Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Kedves EU, hogy is van ez?

2012. december 29. - Nívó blog

Az EU szerint nem ihatod meg a vizet, ha literenként 10 mikrogrammnál több arzént tartalmaz. Viszont a Cola Light-ot továbbra is kedvedre fogyaszthatod, ezzel nincs baja az EU-nak. A Cola Light összetevői: víz, szén-dioxid, színezék: karamell, édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aceszulfám-K és aszpartám, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-citrát, foszforsav és citromsav, aromák, koffein, tartósítószer: nátrium-benzoát. Ezen összetevők némelyike igen veszélyes az emberi egészségre!

Szóval, kedves EU, hogy is van ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr314986269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallas01 2012.12.29. 14:32:24

Addig örülj, míg nem teszik kötelezővé a kocakólát... É is csak egyszer ittam, 9 éves voltam, azóta is kerülöm.

Félkifli 2012.12.29. 15:00:39

Kezdjük ott, hogy "kocakóláék", hmm, nem is tudom minek nevezhetném, a világon mindenütt jelenlévő konglomerátum. A pohár víz mögött nincs meg az a pénzügyi háttérhatalom, ami "nyomatná", hogy az milyen cool ital. Sztem a "tisztelt EU" sem szeretne ujjat húzni velük, gondolj csak az európai területen lévő üzemekre, nem is beszélve az egyéb utakon becsordogáló euró-milliókról, esetleges megvesztegetési pénzekről, aminek ellenértéke, hogy ihatja a nép ezt a sz@rt.
Én szerencsére évek óta nem ittam, a csodálatos aszpartam pl. nem tesz jót a fejfájásra hajlamosaknak, egyéb "kellemes" hatásairól nem is beszélve.

DE: nem is ezt akartam mondani, a fent leírtak csak egy újszülöttnek nem triviálisak.
Kicsit továbbgondolva a dolgokat, nekem az ugrott be, hogy a korábbi, mára csak csont és cserépmaradványokban létező civilizációk egyik közös ismérve volt, hogy az utolsó időszakban kivétel nélkül mindegyikben burjánzott a túlszabályozás, hát ez engem arra emlékeztet.

HIRTELEN fontos lett, hogy azok az emberek, akik 70-80 éves korukig ugyanazt az arzéntartalmú vizet itták, ne azt igyák. Akkor itt valaki hibázott, ki volt az, aki "engedte", hogy ezek az emberek 70-80 éven keresztül a most egyik napról a másikra "megromlott" vizet igyák. Naív hangon: Kérem állítsák bíróság elé a felelősöket, - gondolok itt az ebben az időszakban felelős pozíciót betöltő Egészségügyi miniszterekre + miniszterelnökökre. Hiszen ők erről tudtak, és nem tettek semmit. Blah, blah, blah.

NYJetsTD 2012.12.29. 16:25:09

Te jó ég, mekkora barom vagy blogíró! (gondolom ccactus)
Egy olyan terméket hozol fel ellenpéldaként, amit szabadon dönthet el az ember, kíván-e megvásárolni? Baszki, a vodkát is szabadon ihatod, azon is rugózol egy kicsit?
Egészséges ivóvizet az Európai Unió minden állampolgárának biztosítani kell. 2012-ben ez nem luxus. Majd az lesz 100-150 év múlva. Az ország kormányának felelőssége és kötelessége ezt megteremteni. Ha nem képesek rá, akkor nyasgem.

Az pedig, hogy 80 éven át jó volt nekik, miért nem állították meg már akkor az egészet, szintén barom kifogás. Most itt az alkalom. Az EU rengeteg kérdőjeles döntést hoz, de ez most pont nem az. Ha bezzeg blogírónknak és támogatóinak kellene nyelniük a szar vizet, egyből védenék a döntést. Javaslom, szolidaritásból hozassanak maguknak arzénost löttyöt és kortyolgassák a hülye cikkek írásai közben.

hederg 2012.12.29. 17:40:08

A gond az egész cikkel ott van hogy nem mentség a másik is lop stb.

A lop, csal azért aktuális mert Orbán és köre arra hivatkozva a kommunisták ? ( nem értem pont tőlük) loptak akkor mi is. Természetesen nem lopnak, csalnak ez nem jól muatat.

Ideje lenne ha a törvények Orbántól-Gyurcsényig minden állampolgárra egyaránt vonatkoznának.

A jog nem csak számonkér de ad is, mindenkinek!
Ezt a jogot tapossa sárba ma Orbán!

Szúrófény 2012.12.30. 04:56:01

@Félkifli: Hová kerültünk?
Az Európa Unió elitklub tablója

Anglia: 1919-ben a világ szárazföldjének és népességének egynegyedét uralta és rabolta ki gyarmatbirodalomként. Azt megelőzően saját mezőgazdasági lakosságát földjéről elüldözte, hogy ott birkalegelő legyen, szövőipara számára, majd a városba özönlő munka ”kerülőket” (évi nyolcvan-százezer főt felakasztatott). Az Ír sziget lakosságának felét kiirtotta, más fél millió ír lakost Amerikába üldözött. A skótok között a tatárjáráshoz hasonló népirtást követett el. Indiában tízmilliók pusztultak el az angolok áldásos kulturális missziója nyomán.
Belgium: Az anyaország nyolcvanszorosát igázta le Közép-Afrikát kíméletlenül, kifosztották, a kényszermunkára fogott lakosságát gyilkolták, megcsonkították, hogy munkára kényszeríthessék.
Franciaország: későn lépett be a buliba, így ő Oroszországba, a Balkánra, Törökországba tőkekiviteli uzsorával, és kisebb gyarmatokkal kereste kenyerét.
Hollandia: az anyaország hatvanszorosát gyarmatosította, és a kereskedelmi hajózás, a gyarmati fűszer behozatala Európába üzletágat mondhatta magáénak.
Németország: Széttagoltsága okán kimaradt a buliból, az újra felosztás követelésével, két világháborúval, gázkamrával építette az európai kultúrát.
Olaszország: széttagoltsága és háborúi miatt, melyet az őket is gyarmatosítani próbáló Spanyol és napóleoni európer Franciaország leigázott, kimaradt, és késői „sakál jellegű próbálkozásával” Etiópiát hódítja meg 1936-ban, és Hitler elvtárs kénytelen megtámogatni Észak-Afrikába, sok ezer tankját, nehéz teherautóját, felszerelését elveszítve.
Portugália: a fűszer és a rabszolga kereskedelem, a nemesfém behozatali konjunktúra szintén a gyarmatok szerzésére ösztönözte, de serege és királya elpusztult, így maga is Spanyol uralom alá került. (a hóhér akasztása, és az európai szolidaritás másik arca).
Spanyolország: Mexikó és Dél-Amerika kirablásában jeleskedett, de az óriási mennyiségű arany és ezüstkincsből templomokat, katedrálisokat épített iparfejlesztés helyett, így hiába volt első, hamar alulmaradt a versenyben.

Falra hányt borsó? Szabó Dezső: A demokrácia problémája (1939?) részlet

„Így pld. A halál vak öngyilkosságú elfogadása az egy kisebb állam részéről, ha egy nála nagyobb, katonailag és gazdaságilag sokkal, erősebb állammal közös vámterületi viszonyba lép. Természetes: hogy eleinte nagy farsangi kimutatások történnek, hogy ez a viszony milyen lakodalmas szőlő, lágy kenyér és sárga lé az elnyelendő állam részére. És azután a becsábítás vállvetettséges és egymásrautaltságos görögtüzei után: a megközösvámterületezett áldozat csakhamar teljesen elveszti önsorsa intézésének lehetőségét, vak eszköz lesz az idegen érdek akaratában a végső elnyeletéséig. Hanem az áldozatul kiszemelt ország politikai kalandorai, közéleti gengszterei. Amint észreveszik, hogy egy idegen hatalom mind erősebb parancsot jelent „Hazájukban”. Bandita étvágyuk szemérmetlen mohóságával mind szemérmetlenebb, korlátlanabb felajánlkozással igyekeznek megszerezni az idegen hatalom támogatását minden zsiványságnál becstelenebb politikai törtetésük mellé. Mint bordélyossá züllött apa leánya testét pénzes uraknak: baromi arcátlansággal ajánlgatják fel a hazai föld egyes pontjait (Mai nyelven: privatizáció) a gazdasági függetlenséget, az állami függetlenség, a nemzeti élet minden biztosítékát.

Joooe 2013.01.01. 07:46:48

@NYJetsTD: azét a poszt legfőbb mondanivalója nem az, hogy igyunk mérgezett vizet, csuhaj, hanem hogy az eu szabályozások eléggé sokféle mércét alkalmaznak és erősen érdekorientáltak, szóval úgy általában menjen az eu a picsába.
Meg kell nézni a red bullt (ami például két csapattal szerepel a forma1-ben és ronggyá veri a nagy autógyárakat), meg hasonlókat... fel sem fogja az ember, hogy mekkora pénz van egy olyan termék forgalmazásából, ami egy normális világban nem is létezne...
Persze, az egészséges ivóvíz fontos dolog, csak az arányok eltolódtak ilyen hülye kirakatintézkedések felé, miközben minden szennyet lehet etetni-itatni az emberekkel, rendes eü ellátás alig jut valakinek, stb

kifordított nagyanyó 2013.01.01. 19:34:34

@NYJetsTD: Szeva tökömöccse.Nesze neked Jets,Nesze nekem Cowboys.
Idén se sikerült.
Megint egy ki-ki meccsen buktuk el.
Buék és jobbat idén/jövőre!

kifordított nagyanyó 2013.01.01. 19:38:16

Vannak hülye szabályok az EU-ban,de ez két külön kérdés.

NYJetsTD 2013.01.02. 02:13:34

@kifordított nagyanyó: Hali! Végre hazaértem, picit hosszú volt a szilveszteri buli... : ) Sajna egész évben agyon kalapáltak minket, de majd jövőre... Cowboys-Jets döntőt akarok!

Neked is BUÉK!

Zabaalint (törölt) 2013.01.02. 12:21:10

@Joooe:
Te sem értetted meg a lényeget, amit NYJetsTD leírt, két teljesen eltérő dologról van szó, ahol teljesen jogos a kétféle mérce, hiszen egyik esetben van döntési lehetőséged, másik esetben nincsen. Egészségtelen dolgokat természetesen lehet kapni a boltokban, ott sokkal enyhébb szabályozás elég, míg a víz be van vezetve hozzád, nem teheted meg, hogy másik szolgáltató vizét veszed meg, így jogos, ha ott szigorúbb a szabályozás.

Természetesen vannak logikátlan, következetlen EU-s szabályok is, ahogy hazaiak is (lásd chipsadó), de amit bogáncs írt a postban, az konkrétan hülye összevetés.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.01.02. 21:19:57

@Zabaalint:

Véleményem szerint mindent a veszélyességének mértéke szerint lenne érdemes tiltani.

Kérdés, hogy melyik a veszélyesebb? A csapvíz, avagy a kóla? Vihar ez egy pohár vízben..

NYJetsTD 2013.01.02. 23:19:27

@Farkasokkal táncoló: BUÉK és csoda évet!

@Joooe: Könyörgöm neeee, most még a red bullt is keverjétek ide.... te azon kevés fideszes közé tartozol, aki legalább próbál érvelni és mégsem hányok tőle, de azért látom, a hibbantság téged is kezd maga alá gyűrni... pedig komolyan szurkoltam, hogy felébredj...

@Zabaalint: Ezekben a bejegyzésekben az a legveszélyesebb, hogy egyértelmű hülyeségekkel elveszik az élét fontos döntéseknek. Lehet persze elbagatellizálni a dolgot, ccactus általában szívesen meg is teszi, de pontosan ugyanilyen írásokat várok akkor tőle a magyar törvényhozás terveiről, döntéshozatalairól, az elmúlt két esztendő baromságairól. Például az államadósság csökkentéséről, ügynöklisták nyilvánosságáról, kivezetendő bankadóról, új polgári törvénykönyvről, egyéni nyugdíjszámláról, pedagógus életpálya-modell elkezdéséről, adó és az adóbevallás söralátétnyi csökkentéséről, tandíjról, földosztásról...nem is sorolom tovább. Milyen kellemes írásmű lehet pl. a nyolcórás közmunka 49 ezer forintja, aminél "jóval" többől, egy egész minimálbérből ccactus olyan remekül megélt...ja, mégsem. Szintén hálás téma az az ócsai "lakópark", melyet összehasonlíthatna a Hilton szállodalánccal, bemutatva, hogy a magyar valóság mennyivel olcsóbb...
Sose titkoltam, én minden magyar pártot feldugnék egymás seggébe, de azért jó pár bloggeren is elgondolkodnék...

@ccactus: "Kérdés, hogy melyik a veszélyesebb? A csapvíz, avagy a kóla? Vihar ez egy pohár vízben.."

Idióta vagy? Nem a csapvízzel van a gond, hanem az arzénes vízzel. Mint ahogy nem a gondolkodásoddal van a baj, hanem azzal, hogy elhiszed, ez a normális... a lakótelepek azbeszt szigetelését is sokáig remeknek tartották...de minek is oktatlak, tudod te magad is, csak fontosabb a kormány elpöcsölését védeni. Pedig ebben most az előző kabinetek is benne voltak, úgy hogy gondolom közben azért fájt a kis lelked...

Viszont feltűnt, hogy bár hívő fidesz fan maradtál, az utóbbi időben gyengültek az írásaid. Fáradsz, vagy hiába tepertél, nem kaptál státuszt a Lendvay utcában? Ja és BUÉK!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.01.03. 21:45:46

@NYJetsTD:

Bocs, arzénes csapvízre gondoltam. Azt hittem, egyértelmű.

Tehát még egyszer:

Véleményem szerint mindent a veszélyességének mértéke szerint lenne érdemes tiltani.

Kérdés, hogy melyik a veszélyesebb? Az arzénes csapvíz, avagy a kóla? Vihar ez egy pohár vízben..

"nem a gondolkodásoddal van a baj, hanem azzal, hogy elhiszed, ez a normális..."

Tökkelütött vagy? Dehogy hiszem, hogy ez a normális. Hol állítottam ilyet?? Sőt! Arzénmentes víz kellene mindenhová, ahogy az EU akarja.

"a lakótelepek azbeszt szigetelését is sokáig remeknek tartották"

Meg még mennyi mindent, kezdve egyes szúnyogirtó szerektől mezőgazdasági vegyszerekig, Aral-tavat tápláló folyók kiszipolyozásáig, ólmozott benzinig... stb.

Amit én állítok, a poszttal ellentétben, hogy mindig először a legnagyobb problémákat kellene megoldani, az erőforrásokat oda koncentrálni. Elhiszem, hogy az EU szerencsésebb része már ott tart, hogy a víz arzénkoncentrációja a legnagyobb problémájuk, nekünk sajnos még vannak nagyobb gondjaink.

(Csak érdekességként: olvastam egyszer egy cikket, hogy a tengerparti országokban nagyobb probléma az arzénterhelés, mert sok tengeri halat esznek, amelyek szintén tartalmaznak arzént. Míg a magyarok viszonylag keveset fogyasztanak tengeri halat (max pangasiust). Így egyes nyugati fogyasztó tökéletesen arzénmentes csapvíz mellett is nagyobb arzénadagot vesz magához, mint az a békésben lakó magyar, akinél a szigorított EU-s határérték feletti arzénkoncentrációjú víz folyik a csapból.)

Forrás: www.origo.hu/itthon/20100411-delalfold-arzenos-ivoviz.html

"a megoldhatatlannak tűnő probléma gyökere egy 1986-os EU-irányelv: ekkor határozta meg az unió az arzén maximális megengedett értékét a vízben. Az [origo]-nak nyilatkozó valamennyi polgármester szerint azért ilyen szigorú ez az érték, mert a határozat meghozatalakor szinte csak tengerparti országok voltak az unió tagjai, akik sok nagy arzéntartalmú tengeri halat és herkentyűt esznek. Szerintük a tengeri halat alig fogyasztó magyarokra nézve túlzó a szabvány."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.01.03. 21:48:58

@NYJetsTD:

"Viszont feltűnt, hogy bár hívő fidesz fan maradtál, az utóbbi időben gyengültek az írásaid. Fáradsz, vagy hiába tepertél, nem kaptál státuszt a Lendvay utcában? Ja és BUÉK!"

Új munkahelyem van, nagyobb felelősség, még több munka. Sajnos kevesebb időm marad a blogolásra, ami egy nagyon időigényes hobbi. Szóval valóban ritkítanom kellett a cikk megjelenések számát. De a nívóból próbálok nem engedni. :) (Blogunknak több szerzője van, jelen cikket sem én írtam.)

NYJetsTD 2013.01.07. 01:11:44

@ccactus: "Blogunknak több szerzője van, jelen cikket sem én írtam."
Csak azt nem értem, hogy miért nem vésitek oda, hogy ki a szerző.... ciki?

"De a nívóból próbálok nem engedni"
Azt hiszem, nem egyedül vallom, nem tettétek túl magasra a lécet...

"Amit én állítok, a poszttal ellentétben, hogy mindig először a legnagyobb problémákat kellene megoldani, az erőforrásokat oda koncentrálni. Elhiszem, hogy az EU szerencsésebb része már ott tart, hogy a víz arzénkoncentrációja a legnagyobb problémájuk, nekünk sajnos még vannak nagyobb gondjaink."

Akkor csak szerényen visszakérdeznék: Stadionok, meteorológia, Safarov, alaptörvény asztala, imf ellenes hirdetések, kerényi festmények, parlamenti őrség? Soroljak még? Reggelig írhatnék rengeteg "fontos" vagy ahogy említetted "legnagyobb" problémákat. Biztos mindig csak külföldön ülnek hülyék a döntéshozói székekben?

Az arzént pedig hiába keresem gőzerővel az ajánlott vitaminok, ásványi anyagok között. Vajh' miért?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.01.07. 21:00:52

@NYJetsTD:

"Csak azt nem értem, hogy miért nem vésitek oda, hogy ki a szerző.... ciki?"

Igen, nagyon. Már a nicknevünket sem vállaljuk egy-egy poszthoz. :)

"Azt hiszem, nem egyedül vallom, nem tettétek túl magasra a lécet..."

Amolyan nívópálca vagy? Mert annak ám baromi rövid vagy itt.. :))) (ez egy sablonszöveg arra, ha valaki a nívót feszegeti :)

"Az arzént pedig hiába keresem gőzerővel az ajánlott vitaminok, ásványi anyagok között. Vajh' miért?"

Cigaretta, alkohol?

NYJetsTD 2013.01.07. 21:42:20

@ccactus: "Igen, nagyon. Már a nicknevünket sem vállaljuk egy-egy poszthoz. :)"

Szerintem ez nem humoros. Egyszerűen csak megnehezíti a vitát. Nem kell hogy szeressük egymást, sőt, de legalább tudjuk, kinek válaszolunk, kivel vitatkozzunk, érvelünk. De jelenleg a nagy büdös semminek pofázunk. Mivel úgyis mindenki nick névvel fut (kivéve persze a sosem anonim Lencsést hi-hi), ez igazán elvárható. Szóval ha kérhetem egy rövid meeting keretében beszéljétek ezt meg, szeretem azt látni a felső sarokban, hogy a cikket mondjuk ccactus írta. Apropó, azt szabad tudni, miért mentél át bogancsból erre a névre? Jobban szúr?

"Cigaretta, alkohol?"
Továbbra sem értünk egyet. Más amit választhatsz, megveszed és akarattal ártasz magadnak és más amit kénytelen vagy elfogadni.
süti beállítások módosítása