Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A devizahitelkárosultak károsultjai

2013. augusztus 04. - Droli

Nem tudom, nektek mi jut eszetekbe erről a devizahitel-témakörről, de az én véleményemet talán a neves Index fórumos topikcím fejezné ki igazán: Unom már a devizahitelesek nyivákolását! És az egy dolog, hogy megy a nyivákolás, de a téma egyre jobban zsebbe vág azoknak is, akik nem vettek fel devizahitelt.

A kormány álláspontja egyértelmű: megmentjük a devizahiteleseket akkor is, ha beledöglünk. Szembemennek piaci folyamatoknak, szerződéseknek, sokszor még a józan észnek is, csak azért, hogy megsegítsék azt a réteget, amelyik saját aláírásával szentesítette, hogy egy darabig ama bizonyos nemes testrésznek a rosszabbik oldalára áll. Persze Orbánék sem önzetlenül teszik ezt: mi elintézzük, hogy 180 Ft-on törlessz, de cserében ne feledkezz el arról, hogy jövőre hová tedd az X-et, tudod, F betűvel kezdődik a párt neve, nem, nem asz, hanem idesz jön utána.

Tudjátok, bánná a fene, ha ezt a megmentést nem a nem-devizahitelesek fizetnék meg: azok, akik nem vettek fel hitelt, és még mindig szüleikkel laknak, azok, akik kisebb házat/autót/tévét vettek a szomszédénál, azok, akik inkább bevállalták az albérletet, és még ma is megvető pillantásokkal kell szembesülniük, hogy "nézd, neki még háza sincs, bezzeg a szomszéd Pistikének már saját kecója van" (ilyenkor bezzegpisti nem szegény devizahiteles), ileltve azok, akik olyan lúzerek voltak, hogy forinthitelt vettek fel, és ma is többet fizetnek, mint a devizahitelesek, ráadásul megmentésükre esély sincs. Igen, mi is fizetjük ezt, mert a kormány kiszámíthatatlan ad-hoc ötleteinek negatív hatásait mindenki fizeti. És tényleg nem lehet megmondani, hogy ez a 180 Ft-os ötlet az utolsó lesz-e, vagy lesz egy újabb, ahol persze a kormány és a bank kifizeti a teljes hitelt, ja, a házat tessék nyugodtan megtartani, csak ne tessék elfelejteni jövőre azt a fránya X-et!

Meg lehetne ezt elegánsabban is oldani: felül lehetne vizsgálni a szerződéseket, pl. jogos-e a frankban számolt kezelési költség, a kamatemelések, meg ilyesmi, kétségkívül nem lenne akkora segítség, mint az árfolyamvariálás, de legalább nekünk, nem-devizahiteleseknek kevesebbe kerülne. Mert lehet, hogy sok minden nem jogos a devizahitel-szerződésekben, de az árfolyamon speciel nehéz vitatkozni: akkor annyi volt a frank, most meg ennyi, így jártál, barátom, ezt írtad alá, hogy te ebben törlesztesz. (Ez utóbbi mondatnak különben nagy jelentősége van szerintem, mert lényegében tök mindegy, hogyan szerzi ehhez a bank a forrást, ahhoz az ügyfélnek nem sok köze van.) Ennyi erővel miért ne követelhetnénk mi, nem-devizahitelesek, hogy adjon el nekünk 180 Ft-os árfolyamon frankot a kormány?  

Szeretném jelezni a Fidesznek, hogy mi, devizahitelkárosult-károsultak is sokan vagyunk. Nagyon sokan. És mi is szavazni fogunk. Minket is meg lehetne menteni, de nem kérünk ilyet. Sőt, azt sem mondjuk, hogy ne mentsék meg a devizahitelkárosultakat. Csak annyit kérünk, hogy a devizahitelkárosultak megmentése a lehető legkisebb mértékben érintsen minket hátrányosan. Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr165444395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlog 2013.08.04. 14:03:53

Devizahiteles vagyok magam is, de egyetértek a szerzővel az alapkérdésben. Amikor aláírtam a szerződést figyelmeztettek az árfolyam változás lehetőségére -tudomásul vettem. Még hat évem van, szeretném saját erőből végig csinálni.
Az viszont igen erős csúsztatásnak érzem a szerző részéről, hogy a devizahitelt felvevők mind felelőtlen költekezők voltak. Én akkor váltam, más lehetőségem nemigen volt, hogy saját tulajdonú(igen kicsi) lakásban éljek.

toportyánzsóti 2013.08.04. 15:21:18

Ilyen szintű nőgyógyász kellett volna a születésedhez,bár nem ártott volna az sem ha nem arzénes vízen nősz fel.Nevetséges hogy ennyi pénz fölött uralkodó kormány nem képes lakást,emberhez méltó életkörülményeket biztosítani az itt élő és becsületesen dolgozó magyaroknak!

tlog 2013.08.04. 16:47:46

23 év késésben vagy. :-)) Ilyesmit a Kádár-rendszerben ígértek az embereknek :-)
A baj éppen az, hogy az életükről való gondoskodást sokan ma is a mindenkori hatalomtól várják (gondolom nem múlt el nyomtalanul az a bizonyos 45 év az emberek gondolkodásában), a jelenlegi kormány pedig újra ezt a szerepet igyekszik elfoglalni, sok tekintetben posztkommunista beállítottságával.

neomodel 2013.08.04. 17:07:50

Idióta írás. Pont.

Több tudással állj neki legközelebb a véleményed leírásának, mert ez nagyon NÍVÓTLAN!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2013.08.04. 19:09:04

@tlog: Kihagytam a devizahitelesek károsultjainak károsultjaiból azon devizahiteleseket, akik rendesen fizetnek, és nem is kérnek semmilyen komolyabb segítséget. Ők azok, akik tudják, hogy lehetne a törlesztőket kisebb árfolyamon is fizetni, de hát a kormány rendes féléves megmentőpolitikája az egekbe tornássza a frankot...

@toportyánzsóti: Sőt! Ingyen sört is biztosíthatna abból a rengeteg pénzből!

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.08.04. 19:14:36

@Droli: A frankot? Írtunk már mi is arról, hogy Orbán hatalma szinte végtelen: még a CHF/EUR keresztet is képes volt úgy befolyásolni, hogy az euró gyengüljön.

Gondolom, tisztában vagytok vele ti is, hogy a HUF/CHF-arányt sajnos az EUR/CHF-kereszthez kötötték már évekkel ezelőtt.

Megmenteni meg nem kell senkit, a bankok viseljék csak mohóságuk következményeit. Lehet okoskodni, hogy bezzeg más nem ennyit vett fel, bezzeg más HUF-hitelt vett fel, a lényeg annyi, hogy ha a keresőképesek fele nem tudja fizetni, akkor majd megoldódik a probléma magától is.

makkospacal 2013.08.04. 19:34:53

Hamar lejön, hogy nem vagy képben droli:
"amelyik saját aláírásával szentesítette, hogy egy darabig ama bizonyos nemes testrésznek a rosszabbik oldalára áll."

12 egy tucat írás, amire jön a szokásos viszontkérdés: te hogyan oldottad meg a lakhatásod?
kaptad/örökölted, vagy spóroltál és megvetted?

De azért akad benne jó gondolat is:
"Meg lehetne ezt elegánsabban is oldani: felül lehetne vizsgálni a szerződéseket, pl. jogos-e a frankban számolt kezelési költség, a kamatemelések, meg ilyesmi, kétségkívül nem lenne akkora segítség, mint az árfolyamvariálás, de legalább nekünk, nem-devizahiteleseknek kevesebbe kerülne"

Igen, mi pontosan ezt akarjuk. És de: nagyobb segítség volna, mint az árfolyammal mókolás.
Önmagában a kamat kérdés is nagyobb segítség volna, de ezt te nem tudhatod (írásod szakmaiságából következtetve...)

bankvezér 2013.08.04. 19:44:16

Droli !
Képzeld apafej, a devizaadósok is úgy gondolják, ahogyan te !!!
Vagyis NEM KÉRNEK ABBÓL, HOGY MEGMENTSE ŐKET A KORMÁNY !!!
A kormány csak tegye a saját dolgát, és vegye el a kibaszott mocskos, szaros kezét az igazságszolgáltatásról és ne mentsen meg senkit !!!
Majd a devizaadósok megmentik magukat, mert hiszen az összes elkúrt hitelszerződés érvénytelen !!!
Orbán Viktor ármánykodásának egyetlen célja van, hogy ezeket az érvénytelen szerződéseket érvényessé tegye. Hát ne tegye, - ha mindenképpen tenni akar valamit, akkor inkább Csányi Sándor hímtagját tegye a saját szájába, aztán pedig cseréljenek!

makkospacal 2013.08.04. 20:03:57

Pontosan.
Ez a legutóbbi ótvar ötletük is egy célt szolgál:
Legalább 2 tucat döntéshozó, bankár és politikus akkori felelősségét elmaszatolni.
És ezért undorodom a fidesztől mostmár kicsit jobban, mint a többitől, mert szavazatszerző "megmentésekkel" operál, miközben bankárbarátozza a szocikat, bankellenes propagandát harsog és elszámoltatásért hápog.
De közben
- elszámoltatásra/felelősségre vonásra képtelen
- a devizahitel problémára (is) hivatkozva szétadóztatja a bankokat, ami alapból nem olyan nagy gond, de a beszedett adót elkölti és a szarát fényezi belőle, költségvetési hiányt kozmetikáz és stadiont épít, ócsán pocsékol....
- és a devizahitelek forintosításával fullosan legalizál minden múltbéli bűncselekményt, uzsorát, rablóhitelt, számviteli csalást és illegális devizakereskedelmet.

Undorító, felkapaszkodott, cinikus kis férgek.

makkospacal 2013.08.04. 20:06:57

Ja és mégegy:
Alapból fél a bankokkal szembehelyezkedni, ezért sunyiban hátulról férgelődik.
Látszik, hogy egy cigány a vezérük. (Bocs, de éltem köztük, pont ilyenek - én nem a rózsadombról cigányozok...)

falomb 2013.08.04. 20:17:09

Érdekes lesz nézni, hogy mennyi szavazót veszít ezzel a fidesz. Megmenti a devizaadósokat, de ahogy a cikk is említi, ez nem biztos, hogy tetszik majd azoknak, akik nem vettek fel hitelt, de a költségekbe esetleg be kell szállniuk.

És még sok hasonló van. Pl. szavazati jog megadása a kinti magyaroknak szavazatszerzés céljából, de ez sokakban visszatetszést kelt, akik azt mondják, hogy aki soha nem fizetett ide életében semmilyen adót, az ne döntsön az itteni dolgok felől.

Lehet, hogy vissza fog ütni a fideszre a nagy taktikázásuk.

Brix 2013.08.04. 20:21:32

A Fidesz-kormány nagy felelősséggel tartozik a devizahitelesek problémái miatt.
Amikor a Fidesz 2010-ben átvette a kormányzást, akkor az euró ára 270-275 között a CHF 180-190 ft között volt! Amióta a fidesz van hatalmon a forint árfolyama trendszerűen gyengül, a rendkívüli nemzetközi pénznyomtatás ellenére is
Ha Orbán, Matolcsy, Varga nem pofázna és nem tennének " unortodox " lépéseket, akkor a forint- mivel egy magas kamattartalmú deviza - szépen megerősödne az alacsony kamatú pénzekhez képest.
Meg lehet nézni a charton, hogy jelentős forint-gyengüléseket legtöbbször az unortodox lépések okozták
Természetesen, vizsgálni kell a bankok által megfogalmazott egyoldalú oroszlánszerződéseket, és az ebben foglalt költségeket csökkenteni kell, de a fő bajt a fidesz gazdaságpolitikája okozza
Ha jövőre Orbánék buknak , akkor rögtön megfordul a forint több éves gyengülő trendje és jobban jár a lakosság 99%-a.

makkospacal 2013.08.04. 20:22:32

@falomb:
"Megmenti a devizaadósokat, de ahogy a cikk is említi, ez nem biztos, hogy tetszik majd azoknak, akik nem vettek fel hitelt, de a költségekbe esetleg be kell szállniuk."

És ismétlem, ennél sokkal nagyobb a baj. Ez mindenkinek rossz, a dev hiteleseknek is, mert a felelősségre vonás így elmarad.

De egy büdös szó nem lesz majd pl az elsétálás jogának bevezetéséről. Sokaknak ez is "megoldás" lenne. Hát persze, hogy nem lesz szó róla, hiszen akkor a bank is bukna.
Melyik is a "bankárkormány?"

zobod 2013.08.04. 20:24:42

@makkospacal: a kárminimalizálás sokaknak méltánytalan, gusztustalan, és keserűséggel járó lesz. Nem igazán van olyan megoldás, ami vagyonvesztés nélkül járna, és valószínűleg Varga célja sem elérhető, az államnak is be kell majd avatkozni és anyagilag szerepet vállalni.

mojoking77 2013.08.04. 20:26:00

@Droli: Igen, valahol aterzem a szerzo problemajat.Szar lehet neki, tenyleg... En is felvettem anno a hitelt, ahogy illett. Sajnos 24 evesen nem tolt anyu, apu alam lakast, nagyszuleim halalat sem vartam, hathe en oroklok majd. Osztottunk szoroztunk, szamolgattunk, majd felvettuk a CHF hitelt. Kerek 55000 Ft volt 2005-ben a havi torleszto, szemben az ugyanekkora forintkolcson havi 110000 Ft-javal. Azota tortent sok jo s meg tobb rossz, de ide s tova egy alkalommal sem kellett meg havi 110000Ft-ot fizetnem. Tenyleg erezzek egyutt azokkal a szerencsetlenekkel,akiknek a bank nem adott anno CHF hielt? Mert azt azert lassuk be, sajat magatol senki nem lehetett annyira hulye, hogy a ketszer annyiba kerulo Forint hitelt vegye igenybe. Ezt kaptak es kesz. Most persze rem okosok, bar meg mindig kb 35-40%-kal tobbet torlesztettek nalam. Soha egyszer nem emeltem fel egy mediaban sem a hangom, hogy mentsen meg barki is, sot az ismerosi koromben felvett kb 10 CHF hitel egyk tulajdonosa sem. Nem is igazan ertem, minek kellene megmentenie barkinek is, persze, ha meg akarnak, azt akarjak,hogy kevesebbet fizessek a jovoben, am legyen, de elotte ketszer atgondolom, mint az arfolyamgatat is, ami nem volt mas, mint szimpla atveres. Porgott is emlekszem majd minden nap a portfolio.hu-n az index fizetett bertollnoka, hogy "emberek, miert nem veszitek fel.. Hulyek vagytok, vegyetek fel.Jo lesz az nektek nagyon... etc etc" Persze..
Ja, es a vegso konkluzio, meg ha OV 19 eves japan ikerlanyokat kuldene ajandekba, akkor sem lenne az az eg, amiert arra a mocskos nagypofaju szarhazi bagazsra szavaznek, eletemben akar csak egyszer is.

postakocsi 2013.08.04. 20:28:42

csak egy pár kérdés...

Melyik maffiapárt vezette be a devizahitelezést?
Mennyi is volt például a svájci frank amikor a maffiajobboldal átvette a kormányt a maffiabaloldaltól?

Magam is devizahiteles vagyok, fizetem is, nem kérek semmilyen segítséget. Illetve csak annyit, hogy a tetűrohadt magyar politikusok takarodjanak a krv anyjukba, nem lenne itt semmi gond sem, ha nem játszanának a forinttal, ahogy lehetett látni, amikor valamelyik fszkalap megszólalt valami nagy hülyeséget. (Kósa, Lézer Jani)Másrészt nem véletlen hogy még nincs és nem is lesz eurónk, ott lényegesen kisebb a terepe a mindenkori kormánynak a lopásra, így azt csinálnak vele, amit akarnak. Tündérmese, mi? Az b+.

bankvezér 2013.08.04. 20:30:50

@Brix: Lehet filozofálgatni, de nem érdemes!
A deviza árfolyama, annyi amennyi.
Csakhogy közben a kamat lement 0,2 %-ra . Ha erre ráteszed a 2 % kezelési költséget, az még mindig csak 2,2 % . Ez a kamatcsökkenés pontosan ellensúlyozza a deviza árfolyam emelkedését. Így szinte forintra annyi lenne a törlesztőrészlet, mint a felvételkor volt, ha nem lenne egy nagy csalás az egész "hitel" . Ez ugyanis nem is hitel, ahogyan már Róna Péter is megmondta !

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 20:36:37

@bankvezér:

Hihetetlen leles vagy devizahitel témában. :)

Ha egy címlapos blogban ez a téma, te ott vagy. Hónapok óta. Ez igen!

01234567 2013.08.04. 20:38:37

@postakocsi: Kapisgálsz valamit. Mit gondolsz, miért tolódik az Euró bevezetése, ami lassan már a Románoknak,Bulgároknak is előbb lesz...

bankvezér 2013.08.04. 20:45:34

@ccactus:
Mit jelent az a szó, hogy "leles"? :)
Hát igen, minden kilométerkőnél ott vagyok.
Mint a tábornok, aki kimegy harcolni a frontvonalba, pedig senki nem kötelezi rá. :)
Én vezetem ezt a blogot :
bankar.blog.hirszerzo.hu/

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 20:48:39

@bankvezér:

LELKES!

"Mint a tábornok, aki kimegy harcolni a frontvonalba, pedig senki nem kötelezi rá. :)"

don quiote! :) De most úgy tűnik, mintha a kormánynál meghallgatásra találtattál volna..

makkospacal 2013.08.04. 20:48:59

@zobod:
Hát igen, nem lesz egyszerű.
De én úgy gondolom, hogy amikor közös tehervállalásról beszélünk, akkor gondoljunk már arra, hogy eddig CSAK az adósok vállaltak terheket, hiszen amellett, hogy 40%-ot esett az ingatlan értéke, amellett a tőketartozás 30-40%-kal nőtt.

Ez eddig sem az államnak, se a banknak nem került egy fillérjébe sem, pedig ők okozták a fentieket közvetve vagy közvetlenül.

Az adósok kontójára ne legyenek a továbbiakban nagyvonalúak.

Egy tök átlagos hitel esetében, amit 2008-ban vettek fel, pl:
- 12,5M értékű lakás, 9M hitelösszeg esetén a lakás értéke ma kb 9M, a tőketartozás pedig 14,5M

Az adós eddig befizetett 4M Ft kamatot, így a vesztesége:
- értékvesztésen 3,5M
- tőketartozásban 5,5M
- befizetett kamaton 4M

És mindez nem az adós hibájából, hanem a bankrendszer és a politikusok áldásos tevékenysége miatt.

különvélemény 2013.08.04. 20:49:56

Én nem vagyok devizahiteles, de:
Érdekes módon az összes liberós bafax összekacsint, amikor bankokat kell menteni, viszont amikor bank károsultakat, akkor elcsendesedik a lelkesedés.

Hogy is van ez? A bankokat megmentjük az adófizetők pénzéből, az adófizetőket meg nem mentjük meg a bankokkal szemben?

Kicsit scifi érzetem van ezzel kapcsolatban...

pszichonauta 2013.08.04. 20:50:24

Rick Santelli problémája is hasonló volt: www.youtube.com/watch?v=9jhXMB3bXMk

Inkább azt kellene megvizsgálni, hogy nem azzal veszítenek-e többet a nem-hitelesek, ha a devizahiteleseket nem segítik ki eléggé? Ugyanis a devizahitelesek többsége jelenleg nem tud vásárolni, pedig az nagyon fontos a gazdaságnak. Jövedelmük nagy része nem is marad az országban, hanem megy ki külföldre. Mondhatjuk, hogy az ország gazdaságát megbénítja a törlesztőrészlet. Ez pedig kihat minden emberre. Persze, sok pénzbe kerülne, de hosszú távon az egész országnak jó lenne. Sikerülne egy csomó embert visszahozni a gazdaság vérkeringésébe. Sajna a gazdaság ilyen, néha azoknak is kell fizetni, akiknek semmi köze nincs az egészhez.
Egyébként kíváncsi vagyok, hogy a poszt írója kire fog szavazni, hiszen most a legtöbb párt a devizahitelesek megmentésével foglalkozik, szóval nem tudom, hogy az ő elvárásainak melyik felel meg.

tcom 2013.08.04. 20:53:16

Az észnélküliséggel van a gond. Minden képpen rosszul járnak az adófizetők. A bankok bezárnak, vagy behajtják rajtunk, az állam meg az aktívakat adóztatja.

De kedves Orbán, nem kéne válogatni? Segítenek Zana "Gangsta" Zolinak is az 50 millkós hitelében? És a többi felelőtlenében is. Nem kéne valami határt húzni? Mondjuk 15M összegig?

A bankok baszogatása, tönkretétele már az egyszerű embert is érinti. Akinek van némi befektetendő pénze, az adóztatás miatt nem éri betenni kamatoztatni, egyedül az államnak.

Kedves Orbán felelőtlen szarházi, ha a bankok elvonulnak, mégis ki fog itt hitelezni? A Közgép, vagy a Lévai Kft, netán az azonnal menekülő patkány Csányi?

Kikészítik az országot. A háború utáni államosítás, diktatúra kezd kiépülni. Meneküljünk!

bankvezér 2013.08.04. 20:59:02

@ccactus:
Úgy tűnik, hogy nem értetted meg az első kommentemet.
A kormány egyáltalán nem azt csinálja, ami a feladata lenne. Én a kommentemben röviden leírtam, mi a kormány feladata. Sőt, Orbán Viktor esetében konkretizáltam is.

különvélemény 2013.08.04. 21:02:58

@tcom: "Az észnélküliséggel van a gond."

Arra gondolsz, amikor a maszop támogatta a devizahitelt?

bankvezér 2013.08.04. 21:05:16

@tcom:
Hamarosan épül a vágóhíd.
Évi egymillió disznó lesz a kapacitása.
Ennyi elég lesz, mert a politikusok és bankárok száma nem éri el az egymilliót.

emzéperiksz 2013.08.04. 21:08:06

Remélem, az eszetlen kormány meg a devizahiteles hőzöngők miatt nem szednek le még egy B-t szednek az államadósság minősítéséről, mint a végtörlesztésnél is. (Ahol ne feledjük, csupa kurvára nem rászoruló emberen - köztük saját magukon - segítettek. A törvényjavaslatot benyújtó Rogán Antal is végtörlesztett, meg az igen gombot nyomogató frakciótársai is.)
Mert azt a nyomorult B-t, hogy bóvliban vagyunk, nem befektetési kategóriában, azt az 50-100 bázispont felárat az államadósság kamatán fizeti most is mindenki, aki nem vett fel soha devizahitelt, vagy felvette, de nem volt pénze végtörleszteni. És az a szép, hogy fizetni is fogja, amíg vissza nem szerezzük a befektetési kategóriát.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.04. 21:09:15

@neomodel: Bezzeg a te kommented az NÍVÓS...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.04. 21:12:47

Egyébként kár az ilyen postokért. A fidesz egyvalamiben jó. A megosztásban. Ez is erről szól. Csak a megosztásnak köszönhetik a rohadék 2/3-ukat is. Az ország meg dögöljön meg a közepén a kiásott árokkal. Ezt köszönhetjük a fidesznek.

És most új front nyílik: devizahiteles vs mindenki más.

emzéperiksz 2013.08.04. 21:14:09

@pszichonauta: Nem. Az a devizahiteles, akinek bedőlt a hitele, az bukja csak szépen, amit hitelből vett. Nem jár neki házikó meg autó mások pénzéből, csak mert mert nagyot álmodni - hogy egy régi pártszlogent idézzek. Maximum annyit tartok méltányosnak, hogyha az ingatlan árából nem telik az összes tartozás rendezésére, akkor a többit nyelje be a bank, ha szocpolt is vissza kéne fizetni, akkor azt a tartozást meg nyelje be az állam, és az exdevizahiteles sétálhasson el nullás igazolással a buliból.

Aki viszont tudja fizetni a hitelét, az fizesse. Húzza összébb a nadrágszíjat jobban, és fizesse úgy. Nem jár neki extra zsebpénz abból, amiért más dolgozott meg, csak hogy többet fogyaszthasson, így is túl sokat fogyasztott már a saját jövedelméhez képest. Egyébként meg hidd el nagyon jól el tudja költeni a nem devizahiteles is azt a pénzt saját magára. Tud belőle fogyasztani ő is, neki is jólesik beülni új autóba, nézni az új plazmatévét, és kinyitni egy üveg jobb bort. Miért adná oda az erre szánt pénzt másnak?

Netuddki. 2013.08.04. 21:14:34

A devizaadósok helyében nem lennék nyugodt, hogy az orbán meg akarja menteni őket...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:15:15

@bankvezér:

"Úgy tűnik, hogy nem értetted meg az első kommentemet."

El sem olvastam! Tudom, hogy butaságokat szoktál írni. Csak megláttam, hogy itt vagy, és megjegyeztem, hogy milyen lelkes vagy már hónapok óta a témában.

ephart 2013.08.04. 21:17:04

@maffiabaloldal az új mantra 2014re:

hát pöcs ezt rosszul tudod.a 2/3 Gyurcsány és a zsidóSZDSZ lelkén szárad.de te csak álmodozz tovább

neomodel 2013.08.04. 21:18:25

A kormány, ahogyan többen is írták fentebb, nagyon helyesen, takarodjon ki a devizahiteles problémakörből.
Ugyanis nyakig benne van mindkét oldal, az meg különösen bájos, hogy Bajnai éppen azzal a tenyérbemászó képű, hunyorgó Felcsúti Péterrel kokettál, aki egyrészt a bankszövetség (csak kisbetűvel) elnöke volt, másrészt véletlenül a Raiffeisen kedves vezérigazgatója volt, aki az egyik főcsirkefogója a "devizaalapú" hitelezés magyarországi meghonosításának. Most cigánykérdésben, erkölcsi, etikai, morális kérdésekben nyilvánul meg, elbeszélget az Atv műsoraiban, Olgával meg Antóniával akiknek kurva fogalmunk sincs az egész devizás történetről, alákérdezni, meg kedvesen heheregni tudnak. Vérlázító. Na ezért bukott meg nálam jó előre az ellenzéki összefogásnak nevezett parasztvakítás, nekem még egyszer ilyen inkompetens, tökölődő, nyámnyila csapat ne kormányozzon, különösen ilyen felcsúti félékkel (hehe, de jó szóvicc kerekedett belőle), komolyra fordítva, Felcsúti úr a többi felelőssel összefogdosva a Gyorskocsi utcában énekelhet az előzetesben erről a témáról, behatóan minden ágára-bogára kiterjedően.

(Bajnai és Felcsúti örök szerelme a Hajdu-Bét idejére nyúlik vissza, ahol is a Raiffeisen bank volt az, aki az Hajdu-Bét értékes ingatlanjait ki tudta vonni a felszámolás eljárás alól. Na ugye, hogy nincsenek véletlenek. De csak a libákról hordanak össze hetet-havat, a lényegről senki nem ért semmit?? Na ez a lényeg, és ezért a nagy örök és megbonthatatlan barátság, ahogy keresztapák között szokás. Lehet menni perelni köcsögök.)

tcom 2013.08.04. 21:19:34

@pszichonauta:

A baj az elvvel van. Milyen világ az ahol érvényes szerződéseket lehet felbontani? Látni lehet, mennyire be vannak szarva a banokok. 2013 Európa és el kell viselniük, hogy a kormány erőszakkal felbontatja a szerződéseiket.
Nem védem őket, de a bankokra kenni az egészet nem tiszta dolog. Kit vezettek fegyverrel a bankokba szerződést kötni? Ki mondta, hogy ész néklül nagyobb ingatlanokat vásároljonanak?
Csak úgy ugráltak a 20-50 milliós családi házak.

És szerinted, ki fogja kifizetni a több 100 milliárd veszteséget, amibe az kerülni fog a valakinek? Ha a bankok, akkor azt te nem fogod megérezni?

tcom 2013.08.04. 21:21:10

@különvélemény:

Már megint el kell mondanom. A dev.hitelezést 2001-ben Varga Mihály Orbán pénzügyminisztere dolgozta ki, indította el. Rohadtul hihető, mennyire nem értettek egyet vele.

Hopppá!

Netuddki. 2013.08.04. 21:21:39

@emzéperiksz: Azért ez ennyire nem egyszerű. Nem ártana átszámolni azokat a devizahiteleket. Na, ez az amit az orbán rezsim nem akar. Odadobta koncnak a devizahiteleseket a bankoknak a különadókért cserébe. Aztán most vergődnek hogyan oldják meg a devizahitelesek problémáját.
Nem vagyok devizahiteles, szerencsére...

J.László 2013.08.04. 21:22:18

@falomb:
"Pl. szavazati jog megadása a kinti magyaroknak szavazatszerzés céljából, de ez sokakban visszatetszést kelt, akik azt mondják, hogy aki soha nem fizetett ide életében semmilyen adót, az ne döntsön az itteni dolgok felől."

A kivándoroltakról természetesen egészen más a véleményed. Fogadást kötnék rá.

kewcheg 2013.08.04. 21:24:12

Ha eurónk lenne,ma eggyel kevesebb volna a gond. 2007 volt az a bűvös szám, amit utoljára fixen megjelöltek,hogy eurónk lesz.Azóta szó sincs róla.(mellesleg maga az uralkodó erő se nagyon szeretné,az látszik)Holott simán bevezethető lenne,mondjam azt, hogy Montenegro egyik napról a másikra bevezette,és még csak nem is uniós tag...

mojoking77 2013.08.04. 21:25:11

@emzéperiksz: Annyira magyar vagy. Es itt a szo legpejorativabb jelzojet ertsd. Neki NEM JAR!!! Erted, nekem, mint becsuletes magyar adocsalonak jogom van megmondani, hogy masnak mi jar, es mi nem.. Ezert tarassz ott, ahol. Ahelyett, hogy a sajat dolgoddal foglalkoznal, nem pedig azzal, hogy szerinted kinek mi jar... szanalmas. Tudod mit, engem nem kell, hogy megment. Abbol a penzbol vegyel magadnak egy uveg Egervines Egri Bikavert. Mert kb annyidba fajna...
Egeszsegedre...

T mint T 2013.08.04. 21:25:21

Szerintem a kormany nem csupa szivjosagbol veri maseval a csalant (tobbek kozott az enyemmel, mivel en Ft hiteles vagyok), hanem azert, mert ha megszabadul a devizahitelesek arfolyamsanyargatta nyivakolasatol, akkor elengedheti az arfolyamot. Johet a 400-as euro meg a 300-as chf.
Akkor szepen elinflalja a kozszfera fizeteset meg a belso, ft-ban felhalmozott allamadossagot.
Persze, utana az ozonviz, mivel idiota modon most kezdett el devizaban kotvenyt kiadni. Ugyhogy 2-3 ev mulva ugyis dol a rendszer...

neomodel 2013.08.04. 21:25:22

@tcom: Hagyjuk már ezt a fegyverrel kit kényszerítettek, balablabla.
Figyelj, mitől is pörgött a gazdaság, mitől működött az építőipar és kapcsolt részei?? Mitől, szerinted?? Most hagyjuk azt a tézist, hogy mesterséges volt az egész, de természetesen duplán fogod ezt a narkót megszívni, ahogyan jó narkóshoz illik.
Ebben a történetben a mindenkori kormányok voltak az ötletgazdák, a bankok meg kivitelezték.
De áttételesen te is narkóztál ebben az időszakban.
A szerződésekbe meg csak a bíróságok nyúlhatnak bele, mert éppen semmisek.

dzsedáj 2013.08.04. 21:25:45

A döntéshozók leszarják, hogy kit mentenek meg és kit nem. A devizahitelesek egy szép nagy buta tábor, akinek kell a szavazata, ennyi....

fda 2013.08.04. 21:27:22

@bankvezér: "Majd a devizaadósok megmentik magukat, mert hiszen az összes elkúrt hitelszerződés érvénytelen !!!"

Gondolom ugyanezt kiabáltad a bankban, amikor aláírtad. Vagy kötelező volt?

falomb 2013.08.04. 21:27:54

@J.László: "aki soha nem fizetett ide életében semmilyen adót"

Ez elég egyértelmű, nem? Ha valaki itt már hozzájárult valamivel a közöshöz, és aztán kivándorolt, az egészen más, mint aki sohasem járult semmihez hozzá.

emzéperiksz 2013.08.04. 21:28:44

@kovi1970: De, ártana. Ha átszámolják, és megint rátolnak a bankrendszerre egy halom veszteséget, annak megint a forint gyengülése, az állampapírhozamok emelkedése a következménye. Ennek az árát meg fizeti mindenki, aki nem vett fel devizahitelt, mert inkább összespórolta a pénzt arra, amit kinézett magának.
Szóval fizessen csak minden devizahiteles szerződés szerint, mentésre csak a bedőlt hiteles szorul, az is csak akkor, ha menthetetlenül adósságcsapdába került. A mentésének pedig része kell legyen a hitelből vett ingatlanról való lemondása.

Archenemy 2013.08.04. 21:29:11

@maffiabaloldal az új mantra 2014re: igen, én is úgy látom, hogy a fidesz, sőt személyesen a patásorbán ír napi három blogot arról, hogy "arohatt devizások kussojjanak fizessenek geccók!!!"

Laciii 2013.08.04. 21:30:47

Azért gáz, hogy bármilyen nívótlan firkálmány index főoldalra kerül.

"a frankban számolt kezelési költség, a kamatemelések, meg ilyesmi, kétségkívül nem lenne akkora segítség, mint az árfolyam-variálás"
Eddig bírtam olvasni.
Az indokolatlan kamatemelések okozzák a legnagyobb gondot (meg hasznot a banknak). Ha követte volna a svájci kamatszintet akkor nem lenne semmi probléma, mert alig nőtt volna a havi törlesztő.

bankvezér 2013.08.04. 21:31:53

@tcom:
"És szerinted, ki fogja kifizetni a több 100 milliárd veszteséget, amibe az kerülni fog a valakinek? Ha a bankok, akkor azt te nem fogod megérezni?"
Csináld úgy, hogy a bankok ne tudják rád terhelni a saját sarukat! Nem nyavalyogni kell, hanem ütni! :)
Amíg a népirtó Felcsúti Péter osztja az észt az ATV-ben, és nem lincseli meg senki, amikor műsor után kijön a kijáraton, addig ez egy szar ország !

emzéperiksz 2013.08.04. 21:32:36

@mojoking77: Ugye, milyen szemét vagyok, hogy nem akarom neked adni azt a pénzt, amiért én dolgozok meg, pedig te sokkal jobban el tudnád költeni nálam? Istenem, ez lenne a tipikus magyar mentalitás? Ha ez, akkor ez a nemzet elveszett.

kynorptor 2013.08.04. 21:33:24

Kell a propaganda a választásokhoz, kell a piac a megmentendő és újjá szervezendő takarék banknak, a külföldi bankok csak útban vannak és konkurenciát jelentenek. Nekik csak a pénzük kellene...

bankvezér 2013.08.04. 21:34:45

@fda:
Én semmit sem kiabáltam ! :))

Egyébként pedig Magyarország legfelső igazságszolgáltatási fóruma (Kúria) mondta ki,hogy a hitelszerződés érvénytelen! :)

dzsedáj 2013.08.04. 21:35:52

@Laciii: Szerintem mielőtt írsz, számolj utána...

különvélemény 2013.08.04. 21:38:32

@tcom:"A dev.hitelezést 2001-ben Varga Mihály Orbán pénzügyminisztere dolgozta ki"

Varga Mihály egy Isten, ő találta fel a devizahitelt...
Nem is tudtam, hogy ekkora zsenik vannak a fityeszbben.

bankvezér 2013.08.04. 21:38:32

@ccactus:

"El sem olvastam! Tudom, hogy butaságokat szoktál írni. Csak megláttam, hogy itt vagy, és megjegyeztem, hogy milyen lelkes vagy már hónapok óta a témában."

Ok. Én is ezt gondolom a te írásaidról. :)))

mojoking77 2013.08.04. 21:39:31

@emzéperiksz: Azt nem tudom igazabol, hogy szimplan kotozkodni akarsz, kvazi "trollkodsz", vagy valoban ennyire szuklatokoru, roszindulatu idiota vagy e?
Irtad, hogy te osszesporoltad, amit kineztel magadnak. Na mar most, vagy 60 evesen vettel magadnak lakast, vagy orokoltel/nyertel a lotton, vagy a mai napig alberletben laksz. Nem tudom melyik a jobb. De, hogy ilyen stilusban frocsogni, mint ahogy teszed, egyedul az utolso "jogosit fel". Persze ez is csak reszben, viszont magyarazatot ad eleg sok mindenre. Ulj a kis alberletedben, potyogj a lopott neten, es legy boldog, hogy anonim modon mindenkinek elmondhatod a velemenyedet arrol, hogy neked mi jar.. A szadon kivul persze..
Ne is foglalkozz, hogy mennyire tunsz mindenki szamara ispalyasnak...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:41:18

@mojoking77:

"Na mar most, vagy 60 evesen vettel magadnak lakast, vagy orokoltel/nyertel a lotton"

Az emberek többsége sajnos 60 éves kora előtt szokott örökölni.

Csii 2013.08.04. 21:42:59

Aki bankkal csencselt, az fizessen.

egysmás 2013.08.04. 21:43:32

Hót egyszerűen meg lehetne oldani a devizahiteles kérdést.

A bank ingatlanfedezetre adta a lóvét.

Megállapította, hogy az ingatlan értéke és a hitel nagysága olyan kapcsolatban áll egymással, ami megengedi a folyósítást.

Ha az adós nem fizet, a bank viszi a házat.
Ennyi.
Többet nem vihet, mint az ingatlan, több követelése nem lehet, mint a fedezet.

A veszteséget meg nyelje be és legközelebb gondolja végig a bank, hogy mire ad mekkora hitelt.

szgy 2013.08.04. 21:44:59

@Brix: "Ha jövőre Orbánék buknak , akkor rögtön megfordul a forint több éves gyengülő trendje és jobban jár a lakosság 99%-a. "

ez a szöveg minden elképzelésemet felülmúlta :-)

pszichonauta 2013.08.04. 21:45:28

@emzéperiksz: Lehet ezt is választani, de a devizahiteles mindenképpen pénzbe kerül. Egyszerűen nem lehet megkerülni. Ha már nem tudja fizetni a hitelét, ezért másodállásban feketén dolgozik, az is neked kerül pénzbe. Ha nem vásárol, az is. Mondom, ez olyan, mintha most majdnem 1 millió ember egyszerűen eltűnne az ország gazdaságából. Szinte semmilyen bevételt nem jelentenek, de a pénzt most is viszik.
Ha a devizahiteles bukja, amit a hitelből vett, az a legszarabb forgatókönyv. A többség ugyanis ingatlant vett. És kinek a pénzéből fogják őket elhelyezni? Kettőt találhatsz.
Ez nem egy win-win játék, itt mindenki veszít.

@tcom: Persze, én értem, hogy az egész az elvekről szól. Én azonosulni is tudok azokkal, akik nem akarnak hiteleseket menteni. Inkább csak azt mondom, hogy ez egy olyan probléma, ami nem fog magától megoldódni, maximum elódázni lehet. A devizahitelesek mentése sok pénzbe kerül, de még mindig nem ez a legköltségesebb. Mondhatni, hogy a rossz megoldások közül, még ez a legkevésbé rossz. Ismétlem: senki nem fogja megúszni, jelenleg nincs olyan opció, ami nem kerülne pénzbe a nem-hiteleseknek.
A felháborodás teljesen jogos, de ez van :( Economy is a bitch

mojoking77 2013.08.04. 21:47:07

@ccactus: Vilagos. Egy pillanatig ne hidd, hogy "irigykedek", mert erre nem is lehet, viszont, a sok idiota, aki az ilyen forumokon veri a mellet, hogy mekkora szerencsetlen hulyek is a devizahitelesek, a fent emlitett modok egyikekent jutott lakashoz. Egy ido utan, hidd el rohdt faraszto, hogy olyanok neznek penzugyi hulyenek, akiknek nem kellett ilyen jellegu dontest soha meghozni. Raadasul, majd ok megmondjak, kinek mi JAR, ugye...

egysmás 2013.08.04. 21:47:52

@mojoking77: A faszt!

Nem mindenki akarja elkölteni tíz-húszévnyi fizetését előre.

Lejjebb adja az igényeit egy időre és olyat vesz, ami megvan ötévnyi lóvéból.
Annyit meg össze lehet spórolni két embernek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:48:32

@egysmás:

Az alapfelvetésben egyetértek. Azaz egyik legnagyobb baj, hogy itt Magyarországon mindent túlbonyolítunk az ilyen "de mi lesz azzal, aki..." típusú polemizálások miatt.

Túl bonyolult az adórendszer
Túl bonyolult céget alapítani
Túl bonyolult az adminisztráció
Túl nagy a bürokrácia
Túl bonyolult mindenféle hatósági engedélyeztetés
Túl bonyolultak a banki hitel- és betéti kondíciók
Túl bonyolult a villanyszámla
... stb. évekig folytathatnám.

Magyarország túl bonyolult.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.04. 21:51:32

De hát erről szól a szoccccializmus! És Mo-on szocccializmus van. Eztet imádja a nép, meg az IMF hitelt.

mojoking77 2013.08.04. 21:52:17

@egysmás: Azert ezt levezethetned, ha szabad kernem... Vegyuk mondjuk a pesti, atlagosnal kicsit jobban kereso, egyenlore gyermektelen part, kb 300 000 Ft-os bevetellel, es mondjuk, mivel sporolnak, 70000 Ft+rezsis (legyen mondjuk 100 000)alberlettel. Varom a reszleteket..

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.04. 21:52:21

@ccactus: a túlbonyolítás lényege a felelősségkerülés. Egy túlbonyolított rendszer elfedi a valódi megoldásokat. De ezt szereti a magyar nép, hiszen így senki se felelős semmiért.

Hajrá magyar értelmiség!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:52:43

@mojoking77:

Egyébként a hoszzú távú megoldás szerintem az (bár ez nem oldja meg a jelenlegi problémát), hogy markánsan, törvényi szabályozással egyszerűsíteni kell a banki termékeken.

Bankbetét kamatát úgy kelljen meghatározni, hogy jegybanki alapkamat +- x%
Lakáshhitel kamatát úgy kelljen meghatározni, hogy jegybanki alapkamat +- x%.

Egyszerű és átlátható. Nyílt lenne a versen. Jelenleg azért nincs verseny a bankpiacon, mert túl bonyolultak a hitel- és a betéti feltételek. Senki nem tudja átlátni. És túl bonyolult bankot váltani.

Meg kellene teremteni a feltételét, hogy egy hitelt ugyanolyan egyszerű legyen átvinni egy másik bankhoz, mint egy kötelező biztosítást.

Ennyi.

emzéperiksz 2013.08.04. 21:53:25

@mojoking77: Az, hogy megdolgozom a pénzemért, feljogosít talán arra, hogy elvárjam, én költhessem el, és ne más, aki nem dolgozott meg érte. Amúgy nem fröcsögök szerintem, csak nonszensznek tartom, hogy ilyesmire hivatkozva kérnek maguknak a devizahitelesek több pénzt, hogy többet tudjanak fogyasztani növelve ezzel a GDP-t.
Miért pont ők kapjanak több pénzt másokéból? Miért ne pl. a szegény cigány gyerekek, akiknek se kajára, se ruhára, se tüzelőre nem futja? Vagy a vicces béren tartott pedagógusok? Nagyon sok mindenki tudna többet fogyasztani és növelni a GDP-t, nem csak a devizahitelesek.
Pl. én is tudnám, ha adnának még pénzt. Ígérem, vennék belőle egy autót meg egy lapostévét, mert az enyém egyelőre nem lapos. Amúgy saját lakásban lakom, forinthitelből és önerőből vettem, egy év múlva lejár a lakástakarékom, akkor abból meg egyéb megtakarításból vissza is akarom fizetni az egészet. Szóval nekem most erre kell a lóvé, hogy ne 2027-ig fizessem a kamatot a banknak, csak 2014-ig.
De nem nyavalygok, hogy mentsenek már meg, mert forinthitel-károsult vagyok. Ésszel vettem fel a hitelt, inkább kisebb törlesztővel, hosszabb futamidővel, biztos, ami biztos, bármi lesz, tudjam törleszteni. Tudtam, ha lesz rá lehetőségem, korábban is le tudom majd zárni. A devizahitelesek miért nem tudták így felvenni a hitelüket?

egysmás 2013.08.04. 21:53:41

@pszichonauta: Ez nem lesz win-win szitu, de annál rosszabb nincs, mint amikor azt mutatja a valóság, hogy a felelőtlen döntések sorozatából nyertesen kerül ki az, aki a döntéseket hozta.

Olyan ez, mintha a gyerek megenné a testvére csokiját, aztán eme nemes tettének az lenne a következménye, hogy a saját csokiját el kell feleznie azzal, akiét felzabálta.

bankvezér 2013.08.04. 21:54:33

@ccactus:
Látom, leszarjátok ti itt a tényeket.
Csak egyszerűen szerettek szarral dobálózni és még azt is szeretitek, ha ti kaptok az arcotokba egy nagy rakással. :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:54:55

@endike:

Ráadásul így könnyű átverni az embereket, mert senki nem látja át.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.08.04. 21:56:17

@emzéperiksz: "Mert azt a nyomorult B-t, hogy bóvliban vagyunk, nem befektetési kategóriában, azt az 50-100 bázispont felárat az államadósság kamatán fizeti most is mindenki,..."

azért javaslom neked megtekinteni és összehasonlítani a két táblázatot (CDS alakulást és a hitelminősítői besorolásokat az európai országok esetében).

más:

Már említette itt valaki, és valóban érdemes lenne kimatekozni, hogy mondjuk a devizahitelesek pénze, ami most elfolyik, ha itthon maradna, pörögne, vajon hosszabb távon nem érné-e meg jobban, mint ez a vegetálás.

szintén említette valaki, és igaza van abban, hogy a jelenlegi rezsim poltikája csak kisebb részben felelős az árfolyam alakulásáért, abban ugyanis sokkal lényegesebb elem az eur/chf árfolyam változása. De még az egész összesen is legfeljebb 55-60 százalékos részletemelkedést jelentene az adósnak, nem 100-120 százalékot.

az is szóba került, és hasonlóan fontos az ügyben a chf-kamat, amit a bank hasraütésszerűen határozhat meg.

Igazuk van azoknak, akik szerint az államnak egy fillérrel sem kellene beszállnia egy megmentésbe, ez a bankok sara, akármi is legyen a következmény. Nem szabadna elmaradnia a büntetőjogi felelősségrevonásnak sem. De ez már az ezotéria világa idehaza.

Végül azokkal is egyetértek, akik szerint ez a kormányzat túl béna/sunyi/számító/lekötelezett/gyáva ahhoz, hogy a torkánál ragadja meg ezt az egész ügyet.

Amúgy pedig nem lenne szabad egymásnak ugrasztani a devizahiteleseket, forinthiteleseket és a hitelnélkülieket, és mindegyiket külön-külön faszsággal etetni.

2013.08.04. 21:58:21

@kewcheg: Csakhogy akkor le kellene mondani a monetáris trükkök százairól és a Matolcsy-féle unortodoxiáról. Azt meg nem lehet.

Alighanem arra készülnek, hogy a hitelkárosultak megmentése után jön a pénznyomda. Csakhogy a forint nem dollar, zuhanni fog az árfolyam de sebaj, akkor elinflálják a forint adósságokat. Akinek van megtakarított pénze, az képezzen forinttól független vésztartalékot, durva árfolyamok jöhetnek a választások után.

kalandozomagyar 2013.08.04. 21:58:25

@bankvezér: "Majd a devizaadósok megmentik magukat, mert hiszen az összes elkúrt hitelszerződés érvénytelen !!!"

Kedves "bankvezér",
Csak azt felejted el, hogy ha érvénytelen a szerződés az nem azt jelenti, hogy tied a ház és nem kell fizetni tovább a hitelt, hanem azt, hogy akkor most elszámolás jön, kiszámoljuk, hogy mennyivel tartozol a banknak (mert a pénzt anno átvetted tőlük és akkor nem zavart a szerződés érvénytelensége) és a tartozásodat MOST AZONNAL kipengeted. Ha neked ez kell, akkor OK, de kötve hiszem.

Gondolkodjál már!

lenoardo999 2013.08.04. 21:59:48

Egy ilyen buta cikkhez nem is érdemes hozzászólni.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:00:26

@pszichonauta: Sokkal kevesebb pénzembe kerül, ha másodállásban feketén megkeresi a törlesztőre valót, mintha én keresem meg főállásban fehéren, és abból veszik el.
Szerintem a példád rossz, nem tűnik el a devizahitelesekkel egymillió ember az ország gazdaságából, és ha segélyezik őket, nem kerülnek vissza a gazdaságba. Továbbra sem értem, miért éppen ők legyenek a kivételezett réteg? Miért nem az egészségügyi dolgozók? Miért nem a pedagógusok? Vagy bárki. Ők sincsenek fényes agyagi helyzetben, rászorulhatnak fekete jövedelmekre (adómentes különóra, hálapénz), mi van, ha én inkább őket menteném meg?
A lakás elvesztése szerintem nem a legrosszabb forgatókönyv. Azt a lakást a devizahiteles sosem fizette ki, sosem volt az övé, nem olyan nagy igazságtalanság, ha elveszíti. Amúgy nem kötelező 10-20 akárhány millió ingatlantulajdonnal rendelkeznie mindenkinek az élethez, lehet albérletben is élni, ha nem telik saját lakásra.

mojoking77 2013.08.04. 22:01:57

@emzéperiksz: Feljebb leirtam. Anno, 2005-ben, amikor az egesz feszekrako indult, forinthitelt csak az idiotak vettek fel. Illetve azok, akik valamilyen oknal fogva nem kaptak a banktol devizahitelt (sok ilyen is volt). En soha nem kertem, hogy segitsenek rajtam, de ha segitenek, az jo. Megkoszonom, de kb annyira van szuksegem ra, mint a kaparos sorsjegyen nyert nyeremenye. Az viszont, hogy valaki hangosan haborogjon, hogy mi az, hogy nekem az allam segiteni akar.... Hat, hogy mondjam. Kispalyas. Igen, ez a legjobb szo ra. Inkabb orulj, hogy valakinek tenylegesen jobb az idovel. Hogy ezeket a penzeket nem focipalya fejlesztesre, meg e utdij bevezetesre koltik. Ja, hogy most esetleg te kimaradsz? Igen az nem tul jo. Majd egy masik dologba meg te kerulsz bele... Es kerlek ne kezdjuk el mondani, hogy kinek mennyi adoforintja banja az ilyen jellegu donteseket, utalom az ilyen "megmeretteteseket"..
@ccactus: Most jottem haza USA-bol, ott konkretan ugy mukodik a jelzaloghitelezes, ahogy fent leirtad. Sajnos,nekunk meg fel kell ehez noni...

emzéperiksz 2013.08.04. 22:03:05

@defenestratio: A szpredet érdemes nézni a régiós országokhoz képest, hogyan alakult. Rendesen kinyílt a magyar-lengyel kötvények hozama között a leminősítés után, és azt se feledjük, a románok olcsóbban tudtak devizakötvényt kibocsátani az év elején, mint mi, pedig ez korábban elképzelhetetlen lett volna.

kalandozomagyar 2013.08.04. 22:04:10

@Brix: "A Fidesz-kormány nagy felelősséggel tartozik a devizahitelesek problémái miatt.
Amikor a Fidesz 2010-ben átvette a kormányzást, akkor az euró ára 270-275 között a CHF 180-190 ft között volt! Amióta a fidesz van hatalmon a forint árfolyama trendszerűen gyengül, a rendkívüli nemzetközi pénznyomtatás ellenére is"

Mai árfolyamon 1 EUR = 298.44 HUF, 1 CHF = 242.01 HUF
Vagyis a fordint az euróhoz képest 9%-ot esett, de az euró a frankhoz képest jóval többet. Ez a kettő együtt adja ki a majd 50%-os árfolyamnövekedést a franknál. Én sok mindenért felelősnek tartom őket, de te se gondolod, hogy az EUR/CHF keresztárfolyam megbicsaklásáért Viktor és Matolcsy a felelős.

bankvezér 2013.08.04. 22:04:19

@kalandozomagyar:
Te csak ne aggódj a devizaadósok miatt!
Majd ők megoldják a problémájukat!
Senki ne nyúljon bele az ügybe csaló szándékkal!
A kormány felé azt üzenik az adósok,hogy el a kezekkel az igazságszolgáltatástól és el a kezekkel a "deviza hitelszerződésektől" !!!

egysmás 2013.08.04. 22:04:32

@mojoking77: AKKOR, amikor felvette a hitelt, miből akarta kifizetni?
Az albérletpénzből?
Fiatalon feladja a mobilitását, röghöz köti magát 15-20 évre, hogy keressen az üzleten -már, ha minden jól megy- havi 10k forintot (kamatok nélkül), amit csak 15-20 év múlva tud realizálni?

Ne legyünk már gyerekek!

A döntéseket át kell gondolni, a következményeket pedig el kell viselni!

Ha valaki luxusautót akar, vegyen olyat!
Ha meg lakást, akkor olyat!
Csak a bírvágyával ne a többieket szopassa!

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.08.04. 22:05:23

@emzéperiksz: csak arra próbáltam utalni, hogy a cds-felár és a hitelminősítői besorolás nem feltétlenül jár kéz a kézben.

troni 2013.08.04. 22:07:28

Érdekes ez a "Ne az én pénzemből mentsék..." hozzáállás. Pl ha valaki autót vett vagy házat épített, az árának a fele közvetlen és közvetett úton (Pl: áfa, regadó, szállítás jöv.adója, munkások szja....stb)bevételként gazdagította a költségvetést. Azaz a te pénzedet. Azt a pénzedet, amelynek egy hányadát, messze nem az egészet most a "mentésre" kéne fordítanod. sőt, akár befektetésnek is lehet tekinteni, mert ezek az emberek valamikor majd újra vesznek autót, plazmatévét, frászkarikát. Az sem kizárt, hogy újra hitelből, ha lesz még ebben a században tisztességesen kigazdálkodható és átlátható hitel.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:07:36

@mojoking77: Ja, szóval én az "idióta", aki forinthitelt vettem fel, vágjak már jó képet ahhoz, hogy az "okos" devizahitelest most ki akarják segíteni a pénzemből... Micsoda kispályás gondolkozásom van, hogy elegem van már az opportunista, az állandóan az állam megsegítésére, mások pénzére ácsingózó tücskökből. Tudod, mint mondott a stockholmi vasutas?

rooter 2013.08.04. 22:08:10

Még hány ilyen megrendelt idiótaságoktól nem mentes cikk lesz? Faszkalap:
1. senki nem kéri a te támogatásod, gyökér
2. amikor az önkormányzatokat mentették, akkor nem járt a pofád
3. a kamattámogatott hitelek, a lakáskassza támogatás, a diákhitelek támogatása stb.. nem zavar?
4. A nem kis áfa bevétel, amit a devizahitelesek (de ez még csak nem is devizahitel, de ezt úgysem fognád fel a fél köbcenti agyaddal) generáltak, akkor sem járt a pofád?

Fizetett faszfej!

rooter 2013.08.04. 22:09:13

@emzéperiksz: Senki nem kéri a pénzed, te nagyon okos! De kíváncsi lennék az idióta képedre, amikor átbasznak valahol, akkor mennyire kussolnál!

emzéperiksz 2013.08.04. 22:11:14

@defenestratio: Ez így is van, de ha nem lennénk bóvliban, akkor valószínűleg most is minden héten alacsonyabb kamattal adhatnánk el állampapírt. Amennyivel magasabbak a kamatok, azt mi fizetjük.
Ha pl. 100 bp a differencia, az 22 ezer milliárd forintos államadóssággal évente 220 milliárd forint, ez lakosonként 22 ezer, adófizetőnként meg vagy háromszor-négyszer ennyi. A kormány nem tud mit csinálni, behajtja rajtad, havonta 3-4 ezer forintot csak a végtörlesztők "megmentése" miatt keresel meg az államnak.
Persze lehet, hogy csak 50 bp a különbség, akkor havonta csak 2 ezer forinttal támogatod a 2011 végi végtörlesztőket.

mojoking77 2013.08.04. 22:11:37

@egysmás: "AKKOR, amikor felvette a hitelt, miből akarta kifizetni?
Az albérletpénzből?"
Pontosan abbol amibol most.

"Fiatalon feladja a mobilitását"
Latod, ezt megint pont nagyon rosszul latod. Mivel adja is pontosan fel? Hogy nem kell minden honapban azon gorcsolni, mikor talaja ki a draga hazinenei, hogy eladta a lakast, es ket honap mulva lehet koltozni? Vagy, hogy kikoltozeskor mivel huzza le a draga neni? (A kifoszlott fuggonytol, a megrepedt falon at akarmeddig...).
Vagy, hogy minden penzet felrerakja, hogy majd egyszer a tavoli jovoben (mondjuk 30-35 evesen) vehessen maganak egy lyukat, ami csak az ove?
Epp csak a fiatalsagat cseszi el vele. Vagy ha kozben megszuletik egy baba, es az osszes addig felrerakott penz megy a levesbe?
Ne csak egy ldalt fenyezzunk mar, es kopkodjuk esz nelkul a masikat..

pszichonauta 2013.08.04. 22:12:14

@emzéperiksz: A példa lehet, hogy rossz, de a lényeg benne van.
Természetesen nem az összes 1 millió tűnik el, de egy jelentős hányada. Ha segélyezik őket, attól valóban nem kerülnek vissza, de én a segély alatt nem a mentőcsomagot értettem. A mentőcsomagnál más lenne a helyzet.

Más: Én mindig azt írom, amivel pénzügyileg jobban járna a lakosság(legalábbis szerintem), de te erre elvekkel válaszolsz. Itt a bökkenő. A kettő egyáltalán nem ugyanaz.

Szemétség kimenteni a devizahiteleseket? Természetesen az, aki nem vett fel hitelt, annak teljesen érthető a felháborodása.

Van más választás? Sajnos nem nagyon.

mojoking77 2013.08.04. 22:13:31

@emzéperiksz: Tudod, valoszinuleg velem van a baj. Engem meg szuleim ugy neveltek, hogy soha ne legyek kispalyas, es foleg olyan ne, ak meg buszke is ra.. Ezek szerint nalad ez a lecke ki lett hagyva, es helyette, a dogoljon meg a szomszed tehene lett leadva.. Ez van, nem vagyunk egyformak.

egysmás 2013.08.04. 22:13:34

@troni: Az a befektetés, hogy te erőn felül költekezel, majd amikor rád borul a szar, azok, akik nem tettek ilyet, megmentik a segged, hogy költekezhess tovább!

Nem-e lehetne-e, hogy a megmentésedre szánt pénzt inkább én költöm el?

Az ugyanúgy generálná a fogyasztást, meg az áfabevételeket, mint a tied, csak akkor nem neked lenne jó és nekem rossz, hanem mondjuk nekem lenne jó, és neked rossz.
darab-darab

mojoking77 2013.08.04. 22:16:10

@egysmás: De varj mar. Azt hol irtad, hogy neked most rossz?

kalandozomagyar 2013.08.04. 22:17:41

@bankvezér: Én nem aggódok a devizaadósok miatt, csak ha az állam menti meg őket akkor tőlem vonják le az adót amiből megmentik a fekete seggüket. Ha meg a bank veszít rajtuk, akkor a bank az én (forint)hitelem kamatát emeli, hogy kompenzálja a veszteséget, amit rajtuk elszenved. Szóval jelen pillanatban a kedves devizaadósok az én szerszámommal verik a csalánt, ami bevallom nem tetszik. Szóval a családom és magam miatt aggódom.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.04. 22:18:28

@ephart:
@Archenemy:

Ezaz köcsögök, mossátok csak a narancsot körömszakadtáig. Egy ocsmány nemzetrontó bandát védtek.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:18:36

@pszichonauta: OK, de nem lehetne meghúzni egy határt, és csak azokat megmenteni, akik bajban vannak? Miért kellett a "végtörlesztőket" menteni? Miért kell azt a tömeget menteni, akik az árgolyamgátba se akarnak belépni? 450 ezerből belépett talán a harmada. Ők, köszönték szépen, nem kértek a mentésből, szerintem ezt világosan jelezték. Akkor mit kell még velük foglalkozni?
Van kb. 110-120 ezer bedőlt hitel, azzal kellene valamit kezdeni, a többi meg menjen szépen szerződés szerint vagy átstrukturálva tovább.
Csak azokkal a hitelekkel lenne szabad foglalkozni, amelyek nem voltak jogosultak az árfolyamgátra, mert akinek az sem kellett, azt már ne kezdjék menteni ismét.
Az viszont mindenképpen jó lenne, ha a sok bedőlt hitel, szocpol, rezsitartozás meg ilyesmik miatt forgalomképtelen ingatlan kikerülne a rendszerből. Persze, a portfóliók és a piac megtisztítása fájdalmas, de elkerülhetetlen szerintem.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:20:49

@mojoking77: Tudod, a kétszobás panelból nehezen látom be, miért is kellene a kiskertes házban pöffeszkedő devizahitelesnek adnom a pénzem. Nem akarom, hogy megdögöljön a szomszéd tehene, de azért, mert nem érte be kétszobás panellal, és kispályásnak tart, amiért én beértem, még ne pályázzon a pénzemre. OK?

kalandozomagyar 2013.08.04. 22:23:20

@rooter:
"1. senki nem kéri a te támogatásod, gyökér"
Az állam mi vagyunk. HA az állam támogatását kéred, akkor a mi támogatásunkat kéred.

"2. amikor az önkormányzatokat mentették, akkor nem járt a pofád"
Az enyém de.

"3. a kamattámogatott hitelek, a lakáskassza támogatás, a diákhitelek támogatása stb.. nem zavar?"
Az egy ösztönző támogatás arra, hogy a pénzed az országban fektesd be okosan. Ez meg pénzkidobás azoknak a megsegítésére, akik rosszul vettek fel hitelt. A kettő között jelentős különbség van.

"4. A nem kis áfa bevétel, amit a devizahitelesek (de ez még csak nem is devizahitel, de ezt úgysem fognád fel a fél köbcenti agyaddal) generáltak, akkor sem járt a pofád?"
Kérdés nyertünk-e annyit a vámon, mint amennyit bukunk a réven? Szerintem nem. És de a Grimm testvérek nem dolgoznak a bankszakmában, a devizahitel devizahitel volt.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 22:24:27

@kalandozomagyar: Bizony a fekete seggű devizahitelesek a tiéddel akarják verni, de
1, miért is kell nekem és más adófizetőknek évi 200 millárdot forinthitel kamattámogatásra fizetnünk?
2, miért is kell én adómból utat építeni, pedig nincs autóm?
3, miért épülnek focipályák, mikor utálom a focit?
4, miért kell nyugdíjat fizetni bárkinek is, amikor nekem már úgysem lesz, 3 millió megtakarításom a magánnyugdíjból beforgatták az államiba?
5, miért kell az én adómból egy halom pszáfes csókát eltartani, aki nem végezte a dolgát?
6, miért kell minden évben aszálykárosult vagy bogár, vagy ki tudja milyen károsult mezőgazdászokat támogatni, amikor ők aztán tényleg nem viszik túlzásba az adózást?
7, miért kell minden évben árvízkárosultakat támogatni?
lehetne sorolni

emzéperiksz 2013.08.04. 22:25:28

@mojoking77: Egyébként pont a te fajtád miatt gyűlölik a legtöbben a devizahiteleseket, akik lenézik a lúzereket, akik nem vállalták az árfolyamkockázatot, nem vettek fel kétszer annyi hitelt, kétszer akkora törlesztővel, mint amennyit komfortosnak éreztek, és emiatt szerényebb körülmények között, de nyugodtan élnek. Ők bezzeg ott laknak a kis palotájukban nyakig az adósságban, mert ők "nagypályások".
Lehet, hogy te ezt tanultad, én meg nem ezt, hanem azt, hogy addig nyújtózkodjam, ameddig a takaró ér.

troni 2013.08.04. 22:26:19

@egysmás: És azt visszaadod, amit korábban "költöttél" a devizahiteles fogyasztásából származó adóbevételből? Ugye hogy nem.

mojoking77 2013.08.04. 22:27:42

@emzéperiksz: Segitek, a felvett lakashitelek (legalabb is a fovarosban) tobb mint 85% tarsashazi lakas (ertsd, ujepitesu, vagy panel de mindenkepp LAKAS), ugyhogy ez nem jott be.
Semmi gond, elofordul. Mint irtam, valoszinuleg velem vna a gond, hogy tudok orulni olyan dolgoknak is, ami nem nekem okoz jot, hanem valaki masnak. Azert en inkabb maradok ilyen a jovoben is, nektek meg tovabbi jo kopkodest, meg karomkodast. Ha ettol jobban erzitek magatokat..? Gondolom vezereink is ezt a blogot olvassak, csak azert mert kivancsiak a velemenyetekere, meg a sok felesleges okoskodasra..

kalandozomagyar 2013.08.04. 22:30:31

@káeurópaibankoló:
1, miért is kell nekem és más adófizetőknek évi 200 millárdot forinthitel kamattámogatásra fizetnünk?
-- én nem kapok kamattámogatást, de elvileg ennek az lett volna a célja, hogy fellendítse az építőipart és BIZTONSÁGOS hitelhez juttassa a saját házra vágyókat (igazából ez működött is)

2, miért is kell én adómból utat építeni, pedig nincs autóm?
-- Autóm nekem sincs, de kenyeret eszek, amit az úton hoz a teherautó.

3, miért épülnek focipályák, mikor utálom a focit?
-- Dettó.

4, miért kell nyugdíjat fizetni bárkinek is, amikor nekem már úgysem lesz, 3 millió megtakarításom a magánnyugdíjból beforgatták az államiba?
-- Dettó.

5, miért kell az én adómból egy halom pszáfes csókát eltartani, aki nem végezte a dolgát?
-- Dettó.

6, miért kell minden évben aszálykárosult vagy bogár, vagy ki tudja milyen károsult mezőgazdászokat támogatni, amikor ők aztán tényleg nem viszik túlzásba az adózást?
-- Hát az én gazdálkodó ismerőseim adóznak rendesen...

7, miért kell minden évben árvízkárosultakat támogatni?
-- Én nem tenném. Minek építkeztek ártérbe?

lehetne még sorolni
-- igaz

emzéperiksz 2013.08.04. 22:31:35

@káeurópaibankoló: A PSZÁF-ot a felügyelt intézmények felügyeleti díjából pénzelik, nem adóból - csaxólok.
Forinthitel nagyon kevés fogy, arra szerintem nem fizet ki az állam ennyi kamattámogatást, főleg, hogy az állampapírhozamok is alacsonyak már.
Út meg akkor is kell, ha nincs autód. A boltba, ahová jársz, szerinted mivel viszik el a tejet, kenyeret? A munkahelyedre hogy jutsz el?

bankvezér 2013.08.04. 22:33:46

@kalandozomagyar:
"Én nem aggódok a devizaadósok miatt, csak ha az állam menti meg őket akkor tőlem vonják le az adót amiből megmentik a fekete seggüket. Ha meg a bank veszít rajtuk, akkor a bank az én (forint)hitelem kamatát emeli, hogy kompenzálja a veszteséget, amit rajtuk elszenved. Szóval jelen pillanatban a kedves devizaadósok az én szerszámommal verik a csalánt, ami bevallom nem tetszik. Szóval a családom és magam miatt aggódom. "

Az adósok nem kérik az állam segítségét! Te is követeld,hogy kotródjon az állam a fenébe! És ne avatkozzon be!!!
Na most a bank biztosan veszít. Ezért érd el,hogy a bank ne háríthassa át a vesztességét rád !!! A devizaadósok ez ügyben is melletted állnak !
Látod barátom, közös az ellenség, közös az érdek !

mojoking77 2013.08.04. 22:33:51

@emzéperiksz: "...gyűlölik a legtöbben a devizahiteleseket".. Nem nem baratom, te valahol nagyon eltevedtel. Te, meg egy ket kispalyas idiota gyuloli azokat az embereket, akiknek valami (barmi es barmilyen okbol) jobb. Gondolom pont ugyanigy gyulolod azokat akiknek jobb az autoja, tobb a fizetese, szebb helyeken jart/elt, Ahelyett, hogy a sajat fejedben tennel eloszor rendet. De ugye gyulolkodni, plane esz nelkul, mindig is egyszerubb volt....

emzéperiksz 2013.08.04. 22:37:51

@mojoking77: Jó, akkor népszerűsítsd a mozgalmadat. Kedves Nem Devizahitelesek! Adjatok pénzt a devizahiteleseknek, hogy azok örüljenek, ti pedig örülhessetek az ő örömüknek, miközben lemondtok a saját igényeitekről. Támogassátok pénzzel a nagypályásokat, legyetek ti magatok is nagypályások! A tanulságot meg vonjátok le: minél felelőtlenebbül élsz, annál több megbecsülést és anyagi támogatást érdemelsz másoktól.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 22:38:46

@tlog: én is az vagyok (CHF). Én még táblázatot is kaptam a banktól, hogy a futamidő során milyen törlesztőrészlettel kalkulálhatok a legrosszabb! esetben. A bank már az első kamatperiódus után nem a kedvezményes periódus utáni kamatot, hanem annál 2%-kal magasabb kamatot számolt. A 70 ezres törlesztőrészlet jelenleg 190 ezer, 105 ezer forinttal több, mint amit a legrosszabb esetre kalkuláltak. A hitelkamat jelenleg 10,2 %, a CHF alapkamata 0,025? Mire kell több mint 10%-os CHF kamatmarzs különbség? Az országkockázattal ne jöjjön senki, ha swappolnak, mert arra nincs felár. Másrészt az én szerződésembe nem írta a be a bank, hogy ők csak úgy swappolgatnak, és hosszú lejáratú hitelt extrém rövid lejáratú hitellel támogatnak. Ez nem igazán feleltethető meg a prudens üzletpolitikának. Azt se mondja senki, hogy a nem fizetők meg mit tudjam én milyen kockázat, ugyanis fizettem a hitelelbírálási díjat. Mint ahogy mindenki, erre a bank szedett be pénzt a hiteles ügyfeleitől, akkor viselje ő a költségét, ha a pénzemért nem tudott rendesen kockázatot kezelni meg hitelelbírálni. Másrészt, miért a bankokat kell megmenteni? Miért nem viseli egy bank sem a rossz üzleti döntéseit? merthogy mi lesz a befektetők pénzével? Ugyan miért én finanszírozzam a befektetők biztonságos befektetését, Egy bankbetétesnek sem fogtak pisztolyt a fejéhez, hogy nyerészkedve az akciós kamaton olyan bankhoz vigye a pénzét, aki képtelen normálisan felmérni a kockázatokat? Miért a hitelesek pénzén kell nekik nyereséget biztosítani? Rossz bankot választott, így járt, nem?

káeurópaibankoló 2013.08.04. 22:41:07

@emzéperiksz: bocs, igazad van. és azt miből fizetik? Az ügyfelek pénzéből. Nekem teljesen mindegy, hogy hogy, de végeredményben nekem kell megfizetnem, és a többieknek, akik bankolnak. Ergo szinte mindenkinek.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:42:25

@mojoking77: Tévedsz, nem gyűlölöm azokat, akiknek több van, mint nekem. Nem kívánom a javaikat, de elvárom, hogy ők se kívánják az enyémet, ha esetleg nem sikerül már fenntartani a vagyontárgyakat, vagy nem akaródzik önerőből. Akinek kevesebb van, mint nekem, és rászorul, azon szívesen segítek, de felháborítónak tartom, amikor szegényebb emberek pénzéből akarnak "megsegíteni" tehetősebbeket. Vagy szebb és nagyobb lakásokat mentenek meg egyesek számára kisebb és szerényebb lakástulajdonosok pénzéből.

kalandozomagyar 2013.08.04. 22:42:34

@bankvezér:
"Na most a bank biztosan veszít. Ezért érd el,hogy a bank ne háríthassa át a vesztességét rád !!! A devizaadósok ez ügyben is melletted állnak !
Látod barátom, közös az ellenség, közös az érdek !"

A bank a veszteségét vagy a betétesekre terheli (ez akár te is lehetsz ha van megtakarításod) vagy a hitellel rendelkező ügyfeleire. (Vagy mindkettőre együtt.) Szóval ha akár így akár úgy kapcsolatban állsz a bankkal akkor rád terheli a vesztesége egy részét. Ez ellen pedig nem tehetsz semmit legfeljebb a tündérmesékben, de azokban Matolcsy jobban otthon van, mint én... (Lásd: "a bankadót a bankok nem terhelhetik az ügyfeleikre" -> a fenét nem...)

A bank pedig nem ellenség, hanem üzleti partner. Persze ilyen szinten lehet jó és rossz is, de nekem nem ellenségem.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:45:06

@káeurópaibankoló: A PSZÁF-ra szükség van, mondjuk, lehetne keményebb is, határozottabb.
A példáidnak azok a részei, amelyek arról szólnak, hogy miért nem mérik fel, és fedezik a kockázatokat egyesek, majd várják el, hogy a káraikat mások, kívülállók térítsék meg, amúgy jogosak.

mojoking77 2013.08.04. 22:45:27

@emzéperiksz: (Most virtualisan meg lett simogatva a fejed..) Az a baj, hogy eszre sem veszed, hogy egyre melyebbre es melyebbre sullyedsz. Tenyleg hagyom a francba, puffogj csak nyugodtan.

emzéperiksz 2013.08.04. 22:49:18

@mojoking77: Azt hiszem, sokan vagyunk ilyen mélyen :)

kalandozomagyar 2013.08.04. 22:49:58

@káeurópaibankoló: A kutya itt van elásva: "A hitelkamat jelenleg 10,2 %, a CHF alapkamata 0,025?"

Az országkockázati felárat és az ügyfélkockázati felárat a hitel kihelyezésének pillanatában rögzíttetni kellene és nem szabadna hogy onnantól kezdve megváltozzon. (Végülis a hitelbírálat ezeknek a megállapítására való.)
Innentől a törlesztőrészlet csak két változótól függhetne, az árfolyamtól és a báziskamattól (magyar/svájci/japán/... alapkamat vagy BUBOR vagy bármi egyéb a banktól független érték). Ha ez így lenne, akkor nem kellene itt megmenteni senkit a más pénzéből, mert sokkal alacsonyabb lenne a kamat és nem lennének ekkorák a törlesztők.

Aki meg így sem tudna fizetni, az amúgysem tudna, bukja csak amit vett.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 22:53:57

@emzéperiksz: A PSZÁF sóhivatal. A piti kis büntetési tételeivel pedig egy bankot sem rettent meg. Már rég le kellet volna vezényelni egy fogyasztóvédelmi próbapert. A szabálytalanságokért meg tisztességes mértékű büntetést kiszabni. Jobban mozgatnák magukat, ha a beszedett büntetésekből élnének, és azután kapnának teljesítménybért.
Másrészt a relatív hipermagas kamatok, az extrém THM-ek nemcsak a devizahiteleseket érintik, hanem általában mindenki, akinek hitele van. Ez hitelkamatok csak emelkedhetnek, sose csökkenhetnek egy ilyen hángörien specifikus dolog, ahogy az MNB tanulmánya is megállapította.

bankvezér 2013.08.04. 22:54:43

@kalandozomagyar:
"A bank pedig nem ellenség, hanem üzleti partner. Persze ilyen szinten lehet jó és rossz is, de nekem nem ellenségem."

Amikor a bank a saját bűne miatti vesztességét rád (a vétlenre) terheli, akkor neked még ezek
után is a bank a barátod marad ? :)))
Egyébként jól vagy ? :))

egysmás 2013.08.04. 22:57:21

@mojoking77: Gondolod az eddigi megmentések ingyé voltak?

@troni: Te sem fizetsz azért, hogy én bebasszak, de ha eliszom a pénzem, nem is fogsz megmenteni, pedig sokkal-sokkal több adót fizetek be a pián és a cigin keresztül, mint te a devizahiteledből vett cuccokkal, és a cigimet, sörömet teljes egészében magyar alapanyagokból készítik magyar gyárakban magyar munkások.
Sőt, még a cigigyártó gépet is.
Aztán mésincs hála, hogy ennyi embernek munkát adok!
Sőt!

Szóval, hagyjál a hülyeségeddel!

Frizuravarjú 2013.08.04. 22:59:37

Én meg a zsidó bankárok nyivákolását unom.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:02:09

@kalandozomagyar: Ha jól tudom még 200 milliárd forintnyi kamatkiadás évente a támogatott forinthitel. A teljes számlája a dolognak több, mint 1000 milliárd. Köztudomású volt, hogy a jómódúak a többedik lakásukat is ebből vásárolták. Ha jól lőtted be a hitel paramétereit, akkor az adóból nemcsak a kamattörlesztést, hanem a tőketörlesztést is le lehetett írni max 240 ezerig - a kamattámogatáson felül. Semmivel sem tettek többet hozzá az építőipar fellendüléséhez, mint a devizahitelesek. Sőt, miután a támogatott forinthitel kondíciói úgy voltak belőve, hogy csak a nagyon jómódúak vehették fel, kezdetben nem hozta a várt eredményt, de legalább egy halom pénzbe került. A pörgést a devizahitelek tömeges elterjedése hozta.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:06:13

@egysmás: Amikor meg a cigi miatt tüdőrákos leszel, és csak az átültetés segít rajtad, vagy a májad kell kicserélni a pia miatt, gondolom kiveszed a párnacihából a műtét sok 10 millás költségét, mert téged se mentsen meg senki.

Alonee 2013.08.04. 23:06:34

@mojoking77: Nem, nem tűnik kispályásnak, van véleménye, elmondja. Jössz Te, és csak úgy szórod a sértő, többek között "szánalmas" jelzőket. Egy percig nem vitatkozol, hanem beolvasol. Tőlem csináld, ez a blogokon megszokott, csak szeretném ha tudnád, hogy azért mert más a véleménye mint neked, attól még nem kevésbé magyar mint te, kedves deviza hiteles. Én a magam részéről, segítenék, nem mindenkinek és nem mindenben. Egyrészt nem vitatkozom, mert nem látok ebben a kérdésben tisztán. Azt gondolom, hogy simán segítenék azon az emberen, aki felvett pár milliót, hogy ne penészes lakásban kelljen élnie a gyerekeivel, de nincs közöm ahhoz, aki -erre számos példa van a környezetemben- lakást, házat vett CSAK hitelből, aki, mint itt valaki feljebb írta 24 évesen ugrott bele egy saját lakásba/házba, mert, szerintem, neki ez korai volt. Egy fillért sem adnék neki, mondom most, de meggyőzhető vagyok. Nos, ez az én véleményem, gondolom nem vagyok igazi magyar, sőt szánalmas is vagyok, ne fáraszd magad, nem várok mást.

2013.08.04. 23:07:33

@tcom: "Kit vezettek fegyverrel a bankokba szerződést kötni? Ki mondta, hogy ész néklül nagyobb ingatlanokat vásároljonanak?"

Ez azért nem ilyen egyszerű. Természetesen senki kezét sem csavarták hátra. Mamár nem erőszakkal szednek rá, egyszerűen elérik hogy belásd, nincs más választásod, mint a hitel. Kényszerítő erőnek ott vannak a társadalmi elvárások, a belülről jövő késztetés, hogy vinni akarod valamire, (nem anyád nyakán akarsz élni ötvenévesen, nem egy 20 négyzetméteres garzonba akarod beleszülni gyerekeidet, a munkád ellátásához csak szükséged van egy újabb megbízható autóra, stb.) Ha az emberek nem így gondolkodnának, mindenki a híd alatt lakna, egyszál faszban ébredne. A probléma ebben az egész devizahitelesdiben, meg úgy általában a hitelesdiben az a tudatos átbaszás: Úgy vállalod be, hogy lényegében semmit nem tudsz róla, de ha tudnál se sokat érne, hiszen a konstrukció mindenhol adott, neked mint hitel igénylőnek, csak az elédtolt egyoldalú szerződést kell aláírni. Úgy vállalod be, hogy bármi szar van, te vesztesz, rajtad verik el a port, a bank mossa kezeit. (nem kényszerített senki ugye) És hazudnak a lehetőségeidet illetően is. Bevállalod, mert úgy gondolod bírod. Aztán kiderül hogy nem... Én egyébként masszív hitelellenes voltam, aztán 35 éves koromra én is felvettem egy lakáshitelt, (nem deviza) merthogy sok választásom nem maradt. Nem kényszerített senki. Csak az élet. Mint amikor hurokba dugod a fejed magadtól... ambivalens érzés, és kurva szar.

emzéperiksz 2013.08.04. 23:08:42

@káeurópaibankoló: A PSZÁF-nál nem a pénzbüntetés a lényeg, hanem az, hogy ők adják az engedélyeket, megtilthatnak termékeket, bevonhatnak működési engedélyeket. Súlyos esetben nagyon komoly büntetéseket szab ki. Olyasmire viszont, hogy az ügyfélszolgálat nem válaszolt 30 napon belül, csak 33 nap múlva, nem érdemes milliós büntetéseket kiosztani. A bankok az árát úgyis az ügyfelektől szednék be végül.

egysmás 2013.08.04. 23:09:52

@káeurópaibankoló: figyi, öreg!

Itt kezdenek a devizahitelesek abba az irányba elmenni, hogy nekik jár a mentés, mert a luxuskiadásaik után adót fizettek és azt vissza lehet nekik adni...

Meg, hogy össztársadalmi érdek, hogy ők ki legyenek húzva a szarból.

sidol 2013.08.04. 23:16:26

@emzéperiksz: Remélem a hasonló nyikhaj tőzsdehuszárokat egyszer kihajtják mondjuk utat építeni és életükben egyszer látnak értékteremtő munkát is testközelből a számmisztikájuk helyet...

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:19:38

@Alonee: Mondjuk ez is olyan, ha valaki egy drága audival vagy mercivel szenved balesetet, ne kapjon ingyen életmentést, mert minek vett ilyen flancos autót. A suzukis meg kapjon, mert őt sajnáljuk.
Ez az egész nem megmentés kérdése, teljesen mindegy ki mire vette fel. A tisztességes üzlet számít hiteltípustól függetlenül. Na, ez az amiben nem jeleskednek a hazai bankok. Senkinek nincs köze ahhoz, hogy valaki plazmatévét vett, vagy kicsis családjának otthont, ha a bankok nem jrtal el fair módon.
Gondolom visszatérve az autós példához, te sem szeretnéd, ha csak akkor járna neked életmentés baleset esetén, ha mondjuk munkavégzésből kifolyólag vezettél volna autót, mert épp pénteken mondta Varga, hogy az autó luxustermék. Aki vezet, balesetet szenved, megérdemli, minek él luxusmódon, ha meg luxus kell neki, akkor fizesse ki a költséget, ha baja lesz. Miért az adófizetők fizessék? Durván hangzik? Mert az? Senkinek nincs joga megítélni ki mire vette fel a hitelt, a jog kérdése nem azon múlik, hogy plazmatévé vagy panellakás lett belőle.

bankvezér 2013.08.04. 23:20:58

@egysmás:
Nem vagy képes megérteni,hogy az adósokat ne mentse meg a kormány, mert érvénytelen a szerződés???!!!
Itt ha valaki bajban van, és mentésre szorul, az nem az adós,hanem a bankok!!!!
Tudom barátom, hogy nehéz a felfogásod, de szedd össze magadat és sikerülni fog!

emzéperiksz 2013.08.04. 23:20:59

@Jankove: Jó lenne, ha elterjedne már Magyarországon a lakásbérlés rendesen. Annyira értelmetlen ez a saját ingatlanhoz való ragaszkodás, annyi mindenki ráfázik.

vallatas 2013.08.04. 23:21:28

egyetértek a cikkel, őket mentik mert most sláger téma, sok szavazatot jelent a megmentésük a mi pénzünkön, majd csak lesz 35%-os ÁFA...

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:24:54

@egysmás: Egyelőre nem válaszoltál arra, kell e neked majd mentés, ha bekreppál a tüdőd vagy a májad. Én ugyanis nem szeretném ezt fizetni, mert nem cigizem (leszoktam), és nem piálok.
A devizahitelesek, ugyanúgy mint minden más hiteles is szeretné tisztességes üzleti magatartást vár. Ha ez nem megy a bankoknak, akkor normális jogorvoslati rendszert. Mondjuk ahol a PSZÁF elnök arra inti a Kúriát, hogy jól gondolja meg, hogyan szolgáltatja meg a jogot, mert hogy csődbe mehet a bankrendszer, nem a jogállam jellemzője. Miért viselje egymillió család a bankok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatának következményeit egyedül, és miért tartsák ők a hátukat azért, hogy csődbe ne menjen a bankrendszer. Hangsúlyozom, a tisztességes kamatpolitika minden, azaz a forinthiteleseknek is jár. merthogy normális államban ez a normális.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:27:13

@vallatas: Már megy megy a mismás. Nem mentés kell, hanem jogorvoslat. Az egész mentés csak kommunikáció, hogy lehessen mondani, mindent megtesznek. Már a kampány része.
Viszont itt az index is pl. Tulajdonosi köre birtokolja az FHB-t. Szerinted hány ilyen blogbejegyzés fog születni még?

Kami3 2013.08.04. 23:28:45

@káeurópaibankoló: Te aztán nagyon buta vagy! Az utakat nem csak az használja, akinek kocsija van, pl az a furgon teherautó is ami azt az árút szállítja amit megveszel a boltban.

Tojglitojas 2013.08.04. 23:32:50

Én már leírtam ezt máshol, de azért itt is megkérdezném nagy tisztelettel, ha egy euró mondjuk 150 Ft lenne, akkor is menne a nyigás?

Nem a devizahitel a probléma, hanem az árfolyam, de addig hergelik ezt a legszerencsétlenebb réteget (mert a többi már végtörlesztett vagy megoldotta máshogy, forintosította saját erőből, stb.), míg maga is elhiszi, hibás termék. Ha visszamenőlegesen megsemmisítjük a devizahitelt, érdekes jogi helyzet lenne, hiszen a kapott pénz is törvénytelen, így a abból vásárolt ingatlan sorsa sem egyértelmű, gyakorlatilag vissza kellene állítania kiindulási állapotot.
Továbbá mi legyen a végtörlesztéses és egyéb már alternatív módon átkavart szerződésekkel, azokkal, amik esetleg már szerencsésen kifutottak illetve azokkal, amiket már elárvereztek vagy akik jól jártak a devizahitellel, igen, ilyen is van, mondom, az árfolyam a kulcs, a többi szar duma. Pl. ha valaki 310-nél vette fel, az a mai napig nem járt rosszul, nem akarja megszüntetni, rajta is keresztülverik?

Mivel azonban már a devizahitesek ügye is szerencsétlen módon politikai kérdéssé vált, így érdeklődve várom, mit fog a kormány kiizzadni ebből.
Ha jól emlékszem a Nívó nem éppen balliberális blog, de jól rátapintott: ha megmenti a devizahiteleseket a kormány azzal szintén sokat veszíthet, ellenben ha magára hagyja őket a sikeres demagóg hergelés után, dettó.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:33:46

@Kami3: Te pedig nagyon okos, mert erre rájöttél. A többi meg fel sem tűnt, igaz? Kedves Kami3, kicsit olyan szőkenős a beszólásod.
Az esetleg enm esett le, hacsak furgonok mennének rajta, azok, akiknek valóban a munka miatt kell használniuk az utakat, kicsit kevesebbe kerülne a fenntartás? Ha nem minden hozzád hasonló szőke cicababa vágná be magát a kicsi rózsasíin autójába, hanem tömegközlekedésre pattanna, kevésbé lenne veszteséges, kisebb lenne a zsúfoltság, és kisebb lenne a környezetszennyezés. Ez utóbbi károk (eü+környezeti) is az adóból kerülnek kifizetésre. Gondó'kozz, cicamica.

egysmás 2013.08.04. 23:39:09

@káeurópaibankoló: Akkor lenne relevanciája a kérdésednek, ha a devizahiteles absztinens lenne mind a pia, mind a cigi tekintetében.

Így viszont nincs neki relevanciája ÉS nem szeretném elvinni abba az irányba a poszt alatti beszélgetést, miszerint a cigis-piás rövidebb élettartamát kompenzálják-e a magasabb nyugdíjjal, vagy megtagadják-e a hosszú élettartam végén az életben tartó kezeléseket azoknál, akik nem ittak, nem dohányoztak, vagy a tb támogatott gyógyszerekkel megnyújtott öregkor végén a végső hanyatlás során felszámolják-e a kórházi kezelés dohányosokéval összehasonlítható költségét...

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:40:04

@Tojglitojas: csak szólok, a CHF hitelem kamata 10,2%, CHF alapkamat 0,025%. Fél év után, az első kamatperiódus lejárta után 50%-kal emelték meg a kamatot, ami rögvest 50%-os törlesztőrészlet emeléskedést okozott CHF-ben. Azóta tovább emelték a kamatot, így lett 10,2%. Szerinted ez nem probléma? Ha a kamat a megegyezés szerinti lenne, azaz a kedvezményes kamatperiódus lejárta utáni normál kamat, a törlesztőrészletem 120 ezer lenne. Jelenleg 190 ezer. Végül is 70 ezer plusz a bank egyoldalú kamatemelése miatt, áh ez semmiség.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:46:03

@egysmás: ne is, ahogy abba sem, járhat-e asztmakezelés a dohányos gyerekének a passzív dohányos miatt. Most ugyanis azon tanakodunk melyik gyerek menjen az utcára lakni, az amelyiknek a szülei rendes emberek voltak, és csak pici panelt vettek, vagy ne adj isten azokról a gyerekekről, akiknek egy plazma tévé is megadatott.
A lényeget kikerülted, devizahitelnél és minden más olyan hitelesnél is, ahol a bank az egekbe emelte a kamatot, jár-e jogorvoslat. Jogállamban élünk-e? A hitelesek ezt kérik, nem a mentést. A kormány eddigi mentéseibe lassan belerokkanunk.

parandroid 2013.08.04. 23:47:49

ha ez vigasztal, kedves pószter, magam is devizás lennék (bár károsultnak egyelőre nem tekintem magam), de nem tud a viktor úgy megmenteni, hogy odategyem az ikszemet a neve mellé. (már csak azért se, mert kicsit haragszom rá, hogy a sarki kisbolt helyett most négy tömböt sétálhatok a cigimért. nekem ne mondja meg, hogyan osszam be a szabad időmet.) szóval szerintem itt kicsit elgaloppírozza magát a mágus, mert nem minden ember vehető meg pénzért.

béla a görög (törölt) 2013.08.04. 23:48:22

Érdekes - ez az oldal annak idején istenitette a Fideszt. (Fejléc, mi az más) Most mi van? Ha a zsebedre mehet valami akkor már nem is olyan jó a buli? Kiderülhet, hogy téged is csak át...nak mint azt a bizonyost a palánkon.
Milyen érzés mikor az állam nyúlkál a zsebed, zsarol aztán leveszi a pénzed? Óóó MANYUP!
----
Egyébként gondolkozz! májusban(?) választás(?)!
Szerinted megéri most a fidesznek bármit is csinálni? Dehogy éri meg. Lebegtetni éri meg!
Ne addj semmit csak igérj! A devizahiteleseknek a megmentés lehetőségét (szavazz rám) a nem devizásoknak meg hogy úgy oldjuk meg a problémát, hogy nem érinti őket (szavazz rám)

Egyébként mindettől függetlenül speciel egyetértek, ebben a kérdésben. Már kifele megyek a törlesztésből és nem szeretném ha most barmolna bele a kormány.

(érdekes elképzelése van itt 1-2 embernek a lakhatásról. ismerek pár embert 30-60 között akinek nincs lakása. és nem is lesz. pedig nem rossz emberek.)

parandroid 2013.08.04. 23:50:07

@béla a görög: vagyis úgy tegyenek, mintha kormányoznának, és közben nyilvánvalóan ne csináljanak semmit?:)) ismerős ez valahonnan.

egysmás 2013.08.04. 23:52:46

@káeurópaibankoló: Nem élünk jogállamban, mert a fidesz Magyarországa nem jogállam.

Ez pedig sokba kerül.

A devizahitelesek ez miatt szopnak legfőképpen.

Nem azért, mert bunkók a bankok, hanem mert kénytelenek beárazni azt, hogy ha Orbán azt mondja, hogy egy-két-három év a rendkívüli adó, akkor az azt jelenti, hogy örökre megmarad.
Meg kénytelenek azt is beárazni, hogy a devizahiteleseket meg akarják menteni.

káeurópaibankoló 2013.08.04. 23:56:57

@egysmás: Ha bankban dolgoznál/dolgoztál volna, tudnád milyen a bankok...

fda 2013.08.04. 23:58:10

@bankvezér: Igen, tényleg azt mondták egy bizonyos esetben, hogy hibás a szerződés. A mondat második felében pedig javaslatot tettek arra, hogy milyen módon javítható, azaz tehető jogilag is hibátlanná.

Én nem védem a bankokat, a nagy sírás ellenére biztos vagyok benne, hogy nagyon jól jártak ezekkel a szerződésekkel. Azonban emiatt nem lehet csak úgy kívülről semmissé nyilvánítani egy szerződést csak azért, mert az egyik fél rájött, hogy nem jár olyan jól vele, mint gondolta. A kúria is azt mondta, hogy az a szerződés rossz, de a cél, hogy javítsuk ki, meg is mondta, hogyan lehet kijavítani.

Nem a szerződések semmisségének kimondásáért kell harcolni, hanem hogy a bankok ne terhelhessenek több mondvacsinált és ellenőrizhetetlen költséget az ügyfeleikre, mint amibe azok szabad akaratukból beleegyeztek a szerződés megkötésekor.

Én konkrétan is láttam olyan devizás-autós szerződést és annak törlesztőit, amit az aktuális devizaárfolyamok alapján nem lehettek volna olyan magasak. Na ezek az érdekes kérdések, hogy a végleges törlesztőrészlet egy 20 ismeretlenes, és csak homályosan megfogalmazott egyenlet alapján számítható ki, azaz az ügyfélnek esélye sincs megérteni, hogy pontosan mire fizet.

Tojglitojas 2013.08.04. 23:58:56

@káeurópaibankoló: Fú, apám, ha tényleg 10.2%-os kamatot írtál alá, ami amúgy is magasnak tűnik, majd ezt 50%-al emelték, akkor most Te 15.3%-os kamatot fizetsz a CHF-re? Ez komoly?
Nem tudok a Te konkrét ügyedhez hozzászólni, de vagy nagyon szar szerződést sikerült aláírnod, de amúgy ez jogos, vagy törvénytelen a bank eljárása, akkor nyugodtan perelj, drukkolok.

Nekem euró hitelem volt, kb. fele a volt a THM az akkori forinthitelhez képest, ott ilyen anomáliákat nem tapasztaltam.
Én anno azért vettem fel, mert olcsóbb volt, mint a forinthitel, sőt bíztam benne erősödik a forint tovább és akkor kevesebbet kell visszafizetnem illetve bevettem a szar dumát, hogy dübörög a gazdaság, előbb-utóbb euró lesz és akkor olcsó párszázalékos hitellel akár ki is válthatom. Nem jött be, de nem is állítom, hogy hibás termék, egyszerűen rossz döntést hoztam és megszívtam.
Tőzsdén is sokan buktak, ingatlanon is, autón is, ez van, kapitalista világban élünk… :)

egysmás 2013.08.05. 00:04:48

@káeurópaibankoló: Akkor szerinted nem oka a viselkedésüknek a fidesz gazdaságpolitikának álcázott ámokfutása?

Akkor szerinted nem azért sajtolnak ki mindent, amit lehet és minél gyorsabban, mert attól tartanak, hogy a fidesz hoz még egy-két törvényt, ami után akár még teljes veszteségleírás mellett is olcsóbb lelépni, mint maradni?

A bankok természetesen megérik a pénzüket, de itt és most a reakcióik nem igazán túlzók.

Amúgy szerintem egy dolgot lehetne és kellene tenni: bejelenteni, hogy a bank maximum a jelzáloghitellel terhelt ingatlan forgalmi értékéig támaszthat követelést.
Magyarul, hogy nem sanyargathatja a kényszerértékesítés után az embert, lévén ő volt az, aki hitelbírált, és tetszett neki az, amit ott látott.
Ha mégsem ér annyit, mint amennyit adott érte, az legyen az ő baja.

Mindjárt keresne opciót, hogy mentse a pénzét.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.08.05. 00:15:27

A saját (itt most a képviselőkre gondolok), akár több tízmilliós devizahiteleiket már végtörlesztették általuk törvényesített kedvezményes áron, szóval nyomás már nincs rajtuk. Most már olyan ez, mint Gy. F. 100 lépése: beszélni lehet róla, de úgysem csinálják meg.

káeurópaibankoló 2013.08.05. 00:20:23

@Tojglitojas: Nem, "csak" 10,2%. 6% volt a kedvezményes periódus, 7,2% lett volna futamidő többi részében. Egy napot sem fizettem ennyi kamatot. Először 9% felett, majd 10 fölé emelték. Ha a kamat 7,2% lenne, 70 ezerrel kellene kevesebbet fizetnem emellett az árfolyam mellett, azaz nem 190 hanem 120 ezer lenne a törlesztő.
Perlés? Épp azért vannak kiakadva a hitelesek, mert itt a jogorvoslat tétje az, hogy ne kerüljön sokba se az államnak, se a kedvences bankoknak.
Azért vettem chf hitelt, mert stabil volt a kamata. A szüleimnek annak idején OTP forinthitelük volt, amit szépen megemeltek.
Sztenderd szerződést írtam alá, mint mindenki más. Csak az adott banktól függ, hogy milyen pofátlanul húzzák le az ügyfeleket. Sajnos a "magyar" bankoknak még a külföldi kultúrállamban székelő anyja sem mondja, hogy ezt azért már nem kéne...
Mondjuk a befektetési termékek buktájáról is lehetne mesélni, hogy hogyan cincálják szét a bankok az ügyfelek pereit, és mekkora összegeket buktak egyesek...
Mi nem kapitalista világban élünk, hanem a vadkapitalizmusban. A kapitalizmus egyik fontos eszméje a fair business meg a gentlemen's agreement. Nem úgy tűnik, mintha ezeket a kifejezéseket itthon ismernék, és pont azért tehetik ezeket meg, mert mindenki úgy áll hozzá, ez a kapitalizmus, megszívtam. Biztosak lehetnek benne, hogy mindenki feladja előbb-utóbb, oszt jónapot. csak itt sokan, nem a befektetésüket, az autójukat, hanem az otthonukat veszítik. Azt a helyet, ami arra kell, hogy ne fagyj meg családostul télen az utcán.

béla a görög (törölt) 2013.08.05. 00:20:45

@parandroid: miért most kormányoznak? :)
Pénzt hajtanak be, nem kormányoznak.
Amit te kormányzásnak nevezel már régen nem érdekel. Nincs nekem időm a populista/nacionalista baromkodásokhoz. Csak annyiban érdekel ez a rakás szar kormány amennyiben akadályozhatja a saját terveimet. (minden mi pénz)

vénkujon 2013.08.05. 00:34:26

fasztolcsy, rontólali, feketepeti, meg a többi hülye tevékenysége révén 3 kiló egy euró. talán épeszűen kellene kormányozni, országot vezetni, nem pedig faszságokkal tölteni az időt. nem kellene rögtön mentegetni a hiteleseket bazmeg.

Archenemy 2013.08.05. 00:37:40

@maffiabaloldal az új mantra 2014re: loál öregem,

- te leírod, hogy az orbán árkot ás és megosztja a társadalmat a deviza törésvonal mentén

- én leírom, hogy sem most, sem általában nem az orbánoldal fröcsög a devizahitelesekre hanem napi 3 főoldalas, kiemelt blog ekézi őket, alattuk a hozzászólók meg lelkesen tercelnek

- erre jön a "mit védem őket"

- azt védem, hogy hazudsz bazmeg :) Az nem árokásás, hogy egy néprétegnek egy intézkedés kedvez. Az viszont árokásás, hogy az összes jobbantudó blogger meg szakértő hozzászóló kórusban üvölt, hujjog meg utálkozik.

Teljesen egyértelmű, hogy ki ássa az árkot. Lehet arra hivatkozni, hogy ez egy nagyon szükséges és jogos árok, de lapáttal a kezedben azért ne arra fogd, hogy ezt mások ássák :)

Tojglitojas 2013.08.05. 00:38:00

@káeurópaibankoló: Bocsi, igazad van, figyelmetlenül olvastalak. Ettől függetlenül az alapkérdés: ha a CHF árfoylam a fele lenne, akkor is gond lenne e a devizahiteleddel?
A CHF amúgy is szívás, nagyon durván emlkedett az árfolyama, ennek millió oka van és ez egyéni pech, nekem is azt ajánlgatták, hogy milyen kiszámítható az euróval szemben, de személyes okok miatt én dirket eurót akartam.

Nem belenyugvás, egyszerűen az üzlethez az is hozzátartozik, hogy elfogadd, ha nem úgy alakul, ahogy Te tervezted és leírd a veszteséget.
Ne feledd, sok embernek meg az lenne a kibaszás, ha visszamenőleges hatállyal hibás terméknek nyilvánitanák a devizahitelt.
Tehát nem igazságok vannak, hanem szempontok, van aki örül a devizahitelének van aki belerokkan.
Van akit átbasznak használt autó vételkor (mondhatjuk azt is, elég sok embert!), de mégsem lehet azt mondani, hibás termék a használt autó kereskedelem.
Mindig egyéni szerződéseket kell mérlegelni.

Archenemy 2013.08.05. 00:39:04

@vénkujon: hú, de kár, hogy ez még senkinek se jutott eszébe. Pedig egyszerűen jól kéne csinálni mindent, ennyi a megoldás!

Jolánka, még egy kevertet!

káeurópaibankoló 2013.08.05. 00:42:29

@egysmás: Igen, az elsétálási jog megadásának nagy értelme volna. Például a banknak is érdeke lenne, hogy igyekezzen megegyezni az ügyfelekkel. Vagy nem érné meg fillérekért eladni az ingatlanokat a követeléskezelőknek.
Igen, kormánypártunk sem semmi, de talán még emléxel arra, hogy amikor a fidesz kormányra került, meg akart egyezni a bankokkal a probléma megoldására. A bankok meg közölték, lehet ezt, csak nem finanszírozzák az önkormányzatokat, meg a cégeket. Aztán a kormány visszább vett. Ekkor került ki a hitellel kapcsolatos törvényből az elsétálási jog, amit Rogánék eredetileg még beletettek. Aztán a bankok még sem finanszíroztak, erre a kormány bepipult, és bevezette a bankadót, meg a csodálatos végtörlesztést. magukból indultak ki, azt hitték mindenki tart otthon a cihában néhány 10 millát. Nem tűnt fel nekik, hogy az emberek többsége hónapról hónapra él.
Szóval az adok-kapok oda-vissza ment. Most viszont ott tartunk, hogy kb 150 ezer jelzáloghitelt több mint fél éve nem fizetnek. A hitelesek fele egy hónapon túli tartozó. A bankadót nem lehet kivezetni, mert kell a lóvé. Az emberek hordják a pénzt a bankba, már aki tud fizetni, és leállt a gazdaság. A bankok könyvei tele vannak rossz hitelekkel, amiket azért ki kellene valahogy vezetni. A bankok által okozott kár olyan nagy, hogy azért nem véletlen írta, amit írt Szász. A 240es frank meg a végtörlesztés óta tényleg senkinek nem hiányzott. Az egész oka pedig a bankok mohósága, a pénzügyi szabályozás slendrián módja, és a felügyeleti szerv alkalmatlansága.
lehet szidni a hiteleseket, de civilizált államban azért elvárható, hogy a fékek működjenek. ha veszel példásul egy vízforralót, és megüt az áram, akkor igencsak elcsodálkoznánk, ha az lenne a megállapítás, hogy te vagy a hibás, mert 1, a vízforraló luxuscikk, a gázon is lehet vizet forralni, 2, miért nem nézted át, hogyan működik, vagy hoztál egy mérnök vagy valami műszaki szakértőt, hogy megvizsgálja, valóban képes úgy forralni a vizet, hogy ne csapjon meg az áram. Ha meg megcsapott az áram, akkor mehetsz perelni, de felesleges, mert úgysem kaphatsz igazat, hisz egy ilyen precedens értékű perben való győzelmed, hogy a vízforralóknak úgy kell működnie, hogy nem ráz meg, és a gyártó a hibás, cserélje ki a készüléket, fizessen kártérítést, nem lehetséges, mert becsődöl a vízforraló gyártás biznisz, és akkor mi lesz. Az üzlet alapja a bizalom, ha veszek egy vízforralót, elvárom, hogy rendeltetésszerűen működjön, és ne rázzon meg az áram. Ha felveszek egy hitelt, kifizetem a hitelelbírálási díjat, a magas kamatot, akkor nem szeretném, hogy fél év múlva megemeljék csak úgy, ahogy nekik tetszik. majd aztán meg sose csökkentsék a kamatot. Jól néznénk ki, ha egy műtét előtt el kellene végeznem az orvosi egyetemet, mert nem bízhatom az orvosokban. Ha egy új autóvásárlásnál szakmérnöknek kéne kiképeznem magam, mert úgy építenék meg az autókat, hogy vagy gurulnak vagy nem, vagy működik a motor vagy nem, esetleg akár fel is robbanhatna. A piac jellemzője a bizalom. A hitelpiac is egy piac, és a hitel is egy termék. Teljesen normális elvárása az egyszeri embernek, hogy működjön, és ne menjen csődbe azért, mert megkockáztatott egy hitelfelvételt. a a bankoknak törvényeb foglalt kötelessége kockázatkezelési osztály tartani, kockázatokat felmérni. Milyen kockázatkezelés az, ahol fél vére előre nem tudnak kockázatot kezelni? Hogyan feleltek meg a törvényi kötelezettségüknek?

vénkujon 2013.08.05. 00:43:07

@Archenemy: ugye:D. jolánkának meg csók a seggére

lagarderlovag 2013.08.05. 00:48:20

@egysmás: Nos 5 db mondatban ennyi sületlenséget elég nehéz lehetett összehozni. Gratulálok...Neked sikerült.

lagarderlovag 2013.08.05. 00:51:59

@vénkujon: Szerintem legyél te a miniszterelnök..ahogy olvaslak te tudod a tutit...és rém magabiztos vagy...ugyhogy hajrá..indulj a választáson...

káeurópaibankoló 2013.08.05. 00:52:13

@Tojglitojas: Azt elég nehéz lesz megmagyarázni 150 lakáshitelesnek meg a családjaiknak, akiket hamarosan az utcára tesznek, hogy írják le a veszteségeiket. Ez nem egy trópusi ország, ahol eléldegélsz az utcán télen is. Arról nem is beszélve, hogy amíg élnek, vonják a még fennmaradó tartozásaikat. a maradékból hogy bérelnek másik lakást, hogy egyenek, hogy adjanak a gyerekeiknek enni? Ez nem ilyen leírom kérdés.
Az is más, hogy átvághatnak egy használt autóval, de ha átvágás tudatos, és te emiatt balesetet szenvedsz, ne adj isten haláleset történik, akkor az eladónak büntetőjogi felelőssége van. Azért van különbség aközött, hogy átvágnak egy 100ezres áruhitellel, mert nem 160 kell a végén visszafizetned, hanem 200-at, vagy egy lakáshitellel, ami az egész életed nyomorba döntheti, mondjuk 70 helyett 190 ezret kell fizetned, ha utcára tesznek, akkor mondjuk marad még vagy 20 milla tartozásod, vagy 10, vagy 30. Más, ha úgy basznak át az autóval, hogy nem szóltak, hogy letört a tükör, vagy hengerfejes a cucc, vagy behazudják, hogy cserélték a fékeket, te pedig a szerpetinen veszed észre, hogy az bizony kimaradt.

vénkujon 2013.08.05. 01:01:45

@lagarderlovag: bárki, aki nem akar mániákusan stadiont építeni a kertjébe jobb lenne a mostaninál.
a fideszes zsenialitás meg a pr-tevékenység kombinálva némi hr-rel. lehet, hogy ez nekik fasza, de ezzel szarba is tettek minket.

vénkujon 2013.08.05. 01:09:30

a stadionos részben érzek némi túlzást azért

lagarderlovag 2013.08.05. 01:40:43

@vénkujon: mondj egy alternativát ami -persze szubjektive szerinted- elfogadható...konkrétat...

Etniez 2013.08.05. 04:45:00

@falomb: Én adómból ne építsenek stadiont, nekem az is fáj... A nívótlan blognak nem.

Etniez 2013.08.05. 04:52:35

@J.László: A kivándorolt legalább valaha életében fizetett ide adót, én pl 12. évig.
És lassan megyek haza újra adót fizetni, szóval kicsit gondolkozz, mielőtt írsz.

archangel1528 2013.08.05. 05:00:53

@bankvezér: "A bank pedig nem ellenség, hanem üzleti partner."
"Amikor a bank a saját bűne miatti vesztességét rád (a vétlenre) terheli, akkor neked még ezek
után is a bank a barátod marad ?"

Ugye neked meg van fogalmad mi a különbség barát és üzleti partner között ?

A devizahitelesek aláírták hogy BÁRMEKKORA is lesz a törlesztőrészlet az árfolyamingadozás miatt, azt ők fizetni fogják. Ők vállalták ezt a kockázatot, most viseljék a következményeket. Ha valaki egy csődbe ment cég részvényeit vette meg a tőzsdén, azt ki fogja megsegíteni ?

Ne érdekeljen! 2013.08.05. 05:37:23

@tlog: ne haragudj hogy ezt mondom, plane mivel sajat bevallasod szerint fizeted a torlesztot, de igen, volt mas lehetoseged. Ugy hivjak, hogy alberlet.

Magyarorszagon divik az a tevhit hogy az embernek sajat lakas KELL hogy legyen. Akkor legyen sajat lakasa ha eleg hosszu a takaro.

Ne vedd magadra, mert ugy latszik neked eleg hosszu a takaro ha tudod fizetni a torlesztot, de ez megis kikivankozott belolem.

Ez a tarsadalom meg mindig a kommunizmusban el, hogy majd allambacsi jol megsegit minket. Ahelyett, hogy az a pelda lebegne a jonep elott, hogy ha valaki rizikozik az megszivhatja, most megint a keblere olel minket Kadar apank.

@archangel1528: Na ezt en sem ertem. Ha a lovira megyek es bukom a penzt akkor engem ki fog megmenteni?

nu pagagyí 2013.08.05. 05:43:37

A bankoknak már nincs pénze devizahiteles mentegetésre. A pénzük állambácsinál van többszázmilliárd forintnyi adó formájában.

Az árfolyam és a CDS-felár lerontásáért ez a kormány felel, ha nagyon menteni szeretne, akkor neki kellene állnia a cechet. Ehhez új adó sem kell, hiszen beszedte már (és folyamatosan szedi)a bankokon különadó formájában, amit állítólag mi nem is érzünk. Talán nem stadionokra, semmit sem csináló tanácsadókra, TEK-re, parlamenti gyászhuszárokra, kormánypárti álcivilszervezetekre, kisebb adóbefizetést generáló piacátrendezésekre és saját jólétük fokozására kellene elkölteni ezt a pénzt, hanem azokra, akikkel állítólag annyira együttérez.

Ne érdekeljen! 2013.08.05. 05:46:59

@különvélemény: azert van sci-fi erzesed mert fingod sincs arrol, hogy hogyan mukodik a gazdasag. Ha egy bank osszeomlik, akkor nem egy garazsceg bukik, hanem a betetesek penze. Vagyis a tied es az enyem is. Sot! Mas bankok penze is bukik, ami miatt ok is bebuknak es ez egy olyan lancreakciot indithat be, amibe belebukhat a vilaggazdasag. Azt hiszed a nemetek puszta bankimadatbol toljak a zsetont gorogorszagba, ciprusba meg spanyolorszagba?

Nem mintha a bankokat akarnam vedeni, mert tenyleg mocsok modon csinaltak amit csinaltak/csinalnak, de ha bedolnek akkor rosszabb lesz mintha megmentik oket.

Ez a devizahitelesekre nem igaz, ezet lazadozik a paraszt.

nemecsek ernő áruló 2013.08.05. 05:51:12

Valamiért a jelenlegi kormányzatnak fontos, hogy 300 körül legyen az euró, amint kicsit elkezd süllyedni, azonnal tesznek, vagy mondanak valamit, ami visszalöki 300 körüli szintre...

Én csak azt nem értem, a devizások, és a "többiek" miért nem hajlandók észrevenni, és miért követelik cigány módjára, hogy a nem hitelesek fizessék vissza az ő hitelüket? Miért nem azt követelik, hogy hiteles gazdaságpolitikával az MSZP-s 245-265 körüli szintre süllyedjen az euró árfolyam, ami az ő problémáikat is megoldaná.

Igaz, akkor senki nem fizetné ki az ő hitelüket.

Ez veszélyes gondolatmenet, mert odavezetne, hogy igaz a kanadai határon feltételezett kitétel, és tényleg cigányok a magyarok.

2llkedő 2013.08.05. 05:52:22

@Etniez: "Én adómból ne építsenek stadiont, nekem az is fáj... A nívótlan blognak nem."

Ebben a blogban a devizahitelesekmegmentése a téma.

2llkedő 2013.08.05. 05:53:53

Devizahitelesek megmentése = Ryan közlegény megmentése

nu pagagyí 2013.08.05. 06:02:57

@káeurópaibankoló: El is mondtad a lényeget. Amit tehetett volna az állam például a gazdagok "megmentése" és a bankok kifosztása helyett, az a magáncsőd intézményének törvénybe iktatása. Utóbbin azt értem, hogy a bank elveszi a házat, ha nem törleszt az ügyfél, vagy a fedezet a hitel értéke alá esik és onnantól nincs további követelése.

A banknak a betétesek érdekét is néznie kell, hiszen az ő pénzükből nyújtja a hitelt. Ha a hitel veszteségbe fordul, azonnal lépnie kell. Léptek is volna, ha az állam népszerűséghajhászás jegyében nem a bankokat tette volna meg bűnbaknak, nem hirdetett volna gyakorlatilag állandó moratóriumot a kiköltöztetésre és komolyan foglalkozott volna a törvényi háttér megteremtésével, amelyik minden fél érdekét elfogadható módon hangolja össze.

dr. saint555 2013.08.05. 06:41:16

Hozzá szólnék, de ilyen rövidlátó emberrel nincs értelme vitába szállni, mint a kedves blog író.
Mert az a szerencsétlen, ha nem látja át, hogy a devizahitel már régen nem csak a devizaadósok problémája. Az egész ország nyögi így, vagy úgy már régen. Amíg ekkora tömeg lesz eladósodva és kiszolgáltatva a bankoknak, addig ebben az országban semmiféle javulás nem várható. Aki ezt nem látja, az vagy vak, vagy csak egyszerűen buta.
Egy másik hozzászóló írta, hogy az elszámolás a bank felé nem lehet gond, hiszen a lakás sosem volt a devizahitelesé. Ajánlom szíves figyelmébe, hogy nagyon sokan milliókat (minden megtakarításuk) költöttek a megvásárolt házra, a bank nyomására, komfortosítás címén. Ami összeg benne marad a házban, amikor bedől a szerződés. Az ilyenek ön szerint miből mennének el egy lehúzós albérletbe újra? Ehhh.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.08.05. 06:43:40

@nemecsek ernő áruló: "és miért követelik cigány módjára, hogy a nem hitelesek fizessék vissza az ő hitelüket?"

Hé Ernő, azt hittem, te gyűlölöd a nácikat!
Mit cigányozol itten?

dr. saint555 2013.08.05. 06:47:41

Ja és hála istennek a megsegítsük a devizahiteleseket, vagy sem nem a kisemberek döntése. Hála istennek. Hiszen ha az egyszerű degenerált kisemberek dönthetnének ilyen kérdésekben, akkor A úr nem lenne hajlandó megfinanszírozni az adójából, a devizaadós megsegítését. A devizaadós meg pl. nem lenne hajlandó megfinanszírozni A úr világéletében egy keserveset sosem dolgozott anyjának nem kicsi nyugdíját. Vagy A úr rákbeteg fattyának gyógyítási, kezelési költségeit. Hiszen a devizaadós pl. pont nem nyugdíjas és éppen nem is rákbeteg. Akkor minek fizetné az itt acsarkodó devizahiteles fóbiás szerencsétleneknek ezen költségeit? Vagy az már nem tetszene, pár itt nyálát verő embernek? Lehet ezt tovább gondolni, acsarkodás helyett.

2llkedő 2013.08.05. 06:51:48

@dr. saint555: "Vagy A úr rákbeteg fattyának gyógyítási, kezelési költségeit."

Ennyit rólad.

Tiborc 2013.08.05. 07:15:41

Hmmm..... Halott ország és esélye sincs.
1.A devizahitelesek nyávogása? Tényleg, miért is?
Akkor egy konkrét eset, hogy értsük "szegény devizahiteles" barátaink gondolkodását, aztán el lehet dönteni megérdemlik-e?
Szóval szerényen, küzdelmes módon éldegélünk a kp-ért vett 70 m2 kis házben. Barátaink (gyakorlatilag ugyanazon anyagi kondizók mellett, (kollegák is vagyunk)vehettek volna hasonló kis házat kp-ért, de inkább devizahitelből építettek egy 180 m2+pince hodályt. Ez még rendben is lenne. Nyilván a rezsi+hitel a csőd szélére sodorta őket hamarosan.
És most jön a devizahiteles gondolkodás lényege. Nyaralni kellene (mi nem nyaraltunk 10 éve) ezért belötyögtek a benkbe és a hitelüket egy még rosszabb kondiciójú hitelre váltották, mert így kaptak még egy kis készpénzt is, amit sikeresen el is vertek Görögországban. Hallgattuk az élménybeszámolókat a vég nélküli panaszokat az árfolyam miatt, közben gondolkodtunk lúzerek vagyunk? Akkor nem éreztem, de most, hogy mindenféle mentőakció után nyávognak, kezdem annak érezni magam. Akinek van kedve, mentse, de a saját pénzén!
2. A végtörlesztés? Azt meg csak maguknak hozták kedves politikusaink, tessék megnézni, hánynak tünt el hirtelen a devizahitele. Pl. Kósa Lajosnak, akinek itt az interneten fekete-fehéren kiszámolták, hogy jövedelme szintjén nem tudta volna fizetni a hiteleit és megélni éveken át. De nem a börtönben rohad, hanem devizahiteleseket ment a maffiájával együtt!

kifordított nagyanyó 2013.08.05. 07:18:01

Amúgy most nem tudom hogy te vagy e kaktusz vagy te tényleg egy másik ember vagy e.
vityáék hülyén fogják csinálni,akármit csinálnak majd.
De kaktusz tapsikolna örömében,bármit is csinálnának.

nu pagagyí 2013.08.05. 07:20:14

@dr. saint555: Nem volt elég pénzed egy saját lakásra, ez itt a probléma.

De nézzük mit is tehetett volna ez a kormány. Például az MNYP-ből ellopott 3000 milliárdot fordíthatta volna a deviza-lakáshitelek forintosítására, mondjuk úgy, hogy ezen a pénzen az MFB, aktuális árfolyamon átvette volna a hitelt a bankoktól. Mivel 2010-ben a devizaalapú lakáshitelállomány kb. 2800 milliárdot tett ki forintban, elég is lett volna az elzabrált pénz.

A bankok megszabadultak volna a bedőléssel fenyegető lakossági devizahitelektől, így egy olyan bankadó, amit az átvett hitelekhez adandó kamatkedvezményhez használt volna állambácsi, elviselhető lett volna a bankoknak is, nem okozna GDP-t visszavető hitelszűkét.

A devizahiteles bukta volna az árfolyamveszteséget, a bankok fedeznék a kedvezményes kamatot (ami akkora lehetne, mint a korábbi kedvezményes forinthitel).

Persze az is igazságtalan, ha az MNYP-sek magánvagyonából mentik a devizahiteleseket, de ahhoz képest mégis igazságosabb lett volna, hogy a kormány, a jelek szerint, minden társadalmi haszon nélkül fosztotta ki őket.

VT Man 2013.08.05. 07:23:22

Azért akkor, amikor a sok lakásvásárló befizette a rengeteg illetéket és adót, a posztoló vígan költötte vagy élvezte azokat az adóforintokat.

Pl. 10 milliós lakásra kb. 500 ezer Forint volt az illeték, 20 milliósra kb. 1 millió, ez az államkasszába ment. Plusz építőipari megrendelések, munkahelyek, stb.

De persze lehet azt mondani, hogy mindenki oldja meg maga: rendben, csökkentsük az adókat, minimalizáljuk a segélyeket, rokkantnyugdíjakat valóban csak a rászorulóknak (700-800 ezer rokkant+álrokkant van)... Utána lehet arról beszélni, hogy a devizahiteles oldja meg maga.

kutya vacsorája 2013.08.05. 07:23:43

Ennyi erővel miért ne követelhetnénk mi, nem-devizahitelesek, hogy adjon el nekünk 180 Ft-os árfolyamon frankot a kormány?

ez tetszik, eddig még eszembe sem jutott. kérek én is:)
az érvek alapvetően igazak. milyen ország az, ahol magánfelek magánszerződéseit átírja az állam?
csakhogy. amit a bankok csináltak a bírálatkor, főképp az autóhiteleknél, az maga a maffia. ki ne hallott volna róla, hogy ment a keresetigazolás és annak elbírálása, hogy a haver ügyintéző haver pecsétnyomogató ál-munkáltatóhoz küldte a kuncsaftot? utána megosztoztak a szerződéses jutalékon? a banki hitelbizottság és a márkakereskedő pedig rendben lévőnek találta, hogy a "kovács és fia bt." az elmúlt hétben 200 embernek igazolt nettó félmillát. ha te nem mentél bele ilyesmibe, akkor hüje lúzer voltál, mehetsz bkv-val.
csak azért mondom, hogy igenis van felelősségük a bankoknak. kicsit sem voltak prudensek ők sem, a jutalék úgy lebegett a szemük előtt, mint dagobert bácsinak. és utóbb kb.úgy néztek utána, mint az egyház a pedofiloknak: "házon belül", nehogy botrány legyen. pedig ez köztörvény.
más kérdés, hogy a kormány most ezeket a hiteleket is jóvá tervezi írni mindannyiunk pénzéből.

kutya vacsorája 2013.08.05. 07:27:42

...ja és a lényeg. ha nem baszik be a fidesz unortodox politikája, idióta szabadságharcos nyilatkozatai stb. az árfolyamoknak, a hitelesek zöme (az igazi csalókat kivéve, akiknek eleve nem volt tervük ez) tudnának törleszteni.

$pi$ 2013.08.05. 07:29:02

@nu pagagyí: "Például az MNYP-ből ellopott 3000 milliárdot fordíthatta volna a deviza-lakáshitelek forintosítására"

Van két ezres a pénztárcámban, nem mindegy, hogy melyikből fizetem a cehhet és melyik marad a zsebembe? De, tök mindegy.

$pi$ 2013.08.05. 07:31:19

@kutya vacsorája: "Ennyi erővel miért ne követelhetnénk mi, nem-devizahitelesek, hogy adjon el nekünk 180 Ft-os árfolyamon frankot a kormány? "

A devizahitelesek nem követelik, hogy 180 forintos árfolyamon kapjanak frankot. Ráadásul a devizahitelesek sem kaptak frankot. A devizahitelesek franktartozást kaptak, ha te is akarsz most szólj, én az enyémet átadom. :)

nu pagagyí 2013.08.05. 07:36:20

@VT Man: Megértem az elkeseredésedet, de látni kell, hogy minden problémádat ez a kormány okozta. Tönkretette a forint árfolyamát és elvesztette a piacok bizalmát, ezért nőtt meg a devizahiteled. Tönkretette a gazdaságot, ezért nem találsz olyan munkahelyet, ahol kereshetnél annyit, hogy törleszd az adósságod. A Te megmentésed, sajnos másokat fog nyomorba dönteni.

Mindenkinek vállalnia kell saját felelősségét a tetteiért. Akkor is, ha ez kényelmetlen, vagy reménytelennek tűnik a helyzet. Csak így őrizheted meg a szabadságodat és kerülheted el, hogy rongylabdaként rugdossanak ide-oda. Már nincs saját akartatod, várod a csodát.

nu pagagyí 2013.08.05. 07:37:19

@$pi$: Az MNYP plusz pénz volt, elfüstölték nyomtalanul.

toportyánzsóti 2013.08.05. 07:38:27

@Droli: Qrva gyenge riposzt,látom nem vagy felkészülve értelmes párbeszédre.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.08.05. 07:41:34

@nu pagagyí: "Tönkretette a forint árfolyamát és elvesztette a piacok bizalmát, ezért nőtt meg a devizahiteled. Tönkretette a gazdaságot, ezért nem találsz olyan munkahelyet, ahol kereshetnél annyit, hogy törleszd az adósságod."

Baromság. Ezt mind az MSZP és a FIDESZ együtt tette tönkre.

2llkedő 2013.08.05. 07:42:11

@VT Man:"minimalizáljuk a segélyeket, rokkantnyugdíjakat valóban csak a rászorulóknak"

Megtörtént.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.08.05. 07:44:59

@Joszip Zsugás Vili: Meg persze az SZDSZ, őket kihagytam - persze azért mert már megsemmisültek.

joszip 2013.08.05. 07:46:20

Kéthetente úgy érzi valaki, ezt a komplex témát lerendezi egy frappánsnak hitt poszttal. A devizahitel-probléma nem fekete, nem fehér, ha megmentik őket, az pénzbe kerül, ha nem mentik meg őket, közvetve az is (csak egy példa: milliók utalják át a fizetésüket külföldi bankoknak ahelyett, hogy belföldi vállalkozóknál költenék el azt).
A devizahitelt nem pénzügyi zseni (és nem atomfizikus és sem mesterszakács) rétegeknek kínálták úgy, mint a jövő hitelezési formája, és ugyan papíron van buktatója, de "nem kell félni".
Az albérlet (aki benne van, tudja) nem az a megoldás, ahol 2-3 gyereket nyugodtan beirathatsz a körzeti óvodába-iskolába 8 (vagy akár 1) évre.
Ahogy a mozgássérülteknek, a gyerekes családoknak sem volt alternatívájuk. A közteherviselésbe ezeknek az embereknek a megsegítése bele kell férjen. Mondom úgy, hogy forinthitelre vettem lakást (szerencsémre nem 3 hónappal korábban vágtam bele...de nem az én döntésem volt, hanem a banké)

Horst Nilgerson 2013.08.05. 07:47:23

@mojoking77: Hát apám te fordítva ülsz a lovon, idejössz hatalmas arccal és kijelented, hogy te nem vagy kisstílű és csak a nagy pályán focizol, aztán meg vinnyogsz, hogy ne igyunk bort, hanem adjuk oda neked az árát, hogy nagyvilági életed továbbvihesd.
LOL bazmeg! :D

2llkedő 2013.08.05. 07:48:47

@joszip: Ezzel az erővel a félkarú rabló áldozatait is megmenthetnénk.

$pi$ 2013.08.05. 07:49:32

@nu pagagyí: "Az MNYP plusz pénz volt, elfüstölték nyomtalanul. "

Ez persze nem igaz. Az MNyP nem pénz volt (hanem pl. kincstárjegy) és nem tűnt el nyomtalanul. Maximum te nem tudod mi történt vele, mert nem néztél utána. Keress rá a neten.

"Tönkretette a forint árfolyamát és elvesztette a piacok bizalmát, ezért nőtt meg a devizahiteled."

A devizahitelesek nagy részének igazából nem sokat jelentett a forint árfolyamának változása. Ennek is nézz utána.

A "piacok" bizalmát éppen hogy ez a kormány nyeri vissza. A leminősítések 2006-ban kezdődtek, aztán jött a majdnem-összeomlás és az imf gyorssegély. Ebben a komrányciklusban a piacok bizalmának visszaszerzése folyik az államháztartás stabilizálásával. A devizahitelesek ügyének megoldása is a stabilizálás része.

"Mindenkinek vállalnia kell saját felelősségét a tetteiért."

A deivahitelek elszabadulása egyike Gyurcsány Ferenc trükkjének a "trükkök százaiból". Ő mikor vállalta a felelősségét? Mindeközben Bajnai Gordon miniszter volt, pénzügyekkel foglalkozott. Ő mikor vállalta a felelősségét?

"A Te megmentésed, sajnos másokat fog nyomorba dönteni."

A devizahitelesek megmentése a bank hasznának egy részéből megoldható lenne. Jut is, marad is. Ki menne tönkre? Senki, csakhogy a banknak be kellene érnie egy kissé szerényebb nyereséggel. Akkor?

Horst Nilgerson 2013.08.05. 07:49:40

@kutya vacsorája: ha lenne erre kormányzati akarat, akkor csak elő lehetne szedni, hogy ki milyen igazolást adott le.
és már mehetne is börtönbe, aki csalt.
de hát erre valamiért nincs energia

nu pagagyí 2013.08.05. 07:50:50

@Joszip Zsugás Vili: Ne mossunk már össze mindent mindennel. A előző kormány "bűne" annyi volt, hogy nem tudta végrahajtani a reformjait a felheccelt nép ellenállása miatt, majd jött egy világgazdasági válság, amit sikeresen menedzselt.

Ez a kormány viszont valódi válság nélkül csinált válságot, Magyarország a legrosszabbul teljesítő ország a hasonló helyzetű visegrádi országok közül. Totális támadást intézett a piac ellen, amelyik kihúzhatta volna az országot a recesszióból. Tudatos volt, ezek nem a teljesítményt ösztönzik, hanem "érdemeket" jutalmaznak. Sajnos a kettőnek nincs közös halmaza. Az érdemdúsak képtelenek teljesítményre, csak a társadalom megkárosításához értenek.

kalandozomagyar 2013.08.05. 07:52:49

@bankvezér:
"Amikor a bank a saját bűne miatti vesztességét rád (a vétlenre) terheli, akkor neked még ezek
után is a bank a barátod marad ? :)))
Egyébként jól vagy ? :))"

Úgy érzem neked igen erős szövegértési problémáid vannak. Ezek után nem csodálkozom, hogy nem sikerült felmérned a kockázatokat a hitelfelvételed során. :(
Elvégre, ha azt nem érted, hogy az, hogy valaki nem ellenség nem jelenti azt, hogy barát, akkor ennél bonyolultabb dolgok megértése biztos még nagyobb problémákat jelenthet neked.

kifordított nagyanyó 2013.08.05. 07:54:03

@$pi$: LOL ! Ekkora hülyét!:))
kihúznád a fejed viki seggéből?!

joszip 2013.08.05. 07:54:58

@félázsiai 2llkedő: szóval a családalapítás társadalmi (hogy úgy mondjam, nemzetgazdasági) jelentősége egyenértékű a játékszenvedéllyel. Ugye nem baj, ha nem beszélgetünk tovább.

kalandozomagyar 2013.08.05. 07:56:10

@káeurópaibankoló:
"A pörgést a devizahitelek tömeges elterjedése hozta."

Pontosabban a devizahitelek felpörgését a kamattámogatott forinthitelek megszüntetése hozta...

toportyánzsóti 2013.08.05. 07:56:59

@archangel1528: Műtsön meg tégedet lódoktor...Még az is fejlődést okozna szellemi szintedben.

$pi$ 2013.08.05. 07:58:01

@nu pagagyí: "A előző kormány "bűne" annyi volt, hogy nem tudta végrahajtani a reformjait a felheccelt nép ellenállása miatt, majd jött egy világgazdasági válság, amit sikeresen menedzselt."

Le kell váltani a népet. :)

Amúgy elsorolnád, hogy mik volt a válság "sikeres menedzselésének" lépései. Szerintem a következők:

(1) Rohadt nagy kölcsön felrántása "majd a zorbán megfizeti" jeligére.

(2) Kiadások elhalasztása, megszorítások szintén "majd a zorbán megfizeti" jeligére.

Még valami? Volt?

nu pagagyí 2013.08.05. 07:58:19

@$pi$: Az MNYP-ből 1700 milliárdot a költségvetésben számoltak el, így csinált állambácsi pénzt az elkobzott állampapírokból. Verték is a mellüket, hogy milyen jól gazdálkodnak. Másik részét arra használta állambácsi, hogy magáncégek ajtóján dugja be szőrős lábát, mert kellettek a sleppnek a zsíros felügyelőbizottsági helyek, ilyen-olyan "fontos" posztok. Egy biztos, államadósságot például nem sikerült belőle csökkenteni, társadalmi haszna nem volt az akciónak.

Steve123 2013.08.05. 07:58:23

kerdezzbatran.blog.hu/2013/07/20/lotto_karosultak_jelentkezzetek
Igenis meg kell menteni a devizahiteleseket és a lottókárosultakat is!!!

kerdezzbatran.blog.hu/2013/08/04/a_devizacsapda_megoldas_1_lepes
Komolyra fordítva a szót, ha tudod mi az a törlesztő terv, akkor valamennyire érted, hogy működik a hitel.

2llkedő 2013.08.05. 07:58:28

@joszip: Felelős emberek nevelése, vagy felelőtlenségre nevelés társadalmi jelentőségével hogyan állsz?

$pi$ 2013.08.05. 07:59:00

@kifordított nagyanyó: "LOL ! Ekkora hülyét!:))"

Ez az érved? Szintén demokrata? :)

2llkedő 2013.08.05. 07:59:29

@joszip: No meg mentsük meg azokat is, akik az ártéren építkeznek, és elvitte a házukat az áradás.

$pi$ 2013.08.05. 08:01:07

@nu pagagyí: "Az MNYP-ből 1700 milliárdot a költségvetésben számoltak el, így csinált állambácsi pénzt az elkobzott állampapírokból. Verték is a mellüket, hogy milyen jól gazdálkodnak. Másik részét arra használta állambácsi, hogy magáncégek ajtóján dugja be szőrős lábát,"

Ez marhaság. Az MNyP 2700 milliárd volt, abból 1000 milliárd magyar államkötvény volt, amit be is zúztak.

A költségvetésben meg nem számoltak el egy fillért sem, mert ez egyszeri bevétel és azokat nem lehet.

joszip 2013.08.05. 08:03:44

@félázsiai 2llkedő: Látom nem bírod ki, mondtam, hogy ne beszélgessünk. Számodra a holokauszt tragédiája is valószínűleg felelősségvállalással elkerülhető lett volna. Többezer zsidó egy táborban bizonyára azért nem tudott elbánni hetven őrrel, mert a társadalom nem nevelte őket elég felelősre ahhoz, hogy összefogjanak.
Neked valamilyen társadalmi felelősség-komplexusod van, és talán még életedben nem kerültél döntéshelyzetbe. Ma még finomat főz anyu ebédre, de majd egyszer neked kell bevásárolni.

2llkedő 2013.08.05. 08:04:56

@$pi$:

"9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. "
fidesz.hu a gazdasági világválságról.

nu pagagyí 2013.08.05. 08:06:01

@$pi$: Bajnai válságkezelése a következő volt: 5%-kal csökkentette a cégek közterheit és eltörölte a tételes eho-t, hogy serkentse a gazdaságot. Csökkentette az SZJA-t, kiterjesztett a 17%-os (szuperbruttóban) adósávot 15 millióra. Előrébb hozták a nyugdíjkorhatár-emelést. Próbálkoztak egy vagyonadóval, de az szintén nem tetszett a népnek.

A hitelt még Gyurcsányék vették fel, de sem ők, sem Bajnaiék nem használták fel, ma is ott van (ha Matolcsy el nem cseszte már) az MNB-ben. Az IMF/EU hitel szerepe annyi volt, hogy a jegybanki devizatartalék emelésével elejét vegye a forint elleni spekulációnak. Az árfolyam és a CDS felár vissza is tért normális szintre. A gazdaság a Bajnai-kormány utolsó negyedévében már nőtt.

2llkedő 2013.08.05. 08:07:20

@joszip: Összekevered a szezont a faszommal.

Már írtam:

Devizahitelesek megmentése - Ryan közlegény megmentése.

Nem megmenteni kell őket, hanem az államnak úgy kellene gazdálkodni, hogy ne kelljen mentegetni.

tlog 2013.08.05. 08:10:38

@Ne érdekeljen!: Mondja ezt egy huszonéves. Ötven fölött, korlátozott munkaerőpiaci lehetőségekkel nem szívesen megy neki az ember az albérletnek, mert akkor nagyon valószínű, sokszor kell "otthont" váltania.
Ha neked bejön az albérleti lét, akkor élj ezzel a lehetőségeddel, majd vidd oda is a családod is.

Egyébként egy lakás (~panel, 35-50 m2) bérlése többe került volna, mint a törlesztőrészlet, így éppen azért törekedtem saját tulajdonú lakásra, mert így olcsóbb volt.

Dell78 2013.08.05. 08:12:20

Teljesen úgy érzem magam ezzel a témával kapcsolatban, mint aki a két pad közé esett. Miért is? Mert én is a devizahitelesek népes táborába tartozom, csak éppen abba a nagyon pici kasztba, amelyik fel tudta mérni az árfolyamból eredő kockázat valódi mértékét. Tehát...amikor hallom ezeket az össznépi devizaadós megmentési ötleteket, akkor én is ócska/szar/közutált devizaadós vagyok, csak épp arról nem esik szó, hogy vannak sokan, akik csöndben törlesztgetik vissza a felvett hitel kétszeresét, háromszorosát és mégis boldogulnak, nem vinnyognak. Igaz én is három helyen dolgozom, és nem hobbiból, csak nem várok senkitől segítséget, hanem megoldom én magam. Ugyanakkor a saját böszmeségének (is) áldozatul eső devizaadós megmentésébe önkényesen nekem is be kell szállnom. Szóval kurva jó a helyzet, de tudod mit, ezt is meg fogom oldani.
Ui.: azért mert nem vernyákolok mindenkinek segítségért, nem lesz nekem abból semmi bajom?

emzéperiksz 2013.08.05. 08:14:10

@dr. saint555: Ahol magas az önerő az ingatlanban, abból nyilván nem nullával meg mínusz milliókkal száll ki a devizahiteles sem. (Pl. 20 milliós ingatlan 5 milliós hitellel terhelve). Ahol meg alacsony, vagy nincs önerő, vagy az önerő a szocpol volt, ott azért nem kéne annyira hisztizni.
Az albérletet amúgy abból a pénzből lehetne fizetni, amit eddig a törlesztőre költöttek.

Lordofearth 2013.08.05. 08:19:58

Hihetetlen ez az undorító hozzáállás - senki nem ment meg senkit, csak a bankok nyeresége csökken(ne) valamelyest. Valakik, ez a blog szerzője is vastagon benne van ebben a baromságban, elhintették, hogy a magyar adófizetőknek súlyos pénzükbe kerül majd "megmenteni" a devizahiteleseket. Be kellene végre látni, ez rémhírkeltés.......

Úgyhogy pofát befogni nem devizahitelesek, magyarul kussoljatok!

nu pagagyí 2013.08.05. 08:20:12

@tlog: Akkor többe került volna, most viszont olcsóbb lenne egy albérlet. Ha a jelzálog-ingatlan fejében nulla kötelezettséggel ki lehetne szállni a hitelből, akkor járható út lehetne a bérlés. A bankoknál maradó lakásállomány növelné a bérlakás kínálatot, így még az is elképzelhető, hogy csökkennének a díjak.

2llkedő 2013.08.05. 08:20:35

@joszip: "Ma még finomat főz anyu ebédre, de majd egyszer neked kell bevásárolni."

Az enyém nem főz ebédre semmit, mivel 30 éve meghalt. Engem nem kéne mentegetni?

nu pagagyí 2013.08.05. 08:21:00

@Lordofearth: Veszteséges a bankszektor. Az állam már régen taccsra tette őket.

2llkedő 2013.08.05. 08:25:07

@Lordofearth: "senki nem ment meg senkit, csak a bankok nyeresége csökken(ne) valamelyest."

A bank nem jótékonysági intézmény. Forduljanak a devizahitelesek a Vöröskereszthez.

egysmás 2013.08.05. 08:26:19

@joszip: Mi köze a devizahitelnek és a saját lakás luxusának a családalapításhoz?

Capt. Hindsight 2013.08.05. 08:31:46

Amikor meghallom a devizahiteles szót, ökölbe szorul a kezem.

emzéperiksz 2013.08.05. 08:32:17

@Lordofearth: Nem szoktam az ellene ágálni, ha egy bank, pl. az OTP osztalékot fizet a részvényesnek, és így csökken a nyeresége, az ellen sem szoktam, ha akciósan adja a lakáshitelt, vagy ha jótékonysági célra felajánl pár milliót egy alapítványnak.
A devizahitelesek mentésénél viszont nem a nyereség csökkenéséről van szó, hanem komoly veszteségről, a saját tőkéből megy már a mentés, ami a betétesek pénzét is veszélyezteti.
Ha meg választani kell, hogy ki érdemli meg a vagyont, az, aki a sajátjából összespórolta, vagy az, aki más pénzéből, hitelből vette, akkor nálam az első a favorit.

Steve123 2013.08.05. 08:32:18

kerdezzbatran.blog.hu/2013/07/20/lotto_karosultak_jelentkezzetek
Igenis meg kell menteni a devizahiteleseket és a lottókárosultakat is!!!

kerdezzbatran.blog.hu/2013/08/04/a_devizacsapda_megoldas_1_lepes
Komolyra fordítva a szót, ha tudod mi az a törlesztő terv, akkor valamennyire érted, hogy működik a hitel.

Steve123 2013.08.05. 08:32:49

kerdezzbatran.blog.hu/2013/07/20/lotto_karosultak_jelentkezzetek
Igenis meg kell menteni a devizahiteleseket és a lottókárosultakat is!!!

kerdezzbatran.blog.hu/2013/08/04/a_devizacsapda_megoldas_1_lepes
Komolyra fordítva a szót, ha tudod mi az a törlesztő terv, akkor valamennyire érted, hogy működik a hitel.

nu pagagyí 2013.08.05. 08:33:54

@félázsiai 2llkedő: Félő, hogy a devizahitelesek "megmentése" után a betéteseket kell majd menteni a bedőlő bankokból. Ez a kormány piramisjátékot játszik velünk. Addig menteget mindenkit, míg el nem fogy minden szereplő összes pénze a szűkített újratermelésnek hála és a teljes valódi hiány a nyakunkba zuhan.

emzéperiksz 2013.08.05. 08:34:01

@egysmás: devizahitelből veszi a Viagrát

2llkedő 2013.08.05. 08:44:47

@nu pagagyí: Ryan közlegény megmentése

Pan Modry 2013.08.05. 08:47:24

@mojoking77:
aki devizahotelt vett fel es most segitsegert hsiztizek, az egy rohadt nagy luzer...

Nem tudta megitelni a kockazatokat es rabaszott, es igen, en is rabaszok neha dolgokra, de nem akarom amsok penzebol megjavitani a sajat hibas donteseimet.

Most akkor gyujtsem ossze az osszes tozsdei ugyetlet az utobbi 10 evben amin buktam es kovetlejem vissza a penzt az allamtol? (mikozben anyero ugyletekrol meg hallgatok, mert az a penz jogosan az enyem...)

Menj a picsaba, az ilyen szarhazi viselkedesu magyarok miatt tart az orszag ott ahol, nagy pofa, felelossegvallalas nulla.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.05. 09:07:35

@Tojglitojas: ha az árfolyam most is kedvező lenne, ez a sok sírós balfasz itt verné magát, hogy ő mekkora pénzügyi zseni, hogy ilyen hitelt vett fel. Eszükbe nem jutna rugózni, hogy bármiféle hibát keressenek a szerződésben.

DIldiko 2013.08.05. 09:10:18

@Ne érdekeljen!: "Magyarorszagon divik az a tevhit hogy az embernek sajat lakas KELL hogy legyen." Ennek egy oka van: ma a magyar fizetésbe és főleg a nyugdíjba nincs benne a lakáshoz jutás ill. lakásbérlet finanszírozása. Van egy idő amikor még meg lehet venni a saját lakást max. 35 éves korig, aztán amikor a hitel letelik már a gyereknek kell segíteni emiatt.
Amúgy a legnagyobb probléma az alacsony jövedelem. Ha a jövedelmek normálisak lennének, akkor nem nagyon izgatná a devizahiteleseket se, hogy nőtt a törlesztése, ha azzal együtt nőtt volna a nettó - sőt inkább reálbére. De mivel az utóbbi időkben nagymértékű reálbércsökkenés következett be a kevesebbet keresőknél azért ilyen nagy probléma a lakáshitelek részleteinek emelkedése is. Mikor a családoknak választani kell, hogy esznek vagy laknak akkor ott nagy a probléma az egész országban. És nem csak a devizahitelesek vannak ilyen választásra kényszerítve.
Ahol egy politikus ki meri mondani, hogy 47000 Ft-ból is meg lehet élni, miközben a KSH adatai szerint ennek majdnem a duplája (85960 Ft) kell a létminimumhoz az nagy baj!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.05. 09:11:17

@mojoking77: én 2005ben forinthitelt vettem fel és már vissza is fizettem. A futamidő alatt végig kiszámítható volt a törlesztőm, egy percig nem paráztam rajta. Nekem nem úgy tűnik, hogy én vagyok a lúzer, hanem az az élősködő, akin most segíteni kell.
És ne legyenek illúzióid, nem a kormány pénzéből lesz majd a segítség. A kormánynak amúgy sincs pénze, csak amit beszed tőlünk. A bankoknak úgyszintén. Szóval köszönjük, hogy elbasztátok!

Elijah_Baley 2013.08.05. 09:14:50

monnyuk ha nem a fél országot kitevő csoportról beszélnénk, akkor lenne értelme okoskodni, így csak azon vagyunk, h megmentsük magunkat egy teljes összeomlástól
nem túl nagy sikerrel.

belekotty 2013.08.05. 09:15:39

Remekül sikerült két társadalmi csoportot egymásnak ugratni.
A devizahitel a Járai által magasan tartott alapkamat miatt terjedt el.
Matolcsy most a lehető legalacsonyabban tartja.

Most már csak jó lenne tudni melyik a helyes.

vénkujon 2013.08.05. 09:15:57

@lagarderlovag: közben leléptem aludni. nem mondok alternatívát. felőlem jöhetne fideszes is, de épeszű. bár tudom, hogy ez- a viki által leterhelt-fidesznél lehetetlen.

rolldog 2013.08.05. 09:18:19

Hogy a büdös életbe gondolta mind aki adta, mind pedig aki felvette az ilyen hiteleket, hogy egy teljesen más ország devizájában teljesen normális eladósodni, miközben az összes jövedelme forintban keletkezik? Legalább a bankoknak (szakemberek?) lehetett volna annyi esze, hogy lefedeztetik az ügyfelekkel a devizaárfolyamot az akkori árfolyamon, hiszen cégeknek ezeket nap, mint napi megteszik. Persze, ha most meg 120 lenne a frank árfolyama, akkor meg azért menne a nyavajgás...

Konklúzió: ha valami baromság eléri a kritikus tömeget, másnak is érdemes követnie, mert úgyis meg lesznek mentve... Pár év múlva ugyanez lesz a Brókernet-es unit-linked szarságokkal ha összeomlik Kína. Lesz még itt bőven kiket megmenteni...

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 09:27:29

A komenteket nem merem elolvasni, nem vagyok abban a hangulatban. Csak arra hívnám fel a figyelmét azoknak, akik szemét csípi a deviza hitelesek megmentése, hogy mikor a deviza hitelezés a csúcson volt, mikor még nem volt a válság, mikor szaladt a szekér és dübörgött a gazdaság, akkor a deviza hiteles elég komolyan bele szállt a rendszerbe, komoly, nem létező pénzeket pumpáltunk a gazdaságba. Ebből munkahelyeket teremtettünk, hogy mást ne mondjak, az építő ipar évekkel korábban állt volna meg, ha nincsenek a devizások. Mi, akik hiteleket vettünk fel, munkahelyet teremtettünk, tartottunk fenn, én pl. konkrétan évekig és igen sokan vagyunk, tömtük a pénzt abba a gazdaságba. Ebből azok is profitáltak, akik most sírnak. Akik akkor lakásokat adtak el, jó áron, akik fizetést kaptak ezekből a hitelekből és még sorolhatnám, mert ugye áfa is generálódott, szépen és fogyasztás is. Szóval finoman, mert, ha akkor jók voltunk és tettünk a közösbe, akkor ne érezzük már azt, hogy amivel a kormány esetlegesen a károsultakat megsegíti, azt a pénz mi nem kerestük meg az országnak! Dehogynem!

Sir Galahad 2013.08.05. 09:28:42

többen is beírták, hogy nem volna szükség itt semmilyen intézkedésre, elég lenne, ha a kormány olyan gazdaságpolitikát folytatna, amitől a forint megerősödik, és hoppá, megoldódott a devizahitel-probléma. Eltekintve attól, hogy a dolog nem ilyen egyszerű (az árfolyamok ugyanis sok tényezőn múlnak, köztük külsőkön is), bele kéne gondolni abba is, hogy ilyen esetben összeomlana a magyar export, ami a gazdaság alapja. Megérné?

Pan Modry 2013.08.05. 09:34:53

@Sir Galahad:

Lofaszt omlana ossze az export, beszelsz te itt akkora baromsagokat hogy ihajj

bankvezér 2013.08.05. 09:35:11

@kalandozomagyar:
Ez minden,amit előadsz a saját mentségedre? Kevés...kár volt megszólalnod...

Sir Galahad 2013.08.05. 09:36:31

@Pan Modry: Kifejtenéd bővebben, hogy a jelenleginél lényegesen magasabb forintárfolyam mennyiben segítené a kivitelt?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 09:38:31

Milyen forinthitelért kell többet fizetni, mint egy ugyanakkor felvett devizahitelért? A forinthitelek kamatai manapság bőven 10% alá estek és ha mégis magas lenne a kamat, nem egy nagy ördöngösség kiváltani a meglévő hitelt egy másikkal.

Pan Modry 2013.08.05. 09:39:46

@Sir Galahad:
A magasabb forintarfolyam se nem segitene, se nem rontana az exportot.

Viszont a mostani alacsony arfolyamnal szopnak a devizasok, es ezt az egesz tarsadalmon akarjak leverni.

Elijah_Baley 2013.08.05. 09:42:06

az is vicces, h akinek volt valami anyagi potenciálja, már rég kiszállt a végtörlesztésnél, így most csak egy újabb milliós mélyszegény réteg születésének vagyunk tanui.
nembaj, budán vannak uccák ahova a szekuriti nem enged be akárkit, aki nem ilyen helyen lakik, az meg majd szépen befogad egy devizahiteltől utcára került családot a lépcsőházába, fészerbe, padlástérbe :)

2llkedő 2013.08.05. 09:43:55

@Farkas István Gyula: "hogy mikor a deviza hitelezés a csúcson volt, mikor még nem volt a válság, mikor szaladt a szekér és dübörgött a gazdaság, akkor a deviza hiteles elég komolyan bele szállt a rendszerbe, komoly, nem létező pénzeket pumpáltunk a gazdaságba. "

És kevesebbet törlesztettetek, mint azok, akik forintban adósodtak el, de ők is komolyan bele szálltak a rendszerbe, komoly, nem létező pénzeket pumpáltak a gazdaságba.

Pan Modry 2013.08.05. 09:46:53

@félázsiai 2llkedő:
Ugyanolyan penzeket pumpaltak a gazdasagba mint a forinthitelesek, viszont egy varhato hozam elleneben kockazatokat vallaltak fel, aki pedig kockazatot vallal annak szamolnia kell azzal hogy veszithet rajta, es a vesztesegeket illik emelt fovel viselni. Ennyi es nem tobb.

egysmás 2013.08.05. 09:47:10

@Farkas István Gyula: A nyerőgépen milliókat eljátszó ember sokkal többel járult hozzá a gazdasághoz, mint a devizahiteles.

Valamint, amikor te hitelhotelt vettél magadnak, akkor én is kerestem, fizettem adót, egyebeket.

Ha az állam vesz neked egy házat, mert te felelőtlenül hitelt vettél fel, hazardiroztál, akkor kb. annyit tudok csak mondani, hogy kapja be a faszomat.
Te meg masszírozd közben a golyóimat.

Sir Galahad 2013.08.05. 09:53:50

@Pan Modry: A magasabb forintárfolyam rontaná az exportot. Tanulni, tanulni, tanulni...

Pan Modry 2013.08.05. 09:55:02

@Sir Galahad:
A magasabb forintarfolyam nem rontja az exportot, ha valami rontja az az arfolyam volatilitasa.

Pan Modry 2013.08.05. 09:56:05

@Pan Modry:
Minel volatilisebb az arfolyam az valoban rossz az exportnak es egyeb befekteteseknek.

Vazze hol tanultal te kozgazdasagtant, a kocsmaban?

Macropus Rufus 2013.08.05. 09:56:37

a kedves poszter:
- a most bedölő hitelesek, mind HITELKÉPESEK VOLTAK! Ezt azért ne felejtsd el, amikor ilyen posztba belevágsz. Csak hát az árfolyam változás (amiről azért a kormányaink is tehetnek) betett nekik.
- ha nem lesz megoldás, akkor a kedves családod, aki nem vett fel hitelt, úgyan úgy megszívja mint az aki felvett, csak más lesz a szívás kiinduló alapja. Anyukádék azért fognak szívni mert pl. az ingatlanjuk elértéktelenedik (már most is szépen veszített az értékéből), amikor a régi kocsit egy kevésbé régi nem hitellel terheltre akarják váltani szembesűlnek vele, hogy hoppá, nincs ára a használt autójának, tehát zsebbe kell nyúlni és jó sokat mellé tenni. A házaikat bukó emberek hajléktalanok lesznek, gondolom ezt a vonalat nem kell ecsetelnem, stb.

Nem kellene okosítani. Ezek az emberek nem azért dőltek be mert nem voltak hitelképesek, mert akkor hitelt sem kaptak volna. Ez ilyen 1xü. A midenkori kormány gazdaság politikája és a világ gazdaságának az alakulása összesen hozta el azt, hogy ma ilyen nagy a szar.
Ja: meg utólag indeki okos, ez különösen jellemző ránk. Nem emléxem, hogy a blogod 2008-ban pl. arról szólt volna, hogy nem kellene devizahitelt felvenni. :|
Ha még is van akkor sorry, pls. egy link.

nu pagagyí 2013.08.05. 10:00:14

@$pi$: Itt van egy ÁSZ-jelentés:
E szerint a költségvetésnek 363,4 milliárd forint egyszeri bevétele származott a pénztárakból származó vagyon értékesítéséből, amit a Nyugdíjbiztosítási Alap bevételeként számoltak el.

egysmás 2013.08.05. 10:07:34

@Macropus Rufus: A hitelesek azért dőltek be, mert azt hitték, a szociknál nincs rosszabb.

Egyszerű ez.

notib 2013.08.05. 10:11:21

Droli: azért hülyeségeket ne beszélj, az egyoldalú szerződés módosításokról ne feledkezz meg, hogy nem tűnt fel a nagypofájúaknak, hogy a római jog óta, ami azért nem ma született, az egyoldalú szerződés módosítás nonszensz...

most az adósok módosítsanak egyoldalúan szerződést, hogy no kedves bankok, amennyit eddig beszedtetek az a tietek, többet nem fizetünk...

azért az is megérne egy misét, hogy ha a bankok rájönnének, hogy a munkahelyteremtés az Ő érdekük is, nem csak a szabad rablás, és a munkahelyek létrejöttével az adósok is akik önhibájukon kívül vesztették el az állásukat, tisztességes szerződés és meglevő jövedelem esetén tudnának törleszteni...

arról most ne is beszéljük, hogy a becsődölt bankokat is adókból segítették meg a kormányok,
amit aztán jó néhány veszteséges bank a bankvezérek horribilis jutalékának a kifizetésére használt, lásd botrányok Angliában, Németországban, Franciaországban, stb.

Pan Modry 2013.08.05. 10:13:21

@notib:
na, szerintem te vagy az akinek gazdasagi temaban nem kellene megszolalnia...

a te eseted az amikor a naivsag a tudatlansaggal es a tapasztalat hianyaval talalkozik

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 10:14:33

@egysmás: Az eszednek a tokja! Én abból a hitelből minden forintot itthon költöttem el! Gépeket, szerszámokat vettem belőle, magas kamatot fizettem, közterhet alkalmazottra és még sorolhatnám! Hülyeséget beszélsz és még bunkó is vagy. Ha pedig az állam vesz nekem egy házat, ami nem túl valószínű, akkor az állam nem veszített, mert a piaci ár töredékén vásárol egy ingatlant, ami megmarad neki, nem elvesztett pénz és még fizetek is érte, havonta. Azt pedig, már meg sem említem, hogy az évekig fizetett hiteltörlesztőkkel is komoly nyereséget termeltünk a bankoknak, aminek megint vannak az állam felé befizetői. Hogy értsd, mielőtt elszállsz a nagy eszedtől:
-én a tőkét már rég kifizettem (sokan mások is)
-felette is több milliót kifizettem
-a a tartozásom még mindig több mint a kétszerese, mint a tőke. Noooorlmális?

Macropus Rufus 2013.08.05. 10:15:58

arfolyamkereso.com/?currency=CHF&one=1&start_date=2010-01-01&end_date=2013-08-05#graph

a forint/frank alakulása 2010-2012 között. Jól látható, hogy a legnagyobb ugrás 2010. április 23. után kezded drasztikusan ugrani. A kezdeti 187Ft-os árról, nyár végére 225Ft
Gy.k. minden frank hiteles egészen a kormány váltásig hitelképes volt. Utánna meg jött a szivatás.

persze most lehet hivatkozni az elmúlt nyóc évre.
Ez itt a forint/frank alakulása 1998-tól.
arfolyamkereso.com/?currency=CHF&one=1&start_date=1998-03-01&end_date=2013-08-05#graph

Jól látható, hogy valahogy a Fidesz alatt mindíg megugrik az árfolyam. 1998-ban 137Ft/frank árfolyammal vették át a stafétát, és kb. 167-el adták át. 2004-2010 között 141Ft-ra. 2008-ban látható mikor jött a gazdasági válság (amit a Fidesz már 2002-ben vízionált...) Jól láthatóan megugrott az árfolyam, de a válság alatt maximálsian 215Ft-ra ment csak fel.
Vö. a MAtolcsy álltal is jónak mondott gazdaságunkkal: 260 fölött is volt a frank de stabilan tartja a 230 feletti sávot.

Ezt már nem elhet az elődök nyakába varni. Ez a grafikon szerint:
arfolyamkereso.com/?currency=CHF&one=1&start_date=1990-01-01&end_date=2013-08-05#graph

23 év kormánya mehet a fenébe. 23 éve 39Ft volt 1 frank. Most meg 230 felett van...

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 10:22:54

@félázsiai 2llkedő: Már elnézést, de én konkrétan pont két hónapig fizettem kevesebbet, az egyik hitelre, utána jött a CHF robbanás. Sokan mások is így jártak. Három banki szakembert kérdeztem meg, miben vegyem fel a hitelt. Mindenki CHF-et ajánlott. 15 évre visszamenőleg néztem árfolyam ingadozást. Nem volt sehol jelentős. Mi mást tehettem volna még? Kalkulálnom kellett a törlesztőkkel is. Ha valaki szerint ez szerencsejáték volt vagy előre látható és nem külső manipuláció áll a háttérben, na az tényleg kapja be. Már pedig, ha a deviza hitelesek áldozatai különböző befektetői csoportok manipulációinak és azt a mindenkori kormányzat hagyta-hagyja, az kicsit több, mint néhány százalékos ingadozásért sírni. Itt pedig nem ilyen apró pénzekről van szó! Én emiatt nem adok most embereknek munkát, azért szűnt meg vállalkozásom. Ez kicsit több annál, mint, hogy valaki rossz döntést hozott.

rug82 2013.08.05. 10:25:23

Minden szavával egyetértek a blogírónak!!! Egyszerűen tűrhetetlen, hogy megint a hangyákkal akarják a tücskök dorbézolását kifizetni! Aláírták a szerződést, "adós fizess!!!"

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 10:25:54

@notib: "arról most ne is beszéljük, hogy a becsődölt bankokat is adókból segítették meg a kormányok," Ezt már meg sem említem. Ez, érdekes módon, a kritizálók szemét nem csípi. Ehhez is csak gratulálni tudok nekik!

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 10:26:51

@rug82: Én nem ezt a szerződést írtam alá. Dorbézolni meg te szoktál meg az a jó...

Brix 2013.08.05. 10:28:46

@Macropus Rufus: Igen, valóban a frank és az euró árfolyamának " békeidőben" gyengülni kellene az magas kamattartalmú devizával, a forinttal szemben. Ha a 2008-2009- es világválság turbulenciáit nem számítjuk, akkor 2010 óta már egy jelentős erősödésen kellet volna keresztül menni a forintnak. Helyette, a forint trendszerű gyengülését láttuk.
Az unortodox gazd. politika eredményeit láthatjuk: a gyenge forint ellenére 0 gazdasági növekedés, viszont a devizahiteleseket kivégezte az árfolyam.

Pan Modry 2013.08.05. 10:30:59

@Farkas István Gyula:

Nem kulso manipulacio all a hatterben, viszont az arfolyam volatilitasa az a mozgas iranya sohasem lathato elore, lehet spekulalni hogy a piac bullish vagy bearish, esetleg a volatilitas valtozasara, de elore nem lathato.
Ha az lenne, akkor nem lennenek hataridos es opcios piacok.

Elijah_Baley 2013.08.05. 10:33:09

@rug82: ki kéne írtani őket, csak élősködnek a rendes embereken.
nem fizeti ahitelét, tarkónlőni, elkaparni, kecót elárverezni, abból törleszteni a hitelt, ha nem adja ki, a különbözetet és az exterminálási költséget az örökösök közt felosztani. ha az örökösök nyolc napon belül nem rendezik a a tartozásuat, velük ugyanazt a folyamatot követni. ha 18 év alattiak, megvárni míg betöltik a nagykorúságot és utána.. stb

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 10:33:57

@Pan Modry: Ugye nem gondolod, hogy minden külső hatás nélkül történt, ami történt és nem voltak befektetői csoportok, akiknek érdekük volt a deviza ugrás. Csak kiszabadult a szellem a palackból és nem tudták úgy irányítani, ahogy akarták. Mi meg isszuk a levét...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.08.05. 10:35:07

@közmunkás bérkommentelő: Háromszázezer hitel lehet, vazze, kevesebb, mint egymillió ember. Mint a kétharmad 35%. 2011 óta nyilván nem nőtt a számuk (20%-uk élt a végtörlesztéssel), az akkori adatok: www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jelentes-a-devizahitelesek-helyzeterol

parandroid 2013.08.05. 10:41:20

egyébként - de ez csak egy hirtelen jött ötlet - nem lehet az, hogy ha annak idején a lenyúlt manyup pénzekből a gazdagék negyedik cingártévéjét is lehetővé tevő egykulcsos helyett (japersze, államadósság-csökkentés) a "devizásmentést" finanszírozták volna, már rég beljebb volnánk, és nagyobb látszatja lenne, mint a nemlétező adósságcsökkenésnek? már arra gondolok, hogy a csóró devizás, hitelétől megszabadulva már régen fogyasztaná a tibi csokit, két pofával, és ömlene a lé a kasszába. most meg ott roskad az áru a tescóban, de alig akarják vinni. (ráadásul népszerűség szempontjából se lett volna rossz, hiszen kisebb lett volna a lopás miatti felhördülés, mivel ezzel több éhes szájat fogtak volna be.) tényleg nem értek hozzá, ezért kérdezem. valaki okos (jobbról vagy balról, tökmindegy) megmondaná, hogy hol tévedek, ha tévedek?

Pan Modry 2013.08.05. 10:45:02

@Farkas István Gyula:

Valami mindig valakinek az erdeke, de az meg nem osszeeskuves

Elijah_Baley 2013.08.05. 10:48:54

@Kuviklacz: lehet, kevesebb mint egymilló, de ha most van kb 2m mélyszegény, azzal együtt ölég sok, arányaiban...

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 10:48:54

@Macropus Rufus: "...HITELKÉPESEK VOLTAK!..."

Óriásit tévedsz barátom, nagy részük már akkor sem volt hitelképes. Mindössze az extrém olcsó törlesztő részletek, és a túlpörgött ingatlanpiac, meg ugye dupla/tripla jelzálog miatt voltak azok.

Itt pedig igenis hibázott a bank, mert több mint a 60%-nak a kapott hitelük felét sem szabad lett volna odaadni, mert valójában HITEL KÉPTELENEK voltak már akkor is, főleg akkor a összegre amit felvettek.

jeriko 2013.08.05. 10:49:23

Engem köszönöm, nem kell megmenteni, főleg nem mások pénzéből!

Viszont, úgy gondolom, joggal várom el az államtól, hogy:
- folytasson olyan gazdaságpolitikát, hogy ne kelljen kétszer akkora kamatot fizetnem a CHF alapú hitelemre mint egy lengyel állampolgárnak.
- folytasson olyan adópolitikát, hogy a bankok ne velem fizetessék meg a rájuk kivetett adókat.
- hozzon olyan szabályokat/törvényeket, hogy a bankok ne rám hárítsák azok adósságát, akik nem fizetik a törlesztőiket.
- ne csináljon olyan akciókat (végtörlesztés) amivel a legtehetősebb rétegeket kivezetik az adósok közül, terheiket a bent maradók között osztva szét.
- folytasson olyan gazdaságpolitikát amivel a gazdasági növekedésünk legalább akkora mint a szomszéd országoké (ha ők tudják, mi miért nem?).

Mert jelenleg ezeket a terheket (évek óta) a devizahitelesek a többiekhez képest többszörösen fizetik meg.

Ezen kívül minden egyes lakáscélú devizahitel mögött legalább egy olyan ingatlan áll, amelyet ezzel a hitellel megvettek, a mostani árnál 10-30%-al magasabban. Úgyhogy akik ennek haszonélvezői voltak (legalább annyian vannak ugye mint a devizahitelesek), csak azután tegyenek megjegyzést a hitelesekre, hogy ezt a plusz nyereséget az államkasszába befizették.

Ezenkívül senkinek ne legyenek illúzió annak tekintetében, hogy a mostani "mentőakció terv" elsősorban a közelgő választások miatt vetődött fel, másodsorban meg azért, hogy előkészítse a terepet egy újabb unortodox gazdaságpolitikai lépéshez, a forint leértékeléséhez (tényleges gazdasági lépések helyett ezzel szeretné a kormány növelni versenyképességünket, ami persze ilyen mértékű devizakitettség esetén gazdasági öngyilkosság lenne - emiatt szükséges a devizahitelek forintosítása).

belekotty 2013.08.05. 10:50:50

@notib: "az egyoldalú szerződés módosítás nonszensz..."
- Ahogy a visszamenőleges törvényalkotás is.

Melampo 2013.08.05. 10:52:11

A devizahitelesek kivétel nélkül, minden általuk elérhető fórumon fennhangon tiltakoznak az ellen, hogy őket a kormány megmentse.
Nem megmentetni akarják magukat-sőt kikérik maguknak, hogy őket megmentsék-,hanem a jogrendszert bírálják és azt követelik, hogy az
igazságszolgáltatás működjön normálisan és ne szolgai módon nyalja a pénzrendszer és a politika seggét.
Kizárólag gerinctelen bértollnokok, szerviens pártbuzi politikusok és csökött és tekervénymentes agyú kommentelők beszélnek mindenütt
folyamatosan a devizahitelesek megmentéséről, ezzel próbálva egymásnak ugrasztani a társadalom különböző csoportjait. Ki érdekből,
ki rosszindulatból, ki pénzért, ki pusztán butaságból teszi. Csoportja válogatja.
Ti melyik csoportba tartoztok?
A devizahitelesek tökéletesen egyetértenek a posztszerzőjével, ők is pontosan azt szeretnék amit a ő itt leírt.
"Meg lehetne ezt elegánsabban is oldani: felül lehetne vizsgálni a szerződéseket, pl. jogos-e a frankban számolt kezelési költség, a kamatemelések, meg ilyesmi, kétségkívül nem lenne akkora segítség, mint az árfolyam variálás, de legalább nekünk, nem-devizahiteleseknek kevesebbe kerülne. Mert lehet, hogy sok minden nem jogos a devizahitel-szerződésekben, de az árfolyamon speciel nehéz vitatkozni: akkor annyi volt a frank, most meg ennyi, így jártál, barátom, ezt írtad alá, hogy te ebben törlesztesz."
Annyi különbséggel, hogy a szerzővel ellentétben nem hülyék és pontosan tudják, hogy a kamatnak van döntő jelentősége a törlesztés folyamán és nem az árfolyamváltozásnak. Korrekt kamatokkal ugyanis a törlesztőrészletük ma kevesebb lenne mint a felvétel időpontjában.

belekotty 2013.08.05. 10:52:22

@Sir Galahad: Akkor 1998-2002-ben miért támogatta az akkori kormány az erős forintot?

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.08.05. 10:53:54

@nu pagagyí: "A előző kormány "bűne" annyi volt, hogy nem tudta végrahajtani a reformjait a felheccelt nép ellenállása miatt, majd jött egy világgazdasági válság, amit sikeresen menedzselt."

Először is melyik előző kormányról beszélünk?
A Bajnai-ról a Gyurcsány-ról, a Medgyessy-ről?

Én MSZP-ről beszéltem. Kompletten.

Azt meg ne mondd már, hogy Gyurcsány Fecóék valódi kormányzást akartak volna, hisz "trükkök százaival" keltették azt a látszatot, hogy kormányoznak. Szóval MSZP:FIDESZ ----> 1:1

belekotty 2013.08.05. 10:54:30

@Melampo: A bankokat kellene megszorongatni, hogy az általuk adott "devizahitel" mögött tényleg volt-e devizafelvételük. Mert ha nem, akkor ugye extra hasznot, árfolyamnyereséget húztak.
Ja hogy akkor az OTP lenne az első aki nagy bajban lenne?

Pan Modry 2013.08.05. 10:56:06

@Melampo:

Ebben egyetertek, amennyiben a kamatot uzletileg nem fair modon szamoljak fel a hiteleseknek, akkor ott a birosagnak kell kozbelepnie. Hogy uzletileg mi fair es mi nem fair arra vannak iranyelvek.

Es, ha esetleg a szerzodes szerint meg is tehetne olyat a bank ami uzletileg nem etikus, akar ott is helye van a birosagnak.

Viszont az arfolyamba nem kell belepiszkalni.

Elijah_Baley 2013.08.05. 10:56:17

@parandroid: nemtod fizetni a szar hiteledet se és még a tévém is kéne? nem vagy te csöppet komcsi, kis barátom?

high up! 2013.08.05. 10:57:18

@Farkas István Gyula:" Ha valaki szerint ez szerencsejáték volt vagy előre látható és nem külső manipuláció áll a háttérben, na az tényleg kapja be"

Jaj, ne utólag sipákolj már világösszesküvést, csak azért mert rosszul spekuláltál.
Egész egyszerűen az történt, hogy a 2008-as pénzügyi válság után a befektetők rohanva számolták fel az összes pozíciójukat, ahol veszteséget sejtettek. Európából az USA cégek vagonokban szállították haza az eredménytartalékaikat, így az a paradoxon esett meg, hogy bár a dollár eredetileg válságvaluta volt, mégis megerősödött az euróval szemben.

Ugyanígy, a befektetők mássik része menekült a CHF-be. Ebből jön a HUF-CHF gyengülés 90%-a.

Kurvára nincs itt semmiféle összeseküvés, csak befektetői reagálások a veszteség csökkentése érdekében.
Azonkívül a devizapiacokon napi 4000 milliárd dollár forog, hát itt a kutyafasza se tudja még egy napra sem manipulálni a világot.

parandroid 2013.08.05. 10:58:07

@közmunkás bérkommentelő: kómám, én nevetve fizetem a hitelem, nem kell, hogy az apukád megmentsen engem. bár a kérdésre nem sikerült válaszolnod, a komcsizásért kapsz egy kisötöst.

Elijah_Baley 2013.08.05. 11:03:59

@parandroid: akkor, gondolom te is "gazdag" vagy.
hol fáj az neked h más milyen bruttóval van bejelentve? beszélj a könyvelőddel, mennyi nettód lenne, ha nem minimálbérre áfásszámlával melóznál okosba :)

Elijah_Baley 2013.08.05. 11:08:36

@parandroid: válaszolok a kérdésedre is, aki most a franchitelét nem tudja fizet de helyette kiköhögöm én, akkor szerinted mennyivel változik az élete ezek után? szignifikánsan megnő a vásárlóereje amivel még több amerikai csokit tud venni az angol boltban amitől mi is történek? azon kívűl h elhízik, cukros lesz oszt a kurvadrága metforminját is fizethetem a továbbiakban :)
nekem meg minusz egy plazma a konyhába.

parandroid 2013.08.05. 11:10:38

nekem nem fáj, hogy ki mennyire van bejelentve, nemtom, ezt hol olvastad. azonban egyike vagyok annak a négy embernek, akik ebben a kurvaországban fillérre befizetik az adójukat (a hasizmomon kívül erre vagyok büszke a nyomorult életemben). úgyhogy nyald ki a seggem, tisztelettel. vagy nem is, inkább válaszoljál már konstruktívan a felvetésemre, ez kivételesen tényleg komolyan érdekel. már ha a közgáz is legalább olyan jól megy, mint a faszkodás.:)

Macropus Rufus 2013.08.05. 11:16:26

@Nikosi:
erről valami doksit pls. Én azon a véleményen vagyok, ha egy bank hitelképesnek minősít valakit, akkor az az is.
De ha tudsz hiteles forrásból olyat, hogy xy a hitelkérelem elbíráslásakor sem volt már hitelképes akkor pl.s linkeld be, mert érdekelne.

parandroid 2013.08.05. 11:16:52

@közmunkás bérkommentelő: illusztrálom egy példával. sándornak havi 132e a törlesztője. napi 34 órát dolgozik, cipősdobozban lakik, havonta egyszer az anyját is eladja, hogy tudja fizetni. hó végén esetleg egy kefir meg pár deka téliszalámis kiflicsücsök. jön az orbánviktor, belenyúl a zsebedbe, és azt mondja: jé, nyugdíjpénz, adjad ide, majd a sándornak adok belőle ingyenmentést. sándor (és többszázezer haverja örül ennek, és az sem érdekli, ha a nyugdíjába került (ami így is, úgy is köddé vált, gondolom, te sem örülsz, hogy a füstbe eregette a tiédet). első útja a tescóba vezet, ahol havonta 135e forinttal járul hozzá a nemzetstratégiailag fontos stadionok felépítéséhez. ami meg csomó munkát ad a maltereseknek is, mellesleg. szóval így gondolom. a gyógyszeripart meg ne keverd ide, különben én se fizetem az algópirinedet meg a tüdőszűrődet többé.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.08.05. 11:17:17

@parandroid: Akkor rajtunk kívül már csak 2 van? Klubot kellene alapítanunk :-)

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.08.05. 11:18:54

@Macropus Rufus: Húúúúbazzeg.... emlékszel az Erste Bank reklámra, amikor a jövedelem megemlítésekor a hitelügyintéző a fülére tette a kezét és pappappapppapppaa-ázott? Még reklámozták is, hogy kurvára nem érdekli őket, bazzeg!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.08.05. 11:21:07

@Farkas István Gyula: nagyon jol leirod, a korabbi arfolyamok nem garantalnak semmit, legfeljebb valoszinusitenek, de meg azt sem.

kockaztattal es nem az jott be, amit szerettel volna, de ez a te felelosseged. ha meg inkabb leepitetted a mikrovallalkozasod, ahelyett, hogy eladd a hiteled, akkor ne panaszkodj, hogy nem tudsz vallalkozni - ez egy masik rossz dontes.

Elijah_Baley 2013.08.05. 11:22:47

@parandroid: az egykulcsos és a gazdag szavak egy mondatban említése triggereli :)
oszt abból a havi pártízezerből, hiába rakom félre évek óta, csak nem jön össze az 125-ös béemvé, még a használt se, és enyhén frusztrál ha valaki a gazdagsággal azonosítja a negyedik lapostévét mikor a természetben már nem lelhető fel katódusgár képcsöves készülék.

Farkas István Gyula · www.kisbakterkaraoke-erd.hu 2013.08.05. 11:23:52

@Parmezanidész: Fogalmad nincs semmiről, álomvilágban élsz, de tanácsot tudsz adni. Nem mindenki vállalkozik teljesen optimális körülmények közt. Az én hitelem nem céges hitel volt, munkanélküliség helyett magán kölcsönből indított vállalkozásnál megnézném te ezt hogyan kivitelezed.

parandroid 2013.08.05. 11:29:28

@közmunkás bérkommentelő: most széjjel fogjuk offolni ezt? nekem olyan haverom van, akinek a különbözete többszöröse az én főmelómban kapott fizetésemnek, és még csak nem is a lázár jános. nem mondtam, hogy mindenki "gazdag" (pfejj, lámpavasra velük), aki... csak arra utaltam, hogy ezzel főleg a gazdagék jártak jól, akik majorkán héderezik el, meg befektetik mól-részvénybe, amitől -lássuk be- nem épül új stadion. téged nem akartalak bántani, egyem a frusztrált lelked. (ha akaratom ellenére mégis megmentenek, ígérem, vendégem vagy egy bmw-re ha ez enyhíti a traumát.)

Melampo 2013.08.05. 11:32:16

@belekotty: Az, hogy az átlagpolgár számára nem mindig érthető a fedezet megléte, az nem azt jelenti, hogy nem volt fedezet ezek mögött az ügyletek mögött. A fedezet technikailag megvolt, csak nagyon kockázatos módon biztosították és ennek, a fedezet biztosításának a költségét, az ebből eredő veszteségeiket, a felelőtlen hitelkihelyezés okozta veszteségeiket fizettették meg indokolatlanul, illetve indokolhatatlanul a hitelfelvevővel. Az árfolyamnyereség pedig nem a bankoknál, hanem mindig a refinanszírozónál van, akitől ők a fedezetet kapták. Mivel a külföldi anyabankokkal együtt nézve is szinte egyedül az OTP-nek volt valamelyest pozitív a devizamérlege, nála valóban lecsapódott egy kevés ebből, de a zöme az MNB-ben található mivel ő volt a refinanszírozó. Nem véletlenül titkosították szerintem az MNB éves beszámolóit és mérlegét évekre visszamenően.

parandroid 2013.08.05. 11:33:31

@közmunkás bérkommentelő: (egyébként többek között erre is kíváncsi lennék. mármint hogy a hitelüktől megszabadult devizások vásárlóereje meghaladta volna-e az egykulcsossal hozzád hasonlóan közepesen/alig jól járt polgárokét.)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 11:33:53

Többen is leírták már, de nem lehet elégszer ismételni.

A kormány nem a deviza adósok kérdésére keresi a megoldást. Más van a háttérben és, jó ha minden deviza adós utánagondol a dolgoknak szépen.

A kormányunknak 2 célja van az egész deviza adós mentéssel.

1. Szavazat maximalizálás. Van ugye egy 300k-s devizahiteles része a társadalomnak, ezek mind választókorúak. Ha csak a harmadukat megnyeri magának, az is választás döntő tényező lehet. 100k szavazat sok mindenről tud dönteni, főleg alacsony részvétel mellett 2014-ben. Na de ami utána jön, az lesz ám az igazi finomság.

2. Ha kivezeti a devizakitettséget a magánszektorból, üzleti szektorból, államit megoldják majd a devizatartalékból. Akkor bizony jöhet a kasza. Szépen el lehet inflálni a forintot a béka feneke alá, ezzel az államadósságot is jól elinflálják és hoppá. Máris kész a győzelmi propaganda, a kormány 1 év alatt 30%-ra csökkentette az államadósságot. Mert ugye mindent a népszerűségért. Az, hogy ez mibe fog fájni nekünk embereknek, eddig sem érdekelte Őket utána sem fogja.

Mert az jó ha mindenki megérti ha itt elszáll a forint 400-500-800/EUR szintre, akkor nyomor lesz a köbön. Nem azon fogsz gondolkodni, hogy miből is fizessem ki a számlákat, meg miből fogok cipőt venni, stb... Hanem azon, hogy lesz -e annyi pénzed amiből fogsz tudni venni egy szelet kenyeret/nap a családodnak.

Ha ez a terv márpedig sajnos ennek látszik nagyon a dolog, akkor itt nyomor lesz de nem kicsi. Nem az európai átlaghoz fog ez a terv közel vinni minket hanem Etiópiához. De persze ezen Ők majd rohadtra kaszálják magukat, aztán akinek nem tetszik annak majd nem adnak az ingyen száraz kenyérből és éhen is dögölhet. Ennyi ez a nagy világmegmentő terve a FIDESZ-nek. Dögöljön éhen mindenki, csak kormányon maradjanak, és tapsikoljanak nekik a kegyelemkenyeres rabszolgák.

Ezért kell megakadályozni, hogy ezek a félnótás hataloméhes narcisztikus bolondok elpusztítsák ezt az országot. Mert a vége totális pusztulás lesz.

Elijah_Baley 2013.08.05. 11:38:11

@parandroid: hát, az élet már csak ilyen, minél gazdagabb/sikeresebb vagy, annál jobb neked.
vígasztaljon az a tudat, h mindenki a pokolra kerül, mert a biblia aszonnya, a földi létben szerzett javak mind hiábavalóság és jézus szerint az üdvözüléshez el kéne osztogassuk a javainkat.

Elijah_Baley 2013.08.05. 11:42:18

@parandroid: gondolom nem, mert a devizahitelesek száma jelentősen nagyobb mint az a -talán százezer munkavállaló- aki érintve van ebben az amúgy nem túl jelentős egykulcsos poénban...

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 11:43:47

@Macropus Rufus:

1. A bank nem nézte a fizetést csak a fedezettet, rengetegen kaptak akkora hitelt ami messze meghaladta a jövedelmük 33%-os részét.

2. A hite-közvetítő irodák azért léteztek, mert megoldotak mindent okosban. A sok hitel értkesítő vállalkozás és vállalkozó másból sem állt, mint nagyiparban hamisított a papírokat a hitelekhez.

Az APEH úgy adott ki jövedelemigazolásokat például 2008/9 előtt, hogy semmit nem vizsgált. Beadtad a papírt elképesztő fizetésről, kértél egy jövedelemigazolást APEH adott egy hivatalosat. Ezután beadtál egy ónrevíziót nullás adóbeválásra. Hopszika, máris nincs adófizetési kötelezettséged, de van egy papírod ami szerint te havi 500k nettóval rendelkezel. Ráadásul ezt egy állami szerv (APEH) igazolta neked, banknál máris hitelképes voltál egy mars járóra is. Na de valójában hitelképes vagy vagy sem?

A kamu munkáltatóikról és társaikról már ne is beszéljünk.

Tehát ha azt nézzük sok nagyon sok adós nem volt hitelképes, még ha látszatra annak is tűnt. Ez a bankok és az állam hanyagsága, hogy ilyenek megtörténhettek.

De mondok én mást is az ingatlanokkal is lehetett ám trükközni nagyobb hitelösszeg elérés érdekében.

Tehát eleve nem voltak rendben a dolgok hitelezés ügyeben, na ezt sem ártana azért kicsit kivizsgálni.

Melampo 2013.08.05. 11:46:51

@Nikosi: Tökéletesen látod a stratégiát, csak egy valamit nem értesz. Mivel a lakosság öt százalékának a kezében van a megtakarítások nyolcvan százaléka az infláció ezt fogja leértékelni. Emelkedő és inflációkövető bérekkel és juttatásokkal az infláció ezekre gyakorolt hatása kompenzálható, a tömeghatást ezzel ki lehet védeni.A cégeknek nincs megtakarítása, a tömegeknek nincs megtakarítása, így a inaktív gazdagok pénzét sikerülne elvenni.

emzéperiksz 2013.08.05. 11:57:03

@Melampo: Miért, aki egy életen át spórolta össze az 1-2 millióját a temetésére és a sírkövére, azt nem fogja érinteni? Az ő pénze nem vész el? Miért gondolod, hogy akinek megtakarítása van az inaktív, és nem érdemelte meg, sőt el kellene venni tőle?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 11:57:31

@Melampo:

"...Emelkedő és inflációkövető bérekkel és juttatásokkal az infláció ezekre gyakorolt hatása kompenzálható, a tömeghatást ezzel ki lehet védeni..."

Te tévedsz óriásit, mert az eredeti terveben szó nincs infláció követő bérekről. Mert akkor semmit nem ér az egész. Ez csak akkor működik, ha a béremelések a jelenlegi szinten maradnak, az infláció meg legalább 2 számjegyű. Azaz mondjuk 25%-os infláció és 5% béremelkedés (bruttó, ami nettó 3%).

Másrészt meg, a következménye az, hogy akik (érsd FIDESZ és közeli társai) előre tudnak a tervről és annak pontos indulásáról, azok rohadtra kaszálják magukat. Olyan mértékben, hogy mindent érted téged, a házadat és az egész tetves kis országot megveszik majd kilóra. Kiírják a határra , hogy magánterület aki nem hajbókol az mehet a 3,14-be innen.

Nem lesz Magyarország, hanem egy hatalmas nagy magánbirtok Európa közepén. Aztán maradhatnak a szolgák a csontért, koncért a többit meg kopasz hátsóféllel majd útra eresztik. Aki meg ezek után sem akar majd kimenni, az nyugodtan bele lehet majd lőni egy árokba és elkaparni talaj javítás céljából a búzatáblába.

Ez a terv, ha nem is Orbán fejében, de a környékén tevékenykedő alakok mint Jancsi bohóc és társai fejében ott van. Aztán ha majd Orbán esetleg útban lesz majd elrakják Őt is ennyi...

dr Smittpálelnökúr 2013.08.05. 12:04:16

Senkit nem kéne megmenteni, ha kedves pártunk és kormányunk, élén a szeretett vezetővel nem bassza szét teljesen a gazdaságot. Nekünk nem volt elég a válság, a kormányváltáskor jött a két faszfej, akik úgy belengették a forintot, hogy az azóta sem ment vissza az akkori árfolyamra.
Aztán jött az unortodoxia, meg szabadságharc, meg hasonló baromságok. Köszönjük viktor, hogy rohadna rád a lakat!

2llkedő 2013.08.05. 12:05:17

@Farkas István Gyula: "Már elnézést, de én konkrétan pont két hónapig fizettem kevesebbet, az egyik hitelre, utána jött a CHF robbanás."

Ez benne volt a pakliban. Lehetett volna az is, hogy nem jön CHF robbanás és végig kevesebbet fizettél volna. Jogosnak tartottad volna-e, hogy a forinthiteleseket mentsük meg?

kalandozomagyar 2013.08.05. 12:05:45

@bankvezér:
"Ez minden,amit előadsz a saját mentségedre? Kevés...kár volt megszólalnod..."

Mentségemre? Mintha lenne bármi is amiért mentegetőznöm kellene. Neked van problémád nem nekem...

nagyfeszültség 2013.08.05. 12:16:49

Végre valaki szót emel a nem konzumidióták nevében is.

DIldiko 2013.08.05. 12:20:41

@Macropus Rufus: A hitelek nagy része azért dőlt be, mert azt hitték, hogy az árfolyam csak úgy változhat, ahogy neki jó. Vagyis annyi hitelt vettek fel amennyinek a törlesztő részletét még éppen hogy ki tudták fizetni és nem annak a felét pl. mert azt még mindig tudnák fizetni. Meg azért is mert sokan elveszítették a munkájukat, esetleg lebetegedtek - amivel akkor nem számoltak még eshetőség szintjén sem. Ehhez jött még az árfolyam és kamatváltozás ami végül betette a kiskaput sokaknak. Elhitték hogy: 3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék az JÁR.

almatermelő 2013.08.05. 12:22:38

@Nikosi: logikus, sajnos
Alattvalók vagyunk.

Lencsés István 2013.08.05. 12:25:04

A devizahitelesek megmentése másokat nem érint , pláne nem hátrányosan ....

Pepibubó 2013.08.05. 12:25:52

Nem tudom, nektek mi jut eszetekbe erről a devizahitel-témakörről, de nagyon unom már ezt az átlátszó, primitív uszítást, amivel a kormányellenes média a "minél rosszabb, annál jobb" jegyében igyekszik egymásnak ugrasztani a közvetlenül nem érintetteket a "devizahitel"-nek nevezett csalási konstrukció áldozataival.

A kormány álláspontja egyértelmű: felelős kormányként, jogfolytonosság alapján némi felelősséget érez az előző, a felelőtlen "szocialista" kormányzat cselekedeteiért is.

Az ilyen gonosz blődliknek, mint ez a poszt, persze bérlete van az Index címlapjára, talán foglalkozni se kellene vele már. Azonban megkérdezném a tisztelt szerzőt, hogy az árvízveszélyes helyekre - olcsóbban - építkezők esetében is van e hasonló lelki problémája, amikor az árvízvédelemre költenek milliárdokat "az ő pénzéből"?

Megmentjük az árvízkárosultakat, akkor is, ha beledöglünk. Szokta ezt pedzegetni?
Továbbá az aszály - elspórolt öntözőrendszer (!)-, a belvíz - elspórolt csatornák (!)-, a természeti katasztrófa - olcsóbb építkezés (!), a Hajdúbét szerződött (!) becsapottjainak kifizetett állami százmilliók is mind-mind olyan költségek, amelyekkel a kormány segít a társadalom egyes csoportjain a többiek "kárára". Így működik egy normális társadalom. Ennyire nehéz ezt kommunista aggyal felfogni?

Nem tudom, még hányszor lehet ezt az álszent hazugságot elsütni nálunk egy "egyszerű", illetve sokkal inkább gigantikus, százmilliárdos nagyságrendű banki csalás mentegetésére.

Nem volt deviza, tehát az esetek elsöprő többségében csak a csalási konstrukció névadásáról van szó.

A bank által folyamatosan és ismeretlen változóként megálmodott átváltási-, kockázati-, kamatköltségek mind-mind a fiktív alapokból fölépített légvárak, jogi definícióval a csalás iskolapéldái.

Amikor az előző kormányzat közreműködésével kivitelezett, a bankok erőfölényével véghezvitt gigantikus csalásról beszélünk, akkor annak nem "felelőtlen nyújtózkodói", hanem áldozatai vannak, mint bármely más bűncselekménynek. Azzal az óriási különbséggel, hogy egyrészt ebben politikusoknak van felelőssége, természetesen az előző kormánynak és hátterének nagyságrendekkel nagyobb.

Másrészt a pénzügyi vonzat mérete miatt országosan megoldandó, mert a teljes gazdaságot érintő kockázattá vált.

2llkedő 2013.08.05. 12:28:16

@Pepibubó: Volt egy felelősségteljes ellenzékünk is. Hogy-hogy orrba-szájba vették fel a felelős polgármesterek a devizahiteleket?

Pan Modry 2013.08.05. 12:29:26

@Melampo:

Tehat mondjuk az olyanok penzet akarod igy elvenni, akik a gyerekuk tanittatasara teszenk felre, vagy az oregkorukra...

Eleve mi az hogy gazdag? AKinek mondjuk van 20-30 millio forintos megtakaritasa az mar szerinted gazdag lenne?

Melampo 2013.08.05. 12:31:39

@emzéperiksz: Nem gondolom, csak leírtam, hogy szerintem mik a mozgatórugók.
Ezekből az MNB jelentésekből ,meg pont nem tudsz meg semmit. Ha konkrét kérdéseket teszel fel, mint Falus Zsolt, akkor falaknak ütközöl.

2llkedő 2013.08.05. 12:32:21

@Pan Modry: Aki hónapról hónapra él, és sorsolgat a kifizetetlen csekkek közül, annak igen, gazdag. És sajnoz sokan, egyre többen vannak ilyenek.

Pan Modry 2013.08.05. 12:35:36

@félázsiai 2llkedő:

Szerinted, szerintem meg eppen a politikusok hangoljak a csorokat az olyan nem gazdag, de megtakaritassal rendelkezo emberek ellen.

Melampo 2013.08.05. 12:38:46

@Nikosi: A költői túlzásoktól eltekintve nagyjából egyetértünk, de ez eddig is így volt, csak tulajdonoscsere történik.
A leértékeléssel a kizárólag belföldi forrásokkal működő, illetve termelő és külföldön értékesítő kurva jól jár, a külföldi forrásokat, illetve importot használó és kizárólag belföldön értékesítő pedig kurva rosszul. Eleinte. Mert így a nagy tömegeknek akik jellemzően nem exportálnak semmit, viszont fogyasztás közben a megnövekedett exportárakon keresztül fizetik azt a nyereséget amit az exportőrök realizálnak, a vagyona átkerül az előbbiekhez. Ezt kompenzálhatná a dráguló importárunál olcsóbb versenyképesebb helyzetbe került belföldi termelő a belföldi piacon, ha lenne. De nincs, mert már régen tönkretették. Amikor bérrabszolgákká váltak és a fogyasztásuk megszűnése, csökkenése miatt megszűnik a belső piac, megszűnik a fogyasztási adók befizetése és összedől a rendszer.
Addig viszont mindenki boldog lesz.

Melampo 2013.08.05. 12:40:31

@Pan Modry: Én senki pénzét nem akarom elvenni, csak azt írtam le, hogy szerintem a kormány mire készül.

2llkedő 2013.08.05. 12:40:59

@Pan Modry: Hárommillió koldus országa vagyunk.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 12:50:25

@Pepibubó:
"...Ennyire nehéz ezt kommunista aggyal felfogni?..."

Rosszul mondod, helyesen így szólna:

-Ennyire nehéz ezt NEM kommunista aggyal felfogni?

Mert a kommunizmus volt az a rendszer, ahol a jóságos állam mindenkit megment, megvéd, bármilyen baromságot is csináltál, kivéve ha a kommunizmust vagy azok földi helytartóit kritizálni merészelted. stb...

Sajnos a kapitalizmus arról is szól, hogy döntéseinkért a kockázatot magunk is viseljük.

Másrészt van jó pár "jó" megoldás, persze ezen megoldások mindegyike fájdalmas, van a mi jobban van ami kevésbé, az adós részéről is. De olyan ami az adósnak nem fáj az csak rossz megoldás lehet, mert az másoknak fog nagyon is fájni.

Márpedig a megoldást a bankok és az adósok között kell keresni, és nem kelen másokat, mások pénzét jelenkorit vagy jövőbelit is belevonni a megoldásba.

Az elsétálás joga lenne szerintem a legjobb megoldás, de az is kiváló megoldás lenne ha a kamatokat babrálnák, meg kicsit. De minden más amiben a társadalom többi része ad át pénzt nem jó megoldás. Így is túl sokba van már a nem deviza károsultaknak az eddigi mentőcsomagok és ötletek, nem kellene ezt tovább fokozni.

bankvezér 2013.08.05. 12:56:41

@kalandozomagyar:
Még hazudsz is?? Mi vagy te? Politikus? :((

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 13:02:08

@Melampo:
"...A leértékeléssel a kizárólag belföldi forrásokkal működő..."

- Ilyen nincs, mert az üzemanyag, az energia már rég nem belső forrás. Bármit csinálsz legyen az mezőgazdaság vagy bármi igenis olyan dolgokat használsz, a termeléshez amiért devizában kell fizetned. Egy ekkor kis porba fingó országban, ami ráadásul nyersanyaghiányos nincs kizárólag belföldi.

Tudod amit leírsz működő lehetne egy olyan országban ami zárt és önellátó. De Magyarország nyitott, és szinte semmiben sem tud önellátó lenni. Nincs gáz, nincs olaj, és még sok minden.

Nem költői volt amit leírtam, hanem a rögvalóság ha elég birka lesz a nép és eltűri az "új" rendszer kialakítását.

Másrészt aki megváltásként tekint majd a forint leértékelésére, annak ajánlóm beszélgessen egy kicsit öregebb emberekkel. Nagyszülőkkel például. Milyen is volt itt az élet mikor jött a millpengő és a billpengő. Amikor elindultál a piacra reggel tojást venni annyi pénzzel amiből tegnap még vettél 10-et, de mire kiértél a piacra már csak 1-et kaptál érte. Szép világ volt, tessék szépen utánajárni, aztán elgondolkodni, hogy kell -e ez nekünk.

Etniez 2013.08.05. 13:16:58

@félázsiai 2llkedő: Nem, itt az adóforintok helyes elköltése a téma.

Jakkerné 2013.08.05. 13:26:26

A további kérdés az hogy mikor ébred már fel a csipkerózsika álmából az ország balga népe? Mikor lesz már elegük az embereknek az igazságtalan és pofátlan kizsákmányolásból? Mikor lesznek már tüntetések a mocskos hazugságok miatt? Bezzeg amikor GyuriFeri elkottyantotta magát akkor lebontották fél Budapestet orsósnak meg még a szarát is nagy kanállal habzsolják az agymosottak...

Alonee 2013.08.05. 13:27:32

@káeurópaibankoló: Tartsd meg ezt a lekezelő hangnemet esetleg a családodnak.

Elijah_Baley 2013.08.05. 13:34:26

@Jakkerné: hámer csak orbán tud maga mögé felsorakoztatni embereket. erről szól a politika, nemdebár, az vezérel, akinek a legtöbben hisznek :)

DIldiko 2013.08.05. 13:34:34

@Melampo: Csak ők a pénzüket azonnal kiviszik vagy már eleve is kinn van valamelyik svájci bankban. Így az forintban sokkal többet fog érni és veszteség helyett itthon azonnal nyereségük lesz.

Macropus Rufus 2013.08.05. 13:39:29

@Nikosi:
"A kamu munkáltatóikról és társaikról már ne is beszéljünk. "
itt tuti a hitelfevevő hibázott.
Viszont a többi állítást nehez cáfolni / megerősíteni. Azért nem hinném, hogy a bankok úgy adtak hitelt, hogy annak a 33%-ra nem volt fedezett. :o

Lencsés István 2013.08.05. 13:47:02

@félázsiai 2llkedő: Tanulj meg írni , aztán válaszolok , bár nagyon egyszerű a válasz , csak tájékozódnod kellene ....

2llkedő 2013.08.05. 13:48:50

@Lencsés István:

Pistike!

Mi lenne, ha egyszer válaszolni is képes lennél? Vagy megindokolni azt, amit kijelentesz?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 14:09:23

@Macropus Rufus:

Rosszul írtam vagy félre érteted. Nem fedezettre írtam. Hanem a hitel felvevő fizetése (nettó jövedelem) 33%-át meghaladta a hiteltörlesztő részlet. Mert egy hitel fedezete a jövedelem és a jelzálog együtt normáliséknál. Na ha a 33%-ot meghaladja akkor, az már extrém kockázatos hitelkihelyezés itt hibázott a legnagyobbat az összes bank.

De nézd meg hány mai devizahitelesre igaz az, hogy a hitelfelvételkor több mint 3-or annyit kereset mint a hitel. Hát nem sokat fogsz találni hidd el (ne a kamupapírok alapján a valóságban kellene megnézni). Márpedig aki nem kereset annyit az részemről technikailag hitelképtelen volt. Szerintem aki 33% alatt volt a törlesztő részlettel az még ha nem extrém mértékű a növekedés még ma is képes fog húzva de fizetni. Mint ahogy a fedezettet sem lett volna szabad 70% fölött befogadni a banknak a hitelbe. Én meglátásom szerint maximum 50%-az ami elfogadható kockázatot jelent. (Forgalmi értéket értem 50%-on azaz egy 10 missi házat 5 missibe kellet volna csak befogadni, azaz max 5 millió adni rá és semmi többet, ha több kell még ingatlant kellene bevonni)

De nem vizsgálta a hitelfelvevők jövedelmi helyzetét, sem azt, hogy honnan is van az adott jövedelem. Meg persze ugye a kamu jövedelem igazolások és társaik. Az egész rohadt volt úgy ahogy van, és sajnos ebben komoly része van a hitel felvevőinek is meg persze a bankoknak.

Övék a felelősség és osztozni is kellene benne nekik 50-50%-ban meglátásom szerint. Azok a megoldások jók amik ilyen módon épülnek fel. Lehet fájdalmas kicsit, de ez az egyetlen jó és igazságos megoldás.

Lencsés István 2013.08.05. 14:10:58

@félázsiai 2llkedő: 1 . Nem vagyok " Pistike .... " , azaz tanulj meg olvasni IS . 2 . Válaszoltam , az hogy te ezt nem érted az nem az én bajom .... 3 . Nem kijelentettem , tényt közöltem , van különbség ....

2llkedő 2013.08.05. 14:46:55

@Lencsés István:
"1 . Nem vagyok " Pistike .... "

Akkor nem vagy Lencsés István. Választhatsz!

" Válaszoltam"

???????
"csak tájékozódnod kellene ...."

Ez nem válasz.

2llkedő 2013.08.05. 14:47:28

@Lencsés István: "tényt közöltem"

Dugd fel magadnak a tényedet!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.08.05. 15:01:23

@közmunkás bérkommentelő: A 2M mélyszegényt hagyják az út szélén (Ózdon lezárták a vízcsapokat, pl.). Azokkpon ugyanis nem segít, hogy Kósa kíváló érfolyamon tudta törleszteni a hitelét, meg Hódmezővésérhely devizahitelét átveszi az állam, nehogy valakinek eszébe jusson firtatni, mire használta azt Lázár. És lehetne folytatni...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.08.05. 15:03:21

@Pepibubó: Nem volt deviza? Akkor a huszonszázalékos forintkamatokat fizette a bank és beszedte a tizenszázalékos (vagy kisebb) devizakamatokat, és ebből volt luxusprofitja (aminek a hazavitelével indokolják most a különadót, és hogy be kell szállniuk a devizahitelesmentésbe)? Fogadok, hogy nem is érted, mit kérdezek.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.08.05. 15:05:22

@Melampo: Ez azért barokkos túlzás a mai árfolyamok mellett. Meg hát a CDS, meg a frankba menekülés...
Viszont a kamatokat meg kellene piszkálni mindenképpen, sok esetben megoldaná a problémát. Csak épp azokat nem, ahol legnagyobb a baj. Ott bizony kisebb lakásba kellene költözni...

káeurópaibankoló 2013.08.05. 15:36:37

@Nikosi: Az én törlesztőrészletem 70 ezer volt, kevesebb, mint harmada a nettó adózott jövedelmemnek. Most 190 ezer, ebből 70 ezer forint az az összeg, amit a bank egyoldalú kamatemelése miatt kell fizetnem. ha az eredeti kedvezmnyes periódus utáni kamatot fizetném, 120 ezer lenne a törlesztés. Szerinted számít valamit, hogy csak a jövedelmed kevesebb, mint harmada volt a törlesztőrészlet, ha a hitel törlesztőrészlete több mint 2,5 -szeresére növekedett?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.08.05. 15:51:36

@káeurópaibankoló:

A te eseted kirívó ilyen szinten mert azért 2,5 X-re nem ugrottak fel a törlesztők a többségénél. Persze ez attól is függ mikor vetted fel, mert ha a legjobb HUF-CHF időszakba akkor simán elképzelhető. (Ekkor a kamatok is mélyrepülésben voltak)

De mint írtam, a kamatok újraszámítása lehetne egy megoldás és utána azokat úgy mint Lengyelországban a CHF alapkamathoz kötni, mivel az a bázis deviza a hitelben. Így érezhetően esne a törlesztő részlet, közelebb lenne az árváltozás sokkal a devizák közötti ármozgáshoz/különbséghez.
Ezt szerintem a bankok is elviselhetőnek éreznék és alapvetően senkivel szemben nem lenne igazságtalan. Nem hetven lenne a törlesztőd hanem mondjuk 120 körül, de az meg reális a deviza romlása miatt szerintem.

De sajnos a kurmányunk nem egy ilyen kompromisszumos megoldásban töri a fejét.

káeurópaibankoló 2013.08.05. 15:51:43

@high up!: Tehát a LIBOR botrány is csak a brit bankfelügyelet, az FSA halucinációja volt.
"A Libor – London interbank offered rate – a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 360 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse."
Szerinted ez nem hatott a deviza és hitelpiacra?

káeurópaibankoló 2013.08.05. 15:52:33

@Nikosi: 2008-ban vettem fel, és gyakorlatilag azóta szívok vele.

káeurópaibankoló 2013.08.05. 16:01:09

@Nikosi: Ez így van, újra kellene számolni a kamatokat. Nem véletlen az MNB is megállapította tanulmányában, hogy csak Magyarországon nem süllyedtek vissza a kamatok a válság előtti szintekre.
Másrészt meg az újra számolás esetén a bankoknak egy csomó pénzt jóvá kellene írniuk az ügyfelek számláján. Na, ez az amihez nem fűlik foguk. Ha belegondolsz, csak nálam havi 70 ezer forint a jogosulatlan kamatbeszedés. Ebben nincs benne az, hogy a CHF kamata még 2%-kal kevesebb is, mint amikor felvettem a hitelt, azaz még kevesebbnek kellene lennie a hitelkamatnak. Szerinted milyen összeget kellene a banknak jóváírnia a számlámon az elszámolás után. Persze, hogy minden eszközzel azon vannak, hogy a jogorvoslat el legyen mismásolva.
Ezért dühítő a mentés, mert kipéciznek egy réteget, "megmentik", a többi meg fizessen még többet, menjen a híd alá. Holott hitel típustól függetlenül a bankok kamatképzési politikáját kellene erősen megvizsgálni. Nem mentés, hanem jogorvoslat kell. Csak lehet többe kerülne, mint egy mentés. A kormány meg csak szavazatokat akar szerezni, nem jogot szolgáltatni. Mi lenne akkor az elmúlt években kilakoltatott szerencsétlenek kártalanításával, az előző végtörlesztőkkel, árfolyamgátasokkal. Szóval megy itt a mismás, mert a kormány is lepaktált a bankokkal nem egyszer, ahelyett, hogy mindjárt az elején fogyasztóvédelmi pert indítottak volna, és rendet tettek volna.

P99 2013.08.05. 18:20:47

Gondolom a 6% eü hozzajarulasbol fogjak majd kifizetni a kormany reszet a devizahitelesek megsegitesebol.Baromi jo,hogy a magyar betetesekkel fizettetik ki a bankok kapzsisagat,a hitelfelvevok felelotlenseget,es a mindenkori kormanyok hozza nem erteset..Nevetseges!! Raadasul a devizahitel szerzodesek alapbol nem ervenyesek,ezt mar tizszer elmagyarazta Rona professzor,csak oda kellene ra figyelni!

2013.08.05. 18:35:32

@emzéperiksz: "Annyira értelmetlen ez a saját ingatlanhoz való ragaszkodás, annyi mindenki ráfázik."

Tévedés. Ez a 21. századi baromságok legnagyobbika, hogy gyökértelen, mobilizálható kozmopolitát csináljanak mindenkiből, akiknek ismeretlen fogalom a haza, akik képesek átköltözni a világ másik felére, -otthagyva akár a családot is- csakmert ott 10 euróval többet fognak keresni. Magyarországon az öröklakás, saját ingatlan időtlen idők óta megszokott, és teljesen normális dolog, bár az utóbbi időben feltűnt, nagy a törekvés, hogy elvessék a gondolatmagvakat a kivagyi suttyók fejében, akik szerint jobb albérletről albérletre csövezni, és cigányéletet élni... Nem kéne nyugatmajmolást annyira szorgalmasan űzni, hogy az otthont feladjuk, szaros köteg bankóért, amin lényegében hitvány múló örömöket, és haszontalan faszságokat lehet vásárolni.

Melampo 2013.08.05. 19:33:18

@Jankove:
A saját ingatlan nagyon veszélyes. Akinek saját ingatlana van az később esetleg önállóan képes lesz még valamilyen gazdasági tevékenységet is folytatni.
Ha már idáig fajul a helyzet és nem lesz többé kiszolgáltatott nincstelen rabszolga, akkor az ilyen esetleg bele is akar majd szólni a saját sorsának az irányításába elkezd majd egy működőképes társadalmi, politikai modellt szervezni és még esetleg si8kerül is neki.
Ez beláthatatlan következményekkel járna.
A saját lakás az egyik legrosszabb befektetés.
Ha valaki más fektet ugyanabba az ingatlanba ugyanúgy kölcsönből amit nekem azután bérbe ad és még haszna is van a bérbeadáson az neki jó üzlet. Ha ezt én teszem meg ugyanúgy és még a bérbeadó által remélt haszonra sem kell költenem az nekem nem jó üzlet.
Értitek, nem?

Melampo 2013.08.05. 19:38:21

@Kuviklacz: Nem hiszem, hogy olyan nagy túlzás lenne. Az átlag hitel 5.500 000,-Ft volt és 15 év körüli futamidő. Azt mindenki elfelejti, hogy nem csak lakáshitelek voltak és az egyéb hitelek kamata nem volt olyan alacsony. A mai kamatokkal, 3-4% számolva simán lehet, hogy ugyanannyi, vagy még kevesebb lenne.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.05. 21:15:09

@Melampo: Rohadt vicces :)
Errefelé az a szokás, hogy emberek egy élethosszra teszik magukat önként! röghöz kötött adósrabszolgává, hogy majd egyszer legyen egy luk, ami a nevükön legyen. Aztán ha a falu végén megszűnik a TSZ, akkor mindenki bámul a nagy semmibe, hogy nincs munka, de a bukó üzletéből nem bír kiszállni, ezért szarért-húgyért is hajlandó közmunkában dolgozni az urak szőlőjében. Klasszikus észak-balkáni életkép, de hát az életképtelenek max csak arra jók, hogy kihasználják őket :)

ElPadre 2013.08.06. 07:45:24

és az megvan, hogy átütemezés?

nem megmenteni kell a devizahiteleseket. hanem átütemezni a hitelüket olyan havi törlesztőrészletre, amit ki is tudnak fizetni.

és erre a legtöbb bank hajlandó, ha normálisan fizetted a hiteledet. mert nekik sem az az érdekük, hogy bedőljön a hitel, akármennyire is erre paráznak rá sokan. egy pangó ingatlanpiacon pl. mégis mennyire akarják rátenni a kezüket a hiteles ingatlanra? nekik az pestis, bőven áron alul tudnának csak szabadulni tőle. autóról meg ne is beszéljünk, abban a pillanatban, hogy a kocsi kigördült a szalonból, már elvesztette az értéknek a felét... nekik sokkal jobb az, hogy tudják, még X hónapig fogsz Y forintot fizetni. ezért is volt baromság az árfolyamgát, mert az csak elodázza a problémát.

úgyhogy ha a kormány segíteni akar a hiteleseken -- legyen az deviza- vagy forint- --, akkor presszionálja a bankokat arra, hogy tegyék lehetővé az átütemezést a lehető legtöbb esetben. és igen, vizsgálják felül a szerződéseket, mert a bankok tényleg szerettek minden szart, veszteséget a hiteles nyakába varrni, és ez így nem korrekt, viseljék együtt a felelősséget.

viszont az én adómból, az én pénzemből ne "mentsenek ki" olyanokat, akik nem gondolták végig, hogy mit tudnak, és mit nem. ők most is élvezik a hitelből vett dolgot -- lakást, autót, plazmatévét, estébé --, fizetni meg basznak. úgyhogy fizessenek is, annyit, amennyit meg tudnak engedni maguknak. ha ehhez az kell, hogy a bank világítsa át a pénzügyeiket, legyen. ha ehhez az kell, hogy a kormány morduljon a bankokra, legyen.

de: NEM. MENTÜNK. KI. HITELESEKET. max segítünk nekik, hogy tudják fizetni a hitelt. ennyi.

Lencsés István 2013.08.06. 10:26:58

@félázsiai 2llkedő: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Hogyne lennék Lencsés István mikor ez a nevem ? :D Szerencsétlen . :D Az hogy téged nem elégít ki a válasz , az nem az én problémám .... Igen , amikor a ténnyel nem tudsz mit kezdeni , akkor jön a személyeskedés , de te szegény még azt sem tudod hogy azt név nélkül nem lehet . Na mindegy . Ha nem tanulsz meg olvasni , írni , idézni , akkor ma ezen blogbejegyzésnél utoljára reagáltam rád .

2llkedő 2013.08.06. 17:13:30

@Lencsés István:
Aranyos kis Trollocska, Lencsés Pistike!

A jó pap is holtig tanul - tartja a mondás. Célszerű lenne kezedbe venni a legújabb Magyar helyesírás szabályai könyvecskét és tanulmányozni azt, hogy ne irkáljál hülyeségeket.

A tényekkel tudok mit kezdeni, ha volnának. A hited az nem tény. Amit Orbán Viktor mond, az se tény, legfeljebb hazugság.

Rám pedig ne is reagálj, legfeljebb arra, amit írok. De arra reagálj, ne pedig trollkodjál.

Köszönöm!

rámenős 2013.08.07. 05:53:14

Na Droli.Visszatértem a Nívóra. Kell egy kis bosszankodás.
Kérdésem, hogy fizetnek az emberek megosztásáért?
Nagyon hangzatos az álláspontod, de hamis.
A probléma ott van, hogy egy folyamat vége felé vagyunk és most kapkodunk. Nem szabadott volna idáig fajulni a dolgoknak egy normális vezetés esetén.
Egyébként most az egyszer igazat adok hangzatos mitugrászunknak, hogy akkor nem sipákoltak a bankok amikor talicskával vitték ki a pénzt az országból.
Hogy ne velünk fizettessék meg mások könnyelműségét. Ez mutatja a demagógiádat. Miért kellene fizetnünk? Nem volt elég eddig?
Talán magyarázza meg már valaki, hogy miért kell állandóan megmenteni a bankokat? Hova tűnik el a pénz? Miért csak az adósság marad meg?
Na üdv mindenkinek.

zonadeserta 2013.08.13. 01:13:16

@Dr. Sün:
Bezony!
Mennyivel klasszabb lenne közgizdaságilag,ha tulajdonlás helyett évtizedekig lakbért fizettek volna!Most nem idegeskednének a tulajdonuk értékcsökkenéséért,mivel nem lenne semmi tulajdonuk,hiába fizették ki évtizedeken át akár a lakás árát..

graphite 2018.07.14. 13:58:51

Kedves cikkiró, írjál a horvátoknak is, ott pont most mondták ki ezekről a hitelekről, hogy semmisek.

anonymand 2018.08.20. 05:04:05

@graphite:

Hős Robin módjára, bátran elmenekültek.
Olyan sokszor sikerült győzniük, gondolom.

anonymand 2018.08.20. 05:18:08

@droli

Ölég régen volt hogy gondolataidat megosztottad velünk.
Azóta történt egy s más.
Én meg elméláztam szavaidon.

"A kormány álláspontja egyértelmű: megmentjük a devizahiteleseket akkor is, ha beledöglünk." - a kormány nem mentette meg őket, ez ugye egyértelmű.
Elég, ha a napi 10-12 kilakoltatásra gondolsz.
És nem "döglöttél bele".
Legalábbis remélem, hogy nem emiatt tűntél el.

"Meg lehetne ezt elegánsabban is oldani: felül lehetne vizsgálni a szerződéseket, pl. jogos-e a frankban számolt kezelési költség, a kamatemelések, meg ilyesmi, kétségkívül nem lenne akkora segítség, mint az árfolyamvariálás, de legalább nekünk, nem-devizahiteleseknek kevesebbe kerülne." - igen, nagyon jól láttad egy részét.
Vannak országok, ahol ezt a problémát valóban "elegánsabban" oldották meg.
Illetve valóban megoldották.
Elegánsabban.
És egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a nem-devizahitelesek kárára.

"Mert lehet, hogy sok minden nem jogos a devizahitel-szerződésekben, de az árfolyamon speciel nehéz vitatkozni: akkor annyi volt a frank, most meg ennyi, így jártál, barátom, ezt írtad alá, hogy te ebben törlesztesz. (Ez utóbbi mondatnak különben nagy jelentősége van szerintem, mert lényegében tök mindegy, hogyan szerzi ehhez a bank a forrást, ahhoz az ügyfélnek nem sok köze van.)" - ezen csacskaságon is lehetne meditálni, csak már minek?

anonymand 2018.08.22. 05:41:06

@graphite:

Némi félreértés lehet.
A cikk szerzője (droli, ccactus alias Isten tudja hány nick-név még) menekült el roppant bátran.
Gondolom nehéz szembesülni valamikori szavaikkal.

graphite 2018.08.22. 20:48:04

@anonymand: így már érthető. Lassan a pocakos megmentő is elmenekülhetne, jó lenne egy ici-pici jogállamiság Magyarországon.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.08.23. 00:50:33

@graphite:

Szia! Egyetértünk, bár lehet, hogy devizahitelesként csak az elfogultság mondatja velem...

anonymand 2018.08.23. 03:18:37

@ccactus:

Légy üdvözülve!
Feltámadtál?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.08.25. 20:10:32

@anonymand: "hogy devizahitelesként csak az elfogultság mondatja velem..."
Nos, ugy latszik kaktusz elvtarsrol kiderult mekkora penzugyi szakerto...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.08.25. 20:11:20

@anonymand: 444.hu/2018/08/13/neutrollizalas-az-orosz-fegyver-minden-ellenzeki-mozgalom-letoresere

Mindig is erdekelt kaktusz motivacioja. Most mar azt hiszem ertem. Foleg, h miert oroszbarat.

anonymand 2018.08.26. 03:18:53

@Tyson925:

Érdekelni engem is érdekel, megérteni soha nem értettem meg, s azt hiszem, nem is fogom.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.09.01. 20:59:17

@Tyson925: @anonymand:

A motívációmra vagytok kíváncsiak? Egy időben érdekelt a blogírás, hát blogot írtam engem érdeklő témákról. Ennyi és nem több. Ti is próbálkoztatok egy időben blogírással, tudjátok, miről szól ez.

anonymand 2018.09.04. 04:16:06

@ccactus:

Ez hihetőnek tűnik.
Még számomra is.
Érdekes azonban, hogy míg korábban oly sok téma érdekelt titeket (Droli, ccactus, stb.), az érdeklődésetek egyszerre szűnt meg.
Minden témában.
Már nem érdekel titeket a foci.
Ami ugye úgy lesz jó, ha dől bele a pénz.
És valóban:
"Eddig mindössze 2 döntetlenre futotta a Puskás erejéből: 21 megszerezhető pontból 2-t sikerült begyűjteniük."
444.hu/2018/09/01/egyetlen-nyeretlen-csapat-maradt-az-nb1-ben-a-felcsut

Már nem érdekel titeket a versenyképesség:
Messze a 2006-os szinthez képest.
Is.
gvi.hu/grafikon/33/magyarorszag_helyezeseinek_valtozasa_a_wef_versenykepessegi_rangsoraiban

Csak kiragadott példák.
Hiszen jól látható, már semmi nem érdekel titeket.
CEU sem, migráció sem, az éppen aktualitást nyert kilakoltatások, a korrupció, egészségügy, stb.
Semmi.

Mondom, hihetőnek tűnik.
De nem az.
Mert, hogy egyik pillanatról a másikra szűnjön meg mindannyiótok érdeklődése...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.09.04. 20:21:42

@anonymand:

A közélet természetesen érdekel továbbra is, a napi politikai csatározásokba belemenő blogolás már kevésbé. Minden véget ér egyszer..
De ha nem hiszitek, maradnak az összeesküvés elméletek. Oroszbarát kém vagyok, meg ilyenek. :)

anonymand 2018.09.05. 08:48:03

@ccactus:

Én is oroszbarát vagyok.
Pedig a szaküzletben, ahol 47 különböző fajta vodkát lehetett kapni, csak egy pár félét volt módom megkóstolni.
Anno Szibériában, kényszermunka után.
süti beállítások módosítása