Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Durva kirohanás az önkormányzatok ellen

2013. augusztus 27. - Droli

(Már maga a cím is megtévesztő egy kicsit, ugyanis nem arról van szó, hogy valamelyik párt durván támadja az önkormányzatiságot, én meg ezt jól megbírálom, hanem épp ellenkezőleg, én magam fogom most egy példán keresztül bemutatni, milyen agyament dolgok mehetnek egy rosszul működő önkormányzatnál. Hiába, ezen a blogon a kedves olvasó olvashat néha saját véleményt is, nemcsak a "mainstream blogokat" szorosan követő posztokat, pláne nem előre megrendelt vagy valamely párt által irányított témákat, mint ez nemrég kiderült az egyik blog esetében. De ne legyünk álszerények, ezen blog szerzői is hajlandóak bármit megírni némi támogatásért, akár ugyanannak az ellenkezőjét is, és van az a pénz, hogy mi is beálljunk a "független véleményblogok" közé, és sajnálkozzunk, hogy hogy kitoltak mondjuk Bajnaival :-)


Nem is tudom, hol kezdjem...  egy kis falu önkormányzatának pénzügyi ténykedését szeretném röviden bemutatni, amit rögtön egy kis kitérővel kezdenék: hogyan választanak falun polgármestert és képviselőtestületet? Nem, nem úgy, mint a nagyvárosban, ahol tök mindegy, hogy hívják a jelöltet, csak a megfelelő hívószó legyen a neve mellett, mint pl. Fidesz vagy Mszp, azon túl meg az is mindegy, ha eddigi életének egyik felét börtönben töltötte, másik felét meg kuplerájban. Falun azért nagyjából ismer mindenki mindenkit, bár ez sem a régi már, de ezt most hagyjuk, mindenesetre kijelenthető, hogy valamivel szorosabbak a kapcsolatok, mint a nagyvárosokban, ahol sokszor a szomszédját sem ismeri az ember. Szóval a falun a következőképpen néz ki a választási logika: először bejelöljük azt, aki rokonunk-barátunk. Utána jönnek a falubéli "közismert" személyek: a doktornéni, akik múltkor is meggyógyította a nagymamát, a fogorvos bácsi, aki biztos okos ember, a tanárnéni, aki olyan szépen szólt Pistikéhez, az óvónéni, valamint Julika, aki a boltban mindig jól megmondja a magáét. A polgármesterválasztást két dolog dönti el: 1. mennyire feltűnően lopott az előző polgármester; (ha annyira nem, akkor újraválasztják), 2. mennyi roma él a faluban; (ha sok, akkor a Jobbikos jelölt nyer). Mielőtt bárkiben megszólalna a "városi felsőbrendűség", hogy milyen hülyék ezek a falusiak, azoknak csak egy nevet tennék hozzá: Demszky. Na ugye!

Szóval összeáll a nagybecsű testület, mely mint a fenti ábra mutatja, jórészt állami alkalmazottakból áll, meg pár nagypofájú egyénből. Ha szerencséje van az önkormányzatnak, van egy jó jegyző, aki esetleg már látta, hogyan kell költségvetést csinálni, ha nincs, akkor jönnek csak igazán a problémák! Ugyebár a tanárokból-óvónőkből-orvosokból álló testület rögtön nekiáll sorolni a problémákat: kéne egy új festés az iskolának, új padok, fel kellene újítani az ebédlőt, a játszóteret, na meg a művelődési ház is romokban van, a könyvtár meg már húsz éve nem vett új könyvet, ezekre kellene pénz! Utána jön nagyhangú Julika, aki már a boltban is megmondta a magáét: miért nem aszfaltozzák le ezt meg azt az utcát, miért nincs közvilágítás a Kunkori utcában, ahol a gyerekek ugatnak, a kutyák félnek, hogy megharapják őket, meg miért vágják ki a fákat innen-onnan, illetve egyéb hatalmas problémák. A polgármester ilyenkor okosan hallgat, legfeljebb stikában felemelteti fizetését és létrehoz egy önkormányzati kht-t, ahová be tudja ültetni pár rokonát és haverját. Ja, és ne feledkezzünk meg a gyógyfürdőről (magyarul: wellness spa), mely a falusi turizmust hivatott fellendíteni, ezt akkor is meg kell csinálni, ha a falu alatt 22 km széles gránittömb rejtőzik.

Elkészül a költségvetés, erre is kell pénz, arra is kell pénz, ezt majd megoldjuk EU forrásból, arra meg pályázunk, önerő nuku, de majdcsak lesz valahogy - persze ki is jön, hogy a százmilliós főösszegű büdzséből hiányzik laza 60.123.234 Ft. Okos önkormányzat ilyenkor nem a kiadásokból farag le, hanem betervez egy rendkívüli bevételt: jövőre eladják az önkormányzat tulajdonában álló Világvégi utca 245. szám alatt álló dűledező fabódét 60.123.234 Ft-ért! Kész, megvan a kötlségvetés, mehetünk inni!

Aztán persze jött a kiábrándulás: a fabódét senki sem akarta hatvanmilláért megvenni - ki érti ezt -, az állam elzárta a pénzcsapokat, mert spórol, az EU meg nem hajlandó kifizetni a támogatást, mert nyilvános pályáztatás helyett a polgármester nagybátyja építette meg a játszóteret háromszor annyiért, mint amennyiért Barroso még szenélyesen is vállalta volna. Persze lett egy szép hiány, az önkormányzat ezt bankkölcsönnel próbálta lefedezni, majd amikor már úgy sem ment, akkor jött a sírás, hogy önhiki, tahiki, mahiki, meg állambácsi, adjá' pénzt, mert megdöglünk! Nem hiába csinálták, az állambácsi nem is olyan rég adott, mikor átvállalta az önkormányzatok adósságait...

Van ennek így értelme?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr865480107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.27. 20:58:10

"Van ennek így értelme?"

Nincs!

Meg ahogy annak sincs, hogy két szomszédos település önkormányzata vitázik azon, hogy hol épüljön meg a falu ipari parkja. A mi településünk közelében, vagy a szomszéd település közelében, ami még a mi önkormányzatunk területéhez tartozik.

Vagy amikor azon vitatkoznak, hogy a mi településünk iskolája túl kicsit, a romáink gyerekeinek nálunk nem jut hely, ezért őket a szomszéd falujának kellene befogadnia, mert ott nagyobb az iskola. Persze a szomszéd falu is esküdözik, hogy náluk sincs már több hely. PErsze mindkét iskolában lenne hely, csak nem akarják, hogy legyen.

Meg annak sincs értelme, hogy a két falu már szinte összenőtt, épp ezért az egyik utca népszavazást tart, hogy ő bizony elszakad az egyik falutól és inkább csatlakozik a másikhoz, mert nincs még aszfaltozott utca, mert a polgármester erre az utcára nem költ, csak a haverjai utcáira. Megvan a népszavazás, döntenek a lakosok, hogy elszakadnak és csatlakoznak a másik faluhoz. A másik falunak persze púp a hátára a koszos utca, nem akarja, hogy csatlakozzanak, azért kemény feltételeket szab. Az egyik falunak ne csak az adott utcát kelljen befogadnia, hanem mellé zsíros külterületeket is követel, meg két-három önkormányzati tulajdonú ingatlant, ami az utca közelében van. Meg persze azt, hogy néhány roma gyereket fogadjon be az egyik falu, mert az ő iskolájában az új utcával együtt már bizony nincs elég hely.

Szóval miről vitáznak? A nagy semmin. Ahelyett, hogy összevonnák a vitatkozó önkormányzatokat. Kistérségenként, vagy járásonként elég lenne egy polgármester és képviselő testület. Persze a gondokat ez sem oldaná meg, csak egy szinttel lejjebb kerülnének a viták. De legalább olcsóbb lenne.

anonymand 2013.08.28. 03:27:05

Tisztelt Droli!

"De ne legyünk álszerények, ezen blog szerzői is hajlandóak bármit megírni némi támogatásért, akár ugyanannak az ellenkezőjét is, és van az a pénz, hogy mi is beálljunk a "független véleményblogok" közé, "... - én szívesen rendeznék gyűjtést, ha meg tudnál nevezni egy összeget, amennyiért a nyilvánvaló hazugságok számát, belátható időn belül, a felére csökkentenétek.
Egy méltányos "-tól" - "-ig" összeget, ha lehet!

Tisztelettel:
anonymand

DIldiko 2013.08.29. 11:36:37

Úgy látom a vidékieket butának tartjátok. Az emberek nagy része nem az. Azt nézik, hogy aki képviselő akar lenni milyen ember - mennyire él vissza mások bizalmával, tett-e már valamit a közösségért. Aki megélhetési politikusként akar csak képviselő lenni, azt meg se választják.
Nagyon sok kis faluban messze nincs annyi adósság 1 főre vetítve, mint a nagyon hozzáértő városvezetők városaiban.
A mi falunknak nincs adóssága! Most jól ráfáztunk, mert átvállalták volna, így meg, mert jól gazdálkodtunk nem kapunk semmit - még vállveregetést se, hogy milyen ügyesek vagytok! Ez a Polgármesterünk érdeme! Csak olyat csinálunk amire van pénzünk vagy pályázatot nyerünk hozzá. Nincs felújítva a főtér, viszont van az iskolának új kazánja, mert a régi már lassan javításra szorul. Van sportcsarnokunk, amit kiadunk a közeli városból is idejárnak edzeni a gyerekek és felnőttek is. Van szépen felújított idősek háza, ahová lassan talán nem csak nappal, hanem éjszakára is maradnak majd az idős, beteg emberek. Van normális óvodánk és iskolánk. Vannak közművek a faluban, mindenkinek lehetősége van mindegyiket bekötni, van aki élt vele, van aki nem. Az utcák és járdák járhatóak. Pedig nincs ipari parkunk, van helyette rengeteg rászoruló ember akit segítenek - nem csak dolgozni nem akarók, hanem kisnyugdíjasok is, akik 10-12 éves koruktól a TSZ-ben dolgoztak és kevés a nyugdíjuk. Ingyen kapják a könyveket az általános iskolások - mindenki! Egyetlen baj van csak: nagyon kevés a munkahely és a fiatalok elhagyják a falut, sőt lassan az országot is, de erről nem mi tehetünk!

panelburzsuj 2013.08.30. 16:13:49

Hát drolikomám - fasza kis portfolioimázs-tartalmat kanyarítottál a reklámaitok alá...

Te kábé annyi falut láttál belülről, mint nagy tutimondó elődöd zsinagógát.

(tudod, aki dulván a padlóra lökette a vebellist...)
süti beállítások módosítása