak a két pólusban tudnak gondolkodni az emberek, ha nem lenne több mint 50% (!) a bizonytalanok aránya.
Tehát a jelenlegi négy nagy pártból - DK-val együtt öt darab - nem tud választani, kb az emberek fele. A másik fele meg ötfelé megosztott.

A Bajnai-féle kezdeményezésű egyesület még bejegyzés alatt van és az összefogás meg sehol sincsen...tehát anonymand-nak igaza van abban, hogy jövő év második felében - a kezdődő kampány idejére - kiderül, hogy a rengeteg bizonytalant és a jelenleg pártot választók közül, mennyit tudnak megszólítani.

A mérkőzés olyannyira nincs lejátszva, hogy csak most kezdődik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.31. 15:19:15

@anonymand:

"nem terelés, ténymegállapítás"

Az a ténymegállapítás, amelyik nem tartozik szorosan a tárgyhoz, az terelés.

"mondjuk az elkövetkezendő 8-10 hónapot."

Mire számítasz 8-10 hónap múlva?

@spongya.bob:

"Szóval akkor lenne igazad, hogy csak a két pólusban tudnak gondolkodni az emberek, ha nem lenne több mint 50% (!) a bizonytalanok aránya."

Szerintem a mai ellenzék is két pólusban gondolkodik. Valaki vagy kormánypárti, vagy baloldali ellenzéki (a szélsőjobbot nem számítva).

A helyzet szerintem az, hogy Bajnaiék az Mszp nélkül nem győzhetnek. Az Mszp pedig a legfrissebb adatok alapján egyedül is közel áll a Fideszhez. Ebből számomra az következik, hogy az Mszp nem fog megelégedni az ellenzéki csendestárs szerepével, hanem pontosan ők akarják a főszerepet játszani.

A kérdés pedig az, hogy ki enged majd? Az Mszp, vagy a Milla.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.31. 18:03:08

@anonymand:

"Ami ma még nem mérhető, az holnapra kinőheti magát."

Most olvasom, megvan az első felmérés. Egy esetleges Bajnai-párt 5%-on állna..

inforadio.hu/hir/belfold/hir-527281

spongya.bob 2012.11.01. 00:01:13

@ccactus:

Úgy látom, hogy nem számolsz a bizonytalanokkal.
Amúgy sem szeretném látni, hogy az 50%-nyi bizonytalan nélkül legyen bármilyen új vagy régi kormány: ezáltal a lakosság gyarkolatilag alulreprezentált a választásokon, tehát 1-2 millió ember dönt a teljes országról.

Továbbá ha valaki szimplán baloldali-ellenzéki lenne, akkor tudna magának választani a három párt közül és nem lenne bizonytalan. Jelenleg hatalmas azok száma, akik elfordultak a jelenlegi jobboldali és baloldali pártoktól és nem tudják kire szavaznának a garnitúrából. Nyilvánvalóan őket (is) próbálja célozni a mostani kezdeményezés.

Való igaz, hogy az MSZP nélkül valószínűleg nem jöhet létre komoly ellenzéki összefogás. Ugyanakkor még nagyon korai lenne mérlegelni az egyes ellenzéki pártok súlyát és szerepét. Majd valóban egy év múlva fog kiderülni. (Főleg, hogy szerintem az ellenzéki pártok végleges szerepvállalása az utolsó hónapokban fog letisztulni...tehát mondjuk egy év múlva. Addig megy az helykeresés és pozícionálás az aktuális felmérések alapján.)

Az MSZP a még kiforratlan és közepes tapasztalattal rendelkező Mesterházyval az élen biztos nem nyer 2014-ben. Ezt ő is tudja, de egyelőre nem mondhatnak mást.

anonymand 2012.11.01. 04:40:17

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Mire számítasz 8-10 hónap múlva?" - neked mindent kétszer kell leírni, kétszer kell leírni?
..."Te nem látsz harmadik erőt (sem a felmérés szerint), sem a valóságban, hiszen most kezdődött a szerveződés.
Ami ma még nem mérhető, az holnapra kinőheti magát.
Te nem, én azonban nagyon reménykedem, hogy lesz annyi épeszű, aki az "egységben az erő" üzenetét megérti s összefogva győzelemre is képes lesz." - sőt már mérhető. Te írod 5%, bár még csak most kezdődött a munka.
"Most olvasom, megvan az első felmérés. Egy esetleges Bajnai-párt 5%-on állna.." - megint olyasmit mértek, ami még nincs.
Érdekes!
És mégis, máris 5%.

A farok által csóvált kutyát Te méltóztattál képbe hozni, kötelességemnek éreztem reagálni rá. Még azt mondanád, hogy udvariatlanul megjegyzés nélkül hagytam téves mondataidat (javítatlan s javítottan is téves).

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása