Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Néhány kérdés Bajnai Gordonhoz

2012. november 10. - Nívó blog

A medián októberi felmérése egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor legerősebb baloldali kihívója Bajnai Gordon lehet a 2014-es választásokon. Amennyiben az Együtt 2014 mozgalomnak sikerül egy táborba felsorakoztatnia az Mszp és az LMP híveit, valamint a bizonytalanok táborából is sikerül ehhez hozzátenni azt az 5-6%-nyi szavazatot, amelyet a felmérések mutatnak, akkor azt láthatjuk, hogy jelen állás szerint egy ilyen ellenzéki mozgalom legalább annyi, de inkább több szavazót tud maga mellé állítani, mint a Fidesz.

bajnai.jpg

Ennélfogva joggal felmerülhet az emberek néhány kérdés, hogy vajon mit várhatunk majd egy második Bajnai- kormánytól? Az én legfőbb kérdéseim a következők:

1. Mi lesz az egykulcsos adóval?

Azt tudjuk, hogy 2010-ben az első Bajnai-kormány jelentős SZJA csökkentést hajtott végre, és 2011-re elfogadtak egy kvázi egykulcsos SZJA rendszert, hiszen az alsó kulcs sávhatárát 15 millió forintra emelték.Ez olyan magas sávhatár, amibe a munkavállalók döntő többsége beleesik. Ezzel párhuzamosan az általános áfakulcsot drasztikusan, 20%-ról 25%-ra növelték. Tulajdonképpen végrehajtottak, illetve 2011-re végrehajtani terveztek egy olyan adóátrendezést, ami a munkabérek helyett a fogyasztást adóztatta. Jövedelemadó szempontjából minél többet keresett valaki, annál jobban járt, legalábbis évi 15-20 millió forintos jövedelemig. Fogyasztás szempontjából pedig minél többet fogyasztott valaki, illetve jövedelme minél nagyobb hányadát költötte el, annál rosszabbul járt az új adórendszerrel. 

A Fidesz tulajdonképpen ezt az utat folytatta azzal, hogy az alsó SZJA sávhatárt a végtelenségig kitolva tényleges egykulcsos adót - a liberálisok és az SZDSZ régi célkitűzését megvalósítva - vezetett be, ezzel párhuzamosan tovább emelte kicsit az áfát, 25%-ról 27%-ra.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon be akar-e vezetni egy második kulcsot, mekkora jövedelemhatártól, és mekkora kulccsal?

2. Lesz-e újra adójóváírás, és kvázi adómentes minimálbér?

Azt tudjuk, hogy Bajnai Gordon az adójóváírás rendszerét jelentősen kibővítette. A minimálbér kvázi adómentessé vált, mindössze havi 600 forint jövedelemadót kellett fizetni a minimálbér után. Az adójóváírás csak jóval az átlagjövedelem fölött, valahol havi 350ezres bruttó bér fölött futott ki. Tulajdonképpen egy szociális elem volt ez az adórendszerben, amelyet sokan támadtak, például Bokros Lajos is. Aki keveset keresett, vagy alacsony volt a legális jövedelme, az alanyi jogon igénybe vehette az adójóváírást. A rendszert a Fidesz a minimálbér párhuzamos megemelésével, valamint átmeneti bérkompenzációs rendszerek alkalmazásával kivezette. Ez a kivezetés azonban minden törekvés és minimálbér emelés ellenére sokaknál némi keresetcsökkenést eredményezett, ami miatt sokan elfordultak a Fidesztől.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon be akarja-e újra vezetni az adójóváírás intézményét. Mekkora havi összeggel és mekkora jövedelemig?

3. Mi lesz a családi adókedvezménnyel?

Miközben az első Bajnai-kormány egy bizonyos jövedelemhatárig állított be az adórendszerbe egy jövedelmi alapon járó adójóváírást, ami az alacsonyabb keresetűeket hozta jobb helyzetbe, addig a Fidesz-kormány a gyermekek után járó adókedvezmény rendszert vezetett be, amely minden jövedelemsávban alacsonyabb adót biztosított a gyermeket nevelőknek a gyermektelenekhez képest. A rendszer leginkább a három gyermekeseknek kedvezett, hiszen egy gyermek után 62,5ezer forintig, két gyermek után 125ezer forintig, három gyermek után 618 ezer forintig adómentessé tette a családi jövedelmet.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg akarja-e őrizni a gyermekek után járó adókedvezményt, vagy esetleg az első Orbán-kormányt váltó szocialista kormányokhoz hasonlóan megszünteti, és helyette az alanyi jogon járó családi pótlék összegét növelné. Egyáltalán, lehet-e számítani a gyermekkedvezmények megőrzésére és kibővítésére, vagy pedig nem?

4. Mi lesz a 3 éves időtartamra visszaállított GYED-GYES rendszerrel?

Azt tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány 3 évről két évre csökkentette a megszületett gyerekek után az őt gondozó szülőnek juttatandó támogatások időtartamát. Cserébe több bölcsődét és óvodát ígért. De míg a GYED időtartamát azonnali hatállyal csökkentette, az új bölcsődék az egy éves kormányzás alatt még a tervezőasztalon sem jelentek meg. Ezt az intézkedést a Fidesz korrigálta, visszaállítva a 3 éves időtartamot. Emellett persze építeni kellene azokat a bölcsődéket is, de azok megléte esetén is szerencsés meghagyni a nőknek a választás lehetőségét, hogy bölcsibe adja-e a gyerekét, vagy inkább babázik otthon annak 3 éves koráig.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg akarja-e őrizni (esetleg kibővíteni) a 3 évre visszaállított GYED-GYES-t, vagy újra visszaállítanák azt két évre.

5. Mi lesz az újraindított lakástámogatási rendszerrel, a kamattámogatással és a szocpollal?

Azt tudjuk, hogy az első Orbán-kormány bőkezű lakástámogatási rendszert vezetett be kamattámogatott forintalapú lakáshitelek, lakáshitel törlesztés alapján járó SZJA kedvezménnyel, és gyermekek után járó milliós összegű szocpol támogatással. A rendszer rendkívül megterhelő volt az államháztartásra nézve, amely mindenképpen korrigálásra szorult elsősorban a kamattámogatás mértékét tekintve. Ennek a szerencsés verziója egy gyors euró-bevezetés lett volna, amely automatikusan alacsony kamatkörnyezetbe helyezte volna Magyarországot, így kamattámogatás nélkül is elérhetővé váltak volna az alacsony lakáshitel kamatok. Az euróbevezetéshez szükséges maastrichti kritériumok teljesítéséhez az ország a 2002-es választások előtt közel járt. Az államadósság tekintetében teljesítette is azt, a költségvetési hiány sem volt messze a 3%-os határtól, az infláció és ezzel párhuzamosan a kamatszintek csökkenő pályán álltak. Tegyük hozzá, hogy 2002-ben a Fidesz választási költségvetést alkotott, amit azonban egy esetleges Fidesz-győzelem esetén gyorsan korrigálni lehetett volna, mondjuk a Medgyessy-féle 100 napos programok mellőzésével.

Ehelyett mi történt? Az Mszp-kormányok 100 napos programjaival hagyták elszállni a költségvetési hiányt és így emelkedő pályára állították az államadósságot. Amikor már nagy baj volt, a lakáshitelek után járó adókedvezményeket megszüntették és a kamattámogatott forinthiteleket jelentősen korlátozták (Fészekrakó program). Így az euróalapú, majd később a svájci frank alapú alacsony kamatokat biztosító hitelek úgy terjedtek el az országban, hogy közben az eurót nem sikerült bevezetni, sőt egyre távolodtunk tőle. Az i-re Bajnaiék tették fel a pontot, a lakástámogatási rendszer és a szocpol teljes megszüntetésével.

2010-ben a Fidesz a szocpolt és a kamattámogatott forinthiteleket újra bevezette, igaz a korábbi rendszernél szerényebb mértékben.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg akarja-e őrizni, esetleg kibővíteni az újraindított lakástámogatási rendszert, esetleg újra megszüntetné azt.

6. Mi lesz a nyugdíjakkal?

Azt tudjuk, hogy a Bajnai Gordon előtti szocialista kormányok szívükön viselték a nyugdíjasok sorsát, helyzetük folyamatos javítására, a nyugdíjak reálértékének emelésére törekedtek különösen az alacsony nyugdíjak esetében, sok esetben nem törődve azzal, hogy túllépik a gazdaság teherbíró képességét. Azt is tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány a válságossá váló államháztartási helyzet javítására a nyugdíjasoktól is nagy áldozatot kért a 13. havi nyugdíj eltörlésével és a nyugdíjkorrekciós program felfüggesztésével. Ezek az intézkedések több mint 10%-kal csökkentették a nyugdíjak reálértékét. A Fidesz arra vállalt kötelezettséget, hogy ennek a lecsökkentett szintű nyugdíjnak a reálértékét megőrzi, vagyis a nyugdíjat a mindenkori inflációnak megfelelő mértékben emeli.

Jelentős döntések születtek az elmúlt években a mai aktívak nyugdíjkilátásával kapcsolatban is. A szocialista kormányok felemelték a nyugdíjkorhatárt 62 évről 65 évre. Ezzel mintegy három évnyi nyugdíjat elvéve az emberektől. Figyelembe véve az átlagos várható élettartamot, kiszámolható, hogy ez az intézkedés akár 20-40%-kal is csökenti az egy embernek összesen kifizetett nyugdíj öszegét, miközben 3 évvel még többet is kell dolgoznia. A döntés negatív következményei persze nem írható a szocialisták számlájára, elsősorban a rossz demográfiai folyamatok kényszerítették azt ki. A leendő nyugdíjasok kilátásaira vonatkozóan a Fidesz is számos intézkedést hozott. A kötelező-magánnyugdíjpénztárak megszüntetése javított a költségvetés jelenlegi helyzetén, ugyanakkor valószínűleg azzal jár, hogy a jól kereső emberek nyugdíja kevesebb lesz, míg az alacsony keresetűek, vagy kevés szolgálati idővel rendelkezők nyugdíja magasabb lesz, mintha maradt volna a magánnyugdíj rendszer. Ez azért van így, mert míg a magánnyugdíj rendszerben mindenki a saját jövedelméből levont járulékokat kapta volna vissza kamatostól, tehát a jól keresők sokat, a keveset keresők meg keveset, addig az állami rendszerben valószínűleg egyenlősítő mechanizmusok is lesznek: minimálnyugdíj, nyugdíjplafon, nyugdíjkorrekció az alacsony nyugdíjakon. Mindez persze csak vélelmezés az eddigi állami nyugdíjrendszerek alapján. Mindenesetre ez valószínűbb, mint egy befizetésekkel lineárisan változó nyugdíjkifizetés. 

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon milyen nyugdíjrendszert képzel el a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok számára. Bajnai meg kívánja-e őrizni mindenáron a jelenlegi nyugdíjak reálértékét, netán emelni, esetleg csökkenteni tervezi-e azokat a gazdaság mindenkori helyzete alapján. Szintén sokakat érdekelhet és érinthet, hogy milyen nyugdíjrendszert képzel el Bajnai a jövőbeli nyugdíjasok esetére. Újraindítja-e a magánnyugdíjrendszert, vagy tisztán állami konstrukcióban gondolkodik? Milyen nyugdíjszámítási rendszer várható? A befizetett járulékokkal arányos nyugdíjat, vagy pedig az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező állami nyugdíjszámításra számítsunk?

7. Mi lesz a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjazási lehetőségével?

Azt tudjuk, hogy a szocialista kormányok 62 évről 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt. A Fidesz 2010-ben ezt részben korrigálta azzal, hogy a nők számára biztosította a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségét. Ez akár 2-11 év plusznyugdíjat jelent a nőknek, akiknek így a várható átlagos élettartamot figyelembe véve az összes nyugdíjjuttatásuk akár 20-100%-kal is növekedhet.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg kívánja-e őrizni a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét?

8. Mi lesz a felsőoktatás rendszerével?

Azt tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány a felsőoktatás rendszerén a rendelkezésre álló egy évben nemigen változtatott, hiszen a rendszer átalakítása ennél hosszabb időt vesz igénybe. A Fidesz viszont jelentős átalakításba kezdett, amelynek lényege, hogy az ingyenes állami helyek számát jelentősen lecsökkentette azokban a szakmákban, amelyek várhatóan magas jövedelmet biztosítanak majd a diplomaszerzés után (például jogász, közgazdász szakok, tehát NEM az orvosi és a tanári szakok). A végcél a nagyrészt önfinanszírozó felsőoktatás, amelyben a részvevők tandíjként kifizetik taníttatásuk költségét. Emellett bevezettek egy rendkívül alacsony kamatozású Diákhitel2 rendszert, amely az anyagilag kedvezőtlen hátterű diákoknak is lehetővé teszi a tanítás költségeinek kifizetését, amit majd a diplomaszerzés és a munkába állás után várható magas jövedelmükből törleszthetnek.

Persze félreérték ne essék, nyilván az lenne a legjobb, ha a felsőoktatás, meg minden más, még a sör is ingyenes lenne. Tök jó az az átbulizott 3-5 év a munkába állás előtt, de az állami költségvetésnek, és az adófizetők adófizetési hajlandóságának vannak határai. Arról nem is beszélve, hogy a felelősséget is jobban átérzi a diák, ha szembesül taníttatásának költségeivel. A kérdés inkább az, hogy legyen-e ingyenes a felsőoktatás (értsd az adómból fizetem más taníttatását), de aztán egy magas kétkulcsos adóval egész életében adóztassuk a delikvens várhatóan magas jövedelmét, vagy pedig mondjuk azt, hogy csak annyit kell visszafizetned a későbbi magas jövedelmedből, amennyibe az oktatásod az adófizetőknek került. Utána élvezheted az egykulcsos adó előnyeit diplomával a zsebedben és magas jövedelemmel.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg kívánja-e őrizni ezt a rendszert, vagy pedig visszaállítja az államilag finanszírozott, tandíjmentes felsőoktatást?

 

Látható tehát, hogy miközben a Fidesz egy rendkívül bizonytalan világgazdasági környezetben kényszerült az államháztartási egyensúly megteremtésére, ami a többségnek reáljövedelem csökkenést okozott, eközben azonban bizonyos gazdaságpolitikai és társadalompolitikai prioritások mentén számos olyan intézkedést is hozott, amelyek megszüntetése nagyon sokakat nagyon kellemetlenül érinthet.

Épp ezért mindenképpen üdvözlendő lenne, ha a választások előtt megismerhetnénk majd a Bajnai-vezette ellenzéki tömörülés programját is, amely választ adhat a fenti kérdésekre.

Tehát mi lesz az egykulcsos adóval, vagy a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjával? Érdekes, és mindenki számára húsba vágó kérdések ezek. Kíváncsian várom, hogyan tudják majd e kérdésekben összeboronálni álláspontjaikat az ellenzéki pártok. Kinek mennyit kell majd feladnia eredeti elképzeléseiből, programjából ahhoz, hogy létrejöhessen egy új koalíció? Jó, vagy rossz kompromisszumok születnek-e majd?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr904900761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Medián, az Együtt 2014 és a Together 2k14 joghurt 2012.11.12. 14:29:17

A Medián 14 százalékos támogatottságot mért a teljes népességben a felmérést megelőző napokban alakult Együtt 2014-nek (a biztos szavazó pártválasztók között meg 22 százalékot). Az eredmény nagyon meglepett. Nem azért, mert kétségbe vonnám, hogy való...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zipe moha 2012.11.10. 23:58:59

....na jó-jó de ez még messze nem gazdaság politika..pláne nem gazdaság stratégia...ez még csak bisz-basz ... a hazai gazdaság ettől még nem fog pörögni....ez még édes kevés

Szúrófény 2012.11.11. 05:19:40

Fizess, hogy jó adófizető lehess! Eltartsam belőle az analfabéta munkanélkülit! Hungária megvalósulása felé tartunk! Csak valódi hunok születnek. Sötétbőrűek, feketehajúak, agresszívek, portyázni járok! Így válik majd ismét valóságos hunná Magyarország! Igaz sűrűn emlegetik a keresztény eszméket, de nem él már a nagy keresztény király, sem a páncélos lovagok, aki a mai, az új hunokat megregulázza, mondjuk Szent István törvényeivel

rámenős 2012.11.11. 06:12:14

Olvasva a szavazásokat, nem találtam kiválasztható válaszokat.
Kicsit komplexebb a dolog. Pl adójóváírások, gyerekkedvezmények,gyes, lakástámogatások. Én nem pénzt adnék, / segélyek / hanem adójóváírást. Lehet, hogy lenne olyan aki a bruttó bérét megkapná?
Mindenesetre megszűnnének a munka nélküli dorbézolások.
Hogy munka is kellene? Hát csak szét kell nézni, hogy mi mindent meg kellene csinálni.
Azután ott van a föld, ami körül olyan nagy elánnal folyik a vita.
Csak egy mondatot kellene törvénybe iktatni. Minden településen csak a helyi emberek pályázhatnak és annyi földet igényelhetnek amit meg bírnak művelni.
Ettől az egyszerű mondattól úgy fél mindegyik aktuális politika, mint a tűztől.

nyugger100 2012.11.11. 07:26:33

@rámenős: ...csak úgy mint a "rendszerváltáshoz" kapcsolódóan összeharácsolt vagyon megadóztatásától.

laci0011 2012.11.11. 08:03:17

Bevezetném a politikusoknak a műveltségi cenzust!Csökkenteném az össz adószintet 30%-al!És a haza fényrederül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 08:33:48

@zipe moha:

"na jó-jó de ez még messze nem gazdaság politika"

Inkább társadalom- és szociálpolitika. Ezeket hajlamosak vagyunk keverni Magyarországon. A társadalom- és szociálpolitika közvetlenül hat az emberekre, a gazdaságpolitika pedig inkább csak közvetetten és hosszabb távon.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 08:39:15

@rámenős:

"Lehet, hogy lenne olyan aki a bruttó bérét megkapná?"

És ki fizetné helyette az állami szolgáltatásokat? (Közbiztonság, egészségügy, nyugdíj, oktatás... stb)

Gadori 2012.11.11. 09:13:25

@rámenős: Munka nélküli dorbézolásról akkor beszélj, ha lesz annyi munkahely, munkalehetőség, hogy valóban mindenki dolgozhasson, aki dolgozni akar, és csak az ne dolgozzon, aki nem is akar. De addig, amíg ez nincs így, ne beszéljen senki az állástalanokról úgy, mint munka nélküli dorbézolókról!!! Ha neked van munkád, örülj neki, de egy pillanatra se hidd azt, hogy ez biztosan mindig így lesz!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 09:37:57

@Gadori:

"Munka nélküli dorbézolásról akkor beszélj, ha lesz annyi munkahely, munkalehetőség, hogy valóban mindenki dolgozhasson"

Ez nem így van! A két jelenség nyugodtan létezhet egymás mellett párhuzamosan.

Gadori 2012.11.11. 09:43:44

@ccactus: Nem azt mondtam, hogy ma Magyarországon nincs olyan ember, aki azért nem dolgozik, mert nem akar, csak azt, hogy ez az általánosítás mélyen sérti azokat, akik bármit megtennének azért, hogy dolgozhassanak, és nem úri jókedvükben nem teszik ezt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 09:58:42

@Gadori:

Igen, de a lényeg: A két jelenség nyugodtan létezhet egymás mellett párhuzamosan.

pszychoboost · Http://pszychoboost.blog.hu 2012.11.11. 10:06:33

Már megbocsáss, de olyan kérdéseket teszel fel, ami konkrét kormányprogramra elemire vonatkozik. Viktoréknak kellett volna feltenned ezt 2010-ben és előtte. Ígérgetés volt csak, semmi konkrétum. Szerintem most csupán arról van szó, hogy megpróbál az ellenzék összefogni és felmérni, van-e összefogással esély leváltani ezt a rendkívül jól működő, tehetséges emberekből álló demokratikus kormányt. Asszem egyeseknek fogalmuk sincs mi zajlik ebben az országban vidéken. Itt a munkanélküliségre gondolok, amit felszínesen érintettetek.

www.webse.tv/index.php?o=456218

Gadori 2012.11.11. 10:07:15

@ccactus: Ezen elvitatkozhatunk még egy darabig, de nem hiszem, hogy van értelme. Rámenős megfogalmazásában - ne segélyt adjunk, hanem adójóváírást, és akkor megszűnik a munka nélküli dorbézolás - aki ma segélyen él, az munka nélkül dorbézol, és azért nem dolgozik, mert tökéletesen megfelel neki ez az állapot. Én ezt a megfogalmazást, véleményt tartom elfogadhatatlannak, annak általánosító volta miatt.

pszychoboost · Http://pszychoboost.blog.hu 2012.11.11. 10:14:44

Gadori

Adójóváíráshoz, bejelentett munkahely kellene, nem gondolod?

22.800 forintból lehet ám dorbézolni barátom... :)

Gadori 2012.11.11. 10:16:58

@leálló: A szövegértéssel komoly gondjaid vannak. Olvasd el még egyszer, amit írtam, vagy még jobb, ha az egész levelezést elolvasod, és rájössz, hogy nem kellett volna "bántanod".:-(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 10:20:37

@leálló:

"Viktoréknak kellett volna feltenned ezt 2010-ben és előtte."

Szerintem ezek a kérdések bármikor bárkinek feltehetők. Lásd mennyien válaszoltak már eddig is rájuk. Szerintem nem nehéz kitalálni a Fidesz álláspontját ezekben a kérdésekben a jövőre nézve.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 10:22:41

@leálló:

folyt.: Az viszont bizonytalanabb, hogy egy Bajnai vezette kormány miként tenne.

pszychoboost · Http://pszychoboost.blog.hu 2012.11.11. 10:25:42

@ccactus: A baj, hogy 2010-ben volt nehéz a Fidesz álláspontját a jövőre nézve kitalálni, mert csak találgatott mindenki, ők pedig sejtelmesen mosolyogtak. Sajnos akkor ez senkit nem érdekelt. A cikk címe szerint a kérdések Bajnainak szólnak. :)

pszychoboost · Http://pszychoboost.blog.hu 2012.11.11. 10:26:49

@Gadori: Igazad van, nem neked kellett volna címeznem, de te voltál szem előtt :)És az utolsó nagyon a begyemben maradt :)

is 2012.11.11. 10:27:36

Több kérdésben is hiányoznak alternatívák, a felsőoktatásban pl. a valódi tandíjas+ösztöndíjas rendszer; az adózásnál egy teljes rendszer, azaz SZJA+ÁFA+vagyonadó kérdés; egykulcsos SZJA, de magasabb (20%-os kulccsal) stb.

A 3 éves GYES kérdés úgy van feltéve, mintha érdem lenne, hogy 5 évre kizárjuk a kétgyerekes anyákat a munkaerőpiacról, akik elveszítik minden tudásoukat, tapasztalatukat, a munkahelyüket; közben pedig a GYES összege 3 évre elosztva éhenhalni sem elég. Tehát a 3 éves GYES káros az anyára és a társadalomra is. Bajnai egyébként az összeget megtartotta, tehát 2 évig magasabb GYES járt mindenkinek, ez sincs a kérdésben.

Mivel ennyire gyenge, tendenciózus kérdések vannak feltéve, csak egyet szavaztam a sokból.

Velence19 2012.11.11. 10:29:36

A 2%-os diákhitel (akárcsak a régi kamattámogatott lakáshitel) újabb terhet rak az államra. Számoljunk egy kicsit. Vegyünk 30.000 diákot, félévi átlagos képzési díj 300.000 Ft, vagyis félévente 6 milliárd hitelt kell folyósítani, egy évfolyam 5 évi képzése során 60 Md-ot. A kamattámogatás a reálisan megszerezhető hitel 7%-hoz képest 5%, vagyis évente 3 Md, a 20 éves futamidő mellett (+5 év képzés) 50,9%, vagyis 30 Md Ft. Ezt ki fizeti meg? Mi!

pszychoboost · Http://pszychoboost.blog.hu 2012.11.11. 10:30:48

@ccactus: De most tényleg, Bajnai vezette kormányról beszélsz és ilyenek, hol vagyunk még attól? Egy esetben viszont igazad lehet, nem biztos, hogy 2014-ig marad ez a supergroup kormányon. És ezek a kérdések égetőek lehetnek. :) De ilyen szentségtörésről nem merek beszélni a Nívó blogon :)

is 2012.11.11. 10:33:42

@ccactus: akkor tegyükfel a kérdés Orbán Viktornak is:
- Lesz-e IMF megállapodás 2013. január 1 előtt?
- Lesz-e IMF megállapodás 2014. január 1 előtt?
- Módosítják-e tovább a választási törvényt, ha összeáll az Együtt az MSZP-vel, hogy még nehezebb legyen nekik? Október 22-én még indulhattak ugye egyesületek is a választáson...
- A június 30-ig elfogadott 2013-as költségvetésen mikor lesz az utolsó idei módosítás? És jövőre az első?
- Hány nemmegszorító csomag lesz jövőre?
- Hány százmilliárd forint értékben nyer ismét Simicska Lajos és csapata közbezserzést többszörös áron?

is 2012.11.11. 10:44:41

@rámenős: "és annyi földet igényelhetnek amit meg bírnak művelni."

az USA-ban 5 ember 1000 hektárt simán megművel. úgy hívják a csodát, hogy gépesítés. ettől fél mindenki a mezőgazdaságban, hogy ezt kimondják. hogy nemhogy 2 millió, nemhogy 500 ezer, de 100 ezer embernek sincs munka egy rendesen gépesített mezőgazdaságban egy magyarországnyi területen, és 1000 hektáros birtokméret kellene.

és innentől bukik a te "van munka" gondolatmeneted is. ez beszélés a levegőbe, semmilyen adat nem támasztja alá, hogy Mo-n volna munkaerőkereslet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 11:00:05

@Velence19:

"A 2%-os diákhitel (akárcsak a régi kamattámogatott lakáshitel) újabb terhet rak az államra.
...
Ezt ki fizeti meg?"

A 2%-os diákhitel csak a tandíj fizetésére használható fel. Tehát a lényeg, hogy a diák fizeti meg a saját taníttatásának költségét.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 11:01:15

@is:

Jó kérdések ezek is, de most szorítkozzunk a posztban feltettekre, ha lehet.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 11:05:01

@is: "akkor tegyükfel a kérdés Orbán Viktornak is:
- Lesz-e IMF megállapodás 2013. január 1 előtt?"

Ne terelj te fasz! Szerinted melyik kérdés érdekel jobban egy 50-es nőt? A január 1-ei IMF megállapodás, vagy a 40 éves nyugdíj?
Egy minimálbérest a jan.1-i IMF megállapodás, vagy az adójóváírás?
...stb

mindig igazamva 2012.11.11. 11:08:45

@ccactus: 2010-ben milyen kérdéseket tettél fel a csuti parasztnak? És milyen válaszokat kaptál?
Más: miből gondolod, hogy Bajnaiék a jelenlegi gazdaságpolitika és szociálpolitika mentén gondolkozna? Lehet, hogy nem is ilyen rendszerű lesz az adózás, a családtámogatás. Miért ezeket a nagy faszságokat kellene toldozni, foltozni, amit a csuti paraszt és bandája kieszelt-a kieszelt kérdőjeles, mert ahhoz ész is kellene.
Ha már érdeklődő kedvedben vagy, megkérdezhetnéd a vezéredet, hogy:
- tervezi-e a demokrácia további leépítését,vagy ezzel a félázsiai autokratikus állapottal elégedett?
- szükségesnek tartja-e további "alkotmánybírók" beépítését, mert biztos, ami biztos!
- hány új adónemet kapunk 2013-ban? A füstöt, az ajtók számát, a kapuk számát, a levegővételt még nem terhelte adóval, csak pár ötlet?
- tervezi-e, hogy a választáson csak két párt indulhasson, a fideSS és a kdnp, hogy megkönnyítsük a választók dolgát és továbbra is biztosítva legyen az ország stabilitása?
- tervezi-e még egy kormányTV indítását, mert a TV2-től az MTV-ig már mindegyiket behajtották maguk alá?
- mennyit terveztek be Simicskának 2013-ra? Ez nekem mennyibe fog kerülni, mennyit utaljak a számlájára?
- van-e még elég kőtábla, mert most már naponta kell újra kőbe vésni az alaptörvényt? Apuka jól keres-e a kőtáblák legyártásával?
- elég-lett-e föld a haveroknak, vagy el kell-e venni a helyben lakóktól?
- mikor vezetik be a "heil Orbán" köszöntést Magyarországon?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.11.11. 11:18:16

@Imadom a trapistát: stílus maga az ember...
Kaktusz, hoztad a formád. Bajnaival most van bajod, akinek még pártja sincs? Amúgy mit tudtunk 2010 áprilisában a fidesz programjáról? Sőt, még augusztusban sem sokat...
Közoktatást épp most zuzzák szét.
Bohózatba illő amit elművelnek a választási törvénnyel.
És még folytathatnám. Ha akkor demokrata volnál inkább ezekkel kéne foglalkoznod. Dehát ugye...

Gadori 2012.11.11. 11:26:02

@Imadom a trapistát: Túl azon, hogy a stílussal sem értek egyet, az IMF-megállapodásnak mindenhez van köze. Egyrészt azért, mert ha továbbra is a piacról finanszírozza magát Magyarország, annak már egészen rövid távon is tragikus következményei lehetnek, többek között az, hogy továbbra sem pörög fel a gazdaság, tényleges gazdasági teljesítmény nélkül pedig nemhogy 40 év után nem mehetnek majd nyugdíjba a nők, de senki sem mehet majd nyugdíjba egyáltalán, mert nem fog az állam nyugdíjat fizetni. De adójóváírás sem lesz, semmi sem lesz, ha jön az államcsőd. Másrészt az IMF-megállapodással valamilyen kontroll is érkezne Orbánék fölé, nem lehtene megcsinálni fékezhetetlenül mindent, amit most tesznek, ezért nem akarják ők ezt egyáltalán. Az IMF-megállapodás gyakorlatilag létkérdés. És ezért nem fog összejönni, mert az országnak az lenne, Orbánéknak meg az létkérdés, hogy ne legyen.

Velence19 2012.11.11. 11:27:04

@ccactus: a 2% kedvezményes kamatot és a tőkét a diák, de én az 5% kamattámogatásról írtam. Azt az állam, vagyis mi fizetjük, vagyis az önfinanszírozó felsőoktatás csak az esedékes blöff.

zipe moha 2012.11.11. 12:43:04

@ccactus: én mindösszesen azt állítottam,hogy ...."ez még messze nem gazdaság politika..pláne nem gazdaság stratégia...ez még csak bisz-basz ...

és azt is:

"a hazai gazdaság ettől még nem fog pörögni....ez még édes kevés"

amit ,hiányolok, hogy EZ MINDEN (mszpfidesz, lmp, bajnai "gazdasági program"

továbbra is fenntartva:...ez még édes kevés!!

spongya.bob 2012.11.11. 12:55:46

Hihetetlen, hogy megint nem fogtok fel több dolgot.

1. BG nem pártfunkcionárius, tehát jelenleg NEM LEHETNE MINISZTERELNÖKJELÖLT SEM. Milyen pártnak lenne a jelöltje szerintetek?
2. BG jelenleg egy összefogás élén áll. Ezért aztán jelenleg k*vára nem aktuálisak az alábbi kérdések felvetései. Majd ha lesz bármilyen pártformáció.
3. Ezek a kedvenc szövegeim: "A Fidesz tulajdonképpen ezt az utat folytatta azzal"
..."Fidesz-kormány ....adókedvezmény rendszert vezetett be"...."az intézkedést a Fidesz korrigálta"...
Nem az az alapvető probléma, hogy a Fidesz mit csinál, hanem HOGYAN csinálja....azaz ANNAK HIÁNYA, hogy nem számol, nem egyeztet, nem tervez.....csak ötletel, méghozzá személyesen a Polihisztor Liliputi.

B+, nehogy már elkezdjetek párhuzamot vonni a BG kormány (sőt, bármelyik 1989 utáni kormány, benne az első Fidesz kormánnyal) és a mostani OV diktatúra között.

rámenős 2012.11.11. 13:25:16

@ccactus: Hm. Mintha nem csak ez az egyetlen adónem létezne. Vagy tévedek?

rámenős 2012.11.11. 13:37:29

@Gadori: Nagyon örülök, hogy TE ezt elfogadhatatlannak tartod.
Sajnos sokan vannak viszont akik ezt az elfogadhatatlan életformát művelik.
Engedj meg egy kitérőt.
Sok évvel ezelőtt Németországban néztem a tulajdonost, hogy az ebédbefizetési táblát vizsgálja. Megint lesz 4 beteg. Kérdeztem, honnan tudja? Nem fizették be az ebédet.
Azt hiszem megértetted a lényeget és nem marasztalsz el az általánosítással.
Természetesen vannak akik nagyon szeretnének dolgozni. Az a tapasztalatom, hogy azok találnak is előbb utóbb. Nem azt amit álmaikban elképzeltek, de tisztességesen dolgoznak.
Ezzel nem azt mondom, hogy a politikának nem lenne tennivalója.

rámenős 2012.11.11. 13:49:53

@is: Na vegyük ki a fejünket. Nem Amerikában vagyunk.Már azzal is megelégednék, ha a falusiak nem munkanélküli segélyen élnének, hanem eltartanák a családjukat is, mint régen. Hány milliárdot spórolnánk ezen? Arról már álmodni sem merek, hogy némi támogatással segítenénk őket, hogy az országot is el tudják tartani.
Mi lenne akkor Csányi tehenészetével, a la 60 millió/fős támogatásával? Meg a többi újparaszttal akik sohasem láttak földet.

Gadori 2012.11.11. 14:56:10

@rámenős: Tényleg nincs értelme annak, hogy tovább vitatkozzunk azon, szabad-e általánosítva ilyen kijelentéseket tenni. A kitérődre egy konkrét példával hadd válaszoljak, mondjuk az enyémmel, mert azt eléggé közelről ismerem: huszonegynéhány évnyi munkaviszonnyal rendelkezem, a negyvenes éveim elején járva, és júliusban elveszítettem a munkámat, mert a jelenlegi kormányzat bezáratta azt a kórházi osztályt, ahol az elmúlt hat évben dolgoztam. Három és fél hónap munkanélküliség után, óriási segítséggel (értsd: protekcióval, igen) találtam magamnak állást, nem álmaim állása, pláne nem álmaim fizetése, de rendkívül boldog vagyok, hogy a jövő héten újra munkába állhatok. Az elmúlt három és fél hónap alatt, a te szavaiddal élve "munka nélkül dorbézoltam", álláskeresési járadékból, miközben nap mint nap majd megőrjített a tudat, hogy nem tudom, miből fogom a továbbiakban eltartani a gyerekeimet.
Szóval: ha csak egyetlen egy ellenpélda is van, már nem lehet általánosítani. És nem egy ellenpélda van arra, amit írtál, hanem nagyon is sok. Ma a munka nélkül lévő emberek túlnyomó többsége - ismétlem - nem azért nem dolgozik, mert nem akar!

Gadori 2012.11.11. 14:59:34

@rámenős: És még valami: pontosan tudom, milyen óriási szerencsém van, hogy "csak" három és fél hónapig voltam munkanélküli, mert ma Magyarországon az átlagos munkanélküliségi idő másfél év!!!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:35:10

@Velence19:

"én az 5% kamattámogatásról írtam. Azt az állam, vagyis mi fizetjük, vagyis az önfinanszírozó felsőoktatás csak az esedékes blöff."

VEsd össze az 5%-os kamattámogatást a 100%-os finanszírozású ingyenes felsőoktatással, amit a szavazás jelenlegi állása szerint a többség szeretne. Éppen 20-szoros a különbség a két rendszer költségvetési terhelése között.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:36:54

@zipe moha:

"én mindösszesen azt állítottam,hogy ...."ez még messze nem gazdaság politika..pláne nem gazdaság stratégia..."

Teljesen egyetértek, ahogy az előbb is írtam. Ezek társadalom- és szociálpolitikai elemek, amelyek nagyban érintik az emberek életkezdését, gyermekvállalását, gyermeknevelését, lakásszerzését, nyugdíjas éveit, adóterhelését. Tehát az élet elég sok fontos részét.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:38:23

@zipe moha:

És tegyük hozzá, olyan vívmányok ezek, amelyeket az állam nem hitelből finanszíroz, hanem egyensúlyi költségvetés mellett. Nagy különbség ez a korábbiakhoz képest.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:43:08

@spongya.bob:

"BG nem pártfunkcionárius, tehát jelenleg NEM LEHETNE MINISZTERELNÖKJELÖLT SEM. Milyen pártnak lenne a jelöltje szerintetek?"

Nem értek egyet! Szerintem az a legesélyesebb, hogy Bajnai lesz Orbán kihívója 2014-ben.

"jelenleg k*vára nem aktuálisak az alábbi kérdések felvetései. Majd ha lesz bármilyen pártformáció."

Már bocs, de ha valaki kormányozni szeretne másfél év múlva, nem lenne időszerű elkezdeni programot alkotni?? Azért kérdezem, mert Orbánékkal szemben milliószor felmerült az a kritika, hogy 8 évük volt felkészülni a kormányzásra, mégsem tették...

"Nem az az alapvető probléma, hogy a Fidesz mit csinál, hanem HOGYAN csinálja"

Úgy érted azt kell csinálni, amit csinálnak, csak nem így?

"B+, nehogy már elkezdjetek párhuzamot vonni a BG kormány (sőt, bármelyik 1989 utáni kormány, benne az első Fidesz kormánnyal) és a mostani OV diktatúra között."

Ha neked ez az alapfelállásod, akkor csakugyan nincs értelme eszmét cserélnünk e témában. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:46:21

@is:

"az USA-ban 5 ember 1000 hektárt simán megművel. úgy hívják a csodát, hogy gépesítés."

Ebben a témában @rámenős: -sel értek inkább egyet. Ezer hektárt meg tud művelni 5 ember, ha búzáról, kukoricáról, napraforgóról van szó. Ehhez Magyarországon sem hiszem, hogy több ember kellene.

Viszont vannak munkaigényesebb, kevésbé gépesíthető mezőgazdasági munkák is. Ez lehetne a vidék kitörési pontja.

Arbet 2012.11.11. 19:04:41

Az már régen katasztrófa, ha Bajnai meg a Gyurcsány veszi át a stafétát Orbántól és nem a nép. 75% szív azért, mert 25% még szavaz a pártokra.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.11. 19:05:53

Nekem mindegy, Bajnai mit akar - én nem mondok le újra havi tízezrekről az arra áhítozó kiskeresetűek kedvéért.

Ezért nem:

orangeorder.blog.hu/2012/11/09/ezert_nem_adom_nektek_az_szja-mat

Arch$tanton 2012.11.11. 19:08:45

Keress pénzt az interneten hogy magasról leszarhasd hogy mit csinálnak jobb vagy baloldalon:

penzkereses-interneten.hu/internetes-p2468.penzkereses

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.11. 19:14:37

Nyilván az első kérdés a legérdekesebb és az, ahogy jelenleg áll a szavazás bizony megmutatja, hogy milyen népség is vagyunk. Az internetet használók átlagos bére gondolom magasabb ,mint ami az országos átlag, de gondolom valamivel 400 000 Ft alatt marad. Ezért aztán a szavazók a legnagyobb arányban oda böktek. De ami a beszédesebb, akkor már basszuk oda a szemét gazdagoknak a 36 százalékot, hát nehogy már élvezhesse a munkája gyümölcsét a mocskos gazdag.
Nos én 400 000 Ft felett keresek, dolgozok is érte sokat. Rohadjon meg mindenki, aki arra szeretne kényszeríteni, hogy a saját gyerekeim és az öngondoskodás helyett a nagy büdös közöst finanszírozzam. Egyébként nekem tetszett Bajnai kornvergenciaprogramja ebből a szempontból, de garantálom, hogy egyetlen olyan párformációra sem fogok szavazni, aki azzal kampányol, hogy többsávos szja-t vezet be, és a magasabb sávhatár 10 mFt alatt lesz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 19:15:25

Jó az egykulcsos 16%-os adó és ne legyen adójóváírás se.

okostojgli (törölt) 2012.11.11. 19:24:37

@ccactus: "de most szorítkozzunk a posztban feltettekre"

Te jó ég!

okostojgli (törölt) 2012.11.11. 19:26:51

@spongya.bob: "Milyen pártnak lenne a jelöltje szerintetek?"

Szerintem bármelyiknek, a DK konkréten meg is nevezte őt.

Egyébiránt a felvetéseid részemről rendben.

rurodatu 2012.11.11. 19:26:55

Én bevezetném hogy lakáshitelt közvetlenül a Nemzeti Bank adja, a kereskedelmi bankokat mint élősködőket kiiktatnám a lakáshitelezésből. Magántulajdonos ne nyerészkedjen azon hogy családok esetleg tönkremennek.

czjanos 2012.11.11. 19:27:57

A kézilabdában van idő utáni szabaddobás. Ezek a kérdések viszont idő előttiek! Ilyen kérdéseket feltenni, az vagy provokáció vagy sületlenség! A blog írója várja meg az EGYÜTT-2014 választói mozgalom programját és annak ismeretében tegyen fel kérdéseket ( de ezeknél megfontoltabbakat!).

Anti Anyag (törölt) 2012.11.11. 19:29:59

Szerintem azt fogja mondani, amit te hallani akarsz.

Tenni pedig azt fogja, amit a háta mögött álló támogatók, pld. bankszektor szeretnének.

2012.11.11. 19:30:22

@Velence19: A 2% diákhitel szerintem fasza. Eddig a tandíjnak 100%-át most kifizettük. Diákhitel 2-vel a (kamat-2%)-ot fizetjük. Remélem nem kell elmagyarázni, melyik a kisebb az államnak..

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.11. 19:31:00

Engem mindezek a kérdések egyáltalán nem érdekelnek. Engem a rezsimváltásnak nevezett operáció érdekel. Magyarországnak nem az egykulcsos adó és a családi adókedvezmény az alapvető problémája, hanem hogy klinikai idióták írják a gazdaságpolitikát.

Ez a poszt egy elég butácska provokáció. Minden adó- és juttatásváltozás sérti valakinek az érdekeit. Ha Bajnaiék beleállnának abba, hogy valamit mondanak a nyugdíjszabályok változásairól, akkor Selmeczi vagy a megszorítás.mp3-at vagy az adósságnövelés.mp3-at teszi be a lejátszóba.

Nem, kösz. Beszélgessünk arról, hogy lesz Orbán & Co. elzavarva a picsába.

czjanos 2012.11.11. 19:31:52

@ccactus: az a program már javában készül, de nem locsi-fecsi öregasszonyok készítik. A lapokat akkor kell kiteríteni, amikor a kártyás kimondja: terített betli (durchmars).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:32:00

@czjanos: Előbb-utóbb úgyis meg kell válaszolniuk ezeket a kérdéseket. A Fidesz valószínűleg ezek megszüntetésével fogja vádolni majd Bajnait, előkapva a 2009-es Bajnai csomagot:

www.origo.hu/itthon/20090419-vasarnap-jelenti-be-bajnai-gordon-a-kormany-programjat.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:33:34

@Kettes:

"Engem mindezek a kérdések egyáltalán nem érdekelnek. Engem a rezsimváltásnak nevezett operáció érdekel."

Csak nem diák vagy még?

2012.11.11. 19:33:35

@okostojgli:

""de most szorítkozzunk a posztban feltettekre"

Te jó ég!"

Szerinted miért nem teszi fel azt a kérdést (ami jelenleg ezerszer fontosabb) mondjuk Orbánnak, hogy mi lesz jövőre az MNB tartalékának sorsa?

magyar ember teli szájjal 2012.11.11. 19:34:33

Remélem fityisz-féle felsőoktatászúzás meg a teljesen ingyenes osztogatás között talál azért Gordon még lehetőséget.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:35:05

@Kettes:

"Ha Bajnaiék beleállnának abba, hogy valamit mondanak a nyugdíjszabályok változásairól, akkor Selmeczi vagy a megszorítás.mp3-at vagy az adósságnövelés.mp3-at teszi be a lejátszóba.

Nem, kösz. Beszélgessünk arról, hogy lesz Orbán & Co. elzavarva a picsába."

Nem jó! Két hónappal a választások után tömegtüntetés lenne a parlamentnél, hogy nem ezt ígérték, nem erre kaptak felhatalmazást.

Ha jobbak akarnak lenni, előre el kell mondani mire készülnek.

2012.11.11. 19:38:33

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): Egyik legnagyobb "baja" az egykulcsosnak, hogy Orbán találta ki. (Egyébként meg már elnézést a kifejezésért, de lófaszt, a.. khm.. hőn szeretett SZDSZ találta ki.) És amit az orbán talált ki, az csakis rossz lehet. Nagy számok törvénye alapján a millió szemét között azért néha neki is sikerülhet valami jót összehozni.

czjanos 2012.11.11. 19:38:54

@ccactus: a primátust nem azok a kérdések fogják vinni, hogy melyik adó és hány %, hanem az, hogy állítható talpra a demokrácia, az alkotmányosság, a jog, a bizalom. Ha ezek a kérdések nem kapnak megfelelő és hatásos választ, minden gazdasági jellegű lépés hiába valónak bizonyulna. Ezért, ha most sorrendiséget kellene állítani a program-alkotók között, az első Majtényi és fél lépéssel mögötte Felcsúti-Oszkó-Urbán.

Indriq 2012.11.11. 19:38:59

Teljesen egyetértel leállóval, kicsit úgy jön ki ez az egész, mint aki már most üvöltve kéri számon Bajnaitól, hogy mi lesz a véleménye ezekben a kérdésekben 1,5 évvel a választások előtt. Igenis, szeretném ha a nívó blog beidézné 2010 áprilisa előtti posztjait, amiben megkérdezik a fideszt, hogy az adójóváírást ki akarja-e vezetni.

A kérdésekre pedig csak annyit válaszolnék, ha azt a régi rossz adózási rendszert hozná vissza Bajnai, akkor kb 500milliárdot visszatenne az államkasszába és a kb bruttó 200k alatt keresők zsebébe visszatesz némi pénzt. És akkor még csak egy restaurálásról van szó, amiből akár tanulni is lehet...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:41:01

@czjanos:

"a primátust nem azok a kérdések fogják vinni, hogy melyik adó és hány %, hanem az, hogy állítható talpra a demokrácia, az alkotmányosság, a jog, a bizalom."

Hohó! Ebben mekkorát tévedsz!

A boltban sem az érdekli az embereket (sajnos), hogy hogyan tartják a tojást tojó tyúkot, hanem az, hogy mennyi ára!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.11. 19:42:49

jó kérdés...
de vajon mit tervezhet a gyurcsány/bajnai/kuncze szentháromság??
van olyan az országban (az index címlapos, kitalált evohívő bérkommentelőktől eltekintve) aki ezt nem sejti?

érdekli őket más, mint hogy ők legyenek hatalmon?
hisz eddig sem érdekelte :x

2012.11.11. 19:42:55

"Látható tehát, hogy miközben a Fidesz egy rendkívül bizonytalan világgazdasági környezetben kényszerült az államháztartási egyensúly megteremtésére, ami a többségnek reáljövedelem csökkenést okozott, eközben azonban bizonyos gazdaságpolitikai és társadalompolitikai prioritások mentén számos olyan intézkedést is hozott, amelyek megszüntetése nagyon sokakat nagyon kellemetlenül érinthet."

te figyi és ezt a rosszul, rosszkor bevezetett 1kulcsossal próbálta elérni?????? ott b..tak el mindent

2012.11.11. 19:44:58

@ccactus:

"A boltban sem az érdekli az embereket (sajnos), hogy hogyan tartják a tojást tojó tyúkot, hanem az, hogy mennyi ára! "

Akkor miért nem ezt a kérdést tetted fel?

makronom 2012.11.11. 19:46:03

@OrangeOrder: az a havi szja többleted elmegy a másik oldalon (különadók áthárítása, durván magas infláció, magasabb benzinár, magasabb járulék stb.) ...észre kellene venni hogy az egykulcsos adót adóemelésekkel finanszírozták (áfától elkezdve volt itt minden)...

2012.11.11. 19:46:43

@Belpo:

"te figyi és ezt a rosszul, rosszkor bevezetett 1kulcsossal próbálta elérni?????? ott b..tak el mindent "

Ilyen keresztkérdésekről nem volt szó! ;)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:47:07

@MikeBoy: Hát írj egy posztot erről, és megjelentetjük itt!

alien 2012.11.11. 19:47:23

huzzon viktor bármennyibe is kerül megéri

röhögő 2012.11.11. 19:47:34

@ccactus: Egy kérdés kedves szúrós növény!

"8. Mi lesz a felsőoktatás rendszerével?"

2008-ban a tandíj mellett teccett szavazni, ugye?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.11. 19:48:09

@ccactus: Nice try. :) Bajnai csak úgy verheti meg Orbánt, ha egy elég nagy tömeget állít maga mögé. Egy ekkora tömegnek viszont nyilvánvalóan homlokegyenest ellenkező adó- és nyugdíjérdekei lesznek. A legnagyobb hülyeség lenne adóról és nyugdíjról beszélnie, mert azzal csak egyet ér el: jelentős szavazói csoportok lemorzsolódását.

Bajnainak azt kell elmondania, hogy fogja helyreállítani a demokratikus intézményrendszer hitelességét, a tisztességes politikai verseny feltételeit, és hogy fogja kipöckölni Orbán embereit a kulcspozíciókból, aztán le kell mondania és átadnia a terepet a pártoknak egy új választáson, hogy versengjenek a programjaikkal.

Akkor majd felteheted ezeket a kérdéseket a pártoknak. Addig csak fideszes provokáció, amit csinálsz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:48:23

@makronom:

"észre kellene venni hogy az egykulcsos adót adóemelésekkel finanszírozták"

Hát persze! Mi másból?? Különben felborult volna a költségvetési egyensúly.

blr 2012.11.11. 19:48:34

@ccactus: "VEsd össze az 5%-os kamattámogatást a 100%-os finanszírozású ingyenes felsőoktatással, amit a szavazás jelenlegi állása szerint a többség szeretne. Éppen 20-szoros a különbség a két rendszer költségvetési terhelése között."

Nos, összevetem: félévente 200e Ft-os hitelfelvétellel 5 év után a tőketartozás 2 MFt. Mondjuk, azonnal elkezdi minimálba' törleszteni a delikvens. Induló fizetésnek a 200e nem sok, de nem is kevés (kezdő tanár, orvos bőven nem kap ennyit). Ennek a 4%-a 8e Ft, éves szinten 96e. Ehhez képest a 2M kamata 5%-kal évi 100e, tehát még így is bukta. Ha kamatos kamattal végigszámolod, ez irgalmatlan terhelés az államnak.

röhögő 2012.11.11. 19:48:41

@wmiki: Miért? Viktort érdekli más?

Bloodscalp 2012.11.11. 19:49:23

@ccactus: bajnaitól miért várod el ennyire keményen hogy mondja el mit tervez? nem olvasok vissza 2010-es nívótlan írásokat, de innen megmondom hogy az akkori ellenzéktől egy mondatban se kértetek ilyet.

zsombordeak 2012.11.11. 19:51:57

@ccactus: "És ki fizetné helyette az állami szolgáltatásokat? (Közbiztonság, egészségügy, nyugdíj, oktatás... stb)"

Ha pl. valaki azért nem fizet nettó SzJA-t, mert négy gyereket nevel, akkor azt mondanám, hogy ő a négy gyerekkel járult hozzá a "közös költséghez", a rendőrt, stb.-t meg adja be más.

Ha nincs külön oka, akkor persze fizessen mindenki, a minimálbéres is. A társasházban sem kap senki kedvezményt a két szép szeméért (vagy azért, mert folyton lógott a suliból és ezért nincs piacképes tudása).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 19:51:57

@Kettes:

"Akkor majd felteheted ezeket a kérdéseket a pártoknak. Addig csak fideszes provokáció, amit csinálsz."

Nem értek egyet! Utólag már minek feltenni a kérdést? Választás előtt kell tudni ezekre a válaszokat.

De még egyszer! A Fidesz úgyis azzal fog majd riogatni, hogy Bajnaiék mindezeket a dolgokat megszüntetnék, hisz egyszer már megszüntetnék. Ha közben meg Bajnai a demokrácia halálán siránkozna egy választási kampányban, szerinted melyik ütne erősebben a választóknál?

profilo 2012.11.11. 19:52:21

Remek poszt!

A kommenteket olvasva ez betalált rendesen.

Gratula ccactus!

2012.11.11. 19:52:53

@ccactus:

ugye akkor azt kellett volna, hogy amennyire csak lehet egy kis járulékcsökkentés a kiskeresetűeket, szakképzetleneket akkor meg lehet talán tartani, a menő cégeknél meg lehet fizut emelni.

2012.11.11. 19:53:22

@ccactus:

Dehogy írok!
Csak annak örülök, hogy téged max havonta egyszer látlak mostanában az ostobaságaiddal..... ;)

makronom 2012.11.11. 19:53:41

@ccactus: akkor miért is volt jó?:)

blr 2012.11.11. 19:54:50

@blr: Ja, még szebb, ha van pénzem finanszírozni a gyerek tandíját, de helyette Diákhitel2-t vetetek fel vele, és a pénzt inkább ötéves 7%-os állampapírba fektetem :)

zsombordeak 2012.11.11. 19:57:06

@is: "Több kérdésben is hiányoznak alternatívák, a felsőoktatásban pl. a valódi tandíjas+ösztöndíjas rendszer; "

Ez nekem is hiányzott. Szerintem kéne egy alacsony tandíj, amit mindenkinek fizetnie kell, akik pedig nem ütnek meg egy mércét, azoknak sávosan (pl. év végi átlag alapján) emelni kéne a tandját, akár az összköltségig. A tandíjra lehetne felvenni hitelt. Ez méltányos és mindenki számára elérhető lenne, és a teljesítményt preferálná.

zsombordeak 2012.11.11. 19:58:22

@is: Ja és persze keretszámokat is meg kéne adni, de racionálisan, minden szakra, de annyit, amennyinek értelme (l. későbbi kereslet) van.

röhögő 2012.11.11. 19:58:38

@ccactus: "Nem értek egyet! Utólag már minek feltenni a kérdést? Választás előtt kell tudni ezekre a válaszokat."

-Aha. Ha Orbán megmondja előre hogy szétbassza az alkotmányt, regisztrációt vezet be a választásra, szavazati jogot a határon túliaknak, elveszi az mnyp-t, akkor nem hogy kétharmada nincs, a parlament közelébe se jut.

profilo 2012.11.11. 19:59:00

@Kettes:

"Bajnainak azt kell elmondania, hogy fogja helyreállítani a demokratikus intézményrendszer hitelességét, a tisztességes politikai verseny feltételeit, és hogy fogja kipöckölni Orbán embereit a kulcspozíciókból, aztán le kell mondania és átadnia a terepet a pártoknak egy új választáson, hogy versengjenek a programjaikkal."

És jön újra a Fidesz és Orbi.Vagy Szent Ferenc?
Mond,muszáj itt égetned magad ezzel?

profilo 2012.11.11. 20:00:41

@röhögő:

És most joggal nevezheted hazug disznónak!
Ha Bajnai is így jár el,akkor ő is erre a sorsra jut...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 20:01:08

@röhögő:

"Ha Orbán megmondja előre hogy szétbassza az alkotmányt, regisztrációt vezet be a választásra, szavazati jogot a határon túliaknak, elveszi az mnyp-t, akkor nem hogy kétharmada nincs, a parlament közelébe se jut."

Valószínűleg így lett volna, igen.

2012.11.11. 20:02:02

@profilo:

"Mond,muszáj itt égetned magad ezzel? "

Mivel?

röhögő 2012.11.11. 20:04:46

@wmiki: Nem, Orbán sokkal rosszabb.

rurodatu 2012.11.11. 20:04:54

Már a Gyurcsány is megmondta Őszödön, hogy a baloldal környéki közgazdászok még a legnagyobbak is, amikor számolni kell, elfogy a tudomány. A baloldalon egyszerűen nincs szakértelem, csak bunkó proli párt foximaxit végzett kontárok, akik csak államadósságot felvenni, privatizálni és osztogatni tudnak, gazdaságpolitikát csinálni nem.

nol.hu/archivum/archiv-417593
A teljes balatonőszödi szöveg
Népszabadság Online| Népszabadság| 2007. május 26.
"Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak.
Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.11. 20:05:13

Nekem sok opció hiányzik a kérdéseknél. Például:
- gyermekek utáni adókedvezmény megőrzése, de az összegeket módosítani kell
- lakástámogatási rendszer összegének csökkentése
- felsőoktatásban is van átmenet a megszüntetünk minden állami támogatást és a mindenkit támogatunk között

profilo 2012.11.11. 20:05:36

Egyébként nem értem (azaz dehogynem) ezt a nagy felzúdulást a kérdések miatt,hisz maguk Gordonék ígértek konkrét,számokkal,adatokkal ellátott terveket a Haza és Haladás oldalán.
Vagy egyetlen,várhatóan az Együtt 2014 -re szavazó polgártársunk sem követi a HH oldalán az összefogás terveit,elgondolásait?

fizetekmegegysort 2012.11.11. 20:07:52

Esetleg arra a kérdésre ne válaszoljon Gordon, hogy 2015-ben mik lesznek a költségvetés fő számai?! Könyörgöm, egy hónapja sincs, hogy bejelentett egy együttműködést, de már válaszokat, programot ki tudja még mit követelnek rajta az őt nem szívesen látó erők. Pedig tudjátok, a hídon majd akkor kell átkelni, ha odaérsz a folyóhoz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.11. 20:07:56

@rurodatu: Egy közös pont a jobboldali és baloldali politikusokban :)

Egyébként egyik politikus sem arról híres, hogy bármihez értene a hatalom megszerzésén és megtartásán kívül. Ezért röhögtem jókat, amikor a választások előtt a Gyurcsány-Orbán páros tábora a másik vezérről terjesztette, hogy hatalommániás :)

kelevaleez 2012.11.11. 20:08:29

mivel egyértelműen objektív, cseppet sem fideszoldali kérdésekről van szó, megválaszolom bajnai helyett.

korrigálva a rettentő bűnt, amit a fidesz elkövetett a tanulni vágyó magyar fiatalok ellen, visszaállítja az ingyenes felsőoktatást, ezért a világ valamennyi befektetője, ismerve a magyar szürkeállomány minőségét, magyarországi fejlesztő- és gyártóközpontokat hoz létre.

így, míg a orbán viktor önös butasága miatt recesszióba taszította az országot, bajnai alatt a gdp éves növekedése eléri a 150%-ot. ez lehetővé teszi, hogy bevezethessük a negatív adózást. a nyugdíjkorhatár általános 45 éves korra való leszállítását, a gyes 6 évre való kitolását, minden családnak ingyenesen juttat lakást (és persze autót is).

nos nagyjából mindenre válaszoltam :))))))))))

hackbard.celine 2012.11.11. 20:09:05

@ccactus: pedig Kettesnek nagyon igaza van: eleve téves a kérdéseid felvetése, egyszerű szánalmas populista fidesz propaganda.
Ugyanis nem az a kérdés, hogy a kormány hangulatjavító intézkedéseit fenn kívánják-e tartani a szavazók, hanem hogy az intézkedések eleve fenntarthatók-e? És ha igen, milyen áron?
Az ár a jövőnk: a fidesz 12 év megtakarítását és egy nemzedék jövőbeni 3 havi nyugdíját füstölte el kézzelfogható eredmény nélkül.
Ugyancsak tévút a felsőoktatás szétverése körül a finanszírozási oldalt boncolgatni: nem az a kérdés, hogy a jelen hallgatóinak mennyit kell fizetni (hogy is volt a tandíjnépszavazás?), hanem hogy a jövő hogyan alakul. Orbán azt hazudja, hogy a munka alapú társadalmat favorizálja. A világ ezen régesrég túllépett, a tudás alapú társadalom épül, erre rég rájöttek Indiában, Kínában, Koreában. Miniszterelnök úrnak nem sikerült megugrani azt a szintet, amit pedig a szájába rágtak eleink: kiművelt emberfőkre volna szükség. Bármi áron, mert az a jövő.
Zsellérekből és fidesz közeli földesurakból nem lesz felemelkedés.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.11. 20:09:22

@röhögő: tudnád igazolni valamivel az állításodat, vagy megint a hagymázas lázálmodat adod elő?

2012.11.11. 20:11:46

@kelevaleez:
sztem meg ne az emberek fizessék meg!!!!!, ezt kell mondani Bajnainak minden áldott nap, a 2/3 is így szerezte orbi.

rurodatu 2012.11.11. 20:13:04

@online távmunkás:

Azért van különbség. Az első Orbán-kormány 60%-ról 52%-ra levitte a GDP-arányos államadósságot, visszaállamosította a repteret és még tett néhány felelős dolgot, az utána következő MSZP-kormány 52%-ról 80%-ra felvitte a GDP-arányos államadósságot, elprivatizálta a repteret amit az Orbánék visszaállamosítottak, ráadásul az abból befolyt 475 milliárd forintot is eltüntették, csak az adóssághegyek maradtak utánuk. Ettől függetlenül nem szavaznék a Fideszre, mert az egészségesnél szorosabb kapcsolatot ápol a Magyarországot felvásárolni akaró izraeliekkel.

is 2012.11.11. 20:16:25

@Imadom a trapistát: amelyiknek van esze, azt az IMF. amelyiknek nincs, az csak az ahavi pénzig lát. te kis petyhüdt, mikrofütyi

Ringlósztár 2012.11.11. 20:17:29

Nekem csak egy kérdésem van hozzád és vezéredhez: hova a faszba tette 3 millió ember nyugdíjmegtakarítását?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 20:17:54

Kaktusz,kaktusz.Te helybe mész a faszért a saját blogodban.:))
Nagyon sok embernek elég ha viktorék eltakarodnak a francba!
Tudod,a szocik alatt azt hittem,hogy ennél rosszabb már nem jöhet.
De viktorodék bebizonyították,hogy még ennél jobban is el lehet baszni mindent.

2012.11.11. 20:18:41

@rurodatu:

Most komolyan!
Az államadósság GDP arányos értéke és a reptér az két olyan makromutató, amik együtt járnak és csak ők, de más be sem fér melléjük és ebből a kettőből minden kérdés megválaszolható, hogy mit csinált az egyik kormány meg a másik az ország gazdaságával?

tass-tass 2012.11.11. 20:18:45

Egyéni nyugdíjszámlát akarok. Ez megígérték.

Okt. 23-án OV beszéde után átkapcsoltam az ATV-re, így hallottam Bajnai beszédének utolsó 10 percét (az elejét nem, állítólag abban volt a tartalom). Na mindegy. Csak annyit az utolsó 10 percről, hogy ha háttal állsz a tv-nek és a beszélő hangsúlyozására koncentrálsz, akkor olyan, mintha egy pap celebrálna misét, és éppen a fohász résznél tartana. Valaki összevághatná az internacionálé énekléssel :)

Sajnos az egyetlen ember, akinek sikerült hiteles, új friss arcnak mutatkoznia, azt a saját pártja nyír(t/j)a ki. Schifferre gondolok.

is 2012.11.11. 20:18:59

@zsombordeak: azért írtam az ösztöndíjat, mert majd a munkáltatók megmondják, hogy miből mennyi kell nekik, arra kiírják az ösztöndíjat, az megadja a létszámot, és arra az ösztöndíjra majd fognak is tanulni a duákok, különben a munkáltató megvonja, aztán mehetnel a gépsorra három műszakba.

profilo 2012.11.11. 20:20:49

@hackbard.celine:

"...a munka alapú társadalmat favorizálja. A világ ezen régesrég túllépett, a tudás alapú társadalom épül, erre rég rájöttek Indiában, Kínában, Koreában."

Ezt azért gondold még át,főleg India és Kína esetében.De visszatekinthetsz a 30 évvel ezelőtti Dél-Koreára is.
Olcsó munkaerő - bérmunka - betelepülő multinacionális vállalatok - fejlesztések,modern technológia - a képzés és az oktatás fejlesztése,fejlődése - képzett munkaerő - ...stb...gondold tovább.

Az örök dilemma:mi volt előbb?A tyúk vagy a tojás?

fizetekmegegysort 2012.11.11. 20:21:55

@hackbard.celine: Így bizony. Nem az a kérdés, melyik réteg milyen kedvezményeket szeretne, hanem hogy elbírja - e az ország azt, hogy ennyi kedvezményt adjon. Errôl kéne már értelmesen beszélni, de sajnos az állampolgárok nagy részét csak a rövidtávú önérdek vezényli, az, hogy a gyerekeink jövőjét éljük fel, kevés embert érdekel.

rurodatu 2012.11.11. 20:23:29

@MikeBoy: A reptér az kábé 500 milliárdot ért (az már makro nagyságrend), évente 20-30 milliárd tiszta hasznot termelt és fontos stratégiai vagyontárgy, elprivatizálása jól szemlélteti az MSZP-kormány hazához való hűtlen attitűdjét.

hackbard.celine 2012.11.11. 20:23:45

@ccactus: @ccactus: "Különben felborult volna a költségvetési egyensúly."
Ez egy külön fejezetet érdemelne, milyen egyensúlyról beszélsz?
A költségvetés sziklaszilárd számait kőbe vésték a nyári szünet előtt. Az az aprócska 760 Mrd "kiigazítás", ami nemmegszorítás és nema_zemberek fizetik, az mégis hogy jött össze? A piszok brüsszeliták kényszere meg a gonosz ájemefé? :)
A GDP 1,5%-át meghaladó megszorítással sikerült papíron 3% alá vinni a tervet! Tehát nem tényadat, hanem egyelőre csak terv.
Az megvan, hogy a Széll Kálmán terv 2,2% hiányt írt elő 2013-ra? Meg 3-4% növekedést idénre és 21,5% beruházási rátát?
Mesekönyv ez, nem terv, a költségvetést pedig a feritélre építik.
Ennek kellene villámgyorsan véget vetni, mert 5-10 évre elássa az országot.

Kámasuka 2012.11.11. 20:23:53

Érdekes dolog. Csak annyi a bibi vele hogy a maszopnak is össze kellene állnia Bajnaival ahhoz, hogy egyáltalán esélye legyen. Akkor aztán kiderül hogy Bajnai mekkora reformista. Ha nem áll össze veszít, ha összeáll akkor a bajnaista messiáshitüek elbizonytalanodása miatt veszít.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 20:25:28

@profilo: Baszod,akkor menjünk vissza abba a korba?! Egy tál rizsért dolgozzunk?
Már rég nem itt kéne tartanunk.
Ezek a barmok meg visszavisznek bennünket a középkorba!

is 2012.11.11. 20:25:44

@zsombordeak: "Ha pl. valaki azért nem fizet nettó SzJA-t, mert négy gyereket nevel, akkor azt mondanám, hogy ő a négy gyerekkel járult hozzá a "közös költséghez", a rendőrt, stb.-t meg adja be más."

Ezt addig nyomják, amíg valaki be nem böki, hogy "nagyon jó, a négygyerekes cigányok sem fizetnek SZJA-t". Ja, onnantól nem lesz jó, onnantól a cigány élősködik.

rurodatu 2012.11.11. 20:26:13

@tass-tass:

Az igazságos az lenne ha minden parlamenti párt elnökének ünnepi beszédét teljes terjedelmében leadná a közszolgálati tévé, hogy minden néző megnézhesse és eldönthesse hogy kinek hisz.

tede 2012.11.11. 20:26:23

@profilo: mindenhol az oktatás minősége a fontos, ha ez adott és van elég jól képzett ember, akkor a cégek is lecsapnak az adott régióra

de az oktatás minősége nagyon fontos szemben a mennyiséggel

kevés a tényleg kiemelkedő képességű ember és őket nem az ingyenes oktatással lehet elérni, hanem egy hatékony ösztöndíj rendszerrel

rurodatu 2012.11.11. 20:27:19

@MikeBoy:

"Hagyjuk.... :)"

Elfogyott a tudomány?

is 2012.11.11. 20:29:41

@BenFranklin: Azért kezdték el, hogy talán a magyar megérti, hogyha Orbán összefogott Semjénnel, Pozsgayval, Pintérrel, Simicskával, és maffiat alapítanak, akkor talán a másik oldalon sem kellene annyira finnyásnak lenni, mert Orbán a földön fetrengve röhög, amikor ezeket az orrfelhúzós "de én vele nem" dumákat olvassa. Schiffer egyelőre annyira volt semleges, hogy Orbánt védte, meg a FIDESZes kopogtatókat elfogadta, és egyetlen konkrét lépése sem segít Orbánt leváltani. Dumában nyomja Orbán leváltását, de cselekedetben nem.

béla a görög (törölt) 2012.11.11. 20:30:25

Az a te nagy bajod, hogy azt hiszed csak te tehetsz fel kérdést és csak a tiedre lehet válaszolni. HÁT NEM! Ennél fogva nem érdekelnek a kérdéseid.
1) 1. Mi lesz az egykulcsos adóval?
Remélem ELTÖRLIK. Ez fájna nektek a legjobban tudom.
És csinálnak egy olyan adórendszert ami több embernek kedvező és bevételt is hoz. Ennyi. Nem én fogok szavazni értékhatárra - hanem akik látják a számokat.
2) 2. Lesz-e újra adójóváírás, és kvázi adómentes minimálbér?
Kapcsolódik az elsőhöz.
3) 3. Mi lesz a családi adókedvezménnyel?
Remélem csökkentik az értékhatárokat. A 3 gyerekeseknél mindenképp. Ne én fizessek azért mert neki 3 gyereke van.

6) 6. Mi lesz a nyugdíjakkal?
MEG SE MERJETEK SZÓLALNI MIUTÁN LEÁLLAMOSITOTTATOK!!!!
Ha lesz magánnyugdij akkor se magyar számlám b+ !

8) 8. Mi lesz a felsőoktatás rendszerével?
SZINTÉN MEG SE MERJ SZÓLALNI A SZOCIÁLIS NÉPSZAVAZÁS ÉS A JELENLEGI FEJETLENSÉG UTÁN!
A kérdést talán onnét kéne kezdeni!
Senki nem kivánt ingyenes oktatást mindenkinek, de ilyen szintű állatkodást se mint műveltek!

Ne aggódjál kell a pénz utánatok is, úgyhogy van ami marad! DE TI MENTEK!

Kámasuka 2012.11.11. 20:30:27

@is: Ja a cigányok eddig keményen adóztak, különösen a sokgyerekesek! Ezután megéri nekik elmenni dolgozni és muszáj is mert segíly az nincs.

2012.11.11. 20:30:58

@rurodatu:

Ilyen magas lóról nagyot lehet ám esni. ;)
Egy eldöntendő kérdést tettem fel neked, ha nem tűnt volna fel.
Arra igen vagy nem a válasz általában.
Mondd! Megértetted a kérdést?

profilo 2012.11.11. 20:33:20

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Jaj barátom!Hát senki nem ezt sírja vissza.
De ne légy naív,mert a Mercedes sem a remekül képzett magyar munkaerő miatt ereszkedett le hozzánk az égből. Ez egy folyamat,ahogy Kína is eljutott az olcsó bérmunkától odáig,hogy most már képes saját fejlesztésű,jó minőségű termékekkel az élvonalba kerülni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 20:34:03

@béla a görög:

"MEG SE MERJETEK SZÓLALNI MIUTÁN..."

Sajtószabadság van! ;)

hackbard.celine 2012.11.11. 20:34:18

@profilo: talán nem emlékszel, de az első fidesz kormányzás előtt a bérmunka (aktív feldolgozás) igencsak vitte előre a magyar GDP-t. Rengeteg könnyűipari cégnél megérte akár Franciaországból ide hozni a konfenkciót. A 25-ről először 40 majd 50 ezerre emelt minimálbér tízezreket tett az utácára.
Köszi fidesz.
És mi is volt az indok? Felére csökkentették az egyik járulékot. Cserébe duplájára emelték az alapját és többszörösen visszaszedték.
Volt hatástanulmány? Már akkor sem.
A buta alattvalókra építő köz- és felsőoktatás terve tetten érhető Hoffmann Rózsa minden intézkedésében és megszólalásában. Soroljam?
Minek? Elmondták a történelemtanárok, hogy miért káros a tevékenysége, elmondták a nyelvtanárok, hogy sültbolond a német nyelv első idegen nyelvként előírása, elmondták az infó tanárok, hogy az óraszámok drasztikus csökkentésével digitális analfabétákat fog eredményezni a mérhetetlen kormányzati gőg és ostobaság.
Az csak egy kis színes, hogy Csukás Istvánt kikukázták, közkívánatra Wass Albertet beemelték a nemzeti oktatási krédóba.
Rombolni mindig könnyebb, mint építeni, a lefele felépülés az max. unortodoxiában működik.

KaPé 2012.11.11. 20:35:15

Ahogy elnézem ezt a szavazást (is), 2014-ben nem hogy ellenzéki kétharmad nem lesz, de a kormányváltás is elég esélytelen.

Kámasuka 2012.11.11. 20:35:15

@is: Shiffer nem oszt nem szoroz, a jobbiknak 3-4x annyi emberre van befolyása.

Orbán olyanokkal fogott össze akik korábban is haverok voltak. Bajnainak most el kell döntenie, hogy eljátssza-e a független szakértő szerepét(ami az egyetlen oka annak hogy az E2014 egyáltalán létezik), vagy lemegy a végén kutyába és nyíltan ki kell állnia a szépemlékü gyurcsánykormány mellett. Nem lennék a helyében..:))

is 2012.11.11. 20:36:20

@rurodatu: Aztán 2008-tól nem termel évi 20-30 milliárd hasznot, mert a világgazdasági válságban lecsökkent a forgalom. Továbbá a Ryanair és Wizzair csontig szívatják a repteret, tovább erodálva a profitot. És aztán innen fuss neki még egyszer a gazdasági érvelésednek.

Ja, ha az 500 milliárd forintot beteszed 5%-os kamatra (kiváltasz vele 5%-os kamatú hitelt), az pont évi 25 milliárd.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 20:37:02

@hackbard.celine: Te szociálisan érzéketlen hülyegyerek! Milliókat keresel, mást meg havi 20ezres minimálbérrel dolgoztatnál, högy növeljék neked a gdp-t! Fogd be inkább a büdös pofád!

tass-tass 2012.11.11. 20:37:31

@rurodatu: "Az igazságos az lenne ha minden parlamenti párt elnökének ünnepi beszédét teljes terjedelmében leadná a közszolgálati tévé, hogy minden néző megnézhesse és eldönthesse hogy kinek hisz."

Szerinted ez feldobná a nézettséget? A jó magyar ember politikai információit nem a magukat hitelesnek tartó médiumokból szerzik, hanem a bulvárból.

Kámasuka 2012.11.11. 20:38:09

@KaPé: Már nem lesz szükség 2/3ra a komoly kérdésekben sem. Ebben állt az alkotmányreform. Mindenesetre remélem nem jön vissza a baller tróger banda a tetüik hátán.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.11. 20:38:52

@makronom: Szerencsére nem megy el. Egyértelműen több marad a hónap végén tízezrekkel - és nem kell minden hülyeségre annyit költeni. Vagy ha mégis, magamért teszem.

is 2012.11.11. 20:40:15

@BenFranklin: Már nyíltan kiállt. A 2006-os Gyurcsány-kormány gyalázása is egy FIDESZ-toposz, az őszödi beszéd miatt mindenkinek elöntötte a vörös köd az agyát. Eljön még az a kor, amikor értelmesen kerül kielemzésre, hogy 2006 után pontosan ki és mit baszott el? Hogy a hülyenépszavazás, és az azt megelőző 18 hónapos őrültekháza kampány, illetve a 2008 őszi világgazdasági válság szerepe mi volt a történetben, és ehhez képest mit tett és mit nem tett le az asztalra Gyurcsány?

is 2012.11.11. 20:41:52

@BenFranklin: ja, látom veled sem kell értelmesen megpróbálni beszélgetni, be vagy te már a szóhasználatoddal állva szellemileg.

Kámasuka 2012.11.11. 20:43:15

@is: Toposz? Elmebeteg aki Gyurcsányt 2012ben mentegeti. Mind1. Majd kielemzi ő maga ha nem jut a parlamentbe, lesz rá ideje.

mizrolist 2012.11.11. 20:44:09

@ccactus: pl. kiadáscsökkentésből?

Egyébként Orbántól nem akarod megkérdezni, hogy szeretnék elérni a magyar gazdaság növekedésének elindulását? Mert jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy jövőre sem lesz ennek nyoma - arra ugyanis nem lehet építeni, hogy majd a külföldre exportálók húzzák az egészet, amikor a világpiac fellendül.

ősbölény 2012.11.11. 20:45:09

Sajnos a szavazásra föltett alternatívák nem kezelhetők, mert
1. A különböző tételek összefüggenek egymással (tehát az SZJA az ÁFÁ-val), ezért ezekről egyneként nem lehet dönteni.
2. Az SZJA-nál pl. nem feltétlenül elég a két kulcs, főleg, ha a csak az a három verzió lehetséges, amit alternatívaként felsorol (16, 25, 36).

profilo 2012.11.11. 20:45:34

@is:

Nem sok elemezni való van azon a beszéden.Elég egyértelmű az.
A mosdatást,vagy ahogy néhányan nevezték,az elemzést közvetlenül a nyilvánosságra kerülés után többen is megpróbálták.Csekély sikerrel...

dtk74 2012.11.11. 20:45:50

'sztán az igazat akarjátok hallani, vagy a választási programot?! Mert, mint tudjuk, a kettő nem ugyanaz. Ja, ezt nem Bajnai mondta.

mizrolist 2012.11.11. 20:47:50

@Imadom a trapistát: érdekes, ez nem a közmunkásokkal dolgoztató fideszesek módszere?

profilo 2012.11.11. 20:49:06

@dtk74:

És szerinted "ilyen demokratikusan és jóhiszeműen" járjon el Gordon is?

2012.11.11. 20:49:35

@ősbölény:

Ugyan már! Ne akadjunk fel ilyen apróságon kérem, ha 1-es kérdésre "A" a válasz, akkor a 2-es kérdésre mondjuk "C"-t nem is érdemes feltüntetni.
Ezen poszt írójának ez már nagyon, de nagyon sok....

nu pagagyí 2012.11.11. 20:50:44

Azt hiszem rossz kérdéseket tett fel szerző. Legfontosabb kérdés nem gazdasági. A demokráciát kell elsősorban visszaállítani és biztosítani kell a becsületes versenyt a gazdaságban.
A gazdaság szereplőit pedig arra ösztökélni, hogy hatékonyabb tevékenységet folytassanak. Vonatkozik ez elsősorban azokra, akik hatalmas vagyonokhoz jutnak/jutottak ebben a kurzusban, de még nem volt idejük hasznot hajtani az ország számára.

béla a görög (törölt) 2012.11.11. 20:50:58

@ccactus: ez most vicc volt? tőlem azt irsz amit akarsz! És hergelheted még az embereket. Teljesen felesleges a szólás- vagy sajtószabadságra hivatkozni! De ha csak ennyi jött le az baj!

hackbard.celine 2012.11.11. 20:50:58

@Imadom a trapistát: ilyenkor látszik, mennyire fontos lenne a tisztességes közoktatási rendszer: még egy funkcionális analfabétát termelt ki, aki nem képes az olvasott szöveget alapvető összefüggéseiben értelmezni.
Nincs is ezzel gond, szavazójogot azért kaptál.

ermi71 2012.11.11. 20:51:02

Lenne még azért jó néhány kérdés Lúdmillához. Én egy miatt félek, hogy azzal jönnek majd, hogy gyerekek igaz hogy nem lett jobb de a demokráciát visszaállítottuk.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 20:52:59

@mizrolist: "érdekes, ez nem a közmunkásokkal dolgoztató fideszesek módszere?" Dehogynem! Ő is egy agyhalott fideszes lehet!

2012.11.11. 20:53:01

@béla a görög:

"ez most vicc volt?"
Szerintem komoly. Viccnek durva lenne! ;)

dtk74 2012.11.11. 20:54:28

@profilo: Mondj igazat, és betörik a fejed. Régi mondás, de nálunk még mindig igaz. Persze jó lenne ha mindenki igazat mondana, és tartalom is lenne a szöveg mögött, de melyik párttól várhatjuk el ezt a vele szembenállók közül?
Amíg a licit dönti el a vásárt, nem maga a fizetés, addig a duma kell sajnos a győzelemhez.

josef_k 2012.11.11. 20:56:03

A kérdésekre sikerült kicsit demagóg válaszokat adni (pl. a felsőoktatásban Fidesz-javaslat vagy teljes ingyenesség), de azért el lehet velük játszogatni, csak sok értelme nincs. A kérdések összefüggnek, miként a válaszok is.
Én pl. alapvető fontosságúnak tartom, hogy bevezessék a második adókulcsot. De hogy ezt milyen határtól és hány százalékkal, azt akkor lehetne megmondani, ha lehetne látni, hogy mekkora a kiadás. Én egyszerűen abból indulnék ki, hogy mennyi pénze van az államnak, milyen kiadásai és bevételei vannak. Meg kellene nézni, hogy hol lehet csökkenteni a kiadásokat (pl. nyugdíjbefagyasztás), és növelni a bevételeket (pl. adók) - úgy, hogy ezt a társadalom (vagy egy-egy érintett rétege) elviselje. A kétezer forintos havi nyugdíjemelés jelentősen megterhelné a költségvetést, miközben sok esetben nem javítana jelentősen a nyugdíjas helyzetén; a nagyon alacsony nyugdíjnál viszont nyilván igen, tehát pl. egy bizonyos nyugdíjösszeg alatt meg kellene adni. Ezeknek a határoknak a megállapítása azonban nem egyszerű dolog.
Remélem, hogy még a választások előtt minden érintett elmondja, hogy mit tervez, mert Orbán sem mondta meg előre pl., hogy majd fizetőssé teszi a felsőoktatást, hogy a magánnyugdíjvagyonnal mit tervez (remélem, értékeli valaki az eufemisztikus megfogalmazásomat), iskolák és egyéb intézmények államosítása stb., ellenben amit elmondott (pl. pedagógus-életpálya), abból pedig nem valósul meg sokminden. És ezt azért elég nehéz csak az elmúlt 8 évre és az IMF-re kenni...
De lássuk a lehetőségeket, és akkor akárhogy választ a nép, az az ő választása lesz. CSak tartok attól, hogy más lesz a választási program és más a kormányprogram...

becsoccsent 2012.11.11. 20:58:47

te seggfej

" A Fidesz ... tovább emelte kicsit az áfát, 25%-ról 27%-ra."

ugye ugy erted, 8%-kal felemelte az afat, hogy ezzel a vilag egyik legmagasabbja legyen?

egy kicsit, mi?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.11.11. 20:59:26

Azért butaság ez a szavazósdi, mert a feltett kérdésekre nem Bajnai Gordon fogja megadni a választ.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:01:06

@becsoccsent: "ugye ugy erted, 8%-kal felemelte az afat" - Önnek teljesen igaza van azt meg felejtsük el, hogy BAjnai 25%-kal emelte az áfát 20-ról 25%-ra, és szavazzunk rá, mi? Baromarcú!

Zabaalint (törölt) 2012.11.11. 21:01:19

A felsőoktatásos kérdésre nem lehet értelmesen válaszolni, mert a teljes ingyenesség és a fideszes ostoba megoldás mellett rengeteg ésszerű megoldás is létezik.

midnight coder 2012.11.11. 21:01:23

@is: Fletóék már a gazdasági válságot közvetlenül megelőző időszakban is 1% körüli növekedést produkáltak. És ha 2002-ben valaki azt mondja, hogy a szlovákoknak lesz eurójuk 2010-re, nekünk pedig soha, akkor Megyóék röhögik oldalba a leghangosabban. Orbánék egy jól működő országot adtak át 2002-ben, és egy csődtömeget kaptak 2010-ben. Bármit is bénáztak azóta, ez tény. És az egyetlen olyan megmozdulásuk ami komolyabban keresztbe tett Fletóéknak az az egészségügyi reform elleni népszavazás volt - amivel sikerrel megakadályozták hogy mára pár száz milliárd forinttal kevesebb pénz legyen a rendszerben - igaz, ennyivel kevesebb fekte audi szaladgál, és üvegpalota épült. Ezen túl mindent meg tudtak csinálni amit akartak - illetve, ebben igazán csak a széthúzó MSZP volt az ami akadályozta Fletót. És ez a baja Bajnainak is meg lesz. Ezeket csak Horn tudta kordában tartani.

NA YA! 2012.11.11. 21:04:45

Kormányozni kéne banyeg, nem a Bajnaitól rettegni! A kormány munkája tökéletes, csodás eredményekről szólnak a híradások , mindenki jobban él mint bármikor máskor! Ha a marslakók is szavazhatnak, akkor bizton meg lesz a következő ciklus! Úgyhogy ne foglalkozzatok a Bajnaival, meg lesz ő majd csak valahogy!

Armand-Jean du Plessis 2012.11.11. 21:05:35

Minek kellett ebbe az egészbe belekeverni Bajnait? Szavaztatni az ő említése nélkül is lehetett volna. Így csak hangulatkeltés.

Egyébként meg kicsit Nemzeti Konzultáció utánérzésem van.

tass-tass 2012.11.11. 21:06:09

@is: "Schiffer egyelőre annyira volt semleges, hogy Orbánt védte, meg a FIDESZes kopogtatókat elfogadta, és egyetlen konkrét lépése sem segít Orbánt leváltani. Dumában nyomja Orbán leváltását, de cselekedetben nem."

Két rossz közül a kisebbik rosszat támogatja. Ez miért bűn? Schiffer 2010-ben azokat akarta elküldeni a p.csába, akik most vissza akarnak jönni. Az LMP is emiatt jött létre (na meg a jónéhány idealista aktivista jóvoltából).

Schifferben az (lenne) a jó, hogy OV-t is és Bajnait is elküldené a ... oda.

Micsoda protest beszédet tartottam mellette, pedig sem őt, sem a pártját nem kedvelem. Sajnos túl idealista.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:07:11

Bajnai 2009-es programjából:

Fokozatosan megszüntetik a gázár- és távhőkompenzációt (A kormány azzal számol, hogy az év második felében jelentősen csökkenni fog a gáz ára, jövőre pedig a Robin Hood adóból nyújtanának segítséget a leginkább rászorulóknak.)

Tényleg! Ez a Robin Hood adó mintha hasonlítana a mai különadókra.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:08:27

A végén kiderül, hogy Orbán és Bajnai programja majdnem ugyanaz. :-)))))))))))

2012.11.11. 21:09:19

@Imadom a trapistát:

Nocsak?
Orbán a bajnai programját vitte tovább?
Hogy az a.....

röhögő 2012.11.11. 21:11:43

@midnight coder: "Fletóéknak az az egészségügyi reform elleni népszavazás volt - amivel sikerrel megakadályozták hogy mára pár száz milliárd forinttal kevesebb pénz legyen a rendszerben " - miért is lett volna kevesebb? Magyarázd meg!

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:12:55

@MikeBoy: Kivéve, hogy Bajnai demokratikus úton hajtotta végre, Orbán meg diktatórikusan. :LOL

Hertelendi 2012.11.11. 21:14:49

@BenFranklin: Jaj kicsim te ne foglalkozz azzal, hogy ki kivel áll össze a baloldalon. Egyrészt ez nem a te dolgod, másrészt inkább mentsétek az irhátokat...már ha egyáltalán tudjátok

midnight coder 2012.11.11. 21:15:42

@Imadom a trapistát: Valószínűleg tényleg az. Ami nem lenne baj, mert az országot csak egy jobboldali programmal lehet kihúzni a szarból - már ha ki lehet. Aki pedig itt ma baloldali programot hirdet, az vagy hülye, vagy gazember, vagy mindkettő. Szóval igen, Bajnai is jobboldali programot tol majd, kérdés az hogy egy szociális demagógiából élő, a saját orránál egy centivel tovább nem látó, ezer különféle irányba húzó MSZP-vel a háta mögött hogy fogja ezt megcsinálni. Szerintem sehogy. Kb. Gyurcsány V2.0 várható.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:17:18

@midnight coder: Sebaj! Még mindig jobb lesz, mint Orbán! hehe

Kámasuka 2012.11.11. 21:17:51

@Imadom a trapistát: Ja, csak hát a pogramok /ahogy Ginó cigány mondta/ qrvára senkit sem érdekelnek, az eredményekre kíváncsi mindenki. Már Orbánt és Bajnait is láttuk, mindenki eldönti magának kit akar közülük.

capacete 2012.11.11. 21:18:42

@rurodatu: Aztán tudod-e mennyibe került a jófajta államosítás? Rögtön ki kellett csengetni a befektetőknek 20 millió dollárt, majd rá 5 évre még egy nemzetközi választottbíróság is megítélt pluszban 87 millió dollár kártérítést. És mindezt úgy, hogy hihetetlen szerencsénk volt, mert a kártérítés összegét a magyar jogszabályok figyelembe vételével állapították meg! (És arról ne is beszéljünk, hogy mennyire szívesen fektetnek be a külföldiek olyan országokba, ahol bármikor államosíthatják a befektetéseiket...)

Fogsz te majd csodálkozni, amikor pár év múlva több tízmilliárdot kell majd kicsengetni a mostani jogellenes államosítások miatt! Milyen szerencse, hogy az Alaptörvény erre az esetre megengedi a különadó kivetését... :(

parandroid 2012.11.11. 21:18:48

@post: Szia, e felvetések létjogosultsága vitathatatlan, mondhatni, választás előtt ez a minimum.

de csak a rend kedvéért:

"Épp ezért mindenképpen üdvözlendő lenne, ha a választások előtt megismerhetnénk majd a Bajnai-vezette ellenzéki tömörülés programját is" - nos az is apropójából kaphatnék egy linket a fidesz (legalább jelen poszt igényének megfelelő mélységig kifejtett) 2010-es programjához? hirtelen nem találok ilyet, segítséget előre is köszönöm.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:19:23

@BenFranklin: Mi az a Ginó cigány? Valami rasszista hülyegyerek vagy, igaz-e?

Kámasuka 2012.11.11. 21:19:34

@midnight coder: Leginkább azért sehogy mert nem nyer.

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:21:22

@parandroid: Mér a zorbánhoz méred Bajnai Gordont, te fasz?!

capacete 2012.11.11. 21:21:24

@rurodatu: Megbízható adat, amit az ujjadból szoptál. :)
Jó lenne, ha akár a tizedét hozta volna ennek az összegnek...

midnight coder 2012.11.11. 21:21:28

@röhögő: A rendszer miatt. A lényeg, hogy Fletóék ügyesen összehozták a jelenlegi és a magán egészségbiztosítók minden rossz tulajdonságát. Piaci alapon működött volna, ugyanakkor területhez kötve, a befizetés pedig ugyanúgy fix marad. Ennek a végeredménye az lett volna, hogy ugyanannyit fizetsz, viszont a szolgáltatás színvonala a mostani béka segge alatt két vonással. Anno nem akartam elhinni, hogy a szocik ezt komolyan gondolják...

Jack Torrance 2012.11.11. 21:24:24

A kérdések jogosak, gondolom, a megfelelő időben a megfelelő ember megválaszolja őket. Egyelőre még azt se tudni, addig mekkora mélységekbe taszítja a gazdaságot az Orbán kormány.
A szavazás viszont baromság, egyrészt honnan tudnánk mi pontos értékeket meghatározni, másrészt néhol manipulatívak, illetve nem tartalmaznak sok válaszlehetőséget.

Szóval a szokásos szar poszt. Át kéne már keresztelni ezt a blogot, mert még kormánypropagandának sem elég nívós.

midnight coder 2012.11.11. 21:24:41

@BenFranklin: Ez nem biztos. Szerintem elég jó esélye van, amilyen szarul adják el magukat orbánék itt is és külföldön is. Sokkal inkább az a kérdés, mihez kezd majd Bajnai az MSZP-vel.

Hertelendi 2012.11.11. 21:25:58

@midnight coder: Mi lenne ha orbán baromságaival foglalkoznál, ahelyett, hogy glóriát emelnél a feje fölé. Nem kell rettegnetek Bajnaitól. Becsületesebb az az egész fidesz frakciónál, beleértve az opportunista komplett kdnp-t is.

röhögő 2012.11.11. 21:29:25

@midnight coder: Na ennek fussál neki mégeccer! Miért lett volna 100 milliárdokkal kevesebb ebben ha ugyanazt fizettyük be? Vagy csak lódítottál egy nagyot?

röhögő 2012.11.11. 21:31:09

@midnight coder: Továbbá piaci alapon miért is lenne alacsonyabb a szolgáltatás?
A háziorvosi is piaci alapon megy.

Gábor217 2012.11.11. 21:33:17

Az a baj a kérdésekkel, hogy összefüggnek. Nem kiragadott kérdéseke kell adott válasz, hanem komplexen, rendszerben kezelni azokat.

A nemzeti konzultáció is ezért volt vicces, mert egy dolog hogy fontosnak tartom, hogy növekedjen a minimálbér, de önmagában egy ilyen intézkedés nagyobb károkat okoz, min amennyi hasznot hajt.

Vagy:
A nyugdíjakat nem csökkentjük. De hogyan nem?
- reálértékben
- névértéken
- csökkentésnek számít-e, ha nem adjuk meg az infláció(n felüli) kompenzációt?
-csökkentésnek számít-e, ha az ÁFA emelése miatt kevesebb parizert lehet venni belőle?

És mire költjük a megtakarított pénzt, miért takarítjuk meg, illetve miért fontos számunkra, hogy emeljü a nyugdíjakat, ha tovább emeljük?
És ez hogy fér össze a GDP tervezett alakulásával, az ifjúságpolitikával? Mi lesz a MÁV kedvezmények sorsa?

Vagy először is: mi a vízió, milyen a jövőkép az országról?

Én jelenleg nem tudom, hogy a kormánynak milyen a jövőképe, mi a távlati célja Magyarországgal. Mi felé terelik az országot? Tudja ezt a kormányban bárki is? Hová akarják juttatni hazánkat 5-10-15 év múlva?

Ez minden párt és politikai formáció részéről érdekelne.

Gatinho 2012.11.11. 21:34:01

Együtt 2014 = mszp

No thanks!

Imadom a trapistát 2012.11.11. 21:38:25

@Jack Torrance: A szavazások eredménye tükrözi az itt szavazók igazságérzetét. Én nem tartom baromságnak a szavazást. Ellenkezőleg, szerintem tanulságos nagyon. Például a többkulcsos adó esetében elég nagy egyetértés van, hogy be kell vezetni. Ha viszont már az a kérdés, hogy hol legyen a sávhatár, akkor már elég rendesen megtörik az egység.

Gábor217 2012.11.11. 21:41:05

@Jack Torrance: Nívós kormánypropagandához nívós kormány kéne.
De jelenleg a fidesz törzsszavazói is csak annyit mondanak, hogy a fidesz a legkevésbé szar. Hát, nem túl erős érv. Elenyésző azok száma, akik szerint kiváló, vagy akár csak jó a kormány teljesítménye.

Értékelhetetlen teljesítményt pedig hogy lehetne szinvonalasan propagálni? Ezért kerül mindig szóba az elmúltnyócév, megy gyurcsány, mint valami jolly-joker. Persze ez egyre unalmasabb, és nem éri el az ingerküszöböt már szinte sehol sem. De egyelőre nincs új a kommunikációban, a kormány mellett pedig lehetetlen érvelni.

Abszolútértékben még ez a blog sem vizsgálta a kormány teljesítményét szerintem, mindig volt valami összehasonlítás, ahol azért megoldható némi csúsztatás is. De önálló kormányvéleményezés nem nagyon akad.

tass-tass 2012.11.11. 21:43:45

@Hertelendi: "Jaj kicsim te ne foglalkozz azzal, hogy ki kivel áll össze a baloldalon. Egyrészt ez nem a te dolgod, másrészt inkább mentsétek az irhátokat...már ha egyáltalán tudjátok"

Emlékeim szerint az elmúlt 22 évben csak OV regnálása alatt nem volt komoly utcai tüntetés. Antall alatt volt taxis blokád, Horn alatt Bokros miatt tüntettek, Medgyessy alatt volt az Erzsébet-híd lezárása, demokrataferi alatt volt az október 23. tüzijáték különkiadás, Bajnai alatt meg megfogadták az örök igazságot: döglött lóba nem rúgnak.

Kérdés: hol voltál akkor, amikor a szidott kormányok mellett kellett volna kiállni?

Szerinted ha Bajnai netalán mégis újra miniszterelnök lesz, akkor az eufória elmúltával néhány hónap múlva nem fognak tüntetni, zavarogni a magukat becsapottnak érző emberek?

És te akkor hol leszel? Mented az irhádat?

Gábor217 2012.11.11. 21:45:02

@Gatinho: A világ márpedig egybites. Rohadt hazudok, akik szerint létezik a szivárvány.
Az = pedig egyenlő a > vagy < vagy a !=-vel.

De ha a világ egyszerű, mint a faék, könnyű a döntés, nem kell gondolkozni és nincs nehézség.

Jack Torrance 2012.11.11. 21:45:53

@Imadom a trapistát: de hát nem is ért hozzá senki, honnan tudhatnák, hová kellenek a kulcsok.

diesel12 2012.11.11. 21:46:32

Szerintem minimum innen a kommentelok kozul kellene kivalasztani a szakembereket. Mindenki tud mindent, jobban is mind az arra illetekesek.
Egyenlore nem hiszem, hogy az iro reszerol aktualisak a kerdesek. Egyenlore azzal foglalkozzunk ami van. Persze azzal nem igazan erdemes. Mert ugye jo ma Magyarorszagon. Aki akar az boldogul, a fiataloknak jok a kilatasaik, nem kell, hogy tomegesen kulfoldre menjenek munkat keresni, az idosebbek sem mennek kulfodre a megelhetesert. A szinvonalas kormanyzas miatt nem is kell, hogy foglalkozzunk a jovovel, mert jelenkori kormanyunk tokeletes. 6 ev mulva szalad vissza mindenki Magyarorszagra mert addigra kanaan lesz ott ha engedik ezt a galerit tovabb mukodni. A foldosztasok teljesen korrektek, az allami tenderek gyozteseinel sincs a korrupcio legahlvanyabb jele sem. A ciganykerdesre is van remek valaszuk, a forint erosebb mint valaha, a nyugdijrendszert tokeletesen atalakitottak, az egeszegugyi rendszer is meg lett reformalva, az oktatasi rendszer nagyon szakerto modon lesz atalakitva, weil niemand muss Englisch reden nur Deutsch, Frau Hoffmann tudja ezt a legjobban. Az rendben van, hogy az alkotmanybirosagot nagy ivben leszarjak, az is, hogy ugy csinal mintha ok rohognenek az EU egyes szervein, pedig ez forditva van, csak sajnos annak az orszag issza meg a levet. Az adorendszer tokeletes, a feketegazdasag megszunt, minden rendes vallalkozo mar nem minimalberen jelenti be a dolgozokat es nem zsebbe fizeti a tobbit, tehat nincs adocsalas, dehogy is. En nem vagyok kozgazdasz, es nem is erdekel.
Ezeket azert valasztottak meg, mert az elodjuk hazudott ejjel es nappal, ugye ezt mindenki tudja nem gyoztek eleget hangsulyozni. NOs ok sem csinalnak mast. Hazug tetvek ok is. Hogy ezt beismerik-e a szavazoik vagy sem az nem valtoztat azon, hogy nagyon benan teszik a dolgukat.
Egyenlore foglakozzunk ezzel, meg a tulzottdeficit miatti EU-s intezkedesekre, meg arra, hogy pitizunk az IMFnek de kozben primtiv hazugsagokat plakatokra nyomtatva probalnak megint bunbakot keresni a sajat hibaikhoz. Bajnait szerintem meg hagyhatja mindenki. A legbiztatobb jel Bajnai szamara epp az lehet, hogy mar most megkezdtek ot szetszedni. Pedig valasztas meg jo masfel ev mulva lesz. Ha a valasztasi torvenyt nem irjak at addig valahogy, teljesen demokratikusan.

Gábor217 2012.11.11. 21:46:59

@Gábor217:
Ja, és Bajnai = Gyurcsány. Ne mondjátok, hogy nem, mert tavalyelőtt láttam azt a videót, ahol épp Ferenc Gordonná változott. Hiteles videó volt, azért is adták le napi harmincszor a független és semleges HírTV-n.

Ez így van.

luis5 2012.11.11. 21:47:12

Én arra a kinzo kérdésre várok válasz hogy a Ludmillában részt vevő Szolidaritásnak mit ígért Bajnai? Hogy visszaállítják a "szerzett" jogokat azaz továbbra is 38 éves korban lehte menni nyugdíjba és mi adófizetők tartsuk el 90 éves korukig a rendőrt/katonát/tűzoltót?????

Jack Torrance 2012.11.11. 21:47:13

@Gábor217: "Nívós kormánypropagandához nívós kormány kéne"

Ezzel egyetértek

Jack Torrance 2012.11.11. 21:53:24

@tass-tass: a mindenkori kormány mellett álljon ki saját maga és a szakértők. Csak a mostani kormány hívei gondolják azt, hogy itt harc van és védeni kell a kormányt, és ők sem konkrét intézkedésekért állnak ki (nem is lehetne, egyrészt nem értenek hozzá, másrészt az intézkedések ellentmondanak egymásnak), hanem csak hitet tesznek szeretett vezérük mellett.

A normálisabb emberek kritikusak akkor is a kormánnyal, ha épp arra szavaztak, mert gondolkodnak és mindig jobbat szeretnének.

És hát te is ellent mondasz magadnak:
"csak OV regnálása alatt nem volt komoly utcai tüntetés"
"Bajnai alatt meg megfogadták az örök igazságot: döglött lóba nem rúgnak"

Megpróbálod megmagyarázni, de ha már magyarázni kell, akkor baromság.

Delamos 2012.11.11. 21:53:34

@OrangeOrder:

A legszebb, hogy azt se veszed észre, hogy az egyszem SZJA csökkentésedet simán visszafizeted a durván megdrágult élelmiszerárakban, telefonköltségben, bankköltségben, benzinárban, stb, de te azért csak mantrázgatod, hogy egyszer kaptál egy adócsökkentést és innentől király vagy, megvan az "érzésed", hogy jobban jártál mint mások és ettől kaptál egy önigazolást. Persze ha elővennél egy számológépet két perc alatt rájönnél, hogy valójában át lettél baszva, de fájna a tudat, hogy te is átbaszható vagy, az már nem férne bele az egódba, ezért inkább lehülyézel mindenkit aki felhívja erre a figyelmedet. Az mondjuk már egy elég kóros tünet, ha valaki egy egész blogot szentel a komplexusainak és kétségbeesve próbálja bizonygatni az egész világnak, hogy milyen helyesen döntött, miközben mélyen legbelül már régesrég érzi, hogy itt azért nagyon sok dolog, nagyon nem kerek, csak ugye fájdalmas lenne ezt beismerni.

Érdes dolog, hogy rengeteg a párhuzam az elvaukt szektások és az elvakult párthívek között. Minél inkább belelovallod magad valamibe, annál nehezebben tudsz kijönni belőle, minden egyes blogposzt, minden komment amivel kétségbeesetten próbálod az igazad bizonyítani, valójában épp attól visz távolabb, hogy felismerd a hibákat a rendszerben és ezáltal elismerd a tévedésed. Az egészet ott basztad el, hogy elkezdted belehergelni magad, a legtöbb ember csak egy X-et húzott be 2010-ben a Fidesz mellé és egyből, ahogy nem abba az irányba mentek a dolok mint várták, rögtön kritizálni tudták a saját döntésüket is, de mivel te az első pillanattól kezdve inkább a döntésed védted, így neked már nem csak a Fidesz mellé húzott X-szel, hanem az azóta tett összes megnyiltkozásoddal szembe kell menned, ha netán be akarnád ismerni, hogy itt valami bibi van. Hallod haver, nem irigyellek...

hackbard.celine 2012.11.11. 21:53:38

@tass-tass: "Emlékeim szerint az elmúlt 22 évben csak OV regnálása alatt nem volt komoly utcai tüntetés."
Ha ok-okozati összefüggést keresel, akkor Occam borotvája a legjobb magyarázat:
hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja
Azért nincs tüntetés, mert épp a szervezők vannak hatalmon.

Hertelendi 2012.11.11. 21:54:59

@tass-tass: Rosszul fogod meg a kérdést! Vajon miért pont orbán idején nem volt soha tüntetés, rendbontás, TV-székház felgyújtás, hí-foglalás? Vajon mit keresett orbán a fradi kemény magjában közvetlenül azelőtt, mielőtt a balhék kitörtek 2006-ban. Nekem ez azt sugallja, hogy a háttérből mindent orbán szervezett. Nos ha Bajnai megnyeri a választásokat, márpedig megnyeri és balhé lesz, nyugodt lehetsz, hogy az mögött is orbán lesz. Tudod ez ilyen ember, nem tud veszíteni.
Írha ügyben nekem nincs gondom, nem én rablom ki az országot.

zotyesz11 2012.11.11. 21:55:14

Én mint fidesznyik egészen meg vagyok elégedve az írás meglehetős korrektségével...
(Nem vártam volna ennyi objektivitást)

1.Nekem tetszik az általános 16%-os adókulcs.
Nem szeretem az olyan szólamokat, hogy:
- Fizessenek a gazdagok, pláne az értelmesebbje meg a szorgalmasabbja!!!
DE
A bruttó 600 ezer fölötti 25% bevezetése elgondolkodtatott...

2. Szerintem hiba lenne visszavezetni

3. Egyetértek a mostani családtámogatási rendszerrel, mert a munkából szerzett jövedelmeken érvényesül.
Nem hiszek az segélyszerű családi pótlék emelésében.

5. Megtartanám a jelenlegi rendszert.
A második választási lehetőség fekete ló...
Hogyan? Mennyire? Miért?

6. Svéd-hez hasonló önfenntartó modell
Ez a magánnyugdíj rendszer egy kibaszott nagy lutri volt. Majd 20 év múlva jöttek volna az első kisnyugdíjasok pampogni, hogy az állam korrigáljon, mert keveset fizettek be, a biztosító produkált néhány lejtmenetet a tőzsdén, azt a várt megtakarítás 7 vagy 8 számjegy helyett 6-ot mutat.
Ráadásul muszáj volt belépni. Az mi?!

7. Ez is elgondolkodtatott, ugyanis az egyenlőség híve vagyok.
Nekem miért kell 65 éves koromig, gyakorlatilag a várható élettartamomig dolgozni?
És egy nőnek miért nem?
Mert nő? És ennyi?
Ugyanakkor el kell, hogy ismerjem 50 felett a nők munkaerő piacon tartása szerintem igencsak problémássá válik.

8. Szerintem most is (nagyjából) ingyenes a felsőoktatás.
Ja, hogy az állam megmondja, hogy mely szakokat és milyen módon preferál?
Szerintem a saját, meg az adófizetői érdekeit nézi.
Nem tetszik a műszaki pálya?
A munkaerőpiacnak, meg nem nagyon tetszik az ilyen bölcsész meg hasonló büfészakos diploma...
Mellesleg még most is voltak 240 pontos államilag finanszírozott képzések, a drasztikusan megvágott állami finanszírozású jogászoknál sem kellett 480 pont a bejutáshoz.
Miről beszélünk?

Kámasuka 2012.11.11. 21:55:51

@capacete: Te hülye az állami kivásárlás nem államosítás.

Kérdezd meg apádat hogy államosítottak ingyen az 50es 60as években. Mert ebből (máséból) tudott felnevelni téged.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 21:57:44

@Gábor217: Pedig egyszerű.A blogíró jól járt az egykulcsossal,tehát minden szép és jó.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.11. 21:58:05

@Delamos: Dehogy fizettem vissza. Tételesen vezetem a kiadásaimat és a bevételeimet. A megtakarításaim Matolcsy és Orbán Uraknak köszönhetően nőnek, amióta végre bevezették a végtelenül méltányos 16%-os szja-t.

Amit amúgy ha jól tudom, Bajnai Úrék is bevezettek volna, egy 15 milliós évi plafonnal, 17% körüli kulccsal.

És ne basztass, én rajongó vagyok. Megéltem szépen 2010 előtt is, nem panaszkodtam. Most annyi van, hogy az én bandám húzza nekünk a színpadon. Majd le lehet őket szavazni, ha nagyon nem tetszik, ennyi. MSZP-s nem nagyon leszek még ettől.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 22:01:22

@tass-tass: @Hertelendi: Valahogy pont vityáék alatt nem voltak robbantgatások sem ha jól tudom.
Milyen érdekes....

ottomoll 2012.11.11. 22:01:32

"A medián októberi felmérése egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor legerősebb baloldali kihívója Bajnai Gordon lehet a 2014-es választásokon."
Érdekes,viszont a Tárki Október 30-i felmérésében nem szerepel Bajnai, meg a milla. Kissé propaganda ízűnek érzem ezt a Medián felmérést. Egyébként a honlapjukra ki se rakták...

J.László 2012.11.11. 22:03:47

@hackbard.celine:
"Azért nincs tüntetés, mert épp a szervezők vannak hatalmon."

Tüntetés azért van, ne essünk túlzásokba. Ti magatok nevezitek E2014 tartósítószernek.

Nagy különbség van a kettő között. 23-án a "kormány rendőrsége" védte meg a tartósítószeresek tüntetését a provokátoroktól (lásd: jégbüfé). 6 évvel azelőtt maga a kormányrendőrség provokálta a cirkuszt.

KaPé 2012.11.11. 22:05:24

@Delamos: ha a kisadók ugyanannyit visznek el, mint amennyit az szja csökkenéssel nyertem, akkor is támogatom ezt a rendszert. Mert a tranzakciós adót a minimálbéres bmw-s vállalkozónak is be kell fizetnie, és végre nem én fizetek helyette. És a családtámogatási rendszer is elmozdulni látszik az eddigi "nedolgozz-szülj8gyereket-ésmegélszbelőle" rémálomból.

komplikato 2012.11.11. 22:08:28

@hackbard.celine: "A költségvetés sziklaszilárd számait kőbe vésték a nyári szünet előtt. "

Azóta még kétszer kőbe kellett vésni ... más számokkal. Így tudtak most kamuból felmutatni egy "talált pénzt".
Most már csak az érdekel, hogy a 114%-os hiányból miként lesz 3% alatti államháztartási hiány?

nu pagagyí 2012.11.11. 22:08:56

@zotyesz11: A 16 %-os szja egy torz rendszer szülötte. A gazdaság olyan problémákkal küszködik, hogy a magas Áfa miatt csak a gagyikereskedelem vegetál. A cégek aránytalan terheket viselnek, így fejleszteni nem tudnak, a terheik az adminisztratív előírások burjánzásával egyetemben szüntelenül nőnek. Ebben az ostoba rendszerben nem oldható meg az önkormányzatok finanszírozása. Gazdasági fejlődésre semmi esély az összevissza módosuló adók, a jogbiztonság hiánya és az ország bizalomvesztése miat. A kormány csak adónöveléssel tudja tartani egyetlen meghírdetett célját, a hiánycélt, aminek hatására tovább csökken a gazdaság és újabb adóemelések kellenek.

Az egykulcsos SZJA csak egy eszköz. Célja a gazdaság felpörgetése lett volna. Nem pörög, nem vált be. Akik jól jártak csesznek aktivitást kifejteni a magyar piacon, nem érdemlik meg a többletpénzt.

Gábor217 2012.11.11. 22:08:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Én is jól jártam, és szarul is érzem magam amiatt, hogy más foglalkozást űzők, akiken a jövő generáció tudása múlik, rosszabbul járt, és nőtt köztük és pl. köztem a bérkülönbözet, azaz a szakadék. Nekem persze jól jött, mert így többet teszek félre. Akinek meg kevesebb lett, az valószínűleg el is költötte volna, most viszont mondjuk a kajával fog spórolni. Ez a gazdaságot is lassítja, nem nagyon van pozitív velejárója jelenleg. Persze, mondhatjuk, hogy ez a rendszer az igazságos, csak jelenleg, amikor percenként új különadót vetnek ki a nemazemberekre, akkor más szempontok is felülírhatják ezt. Mert miért vigyen 100.000Ft-tal többet az havonta, aki így is megkeres egy millát? Most volt itt az idő őket támogatni?

Hertelendi 2012.11.11. 22:09:37

@BenFranklin: "Te hülye az állami kivásárlás nem államosítás."
A magánnyugdíjakat is kivásárolták, igaz?
Itt csak egy hülye van és az te vagy!
Miért nem mész már vissza, ahonnan jöttél te patkány?

komplikato 2012.11.11. 22:09:42

@J.László: "Nagy különbség van a kettő között. 23-án a "kormány rendőrsége" védte meg a tartósítószeresek tüntetését a provokátoroktól "

Pedig Istenemre megnéztem volna a kb. 45.000 ember vs 20 fő provokátor meccset a rendőrség nélkül. :D

tass-tass 2012.11.11. 22:10:51

@Jack Torrance: "Megpróbálod megmagyarázni, de ha már magyarázni kell, akkor baromság."

Akinek válaszoltam az lényegében azt mondta, hogyha valaki nem szereti bajnait, akkor az mentse az irháját. Csak próbáltam rávilágítani a közelmúlt eseményeivel, hogy ebben téved.

Nem hiszem, hogy magyaráznom kellene valamit.

J.László 2012.11.11. 22:11:44

@komplikato:
Ne légy ennyire szerény. A Puskin moziig sem ért a vége.

Hertelendi 2012.11.11. 22:11:48

@J.László: Na megjött az erősítés a hülyeségeivel és a hazugságaival...

veracity 2012.11.11. 22:12:30

@rurodatu: Érdekes. Nem kéne erről megfeledkezni!

A ballibeknek vannak nagy ötleteik! Csak az Isten mentsen meg bennünket tőlük. Összeadni sem tudnak, nem még kivonni! A szorzótábla csak elvont jobboldali absztrakció számukra!

Gábor217 2012.11.11. 22:12:32

@komplikato: Trükkök százait kell bevetni, és kész is. Szerintem vannak elég kreatívak, hogy megoldják. Aztán hogy mi lesz jövőre, amikorra sok kifizetést idénről gyorsan áttolnak, az egy más kérdés.

De természetesen egy percig sem gondolom, hogy ne lenne fenntartható a költségvetésünk. Pontosan addig az, amíg a következő meg nem születik. De sajnos ez sem igaz.

De most tényleg: Matolcsyn kívül hisz még valaki Matolcsynak? Vagy önmagán kívül van, aki szerint jól végzi a munkáját? És a főnöke jó utasításokkal látja el? Van, aki tényleg hisz ebben? Mármint olyan, aki itt él Magyarországon életvitel szerűen?

tass-tass 2012.11.11. 22:13:20

@hackbard.celine: "Azért nincs tüntetés, mert épp a szervezők vannak hatalmon."

Vagy dutyiban. (Erzsébet-híd szervezője)

parandroid 2012.11.11. 22:13:44

@Imadom a trapistát: méri a hóhér (lehetséges lenne egyébként?). pószter azt írta, hogy jó lenne tudni az ő programját IS. erre kértem az IS másik feléről egy linket. ha már isezünk. mert ugyebár egy mércével mérünk. (jelzem, link még nincs.)
te fasz
:)

veracity 2012.11.11. 22:16:43

Az egy kulcsos 16 %-os szja támadásába bukik bele az MSZP-SZDSZ(LMP) restaurációs szövetség. Minél hangosabbak, annál jobban megszívják!

papageno 2012.11.11. 22:17:29

@rurodatu: az elmúlt 22 év tapasztalatait tekintve, akinek csepp esze van, nem hisz egyiknek sem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 22:18:10

@Gábor217: Nekem meg mínusz havi 20000.
És nem sajnálom senkitől,de ne azért én keressek még kevesebbet.Akinek kevesebbje van .
És egy emberre aki jól járt ,jut legalább öt aki meg rosszul.ez nem pörgeti a gazdaságot,pedig azt harsogták.
Aztán mikor vityától érdeklődtek,hogy az egykulcsos nem pörgette fel a gazdaságot,akkor meg:Miért?Kellett volna?
Az a baj,hogy ezek akkor se látják be a tévedéseiket ha beledöglik az ország.

Jack Torrance 2012.11.11. 22:18:33

@tass-tass: ja, ebben igazad van.
Csak arra figyeltem fel, hogy összesen 2 kormány volt, ahol nem voltak _nagy_ tüntetések (Orbán alatt azért már volt pár), Bajnai és Orbán, és nagyon különbözőképpen beszéltél róluk.

Lacdelo 2012.11.11. 22:19:11

A Fideszt el kell takarítani 2014-ben, mert Magyarország nem engedhet magának meg mèg egy 'elmùltnyolcèvet'.

Nekem Bajnai annál jobban szimpatikusabb, minèl jobban támadja ez a korrupt, inkompetens ès antidemokratikus Fidesz.

Lehet, hogy minden kèrdèsben nem értenék egyet az Együtt 2014 programjával, de élôbb vágnàm le a saját kezem, minthogy a korrupt, inkompetens ès antidemokratikus Fideszre, vagy a neonáci, inkompetens Jobbikra szavazzak.

hackbard.celine 2012.11.11. 22:19:29

@J.László: Lacika, Lengyelországba a büszke hazafiak épp most mentek ki gumilövedékes arconlövésért. Az orbánista vidike szurkolóit a felvilágosult svejcikölcsön otthonos hazájában Bázelban simán gumilövedékekkel oszlatták két napja.
Ugye nem gondolod, hogy buksisimi járt volna a tévészékház ostromáért és az azt követő szélsőjobbról szervezett provokációért?
A jégbüfénél mi is történt? Nem működött a pintérség?

Gábor217 2012.11.11. 22:19:37

@zotyesz11: Ezt írod:

"8. Szerintem most is (nagyjából) ingyenes a felsőoktatás."

Szerintem meg eleve marha sokba kerül, mert bérből és fizetésből élők tanítanak, takarítják az előadót, kell villanyszámlát is fizetni, a kutatás sem olcsó móka. Ingyenes egyetemet még sehol nem láttam.

Jövőre a tervek szerint nem lesz államilag támogatott hely jogi karon. Másol is jóval kevesebb. Azzal önmagában nincs baj, ha fizetni kell, de ez pillanatig sem szabad, hogy az esélyegyenlőség rovására menjen.

Gábor217 2012.11.11. 22:22:22

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: De, látják, csak erőteljesen szugerálják az ellenkezőjét, és van, akinél ez hat.

Sajnos nem vállalják a politikai felelősséget a tetteikért. ÉS a népszerűség megtartása, legalábbis annak vélelme erősebb, mint a gazdasági racionalitás, az ország érdeke. Ennél jóval kevesebbért is volt már hazaárulózás.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2012.11.11. 22:22:53

ha többkulcsos lenne a rendszer, simán mehetne megint az adójóváírás. részben vagy egészében biztos, hogy fedezné a többkulcsos az adójóváírásokat.

azzal a tízezer forint körüli plusz összegekkel pedig nőne a fogyasztás is. és hát javítana a szegényebbek életkörülményein.

vicc, hogy ennyien leszavazzák... :/

gazdaságilag a fogyasztásukat korábban már maximalizált gazdagabb réteg pl. sokkal károsabb jelenleg (egykulcsos adóval), mint az adójóváírás ismételt bevezetése az alacsonyabb keresetűeknek...

Lacdelo 2012.11.11. 22:22:57

A Fidesznél korruptabb kormánya még nem volt Magyarországnak. :(

madware666 2012.11.11. 22:23:28

Eléggé demagógok ezeket a kérdések, pl. a felsőoktatásnál csak két választási lehetőség van, és a második opciót nehéz értelmezni: "Mindenki számára ingyenessé tenném a felsőoktatást." A Fidesz ámokfutása előtt sem volt ingyenes mindenki számára, hiszen akinek nem volt meg a megfelelő pontszáma az adott intézménybe, az csak költségtérítéses formában tudott bejutni (de még úgyse mindig).

tass-tass 2012.11.11. 22:23:28

@Hertelendi: "Vajon miért pont orbán idején nem volt soha tüntetés, rendbontás, TV-székház felgyújtás, hí-foglalás?"

Szerintem azért, mert nem volt olyan közhangulat, hogy valakinek érdekében álljon.

Legjobb kontraszt a TV-székház foglalás volt. Egyik oldal forradalmi tettnek minősítette, a másik meg a csőcselék vandalizmusának.

Abban a közhangulatban mindkét oldal kommunikációjának kapóra jött.

Akármelyik oldal is szervezte, akkoriban hálás lehetett a másiknak.

J.László 2012.11.11. 22:23:48

@Gábor217:
Senki nem beszélt gumilövedékről. Kétszer említed két mondatban.

Lelkiismeret? Nem baj, ha van, de nekem hihetetlennek tűnik tőletek. Ezért inkább azt mondom, ki mint él, úgy ítél.

huttinger 2012.11.11. 22:24:31

Hali Nívósok!

Arcotokon milyen vastagságú a bőr?

Orbánnak tettetek fel ilyen jellegű kérdéseket?

Ha nem akkor ne késlekedjetek.

Mondjuk például visszamenőleg kérdezzétek már meg, hogy az ellenzékben tett ígéretei hová tűntek el?

Elvitte a cica?

J.László 2012.11.11. 22:24:33

@hackbard.celine:
Senki nem beszélt gumilövedékről. Kétszer említed két mondatban.

Lelkiismeret? Nem baj, ha van, de nekem hihetetlennek tűnik tőletek. Ezért inkább azt mondom, ki mint él, úgy ítél.

szellemkor 2012.11.11. 22:24:51

Akinek van esze földet vesz. Akinek még több van, az elmegy innen jó messzire. Vén szerencsétlenek fogják egymás elől az utolsó morzsákat levadászni itt 30 év múlva.
Halálra ítélt ország.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.11. 22:24:52

Azért ez elég durva dichotómia:
"Ön mit gondol a felsőoktatási rendszerről?
Támogatom a Fidesz által elképzelt rendszert
Mindenki számára ingyenessé tenném a felsőoktatást"
Én egyiket se. A tandíjat igen, de azt nem, hogy röghöz kötéssel párosítsuk, sem pedig azt, hogy maradjon a tervutasításos rendszer (azaz, hogy a Hivatal dönti el, hogy miből mennyi kell).
Az én megoldásom, hogy mindenhol van tandíj, amit az intézmény maga határoz meg, csakúgy, mint azt, hogy hány embert vesz fel az egyes szakokra.
Az állam nyújt diákhitelt, ahol a magyarországi, szakmán belüli munkát is törlesztésként számolja el.
Opcionálisan előtakarékossági támogatást adhat az állam pl. egy előtakarékossági számlán havi 1 ezer forintot (akár szociális alapon is). Ez 18 év alatt egész szépen felgyűlik, pláne, ha a szülő is bele ad néha. Ha x éves korig nem kerül felhasználásra elvész. Csak akkreditált képzésre költhető.

J.László 2012.11.11. 22:25:49

@Gábor217:
Elnézésedet kérem, mellé ment a patkányom. Nem Neked írtam az előbbi hozzászólásomat.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2012.11.11. 22:27:26

@zotyesz11:

"2. Szerintem hiba lenne visszavezetni"

Aztán mért? Mert talán kicsit felpörögne a fogyasztás? Mert bizony akik 100 körül kapnak kézben, azok ugye annyival kevesebbet költenek, a "gazdagabb" réteg meg nem vesz több üdítőt, meg pizzát hétvégente, mint szokott, hiszen a fogyasztásuk kábé maximalizálva volt a fizetésükből adódóan, ergó mire fel volt az egész?

capacete 2012.11.11. 22:29:19

@BenFranklin: Maga ostoba agymosott troll!
Ha valakit megfosztanak a tulajdonjog gyakorlásától állami eszközökkel, az bizony államosítás.

Ha tudna angolul, akkor el tudná olvasni, hogy pártja és kormánya hogyan szegte meg a nemzetközi jogot a ferihegyi repülőtér államosításakor: icsid.worldbank.org/ICSID/FrontServlet?requestType=CasesRH&actionVal=showDoc&docId=DC648_En&caseId=C231

Hála az ilyen bégető birkáknak, 3-4 év múlva hasonló ítéletekre számíthatunk pl. a pécsi vízközmű kapcsán.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 22:30:36

@Gábor217: Meg a lényeg hogy ők jól járnak.
Én hülyének néztem viktort,mikor hazaárulózott de most ő a hazaáruló a szememben.

tass-tass 2012.11.11. 22:30:59

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Valahogy pont vityáék alatt nem voltak robbantgatások sem ha jól tudom.
Milyen érdekes.... "

A rómaiak kilátástalan harcot folytattak a tengeri kalózokkal. Hosszú harc után aztán megegyeztek (Róma fizetett a kalózoknak), és többé nem voltak kalóztámadások. Virágzott a kereskedelem. (Nézd meg a Róma sorozat II. évadját, érdekes dolgok vannak benne vagy olvasd el ezt mindentudas.hu/elodasok-cikkek/item/132-hogyan-gy%C5%91znek-a-provinci%C3%A1k?-a-fogs%C3%A1g-c-reg%C3%A9ny-t%C3%B6rt%C3%A9nelmi-h%C3%A1tter%C3%A9r%C5%91l.html)

Ha igazak Pintérről a híresztelések, akkor most is ez történt.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2012.11.11. 22:32:23

a teszthez még:

a felsőoktatás kérdése erősen nevetséges kategória - legalábbis ilyen válaszlehetőségekkel...

ennél azért jóval több alternatív lehetőség is lehetne, pl. fizetős oktatás, de átlagembernek is tűrhető havidíjakkal, etc. Ez a két lehetőség így semmit nem ér/jelent.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 22:35:44

@unrealnoise: Ez túl logikus,és jó lenne nekünk.
Tehát nem kell!

Kámasuka 2012.11.11. 22:36:42

@capacete: Még szerencse, hogy a ferihegyi repülőtér Magyarországon van, így a nk-i jog nem vonatkozik rá, amit így nem sérthettek meg.

A második érdekes ingyenlecke neked, hogy a nemzetközi jog közjog a tulajdonjog pdig a magánjogba tartozik, bár kétlem hogy tudnád mi a különbség.

Örülök hogy segíthettem.....:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 22:37:49

@tass-tass: Nem is tudom miért hívják Don Pintérnek.:))
Vagy Don Alessandronak.:))

hackbard.celine 2012.11.11. 22:39:25

@J.László: aham, és hogy is volt az a szemkilövetős toposz? A svejci gumilövedék a narancshályogot is gyógyíccsa? :)

Jack Torrance 2012.11.11. 22:42:32

@tass-tass: ha igazak Pintérről a híresztelések, akkor ő csak átveszi az üzleteket. Azaz nem a bűnözést szünteti meg (lásd kalóztámadások), hanem a saját konkurenciáját.

capacete 2012.11.11. 22:43:22

Te ostoba troll, miért beszélsz olyan kérdésekről, amikhez nem értesz, illetve miért nem konzultálsz angolul beszélő ismerőseiddel először, akik a linkbe tartozó ítéletből kiokíthattak volna?

1. A tulajdonjog emberi jog, amit számos nemzetközi egyezményben védenek.

2. A nemzetközi befektetők tulajdonhoz való jogát általában országok közötti kétoldalú beruházásvédelmi egyezményekben védik, jelen esetben a Magyarország és Ciprus között kötött egyezményben. (Gyengébbeknek: NEMZETKÖZI egyezmény.)

3. Az egyezmény értelmében a befektető és az állam közötti jogvitákat az International Center for the Settlement of Investment Disputes előtt kell eldönteni.

4. A választottbíróság a nemzetközi KÖZJOG befektetésvédelmi szabályait alkalmazta.

5. Tényleg olyan nehéz rákattintani a linkre, elolvasni az ítéletet, ahelyett, hogy jogi negyedműveltséget próbálnád fitogtatni, és így házhozmenni a lóf...ért?

J.László 2012.11.11. 22:44:28

@hackbard.celine:
Hát igen. Ez egy igazi újlipótvárosi entellektüell döbbenetes IQ kiszólás.

Netuddki. 2012.11.11. 22:45:28

Na, most már elárulhatod, hogy a bajnai kitöltötte-e a tesztedet és mit ikszelt be...
:P

Quadanium 2012.11.11. 22:45:51

Én az átlagbérnél jobban keresek és van 3 gyerekem.
Szja és gyerekkedvezmény
Ha ezt eltörli a Gordon és az MSZP/SZDSZ, akkor az elsők között leszek, aki elzavarja megint.
Családtámogatás:
Ja, hogy nincs gyereketek, ki fog titeket ápolni öreg korotokban? Ki fog kiszolgálni titeket a boltban, ki fogja a hajatok vágni, ki fogja az internetet bekötni? Arabok, kínaiak, ki? Hülye buzik kellenek nekünk, mi? Mert az a menő!
16%:
Ha én 3x annyit keresek, mint más, akkor 3x annyi adót fizetek, nem? 3x annyi szolgáltatást kapok az államtól? A fenét! Miért fizessek még többet?
Magánnyugdíj pénztár:
Helyesen tette a Fidesz, rohadék AXA semmi nyereséget nem tudott felmutatni sok év után, csak lenyúlták a pénzt. Akkor inkább az állam nyúlja le és fizesse a szüleim nyugdíját belőle, hogy ne kelljen megint kölcsönt felvenni az országnak.

tass-tass 2012.11.11. 22:49:38

@Jack Torrance: "Csak arra figyeltem fel, hogy összesen 2 kormány volt, ahol nem voltak _nagy_ tüntetések (Orbán alatt azért már volt pár), Bajnai és Orbán, és nagyon különbözőképpen beszéltél róluk."

Talán csak januárban az Operánál voltak többen a kormányellenes tüntetők az utcán, mint OV hívei. Na de a Békemenet helyre tette őket.

Bajanit azért nem utálták az utcán, mert mire az intézkedései begyűrűztek volna az érintettekhez, már megbukott. Gyakorlatilag csak azért lett miniszterelnök, mert nála értelmesebb emberek nem vállalták el.

Én még sosem voltam tüntetésen, választások előtti falugyűlésen is csak Medgyessyt, Kunczét, és OV-t láttam élőben beszélni és azt kell mondjam, mindhárman megnyerők és szimpatikusak voltak. Igaz akkor még nem voltak ilyen helyek, mint ez a blog, ahol nem lehet elfogadni, hogy az élet nem csak fekete vagy fehér lehet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.11. 22:50:34

Mennyi itt is a friss nickneves fideszbirka....

hackbard.celine 2012.11.11. 22:51:09

@J.László: mielőtt az egódról nagy hirtelen rázuhannál az IQ-dra, szerintem fejezzük be a személyeskedést! :)
Lacika, inkább arról mesélj, hogy mi is a helyzet ezzel a költségvetésnek nevezett fantazmagóriával?
760 Mrd ide vagy oda? Mit mond erről a Párt?
Mesélj, isszuk a szavaidat. :)

Netuddki. 2012.11.11. 22:52:18

@huttinger: "Mondjuk például visszamenőleg kérdezzétek már meg, hogy az ellenzékben tett ígéretei hová tűntek el?"

Hova tűnt volna? Sehova! Mindet betartotta, mivel nem ígért semmit. Biankó szavazták meg neki a zemberek a 2/3-ot. Ez volt a megélhetési lesgólja. Nem vették észre és erre hivatkozva most röhög az országon, és azt csinál amit akar, a birkák meg csak lesnek...

tass-tass 2012.11.11. 22:54:30

@Jack Torrance: "ha igazak Pintérről a híresztelések, akkor ő csak átveszi az üzleteket. Azaz nem a bűnözést szünteti meg (lásd kalóztámadások), hanem a saját konkurenciáját."

Emgem, mint jóravaló polgárt ez nem tud érdekelni. Csak az érdekel, hogy a járdán tilosban parkoló böhöm nagy fekete autó mellett el merjek-e menni, vagy keressek egy másik utcát.

J.László 2012.11.11. 22:55:59

@hackbard.celine:
Mi egyszerű magyar emberek azt hallgatjuk 23 esztendeje, hogy ti mekkora elképesztő zsenik vagytok.

"aham, és hogy is volt az a szemkilövetős toposz? A svejci gumilövedék a narancshályogot is gyógyíccsa? :)"

E lenyűgöző érvelésre nagyot néztem, pedig már magam is majdnem elhittem, hogy ti vagytok a só a levesben. Köszönöm szépen, hogy az utolsó pillanatban meggyőztél.

Jack Torrance 2012.11.11. 22:57:09

"Talán csak januárban az Operánál voltak többen a kormányellenes tüntetők az utcán, mint OV hívei. Na de a Békemenet helyre tette őket."

De az eredeti kérdés nem az volt, hogy mikor voltak többen Orbán elleni tüntetésen mint mellettin, hanem hogy volt tüntetés, vagy nem. Márpedig Orbán ellen már nem is egy volt. És még várható pár.

hackbard.celine 2012.11.11. 22:57:28

@Quadanium: hazudsz. Ez ilyen egyszerű.
Ha valóban lenne 3 gyereked, akkor napi szinten látnád, hogy a bölcsi, ovi, iskola, középsuli, egyetem költségei többszörösen viszik el a nem létező reálkereset növekedésedet.
Hogy van pofád ehhez a cinikus kamuzáshoz? Szégyen.

huttinger 2012.11.11. 23:01:16

@kovi1970:

Azért van ott mit számon kérni!
Például ugye évekig házalt a TB járulék 10% pontos csökkentésével. Hol van ez?

Meg ugye még 2010. elején teljes testével a több kulcsos adó mellett volt. Mi lett belőle?

Meg ugye lenépszavaztatta az országot az ingyenes felsőoktatás mellett. Hová tűnt?

program2010.fidesz.hu/

Nézd át ezt. Nagyon sok kérdést fel lehet tenni nekik.

Tanácsolom a Nívó blog kedves üzemeltetőinek, hogy hajrá! Tessék a fideszt számon kérni.

Jack Torrance 2012.11.11. 23:02:55

@tass-tass: sajnos, bár robbantás tényleg nem volt azóta, a közbiztonság konkrétan romlott, mióta Pintér van. Előtte sem a robbantások okozták a legtöbb bajt. Ellenben ha valami ok miatt összetűzésbe kerülnék a maffiával (mondjuk eszükbe jutna védelmi pénzt kérni a kisboltomra*), akkor senki nem védene meg, lévén ugyanaz vezeti a rendőrséget, aki a maffiát. Elég szomorú kilátások.

(* nincs kisboltom)

hackbard.celine 2012.11.11. 23:05:31

@J.László: mi vs ti? Ennyire futja a sok nagy eszeskedésből?
Jól is van ez így. Maradj csak "mi", a nemzet meg gondolkozzon inkább egy élhető országban és a tudás alapú felemelkedésben. Nem én találtam ki, hanem egy Széchenyi nevű faszi, aki állítólag a legnagyobb magyar.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.11. 23:07:18

@rurodatu: Az rendben van, hogy ezek voltak az eredmények, de mik voltak tervek? Mert számolási képességekről volt szó :) Az elmúlt években milyen költségvetési tervszámok voltak és mekkora lett az eltérés végül?

Egyébként az államadósságot eddig a legnagyobb mértékben a Horn-kormány csökkentette, de valahogy senki sem szeretne Bokros-csomagot kapni, szóval ennyit az államadósság elleni harcról...

emzéperiksz 2012.11.11. 23:09:40

Miért csak az osztogatásról szól ez a poszt? Miért nem szól a fosztogatásról is? Azért az is volt a Fidesznél jócskán: különadók, illetékek (a fogyasztókra áthárítva), lenyúlt manyup-pénz stb. Lehet, hogy a szocik nem vezettek be 16 százalékos adót, adtak családi adókedvezményt, de a gazdaság motorját jelentő szektorokat sem gyilkolták durva sarcokkal, hogy lehessen cukorkát osztani.

2012.11.11. 23:10:17

Néhány kérdés Bajnai Gordonhoz?

Minek? Ezt a buta arcú újgazdagot csak belerángatták az okt. 23.-i bohóckodásba. Már akkor látszott, hogy semmi kedve az egészhez.
Vergődik az ellenzék, de nem segít rajtuk semmi. Szedett vedett csűrhe Jobbiktól az MSZP-n át az LMP-ig.

tass-tass 2012.11.11. 23:11:28

@Jack Torrance: "ugyanaz vezeti a rendőrséget, aki a maffiát"

Tedd feltételes módba, hogy ne tudjon perelni. Ha nagyon megakar találni, akkor úgyis megtalál.

emzéperiksz 2012.11.11. 23:12:33

@Quadanium: Zavard el, baszki. Magyarországon kb. 200-300 ezer család lehet, amelyik nem lefelé csúszik, örülök, hogy a tiéd ilyen. Önző kis f@&%%!! vagy, hogy ezért élteted a kormányt, miközben egyre többen nyomorognak.

Jack Torrance 2012.11.11. 23:14:37

@tass-tass: természetesen, mindez a "ha igazak a híresztelések" következtetése. Ha nem igazak, akkor ez sem igaz állítás. És amúgy sincs kisboltom.

J.László 2012.11.11. 23:15:07

@hackbard.celine:
Miért vagytok mostanában szerelmesek Széchenyibe? Ez szónoki kérdés volt: "hitel". Ez a ti istenetek. Azt gondolom, persze teljesen nyilvánvalóan tévedek, hogy Széchenyi műve nem arról szólt, hogy kötelező lenne hitelért folyamodni, hiszen anélkül mit sem ér az élet.

A magam részről nem nevezném "faszinak", ez olyan gennyes újlipótvárosi modoroskodás.

Hadd legyek most az egyszer liberális: kíváncsi vagyok, mi játszódik le a fejedben, amikor Széchenyi "fasziról" lököd a rizsát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.11. 23:16:12

@Quadanium: Aki az AXA-t választotta, az megérdemli. A fogyasztói panaszlisták örökös éllovasa, azért jó a piacgazdaság, mert lehet mást választani helyettük. Nekem az Allianz a befizetett összeg + infláció + évente kb. 2% hozamot hozott össze az évek során és ezzel nem biztos, hogy a legjobb eredményt elérő pénztárak között volt.

Az állam nem fizet hozamot, elköltötte a pénz nagy részét és majd az aktuális befizetésekből próbálja finanszírozni a nyugdíjam.
A folyamatosan csökenő gyerekszám és egyre több nyugdíjas mellett sok jóra nem kell számítani, ezért is öngyilkosság a folyamatos, gazdasági növekedést meghaladó nyugdíjemelés.

becsoccsent 2012.11.11. 23:17:41

@Imadom a trapistát: " @becsoccsent: "ugye ugy erted, 8%-kal felemelte az afat" - Önnek teljesen igaza van azt meg felejtsük el, hogy BAjnai 25%-kal emelte az áfát 20-ról 25%-ra, és szavazzunk rá, mi? Baromarcú! "

na megjott a masik seggfej :)

eleve le sem kellett volna vinni 25%-rol, ott nem tortent mas, mint visszaallitotta a normalis szintjere. de vitatkozhatsz is rajta: szerinted magyarorszagon normalis dolog a 20%-os afa?

Frizuravarjú 2012.11.11. 23:19:31

Bajnai egy tehetségtelen, rosszindulatú pöcs. Remélem börtönben rohad meg majd!

tass-tass 2012.11.11. 23:24:39

@Jack Torrance: "természetesen, mindez a "ha igazak a híresztelések" következtetése. Ha nem igazak, akkor ez sem igaz állítás."

Valamilyen pap vagy csák most perelt be néhány kommentelőt neki nem tetsző vélemény miatt. Gondolom neki nincsennek más eszközei :)

Jack Torrance 2012.11.11. 23:30:19

@tass-tass: Pintér eszközeitől (ha maffiafőnök, ha nem) jobban félnék :)

Lacdelo 2012.11.11. 23:34:36

@Frizuravarjú:

Nem Orbánt akartál ínrni?

Nekem egyre szimpatikusabb Bajnai. Minèl jobban szidja a Fidesz, nekem annál jobban szimpatikusabb.

A sok fideszes, hogy remeg Bajnaitòl. Egy hèt alatt 14%. :)

Együtt 2014! Nem kell mèg egy "elmùltnyócèv".

zotyesz11 2012.11.11. 23:42:06

@Gábor217: Igazad van.
Rossz helyre írtam az idéző jelet.
(Viszont az előző rendszerhez képest szerintem ugyanúgy vannak államilag finanszírozású helyek, mint azelőtt.)
De abban tökkéletesen igazad van, hogy a felsőoktatás költséges, mind a diákok mind az állam számára. Az oktatók bére, az infrastruktúra működtetése, a hallgatók lakhatása, fogyasztása mind -mind pénzbe kerül.
Ergo nem ingyenes...

@nu pagagyi: Torz a 16%-os egy kulcsos adó rendszer?
Lehet...
- Recessziós, recesszió közeli helyzetben nem produkál akkora SZJA adóbevételt, mint a több kulcs.
Ez tény.
De nekünk az a célunk, hogy adott igazságossági szisztéma mentén a lehető legtöbbet sajtoljuk ki a magyar személyi jövedelmekből?
Mert szerintem ez nem biztos, hogy olyan jó ötlet...

- A 27%-ra emelt áfával együtt visszafogja az alacsonyabb keresetű réteg fogyasztását?
- Úgy tűnik.
Rossz-e ez nekünk?
Nem biztos.

Adójóváírás, minimálbér adómentessége:
Igen szerintem hiba lenne visszaállítani.
- Bonyolultabb. Egyszer befizetem, papír munkázok, majd valamikor visszakapok valamennyit.
- Szerintem a lehető legtöbben dolgozzanak és minden munkavállaló fizessen adót. A minimálbéres is. Ne zsebbe kapja.

Én a fogyasztás kérdésében az Orbán Viktor véleményét osztom, miszerint az előző ciklusban az alacsonyabb keresetűek fogyasztását a magasabb jövedelműekkel fizetették, emellett az előbb említett réteget fogyasztási hitel felvételre biztatták, ami például a deviza meg más hitel problémákhoz a lakosság eladósodásához vezetett.
Ráadásul
Az a fogyasztás rontotta a külker mérleget, mert ugye hitelből vett plazma tévére, meg hasonló import árúra fordítódott. A pénz nagy része szépen kivándorolt az országból.

- A gazdagok basznak fogyasztani, pedig a 16% többet hagy náluk.
- Ez is igaz.
Viszont megtakarítanak. A magyar gazdaság régi problémája, miért nincsen a lakosságnak jelentősebb megtakarításai? Hol a magyar tőke?
- A társadalom jó részének nem volt divat a spórolás, illetve megtakarítás. Persze a tehetősebbje azért megtakarított...
Külföldön.

Martian (törölt) 2012.11.11. 23:52:52

"Újraindítanám a magánnyugdíjrendszert"

WTF..? az a magányugdíjrendszer, amit saját magam fizetek, mindenféle járuléktól függetlenül, ez mindig is működött, ma is működik.

Az állami járulékok átirányítása magánnyugdíj pénztárakba (akár visszamenőleg) büntetendő is lehetne... akik kitalálták, gyakorlatilag a hűtlen kezelést hozták be a törvénybe.

Sherlock_Holmes 2012.11.12. 00:02:30

Gazdasági szakemberként kérdezném: "Szexhirdetés ez amúgy?!" = "Kormány által pénzelt blog ez amúgy?!". Az elfogultság kb. a 3. pont környékén nyilvánvalóvá vált egy objektív szemlélődő nézőpontjából, többet köszönöm nem kérek ebből a "nívó"-ból...

delano 2012.11.12. 00:21:11

@mindig igazamva: Ezek kurva jó kérdések. Egyrészt jogosak, másrészt még mindig röhögök. :)

kivisziat 2012.11.12. 00:22:30

Hertelendi2012.11.11. 21:54:59

Íme a tettenért csúszatások impozáns tárháza.

1.) Orbán nem a kemény magban tűnt fel a Fradi-pályán, hanem az oldal-lelátón, ahol a konszolidált, idősebb szurkolói korosztály foglal helyet. A kemény mag -- amint azt mindenki tudja, aki kettőig tud számolni és valamennyire is tisztában van a magyar foci ügyeivel -- a Nagyvárad tér felöli kapu mogött szurkol.

2.) Az ominózus meccs, amelyen Orbán is megjelent, az NBI-ből éppen akkor kizárt Fradi történelmének első NBII-es mérkőzése volt --- a magyar labdarúgás sajátos társadalmi eseménye, amelyen sikk volt résztvenni, amit az is jelez, hogy annyi néző azóta sem volt az Üllői úton, beleértve a Fradi-Dózsa (sic!) derbiket is.

3.) Mivel egyébként hazánkban a labdarugó-bajnokságokat vízkeresztkor, március 15-én, május 1-jén és az aratás első napján szokták megkezdeni -- ugye Hertelendi? :D -- a szezonkezdetet az MLSZ nyilvánvalóan az akkor ellenzékben lévő Fidesz aknamunkájának eredményeként tette őszre, az októberi sajnálatos eseményekhez ilyen közelre.

Na, ennyit a Hertelendi típusú ballibbantak hitelességéről, tárgyszerűségéről és elmeállapotáról.

Szánalmas...

owlkin 2012.11.12. 00:33:04

Milyen szánalmasak vagytok : ))))
tényleg jó érzés néha olvasni az "intelligens véleményeteket", mire én elhúztam ti majd csak töritek a fejeteket, hogy miért magyarország?? miért?? miért mindig mi ?:DDD
a legjobb visszaigazolás egy ilyen kommentfal, mert itt tényleg az összes jobbágy beszól valami nagyon okosat :D

FeroxX 2012.11.12. 01:01:49

"Ön mit gondol a felsőoktatási rendszerről?"

ez nagyon ki van sarkítva, kéne még 1-2 választási opció!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.11.12. 01:03:24

"nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét?"

mivel a zindex oldalara is ez az idiota kerdes ment ki akkor pontositanek!!!

ez a 40 ev ugy tortent, hogy valaki beböfögtea fidesz vezerkarabol (valszeg Orban), hogy milyen faszan hangozna ha ezt is bedobnak a kampanyba / koztudatba
elozetes szamitasok szerint ez par ezer embert erinthetett volna es szepen mutatott, ekkor kezdodtek el a talalgatasok a KORULEMNYEKKEL kapcsolatban, ugymint 3 ev / gyerek utan jar-e, illetve az egyetemeni evek utan jar-e
ugye arrol beszelunk hogyha egy orvos szult 3 gyereket, akkor mar akar 25 evnyi munkaval elmehetett volna, ebbol HASRAUTESSZERUEN es igazsagtalanul a gyerekek utan jaro "munkaviszonyt" szamitottak bele!!!
pedig pl. az nem igazsagos, hogy par even belul leviszik 2 evre a gyerekek utan jaro munkaviszonyt viszont bennmaradnak a rendszerben olyanok, akik felmarkoljak utana a penzt
szerintem ez az egy kerdes sokkal tobbet szamitana, hogy kepesek-e a szerzett jogokat ALKOTMANYBAN elrendezni, hogy ne legyen nehany kiveteles reteg mint pl. a kamu roki nyuggerek akik anno 90es evek elejen mentek el jol kereso feketemunkaba...

Kopi3.14 2012.11.12. 01:13:06

Gyakorlatilag egyetlen pontban tudtam szavazni, az összes többinél számomra egyik opció sem elfogadható.

2012.11.12. 01:39:53

@ccactus: "Viszont vannak munkaigényesebb, kevésbé gépesíthető mezőgazdasági munkák is. Ez lehetne a vidék kitörési pontja."
Közismert, régi hazugság ez. Még azoknak a romániai cigányoknak se kitörési pont, akik ezeket a munkákat végzik. Merthogy nem aranyművesi kézművesség a mezőgazd., hanem kapálás, gyomlálás. Valamint: meglepődnél, mimindent lehet gépesíteni.

Kámasuka 2012.11.12. 02:29:11

Az én kérdésem az lenne, Bajnai Gordonhoz:

1.Miután az elmúlt étized legnagyobb minuszos GDPje(6,7) tiszavirágéletü miniszterelnökségére esett, ahogy egy komoly adag hitelfelvétel is, mégis milyen alapon szeretné megmutatni az eddig csak pluszos GDP növekedést hozó kormánynak, hogyan kellene jól csinálni?

2.Milyennek érzi a kapcsolatát Gyurcsány Ferenccel, aki karrierjét mindig segítette? Mit szól ahhoz a sikerhez hogy együtt még az EU könyvelőit is sikerült átvágni egy időre, szintén elsőként a magyar kormányok közül?

3. Kikkel képzeli el a kormányzást, ki lesz a stáb és a mögötte álló parlamenti többség? Fekete lyukakból előlépő 'független szakértőket' kell itt elképzelni, vagy Kunczét, Draskót, Gyurcsányt, Mesterházyt, Demszkyt, Hagyót?

Kérem határolódjon el mindőjüktől és önmagától is, ha lehet.

Quadanium 2012.11.12. 03:05:00

@hackbard.celine: anyád hazudik. 3 gyerekem van két óvodás és egy iskolás.
Nem veszik el a reálkereset növekedést, nem jól számolsz te barom, pont hogy neked nincs gyereked.

Quadanium 2012.11.12. 03:06:33

@emzéperiksz: nem fogom elzvarni, mert nem nyernek, egyszer már úgyis megtettem.

Quadanium 2012.11.12. 03:09:36

@online távmunkás: ja te agyatlan hülye.
Engem nem az AXA-ba kényszerítettek belépni, hanem a Winherthur-ba, amit megvett valamelyik másik, amit megvett az AXA.
Nesze neked majomkám.
Rohadjon meg mind. Nagyon jó húzás volt a pénzek átvétele.

val 2012.11.12. 04:06:19

"Néhány kérdés Bajnai Gordonhoz"

A magyar libatenyésztési ágazattal mit kíván kezdeni?
A Wallis csoport fogja-e üzemeltetni a magyar kórházakat is?

Ugye jó sok hitelt tetszik majd felvenni?

Ha esetleg bedől a magyar állam, akkor is azt fogja-e nyilatkozni, mint a Hajdú-Bét csődöltetése után:

"Sajnálom." (Közben milliókat számolva) "Nem értettünk hozzá." (Ehhez hülyegyerek fejet vágva)

röhögő 2012.11.12. 04:27:23

@val:
mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-422201

"Helyreigazítás
MN

2007. november 29., csütörtök 00:00

Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával."

röhögő 2012.11.12. 04:29:36

@BenFranklin: Az a minuszos GDP akkor volt, amikor az egész világ az utóbbi évtizedek legnagyobb minuszos GDP-jét produkálta.
A hitelt pedig a lejáró hitelek fizetésére fordította, az MNB tartalékban van, meg MOL-t vett belőle a Fidesz.

röhögő 2012.11.12. 04:30:52

@BenFranklin: No meg ha Bajnai 19933 milliárd adóssággal adta át a kormányzást, most meg 20600 milliárdon állunk, akkor hol a manyup 3000 milliárdja?

röhögő 2012.11.12. 04:32:06

@ccactus: "Viszont vannak munkaigényesebb, kevésbé gépesíthető mezőgazdasági munkák is. Ez lehetne a vidék kitörési pontja. "
- A mezőgazdaság a GDP 3 százalékát adja. Na erről ennyit!

röhögő 2012.11.12. 04:34:21

@owlkin: Lehet hogy jobbágyok vagyunk, de nem bevándorlók.

röhögő 2012.11.12. 04:35:26

@kivisziat: Mi az a ballibant te szánalmas? Szerintem megfogalmazni sem tudod.

röhögő 2012.11.12. 04:37:03

@kivisziat: Szerinted számít az politikai felbátorítás szempontjából hogy hány méterre űl a kemény magtól egy Fradi meccsen? Hány méteren nem működik már? 50? 100?

röhögő 2012.11.12. 04:38:22

@Martian: A Fidesz is fizette 1998-2002. Miért nem tettek ellene semmit?

lujo22 2012.11.12. 04:39:19

egyelőre én sem tartom aktuálisnak a szakmai programok részletes megvitatását. az ellenzék annyira széttagolt, ha ilyen részletekbe belemennek, soha nem fognak eljutni a közös nevezőig, h ezt a kormányt le kell váltani, és az életet normális kerékvágásba visszaterelni.
Orbánék csapdája másképp nem kerülhető meg, csak úgy, ha választási szövetség győzelme után, visszaállítva a jogállamiságot, új választást írnak ki. Azután a politikai súlyának megfelelően tudja mindenki az érdekeit érvényesíteni

röhögő 2012.11.12. 04:41:12

@Jack Torrance: Én a helyedben nem írogatnék Pintérről. Mellesleg bármit lehet róla feltételezni, attól még szerintem messze legjobb rendőri vezető.

röhögő 2012.11.12. 04:44:44

@Quadanium: viszik el írt.

"Ha valóban lenne 3 gyereked, akkor napi szinten látnád, hogy a bölcsi, ovi, iskola, középsuli, egyetem költségei többszörösen viszik el a nem létező reálkereset növekedésedet. "

- Tanulj meg olvasni!

röhögő 2012.11.12. 04:46:08

@J.László: Szerintem az játszódik le a fejében, hogy te egy fasz vagy. Ahogy az enyémben is.

röhögő 2012.11.12. 04:47:57

@Quadanium: "Magánnyugdíj pénztár:
Helyesen tette a Fidesz, rohadék AXA semmi nyereséget nem tudott felmutatni sok év után, csak lenyúlták a pénzt." - Ebben viszont tök igazad van. Csakhogy az adósság Bajnai után is nőtt. Akkor hol a 3000 milliárd manyup?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.11.12. 04:51:53

@ccactus:

Melyik az az aspektusa a társadalom- és szociálpolitikának amelyik független a gazdaságpolitikától?

röhögő 2012.11.12. 04:51:57

@veracity: "Összeadni sem tudnak, nem még kivonni!"
- Na te nagy fejszámoló! Ha Bajnai távozásakor az adósság 19933 milliárd volt, most meg 20600, akkor hova lett a 3000 milliárd manyup pénz?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.11.12. 04:56:35

@hackbard.celine:

"Ha ok-okozati összefüggést keresel, akkor Occam borotvája a legjobb magyarázat:"

Occam Borotvája nem magyarázat, hanem módszer arra, hogy több lehetséges magyarázat közül melyiket válasszuk (ti. a legegyszerűbbet).

Quadanium 2012.11.12. 05:22:54

@röhögő: viszik el ok, úgy értettem én is.
De ez a kutya lehazugozott holott igazat írtam.

Nem viszik el a reálkereset növekedésem a megnövekedett árak.
Ez tény, tudom, látom.

Számoljátok már ki, hogy az egykulcsos adó miatt mivel költök többszörösen többet a gyerekeimre mint azelőtt?

Quadanium 2012.11.12. 05:26:31

@Quadanium: helyesen: a nálam maradt többlet pénzt miért költöm el többszörösen?
Lehet megnőtt a család kiadása havi 10000 forinttal, de az egykulcsos hozadéka kedvezőbb.
Mi ez a többszörös bukás rizsa? Ti hazudtok, nem kicsit, nagyon.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2012.11.12. 05:29:50

Az összes kérdés arra vonatkozik, hogy csak kicsi vagy nagyobb kommunizmust szeretnénk, és hogy mennyire nyúljunk bele a másik ember pénztárcájába anélkül, hogy forradalmat idéznénk elő.

Inkább fel kellene ébredni végre, mert a kommunizmus sohasem működött ill. csak addig, míg elvettek mindent a gazdagoktól, de érdekes módon a szegények, akik tapsikoltak mindehhez, nem lettek gazdagabbak.

Quadanium 2012.11.12. 05:47:44

@röhögő: Persze hogy nőtt az államadósság. Gyenge a forint.
És miért gyenge a forint? Mert a külföldi érdekcsoportok szívatják Orbánt, ezzel együtt bennünket is. Csak mert nem csak az emberektől vesz el pénzt, hanem bankoktól, nagy külföldi cégektől.
Amilyen költségvetési hiányt megengedett Brüsszel nektek, azt most 0,1%-ra pontosan követeli.
Na meg a sorozatos leminősítések ugye? Pénzügyi fegyverek ellenünk.
Na ezért nő az adósság még mindig.
És ha Bajnai jönne (nem lesz ilyen),ő újabbakat venne fel. Ehhez ért, tudjuk jól.
A jó gyedül az lenne, hogy valószínűleg mosolyogva hátradőlne a nyugat és lazítana a nyomáson. De a nagy nyugalomban szépen eladná a házad is ez a Bajnai gyerek úgy, hogy nem is vennéd észre...

nemecsek ernő áruló 2012.11.12. 06:09:44

Az utolsóra nem szavaztam, mert nincs mire. Nem támogatom a fidesz által elképzelt rendszert a legkisebb mértékben sem, viszont az ingyenes felsőoktatást egy baromságnak tartom.

Hozzám a 2008-as modell áll legközelebb: mindenki fizessen egy magyar jövedelmi viszonyokhoz képest megfizethető tandíjat (55 ezer félévente BSc, 85(?) ezer félévente MSc szakon) az utóbbi összegben nem vagyok biztos, hogy annyi volt-e, nem ez a lényeg.

A legjobban tanuló 20% pedig karonként felosztva tandíj-mentességet, és ösztöndíjat kap.

Ez igazságos rendszer volt. A fideszé nem.

Aki az oktatásba nem fektet be, a jövőt teszi tönkre!

kalapocska 2012.11.12. 06:22:35

@Quadanium: haha oh azok a kulfoldi erdekcsoportok, legnayobb szorakozasuk Orban szivatasa. Elkepzelem hogy dorzsolgetik a markukat es vacilalnak hogy melyik orszagot szivassak a sok kozul.
Osszeeskuves elmeletekbol is csak egy ilyen tok hulyeseget tudtal kitalalni?
Na es ha az ufok szivatjak Orbant? Vagy Feketeerdei albino boszorkanyok rontassal?

nemecsek ernő áruló 2012.11.12. 06:23:36

@Quadanium: A felesleges dolgokat kihúztam.

"És miért gyenge a forint? mert bankoktól, nagy külföldi cégektől [vesz el pénzt]"

Ha nem esik le neked, ebben mi a gond, szerintem ne szólj hozzá gazdasági tárgyú témákhoz.

val 2012.11.12. 06:50:29

@röhögő:
hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. vezérigazgatójaként dolgozott. Feladata a befektető cég átszervezése, hatékonyabbá tétele és a befektetések kezelése volt.

www.korrupedia.hu/index218c.html?title=Hajd%C3%BA-B%C3%A9t

Újabb gyanús részletek

Miközben beszállítóit már alig fizette a Hajdú-Bét, addig 2003 végén, a Bajnai Gordon által vezetett Wallis érdekeltségéből gátlástalan módon szivattyúzták ki az ingó és ingatlan vagyont. A Magyar Nemzet birtokába jutott, 2003. december 8-i közgyűlési jegyzőkönyvének tanúsága szerint a részvényesek ellenszavazat nélkül úgy döntöttek, hogy cégük 125 millió forintos kölcsönt nyújt az egyébként stabil anyagi háttérrel rendelkező Wallisnak, továbbá 180 millió forintos hitelkeretet is biztosít a Bajnai Gordon által vezérigazgatott társaságnak. Hogy miért hitelezett mintegy 300 millió forintot a végnapjait élő Hajdú-Bét a Wallisnak, nem tudni

Problem? :)

röhögő 2012.11.12. 06:53:15

@val: Elég baj ha nem éred fel ésszel, hogy a bíróság által elrendelt helyreigazítása az MNO-nak, hitelesebb mint a wikipédia.
A probléma a te intelligenciáddal és csőlátásoddal van.

röhögő 2012.11.12. 06:54:55

@Quadanium: Látom a logikával és matematikával hadilábon állsz. Attól még hol a 3000 milliárd?

röhögő 2012.11.12. 06:56:39

@Quadanium: A leminősítéstől még nem nő az államadósság. Max a majd fizetendő kamatok.

röhögő 2012.11.12. 06:57:32

@Quadanium: Lehet neked nem. De a többségnek igen.

val 2012.11.12. 07:02:08

@röhögő: Elég baj az, hogy olyan próbál velem vitatkozni, aki a saját beböfögését sem érti.

"a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;"

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

"2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. vezérigazgatójaként dolgozott. Feladata a befektető cég átszervezése, hatékonyabbá tétele és a befektetések kezelése volt."

Olvasni és számolni tudni kell. Keresd az ellentmondást!

Hertelendi 2012.11.12. 07:02:56

@félázsiai nemecsek ernő áruló: Ha észrevetted a fidesz ide nem akadémikusokat küld kommentelni. Azok az emberek kerülnek ide, akiket szellemi kapacitásuk miatt máshol nem tudnak használni, viszont a birkameneten való részvételüket valahogy jutalmazni akarják. Eléjük tolják a brossurát, ők meg szolgai módon bemásolják. Ha konkrét kérdéseket teszel fel nekik, megzavarodnak és akkor jön a szemkilövés és a liba. Akár selmeczi (kifli) gabikát, vagy rogán (gülüszem) tónikát hallanám

midnight coder 2012.11.12. 07:12:08

@röhögő: Azért lenne kevesebb pénz a rendszerben, mert a biztosítók kivennék a saját működésükre. És azért lenne szarabb a szolgáltatás, mert valójában kizárták a rendszert.
Gondold át: ha a befizetés fix, akkor a biztosítóknak árversennyel nem kell fárasztaniuk magukat - neked mint polgárnak tökmindegy hogy melyiket választod - hacsak a szolgáltatás színvonala el nem tér. Csakhogy, a területi alapon szerveződés ezt a lehetőséget is minimalizálta.

Ráadásul az igazi baj _minden_ piaci betegbiztosítási rendszerrel az, hogy tipikusan nem az a befizető aki a felhasználó. Egy egészséges 20-30-40 éves, dolgozó polgárnak az a biztosító jó, ahol befizetsz havi 1000 forintot és cserébe kiveszik a vakbeledet ingyen ha úgy adódik. Aki igazából rászorul a rendszerre mint felhasználó az az 50+ korosztály - ők viszont már max. 20 évig befizetői a rendszernek - már ha van munkájuk. Nekik a minél magasabb színvonal bármi áron az érdekük. Ezt elég nehéz összehozni, pláne egy olyan környezetben, ahol az átlagpolgár _joggal_ nem bízik abban, hogy az a cég akivel ma szerződést köt, 10 év múlva is a piacon marad.

peti6 2012.11.12. 07:14:08

Mit kell ettől a szerencsétlentől kérdezgetni, hisz még a parlamentbe sem kerül be......Mindegy lenne, ha a sarki fűszerest kérdeznék....

midnight coder 2012.11.12. 07:17:25

@online távmunkás: Nem. Ha visszanézed a statisztikákat, a rendszerváltás óta egyedül az első Orbán kormány az, aminek a 4 éves ciklusa alatt csökkent a GDP arányos államadósság. De ott is csak a GDP arányos, maga az összeg soha nem csökkent csak nőtt.

midnight coder 2012.11.12. 07:18:19

@peti6: Ebben azért elég nagy szerepe volt annak is, hogy nem is indult...

Hertelendi 2012.11.12. 07:21:06

@peti6: Okos, nagyon okos...milyen volt a birkameneten? nem fáztál?

KaPé 2012.11.12. 07:28:51

@emzéperiksz: "Magyarországon kb. 200-300 ezer család lehet, amelyik nem lefelé csúszik"
És ezért azokat is le kell húzni, igaz? Ez a magyar virtus, aki kicsit kikapaszkodik, azt visszarángatjátok a mocsárba. Én is hasonló cipőben járok, jól jártam az egykulcsossal és a családi adókedvezménnyel. Ha valaki ezt elveszi, akkor itthagyom a porfészket, ahol 10 nem dolgozót kell eltartanom még a családomon kívül. Szerencsére az én szakmámmal napok alatt fogok állást találni bárhol a világon. Aztán majd ha az utolsó "gazdag" is elmegy, megehetitek egymást, mert senki nem fogja fenntartani az államot.

midnight coder 2012.11.12. 07:31:58

@lujo22: "Orbánék csapdája másképp nem kerülhető meg, csak úgy, ha választási szövetség győzelme után, visszaállítva a jogállamiságot, új választást írnak ki."
Az ellenzék széttagoltságához Orbánéknak a világon semmi köze. A fő gond az, hogy az MSZP maga széttagolt. Az igazi elkúrás ezen a téren anno a Horn kormány létrejötte volt. Volt anno egy erős SZDSZ ami kommunikációjában egy erős _jobboldali, liberális_ párt volt, az egyik fő hívószavuk a régi komcsik leváltása volt. És voltak a régi komcsik. Na, ezeknek nem lett volna szabad összefeküdni. A végeredmény ? A liberósok egy fele átment a FIDESZ táborába, és mostanra már nem annyira szeretik a liberót, más fele pedig beolvadt az MSZP-be és azon belül marják egymást.

Igazából az ideális helyzet az lenne, ha tiszták lennének a frontvonalak: lehetne egy múltba révedő társaság - ez a Jobbik és a FIDESZ egyik fele, lehetne egy modern neokonzervatív párt - ez az MSZP egyik fele és a FIDESZ másik fele, és lehetne egy csapat komcsi, ez az MSZP másik fele.

A neokonzervatív pártnak lehetne a feje Bajnai - és ez is lenne, ha anno nem borul össze az SZDSZ és az MSZP. De ez a vonat már elment.

Ráadásul a demokratikus választási rendszer következményeképp Bajnaiéknak ekkor sem lenne sok esélyük. Ugyanis a nép szavaz, a nép nagy része pedig az elosztási rendszer kedvezményezettje, és nem befizetője - és egy effajta neokonzervatív erőnek köztük aligha lenne sok támogatója.

nu pagagyí 2012.11.12. 07:32:25

@midnight coder: Elfelejtetted a Horn-kormányt. Ők valóban csökkentették abszolút és százalékos mértékben is a hiányt. Fenntartható pályára állították az országot, amit az utánuk következő Orbán- és a Medgyessy-kormány sikeresen elcseszett.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.12. 07:35:16

@KaPé: Jahogy te a 9 purdé mellett még fenntartod az államot is ?

Inkább húzzál el, hátha nyugaton támogatják a nagycsaládos alkalmazottakat.

És hagysz egy állást az 500 ezer munkanélkülinek...

Hertelendi 2012.11.12. 07:37:13

@KaPé: Szép amiket irkálsz, alig nyalod orbán seggét, a nagyképűségedről most ne is beszéljünk. Gondolom a nagyszerű szakmádhoz páratlan szaktudás járul. Gondolom keresel most nettó 200-at. Ha tényleg ilyen jó a szakmád "a világon bárhol" ennek a tízszeresét kereshetnéd.

midnight coder 2012.11.12. 07:37:34

@kalapocska: Azért van itt pár olyan liberós komcsi akinek még igen jó a kapcsolata bizonyos külföldi körökkel. Ráaadásul, ezeknek a köröknek is sokkal jobb, ha az a téma az EU-ban hogy ez a fránya Orbán mit csinált már megint, mint ha az hogy holnap esik-e szét az eurózóna, vagy kihúzza még egy fél évig. Mert netán még akkor valakiben felmerül az a kérdés is, hogy na de hogy jutottunk idáig a sok okos liberós közgizdász és politikus vezérletével ? Akkor már inkább csesztessük azt a fránya Patást, különben is, a jó budapesti haverok is annyira szeretnék ezt...

midnight coder 2012.11.12. 07:38:36

@nu pagagyí: Nem csökkentették. A négy éves ciklusuk olyan mínuszos volt, hogy a fal adta a másikat. Nézd meg a korabeli statisztikákat.

nu pagagyí 2012.11.12. 07:40:48

@midnight coder: A régi komcsik helyett itt vannak neked az újak. A kommunisták jelenleg a Fideszben tömörülnek.

Az ellenzék széttagoltsága természetes, a világ sokszínű, nem lehet egy skatulyába belegyömöszölni. A Fidesz viszont nem természetes képződmény, az irígység, a félelem és a butaság tartja össze.

Arbet 2012.11.12. 07:42:31

Bajnai pincsi nem őrizgette a libákat, hanem felzabálta őket. Hol volt a nagy elmúltnyócévben a Bajnai kutya nagy világmegváltása? Ezek a mutyipolitikusok mindig csak előre okosak, a jövőben mindent jobban tudnak csinálni, mint ahogy azt a múlt igazolná. Bajnaival visszatér Gyurcsány is. Na az az igazi bukta.

Amúgy meg a 2/3-os Fidesz miért nem záratta ezeket még gulágba és miért engedik, hogy a média foglalkozzon velük egy hasábnyit is? Furcsa mi? Megy az összemutyizás Orbánnal.

midnight coder 2012.11.12. 07:44:25

@Hertelendi: És pont ez most a mi legnagyobb bajunk. Van kb. egy olyan 10%-a a polgároknak akik viszonylag jól keresnek - és ők azok akik nyelvet beszélnek, használható diplomájuk van, és igen, ha nem is 10x, de úgy 4-5x többet keresnének ha egy határral nyugatabbra csinálnák ugyanazt, mint amit itt. Ők az egykulcsos "nyertesei", és ők azok akik a balfékek csesztetése nélkül is tempósan áramlanak kifelé az országból - különösen a fiatalok. És ők azok, akik ha nincsenek az országban, akkor ide max. azok a multik jönnek dolgoztatni, akiknek az indiai munkaerőpiac drága, és akik nélkül a hazai cégek sem lesznek soha versenyképesek - annál is inkább mert a cégek tulajdonosai is jórészt közülük kerülnek ki. És ez az a pont, ahol a balfékek kirohanásai az egykulcsossal szemben igencsak sokat ártanak - azt üzenik, hogy igen, ha itt maradsz akkor te leszel az a fejőstehén, aki el fogja tartani Szabolcsban a Kanalas házaspár következő 5 gyerekét is.

Arbet 2012.11.12. 07:46:23

@nu pagagyí: Az ellenzék is ugyan annyira széttagolt mint a kormány. Itt is MSZMP ott is MSZMP. Orbán KISZ papa, csomó mindenkinek párttagság, mint ahogy az ellenzékieknél a Bajnai kutyánok ott van a korcs ÁVH-s apja. Nincs itt széttagoltság. Mindenki egyért egy mindenkiért! Boldogan élnek ezek az össznépi mutyiban, mi meg csak kapkodtuk a fejünket, hogy hova tegyük az x-et. Most már tudjuk, hogy sehova sem szabad.

midnight coder 2012.11.12. 07:48:27

@nu pagagyí: Ez ostobaság. A széttagoltság pedig az garancia az instabilitásra, a lassú reakciókra, és a rossz döntésekre. Egy ilyen kormány soha nem fog véghezvinni semmit, mert bármit is csinálna, annak egy-két belső erő, akinek a tyúkszemére lépnél vele, azonnal keresztbe tesz. Jó példa erre Megyó, Fletó. Az MSZP utoljára Hornék idején dolgozott hatékonyan, de Horn még tudta a módját, hogy hogyan lehet az egyes tagozatok vezéreinek a tökére lépni.

nu pagagyí 2012.11.12. 07:56:58

@midnight coder:

Megnéztem. Te is megnézheted:
osszefogasazallamadossagellen.hu/az_allamadossagrol

Hornék 90% közeléből 60%-ra vitték le az államadósságot. A költségvetési hiányt ne keverd össze az államadósság alakulásával.

Az államháztartási hiányról is találtam adatot, így néz ki:
www.mfor.hu/cikkek/Komoly_megszoritasok_nelkul_is_teljesulhetnek_a_koltsegvetesi_celok.html

Látszik, hogy az első Orbán-kormány sem sokáig volt fegyelmezett, náluk a Gyurcsány és Bajnai-kormány sem produkált rosszabat arányaiban.

Bafana 2012.11.12. 08:09:22

Úgy futtatják ezt a kis libást, mintha kapott volna akár 1 szavazatot is. 2010-ben állítólag visszavonult a politikától. Vagy csak átugrotta a választási + 1 évet, hogy megint minket boldogítson? Egyszer már a tűz közelébe került egyetlen szavazat nélkül. Igazi demokrata a kis lúdmillás.

apanna 2012.11.12. 08:11:35

@nu pagagyí: "Hornék 90% közeléből 60%-ra vitték le az államadósságot. "

szétverte a szociális rendszert, megszűnt a családi pótlék, és szétprivatizálták a közvagyont.
Milyen szerződés az, ahol garantált a bevétel, és ha nincs elég, akkor az állam kiegészíti. Tiszta EU komfort...

elwood 2012.11.12. 08:13:10

@midnight coder: " A széttagoltság pedig az garancia az instabilitásra, a lassú reakciókra, és a rossz döntésekre. "

ja, ja, az egy elég vacak rendszer. demokráciának hívják. igaz, hogy jobb mint bármelyik más rendszer, de borzalmas.

mennyivel hatékonyabb egy egyszemélyi vezető aki minden döntését rendeletileg átviszi.

Quadanium 2012.11.12. 08:17:27

@kalapocska: Mi van? Nem jött ki az újabb Harry Potter, azt néznéd inkább, butus?

Nem ez a legfőbb dolguk, de nagyon sokan vannak akiknek ez. Kezdve az MSZP és SZDSZ és persze Bajnai külföldi támogatóival.
De eltértünk a tárgytól.

Szerintem ébredj fel, kapcsold ki a gépet, menj ki a városból és végy egy nagy levegőt jót fog tenni.

nu pagagyí 2012.11.12. 08:17:56

@midnight coder: Arra találták ki a demokráciát, hogy a különböző érdekeket egyeztessék és egyik érdek se kerüljön káros túlsúlyba a társadalmon belül. Élni és élni hagyni ez az elv. Az érdekek időben, személyenként és társadalmi súlyuk alapján is változnak. A valódi érdekek csak egy plurális rendszerben kerülnek felszínre, alkalmat adva szövetségekre, koalíciókra, társadalmi párbeszédre. Egy tekintély-elvű rendszer a szőnyeg alá söpri az érdekellentéteket, a vezér elhülyülésével viszont arányosan nő a robbanásveszély. Szerencsére Orbán gyorsan és látványosan hülyült el, így talán nagyobb károk nélkül kimászhatunk abból a zsákutcából, ahová megpróbálja beterelni az országot.

nu pagagyí 2012.11.12. 08:19:27

@apanna: Mégis, miről beszélsz?

apanna 2012.11.12. 08:19:31

@midnight coder: " Ők az egykulcsos "nyertesei", és ők azok akik a balfékek csesztetése nélkül is tempósan áramlanak kifelé az országból "

Nekünk az egykulcsos csak kedvezett, mert nem minimálbérre vagyunk bejelentve, nem feketén dolgozunk. Ez a lényeg, a többi mese.

Mindig voltak akik elhagyták az országot, és ezek akkor is elmennek, ha egyébként jól élnek.
Akkor mit gondolsz az angolokról, akik tömegesen hagyják el az országot, és vándorolnak Ausztráliába?

Quadanium 2012.11.12. 08:20:13

@röhögő: Dehogynem nő, pontosan hogy nő. Ha több kamatot kell fizetned ugyanakkora adós vagy-e, mint a szomszédod, aki ugyanarra az összegre kissebbet fizet?
Hmmmm? Nagyokos közgazdász.

Quadanium 2012.11.12. 08:22:49

@félázsiai nemecsek ernő áruló: Nemn nem értem. De baromira úgy látszik, hogy te sem.
1:1
És akkor?
Miért is rossz az egykulcsos adó?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 08:25:13

Én csak egy dolgot kérdezek Bajnaitól: Eltörli a regisztrációt és egyéb demokráciacsökkentő fideszes agymenéseket?

.

.

A szavazás manipulatív, mert sok lehetőséget meg sem említ. Pl egykulcsos adó, de magasabb kulccsal.

nemecsek ernő áruló 2012.11.12. 08:26:06

@Quadanium: A bankok a gazdaság motorjai. Akkor is, ha a magadfajta marxista szocializmustáknak nem tetszik. Ha lefullad a motor, nem megy az autó.

Az egykulcsos adóval önmagában nincs baj. A baj az, hogy nem csökkentették hozzá a kiadásokat (például a nyugdíjakat) és növelték az alacsony bérűek adóját, akik már így is napról napra élnek, valamint növelték a vállalkozások bértől független terheit. Összeségében ezzel az intézkedés-sorozattal egy sor munkahely szűnt meg, rekord mennyiségű csődeljárás indult, és hol van még 2013?

Quadanium 2012.11.12. 08:27:24

@röhögő: Na látod. Ebben nagyjából egyetértünk.
A legnagyobb csalódásom az volt a mostani kormányban, hogy engedte, hogy az eddig alacsonyabb keresetűek jövedelme tovább csökkenjen. Ez nem csak hiba, hanem bűn. Jogos a felháborodás. Én is rosszul érzem magam, pedig nem érint.
Mindemellett az egykulcsos adó szerintem igazságosabb, mint az elődje.

Quadanium 2012.11.12. 08:32:45

@félázsiai nemecsek ernő áruló: Ez igaz. De azt se felejtd el, hogy nem lábaltunk ki a válságból, bár jobb, mint pár éve. Ez egy összetett dolog, nem lehet egy-egy intézkedésre fogni.
A legnagyobb baj a bizalom.
Bizalom az embereknél, bizalom a vállalatoknál.
Ez nem a kormány műve, hanem a világgazdaságé.
Egyszerűen óvatossá vált a világ.
Nyilván van ráhatása a kormánynak is, de ez az ország (piac) elég kicsi ahhoz, hogy komoly befolyása legyen.
Bajnai javíthana a dolgon a támogató pénzügyi körei révén, de mi az ára?
Köszönöm, inkább nem. Szeretném kifizetni a házamat, felnevelni a gyerekeimet úgy, hogy közben nem vagyok mások játékszere.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.12. 08:32:48

ezek azok a kérdések, melyekre a kampányban senki nem fog válaszolni, se bajnai, se orbán.

notib 2012.11.12. 08:35:41

Azért vicces és egyben szomorú is olvasni ezeket a hozzászólásokat, annak tükrében, hogy a "rendszerváltást" az MSZMP szépen megoldotta, úgy váltotta le magát, hogy maradt a helyén...

az embereit szépen elhelyezte a pártokban és a gazdasági életben....

jelenleg az MSZMP nemzeti szárnya van hatalmon (hivatalosan) miután a Központi Bizottság, a KISZ bizottság, Úttörőszövetség emberei sorra buktak....

a zemberek ugyanakkor egymást ölik a két oldal nevében, hogy kinek a milliomos-milliárdos kommunistája a jobb, a szebb, az okosabb, és nyelik le, az MSZMP Központi Bizottsága és az IMF által 1982-ben !!!! megkötött megállapodás alapján állandóan csökkentett szociális háló leépítéséből származó megszorításokat - kiigazításokat (ki-ki válasszon pártállása szerint )

és végül egy tanmese (hiszen ilyen a valóságban nincs) 1945. tavasza, a németek elbukják a II. világháborút, Hitler halott, a Német Nemzeti Szocialista Párt rendszert vált, átalakul, Német Szocialista Párt lesz, kijelentik, hogy a nácizmus csúnya dolog, felejtsük el a sajnálatos eseményeket, Ribbentrop marad a külügyminiszter, Hess a gazdasági miniszter, az elrabolt zsidó tulajdon marad a régi nácik gyermekeinek kezében, hiszen a gyermek nem felelős a szülők tetteiért,
a főnácik gyermekei bent maradnak a hatalmi elitben, tevékeny szerepet vállalva a rendszerváltásban, a náci titkosszolgálat érintetetlen és érinthetetlen, nem kis segítséget nyújt a "rendszerváltásban"...

de hát ez tényleg csak mese, mivel ilyen csak a náci Németországban fordulhat elő, ilyen igaz kommunisták közt lehetetlen, legfeljebb "sajnálatos esemény"...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.12. 08:35:47

azért mókás, hogy a libbantak hogy verik az asztalt, hogy micsoda dolog számonkérni konkrét jövőképet egy miniszterelnök(?) jelöltön

hiszen ő egy szent, barátaival gyferkóval és kgáborral együtt, ez már magában elég, hogy elvezesse őket a kánaánba, nem kell ahhoz program

részletekkel nem törődünk, ahogy a szent tudomány sem

az a lényeg, hogy ő az elvtársunk

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.12. 08:36:39

@doggfather: igaz, de a libbantak szerint orbánnál bárki jobb

de akkor ezügyben is hazudnak? :((

nemecsek ernő áruló 2012.11.12. 08:37:40

@Quadanium: "bár jobb, mint pár éve"
Milyen szempontból? 2009-ben voltak beruházások, és születtek munkahelyek. Ma csak megszűnnek.

2009-ben növekedő pályára állt a GDP, mely a nemzeti összetrméket jelenti. Ma csökken, maholnap még a fidesz kutyája a Jobbik is belátja, hogy hajszálnyira van a zuhanástól.

2009-ben volt kilátás arra, hogy a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulóknak lesz egyáltalán lesz nyugdíjuk. Mára ez a remény elhalt.

"de mi az ára?"
Tényleg: mi? Bajnai az állam csecséről való leszakadást támogatja: a fidesz a legjobb kommunistákhoz való módon mindent államosít. Beszéljünk a "mások játékszere" témáról nyugodtan! Például miért szeretsz a Közgép játékszere lenni?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.12. 08:42:23

de még egy kérdés felmerült:
bajnaiék mindig arról papolnak, hogy ők összefognának a demokratikus pártokkal

kérdezném, hogy ma melyik párt nem demokratikus magyarországon?

Quadanium 2012.11.12. 08:44:09

@félázsiai nemecsek ernő áruló:

2009 jó (jobb) volt a világgazdaság szempontjából, most jön az újabb hullám. Jaj, annyira fárasztó ez az érvelés.
Semmi köze ennek Magyarországhoz.

15-20 év múlva??? És addig mi lesz barátom? Mi lesz a nyugdíjakkal 5 év múlva? Vegyünk fel kölcsönt rájuk, mi? Pffff....
Okostojás.

Populista vagy Ernő, ehhez nem fér kétség.
De legyen. Inkább a Közgép, mint a Strabag, ok?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 08:45:05

@wmiki:

Kedvenc pártod már nyert program nélkül.

"kérdezném, hogy ma melyik párt nem demokratikus magyarországon? "
atv.hu/cikk/20120128_vona_gabor_szerint_a_jobbik_nem_demokrata
„Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk” – mondta pártja eszmeiségéről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető."

nyünyüge 2012.11.12. 08:45:44

Hát ezt a mellékelt szavazósdit azért jobban meg kellett volna gondolni.
Hol túl sok választási lehetőséget ad - ami teljesen szétszórja és értékelhetetlenné teszi a válaszokat, hogy a rossz és a még rosszabb között enged csak választani.
Szerintem.

nemecsek ernő áruló 2012.11.12. 08:52:46

@Quadanium: 2008-ban volt a Lehman Brothers csődje. Azt mondani, hogy 2009 jobb volt világgazdasági szempontból, nagyfokú tudatlanságtra vall.

Közben a MI GDP-nk csökken, a szlovákoké nő. Lassan minden régió-beli társunk lehagy minket nem csak növekedésben, de nemzeti össztermékben is, pedig van honnan feljönniük.

Hogy lehet, hogy egyedül Magyarországon nincs új befektetés, sőt innen viszik ki a pénzüket? Még Demján, aki igen sokat tett OV hatalomra jutásáért is szlovákiában teremt munkahelyet a nem megfelelő magyar befektetői légkör miatt. Nem gyanús? Az utolsó nagy komoly beruházás a Mercedesé volt. Amit még Gyurcsány hozott ide, és amit anno a Fidesz kívánt megtorpedózni. Olvass vissza 2008 környékére!

És még én vagyok demagóg! :D

Szóval mi az az ár, amit Bajnai-féle dologért kéne fizetni? Erre nem feleltél!

peti6 2012.11.12. 08:54:32

@Hertelendi: pajtás....akkor csak kérdezz tőle nyugodtan.....az értelmét majd meglátod..
Ki a fasz az a szerencsétlen BAJNAI?????
Te biztosan ott voltál a milla tüntetésén, és hallottad makogni...mert az nem beszéd, hanem makogás volt....
amikor az atv is azt mondta róla, hogy meg volt illetődve, izgult.....
ez az új ellenzéki vezér????
szegény ellenzék... még szerencse, hogy nincs /mármint ellenzék/...

Mérges 1234 2012.11.12. 08:54:49

@wmiki:

Fidesz sosem volt demokratikus párt. Mondjuk nehéz is annyi komcsival a sorok között. Pláne egy komcsi fővezérrel.

Mérges 1234 2012.11.12. 08:57:04

@peti6:

Bajnao makog ez szent igaz, mégis értelmesebb dolgokat mond, mint a Viktor aki, folyamatosan buzdít, harcol.

Én nem támogatom egyiket sem, de eleve már az is kérdéses, hogy az irszágnak egy harcos hülyére, vagy egy józan megfontolt halkszavú vezetőre van szüksége???

Szerinted?????

Netuddki. 2012.11.12. 08:59:30

Na, most már elárulhatod, hogy a bajnai kitöltötte-e a tesztedet és mit ikszelt be...

Quadanium 2012.11.12. 09:04:49

Tudom mikor volt a csőd. És azt is tudom mi történt 2009-ben. Akkor volt a mélypont. Utána erősen kifelé a gödörből, mindenki reménykedett, hogy vége, de nem.
És itt vannak ezek az évek, szar az egész.
Tudatlanság? Olcsó szöveg, okos gyerekektől, akik ugyan nagyon értenek a makro- és mikrogazdasághoz, de nem képesek meggyújtani egy gyufát.

A szlovákok ügyesebek voltak, szerencséjükra nekik nem jutott ki se, Medgyessy, se gyurcsányi, se Bajnai. 2002-ben még előttük jártunk nem?

Pontosan Te vagy a demagóg. Nem gyurcsányi hozta ide, hanem ő is részt vett benne.

Bajnaiért mit kell fizetni? Eltörlik az egykulcsos adót és a családi adókedvezményt, és megszüntetik a bankadót.
Első lépés.

Jó a poszt. :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 09:09:26

@midnight coder: Visszanézted a statisztikákat? Akkor nem állítanál ilyesmit...

GDP-arányos államadósság
1990: 66,3%
1994: 86%
1998: 61%
2002: 54,5%
2006: 61,8%
2010: 80%

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 09:11:31

@Quadanium: Bármikor lehetett pénztárat váltani. Aki nem figyelte a hozamokat 2010-ig, az az agyatlan hülye.

A pénzek átvétele a politikai hatalom megszilárdításához jó volt, de azoknak nem, akiknek ebből fizették volna a nyugdíjat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 09:13:00

@Quadanium: 2009 tavaszán volt a válság egyik mélypontja, szóval miért lett volna jobb 2009?

quendelapo 2012.11.12. 09:13:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A felső oktatásban is vannak más opciók is és a gyes gyed is csökkenthető lenne tovább. Lengyel barátainknál Európa legtöbb országához hasonlóan 6 hónap a szülés utáni fizetett szabadság.

Elijah_Baley 2012.11.12. 09:15:43

pont ugyanazt válaszottam minden szavazóboxnál mint a többség. akkor most velem együtt mindenki trollkodik, vagy ti nem olvastátok a kibulizottországot és frankón hisztek a semmiből feltünt jobboldali polgári, radikális meg a vele szembennálló szocioliberális örökmegújuló pártokról.
:)

Homo Homini Lupus 2012.11.12. 09:16:14

És azt miért nem kérdezik meg Gordontól, hogy mi lesz az ingatlanadóval? Amit ők majdnem bevezettek annak ellenére, hogy totál alkotmányellenes volt és egyátalán nem foglalkozott azzal, hogy miből fogják kifizetni a bérből és fizetésből élők. (A kincstári duma az volt, hogy el lehet onnan költözni. Na, igen, de ki veszi meg az ingatlant?) Támogatom az ingatlanadót, ha le lehet vonni az SZJA-ból. Kifehérítené az adózást.

Quadanium 2012.11.12. 09:16:50

@online távmunkás: agyatlan hülyének nevezel sok 10 ezer embert?

Remélem egyszer majd ezek az agyatlanok fognak kimentani az összetört kocsidból, ápolni a korházban. Nem értenek a pénzügyekhez, nem értenek a pénztárválasztáshoz, és remélem nem fognak érteni hozzád se.

Barom.

elwood 2012.11.12. 09:17:36

@Quadanium: "Rohadjon meg mind. Nagyon jó húzás volt a pénzek átvétele. "

tehát volt valamennyi pénzed amit nem jól forgatott a manyup. most nincs egy vasad sem, és nyugdíjadat kolompár márió befizetéseiből fogod megkapni 30 év műlva.

ez biztos, hogy olyan jó üzlet ?

belekotty 2012.11.12. 09:20:17

@Quadanium: "A szlovákok ügyesebek voltak, szerencséjükra nekik nem jutott ki se, Medgyessy, se gyurcsányi, se Bajnai. 2002-ben még előttük jártunk nem?"
- Aha. A szlovákok megcsinálták azt a megszorítást, amit a 2008-as szociális népszavazás megakadályozott itt.

VT Man 2012.11.12. 09:20:58

Aki magyarországon az egykulcsos adó ellen van, az egy irigy köcsög.

Ebben az országban, ahol a gazdagok jellemzően NEM vallják be a jövedelmet, vagy nem bérként veszik ki, hanem egyéb módon, az egykulcsod adó nem a gazdagokat jutalmazza, hanem a BEVALLOTTAN és ADÓZOTTAN jól kereső embereket.

Tőlük viszont ne irigyeljük már!

Miért baj az, hogy egy szuperbruttó 600 ezret kereső ember 305 ezret fizet havonta az államnak, és 294 ezret tehet zsebre!?

Kevés az, hogy a szuperbruttója több mint felét beteszi adóban?

belekotty 2012.11.12. 09:21:28

@wmiki: A Fidesz programját 2010 előtt, ha lennél kedves idemásolni!

VT Man 2012.11.12. 09:22:08

@belekotty:
"- Aha. A szlovákok megcsinálták azt a megszorítást, amit a 2008-as szociális népszavazás megakadályozott itt. "

A 2008-as népszavazás semmit se akadályozott meg!

Persze nagyon jó másra mutogatni, hogy "szemét Fidesz blokkolt", de a kormánytöbbség mégis az MSZP-SZDSZ-nél volt!

Ingatlanadóról bezzeg tudtak hozni törvényt, ugye?

VT Man 2012.11.12. 09:22:59

@belekotty:
"A Fidesz programját 2010 előtt, ha lennél kedves idemásolni! "

Ez meg mi a szar?
Ha a Fidesznek nem volt programja, akkor ne legyen Bajnainak se? Bajni = Fidesz??

Psyman 2012.11.12. 09:23:49

A szavazás állásából látszik, a magyarok még mindig Isten legnagyobb barmai, és még mindig azt hiszik, alanyi joguk, hogy kolbászból legyen a kerítés, nekik pedig semmit ne kelljen tenni érte :)

belekotty 2012.11.12. 09:24:17

@Quadanium: Nagyokoska! És ki miatt fizetünk több kamatot? Mert nem az olcsó 4 százalékos IMF hitelt vesszük fel, amiért csak átlát6ó gazdaság politikát várnak el, hanem piacit, átlag 7 százalékért. Nagyokoska! Tucc 100alékot számolni 1általán?

vazzup 2012.11.12. 09:24:24

A kérdések jogosak, ám a Nívó nívójához méltóan (a béka segge alatt harminc emelettel) nem az érintettnek tette fel, hanem mintegy költői formában azonnal támadásként használta fel. Gratulálok.
A szavazásos irányított kérdések meg: muhaha, nice try.

VT Man 2012.11.12. 09:24:58

@online távmunkás:
"Bármikor lehetett pénztárat váltani. Aki nem figyelte a hozamokat 2010-ig, az az agyatlan hülye."

Ez a pofátlanság csúcsa!
Egyrészt a "múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve", azaz ha valaki az alapján vált, hogy az előző években mit ért el egy pénztár hozamokban, spekulál és rulettezik.

Másrészt hogyan hozzon okos befektetői döntést az a pénzügyileg amatőr, akinek a pénztáraknál kellene okosabbnak lennie. A pénztárak viszont többszáz diplomás (!!!) közgazdászt alkalmaznak!

Ne mondd nekem, hogy az egyszeri MNYP tag okosabb kellene, hogy legyen, mint a többszáz közgazdász!

Quadanium 2012.11.12. 09:25:17

@elwood: Kolompár Márió????
lol

Enyhe rasszizmist, már-már nácizmust vélek felfedezni a hozzászólásban.
Nácikkal már pedig nem állok szóba!

lobaszopiatej 2012.11.12. 09:26:41

Felsőoktatás: egyik sem, az se jó amit Fidesz csinál hiszen pont a leendő GDP termelőket építi le a szűkítéssel, de az általában teljesen ingyenes se jó hiszen az egy véglet: bőven elég ha csak az átlag felett teljesítőknek ingyenes.
Bölcsész és egyéb hobbiszakokat vagy a munkanélküli-képzőket viszont be kell csukni, ezekre nincs szüksége senkinek, legyenek önfinanszírozóak.
Orvosokkal meg aláíratni egy papírt hogy X évig itthon dolgozzanak...

VT Man 2012.11.12. 09:27:30

@Quadanium:
"15-20 év múlva??? És addig mi lesz barátom? Mi lesz a nyugdíjakkal 5 év múlva? Vegyünk fel kölcsönt rájuk, mi? Pffff...."

De hiszen az MNYP-k is kölcsönt nyújtottak az államnak. Mivel 50%-ban állampapírt vettek, ez azt jelenti, hogy az MNYP kifizetésekor szintén állami pénzből lett volna a nyugdíj.

Csak nem a TB rublikában, hanem az állampapír kamatkiadásai rublikában.

Quadanium 2012.11.12. 09:27:50

@online távmunkás: ezzel az agyatlan hülye dologgal kiverted nálam a biztosítékot.

Remélem neked tényleg nem lesz nyugdíjad és rühes kutyaként fogsz végezi valahol.
Befejeztem.

VT Man 2012.11.12. 09:28:27

@elwood:
"tehát volt valamennyi pénzed amit nem jól forgatott a manyup. most nincs egy vasad sem, és nyugdíjadat kolompár márió befizetéseiből fogod megkapni 30 év műlva."

Az állampapírokat (amiben az MNYP volt) szerinted ki fizette volna vissza, ha nem a márió? Talán a sivatagi varázsló?

Mérges 1234 2012.11.12. 09:28:50

@Quadanium:

Szerintem a Bajnai nem alternatíva, de ettől függetlenül az egykulcsos adó még nem feltételnül jó.

Amúgy javaslom nézd meg Obama új terveit, érdekes módon ő a gazdagokat vette célba.

Viktorék szerintem azt jól tették, hogy az alig létező középosztályon akartak erősíteni, csak rengeteg kedvezményt adtak talán feleslegesen a gazdagoknak is.

Sok mindenben látni a jó törekvést, de a megvalósítás a dilentatizmus miatt, szétcsúszik.

Talán jót akarnak, de nagyon szarul csinálják, MAtolcsy például ki kellene kúrni még az országból is, helyére tenni egy manust, aki úgyanezt az ideológiát képviseli, de tud számolni.

Gaius Plinius Secundus 2012.11.12. 09:31:17

Szerintem aki bruttó 300 000 alatt keres az kussoljon. Nem véletlen, hogy a demokrácia hajnalán is csak egy bizonyos réteg szólhatott bele a dolgokba. Olyan sohasem volt a klasszikus görög rendszerben, hogy mindenki szavazhatott. Sőt, csak egy cc. 10%-nyi réteg volt az, nekik viszont mivel semmi más dolguk nem volt, egész nap politizáltak.

Nos ez nem volt egy tökéletes rendszer.

De te meg ne más pénzéről szavazgass bazd meg.

belekotty 2012.11.12. 09:32:37

@Gaius Plinius Secundus: Igaz a tanárok, ápolónők, stb, kussoljanak.
Miért nem mész a kurva anyádba?

Quadanium 2012.11.12. 09:32:53

@belekotty: Tudok számolni, de nem mindig a legkissebb kamat a vonzó.
El szoktad olvasni az apró betűs részt is a reklámújságokban?
Ajánlom figyelmedbe.

Látod mi van Görögországban?
Kicsi választott el tőlük 2010-ben, gyurcsányi és Bajnai oda vezetett volna.
Na ezért nem kell IMF.
Jobb most nekik?
Sajnálom őket, látni vélem a mi jövőnket is bennük.
Hajrá 14%! :-))))

belekotty 2012.11.12. 09:33:39

@VT Man: Érdekes. Más szemében a szálkát... :-))
Érdekes erkölcseid vannak.

elwood 2012.11.12. 09:34:10

@VT Man: manyup nem csak állampapírban volt.

az egyes kormányok eladósodnak manyuppal együtt és anélkül is.

de a kérdés inkább arról szólt, hogy miért örül valaki annak, ha elveszik a nyugdíját ?

belekotty 2012.11.12. 09:34:45

@Quadanium: Bocs hogy beleszóltam a röhögővel folytatott vitádba. Nem lett volna Görögország itt, mert a görögök folyatták a költekezést az IMF mellett is.

belekotty 2012.11.12. 09:35:16

@VT Man: Csak a tandíjat, vizitdíjat, stb.

elwood 2012.11.12. 09:35:29

@Quadanium: jól teszed, hiszen nem tudtad megindokolni miért örülsz annak, hogy nem lesz nyugdíjad.

lobaszopiatej 2012.11.12. 09:37:42

@Homo Homini Lupus: "Támogatom az ingatlanadót, ha le lehet vonni az SZJA-ból. Kifehérítené az adózást. "

Magyarul akinek van lakása és jó fizetése, az még adózzon is kevesebbet. Ez aztán a degresszív adó.

Akinek meg nincs lakása de spórolna rá (nem frank hitellel!) az legyen progresszíven szarrá adóztatva...

Magyarisztán.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 09:38:33

@Quadanium: @VT Man: Nem kell közgazdász diploma, csak egy kis tájékozottság.
Minden évben minden nyugdíjpénztár küldött értesítőt, amiben szerepelt az ő eredményük, az infláció és a többi pénztár átlagos eredménye. Ebben sorozatosan a legrosszabbak között volt az AXA. Nyilvános elérhető volt a befektetési eredmények mellett az egyes pénztárak működési költsége is, vagyis hogy mennyit vontak a befizetésekből.
Aki pedig olvasta az újságokat vagy nézte a tévét, az tudta, hogy a folyamatos panaszok alapján az AXA-val valószínűleg olyan jó lehet üzletelni, mint a Providenttel... A nyugdíjpénztárak mellett például a devizahiteleknél is hasonlóan tisztességtelenek voltak. Nem arról van szó, hogy papíron rosszak a feltételeik, hanem arról, hogy folyamatosan törvényt sértettek vagy a saját szabályzatukat nem tartották be.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 09:39:55

@Quadanium: Mi van, nem tetszik a saját szövegedet viszontlátni? Ha megnézed az eddigi kommentjeim, láthatod, hogy ez nem az én stílusom, a te szavaidat másoltam ki.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2012.11.12. 09:42:52

@röhögő: Ezt ugye egy független, elvtársaktól mentes bírósági döntés után közölte a lap....

Egy olyan független bíróság, ahol gyakorlatilag a mai napig, a bírói székekben csüccsenő elvtársak többsége még a kádár rendszerben kapta a diplomáját. Ezek jobbára párttagok voltak, és természetesen mindig hajbókolva sittelték le az akkori rendszer ellenségeit.... Ma pedig ők alkotják a "független bírói kar" vezetését, ergó abszolút mértékben elfogulatlanok az olyanokkal szemben, akik valahanyad fokon az ő kutyájuk kölke.

Quadanium 2012.11.12. 09:45:21

@elwood: honnan veszed hogy nem lesz nyugdíjam?Remélem neki nem lesz, de biztosan lesz neked és nekem is.
Lehet hogy havi 5 ezerrel kevesebb, de legalább nem rulettezik el.
Tényleg, ha csődbe ment volna egy pénztár, mi lett volna a tagok befizetett pénzével?

elwood 2012.11.12. 09:55:29

@Quadanium: a pénztárba 25%-a ment a befizetéseimnek ennyit szívesen kockáztattam volna

állami nyugdíjad lesz, és a hajadra kenheted, mert nem fog születni annyi ember addig aki fizessen, és nyomorogni lehet majd belőle.

az AEGON 150 éves, biztos akkor megy majd csődbe amikor itt nyugdíjat kell valakinek fizetnie.

lobaszopiatej 2012.11.12. 09:57:14

@peti6: "Te biztosan ott voltál a milla tüntetésén, és hallottad makogni"

Szerintem meg értelmes embereket az érdekel mit mond, nem pedig a színészi teljesítmény mint Orbánnál (lásd haldokló nyugat kijelentése stb...).

Nézd meg Merkelt, ő pl. csak szép higgadtan érvel, de egész Görögo. úgy fosik tőle mint Hitlertől.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 10:02:03

@VT Man: Elvileg 2013-tól kezdték volna el a nyugdíjfizetést a magánnyugdíjpénztárak, akik az állami nyugdíj negyedét váltották volna ki. Vagyis 2013-tól csökkentek volna az állami nyugdíjkiadások, egyre gyorsabb ütemben, ahogy egyre több pénztártag éri el a nyugdíjkorhatárt.

A MANYUP rendszer gyakorlatilag azt jelentette, hogy az állam elkezdte a pénztárakban kamatoztatni a nyugdíjjárulékok egy részét, hogy a jövőben legyen tőkéje és ne teljes egészében a folyó évi befizetésekből kelljen a nyugdíjakat folyósítani. Így a nyugdíjak összegét végre a befizetett járulék összege kezdte volna valamennyire meghatározni.

Jelenleg nem sok összefüggés van mondjuk egy 75 éves néni nyugdíja és a korábban befizetett járulékai között. Megállapítottak neki egy összeget 15-20 éve, azóta pedig minden évben minimum inflációval emelték.

Zabaalint (törölt) 2012.11.12. 10:03:08

@Quadanium:
Te valamit nagyon félreértelmezel. Egyrészt nem 5 ezerrel lesz kevesebb a nyugdíjad, hanem ha nem omlik össze a rendszer, és a jövő kormányai hajlandóak lesznek a helyzetnek megfelelően csökkenteni, akkor reálértéken a mai nyugdíjak harmadát fogod kapni, már ha legalább 15-20 éved van a nyugdíjig.

Másrészt vicces, hogy ez rulettezés, a kormány részvény tranzakciói vagy Lázár deviza spekulációja Hódmezővásárhely pénzével az nem az. Kettős mérce a javából.

Harmadrészt az hogy csődbe megy a pénztár, nem azt jelenti, hogy a pénztár által kezelt vagyon tűnt el, ezek a pénzek értékpapírokban van, a pénztárak működése szigorú szabályokhoz kötött, olyan nincsen, hogy eladja az értékpapírokat és lép a pénzzel. Ha csődbe megy a pénztár, az azt jelenti, hogy a működési költségre elkülönített pénzekből nem tudja kifizetni az alkalmazottait és egyéb költségeit. Ez esetben a pénztár tagok vagyona egy másik pénztárba kerül, ennyi.

Quadanium 2012.11.12. 10:03:15

@online távmunkás: Na jó, meggyőztél :-)
Mármint hogy ne álljak szóba veled.

Elfogadom, hogy az AXA egy szar volt és folyamatosan törvény sértett, meg ilyenek, amit írtál.

De, ha ez ennyire nyilvánvaló volt még egy hétköznepi embernek is, akkor nem kellett volna leállítani azoknak, akiknek ez lett volna a dolguk 2002-2008 között????

Szerintem fejezd be a süketelést. Megsértettél sok-sok embert. De ok, biztosan feldúlt vagy ma vagy rossz lábbal keltél. Van ilyen.

A pénztárak - néhány kivételtől eltekintve - csak szivattyúzták elfelé az emberek pénzét.
Ilyen hozzáállás miatt sokkal jobb helye van a pénznek az államnál, legalább annyival kevesebb kölcsönt kell majd felvenni vagyis inkább gyorsabban visszafizetni a mostanit.

elwood 2012.11.12. 10:09:35

@Quadanium: "Ilyen hozzáállás miatt sokkal jobb helye van a pénznek az államnál"

a pénzed nincs az államnál, nem teszi félre nyugdíjra, minden évben elkölti stadionra, simicskára

30 év múlva felhívhatod simicskát a bahamákon, hogy miért is ennyi a nyugdíjad.

hááááát 2012.11.12. 10:16:04

Szerintem a 400.000-es határ, 25%-os adóval nagyon korrekt lenne. Tudom mindenki azt mondja nem azért küzdőttem ennyit, hogy az állam elvigye a pénzem. Most is a sok kis csomagjával elviszi.Egy hülyeség, csak így nem olyan látványos. Egyszer adózzak 25%-ot, ne pedig 16+(22X1)-et. Per pillanat ez van. Nme az adózással van a probléma, hanem hogy a pofádba merik mondani, sokkal jobb fejek vagyunk, mint az elöző kormány.

hondamonda 2012.11.12. 10:23:56

@online távmunkás: Ez mind nagyon szep es jo lett volna, ha a maganyugdij penztarakba csatornazott penz osszegevel csokkentik a nyugdijkifizeteseket. Ehelyett gyakorlatilag hitelt vettek fel a kiesett osszeg felere. (a masik felebol a penztar allamkotvenyt vett). Igy az egesz valoszinuleg tobb kart okozott, mint hasznot.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.11.12. 10:24:30

@val: érdekes. miért nem ezt idézted?:

"Már 1998-ban és 1999-ben is veszteséges volt, amikor 1999-ben a társaságnál tulajdonosváltás történt. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. Ebben az időszakban - 2000-2005 között - Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója. Az új pénzügyi befektetõ nyolcmilliárd forintot tett a cégbe. A korábbi drága hiteleket visszafizették, és a hitelállományt hatmilliárd forintra csökkentették. A társaság 2001-ben nullszaldóssá vált, azonban a hazai piacon az állami tulajdonú konkurenciával a versenyt nem tudta felvenni, ezért nem tudott jövedelmezõen mûködni. 2003-ban a víziszárnyas-piac összeomlása miatt további jelentõs veszteségek érték. 2003 második felében a cég vezetése a helyzet normalizálása érdekében reorganizációs programba kezdett, ekkor azonban a beszállítók közül többen felszámolási eljárást kezdeményeztek ellene a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon."

Csak kérdezem! Mert hogy ez egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat! A bíróság eddig mindig Bajnainak adott igazat. Ráadásul - az akkori cég vezetése már két éve mondta a gazdáknak hogy ne tegyenek le annyi szárnyast, mert csődközeli állapotban nincs rá garancia hogy át tudják venni. Ekkor kezdődött a zsarolás hogy igenis, nekik garancia nélkül is kell a felvásárlási opció. Becsődöltek. Erre te most azt mondod hogy ezért annak a holdingnak a vezérigazgatója a személyes felelős, akinek csak egy rossz befektetés volt ez? Érdekes . Csak ot lóg ki a lóláb,hogy itt egyetlen Hajdubétes régi név sem hangzik el, csak Bajnaié. Lehet hogy ez az egész csak erről szól? persze. de aki egyszer is elolvasott egy mondatnál többet erről, az megérti hogy a szokásos fidesz/mno tempó, karaktergyilkosság folytatódik. Tények hiányában.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 10:26:21

@VT Man: Nos, a fidesz kiváló szimpatizánsai szoktak azzal válaszolni az esetleges sikkasztásos vádakra, hogy "mér bezzeg az mszp, meg az emútnyócév". Te is előszeretettel nyomod ezt a mantrát. No ilyen ez.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.12. 10:28:30

Azt akartam először írni, hogy végre egy korrekt, értelmes poszt Bajnaival kapcsolatban, de az utolsó rész elrontotta a kedvemet, ugyanis csúsztatással él, egyrészt mert úgy tűnik, mint ha a FIDESZ mindig is a fizetős felsőoktatás élharcosa lett volna (holott), másrészt meg csak két válaszlehetőség van, ami kevés, mert a teljesen ingyenes, és teljesen önfinanszírozó felsőoktatás között vannak átmenetek, és egy ilyen lenne kívánatos, nem a két véglet.

Kár volt ezzel elrontani a posztot.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 10:29:30

@Mérges 1234: "Amúgy javaslom nézd meg Obama új terveit, érdekes módon ő a gazdagokat vette célba."

Gazdag nem egyenló relative magas szja alappal rendelkező. Főleg magyar viszonylatban nem. Havi 202 000 Ft bruttó jövedelemmel valaki már gazdagnak minősül? Vagy 400 000-nél, 600 000-nél? Hol? És ha mondjuk 4 gyereket nevel? Ft ingatlanhitelt törleszt?

Kivlov 2012.11.12. 10:30:38

@hááááát:
400nál az egy vicc lenne. millió alatt nincs értelme 2. kulcsnak.

hondamonda 2012.11.12. 10:32:55

@hááááát: 25%-os ado valoban nagyon korrekt lenne, kb. a felet adoznank, mint most. :)

A mostani rendszerben a 25%-os szja boven 50% feletti osszterhet jelent. Igy mar egyaltalan nem korrekt.

Mérges 1234 2012.11.12. 10:33:15

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"):

Nos igen, ezekre valami lujxus adó féle jelenthene megoldást, vagy szjaból leírható ingatlan adó. )Érts átalg fizetés mellett, átlagos ingatlan útán ne kelljen semmit fizetni, elég jól lehetne szabályozni, hogy ne zsigerezze ki a kisembert, de a nulla befizetésből nagy lábon élőket belezze ki.)

Megszületett a lányom, nőgyógyó összesen (terhes gondozás, meg sztülés levezetés) 200.000 adómentes forintba került, nekem megérte, csak az bánt egy kicsit, illetve nagyon, hogy az ember ebből a jővedelemből nem adózik. Nem sajnálom tőle, csak igen igazságtalanná teszi a rendszert.

Quadanium 2012.11.12. 10:36:19

@elwood: Simicska, stadionok, mi?
Nevetséges vagy.

De rendben, ha ezt szeretnéd...
Szerintem minden héten kétszer utazhatott volna Simicska a Bahamákra és rengeteg stadion épülhetett volna abból a pénzből, amit "rossz befektetés gyanánt" a pénztárak lenyúltak.
Jó így? :-)

Értelmes hozzászólást kérünk, nem demagóg rizsát.

Quadanium 2012.11.12. 10:40:02

25%?

Miért 25?
Miért nem 27 vagy 29?
Az nem lenne igazságosabb?

Miért a 400 ezer?
Miért nem a 200 ezer legyen a magasabb kulcs határa?
És aki 100 ezret keres? Annak ez nem fair!

hondamonda 2012.11.12. 10:41:44

@Mérges 1234: A rendszer foleg feled igazsagtalan, mert duplan fizetsz a szolgaltatasert. Az ultra magas adoval sulytott jovedelmedbol kell az orvos fizeteset is kinyognod.

komszikomsza 2012.11.12. 10:43:11

@Fedor: teljes mértékben egyetértek megállapításoddal - ez egy olyan "ravasz" blog mely tárgyilagosnak tűnik majd átolvasva /átgondolva rájössz h átvernek. A "válaszok" listájában van a manipuláció melyen eklatens példája az utolsó a tandíjra vonatkozó rész. Nme beszélve a felvezetésről um "átbulizott 3-5 év". A magam részéről műszaki egyetemi diplomám van (5 éves), keményen meg kellett érte dolgozni!

A többi pont sem sokkal jobb, a lehetőségek tárháza lényegesen több és bővebb pld a személyi jövedelemadó kulcsoknál is, nem beszélve a járulékokról melyeket együttesen kell kezelni.

Vagy ott van a családi adókedveznény vs. családi pótlék szembeállítás! Igen primitív leegyszerűsítés a két választ - vagy/vagy-ra szűkíteni. Mi van ha a kedvezmény az jövedelem szintjéhez IS van kötve? Értem a nemdolgozó kissebbségi adja fel a gyerekszűlést ezért legyen olyan a rendszer h aakinek sok van annak legyen még több.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.11.12. 10:43:28

@Quadanium: te nem a kósalaci vagy? Mindenestre amit mondasz, az szinte szóról szóra... csak szivattyúzták el az emberek pénzét a mnyp-k? Ez egy szabályozott történet volt. Egy új dolog. Ha menet közben látszik hogy a szabályozáson érdemes módosítani, akkor azt meg kell tenni, komoly hatástanulmányok, vita, és egyeztetés után. Ehelyett minden gazdaságpolitikai ötlet hiányát behelyettesítő egyszeri megoldásként ELKÖLTENI, a legnagyobb felelőtlenség. Egyetlen olyan hazai vagy nemzetközi pénzügyi szakértőt sem tudsz idézni, aki nem ezt írta, mondta volna. Mindezek után te azt írod, jobb helye van a pénznek az államnál? De hát nincsen nála. Érted? El lett költve. Mindeközben persze azóta nincs újabb 3000 milliárdos mentőcsomag mely feledtetné az ötlettelenséget és kiszámíthatatlanságot, ezért amit ezzel nyerhetett volna az ország, már régen elbuktunk (ha csak az árfolyamot nézzük, már nincs is kérdés..)
Csak javasolni tudom neked, hogy olvasgass más orgánumokat is a közmédia/hírtv/mno szenthármoságon kívül is. Meg fogsz döbbenni. Létezik egy másik világ, ahol a dolgok összetettebbek, és árnyaltabbak, sokan vitatkoznak, nem egyértelmű állásfoglalások vannak. Ha azonban érvek helyett csak a kósaféle általánosított lózungokat tudsz felhozni (lásd szivattyú...) akkor bizony megeshet hogy egyszerűen rád sül az elfogult/elvakult kormánypárti bélyeg.

Mérges 1234 2012.11.12. 10:45:06

@Quadanium:

Az tény, hogy a világ nagyobb részében az SZJA progreszív, illetve egyáltalán az adóztatás maga.

De, hogy hol legyen a határ, az tényleg kurvára nem könnyű kéréds, nyilván mindeki azt szeretné, hogy a olyan szinten legyen, ami neki még nem fáj.

Szerintem tényleg elég lett volna a felső kulcsot, belőni valahová középre. Jó dolog az adócsökkentés, csak nem jókor lett végrehajtava, értsd rosszkor ütött nagy lyukat a költségvetésen, aminek a himi-humi adókkal való betömködése, sokat ártott a gazdaságnak.

Én úgy látom a törekvések egy része nagyon jó, de a végrehajtás, a számítások, az egyeztetések, valahogy iszonyat elkúródnak mindig, ezért is kellene a Matolcsy-t száműzni, jó messzire.

elwood 2012.11.12. 10:52:39

@Quadanium: az értelmes részét nem olvasod el
az államnál nincs ott a pénzed. el lett költve. nem belőle nyugdíjad.

pástétom 2012.11.12. 10:57:10

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): Hát, a havi 400 nettót átlagos jövedelemnek már semmiképpen nem mondanám.

pástétom 2012.11.12. 10:59:27

@VT Man: Ez nem irígy ség dolga. És sem vagyok irígy senkire, mikor azt mondom, álljon csak vissza szépen a progresszív adózás, min. 3 kulcsal. Ez nem irígység, hanem közgazdaság.

DIldiko 2012.11.12. 11:00:35

@Quadanium: Még hogy nem az emberek fizetik meg az új adókat - hát sírnom kell. Szinte mindent áthárítanak a megadóztatott cégek, bankok. Ugyanúgy mi kisemeberek fizetjük az összes adót, max a banktól, telekommunikációs cégektől szedik be.

Quadanium 2012.11.12. 11:03:00

@Legelő Őse: nem vagyok kósalaci, de van közöm Debrecenhez... :-) Kösz a kérdést, jól esik.

Tévedsz. Én az Indexet olvasom. Szeretem is, bár szerintem túl elfogult és szexista.

Ami a nyugdíjpénzeket illeti.
Persze hogy el van költve!
Ez óriási megállapítás! Nagyszerű, meg van az első lépésed a világosság felé!

De nem most lett elköltve, hanem réges-rég! Valakinek fizetni kell a nyugdíjakat, érted? Nem a tiéd, hanem a szüleidét!
A magánnyugdíj pénztárak, pont nem fogják. Addig mi lesz? Miből fizetünk?

Nem értelek Benneteket. Mintha csak az egyik fületekre hallanátok, de közben Ti vádoltok ugyanezzel...

Nekem 3 gyerekem van. Felelősséggel tartozok értük, nem szeretném eladósítani a hazájukat, a jövőjüket.
Valaki nemrég írta az igazságot, ami valójában a legelső hozzászólásaim oka is volt.
A jövőbben nem leszünk elegen a rendszer fenttartásához, akkor ki fog kihúzni a bajból?

Jack Torrance 2012.11.12. 11:05:01

@röhögő: pontosan miert is a legjobb? Mert az igereteibol eddig semmi nem teljesult, nem csak 2 het alatt, de 2 ev alatt se. Ennel azert lehetne jobb is, nem?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 11:06:05

@pástétom: Azt próbáltam csak belőni, hogy ki a "gazdag". És arra próbáltam rávilágítani, hogy bérből, fizezésből élők túlnyomó része magyarországon nem gazdag. Nagyon nem szeretem már ezt a gazdasgozást. Jól jártam az egykulcsossal, de nem vagyok gazdag. Sőt felelős emberként többek között az egykulcsos hatására is vállaltunk még egy gyereket, hiszen ez is egzisztenciális kérdés. Ezért vagyok mérges azokra a hozzászólásokra, ahol jönnek nekem azzal, hogy fizessek még több adót, hogy másnak kevesebbet kelljen. Hát kösz, így is az átlag feletti legális jövedelmemmel több adót is fizetek. Legyen ez elég. Hadd költsem már a pénzt amiért megdolgozom a saját családomra és öngondoskodásra, mert állami nyugdíja az én korosztályomnak már úgysem lesz.

Google 2012.11.12. 11:10:27

Gratulálok azoknak, akik azt szeretnék, ne közvetve, hanem egyből a képükbe, zsebükbe kapják a megszorításokat. Könnyebben elviselnék mindenképpen, mint a bankok és a multik. Tudott dolog.
Látva a szavazások eredményeit, kérdezem, mire is kellene ide megint ez a Bajnai Lúdmilla?

Sanko13 2012.11.12. 11:12:52

A poszthoz: "Ez a kivezetés azonban minden törekvés és minimálbér emelés ellenére sokaknál némi keresetcsökkenést eredményezett" - Nna itt hagytam abba az olvasást...
Te is bizonyára azokhoz tartozol, akik el sem tudták képzelni, hogy lesz olyan aki rosszabbul jár, hiszen megmondták, hogy mindenki jobban jár...
Az a "némi" sokaknak szinte minden!
A többi gondolatom nem tűr "nyomdafestéket"!!!!

DIldiko 2012.11.12. 11:21:07

@Quadanium: Az egykulcsos adó akkor lenne igazságos, ha mindenki tisztességesen lenne fizetve. Mert így, hogy 10% körüli a munkanélküliség az éhenhalás helyett szinte bárki elmegy még 47ezer Ft-ért is dolgozni.

dr Smittpálelnökúr 2012.11.12. 11:21:38

Hejj, de szívesen olvastam volna ezeket a kérdéseket 2010. elején, a fidesznek feltéve!

Lehet, ha ezekre válaszol anno a vezénylő tábornok, most nem rombolhatná porig az országot.

Gaius Plinius Secundus 2012.11.12. 11:29:08

@belekotty:

Egyik sem fontos munka, kvázi egy jövőbeni robot munkáját végzik, magyarán az értékén van a munka fizetve.

Szerinted biztos a gazdagok legyenek "szolidárisak" a szegényekkel úgy, hogy a szegények nem szolidárisak a gazdagokkal, nem igaz?

Mocskos gazdag dögöljön meg, mi? Kis proli vagy, seggfej.

Quadanium 2012.11.12. 11:35:27

@DIldiko: Mi a tisztességes bér?
Lehet nemsokára én is munkanélküli leszek. És akkor szidni fogom a rendszert Orbántól-Bajnaitól függetlenül.
Svájcban, Németorságban sokal többet keresnek az emberek. Az a tisztességes?
Majd kivándorlok én is a családdal és cseszhetitek a nyugdíjat, SZJA-t, EÜ-járulékot.
Itt fogtok senyvedni, amíg én onnan nézlek.
Vagy mindenki kivándorol? :-)
Kina és India fog Kelet-Európa helyébe lépni és akkor nézhetitek a béreket. Nem 10% lesz a munkanélküliségi ráta, hanem akkora mint (EU tag és 6% GDP hiány) Spanyolországban.

Ilyen oldalról akarjátok megközelíteni a dolgot, vagy végre normálisan is tudtok viselkedni?

Bajnai nem fog több pénzt adni, sőt inkább el fogja venni a kedvezményeket, amiket majd visszaadja a bankoknek, akik továbbra sem fognak hitelezni, mivel nincs kinek. Akkor inkább az Orbán. Sajnálom hogy nics vele egyenrangú politikai ellenfél, jót tenne az országnak.
Tényleg.

elwood 2012.11.12. 11:35:48

@dr Kangörény: simán válaszolt volna. a csillagot az égről is megígérte volna.

"megvédjük a nyugdíjpénztárakat", "garantáljuk a rendőrök nyugdíját", "nem lesz tandíj" ez mind be lett ígérve. na és ?

zipe moha 2012.11.12. 11:38:59

@ccactus:"én mindösszesen azt állítottam,hogy ...."ez még messze nem gazdaság politika..pláne nem gazdaság stratégia..."

Teljesen egyetértek, ahogy az előbb is írtam. Ezek társadalom- és szociálpolitikai elemek, amelyek nagyban érintik az emberek életkezdését, gyermekvállalását, gyermeknevelését, lakásszerzését, nyugdíjas éveit, adóterhelését. Tehát az élet elég sok fontos részét.
Válasz erre
ccactus · nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:38:23
@zipe moha:

És tegyük hozzá, olyan vívmányok ezek, amelyeket az állam nem hitelből finanszíroz, hanem egyensúlyi költségvetés mellett. Nagy különbség ez a korábbiakhoz képest."

...ok,de NEM gazdaságstratégia....magyarul a "vívmányokat" egyre csökkenő mértékben tudjuk csak újra osztogatni...mert hiányzik a tányérszaporítás stratégiája...

DIldiko 2012.11.12. 11:45:43

@Quadanium: A tisztességes bér az amiből a dolgozó tisztességesen meg tud élni. 25 év munkaviszonnyal nettó 100E Ft nem az 2 gyerek utáni adókedvezménnyel kapok ennyit. Az egyik ismerősöm első havi bére 82E Ft volt - 21 éves, ez volt az első ledolgozott hónapja (neki nincs gyereke), júliusban végzett - neki és nekem sincs diplomám. Vagyis ugyanannyit keres mint én. Tévedés ne essék, nem sajnálom tőle - a sajátomat keveslem nagyon és tisztességtelennek tartom az összes hozzám hasonló 20-25-30 éves munkaviszonnyal, szaktudással rendelkező társam nevében is.

Jack Torrance 2012.11.12. 11:48:21

@Quadanium: Orbannal csak jobb ellenfelek vannak, ez a helyzet. Meg szandekosan is nehez ennyi mindent elrontani, amennyit o es Matolcsy tonkretett.
Ahhoz, hogy a gazdasag jobban menjen, nem folyton elvenni kell. Tehat nem az a kerdes, hogy az emberektol vegyunk el valamit, vagy a bankoktol (ahogy Orban allitja). Az a lenyeg, hogy a penz oda keruljon ahol az _orszag_ (es nem Simicska) szamara hatekonyan tud mukodni.
Mert az nem hatekony, hogy mondjuk a foldekbol meggazdagszanak a rokonok baratok es uzletfelek, mikozben a falu kihal. Magyar kezben van, de csak nehanyban. Es nem, nem fog munkat adni a falunak sem, mert ahhoz tul sok penzrol kene lemondania az uj foldesuraknak.
Es ugyanez van a nagy beruhazasoknal is. A Kozgep sokkal kevesebb penzt oszt szet az alvallalkozok kozt, mint ha azok maguk nyernek meg a tendereket. A legtobb penz meg megy Simicska es a Fidesz zsebebe.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 11:51:58

@Quadanium: Az AXA folyamatosan kapta és kapja ma is a milliós büntetéseket és hűtlen kezelés miatt nyomoznak náluk, több pertársaság is alakult ellenük.

Egyébként az AXA növekedési portfolió 2002-2011 közötti átlagos éves referencia-hozamrátája 3,17%, miközben mindenki más mindegyik portfoliója 5% felett volt, a pénztárak többségének pedig volt 7% felett teljesítő portfoliója is.

Aki nem az AXA-t választotta, annak szépen kamatozott a pénze, az állami rendszerbe visszalépő tagoknak 220 milliárd forint reálhozamot fizettek ki. Vagyis ennyi maradt az inflációt, működési költséget és a cég nyereségét levonva...

Jack Torrance 2012.11.12. 11:56:18

@ccactus: aha, hanem a manyupbol es a tobbi elkonfiskalt penzbol. A csaladi ezustot, a tartalekokat es a jovot eljuk fel eppen.
Mert arra nezve, ha ezek elfogynak akkor mi lesz, nem latni semmit (ja, ott van meg az MNB tartalek, az pont kitart a valasztasokig).

elwood 2012.11.12. 12:00:09

@ccactus: "egyensúlyi költségvetés mellett."

milyen egyensúlyi költségvetés az amiben több százmilliárd forint deklaráltan ideiglenes különadó van ?

Jack Torrance 2012.11.12. 12:00:47

@Quadanium: nagy butasagokat beszelsz, tudod-e. Majdnem az osszes penztar fizetett egy csomo penzt a kilepoknek, a realhozamot.
Ez az a penz, ami az inflaciot levonva is nyereseg. Az allamnal ilyen nem keletkezik, sot, miota lenyultak a penzt meg az AXA-nal is rosszabbul teljesitettek.
Tehat a penztarak igenis JOL forgattak a penzt, atlagon feluli hozamokat termeltek. Az allamnak meg nincs is ilyen kotelezettsege, tole soha nem fogsz tobbet kapni, mint a szukseges minimum (sot, szerintem meg annyit se).

Kámasuka 2012.11.12. 12:03:33

@Jack Torrance: Mert arra nezve, ha ezek elfogynak akkor mi lesz, nem latni semmit

- biztos elmulasztottad az EU jelentését a 2013as ktgvetésről. Sajna abban se manyup se tartalék nincs, mégis jobb ktgvetés mint amit a másik oldal 20 év alatt valaha megcsinált.

+ A zseniális Bajnai a fele IMF pénzt tartalékba tette, ami azt jelenti, hogy a tartalékainkért, az úgymond családi ezüstért mi fizetünk kamatot az IMF-nek. Ez is világcsúcs. Bankkölcsönt veszek fel és beteszem a dunsztosüvegbe, hadd fizessék a pógárok a kamatait örökké.

Sajna OV/Matolcsy toronymagasan a legjobb alternatíva, szokjátok meg.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.11.12. 12:10:12

@Quadanium: most tényleg nem értelek. Tényeket írjál már légyszi. Elhiszem hogy 3 gyereked van és félsz hogy mi lesz, de ez nem magyarázat arra, hogy az állam egyenlőre még rosszabb teljesítményt nyújtott a mint a magánszektor akkor.
Nem magyarázat az, hogy egy már meglévő megtakarítás elköltése aktuálpolitikai kiadásokra, az miért jelent biztonságot az én jövőbeli nyugdíjamra nézve. Tényleg nem értem mit akarsz mondani. Illetve azt értem, csak kezd kínossá válni.. egyszerűen nehéz védeni a védhetetlent. A beavatkozás szükségességét szerintem senki sem vitatta volna. Amit tettek, az azonban egyszerűen védhetetlen, akárhány gyereked is van..

Blogger Géza 2012.11.12. 12:13:45

@elwood: Senkinek nem vették el a nyugdíját.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 12:16:08

@hondamonda: Az átmeneti időszakra kellett csak hitelt felvenni, mert felmenő rendszerben vezették be a pénztárakat. Amíg nincs a pénztárnak vagyona, addig nem is tud nyugdíjat fizetni. Úgy találták ki, hogy 15 évig gyűjtik a pénzt (1998-2013) és utána kezdik el a nyugdíjakat folyósítani.

Lehet, hogy nem volt teljesen átgondolva. Szerintem például rövidebb átmeneti időt kellett volna hagyni, 10 év bőven elég lett volna, és talán kisebb részt (10-20%) kellett volna átadni a magánnyugdíjpénztári rendszernek a 25%-nyi teher helyett. Mondjuk a valóságban a nyugdíjjárulék negyedénél kisebb összeg volt a magánnyugdíjpénztári tagdíj...

Néhány gondolat a jelenlegi, az aktuálisan dolgozók járulékaiból fenntartott nyugdíjrendszerről:
- 2005 óta több a 65 év feletti, mint a 14 év alatti az országban, az idősek aránya folyamatosan növekedett az elmúlt 20 évben
- 1990-ben még 5 munkaképes állampolgárra jutott egy nyugdíjas, ma már 4-re
- 10-15 év múlva a fenti arányok erősen megborulnak, mert a mostani legnépesebb korosztályok akkor fognak nyugdíjba menni

Jack Torrance 2012.11.12. 12:18:15

@BenFranklin: igen, az ideiglenes kulonadokkal es az elkepeszto mennyisegu egyeb adoval.
Megnezted azt is, mit mondanak 2014-rol? :)

Blogger Géza 2012.11.12. 12:19:36

@elwood: Ez az MSZP alatt is pont ugyanígy volt (bankadó, szolidaritási adó, válságadó)

Jack Torrance 2012.11.12. 12:20:21

@BenFranklin: "Sajna OV/Matolcsy toronymagasan a legjobb alternatíva, szokjátok meg. "

Az teny, hogy egysegnyi ido alatt ok gyartottak a legtobb koltsegvetest es csomagot, es meg nincs is vege.

Jack Torrance 2012.11.12. 12:22:25

@Blogger Géza: aha, pont... Egyreszt nem mindegy a mertek, masreszt Orbaneknak sikerult ezeket ugy hasznalni, hogy meg ezek melle is egy sor egyeb adot be kellett vezetni. Tenyleg remek.

elwood 2012.11.12. 12:27:26

@Blogger Géza: hogy hasonlóan mélyen érveljek :

de

elwood 2012.11.12. 12:31:07

@Blogger Géza: az MSZP alatti költségvetések nagyjából évről évre ismétlődtek, kiszámíthatóak voltak.

halálra adóztatták a jól keresőket, de stabil volt és kiszámítható.

a mostani költségevetés tele van 100 milliárdos tételekkel amikre be van ígérve hogy jövőre nem lesz, vagy izé csak a fele, aztán nem lesz, izé mégis lesz jövőre is ...

ez minden csak nem egyensúlyi költségvetés.

Blogger Géza 2012.11.12. 12:32:32

@elwood: De nem. Konkrétan kiét vették el név szerint?

Blogger Géza 2012.11.12. 12:38:16

@elwood: Hogyne, ezért rángatták évközi módosítással pl. 5%-kal arrébb az áfát, rendszeresen évközben is változtak az a SZJA és egyéb szabályok, pedig MSZP volt előtte és utána is.

Csak egy "apró" összefoglaló a 2006 nyarának ámokfutásából:

"Az Országgyűlés 2006. július 10-én fogadta el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvényt (módosító törvény), és szavazott két új adónemről: az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról, valamint a házipénztáradóról szóló törvényről."

cegvezetes.hu/2006/08-09/az-ado-es-jarulekrendszer-2006-2007-evi-valtozasai/

Blogger Géza 2012.11.12. 12:43:40

@Jack Torrance: Viszont végre valaki ebben az országban el tudott érni 3% alatti hiányt. Ez előtte az MSZP-nek 8 év alatt sem jött össze.

hondamonda 2012.11.12. 12:49:42

@online távmunkás: Lathatoan az atmenti idoszakot sem birjuk ki, mert az orszagot maga ala temeti az adossag.
Massziv gazdasagi novekedes vagy a mostani nyugdijasok sulyos erdekserelme nelkul szerintem nem lehet atallni.

Magyarorszagon evtizedek ota a jovo felelese folyik. A rendszervaltas ota, de foleg az utobbi evtizedben ez csak erosodott. Ennek a kovetkezmenye, hogy ugy jutottunk a csod szelere, hogy meg a demografia fel sem borult.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 12:51:16

@peti6:

ez az új ellenzéki vezér????

- A mindennapi életem szempontjából, ha választani lehet, akkor olyan ME-t akarok, aki teszi a dolgát, nem korlátozza a demokráciát, emelkedő pályára állítja a gazdaságot, és nem tapsolja el nyakló nélkül a gyerekkori álmaira az adófizetők pénzét.
Inkább ilyet, mint egy szónokot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 12:52:34

@Mérges 1234:

A fidesz egy demokratikus párt. Jól jellemzi ezt, hogy a legutolsó pártelnöki választáson Országos Vezető eredménye túlszárnyalta Rákosi Mátyásét, de még Kim Ir Szen elvtársét is.

Jack Torrance 2012.11.12. 12:54:02

@Blogger Géza: ez orvendetes, erdemes volt erte szetverni az egesz gazdasagot.
Tenyleg ez az egy rohadt parameter erdekel minket annyira?

Jack Torrance 2012.11.12. 12:55:08

@Blogger Géza: azt meg leszarom, hogy elotte az mszp-nek mi jott ossze meg mi nem. nem oket sirom vissza, hanem jobbat akarok mint ez a szar ami most van.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 12:57:46

@dr Kangörény: Nos, ha jól emlékszem a fidesz mindenféle nyilvános vitát visszautasított, mivel biztos lehetett a 2/3-ában. Az pedig ugyebár mindegy, hogy amúgy miről kéne szólnia egy demokratikus választásnak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 13:04:15

@Jack Torrance: Nem érdemes Bloggergézával vitatkozni. Símabeszédű narancsdroid kommentelő, részigazságokkal, ferdítéssel. Csak az idődet pazarlod rá...

Jack Torrance 2012.11.12. 13:08:38

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): tudom, ismerem :) De ha senki nem cafolja, akkor egy idetevedo meg azt is hiheti, hogy igaza van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:11:28

@hondamonda: A kár-haszon egyenlet manyup témában csak 40 év alatt hozott volna hasznot. sajna a magyar politikus 40 évben nem, csak 4 évben tud gondolkodni.

elwood 2012.11.12. 13:15:36

@Blogger Géza: konkrétan mindenkiét aki manyupos volt, a megspórolt pénzük helyet most egy kormányzati igéretük van, hogy jó nyugdíjuk lesz.

elwood 2012.11.12. 13:17:26

@Blogger Géza: "el tudott érni 3% alatti hiányt. Ez előtte az MSZP-nek 8 év alatt sem jött össze. "

3000 milliárdnyi tartalék felélésével.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:21:04

@dr Kangörény:

"Hejj, de szívesen olvastam volna ezeket a kérdéseket 2010. elején, a fidesznek feltéve!

Lehet, ha ezekre válaszol anno a vezénylő tábornok, most nem rombolhatná porig az országot. "

- Feltettük neki?

- Ha nem válaszolt, miért szavaztunk rá? (Nem te meg én személy szerint)

- Remélem a sok hülye egyszer megtanulja, hogy a viktor viktor viktor nem elég a jövőhöz. az az út csak a múltba vezet.

Kámasuka 2012.11.12. 13:22:37

@Jack Torrance: Tenyleg ez az egy rohadt parameter erdekel minket annyira?

- Ez inkább az EU-t érdekli, de fontos paraméter.

Viszont a másik 2 fontos paraméterben (GDP, adósság) sem sikerült Matolcsynak alulmúlnia Megyógyurnait, sőt erősen felülmúlta.

elwood 2012.11.12. 13:25:48

@Blogger Géza: nahát tényleg egyszer emeltek évközben áfát, ami aztán évekig annyi maradt.

mondták mellé azt, hogy de jövőre ez nem lesz, de mégis, a fele, de mégis az egész ... és közben azt, hogy mennyire stabil ez a költségvetés ?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:31:31

@BenFranklin:

"+ A zseniális Bajnai a fele IMF pénzt tartalékba tette, ami azt jelenti, hogy a tartalékainkért, az úgymond családi ezüstért mi fizetünk kamatot az IMF-nek. Ez is világcsúcs. Bankkölcsönt veszek fel és beteszem a dunsztosüvegbe, hadd fizessék a pógárok a kamatait örökké."

- Tudom hihetetlen, de ezzel a dunsztosüveggel lehetett stabilizálni a forintot.

Kámasuka 2012.11.12. 13:31:57

@elwood: Senki sem mondja, hogy ez a -korántsem új- magyar szokás, hogy rögtönzünk mindent, jó. Mondjuk szinte lehetetlen is tervezni amikor az EU is új követelményekkel áll elő minden héten.

Persze ez nagyon sovány érv amellett, hogy visszajöjjön az ancient regime. Ők ugye megoldották, megpróbálták átverni az EU könyvelőit, mint a görögök.

Kámasuka 2012.11.12. 13:34:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Biztos. A szlovák koronát nem is kellett stabilizálni, pedig 2002ben esélyük sem volt euróra...:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:34:12

@Blogger Géza:

Visszatérő kérdés:

Hol vannak az egyéni számlák az állami rendszerben?

Mi garantálja, hogy az államiban magasabb lesz a nyugdíjam, mint a manyuptól? Mert ellenkező esetben elvettek!

Jéééé!! Hisz ezek a fiúk fagyasztották be már egyszer 98-2002 között amanyupba áramló pénzt! Hisz már akkor elvették a nyugdíjam harmadát! Hisz kevesebb befektetendő tőke kevesebb hozamot realizál, még Unortodoxiában is.

Úgyhogy géza, légyszíves ne hazudj!

Jack Torrance 2012.11.12. 13:35:43

@BenFranklin: ez aztan nagy teljesitmen! tovabbra is javaslom neked elolvasni, mit ir a jelentes 2014-rol.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:36:34

@Blogger Géza:

"évközben is változtak az a SZJA és egyéb szabályok, pedig MSZP volt előtte és utána is."

Idén hányszor változtak az adótörvények?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:38:44

@BenFranklin: "A szlovák koronát nem is kellett stabilizálni, "

- Ajánlott olvasmány: Dzurinda tündöklése, reformjai, és bukása.

Kámasuka 2012.11.12. 13:43:52

@Jack Torrance: ez aztan nagy teljesitmen!

Nem arról van szó hogy nagy-e hanem hogy kinek van arca kritizálni....:DDD

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Parancsolsz?

elwood 2012.11.12. 13:47:34

@BenFranklin: az EU-nak nincs minden héten új kérése,
egy kérése van folyamatosan, hogy a strukturális hiányt vigyék le 3%-ra, ne ad-hoc különadókkal legyen meg a célszám, ezt nem teljesíti a kormány.

van valami forrásod, hogy mikor és hogyan verték át az EU könyvelőit ?

apanna 2012.11.12. 13:48:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Hol vannak az egyéni számlák az állami rendszerben?"
szerinted a NAV levele miről szól? na ott az egyéni számlád.

Kámasuka 2012.11.12. 14:00:05

Az a kérése folyamatos, hogy a hiány legyen 3 alatt. Ezt Matolcsy 2 év alatt megcsinálta. Szerva itt.

Most azt szeretné az EU hogy nem mindegy ám hogy van meg a hiány, miből van a pénz, azt is megmondják miből legyen a pénz. Közben 5 EU tagállamban van meg a 3 alatti hiány a 27ből.

Mellesleg a tisztelt EU bekaphattya. Gyurcsány nem adóztatta a multikat és a bankokat, szárnyalt a gazdaság, csökkent a hiány és az adósság, ezért az EU nagyon meg volt elégedve a munkájával...:DDD

Blogger Géza 2012.11.12. 14:04:38

@Jack Torrance: Az ország csődbe menetele szempontjából bizony el a legfontosabb. Nem mellesleg az egyetlen makroszám, amit ha a kormány akar, vaskézzel be tud tartani. És ne feledjük, hogy erre bizony kötelezettséget vállaltunk az EU-nél, tehát ez nem kívánsághangverseny. Azt egyetlen kormány sem tudja önállóan megszabni, mekkora legyen az infláció (áremelkedések begyűrűzése), mekkora legyen a gazdasági növekedés (nemzetközi konjunkturális hatások) stb.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:08:20

@elwood: Korábban is csak az volt, csak a kormány megígérte, hogy majd egy részt a manyupból fogod kapni. Azt senki nem mondta, hogy összességében mennyi lesz. A buli nyilván akkor kifizetődő, hogyha a manyupok magasabb hozamot hoznak, mint amennyibe a buli (a növekvő államdósság növekvő terhei miatt) kerül. Bebizonyosodott, hogy többe került, mint amekkora hasznot hozott, bukta volt.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:11:16

@elwood: Nem, a manyup-pénzek nélkül is az alatt volt. Mondhatnám azt, hogy az MSZP-nek meg az állami vagyon folyamatos felélése (reptér eladások, MOL elkótyavetye és társai) mellett sem sikerült...

Blogger Géza 2012.11.12. 14:12:19

@elwood: Persze hogy mondták, csak max már nem emlékszel rá. Lásd pl bankadó kivezetése.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:18:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Mi garantálja, hogy az államiban magasabb lesz a nyugdíjam, mint a manyuptól?"

Biztos hogy magasabb lesz, mert manyupból még senki sem kapott nyugdíjat. :) Szóval nincs tényanyag, amit össze lehetne vetni.

Egyébként meg semmilyen garancia nincs semmire, senki nem garantálta azt sem, hogy a manyup jól működik, hogy nem lopják ki belőle a profitot, vagy akár a vagyont stb. (ezek megtörtént dolgok részben külföldi, részben belföldi példák alapján)

Egy dolog biztos nagyjából. Az állami nyugdíj, de persze a pontos összeg / vásárlóérték /folyósítási szabály ott sem.

elwood 2012.11.12. 14:18:39

@Blogger Géza: "Korábban is csak az volt, csak a kormány megígérte, hogy majd egy részt a manyupból fogod kapni."

téves, a pénz ott volt számládon, láttad. az nem ígéret.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:23:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jó kérdés, én pl ne emlékszem rá, hogy változott volna évközben bármelyik sarkalatos adónem, pl. SZJA. Az emlékek sokakban megszépülnek, szerintem régebben sokkal nagyobb káosz volt az adózásban, mint manapság. P ha csak azt nézzük, amit belinkelte. Volt egy érvényes szabály 2006. szept 1_ig, aztán egy másik jött utána, de 2007 jan 1 től már megint más kulcs. Hol van most 5 hónap alatt 3 féle szabály? És ez egy alapvető jövedelem típusú adónál... Nem valami periférikus dolognál, ami kevesebbeket érint.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:25:45

@elwood: Téves. Először is az nem pénz volt. Másodszor meg nem férhettél hozzá, hanem csak azt ígérték, hogy ez alapján majd egyszer egy egyáltalán nem ismert szabály alapján majd esetleg kapsz valamit.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:28:46

@elwood: "Tisztelt, Felhasználónk! Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hirarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. "

:)

A valóság ezzel szemben:

"Az NGM hétfői közlése szerint a pénzforgalmi hiány alakulása megerősíti azt, hogy az államháztartás 2011. évi kitűzött egyszeri tételek – így például a magánnyugdíjpénztári pénzekből befolyt 3000 milliárd forint – nélküli eredményszemléletű hiánycélja a várakozásoknak megfelelően várhatóan a GDP 2,94 százalékát teszi ki."

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/09/aht_2011/

Jack Torrance 2012.11.12. 14:30:29

@Blogger Géza: o szegeny kormany. A modszereit azert megvalaszthatja, es vannak ugyebar olyan intezkedesek, amik legalabbis osztonzik az effeleket, masok meg visszafogjak.

elwood 2012.11.12. 14:31:01

@Blogger Géza: abból kiindulva, hogy innentől demokratikus állam leszünk, a felhalmozott vagyonomat biztonságban tudhattam, legalább számla értékéig.

abban igazad van, hogy jött egy kormány amelyik nem tiszteli a magántulajdont és elvette, de ezt nem gondolnám a manyup elleni érvnek.

elwood 2012.11.12. 14:33:23

@Blogger Géza: na jó idemásolom neked:

Az év végi egyszeri kiadások miatt a 2011-es költségvetési hiány a magánnyugdíjpénztári vagyon átvételével tisztítva elérheti a GDP 6,9%-át - áll az OTP elemzési központjának gyorsjelentésében, mely a tegnap megjelent költségvetési adatok alapján készült. A szakértők szerint a gyengébb forintárfolyam és a kedvezőtlenebb elsődleges egyenleg következtében a GDP-arányos bruttó államadósság valószínűleg a GDP 80% felett maradt 2011 végén.

Az OTP elemzési központjának szakértői a korábbi előrejelzésükben azzal számoltak, hogy a 2011-es év egészében az államháztartás konszolidált többlete a GDP 3,7%-át érheti el, ami kiszűrve a magánnyugdíj-pénztári vagyon átvételének hatását (9,7% vagyon és 0,2% hozam típusú bevétel) a GDP 6,2%-ának megfelelő hiányt jelent.

Jack Torrance 2012.11.12. 14:33:29

@Blogger Géza: "Hol van most 5 hónap alatt 3 féle szabály?"

lol
Az alaptorvenytol kezdve az osszes szabaly ilyen most, beleertve a koltsegvetes fo szamait is.

elwood 2012.11.12. 14:37:45

@Blogger Géza:

olvasd el legalább amit belinkelsz, ott van kiemelve:

A nyugdíjvagyon menti statisztikát

A tisztán látás végett: az eredményszemléletű, EU-nak megígért, 3% alatti hiánycél teljesítése egy egyszeri, óriástétel miatt nincs veszélyben. Mégpedig a közel 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyon elszámolása miatt. Ez a bevételi tétel ugyanis többletbe fordítja a költségvetés egyenlegét, magyarázta az adatot a Portfolio.hu.

2011-re vonatkozóan nincs sok értelme annak a kérdésnek, hogy teljesül-e a kormány által kitűzött hiánycél. A kormány a nyugdíjvagyon elszámolásának köszönhetően számos egyszeri tételt számolhatott el év közben, visszavetve a költségvetés átláthatóságát. A nyugdíjvagyon hatásának kiszűrésével számítva 6,9% lehetett tavaly a hiány. A költségvetési politika átláthatóságáról az is sokat elárul, hogy a kormány 220 milliárd forinttal lőtte túl az év vége előtt csupán pár nappal módosított hiányelőirányzatot.

Blogger Géza 2012.11.12. 15:12:42

@elwood: "2011-re vonatkozóan nincs sok értelme annak a kérdésnek, hogy teljesül-e a kormány által kitűzött hiánycél."

:D Nagyon komoly elemzés. Ezt akkor írják így le, mikor fáj elismerni az igazságot.

Ne a tendenciózus kommenteket figyeld, hanem a tényeket.

elwood 2012.11.12. 15:17:32

@Blogger Géza: nem semmi fazon vagy, hiszel valamit, a tények mást mutatnak, hát annál rosszab a tényeknek.

te linkeltél be egy forrást, ami mást mutat mint amit mondasz, erre szólok, hogy olvasd el, erre azt mondod ne foglalkozzak a tendenciózus kommentekkel.

te linkelted be.

most elhiszed végre, hogy manyup nélkül nincs 3%-os hiány vagy nem ? de legalább keress valami olyan forrást aminek legalább te hiszel.

rikitiki 2012.11.12. 18:11:36

@Blogger Géza: pl. a rokkantakét. Az egyiknek annyira elvették, hogy öngyilkos lett.
Név szerint is rákereshetsz...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.12. 18:42:13

@Fedor:

"Azt akartam először írni, hogy végre egy korrekt, értelmes poszt Bajnaival kapcsolatban, de az utolsó rész elrontotta a kedvemet, ugyanis csúsztatással él, egyrészt mert úgy tűnik, mint ha a FIDESZ mindig is a fizetős felsőoktatás élharcosa lett volna (holott), másrészt meg csak két válaszlehetőség van, ami kevés, mert a teljesen ingyenes, és teljesen önfinanszírozó felsőoktatás között vannak átmenetek, és egy ilyen lenne kívánatos, nem a két véglet.

Kár volt ezzel elrontani a posztot."

Az utolsó kérdésen én is sokat gondolkodtam. Persze, hogy vannak átmenetek, de egy részben önfinanszírozó rendszer ugyanazokat a problémákat veti fel a diákok körében, mint a teljesen önfinanszírozó. Jelesül, hogy miből fizessék a tandíjat? Egy 50%-ban önfinanszírozó rendszerben ugyanúgy szükség van a Diákhitel2-re. Aztán persze lehet bonyolítani a rendszert szociális alapú vagy tanulmányi eredmény alapú tandíjkedvezményekkel is, de a lényegen nem változtat.

A dolog pikantériája egyébként, hogy 2008-ban a Fidesz az ingyenes felsőoktatás mellett kampányolt az esélyegyenlőség jegyében, míg a baloldal a fizetős felsőoktatás előnyeit ecsetelte.

Azóta aztán a fordult a kocka, hiszen a Fidesz fizetős önfinanszírozó felsőoktatásra törekszik, most pedig a baloldal vádol ezért a szegényebb rétegek kiszorításával a felsőoktatásból..

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 19:51:18

@Blogger Géza:

Nem látom, mennyi pénz van a számlámon! A manyupban látható volt.

belekotty 2012.11.13. 12:55:23

@Gaius Plinius Secundus: Ja hogy a tanár és az ápolónő nem fontos munka és majd robotok helyettesítik? :-))
Menj a kurva anyádba, te idióta faszfej! Én a két egyetemi diplomámmal az átlagfizetés háromszorosával és hármashatárhegyi villámmal inkább vagyok proli mint hogy egy ilyen köcsöggel, mint te, akinek anyját gecis csizmával rúgta picsán az apja, egy társadalmi osztályba tartozzak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 14:09:39

@ccactus: "Aztán persze lehet bonyolítani a rendszert szociális alapú vagy tanulmányi eredmény alapú tandíjkedvezményekkel is, de a lényegen nem változtat."

Hát nem, nagyon nem mindegy. Nézz utána, vannak összehasonlítások, hogy mennyi terhet jelentett volna Gyurcsányék leszavazott tandíja, és mennyit ez. Olyan a világon nincs, hogy a felsőoktatás SEMMI állami támogatást nem kap,márpedig az önfenntartó felsőoktatás ezt jelenti, és a 0 db betervezett állami helyek egyes szakokon ebbe az irányba mutatnak.

"A dolog pikantériája egyébként, hogy 2008-ban a Fidesz az ingyenes felsőoktatás mellett kampányolt az esélyegyenlőség jegyében, míg a baloldal a fizetős felsőoktatás előnyeit ecsetelte.

Azóta aztán a fordult a kocka, hiszen a Fidesz fizetős önfinanszírozó felsőoktatásra törekszik, most pedig a baloldal vádol ezért a szegényebb rétegek kiszorításával a felsőoktatásból.."

Erre céloztam én is egy félmondattal, de azzal kiegészíteném a mondanivalódat, hogy a baloldal NEM azt mondja most sem, hogy teljesen ingyenes legyen, csupán valami hasonlót ajánl a mostani tervek helyett, mint amit anno be akartak vezetni, mondván (és igazuk is van ebben), hogy ez igazságosabb lenne. Szóval ők nem változtak igazán, max. a hangsúlyt máshova helyezik az ellenzéki létből kifolyólag, a FIDESZ viszont totális hátraarcot csinált (ebben is).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 18:02:32

@Fedor:

"Hát nem, nagyon nem mindegy. Nézz utána, vannak összehasonlítások, hogy mennyi terhet jelentett volna Gyurcsányék leszavazott tandíja, és mennyit ez."

Igen, de ahogy az előbb is írtam: vannak átmenetek, de egy részben önfinanszírozó rendszer ugyanazokat a problémákat veti fel a diákok körében, mint a teljesen önfinanszírozó. Jelesül, hogy miből fizessék a tandíjat? Egy 50%-ban önfinanszírozó rendszerben ugyanúgy szükség van a Diákhitel2-re.

És az sem jó érv, hogy de akkor eleve eladósodva kell kezdenie az önálló életét. Mert ebből az adósságból sok munkával ki lehet keveredni. Viszont a többkulcsos adó, amiben a felsőoktatást mondjuk nagyobb mértékben lehet finanszírozni, örök leküzdhetetlen teher marad a diplomás munkaerőnek. Össze lehet hasonlítani a kilátásokat, és hogy melyik esetben erősebb a motivációja a fiatalnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.16. 20:02:02

@ccactus: Ha azt vetted ki a szavaimból, hogy én ab ovo tandíj-ellenes volnék, akkor tévedsz. De az se igaz, hogy mindegy a mértéke, így is - úgy is kell a Diákhitel. Hát nem, egyáltalán nem mindegy. Ez, amit most bevezetni terveznek, egy agyrém.

A tandíj ésszerűen bevezetve egy hasznos, és elfogadható dolog. A FIDESZ viszont kétszer is nagyot vétett az ellen, hogy ezt normálisan meg lehessen beszélni: Egyszer négy éve, akkor a legdemagógabb módon kampányolt ellene, és egyszer most, amikor meg az előzőek ellenére a legesztelenebb módon és a legembertelenebb verzióban bevezeti.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 20:04:39

@Fedor:

"a legesztelenebb módon és a legembertelenebb verzióban bevezeti."

Csak ismételni tudom magamat, mert erre nem reagáltál, csak átfogalmaztad a korábbit: "ebből az adósságból sok munkával ki lehet keveredni. Viszont a többkulcsos adó, amiben a felsőoktatást mondjuk nagyobb mértékben lehet finanszírozni, örök leküzdhetetlen teher marad a diplomás munkaerőnek. Össze lehet hasonlítani a kilátásokat, és hogy melyik esetben erősebb a motivációja a fiatalnak."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.16. 20:18:22

@ccactus: Miért lenne egy többkulcsos adó teher a diplomásnak? Csak a megfelelő helyen kell meghúzni a sávot. Nyugat-Európában mindenhol többkulcsos adó van, és nem halottam olyasmit, hogy ez bármiben korlátozná a motivációját az ottani fiataloknak.

Egyébként ha már: nem csak a tandíj renoméját sikerült elcseszni esztelen és rosszul kivitelezett erőltetéssel, hanem az egykulcsos adóét is, amelynek a megfelelő időben, és környezetben való bevezetése szintén nem lenne ördögtől való.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 20:25:01

@Fedor:

A többkulcsos adó azért teher, mert több adót kell fizetnie annak, aki beleesik a második kulcsba. És ez örök teher.

Ezzel szemben a tandíjat csak egyszer kell kifizetni. Ha a delikvens kifizette, utána tehermentesül.

"Csak a megfelelő helyen kell meghúzni a sávot."

Lásd az erről szóló szavazást... További hátránya, hogy évente emelni kell a sávhatárt. A sávhatárról viszont politikusok döntenek...
süti beállítások módosítása