Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Rezsicsökkentés helyett rezsigátat!

2013. március 24. - Nívó blog

Dübörög a kormány propagandagépezete a rezsicsökkentés körül. Most éppen a Fidesz reményei szerint sok embert megmozgató, Fidesz mellett aktivizáló, népszavazás értékűnek nevezett aláírásgyűjtési akcióval.

Azonban mindeközben dübörög az ellenzék és az ellenzéki blogok propagandagépezete is. A különböző blogokon például sorra olvasható, hogy ez egy nagy disznóság, a rezsicsökkentés árát végül úgyis mi, adófizetők fogjuk megfizetni, úgyhogy ettől nekünk csak rosszabb lesz. Meg különben is ez az egész rezsicsökkentés csak arra megy ki, hogy a "nyuggerek" szavazatát megszerezze a Fidesz, meg hogy a gazdag haverok luxusvilláinak rezsiköltségét lecsökkentsék. Ebből is látható, hogy a Fidesz a gazdagok pártja a szegények kárára, hiszen a szegény ember kevesebbet kap, mint a gazdag.

Mondjuk a Fidesz magyarázata is elég vérszegény a piacbarátnak egyáltalán nem nevezhető rezsicsökkentésre: Azért kell csökkenteni a rezsidíjakat, mert az az emberek jövedelmének túl nagy részét viszi el, meg azért is, mert mindeközben az energiaszolgáltatók nagyon nyereségesek.

Felmerül persze még egy lehetőség, ez pedig a rezsidíjak csökkentése hőszigeteléssel, megújuló energiák felhasználásával. Legszerencsésebb az lenne, ha az állam támogatná ezek elterjedését. A legnagyobb gond ezzel azonban az, hogy nem tehető általánossá. Akinek az állam támogatja a lakása szigetelését, az duplán jól jár. Egyrészt emelkedik a lakás értéke, másrészt csökken a fogyasztása és így a rezsiszámlája. Aki viszont lemarad, az hoppon marad. Ráadásul ezt a megoldást is könnyen érheti a vád, hogy a módosabbakat támogatja, a szegények kárára, hiszen a szigetelés jelentős egyszeri hozzájárulást követel meg, amivel a szegények nem rendelkeznek, hitelt (még támogatott hitelt is) senkinek nincs kedve felvenni. Úgyhogy ezt az optimális-utópikus módszert most sajnos hanyagolnunk kell.

A Nívó blognak azonban korszakalkotó javaslata van: Általános rezsicsökkentés helyett, ami könnyen bedöntheti a közműszolgáltatókat, inkább rezsigátat kellene bevezetni az árfolyamgát mintájára. A rezsigát lényege az lenne, hogy a rezsicsökkentés nem általános érvényű, hanem a programba önkéntesen be lehetne lépni azoknak, akiknek 90 napnál nem régebbi tartozásuk áll fenn. A kedvezményes díj 5 éven át lenne érvényben. Gyűjtőszámla ezúttal nem lenne, az árfolyamgát esetén is ez okozza sokak ellenérzését.

A megtakarítást pedig aki okos és előrelátó, arra használja fel, hogy szigetelje, korszerűsítse belőle otthonát, megújuló energiaforrásokat vezessen be, hogy az öt év elteltével visszaálló normál díjú rezsidíjak immár ne a mesterségesen alacsonyabb árak miatt, hanem a kisebb fogyasztás miatt legyen alacsonyabb. E beruházásokhoz pedig jelentős állami támogatásokat is kapcsolni lehetne. Valószínűleg az energiaszolgáltatók sem búslakodnának annyira, hiszen deklaráltan átmeneti lenne a rezsidíj csökkentés.

Ebben a rendszerben lehetőség nyílik arra is, hogy aki szerint káros a rezsicsökkentés, az fizesse tovább a magas rezsidíjakat, nem megtagadva így a rendszerváltás olyan elért eredményeit, mint az energiaszolgáltatók profitja. A csökkentés lehetősége teljesen önkéntes lenne, csak az lépne be aki akarna.

És ön szerint mi a legjobb megoldás?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr125165389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2013.03.24. 16:45:41

Ja, és igen barmok! nem a rezsi nagy, a fizetésünk alacsony. Már akinek van munkája...

béla a görög (törölt) 2013.03.24. 16:51:36

Ember...

Naszóval, az úgy van, hogy az emberek egy jelentős része társasházban lakik - közkeletű nevén panelproli - itt ugye az egyedi megoldások kiesnek.

Aztán az úgyis van, hogy mondjuk aki az elmúlt 8-10 évben épített házat az gondolom nem csak akkor volt előrelátó amikor felvette a hitelét hanem akkor is mikor megépítette a házát és feltételezem számolt az energiárak növekedésével és ezért nem a négyzetméterre hajtott, hanem az energiahatékonyságra... (ja, hogy esetleg, nem - bocsika - és miért nem, mikor minden adva volt hozzá?)

Most összesítettem a lakásom 10 évi rezsiét, kiadásait - beleértve a hitelt. Messze nem most vannak magas költségeim. Eddig voltak! Felújítás, magas törlesztőrészlet, előtörlesztés.
Én a magam részéről a felújításokat egy részét is elvégeztem amit belső felújítás. A külső felújítást rám eső részét is tudnám finanszírozni.

Munkahelyek kellenek, nem könyékig túrkálni más zsebében meg adminisztrativem szabályozni minden szart. Nem a kiadások emelkedése a fő gond, hanem a bevétel csökkenése.

===
Rezsigátmetszés :D:D Köszönöm.

Imadom a trapistát 2013.03.24. 16:58:16

@béla a görög: Rezsigátmetszés mi? Még egy lúzer.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.24. 16:59:59

@ccactus: Elég egyértelmű választ adtam. Eddig is szabályozva volt.

www.youtube.com/watch?v=w6_t8AkeHhc

:-D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 17:00:05

@kovi1970:

"nem a rezsi nagy, a fizetésünk alacsony"

Mekkora fizetés passzolna a jelenlegi rezsiárakhoz, hogy jó legyen?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 17:02:56

@Tyson925:

Azt kérdeztem, hogy egyetértesz-e valamiféle szabályozással?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.24. 17:24:54

@ccactus: Miért nem azt kérded hogy nézki az a nő, aki mindenkinek tetszik? Értelmezhetetlen kérdés...

"Azt kérdeztem, hogy egyetértesz-e valamiféle szabályozással?"

És erre válaszoltam. :-)

Amúgy elég érdekes ez a rezsigát. Mi van ha valaki nem erre költi a pénzt hanem elissza a töbletet? Vagy ha számlát vesznek az emberek stb. stb. Ez már meginn az állam megmomndja hogy az emberek mit csináljanak. Ebből a rendszerből 1989-ben elegünk lett elvileg.
Rendes gazdaság kéne ide, nem rezsigát, és egyéb rezsihülyeség.
Érdekes kérdés az is, hogy a rezsicsökkentéssel kiesett bevételeket ha az állam szigetelési/hatékonyságnövelési program költi mennyivel járnánk jobban. Évi 50.000 munkahelyet hozhatott volna. Csak hát akkor nem lenne kivel harcoljon a mi kis Vikink.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 17:31:41

@Tyson925:

"És erre válaszoltam. :-)"

Az a válaszod, hogy a Gyurcsány-Kóka-féle rezsibefagyasztás volt a jó?

"Amúgy elég érdekes ez a rezsigát. Mi van ha valaki nem erre költi a pénzt hanem elissza a töbletet?"

Építsünk honfitársaink bölcsességére és előrelátására!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.24. 17:36:14

@ccactus: "Az a válaszod, hogy a Gyurcsány-Kóka-féle rezsibefagyasztás volt a jó?"

Jaj istenem. A válasz az volt, hogy ez olyan evidens, hogy felklet reggel a nap!

Larry Silverstein 2013.03.24. 17:41:12

@ccactus: MIért is döntheti be a szolgáltatókat a rezsicsökkentés?

Mert 2/3-a adó?/akkor minusz 10% egyenlő 3,33% bevételcsökkenés/

Vagy azért mert a szolgáltatók ezt mondják?

regress 2013.03.24. 18:04:08

@Imadom a trapistát: neked hány apától van ennyi eszed,hogy itt osztod az ész?ja azt nem mert nincs.csak ennyit tanultál meg az eligazításon?

Szevasztok 2013.03.24. 18:05:12

Nem is értem, hogy képzeli a kormány, hogy befogja a zemberek száját havi 1-2 ezer Ft-tal?! Bár egy panelprolinak elég a morzsa is...

Ha már rezsicsökkentés, akkor legyen 90%-os!!!

Ez se - az se fedezi a szolgáltatás önköltségét, akkor meg már lépjünk egy olyant, ami tényleg érezhető megtakarítás mindenkinek. A szolgáltatók meg kit érdekelnek... Nálunk a cocializmus épül, vegyék tudomásul!

Nem kéne szólni az ellenzéknek, hogy ezzel kampányoljon inkább? Ezt megértené a sok panelproli!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.24. 18:06:26

@ccactus: "A Magyar Energia Hivatal átalakítását megvalósító, múlt héten elfogadott törvény egyik pontja módosította az áram árába épített egyéb pénzeszközök szintjét. A módosítás eredményeként 11 fillérrel csökkent a Vértesi Erőműnek (és a hozzá kapcsolódó bányának) a támogatása, azonban ugyanekkora mértékben növekedett a távhőszektorra fordított díjelem, amire vélhetően a januárban megvalósult 10%-os rezsivágás miatt volt szükség. A lépés értelmezhető úgy is, hogy az áramfogyasztók fizetik meg a távhőellátásban megvalósult 10%-os díjcsökkentés egy részét. "

Ari nem? úgy csökkentik a rezsit, h növelik. Zseniáis.
Amúgy jól mondja Larry, a villany árának 2/3-a adó.

Szevasztok 2013.03.24. 18:11:10

@Larry Silverstein: "Mert 2/3-a adó?/akkor minusz 10% egyenlő 3,33% bevételcsökkenés/"

Látom nem erősséged a matek...

A 10% rezsicsökkentés a BRUTTÓ árat érinti, az adók nagy része (az ÁFA kivételével) meg nem arányosak az árral!

Larry Silverstein 2013.03.24. 18:18:27

@ccactus: Szóval fingod nincs róla hogy bedőlnek -e a szolgáltatók de erre alapozod a posztot?

Fejesrob 2013.03.24. 18:22:49

Nem hülyeség.

"Ebben a rendszerben lehetőség nyílik arra is, hogy aki szerint káros a rezsicsökkentés, az fizesse tovább a magas rezsidíjakat, nem megtagadva így a rendszerváltás olyan elért eredményeit, mint az energiaszolgáltatók profitja. A csökkentés lehetősége teljesen önkéntes lenne, csak az lépne be aki akarna."

Ezen pedig jót röhögtem:)

2013.03.24. 18:24:50

@ccactus:

"Azt kérdeztem, hogy egyetértesz-e valamiféle szabályozással? "

Szerinted most nincs szabályozás?

2013.03.24. 18:26:14

@Larry Silverstein:

"Mert 2/3-a adó?/akkor minusz 10% egyenlő 3,33% bevételcsökkenés/
"

Ezt hogy a rákban számoltad ki? :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 18:40:24

@MikeBoy:

Semmi. Most változik a szabályozás. Tysonnal arról beszélgettünk, hogy a szabályozás léte még nem vonja kétségbe a piacgazdaságot, sőt a monopolisztikus, vevőivel nem egy súlycsoportban lévő piaci szereplőket bizony a piacgazdaságokban is szabályozzák.

Aztán itt leragadtunk. Kérdés, hogy milyen a jó szabályozás (árak, tulajdoni háttér, profitabilitás, piaci verseny), és hogy hol a határ a szabályozás és a szektor tönkretétele, illetve a rendszerváltás óta elért eredmények tagadása között.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 18:45:25

@Fejesrob:

Az alapötlet a Vastagbőr blog egyik hozzászólójától jött. :))

vastagbor.blog.hu/2013/03/19/magyarorszag_nem_hagyja_magat?fullcommentlist=1#c19310991

"Enrico72 2013.03.19. 15:45:51
Nagyon egyszerű. Aki ezzel nem ért egyet fizessen annyit, amennyit a csökkentés előtt kellett. Aki egyetért, az pedig annyit, mint amennyit a 10%os csökkentés után.
Ezzel mindenki csak nyerhet."

2013.03.24. 18:51:44

@ccactus:

"Most változik a szabályozás."

Ez egy "faék" mondat.
Szerintem mondjuk olvasd el a VET-et (villamos energia törvény).
Aztán tedd a végére, hogy mostantól -10.
És talán megváltozik a véleményed arról, hogy ezt is a "szabályozás" kategóriájába tedd.
Ez ugyanis inkább gányolás.

veracity 2013.03.24. 19:02:20

Az alkotmány is rögzíti, hogy a MSZMP és utódpártja az MSZP a felelős az ország sanyarú sorsáért.

Cipruson megvágják a gazdagok bankszámláit. Mi meg vessünk ki az MSZP tagokra és MSZP szimpatizánsokra 50 % -os vagyonadót! Így lenne igazságos. A lopott vagyon felét legalább visszaszereznénk!

Makkasz 2013.03.24. 19:07:31

A szabad piac, szabad verseny és állam eltakarodása lenne a megoldás.

Így az állam úgy az állam, ilyen program, oyan program, posztolókám egyméretes tehetetlen balfasz vagy.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:07:31

@MikeBoy:

"Ez ugyanis inkább gányolás."

Egyetérek! Ezért is született alternatív javaslatunk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:11:21

@Makkasz:

Hozzászólókám! :)

Olvasd el ezt:

nivo.blog.hu/2010/08/24/moderalasi_alapelvek

Egyébiránt a szabad piac, szabad verseny, kisebb állam felvetéseddel egyetértek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:13:22

@veracity:

"Mi meg vessünk ki az MSZP tagokra és MSZP szimpatizánsokra 50 % -os vagyonadót!"

Ilyen adót csak teljes titokban előkészítve lehet kivetni. Gondolod, hogy okos dolog volt elkotyogni az ötletet? Ha a szocik megneszelik, rögvest kilépnek a pártból. :)))

2013.03.24. 19:16:23

@ccactus:

Azzal a prekoncepcióval élsz, hogy mivel valaki azt mondta -10 (tegyük hozzá, hogy hasra ütés jelleggel), ezért valamire biztosan szükség van és az a valami ehhez legyen hasonló és teszel egy javaslatot.
Ez az összefüggés így biztosan nem állja meg a helyét.
Tehát lépj vissza a kályhához! Olvad el pl. a VET-et és mondd meg, hol problémás és hol kell változtatni rajta a villamos energiaipar pozitívabb működése érdekében.

Makkasz 2013.03.24. 19:19:27

@ccactus: Az "alternatív javaslat" lényege egy nagy hazugság, hogy a mindenki áltl megfizetett rezsicsökkentésből lépjen ki aki nem akarja (lépjen be aki akar), de attól aki kimarad ugyanúgy megfizeti.

Az árfolyamgát és minden erőlködés ami a felelőtlenséget támogatja ordító hiba. Az "alternatív javaslat"meg egy nagy hülyeség, csúsztatás.

A válasz egyértelmű, 500.000-en mr kiléptek az ordítóan buta hülyeségek országából.

elwood 2013.03.24. 19:21:50

"aki szerint káros a rezsicsökkentés, az fizesse tovább a magas rezsidíjakat, nem megtagadva így a rendszerváltás olyan elért eredményeit, mint az energiaszolgáltatók profitja."

te ugye szíjártó vagy ?

ugye most is úgy van, hogy aki szerint káros a tandíj az nem fizeti,
aki szerint káros a röghözkötés arra nem érvényes,
aki szerint káros a nyugdíjelkobzás annak nem tiltják be a pénztárát

droid

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:24:06

@MikeBoy:

"Azzal a prekoncepcióval élsz, hogy mivel valaki azt mondta -10 (tegyük hozzá, hogy hasra ütés jelleggel), ezért valamire biztosan szükség van"

Egyáltalán nem így van. Anélkül, hogy tüzetesen ismerném a VET-et, azt mondom, hogy az nagyjából rendbenlévő. (Mondjuk esetleg a számlázás egyszerűsítése nem ártana.)

A probléma a rezsiköltségek magas aránya. Ami jórészt azért magas, mert kritikán aluli a hazai háztartások energiahatékonysága.

Erre kell megoldást találni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:27:43

@elwood:

"te ugye szíjártó vagy ?"

Dehogy! Ne sérts meg! Ez a rész utólag lett beépítve @Tyson925: legelső kommentje alapján. ;)

elwood 2013.03.24. 19:31:33

@ccactus: attól még demagóg hülyeség. ha otthagyod akkor hiába akartál írni értelmes dolgokat, demagóg köpködéssé válik az egész.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:31:43

@Makkasz:

"de attól aki kimarad ugyanúgy megfizeti"

Beszéld meg @MikeBoy: -jal! Az energiapiacot a VET szabályozza, tehát aki kimarad a rezsigátból, az a normál díjat fizeti továbbra is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:32:43

@elwood:

Most mi legyen? Tegyek oda egy szmájlit is? Amolyan fricskának szántam azt a részt.

Bloodscalp 2013.03.24. 19:50:48

@ccactus: @veracity: nehogy kivessék a hülyeség adót is, nagy kulccsal fizetnétek.

elwood 2013.03.24. 19:52:44

@veracity: "Mi meg vessünk ki az MSZP tagokra és MSZP szimpatizánsokra 50 % -os vagyonadót!"

hoppácska, MSZMP-ről is szó volt. a fél fidesz is tejelne.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 19:54:20

@Bloodscalp:

Csak viccelődünk. Ott a szmájli. :))

Te viszont olyan komoly vagy mint a vakbélgyulladás..

Apropó! És mit szólsz @egysmás: "rezsigátmetszés"-es felütéséről. :))

Bloodscalp 2013.03.24. 20:13:56

@ccactus: magam sem tudom hogy vicc volt-e vagy komolynak szántam a hülyeség adót, sok pénz beszedne belőle a kormányotok. Utána kezdeményezhetne róla egy aláírásgyűjtést, de szigorúan miután már eldöntötték a dolgot.

Makkasz 2013.03.24. 20:14:42

@ccactus: tehát aki kimarad a rezsigátból, az kevesebb adót fizet majd mint aki él vele? Annak majd nem rolik le a szolgűltatsá?

"Ebben a rendszerben lehetőség nyílik arra is, hogy aki szerint káros a rezsicsökkentés, az fizesse tovább a magas rezsidíjakat, nem megtagadva így a rendszerváltás olyan elért eredményeit, mint az energiaszolgáltatók profitja. A csökkentés lehetősége teljesen önkéntes lenne, csak az lépne be aki akarna."

Mekkor hazug vagy, úristen. Bűzlik a kommunizmustól.

Ahogy mondtam, nem csak az az alternatíva van, hogy kell rezsicsökkentés, vagy rezsigát, hanem otthagyni a sok agyhalottat, és KIVÁNDOROLNI, szabad országban élni. Nem mások helyett dolgozni, de nem is akarva ingyen kapni valamit.

Nem kellenek az ostoba alternatívák, a multik, vállalkozó kárhoztatása azért, hogy hagytuk hogy apolitikai elit kisemmizzen minket és elpusztítsa az országot, most már lelkeket célba véve.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 20:20:53

@Makkasz:

Lelkeket?
Ha az a gondod, hogy mi boldogok vagyunk, te meg nem, azon nem tudunk itt segíteni neked. :(

camilló 2013.03.24. 20:28:39

Nekem is van egy korszakalkotó javaslatom! Nyugati béreket itthon is, és akkor f.szom se érdekli mennyi a rezsi!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 20:32:15

@camilló:

Önnek teljesen igaza van! Első lépésként a minimálbért kellene nyugati szintre felemelni július 1-től havi 300ezer forintra. A többit a piac elrendezi.

kifordított nagyanyó 2013.03.24. 20:48:27

Ezt megvalósítják,aztán jó magyar módra kibasznak +50% adót a hőszigetelő cuccokra.

Kepan 2013.03.24. 20:53:20

Az eredeti rezsicsökkentés is egy maszlag.

Egyik rezsim se lett olcsóbb, egyedül a gáz éves 12000 forintos alapdíja lett most 11000 forint. Hűha.

Aztán, nemrég kaptuk a levelet a helyi szemétszállító cégtől az új éves díjjal (negyedévente fizetve). Csak szólok, hogy 20%-al nagyobb, mint a tavalyi. Rezsicsökkentés (ha lesz) -10%, tehát még így is jól jártak az inflációt 2/4x meghaladó díjemeléssel.

Röhögve várom a sok IQ-bajnokot, aki megmagyarázza (és még el is hiszi).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 20:53:54

@kifordított nagyanyó:

Önnek is teljesen igaza van. Nem is érdemes semmi előremutatón gondolkodni ebben az országban. Meg nem is érdemes semmit tenni a boldogulásunk érdekében. Úgyis elveszik. Inkább szidjuk a kormányt, vagy a politikusokat, az egyszerűbb. Mindenért ők a hibásak.. Mindenki szerencséjének ők a kovácsai.

Makkasz 2013.03.24. 20:54:20

@ccactus: Ez a kommunizmus, úgy elmélkedtek mások pénzéről, mintha rendelkezetnétek vele. Ez ma Moon teljesen természetes.

A buliban jól érzi magát a lány, odateszi magát, beszív. A buli szervezők azt mondják, mindenki megizélheti, ez így rendjén van, amúgy is eddig jól érezte magát, ez normális. Néhányan azt mondják, nem, ezt nem szabad, nem a "miénk", ez lopás, ebből baj lesz. A te alternatív javaslatod ezek után, hogy nem kötelező megizélni, csak aki akarja (később lehet gumit is vesz majd magának), aki nem akarja az csak legyen csendes tanú, fogadja el hogy ez van.

Tudod én inkább elegyek és hívom a rendőröket.

Gazemberek, kommunisták.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 20:56:34

@Kepan:

Küldjél számlákat, és botrányt csapunk itt a Nívó blogon. Más is írt már ilyesmit, meg is ígérte, hogy küldi a számlákat, aztán azóta sem küldi..

Pedig annyira szeretnék már egy ilyen leleplező írást írni. Blogunk legnagyobb dobása lenne. Sajnos a saját számlámról nem tudom megírni, mert nekem hajszálpontosan 10%-kal csökkent a villany is és a gáz is. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 21:00:48

@Makkasz:

Szerfelett fura dimenziókban gondolkodsz.

Kepan 2013.03.24. 21:12:06

@ccactus:

Ha más is írt már ilyet, akkor esetleg igaz is lehet. Én sem viccből írtam. Vagy csak úgy simán elhinni amit más mond már smafu?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.24. 21:28:51

@Kepan:

Várom a számlákat e-mailben!

hackbard.celine 2013.03.24. 21:45:54

@ccactus: "nekem hajszálpontosan 10%-kal csökkent a villany is és a gáz is"
Tegyük fel, hogy egy rezsicsökkentésben érintett szolgáltatónál dolgozol. Ha 10%-al csökken a fizetésed, akkor is ilyen boldog lennél? B verzió: fizu marad, leépítik a dolgozók 10%-át. Pont téged is.
Akkor is ilyen boldog lennél?
A lakossági gáz üzletág (egyetemes szolgáltatás ha hozzávesszük a közintézményeket is) 20 Mrd veszteséget termelt a szolgáltatóknak. A lakossági lopások, nemfizetések, az állami 90-180 napos tartozások nem könnyítenek a helyzeten.
A 10% rezsicsökkentés további 43 Mrd veszteséget indukál.
Keresztfinanszírozás van egy minimális mozgástér, de akkor meg a pékáru árában fogod megfizetni. Nem azonnal. Először kisebb lesz a zsemle (vagy a pofád túl nagy), aztán kirúgják a segédpéket.
Túl hülye vagy látni, hogy a történelem ismétli önmagát, a 3,60-as kenyér nem fenntartható. Még ha pillanatnyilag jól is hangzik.
A normális, fenntartható rezsicsökkentés az energiahatékonyság támogatása lenne, szigetelés, takarékos villanyhasználat A+ energiaosztályú eszközök adóleírásával akár.
De nem. Fogyassz többet a szolgáltatók (és áttételesen a pékek) vagy bárki más kárára.
Ennyit tudtok, nem vagytok képesek a szekunder hatásokat és az áttételeket gondolatban sem modellezni, nem hogy a gazdasági hatásokat kiszámolni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.03.25. 08:57:19

Rezsigátat a Római partra! Sőt: mobilrezsigátat!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.03.25. 09:15:51

@ccactus: Kíváncsi lennék, hogy mit értesz/értenek "egy súlycsoport" alatt. Én akármire gondolok (egy súlycsoport = azonos anyagi helyzet, azonos információ stb) az a szocializmus egy formájaként jelenik meg előttem. Amúgy az energiaszektorban ugyanúgy biztosítható lenne a verseny, mint bármilyen más területen. Az állami tulajdon és/vagy államilag szabályozott cég azért sem működhet rendesen, mert nincs arról információja, hogy melyik döntése a jó: liberatorium.blog.hu/2013/03/23/amit_viktor_sem_ert

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 10:34:55

@ccactus: Úgy hallottam annak idején fecóék emelték fel -talán a napelemek- árát/adóját.
Azért írtam,hogy jó magyar módra.
Ez a kormány sehol sem gondolkodik előrelátóan,előremutatóan.
Haver,te egy nagyon zárt kis világban élsz és nem érted a többiek problémáját,de okoskodsz.

fchris82 2013.03.25. 13:22:39

@ccactus: "Amint a jelenlegi helyzet mutatja, ez nem elég."

Ez inkább tudható be az emberek tájékozatlanságának. Tájékoztatni kell őket. Tényleg, nonszensz, hogy egy magánvállalatra akarsz hitelezést és kockázatot terhelni, mikor:
1. Nem bank, hogy hitelezzen.
2. Nem is ő a végső nyertese az ügynek, hanem a fogyasztó.

Hefebier 2013.03.25. 18:25:34

Gondolkoztam, hogy cseréljük ki nyílászárókat. Talán 5-6% megtakarítás össze jött volna.

De így sokkal könnyebb. Köszönöm.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.25. 20:24:08

@ccactus: "A vita nem itt van közöttünk, hanem ott, hogy jelenleg energiaár-szabályozás, vagy pedig az energiaszolgáltatók tönkretétele zajlik. "

"A további rezsicsökkentésről szóló hírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezekről a sajtóból értesültek. A vállalatcsoport a döntéshozókkal szeretne tárgyalni, akkor is, ha a magyar állam úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a német tulajdonosokra, és szeretné visszavásárolni a villamosenergia-szolgáltatást – tette hozzá."

Kaktusz, kaktusz...

DIldiko 2013.03.26. 08:39:52

@ccactus: Akkora, mint a sokat szidott nyugaton van. Már minden begyűrűzött onnan: lakásár, rezsi, költségek, benzinár - csak a fizetés nem. De ugyanazt a munkát végezzük, kb. 10-30%-nyi fizetésért.
Az, hogy nem olyan hatékonyan arról nem a melós tehet. Az, hogy a cégek nem ruháznak be arról a mindenkori kormányok tehetnek. Egy normális cég, ha normális - nyugaton is eladható minőséget - akar termelni akkor be kell ruháznia. Ha nincs neki tetsző gazdasági, pénzügyi környezet és STABILITÁS nem ruház be százmilliárdokat, hanem elhúz, mint vadlibák ősszel. No erről az elhúzásról tehetnek a kormányok - vagy a jövetelről.
A rezsicsökkentésre a legjobb módszer a verseny lenne - amíg 1-2 szolgáltató van és nagyjából ugyanannyiért adják a gázt, villanyt nem lesz verseny és nem lesz csökkenés sem. Ja, hogy az összes szolgáltató ugyanattól a beszállítótól veszi a gázt - miért is állunk egy lábon?
Ez a rezsicsökkentés a legnagyobb smafu, amit eddig hallottam. Régen egy bizonyos jövedelemszint alatt volt kedvezmény - annak legalább volt értelme. Most tényleg az spórol a legtöbbet aki a legtöbbet használ. De az használ a legtöbbet, akinek a legtöbb a fizetése - tehát újra a gazdagoakt támogatjuk!
A felújításról - a lakosságnak mondjuk szüksége lenne 10% önerőre és a többit adja az EU meg a kormány. Úgy, ahogy más EZ-s pályázatoknál is. Bárki - bármilyen vállalkozóval lehessen szerződni, én döntsem el, hogy kit akarok megbízni hogy pl. szigetelje a házamat. A cég számoljon el felém is, az EU felé és a kormány felé is.
Miért nincs pl. erre EU-s támogatás, ha városok főtereit átalakítani és szökőkutakat építeni van? Kinek kellene ezt kiharcolnia? Nekem?

DIldiko 2013.03.26. 08:47:51

@ccactus: De csak akkor ha rám nem érvényes az áremelés, meg a 100 új adó!
Mert ha kiszámolom, hogy a rezsicsökkentéssel 5000 Ft-ot spórolok, de a boltban ugyanazért az árúért már 6000 Ft-al kell többet fizetnek - mert ugye nemazemberekfizetikmeg - a telefonadóról, tranzakciós adóról meg a többiről még nem is beszéltem.

rikitiki 2013.03.26. 14:55:11

Szóval a vadkapitalista, teljesen önfinanszirozó oktatástól sikerult pár hét alatt eljutni a szocialista piacgazdasági tézisekig.
Gratulálok, fő a következetesség :)

Lenne egy kérdésem, valamit nem értek.
A poszt szerint nem teljesen kerek a rezsicsökkentés, tehát előállt a szerző egy zseniális ötlettel -
ami teljesen ugyanaz, csak 5 éves korláttal?

Bravo.

(A szerződésben vállaltan ideiglenes, ám mégis egyre tartósabb bankadó után meg igazán "aranyos" felvetés)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.26. 18:17:44

Összegzésként: amint az online szavazások eredményei és a hozzászólások mutatják, sokak egyetértenek velünk abban, hogy a rezsicsökkentés nem túl szerencsés megoldás, annál a rezsigát jobb konstrukció lenne.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.26. 22:04:41

@ccactus: 24% szerint jó megoldás a rezsigát. Szép...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.03.27. 14:00:52

Alternatív megoldás, ami nem szerepel a lehetséges válaszok között: 1) drasztikus adócsökkentés (energiaszektor included) úgy, hogy a TELJES elvonás ne haladja meg a 20%-ot 2) az energetikai szektorban lévő állami szabályozók teljes megszüntetése 3) az energiaszektor valódi privatizációja.

anonymand 2013.03.29. 08:45:13

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Sajnos a saját számlámról nem tudom megírni, mert nekem hajszálpontosan 10%-kal csökkent a villany is és a gáz is. :(" - nekem meg hajszálpontosan 33,33%-al csökkent a fűtésszámlám (fával fűtöttem).
Ha forintosítani akarom, akkor 84 ezerrel kevesebbet fizettem, mint egy évvel korábban.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: 2 fuvar fával kevesebbet hozattam, mint amennyire szükségünk lett volna...
Ez nem vicc volt!:(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 18:44:44

@anonymand:

Én is gondolkodom azon, hogy legalább részben fafűtésre álljak át.

anonymand 2013.03.29. 20:58:28

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Én is gondolkodom azon, hogy legalább részben fafűtésre álljak át." - a tartályos gáz lett volna cca. 350 ezer, a fára költöttem kb. 160 ezret, tehát az összes megtakarításom így megközelíti a 190.000+84.000=274.000 Forintot.
Mindehhez már csak az kell, hogy rétegesen öltözködj a lakásban, mert az átlaghőmérséklet csak jeles ünnepeken haladta meg a 16 celsius fokot (a hálószobában a tízet).

Persze tudnám még növelni a megtakarítást, ha egyáltalán nem vennék semmiféle tüzelőt idén télre.
Erősen gondolkodom a dolgon.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 21:02:30

@anonymand:

Nálam 18.5 fokra van állítva a termosztát. Mivel jól szigetelt a ház, így egész baráti a gázátalány.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 21:05:33

@anonymand:

Igen, igen! Réteges öltözködés kell, plusz zokni, és jó sok forró tea! Ünnepi alkalmakkor egy kis unikum. ;)

anonymand 2013.03.29. 21:23:17

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Nálam 18.5 fokra van állítva a termosztát." - mondom jeles ünnepeken 16 felett. Amúgy barátságos 13-15.

"Mivel jól szigetelt a ház, így egész baráti a gázátalány." - nem ismerem a vezetékes gáz árát, itt nem van átalány, a tartályba megrendeled a szükségesnek ítélt mennyiséget, oszt helyben, egy összegben fizethetsz. A tartály 3 köbméteres, úgy 1200 kg. fér(ne) bele, mert hogy már az is üres.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.03.29. 21:26:29

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Ünnepi alkalmakkor egy kis unikum. ;)" - már nincs hitelem egy üveg Kocsis Irmára sem, nemhogy Unicumra!:(

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 21:41:17

@anonymand:

Akkor egy kis házipálinka! Az csak van tán?

anonymand 2013.03.30. 06:19:05

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Az sincs, most egy lottó négyesre várok, attól ki tudnánk simulni...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.30. 08:40:07

@anonymand:

Az már baj! Hogy kerültetek ti ilyen nehéz helyzetbe? Érdekelne.

anonymand 2013.03.30. 16:49:53

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Hosszú.
De dióhéjban annyit, hogy nyugdíjba vonulásom idején igen szoros költségvetéssel indítottunk (én leköltöztem vidékre, feleség még maradt nyugdíj mellet dolgozni).
Aztán jött a gazdasági válság és annak kezelése.
A 13. havi juttatások el, a nyugdíj és a fizetés összevont adózása a családi költségvetést stabilan mínuszba fordította (havi -35.000 Ft.; kettőnknek összesen).
Az már csak hab a tortán, hogy most már a feleség is leköltözött, kiesett tehát a nyugdíj melletti kereset is.
Hogy az utolsó három év csak rontott az amúgy sem rózsás helyzeten.
A "nyugdíjas csomag" inflációja ugye messze az átlag felett, a tűzifa (nem része a csomagnak), a tartályos és palackos gáz (szintén nem része), üzemanyag, árváltozása sem nekünk kedvezett.
Tavaly (mikor még egyedül voltam itt lent) a szobatermosztát 11, azaz tizenegy fokon kapcsolt be.
Ki lehet próbálni, mint a 47 ezerből való megélést (ez sem fog sikerülni.

Én tisztában vagyok azzal, hogy egyrészt hiba volt az utolsó fillérig beterveznünk a jövedelmünket.
Tudom azt is, hogy Bajnai vette el a 13. havi pénzünket.
De azt is állítom, hogy a magunknak okozott gondjainkon az elmúlt három év nem csak a szinten tartást tette lehetetlenné, de még súlyosbított is helyzetünkön.

Most legyen elég ennyi, a kissé alulfűtött (8 fok) hálóban van ugyanis a számítógép, s ujjaim meggémberedtek, egyre többet kell elütés miatt javítanom.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.03.30. 16:51:15

@kifordított nagyanyó:

Tisztelt kifordított nagyanyó!

Is.

Tisztelettel:
anonymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.03.31. 17:49:53

@anonymand:
Én forró teát szoktam inni mikor az egyetemen 1x fokban kell dolgozni, vagy néha ha elegem van a hidegből hazamegyek és otthonról dolgozok. (Emlékeztetnék mindenkit, kaktusz nagyérdemű, jó ez a felsőoktatás bejegyzésére)
Persze a vízforralót is saját, mert a nemmegszorítások jegyében forró vízre sem futja.
A dolog előnye, h az elgémberedett ujjakat a forró csésze felmelegíti és egy darabig nem is fázok. Igaz a veséket elég rendesen igénybeveszi, és egy tél alatt a fogaimon elég erősen meglátszik a sok tea...

anonymand 2013.03.31. 19:54:46

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Adalék.
Akkor, amikor fillérre kihegyezett költségvetésünk még működött, négy különböző nyugdíjbiztosítást fizettünk a feleségemmel ketten.
Ahogy egyre lehetetlenebbé vált a havi befizetés, úgy "vásárolták vissza" egymás után a biztosítók a kötvényeket.
A befizetett összeg egyharmadáért.

55 évesen kicsit belerokkantam a munkába, kórház táppénz, munka(?), kórház, táppénz, és a leszázalékolás elkerülése (mert előbb, vagy utóbb jön a nyugdíj).
Ahol, akinek, akiért megroggyant az egészségi állapotom, természetesen rövid úton szabadult tőlem, hiszen ki a franc fog egy beteg ember fizetni? Meg egyébként is helikopterre gyűjtött a szívem csücske, tehát indokolt és érthető, hogy szabadult tőlem.
Azután ismét munka.
Munka, de milyen? Kinek kell egy 55 éves, korlátozott munkaképességű?
De sikerült az utolsó 3,5 évet kegyelemkenyéren kihúzni, és a 60. szülinapomon, korengedménnyel nyögdíjba vonultam.
A finomabb részletek nem fontosak.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.03.31. 19:56:42

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Ötleteim nekem is lennének.
Érveim eddig is voltak.
Sivatagba szórt homok...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.01. 20:20:21

@anonymand:

Ez a magyar valóság sajnos.

Én azt gondolom egyébként, hogy ez szép lassan változni fog. És pontosan a rossz demográfiai folyamatok miatt. Egy két ávtized, és megbecsült munkavállalók lesznek az 50-esek.

Ma még ebbeő nem sok látszik, de jeleket már érzékelni, hogy ez így lesz. Egyre többfelé hallani, hogy az 50-esek, 60-asok tudnak igazán dolgozni, a mai fiatalok meg már nem is tudják mi az a kemény munka.

Meglátjuk.

A jövedelem utolsó fillérig való betervezéséről: mi is hasonlóképpen jártunk. Három évig mínuszos volt a családi költségvetés, a harmadik évben (2009) már drámaian. Majd a 2010-es Bajnai féle szja sávemelés, utána az egykulcsos adó és a családi adókedvezmény (+a magánnyugdíj reálhozam) az utolsó pillanatban érkezett. Közben a karrier is szépen alakult, úgyhogy ma már haladunk elég szépen előre. Szóval nekünk egyelőre happy end a történet, nektek sajnos nem.

És az a probléma, hogy nektek jövedelmi oldalon (nyugdíj) nem is várható már gyökeres változás. Muszáj lesztek a kiadási oldalon változtatni, ha már nagyon összecsapnak a hullámok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.01. 20:22:42

@Tyson925:

"egy tél alatt a fogaimon elég erősen meglátszik a sok tea..."

Igyá' zöld vagy fehér teát vazze!

kifordított nagyanyó 2013.04.02. 11:15:12

@ccactus: Faszt lesznek megbecsültek.
Ha csak az nem megbecsülés,hogy szarért-hugyért dolgoztatnak.
Neked bejött az élet,ezért nem érted a többieket.
Nem hiszem,hogy nekik sokmindent lehet változtatni kiadási oldalon.
Valószínűleg vagy esznek,vagy fűtenek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.03. 21:24:19

@kifordított nagyanyó:

Nagyon egybites a gondolkodásod! De mit várjon az ember egy szélsőjobbostól.. Megtűrjük és sajnáljuk őket.

anonymand 2013.04.04. 05:00:44

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Muszáj lesztek a kiadási oldalon változtatni, ha már nagyon összecsapnak a hullámok." - figyelmetlen voltál.
Már régen összecsaptak, már régen változtattunk.

Tisztelettel:
anonymand

kifordított nagyanyó 2013.04.04. 10:56:41

@ccactus: LOL bazzeg!
Annak idején Joker hozta létre Batmant.
A fidesz meg a jobbikot.
Pont egy fideszes magyráz nekem.

Igen bazd meg!Tökhülye vagyok.
De neked is rendesen meg vannak a korlátaid és mégis blogot írsz!
Osztod az észt a magas lóról.
Nem tudod felfogni hogy ezerféle élethelyzet van és nem mindenkinek jön be az élet.
Ahogy @anonymand: válaszát látod,már nincs miből lejjebb adniuk.
Mondjuk végül is elővehetik a nagyszülők petróleumlámpáját,és világíthanának azzal is....
Ha a bandád folyatja a dolgait itt elég lesz a közmunkás 47,-illetve 38 ezerért is.
Akár szoci voltam,akár jobbikos de a bandádat rühellem.
Max. a rendszerváltás idején bírtam őket,de akkor kicsi voltam,és ők is liberálisok voltak keresztény-konzervatív helyett.

anonymand 2013.04.04. 12:16:41

@kifordított nagyanyó:

Tisztelt kifordított nagyanyó!

Ne hergeld magad!
Nem ér annyit az egész.
Annyiban igazad van, hogy nincs miből lejjebb (talán még az internetet lemondhatnám).
Petrólámpa van, de az sem igen olcsó.
1 liter illatosított olaj 1000 Ft.
Persze, ha tovább romlik a helyzet, akkor lemondunk az illatról...

Tisztelettel:
anonymand

kifordított nagyanyó 2013.04.04. 12:57:07

@anonymand: Arra gondoltam,hogy szereztek bele valamilyen zsírt amivel világít.:))
Amúgy onnan ismerem az ilyneket,hogy régen a vidéki házunkban volt ilyesmi.
Valami kanóc meg olaj kellett hozzá.
Nem tudom,hogy az ilyenek működtek e valamilyen zsírral is.

anonymand 2013.04.04. 15:46:22

@kifordított nagyanyó:

Tisztelt kifordított nagyanyó!

Nem, csak olajjal működik.
Mint ahogy a petró-főző sem alkalmas a rőzsével főzésre (saját szememmel láttam próbálkozást).

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.04. 21:12:58

@kifordított nagyanyó:

Anonymanddal értek egyet. Ne hergeld magad!
Nem ér annyit az egész. Annyiban igazad van, amint anonymand is leírta, hogy nincs miből lejjebb.

Gondolom ezt úgy érti, hogy belelavírozták magukat avagy belesodródtak egy olyan élethelyzetbe, ahol túl sok a fix költség, ez elviszi a havi jövedelem legnagyobb részét, ami után napi megélhetésre nagyon kis összeg marad. Ebből a nagyon kis összegből tényleg nem lehet lejjebb adni. Nem is ezen kellene csökkenteni, hanem úgy változtani az életvezetésen, hogy ezek a fix költségek csökkenjenek. (Pl. költözés kisebb lakásba, megszabadulni a hitelektől, ilyesmi) Persze könnyen lehet, hogy már erre sincs lehetőség.

kifordított nagyanyó 2013.04.05. 10:53:25

@anonymand: Csak azért ,mert mintha hallottam/láttam volna hogy bálna vagy fókazsírt is használtak lámpába.
Vagy rosszul emlékszem,vagy kicsit más lámpa volt,esetleg folyékonyabb volt az a zsír.

@ccactus: Igen.Valószínű,hogy ők már itt tartanak.:((

anonymand 2013.04.05. 15:46:29

@kifordított nagyanyó:

Tisztelt kifordított nagyanyó!

Itt nálunk, távol a (magyar) tengertől, nem nagyon lehet hozzájutni bálna,- illetve fókazsírhoz.
Komolyabban: azok más konstrukciójú lámpák, a miénkben "petró"-ba nyúlik a "bél" (egy fonott szalag).

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: már nem soká tart a megszorítás, ma délelőtt lottóztam...

kifordított nagyanyó 2013.04.06. 20:28:02

@anonymand: Talán mi is "üzemeltünk" be ilyen lámpát anno.
Sajnos fölösleges volt a lottózásod,mert én már kedden megcsináltam.
De ha beéred a négyessel....:))

dr. trafik nomac 2013.07.31. 20:40:36

Kedves posztolo, egy uitszeli csapatra 400millio igazan semmiseg, meg 3000millio orban kertjere, ekozben a hely rugby csapat kerek 200eFT forint tamogatast kapott tavaly, igaz ok viszont ertek el eredmenyt.
A foci egy nagy maffia, taj bunkokkal korulvele (lasd politikusok), ezen nagyon nincs mit mentegetni, aki ugy erzi van, ott komoly mentalis deficittel kell szamolni....
süti beállítások módosítása