Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A mindennapi Bajnainkat add meg nekünk ma!

2012. november 01. - Nívó blog

Egy kis játékra invitálnám kedves olvasóinkat: tippeljenek, melyik lenne főhír az Index címlapon?

a, Vona Gábor kijelentette, hogy Tiszavasváriban szervezetten szállítottak cigányokat szavazni, és erről bizonyítékai is vannak.

b, Az MSZP tiltakozik az új választási törvény ellen.

c, Rogán Antal bejelentette: a Nemzeti Eszközkezelő a következő évben 25 ezer lakást vesz meg a bajba jutott devizahitelesektől.

d, Bajnai kettőt fingott ma reggel.

Na jó, ez a játék így elég komolytalan, mert egyértelmű, hogy a d, verzió fog győzni, és ismét elolvashatjuk, hogy a volt miniszter és miniszterelnök hogyan kíván végleg leszámolni a múlttal. Az elmúlt hétben az Index nem állt másból, mint Bajnai minden percéről beszámoló cikkekből (talán a legjobb az lenne, ha csinálnának egy "Bajnai percről-percre" rovatot), Bajnait támogató blogbejegyzésekből, mindez megspékelve pár Bajnais vicces videóval. Mit mondjak, cseppet sem átlátszó.

Persze kérdés, hogy miért éppen Bajnai? Orbán leváltását többféleképpen el lehet érni: jelenleg erre a legesélyesebb Mesterházy Attila és az MSZP, hiszen ők a legnagyobb ellenzéki párt, és jönnek felfelé ezerrel. Aztán ott van még Vona Gábor és a Jobbik, akik szintén megmutatták oroszlánkörmüket, és könnyen lehet, hogy nem lehet megkerülni őket 2014 után - bármennyire is szeretné ezt a "pártatlan sajtó". Olyat sajnos nem tudok leírni, hogy "és ott van egy valóban elismert és pártatlan SZAKEMBEREKBŐL álló csapat", akik szeretnének valódi szakmai programmal kormányt váltani, mert ilyen nincsen. Na és ott van Bajnai, aki kb. egy hete jelentette be visszatérését, és a "független sajtó" azóta is azon munkálkodik, hogy legyen ő az ellenzék vezére, és hogy az ellenzéki pártok szépen hódoljanak be neki, ahogy a középkorban szokás. (Vagy ahogy a Fidesz tette a jobboldali pártokkal, és az ellenségképpel, de erről szemérmesen hallgatunk persze.) Már a program is megvan: leváltani Orbánt és megvédeni a demokráciát. Húha! Mondjuk ebben igaza van Bajnainak, a magyar választónak nem kell szakmai program, elég egy jelszó, pl. vesszenek a kommunisták, vesszen Orbán, adjuk vissza a nyugdíjasok 19.000 Ft-ját, és máris megvan a következő választás. (Azt hiszitek, viccelek? Nézzétek meg az elmúlt három választás eredményét, és hogy mivel nyerték meg; aztán meg tessék csodálkozni, hogy miért is tart itt ez az ország...)


Szóval kicsit kezd átlátszóvá válni az, hogy Bajnait ilyen szinten nyomják az arcunkba, miközben gyakorlatilag még nem is tudunk róla semmit. Értem én, hogy egyesek mindenáron le akarják váltani Orbánt, de ne tessék csodálkozni, ha ilyen "Bajnai-Gyurcsány" szintű arcokkal nem fog sikerülni végképp eltörölni a múltat. Most őszintén: nem sikerült alkalmasabb, kevésbé támadható jelöltet találni?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr404883435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2012.11.01. 12:10:16

Jót derültem a fenti poszton. Természetesen a d) pont szól Bajnairól, sorrendben az utolsó. Nagyon
fél Orbán Bajnaitól és a többitől nem fél. Ez a félelem Orbán állásába kerülhet. Ugyanis Bajnai tud
valamit, amit a többiek nem. "Hiteles" és ez a baja
a Fidesznek, mert a Fidesz egyáltalán nem az !!!

Szúrófény 2012.11.01. 14:51:21

Széchényi a magyarokról
„a magyar (és mint a többi „pusztai” nép) magát senkinek alávetni nem engedi, mindenki vezér, Úr akar lenni, s ha éppen jó órában van, maga alatt felrúgja a port, és azt mondja: ez a világ közepe, ahol én állok!”

E kutya-macska-féle agyarkodó szokásunkból fejlődik ki „azon különös szesz, vagy minek is nevezzük, mely szerint mindegyik kolompos, vezér vagy egyedül saját erejére támaszkodó pártkalandor akar lenni, s ehhez képest nincs a világnak tán oly legkisebb féket, rendszert nem tűrő népe, mint a magyar”
Nagy hiúság azon fatális nyavalya, melyben mi magyarok igen nagyon szenvedünk.”
„Századokon keresztül a magyar hízelkedéshez szokott, amibül honosink nagy részének önmaga túlbecsülése, gőgje s hiúsága támada; az igaz, egyenes szótúl pedig elszokott, amibül megint soknak azon teljes meggyőződése vevé eredetét, hogy Hunniát, mint dicsőségtül ragyogót, s lakosit, mint magas helyen állókat a világ bámulja és irigyli

anonymand 2012.11.01. 15:26:00

Tisztelt Nívó blog!

Kezdjük a végén!
"Most őszintén: nem sikerült alkalmasabb, kevésbé támadható jelöltet találni?" - a válság csúcsán nyújtott teljesítménye (Bonsai Duce Merkelnél elismerte) predesztinálja a jelöltségre. Kevésbé támadható?
Hol élsz Te?
Molnár Gyula, volt XI. kerületi polgármester támadható volt?
Az Állami Vagyonkezelő vezetői támadhatók voltak?
(az ügyészség az első oldalon azzal vádolta meg őket, hogy nem volt értékbecslés, a másodikon meg, hogy túl sokat fizettek érte).
Soroljam?
Ez a banda akkor is támadná, ha maga Szűz Mária szülte volna Bajnait.
Kevésbé támadható!?
Ennyit orbitálisan hülye kérdésedről.

"Persze kérdés, hogy miért éppen Bajnai?" - fentebb már említettem. Mintha nehéz helyzetből sikerült felfele ívelő pályára állítani az országot, mondjuk ezért.

"Orbán leváltását többféleképpen el lehet érni: jelenleg erre a legesélyesebb Mesterházy Attila és az MSZP, hiszen ők a legnagyobb ellenzéki párt, és jönnek felfelé ezerrel." - egyrészt nem jönnek ezerrel. Másrészt Mesterházy (szerény véleményem szerint) éppen olyan esélytelen, mint mondjuk Te. Abban igazad van, hogy pillanatnyilag az MSzP a legnagyobb ellenzéki párt.

"Aztán ott van még Vona Gábor és a Jobbik, akik szintén megmutatták oroszlánkörmüket, és könnyen lehet, hogy nem lehet megkerülni őket 2014 után"... - nehogy má kormányváltónak aposztrofáld ezt a mocsok, rasszista bandát.

Tisztelettel:
anonymand

Andriana44 2012.11.01. 15:38:05

Akinek Bajnai az alternatíva, az minimum agyhalott.

dr. jenőke (jenőke) 2012.11.01. 16:40:29

@Andriana44:
Ezt írtad: ""Akinek Bajnai az alternatíva, az minimum agyhalott.""

Igazad van. Bajnai és pont. Nincs alternatíva.
Beszéld meg Orbánnal is.

fonó 2012.11.01. 20:19:58

Az űrből nem várhatunk embereket, újszülöttet nem választhatunk, kékbanános tündérmesés ősmagyar agysebészetes Matolcsin kívül kb bárki jobb lenne.

fonó 2012.11.01. 20:28:29

Igen 3x bóvlikormány, baltásgyilkost hőssé tevő, magyar zászlót égettető tapostató kormány, nyilashamut szatyorba húzgáló kormánytagok, pávatáncos hazug minelnök, István királyt turultojással keverni, alkotmányt választási törvényt haverok megírják és lecserélik egy éjszaka alatt.....IGEN ELÉG HELYREÁLLÍTANI a demokráciát és leváltani Orbánt.

mindig igazamva 2012.11.01. 21:19:01

Nah, hülye blogíró, a véleményeket olvasva nem igen értenek veled egyet. Szeretnénk már úgy felkelni, hogy a legnagyobb hír legyen az, hogy: d, Bajnai kettőt fingott ma reggel.
Mert most az van, hogy retteghet a katona, rendőr, egészségügyis, rokkantnyugdíjas, bankár, köztisztviselő, vállalkozó, stb, hogy az aktuális szart ki kapja éppen a nyakába adóemelés, vagy újabb sarc formájában. Rettegünk, a féleszű kuszaszem haverodnak milyen rémálma volt előző este, csuti paraszt kire haragudott meg éppen. Mert most a napjaink erről szólnak. Szóval IGEN, szeretnénk nyugodtan lenni!

balstyvor 2012.11.01. 23:08:56

sajnos egyetértek a cikk írójával!
egyetértek abban, hogy viktort orrba kéne vágni kicsit.
nagyon nem, mert úgy járunk, mint 2002.-ben: ők megérdemelték, hogy leváltsák őket, de mi nem!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.11.02. 09:17:13

"Bajnait támogató blogbejegyzésekből, ..."

Azért ez nem teljesen igaz, lásd pl. liberatorium.blog.hu/2012/10/29/egyutt_2014-ben_a_bukasba

"... jelenleg erre a legesélyesebb Mesterházy Attila és az MSZP, hiszen ők a legnagyobb ellenzéki párt, és jönnek felfelé ezerrel."

A "jönnek felfelé ezerrel" kicsit túlzás: bár növekedett a támogatottságuk, azért ez nem jelentős és bőven a statisztikai hibahatáron belül van.

"Aztán ott van még Vona Gábor és a Jobbik, akik szintén megmutatták oroszlánkörmüket, és könnyen lehet, hogy nem lehet megkerülni őket 2014 után - bármennyire is szeretné ezt a "pártatlan sajtó"."

Hasonlóan az MSZP-hez, a Jobbik támogatottsága is inkább stagnál, így a "megmutatták oroszlánkörmüket" kifejezés erős. Az kétségtelen, hogy valószínűleg be fognak jutni a parlamentbe, de a jelenlegi választási rendszerben igen valószínűtlen egy olyan felállás, ami szerint egy 10% alatt teljesítő párt a mérleg nyelve tudna lenni.

"Szóval kicsit kezd átlátszóvá válni az, hogy Bajnait ilyen szinten nyomják az arcunkba, miközben gyakorlatilag még nem is tudunk róla semmit."

Azért ez túlzás, Bajnai életműve az interneten hozzáférhető. Az kétségtelen, hogy ő is csak üres szlogenekkel dobálózik, de ez inkább a jelenlegi közélet problémája, amit te is kérdezel, konkrétan:

"Most őszintén: nem sikerült alkalmasabb, kevésbé támadható jelöltet találni?"

Nincs, mert a népszerű közvélekedéssel ellentétben nem a politikusokkal van a probléma, hanem a "néppel": egyszerre akar kisebb, az életébe egyáltalán nem beavatkozó államot és erős szociális hálót, ami nem megvalósítható. Ajánlom ez ügyben Tallián Miklós írását a hvg-n: hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121011_Felesleges_megfognunk_egymas_kezet

Kókadt-szegfű 2012.11.03. 17:09:46

@Doberdo: 2009-re már ... milliók MUNKANÉLKÜL... "élvezik" a gyurcsányi-bAJNAI féle TRÜKKÖS csalók, a kommunista=mszmp=mszp "hiteles" szakértőinek gyalázatos ember, és család ellenes eredményeit!!!!

Kókadt-szegfű 2012.11.03. 17:11:38

Nekem az a véleményem hogy Bajnainak és elvbarátainak nincs helye a közéletben.
Halkan megjegyzem.... ideje lenne, a "Lúd-milla-t" és társait arra rákényszeríteni, hogy elégtételt adjak azoknak a kibelezett vidéki embereknek, akik belerokkantak a
senkiházi bAJNAi-kontár ügyeskedéseibe, a
LIBÁS-bajnai meg azóta is éli világát, sőt mint tapasztaljuk,
külföldi segédlettel, újra szervezkedik a magyar nép ellen!

Kókadt-szegfű 2012.11.03. 17:19:04

a magyarok elfogadják
- az európai együttműködés és együtt élés szabályait,
de azt nem, hogy idegenek
kormányozzák a magyarokat, - de azt nem, hogy idegenek által beidomított,
idegen érdekeket képviselő paprikajancsik,
kormányzati tényező lehessen Magyarországon

Kerek négyszög 2012.11.03. 17:59:04

@Kókadt-szegfű: A magyarok bizony elfogadják az európai értékeket, de nem meglepő módon nincs benne a fideszes pártoligarchák, pártfunkcionáriusok és mindezek családtagjai, szomszédai, haverjai tomése közpénzmilliárdokkal.

Fidesz-magyar szótárból:

Fideszül: idegen érdekek képviselete
Magyarul: nem a pártoligarcháink zsebébe került a suska

Doberdo 2012.11.04. 07:59:44

@Kókadt-szegfű: Nem haragudj elárvult "kókadt szegfű", de ki beszélt itt 2009-ről!( Csak halkan jegyzem meg a választás matematikai feladvány és a jelen kormányban a Matolcsy állítólagos közgazdász kivételével nincs egyetlen számolni tudó ember sem.)
Úgyhogy faragjátok tovább az "azeri baltával" a választójogi törvényt....

Joooe 2012.11.04. 10:10:35

@mindig igazamva: tipikus példája vagy a hülye magyar választónak. Minden baj. Legyen minden. De persze semmiből. NEKEM meg a rokonomnak adjon a kormány, hogy honnan veszi el az nem számít. Az ÁLLAM pénze az nem tőlem van, az a semmiből jön, csak van gonoszabb miniszterelnök aki nem akarja odaadni, meg jóságos, aki igen. Persze lózungok szintjén tudjuk hogy nem a semmiből van a pénz, de nem érdekel, vegye el valahonnan, MÁSTÓL vegye el. Az a más persze gusztustalan adócsaló mert nem akar fejőstehén lenni. De ha az ő adócsalása ellen lép fel a kormány, akkor az is szemétség mert hát szegény kényszerből tette. Vágjuk le ma kecskét, hogy mindenki jóllakjon, aztán meg ez a mocsok banda meg azzal sanyargat, hogy nincs tej mert levágtuk a kecskét??? Akkor aztán itt a szent küldetés, minden áron, tűzön-vízen keresztül: takarodjon ez a banda, mert milyen finom volt mikor ettük a kecskét és milyen rossz most, hogy nincs tej.
Fizessen nyugdíjat a 40 éves rendőrnek a sokkal nehezebb munkát végző 60 éves adóz
Fizessen nyugdíjat a papíron rokkantnyugdíjas cigánynak az, aki végigdolgozza az életét, nyomorog, betegeskedik, és korán meghal mert kikészül ettől a terheléstő?
Sajnálja a bankárt az, akinek akkor is elviszik a házát ha rendesen fizeti a törlesztőrészletet, csak mert a fedezet értéke lecsökkent és behajtást rendel el a bank?
Ugyanmár miért ne vehetne a cigány maffiózó még egy mercit a szaros játékgépébe bedobált segélyekből, hát szabad verseny van, micsoda dolog ez ellen fellépni...
Az ilyenek miatt mint TE tart itt az ország, nem kell neked senkire mutogatnod, csak tükörbe kéne nézni, de jobb esetben nem tudsz. És te rettegsz, okosgyerek? Az ilyen segghülyéktől kell félni mint te.
Persze sokkal szarabb gazdasági válság idején visszafizetni a hiteleket, mint a "gazdaság bőkezűsége" (na melyik klasszikustól idéztem?) eladósodni és elverni, szarni mindenre, azzal nem generálunk konfliktust, adunk hitelből családi pótlékot meg 13 havi nyugdíjat (rokkantnyugdíjas cigányoknak, meg 40 éves rendőröknek is) oszt jóvan. De azért az hibás aki akkor van kormányon mikor TE rájössz hogy szarban vagyunk. Hiába ülteted oda Schumachert egy szétrohadt ifa kormánya mögé, a nagyanyád egy szar szuzukival leelőzi. És te vagy az tipikus okos magyar választó aki ebből levonja a követekztetést, hogy a nagyanyád jobban vezet.

Joooe 2012.11.04. 10:33:39

Egyébént a cikkhez:
Szerintem is bajnai a legesélyesebb jelölt. Kb olyan mint amikor Schmidt Pál "független" főpolgármester jelölt volt. Jóval esélyesebb így mint ha nyíltan pártszínekben indult volna, már-már közhelyes recept ez a politikában.
Az index újságíró-szakmailag talán a legigényesebb lap ma magyaroszágon, valóban szörnyű, hogy egyre durvább politikai elfogultsága egyre gyomorfogatóbbá teszi az egyébként sokszor jól megírt cikkeket. De a pártállami propagandaanyagokkal sem az volt a baj hogy nem jól voltak megírva.
Nem is értem miért nem láttam ezt az írásod az index címlapjára kiemelve :)

Joooe 2012.11.04. 15:18:17

@stoic79: "A "jönnek felfelé ezerrel" kicsit túlzás: bár növekedett a támogatottságuk, azért ez nem jelentős és bőven a statisztikai hibahatáron belül van."
Bőven több így is, mint amit az elmúlt 8, 20 vagy 60 év alapján megérdemelnek, függetlenül attól, hogy ki mekkora távlatokban gondolkodik.

"Hasonlóan az MSZP-hez, a Jobbik támogatottsága is inkább stagnál, így a "megmutatták oroszlánkörmüket" kifejezés erős. Az kétségtelen, hogy valószínűleg be fognak jutni a parlamentbe, de a jelenlegi választási rendszerben igen valószínűtlen egy olyan felállás, ami szerint egy 10% alatt teljesítő párt a mérleg nyelve tudna lenni."
Köszönhetően a választási rendszer módosításának. Különben a legvalószínűbb forgatókönyv a korábbi kisgazdapárti fiaskó megismétlődése lenne, ezúttal a jobbikkal: egy szalonképtelen párt nélkül nem lehetne kormányt alakítani, és az nemzetközileg és a határokon belül is rossz fényt vetne a kormányra.

"Nincs, mert a népszerű közvélekedéssel ellentétben nem a politikusokkal van a probléma, hanem a "néppel""
Na ezzel kivételesen egyetértek.
A mostani kormányt ért kritikák is többnyire ebből indulnak ki, nem azt nézik, hogy az intézkedések az adott helyzetben helyes irányt követnek-e, hanem hogy most rossz, akkó hőbörgünk.
Gyurcsányt 2006-ban újraválasztották, mikor még saját bevallása szerint is szétkúrták az országot, ez volt a felelősségre vonás érte, kicsit később, mikor elkezdett valamit helyrehozni belőle buknia kellett, ugyanúgy mint a bajnai vezette mszp kormányzásnak, az is inkább a helyrehozást folytatta mint az elkúrást. (Azért nem dicsérném túl egyiket sem, sem gyurcsány sem bajnai nem tett lépéseket a jó kormányzás irányába, még nulláig sem jutottak el, csak az elkúrás egy részét vonták vissza - részben imf nyomásra -, de a lényeg, hogy amikor a nagy károkat okozta ez brancs, akkor éljenezte őket leghangosabban az okos nép, amikor valamit visszacsináltak belőle, akkor lettek nagyon elzavarva)

DIldiko 2012.11.05. 14:30:02

@Joooe: "Fizessen nyugdíjat a 40 éves rendőrnek a sokkal nehezebb munkát végző 60 éves adóz" hány 40 éves nyugdíjas rendőrt ismersz? Vagy csak te is szajkózod amit sokan mások is?
Én csak 1-t. Baleset miatt operálták, mikor kiderült daganata van. Azonnal azt is kivették - kemotherápia, sugártherápia követte a műtétet. Leszázalékolták. Szolgálatra alkalmatlan volt, megvolt a szolgálati ideje - ja 25 évig volt rendőr, 19 éves korától. Hála Istennek él, 2 tini gyereke van. Sajnálod a nyugdíját? Hát szerintem nem - vagyis a betegségével együtt biztosan nem! Szerencséje volt, hogy felborult motorral, lehet azóta már nem élne.

Joooe 2012.11.07. 06:45:28

@DIldiko: A 40-et nem szó szerint kell érteni, lehet 42 vagy 50 év is, a lényegen nem változtat.
Igen, van ismerős aki negyvenes évei elején nyugdíjba ment, teljesen egészségesen. És ez nem egyedi eset, nyilván aki tehette élt vele.
Az emberek egyéni szerencsétlen sorsáról kár lenne most vitázni, ami a kérdés a te sztoridban az nem az, hogy sajnálom-e tőle a nyugdíjat vagy hogy gyógyulása után munkaképes-e, hanem hogy helyes-e hogy ilyen esetben más jogok illetnek meg egy rendőrt mint egy mezei állampolgárt.

DIldiko 2012.11.07. 20:28:19

@Joooe: Nagyon nem mindegy, hogy valaki 40 vagy 50 évesen megy nyugdíjba. A 40 mindenkit felháborít, viszont arra nem gondol senki, hogy a fegyveresek fegyverrel az oldalukon dolgoznak, olyan "emberek" között, akiktől sokszor az egyszerű emberek félnek, őrzik a börtönben őket, elkapják őket, tűzvonalban vannak vagy éppen szó szerint a tűzben.
Másrészt, ha bármi hibát elkövettek katonai ügyészség előtt kellett felelniük érte, a büntetési tételek jóval magasabbak, mint ugyanazon bűnért a civileknek.
Arról se beszél senki, hogy az ő esküjükben a parancsot az életem árán is teljesítem szerepel.
Az se érdekel senkit, hogy a fizetésük mesterségesen alacsonyan volt tartva (a kiszolgáló állományé és nem a főtiszteké), mondván úgyis korán nyugdíjba mennek. Az se érdekel senkit, hogy ők szerződést kötöttek az állammal és a jogaik egy részéről lemondtak bizonyos kedvezményekért cserébe. A jogaikat senki nem adja vissza, de a kedvezményt visszamenőlegesen megvonták. Olyan jogról mint pl. a szabad mozgás, szabad lakhelyelhagyás, bármikor külön engedély nélkül lekáderezhetik őket, családjukat, ismerőseiket és kirúghatják azért mert a szomszéd sógorának az unokaöccsének a barátja bűnöző - akit ő lehet, hogy nem is ismer.
Arról is elfeledkeznek sokan, hogy ezeket a kedvezményeket mindenki ismerte, de mégse jelentkeztek sokan közéjük, mert úgy döntöttek, hogy ezért nem érdemes jogokról lemondani, túlzottnak tartották, hogy akár szabadság ideje alatt is bármikor különös indok nélkül berendelhetik, még akár egy keresztelőbe vagy esküvőre is érte mehetnek, ha a helyzet úgy hozza.
Mindenki kizárólag ezt az egy kedvezményt sajnálja, mert elmehettek 40 évesen nyugdíjba, de senkit nem érdekelt mit adtak fel ezért és mit vállaltak ezért.
Az se érdekel senkit, hogy évente komoly fizikai és mentális teszteknek kell megfelelniük és ha ezen "nem mennek át" már mehetnek is munkanélkülinek (pl: 1000 m lefutása menetfelszereléssel x idő alatt). Ha csak 1 másodperccel is rosszabban teljesít, már nem felel meg.

Joooe 2012.11.09. 05:56:14

@DIldiko: Hú, látom közeli ismerősöd lehet aki megszívta, nagyon érzelmileg motivált, hatásvadász, csúsztatásokkal teli írás.
Azért a rendőrök többsége jó távol tartja magát a tűzvonaltól, max. lézertrafipaxszal tartja tűz alatt a hétköznapi állampolgárokat. Aki irodában dolgozik, vagy az út szélén jaónapotkivánokozik (akkora hassal, hogy 1000 métert egyáltalán nem tudna lefutni, nemhogy x idő alatt) annak semmi oka a korai nyugdíjazásra.
Lehet, hogy a rendőrök elenyésző töredékét kitevő, kommandós egységeknél indokolt nem csak a korral más pozícióba helyezés, a korábbi nyugdíjazás, nem tudom ez szakmai kérdés is, de hogy a többségnél helyes lépés volt megszüntetni az igazságtalan kedvezményt az biztos.

Elő lehet adni itt ilyen nagy drámai siránkozásokat, persze, a rendőrök rákosak, állandóan lövöldöznek rájuk, 100-on még nem de 1000 méteren már verniük kell Usain Boltot, a lakásban az állólámpát titkosügynökök helyettesítik, és hadbíróság elé állnak mert az éjszakai üldözés közben nem a napszaknak megfelelően köszöntötték a delikvenst. Ja persze.

Tény, hogy ez egy juttatás volt, amit elvettek, biztos szarul esik annak aki számított rá. Akár fizetésben is kompenzálni kell ezt, HA(!) a magyar bérviszonyok ezt indokolják.

Ha fenti, segélyért folyamodó cigányasszonyok kórusát megszégyenítő panaszáradatodból leszűrjük a kevés valóságtartalmat, oda jutunk, hogy a rendőrnek is mint mindenkinek megvannak a problémái a munkájával, magánéletével, és ő sem keres jól, mint más sem. Persze ez nem jó, de nem az a megoldás, hogy a rendőrt elküldjük 40-50 évesen nyugdíjba és ennek terhével még plusz belerúgunk a másik szerencsétlenbe... az fizessen erre sok adót, meg még gürizzen 65+ éves koráig.

DIldiko 2012.11.09. 11:44:54

@Joooe: Nem a rendőrök vannak a tűzvonalban, hanem a katonák, tűzszerészek.
Arról, hogy az irodában dolgozók is elmehettek előbb nyugdíjba nem azok tehettek, akik nem ott dolgoztak. Ez már 1996-ban megváltozott - az irodisták polgári alkalmazottak.
Amúgy milyen irodában dolgozóra gondolsz? Nyomozóra esetleg? Mert a rendőrök nem irodában, hanem terepen dolgoznak irodába csak műszakváltáskor vannak, amikor megírják a jelentéseiket.
Arról, hogy a rendőrök egy részéből pénzbehajtót csináltak, nem az ő hibájuk. Nekik megmondják, hogy hol kell ellenőrizni. Ha nem lennének közlekedési szabálysértések - gyorshajtás, ittas vezetés, követési- előzési szabályok be nem tartása, stb. akkor nem lenne rájuk szükség! Érdekes engem még egyszer se fotóztak le lézer trafipaxszal.
Nézd meg az alkalmazási feltételeket - mennyi idősen milyen fizikai szabályoknak kell megfelelni - itt bizony nem számít semmi más, csak hogy teljesítette a feltételt vagy nem.
A te írásod van teli csúsztatással és hozzá nem értéssel. Nem tudom honnan veszed az infóidat és miért jó az, hogy minden mondatomat kiforgatod.
Ügyészség elé lehet kerülni 5 perces késés miatt vagy mert az inge gyűrött valakinek.
Sőt olyan is volt, hogy a pár évvel ezelőtti árvíz idején hadbíróságra ment egy börtönőr, mert munkakezdés előtt 6 órával nem jelentette, hogy másnap nem megy dolgozni - igaz reggel 5-kor öntötte el a házát a víz és 8-kor kezdett volna.
Ha te kötsz egy szerződést, te teljesíted 25-30 évig a rád eső részt, majd mikor arra kerül a sor, hogy a másik fél is teljesítsen és az beint mennyire örülsz? Mennyire örülnél, ha csak azért mert pl. asztalos vagy minden asztalossal együtt (mert egyik hibázott) a nép ellenségének kiáltanak ki? Mi van akkor, ha elvégezted a munkádat, megkaptad a jutalmadat érte, majd 5 év múlva azt mondják, hogy add csak vissza a felét, mert hogy képzelted, hogy neked ennyi járt akkor?
Mi van akkor, ha bármikor lehallgathatnak ügyészi felhatalmazás nélkül, mert hátha valakivel olyasmiről beszélsz ami felhasználható ellened, családtagod ellen? Ezt a lehallgatási engedélyt kellett a fegyvereseknek aláírniuk tavaly - aki nem tette meg kirúgták. Tehát az összes fegyveres testületi dolgozót, családtagját lehallgathatják bármikor, akkor is, ha nincs bűncselekményre utaló adat. Csak úgy úri passzióból.
Ez nem panaszáradat, hanem a mai magyar VALÓSÁG. Még akkor is, ha egyesek ezt teljesen kifordítják, felhasználják a fegyveresek ellen.
Amúgy az a rendőr, aki elment 40-50 évesen nyugdíjba annak az öregségi nyugdíjig hátralévő összes nyugdíjjárulékát egy összegben befizette a munkáltatója az államkasszába. És azért, hogy előbb elmehessenek nyugdíjba egész szolgálati idejük alatt nem 27+10% nyugdíjjárulékot fizetnek utánuk, hanem 27+10+10%-t.
Amúgy kimutatták, hogy a stressz nagyon komoly kockázati tényező minden betegségben - daganat, szív- és érrendszeri probléma, agyvérzés - hogy csak a rosszabbakat említsem.
Amúgy nem azért emelik a nyugdíjkorhatárt, hogy a rendőrök előbb mehessenek nyugdíjba. A 2 dolognak semmi köze egymáshoz. Ha lenne kapcsolat akkor már ovi után nyugdíjas lehetne az a gyerek, aki azt mondja, hogy rendőr, börtönőr, vámos, tűzoltó, bányász, katona akar lenni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.10. 17:00:50

@DIldiko: @Joooe:

Egyezzünk meg abban, hogy vannak olyan munkakörök, amelyek az egészségre nézve károsak (például sugárveszélyes munkakörök) és vannak olyan munkakörök, amelyek végzése kockázatot rejt a testi épségre, vagy akár az életre nézve. Az ilyen munkakörökben eltöltendő munkaévek számát csakugyan jogos csökkenteni.

DE! Ez nem jelenti azt, hogy az illetőt idő előtt nyugdíjba kell küldeni. Pusztán át kellene helyezni back office-ba, vagyis olyan munkakörbe, ahol az előbbi veszélyek nem állnak fenn.

Mondjuk egy tűzoltó, vagy kommandós esetében valamilyen tanácsadói, vagy oktatói munkakörbe, ahol a felhalmozott tapasztalatait tudja kamatoztatni, vagy másokat, fiatalabbakat oktatni.

Tehát egyféle életpályamodell kellene ezekre a szakmákra.

Az is igaz, hogy az elmúlt rendszerben sok olyan területen is kaptak korengedményes nyugdíjlehetőséget emberek, ahol ez tényleg nem indokolt. Az nem indok, hogy ez benne volt a fizetésében.

DIldiko 2012.11.10. 19:01:17

@ccactus: Életpályamodell azt jelenti, hogy ha nem tudja teljesíteni a kötelességét akkor nyugdíjazzák - jobb esetben. Rosszabb esetben kirúgják.
A korengedményes nyugdíj sok esetben azért járt, meg állampolgári jogoktól fosztottak meg embereket, ezt ellentételezték a viszonylag korai nyugdíjazással és nem csak kizárólag a veszélyes munkakört.
Ha te 25 évig bizonyos jogaidat nem gyakorolhatod, mellette a parancsot akár életed árán is teljesítened kell, rabok között, rácsokkal az ablakon élsz akkor azért mentálisan kicsit leépülsz. Gondold el, 100-200 IQ light embernek kell "parancsolnod" - úgy, hogy azok nem akarják tenni, amit tenniük kell és nincs időd meggyőzni, nem hatnak észérvek, nem vethetsz be fizikai erőszakot, esetleg naponta bombákat kell hatástalanítanod - 1 rossz mozdulat és robbansz vagy naponta kell közlekedési baleseteknél, gyilkosságoknál helyszínelned - látni halott emberek arcát éjszakánként álmodban vagy tüzet oltasz, 40°C-ban menetfelszerelésben gyakorolsz, ha nincs "munkád".
Ezt bizony nem lehet 40 évig csinálni. Viszont előrejutási lehetőséged nincs, nem kell irányítónak 50 ember csak 3 - nincs hová elhelyezni az embert, ha már fizikailag vagy mentálisan nem tudja végezni ezt a munkát. Viszont 25-30 évig csinálta, ez tette tönkre az megérdemli, hogy pihenhessen.
Az elmúlt rendszernek 22 éve vége van - bizonyos mértékben.
Az egészségre káros munkahely nem csak pl. sugárveszélyes munka lehet. Az egészségbe beletartozik a mentális egészség is. Azért sokkal kisebb az esélye annak, hogy egy informatikus pl. fizikailag vagy mentálisan úgy leépül 25-30 év alatt, mint egy börtönőr vagy baleseti helyszínelő. Viszont 25-30 év alatt egy bányász is sokkal jobban leépül, mint egy festő.
Nagyon kevés embert k.a anyáznak csak azért mert tisztességesen végzi a munkáját mint pl. a sokat szidott közlekedési rendőrt. Ugyanis arról, hogy valaki gyorsan hajtott, nem tartott be közlekedési szabályokat nem ő tehet - viszont őr hülyerendőrözik le. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ezen szakmák művelőinek átlagéletkora kb. 4-5 évvel rövidebb, mint a civileké.
Hogy régen kik kaptak korengedményes nyugdíjat azon kár vitatkozni, nagyon sokan nem is élnek már közülük. A szabályokat 1996.09.01-én megváltoztatták - több, mint 16 éve!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.10. 19:21:48

@anonymand: Tisztelt anonymand!
Kérném kevésbé csúnyán beszélni a jobbikról.
Jobbik szavazó vagyok mostanában.
Nem áldozunk zsidókat oltáron.
Nem isszuk cigánygyerekek vérét.
Amúgy nekem Bokros hitelesebb,mint bajnai.
A poszt meg olyan amilyen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.10. 20:45:29

@DIldiko:

"Életpályamodell azt jelenti, hogy ha nem tudja teljesíteni a kötelességét akkor nyugdíjazzák - jobb esetben. Rosszabb esetben kirúgják."

Olyan életpályamodell kell, ami nem ezt jelenti.
Azzal egyetértek, hogy ha nem tudja teljesíteni a kötelességét, akkor rúgják ki. Ez nem a rosszabb eset, hanem jó esetben ez így működik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.10. 20:46:26

@DIldiko:

Egyebekben hiába ragozod. Az útépítő munkás, a kukás, vagy a wc-s néni munkaköre sem leányálom..

anonymand 2012.11.11. 06:19:54

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Tisztelt Magna cum laudeTigeri másztesz digrii!

"Kérném kevésbé csúnyán beszélni a jobbikról." - elnézésedet kérem, de egy deklaráltan nem demokratikus, rasszista megnyilvánulásoktól hemzsegő pártról nem nagyon tudok kevésbé csúnyán.
Sajnálom.

"Jobbik szavazó vagyok mostanában." - ízlések és pofonok különbözők.

"Nem áldozunk zsidókat oltáron." - mindenfajta rasszizmus kiveri a biztosítékot.
Nálam.

"Nem isszuk cigánygyerekek vérét." - lásd mint fentebb.

"Amúgy nekem Bokros hitelesebb,mint bajnai." - Nekem Bokros anno felállította a szőrt a hátamon. Azóta is hiányolom, hogy bocsánatot kérjen azokért a végül is meg nem valósult terveiért, amelyek egy egyszerű halandó számára is nyilvánvalóan alkotmányellenesek voltak.
És ő erőltette, nem látta be, hogy hiba (horribile dictu, bűn volt) azokat parlamenti vitára bocsájtani, s elfogadtatni.
Bajnaival kevesebb a gondom, annak ellenére, hogy nagyon belepiszkított a lelkivilágomba.
Elvette mindkettőnk 13. havi nyugdíját, a párom 13. havi fizetését, és összevontan adóztatta meg a nyugdíjat és a mellette végzett munkát.
Fájt, fáj még most is.
Azt azonban már akkor végiggondoltam, hogy a nemzetközi válság csúcsán olyan intézkedéseket kellett hoznia, amelyek azonnali hatással bírnak (beláttam, hogy a gazdaság kifehérítése, még ha nagyobb haszonnal jár is, macerás, időigényes. Időnk pedig nem volt.)

"A poszt meg olyan amilyen." - amolyan "Nívós".

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 08:17:16

@anonymand:

"elnézésedet kérem, de egy deklaráltan nem demokratikus, rasszista megnyilvánulásoktól hemzsegő pártról nem nagyon tudok kevésbé csúnyán."

Maximálisan egyetértek! És nagyon helyesen írtad! :)

DIldiko 2012.11.11. 13:07:39

@ccactus: Az életpályamodell - legalábbis én így értettem - szerinted azt jelentené, hogy valaki leszolgált 30-40 évet, majd mikor már nem tudja teljesíteni a kötelességét könnyebb beosztásba helyezik. Ez volt eddig úgy, hogy ha leszolgálta a 25 évet és fizikailag-mentálisan megrokkant elmehetett nyugdíjba.
Senki munkája nem leányálom, de mégse k-a anyázzák,a wc-s nénit mert kitakarítja a wc-t vagy a kukást azért mert kiüríti a szemetet. Sőt ÁLLAMPOLGÁRI JOGAIKAT nem korlátozzák a civileknek!!! Ez volt a fő indok a fegyveresek előbbi nyugdíjazására. A többi (fizikai, mentális túlterhelés) már csak hab a tortán.
Én nem ragozom, csak te nem érted meg. Ha nem akkor és oda mehetsz, azt csinálhatsz a munkaidődön kívül amit akarsz akkor jogaidban korlátozva vagy! Te nem, ők igen. Ennyi!

DIldiko 2012.11.11. 13:13:39

@anonymand: "összevontan adóztatta meg a nyugdíjat és a mellette végzett munkát." - ez volt a legtökéletesebb abban amit csinált. Ha mindenki másnak az összes bevétele után adózni kell akkor a nyugdíj mellett dolgozónak miért nem - amúgy a nyugdíj összegéig ez adómentes volt, vagy is csak annyival fizettek többet, hogy másik SZJA kulcsba estek.
Amúgy én most se adnék családi pótlékot, és adókedvezményt egy bizonyos havi bevétel fölött. Ezeket a gyerekek után járó kedvezményeket csak a rászorulóknak adnám. Azt se a végtelenségig, maximálnám a csp-t mondjuk havi 70-80E Ft-ban - akkor is, ha valakinek 10-15 gyereke van nem kaphatna többet. Így nem szülne egy népcsoport annyi gyereket a csp-ért.

anonymand 2012.11.11. 14:58:01

@DIldiko:

Tisztelt DIldiko!

..."ez volt a legtökéletesebb abban amit csinált." - én nem minősítettem, csak a minket ért hátrányokat soroltam fel.
A menet közben megváltozott feltételek borították a feszített családi büdzsét (mínusz 35 ezer forint havonta), nem esett jól, elhiheted.
Nem magyarázkodásnak szántam, talán világosabb a kép.
A többi mondandóddal is egyetértek (nagyjából), a magam részéről a szociális és bérpolitika teljes különválasztására szavazok (meg az egyházpolitika!).

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:53:25

@DIldiko:

Életpályamodell alatt szerintem azt kell érteni, hogy hosszú évek munkája során egyre több tapasztalat, rutin halmozódik fel a munkavállalónál, és ennek következtében egyre hatékonyabb, egyre jobb és egyre összetettebb munkákat is el tud látni, magyarul egyre többet ér a munkája. Ehhez a halmozódó tudáshoz és tapasztalathoz igazodik az életpálya során az illető mindenkori munkaköre, beosztása, felelőssége, és így a fizetése.

Tehát nem arról van szó, hogy megrokkan, aztán mehet valami alacsonyabb rendű beosztásba, hanem pont fordítva. Egy bizonyos kor után már nem a terepen az ember helye, hanem az irányításban, a stratégia-alkotásban, az oktatásban, vagy éppen tanácsadói pozíciókban.

Persze nem vagyok hülye, tudom, hogy jelenleg nem így működik a legtöbb helyen a dolog. De arra kellene törekedni, hogy így működjön. Csak így tudna az ország 5-ről a 6-ra jutni. Szerintem.

DIldiko 2012.11.11. 20:23:18

@ccactus: Életpálya modell ide vagy oda ez nem arról szól. Ahhoz, hogy valaki felfelé tudjon lépni sajnos nem tudás szükséges!
Pl. 25 év munkaviszonnyal, rengeteg tapasztalattal ugyanannyit keresek, mint egy kezdő - én vagyok a hülye, miért maradtam közalkalmazott. Ugyanígy működik ez a fegyvereseknél is, ha nem rosszabb a helyzet.

DIldiko 2012.11.11. 20:26:16

@anonymand: Én is csak GYES-t kaptam GYED helyett, és ezzel elég sok pénzt vesztettünk, de ha a program ment volna a maga útján akkor talán ma sokkal jobb helyzetben lennénk.
Az utóbbi pár évben ettől sokkal többet vesztettünk - legalábbis az én családom.

Joooe 2012.11.14. 03:48:48

@ccactus: "Egyezzünk meg abban, hogy vannak olyan munkakörök, amelyek az egészségre nézve károsak (például sugárveszélyes munkakörök) és vannak olyan munkakörök, amelyek végzése kockázatot rejt a testi épségre, vagy akár az életre nézve. Az ilyen munkakörökben eltöltendő munkaévek számát csakugyan jogos csökkenteni."
Jogos, kis mértékben lehet csökkenteni, de elsősorban a munkabiztonságra kell helyezni a hangsúlyt, már amennyire lehet. A nagyobb fizikai/idegi megterhelést pedig megfelelő fizetéssel, esetleg extra szabadsággal kell ellensúlyozni.
Egy feszült nyugdíjpolitikai helyzetben vagyunk, én is többször leírtam már, hogy nem rettenetes demográfiai okok állnak a problémák hátterében, hanem hogy 2009-es adat szerint a nyugdíjasok fele még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt, a többi az csak "egyéb" nyugdíjas, többségük nyilván nem jogosan. Ilyen helyzetben meg kell szüntetni az ilyen hülyeségeket amik fiatal, egészséges nyugdíjasokat termelnek.

Joooe 2012.11.14. 04:07:27

@DIldiko: "Ez volt eddig úgy, hogy ha leszolgálta a 25 évet és fizikailag-mentálisan megrokkant elmehetett nyugdíjba."
Nem-nem, nincs "ÉS". Ha leszolgálta a 25 évet elmehetett nyugdíjba. Lehet hogy volt valami formális engedélyeztetés, de ennyi. Amihez "fizikai-mentális megrokkanás" kell az a rokkantnyugdíj.

Sok olyan ember akinek a "munkája nem leányálom" álmodozik a nyugdíjról még több mint 40 év munka után is mint valami elérhetetlen célról. Ehhez képest elég bicskanyitogató, hogy van akinek a nyugdíjazás a "büntetés", és még rinyál is :)

"Ha nem akkor és oda mehetsz, azt csinálhatsz a munkaidődön kívül amit akarsz akkor jogaidban korlátozva vagy! Te nem, ők igen. Ennyi! "
Ezt azért fejtsd már ki, mert szerintem kamuzol. Van rendőr ismerős, soha nem láttam hogy ne oda ment volna ahova akart. Sőt miután szegény 42 évesen nyugdíjba ment, akkor meg főleg oda megy ahova akar, mert még olyan földhözragadt dolgok sem korlátozzák mint másnak a munkaidő. Kap hozzá elég szép zsebpénzt (40-es éveiben járó ember esetében nehéz ezt nyugdíjnak nevezni), többet mint amit az átlagember keres, még így is, hogy megadóztatták a nyugdíját. És ezt nem valami különleges teljesítménnyel, magas beosztással érte el, egyszerű közrendőr.

Azért lássuk be, a magyar rendőrök élete többnyire nem akciófilmbe illő. Nem kell őket sem utálni, sem valami rettenetes terhet cipelő hősként beállítani. A munkájuk alapvetően sokkal kényelmesebb, nyugisabb, mint az átlagemberé, néhány húzósabb pillanattól eltekintve, de ezért bőven kompenzálva vannak.
Korai nyugdíjazásuk oka nem az őket érő szörnyű teher volt, hanem politikai indítékú. Jól mutatja, hogy magyarországon sem volt ilyen korábban, és más országban sincs.

Jellemző példája vagy az emberi természetnek, ha valami rosszabb lesz, akkor fel sem merül, hogy korábban jogosulatlan előnyt élveztél, ami már megvolt az mind jogos, és amit elvesznek az mind jogtalan. Örülj, hogy addig megvolt :)

DIldiko 2012.11.14. 13:13:25

@Joooe: "Nem-nem, nincs "ÉS". " De van és. Csak akkor nem volt ÉS, ha a munkáltatója KÜLDTE nyugdíjba. Ha ő maga kérte a nyugdíjazást, akkor kellett a min. 40 (vagy 50%) egészségkárosodás a 25 év szolgálati viszony mellé. Ha nem volt együtt a kettő, akkor ő is csak rokkantnyugdíjat kapott.
Azt hiszem nem téged kértek számon, hogy éjjel 2-kor miért nem vetted fel a telefont, miért nem jelentetted be, hogy lakhelyedtől több, mint 50 km-re leszel a szabadság alatt. Honnan tudod, hogy nem kellett az ismerősödnek előre bejelentenie, hogy a szabadság ideje alatt hová utazik? Megkérdezted tőle?
Nem hozzád jöttek két 12 órás műszak között éjjel 3-kor, hogy 5 perced van és felöltözve kinn legyél, mert 20 percen belül a munkahelyeden kell lennünk.
Nem téged nem engedtek el a szolgálati üdülőbe (beutalót tőlük kaptál) csak 2 nappal később, mint a beutaló szólt, és gondolom nem a te házadat öntötte el az árvíz mikor a mentés miatt nem szóltál min. 8 órával előbb, hogy nem mész dolgozni és emiatt nem te voltál az ügyészségen. Sőt azért se, mert 2 fogvatartott ki akart veled tolni és hamisan megvádolt. Nem neked kellett éjszakára bennmaradni, mert minden zárkát át kellett kutatni, hogy van-e valamilyen tiltott tárgy valahol. Sőt egy komolyabb gyilkossági ügyben se te dolgoztál éjjel-nappal, hogy forró nyomon meg legyen a tettes.
Amúgy 1996.09.01-től felszerelt emberek kizárólag akkor mehetnek (mehettek) nyugdíjba, ha a fegyveres szolgáalti idejük min. 25 év. Régen minden előző munkaviszony beleszámított a 25 évbe, de ott is kellett min. 10 év fegyveres szolgálati viszonynak lenni.
Elolvastad a HTSZ-t? Ha nem, tedd meg, mielőtt hazugnak titulálsz!
A jogosulatlan előnynek mit gondolsz? A korai nyugdíjazást? És a joghátrány? Ja az neked nem volt, meg amúgy se igaz - te már csak tudod! Érdekes a világon mindenhol megvannak ezek a jogosulatlan előnyök (egyes országokban eltérőek, de mindenhol előbb mennek nyugdíjba) - az összes ország vezetői mind hülyék ugye?

rikitiki 2012.11.14. 15:02:13

@Joooe: Valóban, nagyon sok országban külön nyugdíj és egyéb szabályok vonatkoznak, rendőrre, katonára, tűzoltóra. Ez nem magyar sajátosság, és nem kommunista sajátosság. Németországban, Ausztriában stb... hasonlóak a szabályok, jelentős szórással a részletekben.

Van ahol lakhatási, tanulmányi kedvezményeket, van ahol egyedi nyugdíj szabályozást társítanak.

A 2009-es adathoz tudsz forrást adni, miszerint a nyugdíjasok fele korhatár alatti?

(Megtévesztő lehet, hogy azok is egyéb sorba vannak sorolva, akik más okból kapják a nyugdíjjogosultságot, de attól még 2009-re jelentős részük elérhette a korhatárt)

rikitiki 2012.11.14. 15:04:25

Ha már itt vagyok, a blogíróktól kérdezném, mint igaz demokratáknak, mi a véleményük az új választási rendszerről? Egy posztot minimum megérne ez a téma, hiszen minden igaz demokrata számára ez egy sarkalatos pont.

Joooe 2012.11.15. 05:30:36

@rikitiki: Sajnos nem találtam meg a ksh honlapján a vonatkozó idősoros adatokat, úgy tűnik a nagy ráncfelvarrásban eltűnt.

Emlékeim szerint kb 1,5 millió volt a korhatárt betöltött rendes nyugdíjasok száma, de valóban elkövettem azt a hibát, hogy a korhatárt betöltött rokkantnyugdíjasokat ehhez nem számoltam hozzá. Úgy emlékszem a "jogos" ellátásokat összeszámolva (öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíjak, sokszázezer helyett csak pár tízezer rokinyugdíjas, stb) úgy 2 millió körüli nyugdíjasnak "kéne lenni" a 3 millió helyett.

Ja, van máshol is kedvezmény, de nem olyan mértékű mint a magyar volt, ezért fontosak a részletek :) Ritkán korkedvezmény, és akkor is csak pár év, és nem mehet 20 évvel korábban nyugdíjba.

Joooe 2012.11.15. 05:36:58

@DIldiko: a nagy krokodilkönny propagandád során megint ellentmondasz magadnak: ha gyakorlatilag nem lelhetett így elmenni nyugdíjba csak ha már amúgy is lerokkant, akkor miért keltett ekkora felháborodást az eltörlése?
A valóság az, hogy a 40-es éveiben már mindenkinek van apró kis egészségkárosodása, magas vérnyomás, stb. és ez a gyakorlatban elég is volt ha nyugdíjba akart menni. Mindenki kész tényként, juttatásként kezelte ezt, ezért háborította fel azokat akik elestek tőle. És ez túlzó juttatás volt, ezért lélegeztek fel kicsit az adófizetők.

DIldiko 2012.11.15. 09:33:06

@Joooe: Azért háborította fel azok akik fegyveresek, mert visszamenőlegesen módosították ezt a törvényt is - elvették a lehetőséget is. 40 évesen nem mentek nyugdíjba a fegyveresektől csak nagyon kevesen, azokat is elküldték főleg az EU-s csatlakozáskor, mikor megszűntek a határok, ill. a rendőrség és határőrség összevonásakor. Sokan ezek az emberek közül még dolgoztak volna, ha lett volna hol, de NYUGDÍJBA KÜLDTÉK őket, az akkori törvények szerint jogosan, most meg már ez jogtalan a visszamenőleges módosítás miatt. Mindenki más csak a 25 év szolgálati viszony és egészségkárosodás együttes megléte mellett vonult nyugdíjba. Azért 40% egészségkárosodást nem lehetett egy 150/90 Hgmm-s vérnyomás igazolásával elérni, ez azért nem elég. A magas vérnyomás - ha évek óta igazoltan gyógyszert szed is max. 10%-t jelenthetett. Most már annyit sem, főleg, ha egyensúlyban van. Elég sok problémát, betegséget kellett még ehhez bizonyítani.
Kész tényként kezelték, mert törvényben volt szabályozva. Mi a kész tény, ha a törvény nem?
Amúgy köztudott, hogy egyes munkakörök pszichésen sokkal jobban megterhelők, mint mások. Pl. menedzser, börtönőr, baleseti-, gyilkossági helyszínelő, tűzoltó, mentős stb.
Amúgy ezen munkahelyeken dolgozók után a munkáltató 10%-al magasabb nyugdíjjárulékot fizetett, mint a többiek után. Emellett még a nyugdíjba vonuláskor a munkáltató egy összegben kifizette a nyugdíjjárulékot ami a rendes öregségi nyugdíjig még hátra volt, ráadásul előzetes inflációval és emelésekkel számítva. Vagyis ő utánuk már előre 10 vagy még több évre be volt fizetve a nyugdíjjárulék, amit akkor azonnal el is költöttek. Tehát az adófizetőket emiatt nem érte kár - bármennyire is próbálják ezt bebeszélni.
Viszont nagyon sokaknak, főleg a mai 70 éveseknek és idősebbeknek nincs csak 10 év munkaviszonyuk, sőt az öregségi nyugdíjhoz most is csak 20 év munkaviszonyt kell felmutatni. Ezeknek az embereknek meg már eleve megvan 25 év szolgálati viszonyuk. Azok nem terhelik meg az adófizetőket, akik 15-20 évig feketén dolgoznak majd 20 évig fizettek nyugdíjjárulékot és magasabb a nyugdíjuk, mint annak aki 40 évig tisztességesen adózott? Elég furcsa, hogy a kialakult helyzetért a fegyvereseket hibáztatja mindenki, holott, ők csak betartották a törvényeket és tisztességesen fizettek minden járulékot, adót?!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 17:58:52

@Joooe: @DIldiko:

Azért parttalan a vitátok, mert Dildiko saját szubjektív tapasztalataira támaszkodva alkot véleményt, mégpedig úgy, hogy az adott helyzetet megváltoztathatatlannak feltételezve hogyan lehet alkalmazkodni a fennálló rendszerhez, az adott körülmények között hogyan járhat legjobban az egyén. És nem hajlandó rendszerben gondolkodni, nem hisz a rendszer megváltoztathatóságában, javíthatóságában.

Joooe viszont rendszerben gondolkodik, nem veszi figyelembe, hogy a jó szándék, tehát a rendszer javítása, jobbá tétele bizonyos embereknek érdeksérelemmel járhat. Az a jó változtatás, amellyel mindenki jól jár. Aki meg rosszul járna, azt valamilyen módon kompenzálni kell, a változtatáshoz őt is meg kell nyerni. Különben bármilyen sikeres a reform, mindig kap bizonyos szempontból jogosnak mondható kritikákat. Így az egész reform megítélése vitatottá válik.

DIldiko 2012.11.17. 18:39:15

@ccactus: Hiszek a rendszer megváltoztathatóságában, csak nem visszafelé. Ez olyan lenne, hogy pl. az anyósomnak 10 év munkaviszonya volt, és 55 évesen nyugdíjba ment. Erre valaki most 20 év után azt mondaná, hogy adózzon vagy menjen vissza dolgozni, mert a nyugdíjhoz való jutás feltétele most már 20 év és nem 10. Ugyanezt tették a rendvédelmisekkel is. Ők az akkori törvények szerint elmentek nyugdíjba, azt visszamenőlegesen megváltoztatták és ők már nem nyugdíjasok.
Azzal senki nem foglalkozik, hogy a nyugdíjazás feltételeit 1996-ban már megváltoztatták, tehát akik azután szereltek fel, már nem mehetnek ugyanolyan feltételekkel nyugdíjba. Ha most is az történt volna, hogy azt mondják 2011.01.01.-től felszereltek már csak az új megváltozott feltételekkel mehetnek nyugdíjba senki nem szólna egy szót sem. Ahogy akkor sem, hogy pl. egyes beosztások eddig 1,2 szorzóval számolták a szolgálati viszonyt, holnaptól meg már nem. Akkor aki felszerel, vagy változik a munkakörülménye eldönti, hogy ilyen áron akarja-e ezt csinálni vagy nem. Ha másképp dönt elmegy és ennyi. De annak, aki a törvényeknek megfelelően kötött szerződést az állammal, a saját részét teljesítette és azt hitte az állam is a sajátját visszamenőleg megváltoztatni nem lehetne, mert akkor a jogállamiság sérül.
Sok ember nem érdemel pl. kedvezményt függetlenül attól, hogy rendőr vagy börtönőr vagy más fegyveres, mert pl. mint munkaügyis, személyzetis dolgozik és nem találkozik rabbal, bűnözővel. De érdekes módon ezen nem változtattak. Ugyan miért?
Mivel a nyugdíjrendszer kezd felborulni vagyis egy aktívra lassan 3 eltartott jut elég sok megoldás elfogadható lenne, feltéve, hogy nem visszamenőleges! Viszont erre egyáltalán nem látok törekvést. A nyugdíjkorhatár kitolása egyáltalán nem járható út. Egy magyar 65 éves ember már fizikailag is és mentálisan is sokkal rosszabb állapotban van, mint egy német vagy angol. Ha valaki (akár férfi, akár nő) 40 évet ledolgozik, járulékokat fizet én elengedném nyugdíjba - élvezze egy kicsit a nyugdíjas létet, mielőtt meghal. De lassan ott tartunk, hogy halálunkig dolgozni kell - vagyis inkább csak kellene, ha lenne hol. Én nem engednék egy nyugdíjast se dolgozni, amíg a fiataloknak nincs munkahelyük. A nyugdíj sokszor nagyon kevés, de a fiataloknak kellene családot alapítaniuk, lakást venniük azaz az életüket elkezdeniük, függetlenedni a szülőktől. Ez így nem fog menni. A 65 éves nyugdíjas nagyszülő dolgozik, míg a 45 éves gyerek és 20 éves unoka munkanélküli. Ebből semmi jó nem fog kisülni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.30. 19:43:31

@DIldiko:

"Ez olyan lenne, hogy pl. az anyósomnak 10 év munkaviszonya volt, és 55 évesen nyugdíjba ment. Erre valaki most 20 év után azt mondaná, hogy adózzon vagy menjen vissza dolgozni, mert a nyugdíjhoz való jutás feltétele most már 20 év és nem 10. Ugyanezt tették a rendvédelmisekkel is."

Azért nem egészen. A 20 éve 55 évesen nyugdíjba ment anyóson most 75 éves. A rendvédelmis meg egy emberöltővel fiatalabb.

Az ugyanakkor tény, hogy az anyósod 10 év munkaviszony alatt messze nem fizetett be annyit a közös nyugdíjkasszába, mint amennyit az azóta eltelt 20 év óta kivett onnan. Ha rendszerben gondolkodsz, beláthatod, hogy ez nem fenntartható. És a gond pont itt van. Ha az emberek nem fizetnek be annyi nyugdíjjárulékot, mint amennyit aztán kivesznek a rendszerből, abból államadósság lesz.

Oké, hogy azt mondod, hogy nem igazságos visszahívni őket, de azt is mondd meg, hogy akkor miből fizessük a nyugdíját. Megmondom miből fizetik. Abból, hogy neked alacsony a közalkalmazotti béred! Nem jut több! Ezen még nem gondolkodtál?

DIldiko 2012.12.01. 12:52:55

@ccactus: Ezek a rendvédelmisek nem AKARTAK nyugdíjba menni, elküldték őket. A legtöbbjüket az EU-s csatlakozáskor - PVOP-s dolgozók, nagyon sokukat a rendőrség-határőrség összevonásakor.
Gyorsan hoztak egy törvényt, hogy ezeket az embereket nyugdíjba lehet küldeni a nyugdíjuk 100%-val. Nem bocsátották el őket, mert akkor végkielégítést, felmondást kellett volna fizetni nekik - akkor ezek az emberek elmentek volna máshová dolgozni, de így nyugdíjasok lettek. Azt hitték, jól jártak és 7-9 év után jöttek rá, hogy nem. Szépen átverték őket! Sokan még csak most 52-60 évesek, ugyanis 45 év alatt senkit nem küldtek akkor se nyugdíjba, hiába volt meg a szolgálati viszonya. De sokukat akik 45 év alatt voltak, amit ezt betöltötték nyugdíjba KÜLDTÉK őket. Ezért érzem nagyon átverésnek az egészet - meg azért is, mert mikor ezek az emberek nyugdíjba vonultak a nyugdíjig hátralévő nyugdíjjárulékot 27+10% a bérének várható inflációval emelve megkapta a nyugdíjkassza. Igaz, hogy egyik zsebből a másikba ment a pénz, de a nyugdíjkassza megkapta! Tehát abban nem kellene emiatt hiánynak lenni.
Az előtt nem mentek csak 50-55 évesen nyugdíjba, mert ha azelőtt ment el valaki a nyugdíjának csak töredékét kapta - 50 éves kor alatt csak 50%-t, 5-55 év között 75%-t. 55 éves kor után a 100%-t.
Visszatérve anyósomra - apósom viszont 9 hónappal a nyugdíjazása előtt halt meg munkahelyi balesetben. 15 éves korától 59 éves koráig - azaz 45 évig dolgozott és egy fillér nyugdíjat se kapott. Anyósom kap özvegyi nyugdíjat, az ő nyugdíjának a 25%-t. Tehát mégse biztos, hogy miatta van hiány - vagyis a rengeteg hasonló nyugdíjas miatt. A temető tele van 40-60 éves emberekkel - ezek kb. 80%a férfi. Ők dolgoztak - azaz fizettek nyugdíjjárulékot 20-40 évig és soha nem kaptak nyugdíjat. A nyugdíj előtt meghalt emberek száma arányaiban megközelíti szerintem az 50-60%-t. Az ő általuk befizetett pénz hová lett?
A nyugdíjkassza hiányát leginkább az okozza, hogy a munkaképes lakkosság kb. 40-50%-a dolgozik és fizet járulékot. Ha lenne elég munkahely és megfelelőek lennének a bérek akár a most oda folyó összegnek a 3-4szerese is befolyhatna a nyugdíjkasszába - akkor már lenne miből fizetni.
Hiába lesz sok gyerek, ha nem lesznek képzettek és még az se tud majd dolgozni aki akarna. Akkor csak az eltartandók száma fog nőni. Nem csak a nyugdíjasokat és gyerekeket kell eltartani, hanem a munkaképes lakosság nagyrészét is annak a kevés dolgozónak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 19:56:47

@DIldiko: Igazad van abban amit írsz, DE:

"A nyugdíjkassza hiányát leginkább az okozza, hogy a munkaképes lakkosság kb. 40-50%-a dolgozik és fizet járulékot."

Ezek szerint a te megoldásod az lenne, hogy az egyik munkaképes megígért nyugdíját fizetve valaki mást küldenél inkább munkába, aki most nem dolgozik, hogy lehessen fizetni a volt rendvédelmisnek munkaképes korában is nyugdíjat??? És azzal szemben igazságos ez? Menjen el dolgozni, és fizessen magas járulékot, hogy a másik munkaképes lógathassa a lábát...

Szóval abban igazad van, hogy bizonyos dolgok embereknek JÁRNAK. Csak azt is meg kellene mondanod, hogy miből? Magyarul, hogy ki fizesse a jussát azoknak, akiknek jár.

DIldiko 2012.12.03. 18:10:10

@ccactus: "Csak azt is meg kellene mondanod, hogy miből? " - pl. abból a havi bruttó bér 37%-ából amit akár 10-15 évre előre befizettek a nyugdíjkasszába - várható éves inflációval növelve. Csak, hogy értsd: elmegy egy törzsőrmester havi bruttó 100 E Ft-al nyugdíjba, úgy, hogy a rendes nyugdíjig még lenne 10 éve - a 120 havi nyugdíjjárulékot előre befizette a munkáltatója a nyugdíjkasszába - vagyis 12x37E ft + 12x 40E Ft + 12x43E Ft -stb! Az állam akkor kapott emberenként 120x50-60E Ft-ot egyszerre!
Emellett ők havonta aktív korukban is több járulékot fizettek - ha jól tudom 10%-al - mint mi.
Ez a többiekkel szemben igazságos volt? Ők 10%al többet fizettek akár 20-30 éven keresztül és nem kaptak érte semmit.
Ezen járulékok 20-30 év alatt kitesznek pár év nyugdíjat. Ja, hogy elköltötték azonnal, ahogy megkapták arról ki tehet?
Ha valaki köt egy szerződést, a saját részét teljesíti akkor elvárja, hogy a másik fél is teljesítse a saját részét.
Nézz szét a világban és nézd meg, hány országban vannak kedvezmények a rendvédelmiseknek - a jogaikról való lemondás, a magasabb nyugdíjjárulék fizetése miatt.
Ha a munkaképes lakosság 70%-a dolgozna és fizetne járulékokat a nyugdíjkassza a mostani kifizetéseket alapul véve bővel pluszos lenne - azaz lehetne nyugdíjakat emelni. Ki tehet róla, hogy nincs munkahely? A nyugdíjas rendvédelmis, én, te vagy a szomszéd? Szerintem a mindenkori kormányok elsősorban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.05. 21:11:04

@DIldiko:

"pl. abból a havi bruttó bér 37%-ából amit akár 10-15 évre előre befizettek a nyugdíjkasszába
...
Ja, hogy elköltötték azonnal, ahogy megkapták arról ki tehet?"

A szüleik! Abból a pénzből fizették a szüleik nyugdíját ugyanis. Mert az annak idején úgy volt, hogy a nyugdíjat és a nyugdíjjárulékot egyszerre vezették be, nem pedig úgy, hogy na akkor mától elkezdjük vonni a járulékokat, de abból a mai öregek még nem kapnak nyugdíjat, hanem majd te kapsz, ha nyugdíjba mész. Érthető így?

"Ők 10%al többet fizettek akár 20-30 éven keresztül és nem kaptak érte semmit.
Ezen járulékok 20-30 év alatt kitesznek pár év nyugdíjat."

Hmm! Számolj csak ennek utána még egyszer! MEssze nem tesz ki annyit.

"Ha a munkaképes lakosság 70%-a dolgozna és fizetne járulékokat a nyugdíjkassza a mostani kifizetéseket alapul véve bővel pluszos lenne"

Ez igaz! Én azt pártolom, hogy ha majd tényleg annyian dolgoznak, akkor kezdjünk el osztogatni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.06. 21:25:11

@anonymand: A jobbikkal kapcsolatban egyelőre még övék a szavazatom,de ez a többi párt hibája is akik hiteltelenné váltak.
Bokros nekem meg hitelesebb,mint bajnai.
Valahogy nem szedte meg magát.
A saját nevével vállalt programba buktak bele.
És ez pozitív volt hogy felvállalták.
Nyilván nem volt tökéletes amit csinált ez tény.

anonymand 2012.12.07. 04:43:06

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Tisztelt Magna cum laudeTigeri másztesz digrii!

"A jobbikkal kapcsolatban egyelőre még övék a szavazatom,de ez a többi párt hibája is akik hiteltelenné váltak." - már írtam, hogy ízlések és pofonok...
Hogy egy nyíltan rasszista és antidemokratikus párt számodra hogyan elfogadható, azt nem értem.
De ez legyen az én egyéni szociális problémám.

Bokros - Bajnai viszonylatban maradok korábbi véleményem mellett (ízlések és...).
"A saját nevével vállalt programba buktak bele." - ebben meg nem vagyok biztos.
A demagógia és populizmus, a megtéveszthető birkák túlzottan nagy száma szerintem inkább okolható a bukásért.
Véleményem szerint.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.12.07. 20:45:25

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Ebben nincs vita közöttünk.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása