Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az Összefogás nem veszített?

2014. április 08. - Droli

Az április hatodikai választás kapcsán sok elemző illetve síró-rívó poszt született már, én nem szeretnék egy századik ilyet írni, inkább egy meglepő kijelentést teszek: ezen a választáson az Összefogás nem veszített! Legalábbis nem az egész.

Az Összefogás egy olyan ellenzéki szövetség volt, mely összefogta a liberális-baloldalinak mondott, vagy inkább hazudott pártokat a Fidesz kormány leváltása érdekében: a szövetségben részt vett az MSZP, az Együtt-PM, az MLP és Gyurcsány Demokratikus Koalíciója. Az Összefogás minden tagja juttatott a parlamentbe képviselőt, szám szerint az MSZP 29-et, az Együtt-PM 4-et, a liberálisok 1-et, míg a DK 4-et. 

Vajon Bajnaiék tudtak volna-e 4 képviselőt delegálni, ha külön indulnak? Csak abban az esetben, ha nyernek 4 egyéni körzetet, de úgy, hogy a mostani harcostársak versenytársak lettek volna; ezt kizárhatjuk, ez még az Összefogást megközelítő Jobbiknak sem sikerült. Maximum listán harcolhattak volna ki 5%-ot, amivel 5 képviselőt bejuttathattak volna, mint az LMP, kérdés, ennek mekkora realitása lett volna.

Gyurcsányék ugyanúgy négy helyet szereztek, mint Bajnaiék, rájuk ugyanez áll. Ha külön indulnak, egyéniben biztosan nem nyertek volna, így maximum a listás 5%-ban bízhattak volna, de ennek is kicsi lenne a realitása.

A választás legnagyobb kakukktojása Fodor Gábor, aki az MLP főnökeként bejutott az országgyűlésbe, de azt nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy erre esélye sem lett volna külön. Külön indulva egyéni körzetet nem nyert volna, a listás 5%-ra sem volt semmi esélyük. 

És igen, ott az MSZP, melybe kullancsként kapaszkodtak a fenti kispártok, és elvitték a baloldali parlamenti képviselői helyek 24%-át (9/38). Egyenként indulva bejutottak volna-e a "kicsik"? Nem hinném. Az MSZP egyértelműen veszített az ügyön, míg a szövetségesei nyertek. Gyurcsány, Vadai, Fodor, Bajnai vagy Kónya biztosan nem lett volna országgyűlési képviselő, ha az MSZP nem veszi szárnya alá a kispártokat. Így kijelenthető, hogy a Gyurcsányék, Bajnaiék és Fodor egyértelműen a választás győztese, hiszen bevitték őket a parlamentbe. Vajon mennyi szavazót vitt be a szövetségbe Fodor Gábor a képviselőségért? Pár ezret?

És hát a nagy vesztes az MSZP, mely a 26%-ot listán akkor is elérte volna, ha nincs a szövetség - csak ebben az esetben ők aratták volna le a listás helyeket! Vajon mit szólhatnak azon MSZP-sek, akik e miatt maradtak le a képviselőségről? Aki azért nem jutott be, mert be kellett vinni a töredékszavazatot hozó Fodor Gábort vagy a szintén elenyésző szavazatot hozó millás Kónyát? Persze, ha nincs összefogás, alighanem az összes egyéni körzetet viszi a Fidesz, de egy Gyurcsány, Bajnai, Fodor, Kuncze és a többi leszerepelt "elmútnyócéves" arc nélküli megújult MSZP szerintem sokkal több bizonytalant meg tudott volna szólítani, mint ez a retrokabarés, rossz emlékeket ébresztő társaság. Az MSZP ezzel a szövetséggel azt üzente, hogy nem tudott megújulni, erre pedig nem voltak vevők a választók. 

De legalább az Összefogás többi része nyert. Milyen ironikus, hogy az MSZP által az a Gyurcsány is bejutott, aki pont ezzel az MSZP-vel szakított pár éve. Mintha Mesterházy egy volt barátnőjével menne el nyaralni a felesége helyett. De hát a hatalomért egyesek mindenre képesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr255988091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.04.08. 18:36:45

Persze úgy is számolhatunk, ha a legutóbbi közvélemény kutatás az Együtt-PM-et és a DK-t is 5% körül mérte.

Namost ha a közös listán elért 26%-ból levonjuk a 2x5%-ot, Fodor Gábor külön pártjának adjunk max. 1%-ot, így az Mszp-re maradt volna 15%, ha külön indulnak. Ráadásul az Együtt-PM egy pártszüvetség, amelyre 10%-os parlamenti küszöb érvényes, így ha Bajnaiék nem fogtak volna össze az Mszp-vel, be sem jutottak volna. Ha mondjuk a DK is csak 4%-ot kapott volna.... Ne is folytassuk.

toportyánzsóti 2014.04.08. 19:07:23

Legtöbbet moszkovityenka mutyipincsijei veszítettek,az út végén már csak a ciánkapszula segítségével úszhatják meg a kötelet,szerencsétlen törvénytelen választást csináló hazaárulók,20%-ot mindenből lenyúlók azt képzelik hogy 400 Ft körüli üzemanyagárak pörgetik fel a gazdaságot?!

toportyánzsóti 2014.04.08. 19:10:24

@ccactus: Törvénysértő illegitim választásról nem érdemes matekolnod észkombájn,csak a sírodat ásod.

NYJetsTD 2014.04.08. 22:54:27

Érdekes, tanulságos, de leginkább nevetségessé vált ez a választás.

Kampány tulajdonképpen nem volt, fidesz uralta a komplett médiát, az ellenzéknek igazából csak statiszta szerep jutott. Érdekes, hogy az mszp mennyire erőtlen, béna kacsát játszott, nem csak az elmúlt pár hétben, de a négy év alatt is. Számomra még mindig megfejthetetlen, vajon nem volt pénz (akkor meg mit csináltak nyolc évig?) nem volt ötlet, vagy tényleg nem volt akarat a győzelem kivívására. Mesterházy borzasztóan gyenge, se karakter, se beszélőke, se kreativitás. Ha már a nyugdíjasok sem állnak melléjük, akkor tényleg befellegzett nekik.

A fidesz hozta a szokásos hazugságait, erre fogékony szavazóik nagy része vagy korrupt és szervilis talpnyaló, vagy ostoba paraszt. Ekkora álhazafi, mutyista párt még nem volt soha, bár az is igaz, együgyű, egybites szlogenjeiket, üzeneteiket remekül adagolták vallásosan fanatikus híveiknek.

A választókerületek átrajzolását leszarom, egy korrekt, kreatív, okos ellenzék földbe verte volna vele így is a fideszt. Ráadásul a összeborulás előtti kavarás inkább csak nevetségessé tette az egész ellenzéki katyvaszt. A 44%-ra 67% parlamenti helyett viszont nem tartom normálisnak.

A jobbikról inkább nem írok, Európa jobbik (hehe) felén ez nem nívó. (hehe)

Szóval meglepetés nem volt, hányingerem annál inkább. Az ország megint bizonyította, 3000 milliárdokat nem fog fel (manyup, paks), papíron levont összegeket nem ért (tranzakciós díj) a jövőt leszarja, nem számítanak a milliárdos stadionok és gázszerelők, az irka-firka alkotmány, a legmagasabb áfa, az ázsiai és orosz dörgölődzés, a kivándorló fiatalok, a trafikmutyi, csak egy a fontos, 3500 forinttal csökkent a rezsi...

Széchenyi igazsága ma is él:

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel.
Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi! De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor a nemzet aljas vagy műveletlen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.09. 08:39:48

@ccactus:

Csak az MSZP és a DK valós erő a ballib szövetsgből. Van saját üzenetük és táboruk.

Fodor pártja fantompárt, a PM is. Az Együtt meg talán 1-2 %.

Ez május végén bizonyítva lesz a választásokkal.

DFK 2014.04.09. 08:54:57

A politikai kivégzés május végén lesz, egy 20 alatti mszp-vel, de egy 20 % feletti Jobbikkal.

Az E-PM parlamenti képviselői, ha tényleg a független státuszt választják, akkor megindulnak a politikai halálba.

Fodorral meg legfeljebb ijesztgetni lehet, hogy miféle nímandok kerülhetnek a ahatalom közelébe, ha nem a fidesz nyer.

A DK Fletóval meg 4-8% között mozog a szélsőbaloldali retorikájával.

Szevasztok 2014.04.09. 09:06:59

Elég sokat gondolkodtam, azon, hogy ezzel a választással vajon ki nyert? Fodort és Gyurcsányt leszámítva senki sem örülhet igazán.

Tehát egy választás után vagyunk, ahol tkp MINDENKI veszített.
Ezúton gratulálok a politikai elitnek, hogy ezt így össze tudta hozni!

dadddd 2014.04.09. 09:13:31

Gyurcsánynak hosszú politikai karriert kívánok, ugyanis addig biztosítva van, hogy nem jönnek vissza.

nnnnnnnn 2014.04.09. 09:43:28

tökmindegy, szavuk úgyse lesz a parlamentben.

Fulek 2014.04.09. 09:44:08

@toportyánzsóti: Az amerikai rendszerben 90% körül lett volna, úgy hogy csak sírdogálj, és Kuncze jó tanítványa vagy, te is osztogatnád mi? És még te beszélsz nácikról?
@NYJetsTD: Mielőtt írsz, nézz szét Európa "jobbik" felén, gondolok pl. a Francia helyhatósági választásokra, amin a szocik bukták és az ottani "Jobbik" igen jól szerepelt!

Mikor hagyjátok már abba a felesleges siránkozást, a nép döntött. Ennyi.

goumideaumineaux 2014.04.09. 10:23:12

Üdv, démosz!

Ha nincs ez a választási rendszer, én ugyan nem tettem volna soha az X-et az mszp mellé. Olyan párt mellé igen nehéz volt x-et tenni, ahol Szanyi kapitány szintű figurák tényezők lehetnek. Szóval nem csak az mszp miatt szavaztak a választók az Összefogyásra.

laci_52 2014.04.09. 10:48:04

"az MSZP, mely a 26%-ot listán akkor is elérte volna, ha nincs a szövetség"

Ezzel egyetértek! Mesterházy eredetileg nem is akart ellenzéki szövetséget, de olyan nagy nyomás nehezedett rá, hogy mégis belement. Hiba volt!

Bevitték a parlamentbe a hátukon az olyan kétes figurákat, mint Gyurcsány, Bajnai és Fodor. Ők inkább vitték a szavazatokat, nem hozták!

zena 2014.04.09. 10:53:01

Ki járt ezzel jól? Szerintem az MSZP meg a DK. Az MSZP azért mert még mindig elmondhatja hogy ő a legerősebb baloldali szereplő ami egyáltalán nem biztos, hogy így lenne egy külön indulás esetén a listás szavazatokat tekintve. A DK azért mert bejutott. Azt látni kell, hogy a DK önmaga az összefogása hiszti előtt nem tudott 2-3 százalék fölé jutni és a DK-t az MSZP letudta volna nyomni az elveszett szavazat üzenetével. Az Együtt bukta a legtöbbet mert feladta az önálló indulást és sokat bukott azon, hogy baloldalról is támadta az MSZP meg DK is rájuk hegyezték ki magukat tőlük féltek a legjobban, hogy esetleg átveszi a helyüket. Ami teljesen jól mérhető volt a választások előtt a teljes összefogás kialakulásával megerősödött az LMP és aktívabb lett a jobbik. Ezeket dinamizálta az Összefogás! És ezt az eredményt lehet nézegetni, de egyértelmű üzenete az hogy ezzel az Összefogással nem lehet váltani kormányt mivel az MSZP nem alkalmas erre mert elutasítottsága hatalmas! És azt is kéne nézni, hogy egy 10-12 százalék otthon maradt és nagyon sokan a jobbikra szavaztak inkább! Tehát ennek az MSZP a nyertese mert még mindig írogathatnak ilyen okosságokat, hogy ők a legerősebbek Fletóék meg szerintem erre játszottak, hogy még játékban legyen pedig nagyon sok szavazat azért ment el mert rajta volt a listán GyF! GyF megbuktatta Mesterházyt és most rákenheti az egészet Bajnaira így reménykedhet 2018-ban. EP választás lehetőség meg a helyhatósági sok helyen és remélem végre egy rendes építkezés elindul az Együttnél, hogy pártszervet megerősödjön. És ez volt a stratégiai hiba Bajnai részéről, hogy nem a párt szervezetének építésével kezdte már több évvel ezelőtt hanem tárgyalt az MSZP-vel.

Joooe 2014.04.09. 11:17:44

Az mszp már nem mondhatta azt, hogy nem mi kúrtuk el, hiszen ők maguk mondták hogy igen, ezért kellett ez az álszövetség, hogy a "mi már mások vagyunk" kártyát kijátszhassák.

NYJetsTD 2014.04.09. 11:37:54

@Fulek: azért ne keverjünk dolgokat. Európa "jobbik" felén általában a helytelen bevándorlási politika, illetve szabályozás miatt erősödnek meg ezek a pártok. Nálunk egyelőre még a bűnbak keresés illetve a valós problémák keveredése folyik. Rengeteg probléma nincs "felső" szinten kitárgyalva. Cigány kérdés, multik, európai bérek, valós munkahely teremtés. A jobbik szerencséje, hogy ezekhez a fidesz sohasem fog hozzányúlni, csak maszlagol, az mszp-vel együtt.

@zena: igen érdekes kérdés, amit boncolgatsz. A DK biztosan kötéltáncot járt volna egy önálló indulás esetén, szerintem az öt százalék körüli eredményt simán hozták volna, de hogy azt alulról, vagy felülről súrolva, az nagy kérdés.
Az mszp már a -Bajnai igen, mások nem- szenvedéses játék elején megbukott újra. Esélye nem volt zárkózni. Mindenesetre úgy látom, Mesterházy még mindig nem értette meg, ő soha, semmilyen párt élén nem fog nyerni.
Bajnai stratégiai hibát vétett a csatlakozással, hogy ezt szervezettségi hiányok, pénz szűkösség, vagy más okból, most már mindegy. Majd elemezgetheti négy évig a stábja. Amilyen lendülettel, akarattal indultak el az Erzsébet-híd lábától pár éve, olyan vergődéses, szenvedéses lett a végkifejlet. Ez egyértelműen Bajnai hibás döntéseinek, megalkuvásának a sorozata volt.

NYJetsTD 2014.04.09. 11:43:13

@Joooe: Az a kérdés, az mszp elkúrta-e, vagy valóban ennyit tud. Gyanítom, inkább a második.
Mindenesetre rendkívül gyenge teljesítmény öt párttal együtt ennyi szavazatot összehozni. Természetesen lehet hivatkozni média ellenszélre, választási egyenlőtlenségekre, van is igazság benne, de ez valójában még nem mentesíti őket a hiteltelen, ráígérgetős, a fideszhez hasonló demagóg kampány gyengesége miatt.

zena 2014.04.09. 12:11:12

Választáshoz egyrészt kell egy jó üzenet ami találkozik a választók problémáival és nyitottak rá és kell hitelesség és kell erőforrás, hogy eljuttasd a választókhoz az elsőt. Bajnaiék azért kényszerültek tárgyalásra mert az erőforrások azaz szervezeti háttér, ami aktivistákat és jelölteket is jelent akár egy önkormányzati választásra nem állt rendelkezésre. ők azt gondolták, hogy ezt adhatja pl. az MSZP hiszen neki van, és ők adják a hitelességet meg az üzenetet ami nekik volt a Bajnai Gordon és a PM politikusai révén. Az MSZP ezzel teljesen tisztában volt, hogy ez a helyzet, csak vezetői abban nem voltak egyéni érdekeik miatt érdekeltek, hogy kvázi átadják helyüket Bajnai Gordon stábjának, vagy közreműködjenek egy új baloldali párt létrejöttében. Ezért ott támadták a Bajnait ahol leggyengébb volt a szervezettség hiányában és követelték a vezető szerepet. Ebben az is segítette őket sokáig,hogy a bizonytalanok nem köteleződtek el és ez érvként tudták használni igaz azt a mérések nem mutatták ki miért nem köteleződtek el. Tehát a baloldali biztos szavazóbázison belül küzdöttek ami megvolt és meg is lesz talán még sokáig. Ezt maximalizálták az Összefogással már úgy értve maximum ennyi lehet nekik. Gyurcsány szervezet építéssel kezdte tevékenységét, de neki a hitelesség hiányzik mint az MSZP-nek ezért hiába van a baloldali táboron belül legendája ez csak arra volt jó, hogy elveszíttesse ezzel az oldallal a választást. Tehát hiába épített szervezetet aktivista hálózatot nem volt esélye. Tehát ha Bajnai és csapata az aktivista hálózat építésével és vidéken a helyi társadalmi beágyazódás kialakításával kezdi a tevékenységét így a baloldalon belül éreztette volna hogy ő a váltásra esélyes és méltó kihívója Orbánnak. Ezzel a háttérrel tárgyal nem csak a bizonytalanok esetleges megszólításával akkor kitudta volna hátráltatni az MSZP-t abból az álláspontból, hogy ragaszkodjon Mesterházy indulásához és feltudta volna venni a versenyt a DK aktivistáinak hadával akik követelték az összefogást. Most ezt kell pótolni és remélhetőleg kitudja mutatni az EP kampányban, hogy van támogatottsága, ami azért kockázatos mert várhatóan még alacsonyabb részvétel lesz mivel nincs érzékelhető tétje a választásnak így az aktívabb szavazóbázissal rendelkező pártok pl. jobbik vagy esetleg 2-3 százalékkal rendelkező DK nagyobb eredményt is elérhetnek mint ami most reális lehet egy téttel bíró választáson.

anonymand 2014.04.09. 12:18:03

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

Az MSzP valóban ennyit tud. Ennyit tudott a megújulásban, ennyit a kampányban, ennyit a választáson. Tipikusan középszerű vezetővel soha nem futja többre.

Hivatkozni mindig lehet. Másra, természetesen.
A játékszabályok ismertek voltak, alkalmazkodni kellet volna.
Nagy Sándor még a szomszéd falut sem hódította volna meg, ha aszerint küldi harcba csapatait, ahogyan az ellenfél elvárja (ráadásul bátortalan, gyámoltalan módon). Kreativitás, újszerű eszközök, módszerek, bármi, csak sikerre vezessen.
egyébként pedig nem magyarázatot (már jó előre), hanem megoldást kell találni.

Tisztelettel:
anonymand

toportyánzsóti 2014.04.09. 12:18:23

@Fulek: Legtöbbet hazaáruló moszkovityenka és mutyipincsijei bukták,nem cserélnék velük,elvtelen hazug csaló tolvajok,nagy ára lesz még a habzsi dőzsinek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.04.09. 16:17:51

@NYJetsTD: Nagyjából így van.
A több,mint kétmillió szavazó még akkor is kurvasok.:((
Én kétfelé szavaztam.Jobbik,meg az összefogás jelölt.
Ez van.

NYJetsTD 2014.04.09. 16:26:29

@anonymand: Ezért is volt elgondolkodtató a kampány és üzenetei. Gyakorlatilag az egész arra épült, hogy majd mi jobban csináljuk, vagy folytatjuk és különben is lopikálnak ezek de nagyon. Ez önmagában rettenetesen kevés egy olyan párttól, aki négy éve hatalmas pofonba gyalogolt bele.
Ráadásul az akkor elvesztett szavazóikból max. 150 ezret tudtak visszacsábítani, pedig a fidesz vesztett 650 ezer embert. Ez az igazi figyelmeztető jel.
Most már csak az a kérdés, valaki betölti-e a baloldalon keletkező rést. A fidesz nagyon nyomul oda is, DK szintén, az mszp pedig valószínűleg hozza a szokásos maszlagolást, míg a következő választáson még a 15%-ot sem fogják így elérni.
Bajnai pedig szerintem pont a napokban fogja eldönteni, hova is pozicionálja magát, de ilyen megalkuvóan nem lesz könnyű helyett találnia.

Ráadásul még egy félhülye marketinges is komolyabb brand-et épített volna neki, egy mlm-es meg magasabb szervezettséget. Így persze hogy belekényszerült a közösködésbe. Hiányzik nagyon a profizmus.

nyugoggyale 2014.04.09. 16:47:33

"toportyánzsóti 2014.04.08. 19:10:24
@ccactus: Törvénysértő illegitim választásról nem érdemes matekolnod észkombájn,csak a sírodat ásod."

Nagyeszu vagy zsotika, uljel le egyes...a senkihazi bandad az elozo valasztasi rendszerben sem ert volna el semmit...ja es mitol torvenyserto es illegeitim? Hogy nem a fajtad csinalta?

NYJetsTD 2014.04.09. 17:10:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Most pár hónapja itthon. De szerintem nem is ez a fontos, élhet az ember a világ bármelyik részén, hülyék mindenhol vannak. Csak az arányuk változó... : )

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.04.11. 10:01:08

@NYJetsTD: Na itthon?!Csurrant cseppent valami orbánéktól,hogy ilyen jó itt??:))

NYJetsTD 2014.04.11. 12:49:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Jaj, de butus vagy.. hát a rezsicsökkentés... : )))
süti beállítások módosítása